Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Καρκίνος του παγκρέατος και παχυσαρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης έχουν οι υπέρβαροι.

Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος και είναι παχύσαρκοι μπορεί να έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της American Cancer Society για την φετινή χρονιά 45.220 άνθρωποι στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος και από αυτούς θα πεθάνουν 38.460 με την πλειοψηφία να καταλήγει σε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ αναφέρει ότι παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυξημένος ΔΜΣ μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Υπήρχαν όμως περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την υπάρχουσα παχυσαρκία και την επιθετικότητα του καρκίνου ή την πιθανότητα επιβίωσης μετά την διάγνωση.

Η έρευνα για τη συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ (προ διάγνωσης της νόσου) και της επιβίωσης από το παγκρεατικό καρκίνο έχει ξεκινήσεις από το 1986.

Σε αυτή τη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 902 ατόμων που ανέπτυξαν παγκρεατικό αδενοκαρκίνομα μέσα σε μια περίοδο 24 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα μέσο όρο επιβίωσης μετά τη διάγνωση 5 μηνών. Όμως τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα με ένα φυσιολογικό ΔΜΣ (μικρότερο από 25 kg/m2) έζησαν 2-3 μήνες παραπάνω σε σχέση με τους παχύσαρκους ασθενείς με ΔΜΣ ίσο ή πιο πάνω από 35 kg/m2.

Παραπέρα στους παχύσαρκους ασθενείς ο καρκίνος είχε πιο επιθετική μορφή με το 72% να παρουσιάζει κάποια μετάσταση σε σύγκριση με το 59% των ασθενών με κανονικό ΔΜΣ.

Ένα ακόμα εύρημα της έρευνας ήταν ότι 202 ασθενείς που ήταν μακροχρόνια παχύσαρκοι πριν την διάγνωση είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Από αυτό, οι ερευνητές καταλήγουν στη υπόθεση ότι το να είσαι υπέρβαρος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Brian M. Wolpin, βοηθό καθηγητή ιατρικής στο Dana-Farber Cancer Institute και στο Harvard Medical School της Βοστώνης δήλωσε ότι η μελέτη προσθέτει επιπλέον αποδείξεις στην υπόθεση ότι ο ρόλος του ελέγχου βάρους είναι σημαντικός για τους ασθενείς στην εξέλιξη του καρκίνου.

Επίσης δείχνει ότι είναι σημαντική η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος αλλά και βοηθώντας σε μία καλύτερη του εξέλιξη.

Παραπέρα τονίζει ότι η διαφοροποίηση στην εξέλιξη της νόσου στους παχύσαρκους ή τους κανονικούς βάρους ασθενείς υποδηλώνει την ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα στο τομέα αυτό ώστε να υπάρχουν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.