Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Επίδομα τοκετού και σε άγαμες κόρες ασφαλισμένων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ



Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έθεσε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων στο ασφαλιστικό ταμείο, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του.

Ασφαλισμένος διαμαρτυρήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή, επειδή η άγαμη ανήλικη κόρη του, ασφαλισμένη, ως μέλος οικογενείας, δεν έλαβε βοήθημα τοκετού, καθώς το αίτημα του πατέρα απορρίφθηκε, όπως και η ένσταση, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι το βοήθημα τοκετού παρέχεται αντί μαιευτικής περίθαλψης, που αποτελεί είδος ιατρικής περίθαλψης, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας χωρίς εξαίρεση.

Τόνισε δε πως η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη, που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το βοήθημα τοκετού να χορηγείται και σε άγαμες ανήλικες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η τροποποίηση ήταν απαραίτητη, σύμφωνα με την Αρχή, μεταξύ άλλων, γιατί, όπως υποστήριξε, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι έμμεσα ασφαλισμένοι, που παρουσιάζουν ουσιώδη ομοιότητα σε ανάγκες και βαθμό εξάρτησης από τον ασφαλισμένο.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη και υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας πρόταση τροποποίησης της επίμαχης διάταξης.

Στο μεταξύ, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, ως δικαιούχοι μαιευτικής περίθαλψης, ορίζονται εν γένει οι ασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατέρων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τους «νεοάστεγους» της Αθήνας



Βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμα της κρίσης
.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των «νεοαστέγων» στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.).

Από τις εκθέσεις αποκαλύπτεται πλέον ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της, στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα, είναι αδιευκρίνιστος.

Οι περισσότεροι από κείνους που ξεσπιτώθηκαν και πλέον βρίσκουν προσωρινή «στέγη» σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας. Άλλοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να αποκλείονται έτσι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης ,ανέφερε πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο. Όπως επίσης είπε, αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των αστέγων καθώς δεν είναι καταγεγραμμένοι και επισήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις αρμόδιες οργανώσεις που ήδη είναι δίπλα τους. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σχολιάζοντας πως δεδομένης της έλλειψης νομοθεσίας, σήμερα άρχισε να γίνεται μια κινητοποίηση και ζήτησε ένα fast track για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας, Μάξιμος Παπαγιάννης, τόνισε ότι χορηγούνται γεύματα από την Εκκλησία προτείνοντας όμως παράλληλα να βοηθηθούν από όλους τους φορείς οι άνθρωποι αυτοί, να ξαναβρούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Πρότεινε επίσης να βρεθεί τρόπος να μην συσσωρεύονται οι νεόπτωχοι άστεγοι με ιδρυματικό τρόπο αλλά να δίδεται επιδότηση κατοικίας για ψυχολογικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους νεόπτωχους αστέγους στην Αθήνα και ο Δήμος έχει δημιουργήσει άτυπη τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ξενώνες ενώ προσφέρονται και δωρεάν ρούχα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για να σιτιστούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικά ασθενοφόρα για παχύσαρκους ασθενείς



Βίντεο με μία προσωπική «δύσκολη» ιστορία...
Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων στη Βρετανία πρόκειται να δαπανήσει περίπου 800.000 στερλίνες σε ασθενοφόρα στα οποία θα μπορούν να μεταφερθούν παχύσαρκοι ασθενών. Αυτή τη στιγμή στο στόλο των ασθενοφόρων υπάρχουν μόνο λίγα τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλόσωμους ασθενείς.

Η Υπηρεσία προχωρεί σε αγορά ακόμα 80 ασθενοφόρων με μεγαλύτερη ράμπα, ειδικά καθίσματα, φαρδύτερα φορεία ούτως ώστε να περιορίσει τις καθυστερήσεις και να βελτιώσει την παρεχόμενη φροντίδα.

Ωστόσο η Ένωση Προσωπικού Ασθενοφόρων τονίζει πως και πάλι η μεταφορά ασθενών με πολλά κιλά θα παραμείνει πρόβλημα.

Τα νέα ασθενοφόρα θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς με βάρος έως 318 κιλά.

Δείτε βίντεο






Διαβάστε περισσότερα...

Αιμορραγούσε και της ζητούσαν 3,5 ευρώ για ακτινογραφία!



Μία τραγελαφική ιστορία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Μία απίστευτη ιστορία από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, διακομίστηκε μία νεαρή κοπέλα που τραυματίστηκε στην εργασία της και είχε ακατάσχετη αιμοραγία στο χέρι της.

Αμέσως της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια της έδωσαν παραπεμπτικό, για να βγάλει ακτινογραφίες, ώστε να δουν αν είχε και κάποια άλλη ζημιά στο χέρι της.

Δυστυχώς όμως, για να βγάλει τις ακτινογραφίες χρειάζονταν 3,5 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν είχε μαζί της κι έτσι μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις, όπως δημοσιεύει το lesvosnews, ένας συνάδελφός της από τη δουλειά, αναγκάστηκε να υπογράψει για λογαριασμό της και δεσμεύτηκε ότι την επομένη ημέρα, θα πήγαινε το... μεγάλο ποσό των 3,5 ευρώ.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κατσιφαράκης, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα και τόνισε ότι για τα επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται καμμία πληρωμή, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες στους τυφλούς μέσω μικροτσίπ



Ένα μικροτσίπ, το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμικού βολβού, και μία βιντεοκάμερα που είναι ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά, δίνουν ελπίδα στους τυφλούς, έστω και κάπως θολά προς το παρόν.Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από την βιντεοκάμερα μεταδίδονται στο μικροτσίπ, το οποίο τις «μεταφράζει» σε παλμικά κύματα που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλος.

Η συσκευή σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Γκίσλιν Ντανιέλι του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκνις, στη Βαλτιμόρη. O καθηγητής Ντενιέλι αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της εφεύρεσής του στη διάσκεψη του Βασιλικού Εθνικού Ινστιτούτου για τους Τυφλούς που έγινε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δοκιμασίες της συσκευής του σε ανθρώπους θα γίνουν σε ένα χρόνο. Μολονότι οι εικόνες που παράγονται από το τεχνητό μάτι κάθε άλλο παρά είναι τέλειες, μπορούν να είναι τόσο καθαρές ώστε να είναι δυνατόν ένας τυφλός να ξεχωρίζει πρόσωπα.

Για τους επιστήμονες, οι εικόνες της συσκευής μπορεί να δείχνουν πολύ πρωτόγονες, όμως για τους τυφλούς που την έχουν ανάγκη, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.


Διαβάστε περισσότερα...

Στοιβαγμένα στις αποθήκες 3 εκατ. σχολικά βιβλία



Μπλόκο στη διανομή από τα χρέη των εταιρειών.

Εγκλωβισμένα σε μεγάλη εκτυπωτική μονάδα του Κηφισού, που έχει καταληφθεί από τους εργάτες της, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διότι η επιχείρηση τους οφείλει δεδουλευμένα μηνών, βρίσκονται περίπου 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα δέκα σχολικών βιβλίων του δημοτικού και του γυμνασίου.

Συνολικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», εκκρεμεί για φέτος η παράδοση πέντε εκατομμυρίων βιβλίων, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται στις αποθήκες με μικρή ή μεγάλη εμπλοκή αποστολής, ενώ τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα βρίσκονται στο στάδιο της εκτύπωσης.

Σκοτεινό προδιαγράφεται το μέλλον και για τα σχολικά βιβλία της επόμενης χρονιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε μιμούμενος τον δίδυμο αδερφό του!



Η αδελφική αγάπη κάνει θαύματα.

Ένα τετράχρονο αγόρι εξέπληξε τους γιατρούς όταν κατάφερε να αναρρώσει από μία σοβαρή εγκεφαλική βλάβη αντιγράφοντας το δίδυμο αδελφό του.

Το 2008, ο Finn Jordan διεγνώσθη με όγκο στον εγκέφαλο. Ο όγκος είχε το μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ.

Οι γιατροί κατάφεραν να χειρουργήσουν τον όγκο όμως μία βδομάδα αργότερα το παιδί έπαθε μηνιγγίτιδα.

Οι γονείς του, Claire Warriner και Pat, από το δυτικό Λονδίνο, είχαν προετοιμαστεί για τα χειρότερα, δηλαδή ότι ο γιος τους μπορεί να έχει μόνιμα ψυχικά και σωματικά προβλήματα λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί ο εγκέφαλος.

Όμως ο Finn εξέπληξε τους πάντες με την ταχεία ανάρρωή του όταν άρχισε να αντιγράφει τις κινήσεις του αδερφού του Kian. Η ανάρρωση ήταν κάτι περισσότερο από ταχεία και οι γιατροί έτριβαν τα μάτια τους.

«Ο Kian και ο Finn είναι δύο δίδυμα αγόρια που όπως όλα, ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Έχουν μία σχέση αγάπης - μίσους όπως όλα τα αδέρφια» λέει η μαμά τους.

Με τον τρόπο του ο Kian ενθάρρυνε τον αδρερφό του να ξεπεράσει το πρόβλημα που είχε.

Ο Finn ακολούθησε παράλληλα κι ένα νευροαναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις με χρώματα και σχήματα.

Τα δύο αδέρφια μεγαλώνουν μαζί και από Σεπτέμβριο θα πάνε και μαζί σχολείο αφού ο Finn δεν θα χρειαστεί να πάει σε ειδικό όπως λέγανε οι γιατροί αρχικά.

Οι γιατροί μπορεί να έχουν αφαιρέσει τον όγκο όμως η πίεση που ασκούσε ο όγκος στο κεφάλι έχει προκαλέσει μία πληγή με τους γιατρούς να λένε ότι ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί τελείως.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικολογικά δίκυκλα στη δημοτική αστυνομία Ηρακλείου



Ανανεώνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του σώματος.

Δώδεκα νέες δίκυκλες μηχανές με οικολογικό κινητήρα, παρουσιάσθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της δημοτικής αστυνομίας.

Το κόστος της αγοράς του εξοπλισμού ανέρχεται στις 45.000 ευρώ και καλύφθηκε από ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου.

Στην παρουσίαση του νέου μηχανοκίνητου εξοπλισμού παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Στρατής Δαγκωνάκης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα νέα δίκυκλα θα βοηθήσουν ώστε το έργο των δημοτικών αστυνομικών να γίνει ευκολότερο στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και όχι μόνο.

Ακόμη επεσήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού της δημοτικής αστυνομίας αλλά και η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών της για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πολιτών.
(Φωτογραφία από: flashnews.gr).


Διαβάστε περισσότερα...

Μερικά επαγγέλματα ανθούν παρά την κρίση



Στους 27.500 οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες που έχασαν τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που έχασαν τη δουλειά τους το 2011, βάσει έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ υπολογίζονται σε περίπου 27.500, δηλαδή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης!

Πάντως, κάποιοι υποκλάδοι κατόρθωσαν πέρυσι παρά την κρίση -ή εξαιτίας αυτής- να εμφανίσουν αύξηση τζίρου (το 6%-7% των ερωτηθέντων μελών του ΒΕΘ), έναντι ποσοστού 84%, που δηλώνουν ότι εμφάνισαν μείωση (κατά μέσο όρο 40%) και 9%-10%, που παρουσίασαν σταθερό κύκλο εργασιών.

Ποιοι υποκλάδοι διαφοροποιήθηκαν; Τσαγκάρηδες, ράφτες και επισκευαστές-πωλητές ποδηλάτων ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρουσίασαν σταθερό ή αυξημένο τζίρο, καθώς η κρίση οδηγεί ολοένα περισσότερους καταναλωτές να μεταποιούν/επισκευάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους, αντί να αγοράζουν καινούργια, αλλά και να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, προς όφελος του ποδηλάτου!

Η έρευνα, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο αναλυτής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, βασίστηκε σε δείγμα 505 επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ έδειξε ακόμη ότι σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την κατάργηση του 13ου/14ου μισθού και περίπου ισάριθμοι (91%) με τη συμπίεση των κατώτατων αποδοχών.

Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι, εξαιτίας της κρίσης, καθυστερούν να καταβάλλουν τις οφειλές και υποχρεώσεις τους (προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ,δημόσια ταμεία και προμηθευτές).

Αναφερόμενος στον αριθμό των 27.500 ανέργων του 2011, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αυτός υπολογίστηκε βάσει της εξής αναγωγής: 50% των μελών του ΒΕΘ, ήτοι περίπου 10.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζομένους (στις υπόλοιπες οι επιχειρηματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι) προχώρησαν πέρυσι σε απολύσεις, με μέσο όρο απολυμένων/επιχείρηση τους 2,75 (άρα, το 27.500 προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό). «Ο αριθμός που ανακοινώσαμε προκύπτει από απλή αναγωγή, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στον πραγματικό, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος ότι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κ. Μακεδονίας 114 άνεργοι», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει -μέσο όρο- το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ το 66,9% προτίθενται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους. Μόλις το 2,5% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.

Κατά 26% μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες συρρικνώθηκαν πέρυσι κατά 26% μέσο όρο, ενώ το 52% των επιχειρηματιών περιόρισε τις ώρες/ημέρες εργασίας. Οκτώ στους δέκα εργοδότες χαρακτηρίζουν το 2011 ως κακή χρονιά για την επιχείρησή τους, ένας στους δέκα απαντά ότι ήταν ίδια με το 2010, ενώ 7% θεωρεί ότι το 2011 ήταν καλό.

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Για το 75,6% των ερωτηθέντων, οι φόροι που επιβλήθηκαν το 2011 (επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, δομημένης επιφάνειας κ.α.) έδωσαν τη χαριστική βολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, που ήδη είχαν συσσωρευμένα προβλήματα. Το 20,2% απάντησε ότι οι φόροι επέτειναν την ύφεση, ενώ μόλις το 1,6% θεωρεί ότι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος.

«Φταίει η ανικανότητα των πολιτικών»

Ερωτηθέντες ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν (μέχρι δύο επιλογές απαντήσεων), «η ανικανότητα των πολιτικών» σε ποσοστό 81,9%, ενώ ακολουθούν: διαφθορά-διαπλοκή (44,3%), μεγάλο δημόσιο/πελατειακό κράτος (23%), μεγάλη φοροδιαφυγή (12%) και ανεξέλεγκτος δανεισμός (11%).

Στο ερώτημα ποιες επιλογές θα βοηθούσαν την επιχειρηματική κοινότητα, το 69,3% «δείχνει» τη μείωση/κατάργηση φόρων. Στην ίδια ερώτηση (με τρεις επιλογές απαντήσεων) το 53,2% λέει ότι θα βοηθούσε η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το 35,2% και 16,7% αντίστοιχα η συρρίκνωση του αριθμού και του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και το 35,8% η περικοπή κρατικών δαπανών.

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών; Το 46% απαντά ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, το 37,5% εκτιμά ότι καταλληλότερος χρόνος είναι μετά την εκπλήρωση της αποστολής της παρούσας κυβέρνησης και το 16,5% θεωρεί σκόπιμο να γίνουν στη λήξη της τετραετίας (2013).

Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι το φως στο τούνελ θα φανεί το 2013. Μετά το 2014 εκτιμά το 9%, ενώ για το 88,1% η ανάκαμψη θα έρθει ακόμη αργότερα.

Για «κούρεμα» πάνε 2,5 εκατ. ευρώ του ΒΕΘ

Στο μεταξύ, για «κούρεμα» ίσο με αυτό που θα γίνει στα ομόλογα, «πάνε» τα κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που το ΒΕΘ υποχρεούται -ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου- να καταθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Ποτέ δεν δώσαμε εντολή να γίνουν τα χρήματά μας ομόλογα, αλλά τώρα θα τα δούμε να μειώνονται στο ποσοστό του ‘κουρέματος’», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν έχει διαβάσει το κείμενο του Μνημονίου, απάντησε ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να ξέρουμε τί λέμε» και «οι πολιτικοί να μελετούν και να προσέχουν τί υπογράφουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς πότιζαν με... αλκοόλ μαθητές!



Ανήλικοι τα «έτσουζαν» σε χοροεσπερίδα.

Μία προσπάθεια για διοργάνωση χοροεσπερίδας χωρίς αλκοόλ έκανε το 1ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου αφού τόσο ο Σύλλογος όσο και το 15μελές συμφώνησαν με τη θέση της Ένωσης Γονέων να μην καταναλώσουν αλκοόλ όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Ωστόσο φάνηκε ότι κάποιοι έχουν συνδυάσει απαρέκλιτα τη διασκέδαση με το ποτό και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη συνήθεια.

Έτσι κατά τη διάρκεια της χοροεσπερίδας το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων ήρθε αντιμέτωπο με ενήλικες που κέρναγαν τα παιδιά αλκοόλ και μάλιστα όταν τους έγινε παρατήρηση κάποιοι δυσαρεστήθηκαν και αποχώρησαν – παίρνοντας και τα χρήματά τους πίσω - διότι όπως είπαν δεν είχαν ενημερωθεί ότι απαγορευόταν η κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Σύλλογος εντόπισε και 2-3 παρές μαθητών που έπιναν κρυφά ποτά. Η χοροεσπερίδα είχε άδοξο τέλος, ωστόσο αποτελεί αφορμή για προβληματισμό, κυρίως για το παράδειγμα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα γραμμή επικοινωνίας από τη ΔΕΗ



Για την εξυπηρέτηση των πελατών των ENERGA-HELLAS POWER.

Τη λειτουργία της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 214-214-2000 για την εξυπηρέτηση των πελατών που επιστρέφουν στην Επιχείρηση από τις Energa και Hellas Power ξεκίνησε η ΔΕΗ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακάλεσαν τις άδειες στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, λόγω οφειλών.

Στην ειδική γραμμή οι πελάτες, που θα εξυπηρετηθούν από τη ΔΕΗ, θα μπορούν να απευθύνονται για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιχείρησης, η ΔΕΗ, με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από τα ξημερώματα της Τετάρτης την προμήθεια των καταναλωτών, που δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Με βάση τις προβλέψεις του ίδιου νόμου οι πελάτες θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ και να προβούν στη σύναψη σχετικής σύμβασης.

Για το παραπάνω διάστημα, οι καταναλωτές θα τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ειδική τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα – Κυριακή 08:00 – 20:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο έλεος του Θεού 4.500 άτομα με αναπηρία



Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Για την έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους της πολιτείας απέναντι στα ανάπηρα άτομα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, με αποτέλεσμα 4.500 ανάπηροι να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κάνει λόγο για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Υποστήριξης Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες.

Η θεραπεία για τα άτομα που έχουν ενηλικιωθεί και έχουν βαριές αναπηρίες, καταργείται με το άρθρο 17 του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στο κλείσιμο των Κέντρων Υποστήριξης των Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες, που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν και να μην βάλουν λουκέτο, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησής τους.

Εκπρόσωποι των Κέντρων Υποστήριξης των ανάπηρων ατόμων «τρέχουν» στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη, στην προσπάθειά τους να λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται θεραπείες που παρέχουν στα άτομα με βαριές αναπηρίες.

Η Συνομοσπονδία προαναγγέλει δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατευτεί το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στη ζωή των ατόμων με βαριές αναπηρίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή στο μουσείο δωρεάν για όλη την οικογένεια!



Έως το Μάρτιο στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Δωρεάν είσοδο και δωρεάν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης σε γονείς και παιδιά από 3 έως 11 ετών για ακόμα οκτώ Κυριακές, έως και τις 18 Μαρτίου.

Το Μουσείο καλεί τους γονείς με τα παιδιά τους, από τις 12:30 έως τις 13:30 ή από τις 13:30 έως τις 14:30 σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο και τα εργαλεία της παιδικής τέχνης. Παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τις συλλογές και τις εκθέσεις του Μουσείου, με δωρεάν είσοδο και δωρεάν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εικαστικού ανακαλύπτουν τα έργα, παίζουν, συζητούν για την προστασία του περιβάλλοντος, ασχολούνται με ό, τι αγαπούν περισσότερο, ανακαλύπτουν τα «θέλω» τους.

Γονείς και παιδιά βιώνουν την κοινή εμπειρία: «η Τέχνη… οικογενειακώς».

Το πρόγραμμα άρχισε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και επαναλαμβάνεται στις 29 Ιανουαρίου, στις 5, 12, 19 και 26 Φεβρουαρίου και στις 4,11, και 18 Μαρτίου.

Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα,
105 58 Aθήνα
Tηλ.: 210 3312 621 και 210 33 12 750
Τηλ. & Fax: 210 33 13 734
Website: www.childrensartmuseum.gr
e-mail: contact@childrensartmuseum.gr
Μετρό: Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι


Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζει ο καρκίνος στο νομό Τρικάλων



Οι περισσότεροι θάνατοι το 2011 οφείλονταν στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Θερίζει ο καρκίνος στο νομό Τρικάλων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ληξιαρχείο του δήμου Τρικκαίων, η συγκεκριμένη ασθένεια συγκεντρώνει τις περισσότερες περιπτώσεις αιτιών θανάτων.

Πάντως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί για το 2011 ανέρχονται σε 485 και είναι λιγότεροι σε σχέση με το 2010 όπου είχαν καταγραφεί 504 θάνατοι. Από τους 485 θανάτους οι άνδρες είναι 262 και οι γυναίκες 223, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Ειδικότερα, οι αιτίες θανάτων για το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ληξιαρχείο του δήμου Τρικκαίων αφορούν τον καρκίνο 160 περιπτώσεις, καρδιακά 93 περιπτώσεις, εγκεφαλικά 63 περιπτώσεις, γήρας 61 περιπτώσεις, σακχαρώδης διαβήτης, 27 περιπτώσεις κ.ά.

Στα ατυχήματα έχουν καταγραφεί επτά περιπτώσεις. Δυστυχώς τονίζεται ακόμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και αυτή τη χρονιά «έφυγαν» απ' τη ζωή νέοι άνθρωποι και παιδιά. Όμως κάποιοι άλλοι έζησαν πάνω από 90 χρόνια και 14 γυναίκες και 5 άνδρες έζησαν από 96 έως 104 χρόνια.

Λιγότερες γεννήσεις

Σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν, σε ότι αφορά τις γεννήσεις, για τα έτη 2011 και 2010. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτών των στοιχείων είναι πως οι γεννήσεις για την περασμένη χρονιά είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτή του 2010.

Πιο αναλυτικά, το 2011 έχουν καταγραφεί 793 γεννήσεις, ενώ το 2010 1009 γεννήσεις. Ενώ αυτή τη χρονιά είχαμε και μία γέννηση με δικαστική απόφαση του έτους 1940. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουμε 404 αγόρια, 389 κορίτσια, δύο νεκρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έξι περιπτώσεις διδύμων και 85 περιπτώσεις εξώγαμων.

Τα περισσότερα (γύρω στα 70) σημειώνουν τα ίδια στοιχεία, είναι τσιγγανόπουλα εκ των οποίων λίγα έχουν αναγνωριστεί από τον πατέρα τους.

Σε 116 περιπτώσεις οι γονείς είναι Αλβανοί, σε άλλες 4 οι γονείς είναι Κινέζοι, σε δύο οι γονείς είναι Ρουμάνοι και σε μία 1 οι γονείς είναι Βούλγαροι.

Μικτοί γάμοι

Όσον αφορά τα παιδιά μικτών γάμων, σε 13 περιπτώσεις ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Αλβανίδα. Σε 5 ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Ρουμάνα. Σε 2 ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Ουκρανή. Σε 2 περιπτώσεις ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Ρωσίδα. Σε 3 ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Βουλγάρα. Σε 1 ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα από την Κροατία. Σε άλλη μία ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Τσέχα. Σε 1 ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Πολωνέζα. Και τέλος σε 1 περίπτωση ο πατέρας είναι Έλληνας και η μητέρα Μολδαβή.

Κερδίζουν έδαφος οι πολιτικοί γάμοι

Μπορεί να είναι περισσότεροι οι γάμοι για το 2011 σε σχέση με το 2010, ωστόσο κερδίζουν μεγάλο έδαφος οι πολιτικοί σε σχέση με τους θρησκευτικούς.

Έτσι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ληξιαρχείο του δήμου Τρικκαίων, οι γάμοι το 2011 ανέρχονται σε 270, ενώ το 2010 σε 249.

Οι θρησκευτικοί φτάνουν στους 140, ενώ οι πολιτικοί στους 130 .

Στους θρησκευτικούς έχουμε δύο περιπτώσεις μαρτύρων Ιεχωβά και στους πολιτικούς έναν γάμο με δικαστική απόφαση. Υπάρχει και ένας γάμος Αλβανών στους θρησκευτικούς.

Πάντως σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτεται πως η συντροφικότητα χρόνια δεν κοιτά. Ένας άνδρας γεννημένος το 1941 παντρεύτηκε γυναίκα γεννημένη το έτος 1951 σε Β' γάμο και οι δυο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «σούπερ 7» τροφές για καλή διατροφή και υγεία



Κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας.

Μία διατροφική «στρατηγική» που θα δώσει δύναμη, θα προσφέρει οφέλη σε κάθε μπουκιά και θα χαρίσει διατροφική αξία στο φαγητό που καταναλώνουμε. Απλά εστιάστε στις «σούπερ 7» τροφές που προτείνονται. Λίγες θερμίδες, λίγη ζάχαρη ή αλάτι, φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και φωτοχημικά, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που τις κάνουν τόσο ξεχωριστές.

Αβοκάντο

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νόσων του ματιού.

Φασόλια

Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην έκκριση της ορμόνης λεπτίνης που περιορίζει την πείνα, ενώ τα φασόλια περιέχουν επίσης έναν εξαιρετικό συνδυασμό βιταμίνης Β, ασβέστιου και φυλλικού οξέως. Όλα αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, των κυττάρων και του δέρματος αλλά και στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εγκεφαλικού.

Μύρτιλλα

Γευστικά, γλυκά και πλούσια σε φωτοχημικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες που αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου, του διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, έλκους του στομάχου και υψηλής πίεσης.

Σταυρανθή λαχανικά

Δηλαδή μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανίδα, κ.α. Έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών καρκινικών κυττάρων και περιορίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Σπανάκι

Ο Ποπάι κάτι ήξερε! Σημαντική πηγή βιταμινών (A, B2, B6, C, K και E), πρωτεϊνών, ινών, λιπαρών ωμέγα-3. Με άλλα λόγια… μία θρεπτική βόμβα!

Άγριος σολωμός

Πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D, σελήνιου, B2, B3, B6, B12, B3 και καλών λιπαρών ωμέγα-3. Η κατανάλωσή του βοηθά κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών προβλημάτων, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της κατάθλιψης και της γνωστικής κατάρρευσης.

Καρύδια

Δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά. Μερικά την ημέρα θα σας δώσουν μία καλή δόση ωμέγα-3 λιπαρών, α-λινολεϊκού οξέως, μελατονίνης, μαγνήσιου και της δυσεύρετης γ-τοκοφερόλης, μορφής της βιταμίνης Ε που προστατεύει την καρδιά. Τα καρύδια βοηθούν επίσης στην προστασία του εγκεφάλου και στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και πότε έχουν ανάγκη από βιταμίνες



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια, αθλείστε ή κουράζεστε πολύ, παίρνετε φάρμακα ή στον οργανισμό σας συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα αυτή της εγκυμοσύνης, τότε σίγουρα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από συγκεκριμένες ουσίες και αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι τα ειδικά συμπληρώματα και η σωστή διατροφή.

- Αν παίρνετε αντισυλληπτικά

Είναι πιθανό να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B6 και C, φολικού οξέως και ασβεστίου.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Επίσης, μια πολυβιταμίνη θα σας εξασφαλίσει την αναγκαία καθημερινή δόση του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β6.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, μούρα και σπανάκι.

- Αν αθλείστε συχνά

Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών C και E και σεληνίου, ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να απαλλάσσεται από το στρες που προκαλεί η σκληρή άθληση.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Διαλέξτε κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει αυξημένες δόσεις αυτών των βιταμινών ή αγοράστε ξεχωριστά συμπληρώματα. Η πολυβιταμίνη θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας και σε σελήνιο.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλώδη λαχανικά
.
- Αν κάνετε δίαιτα
Αν λαμβάνετε κάτω από 1.500 θερμίδες την ημέρα, ο οργανισμό σας μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη βιταμινών B1, B6, B12, C και E, φολικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Συμλπηρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Οι υπόλοιπες βιταμίνες μπορούν να εξασφαλιστούν από μια πολυβιταμίνη.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και γαρίδες (σημαντική πηγή ψευδαργύρου).

- Αν τρώτε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά
Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B1, B6, C, ασβεστίου, μαγνησίου, ποτασίου και καροτινοειδών χρωστικών ουσιών, που προστατεύουν τον οργανισμό από κακοήθεις όγκους και καρδειακές παθήσεις.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λίγα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να παίρνουν και ειδικά συμπληρώματα με καροτινοειδείς ουσίες (30-50 mg καθημερινά) που περιέχουν αντιοξειδωτικά (άλφα και βήτα καροτίνη, λυκοπένιο και λουτείνη).

Διατροφή: Σκόρδο, πιπεριές και όσπρια (κυρίως φακές και φασόλια).

- Αν στην οικογένεια σας υπάρχει Ιιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων

Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει προδιάθεση ή πάσχετε από καρδιαγγειακά προβλήματα, τότε χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες φολικού οξέος και βιταμινών B6, B12, C και E.

Συμπληρώματα: Βιταμίνες της ομάδας B. Συνήθως περιέχουν από 25 mg των βιταμινών B1, B2, B3 και B6, πάνω από 25 mg της βιταμίνης B12 και 400 mcg φολικού οξέος.

Διατροφή: Ψάρι, καρύδια και λιναρόσποροι.

- Αν είστε εγκυος

Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το φολικό οξύ μειώνει τις πιθανότητες ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Το ασβέστιο, απαραίτητο αυτή την περίοδο για το χτίσιμο του σκελετού του εμβρύου, αλλά και για την καλή κατάσταση των οστών της εγκύου, μειώνει την πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η υπέρταση της εγκυμοσύνης.

Ο σίδηρος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Συμπληρώματα: Ειδικά συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη, με μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, σιδήρου και ψευδάργυρου. Επίσης, καλό είναι να λαμβάνονται χωριστά συμπληρώματα ασβεστίου, γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την αφομοίωση του σιδήρου.

Διατροφή: Σολομός, όσπρια και δημητριακά.


Πηγή: http://antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τη διάρροια αποτελεσματικά



Ενυδάτωση και σωστή διατροφή τα κλειδιά.

Η διάρροια μας «χτυπά» συνήθως εκεί που δεν την περιμένουμε. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν είμαστε έξω για να διασκεδάσουμε, ή όταν ταξιδεύουμε, είναι μια άβολη κατάσταση που μας αναγκάζει να γινόμαστε συχνοί επισκέπτες της... τουαλέτας.

Είναι το αποτέλεσμα μια μάχης μικροβίων, ιών, βακτηριδίων, που έχουν εισχωρήσει στον οργανισμό μας και πλήττουν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να ονομαστεί γαστρεντερίτιδα και προκαλείται από κολοβακτηρίδια, από καμπυλοβακτηρίδια, από σαλμονέλα, από σιγκέλα κ.α. Η τροφή και τα φαγητά σε ποσοστό 90% ευθύνονται για αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πάθουμε γαστρεντερίτιδα και μας χτυπήσει η διάρροια;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και έχει μεγάλη σημασία είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας. Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό έστω και μικρές γουλιές, ή τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα με πολλούς ηλεκτρολύτες. Αυτά θα ενδυναμώσουν το σύστημα ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα. Δεν πίνουμε χυμούς και πορτοκαλάδες.

Μεγάλη προσοχή επίσης θα πρέπει να δώσουμε και στο τι τρώμε (εάν είμαστε σε κατάσταση να φάμε). Πρέπει να τρώμε στεγνά φαγητά και πολύ απλά στη σύνθεση τους. Μια λευκή φρυγανιά για αρχή είναι ότι πρέπει. Επίσης ο λαπάς ή ο φιδές βοηθάει το στομάχι και τα έντερα.

Όταν δούμε ότι η διάρροια υποχωρεί μπορούμε να φάμε λίγο φρούτο (μήλο ή μπανάνα) και αυτό όχι ολόκληρο, αλλά μπουκιές. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρουμε χαπάκια ή φάρμακα για τη διάρροια ή τον εμετό εάν προηγουμένως δεν έχουμε ενημερώσει τον γιατρό μας. Το καλύτερο είναι ο γιατρός να μας εξετάσει και εκείνος να αποφασίσει τι θα μας χορηγήσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γαστρεντερίτιδα να μην είναι βακτηριακή και τα φάρμακα να μην είναι αποτελεσματικά ή να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο Κρήτης



Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών.

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο της Επισκοπής Χερσονήσου από τις 10:00 μέχρι τις 13:30. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Διοργανωτές της προσπάθειας είναι ο σύλλογος Αιματοκρήτης με τη συμμετοχή της Τοπικής Επιτροπής Εθελοντών Αιμοδοτών Επισκοπής και τοπικών φορέων.

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για ενημέρωση και δειγματοληψία για όποιον επιθυμεί να γίνει Δωρητής Μυελού Οστών, αλλά και ενημερωτικά περίπτερα για Δωρεά Οργάνων, Δωρεά Ομφάλιου Αίματος, Αιμοπεταλιοφαίρεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται εργασιακός «μεσαίωνας»



Η μαύρη λίστα για μισθούς-εργασιακά.

Εννέα μέτρα-φωτιά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με κυριότερο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, υπέδειξε στην κυβέρνηση η τρόικα ενόψει του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα μέτρα που κατεδαφίζουν το Εργατικό Δίκαιο, καταργώντας σειρά εργατικών δικαιωμάτων, καταγράφονται σε υπόμνημα που παρέδωσε η τρόικα στον πρωθυπουργό και περιήλθε στην κατοχή των «Νέων».

Από τα εννέα μέτρα, τα έξι είναι οριζόντια και αφορούν όλη την αγορά εργασίας ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις πρώην
ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:

- Ο 13ος και ο 14ος μισθός. Οπως αναφέρουν οι τροικανοί, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ολες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

- Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

- Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες. Επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.

- Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.

- Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

- Η μονιμότητα. Υποστηρίζει η τρόικα ότι θα πρέπει να καταργηθεί το σχετικό καθεστώς από τα συμβόλαια του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέπει απολύσεις για διαφόρους λόγους, ιδίως στις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.

- Ωριμάνσεις. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

- Μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή αύξηση των ειδικών μειωμένων τιμολογίων νερού



Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης των ευπαθών ομάδων ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των ειδικών μειωμένων τιμολογίων στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, εκτός από τους πολύτεκνους, άφησε ο υφυπουργός εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου, ο Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι σε διαβούλευση με την Ένωση Εταιριών Ύδρευσης προκειμένου να διευρυνθεί η κατηγορία των πολιτών που θα γίνονται διευκολύνσεις και σημείωσε πως η πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων προχωρά με φειδώ σε αυξήση τιμολογίων.



Διαβάστε περισσότερα...