Την ώρα που η αποκάλυψη της Αντζελίνας Τζολί για την προληπτική διπλή μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη κάνει τον γύρο του κόσμου, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πώς μπορούν και οι ίδιες να μάθουν αν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και αν η μαστεκτομή είναι η κατάλληλη προληπτική μέθοδος.
Απαντά η Φιορίτα Πουλακάκη , Χειρούργος Μαστού και Λέκτορας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό
Η διπλή μαστεκτομή συνίσταται ως προληπτικό μέσο;
Πρόκειται για την ενδεδειγμένο τρόπο πρόληψης εφόσον η γυναίκα διαγνωστεί πως μεταφέρει το γονίδιο BRCA 1 και BRACA 2. Είναι το καλύτερο για να προγραμματιστεί στη συνέχεια η αποκατάσταση του στήθους. Αφορά στην ταυτόχρονη αφαίρεση και στην συνέχεια ταυτόχρονη αποκατάσταση και των δύο μαστών. Μετά μπορεί να προγραμματιστεί και η ωοθηκοτομή όταν σε κάποια στιγμή της ζωής της η γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της.
Ο χρόνος που χρειάζεται για τη διαδικασία αυτή εξαρτάται από τον τύπο της αποκατάστασης και από τον σωματότυπο της γυναίκας. Είναι πολύ πιο εύκολο, για παράδειγμα, να αποκατασταθεί ένα μικρότερο στήθος. Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε πολύ κοντά στο στήθος που είχε η γυναίκα πριν την περιπέτεια αυτή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη καλύτερο. Σε ό,τι αφορά στο κόστος της μαστεκτομής και της αποκατάστασης, αυτό εξαρτάται από πού θα την κάνει κανείς.
Πόσο κοστίζει η εξέταση για την διάγνωση της γονιδιακή αυτής μετάλλαξης;
Το κόστος ανέρχεται στα 3000 ευρώ περίπου για τον πρώτο συγγενή που θα νοσήσει στη συνέχεια ακολουθούν τεστ με πολύ χαμηλότερη τιμή για τους υπόλοιπους συγγενείς. Μιλάμε για ένα ποσοστό του αρχικού ποσού (250-300 ευρώ) και βλέπουμε μόνο το συγκεκριμένο τμήμα του γονιδίου. Δυστυχώς, πρόκειται για μία εξέταση που δεν καλύπτεται από κάποιο ταμείο. Η εξέταση γίνεται σε συγκεκριμένες εταιρείες, όπου μπορεί κανείς να δώσει αίμα. Οι γιατροί στα κέντρα μαστού γνωρίζουν που πρέπει να παραπέμψουν τις γυναίκες.
Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος τρόπος ελέγχου για την ανίχνευση της μετάλλαξης BRCA 1 και BRCA 2 η οποία δεν γίνεται με το αίμα, αλλά με τη σίελο και δεν ελέγχει όλο το γονίδιο, αλλά τις γνωστές μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί στον ελληνικό πληθυσμό, στον ευρωπαϊκό πληθυσμό κ.ο.κ.
Δεν είναι σοκαριστικό για τον ασθενή να μαθαίνει πως υπάρχει τόσο υψηλή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνο του μαστού;
Ασφαλώς. Για αυτό και δεν γίνεται η εξέταση αυτή αν δεν προηγηθούν αρκετές συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός που θα ενημερώσει τον ασθενή για τις πιθανότητες που έχει, να του παρουσιάσει δηλαδή ένα έτοιμο πλάνο, μία στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα.
Πηγή: http://boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.