Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ - Αναλυτικά η έκθεση


Στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στο σύνολο της χώρας και για όλους τους πολίτες, με τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών υγείας, εστιάζει η συνολική έκθεση για την Υγεία που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)». Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.

Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του "Νέου" ΕΟΠΥΥ και αναφέρει: «Οι 5 προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους. Μόνο η πρόταση Μπασκώζου αναφέρει ότι πρέπει να «αναπροσαρμόζονται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής οι εισφορές κλάδου υγείας εργοδοτών και εργαζομένων», υπονοώντας την ανάγκη μείωσης των εργασιακών εισφορών και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Στο μεταξύ, η συνέχιση της απεργίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ εντείνει τη διαμάχη με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάσκεψη «Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας: Βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών» τόνισε: «Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».

Αναλυτικότερα, η έκθεση:

Μόνο αγοραστής ο ΕΟΠΥΥ

Οι 4 από τις 5 προτάσεις συμφωνούν πλήρως στην ανάγκη μετάλλαξης του σημερινού ρόλου του ΕΟΠΥΥ και καταλήγουν στην πρόταση επανακαθορισμού του ρόλου του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Ο «ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να αναβαθμίσει τον στρατηγικό του χαρακτήρα, στον επανακαθορισμό των κανόνων, προδιαγραφών και διαδικασιών της συνολικής ιατροφαρμακευτικής αγοράς στην χώρας», επισημαίνεται στην τελική έκθεση-πρόταση, ενώ γίνεται αναφορά και στους ξένους εμπειρογνώμονες που συναντήθηκαν με την ομάδα αξιολόγησης και υποστήριξαν την αναγκαιότητα ο οργανισμός να λειτουργήσει μόνο ως αγοραστής, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην ΕΕ και αλλού.

Στην έκθεση προτείνεται οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν σήμερα υπό τον ΕΟΠΥΥ να μεταφερθούν σε έναν άλλο δημόσιο φορέα. «Η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με έναν αγοραστή, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, υπηρεσιών θα πρέπει να διέπονται από τρεις βασικούς κανόνες: (α) η κάλυψη να αναφέρεται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, (β) η σύναψη συμβάσεων να υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, (γ) ο έλεγχος και η αξιολόγηση να συνιστούν θεμελιώδεις παραμέτρους της διαχειριστικής διαδικασίας.

Όλες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ

Η Ομάδα Εργασίας για την Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ) και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία).

Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με την αποφόρτιση του ΕΟΠΥΥ από την παροχή των υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η διαχειριστική και συμβολαιακή του ικανότητα και εν τέλει η διαπραγματευτική του ικανότητα.

«Με την προτεινόμενη αλλαγή, οι μη λειτουργικές δομές και στρεβλές διαδικασίες και δράσεις που κληρονομήθηκαν από τους μητρικούς ασφαλιστικούς φορείς, δίνεται η δυνατότητα να καταργηθούν στο πλαίσιο της λειτουργικής αναδιοργάνωσης», αναφέρεται, ενώ διαπιστώνεται ότι με την προτεινόμενη αλλαγή δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναδιαρθρωθεί η σημερινή αναποτελεσματική μορφή των συμβάσεων με τους ιατρούς και τους αποκλεισμούς που υφίστανται οι νέοι σε ηλικία ιατροί.

Καλύτερη πρόσβαση για τους ασθενείς- 24ωρη λειτουργία των δομών- Οικογενειακός γιατρός- Κάρτα Υγείας- Φροντίδα στο σπίτι

Με την προτεινόμενη αλλαγή, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Επίσης προβλέπεται ορθολογική χωροταξική κατανομή των μονάδων ΠΦΥ καθώς οι δύο Φορείς (ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ) «λειτουργούσαν παράλληλα και αποσπασματικά, ενώ δεν είχαν την πρόθεση (το λόγο) να το πράξουν», αναφέρεται στην έκθεση.

«Σημειώνεται πως τα τελευταία 2 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εξακολουθούν και λειτουργούν οι μονάδες υγείας του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του ΕΣΥ, σε κάποιες περιοχές σχεδόν "μεσοτοιχία" (π.χ. Αμπελόκηποι, Κέντρο Αθήνας κ.ά.). Περιοχές στη χώρα έχουν σημαντική έλλειψη σε μονάδες ΠΦΥ και σε άλλες οι μονάδες είναι δίπλα-δίπλα. Από την συγκεκριμένη διαδικασία συγχωνεύσεων και ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού (σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας) και οι ασφαλισμένοι θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υποδομές ΠΦΥ και σημαντικές οικονομίες θα πραγματοποιηθούν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να εισαχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, κάτι που δεν κατάφερε το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ, σχολιάζοντας ότι όλες τους οι ενέργειες μέχρι σήμερα «είχαν και έχουν την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, απαξιώνοντας διαρκώς το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και περιορίζοντας τις προληπτικές δράσεις». Οι 4 από τις 5 προτάσεις (η πρόταση της ΟΕΓΝΕ δεν έχει σχετική αναφορά) προτείνουν τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για κάθε πολίτη.

Επίσης, οι 4 από τις 5 προτάσεις (η πρόταση του ίδιου του ΕΟΠΥΥ δεν το αναφέρει ξεκάθαρα) προτείνουν την κατ' οίκον φροντίδα των ασθενών, ενώ και οι 5 προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ.

Σε ό,τι αφορά την νέα ΠΦΥ όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους. Μόνο η πρόταση Μπασκώζου αναφέρει ότι πρέπει να «αναπροσαρμόζονται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής οι εισφορές κλάδου υγείας εργοδοτών και εργαζομένων», υπονοώντας την ανάγκη μείωσης των εργασιακών εισφορών και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Ο "νέος" ΕΟΠΥΥ με Ενιαίο Ταμείο και υπηρεσίες για τους ανασφάλιστους

Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο "νεος" ΕΟΠΥΥ πρωτίστως θα πρέπει να εγγυάται την πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών. «Προτείνεται να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων με περαιτέρω διαπραγμάτευση με την πλευρά της προσφοράς, να θέσει απαιτήσεις ποιότητας και αποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας και να συνδέσει τα παραπάνω με το σύστημα αποζημίωσης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι δομές του θα αξιοποιηθούν, εντασσόμενες στο νέο, ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ», αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει ότι η σύναψη συμβάσεων με όλες τις ιδιωτικές δομές πρέπει να είναι η βασική του αρμοδιότητα, ενώ, προοπτικά, η διαχείριση του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία θα λειτουργεί με Ενιαίο Τάμειο το οποίο ίσως διασπαστεί σε 7 κλειστούς προϋπολογισμούς στις περιφέρειες της χώρας. Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι «θα μπορούσε να αναληφθεί, επίσης, από τον ΕΟΠΥΥ η φροντίδα των ανασφάλιστων μ' ένα ειδικό πακέτο βασικών υπηρεσιών και με εκτιμώμενο ελάχιστο κόστος, με τη διαχείριση του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες με τις ΥΠΕ για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και νοσοκομειακής περίθαλψης. Έτσι, εισάγεται ένας εσωτερικός ανταγωνισμός στο σύστημα υγείας μεταξύ των δομών ΠΦΥ και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, για τη "διεκδίκηση" των πόρων του ΕΟΠΥΥ».

Ανοιχτό το θέμα των ειδικοτήτων για την ΠΦΥ και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών

Οι 5 προτάσεις δεν συγκεκριμενοποιούν τις προτεινόμενες υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται στην νέα μορφή της ΠΦΥ. Οι προτάσεις είναι γενικές (δεν συγκεκριμενοποιούν σε ειδικότητες ιατρών και υγειονομικών εκτός της Μελέτης Υγεία εν Δράση), αλλά συγκλίνουν γενικά σε ένα πλέγμα παροχής υπηρεσιών υγείας που μπορούν να αποτελέσουν "ανάχωμα" στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι 2 προτάσεις (του "Υγεία εν Δράσει" και της "Επιστημονικής Επιτροπής") προτείνουν στην ΠΦΥ να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις "πλήρους απασχόλησης".

Η πρόταση του ίδιου του ΕΟΠΥΥ προτείνει στην ΠΦΥ να διατηρηθούν οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας, δηλαδή οι γιατροί, οι υγειονομικοί και οι διοικητικοί του ΕΟΠΥΥ να διατηρήσουν τις εργασιακές σχέσεις που έχουν σήμερα (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης, ΙΔΑΧ κατ' αποκοπή, ορισμένου χρόνου κ.ά.) ενώ οι γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί του ΕΣΥ που θα περάσουν στον νέο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσουν και αυτοί τις σχέσεις εργασίας τους που είχαν ως ΕΣΥ. «Η πρόταση αυτή δεν κρίνεται δόκιμη», όπως καταλήγει η έκθεση, καθώς είναι αδύνατον ένας Οργανισμός να δουλεύει με εργαζόμενους με εντελώς διαφορετικά συστήματα σχέσεων εργασίας και φυσικά αποδοχές και ώρες εργασίας.

Τέλος, οι προτάσεις ΟΕΓΝΕ και Μπασκώζου προτείνουν στο νέο σύστημα ΠΦΥ όλοι οι γιατροί να έχουν "πλήρη και αποκλειστική απασχόληση", με ένα διάστημα προσαρμογής. Οι 2 από τις 5 προτάσεις (ΟΕΓΝΕ και Μπασκώζου) με την ίδια ακριβώς φρασεολογία προτείνουν ένα σύστημα ΠΦΥ που «θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα βαθμιαία περιττό». «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις προτείνουν ταυτόχρονα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών στο σύστημα υγείας, προκύπτει ότι το ιδεατό σύστημα των δύο αυτών συγκεκριμένων προτάσεων αποκλείει, επί τοις ουσίας, την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες από ιδιώτες ιατρούς και υγειονομικούς», σχολάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόπειρα βιασμού καταγγέλλει 21χρονη στα Τρίκαλα


Υπόθεση απόπειρας βιασμού μιας 21χρονης απασχολεί τις αρχές στα Τρίκαλα, μετά από καταγγελία 21χρονης στην αστυνομία.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr η 21χρονη, εμφανίσθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, υποστηρίζοντας ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί απόπειρα βιασμού σε βάρος της από ηλικιωμένο Τρικαλινό.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 21χρονης, ο φερόμενος ως δράστης, της επιτέθηκε και επιχείρησε να ασελγήσει σε βάρος της.

Η Εισαγγελέας Τρικάλων, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ανακρίτρια, ενώ ο ηλικιωμένος στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έχει συλληφθεί και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελευταία βροχή διαττόντων αστέρων του 2013 αποκορυφώνεται στις 13-14 Δεκεμβρίου


Θα είναι ορατή από τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας και την Ελλάδα.

Μια νέα βροχή διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, που θα είναι η τελευταία του έτους, θα είναι ορατή από τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη νύχτα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου προς το ξημέρωμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Διδυμίδες, που έκαναν αραιά την εμφάνισή τους ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου και θα είναι ορατοί έως τις 19 Δεκεμβρίου, συνήθως παράγουν ένα από τα θεαματικότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος και ο ρυθμός που θα πέφτουν τα ορατά μετέωρά τους (πεφταστέρια), αναμένεται να είναι 30 έως 60 την ώρα, με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα.

Επειδή όμως, λίγες ημέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει πανσέληνος και το φεγγάρι θα είναι ήδη «γεμάτο», η παρατήρηση στο νυχτερινό ουρανό -ακόμα κι αν το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- δεν θα είναι εύκολη. Η καλύτερη κατεύθυνση για τις παρατηρήσεις θα είναι προς το ανατολικό μέρος του ουρανού μετά τα μεσάνυχτα.

Οι Διδυμίδες, που έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στα μέσα του 1800, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι, αντίθετα με τις περισσότερες βροχές διαττόντων, δεν προέρχονται στην πραγματικότητα από θραύσματα κάποιου κομήτη, αλλά από ένα μυστηριώδες ουράνιο σώμα, μάλλον αστεροειδή, τον «3200 Φαέθωνα», που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς «ουρά», που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν «νεκρό» πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να εξηγήσει τη δημιουργία της βροχής διαττόντων. Οι αστρονόμοι που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Ο «Φαέθων» έχει μια εκκεντρική άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια περίπου τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και στον Ήλιο, με συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μερικών αστρονόμων, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να «ψήνεται» από την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι να τροφοδοτεί με νέα σκόνη το ρεύμα που προκαλεί τις Διδυμίδες.

Άλλοι επιστήμονες όμως επιμένουν ότι η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. Από όλα τα «ρεύματα» σκόνης και θραυσμάτων που συναντά κάθε χρόνο η τροχιά της Γης, το μεγαλύτερο είναι αυτό που δημιουργεί τους Διδυμίδες διάττοντες. Προς το παρόν, το μυστήριο της προέλευσης και της δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων αύριο από το δήμο Χανίων


Ποιους αφορά, πού θα γίνει.

Αύριο Παρασκευή θα γίνει στα Χανιά διανομή τροφίμων στους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια. Σύμφωνα με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η διανομή αφορά όσους είχαν καταθέσει αίτηση για το πρόγραμμα «Δωρεάν Διανομή τροφίμων σε απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για το έτος 2013.

Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν τα τρόφιμα από το παλιό Δημαρχείο Σούδας (Πλατεία Σούδας) από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, με την αστυνομική τους ταυτότητα.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έληξε η απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Ανακοίνωση εξέδωσε το προεδρείο του συλλόγου υπαλλήλων του ιδρύματος
.
Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Αθηνών έχει λήξει εξέδωσε το προεδρείο του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων μετά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι το ίδρυμα θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο και σε πλήρεις ρυθμούς από την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία την οποία είχε ορίσει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

Στην ανακοίνωση του προεδρείου του συλλόγου επισημαίνεται ότι στην χθεσινή γενική συνέλευση, κατά την οποία προκηρύχθηκαν δύο νέες 24ωρες απεργίες από τους περίπου 200 παριστάμενους, δεν υπήρξε απαρτία.

Δεδομένων δε και των «παραπόνων συναδέλφων σχετικά με την συμπεριφορά της απεργιακής επιτροπής», ο σύλλογος αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη του ότι η απεργία έχει λήξει και ότι όσοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους αναλαμβάνουν και την σχετική ευθύνη.

Το προεδρείο γνωστοποιεί επίσης ότι δεν μετέχει σε κάποια «απεργιακή επιτροπή», ούτε γνωρίζει ονόματα συναδέλφων που μετέχουν σ' αυτή, ενώ «καταδικάζει τις αντικαταστατικές συμπεριφορές οι οποίες στοχοποιούν συναδέλφους και οδηγούν σε διασπαστικές κινήσεις».

Η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων είχε καταθέσει χθες πρόταση μομφή κατά του προεδρείου, επί της οποίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία με κάλπη σήμερα. Ωστόσο, η συμμετοχή στη διαδικασία ήταν ανεμική και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Με καθυστέρηση ενός έτους η ενίσχυση στις οικογένειες ακριτικών περιοχών


Ποιες κατηγορίες πολιτών το δικαιούνται.

Την ετήσια εισοδηματική ενίσχυση του 2012 θα λάβουν στα τέλη του 2013 δικαιούχοι μέλη οικογενειών που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς η μη έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν επέτρεψε την καταβολή του ποσού πέρυσι.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θεσπίστηκε η χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Με τις διατάξεις αυτές, δικαιούχοι της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.

Ειδικότερα το ύψος της υπόψη εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του στο ποσό των 600 ευρώ εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και των 300 ευρώ εφόσον αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Επειδή κατά το έτος 2012 δεν κατέστη δυνατό να καταβληθεί η εισοδηματική ενίσχυση λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αυτής μπορεί να κατατεθούν από τους δικαιούχους κατά το τρέχον έτος 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Βραδιά ποίησης και μουσικής ενάντια στο ρατσισμό στη Θεσσαλονίκη


Διοργανώνεται την Παρασκευή με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της πόλης, θα πλημμυρίσει με ποιήματα και μουσική, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στις 20.00 με τη συμμετοχή σημαντικών Σαλονικιών ποιητών και καλλιτεχνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ποιητή και εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Μανδραγόρας», Κώστα Κρεμμύδα σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Παύλο Νεράντζη.

Η προσφορά όλων των συντελεστών είναι εθελοντική και η εκδήλωση υλοποιείται με την στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε μια γκρίζα εποχή γεμάτη ανασφάλεια, ανησυχία και στερήσεις, οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες δηλώνουν παρόντες. Με την εκδήλωση αυτή θυμίζουν ότι υπάρχουν, δρουν, παράγουν, δεν βρίσκονται απομονωμένοι στο περιθώριο, αλλά μέσα στην κοινωνία, δίπλα και μαζί με τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Όλγα Νίκου και Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Διαβάζουν (αλφαβητικά) οι ποιητές: Κούλα Αδαλόγλου, Ρούλα Αλαβέρα, Γιώργος Αλισάνογλου, Γιάννης Βούρος, Στέλλα Γεωργιάδου, Πέτρος Γκολίτσης, Παναγιώτης Γούτας, Σταύρος Ζαφειρίου, Γιώργος Καλιεντζίδης, Αντρέας Καρακόκκινος, Κατερίνα Καριζώνη, Μαρία Καρδάτου, Τάσος Κουράκης, Έλσα Κορνέτη, Ηλίας Κουτσούκος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Απόστολος Λυκεσάς, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Τόλης Νικηφόρου, Έλενα Νούσια, Θωμάς Παπαστεργίου, Μαρία Πισιώτη, Ζωή Σαμαρά, Μελίτα Τόκα Καραχάλιου, Χρήστος Χαρτοματσίδης.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι καλλιτέχνες: Νένα Βενετσάνου, Κώστας Γούστκος (μουσικός), Γιώργος Καζαντζής (συνθέτης), Ναντίνα Κυριαζή (τραγούδι), Κώστας Ματσίγκος (μουσικός), Κώστας Πρατσινάκης (τραγούδι), Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (μουσικός), Στέλλα Χριστοφορίδου (τραγούδι).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων εικαστικών με τη συνδρομή του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.




Διαβάστε περισσότερα...

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ισχύει από σήμερα στον Πειραιά


Αναλυτικά οι μέρες και ώρες λειτουργίας.

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που θα ισχύσει στον Πειραιά, από σήμερα Πέμπτη 12/12 μέχρι και την Τρίτη 31/12/2013, ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής.

Το ωράριο σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά είναι το ακόλουθο:

Πέμπτη 12/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 13/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Σάββατο 14/12: 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Κυριακή 15/12: 11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Δευτέρα 16/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τρίτη 17/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τετάρτη 18/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Πέμπτη 19/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 20/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Σάββατο 21/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12: 11.00 π.μ.- 6.00 μ.μ.

Δευτέρα 23/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τρίτη 24/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

(Παραμονή Χριστουγέννων)

Τετάρτη 25/12: ΚΛΕΙΣΤΑ

Πέμπτη 26/12: ΚΛΕΙΣΤΑ

Παρασκευή 27/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Σάββατο 28/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

Κυριακή 29/12: ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 30/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τρίτη 31/1: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.

(Παραμονή Πρωτοχρονιάς)

Τετάρτη 1/1: ΚΛΕΙΣΤΑ

Πέμπτη 2/1: ΚΛΕΙΣΤΑ

Από την Παρασκευή 3/1/2014, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα του Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


Κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή.

Βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Ο νέος φόρος μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από το ειδικό τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα υπολογισμού του φόρου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Για παράδειγμα οικία 90 τ.μ. 17 ετών 2ου ορόφου στην Αγία Βαρβάρα Αττικής με το ειδικό τέλος ακινήτων επιβαρύνεται φέτος με 252 ευρώ ενώ ο νέος φόρος θα είναι 200 ευρώ (52 ευρώ ή 20,8% λιγότερο). Στο Περιστέρι οικία 110 τμ 15 ετών 3ου ορόφου επιβαρύνεται φέτος με φόρο 514 ευρώ ενώ το 2014 ο φόρος μειώνεται στα 452 ευρώ (62 ευρώ ή 12,1% χαμηλότερα).

Σε ότι αφορά ακριβότερες περιοχές προκύπτει ότι οικία 180 τμ 16 ετών και μονοκατοικία στο Καβούρι και οικόπεδο οικίας (μη δομημένο) 500 τμ ο ιδιοκτήτης της πληρώνει φέτος 24.363 ενώ φέτος θα πληρώσει 25.508 ευρώ

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

Για τα Κτίσματα

Ο κύριος φόρος που αναλογεί στα δικαιώματα επί των κτισμάτων υπολογίζεται με βάση τη γεωγραφική θέση, την επιφάνεια, τη χρήση, την παλαιότητα, τον όροφο και τον αριθμό προσόψεων του κτίσματος. Η κλίμακα για τον υπολογισμό του κύριου φόρου του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι η ακόλουθη:

Τιμή Ζώνης Φ. ( ευρώ/μ2) Βασικός Φόρος (Φ.) ( ευρώ/μ2)

0 - 500 1 2,00

501 - 750 2 2,80

751 - 1.000 3 2,90

1.001 - 1.500 4 3,70

1.501 - 2.000 5 4,50

2.001 - 2.500 6 6,00

2.501 - 3.000 7 7,60

3.001 - 3.500 8 9,20

3.501 - 4.000 9 9,50

4.001 - 4.500 10 11,10

4.501 - 5.000 11 11,30

5.001 + 12 13,00

Για να υπολογισθεί ο συντελεστής παλαιότητας κτίσματος η κλίμακα είναι η εξής:

Παλαιότητα Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (Α.Π.)

26 έτη και άνω 1,00

20 έως 25 έτη 1,05

15 έως και 19 έτη 1,10

10 έως και 14 έτη 1,15

5 έως και 9 έτη 1,20

Μέχρι και 4 έτη 1,25

Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

Ο Συντελεστής Ορόφου (Σ.), ο οποίος εφαρμόζεται για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα θα υπολογίζεται ως εξής::

Όροφος Συντελεστής Ορόφου (Σ.)

Υπόγειο 0,98

Ισόγειο και 1ος 1,00

2ος και 3ος 1,01

4ος και 5ος 1,02

6ος και άνω 1,03

Στην περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους του ενός ορόφου ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Συντελεστής Ορόφου δεν εφαρμόζεται σε ειδικά κτίσματα και μονοκατοικίες. Ειδικά για μονοκατοικίες εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας ο οποίος ορίζεται σε 1,02

Ο Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.), ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια.

Ο Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (Α.Β.) ορίζεται σε 0,1.

Ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Ε.), ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, για τα οποία συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) ημιτελή κτίσματα, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται πριν το στάδιο των επιχρισμάτων και είναι κενά, ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοστασιακό ηλεκτρικό ρεύμα και ουδέποτε είχαν άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοστασιακής και είναι κενά.

Ο Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).

Ο κύριος φόρος του ΕΝΕΦΑΙΝΑ. για τα δικαιώματα επί των κτισμάτων, εκτός των ειδικών κτιρίων, ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας, του βασικού φόρου, του συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, του συντελεστή ορόφου ή μονοκατοικίας, του συντελεστή πρόσοψης, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.

Για τα οικόπεδα

Η κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα είναι η ακόλουθη:

Μοναδιαία αξία (Euro/μ2) Φ.Ζ. Συντελεστής φόρου (Euro/μ2)

0,01 - 2,00 01 0,003

2,01 - 4,00 02 0,006

4,01 - 6,00 03 0,010

6,01 - 10,00 04 0,015

10,01 - 14,00 05 0,023

14,01 - 20,00 06 0,030

20,01 - 50,00 07 0,060

50,01 - 75,00 08 0,120

75,01 - 100,00 09 0,150

100,01 - 150,00 10 0,200

150,01 - 200,00 11 0,300

200,01 - 300,00 12 0,450

300,01 - 400,00 13 0,600

400,01 - 500,00 14 0,800

500,01 - 600,00 15 1,000

600,01 - 700,00 16 1,300

700,01 - 800,00 17 1,500

800,01 - 900,00 18 1,700

900,01 - 1.000,00 19 1,900

1.000,01 - 1.500,00 20 2,500

1.500,01 - 2.000,00 21 3,000

2.000,01 - 3.000,00 22 4,000

3.000,01 - 4.000,00 23 6,000

4.000,01 - 5.000,00 24 7,500

5.000,01 + 25 9,000

Και οι συντελεστές που εφαρμόζονται είναι οι εξής: 1 για πρόσοψη σε μία μόνο οδό, 1,08 για προσόψεις σε δύο η περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και 0,80 αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό. Ο φόρος για το οικόπεδο υπολογίζεται αν η επιφάνεια του οικοπέδου πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή φόρου

Για τα αγροτεμάχια

Για τα αγροτεμάχια ο κύριος φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας.

Η κλίμακα για τον Συντελεστής Θέσης (Σ.Θ.) είναι η εξής:

Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.) (Euro/μ2) Συντελεστής Θέσης (ΣΘ.)

0,1 - 0,49 1,0

0,5 - 0,99 1,1

1 - 1,99 1,2

2 - 2,99 1,3

3 - 4,99 1,5

5 - 6,99 1,7

7 - 9,99 2,0

10 - 14,99 2,3

15 - 19,99 2,5

20 + 3,0

Ο Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.) υπολογίζεται ως εξής:

Χρήση γηπέδου Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)

Δάσος ή δασική έκταση 0,1, Βοσκότοπος 0,5, Καλλιέργειες (μονοετείς ή δενδροκαλλιέργειες) 2,0, Μεταλλείο - Λατομείο 5,0, Υπαίθρια Έκθεση/Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυχής 8,0.

Ο Συντελεστής 'Αρδευσης (ΣΑρ), ορίζεται σε 1,1.

Ο Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.).,ορίζεται σε 0,75.

Ο Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου.

Αν ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε άλλη κατοικία, , και η κατοικία που υπάρχει στο γήπεδο έχει επιφάνεια κύριων χώρων μικρότερη των εκατόν πενήντα τετραγωνικών μέτρων (150 μ2), ο συντελεστής κατοικίας δεν εφαρμόζεται.

Ο συντελεστής κατοικίας εφαρμόζεται στη συνολική επιφάνεια του γηπέδου, χωρίς να αφαιρείται η επιφάνεια του κτίσματος. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Ο κύριος φόρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή άρδευσης, του συντελεστή απαλλοτρίωσης, και του συντελεστή κατοικίας.

Ο συμπληρωματικός φόρος

Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου που υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, σύμφωνα με τα κλιμάκια και τους συντελεστές του παρακάτω πίνακα:

ΚΛΙΜΑΚΙΟ (Euro) Συντελεστής

0,01 - 300.000 0,0%

300.000,01 - 400.000 0,1%

400.000,01 - 500.000 0,2%

500.000,01 - 600.000 0,3%

600.000,01 - 700.000 0,6%

700.000,01 - 800.000 0,7%

800.000,01 - 900.000 0,8%

900.000,01 - 1.000.000 0,9%

Υπερβάλλον 1,0%

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με την επανέναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ


«Σχίσμα» μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και απεργιακής επιτροπής.

Στα άκρα φτάνει η κόντρα ανάμεσα στο δ.σ.. του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών που κήρυξε την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων και της απεργιακής επιτροπής η οποία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της απεργίας στο ίδρυμα.

Μετά την ανακοίνωση του δ.σ. με την οποία γνωστοποιούσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα καλύπτει στο εξής κανέναν υπάλληλο που δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του, εξέδωσε ανακοίνωση και η απεργιακή επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η απεργία συνεχίζεται, ενώ το μέλλον της θα αποφασιστεί στην αυριανή γενική συνέλευση.

«Η πρόεδρος του Συλλόγου παρενέβη στη γενική συνέλευση, ενώ την πρόταση της παράταξης παρουσίασε ο αντιπρόεδρος. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα, αποχώρησαν με τις πενιχρές δυνάμεις που τους έχουν απομείνει λόγω της πλήρους ευθυγράμμισής τους με την πολιτική των διαθεσιμοτήτων και της προσφυγής τους σε υπόγειες διαπραγματεύσεις πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απεργιακή επιτροπή δηλώνει ακόμη ότι το δ.σ. του συλλόγου είναι έκπτωτο έπειτα από σημερινή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πανεπιστημίου. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής ήταν: 210 ναι, 11 όχι, 10 λευκά. Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έκπτωτο με την ετυμηγορία των μελών του Συλλόγου» υποστηρίζουν τα μέλη της απεργιακής επιτροπής ενώ καλούν τους συναδέλφους τους σε νέα συνέλευση αύριο προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της κινητοποίησης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4.000 επανασυνδέσεις ρεύματος μέχρι αύριο


"Η ΔΕΗ έως σήμερα, έχει ήδη επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε 2.000 σπίτια και μέχρι αύριο θα έχουν επανασυνδεθεί άλλες 2.000, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους" δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

"Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το θέμα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας των 50.000.000 ευρωπαίων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών. Επίσης, τους ενημέρωσα για τις πρόσφατες αποφάσεις μας και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών που ζουν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα" είπε ο κ. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι "κινητοποιήσαμε, μέσα σε 5 ημέρες, όλους τους φορείς και συντονίζουμε ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα".

"Αφήνουμε στη κρίση αυτών που δοκιμάζονται, όλους όσους, με κραυγές και λαϊκισμούς, παίζουν με την αγωνία τους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, ευχαριστώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις κοινωνικές και προνοιακές δομές, για την άμεση ανταπόκριση και το πολύτιμο έργο τους. Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ "για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζουμε τον αγώνα δρόμου".



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΕΕ: Εκμεταλλευθείτε τις προσφορές


Τις προσφορές που υπάρχουν στο λιανεμπόριο, καλεί τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων αγορών τους, η ΕΣΕΕ.

«Η χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι μία ξεχωριστή περίοδος για το λιανεμπόριο, αφού καλύπτει το 25% του ετήσιου τζίρου. Ο εορταστικός τζίρος πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και κυμαίνεται στα 7 δισ. ευρώ. Οι συνήθεις προτιμήσεις των καταναλωτών για αγορές χριστουγεννιάτικων δώρων είναι τα ρούχα και παπούτσια, τα αξεσουάρ, τα gadgets και κινητά, τα καλλυντικά, τα βιβλία, καθώς και εισιτήρια διασκέδασης και ταξιδιών αναψυχής», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την έναρξη της εορταστικής περιόδου και σημειώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία οι καταναλωτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις προσφορές που υπάρχουν.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους καταναλωτές οι προσαρμοσμένες προσφορές του Δεκεμβρίου για τις αγορές των εορτών με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Τα μπόνους των προγραμμάτων επιβράβευσης είναι έκπτωση, επιστροφή μετρητών, μετάθεση πληρωμής και άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση, βεβαίως, όλων είναι η επάρκεια του διαθέσιμου πιστωτικού ορίου και η δυνατότητα εμπρόθεσμης μεταχρονολογημένης καταβολής των δόσεων».

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ακόμα ότι «η πραγματική ανάκαμψη της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στην Ελλάδα θα εμφανιστεί, όταν ο Έλληνας καταναλωτής νιώσει και πάλι ικανοποίηση για το εισόδημά του, όταν θα ανακουφιστεί από πρόσθετους και έκτακτους φόρους, όταν θα καλυφθούν οι προσδοκίες του, όταν ο δισταγμός αντικατασταθεί με ενθουσιασμό, όταν διατηρηθούν τα επίπεδα και η διάρκεια της εγχώριας ζήτησης».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο 6χρονος που του αφαιρέθηκαν οι βολβοί των ματιών χαμογελάει ξανά


Του εμφυτεύτηκαν από ειδικευμένη ομάδα ιατρών νέα μάτια.

Τον περασμένο Αύγουστο η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε με την ιστορία του μικρού αγοριού από την Κίνα που είχε βρεθεί σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του μέσα στα αίματα και με τα μάτια του βγαλμένα, από την ίδια του τη θεία.

Η Zhang Huiying, θεία του 6χρονου Guo Bin, έβαλε τέλος στη ζωή της έξι ημέρες μετά την επίθεση κατά του αγοριού, πηδώντας σε ένα πηγάδι, με τις αρχές να υποψιάζονται πως όλα έγιναν εξαιτίας ενδοοικογενειακών διαφορών της γυναίκας με τους γονείς του παιδιού.

Τώρα ο μικρός επανήλθε στην επικαιρότητα με τον παγκόσμιο Τύπο να αναφέρεται στο «αίσιο τέλος» της απίστευτης περιπέτειας του μικρού Guo.



Το παιδί μετά την κινητοποίηση των αρχών, που συγκέντρωσαν τα χρήματα, κατάφερε να υποβληθεί σε μια επέμβαση από τον ειδικό χειρούργο του Χονγκ Κονγκ, Dennis Lam Shun-Chiu.

Ο 6χρονος που δεν ξαναβρήκε την όρασή του, έχει πλέον ένα ζευγάρι γυάλινα μάτια που μοιάζουν με αληθινά και ξαναβρήκε το χαμένο του χαμόγελο, αφού εμφανισιακά τουλάχιστον μοιάζει πλέον με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του...

«Το όνειρο της ζωής μου είναι ο γιος μου να μπορέσει να ξαναβρεί την όρασή του και να μην ζήσει για πάντα στο σκοτάδι» δήλωσε η μητέρα του Wang Wenli, που δεν έχει χάσει τις ελπίδες της.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, και οι πιθανότητες το παιδί να ξαναβρεί το φως του, μπορεί να είναι μηδαμινές, όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον η επιστήμη να ανακαλύψει τον τρόπο για να κάνουν το όνειρό του πραγματικότητα.

Προς το παρόν ο μικρός Guo Bin παρακολουθείται από μια ομάδα ειδικευμένων ιατρών που τον βοηθούν να μάθει να κινείται ακόμα και αν δεν μπορεί να βλέπει.





Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Αύριο θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ομοσπονδία και οι σύλλογοί τους καλούνται, υπό την πίεση της επερχόμενης διαθεσιμότητας- κινητικότητας, να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ή θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και «χωρίς αυτούς» αν συνεχίσουν την απεργία, δείχνοντάς τους ουσιαστικά τον δρόμο προς την έξοδο, αλλά καλώντας τους να συζητήσουν για το πώς μπορούν να προσφέρουν, πλέον, μέσα στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί θέλουν, όσοι από αυτούς απορροφηθούν από το ΕΣΥ, να εργαστούν όπως οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί, με δικαίωμα δηλαδή δικού τους ιατρείου και να επαναπροσληφθούν με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, με ανακοίνωσή του, καλεί τους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κλπ και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις επιστατών στα σχολεία


Είδηση προέκυψε από το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, θα προσληφθούν 1.050 επιστάτες στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από αναφορά των σχολικών φυλάκων Βόλου με την οποία διαμαρτύρονται ότι ενώ εδώ και 13 χρόνια προσφέρουν σημαντικό έργο στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στην προστασία των μαθητών από εξωσχολικούς παράγοντες και διαθέτουν αρκετό χρόνο στην επιστασία των σχολείων, καταργήθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αν και την ίδια στιγμή δρομολογείται η πρόσληψη επιστατών μέσω του ΕΣΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκινητική πράξη ενός μικρού κοριτσιού για την κωφή μητέρα του


«Τραγούδησε» στη νοηματική για να την καταλάβει η κουφή μητέρα της - Δείτε το βίντεο.

Συγκίνηση έχει προκαλέσει το βίντεο ενός νηπίου που συμμετείχε σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία του νηπιαγωγείου της.

Η Claire μαζί με άλλους συμμαθητές της τραγούδησαν μπροστά από τους γονείς. Ενώ όμως τα υπόλοιπα παιδιά χρησιμοποιούσαν κινήσεις που συνδέονταν με τους στίχους, το κορίτσι αποφάσισε να «τραγουδήσει» στη νοηματική γλώσσα προκειμένου η κουφή μητέρα της, Lori Koch, να απολαύσει το τραγούδι.

Η γυναικά κατέγραψε την παράσταση και ανέβασε το βίντεο στο YouTube, στο οποίο η μικρή Claire κλέβει την παράσταση.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μοιραία έκαναν την σύγκριση μεταξύ της μικρής Claire και του άντρα στην τελετή για το Μαντέλα που είχε αναλάβει να μεταφράζει στη νοηματική και όπως αποδείχτηκε απλά κουνούσε τα χέρια του.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο...







Διαβάστε περισσότερα...

Λήξη της απεργίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Αθηνών έχει λήξει εξέδωσε το προεδρείο του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων μετά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι το ίδρυμα θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο και σε πλήρεις ρυθμούς από την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία την οποία είχε ορίσει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

Στην ανακοίνωση του προεδρείου του συλλόγου επισημαίνεται ότι στην χθεσινή γενική συνέλευση, κατά την οποία προκηρύχθηκαν δύο νέες 24ωρες απεργίες από τους περίπου 200 παριστάμενους, δεν υπήρξε απαρτία.

Δεδομένων δε και των «παραπόνων συναδέλφων σχετικά με την συμπεριφορά της απεργιακής επιτροπής», ο σύλλογος αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη του ότι η απεργία έχει λήξει και ότι όσοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους αναλαμβάνουν και την σχετική ευθύνη.

Το προεδρείο γνωστοποιεί επίσης ότι δεν μετέχει σε κάποια «απεργιακή επιτροπή», ούτε γνωρίζει ονόματα συναδέλφων που μετέχουν σ' αυτή, ενώ «καταδικάζει τις αντικαταστατικές συμπεριφορές οι οποίες στοχοποιούν συναδέλφους και οδηγούν σε διασπαστικές κινήσεις».

Η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων είχε καταθέσει χθες πρόταση μομφή κατά του προεδρείου, επί της οποίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία με κάλπη σήμερα. Ωστόσο, η συμμετοχή στη διαδικασία ήταν ανεμική και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο το 7% έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας


Μόλις το 7% των πολιτών έχει προμηθευτεί έως σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η διορία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, από σύνολο 5.500.000 βεβαιώσεων έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών μόλις 385.000, ενώ περίπου 35.000 πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους στις εφορίες.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θεωρούν ότι η πλειονότητα των πολιτών θα καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Προειδοποιούν παράλληλα ότι όσοι φορολογούμενοι είναι εκπρόθεσμοι θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών εις διπλούν, ήτοι η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους αυτούς θα ανέλθει από 44 ευρώ έως και 2.640 ευρώ, ανάλογα τον κυβισμό του οχήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση για τις γυναίκες με αναπηρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.12.2013

Το αναπηρικό κίνημα χαιρετίζει την χθεσινή (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου) έγκριση, της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις γυναίκες με αναπηρία, η οποία έλαβε υπόψη όλες τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF).

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, σημείωσε για την σημασία της: «Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ταχύτατα μετατρέπεται και σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμφίβολα πλήττει πολύ σκληρά το σύνολο των ατόμων με αναπηρία, όμως ακόμα περισσότερο πλήττει τις γυναίκες με αναπηρία, που έτσι κι αλλιώς βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις και πολυεπίπεδους αποκλεισμούς. Η Έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα και λαμβάνει υπόψη της τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία είναι το πρώτο νομοθέτημα που προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία. Το EDF διαθέτει Επιτροπή Γυναικών από το 1997, της οποίας ο ρόλος είναι ο έλεγχος για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα έγγραφα και η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού στα προβλήματα των γυναικών με αναπηρία. Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι μέρα δικαίωσης πολύχρονου αγώνα. Συνεχίζουμε την παρακολούθηση και το αναπηρικό κίνημα θα πιέζει και θα αγωνιστεί για την πρακτική διάσταση της Έκθεσης, τόσο στο ευρωπαϊκό, όσο και στο εθνικό επίπεδο. Η ΕΣΑμεΑ συστηματικά ενσωματώνει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στις διεκδικήσεις και στις δράσεις της».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το EDF είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις γυναίκες με αναπηρία της Επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Το EDF συνεργάστηκε στενά με τα μέλη της Επιτροπής και με την διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναπηρία ώστε να διασφαλίσει ότι η φωνή του αναπηρικού κινήματος θα ακουστεί. Η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία είναι μία από τις βασικές πτυχές των εργασιών του EDF. Το EDF προωθεί την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, καθώς και τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων για την προώθηση των δικαιωμάτων τους, όπως για παράδειγμα το 2ο Μανιφέστο για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση http://www.wunrn.com/news/2011/09_11/09_12/091211_eu.htm

Το EDF χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι συστάσεις του έγιναν δεκτές και ειδικότερα επικροτεί την αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στο Σύμφωνο 2011-2020 για την Ισότητα των Φύλων και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών (2010-2015).

Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι:

- Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία απολαμβάνουν την ισότητα ενώπιον του νόμου και έχουν δικαίωμα ίσης νομικής προστασίας και απολαμβάνουν κάθε νόμιμο δικαίωμα,

- Η αλλαγή της κατάστασης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία έγκειται στην υπαγωγή της διάστασης αναπηρίας σε όλα τα προγράμματα, τα μέτρα και τις πολιτικές σχετικά με το φύλο, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μέτρων για αυτές. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει μια προσέγγιση των δύο φύλων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της για την Αναπηρία 2010-2020,

- Είναι σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η χρήση των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, και ιδίως των διαρθρωτικών ταμείων, με σκοπό την προώθηση της προσβασιμότητας και της μη διάκρισης όσον αφορά στις γυναίκες με αναπηρία,

- Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, τόσο εντός όσο και έξω από το σπίτι, από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη μέσω της υποστήριξης μέσα στην κοινότητα.

Ολόκληρη η Έκθεση (στα αγγλικά) εδώ: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML%20REPORT%20A7-2013-0329%200%20DOC%20PDF%20V0//EN


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 102 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο του Άδωνι στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ


Νέο κάλεσμα σε διάλογο προς τους απεργούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ απηύθυνε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας τους ωστόσο πως «την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Αν δεν σταματήσουν την απεργία τους οι ιατροί και δεν έρθουν στο διάλογο θα αποφασίσουμε μόνοι μας. Καλό είναι οι ιατροί να λύσουν την απεργία και να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας ενόψει της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε πως όσοι έχουν ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να τα κλείσουν. Σημείωσε ωστόσο πως «θα τους δώσουμε ένα περιθώριο» για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Επανέλαβε επίσης πως το μισθολογικό κλιμάκιο των ιατρών που θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ θα οριστεί από την προϋπηρεσία τους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους δοθούν βαθμοί διευθυντών.

Όσον αφορά τη στελέχωση των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε πως, πέραν των παθολόγων, θα διαθέτουν και καρδιολόγους και παιδίατρους. Άλλες ειδικότητες που θα διατίθενται θα κριθούν από τις αποχωρήσεις που θα δηλωθούν.

Οι διαθέσιμοι από την Υγεία

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι από τη μεταρρύθμιση στο ευρύτερο χώρο της Υγείας θα προκύψουν 8.500 άτομα από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας.

Επεσήμανε όμως πως το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προτίμησαν το κρύο από τη δωρεά του Σόρος


Δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο των σχολείων της Νάουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και μετά τις πανελλαδικές διαστάσεις που πήρε το θέμα, μια απόφαση της ένωσης γονέων επαναφέρει τη συζήτηση στην επικαιρότητα.

Παρά τον κίνδυνο να ξαναμείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, χθες η γενική συνέλευση των συλλόγων γονέων με απόφασή της διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί να διανεμηθεί στα σχολεία πετρέλαιο θέρμανσης προερχόμενο από δωρεά του ιδρύματος του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος.

Η απόφαση των γονέων ανακοινώθηκε χθες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο σύνολο της διοίκησης του δήμου.

«Αναμένουμε αυτή τη δωρεά όχι γιατί θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα με 20 τόνους πετρελαίου, αλλά διότι θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε έστω και πρόσκαιρα την κατάσταση, γεγονός που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό», είπε ο δήμαρχος, Τάσος Καραμπατζός. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η δωρεά του συγκεκριμένου ιδρύματος (Open Society Institut) δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα σχολεία της Νάουσας αλλά σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος απευθύνθηκαν στον δήμο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, στα τέλη Νοεμβρίου, και ενώ ήδη υπήρχαν σχολεία στη Νάουσα στα οποία οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζό, ο δήμος ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των μαθητών και γονέων της πόλης και ανέδειξε το πρόβλημα, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε, διότι θεώρησε ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάσταση. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους θεώρησε υποχρέωσή του να αποδεχθεί τη δωρεά και να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους του ιδρύματος.

«Καταρχήν μας προκάλεσαν εύλογες υποψίες οι λόγοι για τους οποίος ο φιλάνθρωπος αυτός μεγιστάνας σκέφτηκε ξαφνικά το πρόβλημα των σχολείων της Νάουσας. Δεν μας πείθει ότι η προσφορά του είναι ανιδιοτελής. Είμαστε βέβαιοι ότι από αυτή την ευεργεσία ο κ. Σόρος αναμένει ανταλλάγματα και δεν θέλουμε τα σχολεία των παιδιών μας να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι», είπε ο πρόεδρος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Νάουσας, Μανόλης Γαλίτης. Πέρα από τις όποιες προθέσεις του δωρητή, για τους γονείς υπάρχει ένας ακόμη σημαντικότερος λόγος, όπως λένε, για να αρνηθούν την προσφορά.

«Πετρέλαιο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και μόνοι μας, με χρήματα των γονέων. Αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος των συλλόγων μας. Η λειτουργία των σχολείων είναι υποχρέωση του κράτους. Τι κοινωνία είμαστε αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας; Γι’ αυτό εξηγούμε ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε από κανέναν ελεημοσύνη. Απαιτούμε από το κράτος να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τη μόρφωση των παιδιών μας και όλων των παιδιών», υποστήριξε ο κ. Γαλίτης.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση των συλλόγων γονέων δεν δεσμεύει κανέναν και ότι τις επόμενες μέρες που θα καταφθάσει το βυτιοφόρο το πετρέλαιο θα παραληφθεί κανονικά και θα διανεμηθεί στα σχολεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόταση που διχάζει τους γιατρούς - Σε διαθεσιμότητα 10.000


Διχασμένοι εμφανίζονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τη νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας. Ο Α. Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα δοθεί σε όλους τους υπηρετούντες δυνατότητα να παραμείνουν στο σύστημα, με δύο επιλογές:

Ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΥ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να προσκομίσουν σχετικό έγγραφο από την εφορία, έπειτα από αυστηρό έλεγχο.

Σε όσους δεν θέλουν να κλείσουν τα ιατρεία, θα δοθεί η δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες - πάροχοι του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των 10.000 εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, μαζί με τους γιατρούς, θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, μέχρι να γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η διάρκεια παραμονής στη διαθεσιμότητα θα κυμανθεί από 15 έως 25 μέρες.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί και το πόρισμα για τις δομές και το προσωπικό του νέου ΕΟΠΥΥ, το οποίο παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας.

Η πρόταση Γεωργιάδη δίχασε τους γιατρούς του Οργανισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 25 Νοεμβρίου. Οι πιο μετριοπαθείς έκαναν χθες λόγο για αναστολή των κινητοποιήσεων. Οι περισσότεροι πρόεδροι Συλλόγων, ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου, πριν προχωρήσουν σε «ανακωχή».

Οι πιο σκληροπυρηνικοί τονίζουν ότι δεν επήλθε καμία συμφωνία με τον υπουργό, καθώς δεν τους επιδόθηκε καμία πρόταση. Εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο παραμονής στη διαθεσιμότητα και την οικονομική δυνατότητα να δοθούν -λόγω ηλικίας- μισθοί διευθυντή ΕΣΥ σε όσους επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Τον έκοψαν από το κοινωνικό τιμολόγιο


Μία καταγγελία - σοκ έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πολίτης - καταναλωτής Μάνος Τερζάκης, μακροχρόνια άνεργος, υποστήριξε ότι τον έκοψαν από το κοινωνικό τιμολόγιο, γιατί, όπως είπε, είχε υπερβεί τις 1.500 μονάδες - κιλοβατώρες.

Ο καταγγέλλων δήλωσε: «Η κατανάλωσή μου κατά μέσο όρο, το τετράμηνο, υπολογίζεται στις 1.500 - 1.600 κιλοβατώρες, χωρίς χρήση κλιματιστικού ή οποιουδήποτε μέσου θέρμανσης με ηλεκτρισμό».

Μεταξύ άλλων, ο καταγγέλλων ανέφερε τι του είπαν σε επαφή που είχε με τη ΔΕΗ: «Μία υπάλληλος μου ανέφερε ότι πάνω δεξιά που λέει εκκαθαριστικός, δεν αναφέρει κοινωνικό τιμολόγιο, επομένως σας έχουμε βγάλει έξω. Έχετε χρεωθεί κανονικά ως πελάτης».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο καταγγέλλων, το τιμολόγιο για την κατηγορία Γ΄ έχει κλιμακωτή χρέωση στις μονάδες, δεν έχει απόρριψη από το κοινωνικό τιμολόγιο».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλίδι» στις νέες συντάξεις και στην επιχορήγηση ΕΚΑΣ


Μείωση και μάλιστα «αισθητή» του αριθμού των νέων συντάξεων για το 2014, αλλά και ψαλίδι κατά 26,67% στην κρατική επιχορήγηση για την καταβολή του ΕΚΑΣ προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ που παρουσιάστηκε χθες στο Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά θα καλυφθεί από «ειδική και κατόπιν εγγυήσεων» χρηματοδότησης ύψους 993 εκατ. ευρώ, πέραν της κρατικής επιχορήγησης ύψους 2,77 δισ ευρώ!

Είναι η δεύτερη βόμβα που σκάει για τις συντάξεις καθώς στον 77 σελίδων νέο προϋπολογισμό του ΙΚΑ αναφέρεται ότι για το 2014 οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα μειωθούν αισθητά εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4093/12 για την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη. Ο νόμος βέβαια ισχύει από την 1η/1/2013 και παρά ταύτα δεν υπήρξε μείωση των αιτήσεων αλλά αύξηση καθώς υπάρχουν δεκάδες ειδικές διατάξεις που νομίμως διευκολύνουν τους εργαζόμενους για να συνταξιοδοτούνται στα 55, ή και στα 52, η ακόμα και στα 50.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τάσσο Παπαδόπουλο


Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008, ο πέμπτος κατά σειρά.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934 και σπούδασε νομικά στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ήταν δικηγόρος και ασχολήθηκε με τηνπολιτική από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά.




Η εκστρατεία του για το προεδρικό αξίωμα βασίστηκε στην πεποίθηση ότι μπορούσε να δώσει καλύτερη λύση από τον Γλαύκο Κληρίδη στο κυπριακό ζήτημα. Υποστηρίχθηκε από το ΔΗ.ΚΟ., που ήταν και το κόμμα από το οποίο προερχόταν, αλλά και από το Α.Κ.Ε.Λ. και το ΚΙ.ΣΟΣ.. Στις 29 Αυγούστου 2006, ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.). Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 μετά από μάχη με τον καρκίνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες κινητοποιήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις απολύσεις που έγιναν στον αρχαιολογικό τομέα του έργου.

Σήμερα, προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 07.30 ως τις 11.30 και αναμένεται να συγκεντρωθούν στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας. Για αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), με απόφαση του ΔΣ του προκηρύσσει για την Παρασκευή 24ωρη τοπική απεργία στη Θεσσαλονίκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Για άλλη μία φορά, το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα, το αρχαιολογικό μέρος του μπαίνει στο στόχαστρο των απολύσεων.

Μολονότι λίγους μήνες πριν η εξαγγελία ομαδικών απολύσεων του επιστημονικού προσωπικού αποφεύχθηκε δια υπουργικής απόφασης, βρέθηκε νέος τρόπος απομάκρυνσης των εργαζομένων με τη σταδιακή αποχώρηση τους, βάσει του 5% επί του συνόλου. Ήδη, την Παρασκευή 06/12/2013, εσπευσμένα επιδόθηκε η λύση σύμβασης σε έξι εργαζόμενους, οι οποίοι επελέγησαν από τον κύριο και ανάδοχο του έργου. Η ειλημμένη απόφαση απλώς κοινοποιήθηκε στις καθ΄ύλην αρμόδιες επί του συγκεκριμένου προσωπικού, εφορείες αρχαιοτήτων που επιβλέπουν το επιστημονικό έργο.

Ο σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων καταγγέλλει τη μονομερή απόφαση για την απόλυση του επιστημονικού προσωπικού και την πρόθεση να συνεχιστεί αυτή η τακτική τους επόμενους μήνες με νέες απομακρύνσεις εργαζομένων από τα καθήκοντα τους. Οι απολύσεις είναι παράνομες για τρεις λόγους:

1. Βάσει του αρχαιολογικού νόμου, το επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται και απολύεται καθ΄υπόδειξιν της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία μεριμνά, επιβλέπει και εκτιμά τις ανάγκες τόσο για τις εργασίες πεδίου όσο και για τις εργασίες συντήρησης, καταγραφής και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού.

2. Το αρχαιολογικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και σε πολλούς σταθμούς παραμένουν αδιερεύνητες περιοχές όπου είναι απαραίτητο να προηγηθούν ανασκαφικές εργασίες, για να συνεχιστεί το κατασκευαστικό έργο. Το προσωπικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί και είναι απαραίτητο να προσληφθεί και νέο για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

3. Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα ορίζει τη διεξαγωγή της συντήρησης, μελέτης και καταγραφής του υλικού, παράλληλα, με τις ανασκαφικές εργασίες και το απαραίτητο χρονικό διάστημα πλέον αυτών. Στο συγκεκριμένο έργο οι εργασίες αφενός άρχισαν, μετά την έναρξη των εργασιών πεδίου και αφετέρου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε προκύπτει συνεχώς και νέο υλικό.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη λήξη της διαδικασίας αυτής. Απαιτούμε την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ζητούμε την εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου, τη μέριμνα για τη διαφύλαξη, συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων. Αιτούμαστε τη διαφύλαξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

26 χρόνια χωρίς τον Σταυρίδη


Σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1910 στο Βαθύ της Σάμου. Από μικρός έδειξε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του και ασχολήθηκε νωρίς με την υποκριτική. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι το 1929 στην παράσταση Λοβιτούρα.

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν από την αρχή στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο άγνωστος ακόμη ηθοποιός έψαχνε δουλειά στο θέατρο κι έλεγε τραγούδια. Τον έβαλαν να κάνει νούμερο με την Κούλα Γκιουζέπε στο θέατρο Έντεν του Θησείου, αλλά είχε αποτυχία. Απογοητευμένος παίρνει ένα μπουκάλι ούζο και ανεβαίνει στην Ακρόπολη για να αυτοκτονήσει. Όμως, το ποτό έχει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μεθά και ξεχνά το «απονενοημένο διάβημα».

Το 1939 ασχολήθηκε με την οπερέτα και στη συνέχεια με την επιθεώρηση. Αγαπούσε τα ταξίδια και έκανε τακτικά περιοδείες στο εξωτερικό. Για πάνω από μια δεκαπενταετία, στα χρόνια 1942 - 1958 σχημάτισε θιάσους σε συνεργασία με γνωστούς ηθοποιούς, όπως οι αδερφές Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, ο Τάκης Μηλιάδης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Βλαχοπούλου. Συμμετείχε σε πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις με πιο επιτυχημένες επιτυχημένες τις Η Αυτού Εξοχότης... Εγώ, Εκατό Χιλιάδες Δολάρια, Δέκα Μέρες στο Παρίσι και Ο Ηλίας του 16ου.

Περισσότερο θεατρικός ηθοποιός, καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη έκανε με την κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο Θείο (1950), σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Έως το 1972 συμμετείχε σε περισσότερες από 120 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: Η Ωραία των Αθηνών (1954), Οι παπατζήδες (1954), Γραφείο συνοικεσίων (1956), Μπαρμπαγιάννης ο Κανατάς (1957), Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958), Τα κίτρινα γάντια (1960), Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960), Σταμάτης και Γρηγόρης (1962), Η Αθήνα την νύχτα (1962), Κορόιδο Γαμπρέ (1962), Ζητείται τίμιος (1963), Ο αδελφός μου ο τροχονόμος (1963), Ψυχραιμία Ναπολέων (1968), Ξύπνα καημένε Περικλή (1969), Ο άνθρωπος ρολόι (1972).

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν απλός, προσιτός και φανατικός Ολυμπιακός. Προτιμούσε να βλέπει τις ταινίες του σε θερινά σινεμά ανάμεσα στο κοινό, παρά να παρευρίσκεται στις επίσημες πρεμιέρες. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, στη γενέτειρά του τη Σάμο, στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 και κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα στην Κηφισιά.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

18.000 αιτήσεις για 390 θέσεις εργασίας


Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ειδικά μεταξύ των νέων, αντανακλάται στο πλήθος των ανθρώπων που διεκδικούν μια θέση στον ΟΤΕ.

Πάνω από 18.000 βιογραφικά απέστειλαν οι ενδιαφερόμενοι στον ΟΤΕ προκειμένου να αξιολογηθούν για την κάλυψη 390 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, ο αριθμός των βιογραφικών που είχε αποσταλεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα δημιουργούσε μια αναλογία περίπου 50 υποψηφίων για κάθε θέση εργασίας. Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή και όλοι αναμένουν ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, τεράστιος διαγκωνισμός υποψηφίων σημειώνεται στην κατηγορία των στελεχών που θα προσληφθούν για τις εταιρικές πωλήσεις. Ο ΟΤΕ θέλει να προσλάβει 10 εταιρικούς πωλητές και οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν ξεπεράσει τις 5.000. Υπήρχε δηλαδή μια αναλογία 500 υποψηφιοτήτων για κάθε προτεινόμενη θέση εργασίας. Η αναλογία αυτή καταδεικνύει τη δραματική κατάσταση απασχόλησης που επικρατεί στην αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπου μια στρατιά στελεχών έχει πλέον βρεθεί στον δρόμο, μετά την απότομη διόγκωση της αγοράς μέχρι το 2008 και την ύφεση που ακολούθησε από εκεί κι έπειτα.

Αλλά και στην κατηγορία πωλητών λιανικής που θα στελεχώσουν θέσεις εργασίας σε καταστήματα του ΟΤΕ εμφανίζεται μεγάλος διαγκωνισμός. Για καθεμιά από τις 100 θέσεις εργασίας εμφανίζονται 90 υποψήφιοι. Τέλος, για την κάλυψη 280 θέσεων τεχνικών πεδίου, όπως τους ονομάζει ο ΟΤΕ, υπήρχαν 4.300 υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για θέσεις οι οποίες αμείβονται με τον βασικό μισθό, δηλαδή τα 584 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για 75.000 άνεργους νέους


Τετράμηνη ανάσα σε 75.000 νέους ανέργους αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, που θα τρέξει από το 2014, ενώ τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν για τον σκοπό αυτόν συνολικά μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 500 εκ. ευρώ.

Ήδη 35.000 ευρώ νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών έχουν εδώ και λίγους μήνες την δυνατότητα να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας μέσα από κατάρτιση σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και εν συνεχεία τετράμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της επιλογής τους, παίρνοντας για το διάστημα αυτό 2.750 ευρώ ο καθένας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν ξέρω σε ποια σχολή έχω περάσει»


«Ακόμη δεν ξέρω σε ποιά σχολή έχω μπει καθώς δεν έχει περαστεί η τελική μου βαθμολογία λόγω των επιπλέον μορίων τα οποία περιμένω από τις αθλητικές μου επιδόσεις. Για μένα έχει χαθεί το εξάμηνο» λέει ο Γιώργος, πρωτοετής φοιτητής του ΕΜΠ, ο οποίος προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο ακαδημαϊκό χρόνο πηγαίνοντας από τμήμα σε τμήμα παρακολουθώντας σκόρπια κοινά μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η Φυσική.

Χωρίς τέλος είναι ο γολγοθάς των φοιτητών στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας. Οι φοιτητές του ΕΚΠΑ δέχτηκαν ακόμα ένα χτύπημα έπειτα από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι αύριο, Παρασκευή. Ούτε όμως και για όσους φοιτούν στο ΕΜΠ τα πράγματα είναι καλύτερα.

Το χαμόγελο ανακούφισης των φοιτητών από την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα εγγραφών πάγωσε στα χείλη τους όταν έφτασαν στις γραμματείες για να ανακαλύψουν ότι οι περισσότερες δεν λειτουργούσαν. Το προσωπικό ήταν ελάχιστο και στις επτά από τις εννέα σχολές δεν πραγματοποιούνταν εγγραφές.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...