Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τρίκαλα: Ανανεώνεται η σύμβαση 8 ΑμεΑ στον Δήμο


Εργασία τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εξασφαλίζουν οκτώ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που απασχολούνταν στον Δήμο Τρικκαίων και απειλούνταν με απόλυση, λίγα έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν ενέκρινε τη διαδικασία ένταξης των οκτώ εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου "Ασκληπιός", που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" στην Αυτοδιοίκηση. Το θέμα που προέκυψε είχε -μάλιστα- προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής Τρικάλων και του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, αφού δεν διαφαίνονταν η πρόθεση του Δήμου να μην χάσουν τη δουλειά τους οι οκτώ εργαζόμενοι. Ωστόσο, μέσω σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, η σύμβαση των οκτώ ΑμΕΑ θα ανανεωθεί, αλλάζοντας φορέα στον οποίο θα υπάγονται και συγκεκριμένα στην εταιρεία e-trikala Α.Ε., με νέα σύμβαση διάρκειας τριών ετών και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο. Η διαδικασία της επαναπρόσληψης, αναμένεται, δε, να ολοκληρωθεί ίσως και εντός της εβδομάδας.



Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλική προς τα ΑμΕΑ η παραλία στο Πόρτο Γερμενό


Την τοποθέτηση μιας ακόμη διάταξης πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε παραλία της Δυτικής Αττικής, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατόπιν εισήγησης της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττική Σταυρούλας Δήμου προς την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Λιλίκα Βασιλάκου.

Πρόκειται για την παραλία του Πόρτο Γερμενό, όπου οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ώστε την καλοκαιρινή περίοδο να είναι έτοιμη προς χρήση από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημειώνουμε ότι είναι η 3η διάταξη που θα τοποθετηθεί στην περιοχή της Δυτικής Αττικής μετά από τις διατάξεις που εγκαταστάθηκαν στις παραλίες του Αλεποχωρίου και της Κινέττας.

«Αυτό που για πολλούς θεωρείται αυτονόητο, δυστυχώς για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελεί καθημερινή ανάγκη όπως το δικαίωμα πρόσβασης στη θάλασσα είτε για λόγους άσκησης, είτε λόγους αναψυχής. Μέσα στο πλαίσιο των δράσεών μας για τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ τοποθετούμε άλλη μια διάταξη πρόσβασης στη θάλασσα αυτή τη φορά στο Πόρτο Γερμενό. Στα σχέδιά μας είναι η τοποθέτηση αντίστοιχης διάταξης και στην παραλία της Ψάθας και ήδη έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο χρόνιος πόνος και το άγχος οι εχθροί της νεότητας


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Όταν σκεφτόμαστε το DNA, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από τα χρωμοσώματά μας, συνήθως επικεντρωνόμαστε στα γονίδια. Όμως, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ότι, στο τέλος του κάθε χρωμοσώματος βρίσκονται τα τελομερή, μια μακρά αλυσίδα επαναλαμβανόμενου DNA , τα οποία λειτουργούν ως ένα προστατευτικό κάλυμμα. Καθώς γερνάμε, αυτά τα προστατευτικά καλύμματα κονταίνουν.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο χρόνιος πόνος και το φοβικό άγχος συνδέονται με κοντότερα τελομερή, κάτι που δείχνει ότι αυτοί που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις, γερνούν νωρίτερα.

Η φυσική εξέλιξη των τελομερών είναι να κονταίνουν με το πέρασμα του χρόνου, γιατί κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, το μέρος των τελομερών του δεν αντιγράφεται. Αλλά το μήκος των τελομερών μπορεί να μειωθεί και εξαιτίας άλλων στρεσογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των τραυματικών εμπειριών και της παχυσαρκίας.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard προσθέτει και το άγχος στη λίστα των παραγόντων που προκαλούν βράχυνση των τελομερών και επομένως πρόωρη γήρανση. Όσοι από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη αντιμετώπιζαν υψηλό φοβικό άγχος, κρίσεις πανικού και αγοραφοβία, είχαν μικρότερα τελομερή, σύμφωνα με α αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο PLoS One.

Κοντότερα τελομερή έχουν παρατηρηθεί σε πολλές μορφές καρκίνου, στη στεφανιαία νόσο, στην υπέρταση, στον διαβήτη και στην αρθρίτιδα. Επομένως, τα τελομερή είναι ένας πολύ καλός δείκτης του συσσωρευμένου άγχους αλλά και της ικανότητας του ατόμου να το αντιμετωπίσει – μετράει την βιολογική και όχι την χρονολογική ηλικία, επισημαίνει ο Afton Hassett, κύριος ερευνητής στο Κέντρο Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. « Η ταχεία βράχυνση των τελομερών μπορεί υποδηλώνει ευπάθεια σε ασθένειες, πρόωρη γήρανση ή ακόμα και θάνατο»

Σε παλιότερη μελέτη, στην οποία επίσης συμμετείχε ο Hassett, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pain το 2012, τα υψηλότερα επίπεδα χρόνιου πόνου σε γυναίκες με ινομυαλγία, ήταν έντονα συνδεδεμένα με κοντότερα τελομερή. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με κοντότερα τελομερή είχαν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο. Οι ασθενείς που έπασχαν από Ινομυαλγία και είχαν υψηλά επίπεδα τόσο κατάθλιψης όσο και πόνου, είχαν τελομερή που έμοιαζαν περίπου κατά έξι έτη μεγαλύτερα (γηραιότερα) από εκείνα των ασθενών που είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και πόνου.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν το άγχος του να ζεί κανείς με χρόνιο πόνο προκαλεί τη βράχυνση των τελομερών ή αν η βράχυνση των τελομερών, που προκαλείται από άλλους παράγοντες, έκανε τους συμμετέχοντες- ασθενείς πιο ευαίσθητους στον πόνο. «Η αίσθηση μας είναι ότι μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο» λέει ο Hassett. «Σε κάθε περίπτωση όμως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος είναι μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση από ό, τι συχνά θεωρείται, με συνέπειες στην υγεία και στη μακροζωία των ασθενών.»

Ευτυχώς, οι μελέτες υποδυκνείουν και τρόπους πρόληψης ή μείωσης της βράχυνσης των τελομερών. Συστήνουν, λοιπόν, μέτρα για μείωση του χρόνιου στρες και της εργασιακής εξάντλησης, σωστή διατροφή (η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καταλληλότερη), λιγότερη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, συστηματική γυμναστική, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και συστήνουν στον κόσμο να προσπαθεί να αντιμετωπίζει τις στρεσογόνες καταστάσεις ως προκλήσεις και όχι ως απειλές.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οφθαλμικές αλλεργίες και άνοιξη


Πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται.

Ως αλλεργία χαρακτηρίζουμε μια παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος σε κάποια ουσία που την ονομάζουμε αλλεργιογόνο και που προκαλεί υπερβολικά, ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον οργανισμό μας, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε.

Ποιες είναι οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (το λευκό χιτώνα του ματιού).

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. “Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.

Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας .

Με ποιο μηχανισμό εκδηλώνεται η οφθαλμική αλλεργία;

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ξεκινά με την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η φάση της ευαισθητοποίησης είναι μια ασυμπτωματκή διαδικασία που “προετοιμάζει” τον επιπεφυκότα για τις επακόλουθες αλλεργικές απαντήσεις. Όταν ένα άτομο επανεκτεθεί στο αλλεργιογόνο, ξεκινά η αλλεργική απάντηση. Τα μαστοκύτταρα αποδεσμεύουν ισταμίνη, η οποία συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και προκαλείται ο κνησμός (φαγούρα) καθώς και με υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγούν σε οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων. Άλλοι μεσολαβητές όπως οι προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και κυτταροκίνες προκαλούν αγγειοδιαστολή και φλεγμονή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε περίπου 2 ώρες από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση της αλλεργίας;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στο να μη μεταφέρονται με το τρίψιμο ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο επίσης πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα. Το μικροκλίμα στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να αποτελεί αιτία αλλεργίας. Η χρήση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού και η συντήρησή τους βοηθούν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στα μάτια;

Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος.

Θεραπεία

Η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα σε μορφή κολλυρίων που μπορούν να δοθούν για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών.

Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ.

Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό. Σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο και το αντισταμινικό και τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.

Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο.

Τα αντισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.

Τέλος, τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οξεία φάση και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και γενικότερα στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όμως δεν έχουν προληπτική δράση και επομένως όταν σταματήσουμε τη χορήγηση, η έκθεση στο αλλεργιογόνο οδηγεί εκ νέου στην εκδήλωση της αλλεργίας. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά συνέπεια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή του οφθαλμιάτρου και αφού εξετασθούν κλινικά τα μάτια.

Έτσι λοιπόν, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά και οδηγήσουν στον περιορισμό της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»


Τροπολογίες για οικονομική διευκόλυνση των δήμων.
Πόροι που θα αξιοποιούνται υπέρ των δήμων, οι οποίοι σημειώνουν υποδειγματικές επιδόσεις και που εμφανίζουν «χρηστή οικονομική διαχείριση», θα προέρχονται από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη», σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας».

Σύμφωνα με τροπολογία, οι δήμοι που αποτελούν θετικά παραδείγματα, θα επιβραβεύονται με οικονομική επιχορήγηση, η οποία θα είναι το 10% των πόρων του προγράμματος ΑΚΣΙΑ. Με τη κίνηση αυτό ο Ε. Στυλιανίδης εκτιμά ότι θα δοθούν κίνητρα στους δήμους προκειμένου να αυξήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την οικονομική εξυγίανση τους. Τα κριτήρια αξιολόγησης των δήμων που θα επιχορηγούνται θα προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται στο πρώτο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους.

Επίσης, με άλλη τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται τα προβλήματα των δήμων που δεν είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση για να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που τους έχουν δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αρκετοί δήμοι για ελάχιστες ημέρες δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτηση τους με συνέπεια να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της οικονομικής τους εξυγίανσης.

Έτσι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η υποβολή της σχετικής αίτησης μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, ενώ επισημαίνεται, ότι στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Τέλος, όπως είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, παρατείνεται για έξι μήνες μέχρι τις 30/9/2013, η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων σε αυτό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακτιβιστές εμπόδισαν την έξωση μιας 71χρονης με Αλτσχάιμερ


Η ηλικιωμένη πήρε μικρή παράταση μέχρι τις 24 Μαΐου.

Στα 71 της χρόνια, μια γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ, η Μόνικα Μπριθέιρο, επρόκειτο σήμερα να εκδιωχθεί από το διαμέρισμα που νοικιάζει από το 1974. Η ηλικιωμένη γυναίκα πήρε μικρή παράταση και η έξωση ματαιώθηκε χάρη στους δεκάδες ακτιβιστές που κινητοποιήθηκαν για να την σώσουν.

«Ορίστηκε μια νέα ημερομηνία για την έξωση, η 24η Μαΐου. Είμαι λίγο απογοητευμένος γιατί ήλπιζα ότι το θέμα θα πάγωνε μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη μητέρα μου που δεν ξέρει πού να πάει», είπε ο Κριστιάν Μπουρνέ, ο γιος της Μόνικα που την εκπροσωπεί σε όλες τις υποθέσεις της.

«Η μητέρα μου μισοκαταλαβαίνει τι συμβαίνει. Δεν λέει πολλά. Αντέχει», πρόσθεσε ο Κριστιάν, φανερά ανακουφισμένος μετά από μια ημέρα γεμάτη εντάσεις.

Από νωρίς το πρωί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο στη λεωφόρο Πασέο δε λα Κασταγιάνα της Μαδρίτης, που ήταν περικυκλωμένο από έξι κλούβες της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή» και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά των εξώσεων των υπερχρεωμένων ενοίκων οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό στην Ισπανία.

«Ο νόμος προστατεύει όσα γίνονται σήμερα εδώ. Αυτό δείχνει ότι οι νόμοι δεν είναι πάντα δίκαιο», τόνισε ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του. Η μητέρα του, όλο αυτό το διάστημα, καθόταν υπομονετικά στον καναπέ του σαλονιού της, κλεισμένη στη σιωπή της.

Η Μόνικα Μπριθέιρο δεν είναι μια υπερχρεωμένη ιδιοκτήτρια: με τη σύνταξη των 365 ευρώ που λαμβάνει και με τη βοήθεια των παιδιών της πλήρωνε ευσυνείδητα το νοίκι των 426,15 ευρώ μηνιαίως. Όμως πριν από δύο μήνες δικαστήριο διέταξε την έξωσή της επειδή ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το διαμέρισμα για την κόρη του, που είναι φοιτήτρια στη Μαδρίτη. Οι ακτιβιστές ωστόσο υποψιάζονται ότι οι λόγοι είναι άλλοι, ότι ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να πουλήσει το σπίτι που βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, κοντά στο κέντρο της πόλης και ακριβώς απέναντι από το στάδιο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μετά από δίωρη αναμονή οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε κραυγές χαράς όταν πληροφορήθηκαν από έναν δικηγόρο ότι η έξωση αναβλήθηκε γιατί «δεν βρέθηκε κανένα κατάλυμα για την οικογένεια». «Είμαστε εν μέρει ικανοποιημένοι. Το να διώχνεται από το σπίτι της μια γυναίκα 71 ετών που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι μια πραγματική αδικία. Τώρα έχουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε έφεση», είπε ο δικηγόρος Μανουέλ Σανπαστόρ, που εργάζεται εθελοντικά για την οργάνωση Θυμάτων Εξώσεων (PAH).

«Όλες οι εξώσεις συνιστούν τραγωδία. Όμως εδώ πρόκειται για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε ένας νεαρός ακτιβιστής. «Ένας άνθρωπος που πάσχει από Αλτσχάιμερ χάνει τα σημεία αναφοράς του, τις συνήθειές του, ο κόσμος του καταρρέει επειδή όλοι οι δεσμοί που τον συνδέουν με την καθημερινότητα εξαφανίζονται» εξήγησε ο Πέδρο Μαρτίνεθ, μέλος της PAH.

Με πρωτοβουλία αυτής της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές σε ένα κείμενο που προωθήθηκε στους Ισπανούς βουλευτές, με το οποίο οι υπερχρεωμένοι Ισπανοί ζητούν να διαγράφεται το χρέος μαζί με την κατάσχεση του σπιτιού τους, να παγώσουν οι εξώσεις στην πρώτη κατοικία και να μετατραπούν σε κοινωνικές στέγες όλα τα κενά διαμερίσματα που ανήκουν σε τράπεζες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στις προτεραιότητές μας η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας»


Κ. Αρβανιτόπουλος: Στόχος μας να ενισχύσουμε την Ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων.

«Όσοι μαθητές φοιτούν φέτος στην Α' Γυμνασίου αμιγούς Ελληνικού Σχολείου της Γερμανίας, θα αποφοιτήσουν από αμιγές Λύκειο» διαβεβαιώνει την ομογένεια ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle), με θέμα την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης της Ομογένειας.

Όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι: «Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού βρίσκεται τόσο στις δικές μου προτεραιότητες ως υπουργού Παιδείας όσο και συνολικά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση μας αναγνωρίζει την ομογένεια ανά την υφήλιο, ως εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας».

«Ο στόχος της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε την Ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων, αλλά και τους ψυχικούς δεσμούς τους με τη μητέρα Ελλάδα, μέσω της γνώσης του Ελληνικού Πολιτισμού, της Γλώσσας και της Ιστορίας» είπε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός απαντώντας και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Σας διαβεβαιώνω ότι και του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά η Α' Λυκείου. Δώσαμε αναβολή για ένα έτος και επαναφέραμε την ομαλότητα και την ηρεμία στην Ομογένεια, όπως είχαμε υποχρέωση. Το ίδιο θα κάνουμε και για την επόμενη χρονιά με τροπολογία που θα φέρουμε στη Βουλή. Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω και ότι όσοι μαθητές φοιτούν φέτος στην Α' Γυμνασίου Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου, θα αποφοιτήσουν από Αμιγές Λύκειο. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουμε ένα Σχέδιο Νόμου με το οποίο θα μεταρρυθμίσουμε συνολικά την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη: «Τον Μάιο φέρνουμε στη Βουλή τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις που αφορούν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί.

Η επιδίωξη μας με το νέο σχέδιο είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες της Διασποράς, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη χώρα εγκατάστασης τους, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας τους, όπως αυτά της Ελληνομάθειας, με παροχή του αντιστοίχου πιστοποιητικού, της γνώσης της Ιστορίας μας και των παραδόσεων μας. Στη βάση αυτής της επιδίωξης θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη λειτουργία ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια.

Δεν πρέπει να λησμονούμε επίσης το στόχο για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, που είναι βήματα απαραίτητα και αναγκαία. Ο στόχος είναι σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μας να διατηρήσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης περιορίζοντας την αντίστοιχη δαπάνη.

Σε κάθε περίπτωση, το Σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε όλοι οι φορείς να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού στα αμιγή ελληνικά σχολεία, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε:

«Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Μέσα από το νέο Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο για τον πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών. Πράγματι έχουμε ήδη πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες επιλύουμε το ζήτημα της πρόσληψης επιτόπιου προσωπικού, ώστε όταν κρίνεται σκόπιμο αφενός να υπάρχει δημοσιονομικό όφελος και αφετέρου, και πρωτίστως θα έλεγα, να καλύπτονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό».

Σχετικά με το θέμα της εισαγωγής των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 3% και αν αυτό καταργηθεί, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Τα παιδιά της Ομογένειας θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το ελάχιστο προνόμιο, γιατί το αξίζουν και αυτά και οι γονείς τους. Πέραν αυτού, η εκπαίδευσή τους στα Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα τους καθιστά πρεσβευτές της Ελλάδας».

Σε ερώτηση αν θα ανοίξει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο, ο υπουργός αποκάλυψε:

«Έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια, προκειμένου να λειτουργήσει ελληνικό σχολείο στο νησί μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες της Ίμβρου, είναι να δώσουμε στα παιδιά τους τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί, όσοι Ίμβριοι το εγκατέλειψαν, ακριβώς για να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να έχουν ελληνική παιδεία.

Γι' αυτό με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους συλλόγους των Ιμβρίων, κατορθώσαμε να αρθούν όλα τα εμπόδια και αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και να ενισχύσουμε όσο δυνατόν περισσότερο το σχολείο. Είναι ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτές ανταποδοτικής ανακύκλωσης για τους μαθητές


Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» διοργανώνει τις «Μεγάλες Γιορτές της ανακύκλωσης για τους μαθητές» σε όλη τη χώρα, υπό την Αιγίδα της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι μεγάλες γιορτές θα πραγματοποιηθούν σε 19 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό 2.489.092 κατοίκους και 2.224 σχολικές μονάδες:

Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Ύδρας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Τρικκαίων, Τήνου, Χαλανδρίου, Νίκαιας – Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιωαννιτών, Σάμου, Βέροιας και Παπάγου - Χολαργού.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και έως 19 Απριλίου 2013, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά σχολικό τμήμα, προσκαλούνται να ανακυκλώσουν μεταλλικές , πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης των Δήμων τους και να κερδίσουν σημαντικά έπαθλα (Netbook, ποδήλατα, ΜP4 και MP3 player) ως επιβράβευση της ενεργούς συμμετοχής τους στην προστασία του περιβάλλοντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρένο στις απολύσεις αρχαιότερων υπαλλήλων από τον Άρειο Πάγο


Προτάσσονται η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση.

Απόφαση-βόμβα για τα κριτήρια απόλυσης εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με την οποία, συνοπτικά, «προστατεύεται» πρώτα η αρχαιότητα και η οικογενειακή κατάσταση κάθε εργαζομένου και μετά τα προσόντα του.

Η απόφαση αυτή στέλνει μήνυμα σε όσες επιχειρήσεις επικαλούνται οικονομικούς λόγους για να απολύουν εργαζόμενους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία ή/και έγγαμους, προκειμένου να διατηρούν ή να προσλαμβάνουν νεώτερους και φυσικά φτηνότερους.

Σύμφωνα με την απόφαση 31/2013 ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται πως σε περίπτωση καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας για οικονομικοτεχνικούς λόγους, αυτή θα καθίσταται καταχρηστική εφόσον ο εργοδότης «παραλείψει να λάβει υπόψη και να συνεκτιμήσει τα κριτήρια της αρχαιότητας, ηλικίας, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης του καθενός, όπως επιβάλλεται από το καθήκον πρόνοιας που τον βαρύνει κατά τα άρθρα 651, 657, 658, 660, σε συνδυασμό με τα άρθρα 200, 281 και 288 του Αστικού Κώδικα και επιτάσσει την απόλυση εκείνων για τους οποίους το μέτρο αυτό θα είναι λιγότερο επαχθές».



Διαβάστε περισσότερα...

Νησιά περιμένουν πλοίο και... γιατρό


Οι κάτοικοι του Καστελόριζου πετάγονται στην Τουρκία για ένα παυσίπονο.

Χωρίς γιατρό είναι από την περασμένη Παρασκευή ο Αϊ-Στράτης, ενώ η Πάρος, τα Κύθηρα, η Κύθνος, η Πάτμος, η Σέριφος έμειναν χωρίς παιδίατρο. Σε μία εβδομάδα δεν θα έχει και η Τζια. Στο Καστελόριζο έκλεισε το φαρμακείο και οι κάτοικοι για μια ασπιρίνη ή ένα ντεπόν πετάγονται απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλα και μικρά νησιά, μακριά ή και κοντά σε μεγάλα αστικά ή περιφερειακά κέντρα, δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμα και καθημερινά θέματα υγείας χωρίς να τρέμει η καρδιά τους, λόγω της υποστελέχωσης των κέντρων υγείας, των νοσοκομείων, καθώς και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Λήμνος, όπου, ενώ όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους κατοίκους έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, το δρομολόγιο διαρκεί 6,5 ώρες και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.

Όπως αναφέρει το Έθνος, στην Ανάφη κάθε εβδομάδα αλλάζουν γιατρό, στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν συνοδοί και οδηγοί στο ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης του νέου νοσοκομείου.

Η Κίμωλος την τελευταία διετία είναι με έναν αγροτικό γιατρό και η Αμοργός μέχρι πριν από ένα μήνα δεν είχε γιατρό γενικής ιατρικής. Η Τζια σε μια εβδομάδα θα μείνει χωρίς παιδίατρο, καθώς θα δηλώσει την παραίτησή του.

Το σύνολο όμως των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και κυρίως με τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της περιφέρειας που είναι η Σύρος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα σε σχολεία με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο


Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πραγματοποιήθηκε χθες από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης σε μαθητές οκτώ δημοτικών σχολείων της χώρας.

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η παραπάνω ημερίδα, που είχε ως θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, η θεματολογία της ημερίδας περιελάμβανε:

· Την αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

· Το σκοπό διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων

· Τα αδικήματα και τον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης

· Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σκοπός των ημερίδων - τηλεδιασκέψεων, είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 18 ετών και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Την ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησαν και συμμετείχαν με ερωτήσεις τους, μέσα από τα σχολικά τους αμφιθέατρα περίπου 1.100 μαθητές από τα παρακάτω σχολεία:

· 10ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου

· Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα - Πραστού

· 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Ι. Ρέντη

· 33ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

· 78ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

· 6ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου

· Εκπαιδευτήρια Μπουγά

· 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης, ενώ ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης μαζί με τους συνεργάτες του, ενημέρωσαν και συνομίλησαν με τους μαθητές και τους καθηγητές των σχολείων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία του διαβήτη χωρίς τις ενέσεις ινσουλίνης


Ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε.

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aπειλή για την υγεία το καθημερινό στρες


Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητάς μας μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της ψυχικής μας υγείας μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC).

«Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο καθημερινό στρες και του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε και αντιδρούμε σε καταστάσεις στρες είναι τόσο σημαντικός για την υγεία μας μακροπρόθεσμα όσο και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Susan Charles καθηγήτρια ψυχολογίας και κοινωνικής συμπεριφοράς στο UC.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 711 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-74 ετών και παρατήρησαν ότι ο αρνητικός τρόπος αντίδρασης σε καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις - όπως οι καβγάδες με τον σύντροφο, οι συγκρούσεις με έναν συνάδελφο, οι ώρες αναμονής σε μια ουρά ή στην κίνηση του δρόμου – δρα σωρευτικά και μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της ψυχικής μας κατάστασης μετά από δέκα χρόνια.

«Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τα καθημερινά προβλήματα να καταστρέψουν τις στιγμές μας. Άλλωστε το σύνολο των στιγμών είναι οι μέρες και οι μέρες συσσωρευόμενες γίνονται χρόνια. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως τέτοια (ως προβλήματα) παρά μόνο όταν έχουν γίνει τόσο σοβαρά, που απαιτούν επαγγελματική βοήθεια», επισημαίνει η Dr Charles.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας νεκρός από τη γρίπη των πτηνών


Θύμα ένας 38χρονος άντρας στην Κίνα.

Δύο ακόμα άνθρωποι προσβλήθηκαν από το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην ανατολική Κίνα, εκ των οποίων ο ένας, ένας 38χρονος μάγειρας πέθανε, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Τσετζιάνγκ.

Ο άλλος άνθρωπος που προσβλήθηκε από το στέλεχος αυτό της γρίπης των πτηνών είναι ένας 67χρονος συνταξιούχος, κάτοικος της Χανγκζού, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Τσετζιάνγκ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο προσβλήθηκαν οι δύο αυτοί άνθρωποι από τον ιό, αλλά επισημαίνεται ότι κανένας από αυτούς με τους οποίους βρίσκονταν σε στενή επαφή δεν έχει προς το παρόν προσβληθεί από τη νόσο.

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, το οποίο δεν μεταδιδόταν μέχρι πρόσφατα στον άνθρωπο, έχει προσβάλει συνολικά εννέα ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της Κίνας και έχει προκαλέσει το θάνατο τριών. Οι δύο πρώτοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Σανγκάη.

Χθες, στην γειτονική επαρχία Τζιανγκσού καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα αυτής της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών που προσβάλει τον άνθρωπο.

Σήμερα το Βιετνάμ, το οποίο είχε πληγεί πάρα πολύ από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την Κίνα.

Στις αρχές Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 360 ανθρώπων στον κόσμο από το 2003. Το πιο κοινό στέλεχος της νόσου, το Η5Ν1, μεταδίδεται μέχρι στιγμής από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά οι επιστήμονες φοβούνται την περίπτωση να υπάρξει μια μετάλλαξή του η οποία θα επιτρέπει την μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιδημία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι στο πιάτο μας


Οι παράγοντες που καθιστούν ένα τρόφιμο επικίνδυνο για κατανάλωση.

Το φαγητό και το ποτό στηρίζουν το σώμα και την ψυχή μας και η κατανάλωσή τους δεν σχετίζεται μόνο με τη βασική ανάγκη της επιβίωσης, αλλά και με το αίσθημα της ευχαρίστησης.

Δυστυχώς, η τεχνολογική εξέλιξη που συνοδεύτηκε και με την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, αύξησε και πολλαπλασίασε τους παράγοντες εκείνους που μέσω της τροφής αποτελούν δυνητικό κίνδυνο της υγείας των καταναλωτών.

Έτσι, σήμερα μιλάμε για κινδύνους των τροφίμων, δηλαδή παράγοντες ή ουσίες που καθιστούν ένα τρόφιμο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση. Με βάση αυτόν τον ορισμό, καταφέραμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς αλλά και οι διάφορες νοθείες.

Η παρουσία αυτών των παραγόντων στο καθημερινό φαγητό,μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες συνέπειες για τη υγεία μας ή έμμεσες με μακροχρόνιες συνέπειες.

Βιολογικοί κίνδυνοι

Στους βιολογικούς κινδύνους ανήκουν γνωστά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια, σταφυλόκοκκοι, αλλά και λιγότεροι γνωστοί μικροοργανισμοί, όπως μύκητες, π.χ.aspergillus, ιοί, όπως ηπατίτιδα Α, αλλά και άλλοι οργανισμοί, όπως παράσιτα π.χ. τοξόπλασμα και ασκαρίδες.

Οι πηγές επιμόλυνσης, δηλαδή η μεταφορά κινδύνου από μια μολυσμένη πηγή στο τρόφιμο, μπορεί να είναι από τον ίδιο τον άνθρωπο, το περιβάλλον (σκόνη, αέρας, έδαφος,νερό), τις επιφάνειες εργασίας, τα υλικά συσκευασίας.

Οι επιπτώσεις των βιολογικών κινδύνων μπορεί να είναι από ήπιες (πονοκέφαλοι, εφίδρωση, ναυτία), μέχρι σοβαρές στομαχικές διαταραχές (εμετοί ακόμα και θάνατος).

Οι τρόποι επιμόλυνσης των τροφίμων από τους βιολογικούς παράγοντες μπορεί να είναι άμεσοι (ατελές ψημένα κρέατα) ή έμμεσοι με διασταυρούμενη επιμόλυνση από λάθος χειρισμούς κατά την προετοιμασία ή σε δεύτερο χρόνο μετά το ψήσιμο.

Χημικοί κίνδυνοι

Οι χημικοί κίνδυνοι μπορούν να διαχωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες, με βάση τον τρόπο έκθεσης στον καταναλωτή. Αν μιλάμε για εξατομικευμένες αρνητικές επιπτώσεις, τότε μιλάμε για τους ευαισθητοποιητές.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αλλεργιογόνα, όπου έχουμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καταναλωτή σε πρωτεΐνες, καθώς και σε παράγοντες δυσανεξίας σε συγκεκριμένα συστατικά των τροφίμων με αρνητικές αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τοξικά στοιχεία των τροφίμων με καθολική αρνητική επίδραση, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα διάφορα υπολείμματα (φυτοφάρμακα, κτηνιατρικά), οι επιμολυντές (από το περιβάλλον και την επεξεργασία), τις ενδογενείς τοξικές ουσίες (τοξίνες ιχθυηρών), καθώς και τα διάφορα πρόσθετα.

Οι περισσότεροι χημικοί κίνδυνοι δεν εξαλείφονται κατά την επεξεργασία του τροφίμου, επειδή συχνά οι διάφορες ενώσεις είναι θερμικά σταθερές.

Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι, σε αντίθεση με τους βιολογικούς κινδύνους, η επίδρασή τους μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά έμμεση μετά από παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα τοξικών ουσιών.

Φυσικοί κίνδυνοι

Στους φυσικούς κινδύνους των τροφίμων ανήκουν εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες της σύστασης του προϊόντος η κατανάλωση των οποίων οδηγεί σε τραυματισμό ή ασθένεια του καταναλωτή. Το εύρος των ξένων σωμάτων που μπορούν να βρεθούν σε ένα τρόφιμο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, π.χ.μεταλλικά θραύσματα και ρινίσματα, πέτρες, γυαλιά, ξύλα, έντομα,χόνδροι, κόκαλα κ.λπ.).

Η πηγή αυτών των υλικών μπορεί να είναι η ατελής επεξεργασία των πρώτων υλών, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, οι ίδιοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στη γραμμή παραγωγής, έντομα και τρωκτικά που παρεισφρείουν στο χώρο παραγωγής.

Αν και οι εταιρίες χρησιμοποιούν πληθώρα μηχανισμών και διαδικασιών για την αποτροπή τέτοιων κρουσμάτων (ανιχνευτές μετάλλων, Xrays, κόσκινα, μαγνήτες) ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός,όσο το προϊόν είναι ανοικτό στον χώρο παραγωγής και το διαχειρίζονται άνθρωποι.

Νοθείες προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη έξαρση στο θέμα της νοθείας των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο απώτερος στόχος είναι το κέρδος από τους διάφορους παραγωγούς, σε βάρος όμως της τσέπης, αλλά και της υγείας των καταναλωτών.

Τα τελευταία τρανταχτά παραδείγματα είναι η σκόνη γάλακτος από την Κίνα με τη μελαμίνη και φυσικά τη χρήση αλογίσιου κρέατος αντί βόειου.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Από τα παλιότερα χρόνια, το φαινόμενο ήταν αρκετά έντονο και εντοπισμένο σε μονωμένα προϊόντα: να θυμηθούμε το λάδι από το χωριό νοθευμένο με σπορέλαια, το νοθευμένο με γλυκόζη ή φρουκτόζη μέλι.

Απλά, τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκοσμιοποίησης, τα φαινόμενα νοθείας σε μια χώρα και σε μια περιοχή επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα το εμπόριο και φυσικά την υγεία των καταναλωτών σε όλον τον πλανήτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτασε στο Αννόβερο ο 15χρονος μαθητής


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με επιτυχία η αεροδιακομιδή του δεκαπεντάχρονου Μανώλη Βογιατζή στο Αννόβερο της Γερμανίας.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος αναχώρησε στις 8.30 το πρωί από το αεροδρόμιο του Αράξου και έφθασε στον προορισμό του στις 11.40 το πρωί.

Το νεαρό ασθενή συνόδευσαν ιατρός του ΕΚΑΒ, καθώς και ο θεράπων ιατρός του, ο οποίος θα παραμείνει στη Γερμανία έως και την πραγματοποίηση της απαιτούμενης χειρουργικής επέμβασης την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεκαπεντάχρονος Μανώλης πάσχει από σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους του εγκεφάλου και πλέον νοσηλεύεται στο International Neuroscience Institute στο Αννόβερο.

Την οργάνωση και τον συντονισμό του συνόλου της επιχείρησης ανέλαβε και ολοκλήρωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΑΒ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κοντύτερη γυναίκα του κόσμου


Η Jyoti Amge είναι η κοντύτερη γυναίκα του κόσμου με ύψος λίγα εκατοστά παραπάνω από μισό μέτρο.



Η Jyoti είναι μόλις 62,8 εκατοστά, όσο περίπου το ύψος που έχει ένα βρέφος ενός έτους, και τραβάει τα βλέμματα σε κάθε της εμφάνιση.Το περιορισμένο της ύψος οφείλεται σε μία αυξητική ανωμαλία που ονομάζεται αχονδροπλασία.





Είναι Ινδή και κατοικεί στο Ναγκπούρ, και σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατέχει το ρεκόρ για την κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο. Η ίδια μπόρεσε να «κατακτήσει» αυτή τη θέση στις 16 Δεκεμβρίου 2011, όταν και ενηλικιώθηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις


Στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία».

«Για το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μία μάχη προκειμένου οι δόσεις των οφειλών να είναι όσον το δυνατόν περισσότερες μέσα σε ένα πλαίσιο, όμως, που βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα τονώσει τα έσοδα στα ταμεία. Και, σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες εισφορές του 2013 θα πρέπει να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι «σε καμία περίπτωση» δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, είπε, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα - δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων - προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη πετύχαμε, καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις.»

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αναφορές στον Τύπο περί «βουλγαροποίησης» ή «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι μπορεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων που επιδιώκουν την καλλιέργεια φοβικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, παραδέχτηκε πως τα έσοδα των ταμείων έχουν επηρεαστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση της απασχόλησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, οι εξοικονομήσεις από την καταπολέμηση της παραβατικότητας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν».

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης ότι η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες με αφορμή σημαντικά θεσμικά ζητήματα και δημοσιονομικά μέτρα, όμως αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική «γιατί απλούστατα πρυτάνευσε η ωριμότητα και η εξαρχής εκπεφρασμένη βούληση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας ότι η σωτηρία της χώρας είναι πάνω από κάθε κομματικό υπολογισμό».

Ερωτηθείς σχετικά με έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, επανέλαβε ότι μια τέτοια κίνηση είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε κάθε κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης προκειμένου, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να κινηθεί πιο γρήγορα και να εφαρμόσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αποφασίζονται», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίσκος στις εκκλησίες για τον 15χρονο


Κάλεσμα στους πιστούς να συνεισφέρουν για τη σωτηρία του 15χρονου που πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα στη Γερμανία, απεύθυνε το βράδυ της Παρασκευής,ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Σε όλες τις εκκλησίες, όπου πλήθος πιστών είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν την ακολουθία, βγήκε δίσκος ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να διατεθούν στην οικογένεια του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η ανταπόκριση των Πατρινών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς η μάχη που δίνει το παιδί και η οικογένειά του, έχει ευαισθητοποιήσει όλη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι τόσο προσωπικά ο κ. Χρυσόστομος, όσο και η Μητρόπολη έχουν σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται.

Ο μαθητής αναχωρεί αύριο στις 8 το πρωί από το αεροδρόμιο του Αράξου για τη Γερμανία με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ


Η εφαρμογή δύο ταχυτήτων στο καταβαλλόμενο βοήθημα, είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται για το εφάπαξ. Για το θέμα πρόκειται να γίνει σύσκεψη, την ερχόμενη Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Ταμεία Πρόνοιας.

Νέες ανατροπές έρχονται στοι εφάπαξ για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους, που δεν ξέρουν ακόμα πως θα γίνει ο υπολογισμός του βοηθήματος, από την 1ηΙανουαρίου του 2014 και μετά.

Το μόνο δεδομένο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», είναι ότι θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» στο εφάπαξ. «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού άμεσα, αφού αν εφαρμοστεί ότι ισχύει σήμερα, δεν θα μιλάμε πια για εφάπαξ, αλλά για …λόττο. Εργαζόμενοι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, ανάλογα με το έτος εξόδου, θα έχουν απόκλιση μέχρι και 50% στο βοήθημα», λέει στην εφημερίδα, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος.

Το επικρατέστερο σενάριο:

-Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013, θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα που είναι ακόμα σε ισχύ.

-Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Η δημιουργία «ατομικών μερίδων» είναι εφικτή μόνο για τις ημέρες ασφάλισης μετά το 2001(κάτι που ισχύει με τα επικουρικά ταμεία).

Ουσιαστικά είναι εμφανές, σημειώνει η εφημερίδα, ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» μαθηματικού τύπου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πάντως το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε ταμείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Φοροπαγίδες" στα εισοδήματα κάτω των 5.000€


«Παγίδες» υπερφορολόγησης για περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ κρύβουν φέτος οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι θα υποχρεωθούν καταρχάς να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έστω και αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά. Και αυτό καθώς από φέτος καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων για όλους τους ενήλικες. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι αυτοί μόνο και μόνο επειδή διαμένουν σε κατοικίες θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες τις οποίες δεν χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, οι 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κινδυνεύουν επίσης να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους όχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά επειδή η συνολική αξία των αποδείξεων του 2012 που έχει συγκεντρώσει ο καθένας από αυτούς είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά το 25% του πραγματικού.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους πλήττει το «διπλό χαράτσι»


Μεγάλοι χαμένοι είναι τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντελεστών του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα η βασική πρόταση που βρίσκεται στο φάκελο που κατέθεσε στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι συντελεστές για το ενιαίο ειδικό τέλος θα μειωθούν από 10 έως 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα σπίτια ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία τους.

Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που υπολογίζεται έως 250 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καλυφθεί. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την αύξηση της φορολογίας στα εκτός σχεδίου ακίνητα, την επανεξέταση εξαιρέσεων για τα ακίνητα των ΟΤΑ και την είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης μίας νέας κατοικίας 120 τ.μ. εκτός σχεδίου πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 405 ευρώ φόρο. Εάν τελικά ισχύσει η πρόταση του οικονομικού επιτελείου και ενταχθεί στο σύστημα των όμορων δήμων θα κληθεί να καταβάλει 1.080 ευρώ.

Παράλληλα ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. 10ετίας με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ. Ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. τιμή ζώνης 1.500 ευρώ μειώνεται από τα 461 στα 391 ευρώ.

Έτσι εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από τον διπλάσιο φόρο που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Ο φόρος θα προκύπτει ανάλογα με τη μέση τιμή των όμορων δήμων και επιπλέον φόρους και τέλη με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις για οποιαδήποτε αγοραπωλησία, δωρεά κ.λπ. για τα ακίνητα.

Επιπλέον επιβάρυνση θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα, τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, τον ΦΑΠ για το 2011, 2012 καθώς και για το 2013.

Ωστόσο ο φόρος για την ακίνητηση περιουσία υπολογίζεται ξεχωριστά για τον κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει ακίνητη περιουσία αξίας 150.000 ευρώ και ο άλλος ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ και οι δύο δεν θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2013.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα για τα κατοικίδια


Με 100 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι δεν καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους που λερώνουν τα κατοικίδια τους. Στα 30.000 ευρώ θα φτάνει η κακοποίηση των ζώων.

Για πρώτη φορά θα κόβονται πλέον πρόστιμα και για τα κατοικίδια. Από την Δευτέρα η δημοτική αστυνομία του δήμου Αθηναίων θα τιμωρεί με 100 ευρώ χρηματικό πρόστιμο όποιους ιδιοκτήτες δεν καθαρίζουν τα πεζοδρόμια που λερώνουν τα κατοικίδια τους.

Παράλληλα ιδιαιτέρως «τσουχτερά» θα είναι τα πρόστιμα για όσους τραυματίσουν με το όχημα τους ή κακοποιήσουν αδέσποτο ζώο.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Α. Αντωνόπουλος διευκρίνησε πως «θα επιβάλλονται πρόστιμα, από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν θα καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και θα φτάνουν τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού ζώου. Για τους παραβάτες ιδιοκτήτες petshop, θα προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους».

Ο κατάλογος των προστίμων:

• 100 ευρώ για ακαθαρσίες σε δημόσιους χώρους

• 300 ευρώ για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο

• 300 ευρώ για την παράληψη πιστοποιητικού ταυτοποίησης στον δήμο

• 1.000 ευρώ για την πώληση ζώου συντροφιάς κάτω των 2 μηνών

• 30.000 ευρώ για την κακοποίηση ζώων

• Προβλέπεται μέχρι και ανάκληση αδείας του pet shop σε πρόπτωση που ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παραπέσει σε ένα από τα παραπάνω παραπτώματα.

Η παράλειψη προσκόμισης, στον δήμο, αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ για την πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα αποτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα, με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

UNICEF:Δεν έχουμε χρήματα για τους πρόσφυγες


«Οι ανάγκες αυξάνονται εκθετικά και πλέον δεν έχουμε χρήματα», προειδοποιεί στέλεχος της UNICEF εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης των προσφύγων από τη Συρία στην Ιορδανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν στην πιο απερίφραστη προειδοποίηση που έχουν κάνει ως τώρα για το ότι εκπνέουν τα διαθέσιμα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του τεράστιου κύματος προσφύγων από τη Συρία στην Ιορδανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

«Οι ανάγκες αυξάνονται εκθετικά, και δεν έχουμε πλέον χρήματα», δήλωσε η Μαρίσιε Μερκάδο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τη συνεχιζόμενη αιματηρή σύρραξη έχει ξεπεράσει επανειλημμένα κατά πολύ τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Το 1,25 εκατ. ανθρώπων που ήδη είναι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες —το 75% εξ αυτών είναι γυναίκες και παιδιά— είναι κατά 10% υψηλότερο από τον αριθμό που αναμενόταν να φθάσουν οι Σύροι πρόσφυγες τον Ιούνιο.

Εξάλλου καθώς πάνω από 3,6 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας και δεν διαφαίνεται το τέλος της διετούς σύρραξης, μοιάζει πολύ πιθανό η μαζική έξοδος προσφύγων από τη χώρα να συνεχιστεί.

«Από της αρχές της χρονιάς, πάνω από 2.000 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα (με την Ιορδανία) καθημερινά. Αναμένουμε αυτός ο αριθμός να υπερδιπλασιαστεί ως τον Ιούλιο και να έχει τριπλασιαστεί ως τον Δεκέμβριο», είπε η Μερκάδο.

«Ως τα τέλη του 2013, εκτιμάμε ότι θα υπάρχουν 1,2 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία - αριθμός ίσος με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ιορδανίας», πρόσθεσε η ίδια.

Οι συνέπειες της έλλειψης χρηματοδότησης μπορεί να συμπεριλάβουν την διακοπή της χορήγησης μιας ποσότητας νερού που φτάνει τα 3,5 εκατ. λίτρα καθημερινά στον καταυλισμό Ζαατάρι της Ιορδανίας, όπου ζουν πλέον πάνω από 100.000 Σύροι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους παιδιά. Περίπου 11.000 πρόσφυγες αφίχθησαν στον καταυλισμό αυτό μέσα στην περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (International Organization for Migration, IOM).

Στελέχη του ΟΗΕ επισήμαναν ότι η έλλειψη κεφαλαίων πλήττει όλη την περιφέρεια, όχι μόνο την Ιορδανία, και σχεδόν όλους τους οργανισμούς αρωγής. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αναφέρει επανειλημμένες διαδηλώσεις στον καταυλισμό Ζαατάρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα χέρια της τρόικας λίστα με 27.000 επίορκους


Μακροσκελή κατάλογο με το σύνολο των ελεγχόμενων ή επίορκων υπαλλήλων έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force Greece.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 27.000 διαφορετικές περιπτώσεις λειτουργών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που είτε έχουν υποπέσει σε διάφορα αδικήματα και η υπόθεσή τους έχει φτάσει στην Δικαιοσύνη, είτε αναμένουν την κρίση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων. Η έρευνα κινήθηκε σε δήμους, περιφέρειες, πολεοδομίες και εφορίες και στο πόρισμα διατυπώνεται η πρόταση για «άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων».

Οι εκτιμήσεις των ξένων τεχνοκρατών για τα επίπεδα διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας απέχουν παρασάγγας από τα επίσημα στοιχεία που εμφανίζουν κατά καιρούς οι αρμόδιες Αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει τους επίορκους σε 3.900, ενώ οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.301. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν παραμένουν στις τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά εμπλουτίζουν τα στοιχεία τους με υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, με αποκλειστική δήλωση στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δίνει το περίγραμμα των κυοφορούμενων αλλαγών: «Το κυρίαρχο στοιχείο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η κατάληψη των θέσεων ευθύνης από υπαλλήλους που διαθέτουν επάρκεια και τυπικά προσόντα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταρτιστεί ένα σαφές πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων, το οποίο θα ευνοεί την αξιοκρατική αξιολόγηση του προσωπικού. Η άμεση απομάκρυνση όσων αποδεδειγμένα έχουν παραβεί τους κανόνες αποτελεί προτεραιότητα πρώτης γραμμής για να αποδεσμευθούν οι δομές της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης από την λογική των «εγκάθετων» και των «ημετέρων». Δεν είναι αυτοσκοπός οι συλλήβδην απολύσεις, αλλά η απαλλαγή ων υπηρεσιών τους από τους μη ικανούς. Η διαφθορά στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός στην Κίνα για τον νέο ιό γρίπης


Έκλεισαν σήμερα όλα τα καταστήματα πώλησης ζωντανών πουλερικών στις αγορές της Σανγκάης ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε πρόσφατα στην Κίνα το θάνατο έξι ανθρώπων, οι τέσσερις από τους οποίους στην Σανγκάη.

Στην πόλη Χανγκζού πρωτεύουσα της επαρχίας Ζετζιάνγκ όπου καταγράφηκαν οι άλλοι δύο θάνατοι, οι αρχές άρχισαν να θανατώνουν τα πουλερικά σε αγορά της πόλης όταν εντοπίστηκε ο ιός, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, διευκρινίζοντας πως ένα από τα δύο θύματα είχε αγοράσει πουλερικά από την αγορά αυτή.

Συνολικά στην ανατολική Κίνα έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα της νόσου από το συγκεκριμένο στέλεχος, για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χθες Παρασκευή, περισσότερα από 20.000 πτηνά θανατώθηκαν σε αγορά σε προάστιο της Σανγκάγς όταν εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού σε περιστέρια. Οι αρχές της μεγαλούπολης των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων απαγόρευσαν τις εισαγωγές ζωντανών πουλερικών από άλλες περιοχές της Κίνας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, οι πτηνοτρόφοι και οι έμποροι που πουλούσαν πουλερικά θα αποζημιωθούν. Οι αρχές πάντως επέτρεψαν να συνεχιστεί η πώληση αυγών, ακόμα και περιστεριών, καθώς και φρέσκων ή καταψυγμένων πουλερικών, συνιστώντας βέβαια στους καταναλωτές να τα ψήνουν καλά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάει το τρακτέρ του για να πάρει φάρμακα


Αναγκάζεται να πουλήσει το τρακτέρ του προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Ο λόγος για έναν ηλικιωμένο από τα Σιτόμενα του δήμου Αγρινίου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το dete.gr, ο ηλικιωμένος πούλησε κατά το πρόσφατο παρελθόν τα ζώα του για να μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του. Τώρα πουλάει και το τρακτέρ του για να πληρώσει ακόμη και τα φάρμακα της γυναίκας του που τα χρωστάει.

Την Παρασκευή απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον διακανονισμό και για να επισημάνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του έδωσαν ένα μήνα προθεσμία για να μπορέσει να κάνει κάποιο διακανονισμό.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε εάν οι υπηρεσίες δεν σκύψουν με ανθρώπινη ευαισθησία στο πρόβλημά του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό


Mε νόμο που θα φέρνει για ψήφιση στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο ο υπουργός Εργασίας -ύστερα από εξάμηνη μελέτη και διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους άλλους παράγοντες της αγοράς, υπό το ΚΕΠΕ και τον ΟΜΕΔ αντίστοιχα- θα καθορίζεται ο ελάχιστος, για κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν «καλύπτεται» από σύμβαση εργασίας, νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο. Τη διαδικασία και τα κριτήρια καθορίζει το τελικό σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και δημοσιεύει η «Ημερησία». Το τελικό σχέδιο προβλέπει:

1. «Την εφαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες της χώρας των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

2. Το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν».

3. «Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο διαφοροποιείται με συγκεκριμένους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους παράγοντες της ηλικίας νέων κάτω των 25 ετών και της προϋπηρεσίας, όπως αυτοί ορίζονται στο ν. 4093/2012» (δεν αλλάζουν τα κλιμάκια και παραμένει ο χαμηλότερος μισθός για τους νέους).

Η διαβούλευση

4. «Για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων και τον συντονισμό από Επιτροπή».

Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:

α) Εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο και προτείνονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ή καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

β) Εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς ή καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

5. Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, ως πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του ΟΜΕΔ».

Ο νόμος
«Εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρόταση νόμου τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την παραπάνω διαδικασία».

Το χρονοδιάγραμμα
Η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης: Θα στέλνει έγγραφη πρόσκλησης εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Μαΐου κάθε έτους προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΕΣΣΕ/ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ ΓΕΣΣΕ), το Ινστιτούτο ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να συντάξουν Εκθεση προς υποβολή έως την 20ή Ιουλίου κάθε έτους για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την πιθανή προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Θα σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και θα τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου.

Θα διαβιβάζει το υπόμνημα και την τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και την Έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για τη σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 30ή Οκτωβρίου κάθε έτους και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ κοινοποιείται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι την 15 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ποιοι μετέχουν

Στη διαβούλευση θα μετέχουν η ΓΣΕΕ και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο. Εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ


Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους(8-9 μποφόρ), τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, θυελλώδεις άνεμοι 8 τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν αύριο Κυριακή αρχικά στο Αιγαίο (από νότιες διευθύνσεις) και από το απόγευμα στα δυτικά και νότια (από δυτικές διευθύνσεις). Τη Δευτέρα ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά στη χώρα και μόνο στα νότια θα διατηρηθούν δυτικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ.

Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας προβλέπονται αύριο κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν αλλά τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πρώτης από αύριο και από τα βόρεια (5 με 7 βαθμούς Κελσίου), η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως τη Δευτέρα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελλάδα: 60.000 ΑμεΑ παραμένουν επί μήνες αιχμάλωτοι σε λίστες αναμονής για πιστοποίηση της αναπηρίας τους


Εξαιτίας της παρατεταμένης (πολύμηνης) αιχμαλωσίας στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) περίπου 60.000 άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που απειλούν ακόμα και αυτή την επιβίωσή τους. Πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο διαρκείας που ξεκίνησε ως “σχεδιαστικό” και ραγδαία εξελίχτηκε σε “ανθρωπιστικό”.


Τα παραπάνω συμπεράσματα πιστοποιεί – ομολογεί με αναλυτική του έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) στην Ελλάδα, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στους φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ. Σε καταγγελτικό δελτίο τύπου της υπό τον τίτλο “Δώστε τέλος στη φυλάκιση των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ”, η ελληνική συνομοσπονδία αναπήρων (ΕΣΑμεΑ) αναφέρεται σε “χιλιάδες άτομα με αναπηρία που επιβιώνουν μήνες χωρίς κανένα οικονομικό μέσο” και επισημαίνει ότι “η τραγική εικόνα του νέου συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας στην Ελλάδα αποτελεί κοινωνική, πολιτική και επιστημονική προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία”.

Στην έκθεση του ΣτΠ υπάρχουν ρητές αναφορές για τη συνεχή αύξηση του χρόνου αναμονής των αιτούντων για εξέταση, για τις εκατοντάδες αναφορές πολιτών με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα από την διακοπή επιδομάτων συντάξεων και βιβλιαρίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και για ό,τι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για την επιβίωσή τους. Επιβάλλεται να υπενθυμηθεί ότι μόλις λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης η ΕΣΑμεΑ είχε θέσει με επιστολή της προς τον υπουργό εργασίας το θέμα της νομιμότητας κι επιστημονικής εγκυρότητας της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (επιτροπή που εισηγείται τον προκαθορισμό των ποσοστών αναπηρίας, τον καθορισμό μη αναστρέψιμων παθήσεων κ.λπ.), τονίζοντας ότι η πλημμελής σύνθεσή της - από πλειάδα υπηρεσιακών παραγόντων - την αποστερεί από την απαραίτητη ειδίκευση, στοιχειώδη ανεξαρτησία και επιστημονικότητα.



Πηγή: http://www.cybc.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...