Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στον Ισημερινό κρύβεται το μυστικό του καρκίνου και του διαβήτη


Σε απομακρυσμένα χωριά του Ισημερινού, επιστήμονες εντόπισαν έναν πληθυσμό που μπορεί να κρατά το κλειδί στην αντιμετώπιση του διαβήτη και του καρκίνου.
Πρόκειται για ανθρώπους με ενός είδους νανισμό, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν νοσούν από τις συγκεκριμένες νόσους. Φαίνεται πως μια γονιδιακή μετάλλαξη που περιορίζει την ανάπτυξή τους μπλοκάρει επίσης κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν στις συγκεκριμένες νόσους.
Ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 99 κατοίκων του Ισημερινού που έπασχαν από το σύνδρομο Laron. Οι περισσότεροι είναι κοντύτεροι από 1,2 μέτρα επειδή η γονιδιακή μετάλλαξη εμποδίζει τη σωστή χρήση της αυξητικής ορμόνης από τον οργανισμό.
Αυτό αλλοιώνει τη δραστηριότητα άλλων ορμονών όπως της IGF-1 (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας) , ουσία που όπως δείχνουν έρευνες στο εργαστήριο μπορεί να τροποποιηθεί για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής.
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονταν να διαπιστώσουν την κατάσταση ανθρώπων με σύνδρομο Laron.
Σε διάστημα 22 ετών ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν εμφάνισε διαβήτη και εμφάνισε μόνο ένα μη θανατηφόρο περιστατικό καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές Jaime Guevara-Aguirre και Valter Longo.
Η απουσία διαβήτη ίσχυε παρόλο που ο πληθυσμός Laron έχει την τάση να είναι βαρύτερος από άλλους κατοίκους του Ισημερινού, ενώ το να είναι κάποιος υπέρβαρος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Αντίθετα, 1.600 από τους συγγενείς των εθελοντών οι οποίο ήταν φυσιολογικού ύψους και ζούσαν στις ίδιες πόλεις εμφάνισαν ποσοστά συνήθη για τον Ισημερινό όσον αφορά τις συγκεκριμένες νόσους. 5% εμφάνισαν διαβήτη και 17% καρκίνο.
Ωστόσο, οι ασθενείς με Laron δεν έζησαν περισσότερο από τους πιο ψηλούς συγγενείς τους. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν ατυχήματα και νόσοι σχετιζόμενες με το αλκοόλ, δήλωσε ο Longo.
Οι ερευνητές ανέμιξαν συστατικά του αίματος των συμμετεχόντων με ανθρώπινα κύτταρα. Ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα συστατικά προστάτευαν έναντι μορφών κυτταρικής βλάβης και αλλοίωναν ορισμένα γονίδια που έχουν συνδεθεί με την επιμήκυνση της ζωής σε πειράματα στο εργαστήριο.
Επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να εξετάσουν αν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι χρήσης φαρμάκων που μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της αυξητικής ορμόνης με τρόπους που θα μπορούσαν να προστατεύσουν έναντι των νόσων του γήρατος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάνετε βάρος; Δεν είναι πάντα για καλό


Παρατηρείστε τα συμπτώματα και ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.

Ξέρω πως μπορεί η απώλεια βάρους, σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο ,να σας φαίνετε εξαιρετικό δώρο, μήπως όπως κρύβει κάτι άλλο , όχι και τόσο ευχάριστο;

Αν η μείωση του βάρους συνοδεύεται από αδικαιολόγητη κούραση, αδυναμία, υπερβολική ούρηση και δίψα, μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη τύπου 2, που εκδηλώνεται συνήθως μετά τα σαράντα.

Αν η απώλεια κιλών συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη, εφίδρωση, αϋπνία, διαταραχή του κύκλου στης περιόδου, αδυναμία, ταχυκαρδία, ήρθε η ώρα να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας, διότι μάλλον πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό.

Αν η ελάττωση των κιλών συνοδεύεται από διάρροια, πόνους στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα, αδυναμία και πυρετό, είναι πολύ πιθανό να έχετε τη νόσο του Κρον, νόσος που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό και πιθανών έπειτα από ειδικές εξετάσεις στις οποίες θα σας υποδείξει.     



Διαβάστε περισσότερα...

Μία στις δύο γυναίκες στην Αθήνα γεννά με καισαρική!


Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Μία στις δύο γυναίκες στην Αθήνα -και μία στις τρεις σε ολόκληρη την Ελλάδα- καταλήγουν για τον έναν ή τον άλλο λόγο να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με καισαρική τομή, επισημαίνει η Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Ελλάδας. Ο τρόπος που υποδεικνύει η φύση, τείνει να εκλείψει αφού όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και οι γιατροί τους προτιμούν τον «εύκολο» και γρήγορο τρόπο!
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η καισαρική είναι η εύκολη λύση κατ’ αρχάς για τους γιατρούς, οι οποίοι προτιμούν να καταφύγουν σε αυτήν προκειμένου να μην χάνουν χρόνο περιμένοντας με τις ώρες να ολοκληρωθεί ένας φυσιολογικός τοκετός που ενδέχεται να κρατήσει ακόμα κι ένα εικοσιτετράωρο, ή να μη χάσουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι. Η καισαρική τομή, όμως, απαντούν κάποιοι γυναικολόγοι, παρέχει προπαντός ασφάλεια και στη μητέρα και στο παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση μαιευτήρων η θνησιμότητα των βρεφών έχει μειωθεί κατά πολύ δεδομένου ότι πριν από 20 χρόνια άγγιζε το 20 τοις χιλίοις ενώ τώρα αγγίζει μόλις το 5 τοις χιλίοις –παραδίδονται ζωντανά και υγιή 1000 περισσότερα παιδιά!
Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δε θέλουν επίσης να διακινδυνεύσουν ούτε στον ελάχιστο βαθμό οποιαδήποτε επιπλοκή που θα έχει επιπτώσεις στη μητέρα ή στο παιδί -όχι μόνο στον τοκετό αλλά και αργότερα- για να μην υποστούν νομικές επιπτώσεις. «Όταν κάτι δεν πάει καλά, το πρώτο που σε ρωτάει ο Εισαγγελέας στο δικαστήριο είναι γιατί δεν έκανες καισαρική», μας λέει μέλος της Ένωσης μαιευτήρων.
Όταν το φαινόμενο πρώτο έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας είχε συζητηθεί πολύ γιατί η καισαρική κοστίζει περισσότερο από τον φυσιολογικό τοκετό κι ακουγόταν ότι οι μαιευτήρες προέτρεπαν τις επιτόκους να γεννούν με καισαρική. Τώρα πια έτσι κι αλλιώς οι γυναίκες είναι αυτές που επιλέγουν πολύ συνειδητά να γεννήσουν με αυτή τη μέθοδο.

Η διαφορά πάντως στην αμοιβή του γιατρού μεταξύ φυσιολογικού και καισαρικής τώρα κυμαίνεται περίπου στα 300 Ευρώ. Σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο στη ΒΒ οικονομική θέση ο φυσιολογικός τοκετός μαζί με τα έξοδα του χειρουργείου είναι 1400 Ευρώ και για την καισαρική στην ίδια θέση φτάνει τα 1700 Ευρώ. Το ΙΚΑ δίνει ως επίδομα φυσιολογικού τοκετού 766,80 Ευρώ και για την καισαρική 300 Ευρώ επιπλέον.
Η κ. Καλλιόπη Μάλφα, πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών, επιστημόνων-μαιών Αθήνας, υποστηρίζει ότι δυστυχώς η μαιευτική στην Ελλάδα είναι ιατροκεντρική και ο τοκετός αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια ενώ βεβαίως δεν είναι. «Την ώρα της γέννας παράγονται ενδορφίνες για να βοηθήσουν και τη μάνα και το παιδί να αντέξουν τον πόνο και συγχρόνως δημιουργούν εξάρτηση μεταξύ των δύο, είναι δηλαδή ορμόνες ζωής, γιατί να τους το στερήσουμε αυτό»; Άλλωστε μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό το παιδί έχει βγει νικητής γιατί έχει δώσει κι αυτό τον αγώνα του και μόνο αυτό το γεγονός το μαθαίνει και στη μετέπειτα ζωή του να διεκδικεί.
Το φαινόμενο της αύξησης των καισαρικών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, στη Νότια Ιταλία και τη Βραζιλία το ποσοστό των καισαρικών ξεπερνάει ακόμα και το 70% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει τετραπλασιαστεί!



Διαβάστε περισσότερα...

Μα, τι μύτη!


Διάφραγμα και ρινοπλαστική. Από μέσα άνεση και απ'έξω εμφάνιση.

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στον ύπνο, ροχαλίζετε ή αισθάνεστε κουρασμένες; Για όλα αυτά μπορεί να φταίει ένα μικρό κοκαλάκι της μύτης σας, αυτό του ρινικού διαφράγματος.

Το ρινικό διάφραγμα, που χωρίζει το εσωτερικό της μύτης στις δύο ρινικές κοιλότητες, αποτελείται και από χόνδρο, εκτός από κόκκαλο. Καθώς μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε,  ο χόνδρος αυτός μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο απ' όσο μπορεί να χωρέσει το «κοκάλινο» πλαίσιο. Έτσι δημιουργείται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η οποία μπορεί να έχει τις παραπάνω συνέπειες.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι τραυματισμοί στο πρόσωπο ή κληρονομικότητα.

Το στραβό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αυστηρά μετά την εφηβεία. Παράλληλα με τον ευθειασμό του διαφράγματος γίνεται πάντα και διόρθωση στις ρινικά οστά έτσι ώστε να επιτευχθεί και η συμμετρία των δύο ρινικών κοιλοτήτων.

Η εξωτερική όψη της μύτης δεν επηρεάζεται με τη διόρθωση της σκολίωσης εκτός κι αν η επέμβαση συνδυαστεί με ρινοπλαστική, που σε αυτή την περίπτωση γίνονται ταυτόχρονα.



Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε τα νεφρά σας, γλιτώστε από τον πόνο


Πέτρα στα νεφρά ευτυχώς δεν είχα ποτέ, έχω όμως γεννήσει τρία παιδιά και από ότι ακούω έχουν ένα κοινό στοιχείο, τον πόνο! Για τη μεν γέννα έχω να σας πω ότι τελικά προσφέρει τέτοια ευτυχία που τα ξεχνάς όλα. Για την δε πέτρα στα νεφρά προτείνω να προλάβετε την ταλαιπωρία.

Οι γιατροί προτείνουν να αποφύγετε κάποιο πιθανό μελλοντικό κρούσμα με τους εξής απλούς και φυσικούς τρόπους.

Καταναλώστε άφθονο νερό (τουλάχιστον δύο με τρία λίτρα την ημέρα) και γενικότερα υγρά, όπως καφέ, τσάι και χυμούς, διότι βοηθούν πολύ στην πρόληψη της κρυσταλλοποίησης των αλάτων. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν παίρνετε άφθονα υγρά είναι το χρώμα των ούρων σας, όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο το καλύτερο.

Προσέξτε τη διατροφή σας. Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε κάλιο, που εμποδίζουν των σχηματισμό κρυστάλλων και του ουρικού οξέος. Επίσης υπάρχουν πολλά βότανα, όπως είναι το ταραξάκο, το τίλιο, το χαμομήλι κ.ά, που συμβάλουν στον μεταβολισμό των αλάτων και βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτεται ο μύθος οτι οι γυναίκες μιλούν πολύ!




Οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα από τους άνδρες και μάλιστα μιλούν λιγότερο, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.


Οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο τον λόγο καθημερινά, αλλά τον χειρίζονται χειρότερα σε κοινωνικές περιστάσεις, χρησιμοποιούν επανειλημμένως τις ίδιες λέξεις και κάνουν μη πειστικές φιλοφρονήσεις, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές που μελέτησαν τον τρόπο επικοινωνίας ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι όταν η συζήτηση επικεντρωνόταν σε σοβαρά θέματα, όπως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν παρεμφερώς το λόγο, αλλά διέφεραν κατά πολύ όταν καλούνταν να σχολιάσουν κοινωνικά θέματα.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας Sheilas' Wheels, είχαν καλύτερα επικοινωνιακά χαρίσματα και χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποικιλία λέξεων σε κοινωνικές περιστάσεις, ενώ οι άνδρες δυσκολεύονταν στο χερισμό της γλώσσας.

"Είναι οι άνδρες που πιθανότερα θα μιλήσουν μόνο και μόνο για να μιλήσουν όταν συμμετέχουν σε συζητήσεις κοινωνικού τύπου, ανακυκλώνοντας τις λέξεις τους με τελετουργικό και περιττό λεξιλόγιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει νέες πληροφορίες", είπε ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Τζόφρι Μπίτι.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μαγνητόφωνα σε διάρκεια μίας εβδομάδας για να απομαγνητοφωνήσει στη συνέχεια 50 συνομιλίες, μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ήταν χωρισμένες σε σοβαρές και κοινωνικού τύπου συζητήσεις.

Η κάθε συνομιλία δόθηκε σε πέντε εθελοντές, που διάβαζαν πέντε διαφορετικές εκδοχές έχοντας αφαιρέσει την πέμπτη λέξη και στη συνέχεια κλήθηκαν να μαντέψουν την λέξη που έλειπε.

Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν μερικές απλές λέξεις στις κοινωνικές περιστάσεις και το περιορισμένο λεξιλόγιό τους φαινόταν εντονότερα όταν έκαναν φιλοφρονήσεις, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι οι φιλοφρονήσεις από άνδρες ήταν κατά 90% προβλέψιμες- συχνά περιείχαν τις λέξεις "εσύ", "πράγματι" και "ωραία"- ενώ οι γυναίκες είχαν περισσότερες λεπτομέρειες στις φιλοφρονήσεις τους, καθιστώντας τις λιγότερο προβλέψιμες και πιο αυθεντικές.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ συνέβαλε στο να απομυθοποιήσει την επικρατούσα άποψη που θέλει τις γυναίκες να φλυαρούν: αντίθετα διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχουν αυτή την τάση.

Μόνο δύο από τις 56 διαφορετικές μελέτες που ανέλυσαν την διαφορά στην επικοινωνία μεταξύ ανδρών και γυναικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις την ημέρα απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ οι 24 από τις έρευνες κατέληξαν ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφροδισιακές τροφές - Ποιές είναι;


Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι με τα συμπόσια τους, αλλά και οι αρχαίοι κινέζοι, χρησιμοποιούσαν όλες τις αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον προκειμένου να διεγείρουν την ερωτική διάθεση των καλεσμένων.


Έδιναν σημασία στο χρώμα και στη σειρά των γευμάτων, στη μυρωδιά και στο σχήμα της τροφής, στη γεύση και το άγγιγμα αυτής με τα χέρια.

Όλα αυτά, συνεργούσαν στην αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και ταυτόχρονα παρέπεμπαν σε μια ερωτική ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την ερωτική διάθεση και τη σεξουαλική δραστηριότητα των καλεσμένων. Αλήθεια μήπως ήξεραν κάτι παραπάνω;

Μόλις σήμερα καταλάβαμε πως όλα αυτά σχετίζονται με την έντονη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι αυτοί που μεταφέρουν τα μηνύματα από τα διάφορα όργανα και μέλη του ανθρώπινου σώματος στον εγκέφαλο και αυξάνουν την καλή διάθεση και ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Οι νευροδιαβιβαστές λοιπόν, είναι χημικές ουσίες που αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, η λειτουργία των οποίων καθορίζεται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η Βιταμίνη C, το σελήνιο και το μαγνήσιο ασκούν προστατευτική και επιδιορθωτική δράση πάνω τους.

Συνεπώς οι διαιτητικές πηγές τους είναι:

1. Αμινοξέα: τρόφιμα ζωικής προελεύσεως.
2. Βιταμίνη Β1: φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας.
3. Βιταμίνη Β3: παντζάρι, μαγιά μπύρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, γαρίδες, τόνος.
4. Βιταμίνη Β6: μπανάνες καρότο, αβοκάντο, αυγά, φιστίκια, γαρίδες, τόνος, σολομός.
5. Φυλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός.
6. Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πιπεριές, πράσινα λαχανικά
7. Β –καροτένιο: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, φρούτα
8. Μαγνήσιο: ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, κακάο, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σπανάκι.
9. Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως.

Αλήθεια ή ψέματα, στο μέλλον η επιστήμη θα δείξει, όμως βασισμένοι στα μέχρι τώρα δεδομένα, θα μπορούσε να πει κανείς πως αφροδισιακές τροφές είναι οι εξής:

ΣΟΚΟΛΑΤΑ:

Τη συνδέουν κυρίως με το ρομάντζο και το πάθος, αλλά σαν τρόφιμο περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη - που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και δίνει στην καρδία ενέργεια), ιχνοστοιχεία και μια χημική ουσία την φενυλεθυλαμίνη , γνωστή για τις ψυχοτρόπες ιδιότητες της. Η κατανάλωσης της λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνης που δίνει το αίσθημα τις ικανοποίησης και που αυξάνει την επιθυμία και τη διάθεση για σεξουαλικά παιχνίδια. Για το λόγο αυτό η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας, θεωρείται από πολλούς, υποκατάστατο του σεξ.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ & ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (π.χ. μύδια, στρείδια, γαρίδες, κ.τ.λ.):

Είναι πηγή αμινοξέων και ψευδαργύρου, τα οποία συμβάλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως των ανδρογόνων και της τεστοστερόνης επίσης είναι καλές πηγές νιασίνης (Β3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος , προκαλώντας διαστολή και καλύτερη αιμάτωση των γενετικών οργάνων. Άρα και αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.


ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (κυρίως καρύδια και αμύγδαλα)

Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τον ψευδάργυρο και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Ενώ το διακριτικό και ιδιαίτερο άρωμά τους, ασκεί ερεθιστικές ιδιότητες στο γυναικείο φύλλο.

ΜΕΛΙ:

Τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή κατάσταση του οργανισμού και δίνουν ενέργεια στο σώμα. Παράλληλα η γλυκιά γεύση και οσμή του αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και διάθεση.

ΦΡΟΥΤΑ (κυρίως σταφύλια, μπανάνα, αβοκάντο)

Τα φρούτα αυτά μόνο από το σχήμα τους, παραπέμπουν σε παραλληλισμούς διάφορων ερωτικών οργάνων και εξάπτουν την φαντασία. Από την άλλη λόγο των βιταμινών, του καλίου (μπανάνα), της αυξημένης ποσότητας Β6 και βιταμίνης Ε (αβοκάντο), των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών. Συμβάλουν στην καλή κατάσταση του μυϊκού ιστού, αυξάνουν την παραγωγή ορμονών, στην σωστή κυκλοφορία του αίματος, στον καθαρισμό των αγγείων του κεντρικού συστήματος και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, και όλα αυτά σαν αποτέλεσμα έχουν την καλυτέρευση της διάθεσης και την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.

ΚΡΑΣΙ / ΑΛΚΟΟΛ

Το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες, λόγο των αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. φαλαινοειδή) που περιέχει αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά κυρίως μειώνει τις αναστολές (γενικά το αλκοόλ) και κάνει το άτομο πιο διαχυτικό, πιο ποθητό, αλλάζοντας την αντίληψη για τα πράγματα γύρω του και φυσικά προωθεί την ερωτική διάθεση.

ΜΥΡΩΔΙΚΑ/ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ/ ΚΑΥΤΕΡΑ

(π.χ. μουστάρδα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι, τσίλι, κάρι, βανίλια, κ.τ.λ). Είναι τροφές που όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος , εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. Ταυτόχρονα με τη μυρωδιά που αναδύουν, κεντρίζουν την φαντασία και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

Είναι αρκετές;
Όχι δεν είναι αρκετές από μόνες τους να οδηγήσουν στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και στην καλή σεξουαλική ζωή. Μόνο μια ισορροπημένη διατροφή (που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων) σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, αλλά και καθημερινή άσκηση που θα μας απαλλάσσει από το άγχος της καθημερινότητας είναι το μυστικό για την καλή σεξουαλική ζωή. 




Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωποι και δελφίνια άνοιξαν «κουβεντούλα»

Επιστήμονες και θαλάσσια θηλαστικά δημιούργησαν για πρώτη φορά μια δική τους γλώσσα η οποία αποτελούνταν από διαφορετικούς ήχους και σύμβολα



ΛΟΝΔΙΝΟ Τα δελφίνια αποδεικνύουν περίτρανα για άλλη μια φορά την ευφυΐα τους- και μάλιστα την κοινωνική ευφυΐα τους- μέσα από ένα πείραμα επιστημόνων του Wild Dolphin Ρroject στη Φλόριδα, στο πλαίσιο του οποίου άνθρωποι και δελφίνια «συνομίλησαν» σε μια κοινή πρωτόγονη γλώσσα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους η οποία διεξάγεται σε δελφίνια τα οποία ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους και όχι υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Επιστήμονες και δελφίνια δημιούργησαν μια δική τους γλώσσα η οποία αποτελούνταν από διαφορετικούς ήχους και σύμβολα. «Πολλές και διαφορετικές μελέτες ως σήμερα αφορούσαν επικοινωνία του ανθρώπου με δελφίνια,κυρίως με δελφίνια που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία, στις οποίες το “βραβείο” κάθε φορά που το δελφίνι επικοινωνούσε επιτυχώς με τους ανθρώπους ήταν ένα ψάρι» ανέφερε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ντενίζ Χέρζινγκ μιλώντας στο Wired. com, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σπάνιο να ζητήσει κάποιος από τα δελφίνια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους να επικοινωνήσουν μαζί μας».
Το νέο πείραμα επικεντρώθηκε σε μια «συζήτηση» μεταξύ δελφινιών και ανθρώπων, στην οποία το ένα είδος ζητούσε από το άλλο αντικείμενα όπως μια μπάλα. Επιστήμονες και δελφίνια συνεννοούνταν μέσω ενός ειδικού υποβρύχιου πληκτρολογίου στο οποίο το κάθε πλήκτρο έφερε ένα διαφορετικό σύμβολο και έβγαζε έναν συγκεκριμένο ήχο.

Οταν ένα δελφίνι πατούσε κάποιο πλήκτρο με τη μύτη του, οι ερευνητές τού πετούσαν το αντικείμενο που αντιστοιχούσε σε αυτό το πλήκτρο μέσα στο νερό. Αντιστοίχως το δελφίνι μπορούσε να «σφυρίξει» τον ήχο ενός πλήκτρου και τότε οι επιστήμονες του έριχναν και πάλι μέσα στο νερό το αντικείμενο που αφορούσε το συγκεκριμένο πλήκτρο.

Σε διάστημα τριών ετών, άνθρωποι και δελφίνια επικοινώνησαν με αυτόν τον τρόπο σε 40 διαφορετικές «συνεδρίες» διάρκειας μισής ώρας η καθεμία, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Αcta Αstronautica».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προέκυψε από το πείραμα τα νεαρά αρσενικά ήταν λίγο πιο αδιάφορα στην επικοινωνία ενώ τα νεαρά θηλυκά φαινόταν ότι απολάμβαναν την... κουβεντούλα. Σύμφωνα με τη δρα Χέρζινγκ «τα θηλυκά αγαπούν την επικοινωνία σε νεαρή ηλικία προτού αρχίσουν να έχουν αυξημένα καθήκοντα λόγω της μητρότητας». 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ορμόνη των οστών, ελπίδα για την ανδρική υπογονιμότητα


ΛΟΝΔΙΝΟ. Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Μια νέα μελέτη δείχνει όμως ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα οστά ελέγχουν με τον δικό τους τρόπο τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ΄ επέκταση την ανδρική γονιμότητα.

Ο Τζέραρντ Κάρσεντι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν οστεοβλάστες- κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό νέου οστού- σε καλλιέργειες κυττάρων που είχαν ληφθεί είτε από τους όρχεις είτε από τις ωοθήκες ποντικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», ότι τα κύτταρα των όρχεων που τοποθετήθηκαν σε καλλιέργειες μαζί με τα κύτταρα των οστών τριπλασίασαν την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Δεν συνέβη πάντως το ίδιο και με τα κύτταρα των ωοθηκών, καθώς δεν εμφανίστηκε σε αυτά αλλαγή στην παραγωγή των θηλυκών ορμονών προγεστερόνης και οιστραδιόλης μετά τη «μείξη» τους με κύτταρα των οστών.

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην ορμόνη οστεοκαλσίνη η οποία παράγεται από τους οστεοβλάστες. Οπως προέκυψε, κύτταρα των όρχεων στα οποία προστέθηκε μια ενεργή μορφή της ορμόνης παρήγαγαν τεστοστερόνη- μάλιστα όσο πιο πολύ οστεοκαλσίνη δέχονταν τα κύτταρα τόσο περισσότερη τεστοστερόνη παρήγαν. Συγχρόνως η έγχυση οστεοκαλσίνης σε αρσενικά ποντίκια αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Με στόχο να ανακαλύψουν αν η οστεοκαλσίνη επηρεάζει τη γονιμότητα, οι επιστήμονες αποσιώπησαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της ορμόνης σε μια ομάδα αρσενικών ποντικών. Τα γενετικώς τροποποιημένα αυτά ποντίκια είχαν σημαντικά μικρότερους όρχεις και χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι μπροστά στα νέα αποτελέσματα και σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο η οστεοκαλσίνη επιδρά μόνο στα αρσενικά και όχι στα θηλυκά ζώα. Εκτιμούν ότι παρόμοια θα είναι πάντως η επίδραση της ορμόνης και στον άνθρωπο και αυτή τη στιγμή μελετούν την οστεοκαλσίνη ως πιθανή θεραπεία για τους υπογόνιμους άνδρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία του teikastoria.blogspot.com για τις ειδικές θέσεις στάθμευσης AMEA στον χώρο του TEI Καστοριάς




Τα προβλήματα με τις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ σε όλα τα parking υπάρχουν παντού. Ακόμα και στο ΤΕΙ της Καστοριάς που είναι συχνό το φαινόμενο να γίνεται κατάληψη στις θέσεις από άλλα οχήματα.



Διαβάστε περισσότερα...