Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους χώρους θεατρικών παραστάσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ομοφωνία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ένα αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, μια σειρά αυθαιρεσιών εκ μέρους των ελεγκτικών οργάνων της Πολιτείας - και τελικά, η πανθομολογούμενη ανάγκη να σωθεί ο πολιτισμός μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κατάρρευσης και ψυχικής κόπωσης, οδήγησαν όλα τα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν κατ' αρχήν το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά τις άδειες λειτουργίας των χώρων που φιλοξενούν θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Πράγματι, μια νομοθεσία που ανάγεται στην περίοδο Μεταξά και σε ένα βασιλικό διάταγμα του '56, σε συνδυασμό με ένα κύμα εξαντλητικών ελέγχων στις θεατρικές σκηνές και πολυχώρους της Αθήνας, που έκλεισε τους 36 από τους 83 τον περασμένο Μάρτιο, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των χώρων παραστάσεων, επιταχύνοντας και τις σχετικές διεργασίες του υπουργείου Πολιτισμού. Το αποτέλεσμα, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις, ήταν μια σπάνια για τη Βουλή ομοφωνία επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Αρκετοί ομιλητές διεκτραγώδησαν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την ερμηνεία του από όργανα της Πολιτείας: «Στο Θέατρο Τέχνης, ο δήμος Αθηναίων έστειλε χαρτί σφράγισης επειδή η άδεια εξακολουθεί να είναι στο όνομα του Καρόλου Κουν» κατήγγειλε ο Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ), παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Για να αυξηθεί ο φωτισμός σε ένα προβολέα ή να χαμηλώσει, χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν κιούπια με νερό με άλατα όπου βυθίζονταν το μέταλλο. Αυξάνονταν ο φωτισμός, το μέταλλο χαμήλωνε. Πήγαμε στις κονσόλες, φτάσαμε στα κομπιούτερ. Ερχόμαστε στην εποχή των κομπιούτερς να αλλάξουμε και εμείς τους νόμους αυτούς του 1936 - 1937!...».

«Οι αυστηρές διατάξεις στις χρήσεις γης, απαγόρευαν στο Μεταξουργείο χρήσεις που σχετίζονται με τη συνάθροιση κοινού - σημείωσε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα - ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το Μεταξουργείο συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών εκείνων, με έντονη παρουσία θεατρικών χώρων και χώρων τέχνης που δεν προκαλεί όχληση, δεν αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό και αισθητικό χαρακτήρα της, αλλά αντιθέτως δίνει μια ζωντάνια άκρως απαραίτητη και ευπρόσδεκτη, ειδικά αυτή την οικονομικά δύσκολη εποχή».

Πλέον παράδοξη ωστόσο, ακούστηκε η παραδοχή του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου: «Αν τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, όλα τα θέατρα σήμερα είναι παράνομα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν».

Πλέον, πέραν των μεγάλων χώρων που αξίωνε η παλαιά νομοθεσία, το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα παραστάσεων και σε μικρούς χώρους μέχρι 50 άτομα, με μια απλή δήλωση για άδεια στον οικείο δήμο, διαφοροποιείται η άδεια λειτουργίας παραστάσεων από την άδεια εγκατάστασης θεάτρου - και στη δεύτερη περίπτωση «μπορούν νομίμως να δίνονται παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους, χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικά η αντικατάσταση της άδειας για κάθε νέα παράσταση...».

Επίσης, θέατρα που λειτουργούν σε χώρους που είχαν λάβει οικοδομική άδεια πριν το '89, μπορούν να ζητήσουν ορισμένες ελαφρύνσεις σε ζητήματα πυροπροστασίας, υπό την προϋπόθεση της αύξησης των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας (αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος, καλύτερα συστήματα πυρανίχνευσης, περισσότερα sprinklers και πυροσβεστήρες).

«Μια πόλη η οποία έχει πολλά θέατρα διάσπαρτα, είναι μια πόλη στην οποία κανείς πιστεύει ότι η βαρβαρότητα είναι σε στασιμότητα ή σε υποχώρηση, τουλάχιστον δεν επελαύνει» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού. «Αυτό αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε κάποιους που λένε, «τι τα θέλουμε 40-47 θέατρα», λες και θα φτιάξουμε μια πολιτιστική αγορανομία και να ορίζει με Διάταγμα πόσα θέατρα και πόσα σινεμά θα κάνουμε...» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν καταρτίστηκε σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές κατά εντολή του κ. Τόμσεν και της παρέας του - και γι' αυτό και θα προχωρήσει με επιτυχία» εκτίμησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Πάντζας. «Εκεί που βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι σωστά, νόμιμα και προς τη λογική του κοινωνικού καλού δεν διστάζουμε να συναινέσουμε» σημείωσε η Έλενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛ.), ενώ ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), παρότι έσπευσε να σημειώσει πως «αυτό το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία μονοπώλησης του πολιτισμού και των τεχνών που είναι εγγενής στον καπιταλισμό», δήλωσε πως το ΚΚΕ το βλέπει «κατ' αρχήν θετικά». Κριτική στο υπουργείο Πολιτισμό για καθυστέρηση στην κατάστρωση του νομοσχεδίου, άσκησαν παρά την θετική τους ψήφο, ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ) και η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου.

«Βλέπουμε πάρα πολύ θετικά το νομοσχέδιο και επιφυλασσόμαστε για κάποιες τροποποιήσεις» ανέφερε και ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.