Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα


Νόσησε άνδρας στην Ανατολική Αττική.

Το πρώτο κρούσμα για φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ενημερώθηκε σήμερα για την εργαστηριακή διάγνωση περιστατικού λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου.

Το περιστατικό αφορά σε άνδρα κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, όπως:

• Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
• Συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα
• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα
• Κουνουπιέρες, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
• Εντομοκτόνα αέρος
• Ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
• Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους
• Κούρεμα γρασιδιού και πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επιδρούν τα χρώματα στην όρεξη για φαγητό


Ορισμένες αποχρώσεις αναστέλλουν και άλλες διεγείρουν τη διάθεση.

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί οι εταιρείες τροφίμων επιλέγουν τις συγκεκριμένες συσκευασίες ή γιατί μερικά τρόφιμα δείχνουν καλύτερα από κάποια άλλα;

Έρευνες υποστηρίζουν πως τα χρώματα επηρεάζουν την όρεξή μας, και έτσι κάποια τη διεγείρουν ενώ κάποια άλλα την αναστέλλουν. Το μπλε για παράδειγμα ανήκει στην κατηγορία αυτών που τη μειώνουν.

Σύμφωνα με ειδικούς, το χρώμα και η εμφάνιση του φαγητού είναι στενά συνδεδεμένα και διεγείρουν συγκεκριμένους νευρώνες στον υποθάλαμο. Άτομα στα οποία ζητήθηκε να καταναλώσουν το γεύμα τους στο σκοτάδι ανέφεραν έλλειψη ευχαρίστησης και απόλαυσης κατά την κατανάλωσή του.

Τα μάτια είναι τα πρώτα που πρέπει να «πειστούν» πριν ακόμα δοκιμάσουμε κάποια τροφή. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν η οσμή, η γεύση και η σύνθεση του τροφίμου είναι πολύ καλή, αν η εμφάνιση και το χρώμα δεν μας τραβήξει το ενδιαφέρον δεν θα το δοκιμάσουμε ποτέ. Τα χρώματα που φαίνεται παγκοσμίως να διεγείρουν την όρεξη είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το καφέ και το πράσινο, σε αντίθεση με το μπλε ή το μαύρο.

Από τα αρχαία χρόνια, που ο άνθρωπος αναζητούσε τροφή, έμαθε να αποφεύγει τροφές με μπλε, μαύρο ή μωβ χρώμα, τα οποία συχνά ήταν τοξικά ή χαλασμένα. Στη φύση δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα με μπλε ή μωβ χρώμα, εκτός από τα μούρα, το μωβ λάχανο, τα δαμάσκηνα και τις μελιτζάνες.

Διάφορες μελέτες στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επικεντρώθηκαν στο πώς η αντίληψη της γεύσης επηρεάζεται από το χρώμα και κατέληξαν ότι οι άνθρωποι εξοικειώνονται με συγκεκριμένους συνδυασμούς χρωμάτων και γεύσεων. Αυτό σημαίνει πως, ανάλογα με το χρώμα του φαγητού, έχουμε και συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς θα είναι η γεύση του.

Σε μια μελέτη, τα άτομα υποβλήθηκαν να καταναλώσουν ποτά στα οποία είτε έβλεπαν, είτε όχι το χρώμα τους. Όταν μπορούσαν να δουν το χρώμα του ποτού μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη γεύση του. Αντίθετα, στην περίπτωση που δεν έβλεπαν το χρώμα του ποτού έκαναν λάθος ως προς τη γεύση του.

Ενώ λοιπόν το μπλε θεωρείται χρώμα που μειώνει την όρεξη, οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα πιο ζεστά χρώματα τη διεγείρουν. Το κόκκινο για παράδειγμα είναι το χρώμα που ανεβάζει τη πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, αυξάνει την όρεξη και χρησιμοποιείται πολύ σε εστιατόρια και σε τραπεζαρίες.

Και το κίτρινο επίσης θεωρείται ότι διεγείρει την όρεξη, αφού σχετίζεται με την ενέργεια και την ευτυχία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χρωμάτων χρησιμοποιείται πολύ σε κουζίνες και εστιατόρια, ενώ φαίνεται να αυξάνει και την ταχύτητα κατανάλωσης ενός γεύματος. Αντίθετα, το μπλε δεν συστήνεται, ενώ διεγείρει την ανάγκη για ύπνο.

Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να τρώτε πιο συχνά χρησιμοποιήστε κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε, χρησιμοποιήστε μπλε πιάτα και γενικά μπλε χρώμα στην κουζίνα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη η ομπρέλα και το καλοκαίρι


Θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αν ο ήλιος καίει και δεν έχετε εύκαιρο το αντηλιακό, οι επιστήμονες συνιστούν: πάρτε μία ομπρέλα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η ομπρέλα θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.

Οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι η ομπρέλα μπορεί να μπλοκάρει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ακτινοβολίας UV μία ηλιόλουστη ημέρα. Μάλιστα, οι μαύρες ομπρέλες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές καθώς μπλοκάρουν τουλάχιστον το 90% των ακτίνων.

«Πέραν του αντηλιακού, συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να υιοθετεί και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο», είπε η δρ. Μπρούντα Μπαλαραμάν, δερματολόγος-ερευνητής από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις.

Εκτός από τη χρήση ομπρέλας, τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πλατύγυρου καπέλου και ρούχων που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, είπε η ίδια, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, η δρ. Σουέφι Τσεν και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να διαπιστώσουν αν οι ομπρέλες χειρός, τις οποίες χρησιμοποιούν για την προστασία από τον ήλιο πολλές γυναίκες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και δημοφιλές αξεσουάρ πολλών αμερικανίδων σε προηγούμενους αιώνες, πράγματι εμποδίζουν την ακτινοβολία UV.

Έτσι, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού UV για να μετρήσουν την ακτινοβολία ακριβώς κάτω από το ύφασμα της ομπρέλας και πάνω στη μύτη καθενός από τους 23 χρήστες τους.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις τους με αντίστοιχες που έκαναν σε μη χρήστες ομπρέλας και διαπίστωσαν ότι οι μεν ομπρέλες που είναι κατασκευασμένες ειδικά για τον ήλιο εμποδίζουν περισσότερο από το 99% της ακτινοβολίας UV, ενώ οι κλασικές ομπρέλες για τη βροχή τουλάχιστον το 77%.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερκατανάλωση γλυκών από τα παιδιά το καλοκαίρι


Τι μπορείτε να κάνετε για τον περιορισμό της συνήθειας.

Σύμφωνα με ενδείξεις τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν την τάση να ζητούν περισσότερα γλυκά. Η έλλειψη δραστηριοτήτων, οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι, η συχνή επαφή με τους παππούδες -που δεν χαλούν χατίρια- αλλά και η βιολογική τάση των παιδιών για γρήγορη ανάπτυξη κατά τους θερινούς μήνες, τα οδηγούν στην αναζήτηση περισσότερων γλυκών.

Αν και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με επικεφαλής της μελέτης τη Susan Coldwell, η τάση αυτή έχει βιολογική βάση καθώς σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής των οστών τους.

Παρόλα αυτά η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών σχετίζεται με αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά νοσήματα, αύξηση των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και εθισμό. Εφόσον δεν υπάρχει «περιορισμός» μπορούν να καταναλώσουν περισσότερα γλυκά σε σχέση με έναν συνειδητοποιημένο ενήλικα.

Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να χειριστείτε σωστά το θέμα και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στα παιδιά σας αλλά και να λειτουργήσετε σαν υγιή πρότυπα..

Ο σωστός χειρισμός

Πρώτα απ' όλα πρέπει οι ίδιοι να μην καταναλώνετε πολλά γλυκά και ιδιαίτερα μπροστά στα παιδιά με προφάσεις όπως «εσύ δεν κάνει γιατί χαλάνε τα δόντια», «δεν θα ψηλώσεις», «θα παχύνεις σαν εμένα» κλπ.

Συζητήστε το θέμα δίνοντας προσοχή στις έννοιες «περιορισμός» και «απαγόρευση». Η απαγόρευση οδηγεί στην επιθυμία για κατανάλωση περισσότερων γλυκών καθώς το παιδί με την πρώτη ευκαιρία θα υποκύψει καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο.

Ορθότερος είναι ο περιορισμός. Δηλαδή δώστε στα παιδιά γλυκά αλλά με μέτρο, αφού συζητήσετε μαζί του αν θέλει να τρώει γλυκά, συχνά (πάνω από 2 /εβδομάδα) ή πιο σπάνια. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να προτιμήσετε πιο υγιεινές επιλογές όπως κέικ, γλυκά του κουταλιού γιαουρτάκια με φρούτα ή μέλι, ρυζόγαλα, κρέμες κλπ. Ενώ αν θέλει να τρώει γλυκό μία φορά την εβδομάδα επιτρέψτε του να διαλέξει ό,τι θέλει.

Επιπλέον συζητήστε μαζί τους για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Το καλοκαίρι οι δραστηριότητες τείνουν να περιορίζονται με μοναδική ευκαιρία τις εξορμήσεις στη θάλασσα. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει παρότρυνση για κολύμπι, παιχνίδι και περπάτημα, αφού ένα παιδί με μεγαλύτερη δραστηριότητα μπορεί να φάει και πιο πολλά γλυκίσματα.

Μην υποκύπτετε αν γκρινιάζουν τα παιδιά αφού μετά την κατανάλωση γλυκών ηρεμούν για λίγη ώρα αλλά παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα κυρίως το βράδυ. Ειδικότερα η σοκολάτα προκαλεί υπερκινητικότητα και αϋπνία λόγω της θεοβρωμίνης που έχει το κακάο.

Δώστε επιλογές

Είναι προτιμότερο να δίνεται ένα ολόκληρο αλλά μικρό γλυκό παρά ένα μεγάλο από το οποίο πρέπει να φάει το μισό.

Μην ορίζετε συγκεκριμένη μέρα κατανάλωσης γλυκών και μην επιβραβεύεται με αυτά, γιατί οδηγούνται σε εσφαλμένες συνήθειες. Σημειώστε τις φορές που θα δώσετε γλυκά στο παιδί.

Μην αφήνετε γλυκά στο σπίτι, το ντουλάπι με τα γλυκίσματα που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια πρέπει να καταργηθεί και η επιλογή του να γίνεται άμεσα τη μέρα που θα καταναλωθεί, από το ζαχαροπλαστείο, από το περίπτερο ή από το σούπερ μάρκετ. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση σε αυτά. Αν πάλι παρασκευάζετε σπιτικά γλυκά φροντίστε να τα κάνετε σε μικρές ποσότητες.

Σπιτικά γλυκά όπως το γλυκό του κουταλιού, το σορμπέ φρούτων, το ζελέ με φρούτα από κομπόστα και η γρανίτα αποτελούν επίσης καλύτερες επιλογές αφού περιέχουν μόνο ζάχαρη και καθόλου λιπαρά.

Παρασκευάστε σπιτικά γλυκά με βάση το γάλα όπως το ρυζόγαλο, η κρέμα και μπισκοτόγλυκα με βάση το γιαούρτι, διαιτητικά μπισκότα και καστανή ζάχαρη. Προσφέρουν ασβέστιο και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το ταχίνι με σοκολάτα μπορεί να αντικαταστήσει τη μερέντα. Αλείψτε το σε μία φέτα ψωμί ολικής ή χρησιμοποιήστε το σαν βάση σε ένα γλύκισμα. Παρασκευάστε μπισκότα τύπου ολικής άλεσης, μπισκότα ή μπάρες με βρόμη και ταχίνι. Επιπλέον φτιάξτε δαμάσκηνα και αμύγδαλα ή ποπ κορν σε μπεν μαρί μαύρης σοκολάτας.

Μπορείτε ακόμη να προσφέρετε παγωμένο γιαούρτι με μία κουταλιά γλυκού. Μέλι, μία βανίλια (άρωμα) και ένα φρούτο λιωμένο παρασκευάζεται σε λίγη ώρα και αποτελεί το πιο υγιεινό παγωτό.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό ένα κομμάτι απλό κέικ, ένα ρυζόγαλο ή μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα για να μην νιώθει καθόλου στέρηση.

Γεμίστε το ψυγείο με φρούτα. Το καλοκαίρι έχει πολλά «γλυκά» φρούτα και τα προτιμούν τα περισσότερα παιδιά. Φτιάξτε τους σορμπέ ή βάλτε τη μπανάνα και το καρπούζι πολτοποιημένα στην κατάψυξη για να γίνουν σπιτική γρανίτα.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στις ώρες που τρέφονται. Προτρέψτε τα να τρώνε πρωινό μόλις ξυπνήσουν και μετά διδάξτε τους να καταναλώνουν κάθε τρεις ώρες τα υπόλοιπα γεύματα. Ακόμα και αν πρόκειται να φάνε 4, 5 ή 6 γεύματα την ημέρα ανάλογα με την ώρα που ξυπνούν, διαφορετικά οδηγούνται σε υπογλυκαιμίες.

Για να ακολουθήσουν τα παιδιά σωστές κατευθύνσεις θα πρέπει πρώτα απ' όλα οι γονείς να γίνονται σωστά πρότυπα για αυτά, ακολουθώντας όσο είναι δυνατόν καλύτερα αυτές τις συμβουλές.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιους λόγους λένε οι άνδρες «όχι» στο σεξ...


Η μείωση ή έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να είναι ισόβια ή επίκτητη, γενικευμένη ή επιλεκτική να αφορά δηλαδή αυτή την ίδια τη σεξουαλική επαφή ανεξάρτητα από το ερωτικό αντικείμενο ή να αφορά μόνο κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο και μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό ψυχολογικών και οργανικών παραγόντων. Τα κυριότερα αίτια που οδηγούν έναν άνδρα να μην έχει επιθυμία είναι τα ακόλουθα

1. Διαταραχές του συναισθήματος.

Οι διαταραχές του συναισθήματος, με συχνότερη την κατάθλιψη έχουν άμεση συσχέτιση με την μειωμένη ερωτική επιθυμία τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι η μειωμένη διάθεσή του ατόμου να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα ενώ τις περισσότερες φορές αποτυπώνεται στη μείωση ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων.

Η συναισθηματική φόρτιση ενός άνδρα, η νωχελικότητα και νωθρότητά του, η έλλειψη γενικότερης διάθεσης αποτυπώνεται και στον σεξουαλικό του ρόλο που παύει να είναι ενεργός καθώς η ερωτική του ορμή πλήττεται. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η κατάθλιψη είναι η μοναδική ψυχική διαταραχή που επιδρά στη σεξουαλικότητα ενός άνδρα και σε οργανικό επίπεδο, αφού εκφράζεται και από την μείωση ή πλήρη απουσία πρωινών στύσεων.

2. Οργανικοί και φαρμακευτικοί παράγοντες

Στους οργανικούς παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία του άνδρα πρωταρχικό ρόλο έχουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του. Έτσι παθήσεις που προκαλούν ανεπάρκεια τεστοστερόνης επιδρούν αρνητικά στην σεξουαλική επιθυμία του άνδρα, μειώνοντας την βιολογική ορμή του και προκαλώντας μια γενικευμένη τύπου μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Δηλαδή ο άνδρας με γενικευμένη υποτονική επιθυμία δεν έχει διάθεση για ερωτική επαφή ή για φαντασιώσεις με καμία γυναίκα σε κανένα πλαίσιο. Επίσης, η αύξηση της προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία) λειτουργεί ανασταλτικά στην διάθεση του άνδρα για σεξ. Η αύξηση της προλακτίνης μπορεί να επέλθει είτε από διάφορες παθήσεις όπως υπερθυρεοειδισμό και παθήσεις του υποθαλάμου είτε από διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα με κυριότερα τα ψυχοδραστικά φάρμακα όπως τα αντιψυχωσικά

Εκτός από τα αντιψυχωσικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην επιθυμία ενός άνδρα, όπως τα ηρεμιστικά, τα υπναγωγά (σε μεγάλες δόσεις και σε χρόνια χρήση), τα αντικαταθλιπτικά και βέβαια τα ναρκωτικά, ειδικά σε χρόνια χρήση.

3. Κάποιο άλλο σεξουαλικό πρόβλημα

Ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ή πρόωρης εκσπερμάτισης που αποτελούν τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργείς στο ανδρικό φύλο μπορεί δευτερογενώς να δημιουργήσει και διαταραχή στη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα. Ο μηχανισμός πρόκλησης του προβλήματος είναι απλός. Εφόσον ο άνδρας γνωρίζει ότι έχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα πολύ συχνά, ειδικά στις αρχές, αποφεύγει να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του και «πνίγει» την ερωτική του επιθυμία.

Ουσιαστικά το άγχος επίδοσης που του δημιουργεί το σεξουαλκό πρόβλημα, ένα άγχος που συχνά συναντούμε ακόμα και σε άνδρες που δεν έχουν βιώσει επεισόδιο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθηλώνει τον άνδρα σε μια ερωτική ανημπόρια.

Μάλιστα, όσο το πρόβλημα διατηρείται στο χρόνο ενοχοποιεί την ερωτική του επιθυμία αφού «αυτή είναι υπεύθυνη» για τον θρυμματισμό της εικόνας του στα μάτια της γυναίκας που τον ενδιαφέρει. Τα αισθήματα ντροπής, μειονεξίας και ματαίωσης που συνοδεύουν το πρόβλημα συχνά επιδρούν τόσο βαθιά στον ευαίσθητο ψυχισμό του άνδρα όπου αυτό εκφράζεται και στην απουσία επιθυμίας ακόμα και για αυνανισμό.

4. Προβλήματα στη σχέση του

Ουσιαστικά εδώ συναντούμε την καταστασιακή μειωμένη ερωτική επιθυμία, όπου ο άνδρας δεν επιθυμεί να εκφραστεί ερωτικά προς τη σύντροφό του παρότι έχει ερωτική επιθυμία για άλλες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα συναισθηματικό τραύμα στην πορεία της σχέσης, για παράδειγμα η απιστία από μέρους της γυναίκας, στην αδιαφορία και στην απόρριψη που ενδεχομένως ο άνδρας έχει λάβει μέσα στη σχέση του, στην κακή ποιότητα επικοινωνίας που συνοδεύεται με συχνές εντάσεις και τσακωμούς μέσα στο ζευγάρι.

Όταν διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν τη σχέση του ζευγαριού δεν λύνονται αλλά μόνο «κουκουλώνονται» , καταλήγουν να δημιουργούν θυμό στο ζευγάρι που όσο περνάει ο καιρός διαβρώνει τα θεμέλια της σχέσης τους. Άλλωστε η ύπαρξη συναισθημάτων θυμού και εχθρότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις αποτυπώνεται σε αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας η οποία εκδηλώνεται ως τρόπος έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων.

Τέλος ένας σημαντικός παράγοντας που απομακρύνει τον άνδρα από το κρεβάτι του είναι η σύντροφος που παραμελεί την εικόνα της! Ο άνδρας δυσανασχετεί όταν βλέπει τη γυναίκα του να παίρνει κιλά, να μην προσέχει την υγιεινή της, την ενδυμασία της, την εικόνα που του προσφέρει καθημερινά, όταν δηλαδή σταματά να τρέφει το θηλυκό της κομμάτι.

5. Οικονομική κρίση, εργασιακό στρες και ανεργία

Φαινόμενα των ημερών, ο άνδρας που αγωνιά για την επιβίωση της επαγγελματικής του ταυτότητας, ο άνδρας που μένει άνεργος, ο άνδρας που φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του, η αντιστροφή των ρόλων με τη σύντροφό του, οδηγούν σε μειωμένη ερωτική επιθυμία του άνδρα που στέκει αμήχανος, φοβισμένος και οργισμένος απέναντι στις δύσκολες αλλαγές που βλέπει να εκτυλίσσονται μπροστά του και στις οποίες δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Πράγματι όσο το άγχος, ο φόβος και η συναισθηματική ανασφάλεια χαράσσονται βαθύτερα στον ψυχισμό του άνδρα τόσο τον απομακρύνουν από τη διάθεση για ερωτική επαφή. Βιώνοντας σημαντικές όπως αυτή της εργασίας, της προσδοκίας και των ονείρων, ο μέσος Έλληνας άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ουσιαστική κρίση ταυτότητας, της ταυτότητας του «κουβαλητή».

Αναγνωρίζοντας πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία και τις σεξουαλικές επαφές των Ελλήνων, χρειάζεται να υπογραμμίσουμε την αξία της ερωτικής επαφής ως παράγοντα ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, της επικοινωνίας αλλά και της συντροφικότητας. Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να μην αμελούμε τη σεξουαλική μας ζωή σκεπτόμενοι πως «έχουμε άλλες προτεραιότητες τώρα - κάποια στιγμή θα μπούμε ξανά στο ερωτικό παιχνίδι» αλλά να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στο σύντροφό μας, ενισχύοντας τη συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια που τόσο έχουν κλονιστεί μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανεπιθύμητες συνέπειες της δίαιτας


Αναποτελεσματικά είναι τα εξαντλητικά προγράμματα διατροφής.

Στο άκουσμα της λέξης δίαιτα, καθένας από εμάς φέρνει διαφορετικές θύμησες και αντιδράσεις. Δίαιτα; «Ευχαριστώ δεν θα πάρω». Αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση κάθε ταλαιπωρημένου ατόμου από τις συνεχείς προσπάθειες για αδυνάτισμα. Δίαιτα για αυτόν είναι στέρηση, αγώνας στο μη και στο πρέπει, να ακολουθεί σαν πιστός στρατιώτης το πρόγραμμα αδυνατίσματος! Ατελείωτες και αβάστακτες ώρες στέρησης και πείνας.

Είναι αλήθεια ότι λόγω κακής διατροφής και μη άθλησης παίρνουμε απότομα βάρος. Ωστόσο κιλά που πήραμε σε τρία χρόνια ανυπομονούμε και αν είναι δυνατόν θα θέλαμε να τα χάσουμε «χθες» ή τουλάχιστον σε δυο μήνες!

Στην πασαρέλα των «καλύτερων» διαιτών εμφανίστηκαν κατά καιρούς πολλές προτάσεις. Από τις πιο δημοφιλείς, η δίαιτα Άτκινς, πρωτεϊνική δίαιτα από την οποία απουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά, οι υδατάνθρακες. Από πού βρίσκει τότε ενέργεια το σώμα; Αντί γλυκόζης χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κετονικά σώματα τα οποία φέρουν:

- Πονοκεφάλους
- Ζαλάδες
- Κακοσμία στόματος
- Κόπωση
- Αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω της αύξησης της χοληστερόλης (μελέτη του 2000 στο Journal of the American College of Nutrition).

Ακόμη, η αποχή από τους υδατάνθρακες προκαλεί άμεση απώλεια υγρών, έντονη διούρηση, με αποτέλεσμα να χάνεται βάρος, όχι όμως λίπος, αλλά νερό! Ο οργανισμός κουρασμένος την αποχή, μόλις καταναλώσει κάτι αμυλούχο, π.χ λίγο ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια έχει την τάση να παίρνει τα υγρά που έχασε και ακόμα περισσότερα.

Η δίαιτα σαν διαδικασία που ψυχαναγκάζει σε ένα συγκεκριμένο χωρίς την παραμικρή απόκλιση τρόπο διατροφής είναι από μόνη της λάθος επιλογή. Άλλωστε μαρτυρίες, κυρίως γυναικών, που άρχισαν δίαιτα στη περίοδο της εφηβείας μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμίας και επεισοδίων με ενοχές και τύψεις!

Ποια είναι η σωστή δίαιτα;

Η απάντηση βρίσκεται στις απόψεις πολλών που επιμένουν να απενοχοποιούν το βάρος και τη ζύγιση. Να δίνουν σημασία στην ποιότητα της μεσογειακής διατροφής, στη διατροφική εκπαίδευση του μυαλού, τα συχνά γεύματα και την ημίωρη καθημερινή άσκηση.

Άλλωστε ο Ουίλιαμ Μπάντιγκ (1797-1878) κατά τις αναφορές ο πρώτος διαιτόμενος, στο γράμμα περί παχυσαρκίας (1863) έγραψε: «Μπορώ τώρα να πω με βεβαιότητα ότι η ποσότητα της διατροφής μπορεί με ασφάλεια να αφεθεί στη φυσική όρεξη και ότι είναι η ποιότητα και μόνο, η οποία είναι βασική για τη μείωση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας».


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τον αλκοολισμό στην Ελλάδα


Διαπιστώνεται δυσκολία των ασθενών να αποδεχθούν το πρόβλημα.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων σε σχέση με το αλκοόλ, τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητας στην Ευρώπη σήμερα, και τα προβλήματα που αυτό προκαλεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

- Περίπου το 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περεταίρω αξιολόγηση και θεραπεία από κάποιον ειδικό.

- Τρεις στους τέσσερις ασθενείς επισκέπτονται τον ιατρό τους για άλλο πρόβλημα υγείας και η υπερβολική χρήση ή εξάρτηση από το αλκοόλ ανακαλύπτονται τυχαία.

- Στο σύνολό της, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης και της εξάρτησης από το αλκοόλ στον ίδιο τον ασθενή, στην κοινωνία αλλά και στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, μόνο το 30% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί από τον ιατρό τους με πρόβλημα κατάχρησης ή εξάρτησης από το αλκοόλ, επιλέγει να ακολουθήσει τη συμβουλή του για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματός του σε εξειδικευμένες μονάδες, ενώ το υπόλοιπο 70% αγνοεί την ιατρική οδηγία.

Από εκείνους που απευθύνονται σε ειδικούς ή εξειδικευμένες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και τελικά λαμβάνουν θεραπεία, μόλις το 45% βελτιώνεται ενώ στη συνέχεια, από αυτούς, το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.

Δεν αποδέχονται το πρόβλημά τους

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι η δυσκολία των ασθενών να αντιληφθούν ή να αποδεχθούν το πρόβλημα τους. Πιο συγκεκριμένα, τρεις στους τέσσερις ασθενείς με διάγνωση κατάχρησης αλκοόλ η εξάρτησης από αυτό, είχαν αρχικά επισκεφθεί τον ιατρό τους για άλλο πρόβλημα υγείας. Τα πιο συχνά τέτοια προβλήματα ήταν η κατάθλιψη, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι αγχώδεις διαταραχές και τα νοσήματα του ήπατος. Ωστόσο, οι παραπάνω ασθένειες δεν συνυπάρχουν τυχαία με την υπέρμετρη κατανάλωση, καθώς το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για περισσότερα από 60 νοσήματα και διαταραχές, όπως είναι οι ασθένειες του ήπατος, η υπέρταση, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Οι συνέπειες

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι ιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν στο ότι η υπερβολική κατανάλωση και η εξάρτηση από το αλκοόλ έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες τόσο στο άτομο και την οικογένεια του, όσο και στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο, επιβαρύνοντας, μεταξύ άλλων, με υπερβολικές δαπάνες το σύστημα υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν με τη μέθοδο της αναγωγής από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχιάτρων, νευρολόγων, παθολόγων και γενικών ιατρών σε όλη την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Cegedim Strategic Data με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Lundbeck το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013 και αφορά στο τελευταίο εξάμηνο του 2012.

Σχετικά με την εξάρτηση από το αλκοόλ

Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι νόσος του εγκεφάλου, συχνά προοδευτική, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Ως επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση εκείνη που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βλάβη εφόσον συνεχιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περιγράφει ως μία μέση κατανάλωση των 20 – 40 gr αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και των 40-60 gr για τους άνδρες.

Ως επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση που οδηγεί σε βλάβη της υγείας, είτε σωματική, είτε ψυχική. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η μέση ημερήσια κατανάλωση σε αυτήν την περίπτωση είναι πάνω από 40 gr αλκοόλης για τις γυναίκες και πάνω από 60 gr για τους άνδρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης εξάρτησης από το αλκοόλ αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Παράγοντας κινδύνου θεωρείται επίσης η γενετική προδιάθεση, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό (κατά 50-70% περίπου) την ευαλωτότητα στην εξάρτηση από το αλκοόλ, δηλαδή το κατά πόσο ένα άτομο είναι επιρρεπές να αναπτύξει εξάρτηση. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η αποδοχή και η χρήση του αλκοόλ από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο, οι γονείς και οι συναναστροφές, καθώς επίσης η διαθεσιμότητα της ουσίας και η διαφήμιση αποτελούν όλα παράγοντες κινδύνου με επιδρώσα σημασία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολύμβηση και διατροφή


Το είδος της τροφής καθορίζει πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε πριν μπούμε στη θάλασσα.
«Περίμενε μισή ώρα μετά το φαγητό, για να κολυμπήσεις με ασφάλεια». Είναι μία από τις πιο διαχρονικές συστάσεις και στηρίζεται, κατά βάση, στο ότι το κολύμπι μετά το φαγητό ενδέχεται να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και στους μύες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Η πέψη του φαγητού αρχίζει από το στόμα με τη βοήθεια της αμυλάσης του σάλιου και συνεχίζεται στον πεπτικό σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλος, λεπτό και παχύ έντερο). Για τη διαδικασία της πέψης των τροφών απαιτείται αυξημένη παροχή αίματος στο γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι μύες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στους μύες, γεγονός που δεν ευνοεί την απομάκρυνση τοξικών ουσιών που παράγονται κατά την άσκηση (κολύμπι) και οδηγεί στην εμφάνιση κραμπών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως συμβαίνει και με κάθε είδους άσκηση, το κολύμπι μετά το φαγητό μπορεί να είναι δυσάρεστο, όμως πολύ σπάνια προκαλεί πνιγμό. Όμως, παρόλο που οι κράμπες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει πάντα περίπτωση να συμβούν πολύ ξαφνικά και παραλύσουν το άτομο.

Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καθορίσει πόση ώρα ακριβώς είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς, αφού φάει, προκειμένου να μπει στη θάλασσα, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Το αν και κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε για να κολυμπήσουμε, εξαρτάται σίγουρα από τη σύσταση και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώσαμε.

Ένας γενικότερος κανόνας είναι ότι οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, φρούτα) πέπτονται και απορροφώνται γρηγορότερα σε σχέση με τις πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό) και το λίπος (τηγανιτά-λιπαρά τρόφιμα).

Για παράδειγμα, ένα φρούτο και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε πρωτεΐνες και λίπος πέπτονται από τον οργανισμό πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι ένα club sandwich.

Για την ασφάλειά σας

Φροντίστε να καταναλώνετε ελαφριά και εύπεπτα γεύματα στην παραλία αν έχετε σκοπό να μπείτε στο νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια μας χαρίζουν μακροζωία


Μειωμένες κατά 27% οι πιθανότητες θανάτου κυρίως στους ηλικιωμένους.

Παραπάνω χρόνια ζωής χαρίζει η διατροφή με ψάρια, ιδίως με τα πιο λιπαρά. Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, μειώνουν έως 27% τον κίνδυνο θανάτου γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία και έως 35% τον κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από την καρδιά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ωμέγα-3 περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και σε άλλα θαλασσινά.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.

Αν και η διατροφή με ψάρια εδώ και χρόνια θεωρείται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η νέα μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και της καρδιαγγειακής υγείας ειδικότερα, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το ψάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περίπου 2.700 ανθρώπων άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Κάνοντας τακτικές αιμοληψίες, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 στο αίμα, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ωμέγα-3 οξέα, το DHA, είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ ένα άλλο από τα οξέα, το DPA, μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Τέλος, το οξύ EPA μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος. Συνολικά, οι ηλικιωμένοι της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ωμέγα-3 οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση εμπόδιο στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος


Οι συγκεκριμένες θεραπείες παραμένουν ακριβές.

Η οικονομική κρίση, το «κούρεμα» και οι οδηγίες δημοσιονομικής εξυγίανσης εμποδίζουν τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στην Ελλάδα, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω».

Ο παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α' της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Δημήτρης Μπαφαλούκος, ανέφερε πως επειδή οι θεραπείες αυτών των μορφών καρκίνου παραμένουν ακριβές, εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών και η επίσημη κυκλοφορία τους στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση. Ως αποτέλεσμα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα φάρμακα και οι γιατροί μπορούν να τα προμηθεύονται ονομαστικά για συγκεκριμένους ασθενείς. Ο κ. Μπαφαλούκος πρόσθεσε πως με τους συνδυασμούς φαρμάκων, το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μία χρόνια νόσος, όπως το AIDS, η φυματίωση κ.λπ.

«Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος» σημείωσε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Θεοδόσης Αλέστας. Ο κ. Αλέστας υπογράμμισε ότι εάν διαγνωστεί εγκαίρως πιθανόν να είναι ιάσιμο, σε προχωρημένο στάδιο, όμως, δεν υπάρχει θεραπεία.

Για τη διαρκή καταπάτηση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών που επιτελείται τα τελευταία χρόνια, μίλησε η πρόεδρος του «Αγκαλιάζω» Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου. «Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υλικά, ενώ δε γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις» τόνισε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μπήτρου παρουσίασε την Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του δέρματος και το Μελάνωμα με σύνθημα «Πρόληψη-Έγκαιρη Διάγνωση σώζει ζωές». Η καμπάνια περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικό έλεγχο από δερματολόγο και χαρτογράφηση σπίλων, όπου κρίνεται απαραίτητο, σε δύο δήμους της Αττικής (Χαλάνδρι 16 και 17 Ιουλίου, Μοσχάτο-Ταύρος 23 και 24 Ιουλίου), τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, ενημερωτικό έντυπο καθώς και αφίσα για κάθε πόλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο διακόπτης της άμυνάς μας


Ο ρόλος των «ρυθμιστικών Τ κυττάρων».

Τα λεγόμενα «ρυθμιστικά Τ κύτταρα» ανήκουν στην ομάδα των ανοσοποιητικών κυττάρων που ονομάζονται «Τ κύτταρα». Τα περισσότερα Τ κύτταρα αντιδρούν προκειμένου να σταματήσουν μολύνσεις του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά, τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα έχουν την ικανότητα να σταματήσουν μια ανοσοποιητική πράξη στο σημείο που πρέπει, πριν δηλαδή αυτή γίνει επιθετική και επομένως οδηγήσει στην εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως είναι ο λύκος ή ο διαβήτης τύπου 1.

Η έλλειψη των ρυθμιστικών Τ κυττάρων σχετίζεται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων, ενώ άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό ρυθμιστικών Τ κυττάρων από τον φυσιολογικό, δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις αποτελεσματικά.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους δρ. Gray και δρ. Adrian Liston από το «Flanders Institute for Biotechnology Laboratory for Autoimmune Genetics» του Πανεπιστημίου Leuven στο Βέλγιο, ανακάλυψε ότι τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα παράγονται συνεχώς στο σώμα μας, αλλά ο αριθμός τους διατηρείται σταθερός μέσω της απόπτωσης, της διαδικασίας δηλαδή θανάτου των κυττάρων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Immunology».

Ο θάνατος των κυττάρων είναι σημαντικός σε πολλούς τύπους ανοσοποιητικών κυττάρων για την αντικατάσταση κυττάρων που είναι ελαττωματικά, κατεστραμμένα ή βρίσκονται σε έλλειψη. Η απόφαση σχετικά με το κατά πόσον θα ζήσουν ή θα πεθάνουν τα κύτταρα ελέγχεται από μια οικογένεια πρωτεϊνών, που ονομάζεται Bcl-2. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πρωτεϊνών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον αριθμό των ρυθμιστικών Τ κυττάρων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, επειδή ανοίγουν νέους δρόμους στον έλεγχο του αριθμού των ρυθμιστικών Τ κυττάρων όταν κάποιος πάσχει από συγκεκριμένες νόσους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα καλλυντικά στην Ε.Ε.


Οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν εκθέσεις ασφάλειας.

Όλα τα καλλυντικά προϊόντα που πωλούνται στην Ε.Ε., είτε παρασκευάζονται στην Ευρώπη είτε εισάγονται από τρίτες χώρες, θα πρέπει από εδώ και πέρα να συμμορφώνονται πλήρως με τον Κανονισμό για τα Καλλυντικά Προϊόντα της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. που τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη 11 Ιουλίου έχουν ως στόχο την ενίσχυση των προτύπων ασφαλείας για τα καλλυντικά προϊόντα και να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους καταναλωτές.

«Είτε πρόκειται για καθημερινά προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως οδοντόκρεμα μέχρι ένα νέο κραγιόν ή after-shave, οι καταναλωτές θα έχουν πλέον καλύτερη προστασία και σαφέστερη ενημέρωση σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα που αγοράζουν», τόνισε ο Επίτροπος για την Πολιτική των Καταναλωτών.

Η βιομηχανία καλλυντικών προϊόντων στην Ε.Ε. κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με πάνω από 4.000 κατασκευαστές καλλυντικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα ωφελήσει και τους καταναλωτές αλλά και την βιομηχανία.

Πλέον οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν μια έκθεση ασφάλειας πριν διοχετεύσουν στην αγορά ένα προϊόν καθώς και να κοινοποιήσουν το προϊόν στο ειδικό portal «Cosmetic Product Notification Portal».

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο εν λόγω portal θα επιτρέψουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές να έχουν πρόσβαση εντός δευτερολέπτων στη σύνθεση των προϊόντων σε περίπτωση ατυχημάτων.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανά δύο ώρες διάλειμμα για όσους δουλεύουν μπροστά σε οθόνες


Ο εργαζόμενος θα πρέπει να... διαβουλεύεται με τον εργοδότη.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι όσοι εργάζονται μπροστά σε οθόνες, όπως είναι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται μεν έως 15 λεπτά διάλειμμα ανά δίωρο, αλλά η χορήγησή του θα γίνεται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Κατ' αρχάς, οι αρεοπαγίτες κάνουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.

Δηλαδή, δεν μπορούν να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί, έτσι ώστε να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλεία αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.

Η επίμαχη αυτή Ευρωπαϊκή οδηγία στη συνέχεια επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι αρεοπαγίτες ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία, έκριναν ότι η χορήγηση του επίμαχου διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η απόφαση, ακολούθησε το ΠΔ 398/1994 που περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφήνοντας σχετική ελευθερία για τον τρόπο επιλογής της συμμόρφωσης (διάλειμμα ή αλλαγή δραστηριότητας) το χρόνο του διαλείμματος, καθώς προβλέπεται μόνο ο ανώτερος χρόνος του και όχι ο ελάχιστος, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, στον 'Αρειο Πάγο είχε προσφύγει εκδότης εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας ο οποίος εργαζόταν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ο οποίος χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990. Από τα δικαστήρια ζητούσε με βάση το επίμαχο ΠΔ 398/1994 και την διαιτητική απόφαση 9/1997 η οποία καθορίζει τις τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολουμένων στα ΚΤΕΛ, να του καταβληθεί: 1) αποζημίωση για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) και 2) χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 85/2013) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εργαζόμενου, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κακόηθες μελάνωμα η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος


Μακριά από τις νέες θεραπείες για την αντιμετώπισή του οι έλληνες ασθενείς.

Δυσκολίες στην πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η επίσημη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων, τα οποία ήδη είναι διαθέσιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέες θεραπείες εδώ και 2,5 χρόνια.

«Δυστυχώς, η χώρα μας αποτελεί “εχθρικό” έδαφος για νέες και καινοτόμες θεραπείες» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης για το μελάνωμα, η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επιτελείται μια διαρκής καταπάτηση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών».

«Πρόληψη - έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές». Αυτό είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος του «ΑγκαλιάΖΩ», και όπως είπε ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Θεοδόσιος Αλέστας, «το πρώιμο στάδιο του μελανώματος είναι ιάσιμο», προσθέτοντας ότι ο περιοδικός, ιατρικός έλεγχος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη διάγνωση του μελανώματος και από την άλλη, το ίδιο το άτομο θα πρέπει να μάθει να αυτοεξετάζεται τακτικά.
Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διεθνώς, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ευτυχώς για τη χώρα μας, τα ποσοστά μελανώματος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, δεν παύουν όμως να αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου την έκθεση στον ήλιο, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Δημήτριος Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι «η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική που ακούς αποκαλύπτει το χαρακτήρα σου


Μια μελέτη, με χιλιάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως οι μουσικές προτιμήσεις και η προσωπικότητά μας σχετίζονται στενά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, στη μελέτη συμμετείχαν 36.518 εθελοντές από πολλές και διαφορετικές χώρες – από τη Μαλαισία και την Κίνα, μέχρι την Ιαπωνία και τη Χιλή – από τους οποίους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 104 στυλ μουσικής, που κυμαίνονταν από τσαρτ ποπ έως όπερα.

Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν πως οι φαν του κάθε μουσικού είδους, παρότι δεν έχουν κατ’ ανάγκην κοινό γούστο στα ρούχα ούτε προέρχονται από την ίδια ηλικιακή ομάδα, είναι σχεδόν πανομοιότυποι στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Απρόσμενο εύρημα

Ένα πάντως από τα πιο εκπληκτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και απρόσμενα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι φαν δύο τόσο διαφορετικών μουσικών ειδών, όπως είναι η κλασική μουσική και το χέβι μέταλ, έχουν παρόμοια προσωπικότητα.

«Πραγματικά με εξέπληξε το πόσο όμοιοι είναι στην πραγματικότητα οι φαν του χέβι μέταλ με τους λάτρεις της κλασικής μουσικής», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριαν Νορθ, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο HeriotWatt του Εδιμβούργου, ο οποίος έχει (και) PhD στην Ψυχολογία της Μουσικής.

«Πέρα από τις διαφορές που έχουν στην ηλικία τους, είναι σχεδόν πανομοιότυποι ως προσωπικότητες. Και οι μεν και οι δε είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους ανθρώπους, ήρεμοι ως χαρακτήρες αλλά όχι πολύ εξωστρεφείς.

»Πολύς κόσμος έχει ένα στερεότυπο στο μυαλό του για τους “χεβιμεταλάδες”, ότι δηλαδή είναι καταθλιπτικοί σε βαθμό αυτοκτονίας, άγριοι και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ ευαίσθητοι και πράοι».

Ο δρ Νορθ πιστεύει πως αυτά τα δύο είδη μουσικής έχουν μια αίσθηση θεατρικότητας που ενδεχομένως ελκύει παρόμοιους τύπους προσωπικότητας.

Αποκαλύψεις για τον χαρακτήρα

«Πάντοτε υποπτευόμασταν ότι οι μουσικές προτιμήσεις και η προσωπικότητα σχετίζονται. Δεκαετίες τώρα έχουν δημοσιευθεί μελέτες που δείχνουν πως οι φαν του ροκ και της ραπ είναι επαναστατικοί, ενώ αυτοί της όπερας είναι εύποροι και με υψηλή μόρφωση. Είναι όμως η πρώτη φορά, όμως, που εξετάζεται τόσο λεπτομερώς το θέμα και σε δεκάδες είδη μουσικής», πρόσθεσε ο δρ Νορθ. «Όποια μουσική κι αν αρέσει σε έναν άνθρωπο, αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα του».

Η μελέτη, που διεξάγεται μέσω Διαδικτύου, συνεχίζεται και ο καθηγητής Νορθ εξακολουθεί να αναζητά εθελοντές, οι οποίοι θα συμπληρώσουν ένα σύντομο online ερωτηματολόγιο.

Τι υποδηλώνει η μουσική

Μερικά από τα ευρήματα της μελέτης για την προσωπικότητα ανά είδος μουσικής, είναι τα εξής:

* Μπλουζ: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια, αβρότητα και πραότητα

* Τζαζ: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια και πραότητα

* Κλασική μουσική: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εσωστρέφεια και πραότητα.

* Ραπ: Υψηλή αυτοεκτίμηση, εξωστρέφεια

* Όπερα: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, αβρότητα

* Κάουντρι και γουέστερν: Εργατικότητα, εξωστρέφεια

* Ρέγκε: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, όχι εργατικότητα, εξωστρέφεια, αβρότητα και πραότητα

* Ντανς: Δημιουργικότητα, εξωστρέφεια, όχι αβρότητα

* Ίντι: Χαμηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, όχι εργατικότητα, όχι αβρότητα

* Μπόλιγουντ: Δημιουργικότητα, εξωστρέφεια

* Ροκ/χέβι μέταλ: Χαμηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, όχι εργατικότητα, όχι εξωστρέφεια, αβρότητα, πραότητα

* Τσαρτ ποπ: Υψηλή αυτοεκτίμηση, όχι δημιουργικότητα, εργατικότητα, εξωστρέφεια, αβρότητα, όχι πραότητα

* Σόουλ: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια, αβρότητα και πραότητα



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία κατά του ΙΚΑ λόγω μη δημοσίευσης τηλεφώνων των ΚΕ.Π.Α.


Καταγγελία σε Συνήγορο του Πολίτη και Υπουργείο Εσωτερικών κατά ΙΚΑ, με αφορμή την ασυνέπεια του ΙΚΑ απέναντι στα άτομα με αναπηρία, που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

"Αναφορά

Θέμα: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΚΕ.Π.Α.

Περιγραφή:

Οπως γνωρίζετε, το ΙΚΑ έχει δημοσιεύσει τις διευθύνσεις όλων των υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., (. http://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/internet_kepa_grammateies7.xls ) χωρίς όμως ούτε ένα τηλέφωνο, πράγμα που για πολλούς ενδιαφερόμενους αποτελεί γρίφο το πότε θα περάσουν από εξέταση, ειδικά στις περιπτώσεις που για κάποιον λόγο, όπως για παράδειγμα η απεργία, η εξέταση του ενδιαφερομένου ακυρώνεται.

Το ΙΚΑ έχει υιοθετήσει ως τρόπο ενημέρωσης των ΑμεΑ, είτε το ταχυδρομείο με απλή επιστολή (όχι συστημένη), είτε με αποστολή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο.

Ομως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ΑμεΑ δεν είχαν λάβει ενημέρωση για το ότι έπρεπε να περάσουν από εξέταση των ΑΥΕ, με αποτέλεσμα να περιμένουν για δεύτερη φορά το χρονικό διάστημα πολλών μηνών μέχρι να εξεταστούν.

Το ΙΚΑ έχει υποχρέωση βάσει Ν.3979/2011 να λάμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην επικοινωνία με τις υπηρεσίες των ΚΕ.Π.Α., ωστόσο δεν φαίνεται να την εφαρμόζει.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την υποχρέωση να μπορεί να γνωστοποιήσει σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο που καλεί το τηλεφωνικό κέντρο "1500" τα στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή και το τηλέφωνο, καθώς επίσης και το φαξ της υπηρεσίας ΚΕ.Π.Α. που θα του ζητηθεί και ούτε κι αυτό εφαρμόζεται.

Με βάσει όλα τα παραπάνω ζητάμε από το ΙΚΑ και από το Υπουργείο Εσωτερικών να φροντίσουν για την εφαρμογή του νόμου."



Πηγή: http://left.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενοχές: Τα προβλήματα που δημιουργούν στη ζωή μας


Το ενοχικό συναίσθημα ακόμα και όταν δεν παράγει εμφανή παθολογία είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

1. H υποχονδρία.

Οι ενοχές γίνονται αιτία να δημιουργηθούν η θανατοφοβία ο συνεχής και έμμονος φόβος του θανάτου και η υποχονδρία δηλαδή η συνεχής και υπερβολική ανησυχία για τις σωματικές λειτουργίες του οργανισμού. Δυο είναι οι λόγοι που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Ο πρώτος είναι ότι όλες οο ενοχοποιήσεις συνοδεύονται από απόσυρση στοργής και αγάπης την οποία το μικρό παιδί βιώνει σαν απειλή εγκατάλειψης και θανάτου και αυτό το συναίσθημα παραμένει μέσα στο ενοχικό σύμπλεγμα.

Ο άλλος είναι ότι οι ενοχοποιήσεις που τραυματίζουν πολύ το παιδί εμποδίζουν την αυτόνομη ανάπτυξή του και το διατηρούν σε κατάσταση υπερβολικής εξάρτησης από τις ιδέες των γονιών. Όταν μεγαλώσει και αρχίσει να παρατηρεί την πραγματικότητα με τα δικά του μάτια -ωθούμενο από το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης που η κάθε νέα γενιά επιτυγχάνει καταλήγει σε συμπεράσματα που εν μέρει διαφέρουν από εκείνα των γονέων για το πώς πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του. Καταλαμβάνεται από φόβο μπροστά στην ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών διότι εκείνες αντιπροσωπεύουν μια παράβαση.

2. Η ματαιωμένη προσδοκία, οι συζυγικοί καβγάδες

Το ενοχικό αίσθημα ευθύνεται και για την υπερβολική μας ανάγκη να μας υπολογίζουν και να μας αγαπούν κάτι που έχει ολέθρια αποτελέσματα στις σχέσεις των ζευγαριών. Πολλοί σύζυγοι άνδρες και γυναίκες δαπανούν τεράστιο χρόνο αλληλοκατηγορούμενοι για εγωισμό και για έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος. Πολλοί άνθρωποι όντως είναι εγωιστές και δεν ξέρουν αν αγαπούν αλλά πώς γίνεται να είναι τόσο διαδεδομένη η αμοιβαία μομφή; Το ενοχικό συναίσθημα που υπάρχει και στους δυο παράγει αυτό το αποτέλεσμα.

Προσδοκούμε από το ταίρι μας το σεβασμό και την εκτίμηση που έμειναν ανεκπλήρωτα στην παιδική μας ηλικία. Αυτή η απαίτηση όμως είναι παράλογη σε μια σχέση ενηλίκων. Οι μόνοι που θα μπορουσαν να την εκπληρώσουν είναι οι γονείς και αν αυτοί που έπρεπε να την καλύψουν δεν το έκαναν δεν υπάρχει άνθρωπος που πρέπει να αναπληρώσει αυτό το κενό πόσο μάλιστα σε μια συζυγική σχέση που και οι δυο έχουν την ίδια αρχέγονη ανικανοποίητη επιθυμία. Οι αμοιβαίες προσδοκίες είναι καταδικασμένες να μείνουν ανικανοποίητες προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση προς τον σύντροφο που διαψεύδει την επιθυμία για απενεχοποίηση. Ο θυμός και η επιθετικότητα τότε παίρνουν τη θέση της ελπίδας και εκφράζονται από έναν φαύλο κύκλο νέων ενοχοποιήσεων.

3. Η αναποφασιστικότητα

Το ενοχικό συναίσθημα προκαλεί τον πνευματικό μηρυκασμό που πλήττει πολλούς ανθρώπους και παράγει την αναποφασιστικότητα. Ο άνθρωπος που αισθάνεται ότι πάντοτε σφάλλει δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του άλλα λάθη διότι δεν αντέχει άλλες ενοχές. Και επειδή το απλουστερο των προβλημάτων έχει δυο λύσεις, τη μία ή την άλλη, μόλις το μυαλό προσανατολιστεί προς τη μία αμέσως το ενοχικό αίσθημα υποδεικνύει ότι δεν είναι η σωστή.

4. Ο ανταγωνισμός

Οι ενοχές έχουν την πρωτιά στον κόσμο των ζηλότυπων: Όλοι οι άλλοι είναι ικανότεροι και περνούν καλύτερα η ζωή τους έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η παραμόρφωση της πραγματικότητας μπορεί να πείσει ένα άτομο ότι δεν υπάρχει πιο δυστυχής άνθρωπος στον πλανήτη από αυτόν. Κατά βάθος γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα αλλά η συνειδητοποίηση είναι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση.

Είναι όμως απαραίτητη για να κατευναστεί η οδυνηρή ζήλια που δεν είναι επιθυμία καταστροφής του αντίζηλου αλλά απόκτησης και κατοχής των δικών του προσόντων. Η ζηλοτυπία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Το παιδί δεν επιθυμεί αντικείμενα αλλά επιθυμεί τις ικανότητες των άλλων, όσο το παιδί ανακαλύπτει σιγά σιγά πόσα πράγματα ξέρουν να κάνουν οι άλλοι και εκείνο δεν μπορεί καταλαμβάνεται από την ανάγκη να δομήσει την αυτοπεποίθηση η οποία αν είναι τυχερό, παίρνει τη θέση της άνευ ορου εκτίμησης και αγάπης από τους γονείς. Αν όμως το παιδί ενοχοποιηθεί υπερβολικά από τους γονείς τότε παρεμποδίζεται η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του και η ζήλια γίνεται χρόνια κατάσταση.

4. Η παθολογική ζήλια

Η παθολογική ζήλια είναι επίσης αποκύημα του ενοχικού συναισθήματος. Εάν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο δεν μας είναι πιστό είναι φυσιολογικό να υποφέρουμε. Αλλά η αληθινή ζήλια είναι άλλο πράγμα είναι ο συνεχής φόβος της προδοσίας και πηγάζει από την αμφιβολία για την αξία μας. Ο ζηλότυπος δεν σκέφτεται ότι ο άλλος μπορεί να τον προδώσει διότι αυτή η συμποεριφορά αποτελεί ιδιον της δικής του προσωπικότητας. Ασυνειδήτως αποδίδει πάν τοτε την πιθανότητα προδοσίας στην δική του ανικανότητα. Η ζήλια είναι ο φόβος της ήττας του εγώ. Και οι ακραίες συμοεριφορές δεν γίνοτναι από αγάπη αλλά από έλλειψη αυτοπεποίθησης.

5. Η επιθετικότητα.

Το ενοχικό συναίσθημα παράγει και μια μεγάλη συμπύκνωση επιθετικότητας η οποία στρέφεται πρωτίστως προς τα έσω αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις προς τα έξω. Στην ψυχανάλυση ο ασθενής όταν αρχίσει να εκτιμα τον εαυτό του εκδηλώνει μια επιθετικότητα που ούτε ο ίδιος ούτε το περιβάλλον του γνώριζαν. Αυτή είναι μια λυτρωτική επιθετικότητα. Αντίθετα όμως η επιδείνωση του ενοχικού συναισθήματος προκαλεί καταστροφική επιθετικότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε συλλογικές καταστάσεις. Οι ειδικοί του ψυχρού πολέμου ξέρουν ότι για να οδηγήσουν έναν λαό σε κατακτητικό πόλεμο πρέπει να κάνουν μια προπαγάνδα που να τον ενοχοποιεί δραστικά Και για να γίνει αυτό επινοούν ή υπερτονίζουν μια συμπεριφορά του εχθρού που θίγει το συλλογικό φιλότιμο.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος


Απέρριψε τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της έκρινε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή, του τέλους επιτηδεύματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με πέντε αποφάσεις τους (2527-2531/2013) απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι και ιδιωτών επιτηδευματιών, οι οποίοι στρέφονταν κατά του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβλήθηκε το 2011 στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Διευκρινίζεται ότι οι δικηγόροι θεωρούνται επιτηδευματίες.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούσαν την ακύρωση του Ν. 3986/2011 που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους, καθώς και την ακύρωση της από 2.8.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος.

Οι Σύλλογοι υποστήριξαν ότι η επιβολή του επίμαχου τέλους είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί αποτελεί φόρο και όχι τέλος, ενώ δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Η Ολομέλεια, κατ΄ αρχάς, επισημαίνει ότι η επίμαχη οικονομική επιβάρυνση «επιβλήθηκε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και επομένως προς εξυπηρέτηση κρατικών εν γένει σκοπών (αντιμετώπιση των γενικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας) και δεν καταβάλλεται έναντι ειδικής αντιπαροχής, ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας προς τους βαρυνόμενους με αυτό, παρά τον χαρακτηρισμό της ως τέλος αποτελεί φόρο και την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος».

Σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος, τονίζουν οι δικαστές, ο φόρος δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον «πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη η οποία, κατ΄ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».

Ακόμη, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η επιβολή του εν λόγω φόρου βάσει κριτηρίων (χρονικών, τοπικών και πληθυσμιακών) δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να καθορίζει τον ενδεδειγμένο εκάστοτε τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων» και κατά συνέπεια δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και αρχές. Κατόπιν αυτών οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Συλλόγων ότι παραβιάζονται τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος και οι αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου.

Επίσης, απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους οικονομικά ασθενέστερους εξ αυτών ως προς την επιλογή της συνεχίσεως ή μη της ασκήσεως της δραστηριότητας τους».

Ούτε όμως κατά τους δικαστές η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος παραβιάζει την ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι... «φαβέλες» της Ελλάδας


Η κρίση στέλνει κόσμο σε τροχόσπιτα για να τα βγάλει πέρα.

Οι πρώτες φαβέλες, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας γεννιούνται στην Ελλάδα. Άνθρωποι που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταβάλουν ούτε το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος ή το χαράτσι του σπιτιού τους, να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και το πετρέλαιο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ζουν πια σε τροχόσπιτα ή σκηνές σε οργανωμένα κάμπινγκ της Αττικής και της περιφέρειας που λειτουργούν ολόκληρο τον χρόνο.

Μεταξύ αυτών, πρώην ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλόβαθμοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά αλλά και γυναίκες με παιδιά κατέφυγαν στα κάμπινγκ για να μη βρεθούν στον δρόμο.

Το ετήσιο κόστος της ενοικίασης του χώρου δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ. Το εσωτερικό ενός τροχόσπιτου περιλαμβάνει ένα μονό ή διπλό κρεβάτι, ένα WC, μια μικρή κουζίνα με γκάζι και μικρούς αποθηκευτικούς χώρους.

Η Νίκη και ο Μάκης Καβαλάρης έχουν τέσσερα παιδιά. Αγόρασαν ένα σπίτι στο Κερατσίνι με δάνειο και τώρα χρωστούν τις δόσεις. Πλέον ζουν μόνιμα σε κάμπινγκ στην Κινέττα, προκειμένου να μειώσουν τα μηνιαία έξοδά τους.

«Είμαι ταμίας σε σούπερ μάρκετ και ο σύζυγός μου εργάζεται ως χειριστής μηχανημάτων. Έχουμε χάσει το 30% των μισθών μας και με αυτά που απέμειναν ίσα που τρέφουμε τα παιδιά μας» δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» η Νίκη Καβαλάρη, η οποία συμπληρώνει ότι πλέον η αγορά ενός παιχνιδιού ή καινούργιων ρούχων ανήκει στο παρελθόν».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τον Γιώργο Ντούπρη που εργάζεται ως διανομέας και ζούσε σε ένα διαμέρισμα 45 τ.μ. στην Κηφισιά. Τώρα όμως, χωρισμένος από τη σύζυγό του και με το εισόδημα να πέφτει κατακόρυφα μετακόμισε σε ένα τροχόσπιτο 7 τ.μ. «Στο τροχόσπιτο ξέχασα τα κοινόχρηστα, τη ΔΕΗ και την κεντρική θέρμανση. Για τη διαμονή μου πληρώνω 160 ευρώ το μήνα από 450 που κόστιζε το διαμέρισμά μου» δηλώνει στην εφημερίδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκαθαρίζει αύριο το θέμα της παράτασης στην υποβολή δηλώσεων


Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
.
Αύριο Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για όσους έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1 και 2, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα δοθεί παράταση.

Κανονικά μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί 200.000 δηλώσεις που λήγουν σε ΑΦΜ 1 και 2 , ωστόσο φοροτεχνικοί εκτιμούν πως οι υπόχρεοι που θα ανταποκριθούν εγκαίρως θα είναι περίπου 100.000.

Σε αυτή την βάση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη αναμένεται να ανακοινώσουν ότι η 31ης Αυγούστου 2013 θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013 ανεξαρτήτου κατάληξης ΑΦΜ.

Σήμερα εξάλλου ολοκληρώνεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η τρίτη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφορά περίπου 400.000 δηλώσεις.

Πρέπει να τονισθεί πως τα ποσά των φόρων που καταλογίζονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι μειωμένα κατά 60% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόνο 1 στα 3 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις εξπρές προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών


Κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Δικλείδες ασφαλείας για την είσπραξη φόρων μέσω κατασχέσεων προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος προβλέπεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει πως σε περίπτωση που ο φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει του φόρους του η Εφορία θα μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική εκτέλεση επί της περιουσίας του.

Συγκεκριμένα αυτό θα συμβεί εάν ο φορολογούμενος δεν προχωρήσει σε καταβολή του φόρου εντός 30 ημερών από την επίδοση της σχετικώς γνωστοποίησης υπερημερίας από την Εφορία.

Μάλιστα, εάν η Εφορία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι διακυβεύεται η είσπραξη του φόρου μπορεί να αξιώσει άμεση καταβολή του φόρου και, εφ' όσον ο φορολογούμενος δεν προβεί στην καταβολή, να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστική εκτέλεση επί της περιουσίας του.

Εξαιρούνται από τη κατάσχεση τα προσωπικά αντικείμενα και ο οικιακός εξοπλισμός του φορολογουμένου άνευ ουσιώδους αξίας, ενώ στο φορολογούμενο η περιουσία του οποίου έχει κατασχεθεί θα χορηγείται ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης, το οποίο θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και δεν θα υποβάλλεται σε φορολόγηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ κατά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου


Δύο καθηγητές και μία φοιτήτρια ζητούν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Δήμος Μεσολογγίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, δύο καθηγητές, ένας υπάλληλος και μια φοιτήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, την μετονομασία τμημάτων, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά, τον περασμένο Μάιο, με 36 Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου Παιδείας επήλθε αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Ειδικότερα, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι για τη συγχώνευση των δύο επίμαχων ΤΕΙ, τη συγχώνευση Τμημάτων, την κατάργηση Τμημάτων, κ.λπ. που προβλέπει το επίμαχο διάταγμα, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ορθολογικά κριτήρια και η χωροταξική οργάνωση των ΤΕΙ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν υπακούει σε ορθολογικά κριτήρια η μεταφορά του τμήματος θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας στη Σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην Αμαλιάδα.

Ακόμη, στο διάταγμα της συγχώνευσης δεν αναφέρει, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το μέγεθος της δαπάνης που προκαλείται από τη συγχώνευση των δύο εν λόγω ΤΕΙ, ενώ η δαπάνη των 950 ευρώ που αναγράφεται είναι ατεκμηρίωτη, προσθέτουν οι φορείς του Μεσολογγίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 το Συντάγματος που καθιερώνει το αυτοδιοίκητο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς δεν προβλέπεται αντιπροσωπευτική διοικούσα επιτροπή κατά την μεταβατική περίοδο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 τεχνικές για να σταματήσεις το τσιμπολόγημα


1. Τρώμε με την ησυχία μας
Αφιερώνουμε στο γεύμα μας τουλάχιστον 15΄ και φροντίζουμε να μασάμε καλά το φαγητό μας. Η παρατεταμένη επαφή του φαγητού με το στόμα, η εικόνα του γεύματός μας και η καλή του πέψη τελικά επιτρέπουν στον εγκέφαλο να πάρει εγκαίρως το μήνυμα ότι είμαστε χορτάτοι.

2. Αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Όπως είναι οι τηγανητές πατάτες, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, ο πουρές, οι χυμοί, τα τσιπς. Αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι υπεύθυνα για την απότομη αυξομείωση των τιμών του σακχάρου στο αίμα και μας οδηγούν στο να τσιμπολογάμε όλο και περισσότερο. Έτσι, είναι σκόπιμο να προτιμάμε να μη βράζουμε πολύ τα μακαρόνια, το ρύζι και τις πατάτες μας, αλλά και να αποφεύγουμε να τρώμε τις τελευταίες τηγανητές, ώστε να μην ανεβαίνει ο γλυκαιμικός τους δείκτης.

3. Ξεχνάμε το έτοιμο φαγητό
Τα χάμπουργκερ, τα παγωτά και τα υπόλοιπα «γρήγορα» γεύματα χωνεύονται πολύ γρήγορα, σε 15-20΄. Έτσι έχουμε σύντομα τη διάθεση να ξαναφάμε. Η συμβουλή των ειδικών είναι, αν μας αρέσουν πολύ αυτά τα φαγητά και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε, να τα καταναλώνουμε μόνο 2 φορές τον μήνα.

4. Ακούμε μουσική στη διάρκεια του γεύματος
Μία αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η διάρκεια του γεύματος αυξάνεται κατά 38% εφόσον ακούμε μουσική όταν τρώμε. Επιπλέον, καθώς χαλαρώνουμε με τη βοήθεια της μουσικής, είμαστε πιο ανοικτοί στο να ακούσουμε και να αναγνωρίσουμε τα σημάδια τόσο του ότι πεινάμε όσο και του ότι χορτάσαμε. Κάτι που δεν συμβαίνει όταν βλέπουμε τηλεόραση.

5. Κοιμόμαστε επαρκώς
Το να μας λείπει ύπνος και μάλιστα επανειλημμένα μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως να επηρεάσει τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην όρεξη, αλλά και στο αίσθημα κορεσμού. Απορρυθμισμένες μας οδηγούν στο να τρώμε πολύ περισσότερο.

6. Έχω λιγούρες για αλμυρά


βασικές συμβουλές Μια διαφωνία στη δουλειά, μια στιγμή ανίας, μια απογοήτευση και πέφτουμε με τα μούτρα στο σακουλάκι με τα πατατάκια που κρύβουμε στο ντουλάπι. Το τελειώνουμε πριν καν το καταλάβουμε. Να τι πρέπει να κάνουμε ώστε να τελειώσουμε μια για πάντα με αυτήν μας την παρόρμηση.
Δεν αγοράζουμε προϊόντα που μας βάζουν σε πειρασμό
Βγάζουμε από τη λίστα του σουπερμάρκετ τρόφιμα που μπορεί να μας παρασύρουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα φυλάμε στο ντουλάπι μας.
Επιλέγουμε καλά λιπαρά
Αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Μπορούμε, λοιπόν, να τρώμε ελαιόλαδο και, φυσικά, ψάρια, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε καλά λιπαρά.
Προτιμάμε το ψάρι από το κρέας
Τα ψάρια μάς δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη και βέβαια μας προσφέρουν -ειδικά τα λιπαρά- τα πολύτιμα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά οξέα.
Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά (με λίγα λιπαρά)
Οι πρωτεΐνες τους μας κρατάνε χορτάτους για πολλή ώρα.

5 τρόφιμα κατά του τσιμπολογήματος
Μία φέτα ζαμπόν γαλοπούλας: Μας δίνει πρωτεΐνες που μας χορταίνουν.
Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο: Δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρό μας και χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Ένα αγγούρι: Μας δίνει πολύ λίγες θερμίδες και επειδή είναι δροσιστικό ευχαριστεί τον ουρανίσκο μας.
Μία κουταλιά της σούπας τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι: Μας χορταίνει χωρίς να μας επιβαρύνει θερμιδικά.
Ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαλεί ο εγωισμός ασθένειες σωματικές;


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τη τη Μακροβιοτική φιλοσοφία, η ασθένεια δεν είναι παρά το εκδηλωμένο αποτέλεσμα της ανισορροπίας μας, σε σχέση με τη φύση και το σύμπαν.

Τι είναι η μακροβιοτική;

Ετυμολογικά, η λέξη μακροβιοτική σημαίνει μακρύς – βίος και χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, για να περιγράψει το μοντέλο ανθρώπου που είναι πραγματικά υγιής και ζει για πολλά χρόνια. Όμως και άλλοι σοφοί της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός χρησιμοποίησαν τον όρο- Μακροβιοτική- για να περιγράψουν ένα φυσικό τρόπο ζωής που προήγαγε την υγιεινή ζωή και την ευεξία.

Ειδικά στη σύγχρονη εποχή, η ασθένεια εκδηλώνεται στο φυσικό επίπεδο μέσα από τα εξής διαδοχικά στάδια:

Κόπωση.
Συμπεριλαμβάνει τόσο τη φυσική, όσο και τη νοητική κόπωση και εκδηλώνεται όταν το άτομο εξαντλεί σε καθημερινή βάση τα φυσικά αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, μέσα από συνεχή, αδιάκοπη δραστηριότητα κάθε είδους. Η έλλειψη άσκησης, η πολυφαγία, η ακατάλληλη διατροφή αλλά και η ασταθής διαπροσωπική και οικογενειακή ζωή και οι συναισθηματικές εντάσεις, συμβάλλουν στη γενίκευση της κόπωσης που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χρόνιο σύνδρομο.

Ενοχλήσεις και πόνοι.
Μυϊκοί πόνοι, περιστασιακοί πονοκέφαλοι, πόνοι περιόδου αποτελούν βάσιμες ενδείξεις ενός νευρικού συστήματος που σταδιακά αποδυναμώνεται.

Ασθένειες του αίματος.
Ανισορροπίες που εκδηλώνονται στην ποιότητα του αίματος, υποδηλώνουν ένα χρόνιο όξινο περιβάλλον.

Συναισθηματικές διαταραχές.
Συναισθήματα όπως ο θυμός, η ανυπομονησία, η αναστάτωση, η ανησυχία, ο φόβος και η επιθετικότητα όταν εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, υποδηλώνουν μια ήδη υπάρχουσα διαταραχή στη ροή της ενέργειας και τη δυνατότητα του ατόμου να διαχειρίζεται τις προκλήσεις της ζωής θετικά και αποτελεσματικά.

Ασθένειες/ διαταραχές οργάνων αλλά και ασθένειες του Νευρικού συστήματος όπως προβλήματα στη μνήμη για παράδειγμα.

Υπεροψία και εγωισμός.

Ο εκδηλούμενος εγωισμός και η υπεροψία αποτελούν την αιτία κάθε ασθένειας αλλά ταυτόχρονα και το σημείο αποκορύφωσης της ανθρώπινης ασθένειας, καθώς το άτομο νιώθει πλήρως διαχωρισμένο από το Σύμπαν, τη φύση, τους συνανθρώπους του. Κάθε του προσπάθεια στρέφεται αποκλειστικά στην προσωπική του ικανοποίηση ή την ικανοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών του από τη ζωή, χωρίς μέσα από τη δραστηριότητα του να διανοείται να συμβάλλει στο γενικό καλό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκδήλωσης της υπεροψίας:

1) μέσα από μια έντονα καταπιεστική συμπεριφορά ως προς τους άλλους, όπου το άτομο προσπαθεί να ελέγξει κάθε κατάσταση με τρόπο που θεωρεί ωφέλιμο για το ίδιο.

2) μέσω της απόσυρσης, της θυματοποίησης του εαυτού προκειμένου μέσω της υποδηλούμενης αδυναμίας του άτομο να δημιουργεί ενοχικά συναισθήματα στους άλλους γύρω του, προσελκύοντας μόνιμη προσοχή.

Ο βασικός σκοπός της Μακροβιοτικής φιλοσοφίας είναι να καθοδηγήσει το άτομο στη δυναμική επίτευξη της υγείας σε όλα τα επίπεδα, φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό, πνευματικό και όχι απλά την απουσία εκδηλούμενης ασθένειας, όπως δυστυχώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος πολιτισμός την έννοια της υγείας.

Μόνο μέσα από συνολικά ισορροπημένο μοντέλο ζωής που περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, το στοχασμό, την οικογενειακή γαλήνη, την προσφορά υπηρεσίας προς τη Φύση και ολόκληρη την ανθρωπότητα, μπορεί ένας άνθρωπος να είναι και να αισθάνεται πραγματικά υγιείς.

Από το macrobioticliving.gr και τη δασκάλα γιόγκα, απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, με ειδίκευση στην άσκηση και την αθλητική αναψυχή κυρία Χρυσικάκου Μαριάννα.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 super τροφές για το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι η πλουσιότερη εποχή σε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι απαραίτητα και χρήσιμα για την υγεία μας, πέραν της απόλαυσης που μας προσφέρουν.

Αυτή την εποχή η φύση προσφέρει τα καλύτερα σακχαρώδη φρούτα της – νεκταρίνια, βερίκοκα, καρπούζια αλλά και τις καλύτερες ντομάτες της, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και δεν είναι προϊόν εντατικής καλλιέργειας.

Αυτά είναι τα φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε αυτή την εποχή, σε λογικές ποσότητες, για να έχουμε την απαραίτητη ενυδάτωση και ενίσχυση στον οργανισμό μας.

Κόκκινα κρεμμύδια

Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι μία εξαιρετική προσθήκη για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες. Πέρα από την έντονη γεύση τους, δρουν σαν φυσικά αντιισταμινικά και μπορούν να σας ηρεμήσουν από παθήσεις όπως η θερμοπληξία.

Γιαούρτι
Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν μεγάλη προσοχή στην συντήρηση των τροφίμων. Ειδικά τα φρέσκα τρόφιμα και το κρέας δεν διατηρούνται εκτός ψυγείου. Για να προστατευτείτε από τα μικρόβια που καιροφυλακτούν στις τροφές αυτούς τους μήνες καλό είναι να τρώτε αρκετό γιαούρτι, πλούσιο σε απαραίτητα και φιλικά βακτήρια που αποτρέπουν τροφικές δηλητηριάσεις

Μωβ μπρόκολο
Το μωβ μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες

Κάρδαμο
Όταν ιδρώνουμε, πέφτουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας, προκαλώντας ιδιαίτερη κόπωση. Το κάρδαμο είναι τέλεια πηγή σιδήρου που συνοδεύει μοναδικά τις σαλάτες σας. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να το έχετε στο σπίτι σας, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

Μαρινάδες
Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα παχυντικά και ανθυγιεινά barbeque του καλοκαιριού με κάτι πιο ελαφρύ, προτιμήστε κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρια και ψητά λαχανικά. Έτσι, θα μειώσετε κατά πάρα πολύ την πρόσληψη θερμίδων. Φροντίστε ότι και αν επιλέξετε να μαγειρέψετε σε σχάρα, να το έχετε μαρινάρει σε μείγμα από λάδι και λεμόνι ώστε να επωφεληθείτε από την αντικαρκινογόνο δράση του.

Καλοκαιρινά φρούτα
Το σημαντικότερο αυτούς τους μήνες είναι να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό σας. Τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό και έτσι είναι ιδανικά για πρωινό ή δεκατιανό το καλοκαίρι.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και διεγείρουν άμεσα τα επίπεδα ενέργειας. Ακόμα καλό είναι να τα καταναλώνετε αυτήν την περίοδο, λόγω των φιλικών βακτηρίων που περιέχουν και της ικανότητας τους να επαναφέρουν την φυσική χλωρίδα του οργανισμού.

Μέντα
Αν ζεσταίνεστε υπερβολικά, αντικαταστήστε το τσάι ή τον καφέ σας με ένα αφέψημα από φρέσκια μέντα.

Εκτός από την ιδιότητα της να βοηθάει στην πέψη, δρα δροσιστικά στον οργανισμό. Ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες, ή ως γαρνίρισμα σε κρέας και ψάρι.

Μπανάνες
Που θα ήμασταν χωρίς τις μπανάνες; Ένα τέλειο σνακ για όλες τις ώρες, πλούσιο σε κάλιο που με την σειρά του είναι το στοιχείο που ρυθμίζει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό

Φρέσκα φασολάκια και μπιζέλια
Μπορεί τα κατεψυγμένα να είναι εύκολη λύση αλλά τα φρέσκα είναι πολύ πιο ευεργετικά.

Τα μπιζέλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ απαραίτητη για την υγεία των οστών, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6 που βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, είναι πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β που σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε την κόπωση.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...