Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βλαστοκύτταρα βοήθησαν πιθήκους που πάχουν από Πάρκινσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μετά την εμφύτευση βελτιώθηκε η υγεία των ζώων.

Σημαντική βελτίωση της υγείας τους είχαν πίθηκοι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, μετά την εμφύτευση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στο εγκέφαλό τους.

Ιάπωνες ερευνητές επισήμαναν ότι τέσσερις πίθηκοι, με σπασμωδικές κινήσεις στα μέλη τους, ένα σύνηθες σύμπτωμα του Πάρκινσον, και οι οποίοι δυσκολεύονταν να ελέγξουν το σώμα τους, παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Όταν πέρασαν έξι μήνες από την εμφύτευση, τα τέσσερα θηλαστικά, τα οποία υποβλήθηκαν στο πείραμα, μπορούσαν και πάλι να περπατούν μέσα στο κλουβί τους.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Τζουν Τακαχάσι, δήλωσε ότι τη στιγμή της εμφύτευσης, το 35% των βλαστοκυττάρων ήταν νευρώνες ντοπαμίνης και ότι σχεδόν το ένα δέκατο μεταξύ αυτών ήταν ακόμη εν ζωή ένα χρόνο μετά. Προκειμένου να βελτιωθεί η δραστικότητα της θεραπείας, ο καθηγητής θέλει αυτό το ποσοστό επιβίωσης να αυξηθεί στο 70%. Ο καθηγητής ελπίζει να μπορέσει να κάνει το πείραμα αυτό στους ανθρώπους από το 2015.

«Πρέπει προηγουμένως να αυξήσουμε τον αριθμό των νευρώνων ντοπαμίνης που πρόκειται να εμφυτευθούν, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός όγκου» μετεγχειρητικού, εξήγησε.

Κατά το πείραμα αυτό στους πιθήκους, ο Τακαχάσι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, αλλά σε περίπτωση ιατρικού πειράματος οι ερευνητές σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που θα δημιουργηθούν από την εμφύτευση τεσσάρων τύπων γονιδίων στα κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος για να τα προγραμματίσουν ξανά. Τα πολυδύναμα αυτά βλαστοκύτταρα που παράγονται με τον τρόπο αυτό επανέρχονται σχεδόν στο εμβρυονικό στάδιο (όχι διαφοροποιημένο).

Η χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, που θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος από αρκετούς επιστήμονες, συναντά αντιδράσεις. Θρησκευτικές οργανώσεις δεν θεωρούν ηθική την καλλιέργεια των κυττάρων αυτών υπογραμμίζοντας ότι προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου. Στην Ιαπωνία τίποτε δεν απαγορεύει, ωστόσο, τη χρήση των κυττάρων αυτών για την επιστημονική έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.