Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο αναμένεται το 2012

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θανάτου σε συνδυασμό με προβλέψεις για τον πληθυσμό.

Βήματα προόδου φαίνεται πως κάνει η επιστήμη στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου. Συγκεκριμένα, το 2012, αν και περισσότεροι από ποτέ Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από τη νόσο, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια, ο αριθμός τους ως ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει σταθερή μείωση κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα επιδημιολογική επιστημονική έρευνα. Η διαχρονική βελτίωση αποδίδεται κυρίως αφενός στην μείωση του τσιγάρου στους άνδρες και αφετέρου στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Οι ιταλοί και ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών Μάριο Νέγκρι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology ανέλυσαν τα δεδομένα θανάτων από όλα τα είδη καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 1970-2007 και τα συνδύασαν με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του πληθυσμού στα ευρωπαϊκά κράτη.

Αν και ο συνολικός απόλυτος αριθμός θανάτων από καρκίνο φέτος αναμένεται να αυξηθεί λόγω και της σταδιακής γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παρόλα αυτά η θνησιμότητα από καρκίνο το 2012 αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2007, κατά 10% περίπου στους άνδρες και 7% στις γυναίκες.

Η έρευνα δείχνει ότι στην ΕΕ οι άνδρες έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2012 στην ΕΕ οι θάνατοι από καρκίνο θα είναι 139 για κάθε 100.000 άνδρες και 85 για κάθε 100.000 γυναίκες.

Οι τελευταίες ωφελούνται ιδιαίτερα από τη σημαντική μείωση που καταγράφεται στα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου του μαστού, παρόλα αυτά αυτή η μορφή καρκίνου παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο για μια Ευρωπαία. Περίπου 88.000 γυναίκες θα πεθάνουν φέτος στην ΕΕ από αυτή την αιτία, ποσοστό 16% όλων των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη μεταξύ των γυναικών.

Στους άνδρες, η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, στον οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Ο καρκίνος των πνευμόνων εκτιμάται ότι θα σκοτώσει φέτος στην ΕΕ πάνω από 183.000 άνδρες και 78.000 γυναίκες.

Αύξηση εξάλλου εμφανίζουν τα περιστατικά παγκρεατικού καρκίνου και στα δύο φύλα, με 8,01 περιπτώσεις ανά 100.000 στους άνδρες το 2012 έναντι 7,86 το 2007 και με 5,38 περιπτώσεις έναντι 5,24 στις γυναίκες αντίστοιχα. Η αυξανόμενη παχυσαρκία είναι πιθανό να εξηγεί αυτή τη σταδιακή αύξηση των καρκίνων στο πάγκρεας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.