Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η έντονη άσκηση και ο καφές προκαλούν εγκεφαλικό


Ο καφές, η έντονη άσκηση και το φύσημα της μύτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα περισσότερο από όσο το ξάφνιασμα ή ο θυμός, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που αρίθμησε οκτώ διαφορετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν 250 ασθενείς, οι οκτώ αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, που ασκεί δύναμη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης ανακάλυψαν ότι ο καφές ευθύνεται για περισσότερες από μία στις 10 ρήξης των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου.

Το ξάφνιασμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23 φορές αλλά είναι υπεύθυνο μόλις για το 2,7% των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν τους παρακάτω παράγοντες και τα ποσοστά, που ευθύνονται για ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου:

Καφές               10,6%
Έντονη άσκηση7,9%
Φύσημα της μύτης 5,4%
Σεξ              4,3%
Πίεση κατά την αφόδευση3,6%
 Κατανάλωση κόκα κόλας3,5%
Ξάφνιασμα2,7%
Θυμός  1,3%

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου αλλά μόνο λίγοι παθαίνουν ρήξη.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τους παράγοντες που προκαλούν ρήξη. Το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκηση είναι παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η οργάνωση «The Stroke Association» της Βρετανίας επεσήμανε ότι "Η απότομη αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αν οι παράγοντες της έρευνας σχετίζονται σίγουρα με την εκδήλωση εγκεφαλικού, καθώς θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν σε σύμπτωση” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έξω καρδιά»... το κλειδί της ευτυχίας



Οι άνθρωποι που ανακαλούν τις όμορφες αναμνήσεις και όχι τις άσχημες στιγμές από το παρελθόν τους, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνους που είναι εσωστρεφείς και επικεντρώνουν στις δυσκολίες της ζωής τους,
σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων. Το συμπέρασμα είναι ότι από τη στάση και τη νοοτροπία μας απέναντι στη ζωή και όχι τόσο από τις εμπειρίες ή την τύχη μας, εξαρτάται η ευτυχία μας.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Ράιαν Χάουελ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Personality and Individual Differences («Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές»), σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν τις περιπτώσεις 750 εθελοντών, συσχετίζοντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθενός με το επίπεδο ευτυχίας του.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα από όλους να ξεχάσουν το άσχημο παρελθόν και θυμούνται συνήθως τις καλές στιγμές, συνεπώς έχουν μια εσωτερική προδιάθεση να αντλούν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Το αντίθετο συμβαίνει με τους εσωστρεφείς νευρωτικούς.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η στάση ζωής και η νοοτροπία κάθε ατόμου παίζει μεγαλύτερο ρόλο για το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας του, ακόμα και από τις ίδιες τις αντικειμενικές εμπειρίες του ή την τύχη του. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι αν κανείς τείνει να βλέπει τα πράγματα με «φωτεινό» τρόπο, η ζωή του ομορφαίνει, ενώ αν συνεχώς γκρινιάζει και εστιάζει στη «σκοτεινή» πλευρά, η ζωή του γίνεται ακόμα πιο μίζερη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκεί να αλλάξει κανείς μερικά μόνο στοιχεία της προσωπικότητάς του, προκειμένου να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ικανοποίησης και ευτυχίας στην καθημερινότητά του.

Η έρευνα, ακόμα, επιβεβαίωσε πόσο σημαντική είναι η «χρονική προοπτική» ενός ανθρώπου, ένας όρος που καθιερώθηκε από τον ψυχολόγο Φίλιπ Ζιμπάρντο του πανεπιστημίου Στάνφορντ και δείχνει ότι, αν ένας άνθρωπος είναι εσωτερικά προσανατολισμένος στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον και με ποια ψυχική-νοητική διάθεση (θετική ή αρνητική), «ντύνει» κάθε μια από τις τρεις χρονικές καταστάσεις.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι άκρως εξωστρεφείς άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι, επειδή έχουν συνήθως μια θετική και νοσταλγική άποψη για το παρελθόν και γενικά κάνουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις, ούτε μετανιώνουν για όσα έκαναν ή τους συνέβησαν.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι συστήνουν στους ανθρώπους να εστιάζουν περισσότερο και να ανακαλούν με νοσταλγία τις ευτυχισμένες αναμνήσεις τους ή να «ξαναδιαβάζουν» τα περασμένα συμβάντα της ζωής τους μέσα από ένα θετικό «φίλτρο», ώστε να μειώνουν την χρόνια και συχνά τραυματική επίδραση των αρνητικών γεγονότων πάνω τους, κάτι που συμβαίνει κατά κόρο στους νευρωτικούς, οι οποίοι καθίστανται «δέσμιοι» του παρελθόντος τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επιρρεπείς οι υπέρβαροι στο Αλτσχάιμερ



Περισσότερο επιρρεπείς – έως και τέσσερις φορές- στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς και άλλων μορφών άνοιας φέρονται οι παχύσαρκοι και γενικά όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology", διεξήχθη σε δείγμα 8500 διδύμων με αρχική μέση ηλικία 43 ετών και διήρκεσε 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις όσοι ήταν υπέρβαροι στην αρχή της έρευνας, ήσαν αυτοί που, μετά από 30 χρόνια, έχοντας υπερβεί πλέον τα 65 έτη, είχαν 80% αυξημένη κατά μέσο όρο πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό για την ηλικία τους και το ύψος τους βάρος. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, έως και κατά 300% εμφάνισαν όσοι ήταν παχύσαρκοι.

Άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας αναφέρει ότι η αυξημένη μόρφωση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς κάθε έτος πρόσθετης ανώτερης εκπαίδευσης σχετίζεται, κατά μέσο όρο, με μείωση κατά 10% περίπου του κινδύνου για παχυσαρκία, καθώς και με 8% μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η παχυσαρκία αποτελεί την αιτία της εκφύλισης του εγκεφάλου, επισημαίνοντας όμως ότι ο έλεγχος του σωματικού λίπους ήδη από την έναρξη της μέσης ηλικίας (μετά τα 40) είναι σημαντικός για την αποφυγή της άνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών στον κόσμο πεθαίνει έχοντας κάποια μορφή άνοιας ενώ 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι , με τους περισσότερους εξ αυτών να ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Και φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων στη φετινή απογραφή



Ο ενδιαφερόμενος τη συμπληρώνει και την αποστέλλει ο ίδιος στον ΕΟΜ, μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο.


Δωρητές Οργάνων θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, κατά την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, οι πολίτες, μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ΕΟΜ, που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό.

Η πρώτη φορά που έγινε αυτό μέσω της Απογραφής Πληθυσμού, ήταν κατά την απογραφή πληθυσμού το 2001, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, στο ευρύτερο κοινό. "Φέτος, 10 χρόνια μετά, οι πολίτες που δεν έχουν δηλώσει Δωρητές Οργάνων, καλούνται και πάλι, αφού ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να πάρουν θέση σε ένα κρίσιμο ζήτημα ζωής, αυτό της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση", αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΜ.

Το έντυπο του Οργανισμού, που θα διανέμουν οι απογραφείς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ΕΛΣΤΑΤ, η οποία διενεργεί την απογραφή, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει και τη φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων. Ο ενδιαφερόμενος τη συμπληρώνει και την αποστέλλει ο ίδιος στον ΕΟΜ, μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο. Οι πολίτες, μετά την αποστολή της δήλωσής τους, θα λάβουν ταχυδρομικά από τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τη σχετική Κάρτα Δωρητή Οργάνων. Με τη δήλωση αυτή, αποτυπώνεται η θετική διάθεση των πολιτών και η υποστήριξή τους στο θεσμό της Δωρεάς Οργάνων, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΜ και προστίθεται ότι όσοι δηλώσουν Δωρητές Οργάνων, είναι καλό να έχουν συζητήσει πρώτα με την οικογένειά τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων «ευελπιστεί ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Έλληνας πολίτης θα στηρίξει ελεύθερα και υπεύθυνα την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μετά θάνατον, για να γίνεται "η επαύριον της ζωής και πάλι ζωή", προς όφελος ασθενών συνανθρώπων μας, που έχουν ή θα έχουν ανάγκη τη μεταμόσχευση για να συνεχίσουν να ζουν».


Διαβάστε περισσότερα...

“Κλειδάριθμος” - Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε


Με «κλειδάριθμο» η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικός. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το που χρησιμοποιείτε και πως.

Συνωστισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν να προμηθευτούν τον «κλειδάριθμο» που είναι απαραίτητος σε αρκετές περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κατέγραψε τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των φορολογουμένων και δίνει απαντήσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και τη χρήση ή μη του ειδικού «κλειδάριθμου» για πρόσθετη ασφάλεια των συναλλαγών.

Με το νέο σύστημα Τaxisnet , ο λογιστής του φορολογούμενου δεν απαιτείται να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης που επέλεξε ή τον κλειδάριθμο που εκδίδεται αποκλειστικά για εκείνον κατά την εγγραφή του. Μετά την εξουσιοδότηση του φορολογούμενο στο λογιστή -και με την προϋπόθεση ότι θα την αποδεχθεί- θα μπορεί να ενεργεί για λογαριασμό του φορολογούμενου αυστηρά στα αντικείμενα για τα οποία εξουσιοδοτήθηκε.

1. Είχα κωδικούς πρόσβασης πριν τις 6/12/2010 και δεν έχω πάρει κλειδάριθμο. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες;

Αν είστε παλιός χρήστης οι κωδικοί σας θα είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/2011.
Στο διάστημα αυτό προκειμένου να εκμεταλλευθείτε όλες τις σταδιακά παρεχόμενες δυνατότητες του νέου συστήματος θα πρέπει να επισκεφτείτε αυτοπροσώπως το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. και να λάβετε τον κλειδάριθμο σας. Τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο Α.Φ.Μ. σας, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Τμήμα Μητρώου θα παραλάβετε τον κλειδάριθμο που είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

2. Κατά την είσοδο μου στο σύστημα εμφανίζεται μήνυμα κλείδωσε ο κωδικός μου. Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε καταχωρήσει πάνω από έξι φορές, τους κωδικούς πρόσβασης, για την εισαγωγή σας, στον λογαριασμό σας, το σύστημα κλειδώνει. Για να σας δοθεί πάλι η δυνατότητα πρόσβασης, επικοινωνήστε με την Υπηρεσία μας, αναφέροντας το αίτημα μαζί με τα στοιχεία σας ( ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, username, και τηλέφωνο επικοινωνίας).

3. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής νέου χρήστη;
Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα:

α. Εγγραφή. Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr, επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες/επιχειρήσεις/επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username)και κωδικό (password) που επιθυμείτε.

β. Παραλαβή κλειδάριθμου.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης λαμβάνεται σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο ΑΦΜ , η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου (αν τα προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου χρήστη έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, έρχεται ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής σας και σας υπενθυμίζετε και το username

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα Νομικά πρόσωπα, τον κλειθάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος Εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.

γ. Ενεργοποίηση του λογαριασμού.

Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσετε α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια , συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. γ) τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα . Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα δοκιμάστε μια άλλη εικόνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

4. Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται να γίνει επανεγγραφή;

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται να πραγματοποιηθεί επανεγγραφή στο σύστημα.
1η περίπτωση. Είμαι Παλαιός χρήστης (χρήστης πριν τις 06/12/2010) και δεν θυμάμαι τους κωδικούς πρόσβασης.
2η περίπτωση. Είμαι Νέος/Παλαιός Χρήστης που έχω ενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου στο Νέο TAXISnet και έχασα κωδικό (password) και κλειδάριθμο.

Μετά την επεναγγραφή θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή νέου κλειδαρίθμου.

5. Έκανα εγγραφή νέου χρήστη ή επανεγγραφή και ξέχασα το username. Τι πρέπει να κάνω;

Μετά την παραλαβή του κλειδάριθμου από τη Δ.Ο.Υ, το σύστημα σας αποστέλλει e-mail, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έγκρισης της αίτησης και σας υπενθυμίζει και το username.

6. Ξέχασα τον κωδικό (password). Πώς μπορώ να τον ανακτήσω;

Η επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο τον λογαριασμό τους. Για την είσοδο στην υπηρεσία αυτή είναι απαραίτητος και ο κλειδάριθμος.

7. Πώς μπορώ να κάνω αλλαγή username;

Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αλλαγής του username με το νέο σύστημα. Για να αλλάξετε το username, πρέπει από τις υπηρεσίες πιστοποίησης να κάνετε επανεγγραφή, όπου έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε νέο username.

Μετά την επανεγγραφή θα πάτε στη Δ.Ο.Υ. να πάρετε νέο κλειδάριθμο και στη συνέχεια ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

8. Πώς κάνω ενεργοποίηση λογαριασμού;

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Νέου Taxisnet και ακολουθείστε την εξής διαδρομή «Υπηρεσίες προς πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και στη συνέχεια «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».

9. Έχω κλειδάριθμο και δεν μπορώ να κάνω ενεργοποίηση του λογαριασμού.

Για να κάνετε ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, θα πρέπει με προσοχή να καταχωρήσετε τους κωδικούς πρόσβασης (πεζά ή κεφαλαία, ανάλογα την επιλογή που έχετε κάνει), τον κλειδάριθμο με τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου και τα στοιχεία της εικόνας.

10. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λανθασμένη Εισαγωγή». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση των χαρακτήρων της εικόνας. Έχετε την δυνατότητα, να αλλάξετε χαρακτήρες πατώντας τα βελάκια που βρίσκονται δεξιά της εικόνας.

11. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Δεν βρέθηκε αίτηση εγγραφής με τα στοιχεία που εισάγετε». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση του ονόματος χρήστη (username) ,του ΑΦΜ ή του κλειδάριθμου. Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά το όνομα χρήστη (username) και τον ΑΦΜ. Κατά την εισαγωγή του κλειδάριθμου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε και τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου.

12. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λάθος Κωδικός». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση στο πεδίο του κωδικού (password). Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά τον κωδικό. Ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη 'caps lock', η οποία θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη μόνο εάν ο κωδικός σας περιέχει κεφαλαία γράμματα.

13. Πώς μπορώ να πάρω τον πρόσθετο ρόλο;

Θα πρέπει να έχετε πάρει κλειδάριθμο και να έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας. Για να λάβετε τον Πρόσθετο

Ρόλο αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας στην επιλογή <<ο λογαριασμός μου >> ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

α. Διαχείριση Λογαριασμού
β. Πρόσθετος ρόλος
γ. Υποβολή αίτησης πρόσθετου ρόλου

14. Ποιον μπορώ να εξουσιοδοτήσω για τις φορολογικές υποχρεώσεις του Νομικού Προσώπου;

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας θα πρέπει να πάει στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ , να πάρει τον κλειδάριθμο της εταιρίας και στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τον λογαριασμό της. Από την επιλογή Εξουσιοδοτήσεις έχετε δύο δυνατότητες:

α. Εξουσιοδότηση σε Λογιστές /Λογιστικά Γραφεία (προϋπόθεση να έχουν πάρει τον πρόσθετο ρόλο).
β. Εξουσιοδότηση σε Εκπροσώπους της εταιρίας (οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, πιστοποιημένο και ενεργοποιημένο με κλειδάριθμο).

Σημείωση: Αν θέλετε να εξουσιοδοτήσετε τον μισθωτό λογιστή της εταιρίας, θα τον εξουσιοδοτήσετε σαν εκπρόσωπο.

15. Ποιος και πώς θα υποβάλει τις δηλώσεις του Νομικού προσώπου ηλεκτρονικά;

Οι δηλώσεις των Νομικών Προσώπων υποβάλλονται με τους προσωπικούς κωδικούς του ατόμου που έχει εξουσιοδοτηθεί. Ο εξουσιοδοτηθείς, από τον προσωπικό του λογαριασμό και από το εικονίδιο Εφαρμογές taxisnet (όλες), επιλέγει τα έντυπα και στη συνέχεια επιλογή ρόλου όπου δηλώνει επιθυμώ να:

α. δράσω για τον εαυτό μου ή
β. δράσω ως εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου

Σημείωση: (και ο εξουσιοδοτηθείς πρέπει να είναι χρήστης της Υπηρεσίας TAXISnet και να έχει ενεργοποιήσει τον λογαριασμό του με κλειδάριθμο)




Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις



















Διαβάστε περισσότερα...