Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Σκέιτμπορντ στο… νερό


Ο Bob Burnquist είναι επαγγελματίας στο σκέιτμπορντ και έχει κάνει άπειρα άλματα, καταβάσεις και αναβάσεις, τόσο σε ράμπες, όσο και μέσα στην πόλη, σε ειδικά διαμορφωμένους για το άθλημα χώρους.





Ωστόσο, μια επίσκεψή του σε έκθεση στην Καλιφόρνια του έδωσε μια… φαεινή ιδέα. Να μπορέσει να κάνει σκέιτμπορντ στο νερό, δημιουργώντας μια ράμπα που επιπλέει σε υδάτινες επιφάνειες και απολαμβάνοντας το αγαπημένο του σπορ σε λίμνες.

Με τη βοήθεια δύο σχεδιαστών, των Jerry Blohm και Jeff King, σχεδίασαν μια δομή με βασικό υλικό το ξύλο, όπου έκαναν ειδική αδιαβροχοποίηση, δημιουργώντας στη συνέχεια κοίλες επιφάνειες και διαδρόμους για σκέιτμπορντ.



«Στο μυαλό μας είχαμε την εικόνα μιας σχεδίας όπου πάνω της θα μπορούσε κάποιος να κάνει σκέιτμπορντ, ενώ παράλληλα επιπλέει στο νερό. Μας πήρε περίπου 300 ώρες μέχρι να ολοκληρώσουμε την κατασκευή και μετά την ρίξαμε στη λίμνη Tahοe για να τη δοκιμάσουμε. Η ράμπα τα πήγε περίφημα και ο Bob είχε μια απρόσμενη απόλαυση. Έκανε σκέιτμπορντ μέσα στο νερό απολαμβάνοντας το υδάτινο τοπίο. Η ιδέα σύντομα θα βγει στην αγορά, σε μαζική παραγωγή», λένε οι σχεδιαστές. Κι αν κάτι δεν πάει καλά, μια βουτιά στα νερά είναι καλύτερη από μια πτώση στο έδαφος.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προερχόμαστε από... σφουγγάρια;


Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη πιθανολογεί ότι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, προήλθε από τους σπόγγους.

Τα σφουγγάρια τροφοδότησαν τους ωκεανούς με οξυγόνο απαραίτητο για την επιβίωση όλων των πλασμάτων και έτσι επέτρεψαν την εξέλιξή τους, ισχυρίζονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και το πανεπιστήμιο του Λιντς στην έκθεσή τους, δημοσιευμένη στο Nature Geoscience.

Η νέα αυτή θεωρία ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι μια αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στους ωκεανούς ήταν αυτή που πυροδότησε την ανάπτυξη των πρώτων ζώων.

Οι βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα έρευνα συγκεκριμένα υποστηρίζουν: “Υπήρχε αρκετό οξυγόνο στα επιφανειακά ύδατα του ωκεανού για πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθούν τα πρώτα ζώα, όμως τα σκοτεινά βάθη του ωκεανού στερούνταν οξυγόνου”. Πιστεύουν πως η εξέλιξη των πρώτων ζώων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ευρεία οξυγόνωση στα βάθη του ωκεανού, κάτι που με τη σειρά του ίσως ευνόησε την εξέλιξη πιο περίπλοκων.

Οι σπόγγοι τρέφονται αντλώντας νερό στο σώμα τους και φιλτράροντας σωματίδια οργανικής ύλης από το νερό, με αποτέλεσμα να προσφέρουν στο περιβάλλον τους επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μακρινό παρελθόν, τα σωματίδια αυτά θα περιλάμβαναν νεκρά μικρόβια που αποσυντίθενται και καταναλώνουν οξυγόνο. Έτσι, φαίνεται πως χωρίς αυτά τα μικρόβια τα επίπεδα οξυγόνου αυξήθηκαν, επιτρέποντας την ανάπτυξη πιο περίπλοκων οργανισμών, όπως των πρώτων θηρευτών.

Η εν λόγω έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαδεδομένη πεποίθηση της μεγάλης αύξησης του ατμοσφαιρικού οξυγόνου, αν και δεν προσφέρει ακόμη όλες τις απαντήσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν στους επιστήμονες να κατανοήσουν με ποιο τρόπο ακριβώς ο πλανήτης μας εξελίχθηκε στη σημερινή του κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

13χρονος κατασκεύασε… πυρηνικό αντιδραστήρα


Ένας 13χρονος αποφάσισε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο σχολείο του και το ανακοίνωσε στους καθηγητές οι οποίοι στην αρχή ανησύχησαν. Στην συνέχεια έδωσαν το "πράσινο φως" στο μαθητή πιστεύοντας οτι δεν θα τα καταφέρει. Ο μαθητής από τη Βρετανία όμως προσπάθησε και τα κατάφερε!

Μετά από αυτό ο 13χρονος κατέχει το ρεκόρ και ήδη παρακολουθεί μαθήματα στην ακαδημία του Penwortham Priory.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Gadget «παντρεύει» τα κιάλια με το smartphone


Τo Snapzoom επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών από μεγάλη απόσταση.

Το Snapzoom αποτελεί την απόλυτη πρόταση για αυτούς που θέλουν να φωτογραφίζουν με το smartphone τους θέματα από μεγάλη απόσταση, συνδυάζοντας κιάλια και κινητή συσκευή.

Ουσιαστικά, το Snapzoom επιτρέπει τη σύνδεση των κιαλιών και του κινητού, μετατρέποντας τον ένα φακό των κιαλιών σε φακό της φωτογραφικής μηχανής.

Ο αντάπτορας Snapzoom περιλαμβάνουν μια ειδική πλατφόρμα στην οποία από τη μια πλευρά προσαρμόζεται το κινητό και από την άλλη τα κιάλια.

Η πλατφόρμα μπορεί να τροποποιηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να ταιριάξουν πάνω διάφοροι τύποι κιαλιών αλλά και κινητών. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η απόλυτη ευθυγράμμιση του φακού του κινητού και αυτού των κιαλιών.

Σύμφωνα με το gizmag.com που δοκίμασε τη συσκευή, το Snapzoom αποτελεί μια πρόταση που θα κινήσει το ενδιαφέρον των φυσιολατρών, όσων ασχολούνται με πεζοπορία ή ακόμη και των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις.













Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Ποπάυ» από τη Βραζιλία


Επικίνδυνες μέθοδοι που χαρίζουν όγκο - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Στη Βραζιλία υπάρχουν bodybuilders που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάνοντας ενέσεις με ένα πιθανώς θανάσιμο κοκτέιλ που περιέχει έλαια και… αλκοόλ, προκειμένου να αποκτήσουν φουσκωμένους μύες.

Ο 43χρονος Arlindo de Souza απέκτησε δικεφάλους 71 εκατοστών- τους μεγαλύτερους στη χώρα του- μετά την χορήγηση του ενέσιμου κοκτέιλ που προκαλεί το πρήξιμο των μυών. Παραδέχεται ωστόσο πως μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του. Κάποιοι χρήστες αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα άκρα τους, άλλοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Daily Mail.

«Ο φίλος μου ο Paulinho έχασε τη ζωή του εξαιτίας των ενέσεων αυτών», λέει ο κ. de Souza. «Με κλόνισε ο θάνατός του, έκανε τις ενέσεις, τις έκανα κι εγώ αλλά βγήκαμε εκτός ορίου. Συμβουλεύω να μην τις χρησιμοποιεί κανείς. Τώρα έχω πλέον σταματήσει αλλά πάντα θέλω να τις ξαναρχίσω. Μέχρι σήμερα ωστόσο καταφέρνω να ελέγξω τον εαυτό μου».

Ο θαυμαστής του Schwarzenegger με το παρατσούκλι «Το βουνό» στην πόλη του έπαιρνε ήδη ένα κοκτέιλ με
στεροειδή, ορμόνες και βιταμίνες για… άλογα, για να αποκτήσει όγκο.

Τότε, ένας φίλος του από το γυμναστήριο του συνέστησε ένα «διογκωτικό λάδι» που θα του έδινε προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του.

«’Πάρτο, θα φουσκώσεις μέσα σε λίγες μέρες’, μου είπε. Μόλις έκανα την ένεση, το χέρι μου φούσκωσε την ίδια στιγμή! Δεν ένιωσα τίποτα, μόνο λίγη ζαλάδα αλλά κατά τα άλλα τίποτα. Η δύναμη μου ήταν ίδια, δεν άλλαξε τίποτα. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τις ενέσεις αυτές δεν ξέρουν πώς να τις κάνουν σωστά. Βρίσκουν οποιοδήποτε αγγείο, κάποιοι χάνουν το χέρι τους, άλλοι χρειάζονται επέμβαση, άλλοι χάνουν μέχρι και τη ζωή τους», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαίρεση της διαθεσιμότητας των οδηγών του νοσοκομείου Τρίπολης ζητούν οι εργάζομενοι


Κάνουν λόγο για ουσιαστική κατάργηση του νοσοκομείου με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης, οι οποίοι έκαναν λόγο για ουσιαστική κατάργηση του νοσοκομείου, αφού μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τίθενται σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις οδηγοί του ψυχιατρείου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους επειδή το Ψυχιατρικό νοσοκομείο αποτελεί αυτόνομη μονάδα, οι οδηγοί εξυπηρετούν το νοσοκομείο, στην μεταφορά του φαγητού των ασθενών σε όλες τις δομές που λειτουργούν στην πόλη, μεταφέρουν τα φάρμακα από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και γενικά οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και για το εργασιακό τους μέλλον.

Οι εργαζόμενοι με την ολοκλήρωση της συνέλευσης πήγαν στο Δημαρχείο Τρίπολης, όπου συναντήθηκαν με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που ανακύπτουν στη λειτουργία του ψυχιατρικού νοσοκομείου πριν καν λειτουργήσει ο ψυχιατρικός τομέας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Ακολούθως ο δήμαρχος Τρίπολης συνυπέγραψε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης, το οποίο στάλθηκε στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και στους βουλευτές της Πελοποννήσου., αφού το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης εξυπηρετεί όλη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ζητείται να εξαιρεθεί το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης και να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί του, μέχρι να λειτουργήσει ο ψυχιατρικός τομέας στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαφορετικό χρόνο οι τραυματισμοί του Αλβανού Καρέλι στο στέρνο και το χέρι


Συνεχίζεται η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι με τα πρώτα στοιχεία να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χτυπήματα που εντόπισε ο ιατροδικαστής δεν ταυτίζονται χρονικά Όλα δείχνουν πως σε άλλον χρόνο έγινε το έγκαυμα στο χέρι που παραπέμπει σε ηλεκτροσόκ και σε άλλον χρόνο προκλήθηκε το κάταγμα στο στέρνο.

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκος έχουν αρχίσει ήδη να καταθέτουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί . Δικαστικές πηγές σε όλους του τόνους επισημαίνουν ότι «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και πουθενά, Θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις φυλακές του Μαλανδρίνου έχουν προσκομίσει σειρά έγγραφων στοιχείων από τα οποία κατά την εκτίμησή τους προκύπτει ότι το έγκαυμα στο χέρι του κρατούμενου δεν έγινε όσο ήταν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Πάντως, πληροφορίες επιμένουν ότι το σημάδι αυτό στο χέρι δεν το είχε ούτε κατά την μεταγωγή του ενώπιον των δικαστικών αρχών. Τέλος, όταν οδηγήθηκε στο Α. Τ Ιτέας συντάχθηκε έκθεση από αστυνομικούς στην οποία καταγράφεται ότι κατά την μεταγωγή του εκεί ο κρατούμενος είχε πρήξιμο στο μάτι και μώλωπες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τάφος χιλιάδων θυμάτων της πανούκλας βρέθηκε στη Βρετανία


Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι θάφτηκαν στο στο κοιμητήριο Φάρινγκντον του Λονδίνου.

Aρχαιολόγοι στη Βρετανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έλυσαν ένα μυστήριο 660 χρόνων, ύστερα από εξετάσεις DNA που αποδεικνύουν την εύρεση ενός χαμένου χώρου ταφής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο μεσαιωνικό Λονδίνο από την πανώλη ή τον «μαύρο θάνατο», όπως έμεινε στην ιστορία.

Η μεγάλη αυτή ανακάλυψη διαδέχεται την ανακάλυψη πέρυσι 13 σκελετών, τυλιγμένων σε σάβανα και τοποθετημένων σε σειρές στη διάρκεια ανασκαφών για τις εργασίες κατασκευής μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής του Λονδίνου, που είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομών της Ευρώπης.

Οι αρχαιολόγοι που επισημαίνουν ότι τα ευρήματα ρίχνουν νέo φως στη μεσαιωνική Αγγλία και τους κατοίκους της, βρήκαν αργότερα 12 επιπλέον σκελετούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των σκελετών να αυξηθεί σε 25. Οι ανασκαφές τους θα συνεχιστούν στην περιοχή τον Ιούλιο για να δουν αν υπάρχουν θαμμένα και άλλα πτώματα σε κοντινή απόσταση.

Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι οι σκελετοί πιθανόν ανήκουν σε θύματα της πανούκλας, η οποία αποδεκάτισε σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας μετά την εμφάνισή της το 1348.

Περιορισμένα αρχεία υποδεικνύουν ότι έως 50.000 θύματα της επιδημίας τάφηκαν στο κοιμητήριο της περιοχής Φάρινγκντον του Λονδίνου.

Σήμερα οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι εξετάσεις DNA που έγιναν σε δόντια τα οποία ελήφθησαν από σκελετούς αποκάλυψαν ίχνη του βακτηρίου yersinia pestis που ευθύνεται για την πανούκλα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία αυτή.

«Η ανάλυση του ευρήματος αυτού αποκαλύπτει μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που μας επιτρέπουν να λύσουμε ένα μυστήριο 660 ετών. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι από τους σκελετούς αυτούς, 13 ανήκουν σε άνδρες, τρεις σε γυναίκες και δύο σε παιδιά. Το φύλο δεν μπορεί να καθοριστεί στους άλλους επτά σκελετούς.

Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν επίσης πληροφορίες για τη ζωή των θυμάτων. Πολλοί είχαν σοβαρές κακώσεις στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν κάνει μια βαριά χειρωνακτική εργασία. Κάποιοι έφεραν θωρακικά τραύματα, ένδειξη ότι είχαν εμπλακεί σε βίαιες φιλονικίες. Ένα από τα θύματα ήταν χορτοφάγος ενώ πολλοί υπέφεραν από υποσιτισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία στα διόδια Καλαμακίου για την αύξηση της τιμής


Περίπου 150 άτομα σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι συλλογικοί φορείς της Κορινθίας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διοδίων στην εθνική οδό.

Ομάδα περίπου εκατόν πενήντα ατόμων, από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, την Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας, τους Εμπορικούς Συλλόγους Κορίνθου και Νεμέας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς, μαζί και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης, συγκεντρώθηκαν στις 3.00 μετά το μεσημέρι στα διόδια Καλαμακίου στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και λίγο αργότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου, αφήνοντας να περνούν ελεύθερα και χωρίς να πληρώνουν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Οι συγκεντρωθέντες κράτησαν ανοικτά τα διόδια για περισσότερο από μία ώρα και στις 5.00 το απόγευμα αποχώρησαν από τον αυτοκινητόδρομο.



Διαβάστε περισσότερα...

Φορτίστε το κινητό σας... χορεύοντας


Βίντεο της Nokia για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Γεμάτες τύψεις για τα επιβλαβή ενεργειακά τους αποτυπώματα, οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να μας πείσουν για το «πράσινο» προφίλ τους.

Οικολογικά υλικά, ανακυκλώσιμες συσκευασίες, λιγότερο επιβαρυντικές διαδικασίες παραγωγής και πολλά ακόμη βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη για τους μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Θέλοντας και μη, όμως, η μπίζνα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη και διαρκή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Άρα, μηδέν εις το πηλίκο; Όχι ακριβώς.

Οι προσπάθειες για αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας δεν έχει εγκαταλειφθεί και απόπειρες όπως αυτή της Nokia αποδεικνύουν ότι το αύριο μπορεί να είναι (κάπως πιο) πράσινο.

Το σπαρταριστό βιντεάκι δείχνει τις προσπάθειες μιας χαριτωμένης κυρίας να φορτίσει το Nokia κινητό της με τη βοήθεια της κινητικής ενέργειας (όπως π.χ. συμβαίνει με κάποια ρολόγια χειρός).

Το βάζει λοιπόν στην τσέπη και αρχίζει να χορεύει στους παγωμένους δρόμους του Ελσίνκι. Χόρεψε πολλές ώρες αλλά δεν κατάφερε να φορτίσει τη συσκευή ούτε μέχρι τη μέση. Προφανώς το concept της μετατροπής της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική για τη φόρτιση συσκευών βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά εκεί στη Nokia δείχνουν να το παίρνουν στα σοβαρά, όπως και την ευρύτερη οικολογική στρατηγική τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ελέφαντες αναγνωρίζουν τις ανθρώπινες φωνές


Ξεχωρίζουν φύλο, φυλή και ηλικία!
Οι ελέφαντες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές εθνικότητες και τα δύο φύλα, μπορούν να διακρίνουν έναν ενήλικο από ένα παιδί- και μόνο από τον ήχο της ανθρώπινης φωνής, σύμφωνα με μία μελέτη στην οποία οι επιστήμονες έβαζαν Αφρικανικούς ελέφαντες να ακούν ηχογραφήσεις ανθρώπων.

Οι ελέφαντες έδειχναν μεγαλύτερο φόβο όταν άκουγαν τις φωνές ενήλικων ανδρών των Μασάι- οι οποίοι έρχονται συχνά σε σύγκρουση μαζί τους- κάτι που δείχνει πως τα ζώα έμαθαν να ξεχωρίζουν τη φωνή τους και να τους αποφεύγουν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι καθηγητές Karen McComb και Graeme Shannon από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, εξήγησαν πως σε προηγούμενη έρευνά τους είχαν διαπιστώσει πως οι ελέφαντες μπορούν από τον βρυχηθμό ενός λιονταριού εάν επρόκειτο για θηλυκό ή- απειλητικό- αρσενικό.

Άλλες έρευνες, εξηγεί το BBC, έχουν δείξει πως οι ελέφαντες ανταποκρίνονται με φόβο στη μυρωδιά και το κόκκινο χρώμα των ρούχων που φορούν οι Μασάι.

Οι ερευνητές ηχογράφησαν μέλη των Μασάι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να λένε στη γλώσσα τους «κοίτα, κοίτα εκεί, έρχεται ένα κοπάδι ελεφάντων», αλλά και άνδρες των Κάμπα να λένε την ίδια φράση.

Οι Μασάι, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, έχουν συχνές συγκρούσεις με τους ελέφαντες ενώ οι Κάμπα και ο αγροτικός τρόπος ζωής τους δεν προκαλούν τριβές ανάμεσα στους ίδιους και τα ζώα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ελέφαντες αντιδρούσαν με περισσότερο φόβο στις φωνές των ανδρών Μασάι σε σχέση με τους Κάμπα, κάνοντας πίσω και ερχόμενοι ο ένας κοντά στον άλλο σε άμυνα. Μάλιστα, οι ανδρικές φωνές των Μασάι προκαλούσαν πολύ εντονότερα τις αντιδράσεις αυτές σε σχέση με τις φωνές των γυναικών και των παιδιών της φυλής.

Το απροσδόκητο που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν πως όταν άλλαζαν τη συχνότητα και τον τόνο των φωνών, κάνοντας τους άνδρες Μασάι να ακούγονται σαν γυναίκες, οι ελέφαντες δεν ξεγελιόνταν και αντιδρούσαν όπως ακριβώς και στην αρχική ηχογράφηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κρέατος η Ελλάδα


Εκατό κιλά το χρόνο κατά κεφαλή καταναλώνουν οι Έλληνες.

Ακόμα και τους Αμερικανούς, που θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο, κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογδόντα οκτώ κιλά.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας.

Όπως είπε ο κ. Καφάτος η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την
ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου “Ροκφέλερ”, το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά κυρίως λόγω των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 η πλειοψηφία των κατοίκων στην Ελλάδα (ποσοστό 60% του πληθυσμού) τηρούσε με ευλάβεια και ακρίβεια όλες τις νηστείες, για 180 ημέρες το χρόνο!

«Δυστυχώς το άριστο διαιτολόγιο των Κρητών της δεκαετίας του 1960 αλλοιώθηκε τις επόμενες δεκαετίες με την παραγωγή και εισαγωγή πλήθους επεξεργασμένων τροφίμων και μαργαρινών που διατίθενται στις υπεραγορές, στα ταχυεστιατόρια και τα περίπτερα κάθε γειτονιάς», επισήμανε ο κ. Καφάτος.

Όπως αποκαλύπτεται από τις έρευνες οι αλλαγές στο διαιτολόγιο των Κρητών επιβεβαιώθηκε με περιοδικές αναλύσεις του υποδορίου λίπους, σε λιπαρά οξέα, καθώς και με την επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 40 – 50 χρόνια σε ενήλικες, αλλά και παιδιά. Όπως είπε κ. Καφάτος το ποσοστό λίπους, από κορεσμένα λιπαρά οξέα, φθάνει σήμερα στα επίπεδα των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης (15-18%). «Η περιεκτικότητα πολλών τροφίμων σε λιπαρά αποδεικνύεται με αναλύσεις, είναι εξαιρετικά δυσμενής και προάγει τα χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιοαγγειακά και τους περισσότερους καρκίνους», υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής.

Τα περισσότερα παγωτά δεν περιέχουν γάλα

Τον κώδωνα του κινδύνου για δυνητικά επικίνδυνα παγωτά για τη δημόσια υγεία, έκρουσε ο κ. Καφάτος που συνέστησε την προσοχή των καταναλωτών. “Τα περισσότερα παγωτά δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί το πρώτο συστατικό τους είναι το λάδι της ινδικής καρύδας (κορεσμένο κατά 80%), το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη και το τρίτο αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, ενώ ακολουθούν δεκάδες πρόσθετων ουσιών”, τόνισε. Ακόμα προειδοποίησε ότι τα πατατάκια – τσιπς, που – όπως είπε – εκτός από το πολύ αλάτι περιέχουν μεγάλη ποσότητα κακής ποιότητας λιπαρών. “Επίσης, στην έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες παράγεται η τοξική ουσία ακρυλαμίδη, που είναι εξαιρετικά αθηρογόνος και καρκινογόνος”, τόνισε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι οι μαργαρίνες που κυκλοφόρησαν από τα μέσα του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα, ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε τρανς – λιπαρά, που έφθαναν το 15%. “Τα τελευταία 10 15 χρόνια η βιομηχανία ελάττωσε τα τρανς, κάτω από το 1%, αλλά αύξησε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, κατά περίπου 18%, για να είναι σε στερεή μορφή στη συνήθη θερμοκρασία”, είπε και χαρακτήρισε άμεσης προτεραιότητας την εκπαίδευση του Έλληνα καταναλωτή, από την παιδική ηλικία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον δάγκωσε το δεύτερο πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο


Αντί να πανικοβληθεί… ήπιε μια μπύρα!

Ένας 54χρονος άντρας, ο οποίος δέχτηκε δάγκωμα από ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια της Αυστραλίας, δεν έχασε καθόλου την ψυχραιμία του και… την ώρα που περίμενε το ασθενοφόρο, άρπαξε μια παγωμένη μπύρα από το ψυγείο και κάθισε να την πιει!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New Zealand Herald, ο Rod Sommerville δέχτηκε το δάγκωμα στο δάχτυλο από ένα ανατολικό καφέ φίδι –το δεύτερο πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο- την ώρα που έκανε δουλειές στον κήπο του στην περιοχή Yeppoon του Queensland.

Αυτό που ακολούθησε, ωστόσο, θα εντυπωσίαζε και τους πιο… σκληροτράχηλους ανθρώπους στον κόσμο!

Ο 54χρονος άντρας αμέσως μετά χτύπησε το φίδι στο κεφάλι με ένα φτυάρι για να το σκοτώσει και κάλεσε σε βοήθεια.

Ενώ, λοιπόν, περίμενε το ασθενοφόρο να φτάσει στο σπίτι του αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούσε να περάσει την ώρα του, δεν ήταν άλλος από το να… πιει μια παγωμένη μπύρα από το ψυγείο!

Μάλιστα, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια δεν ξύπνησε καν τον έφηβο γιο του, ο οποίος κοιμόταν στον καναπέ του σαλονιού, γιατί δεν ήθελε να τον αναστατώσει.

«Αν πανικοβληθείς, είναι χειρότερα» είπε ο ίδιος μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Rockhampton Morning Bulletin και συνέχισε: «Είπα στον εαυτό μου, αν είναι να πεθάνω, ας πιω μια μπύρα».

Όταν έφτασε το ασθενοφόρο και χορήγησε το αντίδοτο στον Rod εκείνος υπέστη αλλεργική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραμείνει για τέσσερις ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το περιστατικό συνέβη πριν από τρεις εβδομάδες, ωστόσο όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ο ίδιος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνει με αργούς ρυθμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Γάτα το έσκασε για… οκτώ χρόνια!


Ήθελε να αποφύγει τα εμβόλια - Δείτε τις φωτογραφίες.

Στον Jesse τον γάτο δεν άρεσαν καθόλου τα εμβόλια. Έτσι, σε ηλικία 18 μηνών, το έσκασε από το κλουβί του ενώ βρισκόταν στο κτηνιατρείο στο Στάνφορντ και επέστρεψε σπίτι του έπειτα από… οκτώ χρόνια!

Οι ιδιοκτήτες του Lesley και Colin Corbett και οι κόρες τους Grace και Saskia έψαχναν για μέρες για να τον βρουν, κόλλησαν αφίσες με τη φωτογραφία του και έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά τελικά εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα καθώς τα χρόνια περνούσαν.

Ξαφνικά, τον περασμένο μήνα έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον κτηνίατρο που τους ενημέρωσε πως κάποιος τού πήγε τον γάτο, τον οποίο είχε βρει να περιφέρεται στο σπίτι του.

Εκτός από ένα μικρό τραύμα στο πόδι, ο Jesse ήταν σε καλή κατάσταση και ο κτηνίατρος κατάφερε να εντοπίσει την οικογένειά του μέσω του μιρκοτσίπ που έφερε.

«Η Grace ήταν έξι χρονών όταν ο γάτος εξαφανίστηκε, είχε καταρρεύσει γιατί ήταν ένα δώρο για εκείνη. Μόλις μπήκα στο
σπίτι με τον Jesse στην αγκαλιά οι κόρες μου έβαλαν τα κλάματα, δεν τον είχαν ξεχάσει ποτέ;!», λέει στην Daily Mail η 48χρονη Lesley.

«Δεν έχουμε ιδέα τι έκανε οκτώ χρόνια αλλά είμαστε ευτυχισμένοι που μας ήρθε πίσω. Αρχικά δεν έδειχνε να μας αναγνωρίζει. Τώρα που ζει μαζί μας μια εβδομάδα, φαίνεται να συνειδητοποιεί ποιοι είμαστε», προσθέτει.

Δείτε τις φωτογραφίες...








Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί του κόσμου


Τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Είναι στιγμές που όλοι μας θέλουμε να ξεφύγουμε από τα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας, να ταξιδέψουμε κάπου μακριά, για να καθαρίσει το μυαλό μας.

Αναζητήστε αυτούς τους μακρινούς προορισμούς που θα σας εγγυηθούν την απόλυτη μοναξιά, σε μέρη απομακρυσμένα, με μοναδικής ομορφιάς τοπία.

Νησί του Πάσχα, Χιλή



Το μυστηριώδες και άκρως ενδιαφέρον Νησί του Πάσχα περιβάλλεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Διάσημο για τα πάνω από 800 μεγαλοπρεπή αγάλματα, γνωστά ως Moai, το νησί του Πάσχα είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα κατοικημένα νησιά στον κόσμο. Περάστε το χρόνο σας εξερευνώντας τη συναρπαστική ιστορία του νησιού, σε ένα θαυμάσια απομονωμένο περιβάλλον.

Quttinirpaaq National Park, Καναδάς



Το εθνικό πάρκο Quittinirpaaq βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού Ellesmere και αποτελεί μια τεράστια έκταση ιδανική για απομονωμένη περιπέτεια. Το να ταξιδέψετε ως εδώ είναι κατόρθωμα από μόνο του, αφού περιλαμβάνει την αλλαγή πολλών πτήσεων σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.

Empty Quarter, Σαουδική Αραβία



Για τους αποφασιστικούς και τους επίμονους, το Empty Quarter σας προσκαλεί να εξερευνήσετε ένα έρημο περιβάλλον που θα σας προκαλέσει απίστευτες συγκινήσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση του κόσμου που καλύπτεται από άμμο, ενώ οι εκπληκτικά διαμορφωμένοι αμμόλοφοι σε αυτό το μυστικιστικό και σπάνια επισκέψιμο τοπίο θα σας μαγέψουν.

Ανταρκτική



Αν θέλετε να απομακρυνθείτε από τον ανθρώπινο πολιτισμό όσο το δυνατόν περισσότερο, τότε η Ανταρκτική είναι ο προορισμός σας. Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο μέρος του κόσμου, όπου μπορείτε να απολαύσετε από κοντά την άγρια ζωή, παρέα με πιγκουίνους, φώκιες και αμέτρητα παγόβουνα.

Nauru, Μικρονησία



Για απόλυτη απομόνωση, ταξιδέψτε σε μια χώρα που δέχεται τους λιγότερους επισκέπτες από όλες τις υπόλοιπες στον κόσμο. Μπορεί να μην έχετε ακούσει για αυτό, αλλά το Nauru έχει έκταση μόλις οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και διαθέτει παρθένες παραλίες και έναν ανεξερεύνητο για τους περισσότερους παράδεισο.



Διαβάστε περισσότερα...

Smartphones και tablets σε ρόλο προσωπικών ξεναγών


Καινοτόμος εφαρμογή δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Χάρη σε μία νέα εφαρμογή, που ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι επισκέπτες θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους (smartphones και tablets) για να απολαμβάνουν μία διαδραστική και προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης στα μουσεία.

Η νέα τεχνολογία, με την ονομασία CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling- Εμπειρίες πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω κοινωνικο- προσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης), αναπτύχθηκε από γάλλους, έλληνες, βρετανούς και γερμανούς ερευνητές, με χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ από το 7ο πρόγραμμα- πλαίσιο για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζεται επίσημα στη σύνοδο για την καινοτομία, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 10 και 11 Μαρτίου.

Η καινοτομική τεχνολογία, που συντονίζεται από τη γαλλική εταιρεία DIGINEXT, χρησιμοποιεί φορητές τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνολογίες γεω-εντοπισμού για να μετατρέψει τη συνηθισμένη παθητική ξενάγηση σε ένα μουσείο, σε μία ενεργητική, προσωπική και διαδραστική πολιτιστική εμπειρία.

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς οδηγούς των μουσείων, η εφαρμογή CHESS αφηγείται στον κάθε επισκέπτη μία συγκεκριμένη ιστορία, η οποία επικεντρώνεται στα εκθέματα που είναι πιο σχετικά με τα ενδιαφέροντά του, με λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες, ανάλογα με την επιθυμία του. Οι ιστορίες μπορούν να εμπλουτιστούν με πολυμέσα και τρισδιάστατα παιχνίδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα εκθέματα «μιλούν» και προσκαλούν τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Σύμφωνα με τη δρ Μαρία Ρούσσου, του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το πρόγραμμα μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε, όταν επισκεπτόμαστε ένα μουσείο.

«Το CHESS στοχεύει να ενισχύσει και να προσωποποιήσει την εμπειρία κάθε επισκέπτη, δημιουργώντας μία εξατομικευμένη εμπειρία που λαμβάνει υπόψη της τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Οδηγώντας τον επισκέπτη στα εκθέματα που τον ενδιαφέρουν και προσφέροντας διαδραστικό περιεχόμενο, όπως κουίζ και παιχνίδια, ενισχύουμε την εμπειρία τού χρήστη. Αυτό δεν αποβαίνει μόνο προς όφελος του χρήστη, αλλά και του μουσείου, που θέλει οι επισκέπτες του να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να το επισκεφθούν ξανά» δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Πέρυσι, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, το CHESS δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και στο πάρκο Cité de l 'Espace στην Τουλούζη της Γαλλίας, για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Το CHESS αναπτύχθηκε με τη συνεργασία επτά εταίρων, συγκεκριμένα της DIGINEXT (Γαλλία), του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ (Ην. Βασίλειο), του Ινστιτούτου Fraunhofer (Γερμανία), του Real Fusio (Γαλλία), του Μουσείου της Ακρόπολης και του Cité de l' Εspace (Γαλλία).

Η εφαρμογή θα διατεθεί στην αγορά από τη DIGINEXT, ώστε το πρόγραμμα να μεταπηδήσει από το ερευνητικό στάδιο στην εμπορική εκμετάλλευσή του στην αγορά, κάτι που, όπως εκτιμούν οι συντονιστές του προγράμματος, θα συμβεί σε δύο χρόνια. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 55.000 μουσεία σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.







Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η αδελφή της Αλέξις στη "Δυναστεία"


Η Βρετανή ηθοποιός Κέιτ Ο' Μάρα, ηρωίδα της αμερικανικής σειράς "Δυναστεία" πέθανε σε ηλικία 74 ετών σε οίκο ευγηρίας του Σάσεξ στη νότια Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα ο ατζέντης της Φιλ Μπέλφιλντ.



Η ηθοποιός γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1939 στο Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας. Υποδύθηκε το ρόλο της Κασσάνδρας Μορέλ, δηλαδή την αδελφή της Αλέξις Κόλμπι που ερμήνευε η Τζόαν Κόλινς στην αμερικανική σαπουνόπερα της δεκαετίας του 1980.

Η Ο΄Μάρα εμφανίστηκε επίσης σε πολλές βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, όπως "Doctor Who".

"Ένα λαμπρό αστέρι έσβησε. Η Κέιτ θα λείψει πολύ σε όλους όσους τη γνώρισαν και δούλεψαν μαζί της", δήλωσε ο ατζέντης της που διευκρίνισε ότι η ηθοποιός πέθανε από επιπλοκές μιας "σύντομης νόσου."


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Snoopy επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη


Ο Charlie Brown και ο διάσημος σκύλος του ο Snoopy μαζί με την υπόλοιπη συμμορία επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με το «Peanuts», το Φθινόπωρο του 2015, 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης κινηματογραφικής μεταφοράς.

"Οι θαυμαστές του Charlie Brown ζητούσαν πολύ καιρό την επιστροφή του αγαπημένου τους ήρωα" λέει ο γιος του δημιουργού, Craig Schulz . Μετά το θάνατο του πατέρα του το 2000- μετά από μια επιτυχημένη 50χρονη καριέρα στα κινούμενα σχέδια- ο γιος του εμπνευστή των κινουμένων σχεδίων λέει ότι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός με το έργο του. «Είμαι πιο προστατευτικός από όσο θα ήταν και ο ίδιος ο πατέρα μου» λέει ο Schulz.

"Νο 1 στόχος μου ήταν πάντα το έργο του πατέρα μου να παραμείνει αυθεντικό στην κληρονομιά που μας άφησε" τονίζει αλλά αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες γύρω από την ταινία που θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2015 για να την απολαύσουμε στις κινηματογραφικές οθόνες.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...