Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας


Δημόσιο φόβο νιώθει η πλειοψηφία των ομοφυλόφιλων.

Ο φόβος για την κοινωνική κατακραυγή είναι ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα των ομοφυλόφιλων, οι οποίοι τρέμουν να κρατήσουν δημοσίως το χέρι του συντρόφου τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. έκανε μια διαδικτυακή έρευνα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν την Κροατία. Δύο στους τρεις ερωτηθέντες στην έρευνα απάντησαν ότι φοβόντουσαν να εμφανιστούν από κοινού δημοσίως, μεταξύ των ομοφυλόφιλων το ποσοστό είναι περίπου στα 3/4 αυτών.

Σχεδόν το 30% των 93.000 συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη δήλωσαν ότι ήταν θύματα βίας ή κακοποίησης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Μεταξύ των 7.000 τρανσέξουαλ, το 30% ανέφερε ότι είτε δέχτηκε επίθεση ή απειλήθηκε με βία πάνω από τρεις φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

«Ο φόβος, η απομόνωση και οι διακρίσεις είναι ένας “κοινός τόπος” σε αυτή την κοινότητα, που ονομάζεται LGBT, (από τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα, των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ)» αναφέρεται στην έκθεση, όπου ταυτόχρονα σημειώνεται, ότι είναι καιρός για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Συχνά, οι διακρίσεις αρχίζουν στο σχολείο, αναφέρει ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Δύο στους τρεις ομοφυλόφιλους, έχουν «καλυμμένο» το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, καθώς είναι στόχος αρνητικών σχολίων ή συμπεριφορών.

Ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται «ανεκτικές», ορισμένοι αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις και συχνά δέχονται λεκτική βία. «Είναι κυρίως λεκτική κακοποίηση εκ μέρους των νέων», λέει ένας ομοφυλόφιλος που ζει στο Βέλγιο.

Στην Ολλανδία που ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2001, σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις, οι οποίες αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εύρεση ενός διαμερίσματος, η κοινωνική έξοδος, η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία ή η εργασία σε τράπεζες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών


Στο πλαίσιο των δράσεών για την προβολή και ανάδειξή.

Τον 2ο Ποδηλατικό - Αρχαιολογικό γύρο Αχαρνών διοργανώνει το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ - Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών» (www.episkinion.org) στις 26 Μαΐου 2013, στο πλαίσιο των δράσεών του για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου. Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της κλασικής αρχαιότητας και ο εντοπισμός του το 2007 αποτέλεσε είδηση παγκοσμίου ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας του.

Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών, θα συμμετέχουν επίσης το σωματείο «Διάζωμα», η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου Monumenta, ο Γιώργος Αμυράς, οι Acharnai Ride, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων (ΠΕΠΑ) και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Αχαρνών.

Αφετηρία θα είναι οι Αχαρνικές πύλες - Αχαρνική οδός στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 πμ και εκκίνηση θα δοθεί στις 11 πμ. Η διαδρομή έχει ως εξής:

- πρώτη στάση στον Θολωτό Τάφο Αχαρνών (στον Κόκκινο Μύλο),
- δεύτερη στάση στον Τύμβο του Σοφοκλέους στη Βαρυμπόμπη,
- ο τερματισμός θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών επί της οδού Αρχαίου Θεάτρου 21 (πρώην Σαλαμίνος), όπου οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα υποδεχθούν τους ποδηλάτες.
Στις στάσεις και στα μνημεία που θα συναντώνται, θα πραγματοποιείται ξενάγηση από αρχαιολόγους της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχει συνοδεία Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας, διασώστης, τεχνική υποστήριξη και βαν μεταφοράς ποδηλάτων. Η συμμετοχή στη διαδρομή και η επιστροφή γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κάθε ποδηλάτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν ποινικά μητρώα από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους


Καλούνται όλοι να είναι προσεκτικοί με τους ανθρώπους που προσλαμβάνουν.
Στη σκιά της δολοφονικής επίθεσης του 20χρονου Ολλανδού στο 11χρονο παιδί από τη Ρωσία που έκανε διακοπές στη Χερσόνησο, ο σύνδεσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης αλλά και οι ενώσεις ξενοδόχων του νησιού καλούν όλους τους παράγοντες του τουρισμού να είναι «προσεκτικοί» με τους ανθρώπους που προσλαμβάνουν.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο, στον απόηχο του χτυπήματος που συγκλονίζει το πανελλήνιο αναγκάζουν τους τουριστικούς φορείς να δημιουργήσουν δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών.

Ουσιαστικά η επιστολή αναφέρεται στην ανάγκη να προσκομίζουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, Έλληνες και αλλοδαποί, έντυπο ποινικού μητρώου από την χώρα καταγωγής, καθώς και χαρτί ψυχιατρικής και υγειονομικής εξέτασης από εγκεκριμένα υγειονομικά καταστήματα.

Στο μεταξύ, πολύ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την πορεία της υγείας του παιδιού που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης με μαχαίρι από έναν 20χρονο Ολλανδό ανιματέρ σε ξενοδοχείο της Κρήτης. Το παιδί υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο διήρκεσε 8 ώρες και διαπιστώθηκε πως φέρει κάκωση στο νωτιαίο μυελό.

Η επιστολή
«Αγαπητοί Συνάδελφοι Τουριστικοί Πράκτορες και Ξενοδόχοι, μετά από το τραγικό συμβάν του μαχαιρώματος του 12χρονου Ρώσου από Ολλανδό Ανιματέρ, ήρθαμε σε άμεση συνεννόηση οι Τουριστικοί Πράκτορες και ξενοδόχοι της Κρήτης, με σκοπό την δημιουργία όσο περισσότερων δικλίδων ασφαλείας, για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο Μέλλον.

Σας συνιστούμε λοιπόν ΑΜΕΣΑ να ζητήσετε από όλους τους συνεργάτες σας, Έλληνες και Αλλοδαπούς, που εργάζονται στον Τουρισμό, να προσκομίσουν έντυπο ποινικού Μητρώου από την χώρα καταγωγής, καθώς και χαρτί ψυχιατρικής και υγειονομικής εξέτασης από εγκεκριμένα υγειονομικά καταστήματα (ιδιωτικά η κρατικά της Κρήτης).

Εάν δεν το επιβάλλετε και συμβεί ξανά κάτι ανάλογο, παύει να είναι "μεμονωμένο περιστατικό", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Τουρισμό και οι παραλείψαντες θα βρίσκονται προ των ευθυνών τους.

Με φιλικούς Χαιρετισμούς,

Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Ένωση Ξενοδόχων Χανίων

Ένωση Ξενοδόχων Ρεθύμνου

Ένωση Ξενοδόχων Λασιθίου».


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H εξέταση που έσωσε τη Τζολί


Την ώρα που η αποκάλυψη της Αντζελίνας Τζολί για την προληπτική διπλή μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη κάνει τον γύρο του κόσμου, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πώς μπορούν και οι ίδιες να μάθουν αν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και αν η μαστεκτομή είναι η κατάλληλη προληπτική μέθοδος.

Απαντά η Φιορίτα Πουλακάκη , Χειρούργος Μαστού και Λέκτορας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό

Η διπλή μαστεκτομή συνίσταται ως προληπτικό μέσο;

Πρόκειται για την ενδεδειγμένο τρόπο πρόληψης εφόσον η γυναίκα διαγνωστεί πως μεταφέρει το γονίδιο BRCA 1 και BRACA 2. Είναι το καλύτερο για να προγραμματιστεί στη συνέχεια η αποκατάσταση του στήθους. Αφορά στην ταυτόχρονη αφαίρεση και στην συνέχεια ταυτόχρονη αποκατάσταση και των δύο μαστών. Μετά μπορεί να προγραμματιστεί και η ωοθηκοτομή όταν σε κάποια στιγμή της ζωής της η γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της.

Ο χρόνος που χρειάζεται για τη διαδικασία αυτή εξαρτάται από τον τύπο της αποκατάστασης και από τον σωματότυπο της γυναίκας. Είναι πολύ πιο εύκολο, για παράδειγμα, να αποκατασταθεί ένα μικρότερο στήθος. Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε πολύ κοντά στο στήθος που είχε η γυναίκα πριν την περιπέτεια αυτή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη καλύτερο. Σε ό,τι αφορά στο κόστος της μαστεκτομής και της αποκατάστασης, αυτό εξαρτάται από πού θα την κάνει κανείς.

Πόσο κοστίζει η εξέταση για την διάγνωση της γονιδιακή αυτής μετάλλαξης;

Το κόστος ανέρχεται στα 3000 ευρώ περίπου για τον πρώτο συγγενή που θα νοσήσει στη συνέχεια ακολουθούν τεστ με πολύ χαμηλότερη τιμή για τους υπόλοιπους συγγενείς. Μιλάμε για ένα ποσοστό του αρχικού ποσού (250-300 ευρώ) και βλέπουμε μόνο το συγκεκριμένο τμήμα του γονιδίου. Δυστυχώς, πρόκειται για μία εξέταση που δεν καλύπτεται από κάποιο ταμείο. Η εξέταση γίνεται σε συγκεκριμένες εταιρείες, όπου μπορεί κανείς να δώσει αίμα. Οι γιατροί στα κέντρα μαστού γνωρίζουν που πρέπει να παραπέμψουν τις γυναίκες.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος τρόπος ελέγχου για την ανίχνευση της μετάλλαξης BRCA 1 και BRCA 2 η οποία δεν γίνεται με το αίμα, αλλά με τη σίελο και δεν ελέγχει όλο το γονίδιο, αλλά τις γνωστές μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί στον ελληνικό πληθυσμό, στον ευρωπαϊκό πληθυσμό κ.ο.κ.

Δεν είναι σοκαριστικό για τον ασθενή να μαθαίνει πως υπάρχει τόσο υψηλή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνο του μαστού;

Ασφαλώς. Για αυτό και δεν γίνεται η εξέταση αυτή αν δεν προηγηθούν αρκετές συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός που θα ενημερώσει τον ασθενή για τις πιθανότητες που έχει, να του παρουσιάσει δηλαδή ένα έτοιμο πλάνο, μία στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεύθυνος ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή


Ανθρωπογενείς αιτίες προκαλούν τη μεταβολή σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων.

Οι επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται πως συμφωνούν ότι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο.

Το παραπάνω πόρισμα προέρχεται από μελέτη, η οποία αξιολόγησε τη μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα και αποτελείται από περισσότερες από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία 20ετία. Το συμπέρασμα ήταν πως το 97,1% των επιστημόνων συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή προκαλείται από τις διάφορες ρυπογόνες δραστηριότητες του ανθρώπου.

Το δεδομένο αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα όσων αμφισβητούν τον ανθρώπινο παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Μάλιστα, το ποσοστό μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας που τάσσονται με την παραπάνω άποψη φτάνει μόλις το 0,7%. Από την άλλη, το 2,2% έχει ασαφή θέση.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τους λιγοστούς διαφωνούντες ως «μια σχεδόν μηδαμινή μερίδα» της επιστημονικής κοινότητας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δημόσιες αντιλήψεις περί του αντιθέτου», δήλωσε ο Τζον Κουκ, επικεφαλής της μελέτης του. Ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στο ευρύ κοινό, καθώς σε περυσινή δημοσκόπηση το 43% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως οι άνθρωποι φταίνε που η Γη θερμαίνεται, ενώ το 12% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τις αιτίες της υπερθέρμανσης.

Η νέα μελέτη απέδωσε αυτό «το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική επιστημονική συναίνεση και στη δημόσια αντίληψη» στις επίμονες προσπάθειες λόμπινγκ εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών, που έχουν έτσι μπλοκάρει μια αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».


Διαβάστε περισσότερα...

«Νότες Ελπίδας, είμαστε όλοι μαζί»


Μια εκδήλωση για τους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης.

Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νότες Ελπίδας. Είμαστε όλοι μαζί» και σκοπό την ενίσχυση των καρκινοπαθών της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στις 20.00 στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα στα Λαδάδικα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν δέκα μουσικά σχήματα και μπάντες της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι: Νίκος Κατσίκας, Κρουστόφωνο, Γιώργος Οικονόμου, Ραχήλ Τσελεμπίδου και Γιάννης Κυρατσός Broken Tempo, Da Calmo, Lemonade on Stage, Κουαρτέτο Νατάσα Μάρε & Λάκης Τζίμκας, Pure, Zak Stefanou & Chroma.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια στους ασθενείς, αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Η τιμή εισόδου είναι 6 ευρώ χωρίς ποτό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Διεθνής Ημέρα Μουσείων» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας


Το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Μια συναρπαστική Ημέρα Μουσείων υπόσχεται για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ (Οθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015870). Πολλά και διαφορετικά προγράμματα για όλη την οικογένεια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, στον μοναδικό κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία», οι «μαχητές του Πλανήτο» θα περιμένουν τους μικρούς φίλους με ξενάγηση, χειροτεχνίες, περιβαλλοντικά παιχνίδια και θεατρικό παιχνίδι εμπνευσμένο από τον Μύθο του Ιάσωνα. Βασισμένη στην ίδια έκθεση θα είναι και η παράσταση του Θεάτρου Σκιών - Καραγκιόζη των Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους, οι δε επιστήμονες - υπεύθυνοι των τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών, καθώς και για τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται. Επίσης, στη βιβλιοθήκη του Κέντρου ΓΑΙΑ θα γίνει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού «Φτιάχνω ένα βιβλίο για το περιβάλλον».

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους από το σύγγραμμα «Περί Ύλης Ιατρικής» του Διοσκουρίδη (512 μ.Χ.). Τέλος, σε δύο επεισόδια (58΄ το καθένα), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σαρανταβότανο» του Στάθη Πλώτα για τα ελληνικά αρωματικά φυτά και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτροσόκ... υπόσχεται καλύτερους υπολογισμούς!


Μια αμφιλεγόμενη μέθοδος με άγνωστες παρενέργειες.

Μία μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η οποία αυξάνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αυξημένες επιδόσεις μπορούν να κρατήσουν έως και έξι μήνες, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν η τεχνική έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το «Science», το «Nature» και το «New Scientist», πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες φοιτητών των 25 ατόμων η κάθε μία.

Χαμηλής ισχύος (έως ενός μιλιαμπέρ) και ταχείς ηλεκτρικοί παλμοί διοχετεύτηκαν μέσω δύο ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των εθελοντών της πρώτης ομάδας για 20 - 40 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες. Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποστεί το μικρό ηλεκτροσόκ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, στην οποία δεν είχε εφαρμοστεί η ίδια τεχνική, αν και οι εθελοντές νόμιζαν ότι και σε αυτούς είχε υπάρξει ηλεκτρική διέγερση (ένα είδος πλασέμπο).

Ορισμένες μαθηματικές πράξεις (π.χ. πολλαπλασιασμός αριθμών) οι φοιτητές της πρώτης ομάδας τις έλυναν με το μυαλό τους δύο έως πέντε φορές πιο γρήγορα, όταν είχε προηγηθεί το ήπιο ηλεκτροσόκ. Έξι μήνες μετά, υπήρχε ακόμα ταχύτητα αυξημένη έως 28% στη διενέργεια των νοητικών μαθηματικών πράξεων.

Αν οι μελλοντικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι όντως η μέθοδος (που ονομάζεται «διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου») «δουλεύει» και είναι ασφαλής για την υγεία, είναι πιθανό κάποια μέρα να αξιοποιηθεί ευρέως σε κλινικές και σχολεία για να βελτιώσει τις επιδόσεις όσων υστερούν στα μαθηματικά.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς, που είναι περίπου το 20% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ρόι Κοέν Καντός, ο οποίος επεσήμανε ότι η βελτίωση των μαθηματικών ικανοτήτων φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον επί έξι μήνες μετά την «θεραπεία». Άλλοι επιστήμονες, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από αυτό τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι είναι μικρό το δείγμα των ατόμων που υποβλήθηκαν σε νέα τεστ μετά από ένα εξάμηνο.

Πάντως, ακόμα και οι σκεπτικιστές νευροεπιστήμονες, αναγνώρισαν ότι η βρετανική τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη. Είναι σημαντικό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, πως η ποσότητα του διοχετευόμενου ηλεκτρισμού είναι πολύ μικρή και τελείως ανώδυνη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην νιώθουν καν το ρεύμα που διαπερνά το κρανίο τους.

Οι νευροεπιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι, με ποιο βιολογικό μηχανισμό «δουλεύει» η νέα τεχνική, η οποία δημιουργεί ένα είδος τυχαίου ηλεκτρικού «θορύβου» μέσα στο κρανίο. Πιστεύουν, ότι μάλλον βελτιώνει την ικανότητα των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) να συγχρονίζονται και να επεξεργάζονται έτσι καλύτερα τις πληροφορίες, συνεπώς και τους αριθμούς, με τον ίδιο τρόπο που η σωματική άσκηση γυμνάζει τους μυς.

Ο Ρόι Κοέν Καντός προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι επ’ ουδενί δεν πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους να διεγείρουν ηλεκτρικά τον εγκέφαλό τους, καθώς κινδυνεύουν να του κάνουν ζημιά. Ακόμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί, πέρα από τα μαθηματικά, σε όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν γενικότερες μαθησιακές δυσκολίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικό Προαύλιο στο Badminton


Μεγάλο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής από τις 5 Ιουνίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου
.
Ένα μεγάλο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά, στον αύλειο χώρο του θεάτρου Badminton.

Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός καλεί τραγουδιστές και τραγουδοποιούς που διακρίνονται στην εποχή μας, για να μας τραγουδήσουν τις επιτυχίες από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και για να μας θυμίσουν έναν συνθέτη που έφυγε από τη ζωή και άφησε πίσω του διαχρονικά τραγούδια, που έχουν τη δύναμη να μας ενώνουν και να γίνονται ο κοινός μας μύθος.

Και αυτό το καλοκαίρι, το θέατρο Badminton δίνει βήμα σε σύγχρονους ήρωες του ελληνικού τραγουδιού ενώ παράλληλα μας θυμίζει συνθέτες που χωρίς τα τραγούδια τους, η ζωή μας θα ήταν φτωχότερη και λιγότερο κατανοήσιμη.

Ώρα έναρξης: 21:00

Γενική είσοδος: 15 ευρώ - Φοιτητικό, ανέργων: 10 ευρώ
(στις 21 & 22/6: γενική είσοδος 12 ευρώ/φοιτητικό- ανέργων: 9ευρώ)

Συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Τετάρτη 5 Ιουνίου
Μιχάλης Κουµπιός - Ανδρέας Κατσιγιάννης
Σαν αµέτρητα ζωγραφιστά τραγούδια
Παγκόσµια ηµέρα περιβάλλοντος και οι φυσιολάτρες συνθέτες Μιχάλης Κουµπιός και Ανδρέας Κατσιγιάννης συμπράττουν για πρώτη φορά επί σκηνής. Αφετηρία συνάντησης και για τους δύο δημιουργούς σε αυτήν τη συναυλία, ο ποιητικός και φυσιολατρικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη.

Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Ανδριάννα Μπάµπαλη, Αρετή Κετιµέ, Χάρης Μακρής.

Πέµπτη 6 Ιουνίου
Οµάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών
Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη - Όθωνας Μπικάκης
Χοροί της Κρήτης κι αφιέρωµα στον Θανάση Σκορδαλό
Η οµάδα έκφρασης κρητικών χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη µαζί µε τον λυράρη και τραγουδιστή Όθωνα Μπικάκη έρχονται στο Μουσικό Προαύλιο για να παρουσιάσουν όλους τους Χορούς της Κρήτης και να µας θυµίσουν τον µεγάλο δάσκαλο της κρητικής λύρας
Θανάση Σκορδαλό (1920-1998).

Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Ιουνίου
Γλυκερία
«Αποκλειστικά Σουγιούλ»
Η Γλυκερία έρχεται στο μεγάλο φεστιβάλ του ελληνικού τραγουδιού, για να τραγουδήσει
αποκλειστικά Μιχάλη Σουγιούλ. Τα τραγούδια θα αποδώσει η Athens Chamber Orchestra.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Απόλλων Κουσκουµβεκάκης.

Τετάρτη 12 Ιουνίου
Γιώργος Ανδρέου - Μελίνα Κανά - Αλέξανδρος Εµµανουηλίδης
Μαρία Παπαγεωργίου - Ευτυχία Μητρίτσα
Πέντε
Ο Γιώργος Ανδρέου και η Μελίνα Κανά εμπιστεύονται τρεις νεότερους δημιουργούς.
Προτείνουν τραγούδια τους, διασκευάζουν τραγούδια άλλων που αγαπούν, μπερδεύουν γλυκά εποχές και ήχους.

Πέµπτη 13 Ιουνίου
Φωτεινή Βελεσιώτου - Λιζέτα Καληµέρη
Στα πεύκα και στα έλατα
Από τον Γιώργο Καζαντζή στον Γιάννη Παπαϊωάννου
Μία μοναδική συναυλία µε τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία και σπουδαία διαχρονικά άσµατα του κορυφαίου µας λαϊκού συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου (1914-1972).

Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουνίου
Ελένη Τσαλιγοπούλου & Αψιλίες
Τραγούδια του πρωτοµάστορα του ρεµπέτικου Παναγιώτη Τούντα
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Αψιλίες θα αποδώσουν τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα (1884-1942), του πρωτοµάστορα των Ελλήνων συνθετών. Τραγούδια, που µετά από τόσα χρόνια εξακολουθούν να τορπιλίζουν κάθε έννοια συμβατικότητας.

Τετάρτη 19 Ιουνίου
Βαγγέλης Κορακάκης
Τα ποτηράκια της καρδιάς…
Ο Βαγγέλης Κορακάκης, χάραξε µία πορεία µε γνησιότητα, σεµνότητα και καθαρότητα.
Το απόσταγµά της θα απολαύσουµε σε αυτήν τη µοναδική εφ’ όλης της ύλης συναυλία.
Τραγουδούν: Γεράσιµος Ανδρεάτος, Στέλιος Γαλανός, Ανατολή Μαργιόλα, Γιάννης Ντουνιάς,
Αφεντούλα Ραζέλη, Μαρία Σουλτάτου.

Πέµπτη 20 Ιουνίου
Kompania (Κατερίνα Τσιρίδου)
Ένα καράβι απ’ τον Περαία - Μητσάκης ο δάσκαλος
Το C.D. του «KOMPANIA-LIVE» για το µήνα Φεβρουάριο 2013, βρέθηκε στην πέµπτη θέση
της κατάταξης του WMCE-World Music Charts of Europe.
Η Kompania µετά την πετυχηµένη ευρωπαϊκή της περιοδεία θα έρθει για µια µέρα στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Badminton, για να µας θυµίσει αποκλειστικά τον µεγάλο λαϊκό βάρδο Γιώργο Μητσάκη (1921-1993).

Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Ιουνίου
Μίλτος Πασχαλίδης
Ρε µπαγάσα
Ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται για να µας ερµηνεύσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και για να µας ξεσηκώσει µε τραγούδια του Νικόλα Άσιµου (1949-1988).

Τετάρτη 26 Ιουνίου
I S K R A
Reunion
Σήµερα, 24 χρόνια µετά, οι Lynch, Φακανάς, Φαραζής, Τουλιάτος ενώνονται και πάλι στο ISKRA
και έρχονται στο Μουσικό Προαύλιο για µία µοναδική συναυλία, για να θυµηθούν οι παλαιότεροι και να επαναπροσδιορισθούν οι νεότεροι.

Πέµπτη 27 Ιουνίου
Παναγιώτης Λάλεζας
∆όξα και τιµή στον θεµελιωτή του δηµοτικού τραγουδιού
Γιώργο Παπασιδέρη
Ο σπουδαίος τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών Παναγιώτης Λάλεζας έρχεται στο Μουσικό Προαύλιο για να αποδώσει τραγούδια του συνθέτη, τραγουδιστή και στιχουργού Γιώργου Παπασιδέρη (1902-1977).

Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Ιουνίου
∆ώρος ∆ηµοσθένους
Swing, Blues και Γιώργος Μουζάκης
Ο ∆ώρος ∆ηµοσθένους έρχεται για πρώτη φορά στο Μουσικό Προαύλιο για να ξεδιπλώσει
τον ανίκητο µαγνητισµό και το ταµπεραµέντο του. Μία µοναδική συναυλία, όπου θα κυριαρχήσουν
τα τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη (1922-2005).


Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμα άλλα έξι Προεδρικά Διατάγματα για το σχέδιο «Αθηνά»


«Πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Έξι ακόμη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεβάζοντας τον έως τώρα αριθμό των νόμιμων διαταγμάτων στα 10.

Υπενθυμίζεται, ότι από τα συνολικά 36 διατάγματα, 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκό χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, τα έξι αυτά διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε' Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν:

1) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση, συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

2) Την ίδρυση Σχολών, την κατάργηση τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

3) Την κατάργηση τμημάτων και ίδρυση σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

4) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος, τη μετονομασία τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

5) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος και μετονομασία τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και

6) την κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία τμημάτων και ίδρυση σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΣΠΑΤΕ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τεσσάρων επίμαχων διαταγμάτων, εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα, ενώ έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου.

Σε όλες τις γνωμοδοτήσεις τους επαναλαμβάνουν, γι’ ακόμη μία φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και γενικά το περιεχόμενο των σπουδών πρέπει να αποστέλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 95).

Τα έξι αυτά διατάγματα, όπως και τα άλλα 30 που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», αναφέρουν οι δικαστές, στάλθηκαν στο ΣτΕ στις 23 Απριλίου 2013, δηλαδή «λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014». Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας βεβαιώνει, σε σχετικό έγγραφό του προς το δικαστήριο, ότι «η σχεδιαζόμενη μερική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας είχε αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας και διεξοδικής διαβουλεύσεως με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς» και «οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο παρόν στάδιο είναι περιορισμένες». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, νομίμως προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των έξι διαταγμάτων αφορούν και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση υποβολής των σχεδίων διαταγμάτων προς επεξεργασία στο ΣτΕ δυσχεραίνει τον έλεγχό τους και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.

Σημειώνεται, ότι πλέον των επίμαχων έξι σχεδίων διαταγμάτων έως σήμερα έχουν κριθεί νόμιμα και τα εξής τέσσερα διατάγματα που αφορούν:

1) Την ίδρυση σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

2) Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

3) Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

4) Την ίδρυση σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κόσμο


Ποιες εταιρίες επέλεξαν 140.000 εργαζόμενοι από 18 χώρες.

Τις 18 πιο ελκυστικές εταιρείες, εντός της γεωγραφικής τους δραστηριότητας, για το 2013, έχει εντοπίσει η Randstad, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Randstad Award 2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νικητές του βραβείου Randstad Award για το 2013 είναι: Mercedes Benz (Αργεντινή), ABC (Αυστραλία), Techspace Aero (Βέλγιο), WestJet Airlines Ltd. (Καναδάς), Bank of China (Κίνα), Groupe Canal+ (Γαλλία), Audi (Γερμανία), MTR (Χονγκ Κονγκ), Microsoft (Ινδία), La Feltrinelli (Ιταλία), Suntory Holdings (Ιαπωνία), Air New Zealand (Νέα Ζηλανδία), KGHM Polska Miedź (Πολωνία), Singapore Airlines (Σιγκαπούρη), EADS CASA (Ισπανία), Amsterdam Airport Schiphol (Ολλανδία), John Lewis (Ηνωμένο Βασίλειο) και Microsoft Corporation (ΗΠΑ).

Τα βραβεία Randstad Award είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη μελέτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με την ισχύ των εταιρικών επωνυμιών ως επιθυμητοί εργοδότες ανά τον κόσμο και τα αποτελέσματά της βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις με πάνω από 140.000 ερωτηθέντες σε συνολικά 18 χώρες.

Η εργασιακή ασφάλεια το Νο1 θέλγητρο στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η εργασιακή ασφάλεια (24%) και η οικονομική ευρωστία της επιχείρησης (22%), είναι οι βασικοί παράγοντες επιλογής εργοδότη για τους πιθανούς μελλοντικούς υπαλλήλους κατά την αναζήτηση εργασίας.

Άνδρες και γυναίκες εκτιμούν την εργασιακή ασφάλεια, τις ανταγωνιστικές αμοιβές και το ενδιαφέρον των εργασιακών καθηκόντων περίπου στον ίδιο βαθμό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς εκπαίδευσης και των ευκαιριών διεθνούς καριέρας. Επίσης, οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, στην ισχυρή διοίκηση και τις ισχυρές εταιρικές αξίες.

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανότερο να εστιάσουν στο καλό εργασιακό περιβάλλον και ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ευελιξία του εργασιακού ωραρίου και την εύκολη καθημερινή τους μετακίνηση.

Η έλλειψη ανταμοιβών κύριος λόγος παραίτησης

Όταν ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τους λόγους, που θα τους οδηγούσαν σε παραίτηση, απάντησαν κατά πλειοψηφία (55%, παγκοσμίως) την έλλειψη ανταμοιβών.

Τις αμέσως επόμενες πιο δημοφιλείς αιτίες αποτελούν η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και το δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον (και οι δύο σε ποσοστό 20%). Ένα άλλο 17% (κυρίως, διευθυντικά στελέχη) ανέφερε ως κύριο λόγο παραίτησης την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, ενώ το 14% των ερωτηθέντων ανέφερε την επιθυμία απόκτησης μεγαλύτερης εμπειρίας (κυρίως, άτομα ηλικίας 18-24 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά και διευθυντικά στελέχη).

Πληροφορική/παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και αυτοκινητοβιομηχανία οι πιο ελκυστικοί κλάδοι

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι κλάδοι της πληροφορικής/παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (48%) και της αυτοκινητοβιομηχανίας (46%) αναδείχθηκαν ως οι πιο ελκυστικοί τομείς απασχόλησης και ακολουθούν ο φαρμακευτικός/ χημικός κλάδος (39%) και ο κλάδος τροφίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (38%).

Μία άλλη συνεχιζόμενη τάση είναι ότι οι άνδρες όλο και πιο συχνά προτιμούν τις τεχνικές βιομηχανίες, ενώ οι γυναίκες προτιμούν, κυρίως, τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο: Τα ΚΕ.Π.Α δεν ειδοποιούν εγγράφως τους ΑμεΑ για το ραντεβού που έχουν για να περάσουν από τις επιτροπές τους!


Κι όμως ο τίτλος δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο. Δεν σας λέμε ψέματα. 
Απίστευτο κι όμως αληθινό στην Ελλάδα του σήμερα. Τα ΚΕ.Π.Α δεν ειδοποιούν εγγράφως, όπως είναι υποχρεωμένα, τους ΑμεΑ για το ραντεβού που έχουν για να  περάσουν από τις επιτροπές τους! Σε παίρνουν απλά ένα τηλέφωνο την ίδια μέρα κι άμα προλάβεις!

Εδώ και μέρες είχαμε δεχτεί δεκάδες καταγγελίες από φίλους του Blog, για προβλήματα που παρουσιάζονται με την μη ειδοποίηση εγγράφως και με επιστολή, όπως κανονικά πρέπει και βάσει νόμου, των ΑμεΑ που περιμένουν να περάσουν από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. χωρίς όμως να ξέρουμε που πηγάζει το πρόβλημα. Στους περισσότερους από αυτούς επίσης μάθαμε, πως τους ειδοποιούσαν τηλεφωνικώς την ίδια μόλις ημέρα το πρωί, πως πρέπει σε λίγη ώρα να βρίσκονται στην επιτροπή γιατί ήταν να περάσουν και έπρεπε να προλάβουν. Να μου πεις ποιον ένοιαζε αν εσύ μπορούσες ή ήσουν κοντά για να περάσεις και να προλάβεις. 

Η αλήθεια όμως για το γιατί γίνεται όλο αυτό και τι πραγματικά συμβαίνει δεν θα μπορούσε να την φανταστεί κανείς. Ακόμα κι εγώ που το διάβασα από φίλη του Blog, που μου το έγραφε σήμερα, δεν τολμούσα να το πιστέψω. 

Η ιστορία πάει ως εξής: Μητέρα παιδιού με αναπηρία που πέρναγε χτες επιτροπή (στην Θεσσαλονίκη) άκουσε από γιατρούς να λένε το απίστευτο: "ότι το ΙΚΑ δεν πλήρωσε τα ΕΛΤΑ και για αυτό δεν έχουν στείλει και δεν μπορούν να στείλουν τις ειδοποιήσεις για το πότε περνάει ο κόσμος επιτροπή. Κάθε πρωί δίνουν την κατάσταση στους γραμματείς και παίρνουν τηλέφωνα και σου λένε έλα σήμερα περνάς επιτροπή."

Χαρακτηριστικό επίσης αυτό που προσθέτει, πως παρότι πήγε πρωί στο ΙΚΑ και περίμενε κανείς να είναι κι άλλος κόσμος εκεί, δεν υπήρχε κανείς έξω από τις επιτροπές. Οι ασθενείς άρχισαν μετά από πολύ ώρα να καταφθάνουν κι όλοι παραπονούνταν πως τώρα τους είχαν ειδοποιήσει και τους είχαν πάρει τηλέφωνο. Ελλάς το μεγαλείο σου!

Για ευθύνη λοιπόν κάποιων ταλαιπωρείται για ακόμα μία φορά ο ανά την Ελλάδα ΑμεΑ. Δεν πληρώσαμε εμείς τα ΕΛΤΑ; Τρέξε εσύ να προλάβεις. 

Θα σταθώ τέλος στην συμβουλή που δίνει προς όλους: "Καλό είναι όσοι περιμένουν να περάσουν επιτροπή να πάνε στα ΚΕ.Π.Α να ρωτήσουν πότε ακριβώς περνάνε..." για να μην ξαφνιαστούν όπως αυτή και τόσος κόσμος ένα τυχαίο πρωινό.

Είναι υποχρεωμένοι κατά την γνώμη μου οι αρμόδιοι να δώσου λύση. Λίγη συμπόνοια και κατανόηση ας δείξουν στον συνάνθρωπο, που ήδη περνάει τόσα με την υγεία του. Του φτάνουν αυτά δεν χρειάζεται κι άλλα προβλήματα. Είναι ανεπίτρεπτο να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος άδικα. Εύχομαι να μάθω πως δόθηκε λύση άμεσα.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκροί 23 νεαροί σε τελετή περιτομής στη Νότιο Αφρική


Εξέπνευσαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των τραυμάτων τους.

Έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 23 αγόρια και νεαροί άνδρες οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε περιτομή κατά τη διάρκεια παραδοσιακών τελετών σε αγροτικές περιοχές της Νότιας Αφρικής ξεκίνησαν οι αρχές.

Οι νεαροί, ηλικίας από 13 έως 21 ετών, συμμετείχαν στις τελετές αυτές αλλά δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν περιτμήθηκαν όλοι από το ίδιο άτομο, δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Λίοναρντ Χλάτι.

«Επί του παρόντος ερευνούμε 22 υποθέσεις ανθρωποκτονίας ενώ εξετάζεται και άλλη μία περίπτωση θανάτου υπό ιδιαίτερες συνθήκες», είπε ο Χλάτι. Όλοι οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της ανατολικής Νότιας Αφρικής.

«Ενημερωθήκαμε σχετικά στις 8 Μαΐου, όταν τέσσερις περιτμηθέντες εισήχθησαν σε νοσοκομείο και πέθαναν. Δεν επρόκειτο για θανάτους από φυσικά αίτια αλλά ως αποτέλεσμα των τραυμάτων τους. Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε το καθήκον του και μας ενημέρωσε», πρόσθεσε.

Οι θάνατοι των νεαρών έχουν προκαλέσει κατακραυγή στη Νότια Αφρική. «Το θεωρούμε ανεύθυνο, παράλογο, ακόμη και ανήθικο να καταστρέφονται ζωές νέων στο όνομα της παράδοσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας.

Η περιτομή των αγοριών είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλές φυλές ιθαγενών στη Νότια Αφρική, ιδίως στο πλαίσιο τελετών για την ενηλικίωση των αγοριών. Προβάλλεται επίσης και προωθείται ως τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS.

Ανεπισήμως, εκτιμάται ότι εκατοντάδες αγόρια και νεαροί άνδρες έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια τέτοιων τελετών σε όλη τη χώρα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βραβεύοντας το καλύτερο πράσινο μπαλκόνι


Έως τις 5/6 οι φωτογραφίες από τις «πράσινες γωνιές».

Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου πράσινου μπαλκονιού ή αυλής της πόλης και της καλύτερης ιδιωτικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας διοργανώνει και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας πρόσκληση για συμμετοχή σε όλους τους πολίτες.

Πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική γιορτή που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον κεντρικό δήμο με σύνθημα «Ζω Οικολογικά Καθημερινά». Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να φωτογραφήσει τη δική του «πράσινη γωνιά» την οποία στη συνέχεια θα ανεβάσει στην ιστοσελίδα της ομάδας GreenParty (GP) www.greenparty.gr έως τις 5 Ιουνίου.

Οι καλύτερες συμμετοχές θα αναδειχτούν μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με την απόφαση της εντεταλμένης κριτικής επιτροπής. Τα τρία πρώτα βραβεία θα κερδίσουν την ανάπλαση του μπαλκονιού τους.

Οι νικητές θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του GreenParty οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως 9 Ιουνίου στο Πεδίο του Άρεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Ν. 3846/2010: Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια – Τί απαιτείται για να χορηγηθεί εφ’ όρου ζωής ή επ’ αόριστον το ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ


Ποιες παθήσεις δικαιούνται ισόβιο ποσοστό αναπηρίας.


Στο Άρθρο 16 του Νόμου υπ’ αριθμ. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ αρ.66/11.05.2010) γίνεται αναφορά στον καθορισμό της διάρκειας αναπηρίας των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα:

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3846/2010, ΦΕΚ Α’ 66/11.05.2010
ΜΕΡΟΣ Β’
ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αρθρο 16. Διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου

1. Η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που κρίνονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ως πάσχοντες από: α) Σύνδρομο Down – αυτισμό – υψηλού βαθμού νοητική υστέρηση, β) ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων, γ) φωκομέλειες, δ) νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή ε) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων, στ) τυφλότητα, ζ) παραπληγία-τετραπληγία και η) ινώδη κυστική νόσο, καθορίζεται επ’ αόριστον.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδίδεται εντός εξαμήνουαπό τη δημοσίευση του παρόντος συγκροτείται επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από ιατρούς του ειδικού σώματος υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με όμοια απόφαση, μετά από πρόταση της ανωτέρω επιτροπής καθορίζονται και άλλες, πλην των ανωτέρω, παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
Με την ίδια διαδικασία τροποποιείται ο σχετικός κατάλογος παθήσεων.


Ολόκληρος ο νόμος υπάρχει και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας


Παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά 81 υπηρεσίες.

Οδηγίες στα ΚΕΠ, για τον τρόπο με τον οποίο μία σειρά από υπηρεσίες μπορούν, πλέον, να παρέχονται εξ' ολοκλήρου ηλεκτρονικά στους πολίτες από την εθνική διαδικτυακή πύλη «ΕΡΜΗΣ», δίνει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης.

Ειδικότερα, έπειτα από τεχνικές και θεσμικές παρεμβάσεις, αναβαθμίζεται το επίπεδο παροχής υπηρεσίας προς τον πολίτη για 81 πιστοποιημένες διαδικασίες, όπως εκδόσεις πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, κ.λπ. Για τις υπηρεσίες αυτές, η συναλλαγή του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση, μπορεί, πλέον, να διεκπεραιώνεται μέχρι τέλους ηλεκτρονικά, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλει αίτηση, είτε για να παραλάβει έγγραφο.

Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα, κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη του «ΕΡΜΗΣ» και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην «ΕΡΜΗΣ», στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.

Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η εφαρμογή της οποίας επικαιροποιήθηκε με πρόσφατη εγκύκλιο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να έχουν ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με το κοινό.

Επισημαίνεται, ότι η νέα αυτή υπηρεσία προς τον πολίτη αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο στη μετάβαση προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση των έργων πληροφορικής που έχουν, ήδη, προκηρυχθεί και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ, αλλά και με τη σταδιακή επέκταση της χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ο αριθμός των διαδικτυακά διαθέσιμων πιστοποιημένων διαδικασιών των ΚΕΠ θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ το περιβάλλον της διαδικτυακής πύλης θα αναβαθμίζεται τεχνικά ώστε να γίνει περισσότερο εύχρηστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιές είναι οι εξετάσεις σε κάθε περίοδο της εγκυμοσύνης


Οι αλλαγές που παρατηρούνται κάθε τρίμηνο.

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη και μαγική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία ακόμα και αν τη «γεύεσαι» για δεύτερη και τρίτη φορά. Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη και μοναδική.

Φυσιολογικά η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες από τη στιγμή της σύλληψης. Μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, επειδή υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Για πολλές γυναίκες το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστερημένη περίοδος.

Τα τεστ κύησης του φαρμακείου είναι αρκετά αξιόπιστα και θα σας δείξουν εάν είστε έγκυος όμως στη συνέχεια πρέπει να γίνει και εξέταση αίματος (β-χοριακή) για επιβεβαίωση.

Η πιο ακριβής εξέταση είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα που γίνεται για να ελεγχθεί ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι εκτός της μήτρας (εξωμήτριος κύηση) και για να βεβαιωθούμε ότι η καρδιά του μωρού άρχισε να χτυπά (κύηση 6 εβδομάδων).

Τι συμπτώματα δημιουργεί η εγκυμοσύνη;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Μπορεί να υπάρχουν και καφέ κηλίδες αίματος ενώ είστε έγκυος, αλλά όχι κανονική περίοδος. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που συνήθως προκύπτουν αφού έχετε μάθει ότι είστε έγκυος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

1) Πρωινή αδιαθεσία και τάση για ναυτία και εμετό.

2) Συχνοουρία.

3) Πίεση στους μαστούς και πόνο στις θηλές.

4) Αλλαγή στο χρώμα των θηλών.

5) Αιμορραγία ή κράμπες περιόδου.

6) Ευαισθησία στην όσφρηση ή αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης.

7) Εξάντληση.

8) Πόνος στη μέση ή πόνοι παρόμοιοι με αυτούς της περιόδου.

9) Δυσκοιλιότητα.

10) Εναλλαγές συναισθημάτων.

11) Υπνηλία.

Τι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να κάνω στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που συνίσταται να γίνονται στην αρχή της κύησης είναι οι εξής:

- Γενική αίματος
- Γενική ούρων
- Κ/Α ούρων
- TSH
- T3,T4
- Σάκχαρο
- Ουρία
- FE ορού
- Φερριτίνη
- Toxo (IgG –IgM)
- CMV (IgG – IgM)
- Ερυθρά (IgG – IgM)
- HCV
- HSbAg
- HIV
- Ομάδα αίματος – RH
- Ηλεκτροφόρηση Hb
- Test Δρεπάνωσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Καρδιολογική εξέταση

Ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας μπορεί να ζητηθεί από τον γιατρό να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος ανάπτυξης του εμβρύου. Τώρα δημιουργούνται όλα τα συστήματα και τα όργανα του μωρού και σχηματίζεται ο πλακούντας.

Σε αυτό το τρίμηνο εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες εξετάσεις οι οποίες είναι οι εξής:

- Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Αποτελεί μια σημαντική εξέταση για το έμβρυο. Γίνεται από την 11η-14η εβδομάδα κύησης.

Είναι ένα υπερηχογράφημα στο οποίο προσδιορίζονται σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες και μετριέται και η αυχενική διαφάνεια (το πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου). Η μέτρηση δείχνει κάποια πιθανότητα Down.

- PAPP-A: Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με την αυχενική διαφάνεια μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.

Δεύτερο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι πλέον εμφανής αφού η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φαίνεται. Το κέντρο βάρους του σώματος σας μετατοπίζεται και η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει ελαφρά λόρδωση. Η κοιλία μεγαλώνει σιγά σιγά και το βάρος σας αυξάνεται.

Η μήτρα προβάλει πάνω από τη λεκάνη και η γραμμή της μέσης αρχίζει να χάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει πόνους στη μέση και τα πλευρά. Το στομάχι πιέζεται και αρχίζουν οι καούρες. Οι εξετάσεις που γίνονται σε αυτό το τρίμηνο είναι οι εξής:

- Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου: Γίνεται περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης. Είναι ένας υπέρηχος που εξετάζει την ανατομία του εμβρύου.

Εδώ θα φανεί με ευκρίνεια τυχόν «κατασκευαστική» ανωμαλία στο σχηματισμό των συστημάτων και των οργάνων του εμβρύου και θα διελεγχθεί εκ νέου με στατιστική πιθανότητα ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

- Καμπύλη σακχάρου: Γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως εφόσον κρίνει ο γυναικολόγος σας ό,τι χρειάζεται.

Τρίτο τρίμηνο

Είναι το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και το μωρό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του. Η μήτρα καταβάλει όλη την κοιλότητα της λεκάνης και πιέζει τα γύρω όργανα. Το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο και τα όργανά του είναι ώριμα και συνεχίζουν να ωριμάζουν έως το τέλος.

Μπορεί να νιώθετε την κοιλιά να γίνεται σκληρή και να πονάει. Η μήτρα και το σώμα αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον τοκετό. Το μωρό είναι πολύ κινητικό και αλλάζει θέσεις. Σταδιακά όμως ο χώρος που έχει για να κινείται μειώνεται. Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τον τοκετό παίρνει θέση για να γεννηθεί, στις πρωτοτόκες γυναίκες.

Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν σε αυτό το τρίμηνο είναι οι εξής:

- Καρδιοτοκογράφημα: Είναι μια εξέταση που βλέπουμε τη δραστηριότητα της μήτρας, εάν κάνει συσπάσεις ή όχι, και την κινητικότητα του μωρού.

- Βιοφυσικό προφίλ: είναι η εξέταση με την οποία ελέγχονται οι κινήσεις των μελών και του θώρακα του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

- Doppler αγγείων μήτρας και εμβρύου: Είναι ένα υπερηχογράφημα Doppler αγγείων που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δυο μητριαίες αρτηρίες για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή λύση για 60.000 ΑμεΑ


Προσωρινή και καθυστερημένη λύση στην τεράστια ταλαιπωρία που υπόκεινται δεκάδες χιλιάδες αναπήρων, που παραμένουν εδώ και μήνες χωρίς σύνταξη, δίνει η εξάμηνη παράταση καταβολής της σύνταξης στην περίπτωση που λήξει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εκκρεμεί σχετική απόφαση από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Τις σχετικές εγκυκλίους εξέδωσαν τόσο ο ΟΑΕΕ όσο και το ΙΚΑ. Η παράταση αυτή ισχύει για περιπτώσεις που έληξε ή πρόκειται να λήξει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Οκτωβρίου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ανάπηρος να έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ είναι μια υπεύθυνη δήλωση –αίτηση ότι ο δικαιούχος γνωρίζει τις διατάξεις του σχετικού νόμου και αποδεικτικό του αιτήματος εξέτασης από τα ΚΕΠΑ.

Βέβαια, η καθυστερημένη αυτή αντίδραση του δημοσίου καταδεικνύει ακόμη μια παθογένεια, καθώς η διακοπή και ο επανέλεγχος από τα ΚΕΠΑ προβλέφθηκε προκειμένου να επανεξεταστούν οι αναπηρικές συντάξεις και να περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Όμως, με την εξάμηνη παράταση στην καταβολή, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά και οι παραβάτες θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται, καθώς εκτιμάται πως έως και 60.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων περιμένουν να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές.

Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ αναφέρονται τα εξής:

Μέχρι τη λήξη του δικαιώματος συνταξιοδότησης οι δικαιούχοι πρέπει να έφεραν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πρέπει να έχει λήξει ή να λήγει στις 31Οκτωβρίου 2013.

Είναι απαραίτητο να εκκρεμεί εξέταση των συνταξιούχων από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητά τους (σημειώνεται ότι υπαιτιότητα στοιχειοθετείται στην περίπτωση άρνησης προσέλευσης στις επιτροπές).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ(18 Απριλίου). Στις περιπτώσεις που το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας έληξε πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν παρέχεται η δυνατότητα αναδρομικής χορήγησης ποσών σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Η πρώτη καταβολή θα γίνει αυτόματα στις 30 Μαΐου με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό των συνταξιούχων και θα αφορά χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου. Η διάταξη έχει ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει η συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ βρίσκονται περί τα 60.000 άτομα που αιτούνται την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Μάλιστα, εσχάτως δημιουργήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα καθώς ακόμη και για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΕΤΑΚ, ζητείται από τα άτομα με αναπηρία η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ…

Από τις 60.000 των αιτούντων πολλές χιλιάδες αναμένουν την ανανέωση της αναπηρικής σύνταξής τους ή του προνοιακού επιδόματος τους. Επομένως η απαίτηση προσκόμισης Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ για φορολογικούς σκοπούς είναι ευνόητο ότι καθιστά αυτομάτως ανενεργή την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Το αναπηρικό κίνημα αναμένει άμεσες αλλαγές στη διαδικασία, διαφορετικά επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι υπεύθυνο για την βέβαιη πλέον οικονομική εξόντωση μίας από τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr


Για την εγκύκλιο του ΙΚΑ μπείτε εδώ.
Για την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ μπείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα επαναστατική τεχνική στην εξωσωματική!


Μία νέα βρετανική απεικονιστική – διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει την εκ των προτέρων επιλογή του καλύτερου εμβρύου για εμφύτευση στη μήτρα, θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ και 30 χρόνια. Η τεχνική υπόσχεται μια πραγματική επανάσταση, η οποία θα ωφελήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια, καθώς μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον αριθμό των γεννήσεων υγιών παιδιών μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανεβάζοντας το ποσοστό επιτυχίας στο 78%.

Σήμερα, στον ανεπτυγμένο κόσμο περίπου το 1% έως 2% των μωρών συλλαμβάνονται με εξωσωματικές μεθόδους. Όμως, κατά προσέγγιση μόνο ένα στα τέσσερα ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί εξωσωματικά και στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας, καταλήγουν σε υγιή γέννηση. Η επιλογή από τους εμβρυολόγους των γονιμοποιημένων ωαρίων που θα εμφυτευθούν, συνήθως γίνεται μετά από έλεγχο με το μικροσκόπιο, μέθοδος που δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η νέα τεχνική επιτρέπει την συνεχή ψηφιακή φωτογράφηση των εμβρύων και έτσι την επιλογή -με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή- των υγιέστερων από αυτά πριν την εμφύτευση. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν πλέον δυνατό τρία στα τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια μέσω εξωσωματικής τεχνικής να καταλήγουν σε επιτυχή τοκετό.

Οι ερευνητές της κλινικής γονιμότητας του Νότιγχαμ (Care Fertility), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής “Reproductive BioMedicine Online”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» και το “New Scientist”, πιστεύουν ότι τελικά η μέθοδος τους θα υιοθετηθεί ευρύτερα από τις κλινικές που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πάντως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητά της, εωσότου υπάρξει μια πλήρης τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που θα συγκρίνει τη νέα μέθοδο με τις ήδη υπάρχουσες.

Η πρωτοποριακή τεχνική παρακολουθεί την υγεία των εμβρύων λαμβάνοντας χιλιάδες διαδοχικές ψηφιακές φωτογραφίες από την πρώτη κιόλας στιγμή της γονιμοποίησης στο «σωλήνα» του εργαστηρίου, έως την μέρα της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, όταν πια έχει αυτό φθάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης. Οι γιατροί μπορούν έτσι να κρίνουν ποιό έμβρυο έχει αναπτυχθεί καλύτερα έως εκείνη τη στιγμή και αυτό να εμφυτεύσουν, πράγμα που αυξάνει δραστικά την πιθανότητα μιας επιτυχούς γέννας.

Συνήθως περνάνε πέντε ημέρες ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην εμφύτευση στη μήτρα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνονται πάνω από 5.000 φωτογραφίες. Ένα υγιές έμβρυο πρέπει να έχει 23 χρωμοσώματα, όμως στην εξωσωματική γονιμοποίηση πάνω από τα μισά έχουν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα, με συνέπεια τα έμβρυα είτε να αποτυγχάνουν να εμφυτευτούν σωστά στη μήτρα, είτε να αποβληθούν αργότερα, ενώ αν τελικά τα παιδιά γεννηθούν, μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν ή άλλη γενετική πάθηση.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανέπυξαν ένα πρόγραμμα λογισμικού με τους λεγόμενους «μορφοκινητικούς αλγόριθμους», το οποίο αναλύει τις ψηφιακές φωτογραφίες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και το αξιολογεί ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. Η νέα μη επεμβατική μέθοδος (που κοστίζει γύρω στα 1.000 ευρώ μέχρι στιγμής) μπορεί μελλοντικά να συνδυαστεί με τον επεμβατικό προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων, που παρέχουν ορισμένες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφαιρώντας ένα έως δύο κύτταρα από τον αναπτυσσόμενο έμβρυο, με κίνδυνο να γίνει ζημιά στα υπόλοιπα.

Οι νεαρότερες γυναίκες έχουν πιο υγιή ωάρια και συνεπώς αυξημένες πιθανότητες υγιούς τοκετού. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 35 ετών που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αποκτούν παιδί, έναντι ποσοστού μόλις 2% περίπου μεταξύ των γυναικών άνω των 44 ετών.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα Χανιά η γιορτή του ποδηλάτου


Πριν από έξι χρόνια, ο σύλλογος "Ποδηλάτρης" δημιούργησε την κίνηση "Φεγγάρι στη Ρόδα". Το βράδυ της μαγιάτικης πανσελήνου, οι δρόμοι των Χανίων γέμισαν ποδήλατα! Το ίδιο θα γίνει και φέτος, με περισσότερους από 5000 ποδηλάτες να λαμβάνουν μέρος στο ποδηλατικό παιχνίδι, που μοιάζει σαν το κυνήγι θησαυρού.

Γράμματα, happenings και παιχνίδια είναι αυτά που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Το φετινό σύνθημα είναι "Κάντε όλοι στην μπάντα''.

Λάβετε όλοι θέσεις!

Πριν όμως τη μεγάλη βραδιά, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου, η πανελλαδική ποδηλατοδρομία, με την συμμετοχή 43 πόλεων.

H συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγοράς στις 17:30 το απόγευμα.

Οι 43 πόλεις είναι:

Αθήνα, Αμαλιάδα, Αντίπαρος, Άργος, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ζάκυνθος, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λήμνος-Μύρινα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Μώλος, Καμμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο,Σπάρτη, Σχηματάρι, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Ωρωπός (Σκάλα).

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι ίσως η κορυφαία ανεξάρτητη ποδηλατική εκδήλωση προβολής του Ποδηλάτου ως εναλλακτικού καθημερινού τρόπου μετακίνησης, ψυχαγωγίας, τουρισμού και τρόπου ζωής. Μέσα από αυτή δίδεται η δυνατότητα να περάσουν συγκεκριμένα αιτήματα προς την Πολιτεία.

Φέτος το θέμα είναι ο Οδική Ασφάλεια και αιτήματα:

1. Δημιουργία κατάλληλων υποδομών, Ποδηλατόδρομων
2. Αλλαγή του ΚΟΚ. Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων.
Η λογική του Κ.Ο.Κ. πρέπει να αλλάξει ώστε να προστατεύει και να προωθεί την μετακίνηση με ποδήλατο.
3. Παροχή οικονομικών κινήτρων για την αγορά ποδηλάτου και των μέσων προστασίας (κράνος), με τη μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ.
4. Προώθηση του ποδηλάτου μέσω του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής από τα Νηπιαγωγεία
ή έστω τα Δημοτικά σχολεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου;


Ποιο είναι το μυστικό των ανθρώπων που δεν βιώνουν άγχος και κατάθλιψη; Τι κάνουν όσοι δηλώνουν εν μέσω κρίσης ευτυχισμένοι; Το να βιώνεις θετικά συναισθήματα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Ο θετικός τρόπος αντιμετώπισης της πραγματικότητας μπορεί πραγματικά να είναι το μονοπάτι στην ευτυχία. Τα αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο φέρνουν δυστυχία αλλά συνδέονται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου, Αναστάσιος Σταλίκας αναλύει.

Το 2008 θελήσαμε να κάνουμε μια καταγραφή για τα θετικά συναισθήματα που έχει ο Έλληνας σ’ ένα πολύ μεγάλο δείγμα πανελλαδικά. Ήταν η περίοδος που ξεκινούσε η κρίση. Η έρευνά μας συνεχίστηκε και τα επόμενα με σκοπό να έχουμε ένα παρατηρητήριο της ψυχικής υγείας των Ελλήνων.

Η τελευταία μας έρευνα ήταν το 2012 Σεπτέμβριο του ’12 συλλέξαμε τα στοιχεία τον Φεβρουάριο του ΄13 τα αναλύσαμε. Έχουμε δεδομένα από πάνω από 3500 κόσμο. Τα στοιχεία που έχουμε αποδεικνύουν πως ένας τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, στρες και αυτές οι διαταραχές φαίνεται ότι αυξάνονται και σε ποσοστά αλλά διευρύνονται και σε ηλικιακά επίπεδα.

Πλέον, η κατάθλιψη ξεκινάει από 18 χρονών. Το άγχος αρχίζει από τα 22, τα νέα παιδιά που μπαίνουν στα πανεπιστήμια αντί να είναι χαλαρά τέσσερα χρόνια αναρωτιούνται τι θα κάνουν μόλις βγουν από το πανεπιστήμιο. Εμάς δεν μας ενδιέφεραν οι τρεις στους τέσσερις αλλά ο ένας στους τέσσερις, αυτός ο ένας που αντιστέκεται και δεν έχει πάθει κατάθλιψη.

Γιατί; Τι τον διαφοροποιεί; Γιατί μόνο ένας στους τέσσερις δεν έχει ψυχικά νοσήσει ακόμα;

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματά μας είναι το ότι όσοι έχουν δουλειά δεν αποφεύγουν αναγκαστικά την κατάθλιψη. Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος δεν θα γίνει αμέσως ευτυχισμένος αν του δώσεις δουλεία. Όπως ένας αλκοολικός που κόβει το αλκοόλ δεν γίνεται αμέσως ευτυχισμένος αλλά έχει κάνει ένα βήμα για να γίνει ευτυχισμένος. Η ανεργία πονάει, μας μειώνει την αυτοπεποίθησή μας, μας κάνει ευάλωτους. Αλλά η εργασία δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία.

Πριν από ένα μήνα τελειώσαμε μια έρευνα που μιλάει για πολιτικούς πρόσφυγες όχι για μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που έρχονται στην Ελλάδα επειδή τους κυνηγάνε πολιτικά. Αυτοί οι άνθρωποι βίωναν μετατραυματικό στρες . Τι είναι το μετατραυματικό στρες; Αναφέρεται στην ψυχολογία των ανθρώπων που έχουν περάσει μία μεγάλη καταστροφή, πόλεμο ή σεισμούς και είναι μια μορφή κατάθλιψης.

Δώσαμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους ερωτηματολόγια για να δούμε πόσο στρες έχουν. Οι πιο αισιόδοξοι ήταν καλά στη ζωή τους. Ξέρετε, η πραγματικότητα δεν συνδέεται με την ευτυχία. Το πώς βλέπουμε την πραγματικότητα συνδέεται με αυτή. Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες λένε ότι ένα 10% της ευτυχίας μας συνδέεται με την πραγματικότητα και ένα 90% έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τα πράγματα.

Είμαστε ευτυχισμένοι όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα αυτό μας δίνει δύναμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά. Το ίδιο γεγονός ένας άνθρωπος που είναι ευτυχισμένος και ένας άλλος που έχει κατάθλιψη θα το δουν τελείως διαφορετικά. Και αυτό είναι που καθορίζει το πόσο ευτυχισμένη είναι η ζωή μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα, η κακή ψυχολογία συνδέονται πολλές φορές με προβλήματα υγείας. Η κακή ψυχολογική μας κατάσταση ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ καρκίνου και κατάθλιψης, η πιθανότητα των ανθρώπων να νοσήσουν είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν κατάθλιψη. Η αισιοδοξία σε περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο βοηθούν στην καλύτερη αντίδραση του οργανισμού στις θεραπείες.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Guardian: Το σίσα σκοτώνει την Αθήνα


Ένα σοκαριστικό άρθρο για την εξάπλωση της «κοκαΐνης των φτωχών», του ναρκωτικού, γνωστού με το όνομα σίσα, στην Αθήνα, δημοσιεύει ο Guardian επισημαίνοντας:

«Κανείς δεν γνωρίζει τι προηγήθηκε: η οικονομική κρίση που διαλύει την Ελλάδα ή το σίσα; Ωστόσο, εκείνο που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν είναι ότι το σίσα σκοτώνει. Και με μόλις 2 ευρώ ανά δόση, το ναρκωτικό-δολοφόνος έχει γίνει ο διώκτης της Ελλάδας».

«Χρήστες του σίσα το περιγράφουν ως το χειρότερο είδος ναρκωτικής ουσίας, μία πραγματική κόλαση: σου καίει τα σωθικά και αυξάνει την επιθετικότητα σε σημείο πλήρους απώλειας ελέγχου και παραφροσύνης. Είναι, όμως, φτηνό και εύκολο να το βρει κανείς, εξ ου και ο ραγδαίος ρυθμός εξάπλωσής του.

Το σίσα -το οποίο προτιμούν χιλιάδες άστεγοι, απελπισμένοι Έλληνες- είναι μία παραλλαγή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η δυνατότητα της οποίας να ωθήσει τους χρήστες της στα όρια της ανεξέλεγκτης βίας επιτείνεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται συνήθως αυτό το συνθετικό ναρκωτικό: οξέα μπαταρίας, λάδια μηχανής, ακόμη και σαμπουάν», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Επιπλέον, η χρήση του εν λόγω ναρκωτικού συνδέεται και με την αύξηση των ποσοστών της πορνείας κατά 40% στις τάξεις των ναρκομανών.

Το σίσα εντείνει τη σεξουαλική ορμή και θολώνει την κρίση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ολοένα και περισσότερες εγκυμοσύνες στις γυναίκες χρήστες, οι οποίες εκδίδονται χωρίς να παίρνουν καθόλου προφυλάξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε, δύο εκδιδόμενες γέννησαν στους δρόμους της Αθήνας.

«Σοκαριστικά είναι τα περιστατικά, τα οποία αποτελούν μέρος ενός ολοένα διογκούμενου φαινομένου, άρρηκτα συνυφασμένου με την κρίση, που αποσαρθρώνει συθέμελα την ήδη νοσούσα ελληνική κοινωνία», καταλήγει το δημοσίευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά που δεν ξέρουμε για τα μωρά


Πραγματικά γεγονότα, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία, έρευνες και αποτελέσματα που αφορούν στα μωρά για να ξέρετε κατιτίς παραπάνω πριν γίνετε γονείς αλλά και για να μάθετε ό,τι αγνοείτε όσοι ήδη απολαμβάνετε το μοναδικό αυτό ρόλο. Ξέρατε λοιπόν ότι…

1. Ένα μωρό δεν μπορεί να γευτεί αλάτι μέχρι να είναι 4 μηνών. Η καθυστέρηση μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη των νεφρών, τα οποία αρχίζουν να επεξεργάζονται το νατρίου σε αυτήν την ηλικία.

2. Ένα νεογέννητο είναι πιο πιθανό να γυρίσει το κεφάλι τους προς τα δεξιά από ότι αριστερά.

3. Ένα νεογέννητο ουρεί περίπου κάθε 20 λεπτά και κάθε μία ώρα περίπου στους 6 μήνες.

4. Ένα μωρό γεννιέται στον κόσμο κάθε τρία δευτερόλεπτα.

5. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν το ότι κουνάμε το κεφάλι μας για να δηλώσουμε «όχι» προέρχεται από το ότι τα μωρά γυρνάνε το κεφάλι τους όταν δεν θέλουν άλλο να φάνε.

6. Ένα μωρό μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά και τη φωνή της μητέρας του από τη γέννηση του.

7. Το πρώτο κοινωνικό χαμόγελο ενός μωρού εμφανίζεται μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

8. Τα μωρά που γεννιούνται το μήνα Μάιο συνήθως ζυγίζουν κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια περισσότερα από τα μωρά που γεννιούνται σε άλλους μήνες.

9. Μέχρι 7 μηνών, ένα μωρό μπορεί να αναπνέει και να καταπίνει ταυτόχρονα.

10. Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα του να μπορούν να κολυμπήσουν και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους. Ωστόσο, η ικανότητα αυτή εξαφανίζεται γρήγορα.

11. Τα περισσότερα νεογέννητα θα χάσουν όλα τα μαλλιά με τα οποία γεννήθηκαν μέσα στους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες της ζωής τους.

12. Τα μωρά προτιμούν συνήθως μια γυναικεία φωνή από μια ανδρική φωνή, το οποίο μπορεί και να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι «λεπταίνουν» τον τόνο της φωνής τους όταν μιλάμε στα μωρά.

13. Τα μάτια των μωρών δεν παράγουν δάκρυα μέχρι να γίνει το μωρό μεταξύ 3 και 6 εβδομάδων.

14. Τα μωρά είναι γεννημένα να χαμογελούν! Το γνωρίζουμε διότι και τα τυφλά μωρά χαμογελούν – δεν είναι δηλαδή απλή αντιγραφή αυτού που βλέπουν.

15. Κατά τη γέννηση, ένα μωρό χρειάζεται μεταξύ πέντε και 10 λεπτά για να συνηθίσει σε κάτι καινούριο. Μόλις γίνεται 3 μηνών χρειάζεται μεταξύ 30 δευτερόλεπτα και δύο λεπτά, ενώ στους 6 μήνες, ένα μωρό προσαρμόζεται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

16. Το αν ένα μωρό θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, προσδιορίζεται περίπου 10 εβδομάδες μετά τη γέννηση του.

17. Το μόνο όργανο που είναι πλήρως ανεπτυγμένο πριν από τη γέννηση ενός μωρού είναι το εσωτερικό του αυτιού. Μέχρι τα μέσα της εγκυμοσύνης έχει φτάσει το μέγεθος ενός ενήλικα. Αντιθέτως τα μωρά γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες, οι οποίες αναπτύσσονται μέχρι τους 6 μήνες περίπου.

18. Τα Καυκάσια μωρά γεννιούνται συχνά με σκούρο μπλε ή γκρι χρώμα ματιών, όμως αυτό μπορεί θα αλλάξει πολλές φορές πριν κλείσει τα πρώτα του γενέθλια.

19. Οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να αλλάζουν τη πάνα του μωρού. Τους παίρνει λίγο πάνω από 1 λεπτό, ενώ σε μια γυναίκα μπορεί να πάρει και πάνω από 2 λεπτά. Πολύ σημαντική πληροφορία να γνωρίζετε, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο ένα μωρό αλλάζει περίπου 3.500 πάνες το χρόνο.

20. Τα μωρά γεννιούνται με 300 κόκαλα στο σώμα τους, αλλά καταλήγουν με 206 μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Όπως ένα μωρό μεγαλώνει, τα μικρά οστά ενώνονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση χτυπά τους εφήβους: Τζόγος και αλκοόλ!


Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 – 25 Μαΐου.

Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας.

«Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λαγκαδάς πάνω σε ποδήλατο


O Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Αθλητισμού της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Lagadas on Bike την Κυριακή 19 Μαΐου 2013.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες στη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης που προάγει την οικολογική συνείδηση, τον πολιτισμό και την υγεία. Για αυτό καλούμε όλους να συμμετέχουν σε μία ακόμη δράση πολιτισμού και σεβασμού στον τόπο μας.



«Μετακινούμαστε οικονομικά, γνωρίζουμε τις ομορφιές της πόλης μας, δίνουμε ανάσα ζωής στο περιβάλλον και την καθημερινότητά μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Νικόλαος Παπαδόπουλος: "Καθηγητής ογκολογίας ειδικός στην καρκινική διαγνωστική"


Ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center και διευθυντής μεταφραστικής γενετικής στο κέντρο Hopkins Ludwig. Θεωρείται ειδικός στην καρκινική διαγνωστική. Έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη της γενετικής βάσης της προδιάθεσης σε κληρονομικό καρκίνο του κόλον (HNPCC) μια από τις πιο κοινές μορφές κληρονομικού καρκίνου. Τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Έπειτα απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Johns Hopkins Medical Institutes, στον τομέα της Ογκολογίας. Δέχθηκε τη θέση του βοηθού καθηγητή στο τμήμα Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου και μελέτησε την καρκινική γενετική στο καρκίνο του προστάτη. Στη συνέχεια διετέλεσε Επιστημονικός επικεφαλής στην GMP Genetics, όπου ανέπτυξε εφαρμογές γενετικής διαγνωστικής. Η ανακάλυψη ότι μεταλλάξεις στα γονίδια MSH2, MLH1, MSH6, and PMS2 προδιαθέτουν για τον καρκίνο του κόλον, είχε μεγάλο αντίκτυπο για την κατανόηση και μοριακή κατηγοριοποίηση καρκίνων που έχουν υψηλά ποσοστά μεταλλάξεων. Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για την προ-συμπτωματική διάγνωση ατόμων με HNPCC. Ο Δρ. Παπαδόπουλος όχι μόνο ανέπτυξε διαγνωστικά, αλλά ως επιστημονικός επικεφαλής μια νέας διαγνωστικής εταιρίας ανέπτυξε μια διαγνωστική μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε γενετική αρρώστια. Αυτή την περίοδο, είναι μέλος μια ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς στην Βαλτιμόρη, που ερευνούν τη δυνατότητα διάγνωσης κι άλλων μορφών καρκίνου από το τεστ ΠΑΠ. Επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας έρευνας είναι ο Isaac Kind και σκοπός η δυνατότητα διάγνωσης και δύο άλλων μορφών καρκίνου πέραν του τραχήλου της μήτρας από το γνωστό τεστ ΠΑΠ. Κατάφεραν να ανιχνεύσουν καρκινικές μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με τους δύο τύπους καρκίνου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.


Διαβάστε περισσότερα...