Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικος… μποναμάς από τον Βερναρδάκη


Επαναφέρεται η προσαύξηση 25% για τις υπερωρίες του προσωπικού μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Στην ικανοποίηση του αιτήματος των υπαλλήλων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για επαναφορά της προσαύξησης κατά 25% της ωριαίας αποζημίωσης για παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου φέρεται να προχωρά η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ότι θα εισηγηθεί σχετική ρύθμιση που θα περιληφθεί σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τους φύλακες και το προσωπικό καθαριότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

«Ψαλίδι» στην υπερωριακή αποζημίωση του κλάδου μπήκε με το νόμο για το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε προ 15 ημερών. Αντιδρώντας η ΠΕΥΦΑ κήρυξε αποχή από την εργασία στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αρχής γενομένης από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι να επανέλθει η παροχή.

Το υπουργείο σημειώνει ότι παράλληλα, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, θα εξεταστεί το αίτημα των φορέων για την άμεση ενίσχυση των χώρων αυτών με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, προκειμένου να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο, κυρίως, την εικόνα της χώρας ως προς την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε η απαγόρευση κυκλοφορίας μείωσε το νέφος στην Ιταλία


Σύσκεψη με στόχο νέα, μόνιμα μέτρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από τον ιταλικό τύπο, η τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μιλάνο, δεν κατάφερε να μειώσει το νέφος στην ιταλική συμπρωτεύουσα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, στο Μιλάνο, οι τιμές των ρύπων σημείωσαν αύξηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αιώνια Πόλη, στην οποία χθες και προχθές υιοθετήθηκε το μέτρο της κυκλοφορίας των μονών-ζυγών.

Σήμερα το απόγευμα, ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιάν Λούκα Γκαλέττι, πρόκειται να συναντηθεί με τους περιφερειάρχες και δημάρχους των περιοχών με χρόνια υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, για να υιοθετηθεί μια συνολική στρατηγική μελλοντικής δράσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι έχει θέσει ως στόχο την ανακαίνιση των λαϊκών πολυκατοικιών, με νέα, οικολογική τεχνολογία για τα καλοριφέρ, την αγορά νέων λεωφορείων φιλικών προς το περιβάλλον και τον δεκαπλασιασμό, μέσα σε δυο χρόνια, των σημείων στα οποία θα μπορεί κανείς να φορτίζει τα ηλεκτρικά ΙΧ αυτοκίνητα, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, τέλος, περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ζήτησε την υιοθέτηση μόνιμων μέτρων, με κονδύλια ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των αστικών μέσων δημόσιας μεταφοράς και την οριστική απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ που θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση υπέβαλε ο πατέρας της 4χρονης


Ο πατέρας της 4χρονης Μελίνας που «έφυγε» κατά τη διάρκεια επέμβασης ρουτίνας για «κρεατάκια» υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τον άδικο χαμό της.

Παράλληλα ζήτησε να διοριστεί ιατροδικαστής - τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία νεκροτομής του παιδιού του.

Δείτε το βίντεο από το Ε




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλες τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο δημόσιο


Οι φορείς που αφορούν οι προκηρύξεις του δημοσίου αλλά και οι θέσεις που ζητούνται προς πρόσληψη τον μήνα Δεκεμβριο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της Ομάδας Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Παιδείας για τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης


  • Δήμος Πατρέων: Πρόσληψη 20 ατόμων
  • Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»: Πλήρωση 2 θέσεων εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών
  • Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»: Πλήρωση 1 θέσης εξωτερικού επιστημονικού συνεργάτη
  • Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»: Πλήρωση 2 θέσεων εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Προκήρυξης θέσης Μέλους ΔΕΠ
  • Επιμελητήριο Λακωνίας: Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη ενός ειδικού συμβούλου
  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Πλήρωση 6 θέσεων καθηγητών
  • Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων»: Πρόσληψη 7 ατόμων
  • Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων»: Πρόσληψη 1 ατόμου
  • Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων: Πρόσληψη 1 ατόμου
  • Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά (ΙΡΙΣ): Πρόσληψη 2 ατόμων
  • Δήμος Δωρίδας: Πρόσληψη 2 ατόμων
  • Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»: Πρόσληψη 2 ατόμων
  • Δήμος Αλμυρού: Πρόσληψη 19 ατόμων
  • Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Πρόσληψη 7 ατόμων
  • Δήμος Εορδαίας: Πρόσληψη 3 ατόμων
  • Ι.Τ.Υ.Ε. « ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» :Σύναψη έξι (6) συμβάσεων μισθώσεως έργου ιδιωτικού δικαίου
  • Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσληψη Επιστημονικών Συνεργατών, Εργαστηριακών Συνεργατών, Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού
  • Ανακοίνωση -Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση ογδόντα πέντε(85) υπαλλήλων στην Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής
  • Ανακοίνωση-Πρόσκληση για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με μετάταξη υπαλλήλων από φορείς του δημοσίου τομέα
  • Ανακοίνωση-Πρόσκληση για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με μετάταξη υπαλλήλων από φορείς του δημοσίου τομέα
  • Ανακοίνωση-Πρόσκληση για τη στελέχωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού




Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «κρυφές» ποινές για όσους δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας - Όλη η εγκύκλιος


Όσοι δεν καταβάλουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου) είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, έχουν την εντύπωση ότι το μόνο που τους περιμένει μετά την 1η του Ιανουαρίου (εφόσον δεν δοθεί παράταση) είναι το πρόστιμο, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν το ποσό του τέλους κυκλοφορίας του οχήματός τους εις διπλούν. Κι όμως, υπάρχουν κάποιες επιπλέον συνέπειες, που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας δημοσίων Εσόδων Ιωάννης Μπάκας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

● «σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 7 της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων και δεν αρκεί η βεβαίωσή τους ή υπαγωγή, ενδεχομένως, σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να επέλθει μεταβίβαση».

● σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ4 του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014(85 Α΄), σε κάθε περίπτωση εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφορά εκτός της χώρας οχήματος, δεν επέρχεται διαγραφή αυτού από το Μητρώο οχημάτων, εφόσον δεν καταβληθούν τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του.

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Κόσμπι


Οι εισαγγελικές αρχές της Πενσιλβάνια ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο κωμικός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι διώκεται με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης για ένα περιστατικό το 2004.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες και δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς εναντίον του που η αμερικανική Δικαιοσύνη θέτει στο στόχαστρό της τον διάσημο πρωταγωνιστή, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή αργότερα σήμερα.

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Κόσμπι

Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος του ηθοποιού καθώς φέρεται να νάρκωσε και να κακοποίησε σεξουαλικά μια γυναίκα στην έπαυλή του, στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, τον Ιανουάριο του 2004.

Πρόκειται για μια πρώην εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο του Τεμπλ, όπως είπε ο αντιεισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι, Κέβιν Στιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Κόσμπι τη γνώρισε στο πλαίσιο μιας συνάντησης με την ομάδα μπάσκετ γυναικών του πανεπιστημίου.

Το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας του Μοντγκόμερι επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι νέες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας φέτος σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Το φερόμενο θύμα φαίνεται πως θεωρούσε τον Μπιλ Κόσμπι «μέντορα και φίλο», εξήγησε ο αντιεισαγγελέας.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, ο 78χρονος σήμερα ηθοποιός έδωσε στο θύμα του χάπια και τη νάρκωσε, προτού της επιτεθεί σεξουαλικά.

Περισσότερες από 50 γυναίκες υποστηρίζουν ότι ο Κόσμπι τις νάρκωσε και τις κακοποίησε πριν από πολλές δεκαετίες. Ορισμένες από τις υποθέσεις χρονολογούνται έως και το 1960 με αποτέλεσμα τα εγκλήματα να έχουν παραγραφεί.

Ο Κόσμπι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει προβεί σε κανένα σφάλμα και ποτέ έως σήμερα δεν διώχθηκε ποινικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με την παράταση για τις αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη - Ολονυχτία στα Ειρηνοδικεία


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι δικηγόροι των οποίων έχουν προκαλέσει το αδιαχώρητο στα Ειρηνοδικεία, όπου σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις πελατών τους για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με δικηγορικούς συλλόγους, μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 6.250 αιτήσεις, ενώ μέχρι αύριο 31 Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη, με το ισχύον ελαστικότερο καθεστώς, όσον αφορά στα κριτήρια, ενδέχεται να φθάσει τις 8.000.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες και το οποίο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, είναι ότι μέχρι αύριο πρέπει οπωσδήποτε να καταθέσουν την αίτηση για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, με το παλιό, ευνοϊκότερο καθεστώς, όμως σκοντάφτουν, όπως καταγγέλλουν, στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν τους χορηγούν βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών τους συμβάσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αιτήσεών τους. Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει πως τα δικαιολογητικά αυτά οι τράπεζες υποχρεούνται να τα χορηγούν ανέξοδα και εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, κάτι που φαίνεται να μην τηρείται πάντα αφού υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για καθυστερήσεις που φθάνουν τους δύο μήνες.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, οι οφειλέτες κινδυνεύουν, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, να βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που τίθεται σε εφαρμογή και που προβλέπει ότι οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν εταιρείες διαχείρισης ή και μεταβίβασης απαιτήσεων για τη ρύθμιση των δανείων τους. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το ενδεχόμενο από την 15η Φεβρουαρίου να «ανοίξει» ο δρόμος για τη μεταβίβαση της διαχείρισης απαιτήσεων και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καταναλωτικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η προθεσμία των 45 ημερών…

Το υπουργείο Οικονομικών, δεχόμενο τις καταγγελίες των οφειλετών για την «απροθυμία» των τραπεζών να τους δώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και πιέσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ελλάδας, ο οποίος ζητεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά αναστέλλοντας έως τις 29/02/2016 για λόγους ανωτέρας βίας για όσους έχουν αιτηθεί έως και την 31/12/2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξαιτίας αυτών των πιέσεων, το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιό του δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους 45+2 ημέρες μετά την κατάθεση στα Ειρηνοδικεία της σχετικής αίτησης υπαγωγής τους στο Νόμο Κατσέλη, με την προθεσμία για υποβολή αίτησης να εκπνέει στις 31/12/2015. Το θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι θα ισχύει το παλιό και ευνοϊκότερο καθεστώς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για την ερμηνευτική εγκύκλιο για το Νόμο Κατσέλη του υπουργείου Οικονομικών, «μετά από καταγγελίες των καταναλωτών για δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών για προσκόμιση στα Ειρηνοδικεία, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ερμηνευτική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία:

Α. Η υποβολή της αίτησης στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται κανονικά μέχρι τις 31/12/2015.

Β. Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 45 ημέρες συν 2 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στα Ειρηνοδικεία.

Γ. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι διατάξεις του νόμου 4346/2015».

Η ερμηνευτική εγκύκλιος

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, διευκρινίζεται ότι επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά, ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.

Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, (σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010), εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει με βεβαιότητα από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.

Η εγκύκλιος καταλήγει αναφέροντας ότι «σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 14 του Ν. 4346/2015, 'Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31-12-2015'. Συνεπώς, ο νομοθέτης κάνει λόγο για κατάθεση, και όχι ολοκλήρωση κατάθεσης, όπου η τελευταία δύναται να ολοκληρωθεί έως συνολικής προθεσμίας σαράντα επτά (47) ημερών, όπως προκύπτει από τα παραπάνω».

Στην ουσία πάντως, το πρόβλημα δεν βρίσκει ολοκληρωμένη λύση, καθώς οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι μέχρι αύριο, 31 Δεκεμβρίου, να καταθέσουν όσα δικαιολογητικά έχουν για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη και μετά από 45 μέρες να υποβάλλουν τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Πόσοι θα προλάβουν όμως μέχρι αύριο να προλάβουν να καταθέσουν την αίτηση; Αυτό είναι άγνωστο, καθώς στα Ειρηνοδικεία αναμένεται και αύριο να προκληθεί «έμφραγμα». Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από νομικούς κύκλους, ασκείται εντονότερη πίεση προς το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση και στην προθεσμία για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Αν ικανοποιηθεί το αίτημα των δικηγόρων – εκπροσώπων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα φανεί αύριο…

-------------

Με την προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη να λήγει αύριο εκατοντάδες δανειολήπτες πέρασαν τη νύχτα έξω από τα Ειρηνοδικεία. Όλοι ζουν με το φόβο των πλειστηριασμών καθώς με τη νέα χρόνια τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας γίνονται αυστηρότερα. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πλημμύρα έκοψε στα δύο μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αγγλίας - Καταστροφές από την καταιγίδα Φρανκ


Το ιστορικό βόρειο Γιορκσάιρ κόπηκε στα δύο, όταν η περίφημη γέφυρα της πόλης η οποία υπήρχε εδώ και 300 χρόνια, κατέρρευσε εξαιτίας των ορμητικών νερών.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο Τάντκαστερ, όταν υπερχείλισε ο ποταμός Γουάρφι , προκαλώντας διαρροή αερίου σε σωλήνες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αρχές της περιοχής, 130 πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκλήθηκαν.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:











Δείτε το βίντεο εδώ:




-------------
Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν το βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου η κακοκαιρία είχε αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι χιλιάδες κατοικίες και πολλοί πολίτες να αναγκαστούν να απομακρυνθούν με βάρκες από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, στην τρίτη μεγάλη καταιγίδα που πλήττει την περιοχή μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα.



Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών τον Δεκέμβριο και οικονομικοί σύμβουλοι της PwC προειδοποιούν ότι το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Φρανκ από την χώρα αναμένεται να αυξήσει το συνολικό κόστος της κακοκαιρίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών.



Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς η νέα αυτή καταιγίδα σαρώνει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.



Ένα ελικόπτερο Σινούκ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει σακιά με άμμο. Στο Ταντκάστερ στο βόρειο Γιόρκσιρ χθες το βράδυ, ένα τμήμα μιας πέτρινης γέφυρας που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα κατέρρευσε.



«Ο καιρός παραμένει σε τεράστιο βαθμό γεμάτος προκλήσεις, καθώς περαιτέρω βροχοπτώσεις απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω πλημμύρες στην Κάμπρια και το Γιόρκσιρ σήμερα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» δήλωσε ο Κρεγκ Γουλχάουζ της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.



Περίπου 6.700 οικίες πλημμύρισαν στη βόρεια Αγγλία την περασμένη εβδομάδα ενώ η στάθμη των υδάτων των ποταμών ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και τρεις προειδοποιήσεις για σφοδρές πλημμύρες παραμένουν σε ισχύ, κάτι που σημαίνει πως υφίσταται ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής.



Στη βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στη Σκωτία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Μπάλατερ με σωστικές λέμβους.



Στο μεταξύ η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι οι ασφαλιστικές ζημίες από τις δύο προηγούμενες καταιγίδες, Ντέσμοντ και Εύα, ανέρχονται μεταξύ 900 εκατομμυρίων και 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους μεταξύ 700 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου λιρών.



Η εταιρεία συμβούλων KPMG υπολογίζει ότι οι ενδεχόμενες οικονομικές ζημίες ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίρες, περιλαμβανομένου του κόστους των 2 δισεκατομμυρίων λιρών για αντιπλημμυρικά έργα.











Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ υποχώρησης υδάτων στη Βενετία - Δυσκολεύονται να κινηθούν οι γόνδολες


Στα χαμηλότερα επίπεδα έχει υποχωρήσει η στάθμη των νερών στη Βενετία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κινηθούν οι γόνδολες στα κανάλια της πόλης.

"Το χειμώνα είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της άμπωτης αλλά φέτος έχουμε ρεκόρ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμου.



Σε κάποια σημεία το νερό είναι κάτω από τους 70 πόντους, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία ούτε των θαλάσσιων ταξί στα μικρότερα και πιο στενά κανάλια.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς η πτώση της στάθμης των υδάτων οφείλεται σε συνδιασμό πολλών παραγόντων αλλά και στο γεγονός ότι σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα ο ιερέας που έκανε κήρυγμα πάνω σε… hoverboard


Μια πρωτοφανή εμπειρία βίωσαν οι πιστοί στο ναό του Σαν Πάμπλο της Λαγκούνα, στις Φιλιππίνες, όταν είδαν τον καθολικό ιερέα να ψάλει πάνω σε ένα hoverboard. Ο Αλμπερτ Σαν Χοσέ επέλεξε να εισάγει την συγκεκριμένη καινοτομία στη λειτουργία των Χριστουγέννων και τελικά βρήκε τον μπελά του.

Και αυτό γιατί όταν το βίντεο διέρρευσε στο διαδίκτυο αντέδρασε έντονα η ρωμαιοκαθολική επισκοπή του San Pablo, η οποία ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Facebook: «Ήταν λάθος κίνηση. Οι Ευχαριστίες δεν είναι μια προσωπική γιορτή όπου μπορεί κάποιος κάνοντας το καπρίτσιο του να εισάγει κάτι το νέο για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ο ιερέας τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Να σημειωθεί ότι η καινοτομία του ιερέα άρεσε σε πολλούς πιστούς, οι οποίοι θεωρούν άδικη την τιμωρία του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καψόνια με το ΦΠΑ των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων


Αλλαγές της τελευταίας στιγμής από τη ΓΓΔΕ στις υποχρεώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το ΦΠΑ 23%, με ΦΕΚ που βγήκε στη δημοσιότητα στις 30/12/15 και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης στις 31/12/15.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 21 Δεκεμβρίου ο αναπλ. ΓΓΔΕ κ. Μπάκας αλλά δημοσιεύτηκε μόλις χθες στο Φύλλο της Κυβέρνησης προβλέπει:

«Ορίζουμε τις υποχρεώσεις που οφείλουν να εκπληρώσουν οι υποκείμενοι που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις σύμφωνα με την περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει μετά την από 20.07.2015 αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.4346/2015, ως ακολούθως:

1. Να εκδώσουν πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για το ΦΠΑ των αρχικών ή συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων τα οποία εκδόθηκαν για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και τις στενά συνδεόμενες με αυτή πράξεις που πραγματοποίησαν από 20.7.2015 έως και 20.11.2015, προκειμένου να επιστραφεί στους λήπτες των υπηρεσιών αυτών ο ΦΠΑ που τους επιρρίφθηκε, μετά την αναδρομική απαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών εκπαίδευσης. Δικαιολογείται η μη έκδοση πιστωτικών φορολογικών στοιχείων στην περίπτωση που υφίσταται αδυναμία επιστροφής του ΦΠΑ στους αντισυμβαλλόμενους (λήπτες των υπηρεσιών). Αδυναμία επιστροφής συντρέχει στις περιπτώσεις που οι υποκείμενοι που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας των αντισυμβαλλομένων τους, ή τα στοιχεία που διαθέτουν έχουν μεταβληθεί κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η επικοινωνία με αυτούς.

2. Οι υποκείμενοι που διενεργούν αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, υποχρεούνται:

α) Να υποβάλουν δήλωση μεταβολών έως και τις 30.12.2015 για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ με ημερομηνία μεταβολής την 20.7.2015, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει δήλωση μεταβολών για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

β) Να υποβάλουν «αίτηση επιστροφής» για τη διαγραφή των ποσών που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση, με βάση τις χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί, καθώς και την επιστροφή των ποσών που τυχόν έχουν καταβληθεί, τα οποία μετά την αναδρομική απαλλαγή των πράξεων αυτών θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η «αίτηση επιστροφής» υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα Ι, επισυνάπτοντας σε αυτή «κατάσταση», βάσει του συνημμένου υποδείγματος ΙΙ, με τα εκδοθέντα πιστωτικά φορολογικά στοιχεία. Στην «κατάσταση» αναγράφονται κατά αύξοντα αριθμό ανά φορολογική περίοδο, ο αριθμός εκάστου εκδοθέντος πιστωτικού στοιχείου, ο ΑΦΜ του λήπτη των στοιχείων εφόσον διαθέτει, η φορολογητέα αξία στην οποία αντιστοιχεί, ο ΦΠΑ που αναλογεί, καθώς και τα σύνολα της φορολογητέας αξίας και του ΦΠΑ ανά φορολογική περίοδο.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., εκδίδει Απόφαση σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα ΙΙΙ, καθώς και Α.Φ.Ε.Κ κατά τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. 1027320/678/006Β/24.2.1998.

Το ποσό της οφειλής που διαγράφεται και τυχόν επιστρέφεται με την διαδικασία της παρούσας δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο του φόρου που προκύπτει βάσει της ανωτέρω κατάστασης για την ίδια φορολογική περίοδο.

γ) Να ανακαλέσουν τυχόν αιτήσεις επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004, 1090/2012 και 1067/2013 και αφορούν τις απαλλασσόμενες πράξεις. Ποσά που τυχόν έχουν επιστραφεί βάσει των αιτήσεων αυτών, καταβάλλονται στο Δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης.

δ) Εάν δεν εκδώσουν τα πιστωτικά φορολογικά στοιχεία, να καταβάλουν με έκτακτη δήλωση στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχει χρεωθεί στα αρχικά ή συμπληρωματικά στοιχεία, ανεξάρτητα εάν αυτός έχει αναγραφεί στις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ. Για τον προσδιορισμό της οφειλής δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση φόρος εισροών, καθώς μετά την αναδρομική απαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών εκπαίδευσης δεν υφίσταται σχετικό δικαίωμα.

ε) Να καταβάλουν με έκτακτη δήλωση τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πραγματοποιηθείσες ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, στην περίπτωση που με δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί άσκησαν το αντίστοιχο δικαίωμα έκπτωσης ή στην περίπτωση που δεν έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις πράξεις αυτές.

Το σύνολο του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει βάσει των ανωτέρω περιπτώσεων της παραγράφου αυτής δύναται να καταβάλλεται με μία ενιαία έκτακτη δήλωση έως και τις 29.1.2016.

3. Οι υποκείμενοι που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από άλλη αιτία υποχρεούνται, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις, όπου απαιτείται:

α) Να καταχωρήσουν τα ανωτέρω πιστωτικά φορολογικά στοιχεία στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν, είτε στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν τα αρχικά ή συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ.

β) Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την υποχρέωση της ανωτέρω περίπτωσης α΄, να τροποποιήσουν τις δηλώσεις ΦΠΑ όσον αφορά το φόρο εισροών τους, στις περιπτώσεις που οι αναγραφόμενες εισροές για τις οποίες έχει ασκηθεί δικαίωμα έκπτωσης χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απαλλασσόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης.

γ) Να ανακαλέσουν τυχόν αιτήσεις επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου και να καταβάλουν τυχόν φόρο που έχει επιστραφεί με αυτές, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περίπτωση γ΄ της παρ. 2. της παρούσας. Η καταβολή πραγματοποιείται με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους που αφορούν οι αιτήσεις επιστροφής, συμπληρώνοντας τον κωδικό «505» της δήλωσης ΦΠΑ.

δ) Να καταβάλουν τυχόν οφειλόμενο ΦΠΑ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περίπτωση δ΄ της παρ. 2 της παρούσας. Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για την φορολογική περίοδο που έχει εκδοθεί το αρχικό ή συμπληρωματικό φορολογικό στοιχείο.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο που αφορούν όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής υποβάλλονται έως και τις 29.1.2016 και εφόσον είναι εκπρόθεσμες βάσει των γενικών προθεσμιών του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ., με την αναγραφή σε αυτές ότι η καταβολή του φόρου προκύπτει από την παράγραφο 3 της παρούσας απόφασης.

4. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους με επιλογή που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο για την ορθή τήρηση των σχετικών διατάξεων, εκ των υστέρων της επιστροφής».



Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνονται τα μέτρα για την αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα


Πνίγεται το λεκανοπέδιο – Έως και την Πρωτοχρονιά η ισχύς.

Παρατείνεται έως και την Πρωτοχρονιά, η ισχύς των μέτρων για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες 2 ημέρες, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εξακολουθούν να ξεπερνούν σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, παραμένουν ακόμη δύο ημέρες σε ισχύ τα μέτρα για τη μείωση εκπομπών ρίπων από τζάκια και ξυλόσομπες.

Επιπλέον στην οδηγία της Περιφέρειας Ηπείρου γίνονται συστάσεις σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικό πρόβλημα ή είναι καρδιοπαθείς, καθώς επίσης για τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, να περιορίσουν τη σωματική αθλητική δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κορίτσι – Μόγλης έγινε άγαλμα


Η συναρπαστική ιστορία της 4χρονης που έμεινε για 10 μέρες στο δάσος.

Ένα εξάχρονο κορίτσι που ονομάστηκε «Μόγλης», καθώς πριν από δύο χρόνια έμεινε για 10 μέρες χαμένο μέσα σε δάσος της Σιβηρίας όπου υπήρχαν μεταξύ άλλων αρκούδες και λύκοι, τιμήθηκε πρόσφατα με ένα άγαλμα. Το κοριτσάκι που ήταν τότε 4 χρονών χάθηκε στα δάση της Σιβηρίας και περιπλανήθηκε για 2 εβδομάδες μέχρι να διασωθεί.

Το κοριτσάκι κράτησε ζωντανό και έτσι δεν πέθανε από το κρύο, το κουτάβι της το οποίο την είχε «αγκαλιάσει» για να την κρατήσει ζωντανή. Η μικρή Καρίνα Τσικίτοβα χάθηκε, όταν μαζί με το κουταβάκι της ακολούθησε τον πατέρα της που έφευγε για ταξίδι, χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί. Αρχικά η μητέρα του κοριτσιού νόμιζε ότι κόρη και πατέρας βρίσκονταν μαζί, ωστόσο όταν κατέστη εφικτή η επικοινωνία του ζευγαριού, λίγες μέρες αργότερα, έντρομοι οι γονείς διαπίστωσαν ότι η Καρίνα είχε εξαφανιστεί.

Όταν τελικά την εντόπισαν οι διασώστες είπαν ότι η μικρή Καρίνα τρεφόταν με μούρα, έπινε νερό από το ποτάμι και κοιμόταν σε ένα πρόχειρο κρεβάτι που είχε φτιάξει από χόρτα. Μάλιστα το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ήταν καλυμμένη από χόρτα εμπόδισε τα ελικόπτερα των διασωστών να την εντοπίσουν, ενώ έψαχναν επί τόσες συνεχόμενες μέρες σύμφωνα με το The Siberian Times το οποίο και αποκάλυψε το άγαλμα της με το σκύλο που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Γιακούτσκ, πρωτεύουσας της περιοχής.

Το διαφορετικό αυτό χάλκινο μνημείο με τίτλο «Το κορίτσι και ο σκύλος» δημιουργήθηκε από γλύπτη της περιοχής με το όνομα Nikolay Chochchasov και σκοπός του είναι να επιδείξει «την αγάπη της ζωής, την ανθεκτικότητα και το σθένος αυτού του μικρού κοριτσιού, αλλά και την αφοσίωση του κουταβιού της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου που φτιάχτηκε Nikolay Mestnikov.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το κοριτσάκι ξανασυναντήθηκε με το κουτάβι της, του είπε «Γιατί με άφησες;».










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πρωτοχρονιάτικες πίτες από αρτοποιούς στα Τρίκαλα


Μια κοινωνική προσφορά από το σωματείο της πόλης.

Πρωτοχρονιάτικες πίτες θα φτιάξουν και φέτος τα μέλη του Σωματείου Αρτοποιών Τρικάλων, οι οποίες θα μοιραστούν δωρεάν στο κοινό κατά τις εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων.

Με αυτόν τον τρόπο, το Σωματείο θα συμμετάσχει την Πρωτοχρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον δήμο, ενισχύοντας ταυτόχρονα το γιορτινό κλίμα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κρίσης, οι αρτοποιοί είναι διατεθειμένοι, όπως δηλώνει ο πρόεδρός τους, Αχιλλέας Κωτούζας, να προχωρήσουν σε αυτή την κοινωνική προσφορά, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ο κ. Κωτούζας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, προσθέτει ότι αυτή η πρωτοβουλία του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Τρικάλων αποτελεί και ανταπόδοση της στήριξης και της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού της περιοχής προς τις επιχειρήσεις τους.

Έτσι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα με την αλλαγή του χρόνου, δημότες και επισκέπτες του Δήμου Τρικκαίων θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις γλυκές δημιουργίες των αρτοποιών.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους για τη μεγάλη προθυμία τους και υπόσχεται σε επόμενες δράσεις να συμμετέχουν με εναλλαγή όλοι οι αρτοποιοί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια στον πρώην ταμία του δήμου Ιωαννιτών για υπεξαίρεση


Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2013.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επέβαλε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην ταμία του δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος κατηγορούνταν, για την υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2013 μετά από οικονομικό έλεγχο, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου 2 εβδομάδες.

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, καταδικάστηκε η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρώην ταμίας, στην απολογία του, υποστήριξε την αθωότητα του λέγοντας πως το κατηγορητήριο, είναι «κατασκευασμένες λογιστικές αλχημείες», ενώ αμφισβήτησε το πόρισμα τεσσάρων ελέγχων.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του πρώην ταμία, Δημήτρης Δήμος, ανέφερε πως ο εντολέας θα κάνει έφεση και τόνισε πως ζητά να συμπεριληφθούν στην δικογραφία, τα αντίγραφα όλων των παραστατικών, με βάση τα οποία έλαβε την απόφαση η επιτροπή που έκανε την έρευνα για το έλλειμμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψε στα ανοιχτά το γιγάντιο καλαμάρι στην Ιαπωνία


Έκπληξη και ενθουσιασμός επιστημόνων και απλών πολιτών.

Ένα τεράστιο καλαμάρι που έχασε τον δρόμο του και κατέληξε στα νερά ενός λιμανιού της Ιαπωνίας επαναπροωθήθηκε προς τα ανοικτά του ωκεανού, μία εβδομάδα αφότου εντοπίστηκε προκαλώντας την έκπληξη και τον ενθουσιασμό των απλών πολιτών αλλά και των επιστημόνων.

Το μεγάλο ασπόνδυλο, μήκους τεσσάρων μέτρων, ανακαλύφθηκε από αλιείς την 24η Δεκεμβρίου στο λιμάνι Τογιάμα, στις βορειοδυτικές ακτές της Ιαπωνίας.

Κατόπιν ένας δύτης, ο Ακινόμπου Κιμούρα, βοήθησε το καλαμάρι να επαναπροσανατολιστεί και να κατευθυνθεί προς τα ανοιχτά.

Ο ίδιος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Asahi ότι δυσκολεύτηκε καθώς το τεράστιο καλαμάρι «τυλίχθηκε γύρω από το σώμα (του) και γραπώθηκε στο χέρι (του)».



Ένας υπεύθυνος του τοπικού ενυδρείου Οουζού, που απαθανάτισε με τον υποβρύχιο φακό του το καλαμάρι, περιέγραψε πόσο εντυπωσιάστηκε από το μέγεθός του και την ομορφιά του.

«Ήταν απίστευτα όμορφο, το σώμα του ήταν λαμπερό κόκκινο» σημείωσε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Τεράστια καλαμάρια αιχμαλωτίζονται συχνά στα δίκτυα των ψαράδων στην Ιαπωνία, όμως είναι πολύ σπάνιο να μπορέσει κανείς να τα παρατηρήσει ζωντανά.

Το είδος αυτό, το Architeuthis Dux, παραμένει για τους επιστήμονες ένα μυστηριώδες πλάσμα που ζει σε βαθιά νερά, ενώ το μήκος του ενδέχεται να φθάσει τα 10 μέτρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχουν ερευνηθεί 1.424 αναγγελίες αυτοκτονίας στο διαδίκτυο από το 2004


Ο απολογισμός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από το 2004 που ιδρύθηκε έως σήμερα, έχει χειριστεί συνολικά 1.424 αναγγελίες πρόθεσης αυτοκτονίας, μέσω διαδικτύου, εκ των οποίων οι 140 ήταν τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έγινε υποδιεύθυνση το 2011 και διεύθυνση το 2014, διενεργεί ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας, μέσω διαδικτύου.

Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «Cyber Alert», μόλις διαπιστωθεί ανάρτηση ή περιέλθει πληροφορία σχετικά με αναγγελία πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου ή λοιπών τεχνολογικών πληροφοριών και επικοινωνιών, ακολουθεί ενδελεχής διαδικτυακή-αστυνομική έρευνα. Η έρευνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες ιστοσελίδες και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών-υπηρεσιών διαδικτύου, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ατόμου που κινδυνεύει και ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα και στη συνέχεια να του παρασχεθεί κατάλληλη υποστήριξη.

Σε περιπτώσεις που προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διαμένουν στο εξωτερικό, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών Αρχών, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).

Σημειώνεται, ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και από το Federal Bureau of Investigation (FBI) των ΗΠΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε στο σπίτι και μετά από λίγο μαγείρεψε το χριστουγεννιάτικο φαγητό


Η σούπερ μαμά που μέσα σε 7 ώρες έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι και τάισε την οικογένεια.

Η 32χρονη Candice Fuller είναι μια μαμά που γέννησε ένα αξιολάτρευτο αγοράκι στο σπίτι το πρωί των Χριστουγέννων και λίγες ώρες αργότερα κατάφερε να μαγειρέψει για το γιορτινό τραπέζι. Η γυναίκα έφερε στη ζωή το μωρό της στις 05:55 τα ξημερώματα στο σπίτι της, αλλά στις 12:30 το μεσημέρι ξεκίνησε να μαγειρεύει για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο για να ευχαριστήσει την οικογένεια της και την 4χρονη κόρη της!

Η γυναίκα που είναι επαγγελματίας μακιγιέζ στη Βρετανία άνοιξε επίσης όλα τα Χριστούγεννα δώρα με όλη την οικογένειά της μόλις μισή ώρα μετά τη γέννηση. Η ίδια, μιλώντας στη Mirror, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου έσπασαν τα νερά σε μια από τις πιο «γνωστές» μέρες του χρόνου. Το ένα λεπτό γεννούσα το μωρό μου και το επόμενο ετοίμαζα μια γαλοπούλα. Ήταν μια τρελή μέρα, αλλά ήταν το τέλειο δώρο και δεν θα μπορούσε να έχει προγραμματιστεί κάτι καλύτερο».



Η Candice, που ζει με τον σύζυγό της Karl, ένα 34χρονο μηχανικό, τηλεφώνησε στη μαία της, όταν τα νερά της έσπασαν στις 2:30 τα ξημερώματα των Χριστουγέννων και ο τοκετός ξεκίνησε στις 5.00 π.μ. Η ίδια πρόσθεσε: «Εμείς απλά δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ο Karl τηλεφώνησε στη μαμά και το μπαμπά μου, επειδή ανησυχούσαμε για τη φροντίδα της κόρης μας Sienna, το πρωί των Χριστουγέννων. Έφτασαν στο περίπου στις 6:30, αλλά τότε είχαν όλα τελειώσει. Όταν η Sienna ξύπνησε, οι τέσσερις μας ήμασταν εμάς ήταν στο μπροστινό δωμάτιο κρατώντας τον μικρό Harvey».



Ο τοκετός όμως δεν πτόησε την 32χρονη η οποία λίγες ώρες μετά ξεκίνησε να φτιάχνει το Χριστουγεννιάτικο δείπνο για την οικογένεια. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ξεκίνησε το μαγείρεμα του γεύματος με τη μαμά της ενώ ο σύζυγός της και ο μπαμπάς της φρόντιζαν τα δύο παιδιά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλεται σήμερα το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους


Θα καταβληθούν περισσότερα από 2,4 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, εκτάκτως, γίνεται η καταβολή του επιδόματος ενοικίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα είναι η καταβολή της πέμπτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους και αφορά 19.443 άτομα με το καταβαλλόμενο ποσό να ξεπερνάει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση -με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους 300 ναυτικούς της ΝΕΛ


Για δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους κάνει λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Για δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των απλήρωτων ναυτικών της ακτοπλοϊας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας, τονίζοντας ότι μετά από πολύμηνες, συστηματικές, σχεδιασμένες και εξαιρετικά δύσκολες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργείων και του ίδιου του πρωθυπουργού, ολοκληρώνεται τις επόμενες δύο μέρες η καταβολή των δεδουλευμένων για τους πάνω από 300 απλήρωτους ναυτικούς της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ).

Ακόμη, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δικαίωση μίας διεκδίκησης που κράτησε πάνω από τρία χρόνια, για την οποία είχαν αδιαφορήσει, πλήρως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας και οι συνεργάτες του, εκφράζουν, επίσης, την ικανοποίησή τους για την επιτυχή κατάληξη του θέματος, ενώ εύχονται στους ναυτικούς που δικαιώθηκαν και στις οικογένειές τους καλή χρονιά και καλές θάλασσες.

Ο κ. Δρίτσας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για συνέχιση των προσπαθειών σχετικά με τη μείωση της ανεργίας στη θάλασσα, ενώ ζητεί τα δικαιώματα των ναυτικών να γίνονται σεβαστά από όλους.

Σημειώνεται, ότι από τις 18/12/2015 έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει τις υπογραφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, με την οποία αποδίδεται το ποσό των 5.856.500 ευρώ σε ναυτικούς της εταιρείας «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ΑΕ» και των εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών ή στην ίδια μητρική επιχείρηση ή σε άλλη ναυτική εταιρεία υπό κοινή διαχείριση (https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9B%CE%96%CE%A64653%CE%A0%CE%A9-%CE%A3%CE%973?inline=true.

Αυτά τα χρήματα προέρχονται από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της ΝΕΛ που είχε στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο, αφού έχει υπάρξει γι' αυτό το θέμα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση «λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών» που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, ορίζεται ότι τα έσοδα από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών ακτοπλοϊκής εταιρείας που κηρύσσεται έκπτωτη, αποδίδονται σε ναυτικούς της εταιρείας, εφόσον δεν τηρούνται οι σχετικές με τη μισθοδοσία διατάξεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα προστασίας για τους αστέγους από το δήμο Πειραιά


Σε επιφυλακή οι δημοτικές Αρχές για το κύμα κακοκαιρίας.

Μέτρα για τους άστεγους, προκειμένου να προστατευθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε ο δήμος Πειραιά.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του δήμου θα διαθέσουν, σε 24ωρη βάση και για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία, τους θερμαινόμενους χώρους που βρίσκονται στον 1ο όροφο του Πύργου στον Πειραιά - Ακτή Ποσειδώνος 2, αλλά και το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης στη Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β' 9 -11.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ από του χρόνου


Μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται να προκηρυχθούν τα τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 137,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους δουλειές.

Οι επιδοτήσεις για τις κατηγορίες φτάνουν ακόμη και το 100% των επενδυτικών τους σχεδίων και οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από 6.000 έως 100.000 ευρώ.

Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να ανοίξουν οι κύκλοι υποβολής αιτήσεων είναι:

«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:

• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία τροφίμων

• Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ)

• Υλικά / Κατασκευές

• Εφοδιαστική Αλυσίδα

• Ενέργεια

• Περιβάλλον

• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

• Υγεία

Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Επιδοτήσεις 137,5 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις μετά τις γιορτές

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών,

• η απλοποίηση/αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ,

• ο επανασχεδιασμός και η πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων μέσω τεχνικών οργανωτικής καινοτομίας, ενεργειών αναδιάρθρωσης, επαναπροσδιορισμού προϊόντος/υπηρεσίας με την αξιοποίηση μεθοδολογιών Design,

• η απόκτηση τεχνογνωσίας για νέα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια κ.ά.,

• η μετεγκατάσταση σε υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ), επιχειρηματικά πάρκα και τεχνολογικά πάρκα,

• οι αμοιβές τρίτων.

«Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεων του τουρισμού, για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τουρισμό και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία θέση μισθωτής εργασίας.

Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• Ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών.

• Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας/ύδατος.

• Οι παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ κλπ).

• Οι πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών.

• Η προβολή - προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές-στόχους.

• Οι αμοιβές τρίτων.

Πληροφορίες:
Στις ιστοσελίδες της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης «ΕΠΑνΕΚ» http://www.antagonistikotita.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr E-mail επικοινωνίας: infoepan@mou.gr Γραμμή επικοινωνίας: 801 1136 300.

«Νεοφυής επιχειρηματικότητα»
48 εκατ. ευρώ σε ανέργους για την ίδρυση νέας επιχείρησης

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, που είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Τα σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αφορούν τους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:

• Αγροδιατροφή

• Ενέργεια

• Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες

• Εφοδιαστική αλυσίδα

• Περιβάλλον

• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

• Υγεία - φάρμακα

• Υλικά - κατασκευές

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• Ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της ΕΜΕ).

• Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία).

• Τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας.

• Οι δαπάνες προβολής και δικτύωσης.

• Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μίας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ).

• Ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.ά.).

• Οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ.

• Οι αμοιβές τρίτων.

«Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης»
Πριμ σε πτυχιούχους για να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:

Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.

Προϋπολογισμός
Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ίδιες με τις αναφερόμενες στο τρίτο πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.topontiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...