Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Νέο σύστημα στις μεταθέσεις αξιωματικών



Με κοινωνικά κριτήρια θα γίνονται οι μετακινήσεις.

Με μόρια και κοινωνικά κριτήρια μέσω διαφανών διαδικασιών θα γίνονται οι μεταθέσεις των στρατιωτικών. Ριζικές αλλαγές στο σύστημα τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων των μόνιμων στελεχών προβλέπει η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Ραγκούση, που διαβιβάστηκε χτες το απόγευμα στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Συγκροτούνται συμβούλια μεταθέσεων ανά κλάδο και πλέον:

Τα κοινωνικά κριτήρια γνωστοποιούνται με πρωτοβουλία του στελέχους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στην υπηρεσία, συνοδευόμενα από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οσοι πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια μετατίθενται υποχρεωτικά κατόπιν επιθυμίας τους ως υπεράριθμοι. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη που επιθυμούν συνυπηρέτηση με σύζυγο στρατιωτικό ή δημόσιο υπάλληλο. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελεί η περίπτωση που συντρέχουν μείζονος σημασίας επιχειρησιακοί λόγοι οι οποίοι διαπιστώνονται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης των ανωτάτων συμβουλίων των κλάδων κατά περίπτωση.

Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των τακτικών μεταθέσεων των στελεχών που πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις κοινωνικές παραμέτρους που αυτές επηρεάζουν τη ζωή του κάθε στελέχους (οικογένεια, σχολική εκπαίδευση, στέγαση, οικονομικά, προβλήματα υγείας κ.ά.).

Όπως αναφέρει το Έθνος, μέχρι 10 Νοεμβρίου κάθε χρόνου θα καταρτίζονται πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με τις κενές οργανικές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις. Οι πίνακες θα κοινοποιούνται στις μονάδες μέχρι 31 Δεκεμβρίου και θα λαμβάνουν γνώση ενυπόγραφα όλα τα στελέχη.

Οι γενικές θέσεις, οι θέσεις εξωτερικού και οι θέσεις διοικητών, κυβερνητών και διευθυντών επιτελικών γραφείων Μειζόνων Σχηματισμών (θέσεις ευθύνης) καταρτίζονται σε ιδιαίτερους πίνακες.

Μετά την κοινοποίηση των πινάκων, τα στελέχη, εφόσον επιθυμούν, υποβάλλουν ιεραρχικά έγγραφη ατομική αναφορά για την κάλυψη των θέσεων της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Οι αναφορές υποβάλλονται το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Οι πίνακες των υπό μετάθεση στελεχών κοινοποιούνται στις μονάδες μέχρι τις 30 Μαρτίου. Αυτοί συνοδεύονται υποχρεωτικά από τους αντίστοιχους πίνακες μορίων των στελεχών που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής.

Στην περίπτωση που δύο ή περισσότερα στελέχη ίδιου ή διαφορετικού βαθμού ισοψηφούν στα μόρια και διεκδικούν κοινή θέση, επιλέγεται ο ανώτερος ή αρχαιότερος εξ αυτών.

Οι μεταθέσεις στελεχών από τον βαθμό του δεκανέα και αντιστοίχων μέχρι και αντισυνταγματάρχη γίνονται μετά τη συμπλήρωση διετούς τουλάχιστον συνεχούς υπηρέτησης σε μία υπηρεσία. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για μεταθέσεις λόγω εκτάκτων οικογενειακών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας ή εφόσον συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως η δυσμενής αξιολόγηση (χαμηλή απόδοση - επαγγελματική ανεπάρκεια).

Ο σχεδιασμός των μεταθέσεων για την κάλυψη των κενών θέσεων λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κριτηρίων και ιδίως, αν υπάρχουν τέκνα που φοιτούν στη Β' και Γ' Λυκείου, προκειμένου να μην αλλάζουν σχολικό περιβάλλον.

Στην περίπτωση αυτή ο γονέας υποβάλλει ιεραρχικά μέχρι τέλος Νοεμβρίου του έτους υπεύθυνη δήλωση επιθυμίας μη μετάθεσης για το επόμενο έτος, η οποία θα συνοδεύεται από βεβαίωση του διευθυντού του σχολείου. Το εν λόγω αίτημα ικανοποιείται κατά απόλυτη προτεραιότητα. Σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος (διάλυση μονάδος, μεταστάθμευση κ.λπ.), η υπηρεσία οφείλει να τοποθετήσει το εν λόγω στέλεχος σε μονάδα ή επιτελείο πλησίον του τόπου διαμονής του και όχι σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένα τα κρούσματα γρίπης φέτος



Τριάντα δύο τα σοβαρά περιστατικά, έναντι 200 πέρσι.

Μειωμένα εμφανίζονται φέτος τα περιστατικά γρίπης στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, έως σήμερα η εξέλιξη της γρίπης στην Ελλάδα, δεν εμπνέει ανησυχία, παρότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρχει έξαρση.

Τα σοβαρά περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν ξεπερνούν τα 32, ενώ πέρσι τέτοια εποχή, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ με επιπλοκή της εποχικής γρίπης, ήταν περισσότεροι από 200.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη από πέρσι όχι μόνον σε ποσοτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο στελεχών του ιού της γρίπης, καθώς αυτοί αναγνωρίζονται. Σε κανένα περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ο πανδημικός ιός Η1Ν1 του 2009, παρότι ήταν αναμενόμενος από τους ειδικούς.

Παρότι τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αποκλεισμό» από νέες θεραπείες καταγγέλλουν καρκινοπαθείς



Τι αναφέρει ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Για αποκλεισμό τους από τις νέες θεραπείες κάνουν λόγο οι καρκινοπαθείς, αναφερόμενοι στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ», με το νέο νομοσχέδιο, τα καινοτόμα φάρμακα θα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της ΕΕ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό.

Παράλληλα, οι ογκολογικοί ασθενείς τονίζουν ότι με τα νέα μέτρα γίνονται «όμηροι» στη διαμάχη του υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές οι οποίοι απαιτούν τη εξόφλησή τους. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι όταν δυο φαρμακευτικές εταιρείες διέκοψαν τις παραδόσεις εξαιτίας των δυσθεώρητων χρεών που είχαν συσσωρευτεί από πλευράς υπουργείου Υγείας.

Ο σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι. ΑΘΗΝΩΝ» ζητά:

- Πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα
- Πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με
- Πρόσβαση στα νέα φάρμακα εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine) και στους νέους καρκινικούς δείκτες (biomarkers) που καθορίζουν ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.
- Πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που καθορίζουν, βάσει της παθολογο-ανατομικής εξέτασης του όγκου, αν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία. Δηλαδή, να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ασθενείς συγκεκριμένων μορφών καρκίνου αν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, με κέρδος και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της προώθησης των γεννόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων, οι ασθενείς με καρκίνο είναι αντίθετοι ως προς τη σχετική ρύθμιση επισημαίνοντας ότι μόνο ένας εξειδικευμένος ογκολόγος-παθολόγος μπορεί να αποφασίζει για το ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για κάθε ασθενή.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ ευεργετική για τον οργανισμό η βρώμη



Από τη φύση με αγάπη...

Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα είδος δημητριακού που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «λειτουργικό»τρόφιμο λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη.

Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες. Το πίτουρο της βρώμης περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό 2,2-7,8%.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο βρώμης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος.

Η μελέτη των Brown et al έδειξε ότι η αύξηση στην πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών κατά 1 γρ /ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL – κακής χοληστερόλης κατά 1,73 mg/dl και 2,2 mg/dl αντίστοιχα.

Η μελέτη CARDIA κατέληξε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης ,τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και του ινωδογόνου αίματος.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι διαλυτές β-γλυκάνες στα λιπίδια αίματος είναι οι εξής:
· Δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση της από το έντερο.
· Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
· Μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου αναστέλλουν την σύνθεση της χοληστερόλης.

Οι β-γλυκάνες ,λοιπόν, ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών και βιοενεργών συστατικών. Στην Μεγάλη Βρετανία το J.H.C.I (Joint Health Claims Initiative) υποστηρίζει ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης βρώμης στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής με χαμηλές θερμίδες, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση της χοληστερόλης.

Η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Αμερικανικού Προγράμματος Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη (NCEP) συστήνει την κατανάλωση φυτικών διαλυτών ινών, όπως η β-γλυκάνη. Για τους παραπάνω λόγους, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο εμπλουτισμός προϊόντων σε β-γλυκάνες όπως δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή ληγμένων φαρμάκων σε ειδικούς κάδους



Θα τοποθετηθούν σε ΚΑΠΗ του δήμου Λάρισας.

Ειδικοί κάδοι συλλογής για τα ληγμένα φάρμακα τοποθετούνται στα φαρμακεία της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαρισαίων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Την σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, σε συνεργασία με το Δήμο -που θα τοποθετήσει και κάδους στα ΚΑΠΗ. Οι κάδοι θα έχουν δύο υποδοχές μία για να απορρίπτονται τα φάρμακα στερεά και υγρά και μία για τα αντικαρκινικά και τα κυτταροστατικά.

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννη Μακρυγιάννη, τα ληγμένα φάρμακα προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον και γι' αυτό η εξειδικευμένη περισυλλογή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν ξανά οι επεμβάσεις καρδιάς στην Κύπρο


Μπαίνει στο χειρουργείο ο πρωτοπόρος γιατρός Αυξέντιος Καλαγκός.

Σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς θα υποβληθούν τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 16 χρόνων, και τρεις ενήλικες από 17 έως 40 χρόνων, όλοι με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ο καρδιοχειρούργος Αυξέντιος Καλαγκός θα κάνει τις επεμβάσεις με την ομάδα του στο Μακάρειο νοσοκομείο -για τα παιδιά- και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας- για τους ενήλικες- από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Ο κ. Καλαγκός, καρδιοχειρούργος ελληνικής καταγωγής, έκανε τις πρώτες εγχειρήσεις στην Κύπρο σε παιδιά τον Φεβρουάριο του 2009. Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη μερικούς μήνες αργότερα, κατά την οποία διενεργήθηκαν άλλες τρεις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά και μία σε έναν ενήλικα ασθενή, με συγγενή καρδιοπάθεια.

Η μία από τις τρεις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έγινε σε βρέφος το οποίο γεννήθηκε πρόωρα (στην 22η εβδομάδα της κύησης) και ήταν η η πρώτη παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση του είδους της που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Ο δρ Καλαγκός είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Coeurs Pours Tous», το 1998 στην Ελβετία, το οποίο στελεχώνεται από γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικούς εξωσωματικής κυοφορίας και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από την συνεργασία με τον κ. Καλαγκό στη Λευκωσία θα φτάσει στις 10 Μαρτίου ομάδα Ισραηλινών γιατρών για να διενεργήσει καθετηριασμούς σε τέσσερα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηλικίας από 4 - 12 χρόνων.

Η ομάδα των Ισραηλινών θα εφαρμόσει μια νέα για τα δεδομένα της Κύπρου μέθοδο καθετηριασμού, ενώ οι επεμβάσεις θα διενεργηθούν στο American Heart Institute σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο. Η επίσκεψη των Ισραηλινών γιατρών θα γίνεται σε τακτική βάση, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς αντιδραστήρια ο ΕΟΠΠΥ



Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων πρέπει να σταματήσει, λένε οι εργαζόμενοι
.
Με τη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ τα βάζουν οι εργαζόμενοί του, με αφορμή την προβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, λειτουργία των μικροβιολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα εργαστήρια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια σπαταλώντας χρήμα και χρόνο.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιωτών.

Για παράδειγμα μια γενική αίματος στις δομές του ΕΟΠΠΥ, κοστίζει για το ασφαλιστικό ταμείο 1,045 ενώ αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο 2,88 ευρώ. Αντίστοιχα μια εξέταση χοληστερόλης 0,078 στο δημόσιο, 2,88 ευρώ στο ιδιωτικό .

Οι εργαζόμενοι έδωσαν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να αποδείξουν πως ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 ευρώ για ένα σύνολο εξετάσεων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 ευρώ αντί των 4,84 που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αντί να υπερχρεώνεται ο ΕΟΠΠΥ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα κοστολόγια -ενοίκια, courier, αναλώσιμα- να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία και να αυξηθούν τα είδη των είδη των εξετάσεων, ώστε να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να κάνουν εξετάσεις ιδιωτικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του εμφράγματος



Μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.

Τo έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί σήμερα την συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Πρόκειται για νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου η οποία οφείλεται σε απόφραξη μιάς ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αγγεία που προσκομίζουν τα αίμα στα τοιχώματα της καρδιάς (αιμάτωση του καρδιακού μυός). Είναι δυο αγγεία, η δεξιά και η αριστερή στεφανιαία αρτηρία, τα οποία εκφύονται από τη ρίζα της αορτής. Εν συνεχεία διακλαδίζονται, εξασφαλίζοντας την πλήρη άρδευση των καρδιακών τοιχωμάτων.

Απόφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας ή κλάδου της, έχει ως επακόλουθο την οξεία διακοπή αρδεύσεως, δηλαδή την οξεία ισχαιμία, το έμφραγμα.

Η απόφραξη, οφείλεται συνήθως στην ανάπτυξη θρόμβου σε ήδη σχηματισμένη αθηρωματική πλάκα επί του στεφανιαίου τοιχώματος. Οι ανάπτυξη μιάς τέτοιας πλάκας στο τοίχωμα του στεφανιαίου αγγείου, έχει μεν ήδη προκαλέσει στένωση του αυλού του συκεκριμένου, πλήν όμως δε χωρίς την εκδήλωση οξείας διακοπής της ροής του αίματος (έμφραγμα). Τούτο διότι, είτε είναι εφικτή η ροή του αίματος (άρδευση) διά του στενωμένου αυλού, είτε έχει σταδιακά αναπτυχθεί ένα περιφερικό δίκτυο μικρών αγγείων, τα οποία παρακάμπτουν την στένωση, εξασφαλίζοντας κάποιου βαθμού αιμάτωση.

Η απότομη διακοπή της αρδεύσεως (αιματώσεως), προέρχεται από τη ρήξη της ινώδους κάψας της πλάκας και την δημιουργία τοπικής εξελκώσεως, τοπικής τοιχωματικής αιμορραγίας και τελικώς τελικώς τοπικού θρόμβου.
Εκλυτικοί παράγοντες για την εγκατάσταση εμφράγματος, μπορεί να είναι:

Η έντονη σωματική προσπάθεια

Η έντονη συγκίνηση και γενικότερα η ένταση (stress)

Τα πλούσια λιπαρά γεύματα

Σημαντικό για την αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι η αναγνώριση του. Ο ασθενής μπορεί να παραπονείται:

Για έντονο άλγος ή δυσφορία στο θώρακα. Το άλγος μπορεί να εμφανίζεται ως σφίξιμο, κάψιμο, ή ως αίσθημα πίεσης στο στήθος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πάσχων χαρακτηριστικά σφίγγει τη γροθιά του στο κέντρο του θώρακα. Το άλγος μπορεί να εντοπίζεται στο κέντρο του θώρακα, αλλά μπορεί και να ακτινοβολεί (επεκτίνεται) στην κάτω γνάθο, στον τράχηλο, στην πλάτη, στον αριστερό ώμο ή στο αριστερό άνω άκρο. Σπανιότερα ακτινοβολεί στους καρπούς και στους αγκώνες. Κάποιες φορές επεκτείνεται στο επιγάστριο.

Για ζάλη, αδυναμία, εφίδρωση και δύσπνοια.

Σπανιότερα εμφανίζεται ναυτία, έμετος και ωχρότητα προσώπου.

Εάν ο ασθενής πάσχει από στεφανιαία νόσο (εκδηλώνει στηθαγχικά άλγη), θα παραπονεθεί ότι το συγκεκριμένο άλγος, είναι εντονότερο από κάθε προηγούμενη φορά.

Σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και χωρίς την συνήθη θορυβώδη εικόνα («βουβά» εμφράγματα).

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής φροντίδας. Συνεπώς:

- Απαιτείται άμεση μεταφορά του ασθενούς σε Νοσοκομείο.

- Γίνεται προσπάθεια ώστε ο ασθενής να καθησυχασθεί και να παραμένει ήρεμος.

- Επιλέγεται μία άνετη θέση γιά τον ασθενή.

- Χαλαρώνονται τυχόν πιεστικά ρούχα.

- Γίνεται χορήγηση οξυγόνου, εφ΄όσον διατίθεται.

- Αν πρόκειται για άτομο που πάσχει από γνωστή καρδιακή νόσο με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μέχρι να γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο, ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός του, το ΕΚΑΒ, ή το Θεραπευτήριο που θα τον υποδεχθεί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τα γενικά «σημάδια» δυσλεξίας



Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Ο όρος δυσλεξία αναφέρεται στις περιπτώσεις δυσκολιών ανάγνωσης και γραφής οι οποίες δεν οφείλονται σε ανεπαρκή νοημοσύνη, βλάβες των αισθητηρίων οργάνων, ανεπαρκή διδασκαλία ή ψυχολογικές διαταραχές.

Πρόκειται για μία ειδική μαθησιακή δυσκολία νευρογνωστικής φύσεως που έχει σχέση περισσότερο με εκπαιδευτικά παρά ιατρικά κριτήρια.

Τα σημαντικά αξιολογικά στοιχεία που καθυστερούν την αναγνωστική και ορθογραφική ικανότητα των παιδιών και μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι:

- αντικαταστάσεις γραμμάτων και αριθμών παρόμοιου σχήματος στο γραπτό λόγο π.χ ρ αντί του δ, 6 αντί του 9 ή ακόμη 3 αντί ε
- αντικαταστάσεις συλλαβών π.χ παραμύθι αντί παραθύρι ή αντικαταστάσεις λέξεων που ταιριάζουν νοηματικά όπως λευκός αντί άσπρος στην ανάγνωση
- παραλείψεις γραμμάτων π.χ ίτι αντί σπίτι, αντιστροφές συμπλεγμάτων π.χ βαλίστα αντί βαλίτσα και προσθέσεις - συμφώνων π.χ σημαίνα αντί σημαία σε ανάγνωση και γραφή
- διστακτικότητα και συλλαβισμός στην ανάγνωση
- άσχημη εικόνα γραφής με ανομοιόμορφα γράμματα
- πολλά ορθογραφικά λάθη και χρησιμοποίηση ακόμη και καθρεφτικής γραφής (η λέξη ανεστραμμένη όπως θα τη διαβάζαμε σε ένα καθρέφτη)
- περιορισμένη γραπτή έκφραση και πολλά συντακτικά λάθη

Είναι πιθανόν επίσης να παρουσιάζονται ελλείψεις και στην κατανόηση κειμένου όπως:
-αδυναμία ανάκλησης των γεγονότων
-δυσκολία στην ακολουθία ιδεών
-προβλήματα στη διατύπωση υποθέσεων και συμπερασμάτων

Τα παιδιά με δυσλεξία παρουσιάζουν χαμηλή σχολική επίδοση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις νοητικές τους ικανότητες. Αρκετά από αυτά παρουσιάζουν κινητική αδεξιότητα και αργοπορημένη ανάπτυξη της ομιλίας. Ενώ ένα μικρό ποσοστό των παιδιών αυτών παρουσιάζουν ταυτόχρονα με τη δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, έλλειψη κινητικού συντονισμού και υπερκινητικότητα.

Άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσορθογραφία (δυσκολίες στην ορθογραφία) και δυσαριθμησία (δυσκολίες στην αριθμητική) μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα με αναγνωστικές δυσκολίες στο ίδιο άτομο. Όλες αυτές οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να συνοδευτούν από έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά και συναισθηματικές διαταραχές για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία εκ μέρους των γονέων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 38χρονη που κατέληξε να κλέβει τον σύζυγό της και να μπαίνει φυλακή



Μάχη με τον εθισμό στα ψώνια.

Για τους περισσότερους ανθρώπους μία βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο είναι απλά μία βόλτα. Για την 38χρονη Ronnie Haring όμως, ήταν περίπατος στον πειρασμό καθώς πάσχει από εθισμό στα ψώνια. «Δεν είναι τόσο ότι νιώθεις πως θέλεις να πάς όσο ότι νιώθεις πως χρειάζεται να πας», λέει.

Η γυναίκα ανήκει στο περίπου 6% των Αμερικανών που παλεύουν με την παθολογική ανάγκη για ψώνια. Η Αμερικανική εταιρεία Ψυχολογίας λένε πως αποτελεί μία παρορμητική διαταραχή του ελέγχου, όπως ο τζόγος ή το αλκοόλ, και μπορεί να βγει εκτός ελέγχου καθώς οι πάσχοντες καταγράφουν υψηλά επίπεδα ενδορφινών.

«Νιώθεις καλά μέσα σου. Είναι σαν να αιωρείσαι όσο διαρκεί και μετά, απλά πέφτεις, πολύ απότομα. Γυρίζεις στο σπίτι και διερωτάσαι «γιατί τα αγόρασα όλα αυτά;». Και νιώθεις ένοχος. Και μετά ο μόνος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα είναι και πάλι να ψωνίσεις. Και ο κύκλος ξαναρχίζει».

Όταν η Haring έβγαινε για ψώνια δεν μπορούσε ποτέ να ψωνίσει μόνο ένα πράγμα. Είχε την ανάγκη να αγοράσει όλα τα αρώματα ενός σαπουνιού ή όλα τα χρώματα μιας μπλούζας.

Η 38χρονη εξάντλησε όλες τις πιστωτικές της κάρτες και στη συνέχεια πήρε και αυτές του συζύγου της, εν αγνοία του.
Έφτασε να τηλεφωνεί στην τράπεζα παραποιώντας τη φωνή της για να μοιάζει με τη δική του και αν ζητεί να μεταφερθούν χρήματα στο λογαριασμό της για να ψωνίσει. Το χρέος της ξεπερνά τα 50.000 δολάρια, η οικογένειά της έχασε ένα σπίτι κι εκείνη κινδυνεύει να χάσει και τον επί 20 χρόνια σύζυγό της που φτάνει στα όρια των αντοχών του.

«Υπήρχαν στιγμές που πραγματικά θέλεις να πετάξεις λευκή πετσέτα και να φύγεις»«, δήλωσε ο Bill Haring.
Ακόμα όμως και με το γάμο της να καταρρέει, για τη Haring τα ψώνια παρέμεναν πιο σημαντικά.

Στην αρχή δεν είχε καταλάβει τι της συμβαίνει. Κάποια στιγμή όμως άρχισε να ψωνίζει στα κρυφά, να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά της για να προλαβαίνει να περάσει από το εμπορικό κέντρο και να κρύβει τα ψώνια της για ένα διάστημα.
Κι όταν ο άντρας της τη ρωτούσε «αυτό είναι καινούριο;» εκείνη απαντούσε «όχι, το έχω εδώ και λίγο καιρό». «Δεν ήταν ψέμα αλλά δεν ήταν ούτε η αλήθεια», λέει σήμερα η γυναίκα.

Όταν πια η Haring δεν είχε ούτε σεντ να ξοδέψει, άρχισε τις μικροκλοπές. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η μητέρα της την έβγαλε αμέσως αλλά εκείνη ένιωσε για πρώτη φορά τον πάτο στον οποίο είχε φτάσει.

Έτσι η 38χρονη απευθύνθηκε σε ένα ειδικό στον εθισμό στα ψώνια, ο οποίος της εξήγησε πως χρησιμοποιεί τα ψώνια για να γεμίσει το κενό της.

«Είναι ένας συνδυασμός κακής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας που λέει «δεν είμαι αρκετά καλή, ποια είμαι;», είπε ο γιατρός της που συνέδεσε τη συμπεριφορά της με την παιδική της ηλικία όταν οι γονείς της πήραν διαζύγιο.

«Υπάρχει ένα συναίσθημα εγκατάλειψης ή απόρριψης», περιγράφει ο γιατρός. «Για τη Ronnie το να πάρει μόνο ένα πράγμα είναι σαν να το χωρίζει από μία οικογένεια και για κείνη αυτό είναι αβάσταχτο, είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει».

Η θεραπεία της μπορεί να πάρει χρόνια αλλά ο σύζυγός της τη βοήθησε ήδη να κάνει τα πρώτα βήματα επιβάλλοντας κανόνες για το πώς και πότε θα έχει πρόσβαση σε χρήματα.

Δείτε βίντεο



Διαβάστε περισσότερα...

H σύγχρονη θεραπεία του οσφυϊκού άλγους



Με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται η ενδοσκόπηση του σπονδυλικού σωλήνα.

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, δηλαδή ο νευρικός πόνος που οφείλεται σε προβλήματα της οσφύος και που αντανακλά στα κάτω άκρα, είναι οι πλέον συχνές παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό και τον νευροχειρουργό.

Ο ιατρός αφού εξετάσει τον ασθενή συνήθως τον καθησυχάζει και συστήνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και ολιγοήμερης ξεκούρασης και αποχής από την εργασία.

Όμως σε περίπου 30% των ασθενών ο πόνος παραμένει σχεδόν αμείωτος μετά από ένα μήνα από την έναρξη των συμπτωμάτων ενώ η διενέργεια απλών ακτινογραφιών, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών αποκαλύπτει την ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου σε κάποιο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης ή την ύπαρξη σπονδυλικής στένωσης ιδίως σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Κάποιοι ασθενείς επιλέγουν τον δρόμο της χειρουργικής επέμβασης, ενώ άλλοι αρνούνται κατηγορηματικά να χειρουργηθούν είτε από φόβο είτε μετά από συμβουλές ειδικών Ιατρών και Φυσικοθεραπευτών .

Έχει παρατηρηθεί όμως ότι μετά από ένα χειρουργείο της σπονδυλικής οσφυϊκής μοίρας σε ένα ποσοστό από 5% έως 50% επιστρέφει σταδιακά ο πόνος στη λεκάνη και στα κάτω άκρα οπότε διεθνώς αναφερόμαστε στο σύνδρομο αποτυχημένων χειρουργείων που οφείλεται στο ότι στο σημείο της χειρουργικής παρέμβασης δημιουργείται ουλώδης ιστός που πιέζει και στραγγαλίζει τις ρίζες των νεύρων.

Πλέον διεθνώς και ιδιαίτερα στην πόλη μας εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία η Ενδοσκόπηση του Σπονδυλικού Σωλήνα.

Η μοντέρνα και ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος που έχει θέση στη διαχείριση του άλγους του ασθενή πριν αλλά και μετά το χειρουργείο.

Ο εξειδικευμένος Ιατρός με ειδικά εύκαμπτα εργαλεία εισέρχεται στον σπονδυλικό σωλήνα με μία οπτική ίνα οπότε δύναται να εντοπίσει το σημείο πρόκλησης πόνου του ασθενή και να προχωρήσει σε μηχανική συμφυσιόλυση και αποσυμπίεση της ρίζας του νεύρου. Υποψήφιοι ασθενείς είναι οι πάσχοντες από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και από σπονδυλική εκφυλιστική στένωση.

Επίσης, οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ενώ έχουν ήδη υποβληθεί σε μία ή και σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις . Τέλος οι γηριατρικοί ασθενείς και εκείνοι που αρνούνται τη χειρουργική δισκεκτομή.

Η διαδικασία της ενδοσκόπησης είναι απλή.

Ο ασθενής εισέρχεται στην κλινική , δεν ακολουθεί αναισθησία, δηλαδή ο ασθενής είναι ξύπνιος και συνεργάζεται με τον ιατρό, δεν βιώνει πόνο ενώ αποχωρεί ανακουφισμένος για το σπίτι του σε περίπου 2 ώρες.

Επιστρέφει στην εργασία του ταχύτατα και μπορεί να συνεχίσει τις φυσιοθεραπείες. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική. Σε περίπτωση υποτροπής του πόνου μετά από κάποιο διάστημα, οι ίδιοι οι ασθενείς ζητούν την επανάληψή της λόγω της θετικής τους εμπειρίας.

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι η ενδοσκόπηση αποτελεί την πλέον σύγχρονη θεραπεία του οσφυϊκού άλγους, ανήκει στο συντηρητικό πεδίο προσέγγισης του ασθενή, δηλαδή μετά τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες, ενώ έχει θέση και μετά το χειρουργείο για τη μηχανική συμφυσιόληση της τραυματισμένης περιοχής.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορήγηση αντισυλληπτικών με βάση τη θρησκεία



Δικαστική απόφαση ανάβει φωτιές στις ΗΠΑ.

Αντισυνταγματικό έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής κανονισμό στην Ουάσινγκτον που ανάγκαζε τους φαρμακοποιούς να δίνουν σκευάσματα επείγουσας αντισύλληψης ακόμη κι εάν αυτό αντέβαινε στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ο περιφερειακός δικαστής Ρόναλντ Λέιτον, σε μια απόφαση που αναμένεται να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, εξέδωσε μια απόφαση η οποία εμποδίζει την εφαρμογή του κανονισμού.

Ο Λέιτον είπε ότι έλαβε την απόφαση αυτή διότι ο κανονισμός στην πολιτεία καταπατούσε το δικαίωμα των φαρμακοποιών να αντιτίθενται λόγω συνειδησιακών ενστάσεων στις πωλήσεις αυτές.

Η απόφαση έχει δεσμευτική ισχύ μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί έρχεται εν μέσω της πολιτικής συζήτησης -που ανακίνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι- σχετικά με το νέο ομοσπονδιακό σχέδιο που προβλέπει πως όλα τα προγράμματα ασφάλισης υγείας, ακόμα και αυτά εκκλησιαστικών οργανώσεων, πρέπει να καλύπτουν δωρεάν την αντισύλληψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστοκύτταρα βοήθησαν πιθήκους που πάχουν από Πάρκινσον



Μετά την εμφύτευση βελτιώθηκε η υγεία των ζώων.

Σημαντική βελτίωση της υγείας τους είχαν πίθηκοι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, μετά την εμφύτευση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στο εγκέφαλό τους.

Ιάπωνες ερευνητές επισήμαναν ότι τέσσερις πίθηκοι, με σπασμωδικές κινήσεις στα μέλη τους, ένα σύνηθες σύμπτωμα του Πάρκινσον, και οι οποίοι δυσκολεύονταν να ελέγξουν το σώμα τους, παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Όταν πέρασαν έξι μήνες από την εμφύτευση, τα τέσσερα θηλαστικά, τα οποία υποβλήθηκαν στο πείραμα, μπορούσαν και πάλι να περπατούν μέσα στο κλουβί τους.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Τζουν Τακαχάσι, δήλωσε ότι τη στιγμή της εμφύτευσης, το 35% των βλαστοκυττάρων ήταν νευρώνες ντοπαμίνης και ότι σχεδόν το ένα δέκατο μεταξύ αυτών ήταν ακόμη εν ζωή ένα χρόνο μετά. Προκειμένου να βελτιωθεί η δραστικότητα της θεραπείας, ο καθηγητής θέλει αυτό το ποσοστό επιβίωσης να αυξηθεί στο 70%. Ο καθηγητής ελπίζει να μπορέσει να κάνει το πείραμα αυτό στους ανθρώπους από το 2015.

«Πρέπει προηγουμένως να αυξήσουμε τον αριθμό των νευρώνων ντοπαμίνης που πρόκειται να εμφυτευθούν, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός όγκου» μετεγχειρητικού, εξήγησε.

Κατά το πείραμα αυτό στους πιθήκους, ο Τακαχάσι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, αλλά σε περίπτωση ιατρικού πειράματος οι ερευνητές σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που θα δημιουργηθούν από την εμφύτευση τεσσάρων τύπων γονιδίων στα κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος για να τα προγραμματίσουν ξανά. Τα πολυδύναμα αυτά βλαστοκύτταρα που παράγονται με τον τρόπο αυτό επανέρχονται σχεδόν στο εμβρυονικό στάδιο (όχι διαφοροποιημένο).

Η χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, που θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος από αρκετούς επιστήμονες, συναντά αντιδράσεις. Θρησκευτικές οργανώσεις δεν θεωρούν ηθική την καλλιέργεια των κυττάρων αυτών υπογραμμίζοντας ότι προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου. Στην Ιαπωνία τίποτε δεν απαγορεύει, ωστόσο, τη χρήση των κυττάρων αυτών για την επιστημονική έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας στους νέους



Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων.

Στη λίστα αναμονής για ένα καρδιακό μόσχευμα βρίσκονται δεκάδες νέοι άνθρωποι εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας. Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ηλικία των ασθενών που καταφεύγουν στην μηχανική υποστήριξη.

O πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας κ Σταμάτης Αδαμόπουλος τονίζει πως «Το πρόβλημα προϊόντος του χρόνου γίνεται τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη οξύτερο, καθώς ορισμένες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, διαγιγνώσκονται όλο και συχνότερα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες».

Σήμερα στις λίστες για μεταμόσχευση παγκοσμίως περιμένουν πολύ πάνω από 15000 ασθενείς σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ μόνο 5000-5500 ασθενείς μεταμοσχεύονται το χρόνο (3500 επισήμως καταγεγραμμένοι και άλλοι 1500-2000 μη καταγεγραμμένοι στο διεθνές σύστημα καταγραφής).

Στην Ελλάδα στην λίστα υπάρχουν 36 ασθενείς με τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας για μεταμόσχευση, εκ των οποίων οι 16 φέρουν συσκευή μηχανικής υποστήριξης («τεχνητή καρδιά»).

«Η διόγκωση του προβλήματος των καρδιοπαθειών και ειδικότερα της καρδιακής ανεπάρκειας που πλήττει πλέον και νέους ανθρώπους, όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Β' Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, Π.Γ.Ν. Αττικόν, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση και λήψη άμεσων μέτρων».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το βιολογικό ρολόι επηρεάζει το ανοσοποιητικό



Διαταραχές του κύκλου επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale συμπέραναν ότι η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν την πρωτεΐνη TLR9, η οποία εμπλέκεται στον εντοπισμό των λοιμώξεων στον οργανισμό. Σημειώνεται ότι η ανίχνευση μιας λοίμωξης αποτελεί το πρώτο στάδιο εμπλοκής και ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της TLR9 σε συνδυασμό με τη δράση της άλλαζαν τη στιγμή που η TLR9 ήταν σε ανώτερα επίπεδα.

Ο καθηγητής Erol Fikrig σημείωσε ότι εντοπίστηκε μια άμεση μοριακή σύνδεση μεταξύ των κιρκαδιανών ρυθμών και του ανοσοποιητικού συστήματος». Κιρκαδιανοί ρυθμοί είναι οι κύκλοι ύπνου – αφύπνισης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunity».

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι διαταραχές του συγκεκριμένου ρυθμού μας κάνουν πιο ευάλωτους σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Μια τέτοια διαταραχή θα μπορούσε να είναι το jet-lag.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται τα μελλοντικά φάρμακα να χορηγούνται ανάλογα με την ώρα της ημέρας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από την... ομπρέλα του ΙΚΑ η «Βοήθεια στο Σπίτι»



Εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ένα νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αντικαθιστά το προηγούμενο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, με τη συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής της υπηρεσίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Με τη δημιουργία της νέας δομής αναβαθμίζονται οι παροχές και εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος, που θα παρέχει οικιακή και νοσηλευτική φροντίδα σε συνταξιούχους φορέων κύριας κοινωνικής ασφάλισης, είναι η εξασφάλιση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να παραμείνουν στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Με άλλη τροπολογία παρατείνεται για ένα επιπλέον χρόνο και μέχρι τις 31/12/2012, η υγειονομική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους. Οι άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη για 2 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης ή από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματός τους.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης, μεγάλος αριθμός ανέργων παραμένει άνεργος για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να θεμελιώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις χορήγησης παροχών υγειονομικής περίθαλψης, οπότε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καλύπτονται για παροχές ασθένειας για ένα ακόμη έτος, ενώ οι προβλεπόμενες εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό της Ελλάδας η Κύπρος



H Αρχιεπισκοπή Κύπρου ενισχύει με τρόφιμα και ρούχα.

H οικονομική κρίση πλήττει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιούνται πολλοί, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, που συγκέντρωσαν βοήθεια, με προορισμό την Ελλάδα.

Κλιμάκιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελο αρχιμανδρίτη, Ιερώνυμο Πυλιώτη ενισχύει, με εντολή του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου, μητροπόλεις στην ελληνική επικράτεια και τη φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής, «Αποστολή».

Όπως ανακοινώθηκε από την «Αποστολή», στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως παραδόθηκαν δύο κοντέινερ με ρουχισμό και τρόφιμα, καθώς και 400 κιλά πουλερικών. Στη Μητρόπολη Δημητριάδος, δύο κοντέινερ με ρουχισμό και τρόφιμα, στη Μητρόπολη Βεροίας, ένα κοντέινερ με ρουχισμό και τρόφιμα, καθώς και 400 κιλά πουλερικών και στη Μητρόπολη Κιλικισίου παραδόθηκαν 400 κιλά πουλερικών.

Επιπλέον, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου με τους συνεργάτες του παρέδωσαν έξι παλέτες με τρόφιμα και 320 κιλά πουλερικών και στη Μητρόπολη Θηβών, τέσσερις παλέτες με τρόφιμα καθώς και 1.120 κιλά σε θαλασσινά στη Μητρόπολη Νικαίας.

Στην οργάνωση «Άρτος και Δράση», που στηρίζει Κυπρίους, παρέδωσαν τρεις παλέτες με τρόφιμα, δύο τόνους ρουχισμό και 100 κιλά πουλερικών και στην «Αποστολή», έξι τόνους τροφίμων.

«Εκτελούμε πιστά τις εντολές του μακαριότατου αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για δυναμική και από καρδιάς υποστήριξη, τώρα που οι Έλληνες χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι χαρά και συνάμα υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο με αστείρευτη θέληση και διάθεση, προσφέροντας ανακούφιση σε στιγμές που δυσκολεύεται και υποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας Ιερώνυμος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίσω από το απωθητικό πρόσωπο κρύβεται μία μεγάλη καρδιά




Βίντεο με το κορίτσι που πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο.

Είναι ένα κορίτσι με πολύ έντονη τριχοφυΐα αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία; Ναι, αλλά η κοινότητα στη οποία ζει η 11χρονη Supatra Sasuphan στην Ταϊλάνδη βλέπει και κάτι ακόμα πίσω από το απωθητικό πρόσωπό της.

Η μικρή πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο έχει καταγραφεί σε μόλις πενήντα ανθρώπους: το σύνδρομο Ambras που προκαλεί πολύ έντονη τριχοφυΐα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου και του λαιμού
της.

Στην αρχή το κορίτσι γινόταν στόχος πειραγμάτων και ενδοσχολικής βίας αλλά η αυτοπεποίθησή της, οι δεξιότητές της στη μάθηση και η άρνησή της να παρατήσει τα όνειρά της βοήθησαν τους συνομηλίκους της αλλά και τους δασκάλους της να δουν μία άλλη πλευρά της, που κρύβεται πίσω από την τριχοφυΐα της.

«Είναι πάρα πολύ καλή, μία πολύ καλή μαθήτρια και πολύ χαρούμενο παιδί», λέει ένας από τους δασκάλους της.
Η Supatra ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει γιατρός για να βοηθά τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

«Έτσι είμαι», είπε στο MSNBC για την εικόνα της, «ούτε που το σκέφτομαι».


Δείτε βίντεο 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεση της κρητικής διατροφής με τον... τουρισμό



Τα ξενοδοχεία της Κρήτης θα προωθούν τοπικά προϊόντα.

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρόσκληση που απηύθυνε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στους τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν τα κρητικά προϊόντα στην κουζίνα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (23 – 02 - 2012) στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, του Παγκρήτιου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων και παραγωγών αγροτικών και τυποποιημένων κρητικών προϊόντων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ν’ αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των κρητικών προϊόντων και να κατατεθούν προτάσεις που θα συμβάλλουν στην καθιέρωσή τους ως βασικά συστατικά της διατροφής που παρέχεται στους επισκέπτες του νησιού, σύμφωνα με το cretalive.gr.

«Τα κρητικά προϊόντα πρέπει να βρουν τη θέση που τους αξίζει και στους χώρους μαζικής εστίασης, ώστε οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τη μοναδική ποιότητά τους» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα για να εξασφαλίσουμε ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες και ν’ αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της κρητικής διατροφής».

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη το προσεχές διάστημα, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την ένταξη των κρητικών προϊόντων στη μαζική εστίαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν τα χέρια τα πανεπιστήμια Πελοπονήσου-Σανγκάης



Τα δύο Ιδρύματα θα συνεργαστούν.

Θετικά, ανταποκρίθηκε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε πρόταση συνεργασίας, που δέχθηκε από το Shanghai Jiao Tong University, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Σαγκάη.

Το πανεπιστήμιο Jiao Tong συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα και διασημότερα της Κίνας, καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών, τεχνολογικών και φυσικών επιστημών και φοιτούν σε αυτό 42.000 φοιτητές.

Ήδη έχουν ανταλλαγεί οι πρώτες επιστολές μεταξύ των πρυτανικών αρχών των δύο πανεπιστημίων και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου θα επισκεφθεί το κινεζικό πανεπιστήμιο από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων ενώ, στα τέλη Απριλίου, αντιπροσωπεία του Shanghai Jiao Tong University θα επισκεφθεί την έδρα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Φως στο γρίφο της φορολόγησης καταθέσεων



Τι ισχύει για τις καταθέσεις στην Ελλάδα;

Ένα από τα θέματα που συζητιούνται πολύ το τελευταίο διάστημα είναι και η φορολόγηση των καταθέσεων. Ο κατάλογος με τις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του φόρου επί των τόκων από καταθέσεις και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τι ισχύει στη χώρα μας σχετικά με τη διαδικασία φορολόγησης του συγκεκριμένου εισοδήματος.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει σήμερα για χρήματα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, με βάση και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών:

Φορολόγηση τόκων καταθέσεων εσωτερικού


Οι τόκοι από οποιασδήποτε μορφής κατάθεση σε τράπεζα του εσωτερικού φορολογούνται με συντελεστή 10%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από την τράπεζα, κατά την πίστωση του λογαριασμού με τους τόκους ή την καταβολή των τόκων στο δικαιούχο.

Φορολογούνται όλοι οι καταθέτες


Η ιθαγένεια, ο τόπος διαμονής ή κατοικίας του καταθέτη, είναι αδιάφορος για την επιβολή του φόρου 10%. Οι κάτοικοι του εξωτερικού ή οι αλλοδαποί, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, δεν απαλλάσσονται.

Καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού


Απαλλάσσονται από το φόρο οι τόκοι οποιασδήποτε μορφής κατάθεσης, σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφόσον η κατάθεση δεν είναι σε ευρώ αλλά σε ξένο νόμισμα και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ληστής σε... αναπηρική καρέκλα



Το καροτσάκι του «κόλλησε» στο χώμα και δεν μπορούσε να διαφύγει!
Έναν παράλυτο συνέλαβε η αστυνομία της Φλόριντα στις ΗΠΑ, ο οποίος μπήκε με με αναπηρικό καροτσάκι σε βενζινάδικο και με την απειλή μαχαιριού ζήτησε τα μετρητά του ταμείου από την υπάλληλο.

Όταν η ταμίας, τον απείλησε ότι θα πιέσει το «κουμπί πανικού» μάλιστα, εκείνος την χλέυασε λέγοντας ότι «η αστυνομία δεν θα συλλάβει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες».

Η υπάλληλος τελικά φέρεται να κατέληξε σε σωματική πάλη με τον παράλυτο άνδρα, τον οποίο μαχαίρωσε τρεις φορές στα πόδια. Εκείνος κατάφερε να αρπάξει μία συσκευασία με 12 μπύρες και ... ένα ρολό μονωτικής ταινίας και επιχείρησε να εγκαταλείψει το κατάστημα.

Όμως στάθηκε άτυχος! Το καροτσάκι του κόλλησε στο χώμα. Έτσι όταν έφτασε η αστυνομία τον βρήκε να πίνει «κολλημένο» στο σημείο χωρίς να μπορεί να διαφύγει και όπως δήλωσαν οι αρχές ήταν «αρκετά μεθυσμένος».

Μετά από ιατρική περίθαλψη που του παρείχαν τον οδήγησαν στο τμήμα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Διώχνουν» τους μεσάζοντες και στην Αθήνα



Μεγάλο παζάρι εθελοντών κάθε Κυριακή στο Νέο Κόσμο.

Μετά το νομό Πιερίας, τώρα καταργούν τους μεσάζοντες και στην να και συγκεκριμένα στο Νέο Κόσμο όπου εθελοντές διοργανώνουν κάθε Κυριακή παζάρι πουλώντας προϊόντα σε τιμές πολύ κοντά σε εκείνες του παραγωγού.

Ως χορηγός επικοινωνίας επελέγη το blog www.neoskosmos-athens.blogspot.com, που από καιρό υιοθετεί και πρωταγωνιστεί σε εκστρατείες πάταξης της ακρίβειας. Το blog το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υιοθετήσει το σύνθημα «Χτυπάμε την κρίση», οι διαχειριστές του οποίου προσπαθούν να πείσουν τους επιχειρηματίες της περιοχής να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές.

Οι παραγγελίες θα δίνονται ηλεκτρονικά και κατά τη συνάντηση της Κυριακής οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν τις προμήθειές τους απ´ευθείας από τους παραγωγούς σε συσκευασίες των 5 κιλών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή φέτας στην Αλεξανδρούπολη



Στηρίζουν τους άπορους της πόλης.

Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος (πρώην ΚΕ.ΠΑ.Κ.Υ.) Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ανακοινώνουν ότι:

Στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτους 2011 θα γίνει διανομή προϊόντων.

Καλούνται οι Δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα των τελικών δικαιούχων για το εν λόγω πρόγραμμα, να παραλάβουν το προϊόν από τις τοπικές κοινότητες όπου ανήκουν, σύμφωνα με τις λίστες που διαβιβάζονται στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων με την παρούσα ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα διανομής του προϊόντος θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

Τρίτη 28/02/2012 έως Παρασκευή 02/03/2012: διανομή προϊόντων (Τυρί) στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης, Παιδείας & Περιβάλλοντος (Πολυκοινωνικό – Πρώην ΚΕ.ΠΑ.Κ.Υ. επί της οδού Καρτάλη 2), για τους δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που διαμένουν στα όρια της πόλης της Αλεξανδρούπολης, περιοχή Αγνάντιας, Απαλού, Μαϊστρου, Αμφιτρίτης και Χιλής.

Δευτέρα 05/03/2012: διανομή προϊόντων στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Μάκρης (Δίκελλα-Μεσημβρία-Πλάκα) του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τρίτη 06/03/2012: διανομή προϊόντων στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Συκορράχης (Συκορράχη-Μέστη), στον Κόμαρο Συκορράχης, στο κεντρικό καφενείο του χωριού (Αύρα-Κόμαρος-Πέραμα-Ατάρνη) του Δήμου Αλεξανδρούπολης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες χρήσης για τη φοροκάρτα



Ο «μπούσουλας» του υπουργείου Οικονομικών.

Η φοροκάρτα έχει μπει στη ζωή μας εδώ και μερικούς μήνες, αλλά μέχρι στιγμής, λίγοι το έχουν... πάρει χαμπάρι! Οι φορολογούμενοι, αλλά και πολλές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείται, ενώ υπάρχει και η κατηγορία επιχειρηματιών που... κάνουν πως δεν ξέρουν.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Αναλυτικότερα:

- Ο χρήστης της κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τον αριθμό της, μέσω του internet ή μέσω SMS. Μπορούν να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ μέσα σ΄ ένα μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του κατόχου.

- Κατά τη συναλλαγή σε κατάστημα, που διαθέτει το τερματικό (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας της τράπεζας, που παρέχει το POS. Στη συνέχεια, οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

- Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου, που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη φοροκάρτα


Χρήσιμες συμβουλές από το υπουργείο οικονομικών για τη χρήση της κάρτας, που παίρνει τη θέση των αποδείξεων.

Έχει μπει στη ζωή μας από τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα, όμως, το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για τη φοροκάρτα είναι υποτονικό. Επιπλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε δεν ξέρουν, είτε κάνουν ότι δε γνωρίζουν τη χρήση της. Παρ΄ όλα αυτά, το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε απόφαση, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Αναλυτικότερα:

- Ο χρήστης της κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τον αριθμό της, μέσω του internet ή μέσω SMS. Μπορούν να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ μέσα σ΄ ένα μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του κατόχου.

- Κατά τη συναλλαγή σε κατάστημα, που διαθέτει το τερματικό (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας της τράπεζας, που παρέχει το POS. Στη συνέχεια, οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

- Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου, που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ιδρύματα δόθηκαν προϊόντα από κατασχέσεις



Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόσφερε ρούχα και διάφορα αντικείμενα.

Είδη ένδυσης, υπόδησης αλλά και οικιακής χρήσης, απαραίτητα για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, παρέδωσε σε ιδρύματα της πόλης ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα δεκάδες ζευγάρια παντόφλες, κάλτσες, γάντια, κασκόλ, φορέματα, παντελόνια, ζακέτες, μπουφάν, εσώρουχα, καθώς και παιχνίδια, κουζινικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις και δόθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Σπίτι της Άρσις και στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας, Άγιος Παντελεήμων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα δήλωσε ότι ο νόμος επιτρέπει να διατεθούν τα προϊόντα για κοινωνικό σκοπό όταν δεν είναι επώνυμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το δέντρο των ευχών ενισχύει το έργο των «Αγίων Θεοδώρων»

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΜΕΑ.
Παραδόθηκαν χθες στο σύλλογο χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Φιλία» στην Κομοτηνή.




«Εύχομαι το σπίτι σας να χτιστεί και να κρατήσει για πάντα» έγραψε μία μικρή μαθήτρια του δημοτικού σχολείο όταν και αυτή έδινε από το χαρτζιλίκι της λιγοστά χρήματα για να βοηθήσει στην ανέγερση της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία του συλλόγου «Αγίων Θεοδώρων». Με τη ευχή αυτή και μερικά χρήματα συνέβαλε και η ίδια, όπως και όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου, για να αποκτήσει σάρκα και οστά ένα όνειρο 30 και πλέον χρόνων. Ο σύλλογος μέριμνας ειδικού παιδιού «Άγιοι Θεόδωροι» 30 χρόνια από την ίδρυσή του βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή της μονάδας, που θα παρέχει στέγη στα άτομα με νοητική υστέρηση στη Ροδόπη. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευτεί, οι προσφορές δόθηκαν, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο.

Κάθε προσφορά προς το σύλλογο είναι πολύτιμη. Αυτό σκέφτηκαν και οι άνθρωποι του ξενοδοχείο «Φιλία» στην Κομοτηνή όταν αποφάσισαν να στήσουν «Το δέντρο των ευχών». Το δέντρο στολίστηκε τα Χριστούγεννα με μοναδικό σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον σύλλογο. Κλήθηκαν σύλλογοι, σχολεία, αλλά και απλοί πολίτες να δώσουν κάτι από το υστέρημά τους. Οι καιρικές συνθήκες βέβαια δεν επέτρεψαν την μεγάλη προσέλευση, όμως η Έλενα Φιλίππου ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου είναι αισιόδοξη ότι του χρόνου το φιλανθρωπικό αυτό εγχείρημα θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Φυσικά τα οποία χρήματα συγκεντρώθηκαν είναι σημαντικά για τους ανθρώπους των «Αγίων Θεοδώρων», που με μεγάλη χαρά δέχονται κάθε προσφορά όσο μικρή και αν είναι αυτή.



Αυτό δήλωσε σχετικά η πρόεδρος του συλλόγου Νατάσα Λιβεριάδου παραλαμβάνοντας από την κ. Φιλίππου το ποσό που μαζεύτηκε από το δέντρο των ευχών, «Στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε τη στέγη έχουμε ανθρώπους που κοντά μας που βοηθούν για να ολοκληρώσουμε την στέγη». Συγκινημένη από την πρωτοβουλία των υπευθύνων του ξενοδοχείου, αλλά και από την ανταπόκριση μικρών και μεγάλων, η κ. Λιβεριάδου ανέφερε, «κατάφεραν έχοντας ένα κουτάκι κάτω από το δέντρο να μαζέψουν ένα χρηματικό ποσό. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων, τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την προσφορά τους αυτή και ευχόμαστε από την καρδιά μας να έχουν καλές δουλειές και να συνεχίσουν να έχουν αυτή την ευαισθησία. Διαπιστώνων ότι είναι νέα παιδιά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους προσπάθειες.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Φιλία» 
Έλενα Φιλίππου παραδίδει το ποσό που συγκεντρώθηκε στην πρόεδρο του συλλόγου Νατάσα Λιβεριάδου

Όσον αφορά στη στέγη, «είμαστε στην φάση της επιλογής αυτού που θα αναλάβει να χτίσει την μονάδα αυτή. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο τις 50 οικογένειες, αφορά όλους μας, είναι ένα θέμα που πρέπει να το στηρίξουμε και πιστεύω ότι τελικά άσχετα αν πέρασαν 31 χρόνια, ήρθε η στιγμή να το ολοκληρώσουμε». Το έργο προβλέπει την κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας 250 τμ με εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση την κατασκευή εννέα οικίσκων των τεσσάρων δωματίων, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Οι οικονομικές συνθήκες μπορεί να είναι κάκιστες, όμως γίνονται ευνοϊκές χάρη σε όσους έστω και για μία φορά αγόρασαν μία λαμπάδα ή ένα ημερολόγιο από τα εργαστήρια του συλλόγου “Άγιοι Θεόδωροι” ή έδωσαν το χαρτζιλίκι τους, όπως έπραξαν οι μαθητές της Ξυλαγανής.


Μικροί μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα 
να προσφέρουν ό,τι μπορούν για το «Δέντρο των ευχών»

Το ξενοδοχείο «Φιλία» έδωσε το παράδειγμα και όπως ανέφερε η ιδιοκτήτριά του το εγχείρημα θα επαναληφθεί ξανά. Για την δημιουργία της στέγης έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου, στο όνομα «Άγιοι Θεόδωροι» και στον αριθμό 13587055, όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν από το υστέρημά τους συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για όλο το νομό.

Διαβάστε περισσότερα...

Πιο σωστή δημοσιογραφική προσέγγιση στους παραολυμπιακούς αγώνες 2012 του Λονδίνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΣΑΤ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5FM.
Ειδικό σεμινάριο με ομιλητή και τον αργυρό παραολυμπιονίκη Αλεξ Ταξιλδάρη στην Αθήνα.
Το επόμενο επιμορφωτικό σεμινάριο των αθλητικών συντακτών βόρειας Ελλάδας θα γίνει στις Σέρρες.


Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης





Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και τους επικείμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, διοργανώθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα από τον πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης και ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης, ενώ οι εισηγήσεις έγιναν από τους Σάκη Κωστάρη υπεύθυνο επικοινωνίας ΕΠΕ, Βασίλη Καλύβα τεχνικό Παραολυμπιακών Αθλημάτων ΕΠΕ, Χρήστο Αθανασόπουλο δημοσιογράφο-συγγραφέα και τον συντοπίτη μας γιατρό Αλέξανδρο Ταξιλδάρη παραολυμπιονίκη κολύμβησης, υπεύθυνο αθλητισμού δήμου Κομοτηνής.
 

Τα θέματα αφορούσαν τους παραολυμπιακούς αγώνες, την ορολογία, τα ΜΜΕ και άτομα με αναπηρία, τη διεθνή εμπειρία -προϋποθέσεις και κανόνες συμμετοχής-κάλυψης, τις διαφορές με Special Olympics. Άλλη ενότητα αφορούσε τα παραολυμπιακά αθλήματα στο Λονδίνο φέτος, την κατηγοριοποίηση, την ελληνική συμμετοχή (αθλήματα, αθλητές, αναμενόμενες διακρίσεις), την αθλητική δημοσιογραφία και τους παραολυμπιακούς αγώνες.
Το θέμα «Παραολυμπιονίκης, ισότιμη αντιμετώπιση παραολυμπιακών αθλητών» ανέπτυξε ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης- Αργυρός Παραολυμπιονίκης κολύμβησης που με την ολοκλήρωαη του σεμιναρίου στην Αθήνα φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και μίλησε για το πνεύμα του, την χρηστικότητα και την οφελιμότητα για τους ανθρώπους του Τύπου και τι πρέπει να προσέχουν όταν αναφέρονται στους παραολυμπιακούς αγώνες, πώς πρέπει να καλύπτονται τα ρεπορτάζ, τι όροι χρησιμοποιούνται προκειμένου να είναι εύστοχοι και να μην δημιουργούν σύγχυση και παρεξηγήσεις.
«Ηταν ένα σεμινάριο για να δώσει το ερέθισμα σε δημοσιογράφους για να ψαχτούν λίγο και να μπουν στην διαδικασία να κάνουν ρεπορτάζ που αφορούν το αναπηρικό αθλητικό κίνημα» θα πει.

Ο κ.Γερακάρης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ μετά από μια εισήγηση που έγινε από την παραολυμπιακή Επιτροπή και ως αθλητής, είπε ότι το επόμενο σεμινάριο που θα γίνει για την Βόρεια Ελλάδα, αντί να φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη, πρότειναν να διοργανωθεί στις Σέρρες όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση του ΤΕΦΑΑ των Σερρών στο κομμάτι του αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες και της προέδρου Χριστίνας Ευαγγελινού κάτι που το αποδέχτηκαν όλοι αυτό με χαρά. Επίσης τονίστηκε ότι από εδώ και πέρα στις μεγάλες διοργανώσεις μαζί με τον εκάστοτε αθλητικό σχολιαστή από την ΝΕΤ ή οποιοδήποτε κανάλι θα καλύπτει το γεγονός κι ένας σχολιαστής αθλητής με αναπηρία, είτε εν ενεργεία είτε παλαίμαχος.
Ο κ. Ταξιλδάρης αναφερόμενος στις διακρίσεις των αθλητών με αναπηρία, την δημοσιότητα που δίνεται στην Κομοτηνή και τα κανάλια της περιοχής τόνισε ότι αυτό το παράδειγμα της πόλης μας δεν ακολουθείται αλλού λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Γιατί γενικότερα το αναπηρικό κίνημα είναι σε εμβρυικό στάδιο, πόσο μάλλον το αθλητικό αναπηρικό κίνημα και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την κοινωνία, όσο με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις γιατί η κοινωνία έχει δείξει ότι αν της δώσεις τέτοιες ειδήσεις και διακρίσεις της αρέσει να τις ακούει και να τις βλέπει».

Η κοινωνία είναι σίγουρα πιο μπροστά απ΄ ότι οι φορείς, το είδαμε και από τη συμμετοχή του κόσμου στους παραολυμπιακούς της Αθήνας αλλά ακόμη περισσότερο και στο Πεκίνο για το πόσο ο κόσμος ζούσε την όλη ατμόσφαιρα στις κερκίδες. Εκεί και η Κομοτηνή νομίζω ότι ήταν ένα παράδειγμα που θα πρέπει να το ακολουθήσει και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και το βασικότερο όταν αναφερόμαστε σε αθλητές υψηλών επιδόσεων και υψηλών διακρίσεων» ανέφερε ο κ. Ταξιλδάρης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Πάντως για την ιστορία αναφέρουμε ότι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια. Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο.

Η ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σίδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και κίνησε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην ελληνική αθλητική οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρόλο που είναι τυφλή κάνει ενόργανη



Η 13χρονη Lola δεν το βάζει κάτω.

Βλέποντάς τη να πραγματοποιεί δύσκολες ασκήσεις επάνω στη δοκό ισορροπίας, στο μονόζυγο ή στο έδαφος δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι η 13χρονη Lola Walters είναι… τυφλή!

Το νεαρό κορίτσι γεννήθηκε με πρόβλημα στα μάτια (κατάσταση Nystagmus), που προκαλεί τα μάτια της να κινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα να τα βλέπει όλα διπλά και να μην έχει αντίληψη του βάθους.

Μπορεί να ξεχωρίζει αντικείμενα σε απόσταση 1,5 μόλις μέτρου.

«Οι περισσότεροι με τους οποίους συναγωνίζομαι δεν γνωρίζουν την κατάστασή μου και σε ό,τι με αφορά προτιμώ να παραμείνει έτσι, ώστε να μη με βαθμολογούν διαφορετικά» λέει η ίδια.

video platform video management video solutions video player

Η μητέρα της, η Beth, την υιοθέτησε όταν ήταν 2 ετών από ένα ορφανοτροφείο στη Βουλγαρία.

Με το που την αντίκρισε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος την αγάπησε αμέσως. «Είχα χωρίσει από τον άντρα μου, ήμουν 32 ετών και πάντοτε με ενδιέφερε το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού από μια ξένη χώρα. Τυχαία τη βρήκα και από τη στιγμή που την είδα ήξερα ότι είχε γεννηθεί για να γίνει κόρη μου» λέει συγκινημένη.



«Δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο “τυφλή”, παρόλο που πρακτικά θεωρείται τυφλή. Μπορεί να δει. Απλά ό,τι βρίσκεται μπροστά της κινείται συνεχώς και δεν μπορεί να κρίνει σωστά τις αποστάσεις ή να εστιάσει καλά» προσθέτει.







Διαβάστε περισσότερα...