Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η διατροφή των ηλικιωμένων


Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της δυσφαγίας.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη του ανθρώπου για μια πιο εξειδικευμένη διατροφή που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες και προσαρμόζεται σε ιδιαίτερες καταστάσεις συνεχώς αυξάνεται. Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σίτιση ενός ατόμου μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή απλά στην αύξηση της ηλικίας του.

Τα ηλικιωμένα άτομα συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάποση και στη μάσηση της τροφής τους. Η δυσφαγία, όπως αυτή ονομάζεται, μπορεί να προέλθει από παθολογικά αίτια όπως π.χ. το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος του φάρυγγα.

Συχνά όμως η δυσφαγία μπορεί να σχετίζεται και με ψυχολογικούς παράγοντες. Η μειωμένη διάθεση που παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, πολλές φορές οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και άρνηση κατανάλωσης επαρκούς τροφής. Επίσης τα φάρμακα που λαμβάνουν μπορεί να αλλοιώσουν αισθήσεις όπως η γεύση και η όσφρηση, επηρεάζοντας κατά συνέπεια και τη λήψη φαγητού.

Η δυσφαγία είναι μία αρκετά σοβαρή κατάσταση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει από υποθρεψία, λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής μέχρι και στο θάνατο λόγω απόφραξης των αεραγωγών. Αν δεν μπορεί να θεραπευτεί το πρόβλημα που οδηγεί στη δυσφαγία, ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι μέσω της παρασκευής ειδικά σχεδιασμένων τροφίμων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος αναρρόφησης για το άτομο, αλλά παράλληλα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με εύγεστα και ευχάριστα φαγητά.

Η τροποποίηση των φαγητών, έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα στη μάσηση και στην κατάποση, μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολτοποίηση των τροφίμων σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με τη σοβαρότητα της δυσφαγίας ή με πύκνωση των υγρών, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανός πνιγμός λόγω αναρρόφησης.

Παρ’ όλη τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τις ονομασίες των τροποποιημένων τροφίμων από τις παρασκευάστριες εταιρείες ή τους επιστήμονες υγείας, είναι γενικότερα αποδεκτή οι κατηγοριοποίηση των τροφών σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το βαθμό της επεξεργασίας τους.

Πρώτη είναι η δίαιτα (fork mashable dysphagia diet) με κανονικά, μαλακά τρόφιμα, τα οποία είναι εύκολα στην μάσηση και δεν εγκυμονούν κινδύνους για πνιγμό. Τρώγονται με το πιρούνι και συνήθως χρειάζονται μία παχιά και απαλή σάλτσα ή σως για να διευκολύνουν την κατάποση. Σε αυτόν τον τύπο δίαιτας αποφεύγονται τελείως τα σκληρά, ινώδη και «στεγνά» τρόφιμα καθώς και εκείνα που απαιτούν έντονη μάσηση.

Η δεύτερη κατηγορία δίαιτας για άτομα με πιο έντονο πρόβλημα δυσφαγίας είναι αυτή της «pre-mashed» δηλαδή, τρόφιμα πολύ λεπτά κομμένα ή λιωμένα με το πιρούνι, ουσιαστικά ένα βήμα πριν την κανονική πολτοποίηση. Σε αυτήν την κατηγορία απαιτείται πάλι μάσηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την προηγούμενη, ενώ τα υγρά των τροφών πρέπει να βρίσκονται σε πολύ «παχιά» μορφή λόγω του κινδύνου αναρρόφησης.

Στη συνέχεια, περνώντας στην τρίτη κατηγορία (thick mashed puree) η ικανότητα μάσησης δεν υπάρχει από τον ηλικιωμένο, γι’ αυτό τα φαγητά και τα τρόφιμα βρίσκονται σε πολτοποιημένη κατάσταση. Η υφή του πουρέ πρέπει να είναι απαλή χωρίς «κομματάκια» φαγητού και να μπορεί να κρατάει το σχήμα του στο πιάτο. Αυτό σημαίνει να είναι ένας παχύς πουρές χωρίς υγρά, που μπορεί να σταθεί στο πιρούνι.

Τέλος, όταν το πρόβλημα δυσφαγίας είναι πολύ έντονο επιλέγεται η τέταρτη κατηγορία δίαιτας (thin mashed puree), που περιλαμβάνει πολτοποιημένα τρόφιμα σε αρκετά λεπτή μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πουρές δεν μπορεί να καταναλωθεί με πιρούνι, αλλά απαιτείται η χρήση κουταλιού, λόγω της ρευστότητάς του. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο πουρές πρέπει να είναι ομοιογενής χωρίς σκληρά κομμάτια φαγητού.

Οι δυσκολίες που προκύπτουν με τα ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα για τους ηλικιωμένους είναι ότι, μετά το τέλος της παρασκευής τους, τα τρόφιμα έχουν χάσει το κανονικό τους σχήμα, ενώ μπορεί να έχει αλλοιωθεί η γεύση και η μυρωδιά τους. Αυτό συνήθως έχει αρνητικές συνέπειες στην όρεξη του ατόμου για την κατανάλωσή του. Λύσεις για αυτό το πρόβλημα αποτελούν τα ενισχυτικά γεύσης και αρώματος που προστίθενται, καθώς και η προσεγμένη εμφάνιση του φαγητού.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται αρχικά η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ηλικιωμένων, μέσω της ασφαλούς κατανάλωσης τροφίμων ανάλογα με το βαθμό δυσφαγίας που έχουν και στη συνέχεια να στοχεύουμε στην ευχάριστη παρουσίασή τους.

Απαραίτητο θα ήταν, τέλος, η δημιουργία ενός παγκόσμια αποδεκτού προτύπου, που θα ορίζει ξεκάθαρα τις κατηγορίες επεξεργασίας τόσο για τα τρόφιμα, όσο και για τα υγρά που καταναλώνονται από ασθενείς και ηλικιωμένους με δυσφαγία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκράτεια απέναντι στο φαγητό είναι... περιορισμένη


Ο αυτοέλεγχος απέναντι σε πειρασμούς εξαρτάται από τα αποθέματα γλυκόζης
.
Μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό NewScientist μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του πολιτειακού πανεπιστήμιου της Φλόριντα ανέφερε ότι κάθε φορά που ένας άνθρωπος μπαίνει στη δοκιμασία να αντισταθεί σε ένα πειρασμό τότε εξαντλεί και ένα μέρος από την αποθηκευμένη του δύναμη για εγκράτεια.

Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και μπαίνει συχνά στο δίλημμα αν θα ενδώσει στον πειρασμό να φάει ή να μη φάει ένα γλυκό και να σπάσει τη δίαιτά του, τότε κάθε φορά εξαντλεί και λίγο από τα αποθέματα της εγκράτειάς του.

Όσο πιο συχνά μπαίνει σε ανάλογους πειρασμούς τόσο πιο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα απαλλαγεί από τις αναστολές του. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάθε φορά που εξασκούμε τον αυτοέλεγχό μας χρησιμοποιούμε λίγη από την αποθηκευμένη δύναμη θέλησης και απαιτείται κάποιος χρόνος ώσπου να συμπληρωθούν και πάλι τα αποθέματα».

Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν για πρώτη φορά ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής συνήθως το εφαρμόζουν με μεγαλύτερη συνέπεια, ενώ κάθε επόμενη προσπάθεια καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Στην ίδια μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Τα άτομα τα οποία είχαν καταναλώσει ένα φυσικό χυμό λίγη ώρα πριν την επικείμενη διαδικασία «άσκησης αντίστασης» παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα εγκράτειας από τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει τίποτα ή που είχαν καταναλώσει κάποιο ρόφημα με υποκατάστατο ζάχαρης.

Η γλυκόζη δηλαδή που περιείχε ο φυσικός χυμός αποτέλεσε καθοριστικής σημασίας παράγοντα ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της εγκράτειας μπροστά στη θέα ενός δελεαστικού γλυκού.

Τέλος οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Η διαρκής προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση μειώνει τα αποθέματα γλυκόζης στον εγκέφαλο οπότε αν δεν υπάρχει διαρκής επανατροφοδότηση του οργανισμού με γλυκόζη από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί τότε η δύναμη της θέλησης είναι θέμα χρόνου να εξαντληθεί οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμικών επεισοδίων, ενοχών και διακοπής της δίαιτας.

Για να γυμνάσει κάποιος τη θέλησή του και την εγκράτειά του θα πρέπει να την εξασκήσει όπως ακριβώς θα έμπαινε στη διαδικασία να αναπτύξει το μυϊκό του σύστημα σε ένα γυμναστήριο. Η υιοθέτηση των ωρολογιακά σταθερών γευμάτων όπως περιγράφηκε παραπάνω είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας σταθερής διατροφικής συνείδησης.

Η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ώρας για άσκηση, για παράδειγμα, κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ. θα δημιουργήσει μια νέα νευρωνική διασύνδεση που θα απαλλάξει από το καθημερινό δίλημμα «πότε να γυμναστώ» ή αν θα προλάβω να γυμναστώ, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια στη δύναμη της θέλησης να αξιοποιηθεί για άλλα πιθανά διλήμματα. Αν οι στόχοι είναι ακριβείς και όχι θολοί ή γενικοί αυξάνονται και οι πιθανότητες να υλοποιηθούν.

Είναι προτιμότερο να έχεις στο νου σου ένα θετικό αποτέλεσμα παρά να ασχολείσαι με το φόβο της αποτυχίας. Ο οραματισμός και η εστίαση σε ένα θετικό αποτέλεσμα είναι η καλύτερη στρατηγική για την επίτευξη ενός στόχου.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακές «μπάλες» για την αποκατάσταση από εγκεφαλικό


Πρωτοποριακή συσκευή κατασκεύασαν βρετανοί ερευνητές.

Βρετανοί ερευνητές κατασκεύασαν μια συσκευή που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, να ανακτήσουν τις κινητικές τους ικανότητες το συντομότερο δυνατόν.

Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία αισθητήρων κίνησης, για να δείξει αν οι ασθενείς ακολουθούν σωστά, ή όχι, τις ασκήσεις αποκατάστασής τους.

Το σκεπτικό για την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής ήταν ότι οι επιζήσαντες από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζονται μια οπτική απόδειξη ότι οι προσπάθειές τους για αποκατάσταση αποδίδουν. Και ο πλέον αυταπόδεικτος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι η απεικόνιση της βελτίωσης που σημειώνει ο ασθενής, στο μόνιτορ ενός κομπιούτερ.

Μικρές αντανακλαστικές μπάλες τοποθετούνται στην κνήμη και το μηρό του ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, λειτουργώντας ως αισθητήρες κίνησης και, στη συνέχεια οι κινήσεις αυτές «μεταφράζονται» ως ψηφιακές εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη του κομπιούτερ.



Η αξιολόγηση της κίνησης, δηλαδή εάν ο ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εκτελεί σωστά ή λάθος κάποια άσκηση, γίνεται επίσης ψηφιακά, με ένα δείκτη στο πλάι της οθόνης, που «κοκκινίζει» εάν η άσκηση εκτελείται λανθασμένα ή «πρασινίζει» εάν εκτελείται σωστά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η τεχνολογία θα καταργήσει τις κλασικές μεθόδους αξιολόγησης που γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από φυσιοθεραπευτές, καθώς ο ίδιος ο ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι συγγενείς του θα μπορούν να ελέγξουν, χωρίς άλλη βοήθεια πέρα από τις αντανακλαστικές μπάλες και ένα κομπιούτερ, εάν οι ασκήσεις εκτελούνται σωστά και εάν υπάρχει πρόοδος στην κινητική αποκατάσταση.

Στόχος, επίσης, είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή στα σπίτια των ασθενών, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε κέντρα αποκατάστασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικές επαφές για τις απολύσεις


Σειρά επαφών με φορείς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις απολύσεις, 400-450 ατόμων, που ετοιμάζει η ανάδοχος κοινοπραξία στο μετρό, ξεκινούν άμεσα οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως αποφάσισε σήμερα η γενική συνέλευσή τους και ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Χάρης Κυπριανίδης.

Με την ολοκλήρωση των ενημερωτικών επαφών, θα γίνει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το επίσημο έγγραφο απόλυσής τους αναμένεται να καταφθάσει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι προς απόλυση εργαζόμενοι απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς Βενιζέλου και Πλατείας Δημοκρατίας και σύμφωνα με την κοινοπραξία, δεν έχουν αντικείμενο, αφού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στα συγκεκριμένα εργοτάξια. Πάντως, η ανάδοχος κοινοπραξία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπρόσληψής τους, αλλά όπως υποστηρίζει ο κ. Κυπριανίδης, εάν αυτό γίνει τελικά θα είναι με νέες συμβάσεις «πολύ κατώτερες των ισχυόντων».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τακτική που ακολουθείται από την ανάδοχο κοινοπραξία, θα έχει ως συνέπεια νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαθητές κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις εξετάσεις»


ΟΛΜΕ: 1.600 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ακόμα και στο μέσο της σχολικής περιόδου εξακολουθούν να υπάρχουν 1.600 κενά εκπαιδευτικών και για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο να κινδυνεύουν μαθητές/μαθήτριες να αποκλειστούν από τις εξετάσεις λόγω της άρνησης της πολιτείας να καλύψει τα κενά ακόμα και σε βασικά μαθήματα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, σε συνάντηση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας με αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εκπαιδευτικών της Γερμανίας, της GEW, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ulrich Thöne και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων Manfred Brinkmann. Από την πλευρά της ΟΛΜΕ συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. και του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κοινά προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στις δύο χώρες αλλά και ευρύτερα τους εργαζομένους σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος τόνισε επίσης στο καλωσόρισμά του τη σημαντική συμβολή της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκπαιδευτικών GEW στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας στην Ευρώπη σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της GEW από μέρους της ΟΛΜΕ για τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/μαθήτριες των σχολείων, όπως τον υποσιτισμό και την ενίσχυση της διαρροής κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σοβαρά προβλήματα, ανέφερε, αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, ιδίως οι νεοδιόριστοι, που υποχρεώνονται συχνά με μισθό 900 ευρώ να μετοικήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στον τόπο διορισμού τους.

Επισήμανε, τέλος, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που οδηγεί αναγκαστικά στη μετανάστευση ικανών και καλά καταρτισμένων επιστημόνων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ»

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών GEW ανέφερε ότι με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση της ΟΛΜΕ και είναι πεποίθησή του ότι οι εργαζόμενοι των χωρών της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, μπορούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κατανοώντας τα προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης, τόνισε ότι αν στόχος μας είναι να σωθεί η Ευρώπη πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, εγκαταλείποντας τα στερεότυπα και τους μύθους που μας κρατούν διαιρεμένους.

Τα προβλήματα που με ιδιαίτερη ένταση αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως ανέφερε, αν δεν βρουν σύντομα λύσεις, θα οδηγήσουν στην επέκταση της κρίσης με την ίδια ένταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης χρειάζονται ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, που δεν θα βασίζεται στη διαχείριση της υπάρχουσας κρίσης και στην ύφεση, αλλά στην ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε, και προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν συστηματικά τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Ευρώπη. Για να δοθεί ώθηση στην οικονομία απαιτούνται αυτή τη στιγμή άμεσα επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ανθίσει η οικονομία, να περιοριστεί η ανεργία και να προκύψουν περαιτέρω πόροι για τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως και της εκπαίδευσης.

Οι αναγκαίοι πόροι για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, εξήγησε, μπορούν να εξοικονομηθούν είτε από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου (σε ποσοστό 3%) είτε από την έκδοση ενός ομολόγου για το σκοπό αυτό.
Το βέβαιο είναι ότι εναλλακτικές λύσεις και διέξοδοι υπάρχουν απέναντι στον «μονόδρομο» που προσπαθούν να επιβάλουν στους λαούς της Ευρώπης οι υποστηρικτές της τρέχουσας πολιτικής, και πρέπει να εργαστούμε συστηματικά οι εργαζόμενοι των χωρών της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014, ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα να αναζητηθεί μια άλλη Ευρώπη, της ανάπτυξης της προόδου και της δημοκρατίας, που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα παρέχει εργασία με θετικούς όρους για τους εργαζομένους και θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες κοινωνικές παροχές και την ευημερία σε όλους τους πολίτες.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση επισήμανε ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, προφανώς διαφορετικής έντασης, που ξεκινούν ωστόσο από την ίδια πολιτική, των περικοπών στη δημόσια εκπαίδευση.

Ανέφερε παραδειγματικά ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση στην Γερμανία είναι ανεπαρκείς, χωρίς να προσεγγίζουν το 2,5% του αντίστοιχου ποσοστού στην Ελλάδα, και αυτό γεννά προβλήματα και στη Γερμανία, όπως τα μεγάλα ποσοστά λειτουργικού αναλφαβητισμού, καθώς 7.5 εκατομμ. πολίτες ηλικίας 14-64 ετών είναι στη Γερμανία λειτουργικά αναλφάβητοι, πράγμα που οδηγεί μεγάλο μέρος αυτών στον κοινωνικό αποκλεισμό. Επίσης, προσέθεσε ότι 1,5 εκατ. νέοι ηλικίας 22-30 ετών στερούνται των απαραίτητων μορφωτικών εφοδίων για επαγγελματική ένταξη, ενώ την ίδια στιγμή αναζητείται σε άλλες χώρες η κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα του υποσιτισμού στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει τη στοιχειώδη διατροφή των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου, που είναι άλλωστε και δικαίωμα κάθε παιδιού, ώστε να μην παρεμποδίζεται εξαιτίας της ανέχειας και η μόρφωσή τους.

Ο Manfred Brinkmann, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της GEW, τόνισε ότι σε όλη τη Ευρώπη ο προβληματισμός των εργαζομένων στην εκπαίδευση είναι κοινός και η ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προφανής. Υποστήριξε ότι ένα θετικό στοιχείο που επέφερε η κρίση ήταν η συνειδητοποίηση της ανάγκης για ενότητα και συνεργασία σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η συνάντηση έκλεισε με την έκφραση της ομόθυμης διάθεσης η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί προς όφελος και των δύο πλευρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας


Επιχορήγηση 10.000-20.000 ευρώ ανά σχέδιο από το ΕΣΠΑ.

Δράση στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας προκηρύχτηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Όπως αναφέρει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πρόγραμμα αφορά στις οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΑΜ-Θ.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η μορφή της ενίσχυσης συνίσταται στη επιχορήγηση από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών.

Το πρόγραμμα εξειδικεύεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για γυναίκες από 18 έως και 35 ετών καθώς και για γυναίκες από 36 έως και 64 ετών.

Δικαιούχοι της δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», είναι όσες γυναίκες είναι άνεργες ή έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και αναζητούν εργασία, ή έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία 3ετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ή απειλούνται από ανεργία (π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ή είναι αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας).



Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή του γιου της


Έχασε την ακοή της εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης.

Η 43χρονη Dawn Keim από το Ελ Πάσο του Τέξας δεν είχε ακούσει ποτέ τη φωνή του μικρού της γιου. Έχασε την ακοή της πριν από περίπου 15 χρόνια εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης.

Η μητέρα τριών παιδιών δεν πίστευε ότι θα είχε την ευκαιρία να ξανακούσει τη φωνή των δύο μεγαλύτερων παιδιών της και να ακούσει για πρώτη φορά τη φωνή του μικρότερου γιου της, Asher.

Χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε στο Ινστιτούτο House Ear στο Λος Άντζελες όμως η Dawn είχε την ευκαιρία που πάντα αποζητούσε. Τον περασμένο Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «The Doctors» η Dawn άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή της τον Asher.

«Δε φοβάμαι τόσο το χειρουργείο, όσο το τι θα ακούσω» είχε πει πριν την επέμβαση. «Στο μυαλό μου ακούω τη φωνή του γιου μου, όμως ξέρω ότι αυτό είναι μόνο στη φαντασία μου. Μάλλον φοβάμαι ότι θα συγκρίνω αυτό που ακούω στην πραγματικότητα με αυτό που “άκουγα” μέχρι τώρα με το μυαλό μου».

Χωρίς να τον καταλάβει ο Asher, όπως φαίνεται στο βίντεο, μπαίνει στην αίθουσα που βρίσκεται η μητέρα του και της λέει: «Γειά σου μαμά. Μπορείς να με ακούσεις;».

«Ναι» απαντά εκείνη κατενθουσιασμένη και ξεσπά σε κλάματα. «Σ’ αγαπώ» της λέει ακόμη ο Asher.

«Είναι συγκλονιστικό και πολύ καλύτερο από αυτό που φανταζόμουν» είπε ακόμη η Dawn μιλώντας για την εμπειρία της.





Διαβάστε περισσότερα...

Με κίνδυνο ηπατίτιδας συνδέονται τα τατουάζ


Νέα έρευνα συσχετίζει την πάθηση με τη δερματοστιξία.

Οι άνθρωποι με τον ιό της ηπατίτιδας C είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει τατουάζ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που εντόπισε ένα συσχετισμό ανάμεσα στα τατουάζ και την ηπατίτιδα C.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα τατουάζ προκαλούν τη νόσο εντούτοις ο ερευνητής δρ. Φριτζ Φρανσουά από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι «τα τατουάζ μπορεί να μας θέτουν σε κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νόσο, που μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό επί πολλά έτη».

Η ηπατίτιδα C είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου και κίρρωσης του ήπατος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 34% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C είχαν κάνει τατουάζ συγκριτικά με το 12% όσων δεν είχαν μολυνθεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 2.000 άτομα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γαστρικό μπότοξ δεν αδυνατίζει


Ειδικοί χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική τη μέθοδο.

Την προσοχή μας όσον αφορά τη νέα μόδα του γαστρικού μπότοξ, εφιστούν οι αμερικανοί ειδικοί, που υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική δεν έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Παρά τα αμφιλεγόμενα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα των ενέσεων μπότοξ στο στομάχι με σκοπό την απώλεια βάρους, αρκετοί υπέρβαροι Αμερικανοί αναζητώντας μια εύκολη και γρήγορη λύση στο πρόβλημα του πάχους έχουν στραφεί στις ενέσεις γαστρικού μπότοξ.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν προάγει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών από την κλινική Mayo που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό της αμερικανικής γαστρεντερολογικής εταιρείας, το Clinical Gastrenterology and Hepatology.

Το σκεπτικό πίσω από τις γαστρικές ενέσεις μπότοξ είναι ότι καθυστερούν την κένωση του στομάχου, ως εκ τούτου αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και επιφέρουν απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν μελετώντας 60 παχύσαρκους ασθενείς που έκαναν είτε ενέσεις μπότοξ, είτε εικονικές ενέσεις (placebo), ότι το γαστρικό μπότοξ μπορεί να καθυστερεί μεν την κένωση του στομάχου, αλλά αυτό δεν οδηγούσε σε απώλεια βάρους.

Συστήνουν, λοιπόν, σε όσους αναζητούν τρόπους απώλειας βάρους να στραφούν σε άλλες επιλογές πέραν του μπότοξ στο στομάχι.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρβαρος ζητά τη βοήθεια του κράτους


Βοήθεια από την Ελληνική Πολιτεία ζητά ο 39χρόνος υπέρβαρος Σερήφ Σιαχίν Μουσταφά από την Κομοτηνή, που ζυγίζει περισσότερο από 330 κιλά και ζει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι.

Ο Σερήφ νοσηλεύτηκε για δύο περίπου μήνες στην Τουρκία, σε Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, μετά την τελευταία επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκίας στη Θράκη. Τότε, ο ίδιος είχε επισκεφτεί τον 39χρόνο Σερήφ, υποσχόμενος να τον βοηθήσει, πράγμα και που έγινε λίγες ημέρες αργότερα όταν ιατρικό κλιμάκιο από την Τουρκία μετέφερε τον υπέρβαρο άντρα στην Κωνσταντινούπολη για θεραπεία.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Σερήφ δεν ήθελε να παραμείνει στην Τουρκία και παρά το γεγονός πως η κατάσταση της υγείας του είχε βελτιωθεί αρκετά ενώ μπορούσε ακόμη και να σηκωθεί επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα καθώς όπως εξηγεί «εγώ εδώ υπηρέτησα φαντάρος, εδώ είναι η οικογένεια μου και η ζωή μου και εδώ θέλω να μείνω».

Η κατάσταση της υγείας του Σερήφ βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ παράλληλα ζητά να του χορηγηθεί από πλευράς της πολιτείας η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ο Σερήφ είναι πατέρας πολύτεκνης οικογένειας που αντιμετωπίζει βιοποριστικά προβλήματα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση νόμου για «κούρεμα» στα στεγαστικά


Πρόταση νόμου για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας νόμου Καρδίτσας Παύλος Σιούφας. Η Πρόταση αποτελείται από πέντε συνολικά άρθρα και μ' αυτήν προβλέπεται μεταξύ άλλων το κούρεμα του 30% του οφειλομένου στις 30/12/2012 κεφαλαίου, ο επανυπολογισμός των τοκοχρεωλυσίων για το εναπομένον 70% μέχρι της λήξης του συμβατικού χρόνου του δανείου, η άτοκη μεταφορά του περικοπτομένου κεφαλαίου 30% για εξόφληση σε 16 εξαμηνιαίες δόσεις μετά την λήξη του δανείου.

Διαβαστε αναλυτικα τις προτεινόμενες διατάξεις:

Άρθρο 1ο

Από της 1ης Ιανουαρίου 2013 όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ληφθεί από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα για αγορά πρώτης κατοικίας, περικόπτονται κατά το εναπομένον την 31ην Δεκεμβρίου 2012 κεφάλαιο κατά ποσοστό 30%. Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και για τις εταιρίες προς τις οποίες τυχόν έχουν εκχωρηθεί τα δάνεια αυτά.

Για τα δάνεια σε υπερημερία στο περικοπτόμενο ποσό περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες χρεωλυτικές δόσεις, οι δε δανειολήπτες υποχρεούνται για να τύχουν της περικοπής, να εξοφλήσουν τους τόκους.

Άρθρο 2ο

Το εναπομένον κεφάλαιο του δανείου (το ενεργό δάνειο) θα επανυπολογισθεί τοκοχρεωλυτικά, και θα εξοφληθεί στην απομένουσα δανειακή περίοδο του δανείου, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί με την αρχική σύμβαση δανείου, με τις ίδιες αριθμητικά δόσεις και με το συμφωνηθέν επιτόκιο.

Άρθρο 3ο

Τα πιστωτικά ιδρύματα μετά από αίτηση του οφειλέτη που πρέπει να υποβληθεί από τον δανειολήπτη σε περίοδο τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποχρεούνται εντός 30 ημερών από της υποβολής της αιτήσεως, να προβούν στην περικοπή του άρθρου 1 του παρόντος, να αναμορφώσουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις σύμφωνα προς το άρθρο 2 και να παραδώσουν στον οφειλέτη κατάσταση στην οποία θα αναφέρονται οι καινούργιες χρεωλυτικές δόσεις. Η περικοπή θα ανάγεται κατά χρόνο στην 1-1-2013.

Άρθρο 4ο

Το κεφάλαιο του δανείου που θα περικοπεί μεταφέρεται άτοκα για εξόφληση σε χρόνο μετά την εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του περικοπέντος ποσού θα γίνει σε περίοδο 8 ετών μετά την λήξη του ενεργού δανείου με 16 εξαμηνιαίες ισόποσες δόσεις, με το επιτόκιο που συμφωνήθηκε με την αρχική σύμβαση.

Άρθρο 5ο

Σε περίπτωση υπερημερίας του δανειολήπτου εν σχέσει προς δύο συνεχόμενες ή τρεις οποιεσδήποτε δόσεις, ο δανειστής θα δικαιούται να ασκήσει τα δικαιώματά του και να αξιώσει το σύνολο της οφειλής.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδικα χάθηκαν οι ζωές 1200 ασθενών σε βρετανικό νοσοκομείο


Έκθεση-κόλαφος για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας και η αρμόδια υγειονομική αρχή στην επαρχία Στάφορντσιρ θυσίασαν στον βωμό του χρήματος 1200 ζωές ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Στάφορντ, σύμφωνα με έκθεση του νομικού συμβούλου της βασίλισσας, Ρόμπερτ Φράνσις, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2009 όταν διαπιστώθηκε ότι έως και 1.200 ασθενείς περισσότεροι από όσο αναμενόταν πέθαναν ενώ νοσηλεύονταν την περίοδο 2005-2008.

Η έκθεση του Ρόμπερτ Φράνσις, ο οποίος ανέλαβε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων να διερευνήσει την υπόθεση, κατηγορεί το υπουργείο ότι είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως προτεραιότητα τα χρήματα και όχι τη φροντίδα των ασθενών.

Παράλληλα επικρίνει τις τοπικές υγειονομικές αρχές για ανοχή ή συγκάλυψη των παραλείψεων που οδήγησαν στους θανάτους των ασθενών.

Δεν κατονομάζονται ωστόσο συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ως υπεύθυνοι για την «καταστροφή» που συντελέστηκε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Φράνσις περιέγραψε κατά την παρουσίαση των πορισμάτων του μια κατάσταση κατά την οποία το νοσοκομείο του Στάφορντ δεν μπορούσε. λόγω ελλιπούς έμψυχου δυναμικού. να παράσχει επαρκή περίθαλψη στους ασθενείς του, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυσλειτουργία της διοίκησης.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι παρά τις σχετικές αναφορές οι αρμόδιες αρχές δεν έδρασαν αναλόγως.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Στάφορντ «όχι απλώς λάθος, αλλά τραγικά». Απολογήθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας στους συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας την λύπη και την συγγνώμη του.

Η έκθεση περιλαμβάνει 290 συστάσεις επί ενός ευρέος φάσματος πολιτικών στον τομέα της υγείας, καλώντας σε «μηδενική ανοχή» απέναντι σε φαινόμενα ανεπαρκούς περίθαλψης και προτείνοντας το κλείσιμο νοσοκομείων που δεν πληρούν βασικά επίπεδα παροχής φροντίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό Ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων


Οι ηγέτες της Ε.Ε αναμένεται να αποφασίσουν να διαθέσουν πέντε δισ.

Την δημιουργία ενός Ταμείου χρηματοδότησης δράσεων καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, με αρχικό κεφάλαιο πέντε δισ. ευρώ , αναμένεται να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters. Η Αθήνα αδημονεί γι αυτή την πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα έχει την θλιβερή πρωτιά σε αυτό τον τομέα.

«Η υψηλή ανεργία των νέων έχει δραματικές επιπτώσεις για τις οικονομίες μας, τις κοινωνίες μας και πάνω από όλα τους νέους», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση της σχετικής πρότασης ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, Laszlo Andor.

Tα κεφάλαια του ταμείου θα κατευθυνθούν για την στήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, υποτροφιών και άλλων μορφών εκπαίδευσης, σε όσα κράτη μέλη της Ε.Ε. η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%.

Σημειώνεται, ότι με βάση υπολογισμούς η ανεργία των νέων στοιχίζει στην Ε.Ε. περίπου 150 δισ. ευρώ το χρόνο ή 1,2% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος των προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρόσληψης είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας, ιδίως αν προσμετρηθούν και τα επιδόματα ανεργίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας δάγκωσε τη μύτη και το στόμα της κόρης του


Η μικρή δεν άντεξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Η πέντε μηνών Radha από την Jaipur της Ινδίας έφυγε από τη ζωή πέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στο πρόσωπό της.

Ο ίδιος της ο πατέρας την δάγκωσε στη μύτη και το πρόσωπο επειδή… δε σταματούσε να κλαίει!

Η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευσε μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Sawai Man Singh.

Ο πατέρας της Bhadar Singh, αγρότης στο επάγγελμα, πρόκειται να κατηγορηθεί για δολοφονία.

Το περιστατικό συνέβη στις 26 Ιανουαρίου, όταν ο 36χρονος πατέρας γύρισε στο σπίτι του μεθυσμένος.

Η σύζυγός του Santosh και η αδερφή του Saroj έκαναν σχέδια με χέννα στα χέρια τους. Ζήτησε από τη γυναίκα του να κάνει κάτι κι εκείνη αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι έπρεπε να στεγνώσει πρώτα η μπορεί.


Η μικρή Radha στην αγκαλιά της μητέρας της

Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να εξοργιστεί και να αρχίσει να τη χτυπά. Η μεγαλύτερή τους κόρη, η τρίχρονη Bhanwar Kanwar, άρχισε να κλαίει με αποτέλεσμα να ξεσπάσει την οργή του στη συνέχεια επάνω της. Τη δάγκωσε στην πλάτη, τα χέρια και άλλα σημεία του σώματός της, προτού την πετάξει κάτω.

Από τη φασαρία ξύπνησε η μικρή Radha και άρχισε να κλαίει.

Τότε έπεσε πάνω της και άρχισε να τη δαγκώνει.

Και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όμως τελικά η Radha δεν τα κατάφερε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανέργων


Για έναν ακόμη χρόνο θα έχουν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι άνεργοι, σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένα οι άνεργοι θα καλύπτονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2014.

Πρόκειται για κάλυψη παροχών ασθενείας με δαπάνη του ΟΑΕΔ (θα καταβάλλει εισφορά 6,45% επί του κατώτατου ημερομισθίου). Να σημειωθεί ότι ήδη έχει παραταθεί η παροχή υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε εργαζόμενους με μόνο 50 ημέρες ασφάλισης, ενώ οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα έχουν αντίστοιχο δικαίωμα με 70 ημέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο 15μηνο.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι «λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και της μακροχρόνιας ανεργίας σε πολλούς τομείς και κλάδους της οικονομίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας – ασφάλισης και να παραμένουν ανασφάλιστοι για υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη, κρίνεται σκόπιμη η θέσπιση των διατάξεων αυτών ώστε να δοθεί το δικαίωμα κάλυψης των ίδιων και των μελών οικογένειάς τους».

Σύμφωνα με την διάταξη «η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α,273) και της παρ. Α2 του άρθρου 138 του ν.4052/2012 (Α,41), παρατείνεται μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2014. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 και ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες


Το «πράσινο φως» άναψε χθες η διοίκηση του ΟΑΕΔ για την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ζητώντας με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση 100 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς που διατηρούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ειδικότερα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού εξετάστηκε το θέμα αυτό, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει τα χρήματα για να προχωρήσει την χορήγηση του. Να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση θα συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία θα ορίζει ότι σε κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μηχανικοί και γιατροί θα τους χορηγείται κάρτα ανεργίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ δέχεται να έχει την διαχείριση των χρημάτων για την καταβολή του επιδόματος, ωστόσο την έγκριση για το ποιος θα δικαιούται το επίδομα θα την δίνει το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Όσοι έχουν ασφάλιση 3 ως 4 έτη δικαιούνται επίδομα 360 ευρώ για 3 μήνες. Για ασφάλιση 5 ως 6 ετών οι δικαιούχοι παίρνουν επίδομα 360 ευρώ για 4 μήνες, για 5 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 7 ως 8 έτη, για 6 μήνες θα λαμβάνουν 360 ευρώ όσοι έχουν ασφάλιση 9 ως 10 έτη, για 7 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 11 ως 12 έτη, για 8 μήνες εκείνοι που έχουν ασφάλιση από 12 ως 13 έτη και για 9 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση από 15 έτη και πάνω.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτυπώσεις ανθρώπινων κυττάρων;


Οι 3D-εκτυπωμένοι ανθρώπινοι ιστοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δοκιμές διαφόρων φαρμάκων, ή για τη δημιουργία οργάνων που απαιτούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις και μεταμοσχεύσεις.

Προφανώς, ο καινοτόμος εκτυπωτής χρησιμοποιεί εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σαν μελάνι, και λειτουργεί αναγκάζοντας αυτά τα κύτταρα να σχηματίσουν ομοιόμορφα μεγέθη σταγονιδίων, με τα οποία οι επιστήμονες μπορούν να σχηματίσουν διάφορους τύπους ιστών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα (hESCs, για συντομία) μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν (ανεξάρτητα από το είδος τους), ότι ακριβώς επιθυμούν οι ερευνητές.

Όπως δημοσιεύτηκε στο Scientific American, εκείνοι που επιθυμούν να υποχρεώσουν τα hESCs να εξελιχθούν σε έναν ορισμένο τύπο κυττάρων χρειάζεται μόνο να τα τοποθετήσουν σε ένα περιβάλλον όπου τα κύτταρα εκτίθενται στα βιολογικά ερεθίσματα που χρειάζονται για να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης που έχει καθοριστεί για αυτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 3D εκτυπωτής που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές είχε μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την εκτύπωση ομοιόμορφου μεγέθους σταγονιδίων των κυττάρων. Επιπλέον, τα κύτταρα ήταν λίγο πολύ ζωντανά αφού διατήρησαν την ικανότητά τους να “συνομιλούν” σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί δύο βιο-διανεμητές μελάνης: η μία που αποτελείται από βλαστικά κύτταρα που επιτρέπει να υπάρχουν σε ένα πλούσιο και θρεπτικό περιβάλλον, και ένας που παρέχει ένα απλό και μέτριο περιβάλλον.

Μόλις ο εκτυπωτής αρχίζει διανομή αυτών των δύο στρωμάτων μελάνης, τα σταγονίδια αρχίζουν να σχηματίζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι, περίπου το 95% των κυττάρων που έχουν εκτυπωθεί με αυτόν τον τρόπο ήταν ακόμα πολύ ζωντανά 24 ώρες μετά το πείραμα, και 3 ημέρες αργότερα το ποσοστό είναι ακόμα αρκετά υψηλό αφού φτάνει το 86% . “Η οικοδόμηση ολόκληρων οργάνων είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος, αλλά μπορεί να είναι αρκετά μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα,” αναφέρει ο Utkan Demirci της Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Harvard University Medical School and Brigham and Women’s Hospital. Ένας λεπτομερής απολογισμός αυτής της μελέτης δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Biofabrication της 5 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος βιονικός «άνθρωπος»


Ο κόσμος αλλάζει. Η ζωή μας μπαίνει σε νέα δεδομένα και η επιστημονική φαντασία γίνεται μέρος της καθημερινότητας μας. Ο πρώτος βιονικός άνθρωπος παρουσιάστηκε στο Science Museum στο Λονδίνο.

Ο Βιονικός άνθρωπος, που έχει τεχνητά όργανα, συνθετικό αίμα και ρομποτικά άκρα, παρουσιάστηκε στο Science Museum στο Λονδίνο.

Η σχέση ανθρώπου-μηχανής, έχει κοστίσει περισσότερο από 500.000 λίρες για να πραγματοποιηθεί, αλλά οι επιστήμονες που τον δημιούργησαν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως αντικατάσταση τμημάτων του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι μισθοί πέφτουν, οι τιμές όχι


Αντιστέκονται... οι τιμές και παρά τη λιτότητα δεν υποχωρούν αισθητά. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2012 με βάση τα στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αν και η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25% του πληθυσμού και η μείωση των μισθών ξεπερνά το 22%, εντούτοις τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά μέσο όρο μόλις 0,54%.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Η ελληνική αγορά γίνεται φθηνότερη», σημείωσε το γεγονός πως η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ αλλά και με τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) που βρίσκονται σε παρόμοια δημοσιονομική κατάσταση είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στον δείκτη τιμών των τροφίμων. Αυτός είναι -0,54%, όταν στην Ισπανία είναι 3,03%, στην Ιταλία 2,58%, στην Πορτογαλία 3,2% και στην ΕΕ 3,4%.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το -0,54% δεν είναι ανάλογο με τη μείωση των εισοδημάτων, σημείωσε όμως ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο. Υποστήριξε δε πως σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Αργεντινή, οι τιμές δεν έπεσαν όπως οι μισθοί.



Ισχυρός θύλακος της ακρίβειας είναι η κατηγορία «ηλεκτρισμού, πετρελαίου θέρμανσης και στερεών καυσίμων». Το 2012 καταγράφηκε αύξηση 27,01%, ενώ στην Ισπανία ήταν 10,51%, στην Ιταλία 10,15%, στην Πορτογαλία 6,62% και στην ΕΕ 5,49%. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Ετσι, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί, με επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Επίσης, παρά τη μείωση της ζήτησης, ο δείκτης τιμών ένδυσης-υπόδησης αυξήθηκε 5,59%, γεγονός που δείχνει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στις υπόλοιπες χώρες του νότου τα ποσοστά αύξησης είναι μικρότερα: Ισπανία 0,57%, Ιταλία 1,14%, ενώ στην Πορτογαλία καταγράφεται μείωση 4,84%, λόγω και των εκπτώσεων του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, για πρώτη φορά οι τιμές στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν «ευκαμψία», χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος, όπως δήλωσε. Ετσι το ψωμί και τα δημητριακά μειώθηκαν 1,62%, όταν στην Ισπανία αυξήθηκαν 1,53%, στην Ιταλία 2,05%, στην Πορτογαλία 2,33%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στις πανελλήνιες το σχέδιο «Αθηνά»


Αναλυτικά η κατανομή των εισακτέων ανά πεδίο.
Αλλάζει τα δεδομένα στην κατάθεση των μηχανογραφικών, αλλά και στις σχολές προτίμησης των μαθητών το σχέδιο «Αθηνά».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δε μεταβάλλονται κατά τη φετινή χρονιά, τροποποιούνται όμως οι πιθανότητες να περάσει ο μαθητής της τρίτης Λυκείου στις σχολές ενός πεδίου έναντι των άλλων.

Οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων, παρότι διακηρύττεται σε όλους τους τόνους από πηγές του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ότι οι αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων είναι αμελητέες.

Η ανακατανομή των εισακτέων, πάντως, φέρνει αλλαγές στις σχολές και ανά πεδίο και αυτό αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στις βάσεις του 2013.

Αναλυτικά:

Α' Πεδίο: Μείωση εισακτέων, άνοδος βάσεων

Στο Α' Πεδίο εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Για φέτος είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή μείωση στους εισακτέους. Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια.

Β' Πεδίο: 2.117 περισσότεροι εισακτέοι για την επόμενη χρονιά

Ευκολότερη αναμένεται να είναι η εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις «πύλες» των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας προέβλεψε σημαντική αύξηση για τις θέσεις αυτές. Συγκεκριμένα, από τις 7.483 που προσφέρονταν πέρσι, φέτος θα αυξηθούν στις 9.600.

Γ' Πεδίο: Σταθερές βάσεις

Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία αναμένεται να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εισακτέοι δεν θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.

Δ' Πεδίο: Μείωση των εισακτέων

Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων, καθότι τα τμήματα μειώνονται από 142 σε 110. Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές, κατά βάση λόγω κυρίως της πολιτικής απόφασης να παραμείνει ανέγγιχτο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο. Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!

Ε' Πεδίο: Δραματική πτώση εισακτέων, μεγάλος ανταγωνισμός

Στο Ε' Πεδίο και για όσους υποψηφίους θα θέλουν να φοιτήσουν σε οικονομικές σχολές από την επόμενη χρονιά, κυριολεκτικά «θα πέσουν κορμιά». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα που πρόσκεινται στο πεδίο θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523 πέρσι.

Το φαινόμενο παίρνει ακόμα πιο εκτεταμένες διαστάσεις,αν παρατηρήσει κανείς ότι οι μειώσεις διαθέσιμων θέσεων, δεν αφορούν τις σχολές υψηλής προτίμησης, αλλά τις μικρομεσαίες, οι οποίες κινούνται κατά κόρον σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα βάσεων.

Τα τμήματα ΤΕΙ του Ε' Πεδίου συγχωνεύονται από 44 σε μόλις 19. Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Αναλυτικά, οι μεταβολές των εισακτέων:

Επιστημονικό Πεδίο  Εισακτέων Πλήθος Εισακτέων ΑΕΙ 2012-2013Εκτίμηση Εισακτέων ΑΕΙ 2013 -2014
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
1530514000
Θετικών Επιστημών63708500
Επιστημών Υγείας19081900
Τεχνολογικών Επιστημών46758500
Επιστημών Οικονομίας  και Διοίκησης48916500
ΣΥΝΟΛΟ:33149                   37800
Επιστημονικό Πεδίο  Εισακτέων Πλήθος Εισακτέων TΕΙ 2012-2013Εκτίμηση Εισακτέων TΕΙ 2013 -2014
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
16661000
Θετικών Επιστημών11131100
Επιστημών Υγείας27172700
Τεχνολογικών Επιστημών82085000
Επιστημών Οικονομίας  και Διοίκησης46323000
ΣΥΝΟΛΟ:1833612800

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο σκοτάδι για οφειλή 1.500 ευρώ


Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προσπαθεί να βοηθήσει την οικογένεια.

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται μία οικογένεια στο Ηράκλειο με τρία ανήλικα παιδιά. Εδώ και δύο εβδομάδες, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι τους για απλήρωτους λογαριασμούς που συσσωρεύτηκαν, ύψους 1.500 ευρώ. Και όμως το σκοτάδι δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την τρίτεκνη οικογένεια καθώς μετά βίας κάθε μέρα έχουν φαγητό για τα παιδιά τους.

Ο πατέρας είναι άνεργος, σύμφωνα με δημοσίευμα του prismanews.gr, δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του και το μόνο που ζητάει είναι δουλειά.

Στο παρελθόν η οικογένεια δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης. Ο πατέρας πάντοτε έβρισκε μεροκάματο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες δεν μπορεί να βρει δουλειά με αποτέλεσμα τα έσοδα στο σπίτι να είναι μηδενικά. Τις τελευταίες 15 ημέρες η οικογένεια ζει στο σκοτάδι και αναζητάει λύση προκειμένου να βρεθεί μία ρύθμιση για να αποκτήσει και πάλι ηλεκτρικό.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει την οικογένεια που επιβιώνει σε καθεστώς ανέχειας. Μιλώντας στο prismanews ο πρόεδρος του ΕΚΗ δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί βοήθεια στην οικογένεια.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνα» σε χήρα που εξαπατούσε το ΙΚΑ


Τριάντα μήνες φυλάκισης για χρέος 40.000 στο Ταμείο.

Βαριά «καμπάνα» έριξε το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε μια 50χρονη χήρα από το Ηράκλειο, η οποία επί πέντε χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του συζύγου της που είχε πεθάνει, ενώ η ίδια είχε ξαναπαντρευτεί και τα δύο παιδιά της είχαν ενηλικιωθεί.

Η γυναίκα, σύμφωνα με το cretalive, έμεινε χήρα το 1989 και το 1992 ξαναπαντρεύτηκε. Ως το 2007, οπότε τα δύο παιδιά της ήταν ανήλικα, εισέπραττε νόμιμα τη σύνταξη του νεκρού πρώτου συζύγου της. Ωστόσο από το 2007 ως το 2012, με δεδομένη την ενηλικίωση των παιδιών της, η συνέχιση είσπραξης της σύνταξης ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να ζημιωθεί με το ποσό των περίπου 40.000 ευρώ.

Η χήρα καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκισης, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι η ποινή που επέβαλε η έδρα ήταν αυστηρότερη από την πρόταση του εισαγγελέα που περιελάμβανε 24 μήνες φυλάκισης. Η χήρα είχε υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης, ωστόσο δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.



Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος... λάιτ στα μικρά ακίνητα


Μικρό ή καθόλου φόρο στα μικρά ακίνητα, κλιμακωτοί συντελεστές και χρήση κοινωνικών κριτηρίων για τον υπολογισμό της φορολογίας ήταν οι "εντολές" που έδωσαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το νέο ενιαίο χαράτσι στα ακίνητα.

Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί σε νέα σύσκεψη των "τριών" την επόμενη εβδομάδα και αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια με "αναλογικότερο και δικαιότερο" φόρο ακινήτων, από τα οποία θα επιλέξουν οι αρχηγοί.

Πάντως, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αναμένεται πιο λάιτ φόρος για τα μικρά ακίνητα και αυξημένος φόρος περιουσίας για τα μεγάλα ακίνητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Απέτρεψαν» 15 πλειστηριασμούς


Για τέταρτη ημέρα, μέλη του συλλόγου δανειοληπτών παραμένουν έξω από το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου μπλοκάροντας τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό ακινήτων. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης τους, απετράπησαν 15 πλειστηριασμοί ενώ συνολικά έχει αναβληθεί η διαδικασία για δεκάδες ακίνητα.

Τα μέλη του συλλόγου δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν την δράση τους σε μια προσπάθεια να συμπαρασταθούν σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έσβησε» ψάχνοντας εντατική


Συγκλονίζει η μηνυτήρια αναφορά μητέρας 27χρονου ασθενούς που έγινε «μπαλάκι» των γιατρών καθώς μεταφερόταν άσκοπα από εντατική σε εντατική, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Στη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών, η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού καταφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των υπευθύνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, τους οποίους κατηγορεί για εμπορία θέσεων στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πλαστογράφηση της υπογραφής του νεκρού συζύγου της.

«Τον πέταξαν σαν σκυλί», είναι τα λόγια της τραγικής μητέρας του 27χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με την «Espresso» πέθανε μετά την τελευταία, από τις πολλές, διακομιδή του σε νοσοκομείο της επαρχίας.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 2009, όταν ο 27χρονος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» του Μεσολογγίου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Δυο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την μήνυση, στο νοσοκομείο του Ρίου όπου μεταφέρθηκε στην εντατική. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το πραγματικό μαρτύριο για τον 27χρονο καθώς μετά την πρόθεση του νοσοκομείου να τον βγάλει από την εντατική άρχισαν να τον περιφέρουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μέχρι που κατέληξε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων δεν καταργείται»


Δεν τέθηκε ζήτημα κατάργησης του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του έντυπου Τύπου.

Ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης, υπέγραψε μόλις χθες τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος του ΤΑΑΘΠ.

Παράλληλα έδωσε εντολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στους Διοικητές των εποπτευόμενων φορέων «να εναρμονιστούν πλήρως με την πολιτική κατεύθυνση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και γενικότερα της πολιτικής ηγεσίας η οποία σέβεται και τιμά απεριόριστα τους ανάπηρους και θύματα πολέμου όπως άλλωστε έχει δηλωθεί επανειλημμένα».


Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε τα βασικά είδη διατροφής


Στο μισό έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη.

Όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, περίπου 8 στους 10 έχουν περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια.

«Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα» δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολεία χωρίς καθηγητές


Τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρατηρείται ακόμη και στο μέσον της χρονιάς σε πολλά σχολεία της χώρας.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται περίπου 1.600 κενά σε Γυμνάσια-Λύκεια, 1.500 στα Δημοτικά, εκ των οποίων τα 1.000 σε δασκάλους-νηπιαγωγούς και τα 500 σε ειδικότητες (γυμναστές, ξένων γλωσσών) και 1.300 στην Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπάρχουν, μάλιστα, μαθητές στη Λήμνο και στις Κυκλάδες που δεν έχουν ακόμη διδαχθεί μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά.

Σε ορισμένα ΕΠΑΛ και σχολές της Θεσσαλονίκης δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα μαθήματα σε ορισμένες ειδικότητες.

Με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πολλοί μαθητές δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν, καθώς δεν θα προλάβουν να διδαχθούν την ύλη που απαιτείται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 30άρηδες γυρίζουν στο πατρικό


«Γενιά μπούμερανγκ», «Γενιά Καγκουρό», «Ξενοδοχείο Μαμά», «Παιδιά-Παράσιτα». Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι χαρακτηρισμοί για τη γενιά της κρίσης που επιστρέφει μαζικά στο πατρικό της... με τα φτερά κατεβασμένα είναι σκληροί, περιγράφουν όμως μια πραγματικότητα υπαρκτή.

Οι 30άρηδες που επιστρέφουν στη οικογενειακή φωλιά –λόγω της ανεργίας κατά κύριο λόγο και των τσουχτερών ενοικίων- αλλάζουν την κοινωνική πραγματικότητα, δημιουργούν νέου τύπου οικογένειες και ανατρέπουν τα δημογραφικά δεδομένα, αφού το ποσοστό των γεννήσεων αναγκαστικά μειώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής «Le Monde», το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Η 31χρονη δικηγόρος Ελίζα έχασε πρόσφατα τη δουλειά της , ξενοίκιασε το διαμέρισμά της στην ιστορική συνοικία Μαρέ του Παρισιού και επέστρεψε στους γονείς της.

Το ίδιο και ο συνάδελφος της Ταντέ από το Σάο Πάολο, η 41χρονη Μεξικανή Κλαούντια που έμεινε άνεργη και εδώ και τρία χρόνια ζει στην οικογενειακή εστία, αλλά και η 28χρονη Αναστασία καθηγήτρια από την Αθήνα που συγκατοικεί μαζί τα δύο αδέλφια της. Ολοι οι παραπάνω 30ρηδες ή 30 και κάτι μιλούν στη γαλλική εφημερίδα. Οσο και αν φαίνεται περίεργο το «φαινόμενο» αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες.



Συγκεκριμένα το 35% των ανδρών 25 ως 34 ετών στη «γηραιά ήπειρο» -και το 21% των γυναικών της ίδιας ηλικίας- υπολογίζεται ότι μένει σήμερα μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά. Η έκρηξη της ανεργίας, το μεγάλο κόστος των σπουδών, η αύξηση στις τιμές των ακινήτων, ο πολλαπλασιασμός των διαζυγίων και των χωρισμών λόγω κρίσης, αλλά και η πίεση στον επαγγελματικό στίβο ωθούν τους νεαρούς ενήλικες να επιστρέφουν μαζικά στα... εφηβικά τους δωμάτια.

Η ανεξαρτησία των νέων –προς το παρόν τουλάχιστον- καλά κρατεί στις σκανδιναβικές χώρες με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να κρατούν τα σκήπτρα (το 4% των νέων άνω των 25 ετών μένει στο πατρικό), Και αυτό γιατί στις χώρες αυτές λειτουργεί ακόμη το κράτος των παροχών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει


Με κατάποση ποσότητας χαπιών, ένα 17χρονο κορίτσι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει χθες βράδυ στο Αγρίνιο, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ριγανά. Την νεαρή μετέφεραν στο νοσοκομείο συγγενικά της πρόσωπα και ήδη ευτυχώς έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

Τα αίτια που οδήγησαν την άτυχη κοπέλα στη πράξη αυτή δεν έχουν γίνει γνωστά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά για 45.000 ανέργους


Πρόγραμμα κατάρτισης νέων ανέργων σε όλο το φάσμα της οικονομίας πρόκειται να προκηρύξει έως το τέλος του μήνα το υπουργείο Εργασίας. Η κωδική του ονομασία είναι «Επιταγή Εισόδου», αφορά 45.000 ανέργου ηλικίας έως 29 ετών και η επιλογή τους θα γίνεται μέσω του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης με την εποπτεία του ΟΑΕΔ.

Θα δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να καταρτιστούν επαγγελματικά για διάστημα πενταμήνου στον τομέα για τον οποίο έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 400 έως 460 ευρώ το μήνα.

Απώτερος στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την πρακτική εκπαίδευση αυτών των νέων να τους προσλάβουν και να τους εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό τους.


Πηγή:  http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Λουκέτο" στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας;


Την αναστολή λειτουργίας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας προτείνουν ομόφωνα οι γιατροί του, καθώς ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν έχει εγκριθεί και αδυνατούν να προμηθευτούν ιατρικά υλικά.

Με έγγραφό του ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Ι. Ευδοκιμήδης ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς του ότι βάσει της πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου δεν θεωρείται νόμιμη καμία δαπάνη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Κ.Πεταλάς, απαντά ότι «παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε ως προς το να μας αποσταλούν οι οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικής χρήσης 2013, καθώς και τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε εντός της προθεσμίας υποβολής του προϋπολογισμού μας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση έγκρισης αυτού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του νοσοκομείου με ό,τι συνέπεια επιφέρει αυτό».


Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Στοιχεία σοκ για ανασφάλιστους


Στοιχεία που σοκάρουν και αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Κρήτης, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης, έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία διετία έχουν διπλασιαστεί οι πολίτες που ζητούν την βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ουσιαστικά το στοιχείο αυτό μεταφράζεται ως 100 % αύξηση των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλεία και είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των κοινωνικών υπηρεσιών Σπ. Επιτροπάκη, οι άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι και ζητούν να τους χορηγηθεί βιβλιάριο υγείας, προέρχονται από όλο τον κοινωνικό ιστό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο flashenws.gr o νοσοκομειακός γιατρός Στ. Δημητρακόπουλος υπάρχουν άνθρωποι - ανασφάλιστοι - που προσέρχονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ωστόσο όταν διαπιστώνουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν φεύγουν, χωρίς να τις κάνουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κόκκινα στεγαστικά


Αύξηση 12% στο πρώτο τρίμηνο προβλέπουν εκτιμήσεις τραπεζικού επιτελείου.

Την ώρα, που το καλάθι των προσδοκιών για νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται ακόμα μικρότερο (ποτέ άλλωστε δεν ήταν επί της ουσίας μεγάλο, απλώς κάποιοι είχαν σηκώσει ψηλά τον πήχη, χωρίς ιδιαίτερο λόγο)…

Την ώρα, που οι τράπεζες προχωρούν – ούτως ή άλλως – σε όλο και περισσότερες ρυθμίσεις δανείων κατά περίπτωση…

…τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, που μελετούν τα τραπεζικά επιτελεία για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, είναι άκρως ανησυχητικά.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του news.gr, οι προβολές από το αρμόδιο τμήμα μεγάλης τράπεζας δείχνουν αύξηση κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες των κόκκινων δανείων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου στεγαστικών και κατά 12 μονάδες επί των δανείων σε καθυστέρηση. Και αυτό, μόνο για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς !

Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο της συγκεκριμένης τράπεζας, το 2012, τα δάνεια σε καθυστέρηση, που “κυνηγούσε” το αρμόδιο τμήμα της, ήταν στο 25% του συνόλου των στεγαστικών. Από αυτά, μόλις το 1% ήταν στο κόκκινο, δηλαδή είχαν σκάσει (0,25% επί όλου του χαρτοφυλακίου).

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου της φετινής χρονιάς, το τμήμα μελετών της τράπεζας εκτιμά πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 13% επί των καθυστερούμενων και στο 3,25% στο σύνολο των στεγαστικών!

Και, μπορεί τόσο το συγκεκριμένο τραπεζικό επιτελείο, όσο και αυτά των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων να εμφανίζονται επισήμως καθησυχαστικά, το γεγονός, όμως, πως – σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012 – οι ρυθμίσεις δανείων αυξήθηκαν σημαντικά, θέτει επί τάπητος το θέμα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 είχαν ρυθμιστεί 663.400 δάνεια, συνολικής αξίας 18,26 δισ. ευρώ, με το μέσο όρο του ρυθμιζόμενου ποσού να διαμορφώνεται στα 27.528 ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος έχουν, όπως είναι φυσικό, τα στεγαστικά δάνεια, αφού η αξία των ρυθμισμένων ήταν στα 12,38 δισ. ευρώ, και ο μέσος όρος του ποσού στα 57.670 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της χαμηλής όρασης


Τα πιο διαδεδομένα οπτικά βοηθήματα για τους πάσχοντες.

Οι πάσχοντες από μυωπική εκφύλιση, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τραύματα κ.λπ. αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να εκτελέσουν συνηθισμένες εργασίες, διότι η όρασή τους δεν βελτιώνεται με κανονικά γυαλιά, φάρμακα, ή χειρουργεία.

Χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν πως να χρησιμοποιήσουν την όραση που τους απομένει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να παραμείνουν ανεξάρτητοι.

Μεγεθυντικοί φακοί, τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος (CCTV) και ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι τα πιο διαδεδομένα οπτικά βοηθήματα μεγεθύνοντας τα κείμενα έως και 85 φορές το αρχικό τους μέγεθος. Είναι όμως ακριβά και ογκώδη, καθιστώντας τα μη φιλικά στην καθημερινή τους χρήση.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών, ήρθαν στο προσκήνιο ταμπλέτες, ηλεκτρονικά βιβλία, έξυπνα κινητά τηλέφωνα για να συμπληρώσουν τα παραδοσιακά οπτικά βοηθήματα. Πολλοί ασθενείς με χαμηλή όραση έχουν ήδη στην κατοχή τους μια τέτοια συσκευή.

Αυτές προσφέρουν:

Μεγέθυνση: Μεγεθύνουν το κείμενο, και συγχρόνως αυξάνουν την αντίθεση του κειμένου.

Χρωματικά φίλτρα: Ενσωματώνουν πχ κίτρινο φίλτρο αυξάνοντας έτσι την διακριτική ικανότητα.

Oπισθοφωτισμός: Διαθέτουν φωτισμό που προέρχεται από το κείμενο του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Εξωτερικός φωτισμός: Χρησιμοποιούν την δυνατότητα φωτογράφισης και τον ενσωματωμένο φωτισμό για να προβάλλουν πιο καθαρά ένα αντικείμενο στην οθόνη τους.

Φωνητικές δυνατότητες: Έχουν περισσότερες την δυνατότητα φωνητικής αναγνώρισης επιτρέποντας έτσι στους κατόχους να αποστέλλουν μηνύματα και email.

Πλοήγηση: Με την φωνητική πλοήγηση μπορούν να καθοδηγούν τον χρήστη στον προορισμό του.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για τα άτομα με χαμηλή όραση, οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν αναμένονται συναρπαστικές.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί συμπάσχουν με τους ασθενείς


Ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση γιατρών-ασθενών.

Έχετε αναρωτηθεί αν ο γιατρός που σας «κουράρει» συμπάσχει; Αν δηλαδή νιώθει τον πόνο σας ή είναι απλώς απαθής και κάνει την δουλειά του; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει μια νέα έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές λοιπόν υποστηρίζουν ότι οι γιατροί όχι μόνο νιώθουν τον πόνο των ασθενών τους αλλά και αισθάνονται καλύτερα όταν εκείνοι γίνονται καλά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν 18 γιατρούς από 9 διαφορετικές ειδικότητες σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ενώ τους είχαν αναθέσει την ιατρική αντιμετώπιση δύο γυναικών 25 ετών που βρίσκονταν σε επώδυνη κατάσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που υποτίθεται ότι απάλυνε τον πόνο, έκαναν μια «επίδειξη» του πως λειτουργεί η συσκευή στους γιατρούς και κατόπιν τους ζήτησαν αφού κάνουν μια κλινική αξιολόγηση των περιπτώσεων των ασθενών να χρησιμοποιήσουν την συσκευή.

Όταν οι γιατροί έβλεπαν ότι η ασθενής πονούσε υπήρχε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως έχει σχέση με την αίσθηση του πόνου είτε το δικό μας είτε του άλλου. Όταν οι ίδιοι γιατροί πίστευαν ότι, μέσω της συσκευής απάλυναν τον πόνο της ασθενούς αντιδρούσε η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με την συμπόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι γιατροί ενεργοποιούν τις δικές τους εγκεφαλικές περιοχές για πρόβλεψη ανακούφισης του πόνου όταν αντιμετωπίζουν τον πόνο των ασθενών, κάποιοι περισσότερο κάποιοι λιγότερο.

Η σχέση γιατρού – ασθενούς είναι γνωστό ότι προσφέρει από μόνη της αρκετή ανακούφιση, τώρα οι ερευνητές κατέγραψαν και πώς καταγράφεται αυτό στην νευροβιολογία των θεραπευτών.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...