Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Tι αλλάζει στις φιλίες του παιδιού όταν έρχεται η εφηβεία;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν ένα παιδί περνάει στην εφηβεία γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο από τους γονείς του. Περνάει περισσότερο χρόνο με τους φίλους του, μιλάει συχνά για αυτούς όταν απουσιάζουν και αρχίζει να εξαρτιέται σε σημαντικό βαθμό από εκείνους.

Οι έφηβοι αναζητούν την συντροφιά των φίλων και την υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές αλλαγές.

Αρνητικές και θετικές επιρροές στην εφηβεία

Ένας από τους κύριους στόχους των εφήβων είναι να γίνουν αποδεκτοί και αρεστοί από τους γύρω τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εφηβικές φιλίες παίζουν σημαντικό ρόλο στις εμπειρίες και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα. Η κοινωνική επιρροή μπορεί να είναι θετική για έναν έφηβο, καθώς θα τον κάνει να δοκιμάσει νέες δραστηριότητες, να διαβάζει περισσότερο στο σχολείο (συναγωνιστικός) και να διεκδικεί αυτά που θέλει. Από την άλλη πλευρά όμως, μπορεί να έχει αρνητική επιρροή καθώς μπορεί να τον οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών και επιπολαιότητα σε προσωπικά θέματα. Έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη οικογενειακής αποδοχής μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από την αρνητική επίδραση των συνομηλίκων τους. Αντίθετα, έφηβοι με ισχυρή αυτοπεποίθηση και ικανοποιημένοι από τις επιλογές τους, θα αντισταθούν στις αρνητικές πιέσεις καθώς δεν θα έχουν την ανάγκη για κοινωνική αποδοχή.

Τι να κάνουν οι γονείς:

Όταν το παιδί διανύει την εφηβεία οι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν υπερβολικά για τις φιλίες που αναπτύσσει το παιδί τους. Νιώθουν πως δεν έχουν πια την ίδια επιρροή πάνω του και ότι μπορεί εύκολα να παρασυρθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται δίπλα στο παιδί τους και ότι θα λειτουργήσουν σαν δίχτυ ασφαλείας. Εάν για παράδειγμα βρεθούν σε μία δύσκολη θέση να νιώσουν ότι μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των γονέων τους, χωρίς να σκεφτούν ότι θα τους κρίνουν. Όσο αφορά την επιλογή των φίλων τους, εάν θεωρούν ότι ασκούν αρνητική επιρροή στο παιδί, τότε είναι προτιμότερο να το διδάξουν αξίες και αρεστές συμπεριφορές παρά να το πιέσουν να αλλάξει φίλους, ασκώντας κριτική.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας και να είστε σίγουροι ότι με την αποδοχή και την αγάπη που του δείχνετε θα πάρει τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.