Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Δεκατρείς Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών σε όλη την Ελλάδα


Με το νέο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Στη σύσταση 13 Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών σε όλη την Ελλάδα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νέο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ειδικότερα, ο φορολογούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε πράξη καταλογισμού φόρου ή πράξη επιβολής οποιασδήποτε κύρωσης για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας μπορεί αν αμφισβητεί την ορθότητά της απόφασης να ζητήσει με αίτησή του στην αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών την διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Προς τον σκοπό αυτό συνιστώνται επιτροπές επιλύσεως φορολογικών διαφορών με έργο την διοικητική επίλυση των μετά από έλεγχο φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο στις εξής περιοχές:

-Στην περιφέρεια Αττικής, η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής συνίστανται τρεις επιτροπές με έδρα την Αθήνα και μία επιτροπή με έδρα τον Πειραιά.

-Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Σερρών και Χαλκιδικής συνίστανται δύο επιτροπές με έδρα την Θεσσαλονίκη.

-Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Κομοτηνή.

-Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Κοζάνη.

-Στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, και Πρεβέζης συνίσταται μία επιτροπή με έδρα τα Ιωάννινα.

-Στην περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων συνίσταται μία επιτροπή με έδρα τη Λάρισα.

-Στην περιφέρεια Ιονίου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Κέρκυρα.

- Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Πάτρα.

-Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος συνίσταται μία επιτροπή με έδρα τη Λαμία.

-Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Τρίπολη.

- Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου συνίσταται μία επιτροπή με έδρα τη Μυτιλήνη.

- Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συνίσταται μία επιτροπή με έδρα την Ερμούπολη και μία επιτροπή με έδρα τη Ρόδο.

-Στην περιφέρεια Κρήτης η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων συνίσταται μία επιτροπή με έδρα το Ηράκλειο και μία επιτροπή με έδρα τα Χανιά.

Σημειώνεται πως ανεξαρτήτως από την διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, ο υπόχρεος, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε πράξη καταλογισμού φόρου ή πράξη επιβολής οποιασδήποτε κυρώσεως για παράβαση της φορολογικής εν γένει νομοθεσίας, εφόσον το αντικείμενο τους υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ μπορεί να υποβάλλει αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά χριστουγεννιάτικων δέντρων στην Κατερίνη


Θα δοθούν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της περιοχής και σε σχολεία.
Δωρίζονται διακόσια δέντρα για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Κατερίνης καθώς και 25 ακόμη για τα δημοτικά σχολεία της περιοχής αλλά και 5 για το δήμο.

Ένα μέλος της ομάδας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του νομού Πιερίας πήρε την απόφαση να κάνει αυτή τη δωρεά για να μπορέσουν όλοι, όπως είπε, να κάνουν έστω και υποτυπωδώς Χριστούγεννα.

Πρόκειται για έλατα που βρίσκονται σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο στα σύνορα του νομού μας με την Κοζάνη, σε υψόμετρο 1.400 μ., στο οποίο στο παρελθόν φυτεύτηκαν έλατα για να πουληθούν ως Χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Η επιτροπή του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» αποδέχτηκε την πρόταση και προγραμμάτισε τα δέντρα να κοπούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα φορτωθούν στα φορτηγά και θα μεταφερθούν στην Κατερίνη με έξοδα των εθελοντών της ομάδας.

Τα δέντρα θα διατεθούν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου στους πολίτες που θα ενδιαφερθούν. Οι παραλήπτες καλούνται πάντως να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας χρόνος Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη


Οι γιατροί που το λειτουργούν είναι μια ανεξάρτητη αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, 300 μετανάστες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε απεργία πείνας διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πενήντα από αυτούς, που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Μια ομάδα αλληλέγγυων υγειονομικών στάθηκε στο πλευρό τους και φρόντισε να καλύψει ένα μεγάλο κενό: Να παρέχει περίθαλψη σε ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν έχουν πόρους είτε επειδή δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και μέσα σε ένα χρόνο το «παζλ» των ασθενών του έχει αλλάξει σχεδόν τελείως.

«Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, τα άτομα που δεχόμασταν καθημερινά ήταν γύρω στο 30% Έλληνες και 70% μετανάστες. Σήμερα έχει αντιστραφεί τελείως το ποσοστό.

Οι περισσότεροι ασθενείς μας είναι Έλληνες, ανασφάλιστοι, που έχουν χάσει τις δουλειές τους και πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν στους εαυτούς τους και στην οικογένειά τους τα βασικά» αναφέρει ο οδοντίατρος Θανάσης Κομνής, «ψυχή» του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Στις μέρες μας, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει την κατάρρευση των πάντων και μάλιστα με εκκωφαντικό θόρυβο, όπως περιγράφει ο κ.Κομνής. «Εμείς αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στη υγεία, στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους» προσθέτει.

Στην οδό Αισώπου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης δέχεται καθημερινά δεκάδες ασθενείς. Την περίθαλψή τους αναλαμβάνουν επαγγελματίες γιατροί που εργάζονται όλοι εθελοντικά. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι βασικές ειδικότητες. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει οδοντιατρική φροντίδα- μια σπάνια δυνατότητα για δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες, ακόμη και για τους ασφαλισμένους.

«Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα αρκετά επαρκές φαρμακείο και καταφέρνουμε να εμβολιάζουμε παιδιά, παρά το υψηλό κόστος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι δε δεχόμαστε χορηγίες ή φιλανθρωπίες παρά μόνο προσφορές που έχουν την έννοια της αλληλεγγύης. Δεν διαφημίζουμε και δε θέλουμε εξαρτήσεις ενώ εκτιμούμε ότι η φιλανθρωπία έχει τη χροιά της ανισότητας» υπογραμμίζει ο κ.Κομνής.

Οι γιατροί που το λειτουργούν είναι μια ανεξάρτητη αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα.

Ένας τρόπος να συγκεντρώσουν έσοδα είναι και οι γενέθλιες εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει για το τριήμερο: Έκθεση φωτογραφίας στο Καφενείο των Συνταξιούχων (στο λιμάνι, 23-25 Νοεμβρίου), παρουσίαση του ημερολογίου τους για το 2013 (Αποθήκη Δ΄, Λιμάνι, 20.00, 23/11) και συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου απόψε στις 21.00, στην Αποθήκη 7, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Είχε καρκίνο και οι γονείς της πίστευαν ότι έχει ανορεξία


Η 11χρονη Abigail πάλεψε τη νόσο για δύο χρόνια.
Η Abigail Lightbown διαγνώστηκε με στομαχικές διαταραχές και ο γιατρός της χορήγησε φάρμακα για τα οξέα στο στομάχι της, όταν σε ηλικία 9 ετών άρχισε να χάνει δραστικά βάρος.

Η μητέρα της Bernie Lightbown και ο πατέρας της Gary άκουγαν την κόρη τους κάθε πρωί να κάνει εμετό μέσα στο μπάνιο, όμως πίστευαν ότι το έκανε επίτηδες για να χάσει βάρος και να μοιάσει «στις αδύνατες celebrities».

Επτά μήνες μετά όμως η μικρή Abigail από το Bolton είχε χάσει ήδη τέσσερα κιλά και ύστερα από ένα λιποθυμικό επεισόδιο εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο για μαγνητική τομογραφία. Οι γιατροί τότε εντόπισαν όγκο στον εγκέφαλό της.



Πάλεψε με την αρρώστια για δύο χρόνια και λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για το γυμνάσιο οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε όλο της το σώμα και δεν ήταν πλέον εγχειρήσιμος.



Η Abigail πέθανε στις αρχές του μήνα.

Τώρα οι γονείς της αποφάσισαν να πουν την ιστορία της, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να το ενημερώσουν για τα συμπτώματα του καρκίνου στον εγκέφαλο.



«Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν είχε κάνει την επέμβαση νωρίτερα. Πιστεύαμε ότι είχε διατροφική διαταραχή, όμως ο καρκίνος του εγκεφάλου “σκοτώνει” περισσότερες γυναίκες κάτω από τα 35 απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού ή οποιαδήποτε άλλη μορφή. Είναι σοκαριστικό ότι δε γίνονται πολλές εκστρατείες ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα για τον καρκίνο του μαστού. Είμαστε πολύ περήφανοι για την κόρη μας» είπαν οι γονείς της.



Διαβάστε περισσότερα...

Φονική πυρκαγιά σε εργαστήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες


Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά ακόμη προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργαστήριο, όπου απασχολούνταν άτομα με ειδικές ανάγκες στο Titisee-Neustadt στη Γερμανία.

Η φωτιά ξεκίνησε από μια έκρηξη σε ένα χώρο αποθήκευσης, και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη μονάδα επεξεργασίας ξύλου.

Πυροσβέστες με αντιασφυξιογόνες μάσκες μπόρεσαν να διασώσουν αρκετούς ανθρώπους που απασχολούνταν στο εργαστήριο αυτό, ανάμεσά τους άτομα με αναπηρία και μέλη του προσωπικού, από το φλεγόμενο κτίριο.



Περίπου 120 άτομα με νοητική αλλά και άλλες αναπηρίες απασχολούνταν στο εργαστήριο αυτό, που διευθύνεται από την φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.



Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν από τις γύρω περιοχές στο σημείο της καταστροφής, ενώ και ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.















Διαβάστε περισσότερα...

Η «μέθοδος καγκουρό» αναπτύσσει τον εγκέφαλο των πρόωρων


Σημαντική η δερματική επαφή με τη μητέρα και τον πατέρα.
Στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των πρόωρων βρεφών συμβάλει η δερματική επαφή με τη μητέρα και τον πατέρα στις νοσοκομειακές μονάδες νεογνών, σύμφωνα με τον Ούλριχ Φέγκελερ, εκπρόσωπο της Εταιρείας Παιδιατρικής και Ιατρικής Νέων της Γερμανίας.

Η τεχνική αυτή, κατά την οποία το μωρό ξαπλώνει γυμνό στο γυμνό στήθος της μητέρας ή του πατέρα, είναι γνωστή ως «μέθοδος καγκουρό».

«Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 33η εβδομάδα της κύησης συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται όταν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος της κύησης», τόνισε ο Φέγκελερ, σύμφωνα με τον οποίο η δερματική επαφή φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών.

«Οι χτύποι της καρδιάς των γονιών και η ζεστασιά του δέρματος φαίνεται ότι προκαλεί ερεθίσματα ανάλογα με αυτά που δέχεται το βρέφος στη μήτρα της μητέρας του», τόνισε ο Φέγκελερ.

Καναδική έρευνα, η οποία συνέκρινε, στην ηλικία των 15 ετών, παιδιά που γεννήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του πλήρους χρόνου της κύησης με παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και είτε παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα ή εφαρμόσθηκε η μέθοδος του καγκουρό σ΄αυτά, έδειξε ότι στα παιδιά στα οποία εφαρμόσθηκε η μέθοδος οι λειτουργίες του εγκεφάλου- η εγκεφαλική κινητική λειτουργία και ο συντονισμός ανάμεσα στα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια-είναι ανάλογες με αυτές στα παιδιά της πρώτης ομάδας. Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα παιδιά που έμειναν στη θερμοκοιτίδα ήταν χειρότερα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέθοδος ηρεμεί γρήγορα τα πρόωρα βρέφη και τούς δημιουργεί ασφάλεια με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα δυσάρεστες εμπειρίες όπως η αιμοληψία από τη φτέρνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολείο για ψεύτες


Εκπαιδεύει τους μαθητές να λένε έξυπνα και πιστευτά ψέματα.
Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν σκληρές τιμωρίες σε περίπτωση που πιαστούν από τους γονείς τους να ψεύδονται. Ωστόσο, ο κανόνας που απαγορεύει τα ψέματα σε παιδιά, ανατρέπονται πλήρως σε ένα σχολείο στην Αγγλία, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται… στο ψέμα!

Πρόκειται για το Perse School στο Κέμπριτζ, όπου οι μαθητές μπορούν να αποφύγουν τις τιμωρίες με έναν όρο: να σκεφτούν άμεσα -μέσα σε 10 δευτερόλεπτα- μια έξυπνη και λογική διαιτολόγια που να εξηγεί την προβατική τους συμπεριφορά.

«Είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για τη ζωή να μπορείς να ξεφύγεις όταν βρίσκεσαι στριμωγμένος άμεσα», εξηγεί ο διευθυντής Ed Elliott στο BBC.

Απέναντι στις κατηγορίες που του επιρρίπτουν ότι η μέθοδος είναι αντιπαιδαγωγική, ο Elliott αμύνεται λέγοντας ότι η τακτική αυτή αναπτύσσει τις επικοινωνιακές δυνατότητες των παιδιών.

«Σαν διευθυντής μου αρέσει να χρησιμοποιώ το ρόλο μου, προκειμένου να δημιουργήσω μια εύστροφη, με επικοινωνιακές ικανότητες και αντίληψη γενιά, προσφέροντας στους μαθητές που έχουν διαπράξει ένα ελαφρύ παράπτωμα 10 δευτερόλεπτα να σκεφτούν κάτι για να δικαιολογήσουν την πράξη τους», δήλωσε ο Elliott.

Σύμφωνα με το διευθυντή αυτές είναι οι ικανότητες που επιτρέψουν στους μαθητές να τα καταφέρουν και να πετύχουν σαν επιχειρηματίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση το μέτρο της συλλογής αποδείξεων


Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που στάλθηκε στα κόμματα.
Εγκαταλείπει η Κυβέρνηση το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλίας για συλλογή αποδείξεων μέσω ειδικής κάρτας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης ως προς την είσπραξη του ΦΠΑ.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που απεστάλη στα κόμματα, και το οποίο αφήνει μετέωρο το τι θα συμβεί τελικά με τη συλλογή των αποδείξεων.

Οι αρχικές προτάσεις που εξέταζε η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας προέβλεπαν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα έπρεπε να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του μέχρι τις 42.000 ευρώ. Δηλαδή για ποσό εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ, οι αποδείξεις δεν θα μπορούσαν να υπερβαίνουν πλέον το ποσό των 10.500 ευρώ. Εάν συγκεντρώνονταν λιγότερες αποδείξεις θα επιβαλλόταν ποινή - φόρος 21% επί της διαφοράς, έναντι ποινής 10% σήμερα.

Κάποιες πληροφορίες μιλούν για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων ώστε να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το θέμα των αποδείξεων υπό το πρίσμα της θέσπισης κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς λαμβάνετε φοιτητικό στεγαστικό επίδομα


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.
Το δικαίωμα να αιτηθούν φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στέγασης λαμβάνοντας το ποσό των 1.000 ευρώ έχουν οι οικογένειες όλων εκείνων που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την κύρια κατοικία τους αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ κάνοντας τη σχετική αίτηση.

Αυτό που προβλέπει η νομοθεσία είναι ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ δίδεται στους γονείς προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης και για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι οικογένειες λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα για το προβλεπόμενο διάστημα των σπουδών. Για να χορηγηθεί στους φοιτητές πρέπει εκείνοι να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους ή είναι ορφανοί ή οι γονείς τους μένουν στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Οι φοιτητές πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι ή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πρέπει να μένουν σε ενοίκιο σε διαφορετική πόλη από αυτήν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς τους και φυσικά δεν πρέπει (για την πόλη που σπουδάζουν) να έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία.

Πάντως, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Οι γονείς υποχρεούνται να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις τους στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους.
Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβληθεί και αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία που βρίσκεται σε πόλη άλλη από αυτήν στην οποία κατοικεί η οικογένειά του.

Σε περίπτωση που φοιτητές συγκατοικούν, θα πρέπει στο μισθωτήριο συμβόλαιο να εμφανίζονται όλοι οι μισθωτές και σε περίπτωση που οι σπουδαστές μένουν σε ξενοδοχείο οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ' αυτό καθώς και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργασιακά: 18 κρυφές ανατροπές


Φως σε όλες τις «κρυφές» αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα ρίχνει η Real news.

Με εννέα ερωτήσεις για το ασφαλιστικό και εννέα για τα εργασιακά, απαντά με τη σφραγίδα του εργατολόγου-καθηγητή Αλέξη Μητροπούλου στα σημαντικότερα ερωτήματα των αναγνωστών της για τις ανατροπές που έρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο ύψος των συντάξεων, αλλά και στην περικοπή των εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζονται όλες οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τα ΒΑΕ και οι μητέρες με ανήλικα. Παράλληλα, παρουσιάζει και τις συνέπειες του εργασιακού «Αρμαγεδδώνα» που αναμένεται σταδιακά να πλήξει όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συμπιέζοντας περαιτέρω τις μισθολογικές τους απολαβές.

Πατήστε εδώ να δείτε όλο το δημοσίευμα της Real news.


Διαβάστε περισσότερα...

350.000 άνεργοι του 2012 χωρίς θέρμανση


Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να ληφθεί υπόψιν, ως κριτήριο για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, το ότι 350.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο 2012. Αντιθέτως, οι άνεργοι του 2012, βάσει του εκκαθαριστικού του 2011 δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

Κι όμως, χρειάζονταν μια απλή διασταύρωση στοιχείων με τον ΟΑΕΔ, όπως είπε νωρίτερα στον Antenna ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.





Διαβάστε περισσότερα...

Ρωτούν για τα παιδιά εκτός γάμου


Το θέμα της διαδικασίας με την οποία γίνεται η αναγνώριση των παιδιών γεννημένων χωρίς γάμο φέρνουν στην βουλή με ερώτησή τους πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αναφέρουν:

"Σύμφωνα με το άρθρο 1476 του Αστικού Κώδικα, η εκούσια αναγνώριση παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων του γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου.

Επειδή η παραπάνω διαδικασία είναι δαπανηρή (το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ) και χρονοβόρα, και καθώς ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι σημαντικές για την καθημερινότητα του πολίτη,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να εξετάσουν τη θεσμική κατοχύρωση της αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο µε απλή αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα στο ληξιαρχείο, µε την παρουσία και συναίνεση της μητέρας, όπως έχει προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη;"

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Μαρία Γιαννακάκη, Πάρις Μουτσινάς, Κατερίνα Μάρκου, Μαρία Ρεπούση και Νίκος Τσούκαλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για σύνταξη


Συνωστίζονται οι εργαζόμενοι για αίτηση συνταξιοδότησης, με τον φόβο να εγκλωβιστούν στις νέες ρυθμίσεις. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 20-30% το τελευταίο δίμηνο, την ώρα βέβαια βέβαια που τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο "κόκκινο".






Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα μας χαζεύει


Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές. Καταστρέφει όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος μας. Καταστρέφει πνεύμονες, καρδιά, αρτηρίες, στομάχι, τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τα πάντα. Όμως μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το κάπνισμα βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και τις νοητικές μας ικανότητες...

Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Άλεξ Ντρέγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Ageing", μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν για 8 χρόνια την υγεία του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μετά τα 50 τους. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα πήραν μέρος και σε μια σειρά από νοητικά τεστ που γινόντουσαν ανά τακτά διαστήματα, τα οποία έδειχναν για τους καπνιστές μια σταθερή πτώση (ελάχιστη μεν αλλά συνεχή) των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Το κάπνισμα εμφανίστηκε ως βασικός παράγων που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ο επικεφαλής δρ Άλεξ Ντρέγκαν, δήλωσε ότι: “η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του νου”.


Διαβάστε περισσότερα...

5 τρόποι να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου


Ζήτησε συμπαράσταση από ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου
Μια καλή κουβέντα από έναν άνθρωπο που σε αγαπά μπορεί να αμέσως να σου φτιάξει τη διάθεση και να εξαφανίσει όλα τα μαύρα συννεφάκια που έχουν σταθεί πάνω από το κεφάλι σου. Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες για το πώς αισθάνεσαι. Πολλές φορές η διάθεση αλλάζει προς το καλύτερο όταν μιλήσεις με έναν δικό σου άνθρωπο.

Πρόσεχε την υγεία σου
Η σωματική και η ψυχολογική κατάσταση έχουν άμεση σχέση με την αυτοεκτίμηση. Όταν προσέχεις το σώμα σου, βελτιώνεις και την προσωπική σου εικόνα. Επίσης κανόνισε ένα ραντεβού για τσεκ απ στο γιατρό που έχεις παραμελήσει να το κάνεις εδώ και καιρό. Βάλε στόχους. Από το να κόψεις το κάπνισμα, μέχρι να πάρεις προαγωγή στη δουλειά σου.

Ξόρκισε τις αρνητικές σκέψεις
Προσπάθησε να σκεφτείς πόσες φορές την ημέρα σκέφτεσαι αρνητικά πράγματα. Θα εκπλαγείς. Αντιμετώπισε όλα τα αρνητικά πράγματα που λες και σκέφτεσαι. Ρώτησε τον εαυτό σου αν όλα αυτά σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Μήπως υπάρχει σοβαρός λόγος να μη σκέφτεσαι αρνητικά; Βεβαίως και υπάρχει. Και ο λόγος είσαι εσύ. Ξόρκισε λοιπόν τις αρνητικές σου σκέψεις!

Βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη
Ένας τρόπος για να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου είναι να βοηθάς άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει πως θα τους αφήσεις να σε εκμεταλλευτούν. Απλά, όταν προσφέρεις την βοήθεια σου, αυτόματα αισθάνεσαι χρήσιμος στον κόσμο. Το να βοηθήσεις ένα ηλικιωμένο να περάσει το δρόμο ή φτιάξεις μια σούπα σε ένα φίλο σου που είναι άρρωστος, μπορεί να μην ακούγονται σημαντικά, αλλά να είσαι σίγουρη πως θα κάνουν καλό και στους άλλους, αλλά και σε σένα.

Κάνε κάτι που αποφεύγεις
Όταν αποφεύγεις κάτι, αυτόματα αγχώνεσαι, στεναχωριέσαι και έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο λόγος που συνήθως αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι είναι τα αρνητικά συναισθήματα που θα μας κατακλύσουν. Προσπάθησε να κάνεις το αντίθετο. Εκεί που απέφευγες να συμμαζέψεις το βουνό από χαρτιά που έχουν θρονιαστεί εδώ και μήνες στο γραφείο σου, πάρε την απόφαση και κάντο. Θα δεις πόσο όμορφα θα αισθανθείς μετά.

Το παραπάνω κείμενο έχει γραφτεί από την Julie Cohen, η οποία είναι ειδική σύμβουλος γάμου. Επίσης ειδικεύεται στην παιδοψυχολογία και διατηρεί ιατρείο στο Los Angeles.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το NowDoctor δίπλα στους καρκινοπαθείς


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με την υποστήριξη του NowDoctor (www.nowdoctor.gr) ως χορηγού επικοινωνίας, διοργανώνει την 9η Επιστημονική Ημερίδα του με θέμα: «Καρκίνος… Μπορεί να νικηθεί» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από το χώρο της υγείας θα σας ενημερώσουν για τις εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσής μας και μετά την ενημερωτική ομιλία για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών / Αιμοποιητικών Κυττάρων, για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής, στη Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών.

Τα δείγματα θα ληφθούν από Ιατρούς Αιματολόγους, με τους οποίους θα μπορείτε να συζητήσετε και να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μας η συμμετοχή σας στις επιστημονικές και στις κοινωνικές εκδηλώσεις της ημερίδας.

To NowDoctor είναι το νέο Ελληνικό εργαλείο στο διαδίκτυο, που επιτρέπει την ΔΩΡΕΑΝ αναζήτηση ιατρικού ραντεβού με ένα κλικ από την οθόνη του υπολογιστή. Με το NowDoctor η διαδικασία αναζήτησης ιατρικού ραντεβού δεν κοστίζει τίποτα και ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις λεπτά!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.anticancerath.gr ή επικοινωνήστε με την κυρία Ζωή Γραμματόγλου στο 210-6468222 και 697-9529571.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για το NowDoctor επικοινωνείτε στο 210-8788090 ή επισκεφθείτε το www.nowdoctor.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

-"Γιατρέ πονάω" -"Σχόλασα"...


Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλει ότι η γυναίκα του πήγε στο ΙΚΑ Άνω Λιοσίων καθώς πάσχει από γαστρεντερίτιδα, αλλά η γιατρός στο παθολογικό τμήμα δεν την εξέτασε λέγοντάς της ότι σχόλασε...

Ο καταγέλλων, μάλιστα, συμπληρώνει ότι η γιατρός τους είπε να κλείσουν ραντεβού με τον ελεγκτή γιατρό. Για πότε; Για τις... 31 Δεκεμβρίου!


Διαβάστε περισσότερα...

Το σχολείο του ...ψέματος!


Οι μαθητές του σχολείου "Perse of Cambridge" στη Βρετανία, μπορούν να αποφύγουν την τιμωρία, σε κάποιο παράπτωμά τους, αν πουν το καλύτερο …ψέμα, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα!

Όχι δεν διαβάζετε λάθος. Μάλιστα όποιος μαθητής, πει το καλύτερο και εξυπνότερο ψέμα, ενδέχεται να έχει και καλύτερους βαθμούς στο τρίμηνο.

Οι μαθητές στο βρετανικό σχολείο μπορούν να αποφύγουν την τιμωρία σε ήσσονος σημασίας αδικήματα εάν καταφέρουν να πουν… το καλύτερο ψέμα, και μάλιστα μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα! Όσο πιο έξυπνες και γρήγορες είναι οι δικαιολογίες τους για κάποιο παράπτωμα τόσο περισσότερα… μπόνους παίρνουν, τα οποία μεταφράζονται όχι μόνο σε «συγχώρεση» αλλά και σε βαθμούς.

Ο διευθυντής Ed Elliott, μιλώντας στο BBC, είπε σχετικά: «Είναι κι αυτό ένα μάθημα ζωής που ενισχύει παράλληλα και τις δεξιότητες επικοινωνίας των παιδιών. Επιθυμώ να δημιουργήσω στα παιδιά μια γρήγορη σκέψη, να ενισχύσω την… ετοιμολογία τους. Η αποφυγή της τιμωρίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουν μια ιστορία, να πουν μια σύντομη δικαιολογία".

Πολλοί γονείς αντιδρούν αυτή τη φιλοσοφία του διευθυντή, κατηγορώντας τον ότι «προετοιμάζει τους πολιτικούς της επόμενης γενιάς». Κατά άλλους, η λογική αυτή αποτελεί μια λαμπρή ιδέα και χαρακτηρίζεται ως ένα είδος ρητορικής και όχι ψέμα. Φαινόμενα των καιρών…


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Λήγει η προθεσμία


Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, ολοκληρώνεται η διαδικασία της καταγραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταγραφούν (στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης) και, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιανουάριο 2013.

Για την καταγραφή απαιτείται η φυσική παρουσία των συνταξιούχων, ενώ, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΓΑ, δεν θα δοθεί παράταση λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της καταγραφής.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι για τη διευκόλυνση της καταγραφής των συνταξιούχων, που δεν έχουν παραλάβει την ενημερωτική επιστολή υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) «Εκτύπωση Ενημερωτικής Επιστολής Καταγραφής Παρουσίας Συνταξιούχων», μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν την επιστολή καταχωρώντας τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ) και τον ΑΜΚΑ.

Για τους συνταξιούχους, που στην ενημερωτική επιστολή δεν είναι συμπληρωμένος ο ΑΦΜ ή ο ΑΦΜ είναι λανθασμένος, υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, «Δήλωση ΑΦΜ για συνταξιούχους προς καταγραφή», μέσω της οποίας μπορούν να καταχωρήσουν τον σωστό ΑΦΜ και να εκτυπώσουν την επιστολή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές... ομορφαίνει τον κόσμο


Τη δράση της καφεΐνης μελετούν γερμανοί επιστήμονες.
Μπορεί η καφεΐνη να μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με πιο θετικό μάτι; Ναι υποστηρίζει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Την δράση της καφεΐνης στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πράγματα –θετικά και αρνητικά – και λειτουργούν αποφάσισαν να μελετήσουν γερμανοί επιστήμονες. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γρηγορότερα και ταχύτερα θετικές λέξεις, εικόνες και ήχους.

«Τι προκαλεί λοιπόν αυτή τη διαφοροποίηση;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Λαρς Κάλτσινγκ πειραματικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ruhr της Γερμανίας.

Ζήτησε λοιπόν από 66 εθελοντές να αποφασίσουν γρήγορα και με ακρίβεια κατά πόσο οι αλληλουχίες γραμμάτων που έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή ήταν πραγματικές λέξεις ή όχι. Οι μισοί εθελοντές είχαν πάρει ένα δισκίο λακτόζης που δεν επηρέασε τα αποτελέσματα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πάρει δισκία καφεΐνης (200 mg) 30 λεπτά πριν το τεστ. Τα δισκία περιείχαν ποσότητα καφεΐνης ίση με δύο-τρία φλιτζάνια καφέ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι εθελοντές που είχαν πάρει δισκία καφεΐνης ήταν πιο ακριβείς κατά 7% ως προς την αναγνώριση των θετικών λέξεων έναντι των άλλων. Καμιά επίδραση δεν καταγράφηκε ως προς τις συναισθηματικά ουδέτερες ή αρνητικές λέξεις.

Αυτό δείχνει ότι αν και η καφεΐνη βελτιώνει τις πνευματικές δεξιότητες «η μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να αφορά μόνο συγκεκριμένους τύπους διεγερτών, όπως μόνο τις θετικές λέξεις», σύμφωνα με τον καθηγητή Κάλτσινγκ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη πιθανόν να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας την δραστηριότητα της ντοπαμίνης, η οποία σχετίζεται με την ανταμοιβή, τη δημιουργικότητα, την παρόρμηση και την εξάρτηση. Δεδομένου ότι η καφεΐνη φάνηκε να ενισχύει την αισιοδοξία/θετικότητα, η μελέτη εμμέσως υποστηρίζει ότι η πηγή της θετικότητας βρίσκεται στην ντοπαμίνη.

Επόμενες έρευνες θα εστιάσουν με τη βοήθεια εγκεφαλικών απεικονίσεων στην σχέση της ντοπαμίνης με την θετική σκέψη και στο κατά πόσο η καφεΐνη βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει αισιόδοξες φυσιογνωμίες ή εικόνες.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε στο καλάθι λαχανικά του φθινοπώρου


Μάθετε τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Στα φθινοπωρινά λαχανικά συμπεριλαμβάνονται το μπρόκολο, τα πράσα, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η γλυκοπατάτα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα σχετικά άγνωστο λαχανικό του φθινοπώρου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (3-4γρ/100γρ) βιταμίνης Α, C, K, B6 και φυλλικού οξέος, ενώ επίσης παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιγότερο αλάτι. Η θερμιδική αξία τους είναι σχετικά χαμηλή (ένα φλιτζάνι βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών =55 θερμίδες), επομένως μπορούμε εύκολα να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.

Η συμβουλή: Κόψτε στη μέση λαχανάκια Βρυξελλών και ψήστε τα στο φούρνο ή στη σχάρα. Αντί για ένα dressing που θα σας προσδώσει θερμίδες, προσθέστε καλύτερα 1 κ.σ ελαιόλαδο η οποία δεν θα σας δώσει πάνω από 120 θερμίδες, λίγο σκόρδο και καλή σας απόλαυση.

Σπανάκι: Ίσως οι περισσότεροι να το έχουμε συνδέσει με το γνωστό καρτούν των παιδικών μας χρόνων, τον Ποπάι, όμως τα συστατικά του είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης A, C, E, K και αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι δεν θα μας δώσει περισσότερες από 10 θερμίδες, ενώ 1 φλ βρασμένο θα μας δώσει 40 θερμίδες. Επομένως αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή είτε ως μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σούπες), είτε σε πίτες (σπανακόπιτα) είτε ως ωμό σε διάφορες σαλάτες.

Γλυκοπατάτα: Ένα αμυλούχο λαχανικό που στη χώρα μας δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Τρώγεται βραστή, ψητή ή σκέτη σε γαρνιτούρες ή ορεκτικά. Καλλιεργείται στη χώρα μας στην Πελοπόννησο και σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α,C, E, B6 ενώ έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Θερμιδικά μια μέτρια γλυκοπατάτα αποδίδει 100-120 θερμίδες.

Η συμβουλή: Αλέστε γλυκοπατάτα και διάφορα λαχανικά της επιλογής σας, προσθέστε ζωμό λαχανικών ή κότας κ φτιάξτε μια ζεστή ή κρύα σούπα γλυκοπατάτας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος από το πρώτο ευρώ στα ενοίκια


Ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.
Φόρο στα ενοίκια που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο με αυτοτελή κλίμακα φορολόγησης προβλέπει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων επιβαρύνουν έως και κατά 1.820 ευρώ όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια και φορολογούνταν έως σήμερα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ για την ίδια κατηγορία φορολογουμένων προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 70.000 ευρώ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η νέα κλίμακα της φορολόγησης των ενοικίων οδηγεί σε σημαντικές ελαφρύνσεις όσους εισπράττουν πολύ υψηλά ενοίκια.

Βάσει της προτεινόμενης κλίμακας από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.

Υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν και μισθωτοί - συνταξιούχοι που εισπράττουν συγκριτικά μικρά ποσά από ενοίκια.

Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια και μισθούς ύψους 12.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια, εφέτος επιβαρύνεται με φόρο 700 ευρώ.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές τα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (φόρος 570 ευρώ) και τα 2.000 ευρώ των ενοικίων με συντελεστή 10% θα οδηγήσουν σε επιπλέον φόρο 200 ευρώ και συνολικά η επιβάρυνση θα φθάσει στα 770 ευρώ ή 70 ευρώ παραπάνω.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για έναν επιτυχημένο θηλασμό


Όσα πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα.
Πολλές μητέρες θεωρούν το θηλασμό ως την πιο συναρπαστική πράξη της μητρότητας, ειδικά την πρώτη φορά που ταΐζουν το μωρό τους με αυτό τον τρόπο. Αφού έχουμε αναφέρει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς για ό,τι αφορά το θηλασμό: μπορεί να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στο κόσμο, αλλά δεν έρχεται πάντα φυσιολογικά.

Στο παρελθόν, οι πιο μεγάλες μητέρες δίδασκαν της νέες μαμάδες πώς να θηλάσουν το μωρό τους και ερχόταν «φυσιολογικά» γιατί κάποιος τους έδειχνε τον τρόπο.

Σήμερα πολλές μαμάδες παρακολουθούν μαθήματα για το θηλασμό στο νοσοκομείο αφού γεννήσουν. Δυστυχώς αυτό το σύντομο μάθημα μπορεί να μην είναι αρκετό. Ο θηλασμός θέλει εξάσκηση και υπομονή.

Αν έχετε οποιαδήποτε πρόβλημα ή το παιδί σας δεν ακουμπάει καλά ή πονάτε, ζητήστε βοήθεια από άλλες μαμάδες, από τη μαία σας, κάντε ένα επιπλέον σεμινάριο στο νοσοκομείο ή σε κάποιο κέντρο υποστήριξης.

Ο θηλασμός κάνει καλό στο μωρό και σε εσάς. Αλλά πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και όχι κάτι που σας αγχώνει και σας πονάει.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε επιτυχία στο θηλασμό:

- Ξεκινήστε νωρίς. Αν είναι δυνατόν, θηλάστε το μωρό σας το αργότερο μία ώρα μετά τη γέννα, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και έχει έντονη επιθυμία να φάει. Ακόμα και αν το σώμα σας δεν έχει παράγει ακόμη γάλα, το στήθος σας έχει πρωτόγαλα, ένα λεπτό υγρό που περιέχει αντισώματα.

- Άνετη θέση. Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ανοιχτό, με τις θηλές σας βαθιά μέσα στο στόμα του. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να πονάτε αργότερα.

Η νοσοκόμα, η μαία σας ή κάποιος άλλος με γνώση πάνω στην εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θέση για το θηλασμό. Αν πονάτε πολύ, υπάρχει η πιθανότητα η θηλή να μην είναι αρκετά πίσω στο στόμα του μωρού.

- Θηλάστε όταν το ζητάει. Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν πολύ συχνά, περίπου κάθε δύο ώρες, και όχι με αυστηρό πρόγραμμα. Το να θηλάζετε το μωρό σας όποτε το ζητάει θα ενεργοποιήσει το στήθος σας για να παράγει περισσότερο γάλα.

Αργότερα μπορείτε να προβλέψετε καλύτερα τη ρουτίνα θηλασμού του μωρού σας. Αλλά το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα από το γάλα φόρμουλα και έτσι τα μωρά που θηλάζουν πολλές φορές τρώνε πιο πολύ από εκείνα που τρώνε με το μπιμπερό.

- Να περιμένετε κάποια διόγκωση. Ως νέα μαμά, συνήθως θα παράγετε πολύ γάλα, που μπορεί να κάνει το στήθος μεγάλο και να πονάει για μερικές ημέρες.

Για να απαλλαχτείτε από αυτό θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας συχνά και όποτε σας το ζητάει, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα και να εφαρμόζετε υγρές, ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας για να ανακουφίσετε τον πόνο.

- Πείτε «όχι» στο συμπλήρωμα. Μη δώσετε στο μωρό σας νερό με ζάχαρη ή άλλα υγρά αν νομίζετε πως δεν παράγετε αρκετό γάλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρεξη του μωρού σας για το μητρικό γάλα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του γάλακτός σας.

Όσο πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγετε. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

- Καθυστερήστε τις τεχνητές θηλές. Είναι προτιμότερο να περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες πριν δώσετε στο μωρό σας πιπίλα για να μην μπερδευτεί. Οι θηλές της πιπίλας είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Ακόμη και το μπιμπερό μπορεί να μπερδέψει το μωρό σας και να δυσκολέψει ο θηλασμός.

- Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού. Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού για να ελαττώσετε τους λεκέδες γάλακτος που μπορούν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση ανάμεσα στα γεύματα.

- Σάλια. Είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά να φτύνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

- Στέγνωμα. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα ή μέχρι να συνηθίσουν οι θηλές σας, στεγνώστε τις μετά από κάθε θηλασμό, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και τη μόλυνση. Αν δημιουργηθεί κάποιο «σκάσιμο» στις θηλές, μπορείτε να τις καλύψετε με μητρικό γάλα για να βοηθήσετε την επούλωση.

- Προσοχή στις μολύνσεις. Συμπτώματα μιας μόλυνσης στο στήθος μπορεί να είναι ο πυρετός, οι επώδυνες φυσαλίδες και οι κοκκινίλες στο στήθος. Αν έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση.

- Σωστή διατροφή και ξεκούραση. Για την παραγωγή αρκετού ποιοτικού γάλακτος πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και να πίνετε έξι με επτά ποτήρια υγρών.

Επίσης, πρέπει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψετε φλεγμονές στο στήθος, που επιδεινώνονται από την κούραση.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στις δαπάνες διαβίωσης




Τι θα ισχύσει για το νέο έτος.
Μειώσεις έως 20% στα τεκμήρια των Ι.Χ αυτοκινήτων 1.200-1.600 κυβικών εκατοστών προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης που αφορούν σε πισίνες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη και θα ισχύσουν από το 2013.

Σήμερα η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης έχει ως εξής:

Κυβικά εκατοστά Ι.Χ.              Ισχύουσα ετήσια αντικειμενική δαπάνη - Οικ. έτος 2012


-Μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά        4.000 ευρώ     
-1.200 - 2.000 κυβικά εκατοστά      + 600 ευρώ/100 κ.ε. 
-2.000 - 3.000 κυβικά εκατοστά     + 900 ευρώ/100 κ.ε.
-3.000 κυβικά εκατοστά και άνω    + 1200 ευρώ/100 κ.ε.

Με τις προωθούμενες αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα τεκμήρια των Ι.Χ. ευνοούνται οι κάτοχοι επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά. Συγκεκριμένα τα προτεινόμενα νέα τεκμήρια για τα Ι.Χ έχουν ως εξής:

Κυβικά εκατοστά                     Προτεινόμενη ετήσια αντικειμενική δαπάνη (ευρώ) -


Μέχρι 1.200                              3.200
-1.200-1.600                              +480/100 κ.ε
-1.600-2.000                              +600/100 κ.ε
-2.000-3.000                              +900/100 κ.ε
-3.000 και πάνω                         +1.200/100 κ.ε

Στους συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα. Αν τελικώς ισχύσουν οι αλλαγές το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών θα διαμορφωθεί σε 5.120 ευρώ από 6.400 ευρώ.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται ως εξής:

Κύρια κατοικία
Τετραγωνικά μέτρα α' κατοικίας        Ισχύουσα ετήσια αντικειμενική δαπάνη - Οικ. έτος 2012


-Μέχρι 80 τ.μ.                                       40 ευρώ το τ.μ.
-81-120 τ.μ.                                          65 ευρώ το τ.μ.
-121-200 τ.μ.                                       110 ευρώ το τ.μ.
-201 - 300 τ.μ.                                     200 ευρω το τ.μ.
-300 τ.μ. και άνω                                 400 ευρώ το τ.μ.

Έτσι, για κύρια κατοικία 70 τ.μ., η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής: 70 τ.μ. X 40 ευρώ/τ.μ. = 2.800 ευρώ. Για κύρια κατοικία 90 τ.μ., η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής: 80 τ.μ. Χ 40 ?/τ.μ. + 10 τ.μ. x 65 ευρώ/τ.μ. = 3.200 + 650 = 3.850 ευρώ.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών, καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, ορίζεται στο 50% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην περίπτωση της κύριας κατοικίας.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, ορίζεται όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που τους βαρύνουν εκτιμάται με βάση το κόστος τελών ελλιμενισμού, ασφαλίστρων, καυσίμων, συντήρησης και πρακτόρευσης και ορίζεται, ανάλογα με τα μέτρα ολικού μήκους του σκάφους, ως εξής:

Ολικό μήκος              Ισχύουσα ετήσια αντικειμενική δαπάνη - Οικ. έτος 2012
 

-Μέχρι 5 μέτρα                  4.000 ευρώ
-Πάνω από 5 μέτρα         + 2.000 ευρώ το μέτρο

Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου υπολογίζεται κλιμακωτά πάνω από τα 5 μέτρα και για κάθε επιπλέον των 5 μέτρο, σε αντίθεση με τα όσα ίσχυσαν κατά την περσινή χρονιά. Έτσι, για παράδειγμα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για το οικονομικό έτος 2012 για ένα ταχύπλοο 4 μέτρων θα είναι 4.000 ευρώ, για ένα ταχύπλοο 6 μέτρων θα είναι 6.000 ευρώ (4.000 + 1 x 2.000) ενώ για ένα ταχύπλοο 10 μέτρων θα είναι 14.000 ευρώ (4.000 + 5 x 2.000).

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν μαζί τους και τους βαρύνουν, η οποία ορίζεται ως εξής:

Ίππους ισχύος κινητήρα     Ετήσια αντικειμενική δαπάνη
 

-0-150                                   65.000 ευρώ
-150 και άνω                             500 ευρώ για κάθε ίππο

Παρατηρείται ότι, για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα καθώς και ελικόπτερα με ισχύ κινητήρα μέχρι 150 ίππους η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι σταθερή και ίση με 65.000 ευρώ. Από 150 ίππους και άνω, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαμορφώνεται κλιμακωτά. Έτσι, για ένα αεροσκάφος με ισχύ κινητήρα 140 ίππους, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι 65.000 ευρώ ενώ για ένα αεροσκάφος με ισχύ κινητήρα 162 ίππους, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι 65.000 ευρώ + (500 ευρώ/ίππο x 12 ίππους) = 65.000 ευρώ + 6000 ευρώ = 71.000 ευρώ.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης που προκύπτει για τον κύριο ή κάτοχο αυτής, ορίζεται, ανάλογα με την επιφάνεια της, ανά κλίμακα, ως εξής:

Εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα)     
Τετραγωνικά μέτρα                      Ισχύουσα ετήσια αντικειμενική δαπάνη - Οικ. έτος 2012

-0-60                                            160 ευρώ το τ.μ.
-60 και άνω                                   320 ευρώ το τ.μ.

Παρατηρείται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τις εξωτερικές πισίνες υπολογίζεται κλιμακωτά ανάλογα με την επιφάνεια τους. Για παράδειγμα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για μία εξωτερική πισίνα 65 τ.μ. είναι 60 τ.μ. x 160 ευρώ + 5 τ.μ. x 320 ευρώ = 9.600 + 1.600 = 11.200 ευρώ. Προκειμένου για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.

Τέλος, η ε ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζονται προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό 30% των όσων προκύπτουν ανωτέρω.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες ΙΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές


Μετά την κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ.

Αναλυτικές οδηγίες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, από τον Νοέμβριο του 2011, μετά την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των δύο οργανισμών, που έχουν καταργηθεί, περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 και σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων εισφορών ισχύει από την 1/11/2012.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα, ενώ διατηρείται η εισφορά των εργαζομένων κατά 1% υπέρ του ΟΕΚ και 0,35% υπέρ του ΟΕΕ για τις κοινές επιχειρήσεις και τις οικοδομές.

Οι διατάξεις του νόμου περιλαμβάνουν και τους ασφαλιζόμενους μέσω Σωματείων και συνεργατικών επιχειρήσεων.

Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), καταργήθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο με νόμο του 2ου Μνημονίου.

Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων μεταφέρθηκαν και ασκούνται πλέον από τον ΟΑΕΔ, ενώ συστήθηκε στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, στον οποίο μεταφέρονται οι πόροι, τα ήδη ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων.

Ο ΟΑΕΔ, έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη διαχείριση των υποχρεώσεων των δυο καταργημένων οργανισμών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που είχαν ξεκινήσει και δεν είχαν ολοκληρωθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Βίαζαν κωφούς σε οικοτροφείο του Μόντρεαλ


Σοκ από υπόθεση παιδεραστίας από το 1940-1982.
Η αποκάλυψη είναι συνταρακτική. Από το 1940 ως το 1982, 500-600 κωφοί ηλικίας 8 ως 17 ετών φέρονται να έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης σε ένα οικοτροφείο του Μόντρεαλ από 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας και 6 εργαζόμενους στο οικοτροφείο!

«Τουλάχιστον 300 παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, γεγονός που καθιστά το σκάνδαλο αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία με θύματα κωφά παιδιά, μεγαλύτερο κι από εκείνο που αποκαλύφθηκε το 2010 και αφορούσε 200 θύματα ενός αμερικανού ιερέα», λέει ο Κάρλο Ταρίνι, εκπρόσωπος της Ένωσης του Κεμπέκ για τα θύματα των ιερωμένων. «Υπό την αιγίδα της καθολικής Εκκλησίας, το Κεμπέκ ήταν εκείνη την εποχή ο Παράδεισος των παιδεραστών ιερέων!» προσθέτει.

Στις 22 Νοεμβρίου, μια συγκλονιστική εκπομπή της καναδικής τηλεόρασης έδωσε τον λόγο σε πρώην τρόφιμους του οικοτροφείου. Χθες, το Κέντρο της κοινότητας κουφών του Μόντρεαλ οργάνωσε διαδήλωση μπροστά στο παλιό Ινστιτούτο Κωφαλάλων της πόλης, που μετατρέπεται τώρα σε πολυτελή διαμερίσματα. Το κτίριο αυτό δημιουργεί ζοφερές αναμνήσεις στους κωφούς που στέλνονταν εδώ απ' όλο το Κεμπέκ, αναφέρει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο δημοσίευμα της Le Monde.

Στόχος των θυμάτων είναι τώρα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν την άνοιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία όμως είναι πολύ αργή. Ο μέσος όρος των κατηγορουμένων είναι τα 70 χρόνια. Άλλοι ιερείς έχουν πεθάνει, άλλοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

«Ο χρόνος πιέζει», λέει ο Ζιλ Ριντ, διευθυντής του Κέντρου της κωφάλαλης κοινότητας του Μόντρεαλ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 124 μαρτυρίες και έχει ακούσει ιστορίες φρίκης. «Χτυπούσαν παιδιά με μπαστούνια του μπέιζ μπολ, τα έσπρωχναν στη σκάλα ή τα έδερναν μέσα στην τραπεζαρία επειδή δεν τους άρεσε ένα φαγητό».

Ένας οικότροφος αφηγείται ότι από τα 8 ως τα 12 χρόνια του υφίστατο σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τρεις ιερείς. Από τα 12 ως τα 14 χρόνια του, ο ρυθμός έγινε καθημερινός. Τα κρούσματα αναγκαστικών σεξουαλικών σχέσεων με δασκάλους και επόπτες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

«Κάθε Παρασκευή βράδυ, τα παιδιά που δεν επέστρεφαν στην οικογένειά τους ήταν στο έλεος των παιδεραστών», λέει ο Ριντ. Και την Κυριακή το βράδυ, τα παιδιά που επέστρεφαν πρώτα υφίσταντο κι εκείνα σεξουαλική παρενόχληση. «Οι ιερείς ήταν εξουσιοδοτημένοι να εκπαιδεύουν τους νεαρούς κωφούς, αλλά εκείνοι εκμεταλλεύονταν την κατάστασή τους και τους κατέστρεφαν ψυχολογικά». Κωφός και ο ίδιος, στάλθηκε στο οικοτροφείο από το 1973 ως το 1971, αλλά γλύτωσε τα χειρότερα γιατί με την πρώτη καταγγελία του επενέβη ο πατέρας του.

Ο 61χρονος σήμερα Ντανιέλ Κορμιέ ήταν λιγότερο τυχερός. Αφηγείται σήμερα αυτά που αποσιώπησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς φοβόταν ότι θα τον χαρακτήριζαν συκοφάντη. Αυτό που θέλει είναι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και όσοι από τους δράστες είναι ακόμη ζωντανοί να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Όπως λέει, στα οκτώ χρόνια που έμεινε στο οικοτροφείο τη δεκαετία του '60, είδε πολλές σεξουαλικές επιθέσεις. Ένας ιερέας τον κακομεταχειριζόταν σεξουαλικά επί τρεις μήνες, ενώ δεν είχε κλείσει ούτε τα δέκα του χρόνια.

Ο Μαριούς Πακέν, νευροψυχολόγος, κωφός και ο ίδιος από τα 15 του χρόνια, εργάστηκε από το 1993 ως το 2002 στο Ινστιτούτο Ρεμόν-Ντεουάρ, το κέντρο αποκατάστασης που διαδέχθηκε το Ινστιτούτο των κωφών. Κι έχει ακούσει κι αυτός τρομερές ιστορίες. «Οι καταχρήσεις, οι σοδομισμοί, οι πεολειχίες, ήταν στην ημερήσια διάταξη, και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει».

Αργότερα, στο ίδιο αυτό ινστιτούτο, το τρομερό παρελθόν δεν έπαψε να επανεμφανίζεται. «Κάθε φορά που πέθαινε ένας ιερέας του παλιού οικοτροφείου, η σούπα άρχιζε να βράζει», τονίζει ο Πακέν. «Στην αίθουσα των συναντήσεων, η οργή ήταν έκδηλη. Συντάσσαμε τον κατάλογο των εγκλημάτων και των θυμάτων του θανόντος». Όλοι ήξεραν όμως πως ό,τι κι αν έκαναν, το ψυχολογικό τους σοκ οι παλιοί οικότροφοι δεν θα το ξεπερνούσαν ποτέ» προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος για τη θεραπεία της κατάθλιψης


Ο ελληνικής καταγωγής Τζεφ Δασκαλάκης είναι από τους πρωτεργάτες της έρευνας.
Καναδοί ερευνητές μελετούν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της κατάθλιψης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους, όπως το ηλεκτροσόκ. Ο ελληνικής καταγωγής δρ Ζαφείρης (Τζεφ) Δασκαλάκης, ψυχίατρος στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι από τους πρωτεργάτες της έρευνας για τη νέα μαγνητική θεραπεία.

Σημειώνεται ότι το ηλεκτροσόκ αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1930 και πρόκειται για ηλεκτροσπασμοθεραπεία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μέσο για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μορφές θεραπείας, όπως την παροχή συμβουλευτικής ή φαρμακευτικής αγωγής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρεύματα που περνούν μέσω του εγκεφάλου, γενικά σε ασθενείς που βρίσκονται κάτω από αναισθησία. Τα κύματα πυροδοτούν μια κρίση παροξυσμού, που δίνει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η θεραπεία με ηλεκτροσόκ φαίνεται επίσης ότι προκαλεί απώλεια μνήμης και αποπροσανατολισμό σε ορισμένους ασθενείς.

Ο δρ Τζεφ Δασκαλάκης πρωταγωνιστεί στη δοκιμή μιας πιο σύγχρονης και πιθανώς πιο ασφαλούς προσέγγισης από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ, η οποία ονομάζεται μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων. Ο κ. Δασκαλάκης δηλώνει ότι η νέα μέθοδος έχει αποδειχθεί πως παρέχει τα ίδια οφέλη με τη θεραπεία του ηλεκτροσόκ χωρίς να βλάπτει τη μνήμη των ασθενών.

«Καθώς είμαστε ένα από τα λίγα κέντρα στη Βόρεια Αμερική και στον κόσμο, που εφαρμόζουμε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία, αισθανόμαστε μια τεράστια συγκίνηση γιατί σπάζουμε ένα φράγμα στην ψυχιατρική», δήλωσε ο δρ Δασκαλάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαγνητική θεραπεία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περιλαμβάνει τη χρήση μαγνητικών πηνίων που τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς και ενεργοποιούνται. Οι μαγνητικοί παλμοί διεισδύουν σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου. «Χτυπάμε τον στόχο», εξήγησε ο δρ Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι η θεραπεία στοχεύει σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κατάθλιψη. Η πειραματική θεραπεία έχει ήδη δοκιμαστεί σε 20 άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, και οι ερευνητές σχεδιάζουν να τη δοκιμάσουν σε άλλους 200 ασθενείς.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν δει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία μέχρι σήμερα. Αυτό που εντοπίζουν είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, χωρίς σχεδόν καμία γνωστική εξασθένηση, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Περίπου το 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων έχουν ανταποκριθεί θετικά στη θεραπεία, δήλωσε ο κ. Δασκαλάκης. Το νέο Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης του Εγκεφάλου θα αρχίσει να προσφέρει τη μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων από τις 13/11 στο Μόντρεαλ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν καρδιακές μαλάξεις σε ρυθμούς Abba


Τραγούδια βοηθούν τους νοσηλευτές να κρατούν σταθερό ρυθμό.
Το «Stayin' Alive» των Bee Gees, το «Dancing Queen» των Abba ή το «Like a Prayer» της Μαντόνα είναι ορισμένα από τα τραγούδια που βοηθούν τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς να κρατούν σταθερό ρυθμό όταν επαναφέρουν με καρδιακές μαλάξεις έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του.

«Έχει να κάνει με τον σωστό ρυθμό όταν βρίσκεται υπό πίεση και αν σιγοτραγουδάς ένα σκοπό βοηθάει», δήλωσε ο Μπερντ Μπέτινγκερ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας.

Τα τρία τραγούδια που ανέφερε έχουν 100 ως 120 χτύπους το λεπτό και σύμφωνα με τον καθηγητή ο οποίος επισημαίνει πως αυτή η συχνότητα προκαλεί την καλύτερη ροή αίματος.

Ανεξάρτητα από το τραγούδι που σιγομουρμουρίζει ένας νοσοκόμος ή διασώστης θα πρέπει να έχει αυτόν τον ρυθμό για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά, όπως υπογραμμίζει ο Μπέτινγκερ, η πίεση στο στέρνο να είναι αρκετά δυνατή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολλαπλά τα οφέλη της σοκολάτας


Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα.
Όταν ακούμε τη λέξη σοκολάτα το μυαλό των περισσοτέρων γεμίζει συναισθήματα απόλαυσης, αλλά και ενοχών.

Η σοκολάτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών, το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics).

Μια γλυκιά απόλαυση, η σοκολάτα, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία», τα οφέλη που φέρει για την υγεία δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα.

Διατροφική αξία της σοκολάτας

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η σοκολάτα προάγει την υγεία

Η μέτρια κατανάλωση καλής σοκολάτας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο χαλκός συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επιπρόσθετα, η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη, αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υπέρτασης και βελτιώνουν τη συνολική αγγειακή μας λειτουργία.

Ακόμη, η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, η κατανάλωση της βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι με την κατανάλωση της ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες που είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.

Λευκή, γάλακτος ή μαύρη σοκολάτα;

Λευκή σοκολάτα: Η σοκολάτα που δεν είναι σοκολάτα! Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει κακάο, αλλά μόνο φυτικά βούτυρα τεχνητά γευστικά πρόσθετα που δίνουν γεύση κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια.

Αποφύγετε την αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή καθώς έχει πολλές θερμίδες και επίσης όλα τα παραπάνω την καθιστούν ένα κοινό γλυκό χωρίς καμία θερμιδική αξία.

Σοκολάτα γάλακτος: Η αδυναμία των περισσοτέρων. Η σοκολάτα γάλακτος από θρεπτικής αξίας είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη λευκή. Περιέχει κακαοβούτυρο αλλά και κακαόμαζα, άρα και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά!

Έχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β τα οποία όμως (δυστυχώς για εμάς) συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο. Επίσης, οι πρωτεΐνες γάλακτος πιθανόν συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα για τον οργανισμό.

Μαύρη σοκολάτα: Η βασίλισσα της σοκολάτας! Η καταλληλότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε! Κατέχει την πρωτιά όσο αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις προηγούμενες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών (περίπου 8 φορές τον αριθμό που βρέθηκε σε φράουλες). Μια καλή μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 72% και το αναγράφει στην μπροστινή όψη της συσκευασίας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί με παραπλανητικούς τίτλους όπως «μαύρη σοκολάτα», «σοκολάτα υγείας», «dark», «noir» και να στρέψετε την προσοχή σας στο ποσοστό κακάο που περιέχει η κάθε σοκολάτα.

Επομένως…

Για να αποκτήσετε όλα τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτα γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα με γάλα ή προϊόντα που περιέχουν γάλα.

Επίσης, κατά την επιλογή μαύρης σοκολάτας για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θα πρέπει να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο σκούρα σοκολάτα.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη χρωστική ουσία της σοκολάτας, και ως εκ τούτου ένα πιο σκούρο χρώμα δείχνει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30γρ ανά ημέρα, ή έως 200γρ την εβδομάδα, ως μια υγιή πρόσληψη.

Η ποσότητα των 30γρ μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να σας επιβαρύνει με μεγάλη ποσότητα λίπους, ζάχαρης και θερμίδων στην καθημερινή σας διατροφή. Προσοχή λοιπόν στη μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει!

Παν μέτρον άριστον

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής , η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, η σοκολάτα κατέχει τη δική της θέση και μπορεί να συμβάλλει με τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας. Προσέξτε την ποσότητα και απολαύστε την χωρίς τύψεις!


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή «μέδουσα» ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα


Ο βυθός ενέπνευσε ερευνητές για ένα ξεχωριστό μικροτσίπ.
Τα πλάσματα του βυθού όπως οι μέδουσες ενέπνευσαν τους ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital να δημιουργήσουν μια πρωτοποριακή μικρή συσκευή που μια μέρα ενδεχομένως να χρησιμεύσει στην ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά και άλλων μορίων από ιούς και βακτήρια.

Η έρευνα που αναμένεται να δημοσιευθεί online στο Proceedings of the National Academy of Sciences είναι ένα μικροτσίπ σχεδιασμένο με βάση τα μακριά πλοκάμια της μέδουσας το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει, να εντοπίσει και να πιάσει συγκεκριμένα μόρια.

Στην έρευνά τους οι ειδικοί δοκίμασαν το μικροτσίπ με βάση την ικανότητά του να ανιχνεύσει πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αφθονία στα καρκινικά κύτταρα σε δείγμα αίματος.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι εκτός των καρκίνων που ανιχνεύονται στο αίμα η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει και κύτταρα που προέρχονται από μεμονωμένους όγκους και «ταξιδεύουν» στην κυκλοφορία του αίματος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων


Τον τελικό «λογαριασμό» ύψους 3 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2013 υπογράφουν, εντός της εβδομάδος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης.

Το πακέτο των αλλαγών στα ακίνητα «κλείδωσε» στην τελευταία σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση την Παρασκευή, παίρνοντας τον δρόμο προς τις ηγεσίες τους, προκειμένου να βάλουν τις τελικές «πινελιές» και κυρίως να αποφασίσουν πώς θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Τα σενάρια που καλούνται να εξετάσουν οι αρχηγοί είναι τρία όσον αφορά τη νέα κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων, με απόδοση από 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, αφού είναι ανοιχτό εάν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο ή εάν θα θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ.

Το βασικό σενάριο

Το επικρατέστερο πάντως προβλέπει, με βάση τις εκτιμήσεις και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ότι τελικά το αφορολόγητο όριο θα «κλειδώσει» στα 50.000 ευρώ και ότι η κλίμακα θα έχει από 6 έως 8 συντελεστές, που θα κυμαίνονται από 0,05% έως και 2%-2,5%.

Στην περίπτωση φυσικά που το αφορολόγητο «κλείσει» στα 50.000 ευρώ, τότε ένας στους δυο ιδιοκτήτες δεν θα κληθεί να πληρώσει τον νέο φόρο, ενώ το ποσοστό αυτών που δεν θα επιβαρυνθούν θα αυξηθεί εάν ληφθεί υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν για αυξημένο αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένο είναι ότι από τον νέο φόρο δεν θα γλιτώσουν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, όμως στις καλλιεργούμενες θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να μη θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ειδική κλίμακα με 10 συντελεστές σχεδιάζεται και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που θα φορολογούνται ανάλογα με χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.), ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά προβλήματα οι επιχειρήσεις και θιγούν οι θέσεις απασχόλησης.

Ο λογαριασμός

Με βάση τους υπολογισμούς του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και των συνεργατών του, ο νέος ενιαίος φόρος μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων, κυρίως δε την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, αναμένεται να αποδίδει κάθε χρόνο 2 δισ. ευρώ.

Το 2013, πάντως, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν 3 δισ. ευρώ στην εφορία για τα ακίνητά τους, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθει από το «χαράτσι» που επιβάλλεται ήδη μέσω της ΔΕΗ, ενώ περίπου 800 εκατ.- με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

Νέο αφορολόγητο όριο

Εκτός όμως από τον νέο φόρο στα ακίνητα, το πόρισμα των στελεχών του υπουργείου που αναμένει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, προβλέπει ακόμη τα εξής:

* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

* Μείωση κατά 33% του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές, με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τα 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τα 600.000 ευρώ με 10%.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσετε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Φορο-σοκ για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στα κόμματα για διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τους φόρους για τις οικογένειες με παιδιά, θέμα που προκαλεί αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Ωστόσο, απαλείφει τις διατάξεις για αποζημίωση του εφάπαξ που είχε προκαλέσει θύελλα.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια θα βρεθούν μπροστά στην φορολόγησή τους με συντελεστή 10% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για το τμήμα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Οι φόροι, σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, μπορεί να αυξηθούν από 3% έως 500% ενώ θα υπάρξουν μειώσεις για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 75.000 ευρώ. Σήμερα κάποιος που έχει εισοδήματα έως 6.000 ευρώ μόνο από ενοίκια πληρώνει φόρο 100 ευρώ. Με το νέο σχέδιο ο φόρος με συντελεστή 10% θα εκτοξευτεί στα 600 ευρώ!

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο για τα αυτοκίνητα και ειδικά για όσα είναι μέχρι 1.600 κ.ε. όπου η μείωση θα είναι γύρω στο 20%. Για ακίνητα, σκάφη, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων τα τεκμήρια θα διατηρηθούν.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές, δηλαδή 21% από το πρώτο ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ, 36% από το ποσό αυτό μέχρι τις 48.000 ευρώ και 45% για τα υψηλότερα κλιμάκια. Η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ θα αντικατασταθεί με ελάφρυνση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.

Υψηλούς φόρους θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα υπάρχουν συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα εισοδήματα.

Στο 26% από 20% θα πάει ο φόρος για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων ενώ μειώνεται στο 10% από 25% ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη για τις αποδείξεις, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως ή θα αντικατασταθούν με κίνητρα για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του μέχρι τις 42.000 ευρώ δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...