Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η «μέθοδος καγκουρό» αναπτύσσει τον εγκέφαλο των πρόωρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντική η δερματική επαφή με τη μητέρα και τον πατέρα.
Στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των πρόωρων βρεφών συμβάλει η δερματική επαφή με τη μητέρα και τον πατέρα στις νοσοκομειακές μονάδες νεογνών, σύμφωνα με τον Ούλριχ Φέγκελερ, εκπρόσωπο της Εταιρείας Παιδιατρικής και Ιατρικής Νέων της Γερμανίας.

Η τεχνική αυτή, κατά την οποία το μωρό ξαπλώνει γυμνό στο γυμνό στήθος της μητέρας ή του πατέρα, είναι γνωστή ως «μέθοδος καγκουρό».

«Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 33η εβδομάδα της κύησης συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται όταν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος της κύησης», τόνισε ο Φέγκελερ, σύμφωνα με τον οποίο η δερματική επαφή φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών.

«Οι χτύποι της καρδιάς των γονιών και η ζεστασιά του δέρματος φαίνεται ότι προκαλεί ερεθίσματα ανάλογα με αυτά που δέχεται το βρέφος στη μήτρα της μητέρας του», τόνισε ο Φέγκελερ.

Καναδική έρευνα, η οποία συνέκρινε, στην ηλικία των 15 ετών, παιδιά που γεννήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του πλήρους χρόνου της κύησης με παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και είτε παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα ή εφαρμόσθηκε η μέθοδος του καγκουρό σ΄αυτά, έδειξε ότι στα παιδιά στα οποία εφαρμόσθηκε η μέθοδος οι λειτουργίες του εγκεφάλου- η εγκεφαλική κινητική λειτουργία και ο συντονισμός ανάμεσα στα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια-είναι ανάλογες με αυτές στα παιδιά της πρώτης ομάδας. Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα παιδιά που έμειναν στη θερμοκοιτίδα ήταν χειρότερα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέθοδος ηρεμεί γρήγορα τα πρόωρα βρέφη και τούς δημιουργεί ασφάλεια με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα δυσάρεστες εμπειρίες όπως η αιμοληψία από τη φτέρνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.