Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οι μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες του νερού!



Δοκιμάστε την υδροθεραπεία και τη θεραπεία επίπλευσης.

Το νερό, εκτός από το να καθαρίζει, θεραπεύει και ανανεώνει. Το κρύο νερό έχει αναλγητικές ιδιότητες. Είναι συνεπώς ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσεις τους πονεμένους μυς. Το ζεστό νερό από την άλλη συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας, τονώνει τον μεταβολισμό και ζεσταίνει τους μυς μειώνοντας την ένταση. Όταν περιβάλλεσαι από νερό, νιώθεις μια αίσθηση απελευθέρωσης. Γιατί να μην κάνεις μια βουτιά για να ανανεωθείς;

Δοκιμάστε θεραπείες του νερού

Θαλασσοθεραπεία

Το νερό της θάλασσας είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του στρες, στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Θεραπεία επίπλευσης

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χαλαρωτική και αναζωογονητική θεραπεία που προβλέπει την επίπλευση στο νερό ή σε μια ειδική δεξαμενή με άλατα.

Υδροθεραπεία

Εντατική υδροθεραπεία για την καταπολέμηση του στρες, του άγχους, της ατονίας και των πόνων. Συμπεριλαμβάνει λουτρά, σάουνα, τζακούζι και αναζωογονητικούς ψεκασμούς.

Ασκήσεις στο νερό

Θαλάσσια αθλήματα

Ο τέλειος τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε το σώμα σας. Με το beach volley μπορείτε να κάψετε μέχρι 200 θερμίδες σε μισή ώρα, ενώ με το σκι μπορείτε να φτάσετε τις 240.

Κολύμβηση

Είναι η πιο καλή γυμναστική γιατί δουλεύουν όλες οι μυϊκές ομάδες και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τις κλειδώσεις σου. Δέκα και μόνο λεπτά τζόκινγκ σε βαθύ νερό μπορεί να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες από 100 θερμίδες.

Καταδύσεις

Μπορείτε να εξερευνήσετε κάποιο ναυάγιο ή απλά να χαρείτε τη ζωή του βυθού.

Τζόκινγκ

Το τζόκινγκ στην άμμο θα ξαναφέρει το χρώμα στα μάγουλά σας και θα τονώσει τις γάμπες σας. Φυσικά προσέξτε τι ώρα επιλέγετε να κάνεις τζόκινγκ, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος.

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε το αλλεργικό εξάνθημα στα παιδιά



Εμφανίζεται πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το αλλεργικό εξάνθημα έχει συνήθως κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πρόκειται για απλές κοκκινίλες ή περιοχές του δέρματος κόκκινες ελαφρά ανασηκωμένες από το υπόλοιπο δέρμα ή απλά κόκκινα σπυράκια που προκαλούν στο παιδί κάποια φαγούρα.

Τα εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, συχνά όμως σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή στον λαιμό, στα χέρια στα πόδια και το πρόσωπο.

Σε μερικές περιπτώσεις έντονου εξανθήματος και έντονης αλλεργικής αντίδρασης, το παιδί μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο σε περιοχές του δέρματος –αγγειοοίδημα- το οποίο εάν είναι στην περιοχή του προσώπου μπορεί να καταστεί επικίνδυνο οδηγώντας σε οίδημα λάρυγγα και δύσπνοια, ή σε πρήξιμο βλεφάρων.

Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, άλλο ένα αίτιο του αλλεργικού εξανθήματος είναι και η κατανάλωση κάποιας τροφής. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν το παιδί είναι προσχολικής ηλικίας και δοκιμάζει για πρώτη φορά κάποιες τροφές.
Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την πιθανότητα το εξάνθημα να οφείλεται σε φωτοευαισθησία, λόγω έντονης έκθεσης στον ήλιο, σε χρήση φαρμάκου ή σε λοιμογόνο παράγοντα.

Γενικά, όταν το παιδί εμφανίσει ένα αλλεργικό εξάνθημα, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να ενταθεί το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μπάνιο, αλλά αποφεύγουμε σαπούνι και σαμπουάν που μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να το ερεθίσουν περισσότερο.

Αποφεύγουμε την έντονη έκθεση στον ήλιο. Αποφεύγουμε να δίνουμε στο παιδί κατά τις επόμενες μέρες τροφές που δεν έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, ή τροφές που μπορεί να είναι ισχυρά αλλεργιογόνες (θαλασσινά, αβγά, σοκολάτα κλπ). Απλή ενυδατική στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει.

Σε περίπτωση τσιμπημάτων υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Άμεσα μπορούμε να βάλουμε αμμωνία. Εάν το εξάνθημα μολυνθεί, επιμένει κατά τις επόμενες μέρες, κοκκινίζει περισσότερο και αρχίζει να πονάει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση τοπικού αντισηπτικού ή αντιμικροβιακής αλοιφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβεται πίσω από την κόπωση




Τα συμπτώματα που είναι καμπανάκι συναγερμού για τον οργανισμό.


Δώσατε μάχη για να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί; Νιώθετε μια συνεχή και ανεξήγητη κόπωση;
Αυτό μπορεί να μην είναι απλώς αποτέλεσμα του τρόπου ζωής σας. Η κόπωση όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένα καμπανάκι συναγερμού που δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

Κόπωση με ξηρότητα στο στόμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια:
Αν παίρνετε φάρμακα για κάποια αλλεργία και συγκεκριμένα αντισταμινικά, τότε αυτά μπορεί να είναι η αιτία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έρευνα του 2007 έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των φοιτητών που έπαιρναν φάρμακα για αλλεργίες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις.

Κόπωση, αδυναμία και μυϊκοί πόνοι με απώλεια μαλλιών, οστικής μάζας και λίμπιντο:
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Espresso», στους άνδρες η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης. Ο υπογοναδισμός, όπως ονομάζεται αλλιώς αυτή η κατάσταση, δεν είναι γνωστό από τι προκαλείται, ωστόσο ενδέχεται να είναι γενετικής αιτιολογίας.

Σωματική εξουθένωση, ελαφρά προβλήματα όρασης, συχνή δίψα και συχνές λοιμώξεις:
τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε μη διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 που οφείλεται κατά κανόνα στην παχυσαρκία. Αυτή η νόσος καθιστά το σώμα ανίκανο να παράγει αρκετή ινσουλίνη για τις ανάγκες του ή να αξιοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκοπατάτες για καλύτερη λειτουργία του εντέρου



Για χρόνιο πρόβλημα διάρροιας.

Μπορεί σε γενικές γραμμές οι πατάτες να είναι «εχθρός» της δίαιτας και ανάλογα με το πώς τις μαγειρεύει κανείς να είναι και «εχθρός» της υγείας, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που τις κάνουν απαραίτητες για την υγεία του ανθρώπου.

Αν κάποιος αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα διάρροιας, πριν πέσει για ύπνο να φροντίσει να φάει βραστές γλυκοπατάτες με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Η λειτουργία του εντέρου θα στρώσει και ο οργανισμός θα βρει τις ισορροπίες του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα δόντια μας είναι πηγή βλαστοκυττάρων



Την επόμενη φορά σκεφτείτε το ξανά πριν το πετάξετε!
Τα βλαστοκύτταρα σήμερα αποτελούν την αιχμή της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες να διαφοροποιηθούν σε άλλα κύτταρα του οργανισμού και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παθήσεων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες.

Σήμερα είναι γνωστό ότι κατά τη γέννηση μπορούμε από το αίμα του ομφαλίου λώρου να φυλάξουμε βλαστοκύτταρα με μεγάλη θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα. Υπολογίζεται ότι με τις σημερινές εφαρμογές ένας στους τρεις ηλικιωμένους χρονίως πάσχοντες ασθενείς θα μπορούσε να θεραπευθεί αν είχε φυλάξει κατά τη γέννησή του τα βλαστοκύτταρα. Η γέννηση είναι μια μοναδική ευκαιρία να φυλάξει κανείς βλαστοκύτταρα. Αν όμως έχει χαθεί αυτή η ευκαιρία, μπορεί κανείς σήμερα και πάλι να φυλάξει βλαστοκύτταρα.

Μια δεύτερη ευκαιρία να φυλάξουμε υψηλής ποιότητος βλαστοκύτταρα, μας δίδεται όταν απορίπτουν τα νεογιλά δόντια, δηλαδή όταν το παιδί ‘αλλάζει δοντάκια’ από την ηλικία των 5 μέχρι 11 ετών, αλλά και από τους φρονιμίτες και τα δόντια που εξάγονται για ορθοδοντικούς σκοπούς. Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι διαφορετικά από τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση από το αίμα του ομφαλίου λώρου, όμως τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι και αυτά θα αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμη πρώτη ύλη θεραπείας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως και τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση έτσι και τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται από τα δόντια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς. Η ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στον οδοντικό πολφό έγινε για πρώτη φορά γνωστή μόλις το έτος 2000.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε πολλούς γονείς που έχασαν την ευκαιρία να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους τη στιγμή της γέννησης (από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο) να ζητήσουν σε δεύτερη φάση τη φύλαξη αυτού του πολύτιμου υλικού. Πόσο τεκμηριωμένη όμως είναι η πιθανότητα των εφαρμογών αυτών;

Τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού ανήκουν στην κατηγορία των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 43 τουλάχιστον γνωστές διεθνώς κλινικές μελέτες (μελέτες σε ασθενείς) που χρησιμοποιούν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Οι μελέτες αυτές αφορούν τη θεραπεία των καρδιαγγειακών και των οστικών παθήσεων, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, την κατά πλάκας σκλήρυνση, τα εγκαύματα, και την ανάπλαση περιοδοντικού ιστού.

Είναι σήμερα γνωστό ότι λόγω της νεαρής τους ηλικίας, τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού παρουσιάζουν υψηλότερη ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης σε σύγκριση με άλλα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από ιστούς ενηλίκων όπως ο μυελός των οστών ή το λίπος.

Όλα τα πειραματικά δεδομένα συμφωνούν ότι ένα πλεονέκτημα αυτών των κυττάρων είναι ο έντονος κυτταρικός πολλαπλασιασμός και η μεγάλη ικανότητά τους να μεταναστεύουν στην περιοχή που πάσχει, ανεξάρτητα εάν χορηγηθούν τοπικά ή ενδοφλέβια.

Στα οράματα της Αναγεννητικής Οδοντιατρικής περιλαμβάνεται και η δημιουργία δοντιών από βλαστοκύτταρα, ένα επίτευγμα που μπορεί να γίνει εφικτό στα επόμενα χρόνια.

Έτσι λοιπόν, με βάση τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης, φαίνεται ότι αξίζει να σκεφθούμε δύο φορές πριν πετάξουμε στα... κεραμίδια το δοντάκι που έπεσε.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς τα παιδιά σας θα αγαπήσουν τα ψάρια...



Έξι απλοί τρόποι!
Τα ψάρια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής αλλά και της διατροφής των παιδιών κυρίως μετά τον όγδοο μήνα της ζωής τους, εφόσον καταφέρνουν πλέον ικανοποιητικά να μασούν και να καταπίνουν στερεές τροφές. Νωρίτερα από τον όγδοο μήνα δεν συνιστάται να καταναλώνονται από βρέφη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς, έγκειται στην προσπάθεια τους να πείσουν τα παιδιά να καταναλώνουν ψάρια. Τι γίνεται όμως αν παρά όλες τις προσπάθειες σας τα παιδιά σας δεν τρώνε αυτό το τόσο σπουδαίο για τον οργανισμό τρόφιμο;

1. Να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στον καθαρισμό του ψαριού από τα κόκαλα.

Συνήθως ακόμα και ένα μικρό κόκαλο που κατά λάθος παρέμεινε πάνω στο ψάρι, μπορεί να γίνει αποτρεπτικός παράγοντας για κάποια παιδιά, ενώ πάντοτε υπάρχει και η πιθανότητα ενδεχόμενου κινδύνου από την κατάποση.

2. Κρατήστε το ψάρι με τα υγρά του και όχι στεγνό.

Προσθέστε λίγο νερό σε οποιοδήποτε ψάρι και ειδικά αυτά που έχουν λευκή σάρκα, με αυτόν τον τρόπο το ψάρι γίνεται πιο ελκυστικό και πιο νόστιμο αφού είναι γνωστό πως το ψάρι που έχει αφυδατωθεί χάνει τη γεύση του και είναι δύσκολο στην κατάποση, επομένως και αποτρεπτικό για τα παιδιά.

3. Ανακατέψτε το και μαγειρέψτε το με κάτι άλλο.

Ο τρόπος αυτός λόγω της γευστικότητάς του και της κάλυψης της ατόφιας γεύσης του ψαριού αρέσει στα παιδιά. Μπορείτε για παράδειγμα να το προσθέσετε σε μικρά κομματάκια ή σε κάποια σούπα ή σε κάποια σαλάτα.

4. Εναλλακτική επιλογή οι κροκέτες και τα φιλέτα ψαριού.

Μπορείτε να πάρετε κροκέτες ψαριού που είναι προμαγειρεμένες (κοιτώντας πάντα την ετικέτα για να διαπιστώσετε ότι τα συστατικά τους είναι από ολόκληρο φιλέτο ψαριού χωρίς επιπλέον γέμισμα ή προσθετικά) ή παρασκευάστε μόνοι σας τις κροκέτες ψαριού εύκολα και γρήγορα ή μαριναρισμένα φιλέτα έτοιμα τα οποία απλώς ζεσταίνετε και σερβίρετε..

5. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να συνοδευτούν από κάποια σάλτσα.

Σερβίρετε τα φιλέτα ψαριού με κέτσαπ, μαγιονέζα ή μουστάρδα, γεύσεις τις οποίες προτιμούν τα παιδιά, λαμβάνοντας παράλληλα με τη γευστική ικανοποίηση τα απαραίτητα και ωφέλιμα συστατικά.

6. Προσφέρετέ το στα παιδιά σαν ένα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Μπορείτε να το κόψετε σε πολύ μικρές μερίδες και να το πολτοποιήσετε, να το αναμείξετε μαζί με μαγιονέζα ή γιαούρτι και να το αλείψετε πάνω σε ψωμί ή κράκερ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα ρίξετε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας




Απαλλαγείτε από αρνητικά συναισθήματα.

Τρέχετε για να ανταπεξέλθετε στις διάφορες καθημερινές σας υποχρεώσεις αλλά αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχοσωματική σας υγεία. Όμως τί σας εμποδίζει να πατήσετε «φρένο»;

Το νόημα της ζωής είναι για τον καθένα πολύ προσωπική υπόθεση, ωστόσο όλοι συμφωνούμε ότι η ζωή που δεν έχει ποιότητα, είναι σαν τη ζωή που δεν έχει ζώντες οργανισμούς. Καιρός είναι να απαλλαγείτε απ’ όλα όσα επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική σας υγεία και με απλές – καθημερινές τεχνικές

Βελτιώστε την καθημερινότητά σας

Μην είστε τελειομανείς. Αν πιέζετε τον εαυτό σας να αποδώσει τέλεια στο τέλος θα γίνετε «αντιπαραγωγικοί». Δεν είναι ανάγκη να αποδίδετε συνεχώς τα μέγιστα, θα υπάρξουν και αναπόφευκτες στιγμές αδυναμίας.

Αποδεχτείτε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν απλώς «αρκετά καλά και όχι τέλεια».

Μη γίνεστε υπερβολικοί με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σας.

Κάντε μεγαλόπνοα σχέδια, αλλά ευέλικτους προγραμματισμούς ως προς την υλοποίησή τους.

Αλλάξτε τα «θα έπρεπε», «οφείλεις» και «πρέπει», με πιο ήπιες λέξεις, όπως «θα ήθελα», «καλό θα ήταν», «ωφέλιμο θα ήταν». Τα «πρέπει» αγχώνουν τον ψυχισμό σας.

Κάντε αυτό που σας «φτιάχνει» και όχι αυτό που «φτιάχνει» τους άλλους, χωρίς βέβαια να παραβιάζονται τα όρια και οι ανοχές του άλλου.

Όλοι χρειάζονται μια «παύση». Επιτρέψτε στον εαυτό σας να τεμπελιάσει…

Ακούστε μια μουσική που σας χαλαρώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέσα στην ημέρα ξεκλέψτε στιγμές για να κλείνετε τα μάτια σας, βοηθά την αναζωογόνηση των κυττάρων.

Πιείτε αφεψήματα δροσιάς από χυμούς και βότανα.

Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον για 10 λεπτά καθημερινά.

Σκεφτείτε κάποια αστεία πράγματα που ζήσατε στο παρελθόν.

Προσπαθήστε να δώσετε ένα θετικό-αστείο-χαρούμενο τόνο στη μέρα σας.

Διατητήρηστε θετική τη σκέψη σας. Μοιραστείτε πρώτα τα θετικά σας νέα με τους άλλους, κι όχι με το που βλέπετε κάποιον να του «αραδιάζετε» τη μιζέρια της καθημερινότητά σας.

Κάντε σωστή διαχείριση του χρόνου

Μην αφήνετε κάτι για αύριο εφόσον έχετε το χρόνο να το ολοκληρώσετε ή ακόμη και το προχωρήσετε σήμερα.

Φτιάξτε τη λίστα των προτεραιοτήτων σας, αρχίζοντας από την πιο σημαντική στη λιγότερο σημαντική.

Χωρίστε την εβδομάδα σας, ανάλογα με το πόσο χρόνο αφιερώνετε σε κάθε μια από τις προτεραιότητές σας. (Μην ξέχασετε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας χρόνο για χαλάρωση).

Δώστε στον καθένα ό,τι του ανήκει, δεν είναι απαραίτητο να τα κάνετε όλα εσείς! Έτσι διευκολύνετε τη ζωή σας, και οι άλλοι σταματάνε να έχουν από εσάς υπερβολικές απαιτήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα διατροφικά όπλα του καλοκαιριού




Μία υγιεινή, ισορροπημένη και γευστική διατροφή.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και όλοι ονειρεύονται διακοπές και ξεκούραση. Μέσα όμως στην ανεμελιά του ωραίου καιρού ένα κρυμμένο άγχος βγαίνει στην επιφάνεια καθώς το καλοκαίρι μας θυμίζει έντονα πως πρέπει να χάσουμε μερικά περιττά κιλά.

Χαλαρώστε! Το καλοκαίρι, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα - όπλα για μια υγιεινή, ισορροπημένη και γευστική διατροφή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού, περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες και πολλές φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν τη γήρανση, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν τη πίεση του αίματος και κρατούν την καρδιά σας υγιή. Κι όλα αυτά, με λίγες θερμίδες.

Ντομάτες και πιπεριές


Ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μια μέτρια ντομάτα έχει μόνο 35 θερμίδες και προσφέρει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός ημερησίως.

Επίσης, περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, με ποικίλες ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο. Έρευνες δείχνουν πως «η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ντομάτες, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος».

Η αντικαρκινική τους δράση, αποδίδεται μάλιστα, σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζετε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εκτός από την αντικαρκινική του ιδιότητα, ρίχνει και την κακή χοληστερίνη, προάγοντας στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Οι πιπεριές περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις ντομάτες, ενώ ένα φλιτζάνι πιπεριές, δίνει μόνο 20 θερμίδες.

Εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, υπάρχει πληθώρα από άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βακκίνια και τα βατόμουρα, που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C. Οι φράουλες έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο μέλος της «οικογένειας» των μούρων.

Έρευνες αναφέρουν πως «τα μούρα είναι πλούσια στην ουσία ellagic acid, που ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, βοηθά το σώμα να απενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων». Κάνουν επίσης λόγο, για «μια καλή πηγή φυτικής ίνας, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης».

Μάγκο


Τα μάνγκο είναι χαμηλά στις θερμίδες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν περισσότερη β-καροτίνη από οποιαδήποτε άλλα φρούτα. Έρευνες λένε πως «το μάνγκο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C» κι ότι παρέχει περίπου 76% των καθημερινών αναγκών της βιταμίνης C, σε μόνο ένα φλιτζάνι.

Τα μάνγκο είναι επίσης υψηλά στα καροτενοειδή (όπως β-καροτίνη) και φλαβονοειδή. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Τα μάνγκο, περιέχουν και αρκετό κάλιο, που χρειάζεται το σώμα για να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και τον κτύπο της καρδιάς.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που συνδυάζει την ευκολία, τις χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη της υγείας. Έρευνες λένε «ότι μια λίγων θερμίδων διατροφή που περιλαμβάνει τρία είδη γαλακτοκομικών ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει και να προωθήσει την απώλεια βάρους» και συνεχίζουν λέγοντας πως «το γιαούρτι περιέχει περίπου 30% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σε ασβέστιο».

Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πολλούς ενεργούς οργανισμούς, τα γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, προβιοτικά.

Σαν μια καλή πρωτεϊνική πηγή, μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα ή σαν πρόχειρο φαγητό, συχνά συνδυαζόμενο με φρούτα ή δημητριακά.

Όσπρια

Τα οφέλη των οσπρίων είναι τόσο ευρέα, όσο οι διαθέσιμες ποικιλίες τους. Όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλες ποσότητες φυτικής ίνας, σιδήρου και πρωτεΐνης. Αυτοί οι μικροί, νόστιμοι θησαυροί μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερη πληρότητα και κορεσμό.

Έρευνες λένε πως «η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, με όσπρια χαμηλώνει τις θερμίδες, το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη». Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε «διαλυτές ίνες, που βοηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος».


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πόσο έξυπνοι είμαστε το οφείλουμε και στα γονίδια των γονιών μας




Η κληρονομικότητα κάνει την παρουσία της ισχυρή και εδώ.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, την νοημοσύνη μας την κληρονομούμε από τους γονείς μας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι την νοημοσύνη μας την οφείλουμε, κατά το ήμισυ, στους γονείς μας.

Εξέτασαν πάνω από 3.500 άτομα σε Αγγλία και Σκωτία για να εντοπίσουν και να ελέγξουν μισό εκατομμύριο γενετικών δεικτών, μικρών, δηλαδή, αλλαγών στο DNA τους.

Η ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων, συναρτήσει των τεστ νοημοσύνης που συμπληρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι το 40% των διαφορών που εντοπίζονται στην ευκολία μάθησης και των ικανοτήτων στο πέρασμα των ετών, οφειλόταν στα γονίδια.

Η κριτική ικανότητα και η συγκέντρωση, ελεγχόταν από γονίδια σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Ένα 50% της ικανότητας των ανθρώπων για εξέλιξη και ανακάλυψη, κρύβεται στα ίδια τους τα γονίδια.

Η πρωτοποριακή έρευνα, που η διεξαγωγή της κατέστη δυνατή χάρη σε ένα νέο τύπο γενετικής ανάλυσης, κατέδειξε τα πολλά σε αριθμό γονίδια που εμπλέκονται.

Ο επικεφαλής, καθηγητής Ian Deary, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε πως οι διαφορές στην νοημοσύνη στους ανθρώπους συνδέεται άμεσα με διάφορες σημαντικές εκφάνσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένου των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιτευγμάτων, του εισοδήματος, της υγείας και της ποιότητας της ζωής.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, επιβεβαιώνουν ότι οι διαφορές της νοημοσύνης σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό οφείλονται στην γενετική ποικιλία.

Η έρευνα, ίσως, δώσει εξήγηση γιατί οι άνθρωποι, αν και είναι ένα συγγενικό είδος με τους χιμπαντζήδες, διαφέρουν τόσο πολύ. Το ότι μοιραζόμαστε τα ίδια γονίδια δεν αρκεί, αλλά το μυστικό κρύβεται στο πως αλληλεπιδρούν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την νοημοσύνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις ουρολοιμώξεις


Υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγετε.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες κυρίως στην κυστίτιδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μήκος της γυναικείας ουρήθρας είναι μικρότερο από εκείνη του άντρα.

Ένας ακόμη αρκετά σημαντικός λόγος είναι η τριβή των γυναικείων οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο και η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική αιτία ουρολοίμωξης, γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων ελαττώνονται και τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.

Επιπλέον η κύστη με το πέρασμα του χρόνου χάνει φυσιολογικά την ελαστικότητα της και την ικανότητά της να αδειάσει εντελώς από τα ούρα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να αποφύγετε την ουρολοίμωξη.

- Να πίνετε πολύ νερό.

- Να μην αμελείται την επίσκεψή σας στην τουαλέτα.

- Να φροντίζετε η κύστη σας να αδειάζει εντελώς κατά την ούρηση.

- Να περιορίσετε τον καφέ, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα εσπεριδοειδή και τα πολλά καρυκεύματα.

- Να μη φοράτε πολύ σφιχτά παντελόνια, κυρίως τζιν.

- Να μη μένετε με βρεγμένο μαγιό.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τον σακχαρώδη διαβήτη



Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα;
Διαψεύδοντας 10 διατροφικούς μύθους για τον σακχαρώδη διαβήτη...


1) Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη!

Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στη διεθνή βιβλιογραφία, άποψη που υποστηρίζουν βέβαια και όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι, όπως ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος.

Ο λόγος που πιθανώς οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μύθου είναι ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι (που η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ) καταναλώνουν κατά κανόνα περισσότερα γλυκά.

2) Οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη!

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο, τα φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα με διαβήτη, εφόσον λαμβάνεται υπόψη η συνολική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι κατανέμονται σωστά στα διάφορα γεύματα.

3) Οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, όπως ψωμί, μακαρόνια ή ρύζι!

Η αντίληψη αυτή αποτελεί τον πιο ισχυρό διατροφικό μύθο για το σακχαρώδη διαβήτη. Τα ερευνητικά δεδομένα βέβαια δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον μύθο και έτσι οι διατροφικές συστάσεις σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν την κατανάλωση αμυλούχων τροφών.

Η κατάλληλη διατροφική αγωγή για τον διαβητικό ασθενή αφορά στον καταμερισμό των υδατανθράκων και κατ’ επέκταση των αμυλούχων τροφών στα γεύματα της ημέρας, στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, στην καλύτερη επιλογή τροφίμων ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο κ.α. Για παράδειγμα, το λευκό ψωμί αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με το ψωμί ολικής αλέσεως, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο το καστανό ρύζι είναι προτιμότερο σεσχέσημε άλλα είδη ρυζιού.

4) Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να τρώνε ότι θέλουν αρκεί να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή!

Η φαρμακευτική αγωγή είναι σαφώς απαραίτητη, αν κριθεί από το θεράποντα γιατρό ότι η πάθηση βρίσκεται σε στάδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφική αγωγή και άσκηση. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια, καθώς η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Όταν ο διαβητικός ασθενής αγνοεί τις συστάσεις του διαιτολόγου του, η εξέλιξη της νόσου συνήθως είναι γρηγορότερη, ακόμα κι αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

5) Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν!

Φυσικά και οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν και πρέπει να αθληθούν, αφού είναι γνωστό ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μάλιστα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, δηλαδή βοηθάει στην εισαγωγή της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα ώστε να μειωθούν τα επίπεδά της στο αίμα.

6) Ένας διαβητικός ασθενής δεν μπορεί να καταναλώσει φρούτα παρά μόνο ξινόμηλο!

Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι τα φρούτα αποτελούνται από απλά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, ενώ το ξινόμηλο, ως λιγότερο ώριμο φρούτο, θεωρητικά περιέχει μικρότερη ποσότητα σακχάρων και έτσι δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο διαβητικός ασθενής μπορεί και πρέπει να καταναλώνει φρούτα και όχι μόνο ξινόμηλο και ,αντίθετα από ό,τι πίστευαν παλαιότερα, η κατανάλωση φρούτων βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

7) Πώς γίνεται να έχω διαβήτη αλλά να χάνω βάρος;

Η απώλεια σωματικού βάρους είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ενός ατόμου με διαβήτη που δεν το γνωρίζει ακόμα. Όχι μόνο δεν είναι κάτι παράδοξο, αλλά αντίθετα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα που αν το παρατηρήσουμε θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις. Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση του διαβήτη είναι η πολυδιψία, η πολυουρία και η πολυφαγία.

8) Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να χρησιμοποιούν υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συστήνονται σε διαβητικούς, καθώς έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν στο διαβητικό ασθενή την ίδια γλυκιά γεύση με εκείνη της ζάχαρης, χωρίς όμως να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφορήσαν και ειδικά επιδόρπια με υποκατάστατα γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα με σουκραλόζη, που είναι κατάλληλα και για διαβητικά άτομα.

9) Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις των συνομηλίκων τους!

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτόν τον τύπο διαβήτη περιλαμβάνει την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης και ανάλογα διαμορφώνεται και το διαιτολόγιο.

Εφόσον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμιστούν, το παιδί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι δεν διαφέρει σε τίποτα με τους συνομηλίκους του και μπορεί να παίξει, να αθληθεί και να χαρεί τις παιδικές δραστηριότητες όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

10) Η δίαιτα ενός διαβητικού ασθενούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή με πολλές στερήσεις!

Πριν από περίπου 100 χρόνια, η δίαιτα του διαβητικού ασθενούς ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και στερητική, καθώς σχεδόν απέκλειε την κατανάλωση υδατανθράκων. Με την πάροδο των χρόνων όμως οι συστάσεις άλλαζαν και η περιεκτικότητα υδατανθράκων στη διατροφή των διαβητικών συνεχώς αυξάνονταν.

Σήμερα πλέον μιλάμε για μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει και επιτρέπει την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, εφ’ όσον μοιράζονται σε μικρά και συχνά γεύματα. Η δίαιτα του διαβητικού ασθενούς δεν είναι πια μια στερητική κι αυστηρή δίαιτα, αλλά αντίθετα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όπου δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μαθηματικό μυαλό γεννιέσαι, δεν γίνεσαι»



Νέα έρευνα το υποδεικνύει!
Ένα νέο επιστημονικό πείραμα φαίνεται να ρίχνει φως στη μυστήρια φύση των «μαθηματικών μυαλών». Συγκεκριμένα υποδεικνύει πως αν κάποιος δεν είναι καλός στα μαθηματικά δεν φταίει απαραίτητα η ελλιπής γνώση του αλλά γεννήθηκε χωρίς αυτή την ιδιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα όμως, οι άνθρωποι χωρίς μαθηματική αντίληψη δεν έχουν λόγο να αισθάνονται μειονεκτικά καθώς αυτό δεν συνδέεται με το πόσο έξυπνοι είναι στην πραγματικότητα.

Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών του πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη μελέτησε περιπτώσεις παιδιών που ήταν πολύ νέα για να έχουν διδαχτεί ακόμη κάτι σχετικό με τα μαθηματικά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 200 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών παρακολούθησαν σε μια οθόνη υπολογιστή μια σειρά από στιγμιαίες εικόνες με μπλε και κίτρινες τελείες. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το ποιο χρώμα πίστευαν πως εμφανίστηκε περισσότερο μπροστά τους.

Άλλα μέρη του πειράματος ήταν να μετρήσουν αντικείμενα σε μια σελίδα, να ορίσουν ποιος αριθμός ήταν μεγαλύτερος και ποιος μικρότερος, να διαβάσουν μερικούς αριθμούς και να πραγματοποιήσουν μερικές υπολογιστικές πράξεις όπως ο πολλαπλασιασμός.

Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών καλούνταν να δώσουν πληροφορίες σε σχέση με το λεξιλόγιο και τις γλωσσολογικές ικανότητες του παιδιού τους. Αυτό συνέβη διότι οι ερευνητές ήθελαν να επιβεβαιώσουν το ότι η επιτυχία στα μαθηματικά δεν είναι απαραίτητα παράγωγο της γενικότερα καλής απόδοσης σε γνωστικές δοκιμασίες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις υποψίες των ερευνητών.

«Αντίθετα με προηγούμενες έρευνες, αυτή εδώ μας υποδεικνύει πως η έμφυτη αίσθηση των αριθμών που έχουν όλοι οι άνθρωποι από την αρχή και η απόδοσή τους στα μαθηματικά συνδέονται πριν ακόμα κάποιος λάβει επίσημες μαθηματικές γνώσεις», όπως δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας, Melissa Libertus.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτ. Νείλου



Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τα 22.

Σε εγρήγορση παραμένει το υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Όπως είπε ο γ.γ. του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος, «είχαμε εστιάσει την προσπάθειά μας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η αύξηση καταγράφηκε στην Ανατολική Αττική» και επεσήμανε ότι υπάρχουν οι σχετικές άδειες για επιπλέον αεροψεκασμούς αν χρειαστούν.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους φτάνει σήμερα τα 22, από τα οποία 7 έχουν καταγραφεί στην Ανατολική Αττική και τα υπόλοιπα σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει κάποιος τη ζωή του στη χώρα μας εξαιτίας του ιού αυτού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καμπάνια ενημέρωσης με χιλιάδες έντυπα που μοιράστηκαν σε όλη τη χώρα, εκτίμησε ο Αντώνης Δημόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναξιολογούνται τα ερευνητικά προγράμματα ΕΣΠΑ στην υγεία



Ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στη σύσταση επιτροπής.

Πιθανό το ενδεχόμενο για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να επιστρέψει τα χρήματα που αφορούν τα ερευνητικά κονδύλια του ΕΣΠΑ στο χώρο της υγείας, στον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η επιστημονική κοινότητα είναι ανίκανη να κάνει έρευνα και αρχικά σκέφτηκα να επιστρέψω τα κονδύλια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «εγώ δεν θα δεχθώ μομφές από τέτοιους τύπους».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στη σύσταση επιτροπής επαναξιολόγησης των προγραμμάτων, η οποία θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις της στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη.

«Εγώ στηρίζομαι στην κα Μαλιώρη, θα κάνω ότι μου πει», είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επεσήμανε πως γνώριζε από άλλους τομείς ότι υπάρχουν θέματα διαφθοράς όσον αφορά Στο ΕΣΠΑ, αλλά όχι τόσο έντονες διαμάχες ανάμεσα σε επιστήμονες, όπως συμβαίνει στο χώρο της υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδρομή ψύλλων σε νοσοκομείο της Λάρισας!



Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας «κατασκήνωσαν» ψύλλοι την περασμένη βδομάδα προκαλώντας αναστάτωση στο προσωπικό του νοσοκομείου που είχε εφημερία εκείνη την ώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των γιατρών που χαρακτήρισαν απαράδεκτη την κατάσταση λόγω του έντονου ερεθισμού και κνησμού που προκαλούν τα τσιμπήματα των ψύλλων.

Επιπλέον, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη μεταφορά των εντόμων στις κλινικές και στα δωμάτια όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς καθώς και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες οι ψύλλοι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Παράλληλα, πολλές ήταν οι διαμαρτυρείς που ακούστηκαν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο ιατρικό προσωπικό, μία κατάσταση που χαρακτηρίστηκε καταστροφική για τη δημόσια υγεία, ενώ προάγγελος αυτής της καταστροφής θεωρήθηκε και η εμφάνιση των ψύλλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστήρια των ονείρων...



Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτά που βλέπετε στο ύπνο σας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας είναι τα όνειρα. Αυτό γιατί τα όνειρα διαθέτουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με την ψυχοσύνθεση και την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.

Διαβάστε μερικές κοινές αλήθειες σχετικές με τα όνειρα:

Οι άνθρωποι ξεχνούν την πλειοψηφία των ονείρων τους

Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά αφότου ξύπνησε για να ξεχάσει κάποιος περίπου τα μισά από τα όνειρα που έχει δει ενώ χρειάζονται συνολικά 10 λεπτά για να ξεχάσει το 90% από αυτά.

Όλοι βλέπουν όνειρα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί να ονειρευτεί. Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο απλώς ξεχνούν τα όνειρά τους. Οι μόνοι που εξαιρούνται από τον κανόνα είναι οι άνθρωποι με ψυχολογικές διαταραχές. Ούτε η τύφλωση εκ γενετής επηρεάζει τα όνειρα καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορούν εξίσου να ονειρευτούν χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.

Βλέπουμε πάντοτε άτομα που ήδη γνωρίζουμε

Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο εκάστοτε όνειρο είναι πρόσωπα υπαρκτά, τα οποία είτε γνωρίζουμε είτε τα έχουμε δει κάποια στιγμή στη ζωή μας και δεν τα θυμόμαστε. Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του γνωρίζει χιλιάδες πρόσωπα. Ο εγκέφαλος λοιπόν έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τα όνειρα με ατελείωτους «νέους» χαρακτήρες.

Δεν ήταν πάντοτε όλα τα όνειρα έγχρωμα

Υπάρχει ένα 12% των ανθρώπων, το οποίο ονειρεύεται αποκλειστικά ασπρόμαυρα. Το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο στη δεκαετία του ’50 και άρχισε να φθίνει μόλις στις αρχές του ’60. Η αλλαγή στον χρωματισμό των ονείρων φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στη μεταστροφή που έγινε στον χώρο των Μέσων (από ασπρόμαυρα σε έγχρωμα).

Τα όνειρα έχουν συμβολική αξία

Εάν δούμε κάτι συγκεκριμένο στο όνειρό μας, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως αυτό πρόκειται να αποκτήσει κάποια σχέση με την ίδια την πραγματικότητα. Τα όνειρα «μιλούν» πάντοτε συμβολικά.

Τα όνειρα επαναλαμβάνονται

Είναι δυνατόν να βιώσουμε την ίδια περιγραφή ονείρου σε διαφορετικές καταστάσεις ύπνου. Έτσι, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως βλέπουν περισσότερες από μία φορές το όνειρό τους. Το 70% των ανδρών και το 65% των γυναικών αναφέρουν πως έχουν βιώσει το ίδιο όνειρο πάνω από μία φορά.

Τα ζώα ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι

Μετά από ειδικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στα εγκεφαλικά κύματα των ζώων, έχει παρατηρηθεί πως και αυτά μπορούν να ονειρευτούν.

Το άμεσο περιβάλλον μπορεί να ενσωματωθεί στα όνειρα

Εξωτερικά ερεθίσματα (κυρίως ήχοι) που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο γύρω μας ενώ κοιμόμαστε μπορούν να «παρεμβληθούν» και στο όνειρό μας.

Τα όνειρα διαφέρουν μεταξύ των φύλων

Σχεδόν το 70% των χαρακτήρων που συμμετέχουν στο όνειρο ενός άντρα είναι άλλοι άντρες. Στις γυναίκες από την άλλη, τα φύλα των χαρακτήρων μοιράζονται ισόποσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκεφάλισε το επτάχρονο παιδί του!




Φωτογραφίες και βίντεο από την απίστευτη υπόθεση.

Το ίδιο του το παιδί, ηλικίας επτά χρονών, αποκεφάλισε ένας άνδρας από την πολιτεία της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, ο οποίος ομολόγησε την αποτρόπαιη πράξη του. Το παιδί έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το κεφάλι του παιδιού είχε βρεθεί την Κυριακή στην άκρη ενός δρόμου της πόλης Ταϊμπόντο. τις αρχές ειδοποίησε ένας πυροσβέστης που το βρήκε περνώντας τυχαία από το σημείο.

«Ο 30χρονος Jeremiah Lee Wright ομολόγησε την πράξη του χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τα αίτια που τον ώθησαν να προβεί σε αυτή την αποτρόπαια ενέργεια», πρόσθεσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία α’ βαθμού από πρόθεση τόνισε στη διάρκεια της ανάκρισης ότι άρχισε από ένα σημείο και μετά να αισθάνεται πως ο άνθρωπος που είχε απέναντί του δεν ήταν ο γιος του αλλά ένα άψυχο αντικείμενο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα νοσοκομεία Αττικής θα χορηγούν μεθαδόνη



Σβήνει η «λίστα της ντροπής».

Τριάντα μονάδες χορήγησης μεθαδόνης που θα συμβάλλουν στη μείωση της λίστας αναμονής, στην οποία είναι σήμερα εγγεγραμμένοι περί τους 7.000 χρήστες, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής μάς αντιπολιτευόταν επειδή στις λίστες αναμονής ήταν 2.500 άτομα. Επί των ημερών της ΝΔ, η λίστα έφτασε τα 5.000 άτομα και με τη δική μας κυβέρνηση τα 7.000», δήλωσε ο υπουργός.

Στους στόχους του υπουργείου, είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Οι μονάδες θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία:

• Ευαγγελισμός
• Λαϊκό
• Σισμανόγλειο
• Ελπίς
• Αγία Ολγα
• Παμμακάριστος
• ΚΑΤ
• Γεννηματά
• Ιπποκράτειο
• Ερυθρός Σταυρός
• Αμαλία Φλέμιγκ
• Άγιος Σάββας
• Πατησίων
• Έλενα Βενιζέλου
• Αλεξάνδρα
• Αγία Ελένη
• Άγιοι Ανάργυροι
• 3ο και 7ο ΙΚΑ
• Πολυκλινική
• Ανδρέας Συγγρός
• Τζάνειο
• Ασκληπιείο Βούλας
• ΚΑ Περάματος
• Κρατικό Νίκαιας
• Θριάσειο
• Μεταξά
• Αττικόν

Ο ΟΚΑΝΑ έχει επίσης απευθύνει αίτημα στο Δρομοκαϊτειο και στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, από τα οποία αναμένονται απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στην υπόλοιπη χώρα, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζεται η λειτουργία μίας μονάδας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο κάθε νομού, εκτός εάν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.


Διαβάστε περισσότερα...