Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Έλληνες ερευνητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνολικά 284 επιστήμονες πρόκειται να λάβουν 660 εκατομμύρια ευρώ από τον πλέον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Κάθε επιμέρους επιχορήγηση μπορεί να φθάσει και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέχθηκαν, βρίσκονται και τρεις Έλληνες: ο Γιώργος Κόλλιας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ", ο Πέτρος Κουμουτσάκος, καθηγητής Υπολογιστικών Επιστημών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Ζυρίχη (ΕΤΗ) και ο Αθανάσιος Μανταλάρης, καθηγητής Μηχανικής των Βιοσυστημάτων του Imperial College του Λονδίνου.

Η διερεύνηση των ορίων ζωής στον 'Αρη, η ανάπτυξη ενός ιού που θα μπορεί να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, η χρήση της φωτονικής για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με καταρράκτη, η αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και η ανισότητα στις καπιταλιστικές κοινωνίες είναι μερικά από τα ερευνητικά αντικείμενα των 284 επιστημόνων στο πλαίσιο του έκτου και τελευταίου διαγωνισμού για τις λεγόμενες «Επιχορηγήσεις Προηγμένης Έρευνας», που πραγματοποιήθηκε με βάση το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα.

Οι χρηματοδοτούμενοι ερευνητές έχουν 27 διαφορετικές εθνικότητες. Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Ιταλοί. Έχουν την έδρα τους σε 150 περίπου ιδρύματα που βρίσκονται σε 18 διαφορετικές χώρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Οι αιτήσεις ερευνητών που υποβλήθηκαν στο ΕΣΕ, ήσαν λίγο περισσότερες από 2.400, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι. Χάρη στις επιχορηγήσεις του ΕΣΕ, οι επιστήμονες που επιλέχθηκαν, θα μπορέσουν να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες, απασχολώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1.200 μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς ερευνητές.

Οι εν λόγω «επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας» χορηγούνται σε διακεκριμένους ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, που είναι επιστημονικά ανεξάρτητοι, διαθέτουν πρόσφατο ερευνητικό ιστορικό και διαπρέπουν στον τομέα τους. Το ΕΣΕ χρηματοδοτεί επίσης νεαρούς κορυφαίους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους (επιχορηγήσεις εκκίνησης), καθώς και ήδη ανεξάρτητους άριστους επιστήμονες (επιχορηγήσεις εδραίωσης).

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των ερευνητών στον τελευταίο διαγωνισμό ήταν 12% περίπου. Το ποσοστό των γυναικών που επιλέχθηκαν σε αυτό τον γύρο επιχορηγήσεων, ήταν λίγο μεγαλύτερο από 13%, άλλη μία ένδειξη για τη συνεχιζόμενη υποεκπροσώπηση των γυναικών στις ανώτερες ερευνητικές θέσεις. Η μέση ηλικία των ερευνητών που θα χρηματοδοτηθούν, είναι τα 53 έτη.

Το 45% των προτάσεων που επιλέχθηκαν, αφορούσαν στον τομέα των φυσικών και μηχανολογικών επιστημών, το 36% στον τομέα των βιοεπιστημών και το 18% στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ιδρύθηκε το 2007 και είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για έρευνα αιχμής. Το ΕΣΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2007-2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΣΕ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.