Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέσμη δέκα μέτρων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξήγγειλε δέσμη δέκα μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο έναντι συνολικής δαπάνης άνω των 340 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα εντάσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες και θα αρχίσουν να υλοποιούνται τον Ιανουάριο του 2014.

Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση στις εμπορικές τράπεζες, για να μπορούν να παραχωρούν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Τα κριτήρια και οι όροι παραχώρησης των δανείων καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πλήρη διαφάνεια. Συνολικά θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, θα επιχορηγηθεί η απασχόληση σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που απασχολούν από ένα έως τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα, δήλωσε, ότι, χίλιες επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση κατά 70% του μισθολογικού κόστους ενός υφιστάμενου υπαλλήλου. Το κόστος του σχεδίου θα ανέλθει στα επτά εκατομμύρια ευρώ

Ακόμα, σε επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως σαράντα εννέα άτομα θα τοποθετηθούν χίλιοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα και ο μισθός τους θα επιδοτείται κατά το ήμισυ από το κράτος για περίοδο 6 μηνών και με υποχρέωση του εργοδότη για πρόσθετη απασχόληση του εργαζόμενου για δύο μήνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ακόμα σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας σε πτυχιούχους και απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για έξι μήνες και μετά το τέλος της περιόδου θα τους απονεμηθεί πιστοποιητικό.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε και έκτακτο σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά τη χειμερινή περίοδο. Στους εργαζόμενους θα καταβάλλεται από τον εργοδότη επίδομα ισόποσο με το μισθό, όπως εάν ευρίσκοντο σε πλήρη απασχόληση.

Η κυβέρνηση θα συμμετέχει με την παροχή ποσού αντίστοιχου του επιδόματος ανεργίας. Σκοπός, είπε, είναι να επιδοτηθεί η απασχόληση και όχι η ανεργία και να δοθεί στα ξενοδοχεία η δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτά κατά τη χειμερινή περίοδο με μειωμένο κόστος.

Όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για παροχή φροντίδας σε χαμηλοσυνταξιούχους όπως οικογενειακή βοήθεια και άλλα. Ακόμα θα τεθεί σε εφαρμογή και σχέδιο επιδότησης φροντίδας παιδιών. Θα επιδοτείται ή το κόστος των νηπιαγωγείων ή των βρεφοκομικών σταθμών, ή η παροχή φροντίδας θα παρέχεται από εγγεγραμμένους άνεργους οι οποίοι θα καταρτιστούν σε θέματα φροντίδας παιδιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.