Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Καρδιακή προσβολή: Πώς να την αντιμετωπίσετε!


Κάποιος που έχει μια καρδιακή προσβολή μπορεί να εμφανίσει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Δυσάρεστη πίεση, πληρότητα ή συμπιέζοντας πόνο στο κέντρο του θώρακα,παρατεταμένο πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα

Η δυσφορία ή ο πόνος εξαπλώνεται πέρα από το στήθος, στους ώμους, το λαιμό, το σαγόνι, τα δόντια, στο ένα ή στα δύο χέρια

Δύσπνοια

Πονοκέφαλο, ζαλάδα, λιποθυμία

Εφίδρωση

Ναυτία

Μια καρδιακή προσβολή συνήθως προκαλεί πόνο στο στήθος για περισσότερο από 15 λεπτά, αλλά μπορεί επίσης να έχει καθόλου συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια καρδιακή προσβολή έχουν προειδοποιητικά σημάδια ώρες, ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα.

Αν εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει μια καρδιακή προσβολή:

Καλέστε τοπική ή επείγουσα ιατρική βοήθεια στο 112. Μην αφήνετε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής για περισσότερο από πέντε λεπτά. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καλέστε ένα γείτονα ή ένα φίλο να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οδηγήστε τον εαυτό σας μόνο, ως έσχατη λύση, εφόσον δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη επιλογή, συνειδητοποιώντας ότι θέτετε σε κίνδυνο εσάς και άλλους, όταν οδηγείτε υπό αυτές τις συνθήκες.

Μασάτε και καταπίνετε μια ασπιρίνη, εκτός εάν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη ή έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σας να μην λαμβάνετε ασπιρίνη. Αλλά ζητάτε πάντα βοήθεια έκτακτης ανάγκης πρώτα, όπως η κλήση στο 112.

Πάρτε νιτρογλυκερίνη, εάν έχει συνταγογραφηθεί. Αν νομίζετε ότι είστε έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή και ο γιατρός σας έχει ορίσει προηγουμένως νιτρογλυκερίνη για σας, πάρτε τις οδηγίες. Μην πάρετε άλλη νιτρογλυκερίνη, γιατί αυτό θα μπορούσε να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ξεκινήστε CPR εάν το άτομο είναι αναίσθητο. Αν είστε με ένα πρόσωπο που μπορεί να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και αυτός ή αυτή έχει τις αισθήσεις του, πείτε το στο 122 αποστολέα ή άλλο επείγον ιατρικό ειδικό. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να αρχίσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Αν δεν έχετε λάβει CPR εκπαίδευση, οι γιατροί συνιστούν παρακάμπτοντας στόμα με στόμα αναπνοή διάσωσης και την εκτέλεση μόνο με θωρακικές συμπιέσεις (περίπου 100 ανά λεπτό). Ο αποστολέας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες διαδικασίες μέχρι να φτάσει βοήθεια.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 παράξενες συμπεριφορές των εφήβων και οι αιτίες τους


Θυμός, απάθεια, ανία, λύπη και μελαγχολία, ενοχή, φόβος και αγωνία, στρες. Τι συμβαίνει στις ψυχές των παιδιών μας όταν εμφανίζονται αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές; Και τι πρέπει να κάνουμε όταν εκδηλώνονται; Ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Ντον Ντινκμέγιερ μας εξηγεί…

Θυμός.

Το πιθανότερο που επιδιώκει είναι να κερδίσει, να προσπαθήσει να ελέγξει τη συμπεριφορά σας. Ο έφηβος εκφράζει την αντιδραστικότητά του με λανθασμένο τρόπο. Όταν ο έφηβος είναι θυμωμένος προσπαθήστε να συζητήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αργότερα, αφού επανέλθει η ηρεμία. Εκφράστε και εσείς τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα του παιδιού και αναζητήστε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Απάθεια.

Για ποιο λόγο άραγε οι έφηβοι παραμένουν απαθείς; Πολλές απόψεις ψυχολόγων συγκλίνουν στο ότι τα παιδιά προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να σας δείξουν την… δύναμή τους! «Κανείς δεν ακούει τη γνώμη μου ακόμα και για πράγματα που αφορούν εμένα. Άρα και εγώ δεν θα ακούω τη δική τους, θα κάνω το δικό μου και δε θα δίνω καμία σημασία στα λόγια τους» είναι η πιθανότερη εκδοχή του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται. Εσείς πρέπει να ζητάτε τη συμμετοχή του εφήβου στη λήψη αποφάσεων. Δείξτε ότι οι ιδέες η γνώμη και η συμμετοχή του είναι σημαντικές και χρήσιμες στην οικογένεια. Ζητήστε από τον εφηβο να αναλάβει μια εργασία την ευθύνη της οποίας μέχρι σήμερα είχατε εσείς.

Λύπη και μελαγχολία.

Πολλές φορές μέσα από τη μελαγχολική διάθεση ο έφηβος προσπαθεί να ελέγχει το περιβάλλον του και αναζητά το ενδιαφέρον των άλλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο έφηβος επιδεικνύει μελαγχολική συμπεριφορά προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των γονιών ακόμα και των φίλων του. Δείξτε στον έφηβο ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του και καλέστε τον να αναζητήσει τρόπους για να λύσει το πρόβλημά του. Εάν ο έφηβος θέλει να παραμείνει θλιμμένος, σεβαστείτε τη διάθεσή του. Μην νιώθετε ενοχές. Μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες του ια να τον ανακουφίσετε. Ίσως το να επιμείνετε στο να τον κάνετε να γελάσει δεν έχει νόημα. Αν η θλίψη επιμείνει ίσως πρόκειται για ένα πιο βαθύ ζήτημα οπότε αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Στρες

Μια από τις πολύ συνηθισμένες αιτίες του εφηβικού στρες είναι η προσπάθεια να πείσει τον εαυτο του για ανικανότητα να αντιμετωπίζει τις ευθύνες. «Πάει πολύ για μένα αυτό…» σκέφτεται πολλές φορές ο έφηβος. Βοηθήστε τον να δει από τι προκαλείται το άγχος. Συνήθως είναι η ανοργανωσιά, η έλλειψη εμπειρίας, το γεγονός ότι δεν ξέρει να βάζει προτεραιότητες και αρκετές φορές παραμελεί τον εαυτό του και δεν κρατά καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον ίδιο ή το αντίθετο, από το πολύ στρες καταλήγει να μην διεκπεραινώνει τις εργασίες που πρέπει να κάνει. Βοηθήστε τον προσφέροντάς του την δική σας εμπειρία. Μάθετέ τον να οργανώνει την καθημερινότητά του. Δώστε του να καταλάβει στις περιπτώσεις που εξαντλεί τον εαυτό του πόσο σημαντικό είανι να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται.

Ενοχή.

Ο έφηβος προσπαθεί να ελέγχει τους άλλους να κάνει τον καλό, να αυτοτιμωρείται να τον λυπούνται, να αποδεικνύει καλές προθέσεις. Αποφύγετε να εντυπωσιάζεστε από τα αισθήματα ενοχής. Αποφύγετε να αφήνετε τον έφηβο να ξεφεύγει από την ευθύνη για τις πράξεις του. Δείξτε στον έφηβο ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του. Ρωτήστε τον με σεβασμό τι σκοπεύει να κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κονδυλώματα: Ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία


Ανώδυνη, αναίμακτη, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική)

Τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να είναι «δώρο» μιας εφήμερης σχέσης του Καλοκαιριού που μας αποχαιρετά.

Πράγματι η θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και με χρήση RF, των κονδυλωμάτων- που είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα – υπερτερεί όλων των άλλων διαθέσιμων μεθόδων. Κι αυτό γιατί στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με laser ή RF, χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η θεραπεία είναι αναίμακτη καθώς η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2%.Μάλιστα σε μία μόνο συνεδρία μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα σε μία δεδομένη στιγμή κονδυλώματα .

Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες μέθοδος όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΜΟΡΦΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών που η επιφάνειά τους μοιάζει με κουνουπίδι, ενώ με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα (σπάνια μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο) και έχουν χρώμα ρόδινο ή καφεοειδές.

Εκτιμάται ότι 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή τους.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη υπάρχει κίνδυνος 70% μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανιστούν σε μόλις 10% αυτών που θα μολυνθούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Αυτή η οικογένεια ιών περιλαμβάνει πάνω από 150 στελέχη. Από αυτά τα στελέχη, περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ..

Τα κλασσικά κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού.

Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο προσβεβλημένο (με ή χωρίς ορατές κλινικά βλάβες) συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σπάνια η μετάδοση με άλλο τρόπο, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κονδυλωμάτων από κοινόχρηστα αντικείμενα (πχ. πετσέτες) ή από μυρμηγκιά, κυρίως σε παιδιά. Σε ορισμένα άτομα ο ιός πολλαπλασιάζεται γρήγορα και υποτροπιάζει συχνά.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται από ένα μέχρι και τρείς μήνες μετά την σεξουαλική επαφή. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες, που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μια παλιότερη μόλυνση) , όπως:

  • Ψυχολογική πίεση, στρες
  • Ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών
  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Μόλυνση από τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί AIDS)

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού και του κόλπου (στις γυναίκες). Η βλάβη διαγιγνώσκεται με βιοψία ή με τεστ Παπ.

ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ιός αν και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τα κονδυλώματα όμως μπορούν να αφαιρεθούν με:
  1. Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ ή και RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική)
  2. Πάγωμα με υγρό άζωτο (κρυοπηξία)
  3. Χειρουργική αφαίρεση
  4. Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη)

Διαβάστε περισσότερα...

Η εξέλιξη του ανθρώπου


Δείτε τις αιρετικές και ρεαλιστικές ματιές.






























Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το… snowbiking


Τι θα έχεις αν συνδυάσεις μία εντούρο μηχανή και ένα σνόουμομπιλ; Την απάντηση σε αυτή την «περίεργη» ερώτηση έδωσε ο Καναδός Ρίγκαν Σιγκ, ο οποίος έφτιαξε κάτι… δικό του!

Ο Σιγκ κατάφερε και αντικατέστησε τις ρόδες με τα ελαστικά για εντούρο που είχε η μηχανή και έβαλε… σκι!

Τα σνόουμοπιλ είναι από μόνα τους διασκεδαστικά, αλλά τι γίνεται όταν θες κάτι πιο… «ευέλικτο» στα χιόνια; Βάζεις σκι στη μηχανή σου!

Λέγεται «Snowbiking» και παίρνει τα καλύτερα στοιχεία από τα σνόουμομπιλ και το μότο κρος, σε κάτι εντελώς καινούριο.

Δείτε το βίντεο με το snowbiking του Ρίγκαν Σιγκ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χτίζοντας το μεγαλύτερο κάστρο στην άμμο


Το «και εις ανώτερα» είναι, μάλλον, πλεονασμός.

Δείτε το βίντεο...
Διαβάστε περισσότερα...

Κινηματογραφικές συμβάσεις που... σκοτώνουν


Τα «ψέματα» που αν τα δοκιμάσετε, θα χάσετε αναμφίβολα τη ζωή σας!

Το κινηματογραφικό σύμπαν έχει τους δικούς του νόμους, που δεν υπακούουν βέβαια στους γνωστούς φυσικούς.

Κι αυτό γιατί πολλά από αυτά που συμβαίνουν στις ταινίες δράσης τείνουν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φόρμουλα.

Αυτό δεν είναι βέβαια πάντα κακό, αφού λειτουργεί ως προειδοποίηση για το κοινό ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται να συμβεί, με τις συμβάσεις να σημαίνουν ας πούμε ότι κάποιος πρόκειται να σκοτωθεί στη σεκάνς.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στον πραγματικό κόσμο οι κινηματογραφικές αυτές συμβάσεις αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή!

Κι ενώ είναι αμφίβολο αν θα βρεθούμε ποτέ σε αντίστοιχες καταστάσεις, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι...

Η προσγείωση σε κάδο σκουπιδιών είναι απολύτως ασφαλής



Πόσες και πόσες φορές δεν το έχουμε δει; Ο ήρωας πηδά από παράθυρο του δέκατου ορόφου για να προσγειωθεί με ασφάλεια μέσα σε κάδο σκουπιδιών! Πανεύκολο και αποδοτικό. Στην πραγματικότητα αυτό θα ισοδυναμούσε με επιβίωση από πτώση 30 μέτρων και προσγείωση μέσα σε βαρέλι με άχυρο! Ακόμα κι αν καταφέρεις να βρεις στόχο (πράγμα δύσκολο από μόνο του), η επαφή με τα σκουπίδια του κάδου είναι ανάλογη με την πρόσκρουση στο νερό με μεγάλη ταχύτητα, μοιραία δηλαδή. Είναι πιθανό να σπάσεις τον σβέρκο σου, πάντως σώος και αβλαβής δεν θα βγεις...

Ο καθένας μπορεί να κρατήσει υποβρύχια την αναπνοή του για πάντα



Ο πρωταγωνιστής παγιδεύεται υποθαλάσσια και κολυμπά ανενόχλητος από το ένα μέρος στο άλλο, μέχρι να βρει την πολυπόθητη έξοδο. Κανένα πρόβλημα, αφού μπορεί να κρατά την αναπνοή του για αιώνες, σαν σαολίν μοναχός! Κι ενώ πεπειραμένοι κολυμβητές μπορούν πράγματι -έπειτα από χρόνια προπόνησης- να τα καταφέρουν, ο μέσος άνθρωπος θα είχε μόλις ένα-δυο λεπτά το πολύ στη διάθεσή του για να επιβιώσει, με την κολυμβητική υπερπροσπάθεια και τον πανικό να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο ζοφερά...

Ο γεμιστήρας διαθέτει άπειρες σφαίρες



Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ εκτελεστής για να καταλάβεις το αυτονόητο, ότι οι γεμιστήρες διαθέτουν πεπερασμένο αριθμό σφαιρών. Όχι όμως για τον ήρωά μας, ο οποίος αποφασίζει να τα βάλει με 20 κακούς, βγάζει το πιστόλι του και πυροβολεί αδυσώπητα μέχρι που δεν μένει μύγα ζωντανή! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έριξε εύκολα καμιά 50αριά σφαίρες από τον έναν και μοναδικό γεμιστήρα του. Τι κι αν ξέρουμε ότι ένας γεμιστήρας μπορεί να φιλοξενήσει 8-10 σφαίρες, άντε κι αν είναι ενισχυμένος καμιά 20αριά. Ολόκληρο λόχο μια φορά με έναν γεμιστήρα δεν εξολοθρεύεις...

Το όπλο οφείλει να πεταχτεί όταν αδειάσει (ή όταν περάσει ο κίνδυνος)



Το ξέρουμε: όταν ο πρωταγωνιστής τελειώσει τη δουλειά του ή αδειάσει το όπλο του, το ξεφορτώνεται μεμιάς, λες και είναι απόλυτα λογική κίνηση. Αν είναι βέβαια να αρπάξει το γεμάτο όπλο του εχθρού για να συνεχίσει, καμιά αντίρρηση. Τις περισσότερες φορές ωστόσο ο ήρωας πετά απλώς το πιστόλι του, αφού όλοι ξέρουμε ότι είναι μίας χρήσεως! Λες και δεν θα το ξαναχρειαστεί σε κατοπινές αποστολές ή δεν είναι ευκολότερο (και σαφώς οικονομικότερο) να προμηθευτεί σφαίρες από ολόκληρα όπλα. Έτσι είναι όμως όταν σώζεις τον κόσμο, δεν έχεις ώρα για μικρολεπτομέρειες...



Είναι πανεύκολο να αποφύγεις έναν καταιγισμό πυρών



Εκτός κι αν είσαι ο Neo του «Matrix» και ελέγχεις απόλυτα τις πλαστές εγκόσμιες συνθήκες, για όλους τους υπόλοιπους θνητούς το να αποφύγεις μια σφαίρα που έχει φύγει από την κάννη και έρχεται καταπάνω σου δεν είναι εύκολη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αυτόματα, με τον καταιγισμό ριπών που σε στοχεύουν να σταματούν λες ως διά μαγείας στον ηλεκτρομαγνητικό παλμό που κάθε ανθρώπινο σώμα διαθέτει ως ασπίδα! Βέβαια για χάρη της κινηματογραφικής πλοκής δεχόμαστε εύκολα κάτι τέτοιο στο σινεμά, καθώς τι νόημα θα είχε να σκοτωνόταν ο ήρωας στο πρώτο πιστολίδι (αν και καλό θα ήταν, για την αληθοφάνεια του πράγματος, να τον έβρισκε μία τουλάχιστον σφαίρα από τις 10.000 που ξαποστάλθηκαν πάνω του). Στην πραγματικότητα πάντως κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και τελεσίδικο για τη ζωή. Και ναι, θα σκοτωνόμασταν ήδη από το πρώτο πιστολίδι της εναρκτήριας σκηνής...

Οι αμέτρητοι κακοί που σε περικύκλωσαν ορμούν ένας-ένας



Τι κι αν είναι κακοί, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τιμή! Κι επειδή ακριβώς είναι εκπαιδευμένοι φονιάδες και άσοι στις πολεμικές τέχνες, θέλουν να σου αφήσουν το περιθώριο αντίδρασης και να σου χαρίσουν έναν δίκαιο αγώνα, παρά το γεγονός ότι θα ήταν ευκολότερο και γρηγορότερο γι' αυτούς να στην «πέσουν» όλοι μαζί και να τελειώνει το πανηγύρι πριν καν αρχίσει. Καταλάβατε πού πάει το πράγμα, ας περάσουμε οπότε στην επόμενη σύμβαση...

Αλκοόλ κι ένα σπίρτο ισοδυναμούν με... φλογοβόλο



Όλα μπορούν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός στο κινηματογραφικό σύμπαν με μερικές ουγγιές φτηνού αλκοόλ! Και δεν θα σκιαμαχήσουμε τώρα για τους πόσους βαθμούς πρέπει να έχει το ποτό για να «αρπάξει» ή την ιδανική χημική του σύσταση για να γίνει εύφλεκτο. Είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται στις ταινίες δράσης που είναι «ύποπτος»: μια γουλιά ουίσκι κι ένας αναπτήρας κι έχεις πανέτοιμο τον άνθρωπο-φλογοβόλο. Για το είδος λοιπόν του ιδιαίτερα εύφλεκτου αλκοόλ που βλέπουμε στο σινεμά θα χρειάζοταν τόσοι βαθμοί που δεν θα μπορούσες να κατεβάσεις γουλιά από αυτό το πράγμα! Αν είναι άλλωστε τόσο ισχυρό για να είναι τόσο εύφλεκτο, θα είναι πιθανότατα και τοξικό.

Μετατρέπεσαι εύκολα σε φονική μηχανή μέσα σε δυο μερούλες



Ή απλώς μοντάρεις ανάλογα τις σκηνές και μέσα σε χρόνο-αστραπή βρίσκεις την ιδανική σου φόρμα! Το βλέπουμε ωστόσο συνεχώς: ο «λαπάς» ήρωας γίνεται νταβραντισμένος σε δευτερόλεπτα, παρά το γεγονός ότι στην αληθινή ζωή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε εντατική προπόνηση μηνών, μην πούμε ετών. Ακούς Ρόκι;

Οι εκρήξεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ζεστό αεράκι



Και η ακτίνα δράσης της έκρηξης είναι απλώς αμελητέα! Το κάνουν άλλωστε συνέχεια οι κινηματογραφικοί ήρωες, πόσο λάθος μπορούν να κάνουν; Τοποθετούν τα εκρηκτικά, γυρνούν, τρέχουν και πηδούν! Τόσο απλό, τόσο εύκολο. Μόλις μάθεις τα 4 αυτά γρήγορα βήματα γίνεσαι άσος στις εκρήξεις... ή πάλι και όχι. Αφού ξέρουμε ότι ακόμα και μια χειροβομβίδα έχει ακτίνα φονικής δράσης μερικών μέτρων. Πόσο μάλλον λοιπόν όταν μιλάμε για κτίρια που κατεδαφίζονται λίγα μέτρα πίσω από τον ήρωα, ο οποίος σκύβει απλώς και όλο το κακό περνάει. Στον πραγματικό κόσμο, αν συμβεί μια τέτοια έκρηξη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατηθείς μακριά, πολύ μακριά...

Ένα αναποδογυρισμένο τραπέζι είναι η ιδανική ασπίδα για πιστολίδι



Η ιδέα είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία των ταινιών δράσης, από τα παμπάλαια γουέστερν ακόμα! Αναποδογυρίζεις ένα κοινό ξύλινο τραπέζι και καλύπτεσαι πίσω του, μέχρι να περάσει ο καταιγισμός πυροβολισμών, για να ανασηκωθείς κι εσύ με τη σειρά σου και να ρίξεις τις δικές σου σφαίρες. Δυστυχώς δεν θα προλάβαινες να κάνεις το κομμάτι σου αν οι σφαίρες ήταν αληθινές, αφού θα απαιτούταν κάτι πιο στιβαρό και ανθεκτικό για κάλυψη. Ακόμα κι ένας τοίχος δεν θα μπορούσε να ανακόψει το βλήμα από πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος! Και σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμα πειστεί, δείτε και θα διαλυθεί κάθε αμφιβολία...



Τέτοιες κινηματογραφικές συμβάσεις υπάρχουν αμέτρητες. Μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλες;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξετρύπωσε τον ψεύτη


Γίνε ανθρώπινος ανιχνευτής ψεύδους.

Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε τσουρουφλιστεί από ασύστολα ψέματα; Ήρθε η ώρα να μάθουμε να τα διακρίνουμε.

Η κοπέλα σου πέφτει στα πατώματα από έρωτα και καψούρα για να ανακαλύψεις μήνες μετά ότι τόσο καιρό σε απατούσε. Ο μέχρι χθες φερέγγυος πελάτης σου βαράει κανόνι κι εσύ απομένεις με ένα φέσι ίσα με το μπόι σου. Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσες να αποφύγεις τις καταστάσεις αυτές διακρίνοντας σωστά πότε κάποιος σε παραμυθιάζει;

Ευτυχώς για σένα, η ερευνητική δουλειά κοινωνικών επιστημόνων και η πρακτική εμπειρία ανακριτών και πρακτόρων έχουν δημιουργήσει ένα προωθημένο σύστημα που θα σε κάνει κυριολεκτικά ανιχνευτή ψεύδους. Και χωρίς καλώδια παρακαλώ!

Για να μην παίρνουν ωστόσο τα μυαλά σου αέρα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνεις ένα ψέμα. Είναι περισσότερο τέχνη και ένστικτο, παρά επιστήμη. Καμία μεμονωμένη συμπεριφορά δεν υποδηλώνει εξαπάτηση. Είναι η παρατήρηση πολλαπλών συμπεριφορών και η ανάλυσή τους στα δεδομένα του περιβάλλοντος που θα υποδείξουν το ψεύδος.

Επιπλέον, αν κάποιος εμφανίζει όντως μια σειρά τέτοιων χαρακτηριστικών ψεύδους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ψεύδεται, απλά ότι μπορεί να ψεύδεται…

Το κλειδί για να διακρίνεις την απάτη είναι να αναγνωρίσεις πότε ο άλλος νιώθει άβολα



Γενικά, αισθάνεσαι άνετα όταν λες την αλήθεια και άβολα όταν ψεύδεσαι. Όταν λοιπόν νιώθεις πίεση και νευρικότητα, εκδηλώνεις ασυνείδητα την αναστάτωσή σου με μια σειρά από χειρονομίες και κινήσεις του σώματος, προκειμένου να καλμάρεις από τη στρεσογόνα κατάσταση και να ανακουφιστείς.

Αν λοιπόν σε μια άβολη συζήτηση ο συνομιλητής κάνει έναν συνδυασμό από τα παρακάτω, ας αρχίσουν να σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά…

αγγίζει το πρόσωπο
τρίβει το πίσω μέρος του λαιμού
δαγκώνει τα χείλη
παίζει με τα μαλλιά
παίζει με τα κοσμήματα
καλύπτει τα λακκάκια στα μάγουλα
κλείνει τα μάτια ή καλύπτει με τα χέρια τα μάτια
τρίβει τις παλάμες των χεριών στα πόδια
συστρέφει τα χέριαΚάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί συγκεκριμένους τέτοιους δείκτες ή συνδυασμούς δεικτών. Ο σκοπός είναι στην αρχή της συζήτησης να διακρίνεις τους δείκτες ψεύδους έτσι ώστε να τους χρησιμοποιήσεις για να υπολογίσεις τον βαθμό άνεσης ή δυσφορίας γύρω από συγκεκριμένα θέματα.

Καθόρισε τη βάση συμπεριφοράς



Μπορεί κάποιος να παίζει με τα μαλλιά του όλη την ώρα∙ επόμενο είναι ότι αυτό δεν στοιχειοθετεί πρότυπο δυσφορίας ή ένδειξη ψεύδους. Για να χρησιμοποιήσεις εποικοδομητικά τους δείκτες πρέπει να τους ξεχωρίσεις από τη γενικότερη συμπεριφορά του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Μόνο έτσι θα ξέρεις πότε παρεκκλίνει από τη συνήθη του στάση.

Εξυπακούεται ότι για τα οικεία σου πρόσωπα δεν είναι δύσκολο να γνωρίζεις την τυπική τους συμπεριφορά και τις γκριμάτσες τους. Τι γίνεται όμως αν έχεις μόλις γνωρίσει κάποιον; Πώς θα καταλάβεις αν είναι τυπική συμπεριφορά ή ένδειξη εξαπάτησης το γεγονός ότι δαγκώνει τα χείλη του; Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι από μας εμφανίζουμε σημάδια άγχους και νευρικότητας στις πρώτες συναντήσεις…

Με δεδομένο λοιπόν έναν βαθμό νευρικότητας, παρατήρησε τις εκδηλώσεις αυτές ώστε να μπορείς να «διαβάσεις» τον άλλο αργότερα στη συζήτηση, που θα έχεις και περισσότερες πληροφορίες. Θα χρειαστεί να ερευνήσεις λίγο περισσότερο την κατάσταση…

Κράτα τον χαλαρό



Ο σκοπός είναι να αποφορτίσεις συναισθηματικά τον άλλο και να νιώσει χαλαρός. Μόνο έτσι οι δείκτες που διέκρινες πρωτύτερα θα σου αποκαλύψουν αν ψεύδεται.

Μόλις ο άγνωστος εξοικειωθεί με την παρουσία σου και χαλαρώσει, άρχισε να ρωτάς τις σημαντικές ερωτήσεις∙ αν οι δείκτες «νευρικότητας» επανεμφανιστούν, μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ο άλλος ψεύδεται.

Ρώτα συγκεκριμένες και «ανύποπτες» ερωτήσεις



Μη νομίζεις ότι το να διακρίνεις τα σημάδια της εξαπάτησης είναι η μόνη γνώση που χρειάζεσαι για να ξετρυπώνεις το ψέμα∙ είναι απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό. Το να γνωρίζεις επίσης τι ερωτήσεις να κάνεις και πώς να τις κάνεις είναι αναγκαία συνθήκη για την άρση του παραμυθιάσματος.

Σιγουρέψου ότι όταν κάνεις ερωτήσεις, τις κάνεις με χαλαρό και απροκατάληπτο τρόπο: αν ρωτάς σαν ανακριτής της KGB, θα αναστατώσεις τον συνομιλητή και τότε οι δείκτες δεν θα έχουν πλέον καμία σημασία. Ακόμα και ο πιο αθώος άνθρωπος του κόσμου να είναι, θα αντιδράσει με νευρικότητα αν τον στριμώξουν στη γωνιά!

Και προτίμησε πάντα να ρωτάς συγκεκριμένες ερωτήσεις∙ οι ασαφείς ερωτήσεις επιδέχονται ασαφείς (γι’ αυτό και άχρηστες) αποκρίσεις…

Κοίτα και για άλλα σημάδια εξαπάτησης



Πέρα από τους δείκτες συμπεριφοράς που συζητάμε τόση ώρα, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι έχεις να κάνεις με έναν αθεράπευτα ψεύτη:

Συγχρονισμός. Όταν αποκρυπτογραφείς την αλήθεια από το ψέμα, ο συγχρονισμός είναι πρωταρχικής σημασίας. Με τον όρο «συγχρονισμός» εννοούμε την ευθυγράμμιση μεταξύ λεκτικής και μη-λεκτικής επικοινωνίας, μεταξύ γεγονότων και συναισθημάτων. Για παράδειγμα, περιμένεις από έναν γονιό το παιδί του οποίου αγνοείται να συμπεριφέρεται υστερικά στην αστυνομία∙ αν εμφανίζεται υπερβολικά αδιάφορος και αποστασιοποιημένος, ενδεχομένως κάτι άλλο συμβαίνει… Ο συγχρονισμός θα πρέπει επίσης να είναι παρών και στο πώς ένας άνθρωπος κινεί το κεφάλι του. Αν το κινεί με τρόπο που συνάδει με τα λεγόμενά του (είτε με καταφατικό είτε με αρνητικό τρόπο), τότε μπορείς να βασιστείς στην ακρίβεια της δήλωσής του. Ωστόσο, αν η κίνηση του κεφαλιού έπεται της λεκτικής επικοινωνίας, τότε πιθανότατα ψεύδεται. Παρατήρησε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει και συμφωνία μεταξύ ρητής και άρρητης επικοινωνίας: αν με τα λόγια λέω «ναι» αλλά με το κεφάλι «όχι», τότε μπορεί και να λέω ψέματα…

Λίγη ή καθόλου κίνηση. Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς παγώνουν τα ζώα όταν πλησιάζει αρπακτικό; Αυτή η ενστικτώδης συμπεριφορά είναι μια πρώτης τάξεως στρατηγική επιβίωσης: είναι δυσκολότερο για τον θηρευτή να διακρίνει το θήραμα όταν μένει ακίνητο. Και οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν το ίδιο σε στιγμές αμηχανίας. Ειδικά όταν ψεύδονται, κρατούν το σώμα τους εντελώς ακίνητο, λες και πάγωσαν. Ο προφανής κίνδυνος εδώ είναι να πιαστείς να λες ψέματα! Γι’ αυτό και ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο σώμα να παραμείνει ακίνητο∙ έτσι ίσως, ίσως, ο άλλος δεν θα δει ότι λες ψέματα…

Έλλειψη έμφασης. Όταν μιλάμε, δίνουμε έμφαση σε όσα λέμε και λεκτικά και μη-λεκτικά: χειρονομίες, εμφατικοί σύνδεσμοι και κινήσεις του κεφαλιού τονίζουν τα λεγόμενά μας. Και τα περισσότερα από αυτά γίνονται ασυνείδητα: η γλώσσα του σώματος υποστηρίζει ασυναίσθητα τις προφορικές μας δηλώσεις. Όταν ένας αθώος κατηγορείται για φόνο, ας πούμε, πιθανότατα θα σφίξει τις γροθιές και θα φωνάξει: «δεν το έκανα εγώ»! Αν είναι ένοχος, δεν θα παρατηρήσεις την ίδια έμφαση στα λεγόμενά του: ο εγκέφαλός του ασυναίσθητα δεν θα υποστηρίξει τη μεθοδευμένη δήλωσή του.

Παλάμες. Μια ενδιαφέρουσα χειρονομία που τείνουν να χρησιμοποιούν τα άτομα που ψεύδονται είναι να μιλούν με τις παλάμες τους να κοιτούν πάνω. Αυτό το κάνουν συνήθως όσοι επιδιώκουν να πιστέψεις αυτά που λένε. Είναι σαν τη δέηση της προσευχής. Οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια και δεν χρειάζονται τεχνικές για να τους πιστέψεις, μιλάνε συνήθως με τις παλάμες τους να κοιτούν προς τα κάτω.

Κατεύθυνση του βλέμματος. Όταν οι άνθρωποι συλλογίζονται, τείνουν να επικεντρώνονται οπτικά κοιτώντας προς τα πάνω. Αν κάποιος κοιτάει πάνω και δεξιά, σημαίνει συνήθως ότι επικεντρώνεται σε μια οπτική παράσταση από το παρελθόν, την οποία και προσπαθεί να ανακαλέσει στο μυαλό του. Αν πάλι κοιτάει πάνω και αριστερά, σημαίνει ότι εστιάζει σε κάτι που δημιουργεί στο μυαλό του. Αν λοιπόν το άτομο που συζητάς κοιτάει πάνω και αριστερά όταν προσπαθεί να θυμηθεί ένα γεγονός, είναι πιθανό να το φτιάχνει εκεί τη στιγμή στο μυαλό του. Σημείωση: θυμήσου ότι τα δεξιά και αριστερά ορίζονται με βάση το υποκείμενο απέναντί σου, οπότε στα δικά σου μάτια θα φαίνονται ανάποδα...

Πρακτική και εξάσκηση. Το να διαβάζεις σωστά την άρρητη [μη-λεκτική] επικοινωνία είναι μια ικανότητα που θα σου πάρει πολύ καιρό να κατακτήσεις. Άρχισε να προσέχεις περισσότερο τα υπονοούμενα στην καθημερινή σου επικοινωνία και ίσως μια μέρα μάθεις να διακρίνεις αποτελεσματικά το ψέμα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσπάθεια και θέληση. Μόνο με επιμονή και ενδελεχή παρατήρηση θα είσαι κάποτε σε θέση να ξετρυπώνεις το ψέμα πιο εύκολα και από κυνηγόσκυλο τον λαγό…



Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλείο της αμερικανικής φύσης


Εντυπωσιακές φωτογραφίες τοπίων στις ΗΠΑ.

Το μεγαλείο της αμερικανικής φύσης απεικονίζουν μια σειρά από φωτογραφίες που δημοσίευσε η υπηρεσία για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας στις ΗΠΑ (Department of the Interior).

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές φωτογραφίες περιλαμβάνονται και λήψεις από το νυχτερινό ουρανό πάνω από το Γκραν Κάνυον αλλά και από διάφορους εθνικούς δρυμούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού στο διαδίκτυο. Ήδη η σελίδα στο Instagram όπου και δημοσιεύτηκαν αρχικά, έχει συγκεντρώσει πάνω από 40.000 followers.

Δείτε τις φωτογραφίες…


Ανατολή ηλίου πάνω από το Γκραν Κάνυον.


To Εθνικό πάρκο αψίδων (Arches National Park).


Ο νυχτερινός ουρανός πάνω από το Γκραν Κάνυον.


Το παρατηρητήριο ηφαιστείων στην Αλάσκα.


Η άνυδρη γη στο φαράγγι στην προστατευόμενη περιοχή (National Recreation Area) Glen Canyon.




Βραχώδεις όγκοι στην πόλη Escalante.


Ο ποταμός Potomac στους Μεγάλους Καταρράκτες της Βίρτζινια.


Ανατολή ηλίου πάνω από τον εθνικό δρυμό του Mount Rainier.


Δύση ηλίου πάνω από τον εθνικό δρυμό του Grand Teton.


Ανατολή ηλίου από την τοποθεσία Glacier Point στον εθνικό δρυμό του Yosemite.


Δύση ηλίου στον εθνικό δρυμό του Grand Teton.


Περιηγητές κάνουν ένα διάλλειμα στην τοποθεσία Artist Point στον εθνικό δρυμό του Yellowstone.



Διαβάστε περισσότερα...