Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Δεν διαβάζουν πια οι Έλληνες



Η οικονομική κρίση «χτυπά» και το βιβλίο.

Αφήνουν στην… άκρη τα βιβλία οι Έλληνες. Και όχι γιατί δε θέλουν να διαβάζουν αλλά επειδή δεν μπορούν.

Ακόμη και βιβλία σε προσφορές που υπάρχουν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας (και όχι μόνο) παραμένουν απούλητα με τους βιβλιοπώλες να κάνουν λόγο και για 20% μείωση.

Βέβαια, στα παζάρια βιβλίου, όπως λένε οι βιβλιοπώλες, παρατηρείται μία σχετική κίνηση από πλευράς καταναλωτών αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν καλύπτει τις μειώσεις που παρατηρούνται στην αγορά βιβλίου ελέω οικονομικής κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλανθρωπικό φεστιβάλ μοτοσικλετιστών στη Θεσσαλονίκη



Για την ενίσχυση των παιδιών με χρόνιες παθήσεις.

Το 1ο Φεστιβάλ «Από-Δραση» διοργανώνουν, στις 25 Νοεμβρίου, στις 5μμ, στο Block 33, 15 μοτοσυκλετιστικοί σύλλογοι του νομού Θεσσαλονίκης, για να ενισχύσουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Άγιος Παντελεήμων».

H εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλίες, χορευτικά, θεατρικές παραστάσεις, «μοτοβόλτες» για τα παιδιά του θεραπευτηρίου, αλλά και bazaar, με χειροτεχνήματα του τομέα ανοιχτής φροντίδας του «Άγιου Παντελεήμονα».

Η είσοδος είναι 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα δοθούν για τις ανάγκες των παιδιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο εβδομάδες φθινοπωρινών προσφορών στα εμπορικά καταστήματα



Από τις 12 έως τις 24 Νοεμβρίου.

Την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αγορές διαφόρων ειδών σε χαμηλότερες τιμές θα έχουν από τις 12 έως τις 24 Νοεμβρίου οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) για δύο εβδομάδες φθινοπωρινών προσφορών στα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Στόχος του ΕΣΘ είναι αφενός να αναθερμανθεί η αγορά και να στηριχθεί το εισόδημα των καταναλωτών και αφετέρου οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα να «τρέξουν» ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, τηρώντας πάντα τη νόμιμη διαδικασία, αντί να πραγματοποιούνται αποσπασματικά, σε διαφορετικές περιόδους ανά κατάστημα.

Για τη διαδικασία που απαιτείται όσον αφορά στη διενέργεια προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΣΘ. Οι επιχειρήσεις που θα διενεργήσουν προσφορές το διάστημα αυτό, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων


Στους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), ανεξάρτητα από την ονομασία και τη νομική τους μορφή καθώς και του Οίκου Ναύτου, χορηγούνται τα φάρμακα με συμμετοχή 10% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου ή με μηδενική συμμετοχή για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, ως εξής:

Α. Συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 10% για τους πάσχοντες από:

1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες
2. Άποιο διαβήτη
3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια
4. Μυασθένεια
5. Φυματίωση
6. Κληρονομικό αγγειοοίδημα
7. Συγγενή ιχθύαση
8. Νόσο του WILSON
9. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου II
10. Επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις
11. Αγγειοπάθεια BURGER
12. Άνοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot


Β. Μηδενική (0%) συμμετοχή για τους πάσχοντες από:
1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
3. Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)
4. Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία − θρομβοπενική πορφύρα
6. Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
7. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
8. Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
9. Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
10. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
11. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
12. Γλυκογονίαση − γλυκόγονίαση τύπου IB
13. Νόσο Gaucher
14. Έλλειψη ορνιθο−καρβαμυλο−τρανσφεράση
15. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4
16. Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
17. Νόσο Niemann−Pick τύπου C
18. Υπερφαινυλαλανιναιμία
19. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Επισημαίνεται ότι η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων ως ανωτέρω συγκεκριμένων παθήσεων.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) αναλαμβάνει την υποχρέωση σύνταξης καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων (δραστικές ουσίες με τις αντίστοιχες εμπορικές ονομασίες τους) ανά θεραπευτική κατηγορία, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης «ανατομικής, θεραπευτικής κατηγοριοποίησης ATC» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιστοιχίζοντας στο κάθε φάρμακο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής και ο οποίος δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Κ.Α.) και στους Φ.Κ.Α., στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων. Η ευθύνη επικαιροποίησης του καταλόγου λόγω εισόδου στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων ανήκει από κοινού στον ΕΟΦ, στη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας της Γ.Γ.Κ.Α. και στους Φ.Κ.Α.

Ποσοστό συμμετοχής 10% καταβάλλεται από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, για όλα τα φάρμακα.
Δεν καταβάλλεται συμμετοχή για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως ισχύει κάθε φορά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το ΦΕΚ 2883, κάντε κλικ ΕΔΩ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η καρδιά του ξανάρχισε να χτυπά μετά από 45 λεπτά μαλάξεων



Οι γιατροί κάνουν λόγο για «κλινική ανάσταση».

Ένας 26χρονος από την Ιταλία σώθηκε από το θάνατο χάρη στην επιμονή γιατρών οι οποίοι του έκαναν καρδιακές μαλάξεις αδιάκοπα επί σαράντα πέντε λεπτά, πολύ πέρα του συνηθισμένου χρονικού ορίου.

Ο Ιταλός υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε τραίνο που εκτελούσε δρομολόγιο από την ιταλική πρωτεύουσα προς το Τσαμπίνο, στα περίχωρα της Ρώμης, όπου βρίσκεται το δεύτερο αεροδρόμιο της πόλης.

Το τραίνο σταμάτησε και επιβιβάσθηκαν οι γιατροί των ιταλικών πρώτων βοηθειών. «Παρά το ότι τα ιατρικά πρωτόκολλα αναφέρουν ότι οι καρδιακές μαλάξεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τριάντα λεπτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνεχίσθηκαν επί τρία τέταρτα. Στο τέλος, η καρδιά του ιταλού νέου, ξανάρχισε να κτυπά», αναφέρουν ιταλικές εφημερίδες.

Ο νέος άνδρας μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου και συνεχίζει να αναρρώνει, επικοινωνώντας κανονικά με τους συγγενείς του.

Οι γιατροί, στην περίπτωση αυτή, κάνουν λόγο για «κλινική ανάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι Tg5, του ομίλου Μπερλουσκόνι, προσθέτει ότι «δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν οι κανόνες στους οποίους βασίζονται οι καρδιακές μαλάξεις» μετά από αυτή την περίπτωση.

Ο Αντόνιο Ρεμπούτσι, καθηγητής καρδιολογίας του καθολικού πανεπιστημίου της Ρώμης, εκτίμησε πάντως ότι «σχεδόν ανεπαίσθητα, η καρδιά του νέου αυτού μπορεί να συνέχισε να κτυπά, επιτρέποντας, με τον τρόπο αυτό, και σε μια μικρή ποσότητα αίματος να φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Η Φανή Χαλκιά στον Κορυδαλλό



Θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα άθλησης για οροθετικές.

Τη δική τους γυμνάστρια και μάλιστα… Ολυμπιονίκη θα έχουν οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την Espresso, η πρωταθλήτρια του στίβου Φανή Χαλκιά θα αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα να γυμνάζει τις κρατούμενες, μέσω ενός προγράμματος άθλησης και απασχόλησης που απευθύνεται σε οροθετικές γυναίκες.

Το μεγάλο στοίχημα για την 33χρονη πρωταθλήτρια των 400 μέτρων και παράλληλα το νέο εμπόδιο που θα πρέπει να υπερπηδήσει είναι να ενσταλλάξει στις οροθετικές γυναίκες του καταστήματος κράτησης την αγάπη για ζωή και ελπίδα ότι μια καλύτερη μέρα θα ξημερώσει γι' αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο με... «μάτια» εντοπίζει τους πεζούς



Στην αγορά το νέο σύστημα μέσα στο 2013.

«Όραση» ικανή να ανιχνεύει πεζούς στο δρόμο και παράλληλα να δίνει εντολή στον «εγκέφαλο» του οχήματος να σταματήσει θα αποκτήσουν τα οχήματα έως το 2013.

Το σύστημα, που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να βλέπει τους πεζούς και να φρενάρει, θα αποτελείται από δύο κάμερες τοποθετημένες στο παρμπρίζ.

Οι δύο κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν το μέγεθος του αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά από το όχημα καθώς και την απόσταση που το χωρίζει από το αυτοκίνητο. Επιπλέον, ένα ειδικό ραντάρ με αισθητήρες θα συνδράμει στον εντοπισμό αντικειμένων σε απόσταση που θα ξεπερνά τα 180 μέτρα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του συστήματος είναι το ότι θα επιτρέπει - χάρη στο ραντάρ που διαθέτει - τη δυνατότητα στον οδηγό να πραγματοποιήσει επείγουσες πλην ακριβείς μανούβρες, ενώ κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Ειδικοί από το χώρο του αυτοκινήτου, τονίζουν ότι αρχικά το κόστος τοποθέτησης του συστήματος στερεοσκοπικής κάμερας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και υπολογίζεται ότι θα βγει στην αγορά εντός του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση 20% στις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ



Η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε «ψαλίδι» 15%.

Στο 20%, αντί του 15%, θα ανέλθει τελικά η περικοπή των συντάξεων, που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως, αντισταθμίζοντας την εξαίρεση των αναπηρικών συντάξεων από τις περικοπές.

Η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ κατά 15%.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις:

-Μειώσεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έως 25%.

Η μείωση βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, ως εξής :

α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01 έως 1500,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 5%.

β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%.

γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 15%.

δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3000,01 έως 4000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 20%.

ε. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 4000,01 ευρώ και άνω, η μείωση ανέρχεται σε 25%.

Για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι περικοπές φθάνουν έως και το 15%, ως εξής:

α) Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

β) Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

γ) Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω κατά περίπτωση ποσοστού μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31/12/2012 μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση για τον σακχαρώδη διαβήτη



Από την Παρασκευή στο χώρο του Ζαππείου.

Την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα έχουν από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου οι κάτοικοι της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτης, 14 Νοεμβρίου.

Η δράση εντάσσεται στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) από τις αρχές του 2012.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί της Παρασκευής έως και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, στην Αίγλη Ζαππείου, θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι ώρες των μετρήσεων έχουν ως εξής: Παρασκευή και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00, και Κυριακή 11 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως14:00.

Παράλληλα, το Σάββατο 09:30 έως 15:30, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ την Κυριακή , από 11:00 έως 14:00, θα διεξαχθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό στον ίδιο χώρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεδιάσκεψη σε σχολεία για τους κινδύνους του ίντερνετ



Στόχος η ευαισθητοποίηση παιδιών 6-18 ετών.

Για την ασφάλεια και τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο θα ενημερωθούν και φέτος από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την αστυνομία περίπου 500 μαθητές, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κύριος στόχος των τηλεδιασκέψεων είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, ηλικίας από 6 έως 18 ετών, για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, τα παιδιά μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους, θα ενημερώνονται από τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Διευθυντή Μανώλη Σφακιανάκη, αλλά και εξειδικευμένους Αξιωματικούς, τόσο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

H Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα συνδεθεί σε πραγματικό χρόνο, με περισσότερα από 500 σχολεία, σε πολλαπλές τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ξεκινώντας από την προσεχή Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να ενημερωθούν περισσότεροι από 100.000 μαθητές, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την εταιρεία Vodafone και περιλαμβάνει τη νέα υπηρεσία Microsoft 365.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για την περιπέτειά του θα μιλήσει ο Μανώλης Κονταρός


Ολοκληρώνονται αύριο οι δράσεις της Τροχαίας Χανίων.
Με τη συμμετοχή του Μανώλη Κονταρού ολοκληρώνονται οι δράσεις του Τμήματος Τροχαίας Χανίων που έχουν θέμα την «Εβδομάδα Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο γνωστός ερμηνευτής λάουτου, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση, είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος και είχε κινδυνέψει. Έτσι, θα μιλήσει για την εμπειρία του αύριο στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εντελώς δωρεάν αφού η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των γονιών στην παιδική παχυσαρκία



Η μίμηση των παιδιών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση της νόσου.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι μπορεί να ευθύνεται για το αυξημένο βάρος του παιδιού τους. Στην εκδήλωση και διαιώνιση της παιδικής παχυσαρκίας μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχουν οι ίδιοι, γεγονός που μερικοί γονείς το αντιλαμβάνονται, ενώ άλλοι το αποσιωπούν.

Οι γονείς δεν μεταδίδουν μόνο το γενετικό υλικό στα παιδιά τους, αλλά και τις συνήθειές τους, καθώς αποτελούν πρότυπα προς μίμηση. Οι γονείς είναι αυτοί που παρέχουν το φαγητό στο παιδί, συνεπώς καθορίζουν τις διαιτητικές του επιλογές.

Η ευθύνη της οικογένειας δεν περιορίζεται στην υγιεινή και την ασφάλεια του φαγητού, αλλά συμπεριλαμβάνει την ποικιλία, την ποσότητα, το ωράριο των γευμάτων και πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από το τραπέζι και το γεύμα.

Πολλές από τις συνήθειες των γονέων και της οικογένειας γενικότερα, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις «άσχημες» διατροφικές επιλογές των παιδιών και συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

- Οι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων από τους γονείς.
- Η διαθεσιμότητα ανθυγιεινών και όχι υγιεινώντροφίμων στο σπίτι.
- Η απουσία οικογενειακών γευμάτων στο σπίτι.
- Η κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού.
- Η παροχή μεγάλης μερίδας στο παιδί.
- Η απουσία της μητέρας πολλές ώρες από το σπίτι.
- Η ανατροφή του παιδιού από τη γιαγιά.

Τα παιδιά τείνουν να τρώνε ό,τι τρώνε και οι γονείς τους, καθώς φαίνεται να τους μιμούνται τόσο στις υγιεινές επιλογές τροφίμων, όσο και στις ανθυγιεινές.

Μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά φαίνεται να έχουν μάλιστα οι συνήθειες της μητέρας, καθώς μητέρες και παιδιά παρουσιάζουν τελικά παρόμοιες προτιμήσεις τροφίμων.

Πρόγραμμα παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε σε νέες μητέρες έδειξε ότι παρέχοντας στην μητέρα γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένη διατροφής και φυσικής δραστηριότητας έχουμε θετικά αποτελέσματα στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και όχι μόνο.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά των μητέρων που βρίσκονταν στην ομάδα παρέμβασης φάνηκε να καταναλώνουν λιγότερα γλυκά σνακ, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση.

Βελτιώνοντας λοιπόν το οικογενειακό περιβάλλον, έμμεσα παρεμβαίνουμε και στο παιδί χωρίς να νιώσει το ίδιο «ασθενής».

Οι γονείς επηρεάζουν τη διατροφή των παιδιών, όχι μόνο με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και με τις πρακτικές-συνήθειες που χρησιμοποιούν στην προσπάθεια εκμάθησης του υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά τους.

Η συνήθεια των γονέων να πιέζουν και να περιορίζουν τα παιδιά ιδιαίτερα στην κατανάλωση των σνακ ή των φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι αντιπαραγωγική. Συγκεκριμένα, φαίνεται να οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος, μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τελικά αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέτοιες γονικές συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν επίσης και την ικανότητα των παιδιών για αυτό-ρύθμιση του βάρους τους και της αίσθησης της πείνας και του κορεσμού.

Αντιθέτως, έχει φανεί, ότι όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εύκολα διαθέσιμα και προσβάσιμα στο σπίτι σε μεγάλες ποσότητες, η κατανάλωση αυτών από τα παιδιά είναι μεγαλύτερη.

Τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν και αυτά στη ρύθμιση του βάρους των παιδιών, καθώς όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών από τα παιδιά, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες παράλειψης του πρωινού.

Αντίστροφα, όταν τα παιδιά τρώνε με την τηλεόραση για «παρέα», τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερη πίτσα, πρόχειρα φαγητά και αναψυκτικά.

Οι καλές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι και ένα από τα «κλειδιά» για την επίλυση της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι γονείς και η μεγάλη επιρροή που ασκούν στο παιδί, ως πρότυπα προς μίμηση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκόμοι ερωτοτροπούσαν δίπλα σε ασθενή με εγκεφαλικό



Δε δίστασαν να κακοποιήσουν σεξουαλικά την 98χρονη ασθενή.

Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε δύο άντρες νοσηλευτές, που υποτίθεται ότι φρόντιζαν μια 98χρονη γυναίκα που είχε πάθει εγκεφαλικό, να ερωτοτροπούν στο δωμάτιό της.

Οι κάμερες κατέγραψαν τους Russel Torralba και Alfredo Ruiz να αυνανίζονται και να χαϊδεύουν ο ένας τον άλλο στο κρεβάτι της ασθενούς, ενώ δε δίστασαν και να την κακοποιήσουν σεξουαλικά!



Η οικογένειά της τώρα έχει απευθυνθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να τιμωρηθούν οι δύο άντρες. «Η ηλικιωμένη γυναίκα μπορεί να έχει μείνει παράλυτη και να μη μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά ή με τα χέρια της, ωστόσο καταλαβαίνει απόλυτα και έχει συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω της. Όταν είδα το βίντεο δε μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Είναι η χειρότερη περίπτωση κακοποίησης ηλικιωμένου που αναλαμβάνω τα 15 χρόνια που είμαι δικηγόρος» είπε ο συνήγορος της οικογένειας.






Διαβάστε περισσότερα...

Λένε «όχι» στο ετήσιο τεστ Παπ



Αμερικάνοι γυναικολόγοι θεωρούν ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια.

Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία έως πέντε χρόνια και όχι κάθε χρόνο, όπως συμβούλευαν μέχρι σήμερα οι γυναικολόγοι. Αυτό ορίζουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από το αμερικανικό κολέγιο μαιευτήρων και γυναικολόγων.

Στις νέες οδηγίες ορίζεται, επίσης, ότι κατά τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται και τεστ για HPV (τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ταυτόχρονη διπλή εξέταση πρέπει να γίνεται από γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, «αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές για τους γιατρούς και τους ασθενείς. Θα πάρει, βέβαια, αρκετό χρόνο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την εκ νέου εκπαίδευση όλων ότι το ετήσιο τεστ Παπανικολάου δεν θεωρείται πλέον το πρότυπο μέτρο πρόληψης. Είναι σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, να καταλάβουν οι γυναίκες ότι δεν θα πρέπει να αμελούν να κάνουν έναν κλασικό ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο».

Η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είτε δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεστ Παπ, είτε δεν είχαν ελεγχθεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί περισσότερο από 50%, λόγω της γενικής εφαρμογής του τεστ Παπ.

Αν και δεν υπάρχει ένα και μοναδικό αίτιο αυτού του τύπου του καρκίνου, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις από τον ιό HPV με μια καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, εξαιτίας επίμονης λοίμωξη από HPV, αναπτύσσονται ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα τελικά την εκδήλωση καρκίνου.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές

Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών θα είναι εκείνες, περισσότερο, που θα δουν αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές του ελέγχου τους.

Εάν κάποια εξέταση αναφοράς έχει δώσει αρνητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να προγραμματίζουν να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου ταυτόχρονα με τεστ HPV, μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Αν όμως δεν έχουν τη δυνατότητα για τεστ HPV, τότε μπορούν να κάνουν μόνο τεστ Παπανικολάου, αλλά κάθε τρία χρόνια.

«Ξέρουμε ότι οι HPV λοιμώξεις είναι πολύ συχνές, αλλά οι περισσότερες είναι παροδικές και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο του τραχήλου. Τα περισσότερα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που είναι προκαρκινικά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο του τραχήλου», τονίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Σπεύδουν, δε, να καθησυχάσουν τις γυναίκες που ίσως θεωρήσουν ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αν δεν κάνουν τεστ Παπ κάθε χρόνο, εξηγώντας:

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφέστατα ότι ο λιγότερο συχνός έλεγχος για καρκίνο τραχήλου της μήτρας είναι δικαιολογημένος. Μια ταυτόχρονη εξέταση τεστ Παπ και τεστ HPV, κάθε πέντε χρόνια, εξασφαλίζει ικανοποιητικό έλεγχο για έγκαιρο εντοπισμό τυχόν καρκινικών καταστάσεων, ενώ με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και πιθανές βλάβες από τις περιττές γυναικολογικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γυναίκες κάτω των 21 ετών, ακόμη και αν είχαν σεξουαλική επαφή, δεν θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή HPV. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου είναι ασυνήθιστος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 21, ακόμη και αν οι λοιμώξεις από HPV είναι συνηθισμένες μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα στις νεαρές γυναίκες χρειάζεται, άλλωστε, περίπου 8 μήνες για να εξαλείψει με επιτυχία, από μόνο του, μια HPV λοίμωξη. Οι περισσότερες ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας που σχετίζονται με HPV λοίμωξη συνήθως αποκαθίστανται από μόνες τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η θεραπεία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου



Περιέχει αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες.

Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, αναφέρει νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Εργαστηριακά πειράματα με πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων έδειξαν ότι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Ακόμα, το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, ιδίως οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, μελέτησαν πάνω από 69.000 Κινέζες μέσης και τρίτης ηλικίας για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πιο πολύ πράσινο τσάι. Όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Πάντως, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν την ωφέλεια του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες της πολύχρονης έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι αν κανείς αρχίζει να πίνει πράσινο τσάι, θα αποφύγει σίγουρα τον καρκίνο, ενώ θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτού του είδους το τσάι πρέπει να πίνεται σε μέτριες ποσότητες, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να πειράξει ορισμένους ανθρώπους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχοκινητική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων



Πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου σε δήμους-μέλη του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε παιδιά από 2 μηνών έως 5 ετών ξεκινούν οι δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).

Στόχος του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές, όπου ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Όπως είπε ο κ. Πατούλης αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν και συνεπώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.

Σε μικρές ηλικίες μπορεί να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες σε πανελλαδική βάση από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ , το οποίο υλοποιεί και συντονίζει σε 160 καλλικρατικούς δήμους μια κοινωνική πολιτική μέσα από την πρόληψη και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος του εγκεφάλου για τους ηλικιωμένους η άσκηση



Αυξάνει, πιθανόν, τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Κατά της άνοιας και της συρρίκνωσης του εγκεφάλου δρα η γυμναστική για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που κάνουν τακτική άσκηση, εμφανίζουν μικρότερες απώλειες στο μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με όσους μένουν σωματικά αδρανείς.

Οι ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ. 'Αλαν Γκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, δεν διαπίστωσαν κάποιο αντίστοιχο όφελος για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων από τη συμμετοχή σε κοινωνικές και οικογενειακές δραστηριότητες που «κεντρίζουν» το νοητικό ενδιαφέρον, όπως το λύσιμο ενός σταυρόλεξου ή μια παρτίδα σκάκι.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου για να καταγράψουν επί μία τριετία τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού και την υγεία της λευκής ουσίας σε 638 συνταξιούχους 70 έως 73 ετών. Παράλληλα κατέταξαν αυτούς τους ανθρώπους σε διαβαθμίσεις σωματικής άσκησης, από όσους κάνουν μόνο τις στοιχειώδεις εργασίες του νοικοκυριού έως εκείνους που πάνε συχνά στα γυμναστήρια ή συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες. Επίσης ελήφθη υπόψη κατά πόσο οι ηλικιωμένοι συμμετείχαν σε κοινωνικές ομάδες, διάβαζαν κλπ.

Η σταδιακή συρρίκνωση του εγκεφάλου συνδέεται με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λευκή ουσία του εγκεφάλου (μέσω της οποίας μεταδίδονται τα νευρωνικά εγκεφαλικά μηνύματα) και βρήκαν ότι όσοι ηλικιωμένοι ασκούνται σωματικά, έχουν λιγότερες κατεστραμμένες περιοχές σε σχέση με όσους δεν ασκούνται. Ακόμα οι 70άρηδες που ασκούνται τακτικά έχουν περισσότερη φαιά ουσία. Τα οφέλη αυτά ήταν ορατά άσχετα με το δείκτη νοημοσύνης ή το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάποιου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα στην τρίτη ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και άλλες χρόνιες νόσοι.

Πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα μια σίγουρη βιολογική εξήγηση αναφορικά με το γιατί η σωματική άσκηση επιβραδύνει την κατάπτωση των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να τροφοδοτούνται καλύτερα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα έρευνα «ενοχοποιεί» το σολάριουμ



Το τεχνητό μαύρισμα συνδέεται με την εμφάνιση μη μελανωματικού καρκίνου δέρματος.

Το τεχνητό μαύρισμα, σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, οδηγεί στην εμφάνιση κακοήθους μελανώματος, μια λιγότερο συχνή αλλά θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Μια νέα μελέτη τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι … περιζήτητες «λάμπες μαυρίσματος» αυξάνουν σημαντικά και την εμφάνιση μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος είναι και ο πιο κοινός.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα τεχνητού μαυρίσματος σε σολάριουμ. Επιπλέον, ανέφεραν ότι οι νέοι που κάνουν συχνή χρηση σολάριουμ μέχρι την ηλικία των 25, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ένα θάλαμο μαυρίσματος.

Η μελέτη εξέτασε τόσο την πρόωρη έκθεση στον ήλιο αλλά και την τακτική χρήση του τεχνητού μαυρίσματος. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν κάνει ποτέ τεχνητό μαύρισμα, εκείνοι οι οποίοι εκτίθενται σε λάμπες μαυρίσματος, είχαν 67 % μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το 29 % είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

«Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί- εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο αποδίδονται σε σολάριουμ,» λέει η Ελένη Λινού, MD, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη του καρκίνου».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό όλο και περισσότερο προωθούν τον περιορισμό και την ειδική νομοθεσία για το τεχνητό μαύρισμα. Η Βραζιλία έχει απαγορεύσει εντελώς τα σολάριουμ και στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί η χρήση από παιδιά και εφήβους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: "Εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις"


Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε και επισήμως από το βήμα της Βουλής την εξαίρεση των αναπηρικών συντάξεων από τις περικοπές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι συντάξεις των αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, εξαιρούνται από τις περικοπές.

Ως ισοδύναμο μέτρο αποφασίστηκε η περικοπή κατά 20% στις συντάξεις εκείνων που παίρνουν σύνταξη πάνω από 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ κατά 15%.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκομεία: Ανοιχτά για άπορους & ανασφάλιστους


Ανοικτά στους άπορους και ανασφάλιστους θα είναι κάθε Τετάρτη τα νοσοκομεία, με απόφαση των νοσοκομειακών ιατρών ΟΕΝΓΕ , οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο «εισιτήριο» των 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών, κάτι που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

«Μόνο διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να έχουν συγγράψει τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή και αφορούν τις νέες δραματικές επιβαρύνσεις στους ασθενείς», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας. «Επιδιώκουν», υποστήριξε, «να καταστήσουν τα νοσοκομεία απροσπέλαστα στους φτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας, τους οποίους θα αναγκάζουν σε αυτοσχέδιες κατ' οίκον θεραπείες και οδυνηρό τέλος από τα εγκόσμια» και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι αρχικά κάθε Τετάρτη, τα νοσοκομεία θα είναι ανοικτά σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες.

Για κατεδάφιση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος το Σάββατο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία σκοτώνει



Είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού και το 20% των παιδικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στην Ευρώπη τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους άντρες είναι 10-20% και στις γυναίκες 15-25%.

H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, επισημαίνει επικαλούμενη αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, με το 20% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών να είναι παχύσαρκα. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η κ. Κοκκίνου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας έδειξαν ότι τα νεαρά κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτες εμφανίζουν 12 φορές περισσότερο επεισόδια υπερφαγίας συγκριτικά με τα νεαρά κορίτσια που δεν υποβάλλουν τον εαυτό τους σε δίαιτες, υπογραμμίζει από την πλευρά της η διαιτολόγος -διατροφολόγος Κική Γούτα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΑΠΘ και αφορούσε τη διερεύνηση διαταραγμένων στάσεων και συμπεριφορών στην πρόσληψη τροφής μαθητών και μαθητριών λυκείων ηλικίας 17 ετών, έδειξε ότι 2 στα 3 κορίτσια και 1 στα 3 αγόρια θα ήθελαν να χάσουν βάρος, ακόμη κι όταν θεωρούν το βάρος τους κανονικό.

Σύμφωνα με την κ. Γούτα, η παχυσαρκία, εκτός από τη διατροφή, οφείλεται και σε γενετικούς, ψυχολογικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και στη λήψη φαρμάκων.

«Η σοβαρή παχυσαρκία κρύβει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Στους άντρες εμφανίζεται με συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, ενώ στις γυναίκες με συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς η οποία προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, (όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, κιρσούς).

Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 με ποσοστό 61%, ο καρκίνος ενδομήτριου 34%, η χολολιθίαση 30%, η οστεοαρθρίτιδα 24%, η αρτηριακή υπέρταση 17%, η στεφανιαία νόσος 17%, ο καρκίνος μαστού 11% και ο καρκίνος παχέος εντέρου, 11%» εξηγεί η κ. Γούτα.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, στην οποία απευθύνεται. «Ανάμεσα στις ιατρικές μεθόδους που ακολουθούνται για τη μείωση του σωματικού λίπους συμπεριλαμβάνονται ειδικές δίαιτες, σωματική άσκηση, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργικές επεμβάσεις. Η άσκηση από μόνη της έχει μικρή επίδραση στην απώλεια βάρους, περίπου 2-3 κιλά κατά μέσον όρο. Αντίθετα, παράλληλα µε τη διατροφή, βοηθά στην απώλεια λίπους από τις κοιλιακές αποθήκες και προφυλάσσει από την απώλεια του μυϊκού ιστού. Η φαρμακευτική αγωγή της παχυσαρκίας αποτελεί το δεύτερο βήμα για την αντιμετώπισή της. Το παχύσαρκο άτομο θα πρέπει να καταφεύγει σε χρήση φαρμάκων μόνο όταν η διαιτολογική αντιμετώπιση έχει αποδεδειγμένα αποτύχει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τελευταίο βήμα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Το παχύσαρκο άτομο μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, μόνο όταν όλες οι άλλες προσπάθειες θεραπείας έχουν αποτύχει ή όταν πρόκειται για νοσογόνο παχυσαρκία, όπου οι κίνδυνοι για την υγεία αλλά και τη ζωή του ατόμου είναι αυξημένοι» επισημαίνει από την πλευρά της η διαιτολόγος διατροφολόγος Γιώτα Καρακασίδου.

Ακόμη και όταν ένας παχύσαρκος έχει φτάσει στο επιθυμητό βάρος χάνοντας κιλά θα πρέπει να είναι προσεκτικός στη διατροφή του για περισσότερο από ένα χρόνο. «Όταν ο παχύσαρκος αδυνατίσει μειώνεται η έκκριση μιας ορμόνης, της λεπτίνης, η οποία συσχετίζεται με τη παχυσαρκία. Τα κύτταρά του συνεχίζουν να έχουν αντίσταση στη λεπτίνη και έτσι η λεπτίνη που εκκρίνεται δεν είναι αρκετή για να υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται συντήρηση και προσοχή πάνω από ένα χρόνο προκειμένου να μειωθεί η αντίσταση στη λεπτίνη, δηλαδή οι υποδοχείς των κυττάρων να γίνουν πιο ευαίσθητοι και να δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού» εξηγεί η κ Καρακασίδου.

Τέλος, τονίζει ότι οι επιστήμονες διαιτολόγοι-διατροφολόγοι εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους να διατρέφονται υγιεινά και να ασκούνται μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης



Η ασθένεια πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες.

Η οστεοπόρωση είναι μεταβολική διαταραχή των οστών, που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστικής μάζας. Ονομάζεται και απασβεστοποιός οστεοπάθεια, γιατί παρατηρείται απώλεια ασβεστίου. Το αποτέλεσμα είναι τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καταγμάτων. Η οστεοπενία είναι κατά ένα τρόπο, η μειωμένη πυκνότητα των οστών, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι μια συνήθης ασθένεια στα κόκαλα που επηρεάζει γυναίκες και άντρες, συνήθως όσο μεγαλώνουν. Η ασθένεια πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες, συνήθως ηλικίας 50 ετών και άνω.

Προλαμβάνεται η οστεοπόρωση;

Δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να αποκαταστήσει την απώλεια της οστικής μάζας, όταν αυτή έχει ήδη επέλθει. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, εφόσον υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλή διατροφή και άσκηση, από πολύ μικρή ηλικία, οπότε και χτίζονται τα γερά οστά.

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης είναι, εκτός από το γυναικείο φύλο και την πρόωρη εμμηνόπαυση, γενετικοί (λευκή και ασιατική φυλή, οικογενειακό ιστορικό κ.ά.), παράγοντες του τρόπου ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλης, καθιστική ζωή), διαιτητικοί παράγοντες (δυσανεξία στο γάλα, χορτoφαγία), διάφορες χρόνιες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπερθυροειδισμός) και η χρόνια λήψη κάποιων φαρμάκων.

Ασβέστιο

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι το κλειδί για ένα γερό σκελετό. Το ασβέστιο στα οστά έχει ρόλο δομικό, αφού αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο των οστών, αλλά και αποθηκευτικό, αφού τα οστά λειτουργούν ως «αποθήκες» του ασβεστίου. Η κορύφωση της οστική μάζας συντελείται στην ηλικία των 25-30 ετών. Η υψηλή οστική πυκνότητα αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για παθήσεις των οστών. Η ποσότητα ασβεστίου που συνίσταται να προσλαμβάνει καθημερινά ένα άτομο εξαρτάται από την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του όπως φαίνεται και στον πίνακα 1. Οι απώλειες στα οστά επέρχονται φυσιολογικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες, μετά την ηλικία των 45. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως οστεοπενία, οστεοπόρωση, αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και υπερευερεθιστότητα των μυών και των νεύρων.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κυριότερη πηγή ασβεστίου. Το γάλα περιέχει το περισσότερο ασβέστιο, ακόμη κι όταν είναι άπαχο. Το γιαούρτι και τα τυριά, όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ ή το μπρι είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου. Γενικότερα τα σκληρά τυριά είναι πληρέστερα από τα μαλακά.

Ηλικία (άνδρες & γυναίκες) Ασβέστιο (mg/ημέρα) Φλιτζάνια γάλα
4-8 έτη                                      800                       3
9-13 έτη                                   1300                      4-5
14-18 έτη                                  1300                     4-5
19-50 έτη                                  1000                     3-31/2
51+ έτη                                     1500                    5
Έγκυοι & θηλάζουσες                1200                     4

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, καθώς και τα ψάρια τα οποία παρασκευάζονται με τα κόκαλά τους, όπως η κονσέρβα σολομού. Το μπρόκολο, το λάχανο, ο μαϊντανός αποτελούν καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ασβεστίου. Άλλα τρόφιμα, όπως μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, αλλά σε χαμηλότερες ποσότητες ανά μερίδα. Κάποια τρόφιμα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, λόγω του εμπλουτισμού τους με βιταμίνη D (π.χ. δημητριακά, γάλατα και χυμοί εμπλουτισμένοι σε ασβέστιο).

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο από τα τρόφιμα.

Τρόφιμα Μερίδα Ασβέστιο (mg)

Γάλα 1 φλιτζάνι 300
Γιαούρτι 1 φλιτζανι 274
Κίτρινο τυρί 30 γρ 250
Τυρί cottage 1/2 φλιτζάνι 70
Παγωτό 1 φλιτζάνι 188
Σπανάκι μαγειρεμένο 1/2 φλιτζάνι 122
Μπρόκολο μαγειρεμένο 1/2 φλιτζάνι 90
Σαρδέλες με κόκκαλο 90 γρ 321

Σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και στους αυστηρούς χορτοφάγους κρίνεται αναγκαία η εύρεση εναλλακτικών πηγών ασβεστίου, προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες στο συγκεκριμένο μέταλλο. Καλό είναι να χορηγηθεί και ένα συμπλήρωμα ασβεστίου, παρόλο που το μέταλλο είναι σε λιγότερο απορροφήσιμη μορφή, σε σχέση με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου. Το μεγαλύτερος μέρος της συντίθεται στο δέρμα, έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τρόφιμα που την περιέχουν είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το κρέας και τα εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά, γάλα).

Κάπνισμα, Αλκοόλ και Νάτριο

Το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλης (>2 ποτά/ ημέρα για γυναίκες & >3 ποτά/ ημέρα για άνδρες) έχουν συσχετιστεί με οστεοπόρωση. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια απώλειας νατρίου από τα ούρα.

Πρωτεΐνη & ζωικά λίπη

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών έχει συσχετισθεί με αυξημένη απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα. Ενώ η αυξημένη κατανάλωση λίπους εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου.

Συμπερασματικά, είναι αναγκαία η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης και εν συνεχεία η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα περιλαμβάνει προσεγμένη διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησε εφτά καρκίνους μέσα σε οκτώ μήνες



Η Darcie Kay διαγνώστηκε με ινοσάρκωμα σε ηλικία 3 εβδομάδων.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο η Darcie Kay παλεύει με τον καρκίνο. Η οκτώ μηνών μπέμπα από το Kent κατάφερε όμως να τον νικήσει, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά… εφτά φορές!

Σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων η Darcie διαγνώστηκε με παιδικό ινοσάρκωμα και θεωρείται ότι είναι το μοναδικό παιδί στη Μεγάλη Βρετανία που γεννήθηκε με τη σπάνια αυτή μορφή καρκίνου.



Βρέφος ακόμη, έκανε χημειοθεραπείες τους τελευταίους εφτά μήνες, πάντα με το χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό της, παρότι έφτασε πολλές φορές κοντά στο θάνατο.



Οι γονείς της Natalie και Michael πιστεύουν ότι τα κατάφερε χάρη στο χαρούμενο χαρακτήρα της και την αισιόδοξη στάση της «από γεννησιμιού της» όπως λένε οι ίδιοι, όλο αυτό το διάστημα.










Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός «όπλο» κατά των παθήσεων του αναπνευστικού



Οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τα παιδιά από την ανάπτυξη άσθματος.

Το παιδικό άσθμα είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες στα παιδιά. Επίσης, αποτελεί σημαντική αιτία περιορισμού των δραστηριοτήτων των παιδιών και είναι η κυριότερη αιτία απουσίας από το σχολείο, διπλάσια συγκριτικά με άλλες χρόνιες παιδικές ασθένειες. Το παιδικό άσθμα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται μεν με πιο αργό ρυθμό, την ίδια στιγμή όμως, που οι εισαγωγές από άλλες χρόνιες παιδικές ασθένειες μειώνονται.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το παιδικό άσθμα έχει επιπτώσεις, τόσο στο παιδί και στην οικογένειά του, όσο και στη δημόσια υγεία και στις υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Το θετικό όμως, είναι ότι τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνησιμότητα του παιδικού άσθματος, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό.

Επομένως, θεωρείται απαραίτητη η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη του παιδικού άσθματος, αλλά ακόμη περισσότερο, των παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόληψή του. Είναι προφανές ότι ο εντοπισμός των αιτίων που προκαλούν το άσθμα αποτελεί προϋπόθεση κάθε προσπάθειας επιτυχούς πρόληψής του.

Τα ακριβή αίτια του παιδικού άσθματος δεν είναι ακόμη γνωστά επομένως, η εστίαση είναι προς τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η ενδοοικιακή ρύπανση (ακάρεα), η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διατροφή, η ωρίμανση του αναπνευστικού συστήματος και ψυχολογικοί παράγοντες.

Ένας από τους παράγοντες που εξετάζονται, είναι ο βαθμός στον οποίο ο μητρικός θηλασμός επιδρά στην ανάπτυξη του παιδικού άσθματος. Ο μητρικός θηλασμός πέραν από τα διατροφικά, ανοσολογικά, αναπτυξιακά, ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, έχει συσχετιστεί και με την ανάπτυξη παιδικού άσθματος.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την ανάπτυξη άσθματος. Γενικά, ο μητρικός θηλασμός ενισχύει την ωρίμανση του γαστρεντερικού σωλήνα και παρέχει ανοσολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των γαστρεντερικών παθήσεων. Ο μητρικός θηλασμός βοηθά το νεογνό να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το κύριο αντίσωμα που περιέχει το μητρικό γάλα είναι το IgA. Τα βρέφη που θηλάζουν, αποκτούν ειδικά αντισώματα και κυτταρική ανοσία, που παρέχει προστασία έναντι των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, παρέχει προστασία έναντι των λεμφωμάτων της παιδικής ηλικίας, ενισχύει την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών και η πιθανότητα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μειώνεται στα βρέφη που θηλάζουν.

Ο ρόλος, όμως του μητρικού θηλασμού προς την ανάπτυξη του παιδικού άσθματος, είναι αμφιλεγόμενος. Αριθμός μελετών βρήκαν κάποια συσχέτιση, ενώ άλλες όχι. Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την ανάπτυξη άσθματος στην παιδική ηλικία. Υπάρχουν, όμως, και μελέτες που δεν βρήκαν συσχέτιση, αλλά και μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παιδικού άσθματος.

Μία απο τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν είναι η προοπτική έρευνα για την διαπίστωση της επίδρασης της βρεφικής διατροφής και συγκεκριμένα του θηλασμού στη συχνότητα εμφάνισης βρογχόσπασμου και άσθματος σε ηλικίες 2 - 6 ετών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Christchuch στη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics το 2012.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα δείγμα 1105 παιδιών από την γέννησή τους και οι μητέρες συμπλήρωσαν ενα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο διατροφής των βρεφών από 3 εως 15 μηνών, ενώ σε ηλικίες 2 έως 6 ετών αξιολογήθηκαν τα ίδια παιδιά, ως προς την παρουσία βρογχόσπασμου και άσθματος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός και ιδιαίτερα ο αποκλειστικός, προστατεύει από την εμφάνιση άσθματος, τουλάχιστον έως τα 6 χρόνια της ζωής του. Ενώ η μείωση του κινδύνου είναι ακομα μεγαλύτερη για παιδιά με ιστορικό ατοπίας. Επομένως, καταλήγουν, είναι σημαντικό να προτρέπουμε τις μητέρες με οικογενειακό ιστορικό ή με άλλα παιδιά με ατοπία να θηλάσουν αποκλειστικά το βρέφος τους.

Ας έχουμε λοιπόν κατά νου, ότι ο μητρικός θηλασμός, εκτός από τα οφέλη που παρέχει στο παιδί, παρέχει και στην μητέρα, στην οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. Για να τα παρέχει, όμως αυτά, θα πρέπει ο μητρικός θηλασμός να διαρκεί όσο το δυνατό περισσότερο.

Όπως λένε και οι Kramer & Kakuma (2002) η προτεινόμενη διάρκεια του μητρικού θηλασμού, την οποία υιοθετεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), είναι ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες.

Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος Υγιείς Άνθρωποι (Healthy People), το 2010, το 75% των γυναικών θα έπρεπε να ξεκινούσαν το θηλασμό από τη γέννηση, το 50% να θήλαζαν για 6 μήνες και το 25% να συνέχιζαν τον θηλασμό μέχρι το πρώτο έτος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιρρήσεις από τον ΕΦΕΤ για τα ληγμένα στα ράφια



Για ποιους λόγους η διάταξη δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Σε χωματερή ληγμένων προϊόντων επισημαίνει ο ΕΦΕΤ ότι θα μετατραπεί η χώρα μας, αν ενεργοποιηθεί η διάταξη που αφορά τα ληγμένα προϊόντα που θα πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο ΕΦΕΤ συναντήθηκε με ενώσεις καταναλωτών, εκπροσώπους των επιχειρήσεων τροφίμων και σούπερ μάρκετ και κατέληξε ότι η αγορανομική διάταξη για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας πρέπει να παραμείνει ανενεργή για τους εξής λόγους:

1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.

2. Υπάρχει κίνδυνος να βρουν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.

3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.

4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.

5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.

6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.

7. Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).

9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

«Για όσο διάστημα παραμείνω πρόεδρος του ΕΦΕΤ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών. Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα» είπε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού



Η υπερβολική λήψη προκαλεί υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή μας.

Το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, αφού μαζί με το κάλιο ρυθμίζει την οσμωτική πίεση στα κύτταρα (ρυθμίζοντας τη διατήρηση της οξεο-βασικής ισορροπίας και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα), εξασφαλίζει την ισορροπία του οργανισμού σε νερό, καθιστά δυνατές τις μυϊκές συσπάσεις και τις νευρικές αντιδράσεις ενώ τέλος διατηρεί την ισορροπία ιόντων του αίματος.

Το αλάτι «νοστιμίζει» τη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα, ως συστατικό του φαγητού, αλλά όσον αφορά το «ευ ζην» ισχύει και στη περίπτωση του αλατιού το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον».

Η υπερβολική λήψη νατρίου προκαλεί υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και βλάβες στα νεφρά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι αρκετά συντηρητική στα 2,3 g ημερησίως (ή 6 g- περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού- μαγειρικού αλατιού αντίστοιχα).

Τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται με την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι ή με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο (επεξεργασμένα τρόφιμα). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε υπάρχει στα έτοιμα τρόφιμα που αγοράζουμε.

Οι πιο πλούσιες τροφές σε νάτριο

Το αλάτι είναι το πιο γνωστό φυσικό συντηρητικό έτσι απαντάται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι ή άλλο άλας νατρίου. Σε αυτά ανήκουν: τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι έτοιμες σάλτσες, τα τουρσιά, τα παστά κα.

Θυμηθείτε ότι οι κύβοι μυρωδικών που τόσο μας βοηθούν στο μαγείρεμα, ουσιαστικά αντικαθιστούν το αλάτι που θα ρίχναμε ούτως ή άλλως στο μαγείρεμα. Μην ξεχαστείτε και προσθέσετε ξεχωριστά αλάτι. Το αλάτι στους κύβους έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με τα πρώτα προϊόντα και γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση.

Τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και τα καπνιστά κρέατα και ψάρια. Εδώ επίσης πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στις ετικέτες τους γιατί συνήθως περιέχουν απίστευτες πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Τα τυριά ως επί των πλείστων περιέχουν αρκετό αλάτι. Πολύ λίγα είναι αυτά που έχουν χαμηλές περιεκτικότητες όπως πχ το ανθότυρο και η άσπρη μοτσαρέλα, αλλά δεν είναι τυχαίο που έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής παράλληλα. Σε περιπτώσεις κατανάλωσης αλμυρών τυριών καλό είναι να μην συνδυάζονται με τροφές που περιέχουν και αυτές αλάτι (π.χ ως συνοδευτικό να προτιμάτε σαλάτα με λεμόνι ή ξύδι).

Αλατισμένα βούτυρα, καθώς και το φυστικοβούτυρο. Μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με αντίστοιχες μη αλατισμένες λιπαρές ύλες.

Αρτοσκευάσματα και άλλα αμυλούχα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα μεγάλο μέρος αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά κρύβεται στο ψωμί με το οποίο συνοδεύουμε σχεδόν τα πάντα.

Κατεψυγμένα γεύματα. Μπορεί να είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση, αλλά όχι και τόσο υγιεινή. Πρέπει να δίνεται προσοχή στις ετικέτες τροφίμων και να ρυθμίζεται η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής τους.

Ξηροί καρποί. Καλό είναι να προτιμούνται οι ανάλατοι ξηροί καρποί εφόσον παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τους αλατισμένους και προσδίδουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν καθόλου νάτριο.

Αγαπημένα σνακ, όπως πατατάκια, κουλούρια, γλυκές αρτοπαρασκευές είναι πλούσιες πηγές νατρίου. Καλό είναι σαν σνακ να προτιμούνται τα φρέσκα φρούτα, οι χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσατε να σημειώνετε την ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε ημερησίως, προκειμένου να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ποσότητα. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας, διαβάστε μερικές συμβουλές για την επίτευξη χαμηλής πρόσληψης αλατιού ημερησίως...

Αποφύγετε τις έτοιμες τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού: αλμυρά σνακ (τσιπς, γαριδάκια, κράκερ), κονσέρβες, επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα), τροφές διατηρημένες σε αλμυρό νερό (ελιές, πίκλες, σαρδέλες), πίτσες, έτοιμα γεύματα και φαγητά των ταχυφαγείων.

Κάντε προσεκτική επιλογή των εστιατορίων, διότι στα εστιατόρια συνηθίζεται η περιεκτικότητα του φαγητού σε αλάτι να είναι υψηλή. Είναι δυνατό να ζητηθεί να μην προστεθεί αλάτι στο φαγητό.

Επίσης, καλό είναι από το προτεινόμενο μενού να επιλέγονται φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ενώ τα ψάρια και κρέατα να είναι μαγειρεμένα απλά χωρίς σάλτσες με αλάτι.

Χρησιμοποιήστε όσο είναι δυνατό φρέσκα προϊόντα: ανάλατα λαχανικά σε οποιαδήποτε μορφή, φρέσκα κρέατα και ψάρια, μπαχαρικά, λεμονί ή ξύδι, αντί για αλάτι.

Μελετήστε τις ετικέτες των τροφών για τον υπολογισμό του περιεχόμενου αλατιού. Σιγά σιγά θα εκπαιδευτείτε και θα ξέρετε να διαλέγετε τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικοτητα νατρίου. Κάποιες ορολογίες που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες τροφίμων και αφορούν το αλάτι είναι:

Ανάλατο: Σημαίνει χωρίς προσθήκη άλατος. Περιλαμβάνει το νάτριο που υπήρχε στο τρόφιμο από τη φύση του.

Ελεύθερο νατρίου < από 5 mg Na/μερίδα.

Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ≤ 35 mg Na/μερίδα.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο < 140 mg Na/μερίδα.

Μειωμένο σε νάτριο: Σημαίνει ότι το επίπεδο νατρίου έχει μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρόφιμο όπου δεν έχει γίνει η σχετική μείωση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το σύστημα υγείας αιμορραγεί»



Με μελανά χρώματα περιγράφουν την Ελλάδα.

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη χώρα μας που παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, καθώς όπως λέει, «εκεί που τα πράγματα φαίνονταν ότι δε θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, η εξαντλημένη και καταχρεωμένη χώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα απειλή: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια».

Όπως αναφέρει, «ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο τροπικές λοιμώξεις, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο δάγκειος πυρετός, σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης που έχει αλλάξει το κλίμα και η ζέστη διαρκεί περισσότερο».

Απαντώντας στην ερώτηση τι σχέση έχει το κουνούπι και το τσίμπημά του με τη οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική κρίση, το Reuters αναφέρει ότι η ελονοσία, μια ασθένεια που εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974, δεν επέστρεψε από τους τουρίστες και τους μετανάστες, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος από ιό του Δυτικού Νείλου έφτασε στην Ελλάδα τους 16, ενώ γίνεται και εκτενής αναφορά στην δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Το πρακτορείο αναφέρεται στη συνέχεια στην ελονοσία, η οποία, σύμφωνα με καθηγητή Πανεπιστημίου, εξαπλώνεται από τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν όπου η ασθένεια δεν έχει νικηθεί.

Το Reuters περιγράφει με μελανά χρώματα την ιατρική περίθαλψη σε μία χώρα που την επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ενώ όπως τονίζει τα μέτρα λιτότητας πλήττουν έως και το 30% τοις πληθυσμού που αγωνίζεται για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Το πρακτορείο στη συνέχεια μιλά για τις κατηγορίες που δέχονται οι μετανάστες και γενικότερα στο γεγονός ότι η μία κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα κατηγορεί την άλλη για τα δεινά που υφίστανται.

Έξω από τα νοσοκομεία κοιμούνται μετανάστες, ενώ ένα πανό στον «Ευαγγελισμό» γράφει ότι «το σύστημα υγείας αιμορραγεί».

Στη συνέχεια παραθέτει τα οικονομικά στοιχεία από την ύφεση, καθώς και τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη



Τι δείχνουν οι μελέτες.

Οι πιθανότητες ενός άνδρα που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, να χάσει τελικά τη ζωή του λόγω της νόσου αυτής, είναι υψηλότερες εάν έχει υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα- παράγοντες που συνθέτουν το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» – προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας με άρθρο τους στο περιοδικό Cancer.

Μέχρι σήμερα, οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών αφορούσαν στην εστίαση στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν ότι στον κατάλογο πρέπει να προστεθούν και οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πολλή γνώση σχετικά με τη σχέση μεταξύ μεταβολικών παραγόντων και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή θνησιμότητας από τη νόσο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, στο παρελθόν, ότι η παχυσαρκία μπορεί, ενδεχομένως, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανδρών που έχουν ήδη την ασθένεια.

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, διαπίστωνε ότι το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη στους παχύσαρκους άνδρες με καρκίνο του προστάτη προσφέρει ένα «ιδανικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου. Το λίπος δεν είναι μόνο μια αποθήκη ενέργειας που εκκρίνει αρκετούς αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες και κυτοκίνες, συμπεριλαμβανομένου αδιπονεκτίνης και λεπτίνης, αλλά είναι και σημαντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από μολύνσεις και ασθένειες. Ωστόσο, το υπερβολικό λίπος μπορεί να διαταράξει τα οργανικά συστήματα και να χάσουν την ισορροπία τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Πως επιδρά το μεταβολικό σύνδρομο σε διαγνωσμένο καρκίνο προστάτη

Η τελευταία μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση 289.866 ανδρών. Εξ αυτών, 6.673 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 ετών. Οι 961 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τον υψηλότερο ΔΜΣ είχαν 36% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν ακόμη υψηλότερα, σχεδόν 62%, μεταξύ εκείνων που έπασχαν από καρκίνο προστάτη αλλά παρουσίαζαν και υπέρταση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη αντιμετώπιζαν εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα σύνθετα «σκορ», δηλαδή, τα υψηλότερα ποσοστά σε έναν συνδυασμό μεταβολικών παραγόντων.

Κι ενώ οι μεταβολικοί παράγοντες φάνηκε να έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη των περιστατικών καρκίνου προστάτη που έχουν ήδη διαγνωστεί, εντούτοις δεν φάνηκε κάτι τέτοιο όσον αφορά την πρόληψη της νόσου σε υγιείς άνδρες. Ο κίνδυνος αφορούσε μόνο στην επιθετικότητα της νόσου και τα ποσοστά θνησιμότητας σε ήδη πάσχοντες άνδρες.

Όπως παρατηρούν οι Σουηδοί ερευνητές, «αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος και η υπέρταση, εμπλέκονται στη διαδικασία της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύπτοντας την αξία των ξηρών καρπών



Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οκτώ είδη.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό και απολαυστικό σνακ που περιέχει όλα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά αλλά και μια πληθώρα άλλων συστατικών, απαραίτητων για τον οργανισμό μας.

Φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο λιπιδαιμικό μας προφίλ, μειώνοντας την ολική και LDL-χοληστερόλη, αλλά και τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας την HDL-χοληστερόλη.

Επιπλέον μελέτες δείχνουν πως προστατεύουν έναντι της εμφάνισης καρκίνου, χωρίς βεβαία να υπάρχουν ακόμη πλήρη και σαφή δεδομένα. Τέλος, φαίνεται να έχουν και καρδιοπροστατευτική δράση.

Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών και κατά 30% τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Για να δούμε όμως και πιο αναλυτικά τι κάνει ο κάθε ξηρός καρπός...

Καρύδια: Καδιοπροστατευτική δράση

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών συμβάλλοντας έτσι στην προστασία από τον καρκίνο, επιπλέον περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει φανεί πως έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Τέλος περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και κάλιο, συστατικά απαραίτητα για την υγεία και σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Αμύγδαλα: Κατά του καρκίνου

Τα αμύγδαλα προστατεύουν και αυτά από την εμφάνιση καρκίνου μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η μείωση της καταστροφής του DNA και η αναστολή της χημικά προκαλούμενης καρκινογένεσης.

Σημαντική είναι και η καρδιοπροστατευτική τους δράση, που επιτυγχάνεται λόγω συστατικών που περιέχουν, όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, α-τοκοφερόλη (αντιοξειδωτικό), φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Τέλος, η κατανάλωση αμυγδάλων οδηγεί στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της ολικής και LDL-χοληστερόλης και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης και είναι πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Ε.

Φουντούκια: Πολλαπλά οφέλη

Τα φουντούκια προστατεύουν και αυτά μέσω διαφόρων μηχανισμών από την εμφάνιση καρκίνου. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες κάνουν τα φουντούκια ένα ισχυρά καρδιοπροστατευτικό τρόφιμο.

Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τέλος, περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως, αργινίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του δέρματος, μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και προλαμβάνουν την εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Φιστίκια Αιγίνης: Ανεβάζουν τη διάθεση

Τα φιστίκια Αιγίνης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, χάρις στην ύπαρξη γ-τοκοφερόλης, μια μορφής βιταμίνης Ε κατά του καρκίνου.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανεβάζει την διάθεση.

Τέλος, περιέχουν φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, θιαμίνη, φώσφορο και χαλκό, ενώ το γεγονός ότι κατά το πακετάρισμά τους εμπλουτίζονται συνήθως με κάλιο, συμβάλλει σε ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Κάσιους: Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Τα κάσιους, εκτός από ένα πολύ νόστιμο σνακ, αποτελούν και ένα ισχυρό όπλο κατά της εμφάνισης καρκίνου, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Πέρα από αυτό είναι και μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία του οργανισμού. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι o σίδηρος, o ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.

Πέκαν: Γιατί να τα προτιμήσετε

Τα πεκάν δεν είναι τόσο διαδεδομένοι ξηροί καρποί στην Ελλάδα, αποτελούν όμως μια πολύ καλή διατροφική επιλογή, αφού μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η αναστολή της χημικά προκαλούμενης καρκινογένεσης και η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν κατά της εμφάνισης καρκίνου.

Αλλά φαίνεται να είναι και καλοί φίλοι της καρδιάς αφού περιέχουν συστατικά που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση πεκαν βοηθά στην μείωση των τριγλυκεριδίων, της ολικής και LDL- χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL-χοληστερόλης.

Μακαντέμια: Για μείωση της χοληστερόλης

Ούτε αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην Ελλάδα και μάλλον κακώς, αφού αποτελούν μια καλή πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, προστατεύοντας ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου.

Η κατανάλωση τους συμβάλλει στην μείωση της ολικής και LDL-χοληστερόλης αλλά και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης.

Φιστίκια Βραζιλίας: Άγνωστα αλλά πολύτιμα

Πρόκειται για έναν όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο τύπο ξηρών καρπών που συμβάλλει μέσω διαφόρων συστατικών και μηχανισμών στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Περιέχει σελήνιο και αντιοξειδωτικά, συστατικά που προστατεύουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου, αλλά προστασία παρέχεται και μέσω της ρύθμισης ορμονικών μηχανισμών που εξασφαλίζει η κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών.

Πώς να τα προτιμάτε;

Οι ξηροί καρποί, όπως φαίνεται, είναι μια επιλογή εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μας και συμβάλλουν στην υγεία αυτού. Καλό είναι να καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής σε συχνή βάση, αλλά σε μετρημένες ποσότητες.

Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, σκέτα ή σε συνδυασμό με γιαούρτι, μέλι ή δημητριακά ή και να προστεθούν σε τρόφιμα και σαλάτες.

Τέλος, καλό είναι να προτιμώνται όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστοι ξηροί καρποί, χωρίς προσθήκη αλατιού ή άλλων συστατικών που μάλλον είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H απώλεια όσφρησης «καμπανάκι» για Πάρκινσον και Alzheimer



Τι έδειξε έρευνα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Όταν κάποιος αρχίζει να χάνει την αίσθηση της όσφρησης, ίσως θα έπρεπε να θεωρήσει κάτι τέτοιο ως αρχικό σημάδι εκδήλωσης νόσου του Πάρκινσον, νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης νευροεκφυλιστικής διαταραχής, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ως γνωστόν, οι κύριες αιτίες απώλειας της όσφρησης είναι το κοινό κρυολόγημα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που έχουν δείξει ότι η όσφρηση στους καπνιστές είναι ασθενέστερη σε σύγκριση με την όσφρηση των μη καπνιστών. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ μειωμένης αίσθησης της όσφρησης και μιας βαρειάς μορφής μυασθένειας.

Η βαρεία μυασθένεια είναι μία μακροπρόθεσμη αυτοάνοση νευρομυϊκή πάθηση κατά την οποία ο ασθενής βιώνει κυμαινόμενα επίπεδα κόπωσης και μυϊκής αδυναμίας. Οι μύες που αποδυναμώνονται είναι εκείνοι που εκτελούν βασικές λειτουγίες του σώματος και η βαρεία μυασθένεια προκαλείται από μια κατάρρευση της επικοινωνίας μεταξύ νεύρων και μυών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η μυασθένεια συνδέεται με βαθιά δυσλειτουργία του οσφρητικού συστήματος, ισοδύναμη με τη δυσλειτουργία που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτές είναι σοβαρές ενδείξεις ότι η βαρεία μυασθένεια, την οποία κάποτε θεωρούσαμε αποκλειστικά ως διαταραχή του περιφερικού νευρικού συστήματος, έχει άμεση σχέση τελικά και με τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές, σε γενικές γραμμές, θεωρούσαν πάντοτε ότι οι ασθενείς με βαρεία μυασθένεια δεν έχουν κάποια εμφανή παθολογία του εγκεφάλου, επειδή τα συμπτώματα συνδέονται γενικά με το περιφερικό νευρικό σύστημα. Λίγες μόνο μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένα άτομα με βαρεία μυασθένεια είχαν έλλειμμα στη λεκτική μνήμη και ότι πιθανόν να επηρεάζεται και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με διαταραχές στην όραση και την ακοή.

Η νέα μελέτη, λοιπόν, συσχετίζει άμεσα τη βαρεία μυασθένεια, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές με την αίσθηση απώλειας της όσφρησης. Οι ερευνητές τονίζουν, δε, ότι οι γιατροί και οι οικείοι των ασθενών με βαρεία μυασθένεια, Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με απώλεια της όσφρησης, όπως το να μην είναι σε θέση οι ασθενείς να αντιληφθούν διαρροές φυσικού αερίου, πυρκαγιές ή σάπια τρόφιμα.

Παλαιότερη μελέτη ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο διαπίστωνε ότι οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ συμβαίνουν πρώτα στην περιοχή που συντονίζει την όσφρηση.

Από τους 600 συμμετέχοντες στην πενταετή μελέτη ζητήθηκε κάθε χρόνο να αναγνωρίζουν οικείες μυρωδιές (μπανάνα, βενζίνη, σαπούνι, οινόπνευμα κ.ά.), καθώς και να περνούν μια σειρά πνευματικών εξετάσεων. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν στο τέλος της έρευνας με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...