Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μουσική διαμαρτυρία από μαθητές


Μουσικό ραντεβού στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας δίνουν, αύριο, οι μαθητές των μουσικών σχολείων, διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων, την επίλυση του θέματος της μεταφοράς τους, καθώς και της σίτισης.

Το μουσικό τους «παρών» στη διαμαρτυρία των μαθητών στην Αθήνα, που θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα συνεχιστεί με πορεία στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με συναυλία που θα δώσουν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και τα Κίτρινα Ποδήλατα.

«Σε όλη τη χώρα, οι κοινότητες των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων είναι σε εγρήγορση. Η πρόταση και απόφασή μας να μετατρέψουμε την 30η Γενάρη σε μέρα που θα απαιτήσουμε και θα διατρανώσουμε τη στήριξη στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, στη Μουσική και Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, είναι πλέον μήνυμα που αγκαλιάζεται ευρύτερα και έχει πολλούς αποδέκτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και θα συνοδευθεί επίσης από καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι "μαθητές του τελευταίου θρανίου"


Παιδιά που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια, παιδιά που αντιμετωπίζουν το σχολείο ως ματαιότητα.

Αύξηση παρουσιάζουν οι μαθητές του τελευταίου θρανίου, αυτοί που γυρίζουν την πλάτη στο σχολείο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σε σχολεία από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη μέχρι την Κέρκυρα και τη Δράμα διαπιστώνεται ότι το 87% των μαθητών δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια, το 76% έχουν μικρότερες βαθμολογικές επιδόσεις και το 95% μειωμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προσδοκίες.

Αυτό αποτυπώνεται στα μεγάλα ποσοστά χαμηλών βαθμολογιών που καταγράφονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό έχει άμεση σχέση με τις συνέπειες της κρίσης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά στη στέγη σχολείου


Με ενέργεια από τον ήλιο θα καλύπτει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα το δημοτικό σχολείο της Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης, μετά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του.

Είναι το πρώτο σχολείο που λειτουργούν από σήμερα τα φωτοβολταϊκά του και σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα, θα ακολουθήσουν ακόμη δυο παρόμοια έργα σε δημοτικά κτήρια.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kw σε στέγες σχολικών και δημοτικών κτιρίων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ανέφερε ο κ. Φαλέκας για να προσθέσει ότι «η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες, πέραν του οικονομικού οφέλους παίζει ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα εξ αποστάσεων στο Χάρβαρντ και το MIT


Μέσω διαδικτύου παρέχεται η νέου τύπου εκπαίδευση
.
Τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, μέσω διαδικτύου, έχουν πολίτες από όλον τον κόσμο. Η νέας μορφής, δωρεάν εκπαίδευσης παρέχεται μέσω ιστοσελίδων όπως είναι τα Udacity και Coursera.

Στους ιστότοπους, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες για τα προσφερόμενα μαθήματα από διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Στάνφορντ, το Γέιλ και το Πρίνστον. Μέσω του Coursera που δημιουργήθηκε πριν από μόλις λίγους μήνες, ήδη παρακολουθούν διαλέξεις 2,4 εκατομμύρια φοιτητές από 196 χώρες.

Πέραν των παραπάνω ιστοσελίδων, το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ ένωσαν πέρυσι τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το EdX, που προσφέρει δωρεάν μαθήματα από τα δύο πανεπιστήμια. Μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί στο πρόγραμμα αυτό 753.000 φοιτητές από χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Ρωσία.

Παρά τη μεγάλη αποδοχή που γνώρισαν οι ιστοσελίδες, η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και το ερώτημα που δημιουργείται είναι ποιο θα είναι το οικονομικό μοντέλο που θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια.

«Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται ο επόμενος Αϊνστάιν», λέει η Δάφνη Κόλερ, μια καθηγήτρια πληροφορικής στο Στάνφορντ που ξεκίνησε το Coursera μαζί με τον Αντριου Εντζι. «Ίσως να ζει σε ένα μικρό χωριό της Αφρικής». Η ίδια επισημαίνει ότι η αξία μιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με όποιο τρόπο κι αν εξασφαλίζεται, μεγαλώνει διαρκώς.

«Έχει περάσει η εποχή που πιστεύαμε πως αυτά που μάθαμε στο πανεπιστήμιο θα διαρκέσουν μια ζωή», τονίζει. «Ύστερα από 15 χρόνια, αυτή η γνώση είναι ξεπερασμένη».

Ο Σεμπάστιαν Θραν, ένας άλλος καθηγητής από το Στάνφορντ που δημιούργησε το Udacity όταν διαπίστωσε ότι το φθινόπωρο του 2011 περισσότεροι από 160.000 φοιτητές γράφτηκαν για να παρακολουθήσουν online μια σειρά διαλέξεων για την τεχνητή νοημοσύνη, προβλέπει ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης θα επηρεάσει δραστικά τους εκπαιδευτικούς θεσμούς.

Για την προσωπική της εμπειρία μίλησε στο Οικονομικό Συνέδριο του Νταβός, μια 12χρονη από το Πακιστάν. Η Χαντίτζα Νιάζι, περιέγραψε την εμπειρία της από τα μαθήματα που παρακολουθεί δωρεάν στα Udacity και Coursera. Όπως είπε, θα ήθελε από τους καθηγητές να είναι πιο ευχάριστοι και αστείοι. Έχει ήδη κάνει φιλίες με άλλους φοιτητές από το Ιράν και τη Βρετανία και θα ήθελε να ασχοληθεί με την αστροβιολογία γιατί τη γοητεύουν τα UFO.

Ο οικονομολόγος Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, είναι πιο προσεκτικός. «Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και το κομμάτι που αφορά στους αμερικανούς φοιτητές είναι πολύ μικρό», δήλωσε στο Νταβός μετά το τέλος της ομιλίας της δωδεκάχρονης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία


Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απλήρωτους εργαζομένους από τον Οκτώβριο για τις εφημερίες, οι οποίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καλούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών μέχρι και 28%, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και γιατρών, ενόψει της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 31 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για «τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ».

«Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μην διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, αλλά στο Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα αποψιλώνουν από προσωπικό το Αγία Βαρβάρα» είπε ο κ. Βαρνάβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και η συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος στον ΕΟΠΠΥ είπε ότι «είναι σαν Ανώνυμη Εταιρεία όλοι έχουν φορτώσει τα ελλείμματά τους» και ζήτησε ενίσχυση του Οργανισμού για να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν.


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Νέος κύκλος απογραφών


Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.

3. Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

6. Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:

- Ενήλικα τέκνα:

Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

- Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω):

Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ η οποία αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής επισημαίνει ακόμη, ότι εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν καταβλήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα


Υποβάλλουν τους ανάπηρους σε γυμνάσια με τρομακτική συνέπεια.

Παρά τις υποσχέσεις η τακτική αναβολής πληρωμών καλά κρατεί, ενώ οι λίστες αναμονής στα ΚΕΠ μακραίνουν.

Στον αέρα είναι η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους ανάπηρους για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2012, καθώς τα ποσά αφορούν την προηγούμενη χρονιά και δεν μπορούν να καταβληθούν και χρειάζεται να γίνει σχετική τροπολογία του προϋπολογισμού που θα περάσει από τη Βουλή! Αυτό κατάγγειλε χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας Μάκης Κρεμύδας. Στο μεταξύ αυξάνει ο αριθμός των ατόμων στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, φτάνοντας στην Καβάλα τους 3.500 και παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα τους κόβονταν οι συντάξεις και τα επιδόματα, τίποτα δεν έχει γίνει.

Είχε ανακοινωθεί επίσημα – σημείωσε ο κ. Κρεμύδας – ότι τα προνοιακά επιδόματα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά στις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο στη συνέχεια ενημερώθηκαν πως αφορούν χρήματα του 2012, έχει κλείσει ο ισολογισμός του 2012 και πρέπει να μπουν στον προϋπολογισμό του 2013. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή σχετική τροπολογία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

«Και πέρσι πάλι το ίδιο είχε συμβεί και καθυστέρησαν αρκετά να καταβάλλουν τα επιδόματα», σημείωσε ο κ. Κρεμύδας και συνέχισε λέγοντας πως «οι διευθύνσεις πρόνοιας έχουν στείλει όλα τα έγγραφα. Ακόμα δεν τους έχουν ενημερώσει σχετικά. Με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, όταν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δήμων, χρειάζονται διαδικασίες τουλάχιστον 10 ημερών για να φτάσουν στους δικαιούχους. Ακόμα δηλαδή και αν πιστωθούν σήμερα, μετά τις 5 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν και βλέπουμε».

Όταν επισκέφθηκε την Καβάλα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε υποσχεθεί, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να μην κόβονται οι συντάξεις και τα επιδόματα, για όσους δικαιούχους με υπαιτιότητα των ΚΕΠΑ, καθυστερούν να περάσουν επιτροπές και να πάρουν πιστοποίηση αναπηρίας. Επίσης, είχε ανακοινώσει πως εκπαιδεύονται 450 γιατροί για να γίνουν πιο πολλές επιτροπές και να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα πως στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Παρά τις υποσχέσεις οι συντάξεις και τα επιδόματα κόβονται και οι λίστες αναμονής για ΚΕΠΑ μακραίνουν. Κοντά στους 90.000 είναι σε αναμονή σε πανελλαδικό επίπεδο. Στους 3.000 ανέρχονται στην Καβάλα αυτοί που περιμένουν να περάσουν επιτροπή ΚΕΠΑ και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 500 που περιμένουν για να περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή. Όπως τόνισε ο κ. Κρεμύδας έχει βγει το πρόγραμμα επιτροπών μέχρι τον Φεβρουάριο και δεν υπάρχει καμιά αλλαγή, συνεχίζουν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Είσαι διαβητικός; Ε, λοιπόν θα το πληρώσεις πολύ ακριβά


Το μήνυμα της πολιτείας είναι σαφές.
Οι υγειονομικές επιτροπές μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας με αποτέλεσμα οι ινσουλινοεξαρτώμενοι να χάνουν το προνοιακό επίδομα.

Τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν και για τους διαβητικούς, αφού το υπουργείο Υγείας αύξησε τη συμμετοχή τους σε ινσουλίνες και αναλώσιμα, ενώ με τον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, μειώνεται δραστικά το ποσοστό αναπηρίας που τους αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα να χάνουν και τα προνοιακά επιδόματα οι διαβητικοί τύπου 1. Ταυτόχρονα με βάση καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων που δημοσιοποιήθηκαν αυτό το διάστημα καταργούνται διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία. Για τα ζητήματα αυτά θα γίνει ενημέρωση, σε εκδήλωση κοπής της πίτας που διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Καβάλας στις 3 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Λάσκαρης Τσούτσας πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως μέχρι τώρα οι διαβητικοί τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) θεωρούνταν από τις υγειονομικές επιτροπές ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και έτσι δικαιούνταν προνοιακό επίδομα. Τώρα με το νέο κανονισμό το ποσοστό αναπηρίας από 67% μειώνεται σε 50% και χάνουν το δικαίωμα στο προνοιακό επίδομα. Πλέον 67% ποσοστό αναπηρίας αναγνωρίζεται μόνο στους διαβητικούς τύπου 1 που έχουν πολύ σοβαρές επιπλοκές (νεφρά κλπ.).

Ο πρόεδρος σημείωσε πως για όσους λήγει η αναγνώριση αναπηρίας και περνάνε από τις επιτροπές ΚΕΠΑ, σε όλους αναγνωρίζεται ποσοστό 50% και χάνουν το επίδομα. Με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει στον Σύλλογο, εδώ στη Καβάλα ήδη από 5 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που πέρασαν από επιτροπή ΚΕΠΑ, μειώθηκε το ποσοστό και έχασαν το επίδομα.

Ο κ. Τσούτσας σημείωσε πως στις 3 Φεβρουαρίου διοργανώνουν εκδήλωση για την κοπή της πίτας και για τη βράβευση μαθητών που αρίστευσαν. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ενημέρωση από γιατρούς. Θα μιλήσουν ο διευθυντής παθολογικής του ΑΧΕΠΑ Απόστολος Χατζητόλιος, ο υπεύθυνος του διαβητολογικού ιατρείου του νοσοκομείου Καβάλας Στέφανος Παπαντωνίου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης. Επίσης θα ενημερώσει για τις νέες καλύψεις από τα ταμεία ο γιατρός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Γεώργιος Τσούτσας.

Επιβάρυνση κατά 300 ευρώ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης στην Αττική στις 24 Ιανουαρίου και με αφορμή αυτό δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις νέες επιβαρύνσεις στους διαβητικούς. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, οι διαβητικοί επιβαρύνονται μέχρι και 300 ευρώ το μήνα, με βάση τις νέες συμμετοχές στα φάρμακα και στα αναλώσιμα. Όσοι δε είναι ανασφάλιστοι, μπορούν να πάρουν φάρμακα μόνο στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε συμμετοχή 10% στις ινσουλίνες για τους διαβητικούς τύπου 2 και 25% συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά. Έτσι ο διαβητικός καλείται να πληρώσει κάθε μήνα από την τσέπη του:

- Από 250-300 ευρώ για αναλώσιμα υλικά σε όσους κάνουν χρήση αντλίας για τη χορήγηση ινσουλίνης. Πολλοί σταματούν τη θεραπεία τους με αντλία, ενώ άλλοι δεν αλλάζουν καθετήρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και να κάνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία.
- Ένα κουτί ταχείας ινσουλίνης στοιχίζει 40 ευρώ και ένα μακράς 60 ευρώ (ενέσιμη χρήση) με αποτέλεσμα η συμμετοχή κατά 10% να φτάνει σε 4 και 6 ευρώ, αντίστοιχα. Όμως δεν φτάνει το ένα κουτί το μήνα.
- Τα αναλώσιμα υλικά (όπως ταινίες μέτρησης) στοιχίζουν 70 ευρώ, οι σκαρφιστήρες 17,5 ευρώ και κάποια αντιδιαβητικά χάπια 5 ευρώ. Συνολικά το 25% αντιστοιχεί σε περισσότερα από 23 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση 7 εκατ. ευρώ για τη θέρμανση σχολικών μονάδων


Σε περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Με 7 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών, τους δήμους που πλήττονται από το ψύχος και βρίσκονται στην Α' και Β' ζώνη, καθώς και δήμους που έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, προκειμένου το παραπάνω ποσό να διατεθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων.

«Μετά από αίτημα που είχαμε απευθύνει προς το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα προς τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προχωρούμε στην εκταμίευση του ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των σχολείων σε δήμους που πραγματικά υπάρχει ανάγκη» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι «αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν στα 5 εκατ. που δώσαμε πριν λίγες μέρες, στοχευμένα, σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επιπλέον της τακτικής χρηματοδότησης».

«Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σχολική χρονιά για τα παιδιά σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να προτάσσει τη χρηματοδότηση που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης» τόνισε ο υπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητάει να της επιτραπεί να "φύγει"


Ήταν οικονομολόγος, σύζυγος, μητέρα και απίστευτα δραστήρια. Στην πιο παραγωγική της ηλικία, όμως, μια σπάνια ασθένεια της χτύπησε την πόρτα.

Παρέλυσε, ενώ το 2003 έχασε και την ικανότητη της ομιλίας της. Τώρα, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια και τους φίλους της. Η Κική γράφει με τα μάτια της.

Τώρα, ζητάει να της επιτραπεί η ευθανασία, για να φύγει με αξιοπρέπεια. Η ΄ίδια το έχει ανακοινώσει τόσο στην οικογένειά της, όσο και στο γιατρό της, αλλά κανένας δεν συμφωνεί μαζί της.

Εκείνη έψαξε και βρήκε ένα γιατρό από το εξωτερικό, εκεί που ο νόμος επιτρέπει την ευθανασία.

Δείτε την συνέντευξη της στην εκπομπή "Μίλα"





Διαβάστε περισσότερα...

Ξύρισε τα μαλλιά της για συμπαράσταση στη φίλη της


Ήθελε να της δείξει ότι καταλαβαίνει τι περνάει.

Όταν η καλύτερη φίλη της Ffion Ward έχασε τα μαλλιά της μετά τις χημειοθεραπείες που ακολούθησε για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο στον εγκέφαλό της, η Ffion αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα μπορούσε να δείξει τη συμπαράστασή της.

Έτσι η 14χρονη από το Newtown αποφάσισε να ξυρίσει τα μαλλιά της για να δείξει στην 12χρονη Nia Turner ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της.

Μάλιστα, διοργάνωσε και φιλανθρωπικό έρανο και συγκέντρωσε 1.000 λίρες για τις θεραπείες της φίλης της.

«Είναι περίεργο να μην έχεις μαλλιά. Τώρα όμως μπορώ να ξέρω πώς νιώθει και… βλέπουμε πώς θα ήμασταν αν δεν είχαμε μαλλιά. Άλλωστε έχω πολλά καπέλα, δε με απασχολεί προς το παρόν.



Οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Nia είχε έναν μη εγχειρήσιμο καρκίνο 6 εκατοστών στον εγκέφαλο όταν ήταν εφτά χρονών.



«Το να διοργανώσω τον έρανο και να κάνω κάτι για τη Nia, γνωρίζοντας ότι εκείνη θα ήταν περήφανη για μένα, ήταν τα κίνητρά μου για να το πραγματοποιήσω. Απλά νιώθω ότι είναι κάτι που έπρεπε να κάνω όσο είναι ζωντανή. Το να μεγαλώνεις γνωρίζοντας ότι κάποιος δικός σου θα φύγει κάποια στιγμή είναι τρομακτικό. Συγχρόνως όμως με έμαθε ότι πρέπει κανείς να εκμεταλλεύεται το χρόνο που έχει με τους δικούς του με τον καλύτερο τρόπο» είπε το νεαρό κορίτσι.






Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά μαθαίνουν για το περιβάλλον από τον Αρκτούρο


Παιχνίδι ερωτήσεων σε δημοτικά και γυμνάσια.

Να γίνουν ...«Αγρι-άνθρωποι» αναθεωρώντας τη σχέση τους με τη ζωή και τη φύση και να κερδίσουν γνώση και ευαισθησία για το περιβάλλον και την άγρια ζωή στην Ελλάδα καλεί τους μαθητές ο Αρκτούρος, που σχεδίασε ένα ξεχωριστό παιχνίδι ερωτήσεων γι' αυτό τον σκοπό.

Το πρόγραμμα «Οι Αγρι-άνθρωποι, Πολίτες του μέλλοντος» σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του Αρκτούρου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και την αειφορική διαχείρισή τους. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του Γυμνασίου, έχει τη μορφή διαδραστικής παρουσίασης και υλοποιείται στη σχολική τάξη ως τηλεπαιχνίδι.

Τα παιδιά παίζουν με ερωτήσεις -μεταξύ άλλων- οικολογίας, γεωγραφίας, πολιτισμού που είναι κατανεμημένες σε κάθε διοικητική περιφέρεια παρακολουθώντας, παράλληλα, εικαστικά βίντεο που οπτικοποιούν με πρωτότυπο τρόπο τις πληροφορίες που τούς παρέχονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκληματούν σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες




Την έντονη αντίδραση εκατοντάδων συμπατριωτών μας, ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχει προκαλέσει η απίστευτη καθυστέρηση – εμπαιγμός σε βάρος τους, αναφορικά με την επιτροπή η οποία αναμένεται να έρθει στη Ρόδο για να πιστοποιήσει τις αναπηρίες τους.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του δ.σ. του συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες του νομού μας, κ. Μανώλης Ζηδιανάκης, απέστειλε εκ νέου επιστολή στον υπουργό Υγείας και σε κάθε αρμόδιο φορέα, ζητώντας έτσι να σταματήσει ο εμπαιγμός αυτός, σε βάρος 2.000 περίπου Δωδεκανησίων που είναι άτομα με ειδικές αναπηρίες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, «η κατάσταση είναι απαράδεκτη με τις επιτροπές του Κ.Ε.Π.Α στη Ρόδο όπου καλύπτουν όλη τη Δωδεκάνησο, αφού ξεπεράσει πλέον τον ένα χρόνο αναμονής και βαδίζουν στο δεύτερο χρόνο.

Υπάρχουν άτομα με αναπηρία τα οποία απεβίωσαν και δεν πρόλαβαν να περάσουν ποτέ τους από την επιτροπή.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα με αναπηρία κάτοικοι των νησιών ενώ κλήθηκαν να βρίσκονται στη Ρόδο προκειμένου να εξετασθούν από την επιτροπή του Κ.Ε.Π.Α δεν ήρθαν οι γιατροί οπότε πάλι νέα έξοδα μετακίνησης και παραμονής μέχρι νεότερης ειδοποίησης – καταλήγει ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης.
Από το μήνα Δεκέμβρη του 2011 (ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΤΕΚΑ) έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και ακόμα περιμένουν Σας επισυνάπτουμε ένα μικρό δείγμα αιτήσεων αναμονής».

ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Στις 22 Οκτωβρίου 2012, έξω από το ΙΚΑ της Ρόδου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διαμαρτυρόμενα με τον τρόπο αυτό για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, γεγονός που έχει αντίστοιχη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος σημειώνονταν επίσης ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κυριολεκτικά “φυλακισμένων” ατόμων με αναπηρία και χρονίων πασχόντων στα ΚΕΠΑ έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Η Συνομοσπονδία είχε ζητήσει την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Ακόμα, ζητάει ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον αιτείται τη θεσμική εκπροσώπηση της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

Είχε τονιστεί επίσης ότι «είναι απαράδεκτο λόγω των "αναπήρων μαϊμού" που δημιούργησε το πελατειακό κράτος να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι ανάπηροι της χώρας» και ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπεια τους και ότι «πρέπει άμεσα να μπει ένας φραγμός σε πολιτικές που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία»



Διαβάστε περισσότερα...

Άχρηστα τα ελικοδρόμια στα νοσοκομεία


Τι καταγγέλλει η διευθύντρια του κέντρου συντονισμού αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

«Εκτός από το Αgusta 109 κανένα μέσο του ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί αεροδιακομιδές δεν είναι διαμορφωμένο υγειονομικά» είπε στον ΣΚΑΪ η Ανέλα Μαριόλα, διευθύντρια του κέντρου συντονισμού αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
Σημείωσε ότι παρά την οικονομική ανέχεια, το ΕΚΑΒ καταφέρνει και συντηρεί τον ιατρικό και φαρμακευτικό του εξοπλισμό.

Ανέφερε ότι στο έργο του ΕΚΑΒ συνδράμει και η Πολεμική Αεροπορία που με τα ίδια μέσα, εκτός από αεροδιακομιδές κάνει έρευνα και διάσωση.

Είπε δε ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αρνηθεί ποτέ κλήση για βοήθεια και ο δείκτης ατυχημάτων είναι μηδενικός.
Όπως κατήγγειλε η κ. Μαριόλα, στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τα ελικοδρόμια είναι σε αχρηστία.

Ανέφερε ως παράδειγμα το νοσοκομείο ΚΑΤ όπου το ελικοδρόμιο χρησιμοποιείται ως... πάρκινγκ κάτι που υποχρεώνει την μεταφορά των περιστατικών από την Ελευσίνα στο Μαρούσι οδικώς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τρεις μαθητές πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού


Καμπάνια από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με το σύνθημα «Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από έξι ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν στην υλοποίηση ευρωπαϊκής καμπάνιας για την πρόληψη και την καταπολέμηση ενός φαινομένου, που τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα και έξω από τα σχολεία, αυτό του σχολικού εκφοβισμού.

«Ένας συμμαθητής μου πέρυσι στο Γυμνάσιο δεχόταν εκβιασμό από ένα παιδί κατά τρία χρόνια μεγαλύτερό του, ότι εάν δεν του δώσει λεφτά, θα τον δείρει.

Ο συμμαθητής τού τα έδινε γιατί φοβόταν και δεν ήξερε τι να κάνει. Κάποια στιγμή ήρθε και μου μίλησε και απευθυνθήκαμε στη γραμμή SOS για τα παιδιά 1056 και έτσι το πρόβλημα λύθηκε» διηγήθηκε ο μαθητής 'Αγγελος, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 16.000 μαθητές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα βίας, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών γύρω από τα φαινόμενα αυτά, έξι ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, με συντονιστή το «Χαμόγελο του παιδιού» προχώρησαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν οι διαδικτυακοί τόποι www.antibullying.eu, που παρέχει πληροφόρησησε εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς, και www.yousmile.gr για την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους, υλοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις συμμετέχουσες χώρες, αναπτύχθηκε ένα σύγχρονο διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές και σχεδιάστηκε μια ενημερωτική καμπάνια για προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού είναι η προώθηση της άμεσης συμμετοχής των μαθητών στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, η αναβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και διαχείριση του φαινομένου και η ανάπτυξη στρατηγικής ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το έργο υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, με συντονιστή εταίρο το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 189.278 ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου καλύφθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα «Daphne III».

«Ήρθε η στιγμή να θέσουμε εαυτούς στη διάθεση των παιδιών και κάτω από θεσμικές ομπρέλες. Η ευρωπαϊκή καμπάνια δεν είναι άλλη μια διαφημιστική καμπάνια. Αποτελεί ένα μήνυμα ενημέρωσης, αφύπνισης, κινητοποίησης», παρατήρησε κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Αν συνομολογήσουμε ότι υπάρχει η ευθύνη της πολιτείας, των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και των γονιών, τότε θα δούμε ότι συνεπάγεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Για μας προτεραιότητα είναι η αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής σε σχέση με την πρόληψη του φαινομένου και για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η έρευνα

Η έρευνα κάλυψε τις έξι ευρωπαϊκές χώρες και υλοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εκτεταμένο δείγμα σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις έξι χώρες του προγράμματος, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι πήραν μέρος 4.987 μαθητές από 167 σχολεία της Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα καταδεικνύουν ότι το 31,98% των παιδιών υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού είτε κατ' επανάληψη είτε περιορισμένες φορές.

Αρκετά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μαθητών που υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού στη Λιθουανία (51,65%) και στην Εσθονία (50,07%). Ακολουθούν οι μαθητές της Βουλγαρίας (34,66%) και της Λετονίας (25,21%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 15,09% και έτσι η Ιταλία καθίσταται η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ομολογούμενης θυματοποίησης μεταξύ των έξι χωρών.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στους Έλληνες μαθητές έλαβε χώρα περισσότερο είτε έξω από το σχολείο (35,38%) είτε στους διαδρόμους του σχολείου (32,7%). Ακολουθεί η σχολική τάξη (24,4%) και η γειτονιά ή το πάρκο (21,84%). Σημαντικό ποσοστό (20,93%) δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού στο διαδίκτυο.

Η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων είναι η συνηθέστερη μορφή σχολικού εκφοβισμού σύμφωνα με τη μαρτυρία του 60,69% των μαθητών των ελληνικών σχολείων που δήλωσαν θύματα.

Δεύτερη συνηθέστερη μορφή εκφοβισμού είναι τα σπρωξίματα- χτυπήματα (45,39%), με τα πειράγματα λόγω της εξωτερικής εμφάνισης να ακολουθούν με ποσοστό 36,3%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στη χρήση κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, όπου η ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο έλαβε 14,26% και η διάδοση εξευτελιστικών φωτογραφιών μέσω κινητών 12,82%.

Από την έρευνα σε όλες τις χώρες προέκυψε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του θύματος είναι ανισορροπία δύναμης ανάμεσα σε αυτό και το θύτη. Ακολουθούν χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το θύμα από τους υπόλοιπους, όπως η εθνικότητα, η εξωτερική εμφάνιση, η σωματική ανεπάρκεια και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.

Σχετικά με το θύτη προκύπτει ότι συνήθως πρόκειται για παιδί οικογενειών με ενδοοικογενειακά προβλήματα και κακές σχέσεις μεταξύ των μελών. Συνήθως ο θύτης έχει άσχημες σχέσεις με συμμαθητές και καθηγητές και μειωμένη σχολική επίδοση.

Οι μάρτυρες- παρατηρητές φαινομένων σχολικού εκφοβισμού επιλέγουν στην πλειοψηφία τους να βοηθήσουν το θύμα, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που αγνοούν το περιστατικό είτε γιατί φοβούνται τις συνέπειες είτε γιατί δεν ξέρουν πώς να παρέμβουν. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οι καθηγητές τους παρεμβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό στα περιστατικά, αλλά συχνά δεν γνωρίζουν τον τρόπο παρέμβασης γι' αυτό και πρέπει να ενημερωθούν πιο αναλυτικά.

Το εκπαιδευτικό εργαλείο

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας δημιουργήθηκε διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό. Στο εργαλείο παρουσιάζονται δύο ιστορίες εκφοβισμού στο περιβάλλον του σχολείου και σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας και να δει τα συναισθήματα του παιδιού που δέχεται τη βία, τον τρόπο σκέψης του παιδιού που εκφοβίζει και την οπτική του παρατηρητή.

Στόχος είναι οι δύο ιστορίες να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση μέσα στην τάξη γύρω από τα θέματα του σχολικού εκφοβισμού. Στην ταινία συμμετέχουν παιδιά από το εργαστήρι θεάτρου «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Το εκπαιδευτικό εργαλείο, που συμπληρώνεται από ψηφιακή βιβλιοθήκη με επιστημονικό υλικό, είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας www.antibullying.eu.


Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικό μοντέλο εκπαίδευσης για την Ελλάδα


«Θα πρέπει οι εργοδότες να πληρώνουν τις αποδοχές των μαθητευόμενων».

Φέτος προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» κατά το γερμανικό πρότυπο, το οποίο παρουσίασαν στην Φραγκφούρτη ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Εσωτερικών, του Δήμου Αθηναίων και τουριστικών φορέων, όπως επίσης και οι δύο αρμόδιοι για την ελληνογερμανική συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, σύμφωνα με τη Detsche Welle.

Την περιήγηση σε διάφορους τόπους σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει διοργανώσει το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Φρανκφούρτης. Στόχος του ταξιδιού είναι ή ενημέρωση για το πως λειτουργεί το γερμανικό σύστημα «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» στον τουρισμό προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για τη δημιουργία ανάλογων επαγγελματικών εκπαιδευτικών δομών και στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον αυτό είχε στο νου της η ελληνογερμανίδα επιχειρηματίας Καλλιόπη Χαριτονίδου, όταν ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία πριν 8 μήνες. Το εγχείρημα δεν ήταν δύσκολο, επισημαίνει η κ. Χαριτονίδου στη Deutsche Welle και διευκρινίζει: «Δεν χρειάστηκε να πείσω κανέναν, όταν τους ρώτησα αν θέλουν να έρθουν. Χρειάστηκα μόλις τρεις μέρες για να κερδίσω τους σημαντικότερους του κλάδου στην Ελλάδα για να βρίσκονται εδώ μαζί μας».

Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι «οι ξενοδόχοι μόνο κέρδος θα έχουν από αυτήν την υπόθεση γιατί θα έχουν πάντα δίπλα τους ανθρώπους επαγγελματίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας». Σε μια πρώτη φάση, το ξενοδοχείο του θα συμμετέχει με δέκα άτομα. Και επειδή ο όμιλος στον οποίο εργάζεται αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τριάντα άτομα.

Κατά πόσο όμως μπορεί να υιοθετηθεί από την Ελλάδα το γερμανικό σύστημα με μια ιστορία 200 χρόνων; Μπορεί, αλλά όχι ένα προς ένα υποστήριξε στη Φρανκφούρτη ο υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτε και διευκρίνισε: «Θα πρέπει και στην Ελλάδα οι εργοδότες να είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τις αποδοχές των μαθητευόμενων. Με αυτό συμφωνούν όλοι οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών ξενοδοχειακών οργανισμών, οι οποίοι έχουν έρθει στη Φραγκφούρτη. Επομένως, έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση με τρόικα για τα εφάπαξ στους 40.000 δημοσίων υπαλλήλων


H συνολική οφειλή αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ στους 40.000 δικαιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα εξετασθεί σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση των εκπροσώπων του ΤΠΔΥ με στελέχη της τρόικας.

Ενδεικτικά, στο ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων οι συνταξιούχοι δικαιούχοι που αναμένουν από το 2010 την καταβολή της παροχής φθάνουν τους 40.228, ενώ η συνολική οφειλή αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκφράζονται προβληματισμοί για το ζητούμενο από την τρόικα να αξιοποιηθούν για την καταβολή των εφάπαξ πρώτα τα ποσά από τις εισφορές των ασφαλισμένων και εν συνεχεία τα χρήματα των δόσεων που έλαβε η Ελλάδα το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στελέχη του ΤΠΔΥ επιδιώκουν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των οφειλόμενων τόσο τα χρήματα που εκταμιεύονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και οι εισφορές που καταβάλλονται μηνιαίως στο Ταμείο προκειμένου να δρομολογηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται η αποπληρωμή των εφάπαξ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπτώσεις από τις επαναλαμβανόμενες δίαιτες


Δεν αποκλείεται να καταλήξετε με περισσότερα κιλά.

Είσαι από τα άτομα που ξεκινούν μια δίαιτα αμέσως μόλις έχουν σταματήσει την προηγούμενη; Έχεις δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που κυκλοφορούν στα διάφορα περιοδικά; Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια συνεχή προσπάθεια απώλειας βάρους; Όλη σου η ζωή περιστρέφεται γύρω από δίαιτες, θερμίδες και ζυγαριές;

Το να ακολουθεί κάποιος μια δίαιτα αρχικά ακούγεται καλό. Απώλεια βάρους, κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και βελτίωση της υγείας. Μερικές φορές όμως η δίαιτα δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και μάλιστα τα άτομα που ακολουθούν συνεχώς δίαιτες καταλήγουν τελικά με περισσότερα προβλήματα από αυτά που είχαν όταν ξεκίνησαν την πρώτη φορά.

Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που κάποιος ξεκινάει μια καινούρια δίαιτα είναι πιο δύσκολο να χάσει βάρος σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε δίαιτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή το πόσες θερμίδες καίει το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας. Και αυτό είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι με τις περισσότερες δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους το σώμα χάνει μεγάλο μέρος του μυικού ιστού, δηλαδή του ιστού που καίει τις περισσότερες θερμίδες στο σώμα μας.

Μακροχρόνια αυτό που παρατηρείται επίσης είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος. Συγκεκριμένα, το σώμα μας χάνει μυικό ιστό, αλλά το βάρος που επαναπροσλαμβάνει είναι με τη μορφή λίπους, και επομένως το σώμα μπορεί να επανέλθει στα ίδια κιλά αλλά να φαίνεται πιο παχύ και αγύμναστο!

Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες για πολλά χρόνια τελικά να καταλήγουν με περισσότερα κιλά από όσα ξεκίνησαν την πρώτη φορά, και να εύχονται να μην είχαν ξεκινήσει ποτέ δίαιτα! Η καταπόνηση του σώματος μετά από πολλά χρόνια αυξομειώσεων βάρους και λανθασμένων μεθόδων απώλειας έχει ως αποτέλεσμα και την κακή λειτουργία του θυροειδούς αδένα, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιβάρυνση του μεταβολικού μας ρυθμού.

Επιπλέον, το σώμα «ξεμαθαίνει» να τρώει φυσιολογικά, δηλαδή σταματά να λειτουργεί το αυτόματο σύστημα πείνας και κορεσμού που όλοι διαθέτουμε. Αντίθετα το τι και πόσο θα φάμε εξαρτάται από ένα χαρτί-διαιτολόγιο το οποίο πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός, ακόμα και τις διατροφικές ελλείψεις που μπορεί κάποιος να έχει. Αποτέλεσμα; Όταν σταματήσουμε τη δίαιτα να μην ξέρουμε τι, πώς και πόσο να φάμε. Σαν να ξεχάσαμε μια λειτουργία που έχουμε μάθει από τη γέννηση μας.

Πολλά άτομα όταν «σπάνε» τη δίαιτα τους, τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητών και προτιμούν τρόφιμα που στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίαιτας (π.χ. γλυκά και junk food). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πολύ η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Μετά από πολλά χρόνια είναι πιθανό να επηρεαστεί η παραγωγή και λειτουργία της ινσουλίνης (ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα), να εμφανιστεί ινσουλινοαντίσταση, ακόμη και σακχαρώδης διαβήτης.

Πολλά άλλα προβλήματα υγείας έχουν επίσης συσχετιστεί με τις επαναλαμβανόμενες μη ισορροπημένες δίαιτες και τις αυξομειώσεις του βάρους, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, χολόλιθοι (πέτρες στη χολή), ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας δίαιτας. Είναι δεδομένο ότι οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έτσι, η μακροχρόνια στέρηση αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κατάθλιψης, οξυθυμίας, νοητικής εξασθένησης και αυξημένου άγχους.

Επιπλέον, το άτομο βιώνει μεγάλο ψυχολογικό στρες με τα συνεχή σκαμπανεβάσματα βάρους, τα οποία εκτός των ανισορροπιών που προκαλούν σε οργανικό επίπεδο, δημιουργούν και σκέψεις του τύπου «πάλι δεν τα κατάφερα», «ποτέ δεν θα καταφέρω να αδυνατίσω», «πως θα ξαναμπώ σε πρόγραμμα» ή ακόμα και «τώρα που αδυνάτισα θα πρέπει να πιεστώ ακόμα περισσότερο για να μην ξαναπάρω τα κιλά που έχασα». Τα σχόλια του κοινωνικού περιβάλλοντος, που επικροτούν και επιβραβεύουν την απώλεια βάρους και αποδοκιμάζουν την επανάκτησή του, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το άτομο.

Και ποια είναι τελικά η λύση θα σκεφτούν πολλοί; Να σταματήσουμε κάθε μορφή δίαιτας και να τρώμε ότι θέλουμε; Μα τότε δεν θα παχύνουμε πολύ και θα έχουμε όλες τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας; Σαφέστατα η λύση δεν είναι του τύπου «σταματάω τη δίαιτα και τρώω ό,τι βρω μπροστά μου». Εξάλλου αυτός είναι ο τρόπος που ζουν οι μακροχρόνια διαιτώμενοι και που τελικά προκαλεί όλα τα προβλήματα που αναφέραμε.

Αντίθετα, θα πρέπει να μάθουμε να τρώμε ισορροπημένα χωρίς υπερβολές ούτε στη δίαιτα ούτε στην υπερφαγία. Η λύση δεν είναι να ακολουθούμε κάθε δίαιτα που θα πέσει στα χέρια μας και θα μας φανεί καλή, αλλά να μάθουμε να τρώμε ισορροπημένα επαναφέροντας τους φυσιολογικούς ρυθμούς του σώματος μας ώστε να χάσουμε το βάρος που χρειάζεται (αν χρειάζεται!) με αργό ρυθμό.

Και αν οι πιο νέοι δεν πείστηκαν από τα παραπάνω ας ρωτήσουν άτομα ηλικίας 40-50 ετών που κάνουν δίαιτες από τα 15 ή 20. Είναι σίγουρο ότι έχουν περισσότερα κιλά από όσα είχαν όταν ξεκίνησαν τις δίαιτες και ότι εύχονται να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να μάθουν να τρώνε σωστά χωρίς να ακολουθούν κανένα στερητικό πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιή και λευκά δόντια


Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε ένα όμορφο χαμόγελο.

Αποκτήστε ένα ομορφότερο χαμόγελο, ακολουθώντας τις συμβουλές που ακολουθούν για υγιή και λευκά δόντια...

- Νήμα και βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (3 περίπου λεπτά είναι ο συνιστώμενος χρόνος).

- Μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, καθαρίσετε τη γλώσσα σας και κάντε μασάζ στα ούλα σας.

- Αγοράζετε οδοντόκρεμα με φθόριο.

- Μείνετε ενυδατωμένοι – καλές συνθήκες σάλιου μπορεί να ελέγξουν τη βακτηριακή δραστηριότητα

- Αποφύγετε το κάπνισμα καθώς και τα όξινα τρόφιμα και ποτά (χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για ελάχιστη επαφή με τα δόντια).

- Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες , π.χ. ζεστός καφές που ακολουθείται από κρύο παγωτό.

- Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

- Καλύψτε την οδοντόβουρτσά σας, κρατήστε τη μακριά από τα μικρόβια, αέρα-ιούς. Πετάξτε την οδοντόβουρτσά σας μετά από κρύωμα ή γρίπη, όταν ο ιός έχει κάνει τον κύκλο του για να αποτραπεί η εκ νέου μόλυνση.

- Η τερηδόνα είναι η πιο μεταδοτική νόσος του στόματος. Μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο μέσω του σάλιου από την ανταλλαγή των τροφίμων, φιλιά ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να μεταδώσει το σάλιο.

- Το σάλιο περιέχει μέταλλα, όπως το φθόριο, ασβέστιο και φώσφορο που βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων.

- Πίνοντας πολύ νερό εξουδετερώνετε επίσης επιβλαβή οξέα που βρίσκονται στο στόμα.

- Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε τα δόντια σας είναι να τρώτε φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση κακάο


Ιδανικό ρόφημα για το βήχα.
Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το κρύο μας οδηγεί σε μια «ζεστές» διατροφικές επιλογές το κακάο είναι ένα υπέροχο και γευστικό ρόφημα. Εκτός όμως από την γεύση το κακάο προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από ευεργετικά στοιχεία.

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών προσδίδουν στο κακάο υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίων, συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από την προστασία έναντι της δράσης των ελεύθερων ριζών, μελέτες αποδίδουν στο κακάο δράση αντικαρκινική, αντιγηραντική και ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Μια άλλη μελέτη επίσης υποστηρίζει ότι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για τον βήχα. Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή μας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δανεικά τα σχολικά εγχειρίδια των μαθητών


Θα χρεώνονται στους γονείς με υποχρέωση επιστροφής.

Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται ώστε να επιστραφούν «σώα και αβλαβή», μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2013 σχετικά με τις περικοπές στις οποίες πρέπει να προβεί το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατία, υπάρχει πρόβλεψη πλέον ότι θα υπάρξει περικοπή στο κόστος των βιβλίων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών, με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής».

Στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι να επαναχρησιμοποιούνται τα διδακτικά βιβλία για τουλάχιστον τρία χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για να αντέξουν τη «βαριά χρήση», τα σχολικά εγχειρίδια θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας, ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που εν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουτζουρώνει σελίδες.

Για τον ίδιο λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που εκ των πραγμάτων προκαλούν τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίο.

Για τα μαθήματα, στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό τεύχος με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις


Το ύψος των συντάξεων θα καθορίζεται από τις δυνατότητες του Ταμείου.

Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις από το 2015 υποκρύπτει ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που έγινε βάσει μνημονιακής πρόβλεψης.

Το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα χορηγεί - από το 2015 - συντάξεις «ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του», ενώ το ύψος των συντάξεων θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων, «ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα».

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «τα ΝΕΑ», ουσιαστικά το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι δεν θα γνωρίζουν επακριβώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή τα χρόνια ασφάλισής τους αλλά και από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων τον ίδιο χρόνο.

Οσο περισσότερες θα είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τόσο χαμηλότερες θα κινδυνεύουν να είναι οι παροχές, καθώς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν το περιεχόμενο ενός κοινού «κουμπαρά».

Η επιδείνωση μάλιστα της σχέσης συνταξιούχων - ενεργών ασφαλισμένων εκτιμάται ότι θα οδηγεί μαθηματικά και στη μείωση συντάξεων. Το ισχύον ποσό σύνταξης που καταβάλλεται θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί.

Από την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του μαθηματικού τύπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ προκύπτει ότι το νέο σύστημα θα λειτουργεί σαν αναδιανεμητική πυραμίδα.

Αναδιανεμητική αλλά όχι ανταποδοτική, αφού μικρότερα ετήσια ποσά εισφορών θα πρέπει να διανεμηθούν σε περισσότερους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση των ποσών από τον εκάστοτε αριθμό συνταξιούχων.

Βάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ, για τους προ της 1/1/2001 ασφαλισμένους η σύνταξη από το επικουρικό Ταμείο θα υπολογίζεται με αναλογικό τρόπο για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως 1/1/2015.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις μειώσεις που ήδη έγιναν στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδισμα κυμαίνεται από 7,5% έως 46% και με μεγάλα «θύματα» τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεδομένου ότι η μέση επικουρική σύνταξη κινείται στα 210-250 ευρώ. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν και νέες περικοπές, αφού συνυπολογίζεται στη μείωση που αρχίζει φέτος (από 1/1/2013) και η σχετική παρακράτηση θα αρχίσει από αύριο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. Στο μεταξύ, εκτιμήσεις για ψαλίδισμα των συνταξιοδοτικών παροχών διατυπώνονται για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Η προσπάθεια ξεκινά σήμερα, με τη συγκρότηση και συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας «ειδικής επιστημονικής επιτροπής» η οποία θα προετοιμάσει τις προτάσεις των αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να έχει διαμορφωθεί και ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές, ενιαίους κανόνες ασφάλισης, πλήρη εσωτερική ενοποίηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και κεντρική αναζήτηση και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές σε απόγνωση


Αυξάνονται τα φαινόμενα της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης.

Αύξηση παρουσιάζουν οι μαθητές που γυρίζουν την πλάτη στο σχολείο. Στην Ελλάδα της κρίσης ραγδαία άνοδο έχουν σημειώσει οι εγκαταλείψεις του σχολικού περιβάλλοντος κατά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όλο και περισσότεροι μαθητές δηλώνουν απογοητευμένοι από το σχολείο και σταματούν να προσπαθούν, σύμφωνα με έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Σε σχολεία από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη, μέχρι την Κέρκυρα και τη Δράμα, διαπιστώνεται ότι το 87% των μαθητών δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια, το 76% έχουν μικρότερες βαθμολογικές επιδόσεις και το 95% μειωμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προσδοκίες.

Αυτό αποτυπώνεται στα μεγάλα ποσοστά χαμηλών βαθμολογιών που καταγράφονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό έχει άμεση σχέση με τις συνέπειες της κρίσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σχέδια για ενιαίο φόρο στα ακίνητα


Παραμένουν τα βάρη στους ιδιοκτήτες.

Με τρεις διαφορετικές κλίμακες αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο.

Στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρης με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάστηκαν για τις κλίμακες είναι:

-Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα-κτίρια
-Μία κλίμακα για τα ακίνητα των νομικών προσώπων
-Μία κλίμακα για τα αγροτεμάχια.

Αναφορικά με τις κλίμακες και τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με χαμηλότερο συντελεστή 0,05%, η εφαρμογή αφορολόγητο 50.000 ευρώ με συντελεστή 0,05% ή η εφαρμογή αφορολόγητου 100.000 ευρώ με συντελεστή 0,1%.

Για τα κτίρια οι προτάσεις που έχουν ως προς το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ ενώ αναμένεται να είναι χαμηλότερο για τα αγροτεμάχια.

Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν είναι η καθιέρωση 8 ή 10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν το 1,5 ή 2% για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της διακομματικής, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προτείνουν με ποια κλίμακα θα ήταν δυνατόν να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κρίσιμο σημείο των συζητήσεων θεωρείται και το πώς θα υπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων.

Εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές κατηγορίες και εκπτώσεις φόρου για αγροτεμάχια ανάλογα με την περιοχή, την χρήση και την κατάσταση που βρίσκονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η απογραφή σε ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ, ΤΕΑΠΥΚ


Από 1η ως και 15 Φεβρουαρίου.

Από την 1η έως και τις 15 Φεβρουαρίου η απογραφή συνταξιούχων τομέων του ΟΑΕΕ (ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ,ΤΕΑΠΥΚ).

Από 1/2/2013 έως και 15/2/2013 θα διενεργηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.

Οι εξαιρούμενοι από τη διαδικασία προσέλευσης θα απογραφούν από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, για την Αττική στα γραφεία των Τομέων (ΤΑΝΤΠ: Ακτή Μιαούλη 17-19, ΤΕΑΑ: Λέκκα 22, ΤΕΑΠΥΚ: Μαμούρη 14) και για την υπόλοιπη χώρα στα περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ.

Τέλος ο ΟΑΕΕ τονίζει ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται, όπως ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή καταβολής της σύνταξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται οι μαθητές των μουσικών σχολείων


Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για αύριο, Τετάρτη.

«Κονσέρτο»... κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι μαθητές των μουσικών σχολείων όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των μαθημάτων τους που γίνονται θυσία στο βωμό των περικοπών.

Μαθητές 42 μουσικών σχολείων όλης της χώρας ενώνουν τις φωνές τους σε μία φωνή απόγνωσης, βγαίνουν στους δρόμους και με τα όργανά τους θα στείλουν μήνυμα στην Πολιτεία για την ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών στα σχολεία τους.

Από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη οι μαθητές των μουσικών σχολείων θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, τρεις μεγάλες κινητοποιήσεις. Μία στη Θεσσαλονίκη για τα μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης και μία στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μουσικά σχολεία της Αττικής, της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Κυρίαρχο αίτημα των μαθητών που έχουν τη στήριξη και των καθηγητών τους, είναι η στελέχωση των σχολείων τους που ουσιαστικά υπολειτουργούν. Το ... ραντεβού στην Κρήτη, έχει δοθεί στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου όπου οι μαθητές των μουσικών σχολείων έχουν ήδη ετοιμάσει... εκπλήξεις.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Άλλαξα εντελώς ζωή, όταν ξαφνικά έπαθα ψωρίαση»


Έλληνας ηθοποιός μιλά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Για την ψωρίαση που αντιμετωπίζει από το 2005, πώς του εμφανίστηκε, αλλά και με τι αντικατέστησε τις καταχρήσεις που έκανε στο παρελθόν μίλησε ο Γιώργος Χρανιώτης σε συνέντευξή του.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε εκτενώς στην πάθηση που αντιμετωπίζει οκτώ χρόνια η οποία είναι κληρονομική.

«Άλλαξα εντελώς ζωή, όταν ξαφνικά το 2005 έπαθα ψωρίαση, μια ασθένεια κατά την οποία το αμυντικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με εξανθήματα που μοιάζουν με λέπια σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Εμένα μου παρουσιάστηκε στους αγκώνες και στα γόνατα, όπου έτσι κι αλλιώς εντοπίζεται συχνότερα», εξήγησε στην εφημερίδα News.

Και συνέχισε λέγοντας: «ο πατέρας μου υπέφερε από αυτήν την πάθηση, η οποία μπορεί να μην είναι κολλητική, είναι όμως κληρονομική, κάτι που μέχρι τότε δεν ήξερα. Έτσι, πρόσβαλε και εμένα σε μια στιγμή που ήμουν ευάλωτος, καθώς βρισκόμουν μέσα στη θλίψη. Επιπλέον, έκανα και μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις με αλκοόλ και ατέλειωτα ξενύχτια. Ευτυχώς από τη μέρα που νόσησα έγινα πολύ καλό παιδί! Σήμερα, μάλιστα, λέω πως αυτή η ασθένεια ήταν μια αντίδραση του σώματός μου στα βασανιστήρια που του έκανα. Το βλέπω, δηλαδή, πλέον και στον εαυτό μου, πως τώρα που ακολουθώ μια υγιεινή ζωή και είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, το μυαλό μου λειτουργεί καλύτερα».



Αναφορικά με το πώς αντέδρασε μετά την ανακοίνωση που του κάνανε: «Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δίσταζα να μιλήσω γι' αυτό που μου συνέβαινε, ντρεπόμουν όπως ντρέπονται οι ομοφυλόφιλοι να ομολογήσουν την κλίση τους. Γι' αυτό έλεγα πως έχω χτυπήσει! Γρήγορα, όμως, κατάλαβα πως αν δεν αρρώσταινα ίσως συνέχιζα να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου. Έτσι αυτή η αρρώστια που με ανάγκασε να υιοθετήσω μια άλλη στάση ζωής, με άλλαξε προς το καλύτερο αντί να γίνει η κόλασή μου! Είναι όπως όταν, για παράδειγμα, κλέβεις κάτι και σου χαρακώνουν το πρόσωπο, ώστε η ουλή να σου θυμίζει το κακό που έκανες για να μην το επαναλάβεις! Σε αυτή την περίπτωση το σημάδι σου κάνει καλό, γιατί έρχεται και σου λέει: «Μεγάλε, κάπου έκανες ένα λάθος, πρόσεξε μην πέσεις πάλι στο ίδιο παράπτωμα!». Κατά τον ίδιο τρόπο, η ψωρίαση ήρθε να με βάλει μόνιμα σε έναν καλύτερο δρόμο ζωής».

Πιστεύει πως όλοι αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση με τον ίδιο τρόπο; «Όχι βέβαια! Μάλιστα σε ένα σχετικό ιατρικό συνέδριο που έγινε πρόσφατα πολλοί που πάσχουν από αυτήν τη νόσο αρνήθηκαν να μιλήσουν, εγώ πάντως δεν είχα πρόβλημα. Θα θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ μεγάλο φλώρο αν δεν έλεγα πως έχω ψωρίαση! Γιατί άλλωστε να μην το πω, όταν ο Μάτζικ Τζόνσον είχε βγει και είχε δηλώσει στη δεκαετία του '80 πως έχει AIDS; Μιλάμε, βέβαια, για έναν πολύ γενναίο άνθρωπο! Εγώ αν είχα αυτή την ασθένεια δεν υπάρχει περίπτωση να το ομολογούσα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο γενναίο.»

Στο περιβάλλον του πώς τον αντιμετώπισαν; «Δεν είχα πρόβλημα. Άλλωστε αυτή η πάθηση δεν είναι κολλητική, και το ξέρει ο κόσμος, καθώς η ψωρίαση συζητιέται αυτό τον καιρό γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά 15% με 20%! Την ίδια ώρα, βέβαια, αυξάνονται και οι νέες θεραπείες που υπόσχονται μακροχρόνια ύφεση, καθώς αυτή η ασθένεια συνήθως απαιτεί αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ειδικά σε περίοδο εξάρσεων.»

Ποια μέθοδο θεραπείας έχει προτιμήσει; «Δεν παίρνω φάρμακα, θα το έκανα μόνο στην περίπτωση που θα είχα πρόβλημα στο πρόσωπο και στο σώμα. Από τη στιγμή όμως που η ψωρίαση περιορίζεται στο γόνατο και στους αγκώνες, προτιμώ το βελονισμό όσο κι αν ψιλοπονάω! Άλλωστε, με το που μπαίνουν οι βελόνες με παίρνει ο ύπνος! Κάποια εποχή έκανα επίσης ομοιοπαθητική, ενώ έχω δοκιμάσει και την... ξηρασία. Μια θεραπεία για δέκα μέρες, όπου τρως ένα παξιμάδι και ένα αβοκάντο το πρωί, μια από τα ίδια το μεσημέρι και ένα ποτήρι νερό! Δεν παίζεται, γι' αυτό το έκανα μονάχα δύο φορές. Σίγουρα, πάντως, μέσα από αυτήν τη μέθοδο μαθαίνεις να μασάς καλά την τροφή, εβδομήντα μασήματα σε κάθε μπουκιά! Κάπως έτσι σταμάτησα να καταβροχθίζω το φαγητό μου όπως συνήθιζα παλιά.»



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθείς εκτός νοσοκομείων


"Νεαρή γυναίκα, ανασφάλιστη, με διάγνωση καρκίνου μαστού", "Νεαρός άνδρας ανασφάλιστος, με σοβαρό αγγειακό πρόβλημα", "Μητέρα δύο παιδιών, με διάγνωση καρκίνου ωοθηκών".

Είναι κάποια περιστατικά καρκινοπαθών που βρίσκονται στην ...αναμονή, καθώς πρέπει να πληρώσουν και στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αναφέρεται στην τοπική ιστοσελίδα thebest.gr.

Το σοβαρό θέμα των καρκινοπαθών που στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης με αποτέλεσμα, ενώ έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, να μένουν εκτός νοσοκομείων, αναδεικνύει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας.

Η διοίκηση της ΕΙΝΑ ανέδειξε το ζήτημα, η οποία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργούν το Κοινωνικό Ιατρείο, ωστόσο δεν έχουν βρει τη λύση στο να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά στο ΕΣΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητικό βίντεο από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ


Φοιτητές της ΑΣΟΕΕ αναδεικνύουν μέσω ενός βίντεο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Το φιλμ λέγεται «Realife it-Realize it… because this is real life» και συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο:

«Στα πλαίσια του μαθήματος Οργανωσιακή Ψυχολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών μας ζητήθηκε να κάνουμε μια παρέμβαση για ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας απασχολεί. Η ομάδα μας θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους νέους - φοιτητές απέναντι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έτσι, πέντε φοιτητές κλήθηκαν να μπουν στη θέση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και βίωσαν το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά. Στο βίντεο σας παρουσιάζουμε την εμπειρία τους».






Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα κάνουν ποτέ πάλι ...σκονάκι!


Ήταν τέτοιες οι… επιδόσεις των μαθητών στα …σκονάκια, που οι καθηγητές πήραν δραστικά μέτρα! Έβγαλαν τους μαθητές από τις αίθουσες και τους έβαλαν να γράψουν το διαγώνισμα τους στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου ο ένας μαθητής θα είναι μακριά από τον άλλον, ώστε να μην μπορούν να μιλούν μεταξύ τους.

Συνέβη στην πόλη Γουχάν στην επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, όπου οι καθηγητές του γυμνασίου Σίνχουανκ, ανακάλυπταν ολοένα και περισσότερους μαθητές με «σκονάκια».

Δείτε τις φωτογραφίες:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νοσοκομεία "ναυαρχίδες" του ΕΣΥ γέμισαν με ράντζα


Η δημόσια υγεία καταρρέει, με τον "Ευαγγελισμό" και το "Αττικόν" να φιλοξενούν ασθενείς σε επικουρικές κλίνες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και οδηγώντας τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αρκεί και μόνο να επισκεφθεί σε μια εφημερία κάποιο από τα νοσοκομεία που κάποτε θεωρούνταν "ναυαρχίδες" του ΕΣΥ, π.χ. το "Αττικόν" και τον "Ευαγγελισμό". Εικόνα εγκατάλειψης, με ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών και των Επειγόντων, ελάχιστους κουρασμένους και εκνευρισμένους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το "ανθρωπίνω αδύνατον" για να προσφέρουν αξιοπρεπή περίθαλψη στους ασθενείς, και συγγενείς να υποφέρουν όχι μόνο από την ασθένεια των δικών τους ανθρώπων, αλλά κυρίως από την υπομονή τους, που δοκιμάζεται τη στιγμή που δεν πρέπει.



"Νοσοκομεία τα οποία ήταν κοσμήματα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως-το "Αττικόν" και ο "Ευαγγελισμός", έχουν φτάσει σήμερα να είναι γεμάτα με ράντζα και να παρουσιάζουν μία οικτρή εικόνα, την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι ουδέποτε θα εισπράξουν. Εισπράττουν, όμως οι πολίτες, οι οποίοι προσφεύγουν σ΄ αυτά τα νοσοκομεία", λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του έκοψαν το ρεύμα και υπέστη εγκεφαλικό


Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή όταν συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια στον Άγιο Στέφανο Αχαΐας.

Όπως καταγγέλλουν συγγενείς και κάτοικοι της περιοχής, ο πατέρας από την υπερβολική φόρτιση και τη στενοχώρια, υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρίου όπου νοσηλεύεται.

Στελέχη της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για το περιστατικό, επιμένουν στην καταβολή ολόκληρου του ποσού για την επανασύνδεση του ρεύματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων


Νέα διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιείται στο Ηράκλειο και στις Μοίρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στις Μοίρες, η διανομή πραγματοποιείται σήμερα 29 Ιανουαρίου και στο Ηράκλειο αύριο Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στην οδό Καζαντζάκη 6- 8 από τις 10 το πρωί, έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Οι δικαιούχοι ειδοποιούνται τηλεφωνικά από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και για να παραλάβουν τα τρόφιμα θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Το σημαντικό αυτό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζουν ενεργά οι φορείς, σύλλογοι, έμποροι, προμηθευτές και επιχειρηματίες τροφίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων για το οικιακό τιμολόγιο


Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές.

Μετά την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο διευρυμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι παρέχει έως 42% μειωμένο τιμολόγιο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και σε άτομα που χρειάζονται κατ΄οίκον μηχανική υποστήριξη.
Η ΔΕΗ ενημερώνει ότι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210-9298000 (με αστική χρέωση) ή μέσω της ιστοσελίδας dei.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις κατηγορίες δικαιούχων και τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο ΚΟΤ, καθώς επίσης να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί συνεχώς, Δευτέρα έως Παρασκευή 7 πμ- 10 μμ και Σάββατο 7 πμ- 3 μμ.
Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:

1. Τα στοιχεία του λογαριασμού τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού).

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

3. Πέραν των ανωτέρω στοιχείων, στην περίπτωση ασθενών που χρειάζονται κατ΄οίκον μηχανική υποστήριξη θα πρέπει να γνωστοποιούν- δηλώνουν, με βάση τις διατάξεις του Ν. 1599/1986, τον ΑΜΚΑ τους, τον ασφαλιστικό τους φορέα και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη της κατ΄οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγονται οι δικαιούχοι.

Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται η γνωστοποίηση στοιχείων αντίστοιχης βεβαίωσης από κρατικό νοσοκομείο. Διευκρινίζεται ότι οι βεβαιώσεις αυτές δεν προσκομίζονται στη ΔΕΗ αλλά παραμένουν στην κατοχή των δικαιούχων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινήσεις με κοινωνικό αντίκρυσμα από τον δήμο Τρικάλων


Μείωση τελών, ενοικίων και εξόφληση χρεών σε 60 δόσεις.

Σε σειρά στοχευμένων ευνοϊκών αποφάσεων, που θα εξυπηρετήσουν όσους τού οφείλουν και, ταυτόχρονα, θα ενισχύσουν το ταμείο του, προχώρησε ο δήμος Τρικάλων. Παράλληλα προέβη σε κινήσεις με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των κατοίκων της πόλης.

Πρώτον, προχώρησε σε ρύθμιση χρεών προς το Δήμο, όπου οι οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε 60 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Δεύτερον, μείωσε τις τιμές ενοικίων στα καταστήματα που ενοικιάζει ο Δήμος σε ιδιώτες, βοηθώντας τούς επιχειρηματίες να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, με ετήσιο όφελος για αυτούς 45.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Δήμος διασφάλισε τα ενοίκιά του, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Επίσης, μείωσε τα τέλη ύδρευσης κατά 11,5%, τα δημοτικά τέλη κατά 5% στην πόλη και κατά 10% για τα χωριά τού Δήμου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, με αποτέλεσμα τη μείωση τής επιβάρυνσης των δημοτών κατά 300.000 ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε τη μη αύξηση των ανταποδοτικών τελών και τη μείωση τελών ύδρευσης στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης τής Αεροπορίας, στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, ώστε να στηριχθούν οι δομές και να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις ανέργων σε δήμους του νομού Τρικάλων


Αφορά νέους ηλικίας 18 έως 26 ετών.

Ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, προωθεί η κυβέρνηση και θα χρησιμοποιήσει ως … «όχημα» τους Δήμους.

Οι προσλήψεις, θα αφορούν νέους ηλικίας μεταξύ 18 έως 26 ετών, κατά προτεραιότητα άνεργους ή που καταρτίστηκαν μέσω προγραμμάτων και εξακολουθούν να είναι χωρίς εργασία.

Η διάρκεια της απασχόλησης ορίζεται σε ένα έτος, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης που θα υπογράψουν για ακόμη ένα έτος.

Οι προσληφθέντες, θα απασχοληθούν σε Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.


Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα γίνεται η καταβολή των συντάξεων


Την προτελευταία εργάσιμη κάθε μήνα θα καταβάλλει τις συντάξεις το ΙΚΑ, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ μια μέρα μετά προκειμένου σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να μην δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιούχων που καλύπτει ειδικά το ΙΚΑ. Από αυτό το μήνα οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα είναι διπλά μειωμένες καθώς θα ισχύσει η εισφορά Φεβρουαρίου που προβλέπεται από το μνημόνιο και κυμαίνεται από 5 έως και 20%, θα παρακρατηθεί αναδρομικά μέρος της εισφοράς του Ιανουαρίου ενώ θα είναι αυξημένη η παρακράτηση φόρου .

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν την Παρασκευή περισσότεροι από 26.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ ήδη έχουν διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ .
ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου για ναυτικούς τουριστικούς πράκτορες, αρτοποιούς και πρατηριούχους υγρών καυσίμων. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.

Ακόμη ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι από 1 Φεβρουαρίου 2013 θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους ως προς τις Παροχές σε είδος στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας τους. Ως εκ τούτου ο ΟΑΕΕ θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στα ΚΕΑΣ και στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα έως τις 28 Ιανουαρίου 2013.

ΟΓΑ

Σε ειδική απογραφή για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη επιζώντων προχώρησε χθες ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η απογραφή θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου και αφορά όλους τους χήρους και τις χήρες και τα ορφανά παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και αυτοπρόσωπη και θα πραγματοποιηθεί στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός έχει αποστείλει σε όλους τους ανωτέρω συνταξιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής.

Βασικά δικαιολογητικά

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν ταυτότητα.


2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.
Ειδικά για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους λόγω θανάτου που κατοικούν μόνιμα εκτός Ελλάδας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή το ισοδύναμο αυτού, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μόνιμης διαμονής τους, επισήμως μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω θανάτου από τον ΟΓΑ δεν έχουν τελέσει γάμο.

3. Υπεύθυνη δήλωση των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ρητά ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο και εξακολουθούν να τελούν σε κατάσταση χηρείας.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του συνταξιούχου.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Επιπλέον δικαιολογητικά για τα τέκνα

Ενήλικα τέκνα:

Πιστοποιητικό σπουδών, στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. (Ανώτατο ή Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδος ή του Εξωτερικού - Δημόσιο ή αναγνωρισμένο από το Κράτος Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ανωτέρω πιστοποιητικό σπουδών δεν είναι υποχρεωτικό, εάν έχει ήδη αποσταλεί πρόσφατα στον ΟΓΑ, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου συνέχισης των ορφανικών συντάξεων.

Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω):

Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα/επιτροπεία και συνοδεύει το ανήλικο τέκνο.

Με προκαταβολή το 50% του μισθού για την αναμονή της σύνταξης

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους, το 50% του βασικού μισθού τους κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγονταν ο υπάλληλος κατά την 31-10-2011.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...