Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Το θαύμα του γυμναστηρίου


Πώς ένας άντρας που κατανάλωνε 6.000 θερμίδες την ημέρα, μεταμορφώθηκε με θεαματικό τρόπο.

Στις φωτογραφίες όπου ποζάρει με το εσώρουχο, πολλοί θα νομίζουν ότι πρόκειται για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Στη πραγματικότητα, αυτό το σώμα, το γυμνασμένο, ανήκει στον 26χρονο Dan Davidson ο οποίος κατάφερε με σκληρή δουλειά (δίαιτα, γυμναστική), να μεταμορφωθεί από πλαδαρός τύπος σε ένα υπεργυμνασμένο «τέρας».

Ο νεαρός, πατέρας δυο παιδιών, έβλεπε το σώμα του να μεταμορφώνεται από το λίπος: μάλιστα όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, είχε αποκτήσει και ένα ζευγάρι στήθος…

Ωσπου αποφάσισε να πετάξει τις κακές συνήθειες: έτρωγε junk food, έπινε ένα μπουκάλι βότκα κάθε Σαββατοκύριακο και κατανάλωνε περί τις 6.000 θερμίδες ημερησίως. Δείτε πως κατάφερε να γίνει μετά από αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο και επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.












Διαβάστε περισσότερα...

Επανένταξη πρώην αλκοολικών με δώρο ποσότητες... μπίρας


Το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ που εφαρμόζει γερμανική πόλη.

Οι κάτοικοι της Γερμανικής πόλης Essen, θα γίνουν μάρτυρες ενός πρότζεκτ επανένταξης ανθρώπων εθισμένων σε ουσίες, αλκοόλ και ναρκωτικά, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να εργάζονται ως καθαριστές δρόμων.

Η ανταμοιβή τους ωστόσο, είναι που προκαλεί αίσθηση: ποσότητα μπίρας! Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν περίπου 2 ευρώ την ώρα, και θα τους παρέχεται και ένα γεύμα στο τέλος της βάρδιας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία μπουκάλια μπίρας μαζί με ένα πακέτο τσιγάρα για τους καπνιστές.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κίνητρα για να φέρουμε πίσω στην καθημερινή ρουτίνα αυτούς τους ανθρώπους και να τους παρέχουμε μια πρόσθετη φροντίδα στις εγκαταστάσεις μας», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος «Pick Up», Baerbel Marrziniak.

Ωστόσο, το εν λόγω πρότζεκτ έχει δεχτεί και αρνητικά σχόλια μιας και οι επικριτές του κάνουν λόγο για φτηνή εργασία.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μακάβριο" ρολόι μετράει αντίστροφα


Σίγουρα πρόκειται για το πιο... "μακάβριο" ρολόι. Πρόκειται για το "ρολόι του θανάτου" όπως το αποκαλούν το οποίο σου λέει πόσα χρόνια, μήνες μέρες, λεπτά και δευτερόλεπτα έχεις μέχρι να πεθάνεις. Με απλά λόγια μετράει αντίστροφα.

Σύμφωνα με τη Mirror, όταν κάποιος αγοράσει το "Tikker" πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο που έχει σχέση με τον τρόπο ζωής σου. Το ρολόι στη συνέχεια υπολογίζει το προσδόκιμο ζωής.

Στη συνέχεια από αυτό το νούμερο ο κάτοχος του ρολογιού πρέπει να διαγράψει την ηλικία του. Το αποτέλεσμα είναι ο ενδεικτικός χρόνος ζωής που του απομένει...



Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο κοπάδι θαλάσσιων ίππων στην Αλάσκα


Μεγάλος αριθμός θαλάσσιων ίππων συγκεντρώθηκαν σε μία παραλία της βορειοδυτικής Αλάσκας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκέντρωση των μεγάλων θηλαστικών αποτελεί ρεκόρ, καθώς υπολογίστηκαν σε 35.000.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιοι ίπποι αναζητούν τις παγωμένες επιφάνειες της Αρκτικής για να γεννήσουν τα νεογνά τους.



Τα θηλυκά γενούν επάνω στον πάγο τον οποίο χρησιμοποιούν και σαν βατήρα για να βουτούν στα παγωμένα νερά του ωκεανού και να τρέφονται με κοχύλια, σκουλήκια και άλλα είδη της τροφικής τους αλυσίδας.



Όπως αναφέρει και η Guardian, η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων έχουν ως αποτέλεσμα οι θαλάσσιοι ίπποι να φτάνουν τόσο κοντά στην παραλία.







Διαβάστε περισσότερα...

Κτίρια “transformers” θα αλλάζουν μόνα τους σχήμα


Σχέδια με ελληνική υπογραφή από την Αρχιτέκτονα Εφηλένα Μπασέτα στην Ισπανία.

Τα κτίρια του μέλλοντος από “έξυπνα” υλικά σχεδιάζει μια νέα Ελληνίδα Αρχιτέκτονας στην Ισπανία, τα οποία θα μπορούν – ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται- να μεταβάλλουν το σχήμα και τον όγκο τους σε πραγματικό χρόνο.



 

Η κ. Εφηλένα Μπασέτα, μαζί με τους συναδέλφους της στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής στην Καταλονία αναπτύσσει κατασκευές με δομές που θα ανταποκρίνονται στη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, την υγρασία ή την υπέρυθρη ακτινοβολία και θα μετασχηματίζονται αυτόματα, χωρίς τη χρήση μηχανισμών ή άλλων μηχανοκίνητων τεχνολογιών.

«Η ειδοποιός διαφορά αυτής της αρχιτεκτονικής μεθόδου σε σχέση με άλλα παρόμοια συστήματα είναι η εκμετάλλευση των του υλικού της κατασκευής και η απουσία μηχανοκίνητων λύσεων για την επίτευξη της μεταβολής στο κτίριο. Θέλαμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε μια καινούρια δομή που θα μετασχηματίζεται αντιδρώντας σε κάποιο ερέθισμα», λέει στον «Ε.Τ» η κ. Μπασέτα η οποία μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρότυπη κατασκευή

Για να πετύχει το στόχο της και να δημιουργήσει το πρότυπο κτίριο «transformer», η ερευνήτρια χρησιμοποίησε το “έξυπνο” υλικό Shape Memory Polymer, το οποίο είναι ένα πολυμερές που με την αύξηση της θερμοκρασίας του στους 60-70 C μεταβάλλεται από άκαμπτο σε εύκαμπτο.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ ακινησίας σε άσκηση κοιλιακών


Ένας αστυνομικός της ομάδας SWAT του Πεκίνου έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ακινησίας σε μία δύσκολη γυμναστική άσκηση.

Η συγκεκριμένη άσκηση ονομάζεται «Plank» και η θέση που παίρνει το άτομο που την εκτελεί λέγεται «Plank Position».

Στην άσκηση πρέπει ο αθλητής να κρατήσει ακίνητο το σώμα του σε μία δύσκολη στάση για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά αν εκτελεστεί σωστά είναι μία δύσκολη άσκηση που τεστάρει τα όρια αντοχής και σωματικής καταπόνησης αυτού που θα την τολμήσει.

Το μέλος της ομάδας SWAT του Πεκίνου, Μάο Γουέιντονγκ, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρόνου σταθερής στάσης στην άσκηση αυτή.

Η άσκηση αυτή ασκεί πίεση στους κοιλιακούς, στους ώμους, στα χέρια και τους γλουτούς, ενώ κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, ο πόνος σε αυτά τα σημεία γίνεται ανυπόφορος.

Ο Μάο έκατσε σε αυτή τη στάση για 4 ώρες και 26 λεπτά, θέτοντας ένα δύσκολο ρεκόρ.

Για να πάρουμε μία ιδέα για τη δυσκολία αυτής της άσκησης, αρκεί να σκεφτούμε ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να σταθεί ακίνητος σε αυτή τη στάση για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ένας γυμνασμένος άντρας, ίσως, θα μπορούσε να αντέξει περίπου 2 λεπτά.

Ο Μάο Γουέιντονγκ, την προηγούμενη εβδομάδα, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Δείτε την «υπεράνθρωπη» προσπάθειά του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Marine Tours & η Etihad Airways χαρίζoυν χαμόγελα στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS


Προσηλωμένη στις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας της, η Μarine Tours σε συνεργασία με την Etihad Airways, στέκεται στο πλευρό των Παιδικών Χωριών SOS, με μία γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά!



Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, η Marine Tours, με τη βοήθεια της Etihad Airways, μετέτρεψε το Παιδικό Χωριό SOS Bάρης, σε μία μαγική Παιχνιδούπολη. Περίπτερα με ζαχαρωτά, μασκότ, κλόουν και μάγοι χάρισαν στα παιδιά μοναδικές στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Οι μικροί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά μέσα από μία πληθώρα δραστηριοτήτων όπως θεατρικά και μουσικοχορευτικά παιχνίδια, τοξοβολία, εργαστήρι ζωγραφικής και χειροτεχνίας, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν την δυνατότητα να επιδοθούν στην τέχνη του graffiti, στολίζοντας με όμορφα μοτίβα τους χώρους του δικού τους παιδικού χωριού!

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ξεχωριστό χαρακτήρα, αφενός γιατί προσέφερε χαρά σε μικρούς και μεγάλους, αφετέρου γιατί συγχρόνως συνέδραμε στις βασικές ανάγκες των Παιδικών Χωριών SOS, μέσω της συγκέντρωσης πόρων προς όφελός τους.

Πιο συγκεκριμένα, μετατρέποντας τους κοινωνικούς της εταίρους σε πρεσβευτές της εταιρικής της υπευθυνότητας, η Marine Tours κινητοποίησε τους εργαζομένους της αλλά και τους πελάτες της ώστε να συμμετάσχουν στη γιορτή, προσφέροντας πέρα από την θερμή αγκαλιά τους, σχολικά είδη για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών.

Χάρη στην πολύτιμη αυτή συμμετοχή, η Marine Tours κατάφερε να συλλέξει μία μεγάλη ποσότητα σχολικών ειδών τα οποία και παρέδωσε στον Γενικό Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Πρωτόπαπα ο οποίος δήλωσε «Ευχαριστούμε πολύ τη Marine Tours & την Etihad Airways για τη σημερινή γιορτή που ετοίμασαν για τα δικά μας παιδιά, δείχνοντας έτσι έμπρακτα το πνεύμα αλληλεγγύης που τις διακρίνει. Με αυτή τους την ενέργεια μετέτρεψαν τον «σπόνσορα» σε φίλο και εμείς τις ευχαριστούμε για αυτή την φιλία».

Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Marine Tours, κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, πρόσθεσε σχετικά: «Όραμα της εταιρείας μας αποτελεί ένας κόσμος κοινωνικής ευημερίας και πιστεύουμε ακράδαντα πως το να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των παιδικών χαμόγελων με τις δυνάμεις μας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό! Είναι αναμφισβήτητο ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρών, στηρίζοντας το σημαντικότατο έργο του Σωματείου».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο ενοχλητικοί χρήστες του Facebook


Ποιοι δεν έχουν... χώρο στα social media.

Οι χρήστες του Facebook που καυχιούνται ότι διαθέτουν σύντροφο και διαλαλούν τη σχέση τους είναι οι πιο ενοχλητικοί χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, όπως αποκαλύπτει έρευνα.

Δεν εκπλήσσουν καθόλου τα αποτελέσματα από το γεγονός ότι το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βαρεθεί να βλέπουν δημοσιεύσεις με γλυκανάλατα ερωτικά μηνύματα.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό που συμβαίνει στο Facebook, το να βλέπει κανείς δηλαδή κάποιον να υπερηφανεύεται για την φίλη ή τον φίλο τους», ανέφερε ένας από τους ανθρώπους που ρωτήθηκαν από το promotionalcodes.org.uk.

Επιπλέον, το 22% καταδικάζει όσους γράφουν για τις τέλειες ζωές τους: «Μισώ όσους χρήστες επιδεικνύουν το πόσο τέλειες είναι οι ζωές τους. Μοιράζονται πληροφορίες μόνο και μόνο για να καυχηθούν για το πόσο υπέροχα είναι για εκείνους. Με κάνει να θέλω να τους σβήσω από φίλους μου …», γράφει ένας άλλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων


Άνδρες του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρικών σκευασμάτων και αποσκοπούσε στον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, οδήγησαν οι πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης .

Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας γιατρός, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος (πρώην ιατρικός επισκέπτης), ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε η Αστυνομία, τα συλληφθέντα μέλη, από τα τέλη του 2013, συγκρότησαν οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένη δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.

Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε ως εξής:

Ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός, προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα και οι οποίες εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Για καθεμιά από τις παράνομες συνταγές, εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί, ένας 64χρονος και ένας 51χρονος, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα.

Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού, εκτελέστηκαν κατά το έτος 2013, τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.

Ο συνταξιούχος, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ’ όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο σπίτια του συλληφθέντα γιατρού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και έγγραφα ιατρικής φύσεως.

Επίσης, σε έρευνα στο σπίτι του συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράβασης του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ορισμένα κενά εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν»


Ο Αν. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές.

«Υπάρχουν όμως κενά σε όλη τη χώρα και είναι κενά που ορισμένα δεν θα καλυφθούν». Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στον ALPHA 98,9 ενώ δήλωσε ότι στα σχολεία που επισκέφτηκε στη Θεσσαλία δεν εντόπισε ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να καλύψει το σύνολο των κενών γεγονός που το είχε επισημάνει και κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Χαρακτηριστικά ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Όπως έχω πει με απόλυτη ειλικρίνεια και καθόλου κυνισμό στις αρχές του σχολικού έτους, στις 11 Σεπτεμβρίου δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος και κάνουμε κινήσεις επάρκειας.

Ο κ. Λοβέρδος επεξήγησε της κινήσεις επάρκειας αναφερόμενος στις παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας σε συγγενή μαθήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα πλαίσια του ωραρίου τους καθώς και στην αυτοθυσία των εκπαιδευτικών.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές αποκλείοντας τη διεύρυνση τους στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%.

Πιο αναλυτικά έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ανοίγουν την Πέμπτη στις 9 του μηνός και κλείνουν στις 17 οι πραγματικές αιτήσεις. Είχαμε όμως ζητήσει ενδεικτικά οι εγγραφόμενοι φοιτητές να λένε αν θέλουν να κάνουν μεταγραφή. Έτσι είχαμε κάτι σχετικά απτό, δηλαδή το πόσοι δήλωσαν ότι προτίθεται να κάνουν αίτηση και πήραμε την πρωτοβουλία να πούμε ότι οι καινούργιοι φοιτητές δεν μπορούν να μεταγραφούν στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του. Μετεγγράφονται στην πόλη που μένουν οι γονείς σου, ή κάποιος αδελφός σου, αφού το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η φτώχεια, όχι τις επιθυμίες του καθενός.

Πρέπει να συνδυάσουμε δυο ανάγκες. Την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά της φτώχειας, όχι της επιθυμίας του καθενός. Γιατί το πανεπιστημιακό μας σύστημα βασίζεται, οι εισαγωγικές εξετάσεις, στην επίδοση και η σχολή που θα πας και η πόλη που θα πας. Δεν θα τα καταστρέψουμε αυτά.

Λέμε ότι για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά και της δυνατότητας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να λειτουργήσουν, πρέπει να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις αφού ο νομοθέτης στις 4 Μαΐου που ψήφισε τη ρύθμιση για τις μεταγραφές, ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρος και είπε ότι ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει.

Μου παραπονούνται και τώρα εδώ σε ένα χωριό των Τρικάλων, ήρθε ένας κύριος και μου είπε, μα, εγώ έχω παιδί που ανήκει στο 10%. Αυτούς δηλαδή που είχαν μπει πέρσι και κράτησαν τους βαθμούς για να μπουν φέτος. Ο νόμος, λέω, δεν το προβλέπει για σας. Σας αποκλείει ρητά. Και στη Βουλή μου το έθεταν αυτό, όπως μου έθεταν και τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται και τους έλεγα ότι υπάρχει ένα θέμα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε ότι για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια κάνουν τα στραβά μάτια και λένε ας πάρουμε και παραπάνω κόσμο και θα δούμε. Ας μην μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σωστά κάτι θα κάνουμε.

Όταν όμως αυτός ο αριθμός που τους φαίνεται υπερβολικός είναι ας πούμε για ένα τμήμα που έχει 150 εισακτέους, άλλοι 200, σου λέει άμα μου στείλει 1.000 δεν θα πάρω κανέναν.

Σήκωσα τα χέρια ψηλά και θα πω αναστέλλω τη λειτουργία του. Και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, ότι η πληθωρική παρέμβαση στις μεταγραφές, οδηγεί σε αδυναμία λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Γι’ αυτό προσπαθούμε με μέτρα να κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή της απόφασης της Βουλής του Μαΐου, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν και τα δυο μεγάλα προβλήματα και κάποιοι άνθρωποι που δεν δύνανται οικονομικά να κρατήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπορέσουν να λειτουργήσουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο δίκτυο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης


Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την δημιουργία του.

Η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης ατόμων και νοικοκυριών που πλήττονται από υπερχρέωση ή κινδυνεύουν άμεσα με υπερχρέωση, είναι το αντικείμενο της δράσης της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Αναλυτικά, σκοπός της δράσης είναι:

- Άμεση παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε καταναλωτές που κατοικούν σε επιλεγμένες (πολυπληθέστερες) περιφέρειες της χώρας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης.

- Δημιουργία και ωρίμανση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ομαλή μετάβαση σε ένα οριζόντιο πανελλαδικό βιώσιμο σύστημα υποστήριξης καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την ωρίμανση και χρηματοδότηση της ανωτέρω δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό των μέτρων «κοινωνικής αντιστάθμισης εισοδηματικών απωλειών των νοικοκυριών» προβλεπόταν ότι σε πλήρη ανάπτυξη το «Δίκτυο» θα αποτελείται από κατά τόπους μονάδες κατάλληλα στελεχωμένες στις οποίες λόγω της πολυπλοκότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των σοβαρών συνεπειών που συνεπάγονται για τη ζωή του καταναλωτή, θα παρέχονται δωρεάν ενημέρωση και συμβουλές σε καταναλωτές σε θέματα διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων οριστικής αδυναμίας να πληρώσουν αυτές λόγω υπερχρέωσης. Το δίκτυο θα συμβουλεύει και θα βοηθάει τους καταναλωτές στην επικοινωνία του με τις τράπεζες - λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης όπως υγεία κλπ- είτε συμβουλεύοντας είτε ακόμη και μεσολαβώντας στις τράπεζες για λογαριασμό των καταναλωτών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση της πληρωμής των οφειλών ενώ θα μπορεί να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για λογαριασμό των καταναλωτών για την προσαρμογή ή τροποποίηση των συμφωνημένων, σε περίπτωση νέων δεδομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεμπλοκάρουν τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρηματία που είχαν δεσμευτεί από τον ΣΔΟΕ


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ξεμπλοκάρουν με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρηματία γεωργικών μηχανημάτων στη Θράκη οι οποίοι είχαν δεσμευτεί με απόφαση του ΣΔΟΕ το 2011 όταν κρίθηκε μετά από έλεγχο ότι υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας σε βάρος του.

Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση του επιχειρηματία και ακύρωσε την επίμαχη πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη «στερείται νομίμου ερείσματος γιατί εκδόθηκε βάση του άρθρου 30 παρ. 5 του Ν. 3296/2004 που κρίθηκε αντίθετο στα άρθρα 5,17 και 25 του Συντάγματος και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ».

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή σχετική παραπεμπτική απόφαση του Δ Τμήματος και έκρινε ότι η δέσμευση αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του δημοσίου εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, όμως αυτό δεν αρκεί για να καταστήσει συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφαση του ότι η επίμαχη διάταξη χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες καταλείποντας ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση χωρίς να καθορίζει με τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θέτει περιορισμό στην έκταση και στη διάρκεια της δέσμευσης, δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητά της.

Πάντως, πριν από δυο μήνες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με γνωμοδότηση του τάχθηκε υπέρ της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων , όταν διαπιστώνεται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Ο κ. Παντελής είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει μετά τη νομοθετική ασάφεια που είχε προκύψει για το εάν μετά την ψήφιση του 4223/2013 που τροποποίησε τον προγενέστερο νόμο 3296/ 2004 έχει την αρμοδιότητα το ΣΔΟΕ να προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις για να γίνετε φοιτητές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Σε 4.790 ανέρχονται οι προσφερόμενες θέσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ για το 2015-16, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr. Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με συνεδρίαση της στις 22/7/2014 όρισε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Οι αιτήσεις για το ΕΑΠ πραγματοποιούνται το Νοέμβριο μέχρι και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα της κλήρωσης ανακοινώνονται συνήθως στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά για ορισμένα εκ των προπτυχιακών προγραμμάτων ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
Προσφερόμενες θέσεις: 1100
Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Διακόσιες είκοσι (220) θέσεις από τις προσφερόμενες καταλαμβάνονται από υποψηφίους που έχουν αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική εμπειρία.

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, πρωτίστως της Αγγλικής, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό
Προσφερόμενες θέσεις: 1000
Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Διακόσιες (200) θέσεις από τις προσφερόμενες καταλαμβάνονται από υποψηφίους που έχουν αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική εμπειρία.

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, πρωτίστως της Αγγλικής, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Ισπανική γλώσσα και πολιτισμός
Προσφερόμενες θέσεις: 90
Γίνονται δεκτοί:
α. Απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή κάτοχοι ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού με αποδεδειγμένη γνώση της Ισπανικής σε επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς και
β. απόφοιτοι ισπανόφωνων ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επάρκεια στην Ελληνική.

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της Αγγλικής, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου, θα βοηθήσουν σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση: Αν το δίπλωμα που αποδεικνύει τη γνώση της Ισπανικής δεν αναγράφει το επίπεδο Β2, παρακαλούνται οι υποψήφιοι να προσκομίσουν βεβαίωση από την Ισπανική Πρεσβεία ή το Ιnstituto Cervantes που να δηλώνει την ανωτέρω αντιστοιχία.

Μεταπτυχιακά προγράμματα

Ειδίκευση καθηγητών αγγλικής γλώσσας
Προσφερόμενες θέσεις: 120
Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων των Τμημάτων Αγγλικής Φιλολογίας ή κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου σπουδών του εξωτερικού, αναγνωρισμένου από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται η εκπόνηση εργασιών που συνδέονται με τη διδασκαλία των φοιτητών μέσα στις σχολικές τάξεις, επομένως η ιδιότητα του εν ενεργεία καθηγητή, χωρίς να αποτελεί τυπική προϋπόθεση, διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.

Ειδίκευση καθηγητών γαλλικής γλώσσας
Προσφερόμενες θέσεις: 70
Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας των ελληνικών Πανεπιστημίων ή κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου σπουδών του εξωτερικού, αναγνωρισμένου από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται η εκπόνηση εργασιών που συνδέονται με τη διδασκαλία των φοιτητών μέσα στις σχολικές τάξεις, επομένως η ιδιότητα του εν ενεργεία καθηγητή, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποτελεί τυπική προϋπόθεση, διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ειδίκευση καθηγητών γερμανικής γλώσσας
Προσφερόμενες θέσεις: 45
Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Γερμανικής Φιλολογίας των ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Γερμανικής Γλώσσας ή Λογοτεχνίας Πανεπιστημίων ομοταγών της αλλοδαπής.

Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται η εκπόνηση εργασιών που συνδέονται με τη διδασκαλία των φοιτητών μέσα στις σχολικές τάξεις, επομένως η ιδιότητα του εν ενεργεία καθηγητή, χωρίς να αποτελεί τυπική προϋπόθεση, διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία
Προσφερόμενες θέσεις: 90
Γίνονται δεκτοί:
α Απόφοιτοι Πανεπιστημίων των Τμημάτων Θεολογικών Σχολών. Οι απόφοιτοι της κατηγορίας αυτής καταλαμβάνουν το 40% των προσφερόμενων θέσεων (36 θέσεις).
β. Απόφοιτοι άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. Οι απόφοιτοι της κατηγορίας αυτής καταλαμβάνουν το 60% των προσφερόμενων θέσεων (54 θέσεις).

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, πρωτίστως της Αγγλικής, είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εκπαίδευση ενηλίκων
Προσφερόμενες θέσεις: 215
α. Απόφοιτοι Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς μια ή περισσότερες από τις παρακάτω Θ.Ε. στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ε.Α.Π. που οδηγούσαν σε Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης: 1) Aνοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 2) Εκπαίδευση Ενηλίκων, 3) Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, 4) Εξέλιξη του Παιδιού στο Κοινωνικό Περιβάλλον, 5) Εκπαιδευτική Έρευνα στην Πράξη. Προηγούνται όσοι συμπλήρωσαν 3 Θ.Ε., έπονται όσοι συμπλήρωσαν 2 Θ.Ε., ακολουθούν όσοι συμπλήρωσαν 1 Θ.Ε. Εφόσον ο αριθμός των ενδιαφερόμενων σε κάποια κατηγορία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που έχουν απομείνει, μεταξύ των υποψηφίων της ίδιας κατηγορίας διεξάγεται κλήρωση.
β. Απόφοιτοι Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου σπουδών του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. οι οποίοι εργάζονται ή εργάστηκαν:
-Στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) ή
-στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ή
-στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, ή
-σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, ή
-σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ή
-σε προγράμματα Συμβουλευτικής Γονέων, ή
-σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης πιστοποιημένα από Ε.ΚΕ.ΠΙ.Σ ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή
-σε Κ.Ε.ΣΥ.Υ. πιστοποιημένα από το Ε.ΚΕ.ΠΙ.Σ ή
-σε Ν.Ε.Λ.Ε., ή
-στις Διαχειριστικές Αρχές/Ειδικές υπηρεσίες Υπουργείων και Περιφερειών
-στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
-Όσοι έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών άνω των 100 ωρών, ή
-είναι εκπαιδευτές ενηλίκων πιστοποιημένοι από Ε.ΚΕ.ΠΙ.Σ, ή Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή
-είναι εγγεγραμμένοι στο εισαγωγικό μητρώο Εκπαιδευτών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή
-εγγεγραμμένοι στο Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών του Υπουργείου Εργασίας ή
-στο Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή
-στο Μητρώο Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή
-στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ.
γ. Απόφοιτοι Πανεπιστημίων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ή Νηπιαγωγών ή Ιστορίας-Αρχαιολογίας ή Αγγλικής Φιλολογίας ή Γαλλικής Φιλολογίας ή Γερμανικής Φιλολογίας ή Ιταλικής Φιλολογίας ή Ισπανικής Φιλολογίας ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή κάτοχοι πτυχίων ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ) ή απόφοιτοι των προγραμμάτων σπουδών του ΕΑΠ «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» ή «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» ή «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» ή «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός».

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας (α) καταλαμβάνουν 5 θέσεις, της κατηγορίας (β) καταλαμβάνουν 100 θέσεις και της κατηγορίας (γ) 110 θέσεις.

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, τουλάχιστον της Αγγλικής, αποδεικνυόμενη με την υποβολή ανάλογων δικαιολογητικών, είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι Ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. και οι έχοντες τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούνται Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δείτε εδώ την απόφαση με τις προϋποθέσεις για το σύνολο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε γιατί ανακάλυψαν πως διορίστηκε με πλαστά πιστοποιητικά


Κατέληξε ο 46χρονος στη Πάτρα που είχε πιει ποντικοφάρμακο.

Έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο ο 46χρονος άνδρας, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα εντοπίστηκε από τους οικείους του να έχει καταναλώσει ποσότητα ποντικοφάρμακου.

Άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, όμως πριν από λίγη ώρα κατέληξε.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του PatrasTimes από ανθρώπους που γνώριζαν τον 46χρονος, ο αυτόχειρας οδηγήθηκε στην πράξη αυτή, καθώς είχε κληθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, το Υπουργείο και τη Διοίκηση των Φυλακών Αγίου Στεφάνου, όπου και εργαζόταν για αρκετά χρόνια ως σωφρονιστικός υπάλληλος, να λογοδοτήσει.
Και αυτό γιατί σε έλεγχο που είχε γίνει για τα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί για τον διορισμό του, είχε βρεθεί πλαστό έγγραφο από σχολή της Πάτρας και οι αρμόδιες Αρχές διερευνούσαν το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρεται πως τις επόμενες ημέρες αναμενόταν να κληθεί σε απολογία και μάλιστα, οι διώξεις που θα του ασκούνταν θα ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οχτάχρονος έχει δύο σειρές δόντια!


Τα ενήλικα δόντια αναπτύσσονται πίσω από τα παιδικά - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο Zak Brown έχει δύο σειρές δοντιών, όπως ακριβώς και οι λευκοί καρχαρίες. Το 8χρονο αγοράκι μάλιστα, έχασε το πρώτο του δόντι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. «Ήταν πραγματικά περίεργο γιατί έβγαζε πίσω δόντια και δεν έχανε τα πρώτα του», ανέφερε η 38χρονη μητέρα του στη Daily Mail.

Στην πραγματικότητα, τα ενήλικα δόντια του Zak αναπτύσσονταν πίσω από τα παιδικά, αντί από πάνω τους.
«Δεν τον ενοχλεί. Δεν έχει κανένα πρόβλημα στο φαγητό, ούτε πονάει αλλά διαμαρτύρεται πότε θα χάσει και αυτός κάποιο δόντι», συνέχισε η Claire.



Μάλιστα όπως λέει η ίδια στο σχολείο οι συμμαθητές του τον φωνάζουν «Σαγόνια» επειδή έχει δύο σειρές δοντιών όπως οι καρχαρίες.

Η κατάσταση του Zak, εμφανίζεται σε 1 στα 10 παιδιά, ωστόσο αυτή του μικρού Βρετανού είναι εξαιρετικά σπάνια.



«Αν ένα ενήλικο δόντι δεν ασκήσει πίεση στο βρεφικό ή δεν έχει αρκετό χώρο για να βγει, αναπτύσσεται πίσω από αυτό. Έτσι τα βρεφικά δόντια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πέσουν», τονίζει διακεκριμένος οδοντίατρος και καταλήγει:



«Δυστυχώς ο Zak θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο – τρία χρόνια. Θα κοστίσει πολλά χρήματα στην οικογένειά του αν αποφασίσουν να απευθυνθούν τώρα σε οδοντίατρο».




Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρα ζωής για 25χρονη έγκυο


Παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές λίγες ώρες πριν γεννήσει.

Γέφυρα ζωής στήθηκε σήμερα για μια νεαρή έγκυο γυναίκα εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που παρουσίασε λίγες ώρες πριν γεννήσει.

Η 25χρονη έγκυος γυναίκα εισήχθη στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Σαντορίνης με τους γιατρούς να εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της. Έκριναν σκόπιμο να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο της Κρήτης, όπως μεταδίδει το cretapost.gr.

Έτσι, στις 11:00 το πρωί ένα C-130 παρέλαβε την 25χρονη και την μετέφερε στο ΠΑΓΝΗ για να την περιθάλψουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κτηνωδία: Σκότωσε σκύλο με καραμπίνα


Νέα κτηνωδία σημειώθηκε αυτή την φορά στην Πάτρα. Ένας 68χρονος πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε σκύλο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Το τραγικό περιστατικό έγινε χθες, στα Μοιραίικα Πατρών και ο σκύλος ήταν ιδιοκτησίας ενός 44χρονου.

Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα στυνομικοί όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ζωοκτονία και παράνομη οπλοχρησία.

Στην κατοχή του βρέθηκε το όπλο με το οποίο είχε πυροβολήσει και δύο φυσίγγια τα οποία κατασχέθηκαν.

Ο δράστης θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιστόριους: Πριν δολοφονήσει την Ρίβα τηλεφώνησε στην πρώην...


Ένα νέο στοιχείο ήρθε στο φως για την υπόθεση Πιστόριους. Πριν σηκώσει το όπλο και πυροβολήσει την σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ είχε τηλεφωνήσει στην πρώην του.

Την αποκάλυψη έκαναν οι δημοσιογγράφοι Barry Bateman και Mandy Wiener οι οποίοι στα πλαίσια της έρευνας που κάνουν για το βιβλίο "Πίσω από την πόρτα" έχουν συλλέξει στοιχεία από το κινητό του τηλέφωνο και τα οποία δείχνουν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους μίλησε στο τηλέφωνο για 9 λεπτά με την πρώην σύντροφό του Τζένα Έντκινς, το βράδυ πριν δολοφονήσει την Ρίβα Στεένκαμπ.



Ο Πιστόριους με την Έντκινς είχαν μία θυελλώδη σχέση για 5 χρόνια και στο τηλέφωνό του την είχε αποθηκεύσει ως "Babyshoes".



Μάλιστα η Έντκινς είχε μιλήσει δημόσια υπέρ του Πιστόριους μετά τη δολοφονία της Ρίβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που άνοιξε λογαριασμό στο twitter έχει κάνει μόνο 5 tweets εκ των οποίων τα 4 ήταν λόγια υποστήριξης στον παραολυμπιονίκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έρως χρόνια δεν κοιτά


Ένας 64χρονος «έκλεψε» μια 14χρονη στην Αιτωλοακαρνανία.

Ήθελαν να ζήσουν τον έρωτά τους –παρά τα 50 χρόνια που τους χωρίζουν- αλλά υπολόγιζαν χωρίς τη… πεθερά!

Ο λόγος για έναν 64χρονο άνδρα και μια 14χρονη Ρομά, οι οποίοι, σύμφωνα με το patrastimes.gr , κλέφτηκαν πριν από περίπου ένα μήνα στην περιοχή του Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας και ζούσαν μαζί τις τελευταίες ημέρες.

Προχθές όμως, η μητέρα της που έχει την επιμέλεια, αποφάσισε και έκανε καταγγελία στην Αστυνομία και από εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί άρχισαν τις έρευνες.

Τελικά τους εντόπισαν χθες στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, η ανήλικη επεστράφη στην μητέρα της και ο 64χρονος οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα με την κατηγορία της εκούσιας απαγωγής ανηλίκου, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η 14χρονη είπαν πως με τη θέλησή της τον ακολούθησε.



Διαβάστε περισσότερα...

Όσα θέλετε να ξέρετε για τις μετεγγραφές


Παραδείγματα με βάση τις υπό έκδοση Υπουργικές Αποφάσεις.

Με αφορμή τα ερωτήματα που έχουμε δεχθεί από πολλούς γονείς και φοιτητές σχετικά με τις μετεγγραφές παρουσιάζουμε κάποια παραδείγματα προκειμένου να γίνουν πιο σαφή τα όσα αναφέρονται στις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν πάρει αριθμό ΦΕΚ αλλά τις έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του.

Έχω αδερφό/η που σπουδάζει στη μόνιμη κατοικία των γονέων μου. Δεν ανήκω σε ειδική κατηγορία;
Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος για μετεγγραφή δεν εντάσσεται στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται ελεύθερη μετεγγραφή καθώς ο αδερφός/η πρέπει να σπουδάζει σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων. Δηλαδή αν ένας Αθηναίος πρωτοετής της Νομικής Κομοτηνής έχει τον αδερφό του να σπουδάζει στην Αθήνα δεν δικαιούται μετεγγραφή.

Θα καταθέσω αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων. Θα πάρω την μετεγγραφή;
Δεν είναι σίγουρο ότι θα την πάρετε καθώς υπάρχει πλαφόν 10% επί του αριθμού των εισακτέων. Σε μια σχολή με 100 εισακτέους μόνο 10 από όσους έχουν κάνει αίτηση θα πάρουν την μετεγγραφή. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες της μετεγγραφής χωρίς όμως να είναι ο υποψήφιος σίγουρος.

Τι συμβαίνει με τους πολυτέκνους, τριτέκνους και όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες;
Με βάση τα όσα αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις δικαιούνται μετεγγραφή σε σχολή της Περιφέρειας κατοικίας των γονιών τους. Αν δεν υπάρχει σχολή στην Περιφέρεια κατοικίας δικαιούνται μετεγγραφή στην πλησιέστερη σε αυτή σχολή.

Παράδειγμα: Τρίτεκνος φοιτητής από την Κοζάνη πέρασε στη Νομική Κομοτηνής. Δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η πλησιέστερη Νομική στην Κοζάνη είναι αυτή της Θεσσαλονίκης. Άρα με βάση την υπό κατάθεση Υπουργική Απόφαση θα πάρει μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη.

Έχω και αδερφό που σπουδάζει σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας των γονιών μου. Που μπορώ να πάρω μετεγγραφή;
Στην περίπτωση που ο αδερφός/η σπουδάζει εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση μετεγγραφής σε σχολή είτε της Περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας των γονέων του είτε στην Περιφέρεια που σπουδάζει ο αδερφός/η.

Παράδειγμα: Πρωτοετής στο Μαθηματικό της Σάμου από την Αθήνα με αδερφό που σπουδάζει στο Ηράκλειο. Ο εν λόγω φοιτητής μπορεί να πάρει μετεγγραφή είτε στο Μαθηματικό της Αθήνας (κατοικία γονέων) είτε στο Μαθηματικό Ηρακλείου (κατοικία αδερφού).

Είμαστε δίδυμοι και ο αδερφός μου πέρασε στην Ιστορία Εθνολογία Κομοτηνής και εγώ στο Φυσικό Ιωαννίνων. Οι γονείς μας μένουν στην Αθήνα.
Στην πιο πάνω περίπτωση με βάση τις υπό κατάθεση Υπουργικές Αποφάσεις ο φοιτητής από την Κομοτηνή μπορεί να πάρει μετεγγραφή στα Ιωάννινα ή μπορούν και οι δυο να πάρουν μετεγγραφή στην Αθήνα.

Είμαι πολύτεκνος από την Αθήνα και πέρασα στο Οικονομικό Τρίπολης. Που μπορώ να πάρω μετεγγραφή;
Επειδή στην Περιφέρεια Αττικής που είναι η μόνιμη κατοικία των γονέων υπάρχουν περισσότερα από ένα Οικονομικά Τμήματα θα πρέπει ο υποψήφιος να τα δηλώσει όλα με σειρά προτίμησης. Σε ποιο από τα τμήματα θα καταφέρει να μετεγγραφεί αυτό θα εξαρτηθεί από το σύνολο των μορίων του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής έχουν την έδρα τους τα ακόλουθα Οικονομικά Τμήματα: Οικονομικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΟΠΑ, Οικονομικό Πειραιά.

Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών ηλεκτρονικών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Δηλαδή αν κατατεθούν συνολικά 300 αιτήσεις τότε 100 θα πάνε στο Οικονομικό ΕΚΠΑ, 100 στο Οικονομικό ΟΠΑ και 100 στον Πειραιά. Το κριτήριο όπως προαναφέραμε είναι τα μόρια εισαγωγής.

Μπορώ από το Οικονομικό Πειραιά να πάρω μετεγγραφή στο Οικονομικό του Καποδιστριακού;
Όχι δεν επιτρέπεται η μεταφορά της θέσης εισαγωγής. Στην Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να πάρει αριθμό ΦΕΚ αναφέρεται ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά θέσης επιτυχίας από Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι του Πειραιά σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι των Αθηνών και αντιστρόφως.

Πέρασα στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. Μπορώ να πάρω μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη;
Αν και οι Σέρρες είναι διαφορετική πόλη από την Θεσσαλονίκη ωστόσο αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. Τόσο το ΤΕΦΑΑ Σερρών όσο και της Θεσσαλονίκης ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ορίζεται ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.

Είμαι πολύτεκνος φοιτητής από την Άνδρο και πέρασα στο Παιδαγωγικό Φλώρινας μπορώ να πάρω μετεγγραφή στο Παιδαγωγικό Αθήνας;
Με βάση την Υπουργική Απόφαση ο εν λόγω φοιτητής δικαιούται μετεγγραφή στο Παιδαγωγικό που εδρεύει στο Ν.Αιγαίο δηλαδή στο Παιδαγωγικό Ρόδου. Ο φοιτητής αυτός δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα αν και είναι πλησιέστερη πόλη στον τόπο κατοικίας του. Θα μπορούσε μόνο αν δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή σε περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Τη δικαιούμαι τη μετεγγραφή αφού είμαι πολύτεκνος. Να πάω από τώρα να παρακολουθήσω στο Τμήμα που έχω περάσει;
Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που απευθύνουν οι περισσότεροι γονείς και φοιτητές. Σε επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr με γραμματείες τμημάτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας ανέφεραν ότι από τη στιγμή που η μετεγγραφή είναι σίγουρη τότε μπορεί να παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα. Πρόβλημα δημιουργείται με τα εργαστήρια για τα οποία θα πρέπει να συνεννοηθεί ο φοιτητής με τους διδάσκοντες καθώς μέχρι να πάρει τη μετεγγραφή δεν θεωρείται φοιτητής του τμήματος.

Επίσης οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι μετεγγραφές δεν ολοκληρωθούν μέχρι την εξεταστική του Α εξαμήνου θα χάσουν το εξάμηνο αφού δε θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις στο τμήμα που θα πάρουν τη μετεγγραφή αλλά στο τμήμα εισαγωγής, στο οποίο δεν θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αφού επέλεξαν το τμήμα όπου θα μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής.

Στην Υπουργική Απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για αναγνώριση των μαθημάτων αφού γίνεται αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.4115/2014 που αναφέρει τα εξής:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.

Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.

Να τονίσουμε ότι αν ένας φοιτητής έχει περάσει όλα τα μαθήματα του εξαμήνου στο Τμήμα εισαγωγής δεν είναι σίγουρο ότι θα αναγνωριστεί το σύνολο των μαθημάτων από το Τμήμα που θα μεταφέρει τη θέση του καθώς η Γενική Συνέλευση ή το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσουν για το αν θα αναγνωριστεί το σύνολό τους ή μέρος αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναμόρφωση μεταθέσεων και υπηρεσιακών συμβουλίων για τους εκπαιδευτικούς


Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.

Στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων και των υπηρεσιακών συμβουλίων και συγκεκριμένα των Προεδρικών Διαταγμάτων 50/96 και 1/2003 θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο με επιστολή του στις 26 Σεπτεμβρίου ζήτησε από τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών και δασκάλων να ορίσουν από 2 εκπροσώπους στην επιτροπή.

Η ΔΟΕ απαντώντας στην επιστολή του Υπουργείου όρισε ως εκπροσώπους τους αιρετούς στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη και Μπράτη. Οι δυο αιρετοί θα πάρουν μέρος στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την τροποποίηση και τη συμπλήρωση των διατάξεων:
α) Του π.δ. 50/1996 « Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
β) Του π.δ. 1/2003 « Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αρμοδιότητες αυτών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία εκλογής των αιρετών τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων αυτών».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποβάλουν εντός του μηνός Οκτωβρίου προτάσεις σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα ώστε να κωδικοποιηθούν και κατατεθούν στις συνεδριάσεις της επιτροπής από τους εκπροσώπους μας. Παράλληλα το Δ.Σ. θα οργανώσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιφερειακές συσκέψεις στις οποίες θα είναι δυνατή η αναλυτική συζήτηση και επί αυτών των θεμάτων.

Εκπροσώπους έχει ορίσει και η ΟΛΜΕ και συγκεκριμένα τον αιρετό στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή και το μέλος της κ. Πεππέ.

Όπως αναφέρθηκε δυο είναι οι βασικοί άξονες που θα συζητηθούν. Ο ένας αφορά τις βελτιώσεις στο σύστημα των μεταθέσεων και αποσπάσεων και ο άλλος άξονας αφορά το καθεστώς των υπηρεσιακών συμβουλίων για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένονται ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος - Ποιους αφορά


Πρόταση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όλων των φορολογούμενων που παρουσιάζουν επαγγελματική δραστηριότητα, έχουν δηλαδή «μπλοκάκι» ή κάνουν κάποια δραστηριότητα χωρίς την έκδοση παραστατικού, εισηγείται η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κ. Σαββαϊδου.

Πρόκειται για το τέλος των 650 ευρώ που πληρώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ το ποσό για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Είναι μια πρόταση «ανάσα» που θα βοηθήσει χιλιάδες επαγγελματίες με μικρά ετήσια έσοδα αλλά και όσους έχουν μπλοκάκι το οποίο είναι ανενεργό.

Εν τω μεταξύ θα αποσυρθεί η υποχρέωση για μηνιαίες καταστάσεις προμηθευτών πελατών οι οποίες θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Ειδικά για τα τέσσερα τρίμηνα του 2014 η συγκεντρωτική κατάσταση θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Αναφορικά με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, η Γενική Γραμματεία θα προχωρήσει σε αλλαγές στο taxisnet ώστε να μην παρουσιάζονται οι φόροι που έχουν πληρωθεί ως ανεξόφλητοι.

Η ΓΓΔΕ συνεργάζεται με τις τράπεζες και για την αύξηση των καναλιών μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν φόρους προκειμένου να εκλείψουν οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τις ατέλειωτες ουρές στις τράπεζες. Για παράδειγμα εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω των ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων πληρωμής λογαριασμών και πιστωτικών καρτών που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά τραπεζικά καταστήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μενδώνη: Η Ακρόπολη δεν καταρρέει


Στην Ακρόπολη αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο των βρετανικών Times που ανέφερε ότι «η Ακρόπολη καταρρέει».

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι "στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει".

Υπενθύμισε επίσης ότι, "προχθές περάσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μελέτη που αφορά τη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο".



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιμανδρίτης χαστούκισε αστυνομικό όταν τον σταμάτησε για έλεγχο


Με κλωτσιές και σφαλιάρες ''απάντησε'' σε αστυνομικό έλεγχο Αρχιμανδρίτης Μητρόπολης της Στερεάς Ελλάδας.

Ο Αρχιμανδρίτης σύμφωνα με πληροφοριες της Romfea.gr, σταμάτησε σε έλεγχο από κλιμάκιο της τροχαίας επειδή κινούνταν με ταχύτητα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Όταν η γυναίκα αστυνομικός ζήτησε τα στοιχεία του κληρικού, ο οποίος είχε βγει από το αυτοκίνητο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άρχισε να φωνάζει και εξαγριωμένος κλώτσησε και χαστούκισε την αστυνομικό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η αστυνομικός έχασε τις αισθήσεις της και ο κληρικός, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικές πηγές, τράπηκε σε φυγή.

Ο κληρικός δεν καταδιώχθηκε γιατί οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συνεφέρουν την κοπέλα η οποία είχε λιποθυμήσει.

Τέλος να αναφερθεί ότι ο κληρικός, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναζητείται ακόμα από τις αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση 20% στο ψωμί για ανέργους


Με έκπτωση 20% θα αγοράζουν ψωμί και αρτοσκευάσματα άνεργοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες από περίπου 1.500 αρτοποιεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Η συγκεκριμένη δράση που γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης "Γείτονες", την οποία υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα σωματεία αρτοποιών. Αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερα από 225.000 άτομα (185.000 άνεργοι, 30.000 πολύτεκνοι και 10.000 καταγεγραμμένες μονογονεϊκές οικογένειες).

Οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται από τις 15 Οκτωβρίου, μπλοκ με 26 κουπόνια (όσα και οι ημέρες του μήνα που είναι ανοιχτά τα αρτοποιεία) από τις διευθύνσεις Πρόνοιας σε κάθε ενότητα. Στη συνέχεια, θα αγοράζουν το ψωμί και όλα τα παραγόμενα προϊόντα από τους φούρνους που θα έχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων τους αναρτημένο το ειδικό σήμα για την έκπτωση του 20%.

Για υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη από τους αρτοποιούς έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου τη δράση "Γείτονες". "Οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κέρδη και λογιστικές πράξεις αλλά και κοινωνικά υπεύθυνες. Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα ωφεληθούν σε καθημερινή βάση", δήλωσε.

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Κ. Μακεδονίας, Ελσα Κουκουμέρια, από την πλευρά της τόνισε: "Σκοπός μας είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ζουν και όχι απλά να επιβιώνουν. Αυτό το 20% είναι ουσιαστικά το κέρδος του κάθε αρτοποιού και το διαθέτουμε στον κόσμο που πρέπει να τρώει καλά και όχι κάτι υποδεέστερο".

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε συνεργασία και με ιδιώτες και επιχειρήσεις να επεκταθεί η συγκεκριμένη δράση και σε άλλα προϊόντα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τo συγκλονιστικό μήνυμα ενός μαθητή που διαδηλώνει


Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν καθηγητές, γονείς και μαθητές από ειδικά, μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς διαμαρτύρονται για το ζήτημα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς τους, το οποίο παραμένει άλυτο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στιγμιότυπα από την διαμαρτυρία, ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Αίσθηση προκαλεί η φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας μαθητής μουσικού σχολείου να έχει κρεμάσει στην πλάτη του ένα χαρτόνι με το παρακάτω σύνθημα: "Το μόνο καλό φέτος είναι ότι δεν κάνετε διακρίσεις... Λεωφορείο δεν έχει ούτε το παιδί που πάει σε ειδικό-μα ούτε το παιδί που πάει σε μουσικό".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...