Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τα παιδιά μεταφέρονται στο σχολείο σε καρότσες αγροτικών


Κραυγή αγωνίας από τους γονείς μαθητών της Λέσβου.

Τη ζωή τους κορώνα γράμματα παίζουν καθημερινά μαθητές στο νησί της Λέσβου για να μεταφερθούν από το χωριό τους στο σχολείο.

Τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, που μετέφεραν οκτακόσια παιδιά με ασφάλεια έξω από την πόρτα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ανεστάλησαν αφού οι οδηγοί έχουν να δουν χρήματα από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σχολική χρονιά.

Οι γονείς κρούουν το κώδωνα του κινδύνου πριν είναι πολύ αργά, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι περισσότεροι μαθητές μεταφέρονται στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων στο σχολείο. Οι αποστάσεις στο συγκεκριμένο νησί είναι μεγάλες και τα παιδιά, αν δεν βρουν άλλο τρόπο, ανεβαίνουν μέχρι και τρία άτομα σε ένα μηχανάκι, ενώ κάποια άλλα στριμώχνονται στις καρότσες των αγροτικών δέκα-δώδεκα μαζί με όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι γονείς, όπως λένε, απευθύνθηκαν στην περιφέρεια Βορειονατολικού Αιγαίου για να λάβουν την απάντηση ότι το θέμα έχει φτάσει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πριν από λίγες ημέρες έστειλαν επιστολή και στο υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί. Μάλιστα στην συγκεκριμένη επιστολή οι γονείς έγραφαν:

«Κάθε φορά που δεν μεταφέρονται οι μαθητές με τα λεωφορεία θέτουν ακόμα και την ζωή τους σε κίνδυνο. Αναγκάζονται να προσέλθουν στο σχολείο είτε με μηχανάκια στα οποία ανεβαίνουν μέχρι και τρία παιδιά, είτε σε καρότσες αγροτικών. Έχουν καταμετρηθεί μέχρι και δώδεκα παιδιά πάνω σε καρότσα αγροτικού. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν καθημερινά είναι μεγάλες, κάτω από δυσμενείς συνθήκες αφού οι δρόμοι είναι επαρχιακοί ,σε κακή κατάσταση και με γκρεμούς. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα η προσέλευση τους στο σχολείο γίνεται ακόμα πιο δύσκολη έως και αδύνατη.

Επίσης στο νησί μας έχουν παρουσιαστεί κρούσματα απόπειρας αρπαγής παιδιών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να βγαίνουν τα παιδιά μας στο δρόμο και να μπαίνουν σε αυτοκίνητα αγνώστων για να προσέλθουν στο σχολείο.
Σας θέτουμε λοιπόν το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα;».

Το Leaks.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου. Ο κ.Χρήστος Παράσχου είπε:

«Εξυπηρετούμε περίπου 800-900 παιδιά τη μέρα σε όλο το νησί. Φτάσαμε στο σημείο να διακόψουμε τα δρομολόγια γιατί δεν έχουμε πια λεφτά να βάλουμε πετρέλαιο. Έχουμε να πάρουμε λεφτά από το Σεπτέμβριο. Κανείς δεν μας βάζει βερεσέ .Γνωρίζεται ότι θέλουμε την ημέρα 2.000 ευρώ μόνο για το πετρέλαιο; Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς, οι οικογένειές μας δεν έχουν να φάνε. Έχουμε γονατίσει οικονομικά. Η περιφέρεια μας λέει ότι το θέμα έχει φύγει από εκείνους και είναι πια υπόθεση της κεντρικής εξουσίας. Τι να κάνουμε; Πείτε μας; Πώς θα ζήσουμε;».







Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ανακλήσεις προϊόντων για κρέας αλόγου


Μπιφτέκια, σουτζούκια, κεμπάπ και κονσέρβες.

Την ανάκληση άλλων εφτά τυποποιημένων προϊόντων, στα οποία ανιχνεύθηκε DNA κρέατος αλόγου, διέταξε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται ότι οι έλεγχοι που πραγματοποίησε έδειξαν πως πρέπει να αποσυρθούν από την εγχώρια αγορά και τα εξής προϊόντα:

- «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο» με ημερομηνία λήξης 7/8/2013.

- «Σουτζουκάκι 80 γρ.» με ημερομηνία λήξης 24/1/2014.

- «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 27/11/2013.

- «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 12/02/2014

Τα παραπάνω προϊόντα παράγονται από την εταιρεία «T&T Foods ΑΕ» (630 80 Λάκωμα, Χαλκιδικής) και διατίθενται από την επιχείρηση «Χούτος Catering AE».

Επίσης, DNA αλόγου ανιχνεύθηκε στο κατεψυγμένο κεμπάπ «ΑΡΙΣΤΟΝ» με ημερομηνία παρασκευής 31.12.2012 Lot 036512 και ημερομηνία ανάλωσης 31.12.2013. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ" (Ορτανσίας 19, Αχαρναί Αττικής). Προμηθευτής της πρώτης ύλης κρέατος ήταν η επιχείρηση «Ζηκούδη Β. ΕΠΕ».

Στην «τσιμπίδα» του ΕΦΕΤ πιάστηκε και το σουτζούκι της επιχείρησης «Αφοί Μπατανιάν», ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από τις γερμανικές Αρχές για τη διακίνηση κονσέρβας, στην οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Πρόκειται για κονσέρβα τσιγαρισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με φαγόπυρο, με την εμπορική επωνυμία «ГОВЯДИНа» σε συσκευασία των 325 g, προέλευσης Λετονίας. Το προϊόν διακινείται στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις "ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. - ΤΣΙΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε." (Πέτρου Ράλλη 8, Ρουφ) και "ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ Σ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε." (Ελ. Βενιζέλου 219, Καλλιθέα).



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το ολοκληρωμένο λογισμικό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ


Θα αντιμετωπίζει τα σημερινά τεχνικά προβλήματα στην πρόσβαση.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, θα πρέπει να έχει παραδοθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανατέθηκε η δημιουργία του ολοκληρωμένου λογισμού συστήματος, καθώς η πληθώρα των φορέων που κάνουν αναρτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δημιούργησε τεχνικά προβλήματα όχι ως προς τις αναρτήσεις αλλά ως προς την πρόσβαση.

Επίκαιρη ερώτηση στην κυβέρνηση για τα τεχνικά προβλήματα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ απηύθυνε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος εξασφάλισε τη δέσμευση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσου Βολουδάκη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις διατάξεις για την υποχρέωση των αναρτήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι ενταγμένοι 3.498 φορείς, οι αναρτήσεις φθάνουν συνολικά στις 5.300.0000 και γίνονται ημερησίως 14.000 αναρτήσεις.

Όπως πάντως αποκάλυψε ο υφυπουργός, σήμερα υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθεί ένα «κατώφλι» δαπανών, πάνω από το οποίο θα υπάρχει η υποχρέωση ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διότι με το υφιστάμενο πλαίσιο πρέπει να αναρτώνται και δαπάνες του ενός ευρώ. «Καμία φορά, ο ωκεανός της πληροφόρησης μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα» είπε. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η σκέψη θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέχρι την παράδοση του ολοκληρωμένου συστήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο


Με έργα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ένα έργο πνοής στον τομέα της υγείας στην Κρήτη, αποτελεί η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης, υπογράφεται, αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 19.972.437,91 ευρώ και αφορά στη μελέτη και κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτιρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα λειτουργικά τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου, ώστε να καλύψει τις σημερινές ανάγκες εξυπηρέτησης της υγειονομικής του περιφέρειας.

Οι νέες πτέρυγες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θα στεγαστούν σ' ένα σύγχρονο κτίριο, ενεργειακά φιλικό, που καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συνολική επιφάνεια των νέων πτερύγων θα είναι 7.100 τετραγωνικά μέτρα κατανεμημένη σε τέσσερα επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Στους δύο ορόφους προβλέπονται κλινικά τμήματα συνολικής δυναμικότητας 83 κλινών, καθώς και τρεις κλίνες εφημερευόντων.

Στο ισόγειο θα στεγαστεί η διοίκηση και οι υπηρεσίες του νοσοκομείου και στο υπόγειο θα εγκατασταθούν, το Νεκροτομείο, βοηθητικοί χώροι, αποθήκες και συνεργεία.

Το κτίριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα και σ' αυτό περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του εγγύς περιβάλλοντος χώρου, επιφάνειας 300 τ.μ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δήμαρχος καταδικάστηκε για σωματική βλάβη από αμέλεια


Έγκυος είχε πέσει σε λακκούβα και τραυματίστηκε.

Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή για σωματική βλάβη από αμέλεια, καταδικάσθηκε χθες ο νυν δήμαρχος Μαλεβιζίου και πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Μαμουλάκης.

Ο κ. Μαμουδάκης κρίθηκε ένοχος για τον τραυματισμό εγκύου, που έπεσε σε λακκούβα, ως υπεύθυνος για τα τεχνικά έργα του δήμου Ηρακλείου κατά την περίοδο της θητείας του στο δήμο, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2007, η νεαρή γυναίκα, που βρισκόταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, περπατούσε στην πλατεία Κορνάρου του Ηρακλείου, έπεσε σε ανοιχτή λακκούβα με καλώδια, και έσπασε το πόδι της, ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική τομή για να γεννήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες σοκ Σαλμά για φάρμακα


Σόκαρε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς όταν νωρίτερα δήλωσε «Άνθρωποι με βαλιτσάκια που κυκλοφορούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες», αναφερόμενος στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σε πολλά φαρμακεία της χώρας.

Ο υφυπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, εξήγησε ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι τεχνητές και δεν ευθύνονται οι τιμές, αλλά 500 φαρμακεία και πέντε φαρμακαποθήκες που επιδίδονται σε μία απίστευτη πρακτική. Δηλαδή επαναγοράζουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία και ακολούθως τα πωλούν στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.

Ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι διαθέτει στοιχεία για όσα καταγγέλλει και απείλησε με διώξεις φαρμακεία που μετέχουν σε τέτοιες πρακτικές.

Τέλος, ο υφυπουργός ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δέχεται πιέσεις από τα κυκλώματα, σημείωσε ότι είναι πολύ ισχυρός, τόσο ο ίδιος όσο και το κράτος και δεν φοβάται κανέναν.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Διορθώνοντας τα στραβά της πόλης


Μια ομάδα νέων δηλώνει αποφασισμένη όχι μόνο να καταγράψει με τη βοήθεια των νέων μέσων μερικά από τα «κακώς κείμενα» που παρατηρεί, αλλά και να τα επιλύσει, εμπνέοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Το βασικό κομμάτι του εγχειρήματος είναι η δημιουργία web series, διαδικτυακής σειράς δηλαδή. Ας περιγράψουμε λοιπόν μερικά από τα μικρά ντοκιμαντέρ που η ομάδα έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του city of errors. «Ζωή σε μια πόλη γεμάτη λάθη» ο γενικός τίτλος τους. Σε ένα από αυτά, ένας νεαρός με αναπηρικό αμαξίδιο επισκέπτεται έναν αρχαιολογικό χώρο. Δεν βρίσκει τρόπο πρόσβασης και αποφασίζει να συνεχίσει αλλού τη βόλτα του. Φτάνει σε ένα κατάστημα επίσης χωρίς πρόβλεψη για ΑμεΑ («ραμπίτσα δεν έχουμε;», τους ρωτάει) και όταν τελικά εμποδίζεται από ένα παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο, του κολλάει ένα αυτοκόλλητο με την επισήμανση «είμαι γάιδαρος».

Σε ένα άλλο, έξω από το Κέντρο Σίτισης Αστέγων, αφού κάποιος εξηγεί ότι αντί να χορτάσει τρελάθηκε στον στομαχόπονο, ένας συμπολίτης του σε καλύτερη μοίρα αποφασίζει να μαγειρεύει εθελοντικά άπαξ εβδομαδιαίως. Δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα μια άστεγη, αναφωνεί: «Είναι μαγειρεμένο με αγάπη, για αυτό είναι τόσο νόστιμο». Σε ένα τρίτο, δύο νέοι εντοπίζουν μια μικρή πυρκαγιά στη Γλυφάδα και ειδοποιούν την Πυροσβεστική. Όταν καταφτάνει μια μικρή αντλία της, ο πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά και σχολιάζει αναφερόμενος σε όσους δεν θα ειδοποιούσαν την Υπηρεσία ότι «πρέπει να πάψει ο Έλληνας να λέει "ας το κάνουν αυτοί"».

Η ιδέα, όπως εξηγεί η Μαριάννα Χριστοφή, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας, ανήκει στην σκηνοθέτη και παραγωγό του city of errors Μυρτώ Παπαδογεώργου, η οποία είδε την ταινία της «Ζωή σε μια πόλη γεμάτη λάθη», το καλούπι του σημερινού εγχειρήματος, να τιμάται προ διετίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Χλωρό και τον σχεδιαστή ήχου Νίκο Κωνσταντίνου και το νερό μπήκε στο αυλάκι. «Αιτία», λέει η Μαριάννα, «η ανάγκη να επισημάνουμε τα προβλήματα της πόλης και να μιλήσουμε για αυτά με μια γλώσσα όχι μίζερη, αλλά αισιόδοξη και απλή, να καταδείξουμε μια κατάσταση και να βρούμε ανθρώπους που μέσα από τις δυσκολίες και το χάος της Αθήνας έχουν βρει λύσεις και τρόπους».

Αν, βέβαια, όλα τελείωναν εδώ, ίσως και να μιλούσαμε για άλλη μια προσπάθεια διαπίστωσης και καταγραφής αστικών προβλημάτων. Το city of errors, έχει και άλλη μία φιλοδοξία: city of terrors λέγεται και πυρήνας της θα είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι που θα λανσαριστεί αφού ολοκληρωθεί και το δέκατο ντοκιμαντέρ σαν αυτά που περιγράψαμε. Εφαρμογή θα είναι «έξυπνου» τηλεφώνου, που ο ενδιαφερόμενος θα την «κατεβάζει» αντί μικρής συνδρομής και με τη βοήθειά της θα συμμετέχει σε ένα παιχνίδι μηνιαίας διάρκειας. «Πλέον, σε μια πλατφόρμα με έναν animated χάρτη» εξηγεί η Μαριάννα, «θα ανεβάζει ο καθένας το δικό του βίντεο, από κάποιο σημείο της πόλης, με το πρόβλημα που αντιμετώπισε και τη λύση που ενδεχομένως έδωσε. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να ψηφίζουν το βίντεο, να σχολιάζουν, να δημιουργηθεί ένας διάλογος. Και επειδή μιλάμε για "παιχνίδι", θα υπάρξει και κάτι σαν έπαθλο. Θα δούμε με ποια κριτήρια».

Όλα αυτά δεν γίνονται από μόνα τους. Η Μαριάννα και τα υπόλοιπα παιδιά συμμετέχουν εθελοντικά. Αφού κατανείμουν τις εργασίες, οι ιδέες για τα βίντεο προκύπτουν από αφηγήσεις δικές τους ή φίλων, ενώ κάθε ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται σε δυο-τρεις βδομάδες - όχι χωρίς κάποιο μικροατύχημα, του στυλ μια χαλασμένη κάμερα. Ειδικά ο σχεδιασμός του διαδικτυακού παιχνιδιού απαιτεί πόρους. Προς αυτή την κατεύθυνση προστέθηκε, επίσης εθελοντικά, ο web developer Αλέξανδρος Μπινόπουλος και το παιχνίδι ήδη σχεδιάζεται - το πρόβλημα όμως δεν λύνεται μόνο έτσι. «Μέχρι στιγμής συνεχίζουμε με δωρεές ανθρώπων που επειδή δεν μπορούν να βοηθήσουν αλλιώς, συνδράμουν οικονομικά. Σκοπεύουμε όμως να ξεκινήσουμε και μια καμπάνια συλλογικής χρηματοδότησης (σ.σ.: το λεγόμενο crowd funding). Αναζητούμε επίσης φορείς - και στο εξωτερικό - που ενισχύουν προσπάθειες με κάποια καινοτόμο εφαρμογή.

Υπάρχουν και άλλου είδους καύσιμα. « Άνθρωποι που μας στέλνουν μηνύματα», συνεχίζει η Μαριάννα, «λέγοντας ότι "αυτό που κάνετε μας αγγίζει", ότι "δουλεύω εκεί και θα ήθελα να βοηθήσω, στείλτε μου υλικό να το προωθήσω στους συναδέλφους μου" ή κάποιος που εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων και μας είπε ότι "αυτό που κάνετε με έχει συγκινήσει"». Δηλαδή, δεν έχει βρεθεί κανείς να τους εγκαλέσει, λόγου χάρη για χαρούμενο, ανερμάτιστο ακτιβισμό ή για αυτό που ο Ζαν Μποντριγιάρ χαρακτήριζε «κοινωνικό λιπαντικό»; «Δεν έχει συμβεί», απαντά η Μαριάννα, «αλλά φαντάζομαι ότι για κάποιους που πιστεύουν ότι μερικά ζητήματα απαιτούν παραπάνω δράση, εμείς θεωρούμαστε νερόβραστοι, αιθεροβάμονες, επιφανειακοί ή ότι έχουμε ατζέντα. Αυτή η μιζέρια όμως είναι που βαριόμαστε. Είπαμε λοιπόν να ενεργοποιηθούμε, με μόνη ατζέντα την ευαισθητοποίηση του κόσμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Ισμήνη Καρύδη-Svensson: Η Ελληνίδα ΑμεΑ "δεξί χέρι" του Ομπάμα


Ποια είναι η εντυπωσιακή Ελληνίδα που έχει φέρει "άρωμα" Ελλάδας στον Λευκό Οίκο. Τι λέει η ίδια για τη μέχρι σήμερα πορεία της και για την οικονομική κρίση της χώρας μας. Πως περιγράφει Ομπάμα και Λαγκάρντ.

Άρωμα Ελλάδας στο Λευκό Οίκο φέρνει η Ισμήνη Καρύδη Svensson, αφού κατάφερε να είναι στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Γεννημένη νικήτρια στη ζωή, η Ελληνίδα Ισμήνη Καρύδη - Svensson κατάφερε να διαψεύσει τους γιατρούς που την ήθελαν να μένει για πάντα στην αναπηρική καρέκλα. Όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά αρίστευσε στις σπουδές της και κατάφερε να «κατακτήσει» ακόμη και τον Λευκό Οίκο.

Η όμορφη Ελληνίδα είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πρωτοστατεί και σε φιλανθρωπικές δράσεις έχοντας ιδρύσει την γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλή μη κερδοσκοπική οργάνωση "Stay United", που δραστηριοποιείται και στις πενήντα πολιτείες της Αμερικής. με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, η Ισμήνη αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για να κυνηγήσει την τύχη της στο εξωτερικό. "Ζω στην Αμερική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μετά τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θέλησα να εργαστώ στο εξωτερικό και να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου σε χώρες όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους" δηλώνει η ίδια στην "Espresso" και εξηγεί πώς κατάφερε να εξελιχθεί στην καριέρα της:

"Το Πολυτεχνείο ήταν ένα όνειρο ζωής. O συγκροτημένος τρόπος σκέψης που αποκομίζει κανείς από τις σπουδές στο ανώτατο αυτό ίδρυμα αποτελεί εχέγγυο μελλοντικής επιτυχίας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αναφορά στις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους για την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Στο εξωτερικό οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και πνεύμα αξιοκρατίας. Τους δίνονται πολλές ευκαιρίες για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να εξελιχθούν στον τομέα τους. Χρειάστηκε σίγουρα να δουλέψω σκληρά, αλλά αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μου".

Έχοντας πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, η δραστήρια Ελληνίδα θέλησε να ασχοληθεί και με τα κοινά. Έτσι αποφάσισε να γίνει μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών:

"Αποφάσισα να γίνω μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών λόγω της ιδεολογικής μου τοποθέτησης. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση κάθε υγιούς κοινωνίας. Η δραστηριότητα αυτή με έφερε σε αμεσότερη επαφή με τα προβλήματα του αμερικανικού λαού και τις λύσεις που προτείνονται σε πολιτικό επίπεδο".

Πέρυσι η Ισμήνη έλαβε μέρος ως ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη (στον τομέα της επικοινωνίας) στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Αμερικής.

Μάλιστα βρέθηκε και με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ:

"Η συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ έγινε σε κοινωνικό επίπεδο και όχι ως μέρος της προεκλογικής καμπάνιας. Η ίδια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν αναφέρθηκα στην ελληνική μου καταγωγή".

Με τον Ομπάμα

Η υποδοχή της Ισμήνης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη τους συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κι αυτό λόγω της ελληνικής της καταγωγής.

"Τον συνάντησα κατά τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Κατά τη συζήτησή μας με εντυπωσίασε ο θαυμασμός του για την Ελλάδα και η ένθερμη υποστήριξή του στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει την κρίση και να επιβιώσει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» σημειώνει η Ισμήνη και τον περιγράφει με λίγα λόγια: "Θα έλεγα πως είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, ιδιαίτερα απλός και ευγενής προς τους συνομιλητές του".

Η ίδια μας εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισε να τον στηρίξει τόσο ενεργά:

"Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε ένα έργο πριν από τέσσερα χρόνια και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποδώσει θετικό αποτέλεσμα για την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα στην Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έθεσε ως προτεραιότητα θέματα ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αντίθεση με άλλους προκατόχους του, χειρίστηκε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και πνεύμα συνεργασίας. Πιστεύω πως η επανεκλογή του θα συμβάλει σε μια διεθνή πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία διανύουμε".

Φιλανθρωπική δράση

Κάθε ημέρα για την Ισμήνη κρύβει μια καινούργια έκπληξη στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας. Δύο εβδομάδες πριν βρισκόταν μαζί με τον σύζυγο της Mark Svensson, διεθνολόγο του Georgetown University, στην Πολιτεία του Maryland, όπου οργάνωσαν σύστημα δωρεών για την κοινωνική επανένταξη και ψυχολογική υποστήριξη πρώην φυλακισμένων ατόμων.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο Los Angeles της California, όπου προσπαθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου αριθμού αστέγων. Στόχος τους είναι να ταξιδέψουν και στις πενήντα πολιτείες της Αμερικής.

"Το "StayUnited" είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία ίδρυσα με τον σύζυγό μου. Η οργάνωση αυτή, συνεργαζόμενη με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις και απλούς πολίτες στην Αμερική και σε διεθνές επίπεδο, έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα αυτή ήταν αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφουμε ο σύζυγός μου κι εγώ για τη φιλανθρωπική δράση. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί σκεφτήκαμε να αφοσιωθούμε σ’ αυτό το έργο" εξηγεί η Ισμήνη, η οποία έχει βάλει στόχο να βοηθήσει και την Ελλάδα.

"Με πληγώνει η οικονομικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δοκιμάζεται περισσότερο. Όμως πιστεύω ότι οι Έλληνες θα βρουν τη διέξοδο. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η χώρα αυτή δοκιμάζεται στη μακροχρόνια ιστορία της. Θα προσπαθήσω να συμβάλω όσο μπορώ, ώστε να πάρει η πατρίδα μου τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι" τονίζει γεμάτη υπερηφάνεια για τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Αν και νοσταλγεί την πατρίδα, προς το παρόν δεν σκέφτεται να επιστρέψει, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να φτιάξει ένα νέο σπιτικό στην Ελλάδα:

"Πάντοτε θα αισθάνομαι νοσταλγία. Με συνδέουν με τη χώρα μου αναμνήσεις, το σπίτι μου και οι φίλοι μου, με τους οποίους μοιράστηκα τη νεανική μου ζωή. Στην Αμερική παντρεύτηκα και δημιούργησα οικογένεια, όμως τίποτα δεν αποκλείει κάποια στιγμή την επιστροφή μου στην πατρίδα, την οποία τώρα μεταφέρω στην ψυχή μου, όπως όλοι οι Έλληνες της διασποράς".

Η Ισμήνη μέσα από το φιλανθρωπικό της έργο θέλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: "Η φτώχεια και η δυστυχία είναι ανθρώπινα δημιουργήματα και μπορούν να καταπολεμηθούν μέσα από την ανθρώπινη πρωτοβουλία".

Είπε το μεγάλο "όχι" στην αναπηρική καρέκλα!

Σε ηλικία 3 ετών διαπιστώθηκε ότι έπασχε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κατά καιρούς νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και το "Northweek Park Hospital" στο Λονδίνο. Η ιατρική πρόγνωση προέβλεπε παραμόρφωση του σώματος και μόνιμη αναπηρία της.

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υπερπροσπάθεια που χρειαζόταν να καταβάλω σε κάθε μου βήμα, ενώ τα πόδια μου ήταν δεμένα σε νάρθηκες. Δεν θέλησα όμως να δεχτώ ποτέ την κατάσταση αυτή ως μη αναστρέψιμη. Είχα ακλόνητη πίστη πως κάποια μέρα θα μπορούσα κι εγώ να κινούμαι όπως τα άλλα παιδιά".

Τελικά η θέλησή της αποδείχτηκε πιο δυνατή από τις διαγνώσεις:

"Με εντατική άσκηση και υγιεινή ζωή κατάφερα να αποθεραπευτώ και πριν κλείσω τα δεκαέξι μου χρόνια είχα λάβει τιμητικές διακρίσεις για τις επιδόσεις μου στο κλασικό μπαλέτο από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου. Όταν κάποτε ανέφερα το ιστορικό μου σε Άγγλο ρευματολόγο γιατρό, δεν το πίστεψε. Έμεινε κατάπληκτος, όταν του κατέθεσα την ιατρική γνωμάτευση και τις βεβαιώσεις για τη νοσηλεία μου".


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Αφήνει ακόμη και αναπήρους στην ουρά για ώρες! Η ταλαιπωρία και η αδιαφορία


Το πιο απάνθρωπό του πρόσωπο δείχνει για άλλη μια φορά το σύστημα υγείας και ειδικά ο ΕΟΠΥΥ καθώς αναγκάζει ακόμη αναπήρους αλλά και χρονίως πάσχοντες να περιμένουν σε ουρές. Δείτε γιατί

Σε ουρές που μπορείς να διαρκέσουν ακόμη και ώρες (4 και 5) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ανάπηροι άνθρωποι αλλά και ασθενείς με βαριά νοσήματα όπως νεφροπαθείς προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να εισπράξουν χρήματα που έχουν καταβάλει για υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα, δαπάνες μετακίνησης αιμοκαθαρομένων κλπ.

Και όλα αυτά επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει φροντίσει να προσλάβει προσωπικό στις υπηρεσίες που παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά.

Αποτέλεσμα είναι ειδικά ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση, να αναγκάζονται κάθε μήνα να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και να στριμώχνονται επί ώρες αναμένοντας τη σειρά τους. Όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους μεγάλων πόλεων. «Αρκεί η επίσκεψη των αρμοδίων στην ΥΠΑΔ Αθηνών επί της οδού Αχαρνών για να δουν ασφαλισμένους οι οποίοι στέκονται στην ουρά επί 3-4 ώρες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Μεταξύ αυτών των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις οι οποίοι αναμένουν ακόμα την απόδοση δαπανών που έχουν καταβάλλει εδώ και μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΑΜΕΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Είδε την Μπαρτσελόνα με τα μάτια της ψυχής


Ο Μαμαντού Λαμίν είναι ένα 9χρονο αγόρι από την Γέιδα με ρίζες από την Σενεγάλη. Γεννήθηκε τυφλό, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να λατρέψει τη Μπαρτσελόνα και τα μεγάλα της αστέρια με τα «μάτια της ψυχής». Ένα από τα όνειρα του μικρού ήταν να γνωρίσει από κοντά τον Λιονέλ Μέσι και τους άλλους άσους της αγαπημένης του ομάδας.

Οι «μπλαουγκράνα» κάλεσαν, λοιπόν, τον Μαμαντού σε μια προπόνηση και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ο μικρός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα είδωλα του και εντυπωσίασε τους πάντες, καθώς με το άγγιγμα αναγνώρισε τους Μέσι, Ερίκ Αμπντιάλ και Κάρλες Πουγιόλ. Στον Χοσέ Μανουέλ Πίντο μπερδεύτηκε, ίσως γιατί τον ξεγέλασε η ιδιόμορφη «κουπ» του.






Διαβάστε περισσότερα...

"Γέφυρα ζωής" Κύπρου-Ελλάδας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά χθες το βράδυ η αερομεταφορά μοσχευμάτων από την Λάρνακα στην Θεσσαλονίκη. Με εντολή του Υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, απογειώθηκε από την 112 αεροπορική βάση Ελευσίνας ένα αεροσκάφος ΕΜΒ-135 Legacy, με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να παραλάβει μοσχεύματα (ήπαρ και δύο νεφρούς) και την ιατρική ομάδα που τα συνόδευε.

Στην συνέχεια το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπου παρελήφθησαν τα μοσχεύματα από το προσωπικό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Να σημειωθεί ότι το κόστος της αερομεταφοράς και των συνοδών γιατρών βαρύνουν το ΕΚΑΒ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: "Έκαναν επέμβαση στη μητέρα μου χωρίς αναισθησία"


«Έκαναν επέμβαση στο πόδι της μητέρας μου και δεν είχαν ένεση για τοπική αναισθησία», καταγγέλλει αναγνωστης του enikos.gr, ο οποίος περιγράφει την περιπέτεια που έζησε στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά.
«Η μητέρα μου έχει ένα πρόβλημα στο πόδι της το οποίο ονομάζεται "έλκος". Πήγαμε σήμερα στο Τζάνειο και η γιατρός έκρινε σκόπιμο να τη βάλουν στο χειρουργείο ώστε να της ανοίξουν την πληγή και να την καθαρίσουν. Δυστυχώς ένιωσα ότι ήμουν σε αφρικανική χώρα. Δεν είχαν μία ένεση για να της κάνουν τοπική αναισθησία», μας λέει ο αναγνώστης του enikos.gr.

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από σπάνια πάθηση "έφυγε" ο 7χρονος


Όπως ανακοίνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η σπάνια καρδιολογική πάθηση του 7χρονου Ελληνόπουλου που κατέληξε πριν από μερικές ημέρες σε κλινική της Ελβετίας δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα.

Το Ωνάσειο, απάντησε στην καταγγελία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις ευθύνες των αρμοδίων αναφορικά με την περίπτωση του 7χρόνου που κατέληξε.

Όπως αναφέρει, «λόγω της σπανιότητας της πάθησης το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χορήγησε στην οικογένεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο της αλλοδαπής με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα» αναφέρει η διοίκηση του Ωνασείου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «το Ωνάσειο είχε θέσει στη διάθεση του παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Καλαγκός, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για τη διεξαγωγή της επέμβασης, η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα».

Το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η διοίκηση του Ωνασείου αναφέρει πως από τον Οκτώβριο 2011 οπότε και ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Τέλος, «το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εκφράζει τη θλίψη του για το περιεχόμενο των ανωτέρω ανακοινώσεων που με αφορμή την ατυχή κατάληξη βαρύτατα πασχόντων μικρών ασθενών, προσβάλλουν το έργο και την προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ιατρών του και προκαλούν αναιτιολόγητα ανησυχία στους γονείς των ασθενών και στην κοινή γνώμη».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος να εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά


Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για την αγορά του φαρμάκου καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες προειδοποιούν ότι πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα.

Ειδικότερα με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικός Επιχειρήσεων Ελλάδας επισημαίνει ότι « οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά τις αλλεπάλληλες αστοχίες της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Η μέχρι στιγμής ροή των αιτήσεων για απόσυρση προϊόντων λόγω των λαθών του Δελτίου Τιμών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, αφού οι αδικαιολόγητες και λανθασμένες σε πολλές περιπτώσεις τιμές, δημιουργούν αθέμιτα κίνητρα για επανεξαγωγή φαρμάκων. Αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα, πολλοί ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι ο μοναδικός κλάδος, που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και 2 χρόνια, από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια.

« Το χρέος πλέον ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και η ζημία από το PSI στο 1 δις ευρώ, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες ν αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα, να επανασχεδιάζουν συνεχώς την λειτουργία τους, ή να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης¨»,καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.

Προκειμένου ν αντιμετωπίσουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ο ΕΟΦ προέβη σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων για 71 φάρμακα ,επιβολή κυρώσεων σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση προϊόντων και ελέγχους για εντοπισμό παράνομης εξαγωγικής δραστηριότητας από φαρμακεία Μάλιστα διερευνάται πιθανή συμμετοχή 275 φαρμακείων.

Ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία έλλειψης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι ο ελλιπέστατος εφοδιασμός της από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως επισημαίνει ο ΦΣΑ «ενώ μειώνονται οι εξαγωγές φαρμάκων, αυξάνονται ραγδαίως οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά .Ειδικότερα το 2005 οι εξαγωγές των φαρμάκων άγγιζαν το 1,2 δις, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ.»

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει ότι « παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση στις εξαγωγές όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) θα πρέπει να τιμωρηθούν άμεσα και όχι να λοιδορούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ».

Και καταλήγει:

«Ελπίζουμε να μην είναι μέσα στα πλαίσια του “στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου ο αφανισμός 12000 Ελληνικών φαρμακείων και 125 Ελληνικών φαρμακαποθηκών και η άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε 15-20 πολυεθνικούς ομίλους».


Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται στα 23 λόγω καρδιακού προβλήματος


Αν και νέος δεν υπήρχε άλλος… δρόμος. Ο Φάμπιο Φαρία, μόλις 23 ετών, αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει στην καρδιά. 

Λόγω καρδιακού προβλήματος που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, ο Φάμπιο Φαρία ανακοίνωσε πως σταματά το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 23 ετών, αφού δεν επιτρέπεται να αγωνίζεται άλλο.

Ο Πορτογάλος αμυντικός το 2012 κι ενώ αγωνιζόταν ως δανεικός από την Μπενφίκα στην Ρίο Άβε, ένιωσε αδιαθεσία σε παιχνίδι του Λιγκ Καπ με την Μορεϊρένσε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, με την ζωή του να τίθεται σε κίνδυνο.

Εν τέλει ο παίκτης σήμερα κι ενώ δεν είχε αγωνιστεί λεπτό από τότε, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, προκειμένου να μην βάλει σε περαιτέρω περιπέτειες την υγεία του.

«Η απόφαση με πονάει πολύ, αλλά ευτυχώς έχω την στήριξη της οικογένειάς μου και της Ρίο Άβε. Δυστυχώς τα τελευταία ιατρικά αποτελέσματα δεν ήταν, όπως ελπίζαμε και αναγκαστικά πρέπει να σταματήσω. Κατάλαβα πως πρέπει να σταματήσω το ποδόσφαιρο, μετά από μια άσκηση φυσικής κατάστασης. Έχω ένα πρόβλημα στην καρδιά, όμως δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό, καθώς κάνω συνεχώς εξετάσεις», τόνισε ο 23χρονος ποδοσφαιριστής που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα γήπεδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γενόσημα... στα χαρτιά


Οπως προκύπτει από νέα μελέτη, τα μεγαλύτερα γενικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία πέτυχαν τις μικρότερες επιδόσεις, όσον αφορά τη "χρήση" γενοσήμων με αποτέλεσμα να κρίνονται ως επικίνδυνα «φαρμακοβόρα».

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της προϊσταμένης του Οικονομικού Τμήματος του νοσοκομείου Ελπίς Γωγώς Οικονομοπούλου και είναι αποκαλυπτικά. Παρά το αυστηρό μνημονιακό αίτημα που ορίζει ότι η χρήση γενοσήμων στο ΕΣΥ πρέπει να αντιστοιχεί στο 50%, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν ξεπέρασαν το 20% και τα δημόσια νοσοκομεία μετά βίας άγγιξαν το 30%.

Στη λίστα με τα πιο "σπάταλα" νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται ιδρύματα-πυλώνες όπως είναι για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, το Λαϊκό, το Αττικόν, το Παίδων Αγία Σοφία, η Σωτηρία, αλλά και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το ΑΧΕΠΑ.

Τι αποκαλύπτει ή ίδια μελέτη; Οτι κατά το 2001 τα 20 «φαρμακοβόρα» νοσοκομεία «φιλοξένησαν μόνο το 42,2% του συνόλου των νοσηλευθέντων, αναλώνοντας το 65,54% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης».

Αντίθετα, τα υπόλοιπα 111 νοσοκομεία της χώρας παρείχαν κατά το ίδιο έτος υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας στο υπόλοιπο 57,8% των νοσηλευθέντων, παρ' όλα αυτά χρησιμοποίησαν μόλις το 34,46% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Σημειώνεται ότι η ερευνήτρια ανέλυσε τα στοιχεία του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012, καθώς για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί δεν υπάρχουν προσβάσιμα επίσημα στοιχεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και στο 60% του μισθού η προκαταβολή της σύνταξης στο Δημόσιο


Στόχος η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Το θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» που κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:

-Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

-Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

-Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.

-Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

-Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

-Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.

Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

-Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ» προς τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο πλαίσιο τόσο της περαιτέρω λειτουργίας του εν λόγω ιδρύματος όσο και του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν επ' αόριστον τη μεταφορά μαθητών τα ΚΤΕΛ έξι νομών


Ταλαιπωρία για τους μαθητές.

Τη μεταφορά των μαθητών αναστέλλουν επ' αόριστον το ένα μετά το άλλο τα ΚΤΕΛ της χώρας, εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων για τη σχολική χρονιά 2011-2012, αλλά και της απόφασης για περικοπή 20% στη δαπάνη των μαθητικών δρομολογίων που έχουν ήδη εκτελεστεί.

Από τις αρχές της εβδομάδας δεν μεταφέρουν μαθητές τα ΚΤΕΛ των νομών Σερρών, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Μεσσηνίας και Αργολίδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «6 μέρες»

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες μαθητές να μην μπορούν να φτάσουν εύκολα στα σχολεία τους και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ρύθμισης χρεών οι κακοπληρωτές


Εκτός της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα βρεθούν όσοι είχαν κάνει χρήση ανάλογων ρυθμίσεων, αλλά δεν ήταν συνεπείς. Επίσης, οι όροι για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι αυστηροί, με υψηλά επιτόκια για όσους ενταχθούν και ποινές για όσους αποδειχθούν ασυνεπείς.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες, πάντως, απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου και των ταμείων για εξόφληση των χρεών σε 60 δόσεις και επέμειναν να είναι το πολύ 36. Επίσης, διαφώνησαν με την ταυτόχρονη ύπαρξη δύο ρυθμίσεων, μιας πάγιας και μιας την οποία το υπουργείο αποκαλεί "τελευταίας ευκαιρίας" και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση, η υπαγωγή στην οποία θα έχει αυστηρούς όρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται οι Περιφέρειες για τα διατροφικά επιδόματα


Τονωτική «ένεση» από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με το ποσό των 4.961.772 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταβληθούν τα διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίου.

Η καταβολή των επιδομάτων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες της χώρας στους 14.700 δικαιούχους.

Ο κ. Στυλιανίδης, υπέγραψε απόφαση για καταβολή συνολικού ποσού 7.419.421,20 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων γενικών δαπανών των Περιφερειών.
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες στο έλεος της βίας


Ξεπερνούν τις 10.000 οι κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.

Γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης, βίας, γυναίκες θύματα όλων των μορφών εκμετάλλευσης. Μπορεί σήμερα να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού των Γυναικών, όμως, πίσω από τα… άνθη πολλές φορές κρύβεται ο πόνος. Ιστορίες που οι περισσότερες θέλουν να κρατήσουν κρυφές.

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια λειτουργίας της γραμμής SOS 15900 και συγκεκριμένα από τις 11 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2013 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10.020 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες κάθε είδους βίας.
Συγκεκριμένα, από τις κλήσεις αυτές, οι 7.909 αφορούσαν σε καταγγελία έμφυλης βίας (5.874 κλήσεις από τις ίδιες τις γυναίκες και 2.035 από τρίτα πρόσωπα).

Οι υπόλοιπες 2.111 κλήσεις αφορούσαν σε διάφορα αιτήματα ενημέρωσης. Υπήρξαν και 71 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Για εμπορία γυναικών έγιναν 23 κλήσεις.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, Κατερίνας Μάρκου, Γιάννη Πανούση και Μαρίας Ρεπούση, για τις διαστάσεις του trafficking στην Ελλάδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ Παπ για το στήθος! Εντοπίζει «ύποπτα» κύτταρα!



Μία νέα συσκευή υπόσχεται πως μπορεί να ανιχνεύσει τα ύποπτα κύτταρα ακόμη και 7 χρόνια πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Και σ” αυτό ακριβώς στηρίζεται η συσκευή που φέρνει το όνομα Τεστ Παπ Μαστού HALO® . Πρόκειται για μη επεμβατική εξέταση, 5λεπτης διάρκειας, καλά ανεκτή και ασφαλής χωρίς παρενέργειες εξέταση. Δοκιμάστηκαν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν στο γεγονός πως έπρεπε να εξαλειφθεί ο ανθρώπινος παράγοντας από τη διαδικασία συλλογής του υγρού και να γίνει εντελώς αυτοματοποιημένη. Έτσι, φτάνουμε στο 2007, όταν πλέον ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει την πρώτη, μη επεμβατική αυτοματοποιημένη εξέταση Τεστ Παπ Μαστού με το μηχάνημα HALO.

Η εξέταση κρατά μόλις 5 λεπτά και όσον αφορά τον πόνο, από μια κλίμακα του 10, χαρακτηρίζεται με ένα 4. Δύο σιλικονούχα δοχεία σε σχήμα χωνιού εφαρμόζουν στους μαστούς και με τη βοήθεια της θερμότητας, της δόνησης μασάζ) και της αναρρόφησης διεγείρουν τους γαλακτοφόρους πόρους, ώστε αυτοί να βγάλουν υγρό. Οι γαλακτοφόροι πόροι είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού και άρα τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό το υγρό έχουν πολλά να “πουν”. Οι θηλές φυσικά μπορεί να μη βγάλουν και καθόλου υγρό, το οποίο θεωρείται το καλύτερο δυνατό σενάριο, ενώ, αν βγάλουν υγρό, αυτό αναλύεται κυτταρολογικά. Φυσικά, η απουσία υγρού κατά την εξέταση, δε σημαίνει πως σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

Αυτό που αναζητούν οι γιατροί σε αυτήν την κυτταρολογική ανάλυση είναι κατά πόσον υπάρχει κάποια μορφή “ατυπίας” κυττάρων. Ατυπία σημαίνει πως κάτι συμβαίνει στα κύτταρά μας, αυτό το “κάτι” όμως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν είναι οπωσδήποτε καρκίνος του μαστού. Μπορεί να είναι από μία απλή φλεγμονή ή ένα τραυματισμό έως οτιδήποτε άλλο. Ατυπία, λοιπόν, σημαίνει παρακολούθηση, πλέον από εξειδικευμένο μαστολόγο .


Αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους γιατρούς ένας όγκος στο στήθος μας για να γίνει ψηλαφητός ή ορατός χρειάζεται 7-10 χρόνια από τη στιγμή που ξεκινά να σχηματίζεται. Δηλαδή ένας όγκος ανιχνεύσιμος στη μαστογραφία είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που ξεκίνησε 10 χρόνια νωρίτερα. Με βάση αυτό το δεδομένο, η νέα αυτή εξέταση υποστηρίζει πως μπορεί να εντοπίσει τα όποια “ύποπτα” κύτταρα 7-10 χρόνια πριν αυτά τελικά εξελιχθούν – ή όχι – σε καρκίνο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο επίσης ότι πως η ατυπία είναι κάτι που αλλάζει από ημέρα σε ημέρα, δηλαδή το ότι δεν εμφανίστηκε τίποτα ύποπτο στην κυτταρολογική που κάνει μία γυναίκα σήμερα, δεν σημαίνει πως ύστερα από μία εβδομάδα ή ένα μήνα τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια. Έτσι, η εξέταση καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Άλλωστε, η εξέταση αυτή δεν ήρθε για να αντικαταστήσει ούτε να εξοβελίσει καμία από τις ήδη υπάρχουσες, είναι απλώς ένα ακόμη “risk assessment” (= μέσο εκτίμησης κινδύνου) όπως χαρακτηριστικά λέγεται στον αγώνα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Πρόκειται για εξέταση που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε γυναίκες που δε θηλάζουν και είναι 25 ετών και πάνω. Πριν την ηλικία των 30ετών η μαστογραφία δεν μπορεί να δείξει κάτι, διότι οι μαστοί είναι πολύ πυκνοί. Γυναίκες 18+ με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό,γυναίκες με ρήση θηλής (έκκριση υγρού από τη θηλή). Καθώς και όσες έχουν κάνει μαστεκτομή και ελέγχουν τον άλλο μαστό. Γυναίκες με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.λπ).

Βασική προϋπόθεση για την επάρκεια και ακρίβεια της εξέτασης είναι η ακεραιότητα των γαλακτοφόρων (εκφορητικών) πόρων. Ως προς τις γυναίκες που θηλάζουν, συνιστάται το τεστ να πραγματοποιείται 6 μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 55, η παραγωγή εκκρίματος ελαττώνεται κι ενδεικνυόμενη εξέταση είναι η μαστογραφία, εκτός αν η παραγωγή του εκκρίματος συνεχίζεται.

Το μεγάλο ατού αυτής της εξέτασης είναι πως είναι εντελώς μη επεμβατική, σε αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα υπάρχουσες κυτταρολογικές εξετάσεις μαστού, και αρκετά ανώδυνη και προσιτή, ώστε να μπορεί να γίνεται με ευκολία από μία μεγάλη γκάμα γυναικών.

Εάν την κάνουμε τακτικά, την εντάξουμε στον ετήσιος γυναικολογικό μας έλεγχο, μπορεί ο γιατρός μας να ανιχνεύσει πολύ νωρίς τα προειδοποιητικά σημεία μεταβολών στα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία στη Βουλή για τα εκπαιδευτικά θέματα


Δικαίωμα μετάθεσης και στους εκπαιδευτικούς που εισήχθησαν στα Διδασκαλεία Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων τα ακαδημαϊκά έτη 2009-2010, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης» και την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπονται, επίσης:

-Η δυνατότητα ρύθμισης, με πράξεις του Γενικού Γραμματέα Δία Βίου Μάθησης, ζητημάτων που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

-Εξασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς των διδασκόντων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και το δημόσιο συμφέρον για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

-Ρυθμίζονται ζητήματα για την ομαλή και ασφαλή συγχώνευση Τμημάτων ΑΕΙ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδεύουν εθελοντές για τα συσσίτια


Προγράμματα κατάρτισης απασχολούμενων - εθελοντών σε συσσίτια και μονάδες διανομής τροφίμων για απόρους, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ξεκίνησε ο ΕΦΕΤ. Τα σεμινάρια κατάρτισης παρέχονται δωρεάν και μετά τη λήξη τους θα δοθεί επίσημη πιστοποίηση στους επιτυχόντες / εκπαιδευομένους χειριστές τροφίμων.

Τα σεμινάρια καλύπτουν δύο βασικούς άξονες εκπαίδευσης:

1) τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων ή γευμάτων και 2) τη συνδρομή του ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (όπως ενδεικτικά μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ανθρώπων που προσέρχονται στα συσσίτια.

Η αρχή έγινε την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο δήμο της χώρας για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ. Το μονοήμερο πρόγραμμα κατάρτισης διεξήχθη σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Μέριμνα» του δήμου Κηφισιάς, σε αίθουσα του δημαρχείου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε νηπιαγωγείο


Συνέβη και αυτό σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο. Η νηπιαγωγός και τα παιδιά που πήγαν πρωί πρωί στο σχολείο τους, στο 13ο Νηπιαγωγείο, βρήκαν τα φώτα σβηστά!

Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα καθώς οι λογαριασμοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν απλήρωτοι από την έναρξη του σχολικού έτους.

Άμεσα ενημερώθηκε ο δήμος Ηρακλείου και όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Γιαλυτάκης, το 13ο Νηπιαγωγείο ανήκει σε νέο σχολικό συγκρότημα και για τον λόγο αυτό, δεν είχε μπει στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών του Δήμου.

Έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και δόθηκαν οι εξηγήσεις, με αποτέλεσμα συνεργείο της ΔΕΗ να πάει για δεύτερη φορά σήμερα στο σχολείο, αυτή τη φορά για να συνδέσει το ρεύμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την ημιαπασχόληση επιλέγουν όσες αποκτούν παιδιά


Αυξάνονται τα ποσοστά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Μία στις τρεις γυναίκες με παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ημιαπασχολείται, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 5% στους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα ποσοστά των ημιαπασχολούμενων γυναικών αυξάνονται όταν αποκτούν παιδιά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών παραμένουν σταθερά.

Ειδικότερα, το 2011 στην ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 25- 54 ετών, με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των έξι ετών, είχε μερική απασχόληση, ενώ οι γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά ημιαπασχολούνταν σε ποσοστό 50%. Για τους άντρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα (5 και 7% αντιστοίχως).

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, το 2011, ημιαπασχολούνταν το 10,2% των γυναικών με ένα παιδί κάτω των έξι ετών (έναντι 3% στους άνδρες) και το 13,7% των γυναικών με τρία ή περισσότερα παιδιά (έναντι 2,7% στους άνδρες).
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους Έλληνες χωρίς παιδιά, ημιαπασχολούνται το 8,4% των γυναικών (22% στην ΕΕ) και το 4,4% των ανδρών (7% στην ΕΕ).

Τα υψηλότερα ποσοστά ημιαπασχολούμενων γυναικών με παιδιά σημειώνονται στην Ολλανδία (πάνω από 81%), στην Αυστρία (πάνω από 60%), στη Γερμανία (πάνω από 56%) και στη Μ. Βρετανία (πάνω από 48%).

Εξάλλου, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών σε διοικητικές θέσεις (23%) στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα (24%) και ακολουθεί η Κύπρος (15%). Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε θέσεις στελεχών επιχειρήσεων, καταγράφονται στη Λετονία (45%), στην Ουγγαρία (41%) και στη Γαλλία (40%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 33%.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην ΕΕ, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 85% των δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι γυναίκες, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι γυναίκες κατέχουν το 59% και στην τριτοβάθμια το 40%.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Βρέφος θύμα της διάλυσης του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου του Αγ. Σοφία


Οι γονείς του καταγγέλλουν ότι έπεσε θύμα ολιγωρίας.

Ένα ακόμα παιδί έπεσε θύμα της διάλυσης του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου του Αγία Σοφία, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας την αγανάκτησή του «για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά».

Ο ΙΣΑ «απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η επαναλειτουργία του "Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά" (ΕΚΑΣΚΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" σε πλήρη ανάπτυξη και με όλη τη δυναμική του».

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει επίσης:

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2013 πέθανε ένα ακόμα παιδί που έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι το παιδί έπεσε θύμα της ολιγωρίας και εάν το ΕΚΑΣΚΑΠ ήταν ανοιχτό θα μπορούσε να είχε σωθεί.

Το άτυχο νήπιο αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του εγκληματικού κλεισίματος του κέντρου που αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2011 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΙΣΑ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα κοινοποιώντας εξώδικες διαμαρτυρίες ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 προς τον τότε Υπουργό Υγείας κο. Ανδρέα Λοβέρδο γνωστοποιώντας την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε λάβει επιστολές από γονείς παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι μας γνωστοποιούσαν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τα παιδιά τους.

Μάλιστα οι γονείς έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διότι η διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος συντέλεσε στο θάνατο παιδιών, τα οποία έπασχαν από καρδιακά νοσήματα και ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης του τέκνου και η οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε ιδιωτικό Νοσοκομείο .

Είναι ντροπή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που κοστίζει αθώες ζωές παιδιών».


Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρά η αξιοποίηση των αδρανών καταθετικών λογαριασμών


Το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη χρήση των κεφαλαίων για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου.

Την επικαιροποίηση του παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» που κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Επιπρόσθετα, καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.



Διαβάστε περισσότερα...

Από την εγκατάλειψη στη ζεστασιά του Ορφανοτροφείου Θηλέων


Ο εισαγγελέας Λαμίας ζήτησε να φροντίζει το ίδρυμα το 8 μηνών βρέφος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του το Ορφανοτροφείο Θηλέων φιλοξενεί τους τελευταίους δύο μήνες ένα κοριτσάκι 8μηνών.

Το επιβαρυμένο ιστορικό των γονιών της ανάγκασε τον εισαγγελέα Λαμίας να ζητήσει να γίνεται η φροντίδα του μικρού κοριτσιού από το ίδρυμα.

«Το μωρό, άλλαξε τη ζωή μας και μας γέμισε με ελπίδα και χαρά» δηλώνει η διευθύντρια Σταυρούλα Πελέκη, η οποία φέτος αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες, λόγω των ατόμων που πρέπει να σιτίζονται καθημερινά στο ορφανοτροφείο.


.





Πηγή: http://lamiastar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων συζήτησαν Χατζηδάκης-ΕΤΕπ


Έχουν ήδη εκταμιευθεί 230 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, η ροή των χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δάνειο για τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Dario Scannapieco και Mihai Tanasescu.

Το πρόγραμμα στήριξης του εξωτερικού εμπορίου προβλέπεται να ενεργοποιηθεί ως το τέλος Απριλίου και απευθύνεται τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Το ύψος των εγγυήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί μέσω των ανακυκλούμενων πιστώσεων σε 1,5 δις. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος ύψους 440 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προκύπτει ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί περί τα 230 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Τέλος, για τους αυτοκινητόδρομους η ΕΤΕπ δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των έργων μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης άνεργων ναυτικών


Θα ωφελήσει περίπου 1.000 νέους, ηλικίας 18-30 ετών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται, πιλοτικά, ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών, από το υπουργείο Ναυτιλίας,σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.

Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, όλων των ειδικοτήτων να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές δυνατότητές τους.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, θα ωφελήσει περίπου 1.000 άνεργους νέους ναυτικούς, όλων των ειδικοτήτων, από 18-30 ετών.

Η ευθύνη του προγράμματος ανήκει στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας.

Από τους ωφελούμενους, 200 θα είναι αξιωματικοί και 800 θα είναι κατώτερα πληρώματα λοιπών ειδικοτήτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση εκατό ωρών από αδειοδοτημένους παρόχους μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και πεντάμηνη πρακτική άσκηση επί πλοίου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου του 2013 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους για τη θεωρητική κατάρτιση και σε πέντε κύκλους για την πρακτική άσκηση επί πλοίου.

«Είμαστε μια χώρα θαλασσινή, με ναυτική συνείδηση και τεχνογνωσία στα ναυτικά επαγγέλματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη ναυτιλία, να φέρουμε τους νέους Έλληνες σε ένα επάγγελμα με προοπτικές και καλές αποδοχές. Και αυτό το κάνουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είναι αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως «η ελληνική ναυτιλία, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής κλάδος με υψηλό δυναμισμό απασχόλησης, συνιστά βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για την ανάσχεση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και σταθερών θέσεων εργασίας. Άλλωστε και ο ίδιος, ως νησιώτης, γνωρίζω ότι η ναυτιλία αποτελεί γέφυρα ζωής για τα νησιά μας και αιμοδότης της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και χρηματοδοτούμε τέτοιες στοχευμένες δράσεις, για να στηρίξουμε την ναυτική εργασία».



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στις εγγραφές για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης


Μέχρι τις 15 Μαρτίου οι εγγραφές του Δήμου Πειραιά.

Παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013, δόθηκε στις εγγραφές για τα προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι: Επεξεργασία κειμένου στο διαδίκτυο, τοπική ιστορία, αγγλικά για το χώρο εργασίας, γαλλικά για τον τουρισμό, περιβάλλον και καθημερινή ζωή.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ενηλίκους. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα, απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.

Για πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:30-13:30. Διεύθυνση: Ακτή Ποσειδώνος και Δημοσθένους 2 - 2ος όροφος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» σε πλειστηριασμό από το Ειρηνοδικείο Χανίων


Ανάσα για υπερχρεωμένη δημόσια υπάλληλο΄.

Ανοίγει ο δρόμος, σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, υποστηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης.

Η «ανάσα» δόθηκε σε νοσηλεύτρια δημόσιο υπάλληλο, από το Ειρηνοδικείο Χανίων, με προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης της βάση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη η οποία έχει οριστεί η συζήτηση για το έτος 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για νοσηλεύτρια δημόσιο υπάλληλο, ευρισκόμενη σε διάσταση με τον σύζυγό της, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, με τα δύο έγγαμα και τα άλλα δύο άνεργα τα οποία διαμένουν μαζί της, επί πλέον επειδή το ένα έγγαμο τέκνο της πάσχει από καρκίνο η οικονομική της κατάσταση επιβαρύνθηκε με έξοδα που δεν καλύπτονται από το φορέα υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι χρεωμένη σε τρεις τράπεζες και σε ένα Ταμείο, συνολικού ύψους χρέους 47.441 ευρώ. Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει ένα σπίτι (κύρια κατοικία) ένα άλλο ακίνητο χαμηλής εμπορικής αξίας και το ετήσιο εισόδημά της έχει φθάσει στα 16.022,05 ευρώ και έχει υποστεί μείωση από το 2009 στις αποδοχές της ως δημόσιος υπάλληλος πλέον ποσοστού 40%.

Η δανειολήπτρια ζήτησε μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησης:

- Να περιοριστεί το ποσό των δόσεων στο συνολικό 105 ευρώ το μήνα, προς όλες τις Τράπεζες.

- Να τύχει προστασίας εξαίρεσης ρευστοποίησης η πρώτη της κατοικία.

- Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν το ποσό των 417,5 ευρώ μηνιαίως από τις καταβληθείσες αποδοχές της.

Η διαταγή του Ειρηνοδίκη Χανίων απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν περισσότερο των 70 ευρώ και 30 ευρώ μηνιαίως, και ανοίγει τον δρόμο, σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους «να το τολμήσουν» να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Στο μεταξύ, το νέο ΙΝΚΑ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής και παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών σε 90 καταναλωτές στους οποίους παρασχέθηκαν, από τον ίδιο το φορέα, συμβουλές και εκπαίδευση γύρω από θέματα που αφορούν στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στόχος της προσπάθειας ήταν οι επωφελούμενοι καταναλωτές να μπορούν να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τα χρήματά τους και τις αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών που επιλέγηκαν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (γυναίκες, νέοι, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κτλ).

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος του έργου «Μειώνοντας τον Οικονομικό Αναλφαβητισμό: Καινοτομία και Αντίκτυπος», το οποίο υλοποιείται από το Νέο ΙΝΚΑ, στο πλαίσιο της πράξης «Ενίσχυση Σχεδίων Δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται φορο-ελεγκτές με... μεταπτυχιακό


Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 186 μόνιμες θέσεις στη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία.

Φορο-ελεγκτές με... μεταπτυχιακό αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να καλύψει τις 186 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων.

Η προκήρυξη 1Κ/2013 του ΑΣΕΠ προβλέπει την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 186 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, στο υπουργείο Οικονομικών. Το προσωπικό θα στελεχώσει τη νέα, ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα λειτουργήσει σύντομα και αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΑΣΕΠ, με το σύστημα των μορίων, ενώ οι αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών. Η επιλογή των νεοπροσληφθέντων θα γίνει άμεσα, προκειμένου να νέο προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα πριν το καλοκαίρι.

Όλες οι νέοι υπάλληλοι θα διοριστούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ οι 60 θέσεις αφορούν σε πτυχιούχους Νομικής Σχολής και οι υπόλοιπες 126 σε πτυχιούχους Οικονομικών τμημάτων.

Προσόντα υποψηφίων

Σύμφωνα με την προκήρυξη, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τον απαραίτητο τίτλο σπουδών και:

- γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου,

- πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας,

- μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας στο Φορολογικό Δίκαιο, ή στην Πολιτική Δικονομία, ή στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, ή στην Ελεγκτική, ή στην Λογιστική, ή στην Χρηματοοικονομική, ή διετή εμπειρία στο αντικείμενο του Φορολογικού Δικαίου, ή της Πολιτικής Δικονομίας, ή του Αστικού Δικονομικού Δικαίου, ή της Ελεγκτικής, ή της Λογιστικής, ή της Χρηματοοικονομικής

Σε ό,τι αφορά τους 60 πτυχιούχους Νομικής, θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Α.Ε.Ι. ή ομώνυμου πτυχίου ή διπλώματος Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι υπόλοιπες 126 θέσεις θα καλυφθούν από πτυχιούχους Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (από το 1998 μετονομάστηκε σε Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης), ή Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (πρώην Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής), ή Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής ή Δημόσιας Διοίκησης (το οποίο ίσχυε μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997), ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (από Μάιο 2008 μετονομάστηκε σε Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών ) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, ή Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ, ή Επιχειρησιακής Έρευνας και Στρατηγικής Πωλήσεων (Marketing), ή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ή Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικής Ανάλυσης, ή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ή Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών, ή Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, ή Ναυτιλιακών Σπουδών, ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.

Επίσης από αποφοίτους τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης, ή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ή Οικονομικών Επιστημών, ή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (από το 2006 μετονομάστηκε σε Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων), ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, ή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, ή Στατιστικής, ή Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, ή Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, ή Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής, ή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής ΑΕΙ, ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής, η ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκαν γυναίκες και το πληρώνουν με τη ζωή τους...


Εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.

Κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατ. κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η UNICEF, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα: «Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών».

Όπως επισημαίνει η οργάνωση σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες, πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, ενώ 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.

Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.

Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες, ενώ σε 47 από 162 χώρες, με διαθέσιμα στοιχεία, τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.

Η UNICEF τονίζει πως η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

«Η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, η κατάργηση διακρίσεων και αναχρονιστικών παραδόσεων και η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση μιας δίκαιης κοινωνίας, την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας», επισημαίνει η UNICEF.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα κινδύνου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία


Έκθεσή τους περιγράφει μία ανθρωπιστική κατάσταση απόλυτης καταστροφής.

Μετά τα Ηνωμένα Έθνη που έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία, σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έδωσε στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητώντας μια πολιτική συμφωνία «ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας».

Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία - Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο», η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας σε τεράστιες περιοχές της χώρας, ενώ αιτιάται την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.

Οι συριακές υποδομές υγείας, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξαρτούν ένα μεγάλο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών τους από την έγκριση του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι γειτονικές χώρες καταγγέλλονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα διότι «δεν είναι έτοιμες» να προσφέρουν στις ΜΚΟ στις δύο πλευρές των συνόρων «επιμελητειακή και διοικητική βοήθεια», καθυστερώντας την δραστηριότητά τους, ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό ως μόνο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

«Η παράλυση της διπλωματίας δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητούν από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα», αναφέρει η οργάνωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια του πολέμου και οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Η παρουσία των Γιατρών χωρίς Σύνορα περιορίζεται στις ζώνες των αντικαθεστωτικών, αφού η Δαμασκός απαγορεύει την παρουσία της στις κυβερνητικές περιοχές.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κατεστραμμένη στη Συρία και η προσφερόμενη βοήθεια δεν καλύπτει τις ανάγκες», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τα νοσοκομεία, συλλαμβάνουν ή βασανίζουν τραυματίες. Οι παράνομες υποδομές υγείας που δημιουργούνται αποτελούν στόχους και καταστρέφονται, το προσωπικό τους δέχεται απειλές ή χάνει τη ζωή του, ενώ δεν επαρκούν τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό και δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή ηλεκτρικό ρεύμα», καταλήγει η οργάνωση.



Διαβάστε περισσότερα...