Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ανθρωπιά κόστους 100.000 ευρώ





Αθήνα

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Αναρωτιόμαστε ωστόσο τι θέλει να κρατήσει και τι να πετάξει αυτή η Ελλάδα για να προχωρήσει στο μέλλον;»

Το παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται σε κείμενο που συνυπογράφουν φορείς και προσωπικότητες του εξωτερικού στην ύστατη (και τελικά μάταιη) προσπάθειά τους να σώσουν το ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Emotion Pictures που μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, πέρσι καταργήθηκε.

Τι εστί Emotion Pictures; Ένα φεστιβάλ τριών ημερών προσηλωμένο σε ταινίες που πραγματεύονται κάθε μορφής αναπηρία.

Πόσο κόστιζε το Emotion Pictures; 100.000 ευρώ.

Που πήγαιναν αυτά τα λεφτά;
α) στην ίδια την διοργάνωση: ενοικίαση και αποστολή κοπιών, καλεσμένοι από το εξωτερικό, λειτουργικά έξοδα.
β) στην μετέπειτα παρουσίασή του με προβολές σε 3.000 σχολεία ανά την Ελλάδα.
γ) στα αντίτυπα του εκπαιδευτικού πακέτου που ταχυδρομούνταν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
δ) στην ακουστική περιγραφή για τους τυφλούς και στην νοηματική περιγραφή για τους κωφούς.
ε) στα workshop που διοργανώνονταν σε ημερίδες και πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα.

Σημειωτέον, το φεστιβάλ είχε εξασφαλίσει δωρέαν στέγη στο Μουσείο Μπενάκοι ενώ 800 δήμοι ανά την Ελλάδα το στήριξαν από την πρώτη στιγμή.

Εν ολίγοις γινόταν μια υγιής προσπάθεια για την αναπηρία.

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι γινόταν στην Ελλάδα. Οπότε έπρεπε να καταστραφεί. Τα 100.000 ευρώ του κόστους του, τα ψίχουλα δηλαδή, έπρεπε να πάνε κάπου αλλού. Ποιός ξέρει που. Τελικά μπορεί στην Ελλάδα κάποιοι να πιστεύουν ότι οι ανάπηροι δεν έχουν δικαίωμα στην Τέχνη. Γιατί εμένα κάτι τέτοιο μου βρωμά.

Και για όσους πιστέψουν ότι μπορεί να υπερβάλλω για την καλή δουλειά του Emotion ας μπουν στην ιστοσελίδα του (www.emotionpicturesfestival.com) για να δουν ηθοποιούς όπως ο Ντάνιελ Ντέι Λούις και σκηνοθέτες όπως ο Βιμ Βέντερς και ο Ντάνι Μπόιλ να στέλνουν συγχαρητήρια στην καλλιτεχνική διευθύντριά του, κυρία Μαίρη Παπαλιού για την δουλειά της. «Δεν ζούμε χωριστά, δεν μας χωρίζει ένας γυάλινος τοίχος» λέει χαρακτηριστικά ο Ντέι Λούις. «Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό και σας είμαι ευγνώμων».

Κούνια που σε κούναγε Ντάνιελ. Για την Ελλάδα μιλάς...



Διαβάστε περισσότερα...

«Φιλική Πόλη για τα Άτομα με Κινητικές Δυσκολίες»





Τα άτομα με αναπηρία που ζουν και κυκλοφορούν στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει μια πόλη να είναι αφιλόξενη και μη προσβάσιμη. Για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος Τυφλών Ελλάδος, ο Σύλλογος Παραολυμπιονικών «Σπάρτακος» και η ειδική παιδαγωγός Βασιλική Τσιρίμπα, διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια ξεχωριστή εκδήλωση, για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του εθελοντικού project «Φιλική Πόλη για τα Άτομα με Κινητικές Δυσκολίες». Στόχος, η ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πόλη φιλική και, παράλληλα, να διαδοθούν και να συνεχιστούν οι προσπάθειες και δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

* Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΡΙΜΠΑ, ειδική παιδαγωγός, διοργανώτρια του project, μίλησε σήμερα στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Καλημέρα Αθήνα», με τις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων. Στη δημοσιογράφο Γεωργία Μπόχτη, μεταξύ άλλων, είπε:

«Εργάζομαι σε δημόσιο σχολείο, με παιδιά που έχουν διάφορα σύνδρομα - αυτισμό, Down, ψυχώσεις. Προσωπικά, έχω βίωμα από ένα ατύχημα που είχα στο παρελθόν και χρειάστηκε να κυκλοφορώ με καροτσάκι, με πατερίτσες. Η πόλη ήταν εντελώς απρόσιτη και οι άνθρωποι, παρόλο που ήθελαν να βοηθήσουν, παρατηρούσα ότι έρχονταν σε μια αμηχανία και δεν ήξεραν τον τρόπο. Έτσι, δημιούργησα αυτό το project, με σκοπό να έρθουν σε επικοινωνία οι πολίτες με ανθρώπους που είναι τυφλοί, είναι σε καροτσάκια και να είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί τους, να ξέρουν πώς μπορούν να τους βοηθήσουν και να δράσουμε όλοι, ως προς το να γίνει φιλική η πόλη μας. Δηλαδή, επτακόσιοι μαθητές από σχολεία της Καλλιθέας, αρχικά έκαναν δράσεις, μοίρασαν φυλλάδια στους ανθρώπους με το πώς μπορούν να βοηθήσουν, αν δουν έναν τυφλό στο δρόμο ή με καροτσάκι. Κατέγραψαν τι χρειάζεται να γίνει σε κάποια τετράγωνα γύρω από το σχολείο τους και τα στείλαμε στο Δήμο, πώς μπορούν να προστατευθούν τα πλακάκια τυφλών ή ράμπες από κάποιους που παρκάρουν κ.λπ. Και υπάρχει και ένας νόμος που έχει ψηφιστεί, ώστε και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια να είναι προσβάσιμα, αλλά και τα κτίρια. Παρόλα αυτά, δεν λειτουργεί, γιατί δεν έχει δοθεί καταληκτική ημερομηνία. Και υπάρχει μια προσπάθεια προς αυτό, δηλαδή όλοι οι πολίτες να πούμε, ότι "θα θέλαμε να δοθεί μια καταληκτική ημερομηνία, κάνουμε τις δράσεις από την πλευρά μας με τις δυνατότητες που έχουμε και θα θέλαμε να περάσει και ο νόμος και έτσι να γίνουν φυσικά τα πράγματα"... Θέλουμε να γίνει σε όλη την Αθήνα αυτό. Και στο κέντρο και στις γύρω περιοχές».

* Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΥΣΘΕΝΗ, μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Έχω τελειώσει τη Νομική Αθηνών, με ειδίκευση στο μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου. Μου αρέσει ο εθελοντισμός και γενικότερα δραστηριοποιούμαι στο χώρο της αναπηρίας, στο χώρο των ατόμων με προβλήματα σαν το δικό μας, γι΄αυτό και υποστήριξα το συγκεκριμένο project. Τους τελευταίους μήνες -από το Δεκέμβρη-, είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κινητοποίησης των εφήβων -δηλαδή, παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου-, στην Καλλιθέα, έτσι ώστε να προβούν σε δράσεις, προκειμένου -καταρχήν- η πόλη της Καλλιθέας, αλλά στη συνέχεια και άλλοι Δήμοι, όπως της Αθήνας, να γίνουν προσβάσιμοι στα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έτσι, λοιπόν, κάναμε κάποιες ομιλίες στα σχολεία. Κατάλαβα, ότι τα παιδιά θέλουν να τους πεις τι πρέπει να κάνουν. Δεν είναι ότι αδιαφορούν πλήρως, απλά θέλουν ένα κίνητρο. Νομίζω, ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι τώρα στην κοινωνία, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση κιόλας, από τα χρόνια που τα παιδιά, με τις προσλαμβάνουσες εικόνες, όσο περισσότερα ακούν και μαθαίνουν, τόσο περισσότερο βίωμα τούς γίνεται. Και, μεγαλώνοντας, ωριμάζει η ιδέα μέσα τους και μπορεί, πραγματικά, να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, μέσα ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Πετυχημένοι οι “διερμηνείς” ανάμεσα στους μετανάστες ασθενείς και το ΕΣΥ





Ένα χρόνο έκλεισε με επιτυχία το πρόγραμμα διαπολιτισμικής μεσολάβησης στην υγεία, χάρη στο πολύγλωσσο προσωπικό νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται επιτυχημένα από τον περασμένο Μάϊο σε 21 νοσοκομεία, 16 των Αθηνών και 5 της Θεσσαλονίκης, απασχολεί συνολικά 109 εξειδικευμένους εργαζόμενους από 25 εθνικότητες που μιλούν 35 γλώσσες και θα διαρκέσει ένα ακόμα περίπου τρίμηνο.

Η λειτουργία του εστιάζει στην αξία της Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης στην υγεία, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη επαφή και αποτελεσματική επικοινωνία των μεταναστών με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητές τους.

Οι 109 ειδικά εκπαιδευμένοι "διαπολιτιστικοί μεσολαβητές", έχουν παρακολουθήσει 120 ώρες εκπαίδευσης ώστε να μάθουν τα απαραίτητα για το ελληνικό σύστημα υγείας γενικότερα και λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας, ανάμεσα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μετανάστες. Έχουν επιλεγεί από το χώρο της υγείας, των μεταναστών και της ασθένειας και από αυτούς 21 άτομα είναι συντονιστές, ενώ 10 είναι επόπτες από ΜΚΟ για την καλή λειτουργία του νέου θεσμού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε συνεργασία με τη "ΔΙΑΣΤΑΣΗ" Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών με χρηματοδότηση κοινοτικών (75%) και εθνικών πόρων (25%).

Παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ από τον κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, Γιάννη Κυριόπουλο, την επιστημονική υπεύθυνο του προγράμματος, δρα Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου, τον πρόεδρο της ΔΙΑΣΤΑΣΗ, Γιάννη Παπαδημητρίου, τη διοικήτρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Όλγα Οικονόμου, καθώς και εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Εντάχθηκε στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, το οποίο θα απορροφήσει 3 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για μικτές δράσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες ή εν μέρει και από τις κοινότητες των μεταναστών, όπως δείχνουν τα ενθαρρυντικά παραδείγματα της γειτονικής Ιταλίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Το Πέτρινο» του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου ( ΚΔΑΠ ΜΕΑ « Το Πέτρινο»), απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά και να ασχοληθούν με το τομέα της ειδικής αγωγής.
Στο κέντρο μπορούν να απευθυνθούν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, προσφέροντας πολύτιμη εργασία σε ένα δημιουργικό χώρο, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία του κέντρου.


Το πρόγραμμα εθελοντισμού θα πραγματοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργίας του κέντρου (15/6/2011 -29/7/2011).

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις και συστατικές επιστολές.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
210 4839034
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ

ΝΤΕΝΙΑ ΛΟΥΚΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Πηγή μολύνσεως οι βουβουζέλες



Οι βουβουζέλες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους φιλάθλους του Μουντιάλ, όχι μόνο προκάλεσαν ηχορρύπανση αλλά ενδέχεται και να βοήθησαν στην εξάπλωση ασθενειών, σύμφωνα με τους ειδικούς.Ένα γρήγορο φύσημα της βουβουζέλας προκαλεί την εκτόξευση σάλιων, όπως και στο φτέρνισμα, με ταχύτητα 4 εκατ. σταγονίδια το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού PLoS One.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.


Οι διοργανωτές εξετάζουν αν θα τις επιτρέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η καθηγήτρια Ρουθ ΜακΝέρνεϊ, που πραγματοποίησε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι το έθιμο της Βουβουζέλας δεν πρέπει να απαγορευτεί. “Ακριβώς όπως με το βήχα ή φτέρνισμα, πρέπει να ληφθεί δράση για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών και οι άνθρωποι με λοιμώξεις πρέπει να συμβουλεύονται να μη φυσούν βουβουζέλες κοντά σε άλλους”, δήλωσε.

Η ομάδα της μελέτησε το κίνδυνο της βουβουζέλας, χρησιμοποιώντας συσκευή λέιζερ που μέτρησε πόσες σταγόνες παράχθηκαν από οκτώ εθελοντές με το όργανο.

Κατά μέσο όρο, 658.000 σωματίδια του πνεύμονα ή αερολύματα ανά λίτρο αέρα εξήχθησαν από τις βουβουζέλες.

Συγκριτικά, όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να φωνάξουν, εκτόξευσαν μόλις 3.700 σωματίδια ανά λίτρο.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για άνοια και Αλτσχάιμερ ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα




Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν οι ηλικιωμένοι που πίνουν ένα ποτηράκι κρασί ή άλλο αλκοόλ τη μέρα.Σύμφωνα με ερευνητές του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας του Μανχάιμ παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περίπου 3.200 εθελοντές συνταξιούχους, άνω των 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Στην πορεία οι 217 από τους συνταξιούχους έπαθαν άνοια.

Όπως διαπίστωσαν οι Γερμανοί επιστήμονες, οι συνταξιούχοι που έπιναν αλκοόλ με μέτρο είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή 2011 - Η διαδικασία τελείωσε. Εσείς απογραφήκατε;



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oλοκληρώθηκε η Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011
Αθήνα, 25 Μαΐου 2011 – Ολοκληρώθηκε εχθές η Γενική Απογραφή Πληθυσμού — Κατοικιών
2011, που είχε προγραμματισθεί να διενεργηθεί από 10 έως 24 Μαΐου 2011. Η Γενική Απογραφή διεξήχθη με συνέντευξη σε κάθε νοικοκυριό, ενώ για πρώτη φορά φέτος διήρκησε 
15 ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να απογραφούν, στο χρόνο που ήταν βολικός για αυτούς, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Απασχολήθηκαν συνολικά 53.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες σαν ιδιώτες συνεργάτες, καθώς και 700 στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός του Ιουνίου. Η Γενική Απογραφή διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι απολύτως εμπιστευτικά. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόνο με τη μορφή συγκεντρωτικών, ανωνυμοποιημένων στατιστικών πινάκων. 

Ο κος Ανδρέας Β. Γεωργίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δήλωσε σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας: «Η διαδικασία της Γενική Απογραφής με συνέντευξη σε κάθε νοικοκυριό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι κάτοικοι της Χώρας σε πολύ υψηλά ποσοστά συνεργάστηκαν με τους απογραφείς. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ευχαριστεί θερμά όλους τους κατοίκους της Χώρας που άνοιξαν την πόρτα τους και βοήθησαν με τη συνεργασία τους στην καταγραφή του πληθυσμού της Χώρας και στην συγκέντρωση όλων
των απαραίτητων στοιχείων».

Επειδή μπορεί να υπήρξαν κάτοικοι που δεν κατάφεραν να απογραφούν για διαφόρους
λόγους, όπως ότι έλειπαν για όλο το διάστημα των 15 ημερών της Απογραφής από τη Χώρα, μόνο για τις επόμενες τρεις ημέρες θα μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο της Γενικής Απογραφής που αντιστοιχεί στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για να απογραφούν.
Υπάρχουν 110 τέτοια γραφεία Απογραφής στη Χώρα και οι διευθύνσεις τους παρέχονται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/nws_grafeia.pdf

Οι ενδιαφερόμενοι επίσης μπορούν να πληροφορηθούν τη διεύθυνση του γραφείου
Απογραφής της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους επικοινωνώντας με το 2131352138-40 η
από την ιστοσελίδα της Γενικής Απογραφής www.apografi2011.gr.

Οι ώρες λειτουργίας των γραφείων Απογραφής τις επόμενες τρεις ημέρες θα είναι: Τετάρτη 25 Μαΐου από 8πμ έως 8μμ, Πέμπτη 26 Μαΐου από 8πμ έως 8μμ και Παρασκευή 27 Μαΐου από
8πμ έως 3μμ.

Πληροφορίες για την Ελληνική Στατιστική Αρχή: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι μια ανεξάρτητη Αρχή που απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας,  καθώς και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.  Η λειτουργία της υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων.  

Περισσότερες
Πληροφορίες για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μπορείτε να βρίσκετε στο www.statistics.gr 
Πληροφορίες για το συντάκτη: 

Γραφείο Προέδρου
Ευαγγελία Καλού
213-135-2222, 210- 4822705, 210-4822720 
ekalou@statistics.gr
grampro@statistics.gr

Ελένη Δημητρακοπούλου
213-135-2224 
210 4822705, 210 4822720 
elenidim@statistics.gr 
elstat@statistics.gr


Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

46η συνάντηση Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος

Η ηπατίτιδα C (HCV λοίμωξη) είναι ένα αιματογενώς μεταδιδόμενο λοιμώδες νόσημα του ήπατος. Εκτιμάται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από HCV λοίμωξη και ότι ετησίως προσβάλλονται τρία έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

Τελικά δεδομένα από τη δοκιμή REALIZE παρουσιάστηκαν στην 46η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (EASL) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτά, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών στους οποίους είχε αποτύχει προηγούμενη θεραπεία της χρόνιας HCV λοίμωξης με γονότυπο 1 πέτυχαν «σταθερή» ιολογική ανταπόκριση (SVR) με θεραπευτικά σχήματα που περιελάμβαναν τελαπρεβίρη, διάρκειας 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με την τρέχουσα πρότυπη θεραπεία χορήγησης πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας




Υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που φέτος θα εορταστεί για τρίτη συνεχή χρονιά στις 25 Μαΐου 2011, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση με τις εξής δράσεις:Επιστημονική Ημερίδα αύριο Κυριακή 22 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Ιλισός) στις 11.00 π.μ. με ομιλητές τους:


* Κλημεντίνη Καραγεωργίου, νευρολόγο, MD., PhD, διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με θέμα: «Υπάρχουν νεότερα δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση;» και

* Dr. Θάνο Ασκητή, νευρολόγο-ψυχίατρο, διδάκτορα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, με θέμα: «Διαταραχές σεξουαλικής δραστηριότητας σε άνδρες και γυναίκες με ΣΚΠ».

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 ο ΣΑμΣΚΠ θα λειτουργεί στην πλ. Συντάγματος περίπτερο, από τις 9.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, που θα πλαισιώνεται από εθελοντές και επιστήμονες. Στους πολίτες θα μοιράζεται τρίπτυχο έντυπο για την MS DAY 2011 που θα περιέχει πληροφορίες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και για το Σύλλογο. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

Στόχος η ευαισθητοποίηση

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτήν τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδειατροφή στο Δήμο Γαλατσίου

Ο Δήμος Γαλατσίου συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ και διοργανώνει μία πρωτότυπη εκδήλωση γύρω από την «Απλή, Υγιεινή και Οικονομική Διατροφή».

Μικροί και μεγάλοι δημότες είναι καλεσμένοι σήμερα Σάββατο, από τις 10:00 έως τις 13:00, στο Αλσος Βεΐκου σε μία πρωτότυπη εκδήλωση με ενδιαφέρουσες ομιλίες, παιχνίδια, εργαστήρια μαγειρικής και πολλές εκπλήξεις! Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα εργαστήρι δημιουργικής μαγειρικής, με επίκεντρο το ασβέστιο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αυτοκτονώ – Δεν αντέχω τις συνέπειες της κρίσης»



Ένα σημείωμα -κι αυτό όχι πάντα- και μετά ένα τέλος διαφορετικό, πολύ πιο σκληρό και τραγικό. Η επιλογή ενός ανθρώπου να σχεδιάσει και να εκτελέσει το θάνατό του αφήνει πίσω της βασανιστικά ερωτήματα, κάποιες φορές κρυμμένα μυστικά και, οπωσδήποτε, πολύ πόνο. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι μία αυτοκτονία επηρεάζει δραματικά τις ζωές τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Στην ελληνική κοινωνία, η αυτοκτονία παραμένει ταμπού, στιγματίζει οικογένειες, κρατάει τα στόματα κλειστά. Αναγκάζει ακόμη και τους ιατροδικαστές να αναφέρουν στο πιστοποιητικό θανάτου τη φράση «περαιτέρω έρευνα» και όχι “αυτοκτονία”, προκειμένου η Εκκλησία να ενταφιάσει τους αυτόχειρες.

Ελλάδα 2011. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι στατιστικές αλλάζουν, χωρίς αμφιβολία, αρνητικά. Στις πρώτες αιτίες της αυτοκτονίας αναφέρονται, πλέον, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.Μέσα στον προηγούμενο χρόνο, ο αριθμός των αυτοκτονιών, εξαιτίας οικονομικών χρεών ή ανεργίας, σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναζητούμε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας, το 2010 είχαμε περίπου 500 αυτοκτονίες και 150 το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σε αυτές, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται όσες καταγράφονται ως θανατηφόρα τροχαία, αφού αυτός ο αριθμός παραμένει άγνωστος. Οι αυτόχειρες είναι, κυρίως, άνδρες ηλικίας 40-50 ετών.

Κι ένα άλλο στοιχείο. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» (http://www.klimaka.org.gr/), προσφέρει (μεταξύ άλλων) υπηρεσίες ψυχικής υγείας με στόχο να προλαμβάνει τις αυτοκτονίες. Στη γραμμή 1018, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, τα τηλεφωνήματα των ατόμων με αυτοκτονικό ιδεασμό από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί. Κάποιες μέρες, τα τηλεφωνήματα ξεπερνούν τα 40, ενώ το 17% από αυτά προέρχονται από την Κρήτη.

Πριν από δέκα μέρες με την εκπομπή «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα, ταξιδέψαμε στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Για πρώτη φορά, μίλησαν στην κάμερα οικογένειες που θρήνησαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας μιας αυτοκτονίας. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν απαγχονισμένοι, κάποιοι αυτοπυροβολήθηκαν, κάποιοι άλλοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό τους και κάηκαν μέσα σε αυτό.

Ο τρόπος, όσο τραγικός κι αν ακούγεται, έχει τη λιγότερη σημασία. Αυτό που προβληματίζει είναι η αιτία που τους οδήγησε εκεί. Οι περισσότεροι ήταν μικροί επιχειρηματίες που τους πίεζαν τα χρέη ή άνεργοι που απελπίστηκαν να αναζητούν δουλειά και οδηγήθηκαν σ’ αυτό το αδιέξοδο. Σήμερα, οι οικογένειές τους αναζητούν αιτίες και ψάχνουν να βρουν ένα δίκιο. Σε κάποιες περιπτώσεις καταγγέλλουν τη δράση τοκογλυφικών κυκλωμάτων και μηνύουν “ηθικούς αυτουργούς”.

Οι ψυχίατροι λένε πως οι άνθρωποι που αυτοκτονούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σπάνια φανερώνουν κάποια σημάδια. Συνήθως μέχρι και την τελευταία μέρα δείχνουν ότι η ζωή τους κυλάει φυσιολογικά. Μπορεί, λοιπόν, να προληφθεί η αυτοκτονία; Το “κλειδί”, απαντούν οι ειδικοί, βρίσκεται στην επικοινωνία. Αν εκείνοι που σκέφτηκαν ως διέξοδο την αυτοκτονία, είχαν ζητήσει τη βοήθεια κάποιου φίλου τους και είχαν μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά τους, τότε πολλές αυτοκτονίες θα είχαν αποτραπεί. Με δυο λόγια, όσο η επικοινωνία απουσιάζει από τη ζωή μας, τόσο κάποιοι άνθρωποι θα οδηγούνται σε ακραίες ενέργειες. Μήπως είναι καιρός να προβληματιστούμε;


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους



Οι νευροενδοκρινείς όγκοι προκύπτουν από κύτταρα που μπορούν να παράγουν και να εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και τους πνεύμονες.Για παράδειγμα, οι προχωρημένοι καρκινικοί όγκοι είναι ένας τύπος νευροενδοκρινούς όγκου που συχνά ξεκινά από τη γαστρεντερική οδό ή τους πνεύμονες. Ενας άλλος, σχετικά σπάνιος τύπος, είναι οι παγκρεατικοί ΝΕΤ που καλούνται συχνά όγκοι κυττάρων των νησιδίων και οι επιλογές θεραπείας τους είναι περιορισμένες όταν διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε προσφατα την ουσία everolimus για ασθενείς με παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤ), οι οποίοι είναι μη εγχειρήσιμοι, προχωρημένοι σε τοπικό επίπεδο ή μεταστατικοί - που εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου. Η έγκριση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπεία για το συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Η έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα Φάσης ΙΙΙ της μελέτης RADIANT-3 (RAD001 In Advanced Neuroendocrine Tumors), τα οποία καταδεικνύουν ότι το everolimus υπερδιπλασίασε το διάμεσο χρόνο επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου (από 4,6 σε 11,0 μήνες), ενώ μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 65% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους προχωρημένου σταδίου.

«Η έγκριση του everolimus από τον FDA αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με παγκρεατικούς ΝΕΤ προχωρημένου σταδίου», αναφέρει ο δρ James Yao, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

«Οι ασθενείς θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί ότι καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου και μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου».


Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας, μια πραγματική μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα σε όλον τον κόσμο πάσχουν από υπέρταση, ενώ το 2005 ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύριο.


Η υπέρταση προσβάλλει περίπου το 25%-30% του ενήλικου πληθυσμού και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία, οπότε οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν υπέρταση. Με βάση τα διεθνή στοιχεία υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και τα όργανα του οργανισμού. Οι υπερτασικοί ασθενείς εμφανίζουν συχνότερα έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια. Πριν από περίπου μισό αιώνα δεν υπήρχαν φάρμακα για την υπέρταση. Σήμερα όμως έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα από 100 φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι με τα αντιυπερτασικά φάρμακα μειώθηκαν τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή ανεπάρκεια στο μισό και όλες οι άλλες βλάβες περιορίστηκαν σημαντικά. Δεν υπάρχει λοιπόν σήμερα καμία αμφιβολία ότι οι ασθενείς που έχουν υπέρταση πρέπει να θεραπεύονται.

Στους άρρωστους με υπέρταση η πίεση πρέπει να είναι κάτω από 140 mmHg η συστολική και κάτω από 90 mmHg η διαστολική (όπως λέει ο λαός, κάτω από 14 η μεγάλη και κάτω από 9 η μικρή). Στους αρρώστους μάλιστα που έχουν μεγάλο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, η πίεση πρέπει να είναι κάτω από 130/80 mmHg (κάτω από 13 με 8). Τέτοιοι άρρωστοι είναι αυτοί που εκτός από υπέρταση έχουν διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για να ελαττωθεί η πίεση στα επίπεδα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να πάρουν 2 ή 3 φάρμακα. Εχει φανεί ότι για να ρυθμιστεί η πίεση, ο 1 στους 3 ασθενείς χρειάζεται ένα φάρμακο, ο 1 στους 3 χρειάζεται δύο φάρμακα και ο 1 στους 3 χρειάζεται τρία ή περισσότερα φάρμακα.

Οι υπερτασικοί πρέπει να παίρνουν φάρμακα για όλη τους τη ζωή. Οι περισσότεροι μάλιστα (περίπου 8 στους 10) έχουν και άλλες ασθένειες και πρέπει να παίρνουν φάρμακα και γι' αυτές. Ετσι συχνά, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, παίρνουν πάνω από 10 φάρμακα την ημέρα. Για το λόγο αυτό πολλοί άρρωστοι δυσανασχετούν, κουράζονται από το μεγάλο αριθμό των φαρμάκων και συχνά τα σταματούν. Σε μια μεγάλη μελέτη στην Ιταλία, σε πάνω από μισό εκατομμύριο υπερτασικούς, βρέθηκε ότι οι μισοί υπερτασικοί σταματούν τα φάρμακά τους. Μάλιστα, οι περισσότεροι σταματούν τα φάρμακα ήδη από τους πρώτους 6 μήνες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην Ελλάδα στην καθημερινή κλινική πράξη.

Χάπια δύο σε ένα

Για το λόγο αυτό υπάρχουν φάρμακα που έχουν μέσα σε ένα χάπι δύο ουσίες. Ο υπερτασικός λοιπόν παίρνει ένα μόνο χάπι και είναι σαν να παίρνει δύο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο απλή η φαρμακευτική αγωγή, οι άρρωστοι συμμορφώνονται πιο εύκολα και συνεχίζουν να παίρνουν τα φάρμακα. Εχει βρεθεί ότι όταν υπάρχουν δύο φάρμακα σε ένα χάπι, η συμμόρφωση των ασθενών αυξάνεται κατά 25%. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς περισσότεροι ασθενείς παίρνουν τελικά τα φάρμακά τους και έτσι θα γλιτώσουν το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα. Οσο λιγότερα είναι τα φάρμακα που παίρνει ένας ασθενής τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να κάνει λάθος. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους και μπορεί να μη βλέπουν πολύ καλά, έχουν μεγάλο κίνδυνο να κάνουν λάθος στη φαρμακευτική θεραπεία. Τα λάθη στη λήψη φαρμάκων είναι υπεύθυνα για μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών, ακόμη και θανάτων. Συνεπώς, η απλοποίηση στη λήψη των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική. Ενας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος. Τα φάρμακα που είναι «2 σε 1» είναι πιο φτηνά απ' ό,τι όταν είναι ξεχωριστά το κάθε φάρμακο. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τον άρρωστο που πληρώνει μικρότερη συμμετοχή όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση, το θέμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας.

Τα πλεονεκτήματα αυτά οδήγησαν στη δημιουργία φαρμάκων «3 σε 1». Δηλαδή, το ένα χάπι περιέχει τρεις ουσίες και έτσι όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράφηκαν γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας αυτής. Εκτός όμως από τα προηγούμενα πλεονεκτήματα, το χάπι αυτό έχει και δύο επιπλέον πλεονεκτήματα. Πρώτον, συνδυάζει τρεις ουσίες από τις καλύτερες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων. Η μία ουσία είναι η βαλσαρτάνη που ανήκει στους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ.

Πρόκειται για νεότερα αντιυπερτασικά φάρμακα, που έχουν τις λιγότερες παρενέργειες και γι' αυτό η χρήση τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ιδιαίτερα η βαλσαρτάνη έχει αποδείξει σε μεγάλες μελέτες ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη σε πολλές κατηγορίες ασθενών, όπως σε αρρώστους με υπέρταση, με καρδιακή ανεπάρκεια και μετά από έμφραγμα. Η άλλη ουσία που περιέχεται είναι η αμλοδιπίνη, ένας ανταγωνιστής ασβεστίου που είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο αντιυπερτασικό φάρμακο παγκοσμίως. Τέλος, η τρίτη ουσία που περιέχεται είναι η υδροχλωροθειαζίδη, ένα διουρητικό το οποίο είναι απαραίτητο για τους αρρώστους που έχουν υπέρταση που ρυθμίζεται δύσκολα.

Συμπερασματικά, οι νέοι συνδυασμοί φαρμάκων «3 σε 1» έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Απλοποιούν τη λήψη των φαρμάκων και αυξάνουν τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας αυτής κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και είναι κατάλληλο για αρρώστους που παίρνουν ήδη δύο φάρμακα και δεν ρυθμίζεται η πίεση, καθώς και για αρρώστους που παίρνουν πάνω από 3 φάρμακα και θέλουν να απλοποιήσουν τη θεραπεία.

Τι είναι υπέρταση ή πίεση;

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που εξασκεί το αίμα καθώς κυκλοφορεί στα τοιχώματα των αγγείων.

Υπερτασικοί είναι αυτοί στους οποίους η πίεση είναι υψηλή. Είναι σημαντικό οι υπερτασικοί ασθενείς να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την πίεσή τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν μείωση στα φυσιολογικά επίπεδα >140/90 ή και χαμηλότερα όταν υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί;

Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης συνήθως αναφέρονται με δύο αριθμούς:

*Το πρώτο νούμερο της αρτηριακής πίεσης καταγράφει την πίεση του αίματος στα αγγεία όταν η καρδιά συσπάται για να στείλει μια νέα ποσότητα αίματος στα αγγεία. Ο γιατρός αναφέρει αυτή τη μέτρηση σαν συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση).

*Το δεύτερο νούμερο της αρτηριακής πίεσης καταγράφει την πίεση του αίματος στα αγγεία όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο παλμούς. Ο γιατρός αναφέρει αυτή τη μέτρηση σαν διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή πίεση).

Ατομα με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης είναι:

*Οσοι έχουν στενούς συγγενείς (πατέρα, μητέρα, αδέλφια) υπερτασικούς

*Ανδρες πάνω από 55 χρόνων

*Γυναίκες πάνω από 65 χρόνων

*Γυναίκες σε εμμηνόπαυση

*Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά

*Ανθρωποι που δεν ασκούνται/ δεν κινούνται αρκετά

*Καπνιστές

*Παχύσαρκοι

*Οσοι παρουσιάζον υψηλή χοληστερόλη

*Διαβητικοί


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία κακοήθων όγκων




Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα χρησιμοποιούνται από το 1988, έτος της πρώτης επιτυχημένης χρήσης, για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος και κακοήθων όγκων. Στις ασθένειες του αίματος περιλαμβάνονται οι λευχαιμίες και οι κληρονομικές παθήσεις.

Η θεραπεία των συμπαγών κακοήθων όγκων της παιδικής ηλικίας (οστών, νευρικού συστήματος, λεμφωμάτων) γίνεται με τη χρήση κυττάρων του ίδιου του παιδιού.

Η ετήσια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά είναι 130 ανά εκατομμύριο, άρα η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί λευχαιμία ή καρκίνο μέχρι την ηλικία των 16 ετών είναι 1/500 και περίπου για ένα από τα τέσσερα παιδιά απαιτείται αιμοποιητική μεταμόσχευση (Smith et al 2002, Principles and Practice of Pediatric Oncology, 4th edition Philadelphia ΡΑ Lippincott). Η πιθανότητα χρήσης του μοσχεύματος διπλασιάζεται αν υπολογίσει κανείς και τους συγγενείς εξ αίματος που μπορεί να κάνουν χρήση του μοσχεύματος.

Για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, η μελέτη του Al Gratwohl και συν. το 2010 από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας έδειξε ότι η οικογένεια βοήθησε στο 98,6% των μεταμοσχεύσεων και η δημόσια τράπεζα στο 1,4%, ενώ για τη θεραπεία των λεμφωμάτων η οικογένεια χορήγησε το 94,3% των μοσχευμάτων.

Το 2006, σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν 17.049 μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με όλους τους τύπους των λευχαιμιών. Στις 15.210 (89%) περιπτώσεις έγιναν αλλογενείς μεταμοσχεύσεις και στις 1.839 (11%) αυτόλογες.

Από τις 15.210 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις οι 8.122 (53,5%) πραγματοποιήθηκαν με βλαστοκύτταρα που προήλθαν μέσα από την οικογένεια και οι 7.088 (46,5%) από δημόσια τράπεζα. Αρα στην περίπτωση των λευχαιμιών το 2006, η οικογένεια χορήγησε το 58,5% των μοσχευμάτων και η δημόσια τράπεζα το 41,5%.

Μεταλλάξεις


Ο καρκίνος, όπως και η λευχαιμία, εκδηλώνονται έπειτα από μία σειρά μεταλλάξεων στα κύτταρα, η οποία τελικά καταλήγει σε καρκινογένεση. Για την εκδήλωση της λευχαιμίας απαιτούνται δύο συνεχείς μεταλλάξεις. Η πρώτη μετάλλαξη για την εκδήλωση της λευχαιμίας οδηγεί στη δημιουργία και στην κυκλοφορία στο αίμα των προλευχαιμικών κλώνων.

Εάν λοιπόν η μετάλλαξη συμβεί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου πριν από τη γέννηση τότε και στο αίμα του ομφάλιου λώρου θα κυκλοφορούν προλευχαιμικοί κλώνοι. Από τις 100 περιπτώσεις παιδιών με προλευχαιμικούς κλώνους τελικά μόνο ένα παιδί θα προχωρήσει στη δεύτερη μετάλλαξη και θα αναπτύξει τη λευχαιμία, Mori et al 2002, Proc Natl Acad Sci USA, 99: 8242-8247.

Οι προλευχαιμικοί κλώνοι στα υπόλοιπα παιδιά σιγά σιγά καταστρέφονται από το αμυντικό τους σύστημα και τελικά εξαφανίζονται από την κυκλοφορία του αίματος. Για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες δεν τίθεται θέμα αναζήτησης προλευχαιμικών κλώνων, διότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη γέννηση και δεν δικαιολογείται η ύπαρξη κλώνων και η μη εκδήλωση λευχαιμίας. Εξ άλλου πολλά γονίδια ευθύνονται ή συνυπάρχουν με την εκδήλωση λευχαιμίας και μία εξέταση στα ίδια τα βλαστοκύτταρα με μοριακές μεθοδολογίες, π.χ. με τη μέθοδο RT-PCR, θα οδηγήσει στην ανεύρεση αυτών των παθολογικών γονιδίων και στη συνέχεια στην απόρριψη των παθολογικών δειγμάτων.

Στη δημόσια τράπεζα δεν γίνεται ποτέ έλεγχος για την ύπαρξη προλευχαιμικών κλώνων στα βλαστοκύτταρα του δότη. Ετσι το 5% των υποτροπών της λευχαιμίας μετά την αλλογενή μεταμόσχευση οφείλεται σε προδιάθεση του μοσχεύματος, όπως ανακοινώθηκε το 2010 από τον Τομέα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου του Manchester Royal Infirmary της Αγγλίας από τον Daniel Howard Wiseman.

Μάλιστα για τα δείγματα αυτά, τα οποία προέρχονται από άγνωστους δότες, θα έπρεπε να πραγματοποιείται και έλεγχος για τη μεταφορά κληρονομικών ασθενειών. Επειδή τα δείγματα στη δημόσια τράπεζα φυλάσσονται ανώνυμα, δεν μπορεί να βρεθεί το δωρηθέν μόσχευμα ενός παιδιού, το οποίο εμφάνισε λευχαιμία, με αποτέλεσμα το ιστοσυμβατό παιδί που θα το πάρει να εμφανίσει εκ νέου λευχαιμία.

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση μεταμόσχευσης δύο νεφρών σε δύο ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν επιθετική μορφή λεμφώματος, επειδή η νόσος δεν ανιχνεύτηκε έγκαιρα στον δότη και μέσω των νεφρών μεταφέρθηκε στους ασθενείς.

Λεπτομερέστερη εξέταση μετά τον θάνατο του δότη έδειξε ότι αυτός κατέληξε λόγω της επιθετικής μορφής του λεμφώματος, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αποφευχθεί η διπλή μεταμόσχευση των νεφρών στους ιστοσυμβατούς ασθενείς. Το περιστατικό αυτό από μόνο του δείχνει την αδυναμία του συστήματος, ακόμα και στην Αγγλία, να προλάβει τους κινδύνους της αλλογενούς μεταμόσχευσης.

Το 2007 δημοσιεύτηκε περίπτωση παιδιού ηλικίας 3 ετών με πρόβλημα οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, στο οποίο απέτυχε δύο φορές η χημειοθεραπεία και θεραπεύτηκε με τα δικά του βλαστοκύτταρα, τα οποία για προληπτικούς λόγους η οικογένειά του είχε φυλάξει κατά τη γέννηση, σε ιδιωτική τράπεζα στις ΗΠΑ, (Hayani et al 2007, Pediatrics 119, 296-300). Τέσσερα χρόνια μετά τη μεταμόσχευση το παιδί είναι καλά και ελεύθερο συμπτωμάτων.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παραπανίσια κιλά γερνούν πρόωρα... τον εγκέφαλο




Αυξάνετ
αι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.
Η αύξηση του σωματικού βάρους όχι μόνο προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα η παχυσαρκία μπορεί να καταστρέψει και τον εγκέφαλο!

Τα παραπανίσια κιλά επηρεάζουν όχι μόνο τη δομή του εγκεφάλου, προκαλώντας προβλήματα μνήμης οδηγώντας και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πρόωρη γήρανση της… φαιάς ουσίας μέχρι και 16 χρόνια!

Η φαιά ουσία είναι το «σκεπτόμενο» τμήμα του εγκεφάλου και αποτελείται από εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των μυών, της όρασης, της ακοής, της μνήμης, των συναισθημάτων και του λόγου.

Το να είναι κανείς παχύσαρκος σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος σκέψης και κρίσης του, κάνοντας το άτομο να λαχταρά τροφές «πλούσιες» σε θερμίδες.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας επεσήμαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ποσοστό 71% σε παχύσαρκους, ενώ αν τα άτομα αυτά ήταν παχύσαρκα σε ηλικία 40-50 ετών ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου τετραπλασιαζόταν!

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι το λίπος προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

«Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή με πολλά λιπαρά “μπλοκάρει” τις αρτηρίες και κάνει κακό στην καρδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγγεία του εγκεφάλου» λέει ο καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Paul Thompson.
Η ομάδα της οποίας ήταν επικεφαλής βρήκε ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ατόμων ήταν περίπου 4-8 εκατοστά μικρότερος από άτομα με φυσιολογικό βάρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Ερμής» της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στις προνοιακές δομές και των παιδιών με νοητική αναπηρία

300 άνθρωποι απέκλεισαν την κεντρική Λ. Βουλιαγμένης αιτούμενοι τα αυτονόητα


Σε αποκλεισμό της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού (οδός Ιασωνίδου) προχώρησαν οι εργαζόμενοι του σωματείου κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης ΑμεΑ “Ερμής”, με τη συμμετοχή παιδιών με νοητική αναπηρία, γονέων, αλλά και δημοτικών συμβούλων από τον δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού και τους όμορους δήμους.



Στον αποκλεισμό της Λ.Βουλιαγμένης που κρατησε μιά περίπου ώρα (12 – 1 το μεσημέρι) έδωσαν το “΄παρών” διαμαρτυρόμενοι για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί οι προνοιακές δομές και χιλιάδες παιδιά με αναπηρία 300 και πλέον άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ για αυτού του τύπου τις ενέργειες. Το “εντυπωσιακόν” της όλης υπόθεσης όπως μας το μεταφέρει ο μετέχων εκλεκτός συγγραφέας με αναπηρία Αρης Ταστάνης, έγκειται στην παντελή απουσία των ... τυπικών σε τέτοιες περιπτώσεις αντεγκλήσεων με αγανακτισμένους για την παρακώλυση της κυκλοφορίας οδηγούς. “Κάμποσοι πάρκαραν παραδίπλα και έσπευσαν για να πουν μιά έστω καλή κουβέντα. Ενιωσα ότι αν είχαν τον χρόνο και αν υπήρχε διαθέσιμος χώρος όλοι θα κατέβαιναν για να συμπαρασταθούν” μας λέει ο Α. Ταστάνης με τον χαρακτηριστικό ποιητικό του λόγο. “Μιά απρόσμενη γιορτή , μιά ευκαιρία διαμαρτυρίας που γέμισε τις καρδιές με χαρά και ικανοποίηση” καταλήγει.

Ο “Ερμής” – ένα από τα παλαιότερα σωματεία παροχής υπηρεσιών σε παιδιά με νοητική αναπηρία – αντιμετωπίζει τα τυπικά αδιέξοδα όλων των συναφών προνοιακών κέντρων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι το τελευταίο πεντάμηνο και προοπτική εξόφλησης στον ορίζοντα δεν φαίνεται, οι υπηρεσίες του Κέντρου σταδιακά αποδυναμώνονται, το λουκέτο μοιάζει πλέον κάτι παραπάνω από πιθανό, για τα παιδιά με νοητική αναπηρία η πιθανότητα εγκλεισμού στο σπίτι φαντάζει ολοένα και πιό κοντινή. “Θα είμαστε εδώ, ακόμα και κάθε μέρα αν αυτό αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα παιδιά και οι γονείς τους”, μας διαμηνύει ο δημοτικός σύμβουλος από την γειτονική Γλυφάδα Τάσος Ταστάνης (αδελφός του λογοτέχνη και συνοδός του στον αποκλεισμό της λεωφόρου), συμπληρώνοντας ότι “θλίβομαι αλλά και εξοργίζομαι από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν δίνουν αγώνα για κάτι περισσότερο από τα ελάχιστα που σήμερα καρπώνονται αλλά για να διασώσουν ό,τι έχει απομομείνει. Για το δικαίωμα στην στοιχειώδη αξιοπρέπεια”...

Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής έκπληξη για την σιωπηλή κατάργηση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας «Emotion Pictures»



Μήπως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης μη χρηματοδότησης του φεστιβάλ;
Μήπως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης μη χρηματοδότησης του φεστιβάλ;
Το κόστος του φεστιβάλ ετησίως μετά βίας ξεπέρναγε τα 100.000 €. "Ακριβοί στα πίτουρα" για μιά ακόμη φορά οι κυβερνώντες μας...Το κόστος του φεστιβάλ ετησίως μετά βίας ξεπέρναγε τα 100.000 €. "Ακριβοί στα πίτουρα" για μιά ακόμη φορά οι κυβερνώντες μας...


Η μη πραγματοποίηση φέτος έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια παρουσίας του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας “Emotion Pictures”, καταγγέλεται ως “απαράδεκτη” εξέλιξη από 40 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και από περίπου 1000 Ελληνες και Ευρωπαίους που υπογράφουν κείμενο – έκκληση προς την ελληνική πολιτεία για την επανέναρξη του φεστιβάλ.Το παράλογο της όλης υπόθεσης δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σχετικό κόστος του φεστιβάλ (μετά βίας υπερβαίνει τα 100.000 €) , αλλά και με τον σιωπηλό τρόπο κατάργησής του. Περί αυτού, ο αυθόρμητος λόγος της καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαίρης Παπαλιού που κλήθηκε να απυθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του (καταργηθέντος!) Emotion Pictures στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, είναι αποκαλύπτικός: “Πρέπει να σας ανακοινώσω” τόνισε η Μ. Παπαλιού “ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ioύνιο, διότι μοιάζει να καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία”. Εξηγώντας τι εστί ... made in Greece σιωπηλή κατάργηση η καλλιτεχνική διευθύντρια αποκάλυψε στα έκπληκτα αυτιά των παρευρισκομένων ότι “κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε ποτέ επίσημα την κατάργηση του φεστιβάλ Emotion Pictures, ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν για να συνεχίσει να υπάρχει, άπαντες διαβεβαίωναν ότι τα λίγα χρήματα μπροστά στο παραγόμενο έργο θα βρεθούν, τελικά καθυστέρηση με την καθυστέρηση και διαβεβαίωση την διαβεβαίωση τα χρήματα δεν βρέθηκαν”.



Αξίζει να επισημανθεί ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο – έκκληση για την επανέναρξη του φεστιβάλ είναι άνθρωποι όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ, ο Ντάνιελ Ντεϊ Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Άιβορυ, ο Ντάννυ Μπόυλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πατρίς Λεκόντ . “Αλλά και πολλοί άλλοι”, μας ενημερώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια, “τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες”.

Ενδεικτική του κλίματος απαξίας ενάντια στην Ελληνική Πολιτεία είναι η δήλωση του σκηνοθέτη Luc Boland, καλλιτεχνικού διευθυντή του κινηματογραφικού φεστιβάλ Extra and Ordinary People. Ο Boland χαρακτηρίζει το καταργηθέν φεστιβάλ “πρωτοπόρο στο είδος του που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη” και καταλήγει:. “Είναι απίστευτο ότι Ελληνική πολιτεία δεν χρηματοδοτεί με ... ψίχουλα το Emotion Pictures, τη στιγμή που άλλα ελληνικά φεστιβάλ τυπικού εμπορικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται αδρά”.

Διαβάστε περισσότερα...