Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τι άλλαξε στις φορολογικές δηλώσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τα σημεία SOS - Οι προθεσμίες υποβολής για 5,5 εκατ. φορολογούμενους




Το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα… πείνας!
Ακόμη, οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό καλούνται να τις δηλώσουν υποχρεωτικά στη νέα φορολογική δήλωση προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν πληρώθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη.
Στο νέο έντυπο Ε1 υποχρεώνονται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος όσοι αυτοαπασχολούμενοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις προκειμένου εν συνεχεία να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Τεκμήρια - αποδείξεις
Οι σπουδαιότερες ανατροπές περιλαμβάνονται στον πίνακα 5 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», ή αλλιώς τεκμήρια.

Οσον αφορά το πρώτο μέρος, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να συλλεχθούν και να προσκομιστούν μαζί με τη φορολογική δήλωση για να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματος, το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν το εισόδημα αυτό είναι άνω των 6.000 ευρώ και μέχρι 12.000 ευρώ. Αν το ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν ισούται με το 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.200 ευρώ. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Η προσαύξηση του αφορολογήτου ποσού του υπόχρεου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δεν συνδέεται με προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.
Διευκρινίζε­ται ότι περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρε­σιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρ­εσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου κ.λπ.
Στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευ­σης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορο­λογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που κατα­βάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορο­λογία του εισοδήματος ΔΥΟ, στον οποίο θα αναγράφονται: α) Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, β) ο αριθμός των αποδείξεων και γ) το συνολικό ποσό αυτών.

Δήλωση εισοδήματος - Τι καταργείται
Στον πίνακα 4 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογούμενοι δηλώνουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από διάφορες πηγές (μισθούς, συντάξεις, γεωργικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, μισθώματα από ακίνητα και κινητές αξίες).

Η συμπλήρωση του πίνακα αυτού επηρεάζεται φέτος κυρίως από τις ρυθμίσεις του ν. 3842/2010, με τις οποίες:
- Καταργήθηκαν, αναδρομικά από την 1η-1-2010, όλες οι διατάξεις που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αποζημιώσεις, επιδόματα και αμοιβές που μέχρι το 2009 φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές φόρου από 15% έως 20% εντάχθηκαν στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται πλέον με υψηλότερους συντελεστές, κλιμακούμενους από 18% έως 45%. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με 15%-20% και επιβάλλεται υψηλότερη φορολόγηση με συντελεστές 18%-45% στις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων:
- Στο 50% των αποζημιώσεων ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ, που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους.

- Στο 50% του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας (πρώην ΥΠΕΘΟ).
- Στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες που πραγματοποιούν.
- Στις αμοιβές του ιπταμένου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.
- Στις αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι αιρετοί σύμβουλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
- Στην ειδική αποζημίωση που λαμβάνει το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
- Στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι δικαστικοί και οι βουλευτές.
- Στις αμοιβές που εισπράττουν οι ποδοσφαιριστές, οι καλαθοσφαιριστές και οι προπονητές κατά την υπογραφή των συμβολαίων μεταγραφής ή την ανανέωση συμβολαίων. Τα ποσά αυτά φορολογούνται με βάση την ετήσια κλίμακα φόρου εισοδήματος, αφού κατανεμηθούν ισομερώς στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο. Ο φόρος παρακρατείται με βάση την κλίμακα στο συνολικό ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό, που ανάγεται στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο. Ολα τα παραπάνω ποσά εισοδημάτων, για τα οποία καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση πρέπει να συναθροίζονται με τις υπόλοιπες αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες και να συμπεριλαμβάνονται στα συνολικά ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 301-302 του υποπίνακα 4Α, δίπλα από την ένδειξη «Αθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κτλ.».

Καταργήθηκαν οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για τις αμοιβές, τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: Ανεργοι, με συνολικά ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ. Βουλευτές και δικαστές. Ερασιτέχνες αθλητές και διαιτητές. Δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία. Μουσικοί. Διπλωματικοί υπάλληλοι.

Ολα τα ποσά εισοδημάτων που εισπράττουν οι παραπάνω κατηγορίες, για τα οποία καταργήθηκε η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 18% έως 45%. Πρέπει, γι’ αυτό, να δηλώνονται στους κωδικούς 301-302 του υποπίνακα 4Α, δίπλα από την ένδειξη «Αθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κτλ.».

Πώς και πότε υποβάλλεται η δήλωση
Από φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ οι προθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Η υποβολή των δηλώσεων των υπόχρεων μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011 πραγματοποιείται ανάλογα
με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή για το ψηφίο 1 την 1η Μαρτίου 2011 και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες μέρες ως ακολούθως:
α)Μέχρι την 1η Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.
β)Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο
γ)Μέχρι τις 3 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο
δ)Μέχρι τις 4 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο
ε)Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο
στ)Μέχρι τις 9 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο
ζ)Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.
η)Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.
θ)Μέχρι τις 14 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.
ι)Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.
ια)Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και
υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.


Μισθωτοί - συνταξιούχοι
Οι δηλώσεις που σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί-συντάξεις), αμοιβές αξιωματικών εμπορικών πλοίων, αλλοδαπής, κατοίκων εξωτερικού είναι:
α) Μέχρι τις 3 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.
β) Μέχρι τις 5 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.
γ) Μέχρι τις 9 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.
δ) Μέχρι τις 11 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.
ε) Μέχρι τις 13 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.
στ) Μέχρι τις 17 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.
ζ) Μέχρι τις 19 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.
η) Μέχρι τις 23 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.
θ) Μέχρι τις 25 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.
ι) Μέχρι τις 27 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.
ια) Μέχρι τις 31 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και υπό­χρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ. Ο φορολογούμενος που υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, μέσω Διαδικτύου, στην υπηρεσία ΤΑΧΙSNET (Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.taxisnet.gr, τηλ. 210-4802552) με χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν αυτοί οι κωδικοί.

Τεκμήρια για σκάφη αναψυχής
Μήκος σκάφους
(μέτρα)

Μέχρι και 5 έτη
(2006-2010)

Πάνω από 5 μέχρι και 10 έτη
(2001-2005)

Πάνω από 10 έτη
7
8.000
6.800
5.600
8
10.000
8.500
7.000
9
12.000
10.200
8.400
10
14.000
11.900
98.00
11
19.000
16.150
13300
12
24.000
20.400
16.800
13
34.000
28.900
23.800
14
44.000
37.400
30.800
15
54.000
45.900
37.800
16
69.000
58.650
48.300
17
84.000
71.400
58.800
18
99.000
84.150
69.300
19
119.000
101.150
83.300
20
139.000
118.150
97.300
21
159.000
135.150
111.300
22
179.000
152.150
125.300
23
214.000
181.900
149.800
24
249.000
211.650
174.300
25
284.000
241.400
198.800
Τεκμήρια για Ι.Χ.

Κυβικά εκατοστά
Μέχρι και 5 έτη
(2006-2010)

Πάνω από 5 έτη
(2001-2005)

Πάνω από 10 έτη
1.000
3.000
2.100
1.500
1.200
3.000
2.100
1.500
1.400
3.600
2.520
1.800
1.500
3.900
2.730
1.950
1.600
4.200
2.940
2.100
1.700
4.500
3.150
2.250
1.800
4.800
3.360
2.400
1.900
5.100
3.570
2.550
2.000
5.400
3.780
2.700
2.100
5.900
4.130
2.950
2.200
6.400
4.480
3.200
2.300
6.900
4.830
3.450
2.400
7.400
5.180
3.700
2.500
7.900
5.533
3.950
2.600
8.400
5.880
4.200
2.700
8.900
6.230
4.450
2.800
9.400
6.580
4.700
2.900
9.900
6.930
4.950
3.000
10.400
7.280
5.200
3.100
11.100
7.770
5.550
3.200
11.800
8.260
5.900
3.300
12.500
8.750
6.250
3.400
13.200
9.240
6.600
3.500
13.900
9.730
6.950

Κλίμακα υπολογισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Κλιμάκιο Εισοδή­ματος (ευρώ)
Φορολογικός Συντελεστής %
Φόρος Κλι­μακίου (ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)
Σύνολο Φόρου (ευρώ)
12.000
0
0
12.000
0
4.000
18
720
16.000
720
6.000
24
1.440
22.000
2.160
4.000
26
1.040
26.000
3.200
6.000
32
1.920
32.000
5.120
8.000
36
2.880
40.000
8.000
20.000
38
7.600
60.000
15.600
40.000
40
16.000
100.000
31.600
Υπερβάλλον
45


Ελάχιστο κόστος δαπανών για να μην προκύψει πρόσθετος φόρος

ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ
6.000
0
28.000
6.000
7.000
700
29.000
6.300
8.000
800
30.000
6.600
9.000
900
31.000
6.900
10.000
1.000
32.000
7.200
11.000
1.100
33.000
7.500
12.000
1.200
34.000
7.800
13.000
1.500
35.000
8.100
14.000
1.800
36.000
8.400
15.000
2.100
37.000
8.700
16.000
2.400
38.000
9.000
17.000
2.700
39.000
9.300
18.000
3.000
40.000
9.600
19.000
3.300
41.000
9.900
20.000
3.600
42.000
10.200
21.000
3.900
43.000
10.500
22.000
4.200
44.000
10.800
23.000
4.500
45.000
11.100
24.000
4.800
46.000
11.400
25.000
5.100
47.000
11.700
26.000
5.400
48.000
12.000
27.000
5.700


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"




Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.