Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αστυνομικός είπε σε θύμα βιασμού να γδυθεί


Τής ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της για να αποδείξει την κακοποίηση.

Ένας αστυνομικός στο τοπικό τμήμα στην Kushinagar στην περιοχη Uttar Pradesh της Ινδίας ανάγκασε μία δεκατετράχρονη που είχε πέσει θύμα βιασμού να... βγάλει τα ρούχα της μπροστά του, για να... αποδείξει ότι όντως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times of India ένας αξιωματικός διέταξε το νεαρό κορίτσι να ξεντυθεί, προκειμένου να τον πείσει ότι αυτά που έλεγε ήταν αλήθεια και όχι ψέμματα.

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν η 14χρονη πήγε στο αστυνομικό τμήμα με τους γονείς της για να καταγγείλει έναν κάτοικο της περιοχής.

Ο πατέρας του θύματος δεν είχε να πληρώσει τις 50.000 ρούπιες προκειμένου να καταγραφεί η καταγγελία της και οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση.

Τότε τής ζήτησαν να βγάλει τα ρούχα της.

Το περιστατικό κατήγγειλαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα οι γονείς της ανήλικης, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τον αστυνομικό που τήν ανάγκασε να γδυθεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε 20 λεπτά μία γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού στη χώρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον εκβίαζαν με «καυτές» φωτογραφίες


Ζητούσαν 30.000 ευρώ από 59χρονο για να μην αποκαλύψουν τα… ντοκουμέντα στην οικογένειά
του.
Θύμα εκβιασμού έπεσε 59χρονος, από τον οποίο δύο άνδρες απαιτούσαν 30.000 ευρώ για να μην αποκαλύψουν στην οικογένειά του «ροζ» φωτογραφίες.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης εκβιαστών, ύστερα από σχετική καταγγελία που έκανε ο εκβιαζόμενος.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν ένας 53χρονος, γνωστός του θύματος, κι ένας 44χρονος, από τους οποίους συνελήφθη ο πρώτος στα Ιωάννινα.

Όπως έγινε γνωστό, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ήταν αποθηκευμένες στο κινητό τηλέφωνο του 59χρονου, το οποίο είχε κλαπεί από το σπίτι του σε διάρρηξη που έλαβε χώρα το 2011. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 53χρονου βρέθηκαν τρία πιστόλια τύπου replica, δέκα φυσίγγια, πέντε αστυνομικοί ράβδοι, μία ξιφολόγχη, τέσσερα μαχαίρια, δεκαπέντε κινητά τηλέφωνα και δύο γάντζοι αναρρίχησης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση «πληγώνει» τα δάση


Έξαρση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας.

Στην αρχή ήταν η κρίση, μετά τα χαμηλά εισοδήματα και μετά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η ζήτηση για καυσόξυλα εκτινάχθηκε, δημιουργώντας μεγάλα περιθώρια κέρδους, τα οποία αποτέλεσαν «κίνητρο» για πολλούς να ασχοληθούν με τη λαθροϋλοτομία, καταστρέφοντας τη φύση, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη και δίνοντας «τροφή» στο παρεμπόριο.

Η κρίση ώθησε και πολλούς άλλους στα δάση, με σκοπό - αυτή τη φορά - την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών τους για θέρμανση. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα απογοητευτικό, καθώς από τα μέσα του 2011, οπότε κι η λαθροϋλοτομία έλαβε μεγάλες διαστάσεις, μέχρι σήμερα, έχουν «πληγεί» τεράστιες δασικές εκτάσεις και όσο ο καιρός αλλάζει και ο χειμώνας πλησιάζει αναμένεται έξαρση του φαινομένου.

«Το 80% των παραβάσεων που εντοπίσαμε εντός του 2013 αφορά τη διακίνηση καυσόξυλων για λόγους εμπορίας και μόλις ένα 20% αφορά την υλοτόμηση ξύλων για την κάλυψη προσωπικών αναγκών» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, σε σύνολο 3567 ελέγχων στη μεταφορά καυσόξυλων, εντοπίστηκαν 165 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 461 τόνοι ξύλα, 25 οχήματα, 33 εργαλεία κοπής και κάποια ζώα μεταφοράς.
Αρκετά μακρύτερα, στην περιοχή της Ηπείρου, το πρόβλημα εντείνεται από τα «εισαγόμενα κυκλώματα» που δραστηριοποιούνται στον χώρο, με σκοπό την παράνομη υλοτόμηση και εμπορία καυσόξυλων.

«Η λαθροξύλευση συνεχίζεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο - και στην περιοχή της Ηπείρου και στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Ζήκος. Παράλληλα, σχολιάζει πως μπορεί να μην εντοπίζονται πολύ μεγάλα φορτία (π.χ. τριάντα τόνων), αλλά η συχνή διακίνηση μικρών φορτίων από τις ίδιες ομάδες ανθρώπων είναι ενδεικτική του λαθρεμπορίου που διενεργούν.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις των καιρών. Το πρόβλημα ξεκινά από εκεί» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει από κοντά το πρόβλημα, καθώς ζει στη δασική περιοχή του Σοχού.

Κάμψη του φαινομένου μετά την αυστηροποίηση των μέτρων

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον βαθμό του φαινομένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Φραγκισκάκης διαπιστώνει κάμψη, την οποία αποδίδει στην αυστηροποίηση των ποινών στους λαθροϋλοτόμους, που επήλθε με τον νόμο 4138 (ισχύει από την περασμένη άνοιξη).

«Η παράνομη διακίνηση φορτίων αξίας μέχρι 300 ευρώ αντιμετωπίζεται ως πταίσμα και άνω των 300 ευρώ ως πλημμέλημα.

Όταν εντοπίζεται φορτίο αξίας άνω των 10.000 ευρώ, επιβάλλεται ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Παράλληλα, για κάθε παράνομο φορτίο, ανεξαρτήτως αξίας, προβλέπεται η κατάσχεση κάθε μέσου μεταφοράς, όλων των εργαλείων που εντοπίζονται, καθώς και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων και του διπλώματος των οδηγών. Επιπλέον, καταλογίζεται, σε όσους παρανομούν, διοικητικό πρόστιμο, μέσω των εφοριών, που ανέρχεται στο πενταπλάσιο της τιμής αγοράς των καυσόξυλων» διευκρινίζει, από την πλευρά του δασαρχείου Αρναίας, ο Μάρκος Μπρούζος.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια για εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών ακόμη και τα απογεύματα, τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. «Κινούμαστε διαρκώς.

Οι περιπολίες είναι συνεχείς και οι έλεγχοι έχουν “σφίξει”, ενώ και οι κατασχέσεις αλλά και το νέο νομικό πλαίσιο έχουν λειτουργήσει αποθαρρυντικά μέχρι στιγμής» επισημαίνει ο απερχόμενος δασάρχης Αρναίας Αναστάσιος Αϊναλής.

Στην ίδια κατεύθυνση, θετικά έχει συμβάλλει και η εγκατάσταση δασοφύλακα στην Ουρανούπολη, ο οποίος ελέγχει τα παραστατικά που συνοδεύουν κάθε φορτίο με ξύλα που βγαίνει από το Άγιον Όρος. «Μέχρι τώρα, όσοι εντοπίζονταν να συνοδεύουν φορτίο χωρίς παραστατικά μπορούσαν να επικαλεστούν την ιδιαιτερότητα του νομικού καθεστώτος στο Άγιον Όρος ενώ στην πραγματικότητα μετέφεραν παράνομο φορτίο. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην είσοδο και την έξοδο από την Ιερά Κοινότητα» προσθέτει.

Προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των κατοίκων

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκείνο της λαθροϋλοτόμησης που «καλύπτει» οικογενειακές ανάγκες θέρμανσης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις αρχές ώστε το κοινό να ενημερώνεται για τους νόμιμους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να προμηθευτεί ξύλα.

«Οι Δήμοι προχωρούν στη διανομή καυσόξυλων σε πολύ χαμηλές τιμές σε διάφορες κατηγορίες δημοτών, με βάση κοινωνικά κριτήρια. Διακόσιες δέκα οικογένειες στον Δήμο Πολυγύρου θα πάρουν ξύλα στην τιμή των 50 ευρώ για τα δυόμισι χωρικά» τονίζει ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσιόκος.

Επιπλέον γνωστοποιεί ότι έχει λειτουργήσει ιδιαίτερα θετικά μια ρυθμιστική διάταξη που τέθηκε πέρσι σε ισχύ και επιτρέπει σε κατοίκους να κόψουν μόνοι τους ξύλα ή να συγκεντρώσουν ήδη πεσμένα ξύλα από το δάσος, μόνο σε περιοχές που ελέγχει και υποδεικνύει το δασαρχείο, ώστε να μην πλήττεται το οικοσύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο γι' αυτό το σκοπό υποβλήθηκαν πέρσι δυόμισι χιλιάδες αιτήσεις στον Πολύγυρο!

Στο κοινό διατίθενται ακόμη, μέσω δημοπρασιών, τα ξύλα που κατάσχονται κατά τη διαδικασία των ελέγχων, αλλά και εκείνα που προέρχονται από υλοτομίες για τη διάνοιξη δρόμων.

Λίγο μακρύτερα, στην Αρναία Χαλκιδικής, το δασαρχείο διανέμει στο κοινό και τα καυσόξυλα που προκύπτουν από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή. «Φέτος αναμένεται να διανεμηθούν 6000 τόνοι καυσόξυλα» αναφέρει ο κ. Αϊναλής.

Ακόμη και για εκείνους που διαμένουν σε αστικό περιβάλλον και έχουν στην ιδιοκτησία τους αγροτική έκταση στην περιοχή της Ηπείρου, προβλέπεται, κατά τον κ. Ζήκο, η δυνατότητα κοπής ξύλων, αποθήκευσής τους σε αγροτικό χώρο και μεταφοράς τους στα αστικά κέντρα.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Υπάρχει μάλιστα και μια μικρή “ανοχή”, όταν εντοπίζονται σε ελέγχους περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη» υπογραμμίζει, σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και τονίζει ότι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε αυξημένο βαθμό επαγρύπνησης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ προς ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ


Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ α' και β' βαθμού προς τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η ρύθμιση αφορά τις οφειλές έως και το τέλος Ιουλίου 2013, συνολικού ύψους 162,3 εκατ. ευρώ, (περίπου 150 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και περίπου 13 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΘ).

Οι οφειλές θα είναι απαλλαγμένες από πρόστιμα.

Η οφειλή θα παρακρατείται από κάθε ΟΤΑ που τη δημιούργησε, από τους προβλεπόμενους αποδιδόμενους πόρους των ετών 2015-2020. Η παρακράτηση θα είναι ισόποση ανά έτος και θα γίνεται από τη μηνιαία χρηματοδότηση με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Στην απόφαση θα αναφέρεται διακριτά για κάθε ΟΤΑ το παρακρατηθέν ποσό.

Στην ΚΥΑ δίδονται αναλυτικά οδηγίες προς τους δήμους και τις περιφέρειες για τον τρόπο που θα γίνουν οι απαραίτητες εγγραφές και αναμορφώσεις στους προϋπολογισμούς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκυλί σταματάει μωρό λίγο πριν φτάσει στη θάλασσα


Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο.

Τα σκυλιά θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και συχνά έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά που το αποδεικνύουν.

Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό έρχεται από τη γειτονική Τουρκία, όπου ένας σκύλος σταμάτησε ένα μωρό που μπουσουλούσε προς την αφρισμένη θάλασσα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην παραλία Kabak στο νότιο τμήμα της χώρας και καταγράφηκε σε βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Το σκυλί εντοπίζει το μωρό ενώ μπουσουλούσε προς τη θάλασσα. Λίγο πριν φτάσει όμως στο νερό, το τετράποδο πλάσμα τρέχει προς το μέρος του και στέκεται μπροστά του, αποτρέποντας το να προχωρήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα η μητέρα του παιδιού το παίρνει στα χέρια της.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μηνύματα για την Ημέρα Τουρισμού


Τη συνεισφορά του κλάδου του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά σύσσωμοι οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς σε μηνύματά τους, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού, που φέτος είναι αφιερωμένη στην προστασία και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στο μήνυμά του, ο σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων εξαγγέλλει πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο «Δεκάλογος Τουριστικής Συνείδησης», ο οποίος απευθύνεται στους νέους σχολικής ηλικίας. Ο ΗΑΤΤΑ καλεί τους νέους σχολικής ηλικίας να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό (ομαδικά ή ατομικά) με: σκίτσο/ ζωγραφική, ή φωτογραφία, ή βίντεο, συνοδευόμενα από μία ή περισσότερες λεζάντες με τις οποίες θα περιγράφονται ένας ή περισσότεροι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τουριστική συνείδηση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Γιώργος Τελώνης, «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης της νέας γενιάς, προκειμένου να συμβάλλει, μακροπρόθεσμα, στην ποιοτική και αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».

Εξάλλου, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού στάθηκε στα αποτελέσματα που πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή τουριστική περίοδο σημειώνοντας, ότι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας απέδωσε τα μέγιστα και επιτεύχθηκαν τα ικανοποιητικά φετινά αποτελέσματα, παρόλα τα μεγάλα προβλήματα.

«Μεγαλύτερες προσπάθειες και καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και ενοποιητικές κλαδικές πρωτοβουλίες αποτελούν προϋπόθεση και εγγυώνται ότι θα έρθουν ακόμα καλύτερες ημέρες για τον τουρισμό, για τη χώρα μας. Ας είναι αυτό το επόμενο βήμα», τονίζουν.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) στο μήνυμά της υπογραμμίζει το υπέρμετρα αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της φορολογίας. Το υπέρμετρα αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ως συνέπεια των εξοντωτικών χαρατσιών και της αυξημένης φορολογίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μείωση της μέσης τιμής διάθεσης των δωματίων, καθιστούν δυσχερή την κατάσταση για τους μικρομεσαίους, κυρίως, επιχειρηματίες, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταρ-αμένο το Μουντιάλ


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη η είδηση ότι στο Κατάρ, στο οποίο θα διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, οι αλλοδαποί εργάτες εργάζονται υπό τέτοιες συνθήκες ώστε την περίοδο από τις 4 Ιουνίου έως 8 Αυγούστου τουλάχιστον 44 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους λόγω εργατικών ατυχημάτων ή προβλημάτων με την καρδιά τους.

Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη στοιχεία από την πρεσβεία του Νεπάλ στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι μετανάστες (τουλάχιστον από το Νεπάλ) εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας στο εμιράτο του Περσικού Κόλπου και συχνά δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν, ούτε καν να πάνε να πιουν λίγο νερό.

Αν και πρόκειται για εργάτες σε διάφορα έργα στην αραβική χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν άμεση σχέση με τη φιλοξενία της διοργάνωσης του 2022, υπάρχουν στοιχεία για «καταναγκαστική εργασία», όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε «μεγάλο έργο υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τα έργα για τα γήπεδα της διοργάνωσης δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Οι μετανάστες από το Νεπάλ, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών εργατών στην πλούσια χώρα του Κόλπου, καταγγέλλουν ότι έχουν να πληρωθούν μήνες και ότι τους παρακρατούνται μισθοί ώστε να τους εμποδίσουν να φύγουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα 30 μεταναστών ζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Νεπάλ, ώστε να ξεφύγει από τις συνθήκες εργασίας.

Κάποιοι εργάτες κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες τους κατάσχεσαν τα διαβατήρια εργαζομένων στη δούλεψή τους και αρνούνταν να τους εκδώσουν ταυτότητες, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν τους είχε επιτραπεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό παρά τη ζέστη της ερήμου. «Θα θέλαμε να φύγουμε, αλλά η εταιρεία δεν μας αφήνει», καταγγέλλει ένας εργάτης από το Νεπάλ.

Υπό το βάρος της αποκάλυψης, η οργανωτική επιτροπή του Κυπέλλου του 2022 εξέφρασε τον αποτροπιασμό της. «Ανησυχούμε βαθύτατα», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Κατάρ θα μελετήσει τις καταγγελίες. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μεταχείριση κανενός εργάτη στο Κατάρ με τον τρόπο αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση των διοργανωτών, που πάντως διαβεβαιώνει ότι όσοι εργαστούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έχουν πρόβλημα.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η FIFA, που υποσχέθηκε να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές για να ερευνήσει το θέμα.

Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ έχει επικριθεί εντόνως, λόγω των κλιματικών του συνθηκών, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να έχει προγραμματίσει την επόμενη εβδομάδα (3-4 Οκτωβρίου) να συζητήσει την πρόταση να γίνει τον χειμώνα η διοργάνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων


Ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής όλων των καταστάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων χρήσης 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής όλων των καταστάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α΄) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, καθώς και των ισοζυγίων για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:

· Μέχρι την 18η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3.

· Μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6.

· Μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9.

· Μέχρι την 28η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τακτοποιούνται τα νέα αυθαίρετα


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 3341/2013 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.

Με νεότερο νόμο επήλθαν τροποποιήσεις στο καθεστώς των αυθαιρέτων (ν4014/2011). Επίσης, κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου άρθρου 24 του νόμου 4014/2011 έχουν ως συνέπεια «να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, δεδομένου ότι η αναστολή αυτή επέρχεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου στο νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση του αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής».

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από το Ν. 4014/2011 δεν αναιρούνται από την πρόβλεψη ότι το ειδικό πρόστιμό που επιβάλλεται για το «πάγωμα» της κατεδάφισής τους περιέρχεται στο «Πράσινο Ταμείο». Και αυτό γιατί, μόνο το 25% των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» διατίθενται «αποκλειστικά για τις λειτουργικές του ανάγκες και την εκπλήρωση των σκοπών του», ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί με υπουργικές αποφάσεις να περιέλθει «στο κρατικό προϋπολογισμό, προδήλως εν όψει της οικονομικής κρίσης της χώρας».

Εξάλλου, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «οι εισπρακτικοί και λοιποί σκοποί δεν θα ήταν δυνατόν να θεμελιώσουν λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούν τη θέσπιση ρυθμίσεων με ευρύτερες συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος όπως είναι οι ρυθμίσεις» του επίμαχου νόμου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λπ. επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011 που προβλέπει την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ακόμη, ζητούσαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Άτακτη κάθοδος" με αστυνομική εντολή


Σάλο έχει προκαλέσει στην Σουηδία ένα βίντεο που δείχνει οπαδούς της Τζουργκάρντεν να κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν σε σταθμό του μετρό λόγω της...εγκληματικής απόφασης της σουηδικής αστυνομίας να ενεργοποιήσει στη μέγιστη ταχύτητα τις κυλιόμενες σκάλες. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Το απίστευτο αυτό περιστατικό καταγράφηκε στην Στοκχόλμη στο πλαίσιο του αγώνα ανάμεσα στην Τζουργκάρντεν και την ΑΙΚ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΘ: Παράταση για τις εγγραφές πρωτοετών


Την παράταση των εγγραφών πρωτοετών φοιτητών αποφάσισε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη σημερινή συνεδρίαση της, όπου διαπίστωσε ότι οι διοικητικές υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω της υπαγωγής σε καθεστώς διαθεσιμότητας 169 υπαλλήλων του Ιδρύματος. Η νέα προθεσμία για τις εγγραφές θα ανακοινωθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να μεταθέσει κατά μια εβδομάδα, για τις 7 Οκτωβρίου, την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές σώζουν αδέσποτα


Υποσιτισμένα ζώα που ζουν στοιβαγμένα σε καταφύγια, κάτω από άθλιες συνθήκες, συνάντησε η επιτροπή από την ελληνική φιλοζωική οργάνωση "Save a Greek Stray", που ταξίδεψε στη Ρουμανία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αλλαγή νομοθεσίας που προβλέπει τη θανάτωση των αδέσποτων σε 14 μέρες, αν δεν έχουν στο μεταξύ υιοθετηθεί.

"Στα κρατικά κυνοκομεία που επισκεφθήκαμε, είδαμε ζώα που δεν σιτίζονταν κανονικά, σε κάποια κλουβιά δεν υπήρχε καν νερό, πολλά κουτάβια πέθαιναν από αβιταμίνωση και, γενικότερα, δεν υπήρχε σωστή διαχείριση των ζώων που είχαν στοιβαχθεί εκεί, με αποτέλεσμα να αλληλοσπαράσσονται" ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ιζαμπέλα Χιλμάρ, η οποία βρέθηκε στη Ρουμανία μαζί με άλλα 30 άτομα της φιλοζωικής οργάνωσης, με έξοδα που κάλυψε η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση.

Σύμφωνα με την κ. Χιλμάρ, η παραοικονομία που αναπτύσσεται γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη δραματική κατάσταση που έχουν αυτά περιέλθει.

"Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το κόστος μιας στείρωσης κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος στειρώσεων, ανέρχεται στα 30 ευρώ, η ρουμανική κυβέρνηση πληρώνει 48 ευρώ για κάθε ζώο που αιχμαλωτίζεται" λέει η κ .Χιλμάρ διευκρινίζοντας ότι τα αδέσποτα, μόνο στο Βουκουρέστι, υπολογίζονται από 45.000- 60.000.

Οι Έλληνες φιλόζωοι δεν μπόρεσαν να μείνουν απαθείς στην κατάσταση που συνάντησαν και αφού ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, έξι σκυλάκια και δύο γάτες ταξίδεψαν μαζί τους, πίσω στην Ελλάδα.

"Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θα επαναλάβουμε, μεταφέροντας και κάποια άλλα ζώα στη χώρα μας όπου, ας μην ξεχνάμε, τα αδέσποτα ζώα αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα" κατέληξε η κ. Χιλμάρ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε νόμο για την ευθανασία των αδέσποτων, ύστερα από τον θάνατο ενός τετράχρονου παιδιού από επίθεση αδέσποτων σκύλων. Η εξέλιξη αυτή συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους φιλόζωους όχι μόνο στο εσωτερικό της Ρουμανίας, αλλά και στο εξωτερικό, με καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κατάσταση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - και όχι μόνο.

Ύστερα απ' αυτή τη "θύελλα" των αντιδράσεων, το θέμα παραπέμφθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, το οποίο, ωστόσο, έκρινε ότι ο νόμος θα πρέπει να ισχύσει. Την ώρα, μάλιστα, που εξεταζόταν η υπόθεση εντός της δικαστικής αίθουσας, έξω από το κτίριο διαδήλωναν χιλιάδες ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Οι υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν πως εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί λύση με τα αδέσποτα, θα πρέπει να θανατώνονται, γιατί έχουν κατακλύσει δρόμους και πλατείες και είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, οι φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν πως η "απάντηση" στο πρόβλημα θα πρέπει να είναι οι μαζικές στειρώσεις και όχι η μαζική εξόντωση των αδέσποτων σκύλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν μάθημα, όταν υπάρχει ΚΤΕΛ


Πρωτοφανή καταγγελία έκαναν στις Αρχές γονείς μαθητών οι οποίοι ζουν σε ορεινά χωριά των Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές από τις Σειρές, την Ανάσταση, το Πάος, τη Σκοτάνη και άλλα χωριά, πηγαίνουν σχολείο μόνον τις...μισές ημέρες, καθώς δεν έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα της μεταφοράς τους.

Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα στο kalavrytanews.com, οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να φοιτούν μόνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς αυτές είναι οι μοναδικές ημέρες που το λεωφορείο του ΚΤΕΛ εκτελεί δρομολόγιο για τη Δάφνη, όπου βρίσκεται το σχολείο.

Συγκεκριμένα, για το χωριό Σειρές, οι τρεις εκ των 11 μαθητών μένουν σε μικρή απόσταση έξω από το χωριό και, σύμφωνα με τους γονείς τους, μεταβαίνουν στη στάση του ΚΤΕΛ με ταξί ή με τα πόδια.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι «εν έτει 2013 είναι απαράδεκτο να στερείται από τα παιδιά των απομακρυσμένων χωριών η μάθηση», καθώς με τον τρόπο αυτόν, όπως λένε, οδηγούνται στη μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα ή ακόμα και άλλη χώρα.

Για το σοβαρό ζήτημα, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει με επιστολές τους το δήμο και την Περιφέρεια, ζητώντας εξηγήσεις και πρωτοβουλίες, για να βρεθεί οριστική λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται η εγκληματικότητα


Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η αισθητή μείωση στους βασικούς δείκτες της εγκληματικότητας, η οποία ξεκίνησε, από τις αρχές του έτους και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον ασφάλειας της χώρας μας και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι κλιμακούμενες αυτές μειώσεις συνδέονται άμεσα με την επιχειρησιακή δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στον τομέα της πρόληψης και αποτροπής όσο και στον τομέα της συνολικής αστυνομικής ανταπόκρισης και των εξιχνιάσεων, κυρίως σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτωτικές αυτές τάσεις καταγράφονται, από τις αρχές του έτους, καθώς ήδη, από το φετινό α΄ εξάμηνο, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2012, οι βασικές κατηγορίες των αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), κατέγραψαν μειώσεις σε ποσοστά που ξεπερνούν το 17%.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο οκτάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, από την ανάλυση των ποσοστιαίων στατιστικών στοιχείων παρατηρούνται περαιτέρω τάσεις μείωσης, κυρίως, στα αδικήματα αυτά, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εγκληματικών συμπεριφορών.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

- 13 λιγότερες ανθρωποκτονίες στη χώρα (99 έναντι 112), ποσοστό μείωσης 11,6%

- 685 λιγότερες ληστείες στη χώρα (3.325 έναντι 4.010), ποσοστό μείωσης 17%

- 467 λιγότερες ληστείες στην Αττική (2.518 έναντι 2.985), ποσοστό μείωσης 15,6%

- 62 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη (341 έναντι 403), ποσοστό μείωσης 15,4%

- 10.171 λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις στη χώρα (50.412 έναντι 60.583), ποσοστό μείωσης 16,8%

- 7.031 λιγότερες στην Αττική (27.150 έναντι 34.181), ποσοστό μείωσης περίπου 20,5%

- 23 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη (8.208 έναντι 8.185), ποσοστό αύξησης 0,28%.

Σε όλες τις επιμέρους υποκατηγορίες των προαναφερθέντων αδικημάτων και, ιδίως, στις ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις, παρατηρείται σημαντική μείωση, το διάστημα του α΄ οκταμήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, με αξιοσημείωτα τα ποσοστά μείωσης σε χρηματαποστολές κατά 83,3%, σε ταχυδρομικοί διανομείς κατά 66,6%, ληστείες με αρπαγές τσαντών κατά 41,2% και σε σούπερ μάρκετ κατά 47,3%.

Αναφορικά με τις ανθρωποκτονίες, το α΄ οκτάμηνο του 2013, διαπράχθηκαν στην επικράτεια 99 έναντι 112, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2012 (13 λιγότερες). Επίσης, διαπράχθηκαν 18 λιγότερες απόπειρες ανθρωποκτονίας και συγκεκριμένα 120 έναντι 138.

Στις περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών με κίνητρο τη ληστεία, παρατηρείται μείωση της τάξης του 17,65%.

Συγκεκριμένα, από τις 99 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, που καταγράφηκαν το α΄ οκτάμηνο του 2013, σε όλη την επικράτεια, οι 28 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, από τις 112 ανθρωποκτονίες, συνολικά, οι 34 είχαν γίνει με κίνητρο τη ληστεία.

Τέλος, αυξημένες είναι και οι εξιχνιάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων (ανθρωποκτονίες), με το ποσοστό αύξησης να υπερβαίνει το 14,5%, στη σύγκριση του φετινού οκταμήνου με το περυσινό.

Συγκεκριμένα, φέτος το ποσοστό των εξιχνιάσεων προσεγγίζει το 88,6%, δηλαδή εξιχνιάστηκαν 194 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 219 περιπτώσεων, ενώ αντίστοιχα πέρυσι είχαν εξιχνιαστεί 185 περιπτώσεις από τετελεσμένες ανθρωποκτονίες ή απόπειρες, από τις συνολικά 250.

Ακολουθεί αναλυτική στατιστική συγκριτική απεικόνιση στις κατηγορίες των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων.

Ληστείες

Το πρώτο οκτάμηνο του 2013, διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 3.325 ληστείες, δηλαδή 685 λιγότερες, έναντι 4.010, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Επίσης, διαπράχθηκαν 166 απόπειρες ληστείας έναντι 212 που είχαν καταγραφεί πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του πρώτου οκταμήνου του 2013 με το 2012, καταγράφονται:

- 685 λιγότερες ληστείες στην επικράτεια (3.325 έναντι 4.010)

- 467 λιγότερες ληστείες στην Αττική (2.518 έναντι 2.985)

- 62 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη ( 341 έναντι 403)



Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην επικράτεια, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012, παρατηρείται μείωση στο σύνολο των σχετικών υποκατηγοριών, ως εξής:

- 152 λιγότερες αρπαγές τσαντών (217 έναντι 369)
- 147 λιγότερες σε οικίες (661 έναντι 808)
- 70 λιγότερες σε σούπερ μάρκετ ( 78 έναντι 148)
- 63 λιγότερες σε καταστήματα (239 έναντι 302)
- 17 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (75 έναντι 92)
- 14 λιγότερες σε ταχυδρομικούς διανομείς (7 έναντι 21)
- 5 λιγότερες σε χρηματαποστολές (1 έναντι 6)

- 5 λιγότερες σε τράπεζες και ταχυδρ. ταμιευτήρια ( 38 έναντι 43).

Ως προς τις απόπειρες ληστειών, παρατηρείται μείωση σε όλη την επικράτεια και την Αττική, ενώ μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το πρώτο οκτάμηνο του 2013 σε σχέση με το 2012, σημειώθηκαν:

- 46 λιγότερες σε όλη την επικράτεια (166 έναντι 212)
- 23 λιγότερες στην Αττική ( 85 έναντι 108)
- 3 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη ( 40 έναντι 37).



Κλοπές – Διαρρήξεις

Το πρώτο οκτάμηνο του 2013, διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 50.412 κλοπές - διαρρήξεις, δηλαδή 10.171) λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012 (60.583). Επίσης, διαπράχθηκαν 3.139 απόπειρες κλοπών-διαρρήξεων έναντι 3.569, το 2012, δηλαδή 430 λιγότερες.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση του φετινού πρώτου οκταμήνου, σε σχέση με το έτος 2012, καταγράφονται τα εξής:

- 10.171 λιγότερες στην επικράτεια (50.412 έναντι 60.583)

- 7.031 λιγότερες στην Αττική (27.150 έναντι 34.181)

- 23 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη ( 8.208 έναντι 8.185)



Ως προς τα είδη κλοπών - διαρρήξεων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρείται ανάλογα μείωση, ως εξής:

- 3.059 λιγότερες από αυτοκίνητα (10.699 έναντι 13.758)
- 1.604 λιγότερες από οικίες (17.286 έναντι 18.890)
- 1.490 λιγότερες από καταστήματα (5.617 έναντι 7.107)
- 862 λιγότερες με αρπαγές τσαντών (1.008 έναντι 1.870)
- 477 λιγότερες σε δημόσιους χώρους (3.425 έναντι 3.902)
- 385 λιγότερες σε μέσα συγκοινωνίας (1.396 έναντι 1.781)
- 121 λιγότερες από Ιερούς Ναούς (307 έναντι 428).

Περαιτέρω, λιγότερες είναι οι απόπειρες κλοπών - διαρρήξεων, που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια, καθώς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα:
- 430 λιγότερες απόπειρες σε όλη την επικράτεια (3.139 έναντι 3.569)
- 215 λιγότερες απόπειρες στην Αττική (1.726 έναντι 1.941)
- 6 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη ( 619 έναντι 625).



Κλοπές Τροχοφόρων

Το πρώτο οκτάμηνο του 2013, διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 19.396 κλοπές τροχοφόρων, δηλαδή 203 λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 (19.599). Επίσης, διαπράχθηκαν 260 απόπειρες κλοπών τροχοφόρων έναντι 440, το 2012, δηλαδή 180 λιγότερες.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου εμφανίζεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του οκταμήνου έτους 2013, σε σχέση με το οκτάμηνο του 2012, καταγράφονται σημαντικές μειώσεις σε αυτή την κατηγορία, ως εξής:
- 203 λιγότερες στην επικράτεια (19.396 έναντι 19.599)
- 266 λιγότερες στην Αττική (11.530 έναντι 11.796)
- 45 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη ( 1.715 έναντι 1.760),



Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρείται μείωση στις περισσότερες κατηγορίες, καθώς καταγράφονται:
- 504 λιγότερες κλοπές φορτηγών (2.018 έναντι 2.522)
- 89 λιγότερες κλοπές μοτοσικλετών (7.829 έναντι 7.918)

Περαιτέρω, λιγότερες είναι οι απόπειρες κλοπής τροχοφόρων, που καταγράφηκαν στην επικράτεια και την Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται μηδενικές απόπειρες.

Πιο συγκεκριμένα:

- 180 λιγότερες απόπειρες στην επικράτεια (260 έναντι 440)

- 51 λιγότερες απόπειρες στην Αττική (179 έναντι 230)

- 80 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη ( 0 έναντι 80)



Ακόμα, επισημαίνεται ότι επιμέρους κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων, ως εξής:

- οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κατά 32,2% (40 έναντι 59)

- οι πλαστογραφίες κατά 28,3% (1.525 έναντι 2.129)

- οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 27,7% ( 363 έναντι 502)

- οι εκβιάσεις κατά 25,5% (105 έναντι 141)

- οι υποθέσεις σεξουαλ. εκμετάλλευσης κατά 18% (363 έναντι 444)

- οι απάτες κατά 17,2% (1.860 έναντι 2.247)

- οι υποθέσεις ναρκωτικών κατά 5,3 % (6.601 έναντι 6.972)

- οι βιασμοί κατά 2,5% (114 έναντι 117)

Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις διερεύνησης και εξιχνίασης άλλων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς, παράμετρος η οποία συναρτάται με την αναβαθμισμένη ανταπόκριση και δράση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις λαθρεμπορίου 69,5% (817 από 482), στις υποθέσεις επαιτείας 135% (1.471 από 626), στις υποθέσεις περί όπλων 37,7% (3.809 από 2.766) και στην κυκλοφορία παραχαραγμένων 20,8% (3.593 από 2.974), τις οποίες χειρίστηκαν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

Επισημαίνεται ακόμα ότι στις υποθέσεις ληστειών, αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις από 31%, το πρώτο οκτάμηνο του 2012, στο 31,8%, το αντίστοιχο του 2013, ενώ αύξηση από 17,8% στο 19,3% καταγράφεται και στις εξιχνιάσεις των περιπτώσεων κλοπών – διαρρήξεων.

Αυξήσεις, επίσης, καταγράφουν, όπως προαναφέρθηκε και τα ποσοστά εξιχνιάσεων στις υποθέσεις ανθρωποκτονιών από 74% στο 88,5%.

Από την παραπάνω στατιστική απεικόνιση, σε συνδυασμό με την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεικτών της εγκληματικότητας, προκύπτει ότι οι πτωτικές τάσεις, που παρουσιάζονται από τις αρχές του έτους 2013, έχουν πλέον παγιωθεί και παρουσιάζουν σταθερά χαρακτηριστικά περαιτέρω βελτίωσης, με αντίστοιχη σημαντική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ασφάλειας της χώρας μας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση ετοιμότητας στη Θεσσαλονίκη


Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Στο 4ο δημοτικό σχολείο της Θέρμης τα παιδιά έβαλαν τα βιβλία πάνω από τα κεφάλια τους και μπήκαν κάτω από τα θρανία. Κάποιοι μαθητές εγκλωβίστηκαν τραυματισμένοι στο δεύτερο όροφο του κτιρίου και χρειάστηκε η επέμβαση των ειδικών για να κατέβουν με σχοινιά και φορεία στην αυλή.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το σενάριο μιας μεγάλης πρωτότυπης άσκησης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμης μαζί με εννέα εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.

Ήταν η πρώτη ημέρα της άσκησης που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου. Όσοι λάβουν μέρος το προσεχές διήμερο σ' αυτή θα μείνουν σε σκηνές καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα «στήνεται» ένας καταυλισμός, ο οποίος υπό πραγματικές συνθήκες θα αποτελούσε καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους.

"Στο πλαίσιο της άσκησης, αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν οι σειρήνες και καλούνται όλοι οι πολίτες να έρθουν στον καταυλισμό που θα στηθεί στο Φράγμα της Θέρμης και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και παράλληλα οι εθελοντικές ομάδες να δουλέψουν με τόσο πολύ κόσμο", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, Σωκράτης Σαμαράς.

Επίσης, θα γίνουν παράλληλες δράσεις καθώς στο πλαίσιο της άσκησης κάποια καλώδια της ΔΕΗ θα πέσουν και θα πάρουν φωτιά τα χόρτα, κάποιοι άνθρωποι θα χαθούν στο δάσος, ενώ άλλοι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα ερείπια.

Στον καταυλισμό που θα στηθεί θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης για όσους επιθυμούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσαν το παιδί τους για να το… κληρονομήσουν


Στη φυλακή οδηγήθηκαν σήμερα οι θετοί γονείς ενός 12χρονου κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό την περασμένη Κυριακή στη βορειοδυτική Ισπανία καθώς οι δικαστικές αρχές εκφράζουν υποψίες ότι το σκότωσαν για να καρπωθούν την περιουσία του.

Ο δικαστής Χοσέ Αντόνιο Βάθκεθ Τάιν, στον οποίο απολογήθηκαν σήμερα η 44χρονη δικηγόρος Ροσάριο Πόρτο και ο πρώην σύντροφός της Αλφόνσο Μπαστέρα, τους έκρινε προφυλακιστέους, όπως έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας.

Η Πόρτο, που για μια δεκαετία ήταν επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Γαλικία, καθώς και ο 49χρονος δημοσιογράφος Αλφόνσο Μπαστέρα, στην απολογία τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Την περασμένη Κυριακή, εκδρομείς ανακάλυψαν το πτώμα της 12χρονης Ασούντα Γιονγκ Φανγκ Μπαστέρα Πόρτο, του κοριτσιού που είχε υιοθετήσει από την Κίνα το ζευγάρι, σε ένα δασικό μονοπάτι στο Τέο, κοντά στον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλας. Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι η 12χρονη δολοφονήθηκε από κάποιους που την νάρκωσαν και την στραγγάλισαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Φάρο δε Βίγκο, είχε ναρκωθεί με διαζεπάμη, ένα αντικαταθλιπτικό με ηρεμιστικές ιδιότητες. Το ίδιο φάρμακο λάμβανε η θετή μητέρα της.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι θετοί γονείς σκότωσαν το κορίτσι για να αρπάξουν την περιουσία του καθώς οι παππούδες του, οι γονείς της Πόρτο, είχαν αποφασίσει να τα αφήσουν όλα στη μικρή. Η μητέρα και ο πατέρας της δικηγόρου πέθαναν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τη Μαδρίτη να διαλευκάνει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στα ΚΤΕΛ στα πρότυπα των άγονων αεροπορικών δρομολογίων


Πώς σχολιάζει το θέμα ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας.

Υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στην αγορά των ΚΤΕΛ, αφού αλλάζει τα τωρινά δεδομένα και προβλέπει τρεις κατηγορίες γραμμών, με μόλις μία εξ αυτών να είναι πλήρως απελευθερωμένη.

Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι οι γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και οι επιδοτούμενες γραμμές στα πρότυπα των άγονων αεροπορικών δρομολογίων. Παρά το γεγονός ότι το ύψος της επιδότησης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, φαίνεται ότι η εκτέλεσή τους θα επιβαρύνει το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά το υφιστάμενο σύστημα, όσοι εκτελούν δρομολόγια με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον υποχρεούνται να εκτελούν και ορισμένα άγονα, που ουσιαστικά επιδοτούνται από τα κέρδη των εμπορικών.

Ωστόσο το τελικό ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνουν όσοι εκτελούν τα άγονα δρομολόγια, μετά την απελευθέρωση, δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, που δημιουργείται για να αποτελέσει τον φορέα ελέγχου της απελευθερωμένης αγοράς των ΚΤΕΛ. Αυτή θα ελέγχει το ύψος του εισιτηρίου ενώ θα προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των γραμμών στις κατηγορίες άγονων και αποκλειστικού έργου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΚΤΕΛ προβλέπει τον διαχωρισμό των γραμμών σε τρεις κατηγορίες:

- Γραμμές Αποκλειστικού Έργου, όπου ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και θα αναλαμβάνει όλες τις υπεραστικές γραμμές μιας γεωγραφικής ενότητας, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, για 10 χρόνια.

-Άγονες γραμμές, στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα επιδότηση κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

- Γραμμές Ελεύθερης Επιλογής, που αποτελούν τις γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις θα εκτελεί δρομολόγια με τιμολόγηση που θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας, Χρήστος Δημακόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον σύνδεσμό τους, ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει έτσι όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο νόμου και είμαστε αντίθετοι», αλλά κράτησε στάση επιφυλακτική να μελετήσει το θέμα η διοίκηση του ΚΤΕΛ για να έχει ολοκληρωμένη απάντηση.

Ωστόσο όπως είπε, αν τελικά ισχύσει ως έχει, το πρόβλημα βασικά δεν θα το έχει το ΚΤΕΛ, αλλά θα μετακυλήσει στους πολίτες και επιβάτες, αφού η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή τα ΚΤΕΛ πρώτον όσον αφορά τα μειωμένα εισιτήρια και δεύτερον όσον αφορά τις άγονες γραμμές, θα διαφοροποιηθεί εντελώς.

«Το ΚΤΕΛ Ηλείας, δεν έχει να φοβηθεί σχεδόν τίποτα από τον ανταγωνισμό, είμαστε μια εταιρία που έχει έναν μεγάλο στόλο αυτοκινήτων, περίπου 89, δεν είμαστε παθητική εταιρία μα ούτε και κερδοφόρα, ωστόσο έχουμε μια βιώσιμη Α.Ε. Αυτή τη στιγμή το ΚΤΕΛ Ηλείας εξυπηρετεί τις άγονες γραμμές και τις καλύπτει όλες κατά τον καλύτερο τρόπο, υπάρχουν δε φορές που σε μακρινά δρομολόγια π.χ. Πύργος-Ανδρίτσαινα ολόκληρο το λεωφορείο πάει με δύο επιβάτες.

Ποια άλλη εταιρία θα έρθει εδώ να πάρει δρομολόγια άγονων γραμμών; Και ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δυστυχώς το πρόβλημα θα το έχουν οι επιβάτες του νομού, που δεν θα εξυπηρετούνται όπως πρέπει, αλλά αυτό θα έχει κι άλλες συνέπειες αν μειωθούν τα δρομολόγια. Θα πάμε αναγκαστικά σε μείωση προσωπικού για να μειωθούν τα λειτουργικά μας έξοδα και θα ρίξουμε το βάρος στα δρομολόγια επιλογής, δηλαδή τα υπεραστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρία θα αλλάξει αναγκαστικά πολιτική, ωστόσο οι δυσμενείς συνέπειες αφορούν κυρίως τον κόσμο».


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογραφή ΚΥΑ για αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση θεραπευτηρίων


Μανιάτης: Προστασία με μειωμένο κόστος.

«Φιλοδοξούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στην Ελλάδα ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ για την αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας».

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε εντατικά για τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η συστηματική διεξαγωγή και εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, με παράλληλη ενδυνάμωση των απαιτούμενων μηχανισμών, θα διασφαλίσει την αναβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με μειωμένο κόστος.»

Όσον αφορά την ΚΥΑ, η οποία έχει αποσταλεί και στον συναρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απαλλάσσονται, πλέον, από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σειρά εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές. Στο εξής, οι εν λόγω εγκαταστάσεις λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους, με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά εκατοντάδες νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια με 50 έως και 300 κλίνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιλότοι αποκοιμήθηκαν εν ώρα πτήσης


Το αεροσκάφος εκτελούσε υπερατλαντική πτήση με τον αυτόματο πιλότο.

Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία, από την αποκάλυψη ότι και οι δύο πιλότοι ενός Airbus 330 κοιμήθηκαν την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια υπερατλαντικής πτήσης και ενώ το αεροσκάφος περούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Αυγούστου και περιγράφεται σε αναφορά της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.

Ο κυβερνήτης με το συγκυβερνήτη εναλλάσσονταν στο πιλοτήριο ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν 20 λεπτά ανάπαυσης. Ωστόσο, ύστερα από μίας ώρας πτήση αποκοιμήθηκαν και οι δύο. Το περιστατικό αναφέρθηκε από έναν εξ αυτών και η αιτία φαίνεται πως ήταν ότι είχαν κοιμηθεί μόλις 5 ώρες τις προηγούμενες δύο νύχτες.

Ένας από τους πιλότους του Airbus 330 με προορισμό τη Βρετανία –το όνομα της εταιρείας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα– κάποια στιγμή ξύπνησε και στη συνέχεια ξύπνησε και τον συγκυβερνήτη, αλλά κανένας από τους δύο δεν θυμόταν πόση ώρα κοιμόταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη έγινε, μετά τη διαφωνία μεταξύ της επαγγελματικής ένωσης πιλότων της Βρετανίας για τις νέες οδηγίες που αναμένεται να ψηφιστούν από την Ευρωοβουλή. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων, στους πιλότους να πετάνε χωρίς να έχουν κοιμηθεί 22 ώρες.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό αλλά μεμονωμένο. Νομίζω ότι θα γίνει μάθημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδοποιητήριο για τέλος επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από το 1985


Δεν έχουν ενημερωθεί τα μητρώα των ΔΟΥ.

Ειδοποιητήρια για να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 (χρήση 2011) λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από το 1985 (!) και παρότι έχουν κάνει διακοπή εργασιών δεν έχει ενημερωθεί το μητρώο της ΔΟΥ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) επιβλήθηκε σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2011 και η ΓΓΠΣ βεβαίωσε τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων για πολλές τέτοιες περιπτώσεις και έχει αναλάβει τη διαχείριση του ζητήματος των μη ενημερωμένων Μητρώων.

Σε κάθε περίπτωση όσοι επιτηδευματίες δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, ή τα στοιχεία τους που τηρούνται στο Μητρώο δεν είναι ορθά (έχει υποβληθεί δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ και δεν έχει ενημερωθεί η εικόνα τους στο Μητρώο του TAXIS) ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητά τους (ελευθέριου επαγγέλματος ή εμπορικής επιχείρησης), δύνανται να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή, ώστε από την ημερομηνία διακοπής και εντεύθεν να μην οφείλεται τέλος επιτηδεύματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ορειβάτης βρήκε ένα μικρό θησαυρό στις Άλπεις


Βρήκε ένα μεταλλικό κουτί με ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια.

Ένας νεαρός γάλλος ορειβάτης ανακάλυψε έναν πολύτιμο θησαυρό από 100 πολύτιμους λίθους αξίας άνω των 235.000 ευρώ σε μια μεταλλική θήκη στο Λευκό Όρος των γαλλικών Άλπεων.

Ο ορειβάτης ανέφερε το περιστατικό στις Αρχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει η MailOnline.

Οι αστυνομικοί υποψιάστηκαν ότι τα ρουμπίνια, τα σμαράγδια και τα ζαφείρια ανήκαν σε έναν από τους 177 επιβάτες που σκοτώθηκαν όταν ένα Boeing 707 της Air India από τη Βομβάη με προορισμό τη Νέα Υόρκη, συνετρίβη στο βουνό στις 24 Ιανουαρίου του 1996, σε υψόμετρο 4.750 μέτρων.

Τα αίτια του δυστυχήματος τότε δεν είχαν γίνει γνωστά, ενώ τα σωστικά συνεργεία δε βρήκαν επιζώντες.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές είναι, η μεταλλική αυτή θήκη με τον πολύτιμο θησαυρό, να έπεσε από ένα άλλο αεροσκάφος, το Malabar Princess, που συνετρίβη επίσης στο βουνό, το Νοέμβριο του 1950. Τότε είχαν σκοτωθεί 58 άνθρωποι.

Βάσει της νομοθεσίας αν δε βρεθεί ο κάτοχός τους, ο οποίος να έχει στοιχεία, που να αποδεικνύει ότι ο θησαυρός του ανήκει, οι πολύτιμοι λίθοι θα επιστραφούν στο νεαρό ορειβάτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται καρατομήσεις εφόρων


Δεν έπιασαν τους στόχους.

Σε «καρατομήσεις» προϊσταμένων εφοριών θα προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο επόμενο διάστημα, καθώς οι «κίτρινες» κάρτες που είχαν δεχθεί περίπου 100 προϊστάμενοι εφοριών αναμένεται να γίνουν «κόκκινες» μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης των επιδόσεων του τελευταίου 9μηνου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ήδη η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διευθυντών εφοριών στη βάση των τριμηνιαίων στόχων που είχαν τεθεί από την 1η Ιανουαρίου, ενώ έχει συλλέξει και στοιχεία επιδόσεων από τους ίδιους τους προϊσταμένους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να αξιολογήσει τους υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα αποσταλεί στον κ. Θεοχάρη, ο οποίος θα ανανεώσει ή όχι τη θητεία του κάθε αξιολογουμένου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Αρβανιτόπουλου για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών


Ο υπουργός Παιδείας ζητά να παραταθεί η προθεσμία.

«Η αναστολή λειτουργίας που αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων που συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα με υπεράριθμο προσωπικό δεν αναστέλλει την ευθύνη τους για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων. Πολλώ δε μάλλον, για την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών και την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου», τόνισαν πηγές του υπουργείου Παιδείας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, είχε ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να προχωρήσουν σε διερεύνηση για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων από τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων που εμποδίζει την άσκηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων τους.

Επίσης είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο καλούσε τους πρυτάνεις να «μεριμνήσουν, στο πλαίσιο της ευθύνης τους», ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών.

«Εξαιτίας δυσχερειών που ανέκυψαν κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, παρακαλείστε να μεριμνήσετε άμεσα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας και της εξ αυτής ευθύνης, για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών αυτών στα Ιδρύματα και τις Ακαδημίες σας» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Παιδείας.

Με το έγγραφο αυτό, ο υπουργός Παιδείας καλεί ουσιαστικά, τα ιδρύματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους να παρατείνουν την προθεσμία των εγγραφών, ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα στην ακαδημαϊκή κοινότητα οι πρωτοετείς φοιτητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις από εθελοντές νοσηλευτές


Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην πλατεία Κοραή.

Από το πρωί στην πλατεία Κοραή, εθελοντές νοσηλευτές μέλη του Ινστιτούτου Νοσηλευτικών Ερευνών και Πολιτικής της Υγείας πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στους ενδιαφερόμενους.

Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μέτρηση πίεσης, καρδιογράφημα και μέτρηση σακχάρου.

Η δράση του Ινστιτούτου πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη πρόληψης ασθενειών που αποτελούν συχνές αιτίες θανάτου στις μέρες μας.
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σήμερα μέχρι τις 14:00 και αύριο θα αρχίσουν στις 08:00 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13:00.

«Σήμερα κάνουμε την πρώτη μας δράση και ενημερώνουμε τον κόσμο για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει. Παρέχουμε ένα δωρεάν καρδιογράφημα, μέτρηση σακχάρου και μέτρηση αρτηριακής πίεσης», αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΙΝΕΠΥ, Κατερίνα Παπαχρήστου.













Διαβάστε περισσότερα...

Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν υπάγονται σε καθεστώς εφεδρείας


Επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν υπάγονται σε καθεστώς εφεδρείας (προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας) έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3355/2013 απόφασή της.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε την από 25.11.2011 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη κατάργηση» 239 οργανικών θέσεων στα δικαστήρια σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011, όπως και την ανάλογη για το ίδιο θέμα απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμες τις επίμαχες δύο υπουργικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι στους δικαστικούς υπαλλήλους δεν έχει πεδίο εφαρμογής το άρθρο 33 του Ν. 4024/2012.

Μάλιστα, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επικαλείται απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των δικαστικών υπαλλήλων «θα δυσχέραινε σε καθοριστικό βαθμό, αν δεν ματαίωνε» την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κλειστά πανεπιστήμια


Μηνυτήρια αναφορά από τον υπουργό Παιδείας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Αφορμή για την εισαγγελική εντολή αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Κων. Αρβανιτόπουλος, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το θέμα των «κλειστών πανεπιστημίων».

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί, εάν από την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημίων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια


Κλειστός σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαιτίας της εισόδου στον εργοστασιακό χώρο δεκάδων ατόμων που ψάχνουν στα σκουπίδια. Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός, με επιστολή του χθες προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση, ενημέρωσε για την κλιμάκωση του φαινομένου παράνομης εισόδου δεκάδων ανθρώπων που ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός, σε ανακοίνωση του, «οι εργασίες της υγειονομικής ταφής δεν μπορούν να γίνουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε κορώνα γράμματα ούτε την ασφάλεια των εργαζομένων μας, ούτε την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων αυτών που ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια και δίπλα σε βαρέως τύπου μηχανήματα και απορριμματοφόρα. Θα θρηνήσουμε θύματα».



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ


Συζήτηση της Ολομέλειας μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Την απόφασή του για τη Δημόσια Τηλεόραση και τη νομιμότητα ή μη του λουκέτου στην ΕΡΤ θα ανακοινώσει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου που έλεγε ότι θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως όλες οι δημόσιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.

«Είμαστε σίγουροι ότι και οι δικαστές του ΣτΕ θα περιβάλλουν με τη δική τους εμπιστοσύνη την κρίση της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών. Παρά τα όποια προβλήματα αναμετάδοσης, οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να επιλέγουν για την ενημέρωσή τους την ΕΡΤ και παρακολουθούν αναλογικά και διαδικτυακά, το τηλεοπτικό πρόγραμμα που παράγεται στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη» τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ο Σωτ.Ρίζος και εισηγητής έχει οριστεί ο σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσούλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων


Είχε ψηφιστεί με το πρώτο μνημόνιο - Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Αντισυνταγματική κρίθηκε, με την υπ’ αριθμ. 3354/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011) και την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, έκριναν ότι η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή τής ισότητας, ενώ μια δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

Αναλυτικότερα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η πρόβλεψη στον νόμο της υποχρεωτικής, και χωρίς προηγούμενη κρίση του υπαλλήλου από υπηρεσιακό συμβούλιο, αποχωρήσεώς του» με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας, έστω και αν αυτός είναι μεγάλος, όπως είναι η 35ετής υπηρεσία.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης, αναφέρεται ότι «δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμιτός σκοπός της αναδιοργανώσεως των δημοσίων υπηρεσιών και της ορθολογικής διαχειρίσεως της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης, να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομακρύνσεως υπαλλήλων από την υπηρεσία με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση και η κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις οποίες κατείχαν οι αποκρινόμενοι, να επέρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της απομακρύνσεως».

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η παύση έπειτα από δικαστική απόφαση και η δεύτερη είναι η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική την εφεδρεία του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, καθώς «η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ως συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αφενός δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του κράτους και τη διοικητική αναδιοργάνωσή του κατ’ εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, η δε κατάργηση των νομοθετημένων οργανικών θέσεων δεν επέρχεται ως συνέπεια της αναδιαρθώσεως και αφετέρου δεν ανάγεται σε πάγια αλλαγή του γενικού καθεστώτος που διέπει τους όρους λύσεως της υπαλληλικής σχέσεως με απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και 35ετίας».

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).

Σημειώνεται, ότι ακολούθησε και δεύτερο σχέδιο εφεδρείας με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4038/2012).



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές για τα επαγγελματικά λύκεια


Ορισμένα σημεία των άρθρων που χρήζουν της προσοχής μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Ο νόμος 4186 για το Νέο Λύκειο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» πέρα από τις αλλαγές που φέρνει στα Γενικά Λύκεια αλλάζει το «τοπίο» και στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς το κεφάλαιο Β αφορά αποκλειστικά τα Επαγγελματικά Λύκεια. Ακολούθως παρουσιάζονται ορισμένα σημεία των άρθρων που χρήζουν της προσοχής μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

1. Οι δύο κύκλοι σπουδών

Στο άρθρο 7 του κεφαλαίου Β ορίζεται ότι το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:

α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και
β. το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας».

Ο «Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών» πραγματοποιείται στα ΕΠΑΛ και αφορά τις τρεις τάξεις του λυκείου. Στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. και ο Ο.Α.Ε.Δ.. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.

2. Κινητικότητα ανάμεσα σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

Στο «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να εγγραφούν στη Β΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου.







3. Ομάδες Προσανατολισμού

Στα Επαγγελματικά Λύκεια υπάρχουν ομάδες προσανατολισμού όπως συμβαίνει και με τα Γενικά Λύκεια. Κάθε ομάδα προσανατολισμού, όπως αναφέρει το άρθρο 8 κεφάλαιο Β, περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς και ειδικότητες. Όπως φαίνεται και από τους ακόλουθους πίνακες υπάρχουν 4 ομάδες προσανατολισμού που υποδιαιρούνται σε τομείς και ειδικότητες.

Α.Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Μηχανολογίας
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και
3. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού

4. Τεχνικός Οχημάτων

5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Τομέας Δομικών Έργων
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων
1. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
2. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων
Αντιρύπανσης
3. Τεχνικός Αυτοματισμού



Β.Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Γ.Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας
Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

6. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού
 Περιβάλλοντος
Δ.Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
Τομέας Μηχανικών
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

4. Κριτήρια δημιουργίας τμημάτων ανά ειδικότητα

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια παρέχουν ειδικότητες, οργανώνουν τμήματα, σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της εθνικής οικονομίας, τις προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, των Επιμελητηρίων και των Επιστημονικών Ενώσεων και τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Ο.Α.Ε.Δ., του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των Υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου


5. Προγράμματα Σπουδών

Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι δύο (22) ωρών εβδομαδιαίως, με δέκα (10) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεκατριών (13) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού.



Μαθήματα Γενικής Παιδείας Α τάξη
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα)
3. Φυσική (2 ώρες)
4. Χημεία (2 ώρες)
5. Πολιτική Παιδεία, (2 ώρες), με διακριτά διδακτέα αντικείμενα Οικονομία, Πολιτικοί
Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία
6. Ιστορία (1 ώρα)
7. Θρησκευτικά (1 ώρα)
8. Ερευνητική Εργασία (Project) (2 ώρες)
9. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (2 ώρες)
10. Φυσική Αγωγή (2 ώρες)






6. Β και Γ τάξη

Στη Β΄ και Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα δώδεκα (12) ωρών εβδομαδιαίως, με έξι (6) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι τριών (23) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό. Οι δυο τάξεις έχουν τα ίδια μαθήματα γενικής παιδείας με τη διαφορά ότι στη Γ τάξη δε θα διδάσκονται οι μαθητές θρησκευτικά.

Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Β τάξη
Γ τάξη
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα)
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα)
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα)
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα)
3. Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα και Χημεία 1 ώρα)
3. Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα και Χημεία 1 ώρα)
4. Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)
4. Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)
5. Θρησκευτικά (1 ώρα)
5. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα)
6. Φυσική Αγωγή (1 ώρα)
7. Φυσική Αγωγή (1 ώρα)


7. Ειδικότητες και τομείς σε Β και Γ τάξη

Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφορές με την Α τάξη ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ειδικότητες και οι τομείς σε Β και Γ τάξη των ΕΠΑΛ. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφο 2 του Β κεφαλαίου τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β΄ και Γ΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων−ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α΄ και β΄ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.

8. Δυνατότητα επιλογής για τους μαθητές της Α τάξης

Προαχθέντες μαθητές της Α΄ΕΠΑ.Λ. που εγγράφονται στη Β΄ μπορούν να ενταχθούν με αίτησή τους σε ειδικότητα που επιθυμούν, ανεξαρτήτως των μαθημάτων προσανατολισμού που παρακολούθησαν στην Α΄ Τάξη. Μπορεί για παράδειγμα ένας μαθητής στην Α τάξη να παρακολούθησε μαθήματα προσανατολισμού Γεωπονίας και τελικά να μεταπηδήσει στη Β τάξη στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης.

9. Πρόγραμμα «Τάξη Μαθητείας»

Όπως προαναφέρθηκε η Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετική και σε αυτήν εγγράφονται όσοι το επιθυμούν από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό χωρίο του νόμου στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ., καθώς και τις σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ., από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ο.Α.Ε.Δ. για διάρκεια ενός σχολικού έτους από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30ή Αυγούστου εκάστου έτους. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος.

• Σύμβαση εργασίας και κίνητρα σε επιχειρήσεις

Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας

• Πρόγραμμα προετοιμασίας για την πιστοποίηση

Ετησίως, από την 1η Σεπτεμβρίου έως τη 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30ή Αυγούστου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

10. Προαγωγή και απόλυση μαθητών ΕΠΑΛ

Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε όλες τις Τάξεις του ΕΠΑ.Λ. διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, γενικής παιδείας και τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού, εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας, της Φυσικής Αγωγής και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού−Περιβάλλον Εργασίας−Ασφάλεια και Υγιεινή σε θέματα που είναι κοινά για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου.

• Επιλογή Θεμάτων

Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας τα θέματα ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Στα υπόλοιπα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα τα θέματα τίθενται από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Σε κάθε περίπτωση τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

• Υπολογισμός βαθμολογίας

Γενικό βαθμό προαγωγής σε όλες τις τάξεις του ΕΠΑ.Λ. αποτελεί το πηλίκον της διαιρέσεως δια του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Για παράδειγμα μαθητής που έχει στην ιστορία 14 και 16 στα δυο τετράμηνα ο μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας είναι 15 (14+16/2). Αν ο μαθητής στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις γράψει 10 τότε η τελική βαθμολογία για την ιστορία είναι 12.5 (10 + 15 προφορικά/2).

• Προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του 10. Όταν ο μαθητής δεν επιτυγχάνει το βασικό μέσο όρο και έχει βαθμολογία μέχρι και σε δύο μαθήματα κάτω του δέκα παραπέμπεται σε εξέταση το Σεπτέμβριο οπότε και αναλόγως με τα αποτελέσματα προάγεται ή απολύεται

11. Επαγγελματικά δικαιώματα

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ είναι ότι εκτός από το απολυτήριο λυκείου αποκτούν και επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα στους αποφοίτους δευτεροβάθμιου κύκλου χορηγείται:

α. Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, και

β. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3, μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις από το ΕΠΑ.Λ..

2. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Ο.Α.Ε.Δ. από κοινού, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους



12. Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

• Εισαγωγή σε ΤΕΙ

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑ.Λ., καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Α.Τ.Ε.Ι., σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους και σε ειδικό ποσοστό θέσεων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ, δύο μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.



Εισαγωγή σε ΑΤΕΙ
Μαθήματα
Συντελεστής
1ο Μάθημα γενικής παιδείας πχ Νέα Ελληνικά
1,5
2ο Μάθημα γενικής παιδείας πχ Μαθηματικά
1,5
3ο Μάθημα ειδικότητας
3,5
4ο Μάθημα ειδικότητας
3,5


Παράδειγμα: Έστω μαθητής που έχει γράψει 12 και 14 στα μαθήματα γενικής παιδείας και 10 και 15 στα μαθήματα ειδικότητας
12 Χ1,5= 18
14Χ 1,5 = 21
10 Χ 3,5 = 35
15Χ 3,5 = 52,5

Το άθροισμα των βαθμών των 4 μαθημάτων μετά την αναπροσαρμογή είναι 126,5 ο εν λόγω μαθητής έχει συγκεντρώσει 1265 μόρια, αν υποθέσουμε ότι το άριστα είναι το 2000.

Σημείωση: Σε σύγκριση με τα Γενικά Λύκεια είναι πιο εύκολη η εισαγωγή καθώς δεν υπολογίζεται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που στοχεύουν στα ΤΕΙ ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης γνωστός ως ΒΠΑ.

• Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Φυσικά όσοι το επιθυμούν μπορούν να διαγωνισθούν και για μια θέση στα ΑΕΙ άλλα με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Παραθέτουμε το εν λόγω χωρίο που το ορίζει:

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...