Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Χορευτής breakdance ετών 6!


Ταλέντο ο πιτσιρικάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομο το μεγαλύτερο παγκάκιτου κόσμου


Οι ελβετικές αρχές έθεσαν εκτός νόμου το φαρδύτερο... παγκάκι του κόσμου και διέταξαν μια επιχείρηση τυροκομικών προϊόντων να απομακρύνει το ξύλινο κάθισμα που μπορεί να χωρέσει έως και 2.000 ανθρώπους, τον έναν πλάι στον άλλο.

Σύμφωνα με τις αρχές του καντονιού Άπεντσελ, το παγκάκι που βρίσκεται στο Κρόνμπεργκ, στους πρόποδες των Άλπεων κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, δεν ήταν απαραίτητο δεδομένου ότι στην περιοχή υπήρχαν ήδη πολλά άλλα στα οποία θα μπορούσαν να αναπαυθούν οι κατάκοποι πεζοπόροι.

Μια εταιρεία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων κατασκεύασε το παγκάκι το 2012 για διαφημιστικούς σκοπούς και μάλιστα προσέλαβε έναν συμβολαιογράφο για να πιστοποιήσει ότι το κάθισμα έχει μήκος 1.013,32 μέτρα, είναι δηλαδή το φαρδύτερο –ή μακρύτερο– του κόσμου.

Δείτε τις φωτογραφίες:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς ένταξη στα μνημεία της UNESCO η Αρχαία Μεσσήνη


Νέα μελέτη για το Γυμνάσιο ενέκρινε το ΚΑΣ.

Η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο που θα υποβληθεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό πληροφόρησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.

Αφορμή στάθηκε η εξέταση από πλευράς ΚΑΣ της μελέτης για τη στέγαση τμήματος του Γυμνασίου, που μαζί με το Στάδιο, είναι από τα πιο εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης, οικοδομικά συγκροτήματα του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και όχι μόνον.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που αφορά στην κατασκευή στεγάστρου το οποίο θα ανακαλεί, χωρίς να μιμείται, μέρος της στοάς του Γυμνασίου όπως ήταν στην αρχαιότητα, πήρε χτες το «πράσινο φως» από τα μέλη του Συμβουλίου. Πρόκειται για την τμηματική στέγαση της ανατολικής και βόρειας στοάς στη βορειανατολική γωνία του μνημείου, επέμβαση που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου αναστηλωτικού έργου το οποίο συντελείται τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

Το έργο, που ξεκίνησε με πόρους από το Β΄και Γ΄ΚΠΣ και συνεχίστηκε με ΕΣΠΑ, αφορά μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή, πλήρως εναρμονισμένη στον περιβάλλοντα χώρο, τόσο από αισθητική όσο και αρχαιολογική άποψη.



Στόχος η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, που θα παρέχει προστασία στους θεατές, θα στεγάζει μικρή έκθεση αρχιτεκτονικών μελών, ενώ θα αποκαθιστά τις αρχικές συνθήκες φωτός, όγκου και χαρακτήρα του μνημείου ως ημιυπαίθριου χώρου, που ήταν οι στοές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Θεμιστοκλής Μπιλής για λογαριασμό της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, το σημείο συμβολής της ανατολικής και βόρειας στοάς που πρόκειται να στεγαστεί (περίπου 41 μ. από 192 μ. που είναι όλη η στοά), δεν θα επηρεάζει το μνημείο ούτε θα επιβαρύνει τη θέαση των υπολοίπων. Η κατασκευή θα είναι μεταλλική, ελαφριά και αναστρέψιμη, δηλαδή θα μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί αν χρειαστεί, ενώ δεν επιλέχθηκαν αυθεντικά υλικά (μάρμαρο, ξύλο) κυρίως για λόγους στατικούς και προστασίας του μνημείου, καθώς ο σωζόμενος αρχαίος τοίχος της στοάς βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά θύματα της κρίσης και στη Βρετανία


Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κακοποίησης ή παραμέλησης.

Ένα στα είκοσι παιδιά σε ορισμένες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας ως πιθανό θύμα κακοποίησης ή παραμέλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News.

Την περίοδο 2012-2013, οι αρμόδιες αρχές έκαναν 127.060 έρευνες για παιδιά που θεωρήθηκε πως βρίσκονταν σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πρόκειται, σε αναλογία, για ένα στα 100 άτομα στο συνολικό πληθυσμό της χώρας κάτω των 18 ετών και αντιπροσωπεύει αύξηση 42,3% των περιστατικών από την περίοδο 2009-2010.

Σε κάποιες περιοχές, οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, στο Blackpool φτάνει το 4,5% των παιδιών, στο Doncaster το 2,6% και στο Peterborough το 2,1%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν και την επίπτωση της κρίσης στην αντιμετώπιση των παιδιών.

Μεταξύ των παιδιών- θυμάτων είναι ο 4χρονος Daniel Pelka που αφέθηκε να λιμοκτονήσει, βασανιζόταν και χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τη μητέρα του και τον πατριό του.

Ο Ray Jones, καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο Kingston University, είπε στο Sky News πως η οικονομική πίεση συνδέεται με την κακοποίηση και την παραμέληση.

«Νομίζω πως γνωρίζουμε τους κινδύνους καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν και είμαστε πιο αποφασισμένοι να δράσουμε, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σήμερα ενώ δεν τις είχαν παλαιότερα λόγω της ύφεσης και της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jones, οι κοινωνικές υπηρεσίες δίνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν.

«Έχουμε σύστημα προστασίας παιδιού και σύστημα πρόνοιας και η δουλειά τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, εδώ και μία 5ετία. Ανησυχώ γι' αυτό γιατί είμαστε σε ένα σημείο καμπής με τις περικοπές δαπανών», τόνισε.

Στο Blackpool ο αριθμός των υπό διερεύνηση υποθέσεων είναι τετραπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Ο δικηγόρος Richard Scorer που ειδικεύεται σε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών προειδοποίησε πως πολλές υποθέσεις δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Υποθέσεις χρόνιας παραμέλησης και σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης πολλές φορές μένουν στην αφάνεια», τονίζει.

Οι ρεπόρτερ του Sky News συνάντησαν πολλές έφηβες στο Blackpool που έχουν φύγει από τα σπίτια τους και αρνούνται να γυρίσουν.

Η 17χρονη Emma είπε πως ζει στο δρόμο από τα 15 της και πως «έχει τους λόγους της που δεν γυρνά στο σπίτι».

Η 18χρονη Julie είπε πως άρχισε να κοιμάται στο δρόμο μετά από ένα τσακωμό με την αλκοολική μητέρα της, όταν ήταν 17 χρονών. Υποστήριξε πως καπνίζει από τα 7 της, πίνει από 11 και καπνίζει κρακ από τα 13, ενώ βιάστηκε από έναν άνδρα που έκανε το φίλο της και προθυμοποιήθηκε να τη φιλοξενήσει για ένα βράδυ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγώντας με ρυθμό στην πόλη


Η οδήγηση με «ψύχραιμο» και σταθερό ρυθμό είναι αυτό που χρειάζεται για να φτάσουμε γρήγορα και χωρίς απρόοπτα στον προορισμό μας, όταν οδηγούμε εντός των τειχών της πόλης.

Η ψύχραιμη και σταθερή οδήγηση είναι το καλύτερο όπλο για αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κακοτοπιά βρούμε στο δρόμο μας.

Ειδικά, τώρα το χειμώνα που ο καιρός κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για εμάς τους δίτροχους και «κρύβει» με περισσή μαεστρία μεγάλες λακκούβες με νερό, παρασέρνει σκουπίδια και χώματα επάνω στο οδόστρωμα και εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τους τετράτροχους που βλέπουν το μποτιλιάρισμα να μεγαλώνει σε διάρκεια και αλλάζουν λωρίδες με ακόμη πιο απρόβλεπτο τρόπο στην άκαρπη προσπάθειά τους να κερδίσουν λίγο από τον πολύ χαμένο χρόνο.

Ιδού κάποια πράγματα που θα ήταν καλό να εφαρμόζουμε, ώστε να έχουμε σταθερό ρυθμό στην οδήγησή μας και κατά συνέπεια να μειώσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος στην καθημερινότητά μας.

Ξεκινάμε με… σωστό ψυχολογικό σετάρισμα πριν ανέβουμε στο δίκυκλό μας! Αφήνουμε στην άκρη τα νεύρα και τις έννοιες μας και εστιάζουμε στην οδήγησή μας. Θυμόμαστε πάντα ότι όσο και αν «πιέσουμε» στους δρόμους της πόλης, ο χρόνος που θα κερδίσουμε έναντι μιας πιο φυσιολογικής οδήγησης είναι ελάχιστος και πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο, ούτε το ρίσκο.

Επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε προοδευτικά έχοντας έτσι πολύ περισσότερο χρόνο να αντιδράσουμε σε κάποιο «συμβάν». Το νευρικό άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού δεν βοηθά σε τίποτα, ειδικά στο μποτιλιάρισμα. Ανοίγοντας το γκάζι δυνατά στο πρώτο «άνοιγμα» που θα βρείτε ανάμεσα στα αυτοκίνητα συνεπάγεται συνήθως και δυνατό φρενάρισμα μερικά μέτρα πιο κάτω, γεγονός που είναι ένα ρίσκο από μόνο του με την ποιότητα των ελληνικών δρόμων, ειδικά στη βροχή.

Έχουμε πάντα υπόψη μας τον αστάθμητο παράγοντα: Π.χ. ο οδηγός που θα πεταχτεί αριστερά για να αλλάξει λωρίδα, είναι πιθανότατο να… τσακώνεται με τον προϊστάμενό του γιατί έχει αργήσει στη δουλειά. Η αντίδρασή του ενδέχεται να είναι πολύ αργή και πιθανώς λανθασμένη όταν μας δει. Αν βεβαίως μας δει…

Δεν κατεβάζουμε συνέχεια ή και απότομα σχέσεις, αν το δίκυκλο μας έχει μηχανικό κιβώτιο. Ένα απότομο κατέβασμα σε ολισθηρό οδόστρωμα ενδέχεται να μπλοκάρει στιγμιαία τον πίσω τροχό, πολλά μαζεμένα μπορεί να οδηγήσουν σε ντριφτ με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούμε. Ακόμη και αν το κατέχουμε το «άθλημα» η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, λόγω ανομοιομορφίας του οδοστρώματος.

Κρατάμε μια σταθερή ταχύτητα κίνησης στην οποία νιώθουμε ότι ελέγχουμε απόλυτα την κατάσταση. Δοκιμάστε να αλλάξετε γρήγορα λωρίδα, έχοντας τσεκάρει πριν αν έρχεται κάποιος από πίσω (καθρέπτες, κεφάλι) σαν να αποφεύγετε εικονικά κάποιο εμπόδιο. Αν το κάνετε όλο αυτό με επιτυχία (αναγνώριση εμποδίου, τσεκάρισμα πίσω, αλλαγή λωρίδας), τότε αυτή είναι μια καλή ταχύτητα για να κινείστε σταθερά, η οποία βέβαια αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Αποφεύγουμε «τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής». Βλέπουμε τι γίνεται μπροστά και μακριά μας, ώστε να προγραμματίσουμε σωστά την επόμενη κίνησή μας επί του οδοστρώματος και να είμαστε σε θέση να τσεκάρουμε και τις προθέσεις και των άλλων χρηστών του οδοστρώματος.

Τέλος, σκεφτείτε πόσο καλό κάνετε στην τσέπη σας, οδηγώντας με σταθερό ρυθμό, αφού και την κατανάλωση κρατάτε χαμηλά και προκαλείτε μικρότερες φθορές στα αναλώσιμα του δίκυκλού σας (π.χ. τακάκια, συμπλέκτης).



Διαβάστε περισσότερα...

Τα διαμάντια είναι παντοτινά... χάρη σε μια διαφημιστική εκστρατεία


Πώς συνδέθηκαν τα μονόπετρα με την έννοια της αγάπης και του γάμου.

Αρραβώνας και πρόταση γάμου χωρίς μονόπετρο δεν πάει. Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να έχει επικρατήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι σαν «παράδοση» που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια «παράδοση», η ηλικία της οποίας δεν ξεπερνά τα 100 χρόνια.
Μια «παράδοση», η οποία ξεκίνησε από… ένα καρτέλ διαμαντιών!

Βλέπετε, στις αρχές της δεκαετίας του 1930 –γράφει η Robyn Pennacchia στο deathandtaxesmag.com, κανένας δεν ήταν σε θέση να αγοράζει διαμάντια.

Η εταιρεία DeBeers Corporation αντιλήφθηκε ότι αυτό… ήταν ένα πρόβλημα, κι έτσι προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο για να συνεχίσουν να πωλούν διαμάντια, δεδομένου ότι τους ανήκε το 90% των διαμαντιών του κόσμου εκείνη την εποχή. Το 1938 προσέλαβαν την πρώτη διαφημιστική εταιρεία της Αμερικής, την N.W. Ayer & Son, για να δημιουργήσουν αυτό που έμελλε να γίνει η πιο επιτυχημένη εκστρατεία μάρκετινγκ όλων των εποχών.

Η κεντρική ιδέα της στρατηγικής ήταν να συνδεθούν τα διαμάντια με την… έννοια της αγάπης.

Παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι Αμερικανοί μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια πολυτέλεια εκείνη την εποχή, η εταιρεία επέμενε ότι «είναι απαραίτητο να πιέσουμε μέσω συνεχών διαφημίσεων, για να δείξουμε ότι μόνο τα διαμάντια γίνονται ευρέως αποδεκτά και αναγνωρίζονται ως σύμβολο ενός αρραβώνα».

«Έβαλαν» διαμάντια στα χέρια αρραβωνιασμένων διασημοτήτων του Χόλιγουντ, προώθησαν ιστορίες «κουτσομπολίστικου περιεχομένου» για το πόσο μεγάλα ήταν τα διαμάντια, συνεννοήθηκαν με κινηματογραφικά στούντιο έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται δαχτυλίδια με διαμάντια στις σκηνές αρραβώνα στις ταινίες, πήγαν σε σχολεία για να μιλήσουν στους νεαρούς και τις νεαρές εκείνης της εποχής για το πόσο σημαντική ήταν για το μέλλον της σχέσης η προσφορά ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού στον αρραβώνα κ.ά.

Όσο μεγαλύτερο και καλύτερης ποιότητας ήταν ένα διαμάντι, τόσο περισσότερο αγαπούσε ένας άντρας τη γυναίκα του.

Η εκστρατεία ήταν παραπάνω από επιτυχής.

Παρότι το 1939 μόνο το 10% των δαχτυλιδιών αρραβώνων ήταν από διαμάντια, μέχρι το 1980 το ποσοστό αυτό εκτινάχτηκε στο 90%!

Επινόησαν μέχρι και τη διαδικασία της «σωστής αγοράς» ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού.

Στην Αμερική, πίστευαν, ότι το μονόπετρο έπρεπε να κοστίζει όσο δύο μισθοί, στην Αγγλία όσο ένας μισθός και στην Ιαπωνία όσο τρεις μισθοί!

Εφηύραν ακόμη την ιδέα των «4 C’s» (color, clarity, cut and carats), δηλαδή: χρώμα, καθαρότητα, κόψιμο και καράτια. Επινόησαν τη σπανιότητα των πολύτιμων λίθων, ενώ τότε ήταν διαθέσιμα σε αφθονία και με αυτούς τους τρόπους… κατάφεραν να χρεώνουν τα εμπορεύματά τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άξιζαν.

Το 1948 η Frances Gerety, κειμενογράφος στην N.W. Ayers, δημιούργησε το σλόγκαν «A Diamond is Forever» («Ένα διαμάντι είναι παντοτινό»).

Όχι μόνο είναι ένα από τα πιο γνωστά σλόγκαν όλων των εποχών, αλλά σίγουρα και ένα από τα πιο επιτυχημένα.

Βλέπετε, συνεχίζει η αρθρογράφος, τα διαμάντια δεν έχουν καμία αξία μεταπώλησης. Όταν παίρνεις ένα… είναι δικό σου για πάντα.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία εγγενή αξία. Ενώ υπάρχουν διαμάντια που θεωρούνται «επενδύσεις», το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι… να μην κατέχουν ένα τέτοιο.

Αν μάλιστα κανείς προσπαθήσει να πουλήσει ένα διαμάντι που κατέχει, μάλλον θα το δώσει σε χαμηλότερη τιμή από τις τιμές χονδρικής. Όταν αγοράζει κανείς ένα διαμάντι, αυτό έχει κοστολογηθεί ήδη 100% ή 200% επάνω της πραγματικής του αξίας, έτσι προκειμένου ο έμπορος να μη χάσει, δε μπορεί να πληρώσει περισσότερα για να το αγοράσει από εσάς.

Ένας άλλος λόγος σχετίζεται με το μάρκετινγκ. Εφόσον λοιπόν «ένα διαμάντι είναι παντοτινό» και θεωρείται ως σύμβολο ατελείωτης αγάπης… κανείς δε θα θέλει να αγοράσει το «παλιό» διαμάντι κάποιου. Θα θέλει «το δικό του» διαμάντι. Ένα διαμάντι που δε θα έχει «λερωθεί» από την αποτυχημένη ιστορία αγάπης κάποιου άλλου.

Έτσι όλοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αγοράζουν… νέα διαμάντια!

Ξαφνικά έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά και τα «σοκολατένια διαμάντια».

Άλλη μια επιτυχημένη στρατηγική.

Οι γυναίκες λατρεύουν τη σοκολάτα, λατρεύουν και τα διαμάντια.

Μόνο που και αυτό είναι… απλά μάρκετινγκ. Το καφέ είναι το πιο κοινό χρώμα διαμαντιών. Επί πολλά χρόνια θεωρούνταν παντελώς μη εμπορεύσιμα. Δεν είχαν καμία αξία. Κανείς δεν ήθελε ένα καφέ διαμάντι.

Μέχρι που κάποιος αποφάσισε να τα «ρίξει στην αγορά» ως «τα σοκολατένια διαμάντια» και να αρχίσει να τα πουλά στην τιμή… των υπολοίπων!

Ένα άλλο θέμα, πολύ σημαντικό, που ανακύπτει στην αγορά των διαμαντιών, είναι ότι ποτέ δε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος αν για την εξόρυξή του έχουν χρησιμοποιηθεί σκλάβοι και παιδιά. Ακόμη όμως κι αν αυτό που έχετε αγοράσει εσείς είναι «καθαρό» η ζήτηση για τα διαμάντια είναι τέτοια, που να συντηρεί το εμπόριο των «ματωμένων διαμαντιών».

Ο μόνος λόγος λοιπόν που τα μονόπετρα έχουν συνδεθεί με τον αρραβώνα και την πρόταση γάμου είναι… επειδή το είπε μια διαφημιστική εταιρεία.

Άλλωστε το πόσο αγαπά κανείς κάποιον δεν θα έπρεπε να μετριέται σε.. κοψίματα, καθαρότητα, χρώμα και καράτια!



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος με τα... πυρίμαχα χέρια


Τα βουτάει στο καυτό λάδι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Διάσημος έχει γίνει στους δρόμους του Δελχί, στην Ινδία- και όχι μόνο!- ο 65χρονος σεφ Prem Singh που μπορεί να βουτάει τα γυμνά χέρια του μέσα στο καυτό λάδι χωρίς να καίγεται.

Έτσι έχει καταργήσει τις κουτάλες και τα τρυπητά και χρησιμοποιεί τα χέρια του για να βγάζει από το λάδι τα τηγανιτά ψάρια.

«Το κάνω αυτό εδώ και 25 χρόνια. Έχει να κάνει με την εμπειρία», δηλώνει ο Prem Singh. «Έβαλα τα χέρια μου μια φορά στο καυτό λάδι και μετά το ξαναέκανα. Κατάλαβα πως δεν μου προκαλούσε κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Κάθε βράδυ το μαγαζί του έχει τόσους πελάτες όσους και… παρατηρητές. «Όλοι θέλουν να με δουν να βουτάω τα χέρια μου στο καυτό λάδι. Θέλουν να δουν πώς το κάνω».

Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας του Singh το 1960. Αρχικά σέρβιραν μόνο τηγανιτά ψάρια αλλά πλέον ο Singh μαγειρεύει και άλλα ινδικά εδέσματα.

Ο ίδιος λέει πως πουλάει εκατό κιλά ψάρι κάθε μέρα, ακριβώς επειδή αποτελεί ατραξιόν το βούτηγμα των χεριών του στο λάδι.

Ο 65χρονος ελπίζει πως οι γιοι του θα συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση- και την παράδοση των «πυρίμαχων χεριών». «Μπορούν κι εκείνοι να το κάνουν, είναι θέμα εξάσκησης. Αν συνεχίσουν να προσπαθούν και να πειραματίζονται, θα τα καταφέρουν», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες...


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2014: Κρίση κοινωνικών δικαιωμάτων


Όπως εκτιμά ο Προϊστάμενος της Αρχής κατά των Διακρίσεων.

Να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από το κράτος, ώστε να τύχουν σεβασμού η εργασία, η κοινωνική προστασία και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Σε κρίση ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων εξελίσσεται μέσα στο 2014 η οικονομική κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα από τον προηγούμενο χρόνο, εκτιμά ο Άριστος Τσιάρτας, Προϊστάμενος της Αρχής κατά των Διακρίσεων, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επεσήμανε στη «Σ» ότι «η νέα χρονιά που ξεκινά σήμερα, εμπεριέχει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή κοινωνία, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο κι αυτά τα χρήματα θα αποκοπούν από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που στηρίζονταν στις κρατικές Υπηρεσίες». Εκτίμησε, περαιτέρω, ότι «σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν άτομα που δεν στηρίζονταν μέχρι τώρα στα κρατικά επιδόματα, που αναζητούν δίκτυ προστασίας, ενώ χρήματα δεν υπάρχουν».

Ένα μίνιμουμ μηνιαίο εισόδημα
Ο Άριστος Τσιάρτας τόνισε ότι μέσα στο 2014, ενόψει επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη και έμπρακτη προσπάθεια από το κράτος ώστε να τύχουν σεβασμού βασικά κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών όπως η εργασία, η κοινωνική προστασία και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού: ανάπηροι, μονογονιοί, άνεργοι, μετανάστες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι πρέπει να καθοριστεί ένα μίνιμουμ μηνιαίο εισόδημα για όλους, ώστε να εξασφαλίζει ο κάθε πολίτης τούς στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ειδικότερα για τα παιδιά μεταναστών, είπε ότι «άσχετα αν οι γονείς είναι νόμιμοι ή παράνομοι, πρέπει να φοιτούν στο σχολείο. Δεν μας συμφέρει ως κοινωνία να έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών εκτός σχολείου». Και συμπλήρωσε: «Η γενική μας αρχή, είναι ότι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τα βασικά αγαθά, όπως τροφή, ένδυση, στέγαση και πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες υγείας στις περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών. Η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να υπάρχει χωρίς προϋποθέσεις ή εισοδηματικά κριτήρια, άσχετα αν έχει κανείς την οικονομική δυνατότητα να πάει στο γιατρό ή όχι», μας είπε ο Προϊστάμενος της Αρχής κατά των Διακρίσεων.

Ο κ. Τσιάρτας υπενθύμισε ότι οι νέες προκλήσεις του 2014 θα προστεθούν στα ήδη ανοικτά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όπως η εμπορία προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, η εκμετάλλευση οικιακών βοηθών και μεταναστών, θέματα ρατσισμού και οι διακρίσεις κατά της διαφορετικότητας, όπως π.χ. των ΛΟΑΤ ατόμων. Για το τελευταίο ζήτημα είπε ότι «βρισκόμαστε σε σημείο αιχμής αφού αναμένεται σύντομα η νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης και αναμένουμε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Εκπτώσεις από την αρχή της ισότητας
Να σημειώσουμε ότι οι πιο επισημάνσεις του Άριστου Τσιάρτα είχαν αναφερθεί στο εισαγωγικό σημείωμα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζας Σαββίδου, στην ετήσια έκθεση της Αρχής Ισότητας του Γραφείου της, για το 2012.

«Και στην Κύπρο», σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, «οι συζητήσεις για την περιστολή των κρατικών δαπανών μονοπωλούν το ενδιαφέρον τής κοινής γνώμης. Ήδη, η Πολιτεία προσανατολίζεται σε πολιτικές αποκοπής ή μείωσης επιδομάτων σε διάφορες ομάδες, όπως αιτητές πολιτικού ασύλου ή μονογονεϊκές οικογένειες ή και άτομα με αναπηρία, καθώς και σε πολιτικές περιορισμού της πρόσβασης σε εργασία, ατόμων με συγκεκριμένη εθνική καταγωγή λόγω της ανεργίας που αυξάνεται συνεχώς και της αγωνιώδους προσπάθειας του κράτους να διασφαλίσει θέσεις εργασίας στους πολίτες της. Παράπονα, αυτής της φύσης, άρχισα να λαμβάνω, ήδη, από τα μέσα του 2011, το δε 2012 παρατηρήσαμε αυξητική τάση των σχετικών παραπόνων.

»Επίσης, αυξητική τάση παρουσιάζουν και τα παράπονα που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ποιότητα της οποίας επηρεάζεται από τα μέτρα λιτότητας ενώ, ταυτόχρονα, γίνονται σκέψεις για περιορισμό των δικαιούχων δωρεάν υπηρεσιών υγείας, πράγμα που θα πλήξει και πάλι τις ευάλωτες ομάδες. Τα ζητήματα αυτά προβληματίζουν, ιδιαίτερα, την Αρχή Ισότητας και την Αρχή κατά των Διακρίσεων του Γραφείου μου και θα πρέπει να ομολογήσω ότι, οι δυνατότητες παρέμβασής μας με πρακτικά, για τους παραπονούμενους, αποτελέσματα γίνονται όλο και πιο περιορισμένες. Από τη συστηματική δε παρακολούθηση αυτών των παραπόνων προκύπτει, δυστυχώς, ότι στα πλαίσια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αρχίζουν να γίνονται εκπτώσεις από την αρχή της ισότητας.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί θέση μου ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια κρίση δικαιωμάτων, καθώς αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με καταστροφικές συνέπειες. Εκτός αυτού, δεν είναι η οπισθοχώρηση ή οι εκπτώσεις από την αρχή ισότητας η λύση, αλλά η ενδυνάμωσή της και η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, από όποια πληθυσμιακή ομάδα και αν προέρχεται, στην παγκόσμια οικονομία».

Βελτίωση ποιότητας της δημοκρατίας
Πάντως, στο εισαγωγικό σημείωμα της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Αρχής κατά των Διακρίσεων, στην ετήσια έκθεση για το 2012, τονίζεται ότι «παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει απέχουμε ακόμη πολύ, ως κράτος και ως κοινωνία, από το να είναι απολύτως ικανοποιητική η εφαρμογή στην πράξη της αρχής της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των προσώπων. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος, η στενότητα των δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με το ότι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βιώνουν οδυνηρά τις συνέπειες της κρίσης αναζητώντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, θέτουν νέες και μεγάλες προκλήσεις στον τομέα καταπολέμησης των διακρίσεων».

Στο δικό του εισαγωγικό σημείωμα στην ίδια έκθεση, ο Άριστος Τσιάρτας επισημαίνει ότι «στην Κύπρο σοβεί μια χωρίς
προηγούμενο οικονομική κρίση. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, πλήττονται δυνητικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τα ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων επανέρχονται, εκ νέου, στο προσκήνιο απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Στις συνθήκες αυτές η Αρχή κατά των Διακρίσεων, ενεργώντας μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, επιχειρεί να συνδράμει τα θύματα των διακρίσεων και να συμβάλει αποτελεσματικά στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων και βελτίωσης της ποιότητας της δημοκρατίας».

Πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης
Από την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως: «Η μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, στον Προϋπολογισμό του 2012, οδήγησε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην ανάγκη τήρησης αυστηρότερων ελέγχων, όλων των περιπτώσεων που αφορούσαν δημόσια βοηθήματα, με αποτέλεσμα να υποβληθούν στο Γραφείο της Επιτρόπου αρκετά παράπονα από λήπτες δημοσίου βοηθήματος, στους οποίους τερματίστηκε και/ή μειώθηκε η παροχή του βοηθήματος αυτού.

Παράλληλα, σε αυτήν την προσπάθεια νοικοκυρέματος, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εντόπισαν λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι οποίοι για χρόνια δεν εργάζονταν επικαλούμενοι, κυρίως, λόγους υγείας και έκρινε, αφού τους θεώρησε εκούσια άνεργους και διέκοψε την παροχή του βοηθήματος, ότι όφειλαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όμως, η μη ύπαρξη κονδυλίων για τη δημιουργία προγραμμάτων ένταξης στην αγορά εργασίας, ατόμων που για χρόνια δεν είχαν εργαστεί και ήταν πλήρως εξαρτημένα από την κρατική χορηγία, οδήγησε στη δημιουργία πραγματικού προβλήματος επιβίωσης σε αρκετούς από αυτούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Λαμπραντόρ θετικό σε «χρήση» μαριχουάνας-κοκαΐνης


Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κτηνίατροι που εξέτασαν την ηλικίας ενός έτους Μάντι, ένα θυληκό λαμπραντόρ από το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.



Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, το σκυλί έφτασε στο ιατρείο σε άσχημη κατάσταση, καθώς έτρεμε και αδυνατούσε να ισορροπήσει. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό σε «χρήση» μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Η ιδιοκτήτριά του υποστήριξε ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς η Μάντι κατανάλωσε τα ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι της, εντούτοις δεν βρήκαν κάποιο καταδικαστικό στοιχείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαρτσελόνα: Η «προστατευόμενη» του Ινιέστα στο Onsports


Η Άνα Βίβες, μια νεαρή κοπέλα με σύνδρομο Down, μιλάει στο Onsports για τη συνεργασία της με την Μπαρτσελόνα, τη βοήθεια που έχει από τον Αντρές Ινιέστα και άλλους μεγάλους αθλητές και τον τρόπο που ο αθλητισμός την έχει βοηθήσει να ξεχνάει το μειονέκτημά της.
Η Άνα έχει ένα μοναδικό ταλέντο στην Τυπογραφία και αυτό το αναγνώρισε η Μπαρτσελόνα, η οποία έπαιξε σε φιλικό με τη Σάντος τον περασμένο Αύγουστο με εμφανίσεις που είχαν τα γράμματα της Ισπανίδας.

Εκτός όμως από τον καταλανικό σύλλογο και ο Χόρχε Λορένθο είναι θαυμαστής της ικανότητας της Άνα και έχει στο κράνος του τον γραφικό της χαρακτήρα με γκράφιτι, κάτι που του έφερε γούρι στον αγώνα της Βαρκελώνης. Πρόσφατα, η Άνα συνεργάστηκε και με το ιστορικό σωματείο από την Αργεντινή, τη Ρίβερ Πλέιτ και τον Ισπανό αστέρα του τένις, Ράφα Ναδάλ.

Η συνέντευξη με την 28χρονη Άνα έγινε με τη βοήθεια του αδερφού της, Μαρκ και της οικογένειάς της, η οποία την υποστηρίζει σε κάθε της βήμα και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Πώς σε επέλεξαν για να κάνεις την τυπογραφία στις φανέλες της Μπαρτσελόνα;
«Η Άνα είναι οπαδός της Μπαρτσελόνα. Επισκεφτήκαμε το ίδρυμα της Μπαρτσελόνα και τους είπαμε για το ενδιαφέρον μας η Άνα να δώσει την Τυπογραφία της στις φανέλες των παικτών της πρώτης ομάδας. Τους άρεσε η ιδέα και αργότερα ο Αντρές Ινιέστα αναγνώρισε τη δουλειά της Άνα. Πολλά Μέσα υποστήριξαν την ιδέα και επιτέλους στις 2 Αυγούστου η Μπαρτσελόνα χρησιμοποίησε την Τυπογραφία της Άνα εναντίον της Σάντος (Βραζιλία)».

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς;
«Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Θα θέλαμε να διαδώσουμε την ιδέα ότι παρόλο που όλοι έχουμε διαφορετικές ικανότητες, αν τις ενώσουμε μπορούμε να πετύχουμε σπουδαίους στόχους. Χάρη στη χρησιμοποίηση της Τυπογραφίας από την Μπαρτσελόνα, η σημασία της σύνδεσης των ικανοτήτων και ο σεβασμός των ικανοτήτων των ανθρώπων με αναπηρία επεκτείνεται από τη Βαρκελώνη, στην Ισπανία και σε διαφορετικές χώρες στον κόσμο...»

Ποιους παίκτες της Μπαρτσελόνα συνάντησες και τι σου είπαν;
«Ο Αντρές Ινιέστα με συνεχάρη για τη δουλειά μου. Μου έδωσε ένα δώρο: τη φανέλα του και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Του έδωσα το αλφάβητο που δημιούργησα».

Σε ποιες άλλες ομάδες ή αθλήματα έχεις κάνει την τυπογραφία;
«Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Moto GP, Χόρχε Λορένθο, χρησιμοποιεί την Τυπογραφία της Άνα στο γκράφιτι του κράνους του. Την είχε στον αγώνα της Βαρκελώνης, κέρδισε και κάλεσε την Άνα να είναι μαζί του στο βάθρο».

Δείτε εδώ τι έγινε εκεί εδώ:





«Οι περασμένοι αγώνες κολύμβησης στη Βαρκελώνη χρησιμοποίησαν επίσης την τυπογραφία της Άνα στην πλάτη του κάθε συμμετέχοντα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε έναν αγώνα σε βουνό με ποδήλατα που διοργανώνεται στην Λα Σερντάνια, με την υποστήριξη του παγκόσμιο πρωταθλητή, Κίλιαν Γιορνέ, που υποστηρίζει το έργο μου».

Πώς αποφάσισες να το κάνεις αυτό σαν επάγγελμα;
«Δοκίμασα άλλες δουλειές πριν που ήταν μια κακή εμπειρία για μένα. Η οικογένειά μου με κάλεσε να δουλέψω για το Fundació Itinerarium. Μου είπαν ότι είχα πολύτιμο γραφικό χαρακτήρα και με βοήθησαν να τον ψηφιοποιήσω και να τον κάνω γνωστό».

Πόσο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που σε κάνει χαρούμενη;
«Είναι καθοριστικό. Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μου, συνειδητοποιείς ότι παρόλο που έχω μια αναπηρία (είμαι μια γυναίκα με σύνδρομο Down), έχω επίσης μια ικανότητα που οι άλλοι έχουν σε εκτίμηση».

Είσαι οπαδός των σπορ; Ποιο είναι το αγαπημένο σου άθλημα;
«Είμαι οπαδός της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα και μου αρέσει το ποδόσφαιρο που είναι το αγαπημένο μου σπορ».

Ποιον αγώνα υποστηρίζεις;
«Υποστηρίζω έναν αγώνα σε βουνό με ποδήλατα που έχει το όνομα του έργου μου: Sumant Capacitats (στα καταλανικά), συνδέοντας ικανότητες. Είναι ένας μικρός αγώνας σε βουνό περίπου, 3 χλμ. ανοικτός σε όλους που θα γίνει στη Λίβια (πόλη στην περιοχή Σερδάνια, της επαρχίας Χιρόνα, στην Κοινότητα της Καταλονίας στην Ισπανία) κοντά στην Πουτσερδά, τον ερχόμενο Μάιο».

Πόσο δύσκολο είναι να ζεις με το σύνδρομο Down και να ξεπερνάς όσα μειονεκτήματα έχει αυτό;
«Στενοχωριέμαι όταν μιλάω για αυτό. Είναι ένα χαρακτηριστικό που πάντα θα έχω και δεν μου αρέσει. Γιατί εγώ; Η οικογένειά μου και οι φίλοι με βοηθούν να ξεπερνάω τις δυσκολίες που έχω».

Σε έχει βοηθήσει ο αθλητισμός να μην το σκέφτεσαι και πώς;
«Στην περίπτωσή μου έχω την υποστήριξη του Αντρές Ινιέστα, του Χόρχε Λορένθο και του Κίλιαν Γιορνέ. Αυτό έχει βοηθήσει ανθρώπους παντού να ξέρουν τι έχω κάνει και νιώθω καλά με αυτό. Τα σπορ είναι καλά και σε βοηθούν να νιώθεις καλύτερα…».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με το σπουδαίο έργο της Άνα Βίβες:





















Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τσάρλς Έισμαν: Ο φωτογράφος των "φρικιών"


Το 1870 υπήρχε ένας φωτογράφος στη Νέα Υόρκη, ο Τσάρλς Έισμαν, που ζούσε φωτογραφίζοντας ζευγάρια και οικογένειες που είχαν την δυνατότητα να τον πληρώσουν. Ανθρώπους δηλαδή από την υψηλή κοινωνία της εποχής. Κρυφά όμως από όλους, ο Έισμαν είχε μια έντονη εμμονή: Να βρίσκει και να φωτογραφίζει ότι πιο παράξενο, ότι πιο ασυνήθιστο συναντούσε.

Τσάρλς Έισμαν: Ο φωτογράφος των "φρικιών" (pics)



Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα μικρό παράδειγμα της μοναδικής συλλογής του με ανθρώπους που στην εποχή του θεωρούνταν «τέρατα» . Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι να δείχνουν κατανόηση και συμπάθεια στο δράμα που βιώνουν άτομα με αναπηρίες, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και το 1800. Τότε οι άνθρωποι που ξεχώριζαν για κάποια σωματική ανωμαλία θεωρούνταν «φρικιά» και ζούσαν εκθέτοντας την αναπηρία τους στο Τσίρκο και σε υπαίθριες σκηνές.




Διαβάστε περισσότερα...

Μια κάρτα αναπηρίας για όλες τις υπηρεσίες


Η αξιολόγηση θα γίνεται μια φορά και θα παρακολουθείται συνεχώς.

Λευκωσία: Την Ίδρυση Κέντρου αξιολόγησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας και τη δημιουργία κάρτας αναπηρίας, η οποία θα γίνεται αποδεκτή και θα έχει ισχύ σε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες, προνοεί το νέο σύστημα αξιολόγησης που αρχίζει-σιγά να εφαρμόζει σε πιλοτική βάση το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας. Βεβαίως μετά τις αντιδράσεις από πλευράς της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, η Βουλή προχώρησε προσφάτως στο «σταύρωμα» των σχετικών κονδυλίων, γεγονός που καθιστά πλέον την εφαρμογή του συστήματος δυσκολότερη, καθώς για κάθε «πράξη» θα χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η αντίδραση της ΚΥΣΟΑ οφείλεται κυρίως στον όρο «λειτουργικότητα», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ασαφής» και θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ανάπηρους στην αποκοπή επιδομάτων από άτομα με αναπηρίες.

Αναφέρεται ωστόσο ότι μια ομάδα οργανώσεων αναπήρων διαφωνεί με τη θέση του επίσημου οργάνου του αναπηρικού κινήματος και υποστηρίζει την εφαρμογή του Συστήματος.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, έχει ως στόχο την αξιολόγησης της αναπηρίας του ατόμου καθώς και τη «λειτουργικότητά του, δηλαδή, η δυνατότητα απόδοσής του στο περιβάλλον του και σε μείζονες τομείς δραστηριοτήτων της ζωής του, όπως η σίτιση, η ατομική φροντίδα και υγιεινή, η επικοινωνία, η μετακίνηση, η ανάληψη ευθυνών και οικονομική ζωή, η εκπαίδευση, η απασχόληση κ.ά». Σύμφωνα με το νέο σύστημα, δηλαδή, «η αναπηρία είναι συνάρτηση της λειτουργικότητας, θα αξιολογούνται σύμφωνα με τους κανόνες του Συστήματος. Τα πορίσματα της αξιολόγησης θα καταχωρούνται σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί και θα κωδικοποιούνται με κάρτα αναπηρίας ή/και εκθέσεις ή/και πιστοποιητικά κοινά αποδεκτά από τις κρατικές υπηρεσίες».

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και λειτουργικότητας

Η αναγκαιότητα του έργου προέκυψε όταν «το Υπουργείο Εργασίας ως το αρμόδιο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών, που παρέχει το Κράτος στα άτομα με αναπηρίες, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ενός επιστημονικού γενικά αποδεκτού συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας οδηγεί στην ταλαιπωρία και στη μη ποιοτική εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες από τη μια και στην έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας στις κρατικές υπηρεσίες από την άλλη».

Η έρευνα του υπουργείου το 2007 για τον εντοπισμό ενός κατάλληλου συστήματος αξιολόγησης «οδήγησε στη διεθνή ταξινόμηση της λειτουργικότητας της αναπηρίας και της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Σκοπός της εφαρμογής του συστήματος είναι «να εδραιώσει μια αντικειμενική και επιστημονική αξιολόγηση, να πιστοποιήσει και να ταξινομήσει την αναπηρία και τη λειτουργικότητα του ατόμου με επικέντρωση στις δυνατότητές του και επαυξάνοντας τις προοπτικές για κοινωνική προστασία και ενεργητική συμμετοχή και ενσωμάτωση μέσα στο κοινωνικό σύνολο». Για αυτό και στοχεύει στη «μείωση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρίες, στη μείωση του αυξημένου διοικητικού κόστους των πολλαπλών διαδικασιών αξιολόγησης που απαιτούν οι κρατικές υπηρεσίες σήμερα για την εξέταση των αιτήσεων και στη διόρθωση της σημερινής μη αποτελεσματικής λειτουργίας των ιατροσυμβουλίων λόγω της απουσίας επιστημονικά τεκμηριωμένης μεθοδολογίας στην αξιολόγηση της αναπηρίας αλλά και λόγω του όγκου εργασίας των κύριων καθηκόντων των γιατρών του δημοσίου που καθιστά τη συμμετοχή τους στα ιατροσυμβούλια δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Εξάλλου με το νέο σύστημα θα καλυφθεί και η σημερινή «ανεπάρκεια των διαθέσιμων στατιστικών και άλλων στοιχείων αναπηρίας για την υποστήριξη της διαμόρφωσης και εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών».

Με την έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος, «αναμένεται, επιπλέον, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να προχωρήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικά από την εφαρμογή του νέου αυτού έργου».

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτική βάση και στη συνέχεια αναλόγως αποτελεσμάτων ενδεχομένως να προκύψουν αλλαγές στον καταρτισμό του, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία


Πρωτοποριακό αυτοκίνητο ετοιμάζεται να βγει στην αγορά και θα απευθύνεται σε ανθρώπους με αναπηρικό αμαξίδιο επιλύοντας τις ανάγκες τους, για μετακίνηση. Μια ομάδα μηχανικών στην Κροατία σχεδιάζουν το αυτοκίνητο του μέλλοντος (για άτομα με αναπηρία) και μάλιστα κάνουν εκστρατεία για να συγκεντρώσουν πόρους που θα τους επιτρέψουν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να το θέσουν σε άμεση παραγωγή.

Η Absolute Design με έδρα την Κροατία απαρτίζεται από μηχανικούς και σχεδιαστές, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τη Lamborghini, τη McLaren, την Chrysler και την Alfa Romeo για την ανάπτυξη των concept οχημάτων του μέλλοντος, ενώ διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και αυτοκινήτων.

Το αυτοκίνητο ονομάζεται EQUAL, και θα επιτρέπει στον άνθρωπο να μπαίνει με το αμαξίδιό του από το πίσω μέρος και να οδηγεί απρόσκοπτα. Εμφανισιακά μοιάζει με ένα Smart. Η διαφορά του έγκειται στο σύστημα εισόδου, όχι από δύο πλαϊνές πόρτες, αλλά από μία πόρτα στο πίσω μέρος, η οποία αποκαλύπτει μια μικρή ράμπα για το αναπηρικό αμαξίδιο.

«Λόγω της καινοτόμου κατασκευής και της χρήσης ηλεκτροκινητήρων στους πίσω τροχούς, δεν υπάρχει ανάγκη μηχανικής σύνδεσης μεταξύ των τροχών», εξηγούν οι σχεδιαστές. «Αυτό μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια κανονική ράμπα, ώστε ο χρήστης με αναπηρία να μπαίνει στο όχημα μόνος του και με απλό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να αποχωριστεί στιγμή το αμαξίδιό του».

Ο τρόπος που ο οδηγός, θα μπορεί να οδηγεί, έχει ως εξής: το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι εργονομικά σχεδιασμένο, με τιμόνι που προσαρμόζεται και με μια συσκευή χειροκίνητου ελέγχου αντί για ποδομοχλούς. Υπάρχουν επίσης εύκολα προσβάσιμοι χώροι αποθήκευσης, κάτι που τα περισσότερα αυτοκίνητα ανάλογου μεγέθους δεν διαθέτουν.

Στη σελίδα της εκστρατείας τους στο Indiegogo, οι εμπνευστές του EQUAL δεν αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές, στην αυτονομία ή στην τιμή του οχήματος. Φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν 150.000 δολάρια για να κατασκευάσουν το πρωτότυπό τους και να ανοίξουν το δρόμο για την παραγωγή του ηλεκτροκίνητου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πρώτα οχήματα θα μπορούσαν να είναι έτοιμα τον Απρίλιο του 2014.




Πηγή: http://www.attikipress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόμος και φόβος στα πάρκινγκ


Αυξημένα είναι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα επιθέσεων σε αυτοκίνητα, στο νησί της Κρήτης, τόσο σε τουριστικές περιοχές, όσο και σε ανοιχτούς χώρους παρκινγκ, όπου οι δράστες γνωρίζουν ότι τα αυτοκίνητα ανήκουν σε ανθρώπους που θα αργήσουν να επιστρέψουν.

Το τελευταίο κρούσμα διάρρηξης σε αυτοκίνητο, σημειώθηκε χθες το βράδυ, στο παρκινγκ του ΠΑΓΝΗ, όπου επισκέπτες από τον Άγιο Νικόλαο πάρκαραν προκειμένου να επισκεφθούν ασθενή. Άφησαν το αυτοκίνητο περίπου στις 23.00 το βράδυ, όταν όμως επέστρεψαν για να φύγουν, είδαν το τζάμι του αυτοκινήτου σπασμένο και το ραδιο-cd να έχει κάνει φτερά! Οι "ποντικοί" είχαν προλάβει και διαρρήξουν και διπλανό αυτοκίνητο, από το οποίο πήραν τη βενζίνη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΕΣΠΑ η αναπαλαίωση και επέκταση κτηρίων των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας


Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, υπέγραψε την ένταξη στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» της Πράξης: «Αναπαλαίωση τετραώροφου κτηρίου με ισόγειο και προσθήκη ορόφων στο κτήριο των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας».

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν στη στατική αποκατάσταση των κτιρίων (ενίσχυση των φερουσών τοιχοποιιών με εκτοξευμένο σκυρόδεμα, υποθεμελιώσεις), στην πλήρη ανακαίνισή τους εσωτερικά και εξωτερικά (με διαμόρφωση γραφείων και ιατρείων, τουαλέτες, WC Αμεα, κατασκευή κλιμακοστασίων, νέες στέγες, αποκατάσταση όψεων), σε προσθήκη ορόφων σε ισόγειο κτίριο και σε νέες πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ισχυρά ρεύματα, τηλεφωνικό κέντρο, πυρασφάλεια, κλιματισμός, ανελκυστήρας, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης).

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 2.077,747 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Βαρηκοϊα στο σχολείο και αντιμετώπιση


Αν έχετε παιδί με πρόβλημα ακοής, θα δυσκολεύεται σίγουρα όχι μόνο στην παρακολούθηση των μαθημάτων του, αλλά και στην επικοινωνία του με τους γύρω του, ειδικά στο περιβάλλον του σχολείου, όπου αναγκάζεται καθημερινά να αλληλεπιδρά με πάρα πολλά άτομα, συχνά ταυτόχρονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καταλυτικός για την καλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι όμως εκπαιδευτικοί δε γνωρίζουν ακριβώς τις δυσκολίες και τις ανάγκες ενός βαρήκοου παιδιού. Το άρθρο αυτό ετοιμάστηκε ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, για να μπορείτε οι γονείς να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε τους δασκάλους ή καθηγητές των παιδιών σας, ώστε να βοηθήσουν όσο περισσότερο και καλύτερα γίνεται το παιδί σας που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής να έχει μια θετική εμπειρία στο σχολείο. Αναφέρονται βασικές αλλά αναγκαίες πληροφορίες και επεξηγήσεις, ενώ προτείνονται συγκεκριμένες συμπεριφορές και στάσεις που θα πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί για να αντιμετωπίσουν κατάλληλα αυτά τα παιδιά.

Βαρηκοΐα στο σχολείο: Οδηγός για εκπαιδευτικούς
Τα βαρήκοα παιδιά ονομάζονται άτομα ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑμεΑ) και όχι άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παρόλο που είναι επταπλάσια σε αριθμό από τα κωφά παιδιά δέχονται λιγότερη βοήθεια και κατανόηση.
Τα βαρήκοα παιδιά μπορεί να μην ακούνε αρκετά καθαρά και ήχους κάποιων συχνοτήτων, δεν είναι πάντα θέμα έντασης του ήχου.
Τα βαρήκοα παιδιά μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν σε επίδοση τους άλλους μαθητές.
Τα παιδιά με προβλήματα ακοής γίνονται συχνά θύματα κοροϊδίας και σχολικού εκφοβισμού.
Τα παιδιά αυτά αισθάνονται διαφορετικά και φαίνονται συχνά ντροπαλά και μοναχικά ή «δύσκολα» και αντιδραστικά, ανάλογα και με την αντιμετώπιση που δέχονται.

Ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βαρήκοα παιδιά και επηρεάζουν τη σχολική τους ζωή και επίδοση (μερικά ή όλα, αναλόγως περίπτωσης):
Απώλεια υλικού στην τάξη / διαλέξεις
Προβλήματα εντοπισμού ήχου όταν υπάρχει μονόπλευρη απώλεια ακοής
Δυσκολίες στην επικοινωνία, ειδικά σε ομάδες, λόγω απώλειας υλικού και προσανατολισμού
Αυξομειώσεις στην ομιλία λόγω δυσκολίας ακοής της φωνής τους
Δυσκολίες συντονισμού σε συνομιλία, π.χ. μιλά ταυτόχρονα με άλλους λόγω συχνά καθυστέρησης στην ακουστική αντίληψη ομιλίας άλλου
Προβλήματα ισορροπίας λόγω βλάβης στο κέντρο ισορροπίας που βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί
Μη καθαρή ομιλία και γρήγορη ή με άστατο ρυθμό
Έντονη κούραση από παρατεταμένη έκθεση σε θορύβους και αυξημένες απαιτήσεις συγκέντρωσης, π.χ. σε συζητήσεις, διαλέξεις, τηλεόραση, μουσική
Παρακούσματα, π.χ. λόγος – νόμος, ενώ – εδώ κλπ που προκαλούν δυσκολίες στην κατανόηση της ομιλίας και στην επικοινωνία με τους άλλους
Συχνά καθυστέρηση στην ανταπόκριση λόγω ανάγκης να προηγηθεί νοητική επεξεργασία του ακουστικού ερεθίσματος που μπορεί να είναι αποσπασματικό, π.χ. γράμματα και συλλαβές γίνονται αντιληπτές αντί ολόκληρη λέξη και χάνονται μέρη μιας πρότασης
Κούραση και εκνευρισμός από παρατεταμένες προσπάθειες αντίληψης του περιεχομένου της ομιλίας των άλλων

Συστάσεις προς εκπαιδευτικούς

  1. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για το πρόβλημα του συγκεκριμένου μαθητή και το περιβάλλον του.
  2. Βάζετε το βαρήκοο παιδί να κάθεται μπροστά στη μέση της τάξης ή αν αυτό είναι δυνατό διαρρυθμίστε τα θρανία με κυκλικό τρόπο ούτως ώστε να έχει οπτική επαφή μαζί σας και με όλους τους συμμαθητές του. Τα περισσότερα βαρήκοα παιδιά βασίζονται στη χειλεανάγνωση
  3. Όταν μιλάτε μη βάζετε το χέρι ή βιβλίο μπροστά στο στόμα σας και μη μιλάτε όταν είστε γυρισμένος προς τον πίνακα. Καθοδηγήστε τους υπόλοιπους μαθητές να κάνουν το ίδιο
  4. Φροντίστε ο φωτισμός της τάξης να είναι καλός, χωρίς να χτυπά όμως ήλιος πάνω σας που δυσκολεύει τη χειλεανάγνωση
  5. Μιλάτε δυνατά, αργά και καθαρά
  6. Επαναλαμβάνετε συχνά βασικές έννοιες του μαθήματος, ώστε να τις ακούει ο βαρήκοος μαθητής
  7. Να λέτε πάντα το όνομα του μαθητή που παίρνει το λόγο ώστε να τον εντοπίζει ευκολότερα ο βαρήκοος μαθητής
  8. Αν μπορείτε, δίνετε σημειώσεις για κάθε μάθημα αλλά και του επόμενου μαθήματος από πριν στο βαρήκοο μαθητή, ώστε να έχει την ευκαιρία αν θέλει να τις δει. Κάποια επαφή από πριν με το υλικό διευκολύνει την αντίληψη και συμμετοχή του στην τάξη
  9. Σε ομαδικές εργασίες βάζετε το βαρήκοο παιδί σε μικρή ομάδα και δίνετε του συχνά ηγετικό ρόλο, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή του και η κατανόηση της εργασίας
  10. Βοηθείστε πρακτικά, ενθαρρύνετε και ενδυναμώστε το βαρήκοο μαθητή, όχι μέσα από συγκαταβατικότητα και λύπηση, αλλά με πραγματικό σεβασμό και ενδιαφέρον. Κατανοήστε ότι το βαρήκοο παιδί είναι εξίσου έξυπνο και ικανό με τα άλλα παιδιά, ίσως και περισσότερο. Του λείπει ακοή και όχι εξυπνάδα. Βοηθώντας το να βελτιώσει την επίδοση του μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα
  11. Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής προσέξτε τις ασκήσεις που απαιτούν ισορροπία και τα ομαδικά παιχνίδια στα οποία ο βαρήκοος μαθητής δυσκολεύεται να εντοπίσει ήχους όταν δε βλέπει από πού προέρχονται, π.χ. όταν του φωνάζουν να πάρει τη μπάλα
  12. Αποφεύγετε να βάζετε το βαρήκοο παιδί να διαβάζει δυνατά για πολλή ώρα
  13. Περιορίστε την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού χωρίς δυνατότητα χειλεανάγνωσης, υποτίτλων ή γραπτού κειμένου
  14. Αν μπορείτε χρησιμοποιείστε μικρές αίθουσες με καλή ηχητική, μακριά από πηγές θορύβου, με κλειστά παράθυρα, χοντρές κουρτίνες, πλαστικό δάπεδο ή χαλί
  15. Κάποιοι βαρήκοοι μαθητές που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας πιθανό να έχουν συνδεόμενη συσκευή που μπορείτε να φοράτε για δυνατότερο και καθαρότερο ήχο. Προθυμοποιηθείτε να τη φορέσετε ή να εξασφαλίσετε κάποια από το σχολείο
  16. Αν οι συμμαθητές του παιδιού δε γνωρίζουν για τη βαρηκοΐα του ενθαρρύνετε το να το μοιραστεί ή ενημερώστε τους εσείς μόνο όμως αν το παιδί το επιθυμεί. Εξηγήστε στα υπόλοιπα παιδιά τι πρέπει να κάνουν. Γενικά, κρατήστε μια ανοιχτή στάση μακριά από μυστικοπάθεια και λύπηση. Αντιμετωπίστε τα βαρήκοα παιδιά ως αυτό που είναι πραγματικά: φυσιολογικά παιδιά που έχουν απλώς πρόβλημα ακοής και χρειάζονται προσαρμογή από τους γύρω τους
  17. Αν βλέπετε ότι το παιδί νιώθει πολύ άβολα με το πρόβλημα του και / ή αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικά, παραπέμψετε το στο σύμβουλο του σχολείου ή σε ψυχολόγο με γνώση και εμπειρία σε θέματα βαρηκοϊας
  18. Ρωτάτε πάντα τους μαθητές και την οικογένεια τους αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη μάθηση και τη ζωή τους στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το Παζάρι Βιβλίου στην πλ. Κοτζιά


Από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Παζάρι Βιβλίου πραγματοποιείται στην πλατεία Κοτζιά.

Το Παζάρι Βιβλίου θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου και για είκοσι ημέρες, έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Θα είναι ανοιχτό καθημερινά, Σάββατα και Κυριακές από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το παζάρι διοργανώνεται από τα εκδοτικά σωματεία Σ.ΕΚ.Β και Ε.Σ.Ε.Β.Ε. - σε αυτό συμμετέχουν 180 Έλληνες εκδότες με 500.000 βιβλία όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες. Για λίγες ημέρες όσοι επισκεφτούν το παζάρι θα μπορέσουν να βρουν βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές που αρχίζουν από 0,50 ευρώ.

Τα σωματεία που διοργανώνουν την εκδήλωση έχουν βάλει τους ακόλουθους κανόνες: τα βιβλία που θα διατεθούν προς πώληση έχουν ημερομηνία έκδοσης τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και κατά κανόνα δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η τιμή πώλησης των βιβλίων πρέπει να είναι περίπου το 30% της αρχικής λιανικής τιμής που είχε το βιβλίο όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Όλα τα βιβλία διαθέτουν αυτοκόλλητη ετικέτα ώστε το κοινό να γνωρίζει την τιμή του βιβλίου πριν φτάσει στα ταμεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ήρωας της ζωής… 680 γραμμαρίων!


O φωτογράφος και σκηνοθέτης Ben Miles προκάλεσε πρόσφατα παγκόσμια συγκίνηση με το βίντεο του γιου του, στο οποίο δίνει την πρώτη μεγάλη μάχη της ζωής του!

Ο μικρός Ward όταν γεννήθηκε ζύγιζε μόλις 680 γραμμάρια. Ο μπαμπάς του, φωτογράφος και σκηνοθέτης Ben Miles, συγκίνησε τον πλανήτη με το βίντεο που δημιούργησε για τον πρώτο χρόνο ζωής του κατά 3,5 μήνες πρόωρα γεννημένου γιου του.

Το βίντεο απεικονίζει τον μικρό από τις πρώτες ημέρες του στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο, μέχρι τη στιγμή που κατόρθωσε να βγει νικητής και να συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του!

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι αλκοολικοί στη Γερμανία


Περίπου στα δύο εκατομμύρια υπολογίζονται οι αλκοολικοί στη Γερμανία, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 36% από το 2006, ενώ στα 5,6 εκατομμύρια ανέρχονται οι καπνιστές. Ιδιαίτερη αύξηση σημειώνεται στις ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία IFT του Μονάχου, η οποία έχει παραδοθεί στο γερμανικό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των αλκοολικών ξεπερνά το 1,8 εκατομμύριο, ενώ το 2006 ήταν 1,3. Επιπλέον, ακόμη 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι πίνουν πολύ, αλλά δεν είναι εξαρτημένοι, με τον αριθμό των ατόμων που καταναλώνουν μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ να φθάνει τα 7,4 εκατομμύρια.

Η έρευνα αφορά ακόμη στο κάπνισμα, στο οποίο είναι εθισμένοι 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και στα ναρκωτικά, από τα οποία είναι εξαρτημένα 319.000 άτομα.

«Η σύνδεση ψυχικών διαταραχών με το αλκοόλ και τον καπνό καθιστά απολύτως ξεκάθαρη την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων», επισημαίνεται στην έρευνα, με τον εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα εξαρτήσεων και ναρκωτικών Χάραλντ Τρέπε να ζητεί από τον νέο υπουργό Υγείας Χέρμαν Γκρέχε να αφιερώσει περισσότερη ενέργεια στην πρόληψη και στην θεραπεία από ό,τι οι προκάτοχοί του. «Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν πολλές οικογενειακές τραγωδίες», δήλωσε.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαγική σκάλα


Φαίνεται σαν να είναι ψεύτικη, καθώς παραβιάζει τους κανόνες της λογικής. Κι όμως είναι αληθινή. Ο λόγος για μια σκάλα, που ονομάζεται Escherian Stairwell, και βρίσκεται στο Ρότσεστερ, στην Νέα Υόρκη.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, με κάποιο... μαγικό τρόπο, ανεβαίνοντας τις σκάλες για να φτάσεις στον επόμενο όροφο, καταλήγεις στον όροφο από τον οποίο ξεκίνησες. Όλα βεβαίως εξηγούνται όπως θα καταλάβετε...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σκεύη βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων;


Στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σκεύη κατάλληλα κι ασφαλή για τη χρήση αυτή. Πολλά σκεύη έχουν τυπωμένη πάνω την ανάλογη ένδειξη, άλλα πάλι όχι. Για να διαπιστώσετε με σιγουριά ότι το σκεύος είναι κατάλληλο κι ασφαλές για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, κάντε το παρακάτω τεστ:

Τοποθετήστε στο φούρνο μικροκυμάτων το δοχείο που θέλετε να δοκιμάσετε και ένα γυάλινο δοχείο μέτρησης, γεμίζοντάς τα με ένα φλιτζάνι νερό το καθένα. Τοποθετήστε το δοχείο μέτρησης μέσα ή δίπλα στο σκεύος.

Αφήστε τα δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων το πολύ για ένα λεπτό. Εάν το σκεύος θερμανθεί, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φούρνο μικροκυμάτων. Εάν το σκεύος παραμείνει κρύο και θερμανθεί μονάχα το νερό που περιέχει, τότε το σκεύος είναι ασφαλές για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη θεσμοθέτηση των υπαίθριων αγορών προανήγγειλε ο Τσαυτάρης


«Η λειτουργία τους ευνοεί παραγωγούς και καταναλωτές».

Τη θεσμοθέτηση των «υπαίθριων αγορών» (Farmer Market) προανήγγειλε σήμερα από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ για την ακαρπία, αναγνώρισε ότι «το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε».

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας για τις υπαίθριες αγορές που στήνονται, τόνισε ότι η λειτουργία τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο της ακαρπίας θα μονιμοποιηθεί, ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι «κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς», ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου.

Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.

Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνισε δε ότι με τη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες θα μπορούν πλέον έμπρακτα να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες, ενώ μπαίνει και φρένο στις παράνομες μετακινήσεις φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στους αγρότες για την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε στη συνέντευξη τύπου για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις


Οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις αχίζουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και λήγουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, βάσει του άρθρου 15, παρ.1 του ν.4177/2013.

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρεται ότι στο διάστημα των εκπτώσεων, και σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 του ν.4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11.00- 18.00.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΟΣΑ: «Τούβλα» οι Έλληνες μαθητές


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και την Ανάγνωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση για το 2012, επί 65 χωρών συνολικά, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Ευρώπη αλλά… από το τέλος!

Στη μελέτη PISA του ΟΟΣΑ, στην οποία το 2012 συμμετείχαν περίπου 510.000 μαθητές, ηλικίας από 15 έως 16 ετών, από τα 34 κράτη- μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και από 31 χώρες εταίρους, παρατηρείται ότι η Ε.Ε. στο σύνολο, υστερεί σημαντικά όσον αφορά στα μαθηματικά, αλλά η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική όσον αφορά στις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση κειμένου.

Σχετικά με τα ελληνικά δεδομένα τώρα, το επίπεδο απόδοσης των μαθητών της χώρας έπεσε 17 θέσεις κι από την 25η βρέθηκε στην 42η! Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των 15χρονων Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες αυξήθηκε δραματικά μέσα σε τρία χρόνια. Το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα τρία γνωστικά αντικείμενα και ειδικά στην ανάγνωση.

Την ώρα που οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία παρουσιάζουν αύξηση των χαμηλών μαθητικών επιδόσεων, δέκα κράτη μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία) έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στη μείωση αυτού του ποσοστού. Από τις μετρήσεις προκύπτει επίσης ότι η Ε.Ε. έχει καλύτερες επιδόσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι δύο υστερούν σε σχέση με την Ιαπωνία.

Ο στόχος αυτών των μετρήσεων του ΟΟΣΑ είναι το ποσοστό των ατόμων με χαμηλές επιδόσεις και στις τρεις δεξιότητες να μειωθεί κάτω από το 15%, ως το 2020. Η συγκεκριμένη ανάλυση του ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι πολιτικές, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να εστιάζονται στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Μετά το επίπεδο αυτό είναι συνήθως πολύ αργά για να αντισταθμιστεί η ευκαιρία που χάθηκε στο σχολείο», αναφέρει η έκθεση.

Η ίδια ανάλυση επισημαίνει, επίσης, ότι το φύλο, η προσχολική εκπαίδευση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μαθητών αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την απόδοσή τους.

Τα κορίτσια 15 ετών έχουν κατά μέσον όρο καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια και το ποσοστό των αγοριών με χαμηλές επιδόσεις αυξάνεται πολύ ταχύτερα.

Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανόηση των Μαθηματικών είναι υπερδιπλάσιο στην Ελλάδα μεταξύ όσων δεν πήγαν νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό.

Όσοι προέρχονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι πολύ πιθανότερο να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση.

Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας χειροτέρεψαν και στους τρεις τομείς την τελευταία τριετία, ενώ παραμένουν στάσιμες την τελευταία δεκαετία. Επίσης, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις των ντόπιων μαθητών στα ελληνικά σχολεία και στα παιδιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κρεβάτι που δίνει τέλος στο ροχαλητό


Η Sleep Number ανακοίνωσε στη CES 2014 το νέο της κρεβάτι με ονομασία Sleep Number x12 το οποίο πέρα από έναν υπεράνετο ύπνο κρατά επιπλέον δεδομένα για το πόσο καλά κοιμάσαι τα βράδια.

Το κρεβάτι συνδέεται στο WiFi του σπιτιού σου και ανεβάζει στον προσωπικό σου λογαριασμό στην ιστοσελίδα της εταιρείας πληροφορίες για τον ύπνο σου. Τα δεδομένα αυτά παρέχονται σε μορφή γραφημάτων και μπορείς να έχεις πρόσβαση από το smartphone ή το tablet σου χωρίς να απαιτείται σύνδεση Bluetooth.



Επίσης, το έξυπνο κρεβάτι διαθέτει ειδικό τηλεχειριστήριο που αναγνωρίζει φωνητικές εντολές αλλά και μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία για ζευγάρια: το στρώμα χωρίζεται στα δύο και επιτρέπει στον καθέναν ξεχωριστά να επιλέγει τη γωνία που θέλει για να κοιμηθεί, να διαβάσει ή να δει τηλεόραση. Τέλος, αν ο σύντροφος σου ροχαλίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, το κρεβάτι ανασηκώνει απαλά το κεφάλι του προκειμένου να μπορέσει να εισπνεύσει και πάλι από τη μύτη του και να σταματήσει το ροχαλητό.

Το έξυπνο κρεβάτι αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα στην τιμή των $8.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι μπορεί να σε… κάνει πιανίστα


Την ικανότητα να αναγνωρίζει ένας ενήλικος μία προς μία τις νότες που ακούει, αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες, προσφέρει φάρμακο κατά της επιληψίας.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μετατρέπει τον εγκέφαλο των ενηλίκων σε «σφουγγάρι» μάθησης. Ο ερευνητής Τακάο Χενς ξεκίνησε την έρευνά του θέλοντας να διαπιστώσει αν είναι πιθανό ο εγκέφαλος του ενηλίκου να ανακτήσει το νεανικό «σφρίγος» του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι το βαλπροϊκό οξύ. Συνήθως αποτελεί το βασικό συστατικό φαρμάκων που αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές, όπως οι επιληπτικές κρίσεις αλλά και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Ο Χενς, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή αποκαθιστά την πλαστικότητα του εγκεφάλου στους ενηλίκους.

Σε πείραμά του χρησιμοποίησε το βαλπροϊκό οξύ για να προκαλέσει σε ομάδα ενήλικων ανδρών ηλικίας από 18 έως 27 ετών, την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις νότες ακουστικά. Αφού τους χορηγήθηκε το φάρμακο, τους ζητήθηκε να κάνουν διάφορες ασκήσεις διαδικτυακά για να εκπαιδεύουν το αυτί τους και έπειτα από δύο εβδομάδες ελέγχθηκε η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν νότες.

Το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανές. «Είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία για ενηλίκους που κατάφεραν να αποκτήσουν μουσικό αυτί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χενς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...