Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Τελικά τι προκαλεί τη νευρογενή ανορεξία;



Η θνησιμότητα της ασθένειας ξεπερνά το 10%.

Η νευρογενής ανορεξία θεωρείται πρωτογενής πάθηση, δηλαδή δεν είναι το αποτέλεσμα μιας σωματικής νόσου, σε πολλές όμως περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, ψύχωση ή νεύρωση και διαταραχές προσωπικότητας.

Οι ρίζες της νόσου βρίσκονται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, ενώ τα αποτελέσματά της είναι ψυχοσωματικά, η υπέρμετρη απώλεια βάρους επιφέρει συμπτώματα τόσο στο σώμα(κρύα άκρα,επανεμφάνιση παιδικού χνουδιού σε όλο το κορμί, βραδυκαρδία, υποθερμία και μείωση της αρτηριακής πίεσης) όσο και στην ψυχή. Τα ψυχολογικά συμπτώματα πιθανό να διαφέρουν από άτομο σε άτομο όμως, κύριος γνώμονας αποτελεί η παραμόρφωση της εικόνας του σωματικού «εγώ» αλλά και η ανατροφοδότηση της εσφαλμένης διάθεσης απόλυτου ελέγχου του εαυτού και των καταστάσεων.

Κι άλλοι, όμως, παράγοντες μπορεί ν’ανακυκλώνουν την παθολογία στην σκέψη ενός ανορεκτικού ατόμου (στην πραγματικότητα το θέμα είναι πολύ πολυπλοκότερο για να μπορέσει ν’αναλυθεί εκτενώς εδώ). Για παράδειγμα, η έλλειψη τροφής που συνεπάγεται έλλειψη αναγκαίων συστατικών για στοιχειώδεις λειτουργίες του οργανισμού, έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Έτσι, παρατηρείται συχνά αδυναμία συγκέντρωσης και ελάττωση της προσοχής, μειωμένη αποφασιστικότητα και πολύ κακή διάθεση.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα, το άτομο να συσπειρώνεται ξανά γύρω από την πάθησή του, θεωρώντας ότι συνεχίζοντας την αυτοεπιβαλλόμενη αποχή από το φαγητό θ’ανακτήσει τον έλεγχο του εαυτού του αλλά και του οργανισμού του(δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νευρογενής Ανορεξία, κυρίως όταν πρόκειται για προχωρημένα στάδια, «επιβάλλει» στα άτομα διαφορετικά πρίσματα ανάλυσης των δεδομένων σε σχέση με αυτά που διατηρούν οι υπόλοιποι άνθρωποι).

Σε πολλές, ακόμα, περιπτώσεις η εσκεμμένη ασιτία λαμβάνει μια μορφή αυτό-τιμωρίας, διότι το άτομο ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο κάποιες βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του που το εξαναγκάζουν υποσυνείδητα ν’ανακυκλώνει καταστάσεις ενέχουσες πόνο και δυστυχία.

Το σίγουρο είναι ότι η Νευρογενής Ανορεξία είναι ευκολότερο να χτυπήσει την πόρτα σε άτομα που, τελικά, είτε έχουν μια κακή σχέση με τον εαυτό τους, είτε βρίσκονται στη φάση του αυτό-προσδιορισμού(αν και αυτό το συναντάμε συνήθως σε νεαρές,εφηβικές ηλικίες, μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερες).

Κοινωνικοί αλλά και οικογενειακοί παράγοντες σχετίζονται, επίσης, με την ταχεία εξάπλωση της νόσου, καθιστώντας πολυπαραγοντικά τα αίτια της εμφάνισής της.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι επιβάλλουν την ομορφιά σαν ένα αναγκαίο προσόν ενός συνολικά πετυχημένου (και ευτυχισμένου;) ατόμου. Σε έναν κόσμο αφθονίας, η ειρωνική εικόνα των αποστεωμένων γυναικών προβάλλεται ως πρότυπο ομορφιάς και μάλιστα με τρόπους μη αναγνωρίσιμους ή αντιμετωπίσιμους, κυρίως από τα νεαρά άτομα.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, η καταφυγή σε μεθόδους «διατροφής» που στοιχειοθετούν την έναρξη διαταραχών στην πρόσληψη τροφής (όπως στη Νευρογενή Ανορεξία και στη Νευρογενή Βουλιμία), είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων εντός της οικογένειας ή της απουσίας αναγκαίου ενδιαφέροντος εκ μέρους της. Κάποιοι έφηβοι χρησιμοποιούν την αναταραχή που μπορεί να επιφέρει εντός της οικογένειας μια τέτοια κατάσταση προκειμένου ν’αποσπάσουν, έστω και με αυτόν τον τρόπο, λίγη από την προσοχή των γονιών τους. Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν να πουν είναι «Κοιτάξτε με. Είμαι και εγώ εδώ!»

Βέβαια, ο αντίποδας σε όλα τα παραπάνω (ή ακόμα καλύτερα, συμπληρωματικά) αποτελεί το γεγονός ότι η Ανορεξία πιθανό να έχει και βιολογικό υπόβαθρο. Ο αλματώδης ρυθμός εξάπλωσής της ώθησε στη διεξοδική μελέτη από ειδικούς, των σωματικών λειτουργιών σε ομάδες πάσχοντων ατόμων. Έτσι, φαίνεται ότι στην Ψυχογενή Ανορεξία παρουσιάζεται μια πρωτογενής δυσλειτουργία του υποθαλάμου, του μέρους δηλαδή, του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Η ορμονολογική ανάλυση και μελέτη των ασθενών με Ανορεξία ενίσχυσε τη βαρύτητα των ευρημάτων από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι αν και η Ψυχογενής Ανορεξία εξαπλώνεται ως μόδα στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, τα άτομα που πάσχουν μπλέκονται σε έναν κυκεώνα «αγάπης-μίσους» με το φαγητό, με δυνητικά θανατηφόρα αποτελέσματα.

Η θνησιμότητα της ψυχογενούς ανορεξίας ξεπερνά το 10%.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η άσκηση «φουσκώνει» τους μύες



Το μυστικό ανακάλυψε ελληνίδα ερευνήτρια.

Όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι κάνουν «μπόντι-μπίλντινγκ», οι μύες διογκώνονται, όσο πιο πολύ καλούνται να δουλέψουν. Μια νέα επιστημονική έρευνα, από ελληνίδα ερευνήτρια στη Γαλλία, έρχεται να ρίξει φως στο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στους μύες να φουσκώνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αθανασία Σωτηροπούλου του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, καθώς και του πανεπιστημίου «Ντεκάρτ» του Παρισιού, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο βιολογικό περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού «Cell Metabolism», μελέτησαν τον τρόπο που τα μυϊκά κύτταρα «μεταφράζουν» σε έξτρα όγκο την άρση βαρών και τις άλλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Το μυστικό, πρωτίστως βρίσκεται σε ένα χημικό παράγοντα που παράγεται από τα κύτταρα των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης και ο οποίος στέλνει σήματα στα μυϊκά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, ώστε να είναι σε θέση να σηκώσουν το πρόσθετο βάρος και να καταβάλουν την αναγκαία έξτρα δύναμη.

Η συγκεκριμένη ουσία (SrF) «πυροδοτεί» τα βλαστικά μυϊκά κύτταρα, που βρίσκονται σε ύπνωση και είναι σε θέση να μετατραπούν σε εξειδικευμένα μυϊκά κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερες μυϊκές ίνες και έτσι οι μύες να «φουσκώνουν» και να δυναμώνουν.

Όπως είπε η κ. Σωτηροπούλου, «το σήμα από τη μυϊκή ίνα ελέγχει τη συμπεριφορά των βλαστικών κυττάρων και τη μεγέθυνση των μυών. Είναι μια απρόσμενη και άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη».

Το νέο εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένους τρόπους καταπολέμησης της μυϊκής ατροφίας που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία και τις ασθένειες. Σημειωτέον ότι η ουσία SrF μειώνεται σταδιακά στον οργανισμό, με το πέρασμα της ηλικίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τα πειράματά τους γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν διέθεταν πλέον την ουσία SrF στους μύες τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση οι μύες, παρά την άσκηση στην οποία υποβάλλονταν, ήσαν ανίκανοι να διογκωθούν. Η ουσία SrF στέλνει τα σήματά της μέσω ενός δικτύου γονιδίων, μεταξύ των οποίων του γονιδίου Cox2.

Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το ibuprofen, αναστέλλουν τη δράση του Cox2, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να παρεμποδίζουν τη μυϊκή ανάπτυξη, όπως ανέφερε η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, οι θεραπείες που αποσκοπούν στη μυϊκή ενδυνάμωση (π.χ. μετά από μια μακρά περίοδο κατάκλισης στο κρεβάτι λόγω μακρόχρονου προβλήματος υγείας) πιθανότατα θα πρέπει να στοχεύσουν σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο χημικών ουσιών που σχετίζονται με την ουσία SrF.

Πρόσθεσε πως δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί μια ιδανική ποσότητα του SrF στον οργανισμό, γι' αυτό ίσως θα είναι προτιμότερο η φαρμακευτική έρευνα να εστιάσει τις προσπάθειές της σε ουσίες που εξαρτώνται από το SrF, όπως στις ιντερλευκίνες και στις προσταγλανδίνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε πρόωρα για να γνωρίσει την ετοιμοθάνατη αδελφή της



Η γενναία απόφαση μίας μητέρας.

Μια μητέρα από την Αυστραλία αποφάσισε να κάνει καισαρική τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ώστε η ετοιμοθάνατη 10χρονη κόρη της να προλάβει να γνωρίσει το μικρό της αδερφάκι.

Όταν η Πόλα Χολμς έμαθε ότι η 10χρονη Κέιτι έπασχε από μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, ήταν ήδη έξι μηνών έγκυος. Η σκέψη ότι η Κέιτι δεν θα προλάβαινε να γνωρίσει την αδελφή της, την τρομοκρατούσε περισσότερο κι από τον επικείμενο χαμό του παιδιού της.

Γι’ αυτό ζήτησε από τους γιατρούς να της κάνουν καισαρική στον όγδοο μήνα, ώστε να δώσει για τελευταία φορά, λίγη χαρά στην Κέιτι.

Η μικρή Σκάρλετ γεννήθηκε υγιέστατη και, πράγματι, όπως περίμενε η μητέρα της, έφερε χαρά στην καταδικασμένη Κέιτι, η οποία μπορεί να χάσει πολύ σύντομα τη μάχη για τη ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στο Βέλγιο



Ομαλή η πορεία του ασθενούς.

Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από μία ομάδα ιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γάνδης.

Η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φιλίπ Μπλοντέλ μεταμόσχευσε το πρόσωπο ενός δότη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σε έναν βέλγο ασθενή με βαριά παραμόρφωση στο πρόσωπο.

«Συνάντησα τον ασθενή σήμερα το πρωί», δήλωσε στην εφημερίδα ο Σταν Μόνστρεϊ, επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου. «Πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά», είπε ο ίδιος.

Η επέμβαση αυτή ανεβάζει σε 19 τον αριθμό των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως.

Η πρώτη επιτυχημένη μερική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία το 2005 στην γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, της οποίας το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί μετά την επίθεση σκύλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ήθελαν να δώσουν επίδομα σε παιδόφιλους και επιδειξιομανείς



Δείτε το ΦΕΚ που τους αναγνωρίζει αναπηρία έως 35%.

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση απόφασης στο ΦΕΚ, που θεωρεί τους παιδόφιλους ανάπηρους και τους δίνει, συνεπώς, το δικαίωμα να πάρουν επιδόματα, το υπουργείο τρέχει να μαζέψει το θέμα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Νοέμβριο του 2011 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, να εντάξει στα άτομα με αναπηρία ανθρώπους με σεξουαλικές και άλλες διαστροφές, που οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές όπως: τους παιδόφιλους, τους επιδειξιομανείς, τους κλεπτομανείς και τους ηδονοβλεψίες. Συγκεκριμένα στο επίσημο ΦΕΚ προβλέπονται ως ποσοστά αναπηρίας:



Η «γκάφα» του υπουργού Εργασίας, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Το 24h.gr επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Εργασίας, στέλεχος του οποίου ενημέρωσε ότι το «θέμα είναι στον αέρα και ότι δεν θα ισχύσει ο συγκεκριμένος πίνακας, αλλά ειδική επιτροπή θα εξετάσει και θα διορθώσει όλες τις στρεβλώσεις».

Πάντως, ανεξάρτητα από όσα αναφέρει το υπουργείο, εκ των υστέρων, αφού η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις αρχές Νοεμβρίου, όσοι είναι παιδόφιλοι μπορούν να τύχουν ευεργετικών διατάξεων καθώς θεωρούνται άτομα με αναπηρία. Μάλιστα αν καταφέρουν να αποδείξουν ότι είναι και σαδομαζοχιστές, τότε έχουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας και μπορούν να πάρουν ακόμη και αναπηρικό επίδομα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γιώργου Κουτρουμάνη, στον κατάλογο των ατόμων με αναπηρία εντάσσονται οι παιδόφιλοι, καθώς θεωρείται ψυχικό νόσημα. Εκτός από τους παιδόφιλους με «ποσοστά αναπηρίας», επιβραβεύονται από τον Νοέμβριο του 2011 και όσοι έχουν παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια, ή είναι πυρομανείς, κλεπτομανείς, ή σαδομαζοχιστές και αλκοολικοί.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν στο 24h.gr δεν έδωσαν καμία απάντηση στο πώς και με ποια λογική εκδόθηκε τον Νοέμβριο μια τέτοια απόφαση "αφού ο πίνακας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση".

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν υπάρχει επιστημονική επιτροπή που θα διαμορφώσει νέο πίνακα, από τις 8 Νοεμβρίου οι παιδόφιλοι είναι επισήμως ανάπηροι και μπορούν σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις να πάρουν ακόμη και επιδόματα από το ΙΚΑ.







Μέχρι νεωτέρας... Δείτε τις σχετικές διατάξεις. Και διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Το σχόλιό μας: Μερικές φορές πέρα από τις υπηρεσίες και τους φορείς κάνουν λάθη και οι δημοσιογράφοι. Ακόμα και αυτοί που γράφουν μερικά άρθρα είναι ψιλό έως χοντρό άσχετοι. Δεν ξέρουν πολλές φορές ούτε τα βασικά για το θέμα που γράφουν, όπως για παράδειγμα για το πιο πάνω θέμα. Δεν φτάνει και δεν έφτανε να δώσει ποτέ δικαιώματα και παροχές ένα ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 20 ή του 30 τοις εκατό. Βέβαια για εντυπωσιασμό, στα λάθη αυτών που έφτιαξαν τον νέο ΚΕΒΑ, στάθηκαν στο ποσοστό και έδωσαν οι ίδιοι δικαιώματα και παροχές σε κάποιους που δεν θα έπαιρναν ποτέ. Προσοχή λοιπόν στο μέλλον.


Όσο για το αν ο πίνακας είναι υπό διαμόρφωση και όχι ως τελική μορφή οι αρμόδιοι είναι καλό να το πουν και στις επιτροπές που κρίνουν πλέον με αυτόν τον κώδικα. Επίσης καλό είναι να πουν και γιατί υπάρχουν τόσες και τόσες άδικες μειώσεις ποσοστών αναπηρίας σε πραγματικές ασθένειες και παθήσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Η επιβράβευση… δεν προσθέτει κιλά



Ιδιαίτερη μέθοδος καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο Πιερ Ντικάν, διατροφολόγος που έγινε γνωστός από τη δημοφιλή αλλά και αμφιλεγόμενη δίαιτα Ντικάν, προτείνει μια περίεργη μέθοδο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας: να δίνονται υψηλοί βαθμοί στα αδύνατα παιδιά!

Ο Ντικάν, το βιβλίο του οποίου με την περίφημη δίαιτα, έχει πουλήσει οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση μέσα από τις 250 σελίδες ενός βιβλίου που τιτλοφορείται "Ανοιχτή Επιστολή στον Μελλοντικό Πρόεδρο" και το οποίο έστειλε σε 16 υποψηφίους των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ιδέα του, οι μαθητές στο γυμνάσιο θα ζυγίζονται, προαιρετικά, στις τελικές εξετάσεις (baccalaureat) και θα παίρνουν υψηλότερους βαθμούς αν έχουν διατηρήσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους από το 18 ως το 25.

Αυτοί που είναι ήδη υπέρβαροι στην αρχή του διετούς μαθήματος θα παίρνουν διπλάσιους βαθμούς αν έχουν καταφέρει να αδυνατίσουν μέσα σε μια διετία.

Η αύξηση του σωματικού βάρους καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό πρόβλημα στη Γαλλία και οι ειδικοί αποδίδουν την ευθύνη στην καθιστική ζωή και τη διατροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 50.7% του πληθυσμού ήταν υπέρβαροι το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του 18.2% που ήταν παχύσαρκοι.

«Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Από τη δεκαετία του '60 ο αριθμός των υπέρβαρων στη Γαλλία έχει αυξηθεί από 500.000 σε 22 εκατομμύρια και κάθε χρόνο αυξάνεται» λέει ο Ντικάν.

«Όταν φθάνεις σε τέτοια επίπεδα, δεν είναι πλέον θέμα υγείας. Γίνεται πολιτικό το πρόβλημα και οι ηγέτες της χώρας θα πρέπει να ανησυχούν».

Εκτός από τις συμβουλές για τους μαθητές, στο βιβλίο του Ντικάν, το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία, περιλαμβάνονται επιπλέον 119 προτάσεις καταπολέμησης της παχυσαρκίας προς τον μελλοντικό πρόεδρο.

Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός εστιατορίου φαστ φουντ που θα σερβίρει μόνο διαιτητικές εκδοχές των παχυντικών χάμπουργκερ και πατατών.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Ντικάν συναντήθηκε με επικεφαλής των Μακ Ντόναλντς Γαλλίας και τους πρότεινε το χάμπουργκερ «Μακ Ντικάν» που θα παρασκευάζεται με κρέας χαμηλών λιπαρών και ψωμί ολικής αλέσεως, αλλά η αλυσίδα απέρριψε την πρότασή του.


Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφίες στην Αιτωλοακαρνανία



Από 12 Ιανουαρίου μέχρι 19 Φεβρουαρίου.

Πάνω από 4.500 οι γυναίκες στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χάρις στην πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση.

Το πρόγραμμα δωρεά μαστογραφίας ξεκινάει από την Αιτωλοακαρνανία όπου θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.150 μαστογραφίες σε διάστημα ενός μηνός (12 Ιανουάριου – 19 Φεβρουάριου 2012) και κατόπιν θα συνεχιστεί, τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για την Αιτωλοακαρνανία (σε παρένθεση ο αριθμός των μαστογραφιών που μπορεί να γίνουν ανά Δήμο) έχει ως εξής:

Δήμος Ναυπάκτου, 12-15 Ιανουαρίου (150)
Δήμος Μεσολογγίου, 16-19 Ιανουαρίου (200)
Δήμος Αγρινίου, 20-23 Ιανουαρίου (200)
Δήμος Θέρμου, 7-9 Φεβρουαρίου (150)
Δήμος Αμφιλοχίας, 10-13 Φεβρουαρίου (150)
Δήμος Βόνιτσας, 14-16 Φεβρουαρίου (150)
Δήμος Αστακού, 17-19 Φεβρουαρίου (150).


Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε χωρίς… δίαιτα



Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Πολλοί από σας θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, ειδικά αυτά που πήρατε τις γιορτές, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει δίαιτα.

Μην απελπίζεστε!

Με μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορείτε να χάσετε τα λίγα παραπανίσια κιλά, που σας κάνουν να χάνετε το κέφι σας!

- Όσο πιο αργά τρώτε τόσο το καλύτερο για σας! Εάν αφιερώσετε ένα 20λεπτο σε κάθε γεύμα, να είστε σίγουροι ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάρετε κιλά.

- Όσοι πιο πολύ κοιμάστε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίτε. Μία ώρα ύπνου παραπάνω από τις ώρες που κοιμάστε, θα σας βοηθήσει να χάσετε τα παραπανίσια κιλά.

- Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση αποτοξινώνει τον οργανισμό από καθετί περιττό.

- Η σούπα θα πρέπει να ενταχθεί απαραιτήτως στο διαιτολόγιό σας, αφού κόβει την όρεξη και είναι ιδανική για να την τρώτε τις βραδινές ώρες.

- Όσοι είχατε την συνήθεια να τρώτε σάντουιτς με μπέικον, πρέπει να την κόψετε. Δύο φέτες μπέικον προσθέτουν στην σιλουέτα σας πολλές θερμίδες.

- Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και τα αναψυκτικά.

- Μία έξυπνη κίνηση, είναι να πίνετε τους χυμούς σας σε ψηλά και λεπτά ποτήρια. Έτσι θα καταναλώνετε το 25%-30% λιγότερο χυμό, σόδα, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.

- Το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

- Όσες γυναίκες κάνουν γιόγκα, είναι πειθαρχημένες και στις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν. Τρώνε ελάχιστα και όχι σε υπερβολικό βαθμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας δίνει εμβόλιο



Βήματα προόδου και κατά του AIDS.

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής ενός εμβολίου κατά της χρόνιας ηπατίτιδας C από βρετανούς επιστήμονες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δοκιμές σε πειραματόζωα ενός εμβολίου κατά ενός ιού συγγενικού του AIDS.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κλένερμαν, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες ως τώρα δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι ο ιός της ηπατίτιδας C συνεχώς αλλάζει εμφάνιση, εξαιτίας των έξι διαφορετικών στελεχών του.

Ο ιός μπορεί να περάσει απαρατήρητος για χρόνια, αλλά στο μεταξύ να έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, ιδίως στο ήπαρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 170 εκατ. άνθρωποι διεθνώς έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και από χρήση μολυσμένων συριγγών που κάνουν οι τοξικομανείς.

Το νέο πιλοτικό εμβόλιο στοχεύει στην εσωτερική βιολογική «μηχανή» του ιού και όχι στη συνεχώς μεταλλασσόμενη εξωτερική επιφάνειά του. Η κλινική δοκιμή (που βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση της) σε 41 εθελοντές έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Οι βρετανοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα ιό του κοινού κρυολογήματος εισάγοντας σε αυτόν γενετικό υλικό από τον ιό της ηπατίτιδας C, έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου αυτό να στρέφεται κατά του ιού της ηπατίτιδας. Οι 41 εθελοντές όντως ανέπτυξαν για ένα έτος μια πολύ ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες.

Στο επόμενο στάδιο το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα που δεν έχουν τον ιό, αλλά κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτόν, για να φανεί αν το εμβόλιο πράγματι προστατεύει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιστήμονες θα χρειαστούν πολλές ακόμα έρευνες και αρκετά χρόνια δοκιμών πριν βγει στην αγορά ένα εμβόλιο.

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον ιολόγο Νταν Μπαρούχ του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τις μαϊμούδες να μην μολυνθούν από τον ιό SIV, που είναι συγγενικός του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί AIDS στους ανθρώπους. Επειδή ο ιός HIV δεν μολύνει τις μαϊμούδες, ο ιός SIV θεωρείται ο καταλληλότερος για να ελεγχθούν σε αυτές εμβόλια, πριν αυτά δοκιμαστούν στους ανθρώπους.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το νέο πειραματικό εμβόλιο μειώνει κατά τουλάχιστον 80% τις πιθανότητες των μαϊμούδων να μολυνθούν από τον ιό SIV.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Γιάννενα



Έχει στελεχωθεί με εργαζόμενους απαραίτητων ειδικοτήτων.

Το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του δήμου Ιωαννιτών, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Το ΚΗΦΗ στεγάζεται στην οδό Χριστοβασίλη 19, οι χώροι του διαμορφώθηκαν κατάλληλα και είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τριάντα ηλικιωμένους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Έχει στελεχωθεί με πέντε εργαζόμενους των απαραίτητων ειδικοτήτων και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη φροντίδα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Το ΚΗΦΗ αποτελεί μία σύγχρονη, ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων με βασικό σκοπό την παραμονή τους σε οικείο περιβάλλον την κοινωνική συμμετοχή και δραστηριοποίηση. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι: νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόντεψε να πεθάνει αλλά δεν το έβαλε κάτω



Υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Είναι μόλις 22 χρονών και μπορεί να κόντεψε να χάσει τη ζωή της, αλλά όχι και την αισιοδοξία της και τη θετική της στάση απέναντι στη ζωή γενικότερα!

Η Kirstie Tancook έπασχε από κυστική ίνωση και τον περασμένο Ιούνιο, λίγες ημέρες προτού ντυθεί νυφούλα, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ κρίσιμη και έπρεπε να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Μερικούς μήνες μετά ήταν σε θέση να ασχοληθεί ξανά με την αγαπημένη της γυμναστική που δεν είναι άλλη από το pole dancing!

«Περίμενα να δυναμώσω λίγο καιρό μετά την επέμβαση και τρεις μήνες μετά ξεκίνησα ξανά προπονήσεις στο στύλο. Τώρα είμαι σε πολύ καλό στάδιο και παρατηρώ ότι μπορώ να κάνω κόλπα που πριν δεν μπορούσα.


Η Kirstie διαγνώστηκε ότι έπασχε από κυστική ίνωση όταν γεννήθηκε. Το 2007 ξεκίνησε μαθήματα pole dancing για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας της. Παρά το γεγονός ότι κινδύνευε όμως η ζωή της η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να ντυθεί νύφη στο πλευρό του παιδικού της έρωτα.


Το βράδυ πριν τη μεγάλη μέρα ήταν στο κρεβάτι του πόνου, στο νοσοκομείο, και όχι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχε κλείσει από καιρό.

Την επόμενη μέρα εκείνες που τη βοήθησαν να βάλει το νυφικό της δεν ήταν οι φίλες της, αλλά… οι νοσοκόμες!



Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε την ώρα που πάθαινε καρδιακή προσβολή



Μια λεπτή γραμμή χωρίζει το θάνατο από τη ζωή.

Η 25χρονη Fiona Moore επέστρεψε στο σπίτι της με το νεογέννητο γιο της 13 ημέρες μετά τον εφιάλτη που έζησε την ημέρα του τοκετού.

Η νεαρή μητέρα έπεσε σε κώμα και υπέστη δύο καρδιακές προσβολές την ώρα που έφερνε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της ενώ έχασε και περισσότερα από 6 λίτρα αίμα.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού έπεσε σε κώμα για δύο ημέρες ενώ 30 γιατροί και νοσοκόμες έδιναν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τόσο την ίδια όσο και του παιδιού της.



Η Fiona υπέστη εμβολή αμνιακού υγρού, μια σπάνια αλλά πιθανόν μοιραία επιπλοκή της κύησης, η οποία εμφανίζεται σε 1 στις 10.000 γεννήσεις. Εξαιτίας αυτού υπέστη δύο καρδιακές προσβολές και ακατάσχετη αιμορραγία. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν το έμβρυο με καισαρική και προσπάθησαν να επαναφέρουν την καρδιά της, η οποία εν τω μεταξύ είχε σταματήσει να χτυπά!



Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η νεαρή μητέρα κατάφερε να αναρρώσει και γύρισε στο σπίτι της με τον 28χρονο σύντροφό της και το δεύτερο παιδί της στην αγκαλιά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Καμία ανησυχία από τα εμφυτεύματα στην Αυστραλία



Μη τοξική η σιλικόνη που χρησιμοποιήθηκε.

Στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύουν οι Αυστραλές που έβαλαν τα εμφυτεύματα στήθους κατέληξαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών μόνο 37 περιπτώσεις ρήξης των εμφυτευμάτων έχουν αναφερθεί σε σύνολο 9.054 που χρησιμοποιήθηκαν από το 2002 ως το 2011, δηλαδή ποσοστό 0,4%. «Το ποσοστό αυτό παραμένει μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου», τόνισε ο διευθυντής της TGA Ρόχαν Χάμετ.

Έλεγχοι στην Αυστραλία και την Βρετανία έδειξαν πως η γέλη που χρησιμοποιήθηκε στα εμφυτεύματα ήταν μη τοξική για τους ιστούς γύρω από το εμφύτευμα ακόμα και αν αυτό είχε υποστεί ρήξη.

Τα εμφυτεύματα της PIP αποσύρθηκαν από την αγορά της Αυστραλίας τον Απρίλιο του 2010, ενώ καμία περίπτωση καρκίνου δεν έχει συνδεθεί με τη ρήξη των εμφυτευμάτων στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας.

Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί 20 περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες που είχαν προσθέσει εμφυτεύματα της εταιρίας αυτής και η κυβέρνηση συνέστησε στις περίπου 30.000 γυναίκες να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα.

Η εταιρία PIP, που πτώχευσε τον Μάρτιο του 2010, βρίσκεται στο κέντρο διεθνούς σκανδάλου μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποιούσε στα εμφυτεύματα μη ιατρική σιλικόνη.

Η εταιρεία παρήγαγε περίπου 100.000 εμφυτεύματα το χρόνο, το 84% των οποίων προορίζονταν για εξαγωγή κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Βρετανία. Οι γυναίκες που έχουν βάλει τα εμφυτεύματα ανέρχονται στις 500.000 παγκοσμίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις ύποπτες ελιές!



Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να σας θορυβήσουν.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνηθίζουμε να ελέγχουμε τους σπίλους ή αλλιώς ελιές που εμφανίζονται στο σώμα μας, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να μας εμπνέουν καμία ανησυχία. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα κάποια από αυτές να εξελιχθεί σε μελάνωμα, μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου στο σώμα.

Οι σπίλοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να επισκεφτούμε ένα δερματολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Υπάρχει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μνημονικός κανόνας ABCDE που μας βοηθά να ταξινομήσουμε όσα πρέπει να ελέγξουμε.

Α (asymmetry) ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του σπίλου, δηλαδή αν χωρίσουμε το σπίλο σε κάθετο και οριζόντιο άξονα (γραμμή) το δεξί με το αριστερό και το πάνω με το κάτω τμήμα να μην είναι παρόμοια μεταξύ τους.

Β (border) Το ΟΡΙΟ στην περιφέρεια του σπίλου αν έχει προσεκβολές σαν δάκτυλα ή δαντελωτή όψη θα πρέπει να μας οδηγήσει για περαιτέρω έλεγχο στο δερματολόγο.

C (color) To ΧΡΩΜΑ του σπίλου αν δεν είναι ομοιόμορφο και έχει μεγάλη ποικιλία (πχ ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί από μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, κόκκινα και λευκά στοιχεία) πρέπει να μας κινητοποιήσεις.

D (diameter) Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ της ελιάς, αν είναι πάνω από 5-6 χιλιοστά επίσης θεωρείται σημείο για διερεύνηση.

Ε (evolution) Η ΕΞΕΛΙΞΗ των ABCD δηλαδή η αλλαγή τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως απο μήνες μέχρι έτος) είναι το σημαντικότερο στοιχείο και πρέπει να απευθυνθούμε σύντομα στο δερματολόγο.

Αν επίσης δούμε μια καινούργια βλάβη να εμφανίζεται, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία -μετά τα 40- και είναι διαφορετική από τις ελιές που ήδη έχουμε, πρέπει να προγραμματίσουμε εξέταση από ειδικό γιατρό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά η εμφάνιση του μελανώματος δεν εξαιρεί και μικρότερες ηλικίες οπότε γενικά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Άλλα στοιχεία που χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου είναι η αιμορραγία μιας ελιάς, αν μας ξύνει ή χάνει τις τρίχες που είχε πάντα πάνω της και γενικότερα αν αλλάζει χαρακτηριστικά σε σχέση με οτι είχαμε συνηθίσει.

Ο δερματικός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά περίπου δύο μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ επικίνδυνο το σκουλαρίκι στη γλώσσα



Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αίματος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σκουλαρίκια στη γλώσσα κρούουν οι ειδικοί, που ανακάλυψαν ότι το piercing μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Και αυτό επειδή το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αποστημάτων στον εγκέφαλο, τα οποία ενδέχεται να επιφέρουν το μοιραίο. Στο «Arcihives of Neurology» αναφέρεται η περίπτωση ενός 22χρονου άνδρα που πέθανε μετά την εμφάνιση πολλαπλών αποστημάτων στον εγκέφαλο, λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση σκουλαρικιού στη γλώσσα του.

Οι Ισραηλινοί γιατροί που περιέθαλψαν τον άτυχο άνδρα προειδοποιούν ότι η μόλυνση από το σκουλαρίκι μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και να φτάσεις στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έτσι και αλλιώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια απόφαση, αφού αν και δεν οδηγεί συχνά στο θάνατο, το σκουλαρίκι στη γλώσσα προκαλεί τραυματισμούς στα δόντια και στοματικές μολύνσεις, ενώ – λιγότερο συχνά – καρδιολογικά προβλήματα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές επιπλοκές, που μπορεί να είναι από πόνο μέχρι οίδημα ή σπασμένα δόντια. Όσοι έχουν σκουλαρίκι στη στοματική κοιλότητα μπορεί επίσης να εμφανίσουν υποχώρηση των ούλων ή αιμορραγίες προσθέτει ο καθηγητής Ντέιμαν Γόλμσέι, επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, συστήνοντας την αποφυγή των σκουλαρικιών στο στόμα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...