Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Φως στο γρίφο της φορολόγησης καταθέσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι ισχύει για τις καταθέσεις στην Ελλάδα;

Ένα από τα θέματα που συζητιούνται πολύ το τελευταίο διάστημα είναι και η φορολόγηση των καταθέσεων. Ο κατάλογος με τις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του φόρου επί των τόκων από καταθέσεις και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τι ισχύει στη χώρα μας σχετικά με τη διαδικασία φορολόγησης του συγκεκριμένου εισοδήματος.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει σήμερα για χρήματα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, με βάση και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών:

Φορολόγηση τόκων καταθέσεων εσωτερικού


Οι τόκοι από οποιασδήποτε μορφής κατάθεση σε τράπεζα του εσωτερικού φορολογούνται με συντελεστή 10%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από την τράπεζα, κατά την πίστωση του λογαριασμού με τους τόκους ή την καταβολή των τόκων στο δικαιούχο.

Φορολογούνται όλοι οι καταθέτες


Η ιθαγένεια, ο τόπος διαμονής ή κατοικίας του καταθέτη, είναι αδιάφορος για την επιβολή του φόρου 10%. Οι κάτοικοι του εξωτερικού ή οι αλλοδαποί, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, δεν απαλλάσσονται.

Καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού


Απαλλάσσονται από το φόρο οι τόκοι οποιασδήποτε μορφής κατάθεσης, σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφόσον η κατάθεση δεν είναι σε ευρώ αλλά σε ξένο νόμισμα και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.