Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Είσαι διαβητικός; Ε, λοιπόν θα το πληρώσεις πολύ ακριβά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μήνυμα της πολιτείας είναι σαφές.
Οι υγειονομικές επιτροπές μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας με αποτέλεσμα οι ινσουλινοεξαρτώμενοι να χάνουν το προνοιακό επίδομα.

Τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν και για τους διαβητικούς, αφού το υπουργείο Υγείας αύξησε τη συμμετοχή τους σε ινσουλίνες και αναλώσιμα, ενώ με τον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, μειώνεται δραστικά το ποσοστό αναπηρίας που τους αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα να χάνουν και τα προνοιακά επιδόματα οι διαβητικοί τύπου 1. Ταυτόχρονα με βάση καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων που δημοσιοποιήθηκαν αυτό το διάστημα καταργούνται διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία. Για τα ζητήματα αυτά θα γίνει ενημέρωση, σε εκδήλωση κοπής της πίτας που διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Καβάλας στις 3 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Λάσκαρης Τσούτσας πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως μέχρι τώρα οι διαβητικοί τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) θεωρούνταν από τις υγειονομικές επιτροπές ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και έτσι δικαιούνταν προνοιακό επίδομα. Τώρα με το νέο κανονισμό το ποσοστό αναπηρίας από 67% μειώνεται σε 50% και χάνουν το δικαίωμα στο προνοιακό επίδομα. Πλέον 67% ποσοστό αναπηρίας αναγνωρίζεται μόνο στους διαβητικούς τύπου 1 που έχουν πολύ σοβαρές επιπλοκές (νεφρά κλπ.).

Ο πρόεδρος σημείωσε πως για όσους λήγει η αναγνώριση αναπηρίας και περνάνε από τις επιτροπές ΚΕΠΑ, σε όλους αναγνωρίζεται ποσοστό 50% και χάνουν το επίδομα. Με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει στον Σύλλογο, εδώ στη Καβάλα ήδη από 5 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που πέρασαν από επιτροπή ΚΕΠΑ, μειώθηκε το ποσοστό και έχασαν το επίδομα.

Ο κ. Τσούτσας σημείωσε πως στις 3 Φεβρουαρίου διοργανώνουν εκδήλωση για την κοπή της πίτας και για τη βράβευση μαθητών που αρίστευσαν. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ενημέρωση από γιατρούς. Θα μιλήσουν ο διευθυντής παθολογικής του ΑΧΕΠΑ Απόστολος Χατζητόλιος, ο υπεύθυνος του διαβητολογικού ιατρείου του νοσοκομείου Καβάλας Στέφανος Παπαντωνίου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης. Επίσης θα ενημερώσει για τις νέες καλύψεις από τα ταμεία ο γιατρός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Γεώργιος Τσούτσας.

Επιβάρυνση κατά 300 ευρώ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης στην Αττική στις 24 Ιανουαρίου και με αφορμή αυτό δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις νέες επιβαρύνσεις στους διαβητικούς. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, οι διαβητικοί επιβαρύνονται μέχρι και 300 ευρώ το μήνα, με βάση τις νέες συμμετοχές στα φάρμακα και στα αναλώσιμα. Όσοι δε είναι ανασφάλιστοι, μπορούν να πάρουν φάρμακα μόνο στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε συμμετοχή 10% στις ινσουλίνες για τους διαβητικούς τύπου 2 και 25% συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά. Έτσι ο διαβητικός καλείται να πληρώσει κάθε μήνα από την τσέπη του:

- Από 250-300 ευρώ για αναλώσιμα υλικά σε όσους κάνουν χρήση αντλίας για τη χορήγηση ινσουλίνης. Πολλοί σταματούν τη θεραπεία τους με αντλία, ενώ άλλοι δεν αλλάζουν καθετήρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και να κάνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία.
- Ένα κουτί ταχείας ινσουλίνης στοιχίζει 40 ευρώ και ένα μακράς 60 ευρώ (ενέσιμη χρήση) με αποτέλεσμα η συμμετοχή κατά 10% να φτάνει σε 4 και 6 ευρώ, αντίστοιχα. Όμως δεν φτάνει το ένα κουτί το μήνα.
- Τα αναλώσιμα υλικά (όπως ταινίες μέτρησης) στοιχίζουν 70 ευρώ, οι σκαρφιστήρες 17,5 ευρώ και κάποια αντιδιαβητικά χάπια 5 ευρώ. Συνολικά το 25% αντιστοιχεί σε περισσότερα από 23 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.