Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η γυναίκα με τη μεγαλύτερη πατούσα στον κόσμο!



Φοράει νούμερο 46!

Η 19χρονη Emma Cahill από τη Βρετανία ζει ένα δράμα που μόνο μία γυναίκα μπορεί να κατανοήσει. Με μία τεράστια πατούσα 13 ιντσών, δηλαδή 33 εκατοστών, φορά νούμερο 46, δηλαδή το διπλάσιο νούμερο παπουτσιού από μία μέση Βρετανίδα και τα μόνα τακούνια που μπορεί να φορέσει είναι φτιαγμένα για… τραβεστί!

“Είναι αδύνατον να βρω παπούτσια να μου κάνουν Έχω ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα, αλλά είναι φτιαγμένα για τραβεστί και δεν είναι ιδιαίτερα στιλάτα. Ονειρεύομαι μια μέρα να αποκτήσω ένα ζευγάρι Louboutin!”, λέει με σαρκαστική διάθεση η 19χρονη στην εφημερίδα Sun.

Η Emma, εκτός του θεωρείται η γυναίκα με την μεγαλύτερη πατούσα στην Ευρώπη, είναι και πανύψηλη. Βλέπει τον κόσμο από το 1 μ. και 94 εκ., γεγονός που -όπως λέει η ίδια- τρομάζει τους άντρες.

“Με έχουν φλερτάρει μόνο μία φορά σε κλαμπ, ένας άνδρας ψηλότερος από μένα. Νιώθω πιο άνετα να είναι ο άνδρας ψηλότερος από μένα αλλά σκέφτομαι ότι έτσι ανεβάζω τον πήχη πολύ ψηλά”, καταλήγει.




Πηγή: http://www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούν 140 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ



Περίπου 140 λιγότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο, που θα πάρουν στα χέρια τους τον ερχόμενο Μάρτιο οι μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς με γοργούς ρυθμούς καταρτίζεται το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και ιδρυμάτων. Πάντως, παρά τη μείωση των τμημάτων, ο αριθμός των εισακτέων του 2013-2014 δεν προβλέπεται να αλλάξει.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα αλλάξει ριζικά τον σημερινό χάρτη.

Στόχος είναι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο το ένα στα τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κλείσει, να αλλάξει αντικείμενο ή να συγχωνευθεί.

Τουλάχιστον 7 περιφερειακά πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση και ορισμένα θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν από άλλα.

Από τις ανακατατάξεις δεν θα γλιτώσουν ούτε τα κεντρικά ιδρύματα, σε ορισμένα εκ των οποίων νέα τμήματα θα πρέπει να δημιουργηθούν και παλαιά να βάλουν λουκέτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρώει 3 ρολά σελοτέιπ την ημέρα!



Η κοπέλα στην οποία αναφερόμαστε, μάλλον πρέπει σύντομα να επισκεφθεί έναν ειδικό, αφού είναι εθισμένη στο να τρώει σελοτέιπ! Καταναλώνει μάλιστα τρία ρολά σελοτέιπ την ημέρα!

«Είμαι εθισμένη στο να τρώω σελοτέιπ. Αν το εντοπίσω κάπου γύρω μου, τότε αρχίζω να το μασουλάω», δήλωσε στην εκπομπή «My Strange Addiction». O εθισμός της 23χρονης, ξεκίνησε 9 χρόνια πριν και με την πάροδο του χρόνου όλο και χειροτέρευε. Πλέον μασάει τρία ρολά σελοτέιπ κάθε μέρα, συνήθως όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν μιλάει με τις φίλες της στο τηλέφωνο.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα



Aνοιχτή πληγή παραμένει στη χώρα μας και παγκοσμίως η παιδική θνησιμότητα, παρότι την τελευταία εικοσαετία καταγράφηκε μεγάλη μείωση των θανάτων σε βρέφη, νήπια και παιδιά, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη των εμβολίων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και των συνθηκών υγιεινής στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως φανερώνει η έκθεση της Unicef, παραμένει υψηλός ο αριθμός των παιιδών κάτω των 5 ετών που εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά, όχι μόνο στην άλλη άκρη του πλανήτη αλλά και στην πατρίδα μας, με την πνευμονία να αποτελεί το 1ο έτος παιδικής θνησιμότητας, παγκοσμίως, και τις επιπλοκές στον τοκετό να ακολουθούν.

Ειδικότερα στη χώρα μας δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τα στοιχεία μαρτυρούν αύξηση της παιδικής θνησιμότητας την τελευταία διετία και αναστροφή της καλής εικόνας που είχε επιτευχθεί μέχρι το 2007.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπεύσατε για δελτία τουρισμού



Ξεκινά από σήμερα η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού για τους ηλικιωμένους. Η διάθεση γίνεται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.


Λεπτομέρειες στο ακόλουθο θέμα:

Διαβάστε περισσότερα...

Διαταραχές του ύπνου λόγω οικονομικής κρίσης



Σε ποσοστό 30% αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά διαταραχής ύπνου λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την κυρία Αναστασία Αμφιλοχίου, Πνευμονολόγο και Διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. '' Η συχνότερη διαταραχή αφορά την αϋπνία, ένα φαινόμενο κατά το οποίο ο ασθενής ενώ πέφτει για ύπνο, βασανίζεται από δυσάρεστες σκέψεις με αποτέλεσμα να κοιμάται πολύ λιγότερο'' εξηγεί η ίδια στο metrogreece.gr.

Τα υπναγωγά χάπια σε τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύονται αναποτελεσματικά μιας και το πρόβλημα ξεκινά από μέσα μας. '' Τα χάπια που διατίθενται στην αγορά για τις διαταραχές του ύπνου έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο τις πρώτες μέρες και αυτό γιατί προκαλούν εξάρτηση με αποτέλεσμα ο οργανισμός να τα συνηθίζει και πλέον να μην μπορεί κάποιος να κοιμηθεί χωρίς αυτά '', τονίζει η κ. Αμφιλοχίου και προσθέτει ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης ξεκινά από την αλλαγή του τρόπου σκέψης. '' Η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο κόσμο τον τελευταίο καιρό. Εκείνο λοιπόν που πρέπει να κάνουν όσοι πάσχουν από αϋπνία - όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό- είναι να δουν την κατάσταση από μια άλλη οπτική. Ένας καλός τρόπος <ψυχοθεραπείας> μπορεί να είναι η συζήτηση του προβλήματος με πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος'. Σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, η συμβουλή κάποιου ψυχολόγου ίσως να αποτελούσε λύση''.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα η ενδοοικογενειακή βία



Χιλιάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή SOS από γυναίκες που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας.

H Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ενημερώνει ότι στους 18 μήνες λειτουργίας της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, δέχθηκε 7676 κλήσεις και 53 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 5986 (78%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 4436 κλήσεις (74%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 1550 κλήσεις (26%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.

Από τις 4436 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 3510 κλήσεις (79%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, οι 59 κλήσεις (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 70 κλήσεις (2%) σε περιπτώσεις βιασμού, οι 7 κλήσεις (0,2%) σε πορνεία, 2 κλήσεις (0%) σε trafficking, και 564 κλήσεις (13%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Με βλέπετε να είμαι τυφλή;»


Διαβάστε έναν χαρακτηριστικό διάλογο που έλαβε χώρα στο ΙΚΑ Ζακύνθου που αποδεικνύει την «παράγκα» με τα επιδόματα τυφλότητας που δίνονταν αφειδώς σε κατοίκους του νησιού.

«Κύριε Διευθυντά, θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για ποιο λόγο κλήθηκα – κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας- να επανεξεταστώ από την Επιτροπή Οφθαλμιάτρων από τη στιγμή κατά την οποία ουδέποτε είχα αιτηθεί ή λάμβανα σχετικό επίδομα; Με βλέπετε να είμαι τυφλή;!»

Ο διευθυντής μπροστά στην 35χρονη γυναίκα έμεινε φυσικά "στήλη άλατος". 

Διαβάστε περισσότερα...

"Μαϊμού" οι 8 στους 10 τυφλούς



Το 82% των ανθρώπων που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, το έπαιρναν μέσα από παράνομες διαδικασίες, όπως είπε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή , στον Real fm, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όπως είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, οι έλεγχοι που έχουν γίνει, έχουν αποκαλύψει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε πολλά μέρη της χώρας. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, τόσο σε ότι αφορά τα επιδόματα τυφλότητας, αλλά και άλλα προνοιακά επιδόματα, θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, ανέφερε επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων, αφού μέχρι στιγμής, ο οργανισμός βρίσκεται μέσα στους οικονομικούς του στόχους. Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε: «έχει γίνει σε ευημερούσες οικονομίες και μοιραία, μειώνει τις δαπάνες των συντάξεων».

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγκη για αίμα


Η συμπολίτης μας, Αντωνία Μαϊσράκη, νοσηλεύεται στo Νοσοκομείο Αμαλιάδος και έχει ανάγκη άμεσα από αίμα.

Όποιος μπορεί να βοηθήσει, να επικοινωνήσει στο 6976 1111 53.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτέλους θα λειτουργήσει



Επαναλειτουργεί η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος του ΓΝΑ «Λαϊκό», μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, αν και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμόσχευσης ,είχε διατυπώσει αρνητική γνώμη στην αίτηση του νοσοκομείου για χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας της Μονάδας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, διατύπωσε την άποψη ότι, αν και δεν πρέπει να γίνεται παρέκκλιση από όσα ορίζει ο νόμος, οι ελλείψεις της συγκεκριμένης Μονάδας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις συνέπειες της διακοπής λειτουργίας της.

Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, είχε ως αποτέλεσμα η αίτηση του ΓΝΑ «Λαϊκό» να επανεξετασθεί από τον ΕΟΜ, που τελικά έκρινε ότι με βάση τον πληθυσμό, τις γεωγραφικές αποστάσεις, τον αριθμό των δοτών και τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεδομένων, είναι αναγκαία η ύπαρξη τουλάχιστον δυο Μονάδων Μεταμόσχευσης Ήπατος στη χώρα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμόσχευσης, ζήτησε από τους συναρμόδιους φορείς να προβούν στις άμεσες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του «Λαϊκού» για ενίσχυση της Μονάδας με ιατρικό προσωπικό.



Διαβάστε περισσότερα...

"Παρατηρητήριο" στα σχολεία



Τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την ενδοσχολική βία προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος συναντήθηκε με διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, τον αναπληρωτή περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Καλαμαριάς.

Το παρατηρητήριο θα δέχεται καταγγελίες και θα καταγράφει περιστατικά ενδοσχολικής βίας ώστε, στη συνέχεια, να μπορούν να οργανωθούν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια επίσημη καταγραφή αναφορικά με το φαινόμενο. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, θα μπορούμε πλέον να έχουμε στοιχεία και απτά παραδείγματα ώστε να συζητούμε επί πραγματικών γεγονότων και να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος και το βαθμό του προβλήματος», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης διά βίου μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μίμης Φωτόπουλος, μετά την επίσκεψη του κ. Παπαθεοδώρου στην Περιφέρεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία του παρατηρητηρίου από τον ερχόμενο μήνα και σε πανελλαδικό επίπεδο. «Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο όπως κάναμε και μέχρι τώρα με την οργάνωση σχολικών αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το θέμα της σχολικής βίας» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά το αυξημένο ουρικό οξύ



Διαιτολογικές συστάσεις για την υπερουριχαιμία.

Η υπερουριχαιμία (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος) είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχει βρεθεί ότι 50% των ενηλίκων παρουσιάζουν υπερουριχαιμία. Συνήθως συνυπάρχει με άλλα νοσήματα όπως υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά, διαβήτη ή παχυσαρκία. Εάν δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις πιο συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, την ουρική αρθρίτιδα. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι υψηλές συγκεντρώσεις ουρικού οξέος για τον οργανισμό και πώς μπορούμε να τις μειώσουμε μέσω αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών.

Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ παράγεται από όλα τα κύτταρα του οργανισμού, κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Πρόκεται για το τελικό προιόν της αποικοδόμησης των πουρινών. Οι πουρίνες αποτελούν βασικό συστατικό των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA) του οργανισμού μας, αλλά ανευρίσκονται επίσης και σε πλήθος τροφών (κυρίως σε πρωτεινούχες τροφές). Κατά τη διάσπασή τους δίνουν ουρικό οξύ το οποίο και αποβάλλεται από τα νεφρά. Οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 3,5-7,2 mg /dl στους άνδρες, 2,6-6,0 mg / dl στις γυναίκες και 2,0-5,5 mg /dl στα παιδιά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ουρικό οξύ δεν αποτελεί μόνο ένα τελικό προιόν αποικοδόμησης αλλά σε φυσιολογικές ποσότητες έχει ένα σημαντικό προστατευτικό ρόλο διότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εκκαθαριστής υψηλής δραστικότητας ελευθέρων ριζών. Μάλιστα διάφορες έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι μπορεί να συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους και στη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα

Παρόλα αυτά η συσσώρευσή του στον οργανισμό δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Τιμές ουρικού οξέος πάνω από 7mg/dl συνιστούν αυτό που λέμε ‘υπερουριχαιμία’. Κατά την υπερουριχαιμία αυτό που συμβαίνει είναι η δημιουργία κρυστάλλων ουρικού, οι οποίοι επικάθονται σε διάφορα σημεία του σώματος (κυρίως στις αρθρώσεις και στα νεφρά) προκαλώντας βλάβες και πόνο. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα αλλά και νεφρικές βλάβες. Συνήθη αίτια υπερουριχαιμίας είναι η μειωμένη αποβολή ουρικού οξέος από τα νεφρά ή η αυξημένη σύνθεση του λόγω μεταβολικών διαταραχών- πχ έλλειψη ορισμένων ενζύμων λόγω γενετικών ανωμαλιών έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη σύνθεση πουρινών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος.

Διαιτητική αντιμετώπιση

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία), η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα, επειδή όπως προαναφέρθηκε η κύρια πηγή παραγωγής ουρικού οξέος είναι οι πουρίνες, η κυριότερη σύσταση για τη διαιτητική αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας είναι ο περιορισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε πουρίνες. Τέτοιες τροφές είναι οι αντσούγιες, τα εντόσθια, οι ρέγκες, το σκουμπρί, τα αλλαντικά, οι σαρδέλες, τα θαλασσινά (γαρίδες, οστρακοειδή, αστακός, κ.λ.π.), οι σούπες και οι ζωμοί κρεάτων, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το κυνήγι. Επιπλέον επειδή το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης σημαντική πηγή πουρινών προτείνεται η μερική αντικατάστασή του από σόγια: Από μελέτες έχει βρεθεί ότι η σόγια αυξάνει την απέκκριση και κάθαρση του ουρικού οξέος από τα νεφρά. Γενικότερα σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος συστήνεται η κύρια πηγή πρωτεϊνικής πρόσληψης να είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλά σε λιπαρά και η σόγια.

Ταυτόχρονα σε περιπτώσεις υπερουριχαιμίας θα πρέπει να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες νερού (>2λίτρα ημερησίως), καθώς το νερό συμβάλλει στην αποβολή ουρικού από τον οργανισμό και περιορίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ουρικού.

Επίσης η πρόσληψη αλκοόλ θα πρέπει να μετριαστεί, καθώς έχει βρεθεί ότι η αιθανόλη όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή ουρικού αλλά συγχρόνως μειώνει και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερουριχαιμίας.

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας συνιστάται η απώλεια βάρους: η διατήρηση ενός σωματικού βάρους μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή- η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι σταδιακή και το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ανάλογα. Οι στερητικές δίαιτες χωρίς προσεκτικό υπολογισμό της πρόσληψης πουρινών επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τέλος καλό θα είναι να αποφεύγονται τα βαριά και μεγάλα γεύματα, ιδιαίτερα κατά τις βραδυνές ώρες καθώς προάγουν το σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού νατρίου.

Συνοψίζοντας, οι διατροφικοί χειρισμοί είναι σημαντικοί για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας και τον περιορισμό των συμπτωμάτων που προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα. Επομένως δεν αρκεί απλώς η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής αλλά χρειάζεται να γίνουν και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής των συγκεκριμένων ασθενών. Η σταδιακή υιοθέτηση των παραπάνω συμβουλών κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση ουρικής αρθρίδας αλλά και για να βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ήδη πάσχουν από αυτή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι οι γλυκαντικές ουσίες καλή εναλλακτική λύση;



Τι δείχνουν οι έρευνες για την αντικατάσταση της ζάχαρης.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υγείας συστήνουν στις μέρες μας να αντικατασταθεί η ζάχαρη με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι όμως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μια καλή εναλλακτική λύση;

Σε όλες τις μορφές της η ζάχαρη μπορεί να είναι η πιο σημαντική διατροφική αιτία της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων στην αμερικανική διατροφή σήμερα. Aπογυμνωμένη από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού προκαλεί άλματα της γλυκόζης του αίματος και της ινσουλίνης, που αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, των δεικτών φλεγμονής και των ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Ο FDA ενέκρινε πέντε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, νεοτάμη, σακχαρίνη και σουκραλόζη. Τελευταία κυκλοφορεί και η Stevia, η οποία έχει επίσης την έγκριση του FDA. Αν και οι ανησυχίες σχετικά με πρόκληση καρκίνου, σε μεγάλο βαθμό απορρίφθηκαν, αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, υπέρταση, πρόωρο τοκετό και ίσως και αύξηση βάρους! Ναι, σωστά διαβάσατε! Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, επειδή θέλουν να χάσουν βάρος. Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες θα μπορούσε να επιφέρει ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και αυτό να λειτουργήσει υπέρ της απώλειας βάρους. Και ορισμένες βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, άλλη έρευνα δημιουργεί ανησυχίες ότι μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα να προκαλέσει την αύξηση βάρους! Πώς; Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Με την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών, είναι πιθανόν να απορρυθμίζονται οι αισθητήρες που αντιλαμβάνονται την γλυκύτητα και την ικανοποίηση που αυτές επιφέρουν, με αποτέλεσμα υγιεινές τροφές -λιγότερο γλυκές- όπως τα φρούτα και τα λαχανικά - να μην ικανοποιούν.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η έλλειψη της ικανοποίησης μπορεί να οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών επιλογών. Επιπλέον, σε έρευνες έχουν εντοπισθεί υποδοχείς γλυκύτητας στο λιπώδη ιστό. Δεν ξέρουμε με σιγουριά, αλλά αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες να μπορούν να προκαλούν αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων. Ο μόνος λόγος για να προτείνονται οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι για τον ‘απογαλακτισμό’ από τα ζαχαρούχα ποτά, καταλήγουν οι ερευνητές.

Το ιδανικό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, αφού φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους ανατροφοδοτεί θετικά την επιθυμία για αυτά, με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ καταναλώνουμε γλυκά, τόσο περισσότερο τα θέλουμε. Φρέσκα φρούτα εποχής, σίγουρα είναι καλύτερη λύση από οτιδήποτε προέρχεται από ένα εργοστάσιο.

Μη ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σήμερα, είναι ότι το ανθρώπινο είδος ζει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, από αυτό στο οποίο εξελίχθηκε. Ποτέ στην ιστορία ο άνθρωπος δεν είχε τόσο λίγα ερεθίσματα για φυσική δραστηριότητα και τόσα πολλά για κατανάλωση τροφής! Στο χέρι σας είναι αυτό να αλλάξει...


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικά καλλυντικά από κρίταμο και κάππαρη



Τρόποι αξιοποίησης των αρωματικών φυτών στην «Farma Fair» της 77ης ΔΕΘ.

Τα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυσικά καλλυντικά, θωρακίζοντας τον οργανισμό με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα.

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν.

Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της.

«Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών.

Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάζονται τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης. Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο, διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.

Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί.

Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων.

Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα.
Ωστόσο, και σ' ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του περίπτερου 1 της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται το Farma Fair εργαστήρι για τα παιδιά, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και μαγειρική με ελληνικά προϊόντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα θα «εξαφανίζουν» τις ρυτίδες



Σύντομα θα ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή.

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή για τη νέα επαναστατική μέθοδο εξαφάνισης των ρυτίδων!

Για κάποιους, οι ρυτίδες είναι μέρος του χαρακτήρα και της εκφραστικότητας τους. Για τους περισσότερους, είναι μια δυσάρεστη υπενθύμιση ότι «όλοι γερνάμε». Ωστόσο, η νέα αυτή μέθοδος που αναπτύσσεται, θα δώσει τέλος στην καθημερινή, απαραίτητη μέχρι τώρα αντιρυτιδική φροντίδα του προσώπου με κρέμες και άλλες θεραπείες.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν παίρνοντας τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ίδιου του ατόμου που επιθυμεί να εξαφανίσει τις ρυτίδες του. «Τα κύτταρα θα εγχύονται υποδόρια στο σημείο που υπάρχει η βλάβη, κι εκεί θα αναπαράγονται και θα δημιουργούν νέα κύτταρα τα οποία θα βοηθούν στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος», υποστηρίζει μια επιχείρηση που ασχολείται με τεχνολογία και έχει την έδρα της στη Γλασκόβη.

Ο Athol Haas, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Το δέρμα έχει μια φυσική ελαστικότητα που προέρχεται από κύτταρα γνωστά με το όνομα ινοβλάστες. Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει αυτό το ελαστικό υλικό επιβραδύνεται με την ηλικία, διότι ο αριθμός των ινοβλαστών μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Με την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας βλαστικών κυττάρων στο κατάλληλο σημείο, αυξάνουμε την ικανότητα του οργανισμού να παράγει αυτό το ελαστικό υλικό. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά ελπίζουμε η πρώτη φάση δοκιμών να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Σύντομα λοιπόν, οι ενέσιμες θεραπείες συνθετικού κολλαγόνου που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε για το «γέμισμα» των ρυτίδων, θα είναι παρελθόν. Η λύση βρίσκεται στο αίμα μας!


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και το 80% στα 80 χρόνια.

«Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει γι' αυτό. Η θεραπεία κάθε περίπτωσης είναι μοναδική, και ενώ σε άνδρες πάνω από τα 70 έτη αρκεί ίσως μόνο η παρακολούθηση, σε νέους ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει γρήγορα και επιθετικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) καθηγητής Ουρολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Χατζηχρήστου και πρόσθεσε «εάν γνωρίζουμε δεν πρέπει να τον φοβόμαστε».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο προληπτικός έλεγχος ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις). Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη που έχει καθιερωθεί από δεκαετίες περιλαμβάνει εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Σε περίπτωση που είτε το PSA είναι αυξημένο, είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα προτείνει να γίνει βιοψία του προστάτη. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου), και με σύνθημα «αντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη», δημιούργησε το πρώτο ελληνικό infographic (πληροφοριακό γράφημα) για την πάθηση το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να την αντιμετωπίσει επιτυχώς. Το infographic λειτουργεί ως οδηγός για όποιον θέλει βασικές πληροφορίες για την ασθένεια και οδηγίες πρόληψης από αυτήν.

Τα καλά νέα

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα, αλλά έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι αργός στην εξέλιξη, συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες και στα πρώτα στάδια θεραπεύεται. Σήμερα η ριζική προστατεκτομή και η ακτινοβολία (βραχυθεραπεία ή εξωτερική) μπορούν να προσφέρουν ίαση. Ιδιαίτερα η ριζική προστατεκτομή σήμερα μπορεί έκτος απο ανοικτά (με τομή) να γίνει και ενδοσκοπικά: είτε λαπαροσκοπικά, είτε με τη βοήθεια της ρομποτικής. Με τις ενδοσκοπικές τεχνικές το ογκολογικό αποτέλεσμα και οι επίπλοκες είναι ίδιες με την ανοικτή αντιμετώπιση, αλλά είναι πολύ πιο ανώδυνες για τον ασθενή και η νοσηλεία περιορίζεται.

Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες όμως συνοδεύονται από συχνές επιπλοκές, κυρίως σε σχέση με τη σεξουαλική ζωή (στυτική δυσλειτουργία) και σπανιότερα με τον έλεγχο της ούρησης. Γι΄ αυτό θα πρέπει ο ουρολόγος να αξιολογήσει αν χρειάζεται θεραπεία ή αρκεί η περιοδική προσεκτική παρακολούθηση του καρκίνου. Αλλιώς, είναι πιθανόν ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας να ανακαλύψει έναν καρκίνο από τον οποίο δεν θα πεθάνει ποτέ, αλλά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και δεν απαιτούν θεραπεία, επειδή δεν είναι επιβλαβείς. Έτσι, οι περισσότεροι άνδρες μεγάλης ηλικίας με καρκίνο του προστάτη πεθαίνουν από κάποια άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο. Πολλοί άνδρες που κάνουν προληπτικό έλεγχο ίσως υποβληθούν σε βιοψία ή ακόμη θεραπεία που δεν χρειάζεται, γιατί ο καρκίνος δεν είναι απειλητικός για τη ζωή τους. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό εάν αναλογιστούμε τις πιθανές επιπλοκές από τις θεραπείες οι οποίες ήδη αναφέρθηκαν

Τι ξέρουμε για τον καρκίνο του προστάτη

• Οι πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και 80% στα 80 χρόνια.

• Άνδρες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενή εξ αίματος (πατέρα, θείο ή αδελφό) με καρκίνο του προστάτη έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με άλλους άνδρες. Εάν μάλιστα ο καρκίνος στο συγγενή διαγνώσθηκε σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στην 5η δεκαετία της ζωής τους), οι πιθανότητες διπλασιάζονται.

• Οι πιθανότητες να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου είναι εξαιρετικά χαμηλές για άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας και προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια.

• Πάνω από το 50% των ανδρών που θα υποβληθούν σε θεραπεία θα έχουν στυτική δυσλειτουργία και το 5-10% χειρότερο έλεγχο στην ούρηση (όπως ακράτεια).

• Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δεν δίνει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια, εάν δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος η διάγνωση θα γίνει από τα συμπτώματα των μεταστάσεων (π.χ. πόνους από μεταστάσεις στα οστά).



Διαβάστε περισσότερα...

Το σπέρμα κάνει καλό στον οργανισμό των θηλυκών



Πώς επηρεάζονται τα θηλυκά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.

Το σεξ μπορεί να έχει «αξιοσημείωτες» επιδράσεις στο γυναικείο οργανισμό –στη γονιμότητα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τη λίμπιντο, τη συμπεριφορά τους στον ύπνο και τη διατροφή- κι όλα αυτά με την ενεργοποίηση διαφόρων σετ-γονιδίων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο East Anglia μελέτησαν τη συμπεριφορά μυγών, αλλά υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους μπορεί να ανταποκρίνονται και σε άλλα ζώα –συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου- στις περιπτώσεις που το σπέρμα απελευθερώνεται μέσα στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς η θηλυκή μύγα Drosophila melanogaster, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, ανταποκρίνεται στο ζευγάρωμα.

Ανακάλυψαν ότι μία και πρωτεΐνη που υπάρχει στο σπέρμα παράγει ένα ευρύ φάσμα αποκρίσεων σε πολλά γονίδια στα θηλυκά, οι οποίες καθίστανται εμφανείς σε διαφορετικούς χρόνους και διαφορετικά μέρη του σώματός τους μετά το ζευγάρωμα.

Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, η επικεφαλής της μελέτης Prof Tracey Chapman από το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου δήλωσε: «Είναι ήδη γνωστό ότι οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο σπέρμα και μεταφέρονται από τα αρσενικά στα θηλυκά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος προκαλούν σημαντικά οφέλη στα θηλυκά –όπως η αλλαγή στην ωοτοκία, στις συνήθειες του ύπνου, στο υδατικό ισοζύγιο και τη σεξουαλική δεκτικότητα».

«Μελετήσαμε την επίδραση του λεγόμενου “πεπτιδίου του σεξ” (πρωτεΐνη που περιέχεται στο σπέρμα) και βρήκαμε ότι αλλάζει αξιοσημείωτα πολλές συστοιχίες γονιδίων στα θηλυκά –τόσο στο χρόνο, όσο και σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους» πρόσθεσε.

«Παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη των αυγών, την πρώιμη εμβρυογένεση, την ανίχνευση θρεπτικών ουσιών, τη συμπεριφορά και τη φωτομετατροπή – ή τα “μονοπάτια από τα οποία βλέπουν”. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι πρωτεΐνες του σπέρματος είναι “σημαντικοί ρυθμιστές”, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά οι άνδρες έχουν ουσιαστικά άμεση επιρροή στη συμπεριφορά και το αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών. Αυτή η επίδραση μπορεί να συμβαίνει σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου» είπε ακόμη.

Τα αποτελέσματα των μελετών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σώζεται το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους



Καταργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και μίας ξέχωρης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το νέο φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεπάγεται νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς η διαγραφή κάθε φοροαπαλλαγής φέρνει έξτρα φόρο 10% -με συγκεκριμένο όριο απαλλαγής για κάθε κατηγορία- για όσους δηλώνουν σήμερα τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ασφάλιστρα και ενοίκια.

Επιπλέον, η κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών συνεπάγεται φόρο από το πρώτο ευρώ και συνολικά επιπλέον 500 ευρώ για τα πρώτα 5.000 ευρώ εισοδήματος, στον βαθμό που θα διατηρηθεί ο συντελεστής στο 10% του σημερινού πρώτου κλιμακίου.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αμβλυνθούν από το δεύτερο σκέλος παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει παράλληλες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται μείωση κατά 30% στις δόσεις των δανείων



Ως το τέλος του μήνα η δέσμη των προτάσεων.

Ακόμα και μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες, που σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εκείνο, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Έθνος, εκτιμάται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν καταλήξει σε δέσμη προτάσεων, που θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, όσο και κάποιες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις, αφού με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθούν οι «κακοπληρωτές» εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα, λόγω των περικοπών στα εισοδήματα τους, είτε επειδή βρέθηκαν εκτός εργασίας.

Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση των δόσεων κατά 30%, με δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης.

Επίσης η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζει και σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη.

Η πρώτη αλλαγή που συζητείται αφορά το "πάγωμα" της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της, όπως προβλέπεται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από 2 χρόνια και ήδη εκκρεμούν προς συζήτηση 150.000 αιτήματα δανειοληπτών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου.

Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες»



Συνεχίζεται η δράση με φρούτα και άλλα προϊόντα.

Σε νέα προϊόντα, όπως όσπρια, αλεύρι, φρούτα και λαχανικά, επεκτείνεται το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες», που ξεκίνησε τη δράση του πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα μέλη του Κινήματος αποφάσισαν στη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης στην Κατερίνη να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή σε παραγωγούς και καταναλωτές για την εξεύρεση φτηνών αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, παρουσιάστηκε και η πρώτη συσκευασία προϊόντος με την ένδειξη «Χωρίς Μεσάζοντες».

Πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο παράγεται στην Κατερίνη και θα διατίθεται προς 5,90 ευρώ σε συσκευασίες των 10 κιλών, δηλαδή 59 λεπτά/κιλό, όταν στην αγορά πουλιέται σχεδόν σε διπλάσια τιμή.

Πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση πατατοπαραγωγών από τη Δράμα, οι οποίοι δήλωσαν πως εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής διπλασιάζουν φέτος την τιμή και από 25 λεπτά/κιλό που έδιναν πέρυσι την πατάτα, φέτος θα τη δίνουν προς 50 λεπτά/κιλό.

Όπως είπαν, οι έμποροι τους δίνουν 35 λεπτά/κιλό για να αγοράσουν το προϊόν από το χωράφι, ενώ με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους σε κατά τόπους σημεία, η τιμή φτάνει στα 50 λεπτά/κιλό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξετρύπωσε τον ψεύτη



Γίνε ανθρώπινος ανιχνευτής ψεύδους.

Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε τσουρουφλιστεί από ασύστολα ψέματα; Ήρθε η ώρα να μάθουμε να τα διακρίνουμε.

Η κοπέλα σου πέφτει στα πατώματα από έρωτα και καψούρα για να ανακαλύψεις μήνες μετά ότι τόσο καιρό σε απατούσε. Ο μέχρι χθες φερέγγυος πελάτης σου βαράει κανόνι κι εσύ απομένεις με ένα φέσι ίσα με το μπόι σου. Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσες να αποφύγεις τις καταστάσεις αυτές διακρίνοντας σωστά πότε κάποιος σε παραμυθιάζει;

Ευτυχώς για σένα, η ερευνητική δουλειά κοινωνικών επιστημόνων και η πρακτική εμπειρία ανακριτών και πρακτόρων έχουν δημιουργήσει ένα προωθημένο σύστημα που θα σε κάνει κυριολεκτικά ανιχνευτή ψεύδους. Και χωρίς καλώδια παρακαλώ!

Για να μην παίρνουν ωστόσο τα μυαλά σου αέρα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνεις ένα ψέμα. Είναι περισσότερο τέχνη και ένστικτο, παρά επιστήμη. Καμία μεμονωμένη συμπεριφορά δεν υποδηλώνει εξαπάτηση. Είναι η παρατήρηση πολλαπλών συμπεριφορών και η ανάλυσή τους στα δεδομένα του περιβάλλοντος που θα υποδείξουν το ψεύδος.

Επιπλέον, αν κάποιος εμφανίζει όντως μια σειρά τέτοιων χαρακτηριστικών ψεύδους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ψεύδεται, απλά ότι μπορεί να ψεύδεται…

Το κλειδί για να διακρίνεις την απάτη είναι να αναγνωρίσεις πότε ο άλλος νιώθει άβολα



Γενικά, αισθάνεσαι άνετα όταν λες την αλήθεια και άβολα όταν ψεύδεσαι. Όταν λοιπόν νιώθεις πίεση και νευρικότητα, εκδηλώνεις ασυνείδητα την αναστάτωσή σου με μια σειρά από χειρονομίες και κινήσεις του σώματος, προκειμένου να καλμάρεις από τη στρεσογόνα κατάσταση και να ανακουφιστείς.

Αν λοιπόν σε μια άβολη συζήτηση ο συνομιλητής κάνει έναν συνδυασμό από τα παρακάτω, ας αρχίσουν να σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά…

  • αγγίζει το πρόσωπο
  • τρίβει το πίσω μέρος του λαιμού
  • δαγκώνει τα χείλη
  • παίζει με τα μαλλιά
  • παίζει με τα κοσμήματα
  • καλύπτει τα λακκάκια στα μάγουλα
  • κλείνει τα μάτια ή καλύπτει με τα χέρια τα μάτια
  • τρίβει τις παλάμες των χεριών στα πόδια
  • συστρέφει τα χέρια

Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί συγκεκριμένους τέτοιους δείκτες ή συνδυασμούς δεικτών. Ο σκοπός είναι στην αρχή της συζήτησης να διακρίνεις τους δείκτες ψεύδους έτσι ώστε να τους χρησιμοποιήσεις για να υπολογίσεις τον βαθμό άνεσης ή δυσφορίας γύρω από συγκεκριμένα θέματα.

Καθόρισε τη βάση συμπεριφοράς



Μπορεί κάποιος να παίζει με τα μαλλιά του όλη την ώρα∙ επόμενο είναι ότι αυτό δεν στοιχειοθετεί πρότυπο δυσφορίας ή ένδειξη ψεύδους. Για να χρησιμοποιήσεις εποικοδομητικά τους δείκτες πρέπει να τους ξεχωρίσεις από τη γενικότερη συμπεριφορά του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Μόνο έτσι θα ξέρεις πότε παρεκκλίνει από τη συνήθη του στάση.

Εξυπακούεται ότι για τα οικεία σου πρόσωπα δεν είναι δύσκολο να γνωρίζεις την τυπική τους συμπεριφορά και τις γκριμάτσες τους. Τι γίνεται όμως αν έχεις μόλις γνωρίσει κάποιον; Πώς θα καταλάβεις αν είναι τυπική συμπεριφορά ή ένδειξη εξαπάτησης το γεγονός ότι δαγκώνει τα χείλη του; Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι από μας εμφανίζουμε σημάδια άγχους και νευρικότητας στις πρώτες συναντήσεις…

Με δεδομένο λοιπόν έναν βαθμό νευρικότητας, παρατήρησε τις εκδηλώσεις αυτές ώστε να μπορείς να «διαβάσεις» τον άλλο αργότερα στη συζήτηση, που θα έχεις και περισσότερες πληροφορίες. Θα χρειαστεί να ερευνήσεις λίγο περισσότερο την κατάσταση…

Κράτα τον χαλαρό



Ο σκοπός είναι να αποφορτίσεις συναισθηματικά τον άλλο και να νιώσει χαλαρός. Μόνο έτσι οι δείκτες που διέκρινες πρωτύτερα θα σου αποκαλύψουν αν ψεύδεται.

Μόλις ο άγνωστος εξοικειωθεί με την παρουσία σου και χαλαρώσει, άρχισε να ρωτάς τις σημαντικές ερωτήσεις∙ αν οι δείκτες «νευρικότητας» επανεμφανιστούν, μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ο άλλος ψεύδεται.

Ρώτα συγκεκριμένες και «ανύποπτες» ερωτήσεις



Μη νομίζεις ότι το να διακρίνεις τα σημάδια της εξαπάτησης είναι η μόνη γνώση που χρειάζεσαι για να ξετρυπώνεις το ψέμα∙ είναι απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό. Το να γνωρίζεις επίσης τι ερωτήσεις να κάνεις και πώς να τις κάνεις είναι αναγκαία συνθήκη για την άρση του παραμυθιάσματος.

Σιγουρέψου ότι όταν κάνεις ερωτήσεις, τις κάνεις με χαλαρό και απροκατάληπτο τρόπο: αν ρωτάς σαν ανακριτής της KGB, θα αναστατώσεις τον συνομιλητή και τότε οι δείκτες δεν θα έχουν πλέον καμία σημασία. Ακόμα και ο πιο αθώος άνθρωπος του κόσμου να είναι, θα αντιδράσει με νευρικότητα αν τον στριμώξουν στη γωνιά!

Και προτίμησε πάντα να ρωτάς συγκεκριμένες ερωτήσεις∙ οι ασαφείς ερωτήσεις επιδέχονται ασαφείς (γι’ αυτό και άχρηστες) αποκρίσεις…

Κοίτα και για άλλα σημάδια εξαπάτησης



Πέρα από τους δείκτες συμπεριφοράς που συζητάμε τόση ώρα, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι έχεις να κάνεις με έναν αθεράπευτα ψεύτη:

Συγχρονισμός. Όταν αποκρυπτογραφείς την αλήθεια από το ψέμα, ο συγχρονισμός είναι πρωταρχικής σημασίας. Με τον όρο «συγχρονισμός» εννοούμε την ευθυγράμμιση μεταξύ λεκτικής και μη-λεκτικής επικοινωνίας, μεταξύ γεγονότων και συναισθημάτων. Για παράδειγμα, περιμένεις από έναν γονιό το παιδί του οποίου αγνοείται να συμπεριφέρεται υστερικά στην αστυνομία∙ αν εμφανίζεται υπερβολικά αδιάφορος και αποστασιοποιημένος, ενδεχομένως κάτι άλλο συμβαίνει… Ο συγχρονισμός θα πρέπει επίσης να είναι παρών και στο πώς ένας άνθρωπος κινεί το κεφάλι του. Αν το κινεί με τρόπο που συνάδει με τα λεγόμενά του (είτε με καταφατικό είτε με αρνητικό τρόπο), τότε μπορείς να βασιστείς στην ακρίβεια της δήλωσής του. Ωστόσο, αν η κίνηση του κεφαλιού έπεται της λεκτικής επικοινωνίας, τότε πιθανότατα ψεύδεται. Παρατήρησε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει και συμφωνία μεταξύ ρητής και άρρητης επικοινωνίας: αν με τα λόγια λέω «ναι» αλλά με το κεφάλι «όχι», τότε μπορεί και να λέω ψέματα…

Λίγη ή καθόλου κίνηση. Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς παγώνουν τα ζώα όταν πλησιάζει αρπακτικό; Αυτή η ενστικτώδης συμπεριφορά είναι μια πρώτης τάξεως στρατηγική επιβίωσης: είναι δυσκολότερο για τον θηρευτή να διακρίνει το θήραμα όταν μένει ακίνητο. Και οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν το ίδιο σε στιγμές αμηχανίας. Ειδικά όταν ψεύδονται, κρατούν το σώμα τους εντελώς ακίνητο, λες και πάγωσαν. Ο προφανής κίνδυνος εδώ είναι να πιαστείς να λες ψέματα! Γι’ αυτό και ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο σώμα να παραμείνει ακίνητο∙ έτσι ίσως, ίσως, ο άλλος δεν θα δει ότι λες ψέματα…

Έλλειψη έμφασης. Όταν μιλάμε, δίνουμε έμφαση σε όσα λέμε και λεκτικά και μη-λεκτικά: χειρονομίες, εμφατικοί σύνδεσμοι και κινήσεις του κεφαλιού τονίζουν τα λεγόμενά μας. Και τα περισσότερα από αυτά γίνονται ασυνείδητα: η γλώσσα του σώματος υποστηρίζει ασυναίσθητα τις προφορικές μας δηλώσεις. Όταν ένας αθώος κατηγορείται για φόνο, ας πούμε, πιθανότατα θα σφίξει τις γροθιές και θα φωνάξει: «δεν το έκανα εγώ»! Αν είναι ένοχος, δεν θα παρατηρήσεις την ίδια έμφαση στα λεγόμενά του: ο εγκέφαλός του ασυναίσθητα δεν θα υποστηρίξει τη μεθοδευμένη δήλωσή του.

Παλάμες. Μια ενδιαφέρουσα χειρονομία που τείνουν να χρησιμοποιούν τα άτομα που ψεύδονται είναι να μιλούν με τις παλάμες τους να κοιτούν πάνω. Αυτό το κάνουν συνήθως όσοι επιδιώκουν να πιστέψεις αυτά που λένε. Είναι σαν τη δέηση της προσευχής. Οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια και δεν χρειάζονται τεχνικές για να τους πιστέψεις, μιλάνε συνήθως με τις παλάμες τους να κοιτούν προς τα κάτω.

Κατεύθυνση του βλέμματος. Όταν οι άνθρωποι συλλογίζονται, τείνουν να επικεντρώνονται οπτικά κοιτώντας προς τα πάνω. Αν κάποιος κοιτάει πάνω και δεξιά, σημαίνει συνήθως ότι επικεντρώνεται σε μια οπτική παράσταση από το παρελθόν, την οποία και προσπαθεί να ανακαλέσει στο μυαλό του. Αν πάλι κοιτάει πάνω και αριστερά, σημαίνει ότι εστιάζει σε κάτι που δημιουργεί στο μυαλό του. Αν λοιπόν το άτομο που συζητάς κοιτάει πάνω και αριστερά όταν προσπαθεί να θυμηθεί ένα γεγονός, είναι πιθανό να το φτιάχνει εκεί τη στιγμή στο μυαλό του. Σημείωση: θυμήσου ότι τα δεξιά και αριστερά ορίζονται με βάση το υποκείμενο απέναντί σου, οπότε στα δικά σου μάτια θα φαίνονται ανάποδα...

Πρακτική και εξάσκηση. Το να διαβάζεις σωστά την άρρητη [μη-λεκτική] επικοινωνία είναι μια ικανότητα που θα σου πάρει πολύ καιρό να κατακτήσεις. Άρχισε να προσέχεις περισσότερο τα υπονοούμενα στην καθημερινή σου επικοινωνία και ίσως μια μέρα μάθεις να διακρίνεις αποτελεσματικά το ψέμα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσπάθεια και θέληση. Μόνο με επιμονή και ενδελεχή παρατήρηση θα είσαι κάποτε σε θέση να ξετρυπώνεις το ψέμα πιο εύκολα και από κυνηγόσκυλο τον λαγό…



Διαβάστε περισσότερα...

Ασύρματος αισθητήρας ανιχνεύει ατυχήματα



Τοποθετείται στο κράνος των αναβατών και καλεί σε βοήθεια μέσω κινητού.

Η εταιρεία ICEdot, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δημιούργησε μαζί με τη SenseTech LLC έναν ασύρματο σένσορα που τοποθετείται στο κράνος του ποδηλάτη και μπορεί να ανιχνεύσει μια πτώση αλλά και να καλέσει βοήθεια.

O ICEdot Crash Sensor έχει αρκετά μικρό μέγεθος και μοιάζει με ένα απλό κίτρινο αυτοκόλλητο. Διαθέτει συνδεσιμότητα bluetooth και σένσορες που μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση, τις αλλαγές στις δυνάμεις G καθώς και τραντάγματα που προκαλούνται από μια πτώση.

Είναι μονίμως συνδεδεμένη με το smartphone του αναβάτη μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής και σε περίπτωση που ανιχνεύσει μια πτώση στέλνει σήμα κινδύνου σε μια προεπιλεγμένη επαφή με τις συντεταγμένες και τη σοβαρότητα της πτώσης.

«Η συνεργασία της ICEdot με τη SenseTech είναι τόσο σημαντική που θα βοηθήσει να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ ενός ατυχήματος και της παροχής ιατρικής βοήθειας, ιδίως σε τραυματισμούς που σημειώνονται στο κεφάλι» δήλωσε ο διευθυντής της ICEdot, Chris Zenthoefer.

Ο σένσορας της εταιρείας αρχικά θα απευθύνεται κυρίως σε ποδηλάτες και αθλητές συγκεκριμένων σπορ όπως skateboard, snowboard και BMX, πιθανόν όμως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά και σε μοτοσυκλετιστές.

Βέβαια η ICEdot δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, από τη στιγμή όμως που ο Crash Sensor χρησιμοποιεί smartphones για την αποστολή των πληροφοριών η χρήση της και στην χώρα μας είναι καθαρά θέμα προμήθειας.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την τιμή του προϊόντος, η οποία όμως αναμένεται να είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποδείξεις σώζουν! - Αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές ... πάνε περίπατο



- Πως θα μειώσετε τους φόρους με αποδείξεις
- Τι θα γίνει με τις νέες φορολογικές κλίμακες
- Ένας φόρος-φωτιά στα ακίνητα
- Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νέο φορολογικό

Το στοίχημα είναι ένα, αλλά επί τρία χρόνια η κυβέρνηση το βάζει με την τρόικα και το χάνει. Ενδεικτικά οι τροϊκανοί έχουν βάλει όριο αύξησης εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά το ελληνικό κράτος αδυνατεί να το... πιάσει.

Κάπως έτσι την πληρώνουν ... ΟΛΟΙ.

... Και όταν λέμε όλοι εννοούμε απ' τη μια την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και απ' την άλλη την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Σενάρια επί σεναρίων πέφτουν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι περίπου 2 δισ. ευρώ απ' την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και άλλα τόσα απ' τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι πλέον η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πέσει στο ναδίρ και έτσι αναζητείται η μέση λύση.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν πως η κατάργηση του αφορολόγητου δεν θα αφορά σε συνταξιούχους και μισθωτούς, καθώς γι' αυτούς τα κουκιά είναι μετρημένα ως προς τα έσοδα, αλλά μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνδυαστικά μάλιστα και για να επιλέγουν οι φορολογούμενοι να παίρνουν αποδείξεις συμβάλλοντας έτσι στην πάταξη της φοροδιαφυγής συγκεκριμένες αποδείξεις από ευρεία γκάμα επαγγελματιών θα δίνουν έκπτωση-μπόνους στον φορολογούμενο 100% από το φορολογητέο εισόδημα.

Δηλαδή οι αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, κομμωτές κλπ ( μια σειρά ύποπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών) θα προστίθενται στο αφορολόγητο όριο των πολιτών, αντικαθιστώντας έτσι μεγάλο μέρος των φοροαπαλλαγών.

Για παράδειγμα. Εάν ένας μισθωτός έχει αποδείξεις 1.500 ευρώ από οδοντίατρο, άλλα 300 ευρώ για κάποια επισκευή στο σπίτι και 200 ευρώ από κομμωτήριο, μπορεί επί της ουσίας να αυξήσει το αφορολόγητό του στις 7.000 ευρώ.

Όμως, ενώ θα εκπίπτουν οι αποδείξεις από εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, δεν θα ισχύει το ίδιο για τις καθημερινές και μεγάλες δαπάνες των νοικοκυριών όπως αυτές από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ και της κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί το αμερικάνικο μοντέλο (έστω και παραλλαγμένο) να μπορεί δηλαδή ο φορολογούμενος να δηλώνει το σύνολο των αποδείξεων που εκπίπτουν 100% και να έχει την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μπει πλαφόν. Ένα ανώτατο όριο ώστε ... να μη χάνει έσοδα το κράτος από την φορολογία.

Ανοιχτό είναι πάντως το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην καταργηθεί πλήρως, αλλά να πέσει στις 2.000 με 3.000 ευρώ.

Παράλληλα (όχι από φέτος) εξετάζεται η αύξησή του στους συνταξιούχους στις 7.000 με 8.000 ευρώ.

Ανάσα για τα μεσαία, αλλά όχι για τα χαμηλά εισοδήματα θα αποτελέσει η αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν δύο κλίμακες. Μια για μισθωτούς και συνταξιούχους και μια για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η φορολογία των επιχειρήσεων που σήμερα κυμαίνεται από 25% ως και 45% ανάλογα των τύπο αναμένεται να γίνει μία και ενιαία για κάθε είδος επιχείρησης.

Φωτιά όμως θα είναι η φορολόγηση των ακινήτων καθώς ο νέος ενιαίος φόρος δεν θα σημάνει καμία μείωση σε σχέση με τους υπάρχοντες φόρους, απλά όλοι οι φόροι θα ενταχθούν σε έναν με ... νέο όνομα.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μικρές δόσεις στρες κάνουν καλό



Βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι πλέον γνωστό ότι το στρες προκαλεί πολλά δεινά στην υγεία μας. Απειλεί τη λειτουργία της καρδιάς, σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ειδικότερα όταν το στρες είναι χρόνιο, δηλαδή είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στις ορμόνες του στρες, τότε η απειλή για την υγεία μας είναι σημαντική.

Από την άλλη μεριά όμως φαίνεται ότι οι μικρές και σύντομες δόσεις στρες μπορεί να είναι ωφέλιμες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Stanford η έκθεση του οργανισμού για σύντομο χρονικό διάστημα (λεπτών ή ωρών) στις ορμόνες του στρες (νορεπινεφρίνη, επινεφρίνη, κορτιζόλη) μπορεί να μας ωφελήσει π.χ., βοηθώντας στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών, ακόμη και επισπεύδοντας την ανάρρωση μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης, ότι οι ενέσεις των ορμονών του στρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα.

Σε σχετικό πείραμα που διεξήγαγαν σε 57 ασθενείς, οι οποίο θα υποβάλλονταν σε χειρουργείο στο γόνατο, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά, με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα του στρες των ασθενών πριν την επέμβαση, την ημέρα της επέμβασης και για ένα χρόνο μετά.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περισσότερο στρες, είχαν και ισχυρότερη άμυνα, ανάρρωσαν γρηγορότερα, είχαν λιγότερο πόνο και καλύτερη λειτουργικότητα του γονάτου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο στρες. «Δεν θέλουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι σε κατάσταση συναγερμού συνέχεια», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Firdaus Dhabhar και συνεχίζει «αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν είμαστε υπό την επήρεια του στρες για μικρές χρονικές περιόδους σε διαδικασίες όπως ο εμβολιασμός ή μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού. Το κλειδί είναι ότι το στρες πρέπει να είναι μικρής διάρκειας, δηλαδή να διαρκεί για λεπτά ή ώρες.»


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπερωρίες προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά



Φινλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν τα οφέλη του 8ωρου.

Οι υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών σε ποσοστό έως και 80%, αναφέρει πρόσφατη έρευνα φινλανδών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πολλές ώρες εργασίας «καταδικάζουν» χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά.

Επιστήμονες από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας μελέτησαν τα στοιχεία 12 ερευνών που χρονολογούνται από το 1958 και αφορούν συνολικά σε 22.000 ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 8 ώρες τη μέρα είχαν 40% έως 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ασθένεια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Marianna Virtanen, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην «εκτεταμένη έκθεση στο εργασιακό άγχος και στρες».

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν αυτό είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Το 2009, η ίδια ομάδα επιστημόνων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες ώρες εργαζόταν κανείς καθημερινά, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα να εμφανίσει άνοια στη μετέπειτα ζωή του.

Εργαζόμενοι μέσης ηλικίας που αφιέρωναν στη δουλειά τους περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν «φτωχή» εγκεφαλική λειτουργία, συγκριτικά με εκείνους που δεν ξεπερνούσαν τις 40 ώρες εβδομαδιαίως.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μη στρέφεστε εύκολα στην εξωσωματική»



Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα πρέπει να είναι η εύκολη λύση για τους μελλοντικούς γονείς υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Η φυσιολογική τεκνοποίηση, λένε, απαιτεί κάποιες προσπάθειες, όπως σωστή διατροφή, αποχή από ποτά και κάπνισμα.

Επίσης, δεν αρκεί να γίνονται προσπάθειες μόνο εκ μέρους των γυναικών, δεδομένου ότι στον ίδιο βαθμό ευθύνονται και οι άντρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Δεν είμαστε θαυματοποιοί» θα πει αναφορικά ο καθηγητής, Λουκ Ρόμποτς, διευθυντής κλινικής έρευνας στο Τμήμα IVF του Monash.

«Κάθε εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί μια ολόκληρη ομάδα ειδικευμένων γιατρών, νοσοκόμων και επιστημόνων. Δεν είναι απλό. Ευτυχώς, τα ζευγάρια έχουν να παίξουν εδώ το δικό τους ρόλο, αναφορικά με την επιτυχία του εγχειρήματος. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, είναι ένας μείζων παράγων πρόκλησης ανικανότητας στους άντρες, και καρκίνου στην παιδική ηλικία, ενώ το περιττό βάρος επηρεάζει αρνητικά και τα δύο φύλα στην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν. Στους άντρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ στις γυναίκες προκαλεί ανωμαλίες στην έμμηνο ροή.

«Ακόμη κι αν μείνουν έγκυοι, οι υπέρβαρες γυναίκες, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν το έμβρυο. Η αποβολή είναι σύνηθες φαινόμενο σε εγκύους που συμβαίνει να είναι υπέρβαρες. Σημασία έχει δε ότι και 10% μείωση του βάρους τους κάνει μεγάλη διαφορά» πρόσθεσε ο καθηγητής Λουκ Ρόμποτς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: 5 στους 6 "τυφλούς" βρήκαν το... φως τους!



Οι έλεγχοι για τους τυφλούς στη Ζάκυνθο καταδεικνύουν πως πραγματικός δικαιούχος είναι ένας στους έξι.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης μιλώντας στο Mega αποκάλυψε πως πρόσφατα oλοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από το Κέντρο Πιστοποίησης αναπήρων του ΙΚΑ Ζακύνθου. Στον τελευταίο από τους 350 που εξετάστηκαν και έπαιρναν επίδομα τυφλότητας διαπιστώθηκε πως μόνο 23 είναι τυφλοί. Στον προηγούμενο έλεγχο από τους 300 "δικαιούχους", τυφλοί ήταν οι 107.

Ο Δήμαρχος ωστόσο καταγέλλει πως ανάμεσα στους 130 που συνολικά προσκόμισαν τα δικαιολογητικά προκειμένου να εισπράττουν το επίδομα 40-50 είναι και πάλι "μαϊμου" καθώς σύμφωνα με τον ίδιο προσκόμισαν ξανά ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κατσικόπουλος κάνει λόγο για "κωλυσιεργία και προσπάθεια συγκάλυψης" ενώ δηλώνει έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του.

Όπως αναφέρει χρειάστηκε να πάει ο ίδιος σε νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσει αν καρδιολόγος που στο παρελθόν είχε πιαστεί να παίρνει φακελάκι και είχε τεθεί σε αργία, είχε επιστρέψει κανονικά στα χειρουργεία.

Πηγαίνοντας στην κλινική διαπίστωσε ο ίδιος πως το όνομα του συγκεκριμένου γιατρού υπήρχε κανονικά στη λίστα επεμβάσεων αλλά είχε σβηστεί πρόχειρα με στυλό. Το πόρισμα της συγκεκριμένης ΕΔΕ έχει ήδη διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πατρών

Δείτε το video:




Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα αστρονομίας


Ξεκίνησαν τα Σεμινάρια Αστρονομίας στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Τα σεμινάρια παρουσιάζονται κάθε Σάββατο απόγευμα στις 6, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113 (περιοχή 25ης Μαρτίου, Ντεπώ) και η θεματολογία τους περιλαμβάνει από απλά εισαγωγικά θέματα αστρονομίας σχετικά με το ηλιακό σύστημα, τις διαστημικές αποστολές, την εξωγήινη νοημοσύνη, τις μαύρες τρύπες κλπ, έως προχωρημένες τεχνικές λήψης αστροφωτογραφιών και χειρισμό τηλεσκοπίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O ενιαίος φόρος με παραδείγματα


Ο ενιαίος φόρος έρχεται από το 2013 και μπορείτε να δείτε παραδείγματα για να πάρετε μια πρώτη γεύση. Δείτε το βίντεο από το πρωινό του ΑΝΤ1.
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν 8 δισ. μισθούς και συντάξεις



Δραστικές περικοπές σε μισθούς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για τη δημοσιονομική προσαρμογή της διετίας 2013 - 2014.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σκληρό σενάριο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, η οποία επέμεινε ώστε το ποσό των 8 δισ. ευρώ να προέλθει από μέτρα άμεσης απόδοσης - σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε 5,6 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών «έδωσε» την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή και 2 έτη - από τα 65 στα 66 ή 67 - με όφελος 1 δισ. ευρώ το έτος και προχώρησε σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις δαπάνες των υπουργείων Υγείας, Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στους ΟΤΑ, για να «γλιτώσει» το μεγάλο πακέτο των απολύσεων στο Δημόσιο και τη νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Εθελούσια έξοδος

Παρά ταύτα, οι απολύσεις φέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000, μόνο που θα πάρουν τη μορφή της εθελουσίας εξόδου ή της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως «βαπτίστηκε» από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, οι περικοπές στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - θα αρχίσουν από τη βάση των 700 ευρώ και όχι των 1.000 ευρώ, που προέβλεπε αρχικά το κυβερνητικό σενάριο.

Θυσία στη γενικότερη προσπάθεια άντλησης εσόδων γίνεται και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, το οποίο καταργείται για όλους του φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους δανειστές της χώρας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον οποίο συναντάται σήμερα. Στη συνέχεια (την ερχόμενη Τρίτη) θα έχει επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το επικρατέστερο σενάριο, που έχει συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών, προβλέπει τα εξής:

Μισθοί σε δημόσιο και ΔΕΚΟ

Καταργούνται τα εναπομείναντα επιδόματα του 13ου και 14ου μισθού (1.000 ευρώ τον χρόνο) και μειώνονται στο μισό οι υπερωρίες των υψηλόβαθμων υπαλλήλων και των συνεργατών των υπουργών και των γενικών γραμματέων.

Οι ΔΕΚΟ εναρμονίζονται μισθολογικά με τις απολαβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει 35% μείωση των σημερινών αποδοχών τους κατά μέσο όρο. Παράλληλα, μειώνονται κατά 6% - 7% τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, των καθηγητών πανεπιστημίων και των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό - περίπου 18% - μειώνονται οι απολαβές των δικαστικών.

Συντάξεις

Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για την εξασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ από 2,8 εκατ. συνταξιούχους και ταυτόχρονα η μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» των νέων μέτρων. Η κλίμακα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παρακρατήσεις εισφορών από 1.300.000 συνταξιούχους ως εξής:

• Από τα 700 ευρώ - 1.000 ευρώ, εισφορά 3%.
• Από 1.001 - 1.400 ευρώ, εισφορά 5%.
• Από τα 1.401 ευρώ και πάνω, εισφορά 10%.

Ενδεχόμενη υιοθέτηση του παραπάνω σεναρίου θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται εισφορές για 14 μήνες και οι παροχές - συντάξεις να δίνονται σε 12μηνη βάση.

Επιδόματα - εφάπαξ

Περικόπτεται περίπου 40% του εφάπαξ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (σε ταμεία που δεν έχει γίνει αναλογική κράτηση εισφορών) η περικοπή θα φτάσει μέχρι και το 80%.

Εξοικονόμηση 940 εκατ. ευρώ αναμένεται από την περικοπή των επιδομάτων.Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα υποστούν μειώσεις είναι οι εξής:

• 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.

• 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14%-33% στα καταβαλλόμενα ποσά.

• 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη.

• Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.

• 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.

• 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια, θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.

Απολύσεις

Περισσότεροι από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη θέση τους μέχρι τέλος του 2012. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την άμεση απόλυση 3.000 υπαλλήλων που κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς (επίορκοι) και 2.000 που είναι ιατρικά ασθενείς.

Ταυτόχρονα, άλλοι 10.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου και με προϋποθέσεις που θα τεθούν ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση του αφορολόγητου



Πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και μίας ξέχωρης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το νέο φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεπάγεται νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς η διαγραφή κάθε φοροαπαλλαγής φέρνει έξτρα φόρο 10% -με συγκεκριμένο όριο απαλλαγής για κάθε κατηγορία- για όσους δηλώνουν σήμερα τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ασφάλιστρα και ενοίκια.

Επιπλέον, η κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών συνεπάγεται φόρο από το πρώτο ευρώ και συνολικά επιπλέον 500 ευρώ για τα πρώτα 5.000 ευρώ εισοδήματος, στον βαθμό που θα διατηρηθεί ο συντελεστής στο 10% του σημερινού πρώτου κλιμακίου.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αμβλυνθούν από το δεύτερο σκέλος παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει παράλληλες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστός ο ΕΟΠΥΥ



Κλειστά βρήκαν σήμερα τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, εκατοντάδες ασφαλισμένοι στα Χανιά. Όσοι πήγαν από τις 7.30 το πρωί για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς, βρήκαν κλειστές τις γραμματείες,

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας “flashnews.gr”, ο ΕΟΠΠΥ, την προηγούμενη Παρασκευή γνωστοποίησε στους υπαλλήλους ότι οι γραμματείες αναστέλλουν την λειτουργία τους, χωρίς όμως να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Έτσι οι ασφαλισμένοι με απογοήτευση και οργή πληροφορούντο ότι δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν κανένα ραντεβού με φυσική παρουσία παρά μόνο τηλεφωνικά… με την ανάλογη φυσικά χρέωση, αφού από αρχές Αυγούστου ήδη το γνωστό 184 καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με τρία διαφορετικά νούμερα… και πιο «τσουχτερό κόστος», μιας και πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούν στους σχετικούς αριθμούς προκειμένου να κλείνουν τα τηλεφωνικά ραντεβού τους στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελευταία ελεύθερη πτώση ήταν μοιραία



Τραγικό τέλος για έγκυο λάτρη της περιπέτειας.

Η Βιολέτα Ρόσλαν λάτρευε τις ελεύθερες πτώσεις. Έλεγε πώς μόνο τότε ένιωθε πραγματικά ζωντανή και πως έβρισκε την φυσιολογική ζωή «βαρετή». Όταν έμαθε πως ήταν έγκυος αποφάσισε να εγκαταλείψει τα παράτολμα άλματα.

Θέλησε να κάνει μία τελευταία πτώση με αλεξίπτωτο, από το αγαπημένο της σημείο: τον γκρεμό via Ferrata στην Ελβετία.
Αυτό το άλμα, όμως, ήταν το μοιραίο. Το αλεξίπτωτο της 37χρονης Σουηδέζας δεν άνοιξε ποτέ και βρέθηκε αβοήθητη να πέφτει προς το θάνατο από ύψος 300 μέτρων.

Ο φίλος της και πατέρας του παιδιού που θα αποκτούσε έκανε το άλμα μαζί της και είδε την τραγωδία καρέ-καρέ.
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για την Βιολέτα. Μετά το συμβάν, τόσο ο σύντροφός της όσο και η μητέρα της είπαν ότι είχαν άσχημο προαίσθημα και δεν ήθελαν να την αφήσουν να πηδήξει. Όμως εκείνη δεν άκουγε κανέναν και έλεγε ότι ήθελε, για τελευταία φορά, να νιώσει αυτή τη μοναδική έκρηξη αδρεναλίνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων



Σε όλα τα φαρμακεία εκτός της Αττικής.

Φάρμακα με πίστωση θα χορηγούν ξανά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία της χώρας, με εξαίρεση τα φαρμακεία που λειτουργούν στην Αττική.

Η κίνηση του υπουργείου Υγείας να εξοφλήσει τις οφειλές του Ιουνίου αντιμετωπίστηκε θετικά από τους φαρμακοποιούς, φαίνεται, όμως, ότι δεν έπεισε τους φαρμακοποιούς της Αττικής.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, θα συνεχίσουν επ' αόριστον τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές που έχει ο ΕΟΠΥΥ από το 2011 και να οριστεί πλήρες χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των οφειλών του 2012.

Κρίσιμα ζητήματα για τους φαρμακοποιούς παραμένουν η πίστωση των εταιρειών προς τα φαρμακεία, ο συμψηφισμός των χρεών και η ρύθμιση των παλαιών χρεών. Όπως επισημάνθηκε στη Γενική Συνέλευση για τα θέματα αυτά οι φαρμακοποιοί εμμένουν, ζητούν την επίλυση τους και θα αποτελέσουν το αντικείμενο του διαλόγου με το υπουργείο Υγείας στις επόμενες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ-«Κλείδωσαν» οι μειώσεις


Μείωση του εφάπαξ που μπορεί να φτάσει έως και το 83% προβλέπει το τελικό σχέδιο τηςκυβέρνησης για 22 συνολικά ταμεία πρόνοιας.

Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι παίρνουν διπλό εφάπαξ (καθώς το υψηλότερο ποσό θα περικοπεί κατά 50%), ενώ ειδική εισφορά θα καταβάλουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη με αυξημένο βοήθημα.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει την τελική ρύθμιση για τις μειώσεις στα εφάπαξ, οι οποίες θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Το άρθρο που είναι ήδη έτοιμο περιλαμβάνει πέντε διατάξεις για το εφάπαξ, με βασικότερη αυτή που προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος.

Η τελική ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1.94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ.

Στους μεγάλους χαμένους είναι οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41.52% έως και 63.91%.



Διαβάστε περισσότερα...