Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Διαταραχές στον ύπνο αντιμετωπίζουν 2 εκατ. Έλληνες



Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν «χάσει τον ύπνο τους», λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2009, στις Η.Π.Α. παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων σε γιατρούς, κυρίως για αϋπνία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα, κυρίως από ανέργους ηλικίας 35 με 55 χρόνων. Συνολικά, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο τους.

«Το πρόβλημα των διαταραχών στον ύπνο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Οι επιπτώσεις τους έχουν σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου με άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 37ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, που ξεκινά αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου είναι η αϋπνία. Ποσοστό 14% του πληθυσμού υποφέρουν από τον εφιάλτη της χρόνιας αϋπνίας, ακολουθεί το σύνδρομο άπνοιας - υπόπνοιας ύπνου, που ταλαιπωρεί 4% των ανδρών και 2% των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή οργανική αιτία υπνηλίας με σημαντικότερη επίπτωση του συνδρόμου τον αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων», σημείωσε η δρ Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης στο Σισμανογλειο Γενικό Νοσοκομείο.

Σε έρευνα, που διεξήχθη από τη Μονάδα Ύπνου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου με ερωτηματολόγια σε πάσχοντες από με σοβαρή άπνοια, 60% παραδέχτηκαν υπνηλία στην οδήγηση, ενώ 15% είχαν τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπνηλία προκαλείται και από την ανατροπή, που επέφερε η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες, ανάπτυξη που έχει οδηγήσει τον άνθρωπο στο να κοιμάται λιγότερο, απ΄όσο χρειάζεται.

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνθρωποι σήμερα, κοιμούνται 1½ ώρα λιγότερο, από όσο 100 χρόνια πριν» ανέφερε ο γ.γ. της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος, σημειώνοντας ότι έτσι έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο «χρέος ύπνου», με πολλαπλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξυπνάει» ο εφιάλτης του Έμπολα στην Ουγκάντα




Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν ένα κρούσμα της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας Έμπολα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σε νεαρό κορίτσι την 6η Μαΐου σε νοσοκομείο 40 χλμ. βόρεια της Καμπάλα.

«Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Ένα 12χρονο κορίτσι από την κομητεία Ζιρόμπουε, στην περιοχή Λούβερο, πέθανε από την ασθένεια στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπόμπο. Το κορίτσι εμφάνισε τα συμπτώματα της ασθένειας, περιλαμβανομένων αιμορραγικού πυρετού και διάρροιας. Διεξήχθησαν εξετάσεις κι επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ο Έμπολα-Σουδάν», δήλωσε ο Άντονι Εμπόνγιε.

Ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα 33 άτομα που είχαν έλθει σε άμεση επαφή με το κορίτσι.

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει υποστεί δυο εκτεταμένα ξεσπάσματα της ασθένειας. Το πρώτο είχε καταγραφεί το 2000 στη βόρεια Ουγκάντα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άνθρωποι και είχαν νοσηλευτεί πάνω από 400. Το δεύτερο είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην δυτική Ουγκάντα, με πάνω από 20 νεκρούς και δεκάδες άλλους να νοσηλεύονται.



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμελείς οι Ελληνίδες με το τεστ Παπανικολάου




Στις γυναίκες που ζουν σε αστικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζεται συχνότερα ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί σήμερα τη δεύτερη, κατά σειρά συχνότητας, αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο, παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει ενταχθεί σε κρατικά προγράμματα και το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50% έως 93%, το ποσοστό 32,3% της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό.

Δυστυχώς, οι Ελληνίδες, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει, συνεχίζουν να μην κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτά διαστήματα, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές και ως προς τον εμβολιασμό κατά του ιού.

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη στάση στην έλλειψη παιδείας σε θέματα πρόληψης, στην έλλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στην ανεπαρκή ενημέρωση του κοινού.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» (Οκτώβριος 2005-Ιανουάριος 2011) της Α΄και της Δ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο ιός HPV πλήττει πιο συχνά τις αστές

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ο ιός HPV ανιχνεύτηκε στο 5,78% των 5.379 Ελληνίδων, που αποτέλεσαν το δείγμα στο οποίο βασίστηκε. Στις γυναίκες αυτές, που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, ο πιο συχνός ογκογόνος (καρκινογόνος) υπότυπος του ιού είναι ο 16 (24,81%), ενώ ακολουθεί ο 31 (8,81%).


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει το ξενύχτι;




Όσοι ξενυχτούν μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αύξηση του βάρους τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ξενυχτούσαν συνήθως κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες το βράδυ και περισσότερες έτοιμες τροφές σε σχέση με όσους ξάπλωναν και ξυπνούσαν νωρίς.

Εξετάστηκαν συνολικά 21 άτομα μέσης ηλικίας 30 ετών. 23 ξάπλωναν στις 3:45 π.μ και ξυπνούσαν στις 10:45 . Οι υπόλοιποι θεωρούνταν ότι κοιμόνταν φυσιολογικά και ξάπλωναν στις 12.30 π.μ μέχρι τις 8 πμ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ξενυχτούσαν κατανάλωναν κατά μέσον όρο 248 περισσότερες θερμίδες καθημερινά. Η διατροφή τους επίσης περιείχε διπλάσιες έτοιμες τροφές, περισσότερα αναψυκτικά και μισά φρούτα και λαχανικά σε σχέση με όσους ξάπλωναν νωρίς.

Οι επιπλέον θερμίδες συνήθως καταναλώνονταν στο δείπνο και αργότερα το βράδυ. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι ξενυχτούσαν τακτικά είχαν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με όσους κοιμόνταν νωρίς.

Η ερευνήτρια Kelly Glazer Baron, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι οι επιπλέον θερμίδες σε καθημερινή βάση μπορεί να σημαίνουν σημαντική αύξηση βάρους-1 κιλό το μήνα αν δεν ισοφαριστούν από περισσότερη άσκηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία πίσω από την αύξηση βάρους μπορεί ενδεχομένως να είναι ότι οι πιο υγιεινές τροφές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες τη νύχτα ή ότι όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να προτιμούν τροφές με περισσότερες θερμίδες.

Η έρευνα καταλήγει ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τις συνήθειες ύπνου και ότι η ώρα του φαγητού μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντική με το είδος της τροφής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Phyllis Zee, δήλωσε ότι όταν ο ύπνος και το φαγητό δεν ευθυγραμμίζονται με το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε αλλαγές στην όρεξη και το μεταβολισμό και πιθανόν σε αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές τη λάθος ώρα της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και παθήσεων στο γαστρεντερικό σύστημα.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ενασχόληση με τη μουσική βελτιώνει τη μνήμη



Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν αποδείξει ότι η μουσική βοηθά πολλαπλά τους μαθητές και τους ίδιους τους μουσικούς, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας καλύτερα τον εγκέφαλό τους και διευκολύνοντας τη διαδικασία της μάθησης. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναδείξει ότι η μουσική εκπαίδευση κάνει καλό επίσης στους ηλικιωμένους, που συνεχίζουν να παίζει μουσική, αντισταθμίζοντας έτσι σε ένα βαθμό τις συνέπειες της γήρανσης.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ακουστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροβιολογίας και φυσιολογίας Νίνα Κράους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφόρου ζωής μουσική εκπαίδευση και το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου παρέχει πλεονεκτήματα διαρκείας σε τουλάχιστον δύο λειτουργίες, στην μνήμη και στην ακοή, που και οι δύο τείνουν να αμβλύνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Τα σχετικά πειράματα έδειξαν ότι τα άτομα 45 έως 65 ετών -μουσικοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες που είχαν αρχίσει να παίζουν μουσική στην ηλικία των εννέα ετών ή και νωρίτερα- υπερτερούσαν σαφώς στη μνήμη και στην ακοή (δυνατότητα να ξεχωρίσουν μια ομιλία μέσα σε πολύ θόρυβο), σε σχέση με όσους δεν έπαιζαν ποτέ κάποιο μουσικό όργανο.
Η μουσική εξάσκηση εκπαιδεύει κατάλληλα το νευρικό σύστημα και το κάνει πιο προσαρμοστικό, σύμφωνα με την Δρ Κράους, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζει εν μέρει τις συνέπειες της γήρανσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο από τη μύτη;



Ακόμα πιο αποτελεσματικό από το παραδοσιακό εμβόλιο της γρίπης φαίνεται να είναι ένα ρινικό σπρέι που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες και το οποίο είναι πιθανό μια μέρα να το αντικαταστήσει.

Συνδυάζοντας το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, οι ερευνητές παρασκεύασαν το σπρέι που χορηγείται στον ασθενή από τη μύτη με ψεκασμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν πως το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα τη μόλυνση, πριν αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, π.χ. από τη γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό τα ρινικά σπρέι να είναι αρκετά αποτελεσματικά, γι’ αυτό ο εμβολιασμός με ένεση ήταν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το ρινικό σπρέι προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, το βακτήριο του πνευμονιόκοκου κ.α.. Η αποτελεσματικότητα του σπρέι βασίζεται ιδιαίτερα στη δράση της ιντερλευκίνης-12, που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τους «εισβολείς».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απώλεια βάρους «διώχνει» τον διαβήτη;




Η απώλεια βάρους λόγω επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου μπορεί να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τον μεταβολισμό, που μια απλή δίαιτα δεν μπορεί να το καταφέρει. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο διαβήτης πολλές φορές «εξαφανίζεται» ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση, ακόμη κι αν δεν έχει χαθεί μεγάλο μέρος του αρχικού βάρους του οργανισμού.

Η κατανόηση του πώς επηρεάζει το γαστρικό bypass τον μεταβολισμό θα μπορούσε να ρίξει φως σχετικά με τις θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2, μια παγκόσμια επιδημία που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Η απώλεια βάρους με τη βοήθεια χειρουργού γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς οι παχύσαρκοι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να αποφύγουν τις επιπλοκές στην υγεία τους που «συνοδεύουν» τα επιπλέον τους κιλά! Μερικές από αυτές είναι: διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πόνος στις αρθρώσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και του Duke University της Βόρειας Καρολίνας μελέτησαν δύο ομάδες παχύσαρκων διαβητικών ασθενών, που είτε είχαν κάνει γαστρική χειρουργική επέμβαση είτε ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες, μετρώντας τους μεταβολίτες τους, χημικά υποπροϊόντα των τροφίμων στο σώμα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε αντίθεση με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα, η γαστρική παράκαμψη επέφερε τέτοιες αλλαγές στον μεταβολισμό τους, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των αμινοξέων – ενώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την «αντίσταση» στην ινσουλίνη.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη



Η άσκηση βοηθάει όχι μόνο στην καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως εξηγεί ένας εκ των υπευθύνων της επιστημονικής ομάδας, ο Ανδρέας Φλουρής (οι άλλοι δύο είναι οι Γιάννης Κουτεντάκης και Πέτρος Ντίνας), δεδομένα δείχνουν ότι, όταν κάνουμε άσκηση, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν, μάλιστα, δημοσιεύσει τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό «Ιρλανδική Ιατρική Επιθεώρηση».

Η κυριότερη από τις παραπάνω ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη, που μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει. Ευρήματα μελετών δείχνουν ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Φλουρή, ότι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι μειώνει τα συμπτώματά σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και σε ανθρώπους που έχουν επιπρόσθετα και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, και οστεοπόρωση, σημειώνει ο κ. Φλουρής.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι γυναίκες είναι εθισμένες στο πορνό»



Πλέον οι «ιδιωτικές προβολές» ταινιών ερωτικού περιεχομένου δεν αφορούν μόνο τους άνδρες. Το Internet έχει βοηθήσει τις γυναίκες να βλέπουν ολοένα και συχνότερα ερωτικές ταινίες, χωρίς να χρειάζεται να νιώθουν άβολα όταν επισκέπτονται τα βίντεο κλαμπ ή τα περίπτερα στα οποία διατίθενται αυτές.
Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν εντρυφήσει στα ροζ βίντεο και τα αποζητούν στον ίδιο βαθμό όσο και οι άνδρες.
«Το στίγμα ελαχιστοποιείται, γιατί οι ερωτικές ταινίες πλέον παρέχονται στην οθόνη του υπολογιστή» εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Ανίτα Σμιθ στο wstp.com. 


Όμως, τι νιώθουν οι γυναίκες, όταν η ταινία τελειώσει; 


«Συνήθως ενοχές» απαντά ο Τζέισον Ντιν, υπεύθυνος του Κέντρου Απεξάρτησης από την Πορνογραφία στη Μεγάλη Βρετανία.


Ο ίδιος αναφέρει ότι 1 στις 3 ανθρώπους που απευθύνονται στο Κέντρο για αποτοξίνωση είναι γυναίκες.


«Δύο χρόνια πριν, μας επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα και μας ζήτησε βοήθεια» λέει ο Ντιν και προσθέτει: «Τότε μου έκανε εντύπωση. Τώρα, πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο».


Αξιοπρόσεκτη είναι η πρωτοβουλία της Κρίσταλ Ρενόντ, μιας 26χρονης που από τα 14 της χρόνια βλέπει πορνό και έφθασε στο σημείο να απομονωθεί από φίλους και οικογένεια.


Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η Κρίσταλ παραδέχεται ότι οι ερωτικές σκηνές τής είχαν γίνει καθημερινότητα.


«Η πορνογραφία είναι οικονομική, προσβάσιμη και κυρίως ανώνυμη. Αυτό μπορεί να γίνει υποκατάστατο μιας ερωτικής επαφής» λέει η Κρίσταλ, η οποία έγραψε μάλιστα και βιβλίο για τον εθισμό της.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητό πάγκρεας για την αντιμετώπιση του διαβήτη-1





Παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου.


Νέα έρευνα αυξάνει τις ελπίδες ότι το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη 1 να ελέγχουν καλύτερα τη νόσο.

Ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη 1, σε νέα έρευνα εμφάνισαν βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου τη νύχτα, όταν χρησιμοποιήθηκε πειραματική συσκευή υποβοηθούμενη από υπολογιστή. Εμφανίστηκαν λιγότερα επεισόδια μείωσης των επιπέδων σακχάρου σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Για δεκαετίες ερευνητές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τρόπο αυτόματου συντονισμού παροχής ινσουλίνης με άμεσες αλλαγές στη γλυκόζη για τη διατήρηση επιθυμητών επιπέδων σακχάρου με ελάχιστη προσπάθεια.

Τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν σε συσκευές που παρακολουθούν συνεχώς το σάκχαρο, καθώς και τις αντλίες ινσουλίνης.

Ερευνητές προσπαθούν τώρα να συνδέσουν τα δυο χρησιμοποιώντας πολύπλοκο λειτουργικό υπολογιστών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά με διαβήτη 1, οι πειραματικές συσκευές αποδείχτηκαν καλύτερες από τη συμβατική αντλία ινσουλίνης για τη διατήρηση του επιθυμητού ελέγχου του σακχάρου τη νύχτα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘BMJ Online First’, είναι από τις πρώτες που περιγράφουν το ίδιο σε ενήλικες.

Τα βραδινά επεισόδια υπογλυκαιμίας είναι συχνά σε ασθενείς με διαβήτη 1.

Η νέα έρευνα συνέκρινε έναν πειραματικό αλγόριθμο υπολογιστή που συντόνιζε τη μέτρηση της γλυκόζης και την παροχή στην παραδοσιακή αντλία ινσουλίνης σε 24 ενήλικες με διαβήτη 1, που χρησιμοποίησαν αντλία για τουλάχιστον 3 μήνες πριν την έρευνα.

Σε μια εκδοχή, 12 ασθενείς που κατανάλωναν μέτριου μεγέθους γεύμα νωρίς το βράδυ υποβλήθηκαν είτε στη θεραπεία με το τεχνητό πάγκρεας είτε στη θεραπεία με την αντλία για 2 νύχτες, με απόσταση μιας ή 3 εβδομάδων.

Η δεύτερη εκδοχή ήταν παρόμοια, εκτός από το ότι οι 12 εναπομείναντες ασθενείς κατανάλωσαν βαρύτερο γεύμα αργότερα το βράδυ, το οποίο περιλάμβανε κρασί.

Η ερευνήτρια Roman Hovorka, από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι υπάρχει τεχνολογία για να γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη η διαδικασία, αλλά δεν έχει λάβει έγκριση για να τη δοκιμάσει. Και στις 2 εκδοχές η χρήση μοντέλου υποβοηθούμενου από υπολογιστή οδήγησε σε καλύτερο έλεγχο γλυκόζης σε σύγκριση με την παροχή μέσω της συμβατικής αντλίας ινσουλίνης. Ο χρόνος που πέρασε με τα επίπεδα σακχάρου να βρίσκονται στο επιθυμητό εύρος αυξήθηκε μέχρι περίπου 28% με την ‘κλειστή’ παροχή ινσουλίνης.

Ειδικός δήλωσε ότι η έρευνα σε παιδιά και ενήλικες παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για το συντονισμό της παρακολούθησης του σακχάρου και της παροχής ινσουλίνης είναι πιθανό και θα βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο στις έρευνες που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, νοσηλεύτριες μετέφεραν με χειροκίνητο τρόπο στοιχεία από το μόνιτορ γλυκόζης στον υπολογιστή και μετέδωσαν συστάσεις για την ένεση ινσουλίνης από τον υπολογιστή στην αντλία, για να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς έλαβαν κατάλληλες δόσεις ινσουλίνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων



Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό σύνδρομο, ιδιαίτερα ενοχλητικό, που εκδηλώνεται σαν έντονη ενόχληση, χωρίς πόνο, στα κάτω άκρα, η οποία δεν παρέρχεται παρά μόνο εάν ο ασθενής κινήσει τα πόδια του.

Εμφανίζεται συχνότερα όταν το άτομο είναι σε ακινησία ή κατά τη διάρκεια που πάει να κοιμηθεί και προκαλεί αϋπνία και έντονο stress.

Παρά τα χαρακτηριστικά του συπτώματα, τις περισσότερες φορές δεν αξιολογείται σοβαρά από ασθενείς και γιατρούς, παρόλο που στην εξέλιξή του μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβληματα, σωματικά και ψυχολογικά.

Η συχνότητά του κυμαίνεται από 5-15% στον γενικό πληθυσμό και αφορά περισσότερο γυναίκες σε αναλογία 2:1 με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά, αλλά η συνηθισμένη ηλικία προσβολής είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Υπάρχουν μελέτες που τονίζουν ότι το 40% περίπου των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα πριν από την ηλικία των 20 ετών.

Το αίτιο που το προκαλεί είναι ακόμη άγνωστο. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κληρονομικό υπόστρωμα, διότι αφενός έχουν βρεθεί πολλές οικογένειες που τα μέλη τους έχουν τάση εμφάνισης του συνδρόμου και αφετέρου έχουν απομονωθεί κάποια χρωμοσώματα (12q, 14q, 9p κα), που είναι κοινά στα άτομα που πάσχουν από αυτό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν πρόβλημα στην ευαισθησία των υποδοχέων ντοπαμίνης στο εγκέφαλο, οι οποίοι μάλλον ανεπαρκούν, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι στα άτομα αυτά υπάρχει πρόβλημα διακίνησης της σεροτονίνης στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Τέλος, εκείνο που έχει αποδειχθεί και είναι ιδιαίτερα συχνό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν προβλήματα στην ομοιοστασία του σιδήρου στον οργανισμό.
Με ποιο τρόπο τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να συνδυασθούν και να προκαλέσουν την εκδήλωση του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστό.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται μετά τη λήψη ενός καλού ιστορικού και συνήθως σε άτομα που εξετάζονται για χρόνια αϋπνία. Τα συμπτώματα στα κάτω άκρα περιγράφονται με διάφορους τρόπους.

Πιο συχνά οι ασθενείς διαμαρτύρονται για κάποιες δυσαισθησίες στα κάτω άκρα τις οποίες άλλοι τις περιγράφουν σαν περιοδικά μουδιάσματα, σαν νύγματα από βελόνες, σαν εσωτερικό κνησμό ή σαν κάτι να κινείται μέσα στους μυς των κάτω άκρων τους. Ολα αυτά δημιουργούν μια επιτακτική ανάγκη να κινήσουν τα κάτω άκρα τους, διότι με την κίνηση τα συμπτώματα αυτά άμεσα παρέρχονται. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή όταν οι ασθενείς είναι καθιστοί για αρκετή ώρα, όπως συμβαίνει σε μεγάλα ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Εκεί όμως που τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα έντονα είναι όταν το άτομο ξαπλώνει για να κοιμηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αϋπνία που λογικά ακολουθείται από κόπωση, έλλειψη διάθεσης και κακουχία κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Το 1995 μια ομάδα εργασίας στις ΗΠΑ καθόρισε κάποια κριτήρια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη διάγνωση όπως:
Η επιτακτική ανάγκη κίνησης των κάτω άκρων, τα οποία παρουσιάζουν κάποιες παραισθησίες ή / και δυσαισθησίες.
Η έντονη κινητικότητα και η συνεχής αλλαγή θέσης του σώματος, όταν κάποιος ξαπλώσει στο κρεββάτι για να κοιμηθεί.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην ακινησία και παρέρχονται με την κίνηση.
Ο κιρκαδιανός ρυθμός εμφάνισης των συμπτωμάτων με τάση εκδήλωσης τις απογευματικές ώρες και τη νύκτα.
Η θετική ανταπόκριση στη ντοπαμινεργική θεραπεία και
Οι διαταραχές στον ύπνο διαφόρου βαθμού και είδους.

Η κλινική εξέταση είναι συνήθως αρνητική, παρόλο που πρέπει να αποκλεισθεί κάποια νευροπάθεια, ριζίτιδα ή νόσος του Πάρκινσον.

Πιο ειδικά, μια νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σαν το συγκεκριμένο σύνδρομο αλλά αυτά δεν παρέρχονται με την κίνηση και δεν εμφανίζονται μόνο το βράδυ και σε ακινησία.

Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων μπορεί να είναι
πρωτοπαθές ή ιδιοπαθές στο οποίο δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και συνήθως είναι κληρονομικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις το stress, ψυχολογικά προβλήματα ή κόπωση μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και
δευτεροπαθές. Για το δεύτερο έχουν ενοχοποιηθεί πάρα πολλά αίτια. Μερικά από αυτά είναι:
Υπομαγνησιαιμία, φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο ή σε αιμοδιάλυση, χρόνια σιδηροπενική αναιμία, μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12 στον οργανισμό και άλλα πιο σπάνια αίτια όπως ισχιαλγία-ριζαλγία κάτω άκρων, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjogren, σακχαρώδης διαβήτης, αμυλοείδωση και νόσος του Lyme.

Μια αρκετά συχνή εμφάνιση του συνδρόμου είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25 έως 40% οι γυναίκες που εγκυμονούν μπορεί να παρουσιάσουν το σχετικό σύνδρομο το οποίο όμως παρέρχεται μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Παρά ταύτα κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τρείς ακόμη παθήσεις μοιάζουν με το σύνδρομο, η ακαθησία, το σύνδρομο των αλγεινών κάτω άκρων με σύσπαση των δακτύλων και οι νυκτερινές κράμπες των κνημών. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι και οι τρείς αυτές παθήσεις προκαλούν πόνο που δεν περνά με την κίνηση.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια φάρμακα που μπορούν να έχουν σαν ανεπιθύμητη ενέργεια το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων, όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, το αλκοόλ, η καφεϊνη, οι βήτα αναστολείς και άλλα.

Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις απαιτούνται μόνο εάν θέλουμε να κάνουμε διαφοροδιάγνωση σε περιπτώσεις δευτεροπαθούς συνδρόμου, πάντως ο προσδιορισμός του σιδήρου, της φερριτίνης και της τρανσφερίνης είναι μάλλον απαραίτητος.

Η θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων κάτω άκρων εξαρτάται από τη βαρύτητά του. Σε ελαφρές περιπτώσεις δεν δίνουμε κάποια θεραπεία και περιοριζόμαστε σε συστάσεις για υγιεινή ζωή, αποφυγή οινοπνεύματος, καφεϊνης και νικοτίνης και φυσιοθεραπεία χαλάρωσης του μυϊκού συστήματος.

Σε δευτεροπαθείς περιπτώσεις θεραπεύουμε κατά περίπτωση την πρωταρχική αιτία.

Σε βαρύτερες δοκιμάζουμε κάποια φάρμακα όπως τα ντοπαμινεργικά φάρμακα, (Levodopa+carbidopa), βενζοδιαζεπίνες, ήπια οπιοειδή, αντιεπιληπτικά και άλλα.

Η απόφαση για χορήγηση φαρμάκων λαμβάνεται μόνον από τον ειδικό γιατρό με εκτίμηση του λόγου ωφέλεια σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι όλα τα φάρμακα που αναφέραμε έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα συχνό, ιδιαίτερα ενοχλητικό σύνδρομο που δυστυχώς είναι σχετικά άγνωστο στην ευρύτερη ιατρική κοινότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα επτά εγκεφαλικά συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου



Περίπου το 15% των ασθενών (ένας στους επτά) παθαίνει εγκεφαλικό και δεν μπορεί να τύχει αντιθρομβωτικής θεραπείας σε νοσοκομείο, επειδή το επεισόδιο συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέισον Μακί της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σινσινάτι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο, αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται, όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συγκρίνοντας τα επεισόδια που συμβαίνουν στον ύπνο με αυτά που σημειώνονται την ημέρα, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια αξιόλογη διαφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όντας ξύπνιοι είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους υφίστανται εγκεφαλικό στον ύπνο τους (70 ετών κατά μέσο όρο).

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό, αν κανείς κοιμάται, καθώς δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.

Οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν το αντιθρομβωτικό, μήπως προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία.
Για την αποφυγή ενός εγκεφαλικού, οι επιστήμονες συστήνουν έλεγχο της πίεσης του αίματος και του διαβήτη, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, κόψιμο του τσιγάρου και μείωση της χοληστερίνης. Να σημειωθεί ότι τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιά και τον καρκίνο.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γέλιο βελτιώνει και τη διάθεση





Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Και επειδή η καλή σωματική υγεία εξαρτάται από την καλή ψυχική υγεία, όταν η ψυχή πάσχει, αναπόφευκτα πάσχει και το σώμα και το αντίστροφο.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι κυρτοί ώμοι υποδηλώνουν κακή διάθεση και κάποιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ενδέχεται να μας προκαλεί στομαχόπονο. Αυτά που μας προβληματίζουν μπορεί να εμφανίζονται με προβλήματα στο στομάχι ή με συνάχι. Όταν φοβόμαστε ενδέχεται να παθαίνουμε δύσπνοιες.

"Όποτε επεξεργαζόμαστε κάτι, αυτό έχει επίδραση στο σώμα μας και στη διάθεσή μας," εξηγεί η ψυχολόγος Ντόρις Βολφ. Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που διεγείρουν την κυκλοφορία και προκαλούν την υπερλειτουργία ή την υπολειτουργία των αδένων.

Αλλά ο πόνος μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη στάση του σώματός μας, ενώ η έκφραση του προσώπου μας μπορεί να επηρεάζει και την σωματική μας υγεία. Αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί: για παράδειγμα, χαμογελώντας. "Απλώς κοιταχτείτε στον καθρέφτη και χαμογελάστε," προτείνει ο Ντίτερ Πούετζ, ψυχοθεραπευτής και διευθυντής της Κλινικής Deister Weser Clinic στη Γερμανία. Αυτόματα βελτιώνεται η διάθεση, διαβεβαιώνει ο ίδιος.

Μία άλλη δοκιμή είναι να πάρει κάποιος μία στάση αυτοπεποίθησης. Όποιος στέκεται με ίσια την πλάτη, τους ώμους πίσω και προτεταμένο το στέρνο είναι αδύνατο να αισθάνεται αβεβαιότητα. Απλώς είναι αδύνατο να πει "Δεν μπορώ να το κάνω."

Φυσικά, αυτό λειτουργεί αμφίδρομα. Όποιος περιφέρεται με κυρτούς τους ώμους και κατεβασμένο το κεφάλι θα αισθάνεται αποκαρδιωμένος και περιθωριοποιημένος. "Το σώμα και η ψυχή μονίμως προσπαθούν να βρουν ισορροπία," εξηγεί η Βολφ στο βιβλίο της, ο τίτλος του οποίου είναι "Αναγνωρείστε τα Συναισθήματα, Αντιμετωπείστε τα Προβλήματα".

Πάντα μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτή την αλληλεπίδραση. Κάθε μορφή σωματικής στάσης οδηγεί σε συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα και το αντίστροφο. Χρησιμοποιώντας αυτή την πληροφορία κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός αλλάζοντας τη σωματική στάση του ώστε να αλλάξει και η διάθεσή του, ειδικά αν αισθάνεται αβεβαιότητα ή ηττοπάθεια. Σύντομα θα νιώσει ανανεωμένος και χαρούμενος. Η διάθεσή του θα ακολουθήσει σύντομα τη σωματική στάση.

Μακροπρόθεσμα, η δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να επιτευχθεί η ψυχική ευεξία. "Προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, που είναι ό,τι καλύτερο," λέει ο Μίκαελ Σέλμπεργκ, γερμανός ψυχολόγος. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι γιατροί θα πρέπει να "συνταγογραφούν" περισσότερη σωματική άσκηση και λιγότερα φάρμακα.
Πάντα προτείνει στους ασθενείς του να επιδιώκουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ανεβαίνουν σκάλες, να πηγαίνουν με τα πόδια σε κάποιο κατάστημα ή να μετακινούνται με ποδήλατο. Το κολύμπι και το ποδήλατο είναι τα καλύτερα αθλήματα για την ψυχική υγεία, μετά το περπάτημα.

"Με αυτές τις σωματικές δραστηριότητες, μπορείς πραγματικά να φτάσεις το σώμα σου στα όριά του και να φθάσεις στο απόγειο της αντοχής σου," λέει ο ίδιος. Δεν είναι εύκολο να πιέσεις το σώμα σου περισσότερο απ΄όσο θέλει, αλλά κάνοντάς το απελευθερώνονται ορμόνες που κάνουν τον αθλούμενο να αισθάνεται καλύτερα.

Οι αρκετές ώρες ύπνου και η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. "Είναι πολύ βασικό," λέει ο Σέλμπεργκ. Όποιος κοιμάται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και τρέφεται σωστά θα αισθάνεται καλύτερα από κάποιον που στερείται διαρκώς ύπνου και έχει ένα ψυγείο γεμάτο με προπαρασκευασμένα γεύματα.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιο πρόβλημα ο αυτισμός



Ένα στα 38 παιδιά στη Νότια Κορέα μπορεί να πάσχει από αυτισμό, με βάση μία νέα ερευνητική προσέγγιση, η οποία υποστηρίζει ότι ο αυτισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που υποδιαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό, ανακοίνωσαν επιστήμονες.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 2,64% των παιδιών, δηλαδή πολύ υψηλότερο από το 1% που εκτιμάται σε αντίστοιχες έρευνες στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα για τα ποσοστά αυτισμού στη Νότια Κορέα, η οποία, παρότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει ότι ο αυτισμός μπορεί να είναι πολύ συχνότερη πάθηση από ό,τι θεωρoύνταν μέχρι πρόσφατα.
«Αν μας εκπλήσσει; Ναι,» δήλωσε ο δρ. Γιάνγκ-Σιν Κιμ του Πανεπιστημίου Yale, η έρευνα του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση Autism Speaks και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.
Η ομάδα του Κιμ χρησιμοποίησε μία ερευνητική μέθοδο που περιελάμβανε την παρακολούθηση 55.000 παιδιών ηλικίας από 7 ως 12 ετών στην νοτιοκορεατική πόλη Γκογιάνγκ. Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους και στη συνέχεια προέβησαν σε εκτιμήσεις για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να επιβεβαιώσουν τη διάγνωσή τους.
Η προσέγγιση αυτή έγινε με βάση τον πληθυσμό και με στόχο να καταγράψει τα κρούσματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με μεθόδους που χρησιμοποιούν το ιατρικό ή εκπαιδευτικό ιστορικό.
«Το μεγάλο ποσοστό προέρχεται από το νέο αυτό δείγμα πληθυσμού που συμπεριλάβαμε στην έρευνά μας, δηλαδή τα παιδιά που δεν είχαν επιδείξει στο παρελθόν αναπτυξιακή καθυστέρηση ή προβλήματα ψυχικής υγείας» εξηγεί ο Κιμ.
Το ποσοστό αυτισμού μεταξύ των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ήταν 0,75% σε σύγκριση με 1,89% εκείνων σε κανονικά σχολεία. Τα ποσοστά του αυτισμού αυξάνονται ραγδαία την τελευταία δεκαετία, εν μέρει εξαιτίας του τρόπου διάγνωσης της πάθησης.
Ο αυτισμός έχει πολλές μορφές, οι οποίες ποικίλλουν - από την απόλυτη ανικανότητα επικοινωνίας και την διανοητική στέρηση έως την παρουσία σχετικώς ήπιων συμπτωμάτων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του συνδρόμου Asperger.
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία με πετρέλαιο;



Μια κλινική στην πόλη Naftalan, 160 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Azerbaijan, Baku, βρήκε μια θεραπευτική χρήση για τις άφθονες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου της.

Το Azerbaijan αποτελεί μια από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες πετρελαίου. Έχουν τόσο μεγάλες ποσότητες, που στην πόλη Naftalan χρησιμοποιούν το ακατέργαστο (αργό) πετρέλαιο ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Όλοι πηγαίνουν στη διάσημη κλινική Naftalan, από όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση, ακόμη και από τα Εμιράτα και την Ευρώπη προκειμένου να θεραπεύσουν τις διάφορες δερματικές ασθένειες, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ακόμα και νευρικές παθήσεις. Οι γιατροί λένε πως οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες του πετρελαίου χρησιμοποιείται για 100 διαφορετικές περιπτώσεις.

Η πιο δημοφιλής θεραπεία στο Naftalan είναι το λουτρό ακατέργαστου πετρελαίου. Οι ασθενείς βυθίζουν το σώμα τους σε 35 γαλόνια ακατέργαστου πετρελαίου, σε μια θερμοκρασία 40 βαθμών. Πολλοί από τους ασθενείς δηλώνουν ότι το θερμό πετρέλαιο χαλαρώνει τις αρθρώσεις τους και τους αρέσει να κάθονται περισσότερο από 10 λεπτά στο μαύρο πετρέλαιο, αλλά δεδομένου ότι περιέχει ναφθαλίνη σχεδόν 50%, έναν υδρογονάνθρακα που κρίθηκε ενδεχομένως καρκινογόνος από τους κανονισμούς της ΕΕ, οι πιο μακρόχρόνες θεραπείες είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.

Οι γιατροί της κλινικής λένε πως εκατομμύρια ασθενείς έχουν θεραπευτεί και κανένας τους δεν έιχε κάποια αρνητική παρενέργεια. Εξάλλου, για να είναι σίγουροι βάζουν ένα όριο με 10 λεπτά μπάνιου με αργό πετρέλαιο μια φορά την ημέρα, για διάστημα που δεν ξεπερνά συνολικά τις 10 ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτος φοιτητής σηκώθηκε και προχώρησε στην τελετή αποφοίτησης

Ο 22χρονος Austin Whitney ήταν καθηλωμένος από το 2007 σε αναπηρικό καροτσάκι, με ''θρυμματισμένη'' σπονδυλική στήλη, μετά από ατύχημα που είχε οδηγώντας μεθυσμένος το αυτοκίνητο του.

Αμέσως μετά το ατύχημα ο Austin Whitney αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες και ορκίστηκε πως θα σηκωθεί και θα περπατήσει την ημέρα της αποφοίτησης του.
Και το πέτυχε!



Χρειάστηκε τη βοήθεια του καθηγητή και των φοιτητών του τμήματος Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Berkeley, όπου σπούδαζε και ο ίδιος, οι οποίοι εφηύραν και τελειοποίησαν μία ρομποτική συσκευή που την ονόμασαν εξωσκελετική και την ''εφάρμοσαν'' στον αυχένα του νεαρού.


Την ώρα που ο Austin παραλάμβανε όρθιος το πτυχίο του το πανεπιστήμιο σείστηκε από χειροκροτήματα.

Δείτε το Video






Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: «Ποιο σώμα θεωρούν ιδανικό οι Ελληνίδες;»



Το λεπτό σώμα θεωρούν ως ιδανικό για την εικόνα τους τα περισσότερα κορίτσια και αυτός είναι και ο σωματότυπος που θα επιθυμούσαν να έχουν, αν και η πλειονότητα κατατάσσει εαυτόν στις κατηγορίες σώματος «μεσόμορφο» ή «χοντρό», σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη σχετική έρευνα εκπόνησαν οι Αικατερίνη Μπενέτου, Γεωργία Κωφού, Βασιλική Ζήση και Γιάννης Θεοδωράκης, οι οποίοι εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και του βαθμού ενασχόλησης με την άσκηση με τη σωματική ικανοποίηση και την εικόνα του σώματος, σε δείγμα εφήβων και νεαρών γυναικών.


Στην έρευνα συμμετείχαν 150 μαθήτριες λυκείου και σπουδάστριες ΙΕΚ, ηλικίας 15-25 χρόνων, από την περιοχή του Βόλου. Καταγράφηκε το ύψος, το βάρος τους και υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς και η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τη ικανοποίηση που είχαν από την εικόνα του σώματός τους, και σε δύο ομάδες, ανάλογα με την αθλητική τους εμπειρία (δηλαδή σε αθλητές-μη αθλητές). 


Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, οι 19 (12,67%) είχαν μειωμένο σωματικό βάρος, οι 99 (66%) είχαν φυσιολογικό βάρος, οι 26 (17,33%) ήταν υπέρβαρες και οι 6 (4%) παχύσαρκες.


Αυτό που συμπέραναν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές, ήταν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του δείγματος θεωρεί ιδανικό και επιθυμητό το μεσόμορφο σώμα, καθώς και ότι ο βαθμός ικανοποίησης της εικόνας σώματος των συμμετεχόντων είχε άμεση σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).


Όσον αφορά στη σωματική ικανοποίηση, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ, Γιάννης Θεοδωράκης, σημειώνει ότι σωματική ικανοποίηση είναι το τι νιώθει κάποιος για συγκεκριμένα μέρη, λειτουργίες και όργανα του οργανισμού. Δηλαδή, για τα πόδια, τα χέρια, άλλα και την αντοχή, τη δύναμη, την όρεξη, την αντοχή στον πόνο κ.λπ..


Η σωματική ικανοποίηση δεν είναι η εξωτερική εικόνα-εμφάνιση (εικόνα του σώματος), διευκρινίζει ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο μικρότερος ΔΜΣ συνοδεύεται από μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος.


Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που ήταν ικανοποιημένα με την εικόνα του σώματός τους ήταν τα λιποβαρή.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα... 60 δικαιολογητικά για εκπτώσεις φόρου





Αρχίζουν να εκπνέουν σταδιακά από σήμερα οι ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους δια της παραδοσιακής οδού και δεν θα κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. 

Μαζί με τις φορολογικές υποβάλλονται και οι δηλώσεις για τα ακίνητα (έντυπο Ε9).
Σήμερα λήγει η προθεσμία για τους φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου για τους φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 60, 70, 80, 90 ή 00.

Για το ψηφίο 2 η προθεσμία λήγει αύριο, το 3 μεθαύριο και έπεται συνέχεια: το 4 μέχρι τις 20 Μαΐου, το 5 μέχρι τις 23 Μαΐου, το 6 στις 24 Μαΐου, το 7 στις 25, το 8 στις 26 και το 9 στις 27 Μαΐου. Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 10, 20, 30, 40 ή 50 θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 του μηνός και με ΑΦΜ 60, 70, 80, 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου.

Εφόσον οι δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατοίκων του εξωτερικού υποβάλλονται από τους ίδιους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων που απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπροσώπων, πρακτόρων ασφαλιστικών, ασφαλειομεσιτών κτλ), οι οποίες υποχρεωτικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ, για όσους απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ κτλ, οι οποίες υποχρεωτικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, παρατείνεται έως και τις 20 Μαΐου 2011. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 5 Μαΐου. 

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 2238/1994, (εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κτλ), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του Δαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξαρτήτως ΑΦΜ, λήγει στις 20 Μαΐου.

Κυκεώνας δικαιολογητικών… 
Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις συμπληρωμένες χειρόγραφα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο χαρτούρας, αποτελούμενο από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, αποδείξεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να προσκομίσει στην εφορία κάποιος για να αποδείξει τα αναγραφόμενα στη φορολογική του δήλωση ποσά εισοδημάτων, εσόδων και δαπανών αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα φοροαπαλλαγών, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 60!

Ειδικά φέτος, όσοι ταχυδρομήσουν ή υποβάλουν αυτοπροσώπως τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις ΔΟΥ υποχρεούνται να συνυποβάλουν, σε κλειστό φάκελο, όλες τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2010 για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις όλη τη χαρτούρα με τα δικαιολογητικά -και σε ξεχωριστό φάκελο τις εκατοντάδες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκέντρωσαν το 2010- απαλλάσσονται όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΤΑΧΙSNET.

Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει μεν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά από εκεί και πέρα αρκεί να τα φυλάξουν στο σπίτι τους ώστε να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν στην εφορία εφόσον τους ζητηθούν για έλεγχο.

Σε περίπτωση όπου από την εκκαθάριση μιας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης προκύψει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος για να εισπράξει το ποσό της επιστροφής θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει στην εφορία για έλεγχο όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβάλει σε κλειστό φάκελο όλες τις αποδείξεις που διαμορφώνουν το αφορολόγητο.

Οι βασικότερες κατηγορίες δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσουν φέτος στην εφορία εκατομμύρια φορολογούμενοι, στο πλαίσιο των διαδικασιών υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, είναι οι εξής:

1. Yπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης της χρήσης κατοικίας από τον γονέα προς τα τέκνα του ή από το τέκνο προς τους γονείς του.
2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης για κάθε νέο τέκνο του φορολογουμένου, το οποίο γεννήθηκε εντός του 2010, ώστε να θεωρείται και αυτό προστατευόμενο μέλος.
3. Βεβαιώσεις για τις σπουδές των προστατευόμενων τέκνων σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού.
4. Για την αναγνώριση ως προστατευόμενων μελών των τέκνων ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν σπουδάζουν και των τέκνων ηλικίας άνω των 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία θα αναφέρει ότι μέσα στο 2010 τα τέκνα αυτά ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του.
5. Στοιχεία που θα αποδεικνύουν: α) την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας των προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν, β) ότι τα πρόσωπα αυτά συνοικούν με αυτόν και γ) ότι τα εισοδήματα καθενός από αυτά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 2.900 ευρώ τον χρόνο ή, εφόσον έχουν αναπηρία 67% και πάνω, ότι τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξαρτήτως αν τα εισοδήματα αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται.
6. Ειδικά για ανάπηρα προστατευόμενα μέλη, απαιτείται επιπλέον και γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας όπου έχει την κατοικία του ο φορολογούμενος, από την οποία θα προκύπτει η ύπαρξη αναπηρίας 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
7. Αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή, ώστε να γίνει αποδεκτή η υποβολή χωριστής δήλωσης από εν διαστάσει συζύγους.
8. Αποδείξεις για τις δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2010, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Οι αποδείξεις πρέπει να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.
9. Σε περίπτωση όπου στις δαπάνες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνονται και έξοδα αγοράς υλικών για επισκευές σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας καθώς και έξοδα για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για τους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται να συνυποβληθεί φωτοτυπία συγκεντρωτικής κατάστασης εκδοθείσας από τον διαχειριστή, από την οποία θα προκύπτει αναλυτικά το είδος κάθε δαπάνης, ο αριθμός του σχετικού φορολογικού στοιχείου, το ποσό της κάθε δαπάνης και η κατανομή του συνολικού ποσού των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.
10. Σε περίπτωση όπου στις δαπάνες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνεται και η δαπάνη αμοιβής συμβολαιογράφου για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, τότε, αν η αμοιβή αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο, ο φορολογούμενος πρέπει να επισυνάψει φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
11. Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας για τα καταβληθέντα ασφάλιστρα ζωής.
12. Βεβαιώσεις από το ΤΕΒΕ, το ΤΣΑ κτλ. για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν.
13. Απόδειξη ότι εισπράχθηκε ποσό δωρεάς ή χορηγίας από τον νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.
14. Βεβαίωση του δωρεοδόχου για την αποδοχή της δωρεάς.
15. Γραμμάτιο είσπραξης της δωρεάς από την τράπεζα, εφόσον το ποσό της δωρεάς έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του δωρεοδόχου.
16. Αποδείξεις είσπραξης ιατρικών αμοιβών.
17. Βεβαίωση του εργοδότη, ή του ασφαλιστικού ταμείου, ή της ασφαλιστικής επιχείρησης που θα αποδεικνύει το υπόλοιπο ποσό των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν κάλυψαν αυτοί και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος. Στη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται σε χωριστή ένδειξη το συνολικό ποσό της δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό αυτής και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, πρέπει να συνυποβάλλονται φωτοαντίγραφα των σχετικών αποδείξεων.
18. Απόδειξη είσπραξης νοσηλίων από κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιωτική κλινική.
19. Βεβαίωση διευθυντή νοσηλευτικού ιδρύματος ή κλινικής για τον χρόνο και τα έξοδα νοσηλείας.
20. Βεβαίωση θεράποντος ιατρού για το είδος της νόσου, τη διάρκειά της και την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου.
21. Απόδειξη που να πιστοποιεί την καταβολή της αμοιβής σε νοσοκόμο.
22. Bεβαιώσεις αλλοδαπών ιατρών ή νοσοκομείων, θεωρημένες από πρόξενο και μεταφρασμένες, που να πιστοποιούν τα νοσήλια που καταβλήθηκαν στο εξωτερικό.
23. Πέραν των βεβαιώσεων, σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα τιμολόγια και τα αποδεικτικά είσπραξης που του εξέδωσαν οι αλλοδαποί γιατροί ή τα νοσοκομεία.
24. Αν τα έξοδα νοσηλείας έχουν καταβληθεί σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του φορολογουμένου ότι του παρασχέθηκαν οι συγκεκριμένες ιατρικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες από τον συγκεκριμένο γιατρό, ή νοσοκομείο, ή κλινική του συγκεκριμένου κράτους και ότι κατέβαλε σε αυτούς τα ποσά που αναγράφονται στα συνημμένα δικαιολογητικά.
25. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα αναγράφει το καταβληθέν ποσό αμοιβής δικηγόρου και το είδος της νομικής υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Αν δεν αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών επακριβώς το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε, θα πρέπει να υποβληθεί από τον φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τον δικηγόρο δεν αφορούν σε παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ούτε σε υπηρεσίες για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους.
26. Αποδείξεις καταβολής ενοικίων.
27. Aποδείξεις παροχής υπηρεσιών από φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών για τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν.
28. Βεβαίωση τράπεζας για την εξόφληση των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.
29. Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας για την καταβολή ασφαλίστρων κατά πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων που αφορούν σε ακίνητα του φορολογουμένου.
30. Eπικυρωμένο φωτοαντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου, προκειμένου να αποδειχθεί η καταβολή ενοικίων για μίσθωση γεωργικής γης.
31. Φωτοαντίγραφα των τιμολογίων αγοράς καινούργιου πάγιου εξοπλισμού για γεωργική εκμετάλλευση.
32. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι ο πάγιος εξοπλισμός για τη γεωργική εκμετάλλευση είναι καινούργιος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι' αυτήν.
33. Bεβαιώσεις αποδοχών για τα ποσά των μισθών ή των συντάξεων που εισπράχθηκαν.
34. Bεβαιώσεις για την είσπραξη εισοδημάτων από κινητές αξίες.
35. Βεβαίωση του ΟΓΑ για την είσπραξη πολυτεκνικών επιδομάτων.
36. Βεβαιώσεις για την είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων.
37. Βεβαιώσεις για την είσπραξη αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα.
38. Βεβαιώσεις για την είσπραξη κερδών από συμμετοχή σε εταιρίες, κοινωνίες, ή κοινοπραξίες ή σε EΠE.
39. Σε περίπτωση συμμετοχής του φορολογουμένου σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου, από την οποία παίρνει επιχειρηματική αμοιβή, εκτός από τις βεβαιώσεις κερδών και επιχειρηματικής αμοιβής, απαιτείται η συνυποβολή και φωτοαντιγράφου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της εταιρίας ή κοινωνίας που χορήγησε την επιχειρηματική αμοιβή.
40. Φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής πισίνας.
41. Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών εκδοθείσες από ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενική δαπάνης διαβίωσης, που αφορά στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
42. Βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα εντός του 2010, κατά το οποίο το σκάφος αναψυχής του φορολογουμένου ήταν σε ακινησία, προκειμένου να αναγνωριστεί η απαλλαγή του ακινητοποιημένου σκάφους από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.
43. Βεβαίωση τράπεζας για τις καταβληθείσες το 2010 δόσεις καταναλωτικού ή προσωπικού δανείου.
44. Φωτοαντίγραφο του εντύπου υπολογισμού ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.
45. Φωτοαντίγραφο του πίνακα ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επιμέρους εργασίες.
46. Αναλυτική κατάσταση στην οποία θα περιγράφονται η ανεγειρόμενη οικοδομή, το κατασκευαστικό στάδιο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2010 και οι εργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2010.
47. Επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου.
48. Επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς ή της άδειας ανέγερσης, για την απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης απόκτησης πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται μόνο εφόσον η δαπάνη πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από την 1η/1/2010 μέχρι την 22α/4/2010 ή το διάστημα από τη 17η/12/2010 έως την 31η/12/2010.
49. Για να απαλλαγεί από την εφαρμογή των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενος που έχει αποκτήσει ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ. χρησιμοποιώντας επαναπατριζόμενα κεφάλαια -τα οποία φορολογήθηκαν με συντελεστή 5%, βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών-, πρέπει να υποβάλει το λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής - εισαγωγής των κεφαλαίων που έχει εκδώσει η τράπεζα που διενήργησε τη συναλλαγή.
50. Απόσπασμα πρακτικών γενικής συνέλευσης, όπου θα αναφέρεται στη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) ανώνυμης εταιρίας.
51. Βεβαίωση ανώνυμης εταιρίας που θα αποδεικνύει τη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), δηλαδή θα αναγράφει τον χρόνο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών από τον φορολογούμενο, τον αριθμό των μετοχών που του χορηγήθηκαν, την τιμή διάθεσης, το ποσό που αυτός κατέβαλε, την τιμή κλεισίματος μετοχής στο Χ.Α. ή στο χρηματιστήριο του εξωτερικού, κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος, και το ποσό της ωφέλειας που αυτός απέκτησε. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφονται επίσης τα στοιχεία του δικαιούχου-φορολογουμένου και η ιδιότητά του (μέλος Δ.Σ., εργαζόμενος κ.λπ.).
52. Για την κάλυψη τεκμηρίων με το τίμημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσομένους.
53. Για την κάλυψη τεκμηρίων με τα κέρδη από μετοχές, τα πινακίδια των σχετικών συναλλαγών.
54. Για την κάλυψη τεκμηρίων με τα κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, σχετική βεβαίωση της εταιρίας διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων.
55. Για την κάλυψη τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου μέσω ληφθέντος δανείου, συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και φέρει βέβαιη ημερομηνία που να πιστοποιεί τη συνομολόγηση του δανείου το οποίο επικαλείται ο φορολογούμενος.
56. Για την κάλυψη τεκμηρίου μέσω δωρεάς ή γονικής παροχής χρηματικού ποσού, πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου ΔOY, από το οποίο θα προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή που επικαλείται ο φορολογούμενος έγινε πριν από τις 31/12/2010.
57. Για την κάλυψη τεκμηρίων με κέρδη από λαχεία ή παιχνίδια του OΠAΠ, βεβαίωση από τη Διεύθυνση Kρατικών Λαχείων ή τον OΠAΠ.
58. Φωτοαντίγραφο του σήματος του ΕΟΤ για επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων και κάμπιγκ.
59. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος της περιόδου από την 1η/1/2010 μέχρι τις 30/6/2010, για τους εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων
60. Αποδεικτικό καταβολής του κατ' αποκοπήν φόρου εισοδήματος που αφορά στην περίοδο από την 1η/1/2010 έως τις 30/9/2010, για τους πλανόδιους λιανοπωλητές, τους λιανοπωλητές λαϊκών αγορών και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. 



Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις








Διαβάστε περισσότερα...