Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Βρούτσης: Θα τα δώσουν πίσω όλα


Τουλάχιστον 45.000 άτομα εξαπατούσαν το δημόσιο και έπαιρναν χωρίς φυσικά να το δικαιούνται συντάξεις και άλλες παροχές θανόντων συγγενών.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, 45.997 συνταξιούχοι-μαϊμού έχουν εντοπιστεί από τα ταμεία, όπου η απογραφή έχει ολοκληρωθεί. Στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν ποτέ 11.095 άτομα. Στον ΟΓΑ 10.000 και 2.731 ομογενείς ανασφάλιστοι υπερήλικες από Ρωσία. Στον ΟΑΕΕ, όπου η απογραφή ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει ήδη διακοπεί η σύνταξη σε 1.595 άτομα που δεν εμφανίστηκαν στην προηγούμενη απογραφή.

Η ετήσια επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία έφτανε τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι θα στείλει τη λίστα με τους παραβάτες στον εισαγγελέα και θα ζητήσει την επιστροφή των ποσών των παράνομων συντάξεων μέχρι το τελευταίο ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γεύμα Αγάπης» για 3.500 ανθρώπους στην Κρήτη


Προσφορά συμπαράστασης προς όσους έχουν ανάγκη.

Περισσότερα αναγκαία από ποτέ αποδείχθηκε το «Γεύμα Αγάπης» που πραγματοποιήθηκε, φέτος, για 17η χρονιά, στο αίθριο της Λότζια, από την εταιρεία Kappa Foods A.E. του Θόδωρα Καλαθάκη και την οικογένεια Καλαθάκη.

Περίπου 3.500 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, προσήλθαν από τις 10 το πρωί, στο χώρο του δημαρχείου, από όπου παρέλαβαν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, αναφέρει το cretalive.gr.

Όλο το προσωπικό της Kappa Foods και oι μαθητές της Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής «Kappa Studies» συμμετείχαν ως εθελοντές στην παρασκευή παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων για το γεύμα που πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, ως μια πράξη προσφοράς και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχωριστό bazaar ευαισθησίας και αλληλεγγύης


Τα έσοδα θα διατεθούν για εμβόλια σε παιδιά που οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι.

Ένα διαφορετικό Bazaar ευαισθησίας και αλληλεγγύης για παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη πραγματοποίησε το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.

Τα μέλη και οι φίλοι του ιατρείου έφτιαξαν χειροποίητα στολίδια και άλλα πανέμορφα αντικείμενα και τα διέθεσαν σε χαμηλές συμβολικές τιμές σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για εμβόλια για μικρά παιδιά των οποίων οι γονείς είναι ανασφάλιστοι.

Το κοινωνικό λοιπόν ιατρείο επέλεξε να δημιουργήσει αντικείμενα χειροποίητα για να τα διαθέσει στο κοινό σε μια προσπάθεια και να γνωρίσει το κοινό το κοινωνικό ιατρείο και το σκοπό του αλλά και για να ευοδωθούν οι προσπάθειές του για τα μικρά παιδιά.

Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια συνέδραμαν σημαντικά πολλοί, όπως το 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας το οποίο διέθεσε τα έσοδα από το δικό του Bazaar στο κοινωνικό ιατρείο, οι ποδηλάτες Πρέβεζας και αρκετοί ακόμη συμπολίτες.

«Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια που κάνουμε αναγνωρίζεται και αυτός είναι και ένας παράγοντας που κι εμάς μας ενθαρρύνει για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Παρόλα αυτά πάγιο αίτημά μας στο οποίο η δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να κωφεύει είναι η εύρεση ενός χώρου για να στεγαστεί το Κοινωνικό Ιατρείο» επισήμαναν στο atpreveza.gr τα μέλη του.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική και τις επόμενες ημέρες το bazaar θα μεταφερθεί υπαίθρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιθανότητες να ζήσουν ήταν μηδαμινές


Κι όμως τα σιαμαία δίδυμα έχουν γίνει 9 χρονών.

Ο Sohna και ο Mohna αψηφώντας όλες τις πιθανότητες που ήταν εναντίον τους γιόρτασαν τα ένατα γενέθλιά τους.

Τα δύο αδέρφια γεννήθηκαν ενωμένα στο θώρακα και οι πιθανότητες επιβίωσης τους ήταν μηδαμινές, καθώς τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με αυτήν την κατάσταση συνήθως πεθαίνουν στη γέννα ή γεννιούνται νεκρά.

Η κατάστασή τους είναι τόσο σπάνια που οι πιθανότητες να γεννηθούν αδέρφια ενωμένα στο θώρακα είναι μία στο ένα εκατομμύριο, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.



Οι δυο τους που ζουν σε ορφανοτροφείο στην περιοχή Amritsar της Ινδίας πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο και προσπαθούν να ζουν τη ζωή τους όσο καλύτερα μπορούν.

Εκτός από το θώρακα μοιράζονται ακόμη και τα δυο τους πόδια, ενώ κάθε ένα αγόρι έχει από δύο άνω άκρα.



Οι γονείς τους τα άφησαν στο ορφανοτροφείο γιατί φοβόντουσαν ότι δε θα μπορούσαν να τα συντηρήσουν.

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι από τον τρόπο που τα παιδιά αντιμετωπίζουν την κατάστασή τους και προσπαθούν να καταλάβουν όσα περισσότερα μπορούν από το πώς ζουν μέσα σε ένα σώμα που ελέγχεται από δύο εγκεφάλους.



«Είναι ένα μυστήριο. Δεν είμαστε 100% σίγουροι πώς λειτουργούν. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα σώμα ελέγχεται από δύο εγκεφάλους και παρόλα αυτά λειτουργούν σα μονάδα» είπε ο Dr Rakesh Chouhan.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ευχή της για τις γιορτές είναι να μπορέσει να μιλήσει


Η 6χρονη Sienna πάσχει από μια πολύ σπάνια γενετική πάθηση.

Η 30χρονη Natalie Pearson από το Cardiff είναι η «φωνή» της 6χρονης κόρης της. Η μικρή Sienna γεννήθηκε με μια σπάνια γενετική πάθηση εξαιτίας της οποίας δε μπορεί να μιλήσει και θα αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία της σε όλη της τη ζωή.

Το μόνο που ζητάει ως δώρο για τα Χριστούγεννα είναι να μπορέσει να μιλήσει στη μαμά της.

Η οικογένειά της προσπαθεί να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για να της αγοράσει ένα ειδικό υπολογιστή, ο οποίος θα της επιτρέψει να «μιλήσει» για πρώτη φορά στη ζωή της.



«Είναι ένα πολύ ξεχωριστό παιδί, όμως δε μπορεί να μιλήσει. Την απογοητεύει το γεγονός ότι δε μπορεί να επικοινωνήσει μόνη της. Είμαι η “φωνή” της και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτήν. Θέλω να της δώσω τη φωνή που δεν είχε ποτέ» είπε η μητέρα της.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Sienna έπασχε από σύνδρομο Opitz όταν ήταν οκτώ μηνών. Η πάθηση αυτή επηρεάζει τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του πάσχοντα.



Οι γονείς της πιστεύουν ότι είναι το μοναδικό παιδί στη Μεγάλη Βρετανία με τη συγκεκριμένη πάθηση, ωστόσο είναι αποφασισμένοι να της προσφέρουν όσα μπορούν για να έχει μια καλή ζωή.

«Δοκίμασε πρόσφατα το ειδικό μηχάνημα και αυτό που μας “είπε” ήταν: Θέλω να μιλήσω στη μαμά μου. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Είναι πολύ έξυπνη και καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μαμά της. Εύχομαι μόνο να μπορούσε να μου λέει όσα και οι άλλες δύο μου κόρες» πρόσθεσε.




Διαβάστε περισσότερα...

«Με είχε σώσει άλλες δύο φορές»


Τα παιχνίδια που παίζει καμιά φορά η ζωή είναι συγκλονιστικά και αποδεικνύουν πως όσοι ευφάνταστοι σεναριογράφοι κι αν βρεθούν δεν μπορούν να περιγράψουν το "τεφτέρι" της πορείας των ανθρώπων πιο απίστευτα από την ίδια τη μοίρα.

Και ο Νίκος Μυρωδιάς, ο μοναδικός επιζών του μοιραίου ασθενοφόρου που έγινε πύρινος τάφος για τους άλλους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, το πρωινό της 12ης Δεκεμβρίου, έχει "φλερτάρει" δυο φορές με το θάνατο, μάλιστα την ίδια μέρα σε απόσταση εννέα χρόνων, αλλά ο Χάρος του χαρίστηκε, έχοντας στο πλάϊ του φύλακα - άγγελο το Δημήτρη Βουρβαχάκη!

Την πρώτη φορά ήταν το 2003, όταν στο διασώστη του ΕΚΑΒ διαγνώστηκε καρκίνος στο θώρακα. Η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή και η ανάγκη να εισαχθεί άμεσα στο νοσοκομείο "Σωτηρία" της Αθήνας για εγχείριση ήταν επιβεβλημένη. Μόνο που επειδή το νοσοκομείο ήταν Ολυμπιακό και είχε επιταχθεί για τις ανάγκες των αγώνων της Αθήνας δεν είχε αναισθησιολόγο κι εκεί ο μονάκριβος φίλος, χωρίς δεύτερη σκέψη, έσωσε για πρώτη φορά το Νίκο Μυρωδιά.

Πήρε το αεροπλάνο για την Αθήνα, μπήκε στο χειρουργείο, έκανε την αναισθησία και αφού πήρε μαζί του όλα τα στοιχεία της βιοψίας επέστρεψε στο Ηράκλειο. Το ημερολόγιο της σωτηρίας του Μυρωδιά έγραφε 12 Δεκεμβρίου, όπως και πριν από 13 μέρες. Τότε και πάλι ένα σπρώξιμο του Δημήτρη Βουρβαχάκη έσωσε τη ζωή του φίλου του Νίκου αλλά δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει τον ίδιο στη ζωή.

Και αυτό ο Νίκος δεν το αντέχει και ξεσπάει σε κλάματα στη συγκλονιστική κατάθεση ψυχής που έκανε στο Cretalive περιγράφοντας τα πέντε λεπτά που άλλαξαν για πάντα τη ζωή του! "Γιατί να τον πάρει ο Θεός και ν΄αφήσει εμένα" λέει για τον Δημήτρη Βουρβαχάκη. "Τι τη θέλω τη ζωή ας μ΄έπαιρνε και μένα ο Θεός να μην υποφέρω, ας μας έπαιρνε και τους τρεις μαζί" λέει με αναφιλητά!

Στην αφήγηση του, για πρώτη φορά μετά τον εφιάλτη που πέρασε, είναι καταιγιστικός και ξετυλίγει καρέ-καρέ όσαι συνέβησαν εκείνο το πρωϊνό. "Ήμουν υπεύθυνος για την εκπαίδευση των διασωστών στα σχολεία και συνήθως έρχονταν εκείνα σε μας. Ο Δημήτρης ήθελε να πάμε στο συγκεκριμένο σχολείο επειδή ήταν εκείνο που είχε αποφοιτήσει και μου το ζήτησε σαν χάρη. 20 μέρες πριν, μου είχε ζητήσει να το προγραμματίσω. Όλη την εβδομάδα ήμουν φουλ και το μοναδικό κενό ήταν στις 12 του μήνα".

Ήταν η πρώτη μοιραία σύμπτωση για εκείνη τη μέρα αλλά όχι και η μοναδική. "Βάλε Ρέθυμνο" μου είπε όπως και έγινε. "Το πρωί πήγα πρώτος στο ΕΚΑΒ. Έβαλα μπροστά τη μηχανή κι άρχισα να ζεσταίνω το Ρενώ. Σε λίγο ήλθε και ο Δημήτρης. Ο Βαγγέλης καθυστερούσε και ο Βουρβαχάκης μου ζήτησε να τον αφήσουμε και να φύγουμε. Εγώ του είπα να τον περιμένουμε γιατί με είχε πάρει δύο φορές από το δρόμο να μην ξεκινήσουμε αν δεν έλθει". Ήταν η δεύτερη σύμπτωση της ημέρας, μοιραία κι αυτή για το διασώστη από το Θραψανό. "Τελικά αφού ήλθε και ο Κελάρης φύγαμε με μικροκαθυστέρηση αλλά μες την καλή χαρά με πειράγματα και κέφι όπως κάναμε κάθε φορά!"

Λίγο μετά την Παντάνασσα το αμάξι χάλασε - η τρίτη και πιο μοιραία σύμπτωση της ημέρας - και ειδοποιήσαν το τεχνικό συνεργείο να στείλουν το εφεδρικό αυτοκίνητο. Όπως μάλιστα λέει ο Μυρωδιάς ζήτησε από τον Κελαράκη, σαν πιο παλιός να οδηγήσει εκείνος το ασθενοφόρο, αλλά δεν ήθελε αφού προτιμούσε να κάτσει στην άκρα, όπως έλεγε για να πειράζει το Βουρβαχάκη. Κι αφού ξαποσταίνει για λίγο κορυφώνει την αφήγηση του για τα πέντε πιο εφιαλτικά λεπτά που του σημάδεψαν τη ζωή.

"Δεν κράτησε ούτε 1,5 λεπτό. Ίσα ίσα που είχα προλάβει να αλλάξω ταχύτητα από τη δευτέρα στην τρίτη. Ξαφνικά βλέπω μπροστά μου ένα αυτοκίνητο να χάνει τον έλεγχο και να έρχεται φέτα με το πλάϊ πάνω μου. Κόβω δεξιά και νιώθω το χτύπημα από τη σύγκρουση κι αμέσως μετά νιώθω και το δεύτερο χτύπημα από το κράσπεδο. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα να συνθλίβομαι και έβλεπα την κάπνα και τη θολούρα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου".

Και συνεχίζει με μια περιγραφή που σου κόβει την ανάσα: "Βλέπω το αυτοκίνητο να λαμπαδιάζει απ΄ξω και μηχανικά ακουμπάω τα χέρια μου στο θρυμματισμένο παρμπρίζ αλλά τα τράβηξα αμέσως καθώς κάηκα. Κοιτάζω προς το παραθυράκι του οδηγού, το μόνο σημείο που δεν έδειχνε να έχει αρπάξει φωτιά και τότε ακούω τον Βουρβαχάκη να μου φωνάζει. Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσα από το στόμα του "Νίκο τραβήξου βγες"! Και με σπρώχνει προς τα πάνω με τα πόδια του, αφού εγώ δεν ένιωθα καθόλου τα δικά μου πόδια". Για δεύτερη φορά, όπως κι εκείνο το πρωϊνό της 12ης Δεκεμβρίου του 2003 ο Βουρβαχάκης σώζει τη ζωή του Νίκου Μυρωδιά.

Kαι συνεχίζει: "Βγαίνω από το παραθυράκι μέχρι τους ώμους και εκείνη τη στιγμή νιώθω να καίγομαι στην πλάτη και στο σβέρκο. Και τότε, μια στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, βλέπω απέναντι στο δρόμο τρεις ανθρώπους και τους λέω βγάλτε μας έξω καιγόμαστε. Εκείνοι δίστασαν κι απογοητεύτηκα, κι είπα από μέσα μου "πάει Νίκο τελειώσαμε"! Ξαφνικά κι ενώ έχω ήδη παραδοθεί, νιώθω δύο χέρια, τα χέρια του Θεού όπως λέω, να προσπαθούν να με ξεσφηνώσουν. Με τραβήξανε και με πετάξανε στο πρανές του δρόμου. Βλέπω κόσμο να πλησιάζει και να με ρωτάει αν είχε κι άλλους μέσα το ασθενοφόρο. Είναι άλλοι δύο μέσα - τους λέω. Τότε άλλα δύο χέρια με ξαναπιάνουνε και με μετακινούν μακριά από το ασθενοφόρο και με σώζουν οριστικά γιατί αν δε με έπαιρναν θα λαμπάδιαζα κι εγω όταν έγιναν, λίγα δευτερόλεπτα μετά, οι απανωτές εκρήξεις. Την πρώτη λάμψη δεν την είδα αλλά την ένιωσα. Τη δεύτερη την είδα και κατάλαβα πως το αμάξι καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά πίστευα πως οι δύο φίλοι μου είχαν προλάβει να βγούνε έξω και πως τους είχαν τραβήξει όπως και μένα".

Ο Νίκος, στο κρεββάτι του πόνου όπου μας υποδέχτηκε δεν αντέχει τις πολλές συγκινήσεις, όπως δεν αντέχει να διαβάζει τα ψέματα και τις υπερβολές που έχουν γραφτεί για το περιστατικό. Γι΄αυτό και άνοιξε την καρδιά του στο Cretalive: "Αφού δεν με πήρε ο Θεός μαζί με τους φίλους μου ζω για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και όσα συνέβησαν εκείνο το πρωϊνό, αλλά και για να υπερασπιστώ και να συνεχίσω όσο μπορώ το έργο του Δημήτρη και που μόνον όσοι το έζησαν από κοντά ξέρουν πόσο τεράστιο είναι".

Τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο για το Νίκο Μυρωδιά. Οι εφιαλτικές μνήμες κάθε βράδυ στοιχειώνουν τον ύπνο του που δεν μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να σώσει τους δύο φίλους του. Και βέβαια μια ημερομηνία, η 12η Δεκεμβρίου, που του χάραξε για πάντα τη ζωή!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για ταλαιπωρία ασθενή στο Αγρίνιο


Αναγνώστης του enikos.gr προχώρησε στην εξής καταγγελία: «Χθες, εισήλθε στο νοσοκομείο Αγρινίου ασθενής με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Όλο το βράδυ και σήμερα το πρωί ήταν σε αναζήτηση κρεβατιού σε μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς αποτέλεσμα. Το μονό που βρέθηκε ήταν στην Λάρισα, όπου και οι συγγενείς ήταν σύμφωνοι να μεταφερθεί εκεί. Όμως το ΕΚΑΒ αρνήθηκε τη μεταφορά του, διότι ισχυρίστηκε ότι η απόσταση ήταν μεγάλη.

Έπειτα από πολλές πιέσεις συγγενών, το ΕΚΑΒ δέχτηκε για τη μεταφορά του μετά από 12 ώρες. Αλλά και πάλι παρουσιάστηκε πρόβλημα. Για την μεταφορά χρειαζόταν και αναισθησιολόγος, όπου το Νοσοκομείο Αγρινίου αρνήθηκε και έτσι τελικά ο ασθενής μεταφέρθηκε χωρίς αναισθησιολόγο».


Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα... σωτηρίας στην Κρήτη


Φωτιά έχει πάρει το ΕΚΑΒ απόψε με τα περιστατικά να ακολουθούν το ένα το άλλο. Πριν από λίγα λεπτά δύο ασθενείς από τη Ρόδο διακομίσθηκαν με C-130 σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν 21χρονο που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει υποστεί ρήξη ύπατος και αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένος και μεταφέρεται στο ΠΑΓΝΗ με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και για έναν 97χρονο του οποίου η κατάσταση της υγείας παραμένει άγνωστη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα για 3.500 άπορους


Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση μικρών μαθητών στο κάλεσμα ενίσχυσης άπορων οικογενειών. Το σχολικό ... κίνημα ανθρωπιάς που αναπτύχθηκε στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων, στην Κρήτη, βοήθησε καταλυτικά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

Για όλα τα χωριά της περιοχής, οικογένειες συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία προσφέρθηκαν σε 3.500 ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλονται τα εφάπαξ


Από τη δόση που πήρε η χώρα μας, περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία χορήγησης του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος είναι μέσα στο 2013 να καταβληθεί το εφάπαξ σε 31.400 άτομα.

Η έκδοση του εφάπαξ θα γίνεται με αυστηρή σειρά προτεραιότητας και τα πρώτα εντάλματα πληρωμής θα αφορούν όσους υπέβαλαν αίτηση τον Οκτώβριο του 2010.

Εντός του 2013 θα έχουν εξοφληθεί 31.400 συνταξιούχοι. Για τον σκοπό αυτό διοχετεύτηκαν στο Ταμείο Πρόνοιας τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα του χορηγηθούν 1,2 δισ., ποσό που προέρχεται από τη δόση του δανείου.

Ειδικότερα μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση του εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέσα στο 2010 και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι αιτήσεις του 2011.

Υπολογίζεται πως στο τέλος του 2013 θα έχουν δοθεί τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και το Μάιο του 2012.

Με βάση τον σχεδιασμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Ιανουάριο θα βγουν 1.000 εντάλματα πληρωμής, τον Φεβρουάριο 1.900 και από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο από 3.200 τον μήνα.

Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα βγουν συνολικά 3.300 βοηθήματα (από 1.650 τον μήνα) και από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο θα επιστρέψουμε στα 3.200 εντάλματα πληρωμής τον μήνα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης του εφάπαξ, μέσα στην εβδομάδα ενισχύεται το Ταμείο Πρόνοιας με επιπλέον 25 υπαλλήλους, οι οποίοι προέρχονται από τον ΟΕΚ.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίες από τους υπαλλήλους, ώστε να γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων τα απογεύματα αλλά και τα Σάββατα.

Πάντως το εφάπαξ που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μειωμένο ακόμα και κατά 38,13%.

Το ποσό της περικοπής είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

Πέρυσι το βοήθημα μειώθηκε κατά 20% για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά και κατά 15% για τις αιτήσεις του 2010.

Φέτος υπήρξε νέα περικοπή 22,67% για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2010 και μετά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν όσοι συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα έπαιρνε εφάπαξ 60.584 ευρώ. Σε περίπτωση που καταθέσει φέτος τα χαρτιά του -μετά τη διπλή περικοπή- θα πάρει 38.214 ευρώ, δηλαδή χάνει 22.370 ευρώ.

Με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και θα καθορίζει μία σειρά παραγόντων που θα λαμβάνονται υπόψη για το βοήθημα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργια στις απογραφές συνταξιούχων


Επί χρόνια 45.997 άτομα έπαιρναν συντάξεις και άλλες παροχές θανόντων συγγενών τους επιβαρύνοντας τα ταμεία με 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ποσό ίδιο με τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις.

Μπορεί να αποφεύγαμε αυτές τις μειώσεις αν γινόταν νωρίτερα το νοικοκύρεμα στα ταμεία, δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ φέρεται αποφασισμένος να παραδώσει ο ίδιος στον εισαγγελέα τις λίστες των παραβατών.

Αναλυτικότερα, 45.997 αόρατους συνταξιούχους εντόπισαν τα ταμεία που έχουν ολοκληρώσει την απογραφή. Στο ΙΚΑ δεν προσήλθαν να υπογράψουν 11.095 άτομα. Στον ΟΓΑ 10.000, 2.731 ομογενείς ανασφάλιστοι υπερήλικες από Ρωσία, Καζακστάν και Ουκρανία δεν προσήλθαν να δώσουν στοιχεία.

Στον ΟΑΕΕ, όπου η απογραφή ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει ήδη διακοπεί η σύνταξη σε 1.595 άτομα που δεν εμφανίστηκαν στην προηγούμενη απογραφή.

Κόστος μέχρι στιγμής για τα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή κόπηκε από τις συντάξεις

Την επιστροφή των ποσών των παράνομων συντάξεων μέχρι το τελευταίο ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Ο Γ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει ο ίδιος στον εισαγγελέα τις τελικές λίστες με τους συνταξιούχους που δεν έχουν απογραφεί.


Πηγή: www.euro2day.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική αύξηση των αστέγων


Στην Ελλάδα των μνημονίων, της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας περίπου 20.000 συνάνθρωποι μας έχουν δημιουργήσει μια καινούργια «κοινωνική τάξη», τους νεοάστεγους. Άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν δουλειά σήμερα αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια, εγκαταλελειμμένα κτίρια ακόμη και στα αυτοκίνητα τους.

Η μια επιχείρηση κλείνει πίσω από την άλλη αφήνοντας χωρίς δουλειά χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν τα όνειρα τους να καταστρέφονται, καθώς η εύρεση εργασίας στις ημέρες μας είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο.

Τα συσσίτια διαφόρων φορέων προσπαθούν να δώσουν ένα πιάτο φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν τους κόπους τόσων ετών να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.



Διαβάστε περισσότερα...

"Τσάντες αγάπης" για τους άπορους


Περίπου πεντακόσιες «τσάντες αγάπης» με τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες της Μητροπολιτικής περιφέρειας διαμοιράζει η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Πρόκειται για τρεις τόνους και επτακόσια κιλά βασικών ειδών διατροφής που αγοράστηκαν από το Κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για να προσφερθούν στους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι πολύτεκνοι και οι νεόπτωχοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεύμα αγάπης στο Ρουφ


Χιλιάδες Αθηναίοι που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης, βρήκαν ένα πιάτο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης, αυτή την ώρα, στο Ρουφ, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων...



Διαβάστε περισσότερα...

To ωράριο των καταστημάτων


Το εορτατσικό ωράριο των καταστημάτων έχει τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το ωράριο, που έχει προταθεί από τους εμπορικούς συλλόγους, Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Αθήνα

Δευτέρα 24/12 09:00-18:00
Τρίτη 25/12 Κλειστά
Τετάρτη 26/12 Κλειστά
Πέμπτη 27/12 09:00-21:00
Παρασκευή 28/12 09:00-21:00
Σάββατο 29/12 09:00-18:00
Κυριακή 30/12 10:00-18:00
Δευτέρα 31/12 09:00-18:00
Τρίτη 1/1 Κλειστά
Τετάρτη 2/1 Κλειστά

Πειραιάς

Δευτέρα 24/12 09:00-18:00
Τρίτη 25/12 Κλειστά
Τετάρτη 26/12 Κλειστά
Πέμπτη 27/12 09:00-21:00
Παρασκευή 28/12 09:00-21:00
Σάββατο 29/12 09:00-18:00
Κυριακή 30/12 10:00-17:00
Δευτέρα 31/12 09:00-17:00
Τρίτη 1/1 Κλειστά
Τετάρτη 2/1 Κλειστά

Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 24/12 10:00 – 18:00
Τρίτη 25/12 Κλειστά
Τετάρτη 26/12 Κλειστά
Πέμπτη 27/12 10:00 - 21:00
Παρασκευή 28/12 10 :00 - 21:00
Σάββατο 29/12 10:00 - 18:00
Κυριακή 30/12 10:00 - 18:00
Δευτέρα 31/12 10:00 - 18:00
Τρίτη 1/1/13 Κλειστά
Τετάρτη 2/1/13 Κλειστά

Στις 3 Ιανουαρίου 2013 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτικά δώρα προτείνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα


Χαρίστε χαμόγελα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από τις αγορές δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έρχονται να κάνουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, που θα ανακουφίσουν παιδιά σε ανάγκη.

Μέσα από το διαδικτυακό κατάστημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msfgifts.gr όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ένα δώρο ζωής μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια κουνουπιέρα, σε ένα εμβόλιο, σε πόσιμο νερό κ.ά. και οι εθελοντές της οργάνωσης θα αναλάβουν να το «μεταφέρουν» στις αποστολές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα σε άνεργους οικοδόμους προσέφεραν στην Κρήτη


Η διανομή έγινε μέσω του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Συνολικά 262 σακούλες με τρόφιμα διανεμήθηκαν, σήμερα, σε άνεργους οικοδόμους μέσω του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, μοιράστηκαν 100 σακούλες, προσφορά από ιδιώτη και ακόμη 162 από την Περιφέρεια Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τη Δευτέρα η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας


Διπλό πρόστιμο μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Μέχρι και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι οχημάτων να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.

Σε περίπτωση που λήξει η προθεσμία οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά, καθώς το πρόστιμο είναι ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας.

Από φέτος καταργείται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και αντικαθίσταται από την απόδειξη εξόφλησης. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet και στη συνέχεια να εξοφλήσουν το ποσό, που αναγράφεται, σε υποκατάστημα τραπέζης ή ΕΛ.ΤΑ..


Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η αγάπη του κόσμου σε μερικές γραμμές


Μέχρι της ΗΠΑ η... χάρη τους!
Oι ημέρες των Χριστουγέννων έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Έστω και για λίγο, σε εμάς τους ενήλικες, μας δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Για τα μικρά παιδιά τούτες οι ημέρες είναι ημέρες γιορτής. Το πνεύμα των ημερών επιτάσσει δώρα, ευχές και τον αγαπημένο όλων των παιδιών, απανταχού της Γης, Άγιο Βασίλη. Τα γράμματα που δέχεται κάθε χρόνο είναι εκατομμύρια και το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Ομως, ένα γράμμα που έλαβε φέτος είναι ξεχωριστό. Προέρχεται από τα παιδιά των ακαδημιών του Ολυμπιακού. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές, οι μπόμπιρες του συλλόγου του Πειραιά χώρεσαν όλη την τρυφερότητα, την αγάπη που χωρά στην τεράστια ψυχή ενός μικρού παιδιού.

«Κάθε ευχή είναι το ίδιο σημαντική»

Έντεκα ευχές που εμπεριέχουν αγάπη, ζεστασιά και ευαισθησία. Κι αν η 5η κατά σειρά, η ευχή, δηλαδή, ο Άγιος Βασίλης να φέρει πολλά κάρβουνα σε όλες τις ομάδες για να ζεστάνουν το νερό και να λειτουργήσουν όλα τα κολυμβητήρια, ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της, και οι έντεκα είναι το ίδιο ξεχωριστές και σημαντικές.

«Κάθε ευχή είναι το ίδιο σημαντική. Στα παιδιά λέμε ότι θα πρέπει να νιώθουν πολύ τυχερά, γιατί εδώ στον Πειραιά αυτή τη στιγμή έχουν το κολυμβητήριο ανοικτό, ενώ πολλά άλλα παιδιά σε άλλες περιοχές δεν μπορούν να κολυμπήσουν, γιατί το δικό τους κολυμβητήριο είναι κλειστό. Εκείνη τη στιγμή βλέπεις πώς αντιδρούν, κουνώντας το κεφάλι τους. Τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, θέλουμε να να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, να μαθαίνουν τι συμβαίνει έξω από εδώ» σημειώνει στο «Goal» ο διευθυντής των τμημάτων κολύμβησης του Ολυμπιακού, Σπύρος Μπιτσάκης.



«Το γράμμα γεννήθηκε μέσα από συνεχή συζήτηση»
Ένα τόσο ιδιαίτερο γράμμα δημιουργήθηκε μέσα από μια απλή ιδέα.

«Επειδή έχω την τρέλα με τα μικρά παιδιά κι έχω περάσει από τη δική τους θέση, καθώς από τα έξι μου άρχισα την κολύμβηση, αυτό το γράμμα γεννήθηκε μέσα από τη συνεχή συζήτησα μαζί τους. Από τις 15 Οκτωβρίου, όταν άνοιξε το κολυμβητήριο, δεν υπάρχει μέρα που να μη συζητάμε με τα παιδιά» μας δηλώνει ο Σπύρος Μπιτσάκης και συνεχίζει:

«Μόνο μέσα από τη συνεχή συζήτηση μπορείς να διαπιστώσεις πώς νιώθει ένα παιδί, τι του αρέσει, αλλά και τι το προβληματίζει. Καθημερινά βλέπεις την αντίδραση ενός παιδιού την ώρα της προπόνησης. Εάν έχει όρεξη, εάν είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμά του. Πολλές φορές μετά το τέλος της προπόνησης καθόμαστε στον πάγκο και συζητάμε. Το ρωτώ εάν είναι κουρασμένο, τι θέλει, εάν ξέρει να μου πει ένα ανέκδοτο. Υπάρχουν περιπτώσεις που παίζουμε μπάλα εδώ στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου ή έχει χρειαστεί εκτός προγράμματος να κολυμπήσουμε μαζί στα Βοτσαλάκια ή και να πάμε παρέα στο λούνα παρκ. Ετσι πιστεύω ότι μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και να το κάνεις να σου ανοίξει την καρδιά του».



«Ο Άγιος Βασίλης θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τις ευχές τους»
Το γράμμα των μικρών κολυμβητών του Ολυμπιακού ήδη θα έχει φτάσει στο μακρινό Ροβανιέμι της Φινλανδίας, την πατρίδα του Άγιου Βασίλη, και πλέον αναμένουν οι ευχές τους να γίνουν πράξεις.

Ο Σπύρος Μπιτσάκης απαντά: «Όταν τα παιδιά μας ρωτούν για το γράμμα, εμείς τους λέμε ότι όπως ο Άγιος Βασίλης προσπαθεί καθημερινά να κάνει πράξη τις ευχές τους, έτσι κι αυτά καθημερινά να προσπαθούν. Κι αυτό βλέπω να το καταλαβαίνουν πολύ καλά».

«Πρέπει να δώσουν στο παιδί την επιλογή του αθλητισμού»
Την ώρα της συζήτησής μας με τον Σπύρο Μπιτσάκη, μερικά μέτρα πιο μακριά μας, μικρά παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κολύμβηση και μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος.



«Για εμάς και για κάθε σύλλογο, το κέρδος είναι να φέρνεις όσο πιο πολλά κοντά στον αθλητισμό. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και τα σπορ, εμείς οφείλουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε να παράγουμε έργο στον χώρο μας. Το μότο μου είναι ότι πρέπει να δώσουν στο παιδί την επιλογή του αθλητισμού. Δεν ξέρω πόσα από αυτά τα παιδιά που έχουμε αυτήν τη στιγμή στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όταν έρθει η ώρα, θα συνεχίσουν στο αγωνιστικό τμήμα. Ομως, γνωρίζουμε πως αν φέρουμε ένα παιδί από μικρή ηλικία στα σπορ, τα κέρδη είναι πολλά. Και με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να προτρέψω τους γονείς να μη σταματούν να φέρνουν αυτούς του κρύους μήνες τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο, γιατί αυτή είναι η εποχή που ο οργανισμός του παιδιού χτίζει την άμυνά του απέναντι στις ιώσεις και τις αρρώστιες» καταλήγει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

Στην πισίνα, παρά την κρίση

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, όπως ήταν φυσικό, είχε αντίκτυπο και στον αθλητισμό.

Παρότι την περσινή περίοδο στις ακαδημίες κολύμβησης του Ολυμπιακού υπήρξε μια μείωση στις εγγραφές, φέτος η εικόνα είναι διαφορετική.



Σήμερα 450 περίπου παιδιά από τριών έως 12 ετών φορούν το «ερυθρόλευκο» σκουφάκι και καθημερινά στριμώχνονται σε τρεις διαδρομές του Εθνικού Κολυμβητηρίου του Πειραιά αλλά και στο κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

«Οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και παρά τις δυσκολίες που ζούμε όλοι μας σε όλα τα επίπεδα, αποφάσισαν να τους δώσουν αυτήν τη διέξοδο. Με τους προπονητές μας, που φθάνουν συνολικά στους έντεκα από τις ακαδημίες μέχρι τον αγωνιστικό χώρο, προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας. Μαζί μας φιλοξενούμε και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η αύξηση στις εγγραφές μάς δίνει περισσότερο κουράγιο και δύναμη για να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά» δηλώνει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

«Να μη δημιουργήσουμε απλώς πρωταθλητές»

H ενασχόληση με παιδιά αυτής της ηλικίας δημιουργεί πολλές ευθύνες. Πέρα και μέσα από τη χαρά που δίνει στους μπόμπιρες η καθημερινή επαφή με το νερό, μέσα από την προπόνηση ο τεχνικός τους έχει και τον ρόλο του παιδαγωγού.



Σκοπός του είναι να διαμορφώσει τους χαρακτήρες των παιδιών και να τους κάνει να καταλάβουν πως πέρα από τον αθλητισμό υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

Και ο Σπύρος Μπιτσάκης δίνει το στίγμα: «Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνουν από τόσο νεαρή ηλικία να πειθαρχούν, να σέβονται τον συναθλητή τους. Αλλά για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μη βγάλουμε απλώς πρωταθλητές. Θέλουμε, μέσα από τον αθλητισμό, να δημιουργήσουμε καλούς μαθητές και καλούς ανθρώπους. Μόνο τότε θα έχουμε πετύχει στην αποστολή μας. Εάν ένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει αυτά τα στοιχεία, όσο κι αν εξελιχθεί στην κολύμβηση, δεν θα μας αρκεί».

Μαθεύτηκε μέχρι τις ΗΠΑ

Το γράμμα των μικρών κολυμβητών του Ολυμπιακού έγινε γνωστό μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, για το περιεχόμενο του γράμματος ενδιαφέρθηκε ο «Κήρυκας της Νέας Υόρκης», που απευθύνεται στους εκεί ομογενείς.

«Με πήραν τηλέφωνο από τον `'Κήρυκα της Νέας Υόρκης'' και μου ζητούσαν πληροφορίες. Μου είπαν ότι ανάμεσα στην ομογένεια υπάρχουν πολλοί Ολυμπιακοί και Έλληνες που αγαπούν την κολύμβηση» μας λέει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

«Είκοσι ευρώ για τη βενζίνη»

Στη διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μπιτσάκη, έχει αρχίσει μια προσπάθεια να μειωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να πάει ένας γονιός το παιδί του στην πισίνα.

Η εγγραφή για ένα παιδί στοιχίζει 40 ευρώ και άλλα τόσα είναι η μηνιαία συνδρομή για προπόνηση έξι ημέρες την εβδομάδα. Για το δεύτερο παιδί, ο γονιός πληρώνει σε σχέση με πέρυσι 20 ευρώ (από 80 στα 60 η εγγραφή και από 70 σε 50 η μηνιαία συνδρομή).

«Πολλοί γονείς μου εκμυστηρεύτηκαν ότι απ' αυτήν τη μείωση και το κέρδος των 20 ευρώ εξοικονομούν τη βενζίνη για να φέρνουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο».


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπνέει 31/12 η προθεσμία απογραφής συνταξιούχων του ΟΑΕΕ


Όσοι δεν απογραφούν δεν θα πάρουν σύνταξη.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να απογραφούν οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών (ΟΑΕΕ), αλλιώς δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Για την απογραφή θεωρείται υποχρεωτική η φυσική παρουσία στο υποκατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του δικαιούχου ή σε περίπτωση αδυναμίας του συνταξιούχου να παραστεί ο ίδιος εκεί, κρίνεται απαραίτητη η εκπροσώπησή του μέσω τρίτου, ο οποίος όμως θα φέρει μαζί του και τη σχετική εξουσιοδότηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το παιδί βγάζει... γλώσσα!


Πώς να αντιδράσετε στην αναίδειά του.

Το παιδί σας έχει πάρει πολύ θάρρος τον τελευταίο καιρό. Σας φωνάζει με το μικρό σας όνομα, σας ειρωνεύεται, σας κοροϊδεύει, βγάζει μονίμως γλώσσα. Από τη μία θέλετε να το μαλώσετε, υπάρχουν φορές όμως που διασκεδάζετε με αυτά που λέει.

Η αναίδεια απέναντι στους γονείς είναι ένα στάδιο της εξέλιξης του παιδιού. Το παιδί εκφράζει την προσωπικότητά του κάνοντας πονηριές, αυθαδιάζοντας και προκαλώντας. Εσείς ακόμα κι αν πιστεύετε ότι αυτά που λέει είναι ένδειξη εξυπνάδας δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να σας προκαλεί χωρίς να αντιδράτε. Το παιδί σας διαμορφώνει το χαρακτήρα του, μαθαίνει τις απαγορεύσεις και τα όρια και χρειάζεται έναν γονέα που να πατάει γερά στα πόδια του, που να εμμένει σταθερά στη θέση του και στον οποίον μπορεί να στηριχτεί. Δεν πρέπει να γελάτε με τα αστεία του. Όσο περισσότερο γελάτε τόσο περισσότερο δε θα σας υπολογίζει κι επιπλέον με αυτόν τον τρόπο το ενθαρρύνετε να συνεχίσει τα αστεία του και ενδεχομένως στο μέλλον να παρεκτραπεί.

Πώς να αντιδράσετε

Κοιτάξτε το παιδί με αυστηρότητα και πείτε του για παράδειγμα «αποκλείεται να μου μιλάς έτσι. Δεν ανέχομαι αυτή τη συμπεριφορά. Μπορείς να με εμπιστεύεσαι, να βασίζεσαι σε μένα, να μου λες ό,τι σκέφτεσαι αλλά είμαι η μητέρα σου κι απαιτώ σεβασμό». Εάν το παιδί σας συνεχίζει να σας προκαλεί, ζητήστε από το σύζυγό σας να επέμβει και να του μιλήσει κι εκείνος ανάλογα. Εάν δε βάζει μυαλό θα πρέπει να επαναλάβετε τις απαγορεύσεις και ανάλογα με την ηλικία του να του επιβάλλετε μία τιμωρία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυο φλιτζάνια γάλα είναι αρκετά για τα περισσότερα παιδιά


Ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος 1.311 παιδιών.

Ερευνητές εικάζουν ότι όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν τα παιδιά τόσο λιγότερες τροφές που περιέχουν σίδηρο καταναλώνουν.

Η κατανάλωση 2 φλιτζανιών γάλατος την ημέρα είναι αρκετή για να εξισορροπήσει τις ανάγκες βιταμίνης D και σιδήρου στα περισσότερα μικρά παιδιά, υποδεικνύει έρευνα από τον Καναδά. Στο περιοδικό «Pediatrics», ερευνητές στο Τορόντο δήλωσαν ότι υπάρχει «συναλλαγή» μεταξύ της κατανάλωσης γάλατος για παιδιά 2-5 ετών. Αυξάνει τα αποθέματα βιταμίνης D αλλά μειώνει τα αποθέματα σιδήρου.

Ο Dr. Jonathon Maguire, από το St. Michael's Hospital και το Hospital for Sick Children, δήλωσε ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι γάλα μειώνονται λίγο τα αποθέματα σιδήρου. Αλλά σε παιδιά που βρίσκονται σε έλλειψη σιδήρου για παράδειγμα, αυτό το λίγο στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.

Σε παιδιά με πολύ χαμηλά αποθέματα σιδήρου ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται στα υπόλοιπα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην σχολική απόδοση και συμπεριφορά, δήλωσε ο Maguire.

Ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος 1.311 υγιών παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών κατά τη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας στο γιατρό. Γονείς ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια γάλατος αγελάδας 250-mL πίνει το παιδί τους την ημέρα ή αν το παιδί χρησιμοποιεί μπιμπερό. Η μέση καθημερινή πρόσληψη γάλατος στην έρευνα ήταν 460 mL.

Κάθε φλιτζάνι γάλα αύξανε τη βιταμίνη D κατά 6,5% κατά μέοσν όρο και μείωνε τα αποθέματα σιδήρου κατά 3,6%κατά μέσον όρο. Το φύλο, η εποχή, συμπληρώματα βιταμίνης D, χρώμα δέρματος και κατανάλωση από το μπιμπερό ήταν όλοι παράγοντες στη «συναλλαγή», δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε παιδιά με πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα που απορροφούν λιγότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, ο, Maguire υπέδειξε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν τα παιδιά τόσο λιγότερο σίδηρο περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουν.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση γάλατος με μπιμπερό φάνηκε να οδηγεί σε περισσότερο σημαντική μείωση τω αποθεμάτων σιδήρου. Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία, ο Maguire εικάζει ότι οι γονείς ενδεχομένως δεν αναφέρουν επαρκώς την πρόσληψη γάλατος από μπιμπερό και πάλι το παιδί καταλήγει να τρέφεται με λιγότερες τροφές που περιέχουν σίδηρο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα στέρησης και κατάθλιψη


Η αλλαγή της διατροφής προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών και τροφίμων με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οδηγώντας κάποιον που κάνει δίαιτα να αισθάνεται σαν να έχει στερητικό σύνδρομο.

Τα ευρήματα προέρχονται από νέα έρευνα σε ποντικούς που δημοσιεύτηκε από την Dr. Stephanie Fulton, από το CRCHUM και το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο περιοδικό «International Journal of Obesity».

Η Fulton εξήγησε ότι το πείραμα έγινε σε ποντικούς, των οποίων ο εγκέφαλος είναι με πολλούς τρόπους συγκρίσιμος με του ανθρώπου και ανακάλυψε ότι η νευροχημεία των ζώων που είχαν καταναλώσει υψηλά λιπαρά και ζάχαρη στη διατροφή τους ήταν διαφορετική από αυτά που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή.

Πρόσθεσε ότι οι χημικές ουσίες που άλλαξαν από τη δίαιτα σχετίζονται με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή της διατροφής τότε προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, οδηγώντας σε φαύλο κύκλο φτωχής διατροφής.

Σε διάστημα 6 εβδομάδων η ομάδα ειδικών έδωσε σε μια ομάδα ποντικών διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε διατροφή υψηλή σε λιπαρά έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν οι ερευνητές πώς επηρέαζαν τη συμπεριφορά των ποντικών οι διάφορες τροφές.

Ποσοστό 11% των θερμίδων στην ομάδα χαμηλών λιπαρών αποτελούνταν από λιπαρά και 58% στην ομάδα υψηλών λιπαρών. Αυτό οδήγησε την ομάδα υψηλών λιπαρών σε αύξηση 11% της περιμέτρου μέσης αλλά δεν θεωρούνταν ακόμα παχύσαρκη.

Η Fulton στη συνέχεια εξέτασε τη σχέση μεταξύ της επιβράβευσης του ποντικού με τροφή και το συμπεριφορικό και συναισθηματικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθόδων που έχουν αποδειχτεί επιστημονικά.

Ο εγκέφαλος των ζώων αναλύθηκε έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα με τα υψηλά λιπαρά έδειξε σημάδια άγχους, για παράδειγμα προσπάθησε να αποφύγει περιοχές που ήταν ανοιχτές. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εμπειρίες των ζώων άλλαξαν τον εγκέφαλό τους σωματικά.

Η ντοπαμίνη ήταν μια από τις ουσίες στον εγκέφαλο που παρατηρήθηκε. Επιτρέπει την ανταμοιβή με καλά αισθήματα, που με τη σειρά τους κινητοποιούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές

Η ντοπαμίνη είναι χημική ουσία που δρα το ίδιο σε ανθρώπους όπως και σε ποντικούς και άλλα ζώα. Η CREB είναι ουσία που ρυθμίζει την ενεργοποίηση γονιδίων που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου περιλαμβανομένων αυτών που προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία αναμνήσεων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η CREB ενεργοποιείται πολύ περισσότερο στον εγκέφαλο των ποντικών της υψηλότερης σε λιπαρά διατροφής και αυτοί οι ποντικοί έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης, ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και τον κύκλο αρνητικής συμπεριφοράς. Πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον πως οι αλλαγές συμβαίνουν πριν την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα αποτελούν πρόκληση για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής του σώματος και του πνεύματος. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους ψυχολογικά καθώς προσπαθούν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες ανεξάρτητα από το τρέχον υπερβάλλον λίπος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάθη που κρύβονται στις δίαιτες


Οι μύθοι που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας.

Σίγουρα έχετε ακούσει διάφορα για την αποτελεσματικότητα διαφόρων διαιτών. Από τα ιστορικά που παίρνουμε από τους πελάτες μας τις περισσότερες φορές λένε: «την πρώτη φορά που έκανα δίαιτα ήμουν 70 κιλά και νόμιζα ότι ήμουν παραπάνω... μακάρι να μπορούσα να ξαναπάω τόσο...» και πολλές φορές αναπολούν δίαιτες που πήγαν καλά ή που έχασαν γρήγορα ή μιλούν για τη φοβερή δίαιτα της συναδέλφου τους... και πολλά άλλα

Έρευνα του BBC σε 1300 άτομα έδειξε ότι:

Πάνω από το 90% των ατόμων έχει κάνει δίαιτα
Περισσότεροι από 1 στους 3 έχουν δοκιμάσει παραπάνω απο 10 δίαιτες
1 στους 10 από τα άτομα έχει αρχίσει δίαιτα μεταξύ 50 και 500 φορές στη ζωή του

Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις δίαιτες... Πολλοί είναι αυτοί που τουλάχιστον μια φορά έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα. Κάποιοι τα κατάφεραν, οι περισσότεροι όμως όχι. Φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία να διατηρηθεί το βάρος που χάνετε με τη δίαιτα.

Βασικοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνουν οι δίαιτες και οι οποίοι θα περιγραφούν αναλυτικά στη συνέχεια είναι:

Η δίαιτα γίνεται για λάθος λόγους (κίνητρα, ετοιμότητα, δέσμευση)
Επιδίωξη είναι το ΕΥΚΟΛΑ- ΓΡΗΓΟΡΑ- ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ. Γρήγορες χημικές δίαιτες, χρησιμοποίηση τροφών που δεν είναι μέρος της καθημερινότητας έτσι και αλλιώς
Νοοτροπία – Στερεότυπα : «Αυτό πρέπει να πονέσει»... «κάνω δίαιτα πρέπει να πεινάσω» , η δίαιτα είναι στέρηση γεύσεων... κτλ
Κακός συνδυασμός δίαιτας και ατόμου

Η δίαιτα γίνεται για λάθος λόγους

Τι είναι αυτό που με κινητοποίησε να δω το πρόβλημα του βάρους μου? Ποιο είναι το κίνητρό μου? Το περιβάλλον μου με στηρίζει; Είμαι έτοιμος να κάνω αλλαγές στο τρόπο ζωής μου?

Μερικές φορές μια μικρή συζήτηση μπορεί να είναι ανεκτίμητη στο ξεκίνημα της δίαιτας. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να ξεκινάνε όταν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες. Θα πρέπει το άτομο να έχει ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών στη συμπεριφορά που πρέπει να γίνουν και να έχει ελένξει τις συνθήκες.

Το άτομο που θέλει να ξεκινήσει να μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής συχνά το παραλληλίζουμε με τον ορειβάτη που θέλει να αναίβει σε ένα βουνό. Ο ορειβάτης λοιπόν πριν ξεκινήσει την ανάβαση θα ελένξει εάν έχει πάρει μαζί του όλα τα απαραίτητα εργαλεία, θα ελέγξει τον καιρό και μόνο τότε θα ξεκινήσει. Δεν ξεκινά την ανάβαση με κακοκαιρία ή καταιγίδα ή χωρίς εφόδια....

Αντί για αυτό πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους στα γραφεία μας που θέλουν να ξεκινήσουν δίαιτα γιατί έχουν ένα γάμο ή γιατί πλησιάζει το καλοκαίρι ή γιατί απολύθηκαν και θέλουν να κάνουν κάτι με τον εαυτό τους. Και αυτό θα μπορούσε να είναι εντάξει αλλά το πιθανότερο είναι να μην δεσμευτούν να κάνουν αλλαγές, η «φούντωση» του ξεκινήματος να ξεφουσκώσει και να τα παρατήσουν πριν καν φτάσουν σε κάποιους στόχους.

Επιδίωξη: Εύκολα - Γρήγορα - Χωρίς κόπο

Αλλά η διατροφή και οι αλλαγές στο τρόπο ζωής μας είναι δύσκολες, χρειάζονται χρόνο και αρκετή θέληση. Η βασική παγίδα είναι οι αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Μπροστά στο «όφελος» της απώλειας, δεν υπολογίζουμε τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Δεν υπολογίζουμε τον κίνδυνο να ξαναέρθουν τα κιλά, και μάλιστα διπλά, κατάσταση πολύ συνηθισμένη.

Επίσης στο βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους πολλές φορές ακολουθούνται ακραίες δίαιτες μονοφαγίας ή άλλα παράδοξα σχήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφού σταματήσει η υποχρεωτική στέρηση, το άτομο να καταφεύγει με βουλιμικές κρίσεις στις γεύσεις που στερήθηκε.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι ότι δεν γίνετε να αλλάξουν συνήθειές ζωής σε μια νύχτα, με ένα μαγικό ραβδί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το βάρος τους δεν το απέκτησαν σε μία μέρα. Αντίστοιχα δεν μπορούν και να το χάσουν σε μία νύχτα. Πρέπει να δέχονται το γεγονός ότι μπορεί, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μια δίαιτα να μην αποδώσει το αναμενόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να απογοητεύονται με την πρώτη μικρή δυσκολία. Η επιμονή και η σωστή προσπάθεια θα τους οδηγήσουν στην προσδοκία τους.

Στερεότυπα

«Αυτό πρέπει να πονέσει»... «κάνω δίαιτα πρέπει να πεινάσω» , η δίαιτα είναι στέρηση γεύσεων

Έτσι λοιπόν ένα συνηθισμένο λάθος που υπόπιπτε κάποιος όταν κάνει δίαιτα είναι να τρώει λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στη διατροφή του.

Σκέψεις τέτοιου τύπου είναι:

Θα παραλείψω το πρωινό για να φάω τις θερμίδες το βράδυ που πεινάω
Εάν φάω το μισό φαγητό απ' αυτό που μου έγραψε, θα χάσω τα διπλά κιλά.
Πως θα χάσω βάρος αφού συνολικά στη διάρκεια της ημέρας τρώω περισσότερα γεύματα απ' ό,τι έτρωγα;
Δεν θα πειράξει εάν δεν φάω τα ενδιάμεσα γεύματα, αφού θα πάρω λιγότερες θερμίδες.
Πως θα χάσω κιλά εάν τρώω κάθε τρεις ώρες; Έχει πολύ φαγητό η δίατα. Δεν θα χάσω εάν δεν πεινάσω
Οι ξηροί καρποί παχαίνουν. Το ταχίνι παχαίνει. Γιατί τα έχω στη δίαιτα;
Τα μακαρόνια και οι πατάτες με το κρέας παχαίνουν. Καλύτερα να φάω σκέτο κρέας ή κοτόπουλο και σαλάτα

Όμως το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από ειδικό είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Το άτομο τρώει λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στη δίαιτά του και έτσι είναι σχεδόν σίγουρο το άτομο καταλήγει σε υπερφαγικά επεισόδια για να καλύψει τα θρεπτικά συστατικά.

Το άτομο που ξεκινάει κάποιο πρόγραμμα διατροφή αυτόματα επειδή έτσι νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει γιατί έτσι είχε ακούσει ή διαβάσει ή έτσι έκανε ο φίλος του που έκανε δίαιτα ή έτσι του έχουν πει, μπαίνει στην «αποστείρωση». Δηλαδή δεν βγαίνει έξω, τρώει διαφορετικά φαγητά από ότι συνήθως, δεν βάζει στο πρόγραμμα τρόφιμα της αρεσκείας του, αλλάζει το ωράριο του για να έχει προκαθορισμένα γεύματα και γενικότερα μπαίνει στη διαδικασία και κάνει αλλαγές μόνο για το χρονικό διάστημα που κάνει δίαιτα. Έτσι ενώ χάνει βάρος μετά επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες και ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε και ίσως και λίγο παραπάνω.

Οι υποχρεωτικές αλλαγές έχουν ως συνέπεια την ψυχολογική κούραση. Οι συνήθειες επειδή βολεύουν επιστρέφουν, το ίδιο και τα κιλά. Συν σε όλα αυτά είναι και η ψυχολογική φόρτιση της ματαίωσης της άκαρπης προσπάθειας.

Συμβουλές για ένα καλό ξεκίνημα

Εμπιστευτείτε τον ειδικό που επισκέπτεστε. Όταν εμπιστεύεστε σε κάποιο ειδικό το σώμα σας θα πρέπει να απαιτείται να φτιάξει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο. Δηλαδή με τα δικά σας ωράρια, με φαγητά που σας αρέσουν και να πείτε τι δεν τρώτε και δεν θα θέλατε να δοκιμάσετε. Πάντα ρωτάμε ποιος μαγειρεύει και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η οικογένεια μπορεί να τρώει από μια κατσαρόλα ανεξάρτητα με το αν κάποιο μέλος κάνει δίαιτα. Ο ίδιος ρυθμίζει την ποσότητα του φαγητού. Πείτε ποια ώρα της ημέρας πεινάτε περισσότερο και ποια ώρα θα θέλατε να έχει σνακ. Μιλήστε ειλικρινά και αφήστε τον ειδικό να σας βοηθήσει.

Μην χάσετε τις κοινωνικές σας επαφές και μην δίνετε «λογαριασμό» στους άλλους. Όταν κάποιος ανακοινώνει ότι κάνει δίαιτα οι περισσότεροι τον κοιτούν στο στόμα να δουν αν τρώει, τι τρώει, τον ρωτούν συνέχεια πως τα πάει, πόσο χάνει και όλο αυτό αυξάνει το στρες. Επίσης αρχίζουν προτροπές τύπου: «έλα μωρε, δεν βαριέσε φάε σήμερα και το ξεκινάς από αύριο» και άλλα τέτοια. Επίσης το άτομο που κάνει δίαιτα σε ένα τραπέζι γιορτινό ή γάμου ή ταβέρνας μπορεί να νιώσει ότι δεν μπορεί να φάει ότι οι υπόλοιποι και έτσι προτιμά να μη βγει από το σπίτι και να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές. Μη το κάνετε έτσι. Θυμηθείτε :

Διατροφή σημαίνει τρώω φυσιολογικά και στα πλαίσια αυτά μπορεί να επιτρέψω στον εαυτό μου να φάει κάποια φορά περισσότερο ή διαφορετικά από ότι κάθε μέρα. Το σημαντικότερο εκτός από το ότι αλλάζει το σώμα στη διαδικασία της διατροφής είναι να μάθετε να τρέφεστε σωστά, να απολαμβάνετε το φαγητό και να τρώτε χωρίς τύψεις και ενοχές.

Μύθοι που μπορούν να «κολλήσουν» ή να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας

Δεν θα ωφεληθώ από την απώλεια βάρους παρά μόνο όταν φτάσω το στόχο μου: έρευνες δείχνουν ότι έτσι και αλλιώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση με απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους

Θα μπορούσα να φτάσω το στόχο μου εάν είχα περισσότερη θέληση. Δεν έχω πια κίνητρα παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους δεν είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο μας. Μπορείς να ελέγξεις το φαγητό και την άσκηση αλλά όχι το μεταβολισμό ή των αριθμό των λιποκυττάρων. Έαν δεν μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος πιθανότερα να φταίει επειδή δεν είναι ρεαλιστικός και όχι η θέληση

Το βάρος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά το βάρος είναι ένα νούμερο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίδραση που έχει. Εάν νιώθω καλύτερα, η υγεία μου βελτιώνεται και πετυχαίνω στόχους σε άλλους τομείς στη ζωή μου και γενικότερα εξελίσσομαι. Τότε το νούμερο αυτό είναι λιγότερο σημαντικό.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δράση το εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών


Διενεργείται κατά ενιαίο τρόπο σε όλα τα νεογέννητα.

Το ΕΠΠΕΝ (Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών στοχεύει στις δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας στο παιδί και την οικογένεια, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, διαμορφώνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, αλλά και οι διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης του (ΕΠΠΕΝ) σε εθνικό επίπεδο υπό το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Με το Πρόγραμμα αυτό παρέχεται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει την επιβεβαίωση της ανίχνευσης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και αξιολόγηση της πορείας του πάσχοντος παιδιού, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Το ΕΠΠΕΝ έχει καθολικό χαρακτήρα εφαρμογής σε όλες τις μαιευτικές- νεογνολογικές μονάδες και κλινικές της χώρας, του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και διενεργείται κατά ενιαίο τρόπο, σύμφωνα με τις ορισθείσες διαδικασίες, σε όλα τα νεογέννητα.

Το υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) έχει την εποπτεία και την ευθύνη ανάπτυξης του θεσμού του ΕΠΠΕΝ, τον συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, του ΙΥΠ και κάθε εμπλεκομένου φορέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκυρη, αξιόπιστη, αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους για τη διαπίστωση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΠΠΕΝ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευάλωτα στις διαφημίσεις τροφίμων τα παχουλά παιδιά


Τι έδειξε έρευνα για τα λογότυπα που είναι σχετικά με φαγητό.

Οι διαφημίσεις προϊόντων τροφίμων δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο τον εγκέφαλο των παχουλών παιδιών και εκείνων φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics.

Αν και το δείγμα στο οποίο έγινε η έρευνα ήταν μικρό -δέκα παιδιά φυσιολογικού βάρους και δέκα παχύσαρκα- εντούτοις τα συμπεράσματα της έρευνας είναι άκρως διαφωτιστικά.

Οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών, 60 λογότυπα σχετικά με φαγητό και 60 λογότυπα άσχετα με τρόφιμα. Παράλληλα παρατηρούσαν την αντίδραση του εγκεφάλου τους με μαγνητικές τομογραφίες.

Παρατήρησαν ότι στα παχύσαρκα παιδιά ενεργοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή όταν έβλεπαν λογότυπα τροφίμων. Από την άλλη μεριά, στον εγκέφαλο των παιδιών φυσιολογικού βάρους ενεργοποιούνταν περιοχές που είχαν μεγαλύτερη σχέση με τον αυτοέλεγχο όταν έβλεπαν τα λογότυπα των τροφίμων.

Η έρευνα παρέχει προκαταρκτικά στοιχεία ότι τα παχύσαρκα παιδιά ίσως είναι πιο ευπαθή στην επίδραση των διαφημίσεων τροφίμων και ότι η λύση ίσως θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια του αυτοελέγχου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας


Τα τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στις αυτοάνοσες νόσους ο οργανισμός παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά του ίδιου, προκαλώντας διαταραχές στη λειτουργικότητα των οργάνων.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας τα όργανα που πλήττονται είναι οι νευρικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφεται η μυελίνη (το περίβλημα των νευρικών ινών) με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και να δημιουργούνται βλάβες.

Συμβουλές διατροφής

Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή λίπος από ζωικά τρόφιμα) και αυξήστε να πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν στους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, σουσάμι, λιναρόσπορος, στα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί και στα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.ά.

Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν την εκδήλωση οξειδωτικού στρες (το οποίο επιβαρύνει το καταπονημένο νευρικό σύστημα).

Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το με μέτρο (έως 1 μερίδα/ημέρα).

Αντικαταστήστε το επεξεργασμένο αλάτι με ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι (μη ραφιναρισμένο).

Εξασφαλίστε καλή ενυδάτωση (το χρώμα των ούρων αποτελεί καλή ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού- όσο πιο σκουρόχρωμα ούρα, τόσο μεγαλύτερη αφυδάτωση και το αντίστροφο).

Σε περίπτωση που γίνεται λήψη κορτικοστεροειδών:

- Μειώστε την πρόσληψη νατρίου (αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες κ.ά.)

- Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά)

- Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο

- Εξασφαλίστε την πρόσληψη κάποιας πηγής πρωτεΐνης καθημερινά( ψάρι, κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά)

Σε περίπτωση δυσφαγίας

- Τρώτε μικρές μπουκιές

- Προτιμήστε μαλακές τροφές

- Τρώτε καθισμένοι με ίσια πλάτη και τους ώμους ελαφριά γερμένους εμπρός και παραμείνετε έτσι για 30 λεπτά μετά το γεύμα

- Συγκεντρωθείτε στο γεύμα σας και αποφύγετε άλλες ασχολίες παράλληλα (π.χ. τηλεόραση)

- Πίνετε υγρά σε θερμοκρασία δωματίου


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή μακραίνει τη ζωή


Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αποτελεί ένα κοινό «μυστικό» που συμβάλλει στην επίτευξη της μακροζωίας.

Όμως η ανεβάζει πραγματικά το προσδόκιμο επιβίωσης; Από μελέτες φαίνεται ότι η συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 6,8 χρόνια. Όσο πιο μεγάλη είναι μάλιστα η συμμόρφωση, τόσο περισσότερο μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου.

Έτσι, με μια μέτρια συμμόρφωση, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 42%, ενώ με μια ακριβή συμμόρφωση μειώνεται κατά 62%. Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν μια διατροφή ως μεσογειακή;

Τα 8 βασικά σημεία της μεσογειακή διατροφής είναι τα εξής:

- Αυξημένος λόγος κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς κορεσμένων λιπαρών οξέων

- Μέτρια κατανάλωση αιθανόλης

- Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων

- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού

- Υψηλή κατανάλωση φρούτων

- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών

- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος

- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Σημαντικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι και η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου και θαλασσινών. Στην ελληνική εκδοχή, σημαντικό ρόλο κατέχει η κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών- μάλιστα καταναλώνονται ευρέως άγρια πράσινα λαχανικά σε μορφή σαλάτας ή πίτας.

Τι κάνει όμως τη μεσογειακή διατροφή να είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας και να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης;

Άτομα που ακολουθούν όσο το δυνατόν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, του στήθους και του προστάτη. Επιπλέον έχουν αυξημένα επίπεδα β-καροτενίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνηςC, α-τοκοφερόλης και HDL-χοληστερόλης.

Το σημαντικότερο στοιχείο της φαίνεται πως είναι η αντιοξειδωτική της δράση, αφού τα άτομα που την ακολουθούν πιστά έχουν επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας 11% μεγαλύτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν είναι και τόσο πιστοί οπαδοί της, καθώς και μειωμένα επίπεδα οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης.

Όσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, φαίνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιολάδου αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, ενώ το κόκκινο κρέας τη μειώνει. Από την άλλη πλευρά, ουδέτερη φαίνεται να είναι η επίδραση της κατανάλωσης δημητριακών, ακόμη κι αν πρόκειται για δημητριακά ολικής άλεσης.

Στην Ελλάδα, σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα διάφορα βότανα που καταναλώνονται σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κρήτη, τα πράσινα άγρια λαχανικά που περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά και τέλος το ελαιόλαδο, που εκτός από αντιοξειδωτικά, περιέχει και μια σειρά άλλων συστατικών που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί, ότι η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής απέναντι σε διάφορες ασθένειες δεν είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης κάποιου συγκεκριμένου φαγητού ή συστατικού, αλλά της ισορροπημένης κατανάλωσης ενός συνόλου συγκεκριμένων τροφίμων.

Τέλος, φαίνεται πως τα άτομα που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερη συστολική πίεση, χαμηλότερα τριγλυκερίδια, αυξημένα επίπεδα HDL-χοληστερόλης, έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα και ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της υγείας τους όσον αφορά την διατροφή, σε σχέση με άτομα που δεν την ακολουθούν και τόσο πιστά.

Ίσως λοιπόν εκτός από τη μεσογειακή διατροφή αυτή καθ’ αυτή και οι παραπάνω παράγοντες να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και την μακροζωία.

Συνοψίζοντας, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία και μακραίνει τη ζωή. Και ειδικά αν συνδυαστεί με έναν υγιή τρόπο ζωής και σωματική δραστηριότητα τα οφέλη για την υγεία μας θα είναι πολλά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αποτελεσματικό το τσάι από τον καφέ


«Ξυπνάει» καλύτερα τον οργανισμό.

Αν το πρωινό ξύπνημα δεν είναι το φόρτε σας και δε μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς να έχετε πιει πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε!

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Basel της Ελβετίας, το τσάι είναι πιο αποτελεσματικό στο να «ξυπνάει» τον οργανισμό!

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, το πράσινο τσάι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας στους άντρες.

«Το πράσινο τσάι προλαμβάνει την υποβάθμιση των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Stefan Borgwardt.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία


Ερευνητές εξέτασαν 4.120 ανθρώπους ηλικίας 77 ετών.
Το στρες και η κατάθλιψη μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών που εμφάνισαν ψυχοκοινωνική δυσφορία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και να πεθάνουν.

Η ερευνήτρια, Dr. Susan Everson-Rose, του University of Minnesota, στη Μινεάπολη, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα συχνά αυξάνουν με την ηλικία. Τα μέλη μιας οικογένειας και οι φροντιστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα συγκεκριμένα συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία.

Η ψυχοκοινωνική δυσφορία είναι όρος- ομπρέλα που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το στρες, αρνητική θεώρηση της ζωής και γενική έλλειψη ικανοποίησης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, παρακολούθησε 4.120 ανθρώπους ηλικίας 77 ετών για 10 χρόνια μέσω συνεντεύξεων και αρχείων νοσοκομείων, για να διαπιστώσει πώς η δυσφορία επηρέαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 452 εγκεφαλικά επεισόδια που οδήγησαν σε νοσηλεία και 151 θανάτους από αυτά.

Οι ερευνητές μέτρησαν το στρες, την έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, το νευρωτισμό και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και αποφάνθηκαν ότι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους ανέφεραν τη λιγότερη δυσφορία.

Επίσης όσοι είχαν την περισσότερη δυσφορία είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για πρώτη φορά λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους εμφάνιζαν τη λιγότερη δυσφορία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η φυλή ή το φύλο δεν είχαν επίδραση στα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χωριστή ανάλυση ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ της ψυχοκοινωνικής δυσφορίας και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όχι για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Everson-Rose δήλωσε ότι ενδεχομένως υπάρχουν άλλες βιολογικές οδοί που εμπλέκονται στη σύνδεση της ψυχικής δυσφορίας με το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούμε περισσότερο αλλά με υψηλότερα επίπεδα νόσων


Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου η υπέρταση, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Οι άνθρωποι στην υφήλιο ζουν περισσότερο, αλλά με υψηλότερα επίπεδα νόσων, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σχετικά με το παγκόσμια βάρος των νόσων.

Η έρευνα στο περιοδικό «Lancet» δείχνει ότι η υπέρταση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία. Αντικαθιστούν τον υποσιτισμό που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας το 1990.

Ωστόσο ορισμένοι ερευνητές άσκησαν κριτική στον τρόπο που τα στοιχεία συνδυάστηκαν και υπέδειξαν ότι βασίζονται σε φτωχές ενδείξεις.

Η έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια, σχεδόν 500 επιστημόνων, ανακάλυψε ότι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκάλεσαν περίπου 1 στους 4 θανάτους -σχεδόν 13 εκατ. παγκοσμίως- το 2010. Το βάρος του HIV/Aids παραμένει υψηλό-1,5 εκατ. θάνατοι τον χρόνο.

Αν και το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί παγκοσμίως, το χάσμα μεταξύ χωρών που έχουν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα στοιχεία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαράλλαχτο από το 1970.

Η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας. Ο καθηγητής Christopher Murray, από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ήταν επικεφαλής της έρευνας. Δήλωσε ότι υπάρχει προοδευτική μετακίνηση από τον πρόωρο θάνατο στη χρόνια αναπηρία.

Νόσοι όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα μετακινήθηκαν υψηλότερα στην κατάταξη, ενώ η διάρροια και η φυματίωση χαμηλότερα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι θάνατοι από διάρροια μειώθηκαν κατά 60% τα προηγούμενα χρόνια αν και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει υποεκτιμηθεί ο αριθμός νόσων από φτωχές συνθήκες υγιεινής.

Η καθηγήτρια Sandy Cairncross, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, σημειώνει σε σχόλιο στο «Lancet» ότι αν και τα ευρήματα δείχνουν την εργασία αρκετών ειδικών, οι κατατάξεις δεν δείχνουν την επιστημονική συναίνεση όσων επιστημόνων έλαβαν μέρος.

Η έρευνα έγινε αποδεκτή θετικά από τον διευθυντή του LSHTM, καθηγητή Peter Piot, που δήλωσε ότι έδειξε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα παγκόσμια προβλήματα υγείας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερμαφροδιτισμός: η βασανιστική συνύπαρξη των ανθρώπινων φύλων


Είναι άνδρας ή γυναίκα; Αυτό το φαινομενικά απλό ερώτημα δεν επιδέχεται πάντα μια απλή απάντηση.
Συνήθως διακρίνουμε τα ανθρώπινα όντα σε αρσενικά και θηλυκά. Η διάκριση αυτή στηρίζεται σε πασιφανείς βιολογικές, ανατομικές, φυσιολογικές διαφορές. Ωστόσο, ανέκαθεν υπήρχαν άτομα που είτε δεν «χωρούσαν» είτε δεν «βολεύονταν» στην παραδοσιακή κατηγοριοποίηση σε ένα από τα δύο φύλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η ταυτόχρονη παρουσία ανδρικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων στο ίδιο άτομο καθιστά αδιανόητη την ένταξή του σε ένα από τα δύο φύλα. Γεγονός που δεν θέτει απλώς σε αμφισβήτηση τις καθιερωμένες φυλετικές ταξινομήσεις μας, αλλά και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα κοινωνικής ένταξης ή αποδοχής αυτών των «μη φυσιολογικών» ατόμων.

Μόλις γεννιέται ένα παιδί, όλοι ρωτάμε: «Τι είναι; Αγόρι ή κορίτσι»; Το αθώο αυτό ερώτημα υποκρύπτει τη βαθύτερη αδυναμία μας ακόμη και να φανταστούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανθρώπινο πλάσμα που δεν εντάσσεται σαφώς σε μία από τις κυρίαρχες φυσιολογικές κατηγορίες του αρσενικού ή του θηλυκού. Και όμως, αυτή η απολύτως φυσιολογική διάκριση δεν είναι πάντα ούτε προφανής ούτε εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.
 

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις των ομοφυλόφιλων ανδρών ή γυναικών, ούτε στις περιπτώσεις τρανσεξουαλικών ατόμων ή τραβεστί, καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζονται από την κυρίαρχη ιδεολογία ως συνειδητές επιλογές, δηλαδή ως «εκ προθέσεως σεξουαλικές παρεκκλίσεις». Πολύ συνοπτικά, στα ομοφυλοφιλικά άτομα, για διάφορους λόγους, το σαφές βιολογικό τους φύλο δεν συμφωνεί ούτε με την προσωπική τους ταυτότητα ούτε με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Τι γίνεται όμως με τις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπου μας είναι αδύνατον να κατατάξουμε ένα άτομο σε μια από τις επικρατέστερες κοινωνικές κατηγορίες: στο ισχυρό φύλο (άνδρες), στο ασθενές φύλο (γυναίκες) ή έστω στο λεγόμενο τρίτο φύλο (γκέι); Μέχρι πρόσφατα αυτά τα άτομα περιγράφονταν ως «ερμαφρόδιτα» ή ως «ψευδο-ερμαφρόδιτα», άτομα δηλαδή στα οποία υπάρχει μια σαφής ασυμβατότητα ανάμεσα στα φυλετικά τους γονίδια (γονότυπος) και την εξωτερική τους εμφάνιση (φαινότυπος). Επομένως πρόκειται για «αρσενικούς» με θηλυκή εμφάνιση ή το αντίστροφο.

Η σεξουαλική απροσδιοριστία

Σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί προτιμούν να περιγράφουν αυτές τις περιπτώσεις ως «διαταραχές της σεξουαλικής διαφοροποίησης» (Disorders of Sexual Differentiation - DSD). Η επιλογή αυτού του νέου όρου δικαιολογείται επαρκώς τόσο από την ευρύτητα των φαινομένων που επιθυμεί να περιγράψει επιστημονικά όσο και από το γεγονός ότι ο πανάρχαιος όρος «ερμαφροδιτισμός» θεωρείται πλέον κοινωνικά και ιδεολογικά βεβαρημένος.

Οι διαταραχές της σεξουαλικής διαφοροποίησης (DSD) εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης ενός ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για εμφανείς σε όλους ανωμαλίες στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων. Αλλοτε πάλι είναι πιο ανεπαίσθητες και για τη διάγνωσή τους απαιτούνται ειδικές κλινικές εξετάσεις.

Η ταυτόχρονη παρουσία αρσενικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων, ό,τι στο παρελθόν περιέγραφαν ως «ερμαφροδιτισμό», διαπιστώθηκε ότι είναι μια σπάνια περίπτωση DSD. Η συνηθέστερη εκδήλωση αυτής της ανωμαλίας είναι ο «θηλυκός ψευδο-ερμαφροδιτισμός». Πρόκειται για θηλυκά, από γενετικής απόψεως, άτομα τα οποία αναπτύσσουν ασαφή γεννητικά όργανα εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ανδρικών ορμονών.

Αρκετά συχνά παρατηρείται και ο «ανδρικός ψευδο-ερμαφροδιτισμός». Στην περίπτωση αυτή τα εξωτερικά γεννητικά όργανα των ανδρών αναπτύσσονται ανεπαρκώς εξαιτίας της απουσίας τεστοστερόνης ή της δυσλειτουργίας αυτής της σημαντικής ορμόνης. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για εκδηλώσεις της δυσλειτουργίας συγκεκριμένων γονιδίων.

Ήδη από το 1990 ο Peter Goodfellow, στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, έκανε μια θεμελιώδη ανακάλυψη: απομόνωσε το γονίδιο SRY (Sex Region of the Υ Chromosome), κατάφερε δηλαδή να ανακαλύψει το μοναδικό γονίδιο που βρίσκεται στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ και το οποίο καθορίζει τη διαφοροποίηση του εμβρύου σε αρσενικό. Πράγματι, οι μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου οδηγούν στην εμφάνιση αρσενικών με έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά μολονότι τα άτομα αυτά διαθέτουν τη σωστή ανδρική χρωμοσωμική «συνταγή», δηλαδή τα χρωμοσώματα ΧΥ.

Τα επόμενα χρόνια πλήθος ερευνητών επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση των ανθρώπινων γονιδίων που εμπλέκονται ή καθορίζουν την ανάπτυξη των δύο φύλων. Ιδιαίτερα οι έρευνες του Eric Vilain, στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τον οδήγησαν στον καθορισμό ενός μεγάλου αριθμού μοριακών μηχανισμών που ευθύνονται για την εμφάνιση διαταραχών στη σεξουαλική διαφοροποίηση. Κατάφερε μάλιστα να ταυτοποιήσει 50 διαφορετικά γονίδια που, με κάποιο τρόπο, εμπλέκονται στον καθορισμό της σεξουαλικής μας ταυτότητας. Πάντως, οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων ανέδειξαν την εξαιρετική πολυπλοκότητα αυτού του μυστηριώδους βιολογικού μηχανισμού.

Η αντιμετώπιση της ανδρογυνικής σύντηξης

Το ασυνήθιστο φαινόμενο του ερμαφροδιτισμού απασχολεί τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Κάποτε η σεξουαλική αμφισημία θεωρούνταν σημάδι «θεϊκό», μια υποκειμενική ιδιαιτερότητα που ασφαλώς έχρηζε αποδοχής και σεβασμού.

Ήδη ο Πλάτων, στον περίφημο διάλογο «Συμπόσιον», βάζει τον ποιητή Αριστοφάνη να διηγηθεί τον μύθο του «ανδρόγυνου». Στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας, διηγείται ο Αριστοφάνης, υπήρχε ένα είδος ανθρώπου όπου τα διακριτά σήμερα αρσενικά και τα θηλυκά χαρακτηριστικά ήταν ενοποιημένα σε ένα κυλινδρικό πλάσμα με τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και δύο πρόσωπα που έβλεπαν περιμετρικά στις δύο αντίθετες πλευρές ενός κεφαλιού που στηριζόταν σε έναν λαιμό.

Αυτοί οι τερατώδεις πρωτοάνθρωποι ήταν εξαιρετικά δυνατοί και αυθαδίαζαν εναντίον των θεών, γι' αυτό και ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει χωρίζοντάς τους για πάντα.

Όμως οι γενετικές δυσμορφίες και οι φυλετικοί υβριδισμοί εξακολουθούσαν να εμφανίζονται και έτσι οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν τον μύθο του Ερμαφρόδιτου. Γιος του Ερμή και της Αφροδίτης, ο οποίος ενώθηκε για πάντα με τη νύφη Σαλμάκη, η οποία επειδή τον ερωτεύθηκε τρελά ζήτησε από τους θεούς να γίνουν ένα τα σώματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί, της Αιγύπτου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, θεωρούσαν τους ερμαφρόδιτους ιδιαίτερη και αξιοσέβαστη ανθρώπινη κατηγορία για την οποία έτρεφαν μεγάλο σεβασμό, αφού πίστευαν ότι αυτή η ενδιάμεση κατάσταση εκφράζει τη βαθύτερη ανάγκη όλων των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, για ενοποίηση και αλληλοκατανόηση.

Αιώνες μετά, αυτή η φαινομενική «ανδρογυνική σύντηξη», την οποία οι ειδικοί περιγράφουν σήμερα ως «διαταραχή της σεξουαλικής διαφοροποίησης», καταφέρνει κατά περίεργο τρόπο να διατηρεί ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του πανάρχαιου ερμαφροδιτικού μύθου. Σήμερα οι εξελικτικοί βιολόγοι αναγνωρίζουν ότι το ανδρικό φύλο υπήρξε κάποτε μια παραλλαγή και μετεξέλιξη του βασικού και πρωταρχικού θηλυκού φύλου, από το οποίο και προέκυψε σταδιακά το ανδρικό φύλο ως προϋπόθεση για την εξέλιξη της σεξουαλικής αναπαραγωγής.

Μια αναπόφευκτη αρνητική συνέπεια της επικράτησης της σεξουαλικής αναπαραγωγής είναι και η ύπαρξη αυτών των φυλετικών διαταραχών. Και θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι ο ερμαφροδιτισμός είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο: στον ανθρώπινο πληθυσμό περίπου ένα στα πέντε χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται παρουσιάζει κάποια ερμαφροδιτική διαταραχή. Όμως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ελάχιστα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα για τη μελέτη αυτών των διαταραχών. Όποιος γεννιέται με κάποια ανωμαλία τύπου DSD βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά και συχνά ανυπέρβλητα κοινωνικά προβλήματα. Προβλήματα που συχνά τον οδηγούν στην απόφαση να προβεί στη χειρουργική εξάλειψη του προβλήματος, δηλαδή στην οριστική αφαίρεση της σωματικής του «ανωμαλίας»!

Αν κατά την αρχαιότητα ο ερμαφροδιτισμός δεν αποτελούσε κοινωνικό ή ατομικό πρόβλημα, αλλά αντίθετα ήταν μια μάλλον αποδεκτή πραγματικότητα που αντιμετωπιζόταν με κατανόηση και σεβασμό, σήμερα έχει αναχθεί σε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, που υποτίθεται ότι χρήζει άμεσης και δραστικής θεραπευτικής αγωγής.

Στη νεότερη εποχή, η συστηματική απόκρυψη και η «εξομάλυνση» τέτοιων φυλετικών διαταραχών μέσω ευνουχιστικών χειρουργικών επεμβάσεων ήταν η κοινωνικά επιβεβλημένη πρακτική. Σήμερα, ευτυχώς, ελάχιστοι επιστήμονες δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να αποφασίζει για το τι είναι «φυσιολογικό» και τι «ωφέλιμο» για ένα ερμαφρόδιτο άτομο. Ακόμη και αν η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος αποδειχτεί επιτυχής, παραμένει πάντα το πρόβλημα της αντιμετώπισης των σοβαρών ψυχοσωματικών προβλημάτων που γεννά αυτή η επέμβαση. Εξάλλου θα έπρεπε να είναι σε όλους προφανές ότι η απόκτηση μιας νέας σεξουαλικής ταυτότητας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και βέβαια, καμιά ευνουχιστική χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να θεραπεύσει τα τραυματικά ή και αυτοκαταστροφικά συναισθήματα που η ίδια δημιουργεί. *


Άνδρας ή γυναίκα; Εξαρτάται από πλήθος παραγόντων
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Το φύλο ενός ατόμου, δηλαδή η ανδρική ή θηλυκή ταυτότητά του, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς.
 

Ίσως γι' αυτό και θα ήταν μάλλον σωστότερο να μιλάμε για διαφορετικά «φύλα». Όσο για τις ποικίλες φυλετικές διαταραχές, αυτές μπορεί να εκδηλώνονται είτε με εμφανείς εξωτερικές ανωμαλίες είτε με λιγότερο φανερά εσωτερικά προβλήματα. Έτσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα σήμερα επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε να διακρίνουμε σαφώς πέντε διαφορετικές, αλλά αλληλεξαρτώμενες, εκδηλώσεις της φυλετικής διαφοροποίησης:

1) Γενετικό ή χρωμοσωμικό φύλο. Καθορίζεται κατά τη στιγμή της γονιμοποίησης από την παρουσία των φυλετικών χρωμοσωμάτων (ΧΧ για τη γυναίκα, ΧΥ για τον άνδρα). Τα γονίδια που βρίσκονται στο χρωμόσωμα Υ -κληρονομείται μόνο από τον πατέρα- επάγουν την ανάπτυξη των όρχεων και την αρρενοποίηση του εμβρύου. Αντίθετα, η εκθήλυνση του εμβρύου εξαρτάται άμεσα από την παρουσία των δύο χρωμοσωμάτων ΧΧ και εμμέσως από την απουσία του ανδρικού χρωμοσώματος Υ. Το πρώτο στάδιο αυτής της σημαντικής φυλετικής διαφοροποίησης συντελείται μετά τις πέντε πρώτες εβδομάδες της κύησης και οδηγεί στη διαφοροποίηση των γονάδων του εμβρύου είτε σε όρχεις είτε σε ωοθήκες. Ανωμαλίες ή δυσλειτουργίες οδηγούν πρόωρα στην ανάπτυξη θηλυκών με ανδρικά χρωμοσώματα (ΧΥ) ή αρσενικών με θηλυκά φυλετικά χρωμοσώματα (ΧΧ).

2) Γοναδικό φύλο. Εξαρτάται από τη φυσιολογική διαφοροποίηση των αρχικά «ουδέτερων» γονάδων του εμβρύου είτε σε όρχεις είτε σε ωοθήκες που κατόπιν συνθέτουν τα οιστρογόνα που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω εκθήλυνση. Όταν αυτή η διεργασία δεν συμφωνεί με το γενετικό φύλο, τότε το έμβρυο παρουσιάζει ανώμαλη φυλετική διαφοροποίηση.

3) Φαινοτυπικό φύλο. Καθορίζεται από τη φυσιολογική διαμόρφωση των έξω γεννητικών οργάνων του κάθε φύλου (πέος, όρχεις, αιδοίο, κλειτορίδα κ.ο.κ.). Σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχών της σεξουαλικής διαφοροποίησης η ανάπτυξη αυτών των γεννητικών οργάνων δεν αντιστοιχεί στο γοναδικό φύλο.

4) Παιδαγωγικό φύλο. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει κανείς συνδιαμορφώνει τη φυσιολογική ανάπτυξη και εκδήλωση των εγγενών φυλετικών του δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια, το περιβάλλον επηρεάζει, είτε θετικά είτε αρνητικά, την σεξουαλική μας ταυτότητα, δηλαδή ό,τι συνήθως περιγράφουμε ως ψυχικό φύλο.

5) Νομικό φύλο. Είναι αυτό που αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδίδεται από το Ληξιαρχείο. Μια γραφειοκρατική πράξη που επιβάλλεται ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής του παιδιού, πριν δηλαδή πραγματοποιηθούν οι σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις που θα διευκρινίσουν την ακριβή φυλετική ταυτότητα του παιδιού!


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτη ελέγχει με τη σκέψη της ρομποτικό βραχίονα


Έδωσε εντολή στο χέρι της να μετακινήσει αντικείμενα.

Η Jan Scheuermann είναι 53 ετών και εδώ και μερικά χρόνια, είναι παράλυτη από το λαιμό και κάτω. Σήμερα, κατάφερε να δώσει εντολή με τον εγκέφαλό της σε ρομποτικό βραχίονα και να μετακινήσει αντικείμενα, όπως τονίζεται σε μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί «αξιομνημόνευτο κατόρθωμα».

Πριν από 13 χρόνια, η Jan Scheuermann διαγνώστηκε με παρεγκεφαλιδονωτιαία εκφύλιση. Σταδιακά, έχασε τον έλεγχο του σώματός της. Τώρα, είναι ανίκανη να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της.

Της έγινε εμφύτευση δύο αισθητήρων στο φλοιό τού εγκεφάλου.

Κάθε ένας από αυτούς έχει διαστάσεις 4 Χ 4 χιλιοστά. Εκατό μικροσκοπικές βελόνες, τοποθετημένες πάνω σε κάθε αισθητήρα, δέχονται την ηλεκτρική δραστηριότητα από περίπου 200 εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο «μεταφράζονται» στη συνέχεια σε εντολές από το ρομποτικό βραχίονα.

«Δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Η κίνηση ήταν το καλύτερο πράγμα που έχουμε δει έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Andrew Schwartz, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και πρόσθεσε: « Εκτιμώ ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στο νωτιαίο μυελό».

Η Scheuermann ήταν σε θέση να ελέγξει το βραχίονα από τη δεύτερη ημέρα της εκπαίδευσης. Έπειτα από δύο εβδομάδες, είχε εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που με τον ρομποτικό βραχίονα μπορούσε να κάνει σχεδόν τις ίδιες κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι.






Διαβάστε περισσότερα...