Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Έρανος στην Κύπρο για τους απόρους της Ελλάδας



Θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Με σύνθημα «Πρό(σ)κληση αγάπης» για την ενίσχυση των άπορων στην Ελλάδα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ο ΛΟΓΟΣ» οργανώνουν έρανο από σήμερα έως τις 4 Μαρτίου.

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων επισκέφθηκαν ένα από τα περίπτερα στη Λευκωσία και επέδωσαν την εισφορά του κόμματός τους στον έρανο.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, την εισφορά επέδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι τέτοιες προσπάθειες στέλνουν πολλαπλά μηνύματα από την ολότητα του κυπριακού Ελληνισμού. «Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει και η κυπριακή οικονομία θα θωρακιστεί όταν οι πολιτικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια και στην Κύπρο παίρνουν τις σωστές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε: «Θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες και εκείνες που στοχεύουν στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας αλλά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς εκείνους που αποφασίζουν για το μέλλον της ΕΕ, ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές που θα συμβάλουν στο να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να οδηγηθούν οι λαοί της ΕΕ σε καλύτερες μέρες».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «ο κυπριακός λαός στην ολότητά του αντιλαμβάνεται ότι είναι πρώτιστο καθήκον για μας η ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία περνά τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα σε αυτή την τεράστια οικονομική κρίση».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κυπριακός Ελληνισμός».

Σε δηλώσεις ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Ιερώνυμος Πυλιώτης, ευχαρίστησε τον λαό που συμμετέχει στην προσπάθεια του εράνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και είπε ότι η συλλογή χρημάτων θα αξιοποιηθεί με την αγορά τροφίμων και κρέατος κυρίως για τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για το πασχαλινό τραπέζι.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διακοπή ρεύματος συνιστά παραβίαση του Συντάγματος



Συνταγματικό ωστόσο κρίθηκε από το ΣτΕ το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτιο και τις Κυριακές στη Θεσσαλονίκη



Παροχή γεύματος σε 300 συμπολίτες μας σε ανάγκη.

Δωρεάν σίτιση και τις Κυριακές θα προσφέρει στους άπορους συμπολίτες μας, που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές ανάγκες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα υπογραφεί σύντομα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η παροχή του γεύματος που αφορά σε 300 καταγεγραμμένα άτομα θα γίνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης.

Το γεύμα θα περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, σαλάτα, φρούτο και ψωμί. Η νέα αυτή δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης έρχεται να προστεθεί στα γεύματα που εδώ και χρόνια παρέχονται καθημερινά (πλην Σαββατοκύριακου) στους απόρους.
Σχετικά η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα δήλωσε : «Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με την απόφαση του την παροχή γευμάτων σε συμπολίτες μας που την εποχή αυτή πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει ως στόχο την στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον ενέργειες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες για να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

«Να φιλάς τα παιδιά για καληνύχτα δύο φορές...»



Η λίστα συμβουλών μιας μητέρας που νικήθηκε από τον καρκίνο.

Στα 37 της χρόνια η Κέιτ Γκριν έχασε τη ζωή της από καρκίνο του μαστού. Άφηνε πίσω της τον σύζυγό της Τζον και τους δύο μικρούς γιους τους, τον Ριφ και τον Φιν. Άφησε όμως και κάτι άλλο, το οποίο ο Τζον κυκλοφόρησε σε βιβλίο. Την περίφημη «λίστα της μαμάς», έναν κατάλογο με εκατό συμβουλές προς τον άνδρα της καθώς θα έκανε μόνος του αυτό που εκείνη δεν πρόλαβε να κάνει: να μεγαλώσει τα παιδιά τους.

Ο Τζον Γκριν υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 100.000 λιρών για να κυκλοφορήσει σε βιβλίο την κατάλογο με τις εκατό οδηγίες και συμβουλές της Κέιτ από τη στιγμή που η οικογένεια θα έμενε με τρία μέλη.

Η λίστα της Κέιτ, η «Λίστα της μαμάς» όπως τιτλοφόρησε το βιβλίο ο άνδρας της περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές επιθυμίες της και συμβουλές: «να φιλάς τα αγόρια για καληνύχτα δύο φορές», «να πας τα αγόρια για κατάδυση στο Μπελίζ», να διασφαλίσεις πως «ποτέ δεν θα καπνίσουν» και «ποτέ δεν θα οδηγήσουν μηχανή»…

«Είμαι πολύ περήφανος που είναι το άλλο μου μισό», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV1 ο Τζον Γκριν, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον η «Λίστα της μαμάς» να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

Ο Τζον εμφανίστηκε με τα δύο μικρά αγόρια σε τηλεοπτική εκπομπή και η παρουσιάστρια Holly Willoughby δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της με την ιστορία της οικογένειας. «Λυπάμαι γι’ αυτό, πόσο όμορφη οικογένεια», έγραψε λίγο μετά την εκπομπή στο Twitter της.








Διαβάστε περισσότερα...

Οκτάχρονος βρήκε στο Google πως πάσχει από σοβαρή ασθένεια



«Μπαμπά, γιατί μου είπες ψέματα;»

Όταν ο 8χρονος Ντομινίκ -ο μικρός Ντομ, όπως τον φωνάζουν- διαγνώστηκε με μία πολύ σοβαρή ασθένεια, οι γονείς του Ντομινίκ και Καρολάιν Στέισι θεώρησαν πως είναι καλύτερο να μην του πουν τα τραγικά νέα.

Δεν είχαν υπολογίσει όμως την… ανήσυχη φύση του μικρού ο οποίος μπήκε στο google, έψαξε στοιχεία για την κατάστασή του- την οποία έγραψε ως «κουρασμένα πόδια» και ανακάλυψε όλη την αλήθεια.

Τότε στάθηκε απέναντι στους γονείς του ρωτώντας: «γιατί μου είπατε ψέματα;»


Η μυϊκή δυστροφία Duchenne είναι μία σπάνια ασθένεια που προκαλεί εκφύλιση του μυϊκού συστήματος, η οποία οδηγεί σε δυσκολία στην κίνηση και την αναπνοή και τελικά στο θάνατο. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες είναι τα 25 χρόνια.

Ο μικρός Ντομ με δύο από τα τρία αδέλφια του

Ο μπαμπάς του περιγράφει πόσο τραυματικές ήταν οι συνέπειες της ανακάλυψης του μικρού. «Ήρθε και με ρώτησε γιατί του είχα πει ψέματα. Καθίσαμε και του εξηγήσαμε τα πάντα. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες συζητήσεις που έχω κάνει ποτέ… Από εκείνη την ημέρα έχει συνέχεια εφιάλτες και μας φωνάζει να τον πάρουμε αγκαλιά. Θέλει μόνο να ξέρει πως είμαστε εδώ για εκείνον. Μένα βράδυ μου ζήτησε να βρω θεραπεία για την κατάστασή του, κι αυτό με συνέτριψε. Ήθελα να του πω ναι αλλά δεν μπορούσα. Καταλαβαίνει τις συνέπειες της κατάστασής του αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα εξηγήσεις σε κάποιον τόσο μικρό…»



Ο μικρός Ντόμινικ την είχε ρωτήσει παλαιότερα αν η ασθένειά του θα του στερούσε τη ζωή κι εκείνος του είχε πει πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πεθάνει.

Ο Ντομινίκ, που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, ζει μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή. «Μου αρέσει η ιστορία και τα μαθηματικά στο σχολείο και στο σπίτι μου αρέσει να ζωγραφίζω και να παίζω με την ηλεκτρονική μου κονσόλα», λέει.
«Μου αρέσει να παίζω με τους φίλους μου αλλά δεν μπορώ για πολύ γιατί τα πόδια μου αρχίζουν να πονούν». «Ευτυχώς στο σχολείο με αφήνουν να κοιμάμαι τα απογεύματα, αν είμαι κουρασμένος. Επίσης πρέπει να τρώω πολύ για να διατηρήσω τη δύναμή μου, είμαι μία μηχανή φαγητού», προσθέτει ο μικρός.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστες γυναίκες



Την Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανασφάλιστες γυναίκες, την Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Μαρτίου, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, θα προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Όσες προσέλθουν θα πραγματοποιήσουν γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει και Τεστ ΠΑΠ από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ώρες προσέλευσης είναι από τις 09.00 μέχρι τη 13.00. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από τους Ε. Κανάκη, Γ. Γιαννούλη, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Βασ. Σοφίας 76, 11528. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα: 210 7217835, 210 7286353, Fax: 210 7233330 και e-mail: geocre@aretaieio.uoa.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα πείνας στα 359 ευρώ για τους ανέργους



Από 12 Μαρτίου το μαχαίρι στις παροχές.

Πάρα τις αρχικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, τα επιδόματα ανεργίας- που πλέον θα θυμίζουν φιλοδώρημα- δε γλίτωσαν από την περικοπή του 22% που υπέστησαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Το βασικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται πλέον στα 359,9 ευρώ το μήνα, από 461,5 ευρώ, αφού θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν και τα υπόλοιπα επιδόματα.

Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων συρρικνώνεται στα 156 ευρώ (από 200) ενώ το οικογενειακό μειώνεται για τους δικαιούχους με ένα παιδί από τα 98,64 ευρώ στα 76,9 ευρώ.

Το ειδικό επίδομα μητρότητας πέφτει στα 586 ευρώ μηνιαίως ενώ το επίδομα σε νέους από 20-29 ετών «κονταίνει» στα 57,22 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα, αλλά όχι την καταγωγή μου»



Κίνημα για την επιστροφή των αγαλμάτων στην Ελλάδα σαρώνει το διαδίκτυο.

Σε μία συγκινητική πρωτοβουλία προέβη ο μουσικοσυνθέτης και φωτογράφος Ares Καλογερόπουλος, ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται στο Όλντενμπουργκ της βόρειας Γερμανίας.

O δημοφιλής μουσικοσυνθέτης επιστράτευσε τη φαντασία και το ταλέντο του στη δημιουργία ενός βίντεο και επικεντρώθηκε σε ένα στόχο: Στην επιστροφή των κλεμμένων ελληνικών αγαλμάτων που φιλοξενούνται σε μουσεία του εξωτερικού… στην πατρίδα τους.

Στο βίντεο παρουσιάζεται ο Περικλής με λεζάντα «Είμαι Έλληνας και θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου», η Καρυάτιδα που αναφωνεί «Οι αδερφές μου είναι στην Ελλάδα», ενώ εκείνη φιλοξενείται σε βρετανικό μουσείο.















Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές χωρίς… τετράδια εξέτασης!



Σε κίνδυνο βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα.

Εμπλοκή παρόμοια με αυτή των βιβλίων που τίναξε στον αέρα τη φετινή σχολική χρονιά παρουσιάστηκε και με το έντυπο υλικό (τετράδια, φάκελοι, ταινίες επικάλυψης των στοιχείων των υποψηφίων) των εξεταστικών κέντρων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ναυάγησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού των Πανελλαδικών εξετάσεων, ύψους 377.000 ευρώ, καθώς δε βρέθηκε μειοδότης.

Το χρονοδιάγραμμα ασφαλείας έχει παραβιαστεί, ενώ η ίδια παρεκτροπή επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά. Για τις περσινές εξετάσεις, τα εξώφυλλα των τετραδίων ήρθαν από την Ιταλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες παρατάσεις προθεσμιών για υποβολή φορολογικών δηλώσεων



Αφορούν το Ε9 για το 2011 και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια.

Σε δύο νέες παρατάσεις προχώρησε, με αποφάσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Συγκεκριμένα παρατείνονται:

μέχρι και τις 30 Μαρτίου η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2011 και μέχρι και τις 30 Απριλίου οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που το κεντρικό τους κατάστημα επλήγη από επεισόδια, παράνομες ενέργειες ή εμπρησμό στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Φτηνές πατάτες και στο Γαλάτσι


Ο δήμος ακολουθεί το παράδειγμα των υπολοίπων.

Και το Γαλάτσι μπαίνει στο «παιχνίδι» της διανομής τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, ώστε να είναι φτηνά.

Ο δήμος καλεί τους δημότες και κατοίκους του Γαλατσίου να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας, έντυπο της οποίας θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο παραγγελίας στο ισόγειο του δημαρχείου από τις 09:00 έως τις 17:00, ενώ η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι θα διατίθενται συσκευασίες των 20 κιλών με 6,40 ευρώ και των 30 κιλών με 9 ευρώ (στις τιμές περιλαμβάνεται ΦΠΑ 13%).

Η κάθε παραγγελία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά.

Η πρώτη φάση της διανομής θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα έντυπα παραγγελίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μετά τις 09:00, στον χώρο του υπαίθριου πάρκινγκ δίπλα στο δημαρχείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δισκοπλαστική με ενέσιμο gel



Αντί της κλασικής χειρουργικής αντιμετώπισης της δισκοπάθειας.

Η μέθοδος της δισκοπλαστικής με ενέσιμο gel, αντί για την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις δισκοπάθειας στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Τα πρώτα 100 περιστατικά οσφυαλγίας και αυχεναλγίας, όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος της δισκοπλαστικής, κατέδειξαν ποσοστό ίασης που προσεγγίζει το 95%, ποσοστό συγκρίσιμο ακόμη και από εκείνα της διεθνούς εμπειρίας (82%-91%).

Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δύο ενήλικες, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα ταλαιπωρηθούν από πόνους στη μέση (οσφυαλγία) με μεγάλη πιθανότητα αντανάκλασης των πόνων στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Επιπλέον, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται μόνιμα ή περιστασιακά, από οδυνηρούς πόνους στον αυχένα, με αντανάκλαση στους ώμους και την ωμοπλάτη, καθώς και έντονο μούδιασμα στα χέρια, συχνά με συνοδεία βασανιστικών πονοκεφάλων.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο ορθοπεδικός, χειρουργός σπονδυλικής στήλης, Ν. Μπενάρδος, «ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά τους κραδασμούς, δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο. Όταν καταστραφεί, όμως, αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε τη λεγόμενη δισκοπάθεια».

Το ενδοδισκικό gel, εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης και η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου γίνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας. Είναι μια μη χειρουργική λύση, αναίμακτη και ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο 2 ώρες μετά την έγχυση του gel, ενώ η αποκατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου επιτυγχάνεται σε χρόνο από μισή ώρα έως 5 εβδομάδες μετά την εφαρμογή, τόνισε ο κ. Μπενάρδος.

«Το κύριο πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel, είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των ανθρώπων για τα δελφίνια



Επιστήμονες έθεσαν θέμα υπογραφής μιας Διακήρυξης Δικαιωμάτων των θηλαστικών.

Σεβαστό θα πρέπει να γίνεται το δικαίωμα των δελφινιών στη ζωή και την ελευθερία, υποστηρίζουν επιστήμονες. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου που διεξήχθη στον Καναδά, τα δελφίνια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μη ανθρωπινά άτομα με δικαιώματα εξίσου σεβαστά με αυτά των ανθρώπων.

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου της αμερικανικής συνομοσπονδίας για την Εξέλιξη της Επιστήμης (AAAS) στο Βανκούβερ του Καναδά, υποστήριξαν ότι τα δελφίνια αλλά και οι φάλαινες είναι αρκετά έξυπνα για να δικαιολογηθεί μια ίση αντιμετώπιση σε επίπεδο ηθικής.

Όπως ανέφεραν, η ατομικότητα, η συνείδηση και η αυτογνωσία δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων.

Μάλιστα, ειδικοί στη φιλοσοφία, την διατήρηση και την ζωική συμπεριφορά έθεσαν θέμα για υπογραφή μιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των θαλάσσιων θηλαστικών.

Μια αναγνώριση τέτοιων δικαιωμάτων, θα σήμαινε φυσικά το τέλος στο κυνήγι των ζώων αυτών καθώς και της χρήσης τους για σκοπούς διασκέδασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατικός αγώνας κατά των μεταλλείων



Μια διαφορετική διαμαρτυρία στο Κιλκίς.

Ένας ξεχωριστός αγώνας δρόμου και ποδηλάτου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου στην περιοχή της Βάθης, του νομού Κιλκίς. Ο αγώνας θα έχει τη μορφή διαμαρτυρίας με τους κατοίκους να λένε «όχι στα μεταλλεία».

Η απόσταση που θα καλυφθεί θα είναι 10 χιλιόμετρα και ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί από το δημοτικό σχολείο, έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάθης «Η Δρυς». Ο τερματισμός θα είναι το ίδιο σημείο, ενώ στους νικητές θα δοθούν ξύλινα μετάλλια.

Τον αγώνα δρόμου και ποδηλάτου διοργανώνουν το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάϊκο, ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος «Η Δρυς» Βάθης και ο Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας



Συμμετέχουν σε προγράμματα για την πρόληψη της βίας στα σχολεία
.
Για τα θετικά αποτελέσματα που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί από τα προγράμματα για την πρόληψη της βίας στα σχολεία και τα οποία εποπτεύουν ο Συνήγορος του Παιδιού και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), ενημερώθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, καθώς και 15 παιδιά από σχολεία που λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα -ορισμένα απ΄ αυτά τα παιδιά λειτουργούν ως ομάδα διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών μεταξύ μαθητών. Ο Κάρολος Παπούλιας, αφού συνεχάρη τα παιδιά, τόνισε: «Αντιστέκεστε σ΄ αυτό που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει. Είναι δείγμα αλληλεγγύης σε μια εποχή βίας και ρατσισμού, που αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης». Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εγγονή του, που ζει στη Γερμανία, σε ηλικία 8 ετών υπήρξε θύμα εκφοβισμού στο σχολείο της.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας εξήρε τον καθοριστικό ρόλο- κλειδί που παίζουν οι εκπαιδευτικοί για να αντιμετωπιστούν συμπτώματα βίας στα σχολεία και υπογράμμισε τη συγκρότηση κινητής μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό που θα παρεμβαίνει σε κρούσματα βίας σε σχολεία της χώρας, τα οποία έχουν, όπως είπε, «αυξηθεί λόγω της ιδιαιτερότητας της κρίσης που περνάει η κοινωνία».

Ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, και ο επικεφαλής της ΕΨΥΠΕ, καθηγητής Ιωάννης Τσιάντης, εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους άξονες των προγραμμάτων που εφαρμόζονται, αλλά και την προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή στο σχολείο με την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Παν μέτρον άριστον»... και στη διατροφή



Οικογενειακό πρόγραμμα στον «Ελληνικό Κόσμο».

Το πρωί του Σαββάτου 10 Μαρτίου γονείς και παιδιά ηλικίας από τριών έως πέντε ετών προσκαλούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο οικογενειακό πρόγραμμα «Παν μέτρον άριστον... και στη διατροφή» όλοι μαζί θα αρχίσουν την ημέρα τους στην «αγορά» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Εκεί θα κάνουν τα ψώνια τους για το μεσημεριανό τραπέζι, θα συζητήσουν όλοι μαζί τις επιλογές τους και μέσα από πάρα πολύ παιχνίδι θα ανακαλύψουν κάποια από τα συστατικά των τροφών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 70 λεπτά και επαναλαμβάνεται στις 7/4 και τις 12/5.

Ώρα έναρξης: 11:30
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 212 254 0600

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε Τρίτη βράδυ τρώνε έξω οι Θεσσαλονικείς



Εστιατόρια προσφέρουν μενού με 10 ευρώ κάθε Τρίτη.

Μια ακόμη ιδέα, μαζί με τις άλλες που προσπαθούν να κάνουν το κόστος της ζωής φθηνότερο μέσα στην κρίση, ανήκει στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τοthessalianews.gr.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 ευρώ» η οποία ξεκίνησε πιλοτικά στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και συνεχίζεται καθώς η επιτυχία που είχε ήταν μεγάλη.

Στην πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκαν-και εξακολουθούν να εντάσσονται- εστιατόρια της Θεσσαλονίκης τα οποία προσφέρουν κάθε Τρίτη μενού με 10 ευρώ. Τα εστιατόρια που έχουν ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία είναι περισσότερα από 100 και προσφέρουν γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο στο Ρέθυμνο



Περιθάλπει άπορους και ανασφάλιστους πολίτες.

Ασφάλεια για θέματα υγείας στους άπορους και ανασφάλιστους πολίτες προσφέρει από σήμερα το ΙΚΑ Ρεθύμνου, με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, στο οποίο μπορούν στο εξής να απευθύνονται όλοι οι άποροι, ανασφάλιστοι πολίτες του νομού.

Πρόκειται για απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ Ρεθύμνου μετά τη διαπίστωση ότι στο νομό υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζητήματα υγείας από πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο ΕΣΥ ή σε ιδιώτες γιατρούς.

Έτσι, μετά και τη σύμφωνη γνώμη και την εθελοντική προσφορά γιατρών του Ιδρύματος, ασθενείς με την επίδειξη του βιβλιαρίου απορίας τους ή ανασφάλιστοι θα μπορούν να εξετάζονται και να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν προμήθειας των συνταγογραφημένων φαρμάκων από το νοσοκομείο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΚΑ Ρεθύμνου αποτελεί πρωτιά αλληλεγγύης για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε όλη την Ελλάδα. Άποροι κι όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι για διάφορους λόγους έχουν στο εξής την «πόρτα» που μπορούν να «χτυπήσουν» για θέματα υγείας. Αποτελεί δε το Κοινωνικό Ιατρείο έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο και αφορά στα διευρυμένα συσσίτια, το παζάρι αλληλεγγύης, το ανταλλακτικό παζάρι του Γενικού Νοσοκομείου, τις ομάδες κοινωνικής παρέμβασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Nέο πρόγραμμα στήριξης αστέγων από τoν ΟΠΑΠ



Θα διασφαλίσει τα γεύματα της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Τα γεύματα όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Κλίμακα», αλλά και όσων αστέγων σιτίζονται σ΄ αυτές δύο φορές κάθε εβδομάδα, διασφάλισε η ΟΠΑΠ ΑΕ, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναπτύσσει και το οποίο φέτος δίνει έμφαση στην ελάχιστη συνδρομή στους ανθρώπους που βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ προσφέρονται δύο γεύματα ημερησίως έως το τέλος του έτους για τους 25 ανθρώπους που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Επιπλέον, προσφέρονται τα γεύματα με τα οποία η οργάνωση σιτίζει κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τα περίπου 120 άτομα στις εγκαταστάσεις της, για διάστημα έξι μηνών.

Παράλληλα, η ΟΠΑΠ ΑΕ διασφαλίζει ως το τέλος του χρόνου την προμήθεια των ειδών καθημερινής ανάγκης (απορρυπαντικά, σαπούνια, καφέδες, νερά κ.λπ.) έως του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή, το πρόγραμμα στήριξης των αστέγων, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Κλίμακα», με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών εργαζομένων της ΟΠΑΠ, στη διάρκεια του οποίου θα διατεθούν συνολικά 1.600 γεύματα, 500 μπουφάν και 500 υπνόσακοι, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας όπου διαβιούν άστεγοι (Σόλωνος, Μοναστηράκι, Πειραιώς, Σταδίου, Πειραιάς).


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 21,6 εκατ. ευρώ η βοήθεια για τους άπορους στην Ελλάδα


Οριστικοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.
Σε 21.651.199 ευρώ θα διαμορφωθεί για την Ελλάδα το ύψος του προγράμματος που αφορά στη δωρεάν διανομή τροφίμων στους απόρους για τη φετινή χρονιά, μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει αυξήσει στα 500 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, από το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επωφεληθούν 18-19 εκατ. άνθρωποι σε 20 κράτη μέλη.

Τα υψηλότερα ποσά, 95 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ, κατανέμονται στην Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα. Στη χώρα μας, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πέρυσι με επιτυχία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς διανεμήθηκαν δωρεάν 14.000 τόνοι βασικών τροφίμων όπως ρυζιού, ζυμαρικών και τυριών, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ σε 250.000 δικαιούχους. Στο «καλάθι» των τροφίμων που θα διανεμηθούν φέτος πρόκειται να συμπεριληφθεί και το ελαιόλαδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο από την Περιφέρεια Κρήτης



Για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Στη δημιουργία «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» προχωρεί η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που υλοποιεί για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» θα εφαρμοστεί -σε πρώτη φάση - στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με την υποστήριξη του δήμου Ηρακλείου και θα επεκταθεί, μέσω του κοινωνικού φορέα της Περιφέρειας, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη, «έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε το σύνολο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και σήμερα κάνουμε πράξη την υποχρέωση αυτή».

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» αποβλέπει στη στήριξη και την ενδυνάμωση των οικονομικά αδυνάτων μαθητών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του στόχου κλήθηκαν να συνεργαστούν οι φορείς Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι σύλλογοι Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, οι σύλλογοι Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Π.Ε. Ηρακλείου, η Μαθηματική Εταιρεία, η τοπική συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και η Ένωση Φιλολόγων της Π.Ε. Ηρακλείου.

Όπως επεσήμανε η κ. Βρέντζου, «η πρόσκλησή μας αυτή είχε εντυπωσιακή αποδοχή από όλους τους φορείς».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Π.Ε. Ηρακλείου, ανταποκρίθηκαν άμεσα για την υλοποίηση του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου».

Επίσης, δήλωσαν έτοιμοι -σε πρώτη φάση- να υλοποιήσουν την κοινωνική δράση στους επαγγελματικούς τους χώρους, διαθέτοντας 80 θέσεις μαθητών για την δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου, θα διατεθούν 4 κτιριακά συγκροτήματα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα του Δήμου, για τη στέγαση του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλευρό ευπαθών ομάδων



Συμμετοχή σε ευρωπαϊκές δράσεις κατά της φτώχειας.

Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα κατά της φτώχειας που αποσκοπούν στην υποστήριξη και την κοινωνική ένταξη ατόμων τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ενέκρινε, κατά την τελευταία συνεδρίαση του, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα μετά από σχετικές εισηγήσεις που κατέθεσε η Αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υποβολή:

α) Σχεδίου Δράσης Κοινωνικής Ένταξης ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και διαμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τίτλο «Απασχόληση για τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ».

Στόχος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Απασχόληση τώρα - EKO» είναι η υποβολή Σχεδίου Δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά υποστήριξη ομάδων όπως μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 με χαμηλά τυπικά προσόντα, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

β) Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Τοπικό Πρόγραμμα για την Κοινωνική Ενσωμάτωση και την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Αστέγων και των Ατόμων ευρισκομένων σε κατάσταση φτώχειας/ απειλουμένων από φτώχεια στο Δήμο Θεσσαλονίκης & στο Βορειοδυτικό Άξονα του Πολεοδομικού».

Στόχος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης είναι η υποβολή Σχεδίου Δράσης που θα αφορά την υποστήριξη ομάδων όπως άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια, άστεγοι, μετανάστες και άτομα με αναπηρία.

γ) Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Τοπικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ενδυνάμωση της Απασχόλησης και την Προώθηση της Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων στον Τομέα του Τουρισμού της Θεσσαλονίκης».

Το σχέδιο Δράσης του προγράμματος αφορά στην υποστήριξη ομάδων όπως άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή είναι απειλούμενα από φτώχεια, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και μακροχρόνια άνεργοι με έμφαση στους νέους και στις νέες που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες.

Τέλος εγκρίθηκε η δράση με τίτλο «Φεστιβάλ με θέμα μετανάστευση και κοινωνική ένταξη» με προϋπολογισμό 60.000 ΕΥΡΩ που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών -με αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης- στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Μεταναστών.

Η δράση έχει υποβληθεί σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ΑΡΣΙΣ και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Στο πλαίσιο της δράσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι στόχος του εμπορίου παράνομων σκευασμάτων μέσω Διαδικτύου



Τα μισά φάρμακα που προέρχονται από παράνομα φαρμακεία είναι πλαστά.
Οι νέοι γίνονται ολοένα και πιο συχνά στόχος του εμπορίου παράνομων σκευασμάτων μέσω του Διαδικτύου και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Τα παράνομα φαρμακεία που λειτουργούν μέσω του Διαδικτύου έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσουν πελάτες στους ιστότοπούς τους, γεγονός που μπορεί να εκθέσει το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους σε επικίνδυνα σκευάσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του INCB Χαμίντ Γόσε.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περισσότερα από τα μισά φάρμακα που προέρχονται από παράνομα φαρμακεία στο Διαδίκτυο είναι πλαστά», πρόσθεσε.

Ο INCB, που έχει την έδρα του στη Βιέννη, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν κατά των παράνομων Διαδικτυακών φαρμακείων και να κατασχέσουν τα σκευάσματα που πωλούν.

Το 58% των σκευασμάτων που έχουν κατασχεθεί προέρχεται από την Ινδία, ενώ πολλοί έμποροι που πωλούν παράνομα ναρκωτικά μέσω Διαδικτύου δρουν από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Πολωνία.

Τα φάρμακα που κατάσχονται συχνότερα είναι η κωδεΐνη και η μεθαδόνη, ενώ στην κορυφή της λίστας με τα ναρκωτικά βρίσκονται η κάνναβη, το κατ και οι αμφεταμίνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπής ο αστράγαλος στη... φαγούρα



Σε αυτό το σημείο του σώματος το ξύσιμο είναι πιο ανακουφιστικό.

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι από όλα τα μέρη του σώματος οι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονη φαγούρα στον αστράγαλο και σε αυτό ακριβώς το σημείο το ξύσιμο προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η νέα μελέτη απομυθοποιεί την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι η πλάτη είναι το «καλύτερο» μέρος για φαγούρα και ξύσιμο.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σ.Αραβία και τη Σιγκαπούρη, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ Φράνσις ΜακΓκλόουν, υπέβαλαν μια ομάδα εθελοντών 22-59 ετών στο μαρτύριο της... φαγούρας, καθώς τούς έτριψαν με ένα φυτό που διέθετε μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία ερεθίζουν εύκολα το δέρμα.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν την πρόκληση φαγούρας κυρίως σε τρεις ευαίσθητες περιοχές, στα μπράτσα, στους αστραγάλους και στην πλάτη. Στους εθελοντές απαγορεύτηκε να ξυστούν επί πέντε λεπτά, ενώ ταυτόχρονα τους ζητήθηκε να βαθμολογούν την ένταση της φαγούρας. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μπόρεσαν να ξυστούν σε όλα τα μέρη με ένα παρόμοιο εργαστηριακό βουρτσάκι, ενώ πάλι βαθμολόγησαν το βαθμό ευχαρίστησής τους.

Το πείραμα έδειξε ότι ο αστράγαλος προκαλούσε τη μεγαλύτερη φαγούρα, αλλά και την εντονότερη, καθώς επίσης την μεγαλύτερη σε διάρκεια, απόλαυση στο ξύσιμο. Αντίθετα, η φαγούρα στα χέρια ήταν η μικρότερη, όπως στην ίδια περιοχή ήταν μικρότερη σε ένταση και σε διάρκεια η ευχαρίστηση από το ξύσιμο.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η φαγούρα, τόσο μεγαλύτερη είναι γενικά και η ικανοποίηση από το ξύσιμο, ενώ φάνηκε ότι το ξύσιμο στην πλάτη είναι το πιο αποτελεσματικό για τη μετρίαση της φαγούρας στη συνέχεια.

Μια πιθανή ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές για τη φαγούρα στον αστράγαλο είναι ότι το συγκεκριμένο ακάλυπτο σημείο στους ξυπόλυτους προγόνους μας ερχόταν πιο εύκολα σε επαφή με έντομα και μικρόβια. Γι' αυτό το λόγο αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος μια ιδιαίτερη υπερ-ευαισθησία, ώστε το επικίνδυνο ξένο σώμα να απομακρύνεται με το ξύσιμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φονικό βακτήριο σπέρνει το θάνατο σε βρέφη



Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία.

Δύο πρόωρα βρέφη βρέθηκαν σήμερα νεκρά σε κλινική στη βόρεια Γερμανία, όπου ένα φονικό βακτηρίδιο είχε προκαλέσει πέρυσι το θάνατο τριών νεογνών.

Μετά τους σημερινούς θανάτους διατάχθηκε το κλείσιμο της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών της κλινικής που βρίσκεται στη Βρέμη, ενώ ο διευθυντής της, ο Ντίτχελμ Χάνσεν, τέθηκε σε αναγκαστική άδεια, όπως δήλωσε η επικεφαλής του τομέα υγείας της πόλης Ρενάτε Γιούργκενς-Πίπερ.

Η Γιούργκενς-Πίπερ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν οι θάνατοι των δύο βρεφών συνδέονται με το ιδιαίτερα ανθεκτικό βακτηρίδιο που προσέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα τρία νεογνά στην ίδια κλινική.

Πέρυσι τρία βρέφη που νοσηλεύονταν σε αυτή την κλινική είχαν χάσει τη ζωή τους από το βακτηρίδιο αυτό, ενώ πολλά ακόμη είχαν προσβληθεί κάτι που εντείνει τις ανησυχίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας



Αποδεκτή έγινε η αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας της τεριφλουνομίδης.

Η Genzyme, μια εταιρεία του ομίλου Sanofi ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε ως αποδεκτή την κατάθεση αίτησης άδειας κυκλοφορίας για την άπαξ ημερησίως από του στόματος χορηγούμενη τεριφλουνομίδη ως θεραπεία υποτροπιαζουσών μορφών της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η αποδοχή της αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης του φακέλου από τον ΕΜΑ.

«Η κατάθεση της αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα για την τεριφλουνομίδη και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρουμε μια νέα θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε ο Bill Sibold, Senior Vice President, Head of Multiple Sclerosis, στην Genzyme. «Όντας μία από του στόματος λαμβανόμενη θεραπεία με πολλά υποσχόμενο κλινικό προφίλ, η τεριφλουνομίδη διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ενέσιμων θεραπειών που σήμερα κατέχουν περίπου το 80% της αγοράς της σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Σκοπός της υποβολής αίτησης άδειας κυκλοφορίας είναι να διασφαλισθεί η έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου στην αγορά και να επιτραπεί η συνταγογράφηση της τεριφλουνομίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει των δεδομένων που προέκυψαν από δύο ολοκληρωμένες σημαντικές μελέτες Φάσης III, την TEMSO και την TENERE. Οι μελέτες αυτές είναι δύο από τις πέντε μελέτες αποτελεσματικότητας της τεριφλουνομίδης στη σκλήρυνση κατά πλάκας που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται υπό εξέλιξη και οι οποίες συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα και εκτενέστερα κλινικά προγράμματα διερεύνησης θεραπειών της σκλήρυνσης κατά πλάκας που είναι υπό ανάπτυξη.

Η αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας της τεριφλουνομίδης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη γίνει αποδεκτή και είναι υπό εξέταση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σχετικά με την τεριφλουνομίδη

Η τεριφλουνομίδη είναι μία τροποιητική της νόσου θεραπεία (ανοσοτροποποιητικός παράγοντας) με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες η οποία είναι υπό έρευνα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Η τεριφλουνομίδη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και τη λειτουργία των ενεργοποιημένων Τ- και Β- λεμφοκυττάρων -τα οποία θεωρούνται ιδιαιτέρως επιβλαβή στη σκλήρυνση κατά πλάκας- μέσω της εκλεκτικής και αναστρέψιμης αναστολής ενός μιτοχονδριακού ενζύμου. Η τεριφλουνομίδη ωστόσο δεν επηρεάζει τα βραδέως διαιρούμενα ή αδρανή λεμφοκύτταρα, αφήνοντας έτσι ανεπηρέαστη την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις.

Η τεριφλουνομίδη μελετάται σε ένα μεγάλο κλινικό πρόγραμμα στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 5.000 άτομα σε 36 χώρες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευαίσθητο το αυτί στο παιδικό κλάμα



Ο οργανισμός είναι βιολογικά προγραμματισμένος να μην το αγνοεί.

Υπάρχουν διάφορες ενοχλητικές καταστάσεις για κάποιον που ταξιδεύει στο αεροπλάνο, στο τρένο ή στο λεωφορείο, που ρεμβάζει σε ένα παγκάκι ή δίπλα στην ακρογιαλιά, όμως λίγες μπορούν να συγκριθούν με τον εκνευρισμό που μπορεί να προκαλεί ο ήχος ενός μωρού που κλαίει!

Αυτό επιβεβαίωσε μια νέα βρετανική έρευνα, με επικεφαλής τον Μόρτεν Κρίνγκελμπαχ, ερευνητή του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στην έρευνα έγιναν πειράματα σε 40 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια ποικιλία διαφορετικών ήχων, προκειμένου να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις τους σε κάθε έναν από αυτούς.

Η έρευνα έδειξε ότι, από όλους τους ήχους, οι εθελοντές αντιδρούσαν πιο γρήγορα και έντονα όταν άκουγαν το κλάμα μωρού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η υπερευαισθησία και υπεραντίδραση απέναντι στο παιδικό κλάμα έχει μια πιθανή εξελικτική ερμηνεία, καθώς από την εποχή των μακρινών προγόνων του ανθρώπου αναπτύχθηκε σταδιακά ένας μηχανισμός εγρήγορσης κάθε φορά που ένα μωρό, μέσω του κλάματός του, φαινόταν να μεταδίδει το μήνυμα ότι χρειάζεται κάτι.

Έτσι, σήμερα πια, ενστικτωδώς και αυτομάτως το κλάμα του μωρού ενεργοποιεί στο σώμα του ενήλικου μια κατάσταση αναστάτωσης, με συνέπεια να μην μπορεί να αγνοήσει -ακόμα και να το ήθελε- αυτό το κλάμα.

Ο ενήλικας είναι βιολογικά προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται στο «σήμα» που δίνει το κλάμα του μωρού, ενώ άλλους θορύβους μπορεί να τους αγνοήσει και να στρέψει αλλού την προσοχή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο αναμένεται το 2012



Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θανάτου σε συνδυασμό με προβλέψεις για τον πληθυσμό.

Βήματα προόδου φαίνεται πως κάνει η επιστήμη στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου. Συγκεκριμένα, το 2012, αν και περισσότεροι από ποτέ Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από τη νόσο, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια, ο αριθμός τους ως ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει σταθερή μείωση κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα επιδημιολογική επιστημονική έρευνα. Η διαχρονική βελτίωση αποδίδεται κυρίως αφενός στην μείωση του τσιγάρου στους άνδρες και αφετέρου στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Οι ιταλοί και ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών Μάριο Νέγκρι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology ανέλυσαν τα δεδομένα θανάτων από όλα τα είδη καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 1970-2007 και τα συνδύασαν με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του πληθυσμού στα ευρωπαϊκά κράτη.

Αν και ο συνολικός απόλυτος αριθμός θανάτων από καρκίνο φέτος αναμένεται να αυξηθεί λόγω και της σταδιακής γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παρόλα αυτά η θνησιμότητα από καρκίνο το 2012 αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2007, κατά 10% περίπου στους άνδρες και 7% στις γυναίκες.

Η έρευνα δείχνει ότι στην ΕΕ οι άνδρες έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2012 στην ΕΕ οι θάνατοι από καρκίνο θα είναι 139 για κάθε 100.000 άνδρες και 85 για κάθε 100.000 γυναίκες.

Οι τελευταίες ωφελούνται ιδιαίτερα από τη σημαντική μείωση που καταγράφεται στα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου του μαστού, παρόλα αυτά αυτή η μορφή καρκίνου παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο για μια Ευρωπαία. Περίπου 88.000 γυναίκες θα πεθάνουν φέτος στην ΕΕ από αυτή την αιτία, ποσοστό 16% όλων των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη μεταξύ των γυναικών.

Στους άνδρες, η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, στον οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Ο καρκίνος των πνευμόνων εκτιμάται ότι θα σκοτώσει φέτος στην ΕΕ πάνω από 183.000 άνδρες και 78.000 γυναίκες.

Αύξηση εξάλλου εμφανίζουν τα περιστατικά παγκρεατικού καρκίνου και στα δύο φύλα, με 8,01 περιπτώσεις ανά 100.000 στους άνδρες το 2012 έναντι 7,86 το 2007 και με 5,38 περιπτώσεις έναντι 5,24 στις γυναίκες αντίστοιχα. Η αυξανόμενη παχυσαρκία είναι πιθανό να εξηγεί αυτή τη σταδιακή αύξηση των καρκίνων στο πάγκρεας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ



Εκπαιδευτικά σεμινάρια διοργανώνει αρμόδιος φορέας.

Την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το νόσο Αλτσχάιμερ και την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών, θα έχουν όσοι παρευρεθούν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Τα σεμινάρια αυτά που διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα, στην Αίγλη του Ζαππείου και θα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους εκπαιδευτικών διαλέξεων για τους φροντιστές ασθενών. Ο κάθε κύκλος διαρκεί μιάμιση ώρα.

Οι φροντιστές των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνουν, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν να κάνουν με τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, τις διαταραχές συμπεριφοράς, τις φαρμακευτικές και μη θεραπείες καθώς και τα πρακτικά προβλήματα φροντίδας.

Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση των ασθενών, όπως νοητική ενδυνάμωση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής, ασκήσεις μνήμης με μολύβι και χαρτί και εργοθεραπεία, από τους ψυχολόγους της Εταιρείας και τους εθελοντές.

Στους χώρους υποδοχής της εκδήλωσης θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα δίνονται πληροφορίες για τα προγράμματα λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας καθώς και για τις ομάδες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης φροντιστών.

Όπως γνωρίζουν όσοι βοηθούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ, εκτός από τον παθόντα πάσχει και όλη η οικογένεια. Ο φροντιστής είναι το άτομο (μέλος της οικογένειας, του φιλικού περιβάλλοντος ή επαγγελματίας), το οποίο βοηθά σε τακτική ή καθημερινή βάση τον ασθενή με άνοια και φροντίζει για την κάλυψη την αναγκών του, την άνετη και ασφαλή διαβίωσή του.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς, ενώ για κάθε ασθενή με νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν μέχρι και τρεις στενοί συγγενείς που επηρεάζονται άμεσα.

Οι αυξημένες απαιτήσεις αυτής της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχολογική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση των φροντιστών. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι παράγοντες που συνδράμουν σημαντικά τον φροντιστή στο δύσκολο έργο του. Οι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι φροντιστές αφενός προσφέρουν στον ασθενή υψηλή ποιότητα φροντίδας και αφετέρου καταφέρνουν να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά τη συναισθηματική επιβάρυνση και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νόσου.

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 9011 404 100 (χρέωση από σταθερό 1,48 ευρώ και από σταθερό 1,57 ευρώ το λεπτό).


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια κρατούν νέο τον εγκέφαλο!



Ωφέλιμα τα Ω-3 λιπαρά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ψαριών βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρηθεί νέος. Ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται γερνάμε, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη μείωση του όγκου του.

Στην έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον ερευνητή δρ Ζάλντι Ταν διαπιστώθηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους και απέδωσαν χειρότερα σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.575 εθελοντές, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και επί τρεις μήνες μετρούσαν τον επονομαζόμενο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν πως ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή μειώνουν την φλεγμονή σε αυτόν, ενώ παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Ωστόσο στην έρευνα δεν αποδείχτηκε η ποσότητα Ω-3 λιπαρά πρέπει να καταναλώνουμε, αν και η γενική σύσταση των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις.

Οι πλουσιότερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο και «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.



Διαβάστε περισσότερα...