Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις εγκυμονούσες


Μία στις 20 εμφανίζει προεκλαμψία που οφείλεται στη μόλυνση.

Η έκθεση στη μολυσμένη ατμόσφαιρα θα μπορούσε να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρα προεκλαμψία στις έγκυες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες με άσθμα. Μία στις 20 περιπτώσεις προεκλαμψίας τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης οφείλονται στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, τα οποία ευθύνονται και για την αύξηση των πρόωρων γεννήσεων.

Την περασμένη μόνο χρονιά 2.000 περιστατικά προεκλαμψίας στη Μεγάλη Βρετανία μόνο αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Μία στις 20 γυναίκες που έμεναν έγκυες για πρώτη φορά εμφάνισαν προεκλαμψία, ενώ περίπου 20 έχασαν τη ζωή τους από καταστάσεις που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, που προκαλείται από τη μόλυνση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 600 μωρά το χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα σουηδών επιστημόνων, που μελέτησαν στοιχεία από 121.000 γεννήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική μόλυνση και τις πρόωρες γεννήσεις.

Από το 4,4% των γεννήσεων που κατέληξαν σε πρόωρο τοκετό το 2,7% οφειλόταν σε προεκλαμψία εξαιτίας της έκθεσης σε μολυσμένη ατμόσφαιρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ανέφεραν οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Οι γυναίκες που έπασχαν από άσθμα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και 10% να εμφανίσουν προεκλαμψία, συγκριτικά με όσες μαμάδες δεν είχαν αναπνευστικά προβλήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστικά κύτταρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας


Η μέθοδος μπορεί να δώσει τη λύση στις βλάβες που προκαλεί η πάθηση.

Βλαστοκύτταρα από το δέρμα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πολύ πιθανόν να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν αμερικανοί ερευνητές στα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκαλεί η ανίατη αυτή πάθηση. Δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το κύριο γνώρισμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο μονωτικό κάλυμμα των νεύρων, τη μυελίνη, με συνέπεια τα νεύρα να δυσκολεύονται να «επικοινωνήσουν» μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί εντέλει ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης, κινητικά προβλήματα και όχι μόνο.

Τα αποτελέσματα, όμως, των πρώτων πειραματικών δοκιμών σε ζώα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Cell Stem Cell» αποδεικνύουν ότι η «μόνωση» των νεύρων μπορεί, τελικά να επισκευαστεί, χρησιμοποιώντας τροποποιημένα κύτταρα του δέρματος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ακριβώς όπως τα ηλεκτρικά καλώδια, έτσι και τα νεύρα έχουν μόνωση, μόνο που αντί να είναι από πλαστικό, είναι από μία πρωτεΐνη που ονομάζεται μυελίνη. Αυτό που συμβαίνει με διάφορες ασθένειες, όπως τη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ότι η βλάβη στη μυελίνη αφήνει εκτεθειμένα τα νεύρα, με συνέπεια τα ηλεκτρικά σήματα να «αγωνίζονται» να ταξιδέψουν μέσα στο σώμα.

«Ανταλλακτικά» βλαστοκύτταρα για ασθενείς με σκλήρυνση

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ αξιοποίησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων πριν επιχειρήσουν να επισκευάσουν τη μυελίνη. Πήραν, λοιπόν, ένα δείγμα ανθρώπινων κυττάρων από δέρμα και το μετέτρεψαν σε βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα, ως γνωστόν, είναι ικανά να μετασχηματιστούν σε οποιονδήποτε άλλο τύπο κυττάρου στο σώμα.

Το επόμενο βήμα ήταν να μετασχηματίσουν τα βλαστικά κύτταρα που είχαν πάρει από το δέρμα σε ανώριμες εκδόσεις των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν μυελίνη.

Όταν τα ανώριμα αυτά κύτταρα ενέθηκαν σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς μυελίνη, διαπιστώθηκε τεράστια βελτίωση στην κλινική τους εικόνα.

Σύμφωνα με τον Steven Goldman, «με τον τρόπο αυτό παρήχθη μυελίνη σε όλο το μήκος του νευρικού συστήματος και μερικά πειραματόζωα πέτυχαν να αγγίξουν φυσιολογικούς κλινικούς δείκτες αλλά και να ζήσουν περισσότερο. Στόχος μας, λοιπόν, τώρα, είναι να καλύψουμε και πάλι με μυελίνη τις βασικές νευρικές ίνες των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας».

Ωστόσο, το πρόβλημα με τους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα εξακολουθήσει, ακόμη και μετά την επισκευή της μόνωσης των νεύρων, να επιτίθεται και να καταστρέφει τη μυελίνη.

Οποιαδήποτε τέτοια θεραπεία, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες θεραπείες για να δαμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή θα πρέπει να εκτελείται κατ’ επανάληψη.

«Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι», δήλωσε ο Goldman, «αν και θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές ασφαλείας μέχρι να βελτιωθεί η τεχνική και να εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Αναμένουμε, πάντως, να αρχίσουμε τις δοκιμές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφική αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης


Τι πρέπει να αποφεύγεται και τι να προτιμάται.

Υπάρχουν, κάποιοι διαιτητικοί παράγοντες που αυξάνουν την πίεση και κάποιοι άλλοι που την μειώνουν. Διαβάστε ποιοι είναι αυτοί...

Παράγοντες που αυξάνουν την πίεση

Νάτριο: Μειώνει τη νεφρική απέκκριση αλατιού. Οι ημερήσιες ανάγκες μας σε νάτριο φτάνουν μόλις τα 5-6 γρ, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, σε αντίθεση με τα 9-10 γρ αλατιού που καταναλώνουν κατά μέσο όρο σήμερα οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με μια έρευνα, μειώνοντας κατά 25-35% την κατανάλωση αλατιού ημερησίως, οι συμμετέχοντές της εμφάνισαν 25% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τις εν λόγω παθήσεις.

Χλώριο: Οδηγεί σε αγγειοσυστολή (ελάττωση της διαμέτρου των αγγείων). Το βρίσκουμε κυρίως στο αλάτι, όπως επίσης στο μαρούλι, στο σέλερι, στις ντομάτες, στα σπαράγγια, στις μπάμιες, στα χόρτα, στη σίκαλη, στις ελιές, στο γάλα, στο βούτυρο και στις φακές.

Οινόπνευμα: Είναι τοξικό για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί έλλειψη μαγνησίου. Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος υπέρτασης της Α' παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ, η κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζει τη συστολική και τη διαστολική πίεση στους άνδρες, ωστόσο στις γυναίκες φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση!

Παχυσαρκία: Αυξάνει τη σύνθεση των ορμονών που προκαλούν υπέρταση και τη νεφρική κατακράτηση νατρίου. Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό μεγαλώνει όσο αυξάνει το σωματικό βάρος.

Επίσης, άτομα παχύσαρκα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υπέρταση στο μέλλον από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Πρωτεΐνη: Αυξάνει την υπέρταση. Προτιμήστε, λοιπόν, μια διατροφή με ελάχιστη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ζάχαρη: Εμποδίζει την έκκριση νατρίου. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης σε καφέδες και αφεψήματα (χρησιμοποιήστε υποκατάστατα ζάχαρης). Επίσης τα ώριμα και αποξηραμένα φρούτα «κρύβουν» περισσότερη ζάχαρη!

Καφεΐνη: Αυξάνει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την υπέρταση, αλλά διαστέλλει τα αρτηρίδια (κύριοι ρυθμιστές της συστηματικής πίεσης του αίματος) και χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες.

Σύμφωνα με έρευνες, στα υπερτασικά άτομα η καφεΐνη εμφανίζει υπερτασική δράση, ωστόσο σε φυσιολογικά άτομα η καφεΐνη αν και αυξάνει την πίεση για περίπου 3 ώρες, μακροχρόνια δεν την επηρεάζει.

Παράγοντες που μειώνουν την πίεση

Κάλιο: Αυξάνει την έκκριση νατρίου και μειώνει τις συγκεντρώσεις εκείνων των ορμονών που αυξάνουν την πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, η πατάτα (ειδικά η γλυκοπατάτα), τα παντζάρια, οι αχιβάδες, τα αράπικα φιστίκια, το γιαούρτι, οι σταφίδες, τα φασόλια, η ντομάτα, το λάχανο.

Ασβέστιο: Ρυθμίζει επίπεδα νατρίου καλίου και τις ορμόνες που σχετίζονται με την αύξηση της πίεσης και μειώνει τις συσπάσεις των λείων μυϊκών ινών. Τα γαλακτοκομικά, κυρίως το σκληρό τυρί και η μυζήθρα, όπως επίσης τα όσπρια και τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Μαγνήσιο: Ρυθμίζει επίπεδα νατρίου καλίου, όπως και το ασβέστιο. Θα το βρείτε σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, αμύγδαλα, καρύδια, όσπρια, σόγια και πατάτες.

Λινολεϊκό οξύ- ω-6: Αυξάνει τη βιοσύνθεση των προσταγλαδινών, ορμονών που ρυθμίζουν την έκκριση αλατιού και νερού. Το συναντάμε στο σπορέλαιο, στο καλαμποκέλαιο, στο ηλιέλαιο, στο φυστικέλαιο, στα δημητριακά, όπως επίσης στο κρέας, στα αυγά και στα πουλερικά.

Φυτικές ίνες: Μειώνουν την εντερική απορρόφηση του νατρίου, χαμηλώνουν τα επίπεδα εντερικών ορμονών που προκαλούν υπέρταση και μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καλαμπόκι, τα όσπρια, το αβοκάντο, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, το μήλο, το αχλάδι και η αγκινάρα.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Παράγοντες που σε συνδυασμό με ένζυμα ρυθμίζουν την πίεση. Στα περισσότερα τρόφιμα θα βρείτε και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, βεβαίως σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Προσοχή όμως στην επεξεργασία, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφών, καθώς επηρεάζεται η σύσταση τους σε αυτά.

Άσκηση και κατανάλωση θερμίδων: Διαστέλλει τα αρτηρίδια και μειώνει τις περιφερικές αγγειακές αντιστάσεις. Η αερόβια άσκηση, όπως το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός κτλ βοηθά περισσότερο στον έλεγχο της πίεσης.

Είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά. Προτού ξεκινήσετε όμως κάποιο πρόγραμμα άσκησης πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία τη κατάθλιψης με χάπια και… ηλεκτρισμό


Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο συνδύασαν τις δύο μεθόδους.

Τις διεγερτικές ιδιότητες του ηλεκτρισμού και τις φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου κατάφεραν να συνδυάσουν νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, πετυχαίνοντας να περιορίσουν σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη.

Η μελέτη των Βραζιλιάνων ερευνητών η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA, προσπάθησε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών για την κατάθλιψη. Βρήκαν, λοιπόν, ότι η ηλεκτρική διέγερση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στο να βοηθήσει την αρχική φάση της θεραπείας, όταν συνδυάζεται με το αντικαταθλιπτικό Zoloft.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους έγιναν δοκιμές επί 6 εβδομάδες σε 120 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή μονοπολική μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία όμαδα ασθενών που έπαιρνε μόνο Zoloft και μία ομάδα όπου εφαρμόζονταν καθημερινά μόνο διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση. Το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι και στις δύο ομάδες ασθενών οι χρόνοι για τη συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ήταν ταυτόσημοι. Όταν, όμως, οι δύο μέθοδοι συνδυάστηκαν, παρατηρήθηκε ότι ο χρόνος θεραπείας είχε μειωθεί σημαντικά περισσότερο απ΄ ότι στις μονοθεραπείες.

Το εύρημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελλοντική θεραπεία του πρώιμου σταδίου της μείζονος κατάθλιψης και αφήνει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα των συνδυασμένων θεραπευτικών επιλογών, σε αντίθεση με μόνο τη χρήση αντικαταθλιπτικών.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Τι αποκάλυψε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Όταν η διατροφή περιλαμβάνει πολλά τηγανητά, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος του εγκεφαλικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε 48 πολιτείες μεταξύ του 2003 και του 2007.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τηγανητά όπως κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες, αλλαντικά και αλμυρά λαχανικά σχεδόν καθημερινά είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές επειδή αυτό το μοτίβο διατροφής ακολουθείται κυρίως στις Νότιες Πολιτείες από τους αφροαμερικάνους, ίσως να εξηγεί και το γιατί σε αυτούς παρατηρούνται διπλάσια ποσοστά εγκεφαλικών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Λέω στους ασθενείς μου να μην τρώνε τηγανητά περισσότερο από δυο φορές τον μήνα», δήλωσε ο Δρ Γεώργιος Μπακρής καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Αντιυπερτασικού Ιατρείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθούν» είπε ο κ. Μπακρής. Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν κατά 15-26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά μια φορά την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς συνδέεται το διαζύγιο με το αλκοόλ


Ταιριάζετε αν… πίνετε το ίδιο.

Νέα έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας αναφέρει ότι τα ζευγάρια που καταναλώνουν πάνω κάτω την ίδια ποσότητα αλκοόλ… ταιριάζουν περισσότερο!

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 παντρεμένα ζευγάρια και βάση αυτής οι σύζυγοι που κατανάλωναν με μέτρο το αλκοόλ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, σε σχέση με εκείνα τα ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δύο ήταν πότης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μόλις το 5,8% των ζευγαριών που κατανάλωναν με μέτρο το αλκοόλ θα κατέληγαν σε χωρισμό.

Το ποσοστό αυτό ανέβαινε σε 26,8% στις περιπτώσεις που η σύζυγος του έδινε και καταλάβαινε, ενώ ο σύζυγος πρόσεχε πόσα ποτήρια αλκοόλ κατανάλωνε.

Φαίνεται όμως ότι οι γυναίκες είναι πιο υποχωρητικές και υπομονετικές, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, που ο άντρας ήταν ο πότης το ποσοστό των διαζυγίων έπεφτε στο 13,1%.

Ενώ στις περιπτώσεις που και οι δύο ήταν «γερά ποτήρια» το ποσοστό ανέβαινε στο 17,2%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».



Διαβάστε περισσότερα...

Η αιθαλομίχλη αυξάνει τα αναπνευστικά προβλήματα


Περισσότερες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Η καταγραφή υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων PM10 και η εμφάνιση αιθαλομίχλης στον ουρανό των αστικών περιοχών συνδέεται άμεσα με αύξηση των εισαγωγών ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία.

Οι συνηθέστερες ασθένειες που συνδέθηκαν με το αναπνευστικό και αποδίδονται στην αιθαλομίχλη περιλαμβάνουν άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες πνευμονοπάθειες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες σε σύσκεψη της επιχειρησιακής επιτροπής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου, από τα οποία προέκυψε ότι σε ημέρες που ο μέσος όρος των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 ήταν αυξημένος πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50 μg/m3), υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές των ασθενών.

Οι επιστήμονες του ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα κάνουν μια καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων.

Στόχος τους είναι να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για το Παίδων "Αγία Σοφία"


Ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»…λόγω έλλειψης προσωπικού η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια έρευνας με αφορμή τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πως τρία μικρά παιδιά έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, λόγω της παύσης λειτουργίας της Μονάδας.

Το έναυσμα για την εισαγγελική έρευνα έδωσαν δημοσιεύματα στην εφημερίδα ‘’Ελευθεροτυπία» που χαρακτήριζε «έγκλημα διαρκείας σε βάρος των παιδιών το αιφνίδιο κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων « Αγία Σοφία», του μοναδικού δημόσιου κέντρου, το Σεπτέμβριο του 2011, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αμέσως μετά και με την -αρχική- δικαιολογία της «αναβάθμισης», έκλεισε, το ίδιο αιφνίδια, ολόκληρο το Κέντρο και τα παιδιά που ανέμεναν χειρουργεία παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία» . Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν μάλιστα το φως της δημοσιότητας, από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο αναφέρει ότι «νοσηλεύονται» ή «αντιμετωπίζονται» 39, χωρίς να διευκρινίζεται αν έχουν ή όχι χειρουργηθεί, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών. Και οι γονείς των παιδιών φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με τους γιατρούς, είναι αναγκασμένοι να στέλνουν εξώδικα προκειμένου να χειρουργηθούν τα παιδιά τους!

Τις διαστάσεις του προβλήματος επισημαίνει και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» Χρυσάνθη Κοκολάκη η οποία τονίζει: «Υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».

Το θέμα αυτό έχει φτάσει, με ερώτηση 10 βουλευτών της Ν.Δ και στη Βουλή από το Δεκέμβριο του 2012 χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απάντηση για τον αριθμό των νοσηλευόμενων παιδιών, τον αριθμό των επεμβάσεων και την πορεία αυτών. Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος πετάει το …μπαλάκι στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», στους οποίους, όπως ισχυρίζεται, ανήκει η ευθύνη.

Το λόγο τώρα ωστόσο φαίνεται ότι παίρνει και η Δικαιοσύνη που αναλαμβάνει να διερευνήσει όλες τις σχετικές καταγγελίες στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αντιγριπικό λιγότερο δραστικό στους μεγαλύτερους


Χαμηλότερα επίπεδα β- λεμφοκυττάρων στους ηλικιωμένους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται εξίσου καλά με εκείνο των νεότερων στο αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Tranlational Medicine.

Η μικρής έκτασης έρευνα – έγινε σε 17 εθελοντές ηλικίας από 8 έως 70 ετών και περισσότερο - εξηγεί επιστημονικά αυτό που είναι ήδη ευρύτερα γνωστό και έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς: τα αντιγριππικά εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αναλύοντας το δείγμα αίματος των εθελοντών, ότι στους άνω των 70 ετών οι αριθμοί των β- λεμφοκυττάρων ήταν χαμηλότεροι συγκριτικά με εκείνους των νεότερων ενηλίκων και των παιδιών. Τα εν λόγω κύτταρα είναι σημαντικά επειδή παράγουν αντισώματα εναντίον εισβολέων όπως ο ιός της γρίπης.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο οι ηλικιωμένοι ενήλικες να κάνουν το αντιγριπικό παρά να το αποφύγουν. Άλλωστε το αντιγριπικό που γίνεται κάθε χρόνο παραμένει το κύριο μέσο προστασίας κατά της εποχικής γρίπης. Επίσης, η καλύτερη κατανόηση της άμυνας των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό καλύτερων αντιγριπικών εμβολίων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή με «συνείδηση»


Η νέου τύπου διατροφική συμπεριφορά για τη βελτίωση της υγείας.

Δεν πρόκειται για μία νέα δίαιτα, αλλά για μία αντί-δίαιτα! Το «φαγητό με συνείδηση» (mindfulness eating), ουσιαστικά, έχει να κάνει με την πραγματική εμπειρία της έντασης της γεύσης της τροφής, ιδίως της απόλαυσής της.

Το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα, ως προς τη διατροφή, στις μέρες μας, είναι ότι δεν έχουμε συνείδηση όταν τρώμε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώσετε ένα τσίζμπεργκερ με συνείδηση, εάν το επιθυμείτε. Έτσι, απολαμβάνοντας το περισσότερο μπορεί να αποφασίσετε στο μέσο της μερίδας σας, ότι φάγατε ήδη αρκετά και το σώμα σας δεν χρειάζεται παραπάνω. Ή ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι λίγη σαλάτα…

Το ενσυνείδητο φαγητό, όπως ονομάζεται πλέον η νέα διατροφική αυτή συμπεριφορά, έχει την ισχυρή ικανότητα να μετασχηματίσει τη σχέση των ανθρώπων με τα τρόφιμα και τη διατροφή, να βελτιώσει τη γενική υγεία, την εικόνα του σώματος, τις σχέσεις των ανθρώπων και την αυτοεκτίμηση.

Πώς επιτυγχάνεται;

Το να τρώμε με συνείδηση περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, όπως:

- Μαθαίνουμε να κάνουμε σωστές επιλογές στην αρχή ενός γεύματος με κριτήριο την πραγματική πείνα.

- Μαθαίνουμε να προσδιορίζουμε τα προσωπικά εξωτερικά ερεθίσματα που μας οδηγούν αυτόματα στην τροφή χωρίς να πεινάμε όπως π.χ. τα συναισθήματα (χαράς, στεναχώριας, άγχους) ή τις κοινωνικές πιέσεις.

- Όταν τρώμε «ζυγίζουμε» τις αποφάσεις μας βάσει της ποιότητας έναντι της ποσότητας.

- Εκτιμούμε και απολαμβάνουμε τόσο τη θρεπτική αξία των τροφίμων, όσο και την ικανοποίηση των αισθήσεων που μας προσφέρουν.

Πώς μπορεί να γίνει πράξη και τρόπος ζωής;

Με απλά βήματα και πολλή εκπαίδευση! Μερικά από τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, πριν, κατά τη διάρκεια και τελειώνοντας το γεύμα ώστε να έχουμε πιο συνειδητή σχέση με το φαγητό μας είναι τα εξής:

- Πριν ξεκινήσετε το φαγητό αναγνωρίστε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Εάν δεν είστε πεινασμένοι, δεν θα έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για το γεύμα ή το τρόφιμο που έχετε μπροστά σας.

- Μην περιμένετε να φάτε μέχρι να είστε πολύ πεινασμένοι. Ένα από τα κλειδιά για την συνειδητή διατροφή είναι να διατηρείτε το σώμα σας επαρκώς τροφοδοτημένο, καθώς η υπερβολική πείνα, αυξάνει την πιθανότητα για υπερφαγία.

- Αποφασίστε από πριν πόσο πλήρεις θέλετε να νιώσετε στο τέλος του γεύματος. Όταν ξεκινάτε το γεύμα σας έχοντας στο νου σας, ότι θέλετε νιώθετε καλά με το σώμα σας στο τέλος του γεύματος και όχι π.χ. φουσκωμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσετε να τρώτε μέχρι να τελειώσει όλο το πιάτο σας.

- Επιλέξτε τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τόσο το σώμα σας όσο και τις αισθήσεις σας. Η κοινωνία μας είναι τόσο παθιασμένη με τη σωστή διατροφή που τρώμε μερικές φορές πράγματα που δεν θέλουμε καν. Ωστόσο, η ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από την πληρότητα, αλλά και από την απόλαυση των γεύσεων, χωρίς ενοχές.

Το αίσθημα ενοχής για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, προκαλεί στην πραγματικότητα υπερκατανάλωση τροφής και όχι λιγότερη ποσότητα αυτής.

- Τρώτε χωρίς αντιπερισπασμούς όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής.

- Μην τρώτε στο πόδι! Καθίστε για να φάτε το φαγητό σας.

- Απολαύστε το άρωμα και την εμφάνιση του φαγητού σας. Παρατηρήστε τα χρώματα, υφές και μυρωδιές των τροφίμων και φανταστείτε τη γεύση τους.

- Αποφασίστε ποια τρόφιμα φαίνονται πιο νόστιμα και ξεκινήστε από αυτά. Εάν κρατήσετε το καλύτερο για το τέλος, μπορεί να θελήσετε μεγαλύτερη ποσότητα ακόμα κι αν είστε πλήρεις.

Προωθήστε το πιάτο σας προς τα εμπρός ή να σηκωθείτε από το τραπέζι αμέσως μόλις αισθανθείτε χορτασμένοι και όχι φουσκωμένοι.

Το ενσυνείδητο φαγητό περιλαμβάνει μικρές και έξυπνες λύσεις, τις οποίες είναι σημαντικό να δουλεύουμε κάθε φορά που τρώμε μέχρι να καταφέρουμε να της υλοποιήσουμε 100%.

Με άλλα λόγια το ενσυνείδητο φαγητό απαιτεί από τον καθένα μας ένα είδους εκπαίδευσης, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε ως προς το φαγητό…


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει 50 οργασμούς την ημέρα


Η 22χρονη Amanda λέει ότι είναι «βασανιστήριο».

Το να ζει κανείς νιώθοντας συνεχώς σεξουαλική διέγερση μπορεί να μην ακούγεται δυσάρεστο σε πολλούς, όμως για την 22χρονη Amanda Gryce είναι ένα βάσανο.

Η νεαρή γυναίκα ισχυρίζεται ότι έχει καταστραφεί η ζωή της, καθώς έχει συνεχείς οργασμούς, που μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, όπως… τη δυνατή μουσική, μια διαδρομή μέσα σε αυτοκίνητο ή… ακόμη κι όταν χτυπάει το τηλέφωνο!

Μάλιστα οι οργασμοί δε γνωρίζουν μέρος και… μπορεί να της συμβούν παντού! Όταν είναι με τους φίλους της ακόμη κι όταν εργάζεται σε κατάστημα με βρεφικά είδη.



Η Amanda πάσχει από το σύνδρομο Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), που εκδηλώθηκε όταν ήταν μόλις 8 ετών.

Παρότι είναι πολύ σπάνιο επηρεάζει πολύ τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό.

Πριν από ένα χρόνο η 39χρονη Gretchen Molannen από τη Φλόριντα αυτοκτόνησε, επειδή δεν άντεχε να ζει άλλο έτσι.
Είχε ζήσει με το σύνδρομο αυτό επί 16 ολόκληρα χρόνια!



Η Amanda δυσκολεύτηκε να διαχειριστή την είδηση αυτή. Η ίδια αναγκάζεται πολλές φορές να αυνανίζεται μέχρι και 15 φορές την ημέρα για να… ανακουφιστεί.

«Δεν είναι ευχάριστο. Είναι βασανιστήριο. Η κατάσταση αυτή ελέγχει απόλυτα τη ζωή σου και είναι σαν εφιάλτης.

Μπορεί να έχω μέχρι και 50 οργασμούς μέσα σε μια μέρα και πέντε ή δέκα μέσα σε διάστημα μιας ώρας. Νιώθω μεγάλη ντροπή, ειδικά όταν μου συμβαίνει σε δημόσιο χώρο. Με σκοτώνει εσωτερικά. Πρέπει απλά να προσποιούμαι, να χαμογελώ και να δείχνω σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ο οργασμός υποτίθεται ότι είναι ένα ωραίο συναίσθημα, όμως εμένα μου προκαλεί φόβο και ντροπή» είπε η ίδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά των φαναριών


Ελέγχους πραγματοποίησε η αστυνομία σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και εντοπίστηκε 18 ανήλικους που επαιτούσαν ενώ συνέλαβε εννέα γονείς που ανάγκαζαν τα παιδιά τους να ζητιανεύουν.

Κατά τη διάρκεια των έλεγχων διαπιστώθηκε ότι δέκα ανήλικοι αλλοδαποί ηλικίας 9 έως 17 ετών επαιτούσαν. Συγκεκριμένα, οι ανήλικοι καθάριζαν τα τζάμια διερχόμενων αυτοκινήτων παίρνοντας χρήματα από τους οδηγούς τους.

Επίσης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα γονείς των ανήλικων σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Επαιτείας» και της «Έκθεσης». Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν υπό την επιμέλειά τους άλλους οκτώ ανήλικους, ηλικίας από 8 μηνών έως 17 ετών.

Οι 18 ανήλικοι, οδηγήθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικό έλεγχο και μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε 7μελη οικογένεια


Εφιαλτικές στιγμές περνά μια πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά που ζει στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα στην Πάτρα, η οποία λόγω οφειλής 4.000 ευρώ στη ΔΕΗ, παραμένει κάτω από πολικές συνθήκες στο σκοτάδι.

Η οικογένεια για ένα μικρό διάστημα έπαιρνε ρεύμα μετά από παρέμβαση μελών λαϊκών συνελεύσεων που το επανασύνδεσαν.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην διακοπή του ρεύματος από την κολόνα με αποτέλεσμα η οικογένεια να ζει στο σκοτάδι.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο τραγική καθώς εδώ και πέντε ημέρες η οικογένεια έχει καταθέσει αίτημα στην ΔΕΗ για διακανονισμό αλλά η επιχείρηση δεν έχει καν απαντήσει με αποτέλεσμα η οικογένεια να είναι στο σκοτάδι!

Το ένα από τα παιδιά της οικογένειας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Το παιδί πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι, αλλά το σπίτι δεν έχει ρεύμα, που σημαίνει ότι θα έχει κρύο και θα είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.

Η οικογένεια ζει με έσοδα τα οποία ανέρχονται σε 450 ευρώ τον μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΤ: Διαγωνισμός για μαθητές


Η ΕΡΤ σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Επιστημονική Ένωση "Νέα παιδεία" διοργανώνουν έναν πανελλήνιο διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ:

"Η ΕΡΤ Α.Ε., το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία», διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν».

Ο διαγωνισμός, θεματικό πεδίο του οποίου είναι η Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, αφορά μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και όλων των Τάξεων Γενικού και Εσπερινού Λυκείου και ΕΠΑΛ, καθώς και τους μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σαφώς προσδιορισμένο ως προς το θέμα και τη χρονική του τοποθέτηση, διάρκειας μέχρι 10΄. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού, θα παράσχουν στους συμμετέχοντες επιστημονική βοήθεια, εξειδικευμένη βιβλιογραφία και πρόσβαση σε πηγές άντλησης κινηματογραφικού υλικού. Το υλικό πρέπει να κατατεθεί σε dvd μαζί με την αίτηση συμμετοχής, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013.

Τα ντοκιμαντέρ θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή – με συμμετοχή εκπροσώπου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – η οποία θα εποπτεύεται από ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου 2013. Κατά τη διάρκεια της Τελετής θα απονεμηθούν τρία βραβεία και δύο έπαινοι, που θα συνοδεύονται από ειδικά διπλώματα και αναμνηστικά δώρα.

Η ΕΡΤ θα αναρτήσει τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα της για διάστημα έξι μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν χρηστικές πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής στον διαγωνισμό, μέσα από τον ιστότοπο της ΕΡΤ www.ert.gr και καθώς και από την ιστοσελίδα του περιοδικού «Νέα Παιδεία» www.neapaideia - glossa.gr".


Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΘ: "SEXinfo graphics"


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στις 14 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει μία εκστρατεία ενημέρωσης με την ονομασία “SEXinfo graphics”.

Πρόκειται για πληροφοριακά γραφήματα, ένα σύγχρονο τρόπο ενημέρωσης, με την χρήση εικονιδίων και μεστής πληροφορίας, δομημένα με τρόπο ώστε να είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα και εύληπτα.

Το ΚΕ.Σ.Α.Υ, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ανοικτής βοήθειας έχει προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια για θέματα σεξουαλικής φύσεως σε πάνω από 50.000 ανθρώπους. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας έχει αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική πύλη www.imop.gr ,στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και για τα οποία, ενδεχομένως, ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά.

Η εκστρατεία “SEXinfo graphics”, όπως αναφέραμε, αποτελείται από πληροφοριακά γραφήματα τα οποία συμπυκνώνουν την επιστημονική γνώση των πλέον έγκυρων επιστημονικών μελετών παγκοσμίως -με αναφορά στην επιστημονική πηγή- και απαντούν σε δημοφιλή ερωτήματα για την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Η ιδιαίτερη εικονογράφησή τους, μάλιστα, βοηθά στην εύκολη μετάδοση της πληροφορίας, στη γρήγορη εύρεση της απάντησης και στη διευκόλυνση της μετάδοσης της γνώσης.

Μέσα στο 2013, θα παρουσιαστούν 12 SEX info graphics, το καθένα με διαφορετικό θέμα για την σεξουαλική ζωή, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας ως αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας του ανθρώπου.

To metrogreece.gr επικοινώνησε με τo ΙΜΟΠ, που μας πληροφόρησαν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ταμπού όσον αφορά τα θέματα σεξουαλικής φύσεως όχι μόνο στους απλούς ανθρώπους αλλά ακόμα και ανάμεσα στους ουρολόγους. Τόνισαν όμως ότι το site προσφέρει απλά πληροφορίες και απαντήσεις σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας (τα οποία βέβαια στηρίζονται σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες), αλλά σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καλό θα ήταν να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό.

Η περιήγηση στο www.imop.gr είναι απλή και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους αναγνώστες που, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αναζητούν απαντήσεις σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας (επιλογή του χρόνου επίσκεψης, απεριόριστο χρόνο ενημέρωσης, διασύνδεση με ιστότοπους για περαιτέρω πληροφορίες και φυσικά πρόσβαση στην πλέον έγκυρη ακαδημαϊκή γνώση).


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανικός σε σχολείο της Πάτρας


Ψυχολόγοι αλλά και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εστάλησαν σήμερα σε Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή Ιτεών της Πάτρας, προκειμένου να εξετάσουν την περίπτωση τεσσάρων παιδιών - μαθητών της Στ΄Δημοτικού για τα οποία υπάρχουν έντονα παράπονα πως όχι μόνο ενοχλούν στη διάρκεια του μαθήματος, αλλά φθάνουν στο σημείο να χτυπούν κάποια από τα άλλα παιδιά. Ένας μάλιστα συμμαθητής τους είχε καταλήξει στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με καταγγελίες άλλων γονέων, οι γονείς του ενός όχι μόνο δεν παρενέβησαν ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, αλλά απείλησαν την δασκάλα!

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις δασκάλες αναγκάστηκαν να φύγουν από το σχολείο... σηκώνοντας τα χέρια ψηλά!

Το ζήτημα θα πρέπει να εξετασθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού αφορά ανήλικους και μάλιστα μαθητές δημοτικού. Ωστόσο οι γονείς των άλλων μαθητών αφού δεν βρέθηκε λύση ούτε σήμερα έχουν απειλήσει πως δεν θα ξαναστείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η ταλαιπωρία για πολλούς ανάπηρους


Τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των αναπήρων με τις επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις μη αναστρέψιμων παθήσεων που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο των εξετάσεων από υγειονομικές επιτροπές, δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, έργο της οποίας είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός των παθήσεων για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας επ’ αόριστον.

«Η λειτουργία της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής κλείνει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας για πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας, που ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπηρίες μη αναστρέψιμες», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι καθηγητές ιατροί Χριστόδουλος Στεφανάδης και Ελευθέριος Σταμπούλης, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Θάλεια Σπυροπούλου, Κωνσταντίνος Βλάχος και Ιωάννης Ζαχαρός, ο ιατρός εργασίας Γεώργιος Κουρουκλής καθώς και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ) Χρήστος Νάστας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το εργασιακό στρες δεν οδηγεί σε καρκίνο


Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 116.000 άνδρες και γυναίκες.

Το εργασιακό στρες μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα φινλανδική έρευνα.

Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ όταν πιέζονται στη δουλειά και στη συνέχεια ανησυχούν ότι το στρες θα έχει επίπτωση στην υγεία τους, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Κατρίνα Χεικίλα από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασιακής Υγείας του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 116.000 άνδρες και γυναίκες, 17-70 ετών από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για το ποσοστό στρες που είχαν στην δουλειά τους. Παράλληλα κατά τη διάρκεια δώδεκα περίπου ετών οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι 5.700 άνθρωποι είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή καρκίνου.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα της Δρ Χεικίλα δεν εντόπισε κάποιο στατιστικό συσχετισμό ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τον καρκίνο. Οι φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει ένα τέτοιο συσχετισμό μάλλον οφείλεται στον παράγοντα της τύχης ή στο γεγονός ότι έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός του στρες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνέπειες από την έλλειψη του ενζύμου G6PD


Μπορεί να επιφέρει αιμολυτική αναιμία.

Πρόκειται για την απόλυτη έλλειψη του ενζύμου G6PD (6 φωσφορική δευδρογονάση της γλυκόζης), ενός ενζύμου που συντελεί στην ομαλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτελεί μια κληρονομική γενετική διαταραχή, που παρουσιάζεται σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.

Στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι γνωστή και ως «κυαμισμός» ή «φαβισμός». Η έλλειψη του εν λόγω ενζύμου, δύναται να προκαλέσει καταστροφή στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρουν οξυγόνο, από τους πνεύμονες στους ιστούς κατά μήκος του σώματος.

Στα πάσχοντα άτομα, αυτή η έλλειψη του ενζύμου, προκαλεί σπάσιμο του τοιχώματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διαφυγή του περιεχομένου τους, μια διαδικασία που στη σύγχρονη ιατρική, είναι γνωστή ως «αιμόλυση» και που, όταν συμβαίνει, καλείται αιμολυτικό επεισόδιο. Το αιμολυτικό επεισόδιο, στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι σύντομο, γιατί το σώμα εξακολουθεί να παράγει νέα αιμοσφαίρια, με φυσιολογική δράση.

Το πιο συνηθισμένο και γνωστό ιατρικό πρόβλημα, σχετιζόμενο με την έλλειψη του ενζύμου G6PD, είναι λοιπόν, με βάση και τις παραπάνω πληροφορίες, η αιμολυτική αναιμία, μια κλινική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα του πάσχοντος οργανισμού, να αντικαταστήσει με ταχείς ρυθμούς, τα ταχέως καταστρεφόμενα στην περίπτωση απουσίας G6PD ερυθρά αιμοσφαίρια, με νέα και λειτουργικά.

Αυτός ο τύπος αναιμίας, οδηγεί σε ορισμένα κλασικά και χαρακτηριστικά συμπτώματα της αναιμίας, όπως η ωχρότητα, ο κιτρινισμός του δέρματος, η εύκολη κόπωση, τα σκούρα κόπρανα, το κόψιμο της αναπνοής, ο αυξημένος καρδιακός τόνος, η διόγκωση σπληνός, ο ίκτερος (στα νεογνά).

Το τελευταίο αναφερθέν σύμπτωμα, δηλαδή, ο νεογνικός ίκτερος, αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα στα πάσχοντα νεογνά γι' αυτό και αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω σε αυτό. Παρουσιάζεται ακριβώς μετά την γέννα και ενώ αποτελεί μια σχετικά συνηθισμένη κατάσταση, όταν επιμένει, η διάγνωση είναι ανεπάρκεια G.6.P.D.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ίκτερος, είναι τόσο σοβαρός και επιμένων, που δύναται να οδηγήσει σε μόνιμη νευρολογική βλάβη, ή ακόμα και σε θάνατο.

Το αιμολυτικό επεισόδιο ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (φάρμακα κατά της ελονοσίας, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά), και φυσικά, από την πιο κοινότυπη αιτία, που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανεπάρκειας του ενζύμου, την κατανάλωση κουκιών και φάβας, φαινόμενο που όπως αναφέρθηκε αναφέρεται στην βιβλιογραφία και ως «φαβισμός» ή «κυαμισμός».

Πόσο συχνά συναντάται η ανεπάρκεια G6PD;

Εκτιμάται, ότι στον παγκόσμιο πληθυσμό, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη 6 φωσφορικής δευδρογονάσης της γλυκόζης, ενώ αυτή η διαταραχή, παρατηρείται συνήθως σε μέρη της Αφρικής, της Ασίας, και της Μεσογείου, και πιο ειδικά τους Αφρικοαμερικάνους 2ης και 3ης γενιάς, και όσους έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό αυτής της έλλειψης.

Βιτανίνη C και E και έλλειψη G6PD

Σε άρθρα από τη διεθνή βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές, συναντάται συχνά ο ισχυρισμός, ότι η βιταμίνη C ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ανεπάρκεια της 6 φωσφορικής δευδρογονάσης της γλυκόζης, εάν όμως αυτή καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Οι έρευνες της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, καταλήγουν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), μπορεί να προκαλέσει ρήξη του τοιχώματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροκυτταρική αιμόλυση), σε ενήλικες με ανεπάρκεια G.6.P.D., σε δόσεις όμως, υπέρβασης 7 ή και 8 φορές μεγαλύτερες από το φυσιολογικό (1,8 – 2,2 mg/d), που καταναλώνονται σε διάστημα μερικών μόνο ωρών. Δεν υπάρχει καμία επίσημη βιβλιογραφική αναφορά, ότι η πρόσληψη σε ποσότητα μικρότερη του φυσιολογικού, δύναται να προκαλέσει αιμόλυση.

Σε αντίθεση με τις υπερβολικές ή αβάσιμες ανησυχίες σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης C, σε άτομα πάσχοντα με ανεπάρκεια G.6.P.D., υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, αρκετές και πειστικές αναφορές ότι υπερπρόσληψη βιταμίνης E, σε δόσεις από 400 – 800 μονάδες ανά ημέρα, μειώνει σημαντικά την τάση των ερυθρών αιμοσφαιρίων να αιμολυθούν στα πάσχοντα από έλλειψη G.6.P.D. άτομα και άρα παρουσιάζει ευεργετική επίδραση. Γι' αυτό και η βιταμίνη Ε, είναι κατά κάποιον τρόπο προστατευτική στην κατάσταση αυτή.

Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία σε άτομα με έλλειψη G6PD;

Εάν η επικεφαλίδα τεθεί σαν ερώτηση, η απάντηση είναι «φυσικά ναι», εάν αυτές κινούνται μέσα στα όρια που ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό.

Η διεθνής βιβλιογραφία, αλλά και ορισμένα διεθνή site υγείας παγκοσμίως, υιοθετούν λίστες και ποσοτικούς περιορισμούς για τα άτομα με έλλειψη G.6. P.D., στις οποίες συχνά φιγουράρουν (περιέχονται) όχι μόνο τα οξειδωτικά φάρμακα αλλά και οι βιταμίνες C και Κ. Εν αντιθέσει με όλες τις παραπάνω βιταμίνες, η Ε, όπως προαναφέραμε, φαίνεται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο.

Δεν υπάρχει κανένα κλινικό εύρημα ή άλλο επιστημονικό δεδομένο, που να πιστοποιεί (αποδεικνύει), ότι η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις ενδείξεις σχετίζονται με κακά αποτελέσματα, σε άτομα με έλλειψη G.6.P.D.

Πρόληψη και θεραπεία

Οι θεραπείες για τον νεογνικό ίκτερο και την αιμολυτική αναιμία, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές οι θεραπείες, διασφαλίζουν ότι οι ιστοί θα έχουν ικανοποιητική παροχή οξυγόνου, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σύντομα, τα άτομα με απόλυτη έλλειψη G.6.P.D., δεν θα έχουν λόγο να ανησυχούν, για την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου αιμολυτικού επεισοδίου, π.χ. λόγω της κατανάλωσης φάβας, κουκιών ή ρεβιθιών, που είναι και οι κύριοι διατροφικοί υπαίτιοι τέτοιων επεισοδίων.

Οι τεχνικές καταπολέμησης που είναι υπό εξέλιξη στις μέρες μας, αφορούν σε γενετική τροποποίηση των σπόρων της φάβας και των κουκιών, ώστε να αδρανοποιηθούν εντελώς οι υποθετικοί προδιαθετικοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αιμολυτική απαίτηση. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπ΄όψη μας, πως στη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, δηλαδή εκεί που η έλλειψη του εν λόγω ενζύμου απαντάται αρκετά συχνά, η φάβα, τα κουκιά και οι λοιπές δραστικές μορφές αποτελούν σημαντικό μέρος του ημερήσιου σιτηρεσίου του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «κακοί» συνδυασμοί της φρουτοσαλάτας


Ορισμένα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί.

Το ότι τα φρούτα οξειδώνονται στην επαφή τους με τον αέρα είναι γνωστό, αλλά το ότι λ.χ. το καρπούζι σε 30 λεπτά βγάζει αρσενικό το οποίο εξαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα σε μια φρουτοσαλάτα, λίγοι το ξέρουν…

Τα φρούτα είναι θαυμάσια και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π., όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, ισχυρίζεται ο χιλιανός βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, που εδώ και 40 χρόνια μελετά και τις δύο όψεις του νομίσματος: τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής.

Οι λάθος συνδυασμοί σε μια φρουτοσαλάτα

Μία από τις ανακαλύψεις του είναι ότι τα ξινά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί.

«Παρόλο που είναι της ίδιας οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα που, αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά, προκαλούν άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας, ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση κυστιδίων. Είναι μια βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται μέσα σε μια τέτοια φρουτοσαλάτα», τονίζει ο Α. Μοράλες.

Φρουτοσαλάτες… δηλητήριο

Ο ίδιος βεβαιώνει ότι επίσης δεν πρέπει να τρώγονται ξινά φρούτα μετά από ένα φαγητό με πολλά λιπαρά, επειδή -κακώς-πιστεύεται ότι το όξινο τα διαλύει. «Αντιθέτως, οδηγεί τον οργανισμό να τα αφομοιώνει και έτσι το συκώτι λιπαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση».

Ο υγιεινολόγος Μαουρίσιο Εστεμπάν, που έχει επίσης πολλά χρόνια εμπειρίας στη μελέτη και την πρακτική της σωστής συνεργασίας των τροφίμων συμφωνεί: «Οι αναμείξεις των τροφών δημιουργούν δηλητήρια, εάν τρως λάθος. Το ιδανικό είναι τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους.

Η “τυχαία” φρουτοσαλάτα (δηλαδή η ανάμειξη οποιονδήποτε φρούτων) είναι χειρότερη κι από ένα κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες. Μάλιστα, ανακατεύοντας ακτινίδιο μαζί με μπανάνα είναι χειρότερο από χάμπουργκερ! Καλύτερα φάε το χάμπουργκερ σκέτο»!

Η εξήγηση είναι ότι τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά, διότι η μπανάνα έχει άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο είναι δυνατό αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από ένα κιλό λεμόνια. Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να συνδυάζουμε φρούτα με σαλάτες πράσινων λαχανικών και ότι μόνο το μήλο ταιριάζει με αυτές.

Καλά και «κακά» φρούτα

Τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ξινά φρούτα και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κάτι το οποίο ο Α. Μοράλες διαδίδει με ενθουσιασμό.

Το πολύ θετικό με αυτά είναι ότι θα έπρεπε να φάμε 3 – 4 κιλά από αυτά για να γίνουν τοξικά, ενώ μετά από μάσημα λίγων από τα ανωτέρω φρούτα, ένα πεπτικό ένζυμο μετατρέπει το οξύ τους σε βιταμίνη C, ισχυρό αντικαρκινικό όπλο!

Το αβοκάντο είναι όπως… το αίμα

Μια από τις πιο επίμονες συμβουλές του ίδιου, είναι να τρώμε αβοκάντο κάθε ώρα: «Είναι από τα πιο εντυπωσιακά ωφέλιμα φρούτα, διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ενώ η χλωροφύλλη του είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Τρώγοντας αβοκάντο είναι σαν να πίνεις… αίμα»!

Καρπούζι και πεπόνι. Τελικά, πάνε μαζί;

Το καρπούζι και το πεπόνι δεν τα πάνε καλά με το γάλα, ούτε και μεταξύ τους, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.

Το πεπόνι είναι καλό να τρώγεται μόνο του και κατά προτίμηση το πρωί, διότι μεταβολίζεται καλά με τον ήλιο. «Είναι το φρούτο του πεπτικού μηχανισμού. Έχουμε ανακαλύψει σε αυτό ιδιότητες διουρητικές που βοηθούν να ελέγχεται το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα άτομα».

Και άλλοι «κακοί» συνδυασμοί

Το λεμόνι και το αλάτι δεν αγαπιούνται μεταξύ τους. Ο Α. Μοράλες παρατηρεί ότι όταν αναμειχθεί το σόδιο με το κιτρικό οξύ του λεμονιού, χαλάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Το ίδιο ισχύει με τον ανανά και το πράσινο μάγκο. Ακόμα χειρότερος είναι ο συνδυασμός με ξύδι ή αλκοόλ, καθώς προσβάλλεται ο αιματοκρίτης και μπορεί να καταστραφεί ο μυελός των οστών. Γι αυτό, αποφεύγετε να χρησιμοποιείται στις σαλάτες πολύ λεμόνι και αλάτι, ιδίως εάν σκοπεύετε να πιείτε αλκοόλ αμέσως μετά.

Το «ωράριο» της φρουτοσαλάτας

Προς αποφυγή παρανοήσεων, ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά από μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό.

Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. Περιέχουν μεταξύ 25 – 30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα.

Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων: μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάγκο…

Η ιδανική ποσότητα φρουτοσαλάτας και το «οικολογικό» μανταρίνι

Οτιδήποτε υπερβολικό είναι κακό κατά τον Α. Μοράλες. Π.χ. πολύ αβοκάντο προκαλεί διάρροιες, τα πολλά ξινά προκαλούν οξύνωση και προβλήματα στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου, ενώ πολλά αμύγδαλα προκαλούν δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ο Μοράλες παρατηρεί: «Διατράφηκα ένα μήνα μόνο με φρουτοσαλάτες, πρωί μεσημέρι και βράδυ σε ποσότητες που μου έδιναν ευχαρίστηση. Όμως, όταν κάποιος τρώει πέντε κιλά φρούτα μαζί, αυτό δεν είναι καλό».

Για τον Μοράλες, ειδικά το μανταρίνι είναι το «οικολογικό» φρούτο, διότι είναι «το μοναδικό ικανό να αποσύρει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο. Ακόμα, είναι το πιο πλούσιο σε φολικό οξύ.

Γι' αυτό επίσης ονομάζεται το φρούτο της εγκυμοσύνης. Αποτρέπει τα προβλήματα της «δισχιδούς ράχης» και άλλα προβλήματα στο βρέφος.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικά οφέλη για την υγεία έχει η κατανάλωση ψαριού


Θωρακίζει, μεταξύ άλλων, από τη γεροντική άνοια.

Ένα ψάρι την εβδομάδα απομακρύνει τη γεροντική άνοια, ενώ από την άλλη η παχυσαρκία και όσα αυτή συνεπάγεται την ενισχύει. Πρόκειται για συμπεράσματα δύο διαφορετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ιατρική περιοδικό «Archives of Neurology».

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγου και κατέδειξε ότι σε άτομα που κατανάλωναν ψάρι μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ο ρυθμός απώλειας των διανοητικών ικανοτήτων τους (η οποία παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου) μειώθηκε κατά 10%-13%. Η δεύτερη εργασία πραγματοποιήθηκε από σουηδούς ερευνητές του ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Σε αυτή συμμετείχαν 1.500 εθελοντές οι οποίοι άρχισαν να παρακολουθούνται από το 1972 μέχρι και σήμερα. Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο η παχυσαρκία κατά τη μέση ηλικία βρέθηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο για την άνοια και τα γηρατειά.

Η προστατευτική δράση των ψαριών αποδίδεται στα λιπαρά οξέα (ω-3) που περιέχουν και τα οποία προστατεύουν επίσης από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ιστορικά αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες αρχικά παρατήρησαν ότι οι λαοί που τρέφονταν κυρίως με ψάρια (Εσκιμώοι-Ιάπωνες) εμφάνιζαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά περιστατικών καρδιακών παθήσεων. Από τότε η επίδραση των συστατικών των ψαριών μελετήθηκε από πολλούς ερευνητές και όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (που περιέχονται στο λίπος των ψαριών) είναι σημαντικά για την υγεία μας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πληθυσμιακές μελέτες, αλλά και από νοσοκομειακά πειράματα σε ομάδες ατόμων με ελεγχόμενο διατροφικό πρόγραμμα αναφορικά με τα ψάρια.

Τα ωμέγα 3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένες ζωικές και φυτικές τροφές. Φυσικές τροφικές πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, ρέγγα, τόνος, κ.λπ.), αλλά και ορισμένοι καρποί (π.χ. σόγια, λινάρι , καρύδια, κ.λπ.) και σπόροι. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον ανθρώπινο οργανισμό ή συντίθενται ανεπαρκώς επομένως είναι απαραίτητο να τα παίρνουμε από τις τροφές.

Τα κυριότερα λιπαρά οξέα είναι το λινολεϊκό, το λινολενικό και το αραχιδονικό. Από τα παραπάνω σε ορισμένες ποσότητες ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει το λινολενικό και το αραχιδονικό. Το λινολεϊκό οξύ όμως δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομες ουσίες των ορμονών προσταγλαδινών που ρυθμίζουν ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών:

- Αποτελούν δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών.

- Είναι στοιχεία απαραίτητα για τη σύνθεση διαφόρων ορμονών (πχ. προσταγλαδίνες).

- Τα ω-3 (αλλά και ω-6) πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

- Είναι απαραίτητα για την καλή κατάσταση των ιστών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

- Έχουν ευεργετική επίδραση στις δερματοπάθειες, στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην αρθρίτιδα.

- Συμβάλλουν στην ψυχοκινητική εξέλιξη και στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το μητρικό γάλα σε αντίθεση με όλες τις εμπορικά διαθέσιμες συνθετικές τροφές, περιέχει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, ιδιαίτερα του αραχιδονικού και δοκοεξανοϊκού οξέος (DHA) της σειράς των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους.

Tα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου και ειδικά το DHA βρίσκονται σε περίσσεια στο μητρικό γάλα.

Tο DHA είναι απαραίτητο για την ταχεία ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, που επιτελείται στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και στο πρώτο τρίμηνο της ζωής. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων.

Έχει αποδειχτεί ότι τα νεογέννητα, έχουν μειωμένη ικανότητα παραγωγής αυτών των συστατικών (και ειδικά είναι πρόωρα), κι έτσι επείγει να τα παίρνουν από το γάλα.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Και μάλιστα μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας επιδρούν στην περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων που ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα κατά την οποία Δανοί παρακολούθησαν δείγμα 8.000 εγκύων, και κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες όσο αφορά την κατανάλωση ψαριών. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά!

Το ποσοστό πρόωρων τοκετών στις έγκυες που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ ψάρια στη διάρκεια της κύησης ήταν 7,9%. Αντίθετα, εκείνες που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν πρόωρους τοκετούς σε ποσοστό μόλις 1,9%.

Παράλληλα, εντοπίστηκε ότι το μέσο βάρος γέννησης του νεογνού, αλλά και η διάρκεια της κύησης αυξάνονται ανάλογα με την ποσότητα ψαριών που καταναλώνει η έγκυος.

Σε μία άλλη έρευνα που έγινε επίσης στη Δανία μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της διάρκειας θηλασμού κατά τη βρεφική ηλικία και της νοημοσύνης κατά την ενήλικη ζωή σε ένα δείγμα 3.000 ατόμων. Από τη μελέτη φάνηκε ότι άτομα που θήλασαν ένα μήνα σε σχέση με άτομα που θήλασαν επτά έως εννέα μήνες, είχαν 7 μονάδες διαφορά στο δείκτη νοημοσύνης και η διαφορά αυτή ήταν ανάλογη με τους μήνες που θήλασαν!

Υπάρχουν και άλλες πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν καλύτερη νοητική ανάπτυξη και υψηλότερο IQ σε σχέση με τα παιδιά που τρέφονται με τροποποιημένα γάλατα αγελάδας σε σκόνη. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές ουσίες που δεν περιέχονται στο γάλα της αγελάδας.

Οι κυριότερες από τις ουσίες αυτές είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου και ειδικά το DHA (το οποίο όπως αναφέραμε ανήκει στα ω-3 λιπαρά οξέα). Είναι χρήσιμο σε αυτό το σημείο να τονιστεί ξανά ότι το DHA, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ανθρώπινο γάλα, ενώ δεν υπάρχει στο τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Οι βιομηχανίες γάλακτος προσπαθούν να εμπλουτίσουν τα γάλατα με DHA, το οποίο το παίρνουν από τον κρόκο του αυγού, τα ιχθυέλαια και τα φύκια. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί που αφορούν αυτήν τη μέθοδο.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία της μητέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη που δημιουργείται σε πολλές μητέρες μετά τη γέννα, συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν λιγότερα προβλήματα στην όραση προλαμβάνοντας κάποιες διαταραχές της όπως η ξηροφθαλμία και η σχετιζόμενη με την ηλικία οπτική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Συγκεκριμένα σε μελέτη του ερευνητικού οφθαλμολογικού ιδρύματος Schepens του Χάρβαρντ, βρέθηκε ότι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά ψάρια είχαν πολύ λίγες πιθανότητες να παρουσιάσουν ξηροφθαλμία. ενώ γυναίκες που έτρωγαν μόνο τόνο και μία φορά την εβδομάδα εμφάνιζαν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ξηροφθαλμίας σε αντίθεση με αυτές που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια.

Σε μια μελέτη του John Paul San Giovanni και των συνεργατών του, που αναλύθηκε η διατροφή 4.513 ατόμων ηλικίας 60-80 χρόνων, αποδείχτηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν ψάρια περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν την εκφύλιση του οπτικού νεύρου, σε σύγκριση με αυτούς που η δίαιτά τους δεν περιείχε ψάρι.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι σε πληθυσμούς με αυξημένη κατανάλωση ψαριών, που είναι η κυριότερη πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, η συχνότητα της νόσου αλτσχάιμερ είναι χαμηλότερη. Η αυξημένη συγκέντρωση του λιπαρού οξέως DHA στη διατροφή έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο. Στον εγκέφαλο ασθενών που πάσχουν από τη νόσο αλτσχάιμερ, η συγκέντρωση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είναι χαμηλή. Επίσης τα οξέα αυτά και ιδιαίτερα το DHA, δεν είναι μόνο χαμηλά στον εγκέφαλο αλλά και στο αίμα των εν λόγω ασθενών.

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, προσπάθησαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα μιας διατροφής πλούσιας σε DHA στην εξέλιξη της νόσου αλτσχάιμερ. Μετά από έρευνα 3 έως 5 μηνών η συγκριτική μελέτη των εγκεφάλων των διαφόρων ομάδων των ποντικιών, έδειξε ότι η διατροφή πλούσια σε DHA, πετύχαινε μείωση κατά 70% της παραγωγής της αμυλοειδούς ουσίας. Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η διατροφή πλούσια σε DHA, μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου αλτσχάιμερ.

Ακόμη και σε ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ψαριών πιθανόν να μειώνουν την παραγωγή ή να αυξάνουν τη διάσπαση των πλακών αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν την προοδευτική επιδείνωση της νόσου. Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η διατροφή πλούσια σε DHA, μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου αλτσχάιμερ. Ακόμη και σε ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ψαριών πιθανόν να μειώνουν την παραγωγή ή να αυξάνουν τη διάσπαση των πλακών αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν την προοδευτική επιδείνωση της νόσου.

Τέλος έχει βρεθεί ότι η προσθήκη ποσότητας μεγαλύτερης των 3 γραμμαρίων ω-3 ιχθυελαίων ως συμπλήρωμα διατροφής οδηγεί σε μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και μάλιστα φαίνεται ότι η μείωση αυτή που παρατηρείται είναι ανάλογη της δόσης των ω-3 που καταναλώνονται. Όταν προσλαμβάνονται ω-3 λιπαρά οξέα σε ποσότητα μεγαλύτερη των 3 g /ημέρα, η μείωση είναι περίπου 0,66 mmHg για τη συστολική και 0,35 mmHg για τη διαστολική πίεση για κάθε γραμμάριο ω-3 ιχθυελαίου.

Η δράση αυτή των ιχθυελαίων έχει παρατηρηθεί τόσο όταν αυτά προσλαμβάνονται με τη μορφή συμπληρώματος, όσο και όταν προσλαμβάνονται μέσω της αυξημένης κατανάλωσης ψαριών σε καθημερινή βάση. Η δράση όμως αυτή περιορίζεται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση και δεν έχει παρατηρηθεί σε υγιή άτομα χωρίς αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία της γρήγορης απώλειας βάρους


Τα εμφανή αποτελέσματα δίνουν ώθηση για τη συνέχιση της δίαιτας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Canadian Journal of Surgery βρέθηκε ότι το 54% των ατόμων που ξεκίνησαν δίαιτα δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση νοσογόνου παχυσαρκίας ήταν μόλις 12%.

Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής Jim Early, από το πανεπιστήμιο του Kansas, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε πως οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν είναι πραγματικά αποφασισμένοι για να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Το φαγητό είναι τόσο ελκυστικό που δύσκολα το απαρνιούνται. Επίσης, οι συγγραφείς τονίζουν, ότι εκτός από το γεγονός ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρικού τύπου επέμβαση, ήταν πιο αποφασισμένοι για την επίτευξη του στόχου τους, από ό,τι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη συντηρητική θεραπεία της δίαιτας, ένας επίσης ουσιαστικός λόγος της μεγάλης διαφοράς στους ρυθμούς παραίτησης, ήταν και η γρήγορη αρχική απώλεια βάρους.

Όπως επισημαίνει και η καθηγήτρια Susan Jebb, από το Medical Research Council στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όταν οι ασθενείς βλέπουν την προσπάθεια τους να συνοδεύεται από θεαματική απώλεια βάρους, αυτό τους ενεργοποιεί για να συνεχίσουν. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.205 εθελοντές και διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Συμπερασματικά, από τη μελέτη φάνηκε πως η γρήγορη αρχική απώλεια βάρους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης των ποσοστών του ρυθμού παραίτησης από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για ακόμη μια φορά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Όταν οι προσδοκίες μας για το ρυθμό απώλειας βάρους ξεπερνούν τα βιολογικά όρια που μας θέτει το ίδιο μας το σώμα τότε κινδυνεύουμε να κουραστούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αδυνατίσματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν προτού μπείτε σε κάποια ανέλπιδη προσπάθεια απώλειας βάρους να αξιολογήσετε τους στόχους σας μαζί με ένα διαιτολόγο λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιστορικό του βάρους, όσο και το ιστορικό των διατροφικών σας συνηθειών, ώστε να αξιολογήσετε πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι σας και να μπορέσετε να πετύχετε και να διατηρήσετε την απώλειά σας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις γιόγκα που διώχνουν την ένταση


Προσφέρουν σωματική ευεξία και διευκολύνουν την οξυγόνωση του σώματος.

Ξέρετε γιατί η γιόγκα γαληνεύει; Γιατί απλούστατα μας υποχρεώνει να βρούμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Επιπλέον προσφέρει άμεση σωματική ευεξία, διευκολύνει την οξυγόνωση του σώματος και λύνει τις αρθρώσεις που μπλοκάρουν από το στρες.

Οι ασκήσεις που ακολουθούν βοηθούν στο τράβηγμα όλων των ομάδων μυών, ενώ παράλληλα χαλαρώνουν…

Οι ασκήσεις αυτές έχουν δυναμωτική δράση όταν γίνονται με τρόπο ρυθμικό και κατευναστική όταν γίνονται με κινήσεις αργές.

1η άσκηση

Όρθιοι, με τα πόδια ενωμένα και πολύ ίσια την πλάτη, ενώστε τις παλάμες μπροστά στο θώρακα. Στην εισπνοή, τεντώστε τα χέρια οριζόντια και μετά φέρτε τα πάνω από το κεφάλι. Σπάστε λίγο την πλάτη και σηκώστε το κεφάλι σαν να θέλετε να δείτε τα χέρια σας.

2η άσκηση

Στην εκπνοή, σκύψτε μπροστά από τα ισχία και λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας, μέχρι ν’ ακουμπήσετε το πιγούνι στα γόνατα.

Βάλτε τις παλάμες στο πάτωμα στο πλάι των ποδιών σας και μετά τεντώστε τα πόδια όσο περισσότερο μπορείτε. Μετρήστε τρεις αναπνοές.

3η άσκηση

Εισπνέοντας, φέρτε μακριά πίσω σας το δεξί σας πόδι, ώσπου να νιώσετε ένα τράβηγμα στη βουβωνική χώρα και ν’ ακουμπήσουν τα γόνατα και ο ταρσός στο πάτωμα.

Το αριστερό πόδι είναι κάθετο στον αστράγαλο. Τώρα, σπρώξτε τη λεκάνη προς το πάτωμα και φέρτε το στήθος μπροστά. Μείνετε σ’ αυτή τη θέση επί τρεις αναπνοές.

4η άσκηση

Εισπνεύστε, κολλήστε ολόκληρο το σώμα στο πάτωμα, τεντώνοντας καλά τα πόδια και ανασηκώστε το θώρακα για να κοιτάξετε μπροστά. Σφίξτε τους αγκώνες στο πλάι του σώματος.

5η άσκηση

Εκπνέοντας, στηριχθείτε στα χέρια σας και σηκώστε σιγά-σιγά τη λεκάνη ώστε να σχηματίσει το σώμα σας ένα τρίγωνο, Μείνετε σ’ αυτή τη θέση επί τρεις αναπνοές.

6η άσκηση

Σε όρθια στάση, φέρτε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, σηκώστε το κεφάλι σαν να θέλετε να δείτε και μετά, εκπνέοντας, φέρτε τις παλάμες μπροστά στο στήθος για να ξαναβρεθείτε στην αρχική θέση.

Μείνετε έτσι όσο χρειάζεται για να αποκτήσετε ξανά ήρεμη αναπνοή.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού και της κανέλας


Μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία πλήθος παθήσεων.

Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα… ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι.

Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.

Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.

Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς.

Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια

Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν.

Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα

Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί τη φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

Κυστίτιδα

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος

Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.

Χοληστερόλη

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμειγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.

Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από τη χοληστερόλη.

Κρυολόγημα

Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου

Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

Αέρια στομάχου (φουσκώματα)

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία

Κανέλα σε σκόνη αναμειγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Γρίπη

Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.

Μακροβιότητα

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα…

Ακμή

Δημιουργείστε πάστα με τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη.

Εφαρμόστε τη για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και πλυθείτε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος

Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

Αδυνάτισμα

Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο.

Επίσης, πίνοντας αυτό το μείγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Κούραση

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία.

Ο δρ. Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μμ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Άσχημη αναπνοή

Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγεται από τους πάσχοντες από άσθμα


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας αμερικανών επιστημόνων
.
Για τους πάσχοντες από άσθμα, η λήψη ασπιρίνης φαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς υπάρχουν παρατηρήσεις που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι για τα υγιή άτομα, χωρίς ιστορικό άσθματος, η λήψη μίας ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης εκδήλωσης της νόσου. Το αναπάντεχο αυτό συμπέρασμα προέκυψε…κατά λάθος, στη διάρκεια επιδημιολογικής μελέτης Αμερικανών ερευνητών, για τη συσχέτιση της ασπιρίνης και της πρόληψης των εμφραγμάτων.

Παρακολουθώντας λοιπόν δείγμα 22.000 ενηλίκων ατόμων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκτός από τη μείωση των εμφραγμάτων κατά 44%, εκείνοι που έπαιρναν και μικρές δόσεις ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος κατά 22%. Οι ερευνητές αποδίδουν το συσχετισμό αυτό στη δράση της ασπιρίνης κατά της φλεγμονής. Σπεύδουν, πάντως, να διευκρινίσουν ότι η ασπιρίνη δεν βελτιώνει τα συμπτώματα στους πάσχοντες από άσθμα. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε, άλλωστε, ότι ένας στους πέντε ασθενείς με άσθμα κινδυνεύει να εκδηλώσει επικίνδυνη αντίδραση στην ασπιρίνη.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη η διανομή προϊόντων στο Ηράκλειο


Πλήθος κόσμου επωφελήθηκε από την πρωτοβουλία χωρίς μεσάζοντες.

Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες οργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην οδό Κουντουριώτου όπου είχε τη δυνατότητα να επιλέξει και να αγοράσει από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Συνολικά πουλήθηκαν 2.000 κιλά ελαιόλαδο, 12 τόνοι πατάτες, 1.000 κιλά μέλι, 2.000 κιλά ρύζι, 2.500 κιλά όσπρια, 3.000 κιλά αλεύρι και περίπου 500 κιλά γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά κά. Οι δημότες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την ποιότητα και τις τιμές, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για το πότε θα επαναληφθεί ανάλογη διανομή προϊόντων.

Ειδικά σε αυτή την διανομή κατόπιν συνεννόησης με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Γαλακτοπούλου Σπετσιώτη, πραγματοποίησε έλεγχο των προϊόντων ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Η αντιδήμαρχος ήταν από νωρίς το πρωί στη διανομή φροντίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της. Μαζί της κατά την διάρκεια της διανομής βρέθηκαν ο δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Δημήτρης Μπούκης, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πασχάλης Γονατάς και η αντιπρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ Παρασκευή Κράλλη.





Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Δεδικασμένο κατά της διαθεσιμότητας


Δεκτά κάνει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, η απόφαση που βγήκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης , κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τις 2 από τις 3 υποθέσεις που συζητήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου και προδικάζει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση επί της κύριας αγωγής των εργαζομένων αναστέλλοντας, ουσιαστικά, το μέτρο της διαθεσιμότητας. Έχει προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, εργαζομένων του Δήμου Χίου.

Πρόκειται για τις πρώτες δύο από τις τρεις αποφάσεις που αφορούν στην αίτηση δύο εργαζομένων της Περιφέρειας και δύο εργαζομένων του Δήμου Ξάνθης. Ακολουθεί η απόφαση για τους υπόλοιπους έντεκα του Δήμου Ξάνθης, η οποία δεν αναμένεται να έχει κάποια διαφοροποίηση.

Με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ο Δήμος Ξάνθης και η Περιφέρεια, υποχρεώνονται να διατηρήσουν τους εργαζομένους στις θέσεις τους και με το μισθό που είχαν μέχρι την ημέρα που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν καταβάλλει το 100% του μισθού τους, κάτι που θα απασχολήσει μια ξεχωριστή διοικητική διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό από το Μάρτιο


Ποιες είναι οι αλλαγές.

Στην ενοποίηση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στην προσαρμογή των εφάπαξ αποζημιώσεων και στην αναθεώρηση του καθεστώτος για τις συντάξεις αναπηρίας, θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση έως το Μάρτιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, η τρόικα έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να μπει μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις αναπηρίας, θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων επικουρικής ασφάλισης και να εξασφαλίσει την ενοποίηση όλων των υπαρχόντων ταμείων με το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το νέο ενιαίο ταμείο ΕΤΕΑ θα εγκαταστήσει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εντοπίσει τα Ταμεία, στα οποία τα εφάπαξ - που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση - είναι αναντίστοιχα με τις εισφορές και να προσαρμόσει ανάλογα τις πληρωμές. Προς το σκοπό αυτό,θα σχεδιαστεί - σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - ένας νέος, αναλογιστικά ουδέτερος, τύπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει έως το Μάρτιο να παρουσιάσει έκθεση για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συντάξεων αναπηρίας, που θα διασφαλίζει ότι οι συντάξεις αυτές δεν θα ξεπερνούν το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις


Μέχρι τις 15/2 στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι δωρεάν διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις για σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Οι εξετάσεις γίνονται σήμερα 9.00-1.30 στο πολυιατρείο τον Γιατρών του Κόσμου (Ίωνος Δραγούμη 65), ενώ στις 13 Φεβρουαρίου στο 2ο Κ.Α.Π.Η. (Λαγκαδά 35, ώρες 09:00 - 13:30), στις 14 Φεβρουαρίου στο 3ο Κ.Α.Π.Η. (Μόσχου 9, Άνω Πόλη, ώρες 09:00 - 13:30) και στις 15 Φεβρουαρίου στο 4ο Κ.Α.Π.Η. (Λαμπράκη 42, ώρες 09:00 - 13:30).

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με θέμα «Η αξία της πρόληψης σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις» (18:00 19:30) στον «Μύλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στην οικοδομή


Με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, πλέον, στην οικοδομή -με την εφαρμογή του νέου ΓΟΚ- αυξάνεται το συνολικό ύψος των κτιρίων, άρα και ο όγκος τους, και η μέγιστη κάλυψη είναι 60% με στόχο να υπάρχουν μεγαλύτερες επιφάνειες πρασίνου.

Επίσης δίνονται κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης με στόχο τη μείωση της κάλυψης.

Δείτε συνοπτικά:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα "κλειδιά" για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων


Σε οριστική τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων σε κτίσματα με οικοδομική άδεια προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναμένεται δηλαδή να γίνει έμμεση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, αυτό θα γίνει υπό όρους αφού υπάρχουν πολύ μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν ακόμη και σε κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Δείτε αναλυτικά:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Νέα λουκέτα μετά τις εκπτώσεις"


Μπορεί η αγορά της Λάρισας να κινείται σε ρυθμούς εκπτώσεων, όμως τα «σκαμπανεβάσματα» της κίνησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους εμπόρους. Άλλωστε, εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και σε τοπικό επίπεδο, με νέα λουκέτα σε εμπορικές επιχειρήσεις, μετά το τέλος της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων.



Σε δηλώσεις του στο «Press-a.gr» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του πρώτου μήνα των εκπτώσεων επισημαίνει ότι «από άποψη κίνησης καταγράφονται δύο χρονικές περίοδοι:

Η πρώτη περίοδος αφορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, όπου η επισκεψημότητα στα εμπορικά καταστήματα ήταν αυξημένη, αν και οι τζίροι παρέμειναν σε πτώση, καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν μικρότερες ποσότητες, αλλά και μικρότερης αξίας προϊόντα σε σχέση με τα Χριστούγεννα, αλλά και νωρίτερα.

Η δεύτερη περίοδος αφορά το χρονικό διάστημα του Φεβρουαρίου που παρατηρείται απότομη πτώση της κίνησης στην αγορά της Λάρισας».

Σε ότι αφορά το ποσοστό των εκπτώσεων ο κ. Τσιαπλές επισημαίνει ότι «μεσοσταθμικά κινείται στο 50%, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις με μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τιμών».

Πάντως, και πέρα από την κίνηση που θα καταγραφεί στις εκπτώσεις η εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας είναι ότι τα λουκέτα στην αγορά της πόλης θα συνεχιστούν. «Μετά τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε νέα λουκέτα σε καταστήματα της Λάρισας» επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ οι κλάδοι του λιανεμπορίου που συνεχίζουν να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση είναι αυτοί της ένδυσης και της υπόδησης.

Οι αιτίες, όπως της επισημαίνει ο κ. Τσιαπλές, για τα συνεχιζόμενα λουκέτα είναι η έλλειψη ρευστότητας που παραμένει και απειλεί τις επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου που χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων από παλαιότερες χρονιές.

Ένα ζήτημα το οποίο επιφέρει μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους εμπόρους είναι το γεγονός ότι πλέον δεν γίνονται οι συνήθεις ευκολίες στην καταβολή χρημάτων προς τους προμηθευτές, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ενώ ζητείται από τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τοις μετρητοίς μεγάλο μέρος των προμηθειών τους. Μάλιστα, αυτή τη στρατηγική την ακολουθούν πλέον προμηθευτές τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σκληρή φορολογική πολιτική στην οποία υποβάλλονται οι έμποροι και την οποία ο κ. Τσιαπλές την χαρακτηρίζει «εγκληματική».

Ένα ακόμη φαινόμενο που επιμένει στην αγορά της Λάρισας είναι το γεγονός ότι δεν ανοίγουν νέες εμπορικές επιχειρήσεις στους αμιγώς εμπορικούς κλάδους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνει ότι «στις νέες δράσεις που προκύπτουν μέσα από το ΕΣΠΑ δεν εντάσσεται το λιανικό εμπόριο, σε αντίθεση με το χονδρικό εμπόριο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...