Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Απαγορεύτηκε χημικό που σκότωσε χιλιάδες θαλασσοπούλια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα διεξήγαγε η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) απαγόρεψε την απόρριψη στη θάλασσα ενός επικίνδυνου χημικού που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδες θαλασσοπουλιών φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 4.000 πουλιά από 18 διαφορετικά είδη ξεβράστηκαν νεκρά ή αρρώστησαν εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που μόλυνε τις ακτές από την Κορνουάλη ως το Ντόρσετ σε δυο ξεχωριστά περιστατικά τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Η έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος των πτηνών προκλήθηκε από την χημική ουσία πολυισοβουτυλένιο (PIB), ένα πρόσθετο λαδιού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δεξαμενόπλοιων και καταλήγει στη θάλασσα.

Αν και θεωρείται επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, μέχρι σήμερα η απόρριψη περιορισμένων ποσοτήτων του χημικού στη θάλασσα ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ομάδας εργασίας του ΙΜΟ για τη ρύπανση από τα χημικά, την Τρίτη στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ότι από το 2014 τα χημικά πολυισοβουτυλενίου με υψηλό ιξώδες θα καταχωρηθούν σε ξεχωριστή κατηγορία η οποία θα απαγορεύει την απόρριψή τους στη θάλασσα, ενώ θα προβλέπει την πρόπλυση των δεξαμενών και την επεξεργασία των υπολειμμάτων των επικίνδυνων ουσιών στο λιμάνι.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.