Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Αιγαίου: Έγινε ο διαγωνισμός, εκκρεμούν οι ενστάσεις και ο χρόνος τρέχει…


Θα προλάβουν τις προθεσμίες;

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών της πανεπιστημιακής μονάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη που μας πέρασε, με μεγάλες εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα να έχουν πάρει μέρος σε αυτόν. Τώρα πρόκειται να δοθούν πέντε ημέρες προθεσμία για ενστάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ήδη τέσσερις. Έτσι, αν υπάρξει καθυστέρηση λόγω αυτών, το έργο κινδυνεύει να μην αρχίσει στα τέλη του χρόνου και να χαθεί, εφόσον δεν έχει βρεθεί ο ανάδοχος μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του έργου ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο από την πρυτανική αρχή και την ανάδοχο εταιρεία «ΑΔΚ - Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», οι Φοιτητικές Εστίες πρόκειται να ανεγερθούν σε οικόπεδο συνολικής έκτασης πέντε στρεμμάτων στην περιοχή της Καλλιθέας, που έχει παραχωρήσει στο ίδρυμα το Κληροδότημα Ραπτέλλη, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Σχέδια των υπό ανέγερση Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης

Τι θα περιλαμβάνει το έργο.
Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών, δυναμικότητας 108 κλινών αρχικά, θα αποτελείται από τρία συνολικά κτήρια, με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, συνολικής επιφάνειας περίπου 220 τ.μ., τα δύο από τα οποία θα είναι αμιγώς με δωμάτια φοιτητών, αλλά και κοινόχρηστους χώρους, όπως κουζίνα, χώρο συνάντησης, υποστηρικτικούς χώρους στα υπόγεια κ.λπ.. Το τρίτο κτήριο θα περιλαμβάνει κάποια μονόκλινα δωμάτια και κάποια διαμερίσματα έως δύο δωματίων, που θα προορίζονται για παντρεμένους φοιτητές ή επισκέπτες, καθώς και γραφεία διοίκησης, ιατρείο, μίνι μάρκετ, χώρο υποδοχής, χώρο συγκέντρωσης και χώρο πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, εκθέσεις, πάρτυ φοιτητών κ.λπ..

Ο περιβάλλων χώρος θα περιλαμβάνει έναν εσωτερικό δρόμο μονής κυκλοφορίας, για να κινούνται τα μέχρι 10 Ι.Χ. που θα επιτρέπεται να σταθμεύουν στο χώρο, καθώς και πάρκινγκ, φυτεύσεις, παγκάκια κ.ά..

Όλα τα κτήρια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και απολύτως εξοπλισμένα, ενώ θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες μονώσεις σε δάπεδα και τοίχους, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών να είναι οι καλύτερες δυνατές, ενώ όλο το συγκρότημα θα είναι προσβάσιμο και σε ΑμεΑ.

Ήδη από την παρουσίαση που είχε γίνει για το έργο, είχε αναφερθεί από τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη, ότι από την έκπτωση που θα υπήρχε στον αρχικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να κατασκευαστεί και ένα τέταρτο κτήριο, με στόχο η ανέγερσή του να γίνει ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα.



Σε αναμονή για τις ενστάσεις
Τελικά αυτό έγινε και ο προϋπολογισμός του έργου, από 10 εκατ. ευρώ που ήταν με την αρχική του ένταξη στο ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έφτασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη που μας πέρασε, έγινε και ο πολυπόθητος διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από τεχνική εταιρεία. Συνολικά 15 μεγάλες εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και υπέβαλαν την προσφορά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σουλακέλλη, αυτήν τη στιγμή αναμένεται το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής. Από κει και πέρα, θα δοθούν πέντε μέρες προθεσμία για τυχόν ενστάσεις (έχουν ήδη υποβληθεί τέσσερις) και αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Νοεμβρίου η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τον ανάδοχο.

«Είναι θετικό το ότι προχωράει η διαδικασία κι ελπίζουμε το Πανεπιστήμιο να μην εμπλακεί σε χρονοτριβή λόγω πιθανών ενστάσεων και να υπογράψουμε τη σύμβαση το συντομότερο δυνατόν», λέει ο κ. Σουλακέλλης. «Αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε τελειώσει και θα μπορούμε να ξεκινήσουμε το έργο μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, το έργο θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί το 2015. Η σύμβαση που υπογράφουμε, μας αφήνει κι έξι μήνες περιθώριο καθυστέρησης.»


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει από αύριο η ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα


Ποια είναι δικαιολογητικά για την έκδοση σήματος μόνιμου κατοίκου.

Από αύριο Τρίτη 29 Οκτωβρίου επανέρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους της Αθήνας.

Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το μέτρο είχε ατονίσει. Το έργο στο εξής αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι δεν θα φορούν στολή. Οι υπάλληλοι ανήκουν στη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου του Δήμου Αθηναίων.

Οι υπάλληλοι αυτοί, θα πρέπει να φέρουν ειδική ταυτότητα, σε ευκρινές σημείο. Θα έχουν στις αρμοδιότητες τους την επιτήρηση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης να βεβαιώνουν και κλήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε συναρμοδιότητα με την Ελληνική Αστυνομία.

Η δημοτική Αρχή τονίζει ότι παραμένει το αίτημα του Δήμου Αθηναίων προς τα αρμόδια υπουργεία «για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών, μέσω του προγράμματος κινητικότητας, ως διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να στελεχωθούν αρτιότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη λειτουργία της πόλης».

Πότε θα ισχύει;

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις μέρες και ώρες. Επίσης τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες (δείτε παρακάτω τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση του ειδικού σήματος).
Για τους επισκέπτες η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση μισής ώρας σε 50 λεπτά και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Σε ποιες ζώνες ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση;

Περιοχές εφαρμογής Α' Φάσης Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Οι περιοχές εφαρμογής χωρίζονται στις ακόλουθες επτά ζώνες (δείτε εδώ το χάρτη):

Ζώνη 1

Περιλαμβάνει την περιοχή της οδού Ρηγίλλης και του ξενοδοχείου Hilton. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Χατζηγιάννη Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Ηρώδου Αττικού, Π. Αραβαντινού, Μελεάγρου, Στησιχόρου, Λυκείου, Ηρώδου Αττικού.

Ζώνη 2

Περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της περιοχής Κολωνακίου με φυσικό όριο την Πλατεία Δεξαμενής (ανήκει στη ζώνη 3) και την πλατεία Φιλικής Εταιρείας (ανήκει στη ζώνη 2). Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Ι. Γενναδίου, Σουηδίας, Αριστοδήμου, Χοϊδά, Δώρας Δίστρια, Αριστίππου, Μαντζαβελάκη, Ξανθίππου, Γλύκωνος, Πλατεία Δεξαμενής, Ξάνθου, Αναγνωστοπούλου, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Κουμπάρη.

Ζώνη 3

Περιλαμβάνει την υπόλοιπη (δυτική) περιοχή του Κολωνακίου και το νότιο τμήμα της περιοχής του κέντρου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Κουμπάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Αναγνωστοπούλου, Ξάνθου, πλατεία Δεξαμενής, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Μαντζαβελάκη, Ευέλπιδος Ηλ. Ρογκάκου, Οίτης, Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου.

Ζώνη 4

Περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της περιοχής του Κέντρου και των Εξαρχείων. Ορίζεται από τις οδούς: Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου, Πατησίων, Στουρνάρη, Σουλτάνη, Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Ιπποκράτους, Ο. Μερλιέ.

Ζώνη 5

Περιλαμβάνει την περιοχή του εμπορικού τριγώνου, διευρυμένη με τη λωρίδα της περιοχής του Κέντρου μέχρι την Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Πανεπιστημίου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Όθωνος, Πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Αθηνάς, Πλατεία Ομονοίας, Αιόλου.

Ζώνη 6

Περιλαμβάνει την περιοχή του Ψυρρή και την περιοχή της Γερανίου. Ορίζεται από τις οδούς: Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Ερμού, Μελιδόνη, Αγ. Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Σαλαμίνος, Πειραιώς, Πλατεία Ομονοίας.

Ζώνη 7

Περιλαμβάνει την περιοχή της Πλάκας. Ορίζεται από τις οδούς: Ερμού, Πλατεία Συντάγματος, Λ. Βασ. Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Θρασύλλου, Στράτωνος, Θεωρίας, Αρετούσας, Βρυσακίου, Αδριανού, Άρεως, Πλατεία Μοναστηρακίου.

Περιοχές εφαρμογής Β΄ Φάσης Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Οι περιοχές εφαρμογής χωρίζονται στις ακόλουθες πέντε ζώνες:

Αν θέλετε να δείτε μόνο τις νέες περιοχές πατήστε εδώ

Ζώνη 8

Περιλαμβάνει την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Ορίζεται από τις οδούς : Αριστοδήμου, Σουηδίας, Ι. Γενναδίου, Λ. Βασ. Σοφίας, Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μερκούρη, Κλεομένους.

Ζώνη 9

Περιλαμβάνει την περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ορίζεται από τις οδούς: Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μελά, Μ. Μερκούρη, Κόνιαρη, Λ. Αλεξάνδρας. Λ. Βασ. Σοφίας.

Ζώνη 10

Περιλαμβάνει την περιοχή Γουδή. Ορίζεται από τις οδούς : Ξενίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου), Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Βασ. Σοφίας.

Ζώνη 11

Περιλαμβάνει την περιοχή των Ιλισίων. Ορίζεται από τις οδούς: Ξενίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Χατζ. Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Ιλισίων, Λαοδικίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου).

Ζώνη Α΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Περιλαμβάνει την πλατεία μπροστά από την είσοδο του 1ου Νεκροταφείου. Ορίζεται από τις οδούς Τριβωνιανού, Μάλαμου και Δέφνερ.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 0.50 ευρώ, 1 ευρώ και 2 ευρώ)

Οι κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα κλπ.).

Οι θέσεις ειδικής χρήσης για τις οποίες προβλέπεται καταβολή ετήσιου τέλους 1.800 ευρώ κατά την αρχική εφαρμογή, δεσμεύονται από το Δήμο και διατίθενται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση ορισμένων επαγγελματικών αναγκών (π.χ. υπουργεία, οργανισμοί κοινής ωφελείας, νοσοκομεία, ξενοδοχεία) και όποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Ποια θα είναι τα πρόστιμα

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών (σήμανση Ρ-69 «Ρ Με πληρωμή») χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 20€ (το οποίο μπορεί να καταβληθεί κατά το ήμισυ εντός δέκα [10] ημερών).

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων (σήμανση Ρ-70 «Ρ-Κάτοικοι») χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου ή στις ειδικές θέσεις Ρ40 «Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξαιρούνται οχήματα...» επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 80 ευρώ (το οποίο, επίσης, μπορεί να καταβληθεί κατά το ήμιση εντός δέκα [10] ημερών).
Πώς μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι να προμηθευτούν το ειδικό σήμα;

Θα πρέπει να καταθέσουν την ειδική αίτηση στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Δείτε εδώ όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε και κατεβάστε τις φόρμες των αιτήσεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορεύτηκε χημικό που σκότωσε χιλιάδες θαλασσοπούλια


Έρευνα διεξήγαγε η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) απαγόρεψε την απόρριψη στη θάλασσα ενός επικίνδυνου χημικού που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδες θαλασσοπουλιών φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 4.000 πουλιά από 18 διαφορετικά είδη ξεβράστηκαν νεκρά ή αρρώστησαν εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που μόλυνε τις ακτές από την Κορνουάλη ως το Ντόρσετ σε δυο ξεχωριστά περιστατικά τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Η έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος των πτηνών προκλήθηκε από την χημική ουσία πολυισοβουτυλένιο (PIB), ένα πρόσθετο λαδιού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δεξαμενόπλοιων και καταλήγει στη θάλασσα.

Αν και θεωρείται επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, μέχρι σήμερα η απόρριψη περιορισμένων ποσοτήτων του χημικού στη θάλασσα ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ομάδας εργασίας του ΙΜΟ για τη ρύπανση από τα χημικά, την Τρίτη στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ότι από το 2014 τα χημικά πολυισοβουτυλενίου με υψηλό ιξώδες θα καταχωρηθούν σε ξεχωριστή κατηγορία η οποία θα απαγορεύει την απόρριψή τους στη θάλασσα, ενώ θα προβλέπει την πρόπλυση των δεξαμενών και την επεξεργασία των υπολειμμάτων των επικίνδυνων ουσιών στο λιμάνι.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παντρεύτηκε ο ψηλότερος άντρας στον κόσμο


Είναι γνωστός ως ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Σουλτάν Κοσέν, ο Τούρκος που έχει ύψος 2,51 μέτρα το Σάββατο παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του κι όπως δήλωσε έγινε και «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο».



Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε το γάμο και το γλέντι που ακολούθησε ως ένα ιδιαίτερο γεγονός. «Βρήκα τον έρωτα της ζωής μου, τη γυναίκα της ζωής μου» δήλωσε ο Σουλτάν που κατέχει το ρεκόρ του ψηλότερου άνδρα στον κόσμο στο Βιβλίο Γκίνες.



Η αγαπημένη του, η Μερβέ Ντιμπό, είναι από τη Σερβία κι αν και είναι αρκετά ψηλή, τα 1,75 μέτρα ύψος που διαθέτει φαίνονται λίγα μπροστά στον γίγαντα σύζυγό της. «Η αναζήτηση γυναίκας σταμάτησε όταν γνώρισα τη Μερβέ» είπε στις κάμερες ο ευτυχισμένος νιόπαντρος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 7 πιο τρελοί περιορισμοί στα δικαιώματα των γυναικών


Ο δείκτης «χάσματος» ανάμεσα στα δύο φύλα που ανακοινώθηκε από το World Economic Forum για το 2013 αποκαλύπτει μερικούς απίστευτους περιορισμούς στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον χάρτη, οι χώρες που είναι κόκκινες και πορτοκαλί έχουν τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έγινε η πρόσφατη κινητοποίηση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία που έκατσαν πίσω από το τιμόνι παρά την απαγόρευση που υπάρχει στη χώρα.



Διαβάστε επτά αξιοσημείωτες νομικές απαγορεύσεις εναντίον των γυναικών από την Ασία έως την Λατινική Αμερική:

1.Ινδία (σε κάποιες περιοχές): Οι κανόνες οδικής ασφάλειας δεν ισχύουν και για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες όταν επιβαίνουν ή οδηγούν μηχανές δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν κράνος! Αυτό έχει ως συνέπεια να σκοτώνονται και να τραυματίζονται χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Η δικαιολογία είναι ότι αν φορούν κράνος θα χαλάσουν την κόμμωση και το μακιγιάζ τους…

2. Υεμένη: Η κατάθεση μιας γυναίκας στο δικαστήριο έχει τη μισή αξία από αυτή ενός άντρα. Ό,τι κι αν υποστηρίζει μια γυναίκα, αν ένας άντρας πει το αντίθετο, η δική του γνώμη έχει μεγαλύτερη αξία. Η μαρτυρία μιας γυναίκας λαμβάνεται υπόψη ως μισή. Δεν υπολογίζεται ως πλήρες άτομο μπροστά σε ένα δικαστήριο. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν μπορούν να καταθέσουν όπως σε θέματα μοιχείας, δυσφήμισης, κλοπής και σοδομισμού.

3. Σαουδική Αραβία και Βατικανό: Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας με ένα βασιλικό διάταγμα προβλέπεται ότι οι γυναίκες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 2015. Έτσι, το Βατικανό θα παραμείνει η μόνη περιοχή όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να ψηφίσουν.

4. Εκουαδόρ: Η έκτρωση απαγορεύεται εκτός κι αν είσαι «ηλίθια». Ακριβώς έτσι. Ο νόμος προβλέπει πως μπορείς να προβείς σε έκτρωση μόνο αν μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι «ηλίθια» ή όπως σκοπεύουν σύντομα να το αλλάξουν οι πολιτικοί της χώρας… ψυχικά άρρωστη. Συχνά όμως αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ποινικοποιώντας τις αποβολές.

5. Σαουδική Αραβία και Μαρόκο: Τα θύματα βιασμού κατηγορούνται ως υπεύθυνα. Όχι μόνο αδυνατούν σε αυτές τις χώρες να καταδικάσουν τον βιαστή αλλά θεωρούν υπεύθυνες τις γυναίκες επειδή κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς την παρουσία ενός άντρα δίπλα τους. Πρόσφατα ένα 16χρονο κορίτσι αυτοκτόνησε γιατί το δικαστήριο το υποχρέωνε να παντρευτεί το βιαστή της που την είχε αφήσει έγκυο.

6. Υεμένη: Οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Η μόνη περίπτωση για να κάνουν κάτι τέτοιο είναι να έχουν πρόβλημα υγείας οι γονείς τους και να πρέπει να μεταβούν στο πατρικό τους σπίτι.

7. Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι τα κίτρινα C στην πόλη;


Τι είναι επιτέλους αυτά τα μυστηριώδη κίτρινα γράμματα “C” που εμφανίστηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης για 2 μέρες; Είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών από τον σύλλογο ασθενών ήπατος “Προμηθέας”, για την ηπατίτιδα C.



Τα γράμματα εμφανίστηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων των ενημερωτικών βίντεο που θα προβληθούν στην τηλεόραση και στο youtube. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια με αντίστοιχη καμπάνια ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. Στόχο έχει να κεντρίσει την προσοχή του ανυποψίαστου κοινού για μια μεγάλη απειλή που κυκλοφορεί ανάμεσά μας..

Δείτε το βίντεο



H ηπατίτιδα C μας αφορά όλους. Γιατί;


Η ηπατίτιδα C είναι μία αιματογενής λοίμωξη (δηλαδή μεταδίδεται με το αίμα) και μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Πιθανοί τρόποι μεταδοσης του ιού είναι:
-Από μετάγγιση αίματος πριν το 1992.Μόλις από το 1992 και μετά, το αίμα και όλα τα παράγωγά του υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C. Αυτό σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν από αυτήν την ημερομηνία είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C. Αν λοιπόν έχεις γεννηθεί ανάμεσα στα 1940-1990, καλό είναι κάνεις μια εξέταση για την ηπατίτιδα C.
-Τατουάζ και piercing
-Χρήση ενδοφλέβιων ουσιών
-Χρήση ουσιών από τη μύτη
-Σεξουαλική επαφή
-Κοινή χρήση καθημερινών αντικειμένων (Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να φέρει ίχνη αίματος,πχ.ξυραφάκια, ψαλιδάκια νυχιών, οδοντόβουρτσες κλπ.)

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.
Το ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο και μόνο το 7%-8%, έχουν λάβει θεραπεία. Η Ηπατίτιδα C παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδω.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ σε νεκροταφείο της Πάφου


Μια απίστευτη και ταυτόχρονα φρικιαστική ιστορία εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στο κοιμητήριο του χωριού Λάσα της Πάφου.

Ηγουμένη και 9 Μονάχες της Μονής Ηρακλειδίου κατέστρωσαν οργανωμένο σχέδιο αρπαγής οστών γυναίκας που είναι θαμμένη στο κοιμητήριο του χωρίου διότι την θεωρούν Αγία.

Το σχέδιο τους τέθηκε σε εφαρμογή χθες, λίγο μετά που νύχτωσε.

Μετέβησαν στο κοιμητήριο εξοπλισμένες με γεννήτρια, φως, φτυάρια και τσάπες και αφού μετακίνησαν την μαρμάρινη πλάκα του τάφου άρχισαν να σκάβουν μέχρι που βρήκαν τα οστά.

Η επιχείρηση τους έγινε αντιληπτή από κατοίκους του χωριού οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν τις μοναχές και την Ηγουμένη τις οποίες προσήγαγαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οστά ανήκουν σε γυναίκα που ήταν Μοναχή της Μονής Ηρακλειδίου

Στις καταθέσεις τους οι μοναχές και η Ηγουμένη ανέφεραν ότι προέβησαν στην ενέργεια αυτή για να εκπληρώσουν την επιθυμία της Μοναχής η οποία λίγο πριν πεθάνει, όπως ισχυρίστηκαν, ζήτησε να ταφεί στο χωριό της και ακολούθως τα οστά της να μεταφερθούν στην Μονή.

Στις καταθέσεις τους ισχυριστήκαν επίσης ότι για τις προθέσεις τους ενημέρωσαν συγγενή της νεκρής ενώ την όλη επιχείρηση, είπαν, την γνώριζαν Χωροεπίσκοπος και Επίσκοπός τους οποίους και κατονόμασαν.
Η όλη επιχείρηση έγινε χθες διότι σήμερα στο τάφο θα θαβόταν ο αδελφός της γυναίκας. Τα οστά της γυναίκας μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Στρουμπιού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται τα αλκοτέστ στην Αθήνα


Δεκαεννιά άτομα συνελήφθησαν.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφαλείας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση οχημάτων και πολιτών, συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πραγματοποίησαν νυχτερινές της 25, 26 και 27/10/2013, εξειδικευμένους τροχονομικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, για τη βεβαίωση παραβάσεων οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος κατά τους οποίους ελέγχθηκαν 3.321 οδηγοί όπου και βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις, ενώ 19 άτομα συνελήφθησαν για διάφορες παραβάσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλισμένοι της Ασπις διεκδικούν 2,5 εκατ. από το Δημόσιο


Την υπόθεση θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ποσό των 2.589.702 ευρώ διεκδικούν για αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια», η άδεια λειτουργίας της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008.

Πρόκειται για τέσσερις ασφαλισμένους που απαιτούν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και για ηθική βλάβη που δέχθηκαν. Οι υποθέσεις τους θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν και για διαφυγόντα κέρδη το ποσό των 2.309.702 ευρώ και για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν το ποσό των 280.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς Πρόνοια» διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. Οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξη των συμβολαίων θα λάμβαναν το κεφάλαιο, συν bonus.

Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά σε εφαρμογή του νόμου 3900/2010, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σ. Ρίζος μαζί με τα άλλα δύο μέλη της αρμόδιας επιτροπής, λόγω του ενδιαφέροντος της υπόθεσης και του γεγονότος ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, τις εισήγαγε με διαδικασίες «εξπρές» στο ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

Οι ασφαλισμένοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του αστικού κώδικα το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του. Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στις αγωγές, τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι δεν ελέγχθηκαν οι πράξεις του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Ασπίς Πρόνοια» και σήμερα έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος ήλεγχε άμεσα και έμμεσα το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας. Υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι Παύλος Ψωμιάδης ανεξέλεγκτα μετακινούσε τεράστιε ποσά από την «Ασπίς Πρόνοια» σε προσωπικές του εταιρείες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο κρεοπώλης ήταν... δολοφόνος


Η σχέση τους, όπως αναφέρουν οι φίλοι τους, δεν ήταν ποτέ ήρεμη. Αλλά ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ο 32χρονος χασάπης από τη Μαδρίτη μάθαινε ότι η 30χρονη φίλη του είναι έγκυος, θα τη σκότωνε με τόσο φρικιαστικό τρόπο.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Ταμάγιο έχασε κάθε ίχνος ψυχραιμίας στην είδηση της εγκυμοσύνης της συντρόφου του Καρολίνα Μπερνάλ Γκόμεζ. Όχι μόνο τη σκότωσε αλλά την τεμάχισε και τάισε με τα κομμάτια της γύπες! Τα κομμάτια τα μετέφερε στη μοναδική φυλασσόμενη περιοχή που υπάρχει στην Ευρώπη για τους άγριους γύπες, που είναι κοντά στη Μαδρίτη.

Ο σφαγέας δεν βιάστηκε να δηλώσει την εξαφάνισή της. Πέρασαν εβδομάδες μέχρι να εμφανιστεί στις αρχές και να …την αναζητήσει. Αυτή η καθυστέρηση είναι που δημιούργησε υποψίες στην ισπανική αστυνομία. Οι αντιφάσεις στην κατάθεσή του τους οδήγησε τελικά να αντιληφθούν ότι είχαν μπροστά τους τον ίδιο τον δολοφόνο. Η ανακριτική διαδικασία αποκάλυψε το αποτρόπαιο έγκλημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Σαφάρι" των Αρχών για τα επιδόματα "μαϊμού"


Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει δεκάδες καταγγελίες για χορήγηση προνοιακών επιδομάτων "μαϊμού".

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ήδη υπάρχουν ενδείξεις για ατασθαλίες σε συγκεκριμένες περιοχές όπου ζουν Ρομά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή υπάρχουν ολόκληρα κυκλώματα με γιατρούς, δικηγόρους και δημόσιους υπαλλήλους που εκδίδουν επιδόματα "μαϊμού".

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήθεν γονείς της Μαρίας είχαν δηλώσει στο Βόλο 4 παιδιά
"φαντάσματα" ως δήθην κωφάλαλα και εισέπρατταν 15.000 ευρώ ετησίως .

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλίδα επέλεξε να εγχειριστεί στην Ελλάδα


Συγκλονίζει την Ιταλία η περιπέτεια μιας 26χρονης εγκύου, η οποία πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου. Πρόκειται για την Άντζελα Μπιάνκο, η οποία επέλεξε να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική της χώρας μας προκειμένου να μην της στερηθεί η δυνατότητα να γίνει μητέρα.



Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Corriere della Serra, η εγχείρηση θα γινόταν σήμερα.Τις προηγούμενες μέρες η Άντζελα διέψευδε κατηγορηματικά ότι βρισκόταν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Οι «παραδοσιακές μέθοδοι» χημειοθεραπείας, στις οποίες Ιταλοί γιατροί της πρότειναν να υποβληθεί, θα την ανάγκαζαν πιθανότατα, να αποβάλει. Η ίδια, όμως, δεν το δέχθηκε και αποφάσισε να κάνει χρήση τουCybernife. Πρόκειται για ένα ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο επιτρέπει να πλήττονται μόνο τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή,

Το νοσοκομείο του Μπάρι, στο οποίο είχε νοσηλευτεί η νεαρή γυναίκα, έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα από το 2011, αλλά δεν έχουν ακόμη δοθεί όλες οι αναγκαίες άδειες για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Με λίγα λόγια ήρθε αντιμέτωπη με την γραφειοκρατία της Ιταλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν είμαι ο Μπεν. Είμαι Ρουμάνος"


Ένας νεαρός εμφανίστηκε το απόγευμα στην κυπριακή αστυνομία και είπε ότι είναι Ρουμάνος και ότι είναι εκείνος που απεικονίζεται στο βίντεο, το οποίο έχει κινητοποιήσει τις κυπριακές αρχές και την Ιντερπόλ. Ο νεαρός μοιάζει εκπληκτικά με τον Μπεν Νίνταμ.

Η κυπριακή αστυνομία εντόπισε άλλους δύο νεαρούς με αυτά τα χαρακτηριστικά και τους υπέβαλε σε εξέταση DNA.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook


Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση Piper Jaffray, το Facebook δεν αποτελεί πλέον το δημοφιλέστερο social network των εφήβων, αφού την πρωτιά κατέχει πλέον η ανταγωνιστική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, Twitter.



Συγκεκριμένα, το 26% των εφήβων δήλωσε ότι σημαντικότερο social network θεωρεί το Twitter, εκθρονίζοντας το Facebook που συγκέντρωσε ποσοστό προτίμησης 23%, πέφτοντας από το 42% που κατείχε ένα χρόνο νωρίτερα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κοινωνικό δίκτυο συγκέντρωσε το ίδιο ποσοστό με το Instagram (που ανήκει πλέον στη Facebook) το οποίο πέρυσι κατείχε μόλις 12%.

Πάντως, ο Mark Zuckerberg διέψευσε κατηγορηματικά την απομάκρυνση των νέων από το Facebook, ενώ το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα ευρήματα της έρευνα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετάνιωσε η μητέρα της Μαρίας αλλά... ζητάει λεφτά


Μετανιωμένη, με δάκρυα στα μάτια εμφανίζεται η βιολογική μητέρα της μικρής Μαρίας και ζητά την κόρη της πίσω. Μιλώντας στο BBC και στο CNN επιμένει ότι δεν πούλησε το παιδί της αλλά ζητά οικονομική βοήθεια για να αγοράσει σπίτι. Δηλώσεις που προκάλεσαν τα καυστικά σχόλια των διεθνών δικτύων.

Δείτε το βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΠΑΔ: Παράταση στην απογραφή-θεώρηση βιβλιαρίων


Την παράταση απογραφής-θεώρησης και ισχύος βιβλιαρίων του ΟΠΑΔ των εν ενεργεία, συνταξιούχων και μελών αυτών ασφαλισμένων έως τις 30/11/2013 αποφάσισε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ) λαμβάνοντας υπόψη:

1. Τα αιτήματα νησιωτικών περιφερειακών Υπηρεσιών όπου η ηλεκτρονική θεώρηση- απογραφή και διόρθωση στοιχείων των ασφαλισμένων στα Μητρώα του Ο.Π.Α.Δ. καθυστερεί λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των περιοχών αυτών

2. Την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών και τη συνακόλουθη αδυναμία ηλεκτρονικής απογραφής και θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας του προσωπικού τους (διοικητικού και διδακτικού)

3. Την αυξανόμενη προσέλευση κατά τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου των ασφαλισμένων στις Υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ. για τη θεώρηση του βιβλιαρίου τους ενόψει της λήξεως της απογραφής στις 31-10-2013,

4. Τη λήξη στις 31-10-2013 της ισχύος Κ.Υ.Α. σχετικά με την θεώρηση βιβλιαρίων Συνταξιούχων του Ο.Π.Α.Δ. μέσω Κ.Ε.Π.

Αποφασίζει την παράταση της Απογραφής – Θεώρησης και ισχύος των βιβλιαρίων των εν ενεργεία, συνταξιούχων και μελών αυτών ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, έως 30-11-2013.

Επισημαίνεται, ότι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν έως τώρα απογράψει/θεωρήσει τα βιβλιάριά τους στα ΚΕΠ, οφείλουν να προσέρχονται πλέον στις κατά τόπους υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ. Οι λοιποί ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις ήδη κοινοποιημένες εγκυκλίους. (απογραφή/θεώρηση των εν ενεργεία υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους και των ενηλίκων μελών από τις Υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ.)".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης οι Έλληνες


Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης «Άτλας της Ευτυχίας».

Ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων και δημοσιεύεται από το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche». Στον αντίποδα, οι πιο ευτυχισμένοι είναι οι Δανοί.

Οι γερμανοί επιστήμονες Μπερντ Ραφελχούσεν και Ρενάτε Κέχερ, στην ετήσια μελέτη «'Ατλας της Ευτυχίας», επισημαίνουν ότι το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων διευρύνεται πλέον και σε ό,τι αφορά την ευτυχία. Ποτέ, όπως τονίζουν, από το 2002 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτη, η διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης δεν υπήρξε μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Ελλάδας και Δανίας η διαφορά βρισκόταν τότε στις 3,4 μονάδες, ενώ σήμερα έχει διευρυνθεί στις 5,5 μονάδες.

Στην έρευνα συμμετέχουν κάθε χρόνο 3.000 Ευρωπαίοι, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις για την προσωπική τους κατάσταση, την οποία αξιολογούν οι ίδιοι, σε κλίμακα από 0 μονάδες (πολύ δυσαρεστημένος) ως 10 μονάδες (πολύ ευχαριστημένος). Το 2007 η Ελλάδα είχε βαθμολογηθεί με 5,7 μονάδες, ενώ σήμερα περιορίζεται στις 3,4. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπου ο βαθμός «ευτυχίας» μειώθηκε αισθητά. Αντιθέτως, κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο βαθμός «ευτυχίας» για τους λαούς των χωρών της Βαλτικής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός εντατικής ο Τζαβάι


Καλά νέα για τον μπασκετμπολίστα της Γαλατάσαραϊ.

Σε κανονικό δωμάτιο του νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη, μεταφέρθηκε ο Νέιτ Τζαβάι. Οι τελευταίες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Αυστραλός σέντερ ήταν καλές και κρίθηκε πως δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνει στην εντατική.


Εκτός εντατικής ο Τζαβάι

Ο άσος της Γαλατάσαραϊ, που είχε παρουσιάσει μούδιασμα στο αριστερό χέρι και πόνο στο στήθος μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, αποδείχτηκε πως είχε έναν τραυματισμό στο κεφάλι και τον αυχένα, αλλά έχει παρουσιάσει βελτίωση. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, η νευρολογική και η καρδιακή κατάσταση του Τζαβάι είναι καλή, αλλά θα χρειαστεί να παραμείνει για λίγες ακόμη μέρες υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στη δράση. Πάντως η Γαλατάσαραϊ απέκτησε τον Ποπς Μενσά-Μπονσού για να καλύψει το κενό του.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαρτογράφηση του προσωπικού των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ


Απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θέσεις διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων.

Συνολικά, 7.670 υπάλληλοι εργάζονται στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί λόγω και της διαθεσιμότητας. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι να εξετάσουμε τις ειδικότητες που έχουν οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων είναι κατά σειρά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα σε Αριστοτέλειο, Μετσόβιο και Καποδιστριακό υπηρετεί σχεδόν το 39% του συνόλου των υπαλλήλων όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί.

Από τους 7.670 υπαλλήλους οι πλειονότητα εντάσσεται στις κατηγορίες ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Με βάση την κατανομή του προσωπικού ανά επίπεδο εκπαίδευσης προκύπτει ότι το 44% είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 17% είναι οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ, ενώ επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει το 33% και μόλις το 6% είναι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σκληρό πόκερ» για τα θαλάσσια σύνορα


Προσπάθεια για μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε διμερές επίπεδο με τους γείτονές μας (εκτός Τουρκίας) έχει ξεκινήσει η Αθήνα, με στόχο όχι μόνο την αποσαφήνιση των περιοχών που η χώρα μας μπορεί να ασκήσει κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα, αλλά κυρίως για να διαμορφωθεί μια κρίσιμη διπλωματική μάζα στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός και η αποδοχή «επί χάρτου» των διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στον γρίφο του Καΐρου η λύση για την ελληνική ΑΟΖ

Μια εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα δημιουργεί διαπραγματευτικό κεκτημένο στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτει πρακτικά και εθιμικά συγκεκριμένο πλαίσιο για τις συνομιλίες, εάν και όποτε ξεκινήσουν με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εφαρμοσθούν οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες προκαταρκτικές επαφές και συνομιλίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο, που είναι κρίσιμες για την όλη διαδικασία, καθώς και με τις δυο χώρες έχουν προκύψει εμπόδια πίσω από τα οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Ιδιαίτερα περίπλοκη και ακανθώδης έχει αποδειχθεί η συζήτηση με τους Αιγύπτιους για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν επτά χρόνια και έχει περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα.



Ενστάσεις για το Καστελόριζο

Η προσπάθεια της Αθήνας τώρα έγκειται κυρίως στην επανάληψη της προσήλωσης των δύο χωρών στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας και η απόσυρση εκ μέρους του Καΐρου θέσεων που υιοθέτησαν οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις και αντανακλούσαν απολύτως τις τουρκικές θέσεις, τόσο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όσο και την ακύρωση της επήρειας του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων του.

Το Κάιρο στη διάρκεια των συνομιλιών ήδη από το 2007, αν και είχε αποδεχθεί την αρχή της μέσης γραμμής, εξέφρασε προς την ελληνική αντιπροσωπεία την εκτίμηση ότι η χάραξη της μέσης γραμμής μπορεί να μην οδηγεί σε δίκαιο αποτέλεσμα όπως επιτάσσει το Δίκαιο της Θάλασσας και έθεσε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα νησί μικρό όσο το Καστελόριζο να έχει πλήρη επήρεια».

Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων (22 Ιουνίου 2009) η ελληνική πλευρά βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν η αιγυπτιακή πλευρά απάντησε με άλλη πρόταση, η οποία υιοθετούσε τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Στις αλλαγές που παρουσίασε επί του ελληνικού χάρτη η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία περιόριζε την προς οριοθέτηση ζώνη κατά το 1/3, επιδιώκοντας «την εξαίρεση από την οριοθέτηση περιοχών για τις οποίες προβάλλει δικαιώματα η Τουρκία».

Η αιγυπτιακή αυτή θέση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα και ουσιαστικά από τότε πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις.

Η ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι και η χείρα βοηθείας που έτεινε η Αθήνα και η Λευκωσία στη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου δημιούργησε αισιοδοξία για διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος από το Κάιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας όμως, έχει προκύψει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, με την Αίγυπτο να εποφθαλμιά μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, το οποίο... συμπτωματικά είναι το μοναδικό μέρος ολόκληρης της περιοχής που έχουν πραγματοποιηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την εταιρεία TGS (Σεπτέμβριος του 2001 - Απρίλιος του 2002) με το σκάφος TGS NOPEC. Και ήδη στην περιοχή αυτή η Αίγυπτος από το 2012 έχει προκηρύξει διαγωνισμό παραχώρησης αδειών για πετρελαϊκές έρευνες.

Δυστοκία με τα Τίρανα

Πίσω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του κρύβεται ο Εντι Ράμα

Και με την Αλβανία η υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη καθώς ο νυν πρωθυπουργός Εντι Ράμα είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την παραπομπή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας (που είχαν υπογράψει μάλιστα οι δύο κυβερνήσεις) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας που οδήγησε τελικά στην ακύρωση της Συμφωνίας.

Τώρα ο κ. Ράμα εμφανίζεται (τουλάχιστον όπως ανεπισήμως ανέφερε στον κ. Βενιζέλο) έτοιμος να συζητήσει το θέμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα, με την επισήμανση όμως ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας, όταν υπήρξε η καταγγελία της Συμφωνίας, ήταν ότι δεν είναι άσχετη με τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει και ο ίδιος ο κ. Ράμα με την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ήθελε να αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με οποιαδήποτε γειτονική χώρα της που θα δεχόταν ως βάση τις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΣΠΕΡΤ: Παραμένουμε στο Ραδιομέγαρο


Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ μαζί με την κοινωνία δεν δεχτήκαμε να επικυρώσουμε την αντισυνταγματική και φασιστική απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Για σχεδόν πέντε μήνες συνεχίζουμε να κρατάμε την ΕΡΤ ανοιχτή σε όλη την Ελλάδα και να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα, καθώς και ενημέρωση μέσω του www.ertopen.com. Όσες Π.Ν.Π., όσες τροπολογίες – «ντροπολογίες» κι αν καταθέσει η κυβέρνηση για να κλείσει την ΕΡΤ, δεν πρόκειται να κάμψει την αταλάντευτη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, για την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΕΡΤ. Το ίδιο σταθερή είναι και η απόφαση των εργαζομένων να τη διατηρήσουν ανοιχτή, πηγή ανεξάρτητης ενημέρωσης και πολιτισμού.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για έβδομη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στους Δήμους και σε μέτωπα του ιδιωτικού τομέα, το προηγούμενο διάστημα απάντησαν στις κυβερνητικές επιθέσεις με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Ένα αντιφασιστικό ποτάμι γέμισε τους δρόμους των πόλεων μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και υποχρέωσε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη να προχωρήσουν στη σύλληψη των επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής στον αντιφασιστικό αγώνα, που σηματοδότησε την απαρχή της αντίστασης, ενέπνευσε τους μετέπειτα κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στη φασιστική χούντα. Δίνει έμπνευση στους σημερινούς αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή των πολιτικών της καταστροφής που φέρνουν τα μνημόνια, τα οποία υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Μετά την παρέλαση παραμένουμε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και διαδηλώνουμε ως το Ραδιομέγαρο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που έστρωσε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή και οδηγεί τους εργαζόμενους με τα μνημόνια στην εξαθλίωση.

Ενάντια:
στο «μαύρο στην ΕΡΤ»
στα λουκέτα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων
στις διαθεσιμότητες, στις απολύσεις, στις επιστρατεύσεις απεργών.

Ενάντια στο φασισμό



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε την άρση της επίταξης


Την άρση της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης των ναυτικών, εισηγήθηκε, προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των πληρωμάτων για τα Επιβατηγά, Επιβατηγά Οχηματαγωγά και Φορτηγά Οχηματαγωγά πλοία του Εμπορικού Ναυτικού είχαν υπαχθεί σε καθεστώς πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης υπηρεσιών, από το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2013.«Σήμερα, υλοποιούμε ένα πάγιο αίτημά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Με αυτόν τον τρόπο επικυρώνουμε τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει μαζί της, με κοινό γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να βγει η χώρα από την κρίση, ο Έλληνας ναυτικός διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Νοεμβρίου. Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει υπογραμμίσει, ότι η 24ωρη απεργία των ναυτικών, στις 6 Νοεμβρίου, δεν είναι μία τυχαία διαμαρτυρία αλλά κινητοποίηση επιβίωσης και αντίστασης.

«Οι Έλληνες ναυτεργάτες πρώτοι από όλους έχουν νοιώσει στο "πετσί" τους τη μάστιγα της ανεργίας, τις συνεχείς απολύσεις, τις συνεχείς μειώσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων, τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους στον χώρο της ακτοπλοΐας και την απεμπόληση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αποφάσισαν απο 1ης Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου να προχωρήσουν σε μείωση του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 50% εκμεταλλευόμενες το άρθρο 29 του νόμου 4150 του 2013 περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, δεκάδες εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και επικοινωνούν καθημερινά με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ζητώντας τη στήριξή της.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς κάνουν λόγο για μείωση της επιβατικής κίνησης τη συγκεκριμένη περίοδο, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, και για υπέρογκο λειτουργικό κόστος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αυθαίρετα


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολίτες από διαφορές περιοχές της χώρας (Μαρούσι Αττικής, Ηγουμενίτσα, κ.ά.), κατέθεσαν προσφυγές κατά του νέου νόμου 4137/2013,για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.

Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος 4137/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη, με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, κ.τ.λ., είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

Οι πολίτες υπογραμμίζουν στις προσφυγές τους, ότι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα «επιβραβεύει κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος του νόμιμου πολεοδομικού σχεδιασμού και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Μεταξύ των άλλων, οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ σημειώνουν ότι ο Ν. 4137/2013 προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση όσοι δεν παρανόμησαν και σεβάστηκαν τη πολεοδομική νομοθεσία, έναντι αυτών των οποίων τα κτίσματα εξαιρούνται, καίτοι οι ίδιοι είχαν προηγουμένως αυθαιρετήσει και κτίσει χωρίς οικοδομική άδεια. Αντίθετα, προσθέτουν οι νομοταγείς πολίτες θα πρέπει να ανέχονται στο διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαιρέτων κατασκευών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθήνα-Κατερίνη με μόλις 20 ευρώ κατανάλωση


Με μόλις δύο πρατήρια φυσικού αερίου να λειτουργούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, στις περιοχές της Ανθούσας και των Άνω Λιοσίων, δεν φαντάζει και πολύ πρακτικό για τους οδηγούς να μετατρέψουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους για να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου.

Ωστόσο το να διανύσουν 440 χιλιόμετρα με μόλις 20,80 ευρώ είναι σίγουρα αρκετά δελεαστικό.
Τόσα είναι τα χρήματα που ξόδεψε ένα VW PASSAT για να διανύσει την απόσταση Αθήνα-Κατερίνη (440 χιλιόμετρα) την ίδια ώρα που το κόστος της βενζίνης ανήλθε σε 43,56 €. Δηλαδή η δαπάνη για φυσικό αέριο ήταν 53% χαμηλότερη από τη βενζίνη., σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΔΕΠΑ, με αφορμή τα εγκαίνια του τρίτου πρατηρίου φυσικού αερίου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Πάντως είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί εύκολα και οικονομικά σε όχημα που μπορεί να καταναλώσει και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), με το χρόνο που χρειάζεται για την απόσβεση να υπολογίζεται (ανάλογα με τα ετήσια χιλιόμετρα) ακόμα και σε λιγότερο από ένα έτος.



Την ίδια ώρα, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν λανσάρει οχήματα που είναι εργοστασιακά εφοδιασμένα με διπλό σύστημα τροφοδοσίας, βενζίνης και φυσικού αερίου, τα οποία, έχουν τιμές που δεν διαφέρουν σημαντικά από τα βενζινοκίνητα.

Επισημαίνεται ότι η τιμή πώλησης του CNG είναι 1 ευρώ/κιλό, ενώ κατά τη ΔΕΠΑ ένα κιλό φυσικό αέριο κίνηση είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1.3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

Το δίκτυο
Η ανάπτυξη ενός δικτύου ανεφοδιασμού με 8 πρατήρια σε μεγάλες πόλεις έως τα τέλη του έτους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την ΔΕΠΑ ενώ το 2014 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση ακόμα 4-6 πρατηρίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλο καύσιμο το φυσικό αέριο και άλλο το υγραέριο!!!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την κατάργηση των εφημεριών


Ανοικτή επιστολή υπογράφουν γιατροί του νοσοκομείου Κατερίνης επισημαίνοντας ότι η απόφαση να καταργηθούν οι εφημερίες ετοιμότητας για τον μήνα Οκτώβριο των ιατρών της χειρουργικής κλινικής, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

Διαβάστε τι αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Ασθενής 69 ετών, Φεβρουάριος 2013: Οξεία κοιλία, νεκρωτική παγκρεατίτιδα

Ασθενής 87 ετών, Φεβρουάριος 2013:Ολιγαιμική καταπληξία, αιμορραγία αν. πεπτικού

Ασθενής 65 ετών, Ιούνιος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 15 ετών, Ιούνιος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση λεπτού εντέρου

Ασθενής 51 ετών, Ιούλιος 2013: Κάκωση κοιλίας, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 75 ετών, Ιούλιος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη μεσεντερίου

Ασθενής 23 ετών, Αύγουστος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 83 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση παχέος εντέρου

Ασθενής 21 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 59 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση παχέος εντέρου

Ασθενής 56 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, περιτονίτιδα

Για τους περισσότερους από τους πολίτες της Πιερίας τα παραπάνω δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, σημαίνουν όμως πάρα πολλά για γονείς, παιδιά, αδέλφια και φίλους που περίμεναν με αγωνία έξω από τις αίθουσες χειρουργείων στο Νοσοκομείο Κατερίνης, κάποιο απόγευμα, Σαββατοκύριακο ή τις άγριες μεταμεσονύκτιες ώρες.

Πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, όπου ο εφημερεύων χειρουργός κάλεσε για βοήθεια δεύτερο χειρουργό, ευρισκόμενο σε εφημερία ετοιμότητας στο σπίτι του, προκειμένου να έχει ο ασθενής την θετικότερη δυνατή κατάληξη, ειδάλλως κινδύνευε να πεθάνει.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν.Κατερίνης -μετά από εντολή του Διοικητή -με έγγραφό του, όπου αναφέρεται αυτολεξεί «….σας γνωρίζουμε ότι οι εφημερίες ετοιμότητας για τον Μήνα Οκτώβριο των Ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής καταργούνται» καταργεί τις εφημερίες ετοιμότητας στην Χειρουργική Κλινική( όπως αυτές αναφέρονται στο πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου 2013 που κατέθεσε η Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής και εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση στις 30.9.2013), θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς, καθώς δεν θα υπάρχει χειρουργός σε εφημερία ετοιμότητας να καλύψει 1. αν προκύψει επείγον χειρουργείο αυξημένης βαρύτητας 2. αν προκύψει σοβαρό χειρουργικό πρόβλημα στο ΤΕΠ ή σε κλινική του Νοσοκομείου ενώ ο μοναδικός χειρουργός θα είναι απασχολημένος σε εν εξελίξει επέμβαση.

Επίσης με νέο έγγραφο του -με εντολή του Διοικητή- ο αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν.Κατερίνης εντέλλεσαι τους χειρουργούς που είχαν ενεργό εφημερία στις 24.10.2013 και 25.10.2013 να καλύψουν εφημερία στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Ημαθίας, αφήνοντας το Γ.Ν. Κατερίνης χωρίς χειρουργό.

Οι απίστευτες αυτές προτάσεις βρίσκονται σε έγγραφα εντολής κάλυψης εφημερίας από ειδικό χειρουργό του Νοσοκομείου Κατερίνης για το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (πρώην Γ.Ν. Βέροιας), δηλαδή για την κάλυψη του νομού Ημαθίας που διαθέτει 3 χειρουργούς στη Βέροια και 3 στη Νάουσα από το Νοσοκομείο Κατερίνης που διαθέτει 4 χειρουργούς για τον Νομό Πιερίας.

Η Χειρουργική Κλινική καλύπτει τακτικά και επείγοντα χειρουργεία, τακτικά ιατρεία, ιατρείο μαστού και επείγοντα χειρουργικά περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Από τις αρχές του 2013, μετά την αποχώρηση δύο διευθυντών λόγω συνταξιοδότησης, έμεινε με 3 ειδικούς χειρουργούς, χωρίς να μειώνονται αναλόγως ούτε οι ημέρες και ώρες εφημερίας ούτε ο αριθμός των ασθενών, που αντιθέτως αυξάνεται. Τότε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις προς τη Διοίκηση, βρέθηκε η "λύση" να εφημερεύει για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2013 για 5 ενεργείς εφημερίες και Μάιο 2013 για 3 ενεργείς εφημερίες με την συναίνεσή του πάντα, ο Κατερινιώτης στην καταγωγή επικουρικός χειρουργός του Νοσοκομείου Βέροιας, όντας ο πέμπτος ειδικός χειρουργός του Νοσοκομείου Βέροιας τότε, ενώ τον Ιανουάριο και Ιούνιο 2013 το πρόγραμμα εκτελέστηκε από τους εδώ 3 χειρουργούς μόνο (που μεταφράζεται 9-11 ενεργείς εφημερίες και 8-12 εφημερίες ετοιμότητας έκαστος). Τον Ιούλιο 2013 κάπως σταθεροποιήθηκε προσωρινά η κατάσταση με την πρόσληψη επικουρικού χειρουργού ετήσιας σύμβασης, για να θεωρηθεί αυτές τις μέρες από την Διοίκηση του Γ.Ν. Κατερίνης ότι μπορεί να «παραχωρεί» σε άλλα Νοσοκομεία τους χειρουργούς, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε από 1.1.2013 έως και σήμερα δουλεύουν υπερβαίνοντας κάθε διάταξη προστασίας των δικαιωμάτων του εργαζομένου και βάζοντας σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική τους υγεία για το καλό των ασθενών του νομού Πιερίας.

Κάναμε υπομονή πολλούς μήνες και θεωρούσαμε ότι συνδικαλιστικά προβλήματα και δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου ενδιαφέρουν ελάχιστους, όταν πολλοί συμπολίτες μαστίζονται από την ανεργία ή την φτώχια. Η τελευταία απόφαση όμως κατάργησης των εφημεριών ετοιμότητας, και η αυταρχικότητα που επιδείχθηκε, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με αυτή την επιστολή θελήσαμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αν λοιπόν βρεθείτε στα Επείγοντα Χειρουργικής με ουρολογικό πρόβλημα και δεν εφημερεύει ουρολόγος, με ΩΡΛ πρόβλημα και δεν εφημερεύει ΩΡΛ, με οφθαλμολογικό πρόβλημα και δεν εφημερεύει οφθαλμίατρος ή με χειρουργικό πρόβλημα και ο χειρουργός με τους ειδικευόμενους ιατρούς βρίσκεται στο χειρουργείο, απευθυνθείτε στη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση.

Με τιμή

Δήμητρα Μανωλακάκη – Διευθύντρια Χειρουργικής

Νικόλαος Γκιάτας – Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής

Μιλτιάδης Χανδόλιας – Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής

Σοφία Ιωσηφίδου – Επιμελήτρια Β΄ Χειρουργικής, Επικουρική Ιατρός»



Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο που αλλάζει την Αθήνα


Σε θελκτική μεσογειακή πρωτεύουσα θα μεταμορφωθεί η πληγωμένη σήμερα Μητρόπολη των Αθηνών, με το νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής 2021» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.



Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, που θα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ., από το Σύνταγμα έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, που θα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ., από το Σύνταγμα έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το φιλί της ζωής θα δώσει στην ιστορική πόλη το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ), το οποίο σήμερα η πρωτεύουσα υποδέχεται ως έρημος τόπος, αφιλόξενος για κατοίκηση ή επαγγελματική δραστηριότητα, μοιραία εγκαταλειμμένος στα ναρκωτικά, την πορνεία και την παραβατικότητα. Η καρδιά της πόλης θα χτυπήσει ξανά με τα έργα και τις παρεμβάσεις του νέου Ρυθμιστικού, που προβλέπει μεγαλεπήβολα σχέδια για τα χρονικά της πρωτεύουσας, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με πόρους κυρίως από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διπλή ανάπλαση

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο περιλαμβάνει το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου έκτασης 200 στρεμμάτων που θα εκτείνεται μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη διπλή ανάπλαση της περιοχής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και του Ελαιώνα που θα προσδώσει πάνω από 400 στρέμματα πρασίνου στο Αστυ, την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Βοτανικό, τη μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ Κηφισού στον Ελαιώνα (ΣΥΛ), τη δημιουργία συνεχούς δικτύου από τον Ελαιώνα μέχρι τον Ρέντη, όπου μια καλή σκέψη είναι και η μετεγκατάσταση της λαχαναγοράς και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου.

«Το ΡΣΑ επαναπροσδιορίζει τον ρόλο, τη σημασία και τον χαρακτήρα του Ιστορικού Κέντρου», τονίζει το μέλος του ΟΡΣΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ακόμη, την απομάκρυνση του σταθμού απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων από την Ιερά οδό για να γίνει χώρος πρασίνου, την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, το άνοιγμα της πόλης στο παραλιακό μέτωπο και έργα ανάπλασης από το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα, την ανάδειξη του Φαληρικού Ορμου, το πάρκο στη Δραπετσώνα, τις αναπλάσεις στον Δήμο Πειραιά, το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του ΚΕΛ Ψυττάλειας ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποδώσει 800.000 κ.μ. νερού ημερησίως για την άρδευση των ορεινών όγκων περιαστικών αλσών του Ελληνικού, καθώς και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, τη μετεγκατάσταση οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων και πλήθος άλλες παρεμβάσεις.

Ακόμη προωθείται η μείωση των συντελεστών δόμησης στις περιοχές κατοικίας, η μετατροπή της Βασιλίσσης Ολγας και της Πανεπιστημίου σε άξονες πεζών, ποδηλάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ο επανασχεδιασμός των λεωφόρων Αμαλίας, Πειραιώς και Πατησίων.

Με σύντομο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, το νέο σχέδιο νόμου εντάσσεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Εθνικής Μεταρρυθμιστικής Χωρικής Ανασυγκρότησης, η οποία ευελπιστεί να επιλύσει τα κενά και τις ασυμβατότητες του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου και των επιμέρους Ειδικών Χωροταξικών, των Ρυθμιστικών Σχεδίων των αστικών κέντρων, ενσωματώνοντας τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν μωρό σε πορτ-μπαγκάζ ΙΧ


Η ανακάλυψη στη Γαλλία στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου ενός μωρού, το οποίο ζούσε εκεί ίσως από τη στιγμή της γέννησής του και χωρίς καμία φροντίδα, έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία.

Το μωρό, ένα κοριτσάκι ηλικίας από 15 ως 23 μηνών, το οποίο σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, παρουσιάζει "σημαντική καθυστέρηση" όσον αφορά το ύψος, το βάρος και τη νοητική του ικανότητα, εντοπίστηκε την Παρασκευή γυμνό, αφυδατωμένο, βρώμικο και πιθανότατα με πυρετό, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου των γονιών του.

Η μητέρα είχε αφήσει το αυτοκίνητό της σε ένα συνεργείο στο Τερασόν της κεντρικής Γαλλίας. Ο υπεύθυνος του συνεργείου όταν άκουσε "περίεργους θορύβους, σαν βογκητά", άνοιξε το πορτ-μπαγκάζ και ειδοποίησε την αστυνομία.

"Ακόμα δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Ήταν τρομακτικό θέαμα να βλέπει κανείς ένα κοριτσάκι μέσα στα περιττώματα, να μην μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του, κάτασπρο σαν το γύψο και με τα μάτια του να γυρίζουν ανάποδα. 'Ήταν φοβερό", είπε ο Γκιγιόμ Ικασέλ, 32 ετών, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό της μικρής.

Η μητέρα, μια 45χρονη και ο 40χρονος σύντροφός της συνελήφθησαν την Παρασκευή και παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστή της πόλης Μπρίβ. Χθες, τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στέρηση τροφής, φροντίδας και άσκηση βίας στο κοριτσάκι και αφέθησαν ελεύθεροι.

Τρία ακόμα παιδιά του ζευγαριού, ένα κοριτσάκι 4 ετών και δυο αγόρια 9 και 10 ετών που πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, δόθηκαν σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Το κοριτσάκι, το οποίο δεν μιλάει, δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο όσον αφορά την υγεία του, ωστόσο παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά το ύψος, το βάρος και τη νοητική του ικανότητα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μπριβ, Ζαν-Πιερ Λαφίτ, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν το παιδί ζούσε στο πορτ-μπαγκάζ από τη στιγμή της γέννησής του.

Ο υπεύθυνος του συνεργείου δήλωσε ότι η μητέρα είχε φέρει και πριν από λίγο καιρό το αυτοκίνητο για κάποιες επισκευές και ότι υπήρχε μια μυρωδιά σ΄αυτό.

Ο Ιγκασέλ πρόσθεσε ότι ξαφνιάστηκε με τη συμπεριφορά της μητέρας όταν ανακαλύφθηκε το μωρό στο πορτ-μπαγκάζ. "Το έβρισκε φυσικό, αυτό ήταν που μάς σόκαρε πολύ. Τής ζητήσαμε να βγάλει αμέσως το μωρό από το αυτοκίνητο και να του δώσει να πιεί νερό", είπε.

Πυροσβέστες δήλωσαν ότι το κοριτσάκι βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης οξυγόνου εάν έμενε στο πορτ-μπαγκάζ 15 λεπτά με μισή ώρα περισσότερο, πρόσθεσε ο υπεύθυνος του συνεργείου.

Η μητέρα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι γέννησε μόνη της και ότι έκρυψε το παιδί από το σύντροφό της, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δε γνώριζε για την ύπαρξή του.

Το ζευγάρι αντιμετωπίζει ποινή δεκαετούς κάθειρξης.

Η μητέρα, Γαλλίδα πορτογαλικής καταγωγής, είναι άνεργη. Ο άνδρας, ο οποίος είναι Πορτογάλος και εργαζόταν σε οικοδομές, είναι επίσης άνεργος. Όταν συνελήφθη, την Παρασκευή το βράδυ, ήταν μεθυσμένος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Μαρία είναι κόρη μου, τη θέλω πίσω»


Αρνήθηκε ότι πήρε λεφτά για να δώσει το παιδί η βιολογική μητέρα.

Στην κρίση της κοινής γνώμης της Βουλγαρίας παρουσίασε την δική της ιστορία η βιολογική μητέρα της μικρής Μαρίας, Σάσα Ρούσεβα, η οποία εμφανίστηκε μαζί με τον άνδρα της Αθανάς και με τρία παιδιά της το βράδυ της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου, στην τηλεοπτική εκπομπή του γνωστού Βούλγαρου δημοσιογράφου Μάρτιν Καρμπόφσκι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Σάσα Ρούσεβα, μετέβη για δουλειά στην Ελλάδα το 2008 μαζί με τον άνδρα της και χωρίς να ξέρει ότι ήταν έγκυος «μέχρι που είδα την κοιλιά μου να φουσκώνει σιγά – σιγά», όπως είπε. Στην περιοχή της Λαμίας «δουλεύαμε στα χωράφια, λίγο πορτοκάλια, λίγο πατάτα, λίγο πιπεριές, ότι προκύψει», κατά τα λόγια της.

«Η Μαρία είναι κόρη μου, τη θέλω πίσω»

Την φροντίδα των υπόλοιπων παιδιών της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, Νικολάεβο, είχε αναλάβει η μία από τις δύο μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας. Έτσι συνεχίστηκαν τα πράγματα επί επτά μήνες, στη διάρκεια των οποίων η Σάσα Ρούσεβα είχε μαζί της τη νεογέννητη κόρη της, όπως είπε. Τότε, όμως, «η κόρη μου έφυγε με άνδρα, τα παιδία είχαν μείνει μόνα ενώ εγώ ήμουν άνεργη και δεν είχα καθόλου λεφτά να τους στείλω», κατά τα λόγια της.

«Τότε ήρθε μια ξανθιά γυναίκα, μου είπε να αφήσω το παιδί και υποσχέθηκε να το φροντίζει σαν εμένα μέχρι να μαζέψω χρήμα και να έρθω να το πάρω. Εγώ τη εμπιστεύτηκα επειδή φαινόταν πολύ καλή και της άφησα το μωρό» πρόσθεσε η Σάσα Ρούσεβα.

Σε ερώτηση αν έχει τα στοιχεία αυτής της γυναίκας, η Ρούσεβα απάντησε, ότι δεν τα θυμάται, επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Καρμπόφσκι γιατί δεν επικοινώνησε μαζί της στη συνέχεια, η κα Ρούσεβα είπε, ότι η μυστηριώδης ξανθιά δεν απαντούσε στο κινητό τηλέφωνο της. Ενώ η ίδια η Σάσα δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα επειδή γέννησε στη συνέχεια άλλα δύο παιδιά αλλά ούτε είχε τα λεφτά για να το κάνει, όπως είπε.

«Πώς να του αρνηθώ; Αφού είναι άνδρας μου! Και εγώ δεν έχω λεφτά να κάνω έκτρωση!»

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η γυναίκα στον προβληματισμό του παρουσιαστεί «γιατί οι Ρομά κάνουν τόσα πολλά παιδιά, αφού δεν έχουν μέσα να τα συντηρούν», όπως είπε.

Στην ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία, υποστήριξε ότι δεν το έκανε, επειδή δεν είχε ούτε ληξιαρχική πράξη, ούτε άλλα έγγραφα που να τεκμηριώνουν τη σχέση της με το παιδί.

Σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν την προαναφερόμενη «ξανθιά γυναίκα» ως μεσάζοντας κυκλώματος εμπορίας βρεφών που πλήρωσε για τη Μαρία 400 ευρώ στην μάνα της και προσπάθησε, μετά, να δώσει το παιδί για υιοθεσία σε επιχειρηματία της Λάρισας, αλλά εκείνος το επέστρεψε, όταν φάνηκε πως έχει πρόβλημα όρασης, η Σάσα Ρούσεβα αρνήθηκε και πάλι επίμονα και ενεργά, ότι πληρώθηκε για το παιδί της.

«Αν είχα πάρει λεφτά, θα ζούσαμε έτσι όπως ζούμε τώρα; Αν είχα λεφτά, θα είχα κρεβάτι, θα είχα σεντόνια, θα είχα πάπλωμα, θα είχα κουζίνα… Δεν θα πεινάγαμε, όπως πεινάμε τώρα» είπε η γυναίκα.

«Με ξεγέλασε μια κακιά γυναίκα και της άφησα να μου το πάρει το παιδί. Το μετανιώνω πικρά αυτό το λάθος μου και πονάει η ψυχή μου τέσσερα χρόνια τώρα. Το θέλω πίσω το παιδί μου! Εγώ το γέννησα, κανένας άλλος! Ξέρεις πως ράγισε η καρδιά μου, όταν το είδα στην τηλεόραση να χορεύει τσιφτετέλι, να ζητιανεύει με τα χεράκια του κατάμαυρα από τη βρωμιά! Πήγα να τρελαθώ, τέσσερις μέρες τώρα ούτε μπουκιά ψωμί δεν μπορώ να βάλω στο στόμα μου! Μπορεί να είμαι πάμφτωχη, να μην έχω ρούχο να φορέσω, αλλά ποτέ δεν άφησα κανένα παιδί μου να ζητιανεύει στη Βουλγαρία! Ούτε να κλαίει από την πείνα, επειδή δεν έχει ψωμί να φάει!»



Διαβάστε περισσότερα...

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής


Οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν όλο και αυξάνονται.

Μόνος ένας πλανήτης μπορεί αποδεδειγμένα να υποστηρίξει τη ζωή, και δεν είναι άλλος από τη Γη. Ωστόσο, με τους τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια κόσμους στο μέγεθος της Γης που υπάρχουν στο γαλαξία μας και τα καινούργια στοιχεία παράξενων ειδών ζωής που ευδοκιμούν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν όλο και αυξάνονται.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2013, το διαστημικό ρόβερ της NASA, το Curiosity, βρήκε κάτι στον πλανήτη Άρη που ήταν το ορόσημο της εξερεύνησης για εξωγήινη ζωή. Πλήρως εξοπλισμένο, το ρόβερ, που είχε το μέγεθος ενός SUV, σύρθηκε στο έδαφος του κρατήρα Γκέιλ, του οποίου το ύψος έφτανε τα 15.000 πόδια (4.570 μέτρα). Το ρόβερ είχε φτάσει στο έδαφος πιο πριν με τη βοήθεια ενός σύνθετου αεριωθούμενου γερανού.

Έπειτα, περίπου 355 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αλλά μόλις λίγα μέτρα από το χώρο που προσγειώθηκε, το Curiosity εξερεύνησε μια ρηχή λακκούβα με το όνομα Yellowknife Bay. Το μηχάνημα κύλησε σε ένα ξηρό βραχώδες υπόστρωμα που έχει γίνει σαθρό υπό την διαρκή έκθεσή του στην αρειανή ατμόσφαιρα. Εκεί, το ρόβερ τρύπησε το βραχώδες υπόστρωμα και μέσα σε λίγα λεπτά βγήκε από τη στενή διάνοιξη μια γκρι σκόνη, την οποία το Curiosity συνέλεξε ως δείγμα.

Το δείγμα αυτό περιείχε σμεκτίτη άργιλο, ο οποίος στη Γη συναντάται σε πεδιάδες με μαλακό έδαφος και περιοχές που πλήττονται από μουσώνες. Σήμερα, ο Άρης είναι κατά κύριο λόγο άνυδρος, χτυπημένος από παγκόσμιες θύελλες σκόνης, ενώ η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει ακόμα και 76 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν, από ό,τι φαίνεται, ένα ποτάμι γλυκού νερού σχηματιζόταν στις παρυφές του κρατήρα Γκέιλ και κατέληγε σε μια λίμνη στο Yellowknife Bay. Ο ουρανός ήταν τότε πιο μπλε, πιθανόν, και πιο συννεφιασμένος και το έδαφος δεν είχε ακόμη μετατραπεί από γκρι σε κόκκινο. Το Όρος Σαρπ που φτάνει στα 5.480 μέτρα ύψος πάνω από τον πάτο του κρατήρα ίσως να ήταν σκεπασμένο με πάγο και χιόνι.

Το Curiosity βρήκε μέσα στον αρχαίο άργιλο πολλά στοιχεία βασικά για τη ζωή, όπως διοξείδιο, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και φώσφορο. Δεν γνωρίζουμε αν τα βακτήρια ή τα φυτά και τα ζώα που μπορεί να μοιάζουν με αυτά που έχουμε στη Γη, υπήρχαν κάποτε στην περιοχή Yellowknife Bay, αλλά θα μπορούσαν.

Το Curiosity είναι ο πιο πρόσφατος ρόβερ-εξερευνητής στη μακρόχρονη εξερεύνηση του Άρη από τους ανθρώπους, μια προσπάθεια που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το ρόβερ Opportunity, το οποίο έκλεισε δέκα χρόνια εξερεύνησης, καθώς κι άλλα τρία διαστημόπλοια σε τροχιά στο διάστημα. Ωστόσο, το Yellowknife Bay ήταν το πρώτο σημείο που παρατηρήθηκε ποτέ στον πλανήτη Άρη και γενικά στο σύμπαν, το οποίο δείχνει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής και έξω από τη Γη.

Γενιές και γενιές επιστημόνων και οπαδών της επιστήμης πίστευαν πάντα ότι θα βρίσκονταν δείγματα ζωής στο σύμπαν, αν όχι κι ολόκληροι πολιτισμοί, τουλάχιστον στρώματα βακτηρίων ή θηρία με πλοκάμια στους ωκεανούς, κάτι τέλος πάντων που θα έδειχνε ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τη Γη. Για δεκαετίες ολόκληρες, τα στοιχεία ήταν λίγα και φτωχά, αλλά πλέον, το 2013, οι ενδείξεις συνηγορούν με εκείνους που πίστεψαν σε αυτό το σενάριο. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα από τις εξερευνήσεις, τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα ρόβερ.

Παλιότερα, οι πλανήτες θεωρούνταν σπάνιοι, αλλά το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler απέδειξε ότι οι εξωγήινοι κόσμοι όχι απλά υπάρχουν, αλλά είναι δισεκατομμύρια. Οι επιστήμονες είχαν φανταστεί ότι το σύμπαν είναι στεγνό από νερό, αλλά νέες έρευνες έδειξαν ότι είναι γεμάτο με πλανήτες που έχουν νερό και η έκπληξη ήταν ότι η ύπαρξη ζωής δεν είναι κάτι τόσο εύθραυστο όσο νόμιζαν, αλλά ίσα ίσα κάτι πολύ ανθεκτικό, που αντέχει και στα πιο σκληρά περιβάλλοντα.

Τα συναρπαστικά νέα, εν τω μεταξύ, δεν σταματούν. Τον Απρίλιο, οι αστρονόμοι εντόπισαν τρεις πλανήτες που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής και οι οποίοι περιστρέφονται στις βιώσιμες ζώνες των αστέρων τους, δηλαδή στις ακριβείς αποστάσεις όπου το νερό ούτε παγώνει ούτε βράζει, αλλά συγκεντρώνεται σε ωκεανούς φιλικούς προς την ύπαρξη ζωής. Ένας από τους κόσμους, με το όνομα Kepler-62e, φαίνεται να έχει σημάδια μιας υγρής ατμόσφαιρας, γεμάτης από σύννεφα, ενώ αναμένονται νέα στοιχεία με την πάροδο του χρόνου.

Η Louisa Preston, αστροβιολόγος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας ερευνά τα ενδεικτικά σημάδια της βιολογίας που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ζωή στο διάστημα. «Μπορούμε να προβλέψουμε πλέον ότι υπάρχουν 17 δισεκατομμύρια πλανήτες μόνο στο γαλαξία μας που μοιάζουν με τη Γη», αναφέρει η Preston. «Και μιας και ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους εκατοντάδες των δισεκατομμυρίων που υπάρχουν στο σύμπαν, οι πιθανότητες να βρούμε δείγματα ζωής είναι πολύ μεγάλες».

Ακολουθούν τρεις λόγοι, για τους οποίους είναι πολύ πιθανό να βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες ανακαλύπτοντας ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν...

1. Το νερό δεν είναι σπάνιο, αλλά σύνηθες

Μέχρι πρόσφατα, το νερό θεωρούνταν σπάνιο στο διάστημα, αλλά όχι πια. Σύμφωνα με τον James Green, διευθυντή του τμήματος Planetary Science της NASA στην Ουάσιγκτον, «αυτό που βρίσκουμε εκεί έξω είναι πως το νερό υπάρχει παντού».

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επιφάνεια του Άρη ήταν απόλυτα ξηρή μέχρι το 2011, όταν παρατήρησαν σκούρες γραμμές που μεγάλωναν τους θερμούς μήνες, υποχωρούσαν το χειμώνα και επανεμφανίζονταν την άνοιξη, υποδηλώνοντας πιθανόν έναν εποχιακό κύκλο πάγου-τήξης.

Το Νοέμβριο του 2012, μια ομάδα ερευνητών της NASA αποκάλυψε ότι ο Ερμής διαθέτει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια κυβικούς τόνους παγωμένου νερού στους μόνιμα σκοτεινούς κρατήρες του, ενώ ακόμα και το φεγγάρι, που θεωρούνταν παλιά το πιο ξηρό μέρος στο ηλιακό σύστημα, έχει έναν ενεργό κύκλο νερού, κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010.

2. Η ζωή είναι πιο ευέλικτη από ό,τι πιστεύεται

Ο ήλιος δεν σταματά ποτέ να λάμπει το καλοκαίρι της Ανταρκτική, γι’ αυτό η μέρα και η νύχτα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διαφορά. Ο Brent Christner, ειδικός επιστήμονας της κρυοβιολογίας, ταξίδεψε μέχρι την Ανταρκτική για να βρει μικρόβια που ζουν στο αιώνιο σκοτάδι.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του πέρασαν μήνες στο σταθμό McMurdo, προετοιμάζοντας ένα σύστημα τρυπανιού για να φτάσουν προς τη λίμνη Whillans, που είναι μια λίμνη θαμμένη κάτω από περίπου 800 μέτρα βάθος πάγου. Τελικά, το τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, έφτασε στη λίμνη μέσα σε 30 ώρες. Ένα δείγμα αυτής που συλλέχθηκε πήγε στο εργαστήριο που είχε στηθεί στην επιφάνεια και ο Christner είδε με μεγάλη του χαρά ότι υπήρχαν ίχνη βακτηρίων που ευδοκίμησαν και άντεξαν στη λίμνη, αποκομμένα από την επιφάνεια της Ανταρκτικής για χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς κατάφεραν αυτά τα μικρόβια να αντέξουν στο χρόνο και να επιβιώσουν στο σκοτεινό και παγωμένο νερό, αλλά η ανακάλυψη τους είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει οι οργανισμοί μπορούν να αντέξουν στα πιο βαθιά σημεία ενός ωκεανού, στην πιο ξηρή έρημο και στο αλμυρότερο νερό που υπάρχει στον κόσμο.

3. Οι πλανήτες είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους πλανήτες και όπως αναφέρει ο Michio Kaku, θεωρητικός φυσικός στο City College της Νέας Υόρκης «για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι υπάρχουν ορισμένοι συγκεκριμένοι πλανήτες κι αυτό ήταν όλο. Οτιδήποτε πέραν αυτού ήταν απλώς εικασία, γι’ αυτό ήταν σοκ όταν βρήκαμε ίχνη άλλων πλανητών, όμως όσο περνάει ο καιρός ο κατάλογος των πλανητών μεγαλώνει».

Φυσικά, τα εύσημα ανήκουν στο διαστημικό τηλεσκόπιο του Kepler, που άρχισε να λειτουργεί το 2009, ακολουθώντας την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, με κύριο έργο να μετρήσει το φως που προερχόταν από κάθε άστρο και υπομονετικά να περιμένει να σκοτεινιάσει προσωρινά, ανακαλύπτοντας έτσι ότι ο πλανήτης έχει έκλειψη από εκείνη τη μεριά. Πλέον, το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής 2.740 πιθανούς πλανήτες, ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτη. Αν όμως η πρότερη εμπειρία είναι ενδεικτική, το 90% των στοιχείων θα αποδειχθούν αληθινά. Εικάζοντας από τα ευρήματα του τηλεσκοπίου, οι αστρονόμοι θεωρούν πια ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...