Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πολυνομοσχέδιο: Οι επιπτώσεις στις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μειώσεις συντάξεων. Αυτή είναι η σοβαρότερη συνέπεια από την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλιστικών ταμείων να εισπράττουν απευθείας τουλάχιστον 24 κοινωνικούς πόρους. Οι αναμενόμενες μειώσεις δεν αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες, έτσι ή αλλιώς, θα ενεργοποιείται ρήτρα κάθε φορά που θα διαπιστώνεται (με ετήσια αναλογιστική μελέτη) ότι αυξάνεται το έλλειμμα, αλλά και τα Ταμεία κύριας σύνταξης.

Ενα παράδειγμα: το Ταμείο των Μηχανικών δεν θα εισπράττει το 1% επί πιστοποιήσεων παντός δημοσίου έργου. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό και με άλλους πόρους που εισπράττει το Ταμείο, είχε παραχωρηθεί έναντι της μη συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού σε τριμερή χρηματοδότηση του Ταμείου. Με την «απόσπαση» του 1%, χωρίς την αντικατάστασή του από άλλη πηγή, θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΣΜΕΔΕ χάνει τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ ήταν το έσοδο τις εποχές της ανάπτυξης).

Αυτομάτως η κάλυψη αυτής της «τρύπας» θα αναγκάσει το Ταμείο να μειώσει 8% τις συνταξιοδοτικές παροχές. Ανάλογες είναι ο επιπτώσεις από την κατάργηση των πόρων στα Ταμεία των γιατρών και των νομικών, ενώ το μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ ξεκινά με ελλείμματα που φτάνουν τα 100 εκατ. Συνολικά, η απόσπαση σχεδόν του 1/3 των κοινωνικών πόρων (οι υπόλοιποι θα επανεξεταστούν έως το τέλος του 2014) σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλεί έλλειμμα που κυμαίνεται από 1 δισ. έως 1,7 δισ.

Στον βαθμό που αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τις εισφορές μιας ασθενικής οικονομικής δραστηριότητας ούτε από την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ραγδαίες μεταβολές στο συνταξιοδοτικό εισόδημα την περίοδο 2014-2015. Αλλωστε, θεωρητικά παραμένουν και τα σενάρια κάλυψης του κενού που θα αφήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τις σοβαρότερες συνέπειες από την απώλεια των κοινωνικών τους πόρων (από 1.1.2015) θα έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ), στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΕΑΠΟΚΑ, στο ΝΑΤ, καθώς επίσης και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες όπου απουσιάζει εργοδοτική εισφορά.

Μία ειδικότερη επίπτωση θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις όλων των Ταμείων. Θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι υποχρεωτικές αναλογιστικές μελέτες. Από την 1η Ιουλίου 2014 θα εφαρμόζεται μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο μεγάλο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ).

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση εισφορών - παροχών, όπως έχουν καταγραφεί στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων που ενεργοποιήθηκαν από 1.1.2014, το τμήμα της σύνταξης που θα αναλογεί σε χρόνο που διανύθηκε μετά την 1η Ιουλίου 2014 θα υπολογίζεται με ανταποδοτικό τρόπο.

Τέλος, με άλλη διάταξη καταργείται ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και εντάσσεται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ολοι οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και στη συνέχεια εντάσσονται στο ΙΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.