Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε νεύρα και θυμό;


Είστε εκνευρισμένος; Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε να ηρεμήσετε. Έπειτα μια ανεκτίμητη μέθοδος που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει όταν έχετε νεύρα είναι να γράψετε τις εν θερμώ σκέψεις σας που περνούν από το μυαλό σας όταν είστε εκνευρισμένοι. Δείτε εδώ πώς…

Αντικαταστήστε τη στιγμή που έχετε νεύρα τις σκέψεις σας με λιγότερο αγχογόνες και περισσότερο ψύχραιμες. Γράψτε τον δικό σας μυστικό διάλογο χωρίς καμία λογοκρισία. Γράψτε τα όλα. Για παράδειγμα η Μαρία έγραψε τις εν θερμώ σκέψεις της όταν ο σύζυγός της Γιάννης, γινόταν έρμαιο των εγωιστικών απαιτήσεων της κόρης του. Όταν τις αντικατέστησε με λιγότερο αγχογόνες και ψύχραιμες σκέψεις η δυσαρέσκειά της πραγματικά μειώθηκε.

Εν θερμώ σκέψεις
Πώς τολμάει να μη με ακούει! Πώς τολμά να είναι τόσο επιθετικός;
Λέει ψέματα. Λέει ότι διαβάζει η κόρη του αλλά δεν είναι αλήθεια και περιμένει πάντα τον Γιάννη να έρθει να τη βοηθήσει
Ο Γιάννης δεν έχει χρόνο και αν τον σπαταλά συνέχεια για να διαβάζει την κόρη του θα πρέπει να μένω μόνη μου στο σπίτι, να τα κάνω όλα εγώ και να φροντίζω εγώ τα δικά μας τα παιδιά. Εκείνος θα είναι απασχολημένος με την κόρη του συνέχεια
Η κόρη του κλέβει όλο τον ελεύθερο χρόνο του και με εκνευρίζει!
Ο Γιάννης είναι απλά ένα κορόιδο και εκείνη το εκμεταλλεύεται!
Δεν μπορώ να το ανεχτώ άλλο αυτό.
Κάνω σαν μωρό. Καλά να πάθω που νιώθω ένοχη. Είμαι μια κακιά μητριά;

Δείτε με ποιες σκέψεις αντικατέστησε τις εν θερμώ σκέψεις.
Είναι απλό. Δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τα πάντα όπως θέλω εγώ. Γιατί άραγε γίνεται επιθετικός; Μήπως επιτίθεται όταν γίνομαι και εγώ πιεστική;
Είναι στην φάση της να λέει ψέματα. Είναι έφηβη και οι έφηβοι τεμπελιάζουν καμιά φορά και χρησιμοποιούν τους γονείς για να τα βγάλουν πέρα. Μισεί τη δουλειά αυτό είναι το πρόβλημά της δεν το κάνει για να μας εκνευρίσει.
Είμαι ικανή να τα βγάλω πέρα. Δε βρίσκομαι σε απελπισία. Ίσως μάλιστα να θέλει να είναι περισσότερο μαζί μου αν δε θυμώνω διαρκώς.
Κλέβει όλο το χρόνο του αλλά δεν είμαι κανένα μικρό παιδί. Μπορώ να είμαι και μόνη μου. Εξάλλου δε θα ένιωθα τόσο εκνευρισμένη αν δε βοηθούσε τα δικά μου παιδιά.
Είναι ελεύθερος άνθρωπος.Αν θέλει να τη βοηθήσει ας το κάνει. Δεν ασχολούμαι, δεν με αφορά.
Μπορώ. Είναι κάτι το παροδικό έχω ανεχτεί και χειρότερα.
Έχω δικαίωμα κάποιες φορές να είμαι ανώριμη. Δεν είμαι τέλεια ούτε έχω ανάγκη να είμαι. Δεν είναι απαραίτητο να αισθάνομαι ένοχη. Δε θα με βοηθήσει καθόλου.

Η Μαρία χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική όταν η κόρη του άνδρα της συμπεριφερόταν πολύ εγωιστικά, κάνοντας τον πατέρα της ό, τι ήθελε. Αν και πίστευε ότι ο άνδρας της έκανε λάθος μετά την επεξεργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν δικό του δικαίωμα να κάνει λάθος. Άρχισε να νιώθει πιο ήρεμη. Ξανάκανε μια παρόμοια λίστα με σκέψεις και την επόμενη φορά που θύμωσε. Η σχέση τους σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται. Να ωριμάζει σε ένα αμοιβαίο κλίμα σεβασμού και ελευθερίας.

Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόσετε έχει να κάνει με το σταμάτημα της σκέψης. Καθώς παρατηρείτε τις εικόνες της κακίας και του θυμού να περνούν από το μυαλό σας κλείστε το διακόπτη. Διαβάστε ένα βιβλίο. Φτιάξτε ψωμί. Κάντε τζόκινγκ. Αν δεν τρέφετε τις εικόνες του θυμού σας με συναισθημαιτκή αναστάτωση, αυτές θα εμφανίζονται όλο και λιγότερο.

Το χιούμορ αποτελεί επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο. Αντί να φαντάζεστε ότι στραγγαλίζετε το άτομο που σας έχει εξοργίσει, φανταστείτε το σε μια αστεία σκηνή, πχ να τριγυρνά με μια πάνα μέσα σε ένα κατάστημα με πολύ κόσμο. Θα δείτε το θυμό σας να μετατρέπεται σε χαμόγελο που θα φωτίσει όλο το πρόσωπό σας!


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 συχνές καθημερινές σκέψεις που σαμποτάρουν όλη τη ζωή μας


Aν και είστε πεπεισμένοι για την ορθότητά τους, οι περισσότερες αρνητικές σκέψεις που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα είναι ψευδείς και μη-ρεαλιστικές. Για παράδειγμα : Μετά την διάλυση μιας ερωτικής σχέσης ή ένα διαζύγιο σκέφτεστε, "Εγώ φταίω για όλα. Τελικά δεν γίνεται να με αγαπήσει κανένας. Ποτέ δεν θα κάνω στενή σχέση με άλλον άνθρωπο". Νιώθετε τόσο ταραγμένος που όλα αυτά σας φαίνονται απολύτως αληθινά, και πιστεύετε ότι η ζωή σας έχει τελειώσει. Μετά από κάποιους μήνες αρχίζετε και βγαίνετε με κάποια γυναίκα και αρχίζετε και αισθάνεστε ότι είστε και πάλι κοντά με έναν άνθρωπο. Ξαφνικά αντιλαμβάνεστε ότι τελικά μπορείτε να γίνετε αγαπητός, ότι δεν είσαστε ολοκληρωτικά υπεύθυνος για την διάλυση της προηγούμενης σχέσης σας. Αναρωτιέστε πώς στο καλό είχατε πιστέψει όλα εκείνα με τα οποία φορτώνατε τον εαυτό σας. Εκείνη όμως την περίοδο, οι αρνητικές αυτές σκέψεις σας φαίνονταν απολύτως έγκυρες και ορθές.

Αυτό, είναι ένα από τα παράξενα που συμβαίνουν με την άσχημη διάθεση - συχνά ξεγελάμε τον εαυτό μας και ζούμε μέσα στη μιζέρια δεχόμενοι πράγματα που απλώς δεν είναι αληθινά. Και το παράδοξο είναι ότι συνήθως δεν έχουμε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να εξαπατηθήκαμε από την ίδια μας τη μιζέρια και την αυτοκριτική.

Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται τα δέκα είδη στρεβλωμένων σκέψεων που οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα. Μελετήστε αυτό τον κατάλογο προσεκτικά, διότι συχνά θα αναφέρεστε σ' αυτόν κατά την διάρκεια των πρακτικών ασκήσεων που θα κάνετε εσείς ο ίδιος. Ο κατάλογος αυτός άλλαξε την ζωή πολλών ανθρώπων.

1. Διπολική Σκέψη ("'Ολα ή τίποτα" ή "άσπρο - μαύρο") Σκεφτεστε απόλυτα, σαν να υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο. Εάν κάτι δεν είναι τέλειο το θεωρείτε σαν πλήρη αποτυχία. Π.χ., όταν μια γυναίκα που έκανε δίαιτα έφαγε ένα κουταλάκι παγωτό, σκέφτηκε "Κατάστρεψα την δίαιτά μου τελείως". Η σκέψη αυτή την τάραξε τόσο πολύ που έφαγε ολόκληρο το μπωλ!

2. Υπεργενίκευση: Ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός, όπως η απόρριψη από τον ερωτικό σύντροφο ή μια δυσκολία στη δουλειά, ερμηνεύεται σαν μια ατέλειωτη αλυσίδα πολλών αρνητικών γεγονότων, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως "πάντοτε" ή "ποτέ" όταν σκέφτεστε γι' αυτό. Ένας καταθλιπτικός πωλητής ενοχλήθηκε τρομερά όταν είδε μια κουτσουλιά πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Σκέφτηκε, "Τι άτυχος που είμαι! Τα πουλιά λερώνουν πάντα το δικό μου αυτοκίνητο!".

3. Νοητικό Φίλτρο: Ξεχωρίζετε μια μοναδική αρνητική λεπτομέρεια και επικεντρώνεστε σε αυτήν αποκλειστικά, έτσι ώστε η άποψή σας για την πραγματικότητα να "χρωματίζεται" ανάλογα, όπως χρωματίζει ένα ποτήρι με νερό μια σταγόνα μελάνης. Παράδειγμα : Κάνετε μια παρουσίαση σε συναδέλφους σας στη δουλειά και δέχεστε πολλά θετικά σχόλια απ� αυτούς για την δουλειά σας. Ένας όμως από αυτούς λέει κάτι που είναι σχετικά επικριτικό, και εσείς απασχολείστε συνεχώς με την αντίδρασή του για μέρες, αγνοώντας όλα τα θετικά σχόλια που εισπράξατε.

4. Παραγνώριση Θετικών: Αγνοείτε τις θετικές εμπειρίες επιμένοντας ότι αυτές "δεν μετράνε". Όταν κάνετε μια καλή δουλειά μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ή ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να την είχε κάνει. Η παραγνώριση (υποτίμηση) των θετικών σας "κλέβει" την χαρά της ζωής και σας κάνει να νιώθετε ότι είστε ανεπαρκής και ότι δεν έχετε τις ανταμοιβές που θα έπρεπε.

5. Αυθαίρετα Συμπεράσματα: Βγάζετε συμπεράσματα αρνητικά, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα. Διακρίνονται δύο είδη τέτοιας σκέψης :

α) "Διάβασμα" της σκέψης των άλλων : Χωρίς να ελέγξετε αν είναι έτσι, συμπεραίνετε αυθαίρετα ότι κάποιος αντιδρά αρνητικά σε σας.

β) Πρόβλεψη του μέλλοντος : Προβλέπετε ότι τα πράγματα θα πάρουν αρνητική τροπή για σας στο μέλλον. Π.χ., πριν από τις εξετάσεις μπορεί να λέτε, "Να πάρει η οργή! Όπως πάω σίγουρα θα αποτύχω". Ένας καταθλιπτικός μπορεί να λέει, "Ποτέ δεν θα γίνω καλά".

6. Μεγαλοποίηση ή Ελαχιστοποίηση: Μεγενθύνετε τη σπουδαιότητα των προβλημάτων σας, ή ελαχιστοποιείτε τη σημασία των θετικών εμπειριών σας. Π.χ., δεν προλαβαίνετε το χρονικό όριο για την παράδοση μιας εργασίας σας και λέτε, "Αυτή είναι η καταστροφή μου".

7. Συναισθηματική Συλλογιστική: Δέχεστε ότι τα αρνητικά συναίσθήματα που νιώθετε αντανακλούν την πραγματικότητα - αφού νιώθετε έτσι, άρα έτσι θα είναι. Π.χ., "Νιώθω αποτυχημένος. Πράγματι πρέπει να είμαι πολύ αποτυχημένος" ή "Νιώθω φοβερά ανήσυχος που θα πετάξω. Οι πτήσεις με αεροπλάνο πρέπει να είναι πολύ επικίνδυνες" ή "Νιώθω πολύ θυμωμένος. Πρέπει πράγματι να μου φέρθηκε πολύ άσχημα" ή "Νιώθω πολύ κατώτερος. Τελικά, μάλλον είμαι δεύτερης κατηγορίας άνθρωπος".

8. Πρέπει: Λέτε στον εαυτό σας ότι τα πράγματα θα έπρεπε να συμβούν όπως τα περιμένατε ή τα ελπίζατε. Ένας ταλαντούχος πιανίστας, αφού έπαιξε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι σκέφτηκε, "Δεν θά έπρεπε να είχα κάνει τόσα πολλά λάθη". Αυτό τον έκανε να απογοητευτεί τόσο πολύ που εγκατέλειψε την εξάσκησή του για πολλές ημέρες. Οι φράσεις "πρέπει", "οφείλω", "έτσι είναι το σωστό" κ.λπ. έχουν όλες το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Οι φράσεις αυτές όταν κατευθύνονται προς εσάς τον ίδιο οδηγούν σ εαισθήματα ενοχής και απογοήτευσης. Όταν κατευθύνονται προς τους άλλους ή τον κόσμο γενικά, συνήθως οδηγούν σε αισθήματα θυμού και απογοήτευσης : "Δεν θά έπρεπε να ήταν τόσο πεισματάρης και εχθρικός".

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους εαυτούς τους με φράσεις τύπου "πρέπει" - "δεν πρέπει", σα να είναι κάποιοι παράνομοι που πρέπει πρώτα να τιμωρηθούν πριν κάνουν κάτι. "Δεν έπρεπε να φάω αυτό το γλυκό". Αυτό συνήθως δεν λειτουργεί διότι όλα αυτά τα πρέπει σας κάνουν να επαναστατείτε και σας προκαλούν την τάση να κάνετε ακριβώς το αντίθετο.

9. Λανθασμένος Χαρακτηρισμός: Αυτή αποτελεί μια ακραία μορφή της διπολικής σκέψης.Αντί να πείτε "Έκανα ένα λάθος", χαρακτηρίζετε αρνητικά ολόκληρο τον εαυτό σας λέγοντας, "Είμαι αποτυχημένος". Μπορεί επίσης να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας "ανόητο", "ηλίθιο" ή "μια σκέτη αποτυχία". Ο χαρακτηρισμός είναι εντελώς παράλογος, διότι ο εαυτός σας δεν ταυτίζεται με τα πράγματα που κάνετε. Ανθρώπινες υπάρξεις υπάρχουν, αλλά "ανόητοι", "αποτυχημένοι" ή "ηλίθιοι" δεν υπάρχουν. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι άχρηστες αφαιρέσεις που οδηγούν σε θυμό, άγχος, απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μπορεί επίσης να χαρακτηρίζετε άλλους ανθρώπους.Όταν κάποιος κάνει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε μπορεί να σκέφτεστε, "Αυτός είναι βλάκας". Με αυτόν τον τρόπο νιώθετε ότι το πρόβλημα με τον άλλον είναι στον "χαρακτήρα" του αντί να θεωρείτε ότι είναι στον τρόπο που σκέφτεται ή συμπεριφέρεται. Τον βλέπετε σαν ολοκληρωτικά κακό. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε εχθρότητα και να πιστεύετε ότι είναι αδύνατο να βρείτε τρόπους επικοινωνίας και να βελτιώσετε την κατάσταση.

10. Προσωποποίηση ή Εκτόξευση Kατηγοριών: Η προσωποποίηση συμβαίνει όταν θεωρείτε τον εαυτό σας αποκλειστικά υπεύθυνο για την έκβαση ενός - αρνητικού συνήθως - γεγονότος, το οποίο όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Όταν μια μητέρα πήρε τον κακό έλεγχο του παιδιού της από το σχολείο είπε : "Αυτό αποδεικνύει πόσο κακή μητέρα είμαι" αντί να καθήσει να σκεφτεί τις αιτίες του προβλήματος και να βοηθήσει έτσι πραγματικά το παιδί της. Μιά άλλη γυναίκα όταν την χτύπησε ο σύζυγός της είπε : "Δεν θα με χτύπαγε αν ήμουν καλύτερη στο κρεβάτι". Η προσωποποίηση οδηγεί σε αισθήματα ενοχής, ντροπής, και ανεπάρκειας.

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Κατηγορούν τους άλλους ή τις καταστάσεις για τα προβλήματά τους, και παραβλέπουν αιτίες που μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτά. Π.χ., "Ο λόγος που ο γάμος μου δεν πάει καλά οφείλεται στο ότι ο σύζυγός μου είναι τόσο παράλογος". Οι κατηγορίες αυτές ποτέ δεν αποδίδουν διότι συνήθως οι άλλοι θα απορρίψουν τις κατηγορίες και θα αμυνθούν με τον ίδιο τρόπο.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ανοσμία;


Οι περισσότεροι από μας παίρνουμε την αίσθηση της όσφρησης δεδομένη. Αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί πως θα ήταν αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε κάτι; Η πλήρης απώλεια της όσφρησης ονομάζεται ανοσμία . Χωρίς την αίσθηση της όσφρησης, τα τρόφιμα έχουν διαφορετική γεύση, δεν μπορείτε να μυρίσετε το άρωμα ενός λουλουδιού, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο αν για παράδειγμα δεν μπορείτε να μυρίσετε τον καπνό μιας πυρκαγιάς ή τη διαρροή αερίου. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανοσμία είναι μια προσωρινή ενόχληση που προκαλείται από βουλωμένη μύτη ή μετά από ένα κρύωμα. Μόλις το κρύο περάσει σιγά σιγά η αίσθηση της όσφρησης θα αρχίσει να επανέρχεται.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλικιωμένων, η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να συνεχιστεί. Επιπλέον, η ανοσμία μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρή ιατρικής κατάστασης. Τυχόν συνεχιζόμενα προβλήματα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό.

Στην ανοσμία ένα μόριο που απελευθερώνεται από μια ουσία (όπως το άρωμα ενός λουλουδιού) διεγείρει ειδικά νευρικά κύτταρα (που ονομάζονται οσφρητικά κύτταρα) και βρίσκονται ψηλά στη μύτη. Αυτά τα νευρικά κύτταρα στη συνέχεια στέλνουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπου η συγκεκριμένη μυρωδιά αναγνωρίζεται. Οτιδήποτε παρεμβαίνει με τις διεργασίες αυτές, όπως η ρινική συμφόρηση, η ρινική απόφραξη, ή βλάβη των νευρικών κυττάρων τους, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όσφρησης.

Αιτίες

Ρινική συμφόρηση από ένα κρύωμα, μια αλλεργία, ή η κακή ποιότητα του αέρα είναι η πιο κοινή αιτία

Κάπνισμα (επηρεάζει γενικότερα τις αισθήσεις και ειδικότερα την αίσθηση της όσφρησης)

Άλλες αιτίες ανοσμία περιλαμβάνουν:

Ρινικοί πολύποδες

Τραυματισμό των νεύρων της μύτης από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στο κεφάλι.

Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, όπως παρασιτοκτόνα ή διαλύτες.

Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα για την καρδιά

Η χρήση κοκαΐνης

Το γήρας. Όπως συμβαίνει με την όραση και την ακοή, η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να γίνει πιο αδύναμη. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της όσφρησης είναι πιο έντονη μεταξύ των ηλικιών 30 και 60 και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 60.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, νόσος του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, διατροφικές ελλείψεις, συγγενείς παθήσεις, καθώς και ορμονικές διαταραχές.

Συμπτώματα ανοσμίας

Το προφανές σημάδι ανοσμίας είναι η απώλεια της όσφρησης ενώ μερικοί άνθρωποι με ανοσμία παρατηρούν μια αλλαγή στον τρόπο που μυρίζουν

Περαιτέρω δοκιμές από ένα γιατρό που ειδικεύεται στη μύτη και τα προβλήματα κόλπων - ένας γιατρός αυτιών, της μύτης και του λαιμού (ENT ή ωτορινολαρυγγολόγος) - μπορεί να χρειαστεί να προσδιοριστεί η αιτία της ανοσμίας. Η αξονική τομογραφία μπορεί να είναι απαραίτητη, έτσι ώστε ο γιατρός μπορεί να πάρει μια καλύτερη ματιά της περιοχής.

Θεραπεία

Αν ρινική συμφόρηση από ένα κρύο ή αλλεργία είναι η αιτία της ανοσμίας, η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Βραχυπρόθεσμη χρήση των αποσυμφορητικών μπορεί να σας βοηθήσουν να αναπνέετε πιο εύκολα. Ωστόσο, εάν η συμφόρηση επιδεινώνεται ή δεν υποχωρεί μετά από μερικές μέρες, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη και να χρειάζονται αντιβιοτικά, ή μπορεί να φταίει κάποια άλλη πάθηση. Εάν υπάρχει πολύποδας η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο επηρεάζει την αίσθηση της όσφρησης, μιλήστε με το γιατρό σας και να δείτε αν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που δεν θα επηρεάσουν την όσφρησή σας.

Δυστυχώς, η ανοσμία δεν είναι πάντα θεραπεύσιμη, ειδικά αν η ηλικία είναι η αιτία. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τη ζωή με την ανοσμία πιο ευχάριστη και ασφαλή.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές ζωγραφιές γίνονται παιχνίδια


Τι καλύτερο από την φαντασία ενός παιδιού;


Δείτε τις εικόνες...





















Διαβάστε περισσότερα...

“Καταρράκτης” από χρωματιστά μπαλάκια


Τι μπορεί να συμβεί όταν αδειάσεις έναν μεγάλο σάκο με χρωματιστά μπαλάκια σε μία κυλιόμενη σκάλα που πηγαίνει επάνω; Το αποτέλεσμα δύσκολα θα μπορούσαμε να το είχαμε φανταστεί και η εικόνα του βίντεο μιλάει από μόνη της.

Η απάντηση είναι πως θα βλέπαμε έναν «καταρράκτη» με χρωματιστά μπαλάκια.

Το εκπληκτικό βίντεο ανέβηκε στο Διαδίκτυο το 2012, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε viral, έχοντας μέχρι τώρα περισσότερες από 400.000 προβολές!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόσωπο του ενόχου


Δεν μπορεί να κρυφτεί...

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

100 χρόνια μόδας σε ένα λεπτό


Τα χτενίσματα και γενικότερα τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει πολύ στο πέρασμα των χρόνων.

Μία ομάδα από κομμωτές αποφάσισε να αναπαραστήσει τις ιστορικές αλλαγές της μόδας με τη χρήση μακιγιάζ και περίτεχνων χτενισμάτων στο ίδιο μοντέλο.

Από το 1920 μέχρι τη σύγχρονη εποχή, δείτε πόσο άλλαξε η μόδα μέσα σε 100 χρόνια, σε ένα βίντεο 1 λεπτού.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ανανάς τρόμαξε το Πιτ Μπουλ


Η Στέλλα, ένα συμπαθέστατο μικρό Πιτμπουλ, γάβγιζε για ώρα στην κουζίνα και η ιδιοκτήτριά της δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί.

«Μου πήρε χρόνο για να το καταλάβω» λέει η ίδια στην ανάρτηση που έκανε στο You Tube.

Η Στέλλα ήταν τρομαγμένη εξαιτίας ενός… ανανά. Η εμφάνιση του εξωτικού φρούτου ήταν μάλλον κάτι καινούργιο για τη σκυλίτσα που ακόμα κι όταν η Jolene προσπάθησε να την εξοικειώσει μαζί του, η σκυλίτσα τρομαγμένη έφευγε προς τα πίσω.

Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση ενός μικροσκοπικού pinscher που άφοβα μύρισε το φρούτο ώστε να τολμήσει και η Στέλλα να το πλησιάσει.

Δείτε τα βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κόψεις ένα σχοινί χωρίς μαχαίρι


Δείτε έναν πανέξυπνο και εύκολο τρόπο να κόψεις ένα σχοινί χωρίς μαχαίρι ή ψαλίδι. Ένα κόλπο που μπορεί να χρειαστείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ντέιβ Χαξ, που μας παρουσιάζει κόλπα που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, δείχνει τον τρόπο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παπουτσωμένοι σκύλοι


Βάζοντας μποτάκια για πρώτη φορά.


Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πριν και μετά το κούρεμα


Άλλο πλάσμα.

Δείτε τις φωτογραφίες...





















Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγή η μείωση στα δημοτικά τέλη στην Πετρούπολη - Ποιοι εξαιρέθηκαν μετέπειτα


Στη διατήρηση των ήδη χαμηλών δημοτικών τελών αλλά και σε νέες απαλλαγές και μειώσεις σε δημότες κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης, για το 2015, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Πιο συγκεκριμένα, διατηρείται η υπάρχουσα κατάσταση στους συντελεστές των δημοτικών τελών, ενώ εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες για πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, οι μακροχρόνια άνεργοι. 

Παράλληλα αποφασίστηκε μείωση δημοτικών τελών, σε ποσοστό 50% στους νέους επαγγελματίες της πόλης για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. 

Αύξηση τελών καθαριότητας-φωτισμού από 3,52 ευρώ σε 4.50 ευρώ, αποφασίστηκε για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ. 

Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης αποφάσισε τα εξής: 
Συγκεκριμένα τα τέλη Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού καθορίζονται με τους εξής συντελεστές: 
1. για οικιακή χρήση 1,18 € 
2. για επαγγελματική χρήση 3,52 € 
3. για αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ. 4,50 € 

Απαλλάσσονται από Δημοτικά Τέλη οι παρακάτω: 
1. μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 € 
2. τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 € 
3. ΑΜΕΑ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 € 
4. Άποροι 
5. Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 €, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος. 

Μειώνονται κατά 50% τα δημοτικά τέλη: 
1. σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο 
2. στους νέους επαγγελματίες, με προϋπόθεση την ύπαρξη επαγγελματικής στέγης και δεν είναι κατάστημα εστίασης

--------------

Απορρίφθηκε απόφαση του Δήμου Πετρούπολης για απαλλαγή ανέργων από δημοτικά τέλη

Την απόφαση του Δήμου Πετρούπολης, να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους μακροχρόνια ανέργους και να μειώσει κατά 50% τα τέλη για τους νέους επαγγελματίες, απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από καμία διάταξη του νόμου για τους μακροχρόνια ανέργους και τους νέους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πετρούπολης, στα μέσα Οκτωβρίου με πρόταση του δημάρχου πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαλλαχθούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη οι μακροχρόνια άνεργοι και να μειωθούν κατά 50% τα τέλη στους νέους επαγγελματίες της πόλης για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος.

Στις 4 Νοεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση με την αιτιολογία ότι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι επαγγελματίες, δεν προβλέπονται σε καμία διάταξη νόμου.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος (πρόσκειται στο ΚΚΕ) καταγγέλλει «την κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται μέσα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν την οποιαδήποτε ελάφρυνση στις λαϊκές οικογένειες» και δηλώνει ότι θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας, ασκώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να παρθεί πίσω η ακύρωση της απόφασής μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για εθελοντές και τρόφιμα για το κοινωνικο παντοπωλείο Αλιμου


Στο Δήμο Αλιμου λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο για τους δημότες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άτομα χωρίς εισοδήματα ή με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας μπορούν να παίρνουν δωρεάν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Χρειάζεται μόνο η προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών στο Δήμο που θα βεβαιώνουν την κατάσταση απορίας των δικαιούχων.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στη διεύθυνση:

Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου
(Κάτω Καλαμάκι)

Για οποιαδήποτε πληροφορία:
κα Κωνσταντίνα-Θεοδώρα Γκόνη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, τηλ. 6948684154

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Ο Δήμος αναζητεί εθελοντές, κυρίως νεαρής ηλικίας, για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Αν διαθέτετε λίγο ελεύθερο χρόνο και αγαπάτε την κοινωνική δράση, ελάτε να βοηθήσετε στη συλλογή, μεταφορά, ταξινόμηση και καταγραφή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Έτσι θα εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι άποροι συνδημότες μας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Δήμος παρακαλεί για την πολύτιμη προσφορά σας σε τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα, λάδι, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, ζάχαρη, αλεύρι, κ.τ.λ.), προκειμένου να στηριχθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας και να μπορέσει έτσι να καλύψει αποτελεσματικά όλο και περισσότερους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία:

κα Κωνσταντίνα-Θεοδώρα Γκόνη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, τηλ. 6948684154

Για να έχουμε όλοι οι πολίτες του Αλίμου, όσο γίνεται, χαμόγελο και αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστούμε….


Πηγή: http://notosnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανύπαρκτη προσβασιμότητα των κτηρίων στην Κύπρο για ΑμεΑ


Αφιλόξενα τα κτήρια για το 10% του πληθυσμού.

Λευκωσία: Σχεδόν ανύπαρκτη η προσβασιμότητα των κτηρίων και γενικά των υποδομών στην Κύπρο σε Άτομα με Αναπηρίες. Η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και ταυτόχρονα το «γραφείο Σχεδιασμού για ΑμεΑ» του Υπουργείου Συγκοινωνιών έχει στην ουσία βάλει λουκέτο, αφού η μια και μοναδική λειτουργός του αφυπηρέτησε με σύνταξη ανικανότητας λόγω αναπηρίας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στην Κύπρο εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, που ζουν με διάφορες αναπηρίες, κάθε χρόνο διακινούνται ως τουρίστες εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται ειδικές διευκολύνσεις. 

Τα όσα λέχθηκαν χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, δεν ήταν πρωτάκουστα αφού τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην Κύπρο, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών από τη μια και της γενικότερης κουλτούρας από την άλλη, έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα πάντα παραμένουν στα χαρτιά καθώς, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, αλλά και από κάποιους βουλευτές, οι νόμοι υπάρχουν αλλά κανένας δεν τους εφαρμόζει όπως θα έπρεπε. 

Το φαινόμενο των μη προσβάσιμων κτηρίων δεν αφορά βεβαίως μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι ακόμα και στα κτήρια, που το Κράτος χρησιμοποιεί για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, υπάρχει πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί, από τα 101 ενοικιαζόμενα από το Κράτος κτήρια, τα 67 δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης αναπήρων, τα 47 δεν διαθέτουν ράμπες για τροχοκαθίσματα, 95 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς μέχρι το σημείο εξυπηρέτησής τους από τους λειτουργούς των σχετικών υπηρεσιών, 57 δεν διαθέτουν ειδικούς χώρους υγιεινής, 88 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς από τους χώρους στάθμευσης μέχρι την είσοδο, 40 δεν διαθέτουν ανελκυστήρες με προσβάσιμες διαστάσεις και 54 δεν διαθέτουν ειδικούς πάγκους για εξυπηρέτηση ατόμων σε τροχοκάθισμα. 

«Ανάπηρη» και η Βουλή Μερικά λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η γύμνια των δημόσιων κτηρίων, σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, έλαμψε. Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δεν μπορούσε να εισέλθει στην αίθουσα των ΜΜΕ όταν του ζητήθηκε να προβεί σε δηλώσεις. Αιτία, βεβαίως, το σκαλί που υπάρχει στην είσοδο της αίθουσας, το οποίο, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να ανεβεί με το τροχοκάθισμα. Ο κ. Λαμπριανίδης εξυπηρέτησε τους λειτουργούς των ΜΜΕ στο αίθριο της Βουλής και το ίδιο έπραξαν και οι βουλευτές ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρίας. 

Κωφεύει το Κράτος, κωφεύει και η τοπική αυτοδιοίκηση Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αναπήρων, «παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, που αφορούν καταγγελίες των δήμων για θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε ιδιωτικά κτήρια». Επίσης, «υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι αδιαφορούν για παρανομίες, οι οποίες αφορούν προσβασιμότητα ΑμεΑ και επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να λειτουργούν παράνομα χωρίς να μπορούν τα ΑμεΑ και ειδικά όσα χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα να έχουν πρόσβαση στο κτήριο/επιχείρηση, στερώντας τους έτσι την απόλαυση ίσων ευκαιριών συμμετοχής στη ζωή». 

Παράλληλα, «υπάρχουν δημόσια κτήρια, τα οποία ακόμα δεν πληρούν τις προδιαγραφές για προσβασιμότητα των ΑμεΑ, κάτι που αποτελεί κακό παράδειγμα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτηρίων. Σοβαρό πρόβλημα τα κτήρια στα οποία το κοινό πρέπει να επισκεφθεί για να εξυπηρετηθεί όπως, για παράδειγμα, πολεοδομία, γραφεία δημαρχείων όπου γίνονται πληρωμές για φόρους, τέλη κ.λπ. Γραφεία τροχονόμων και Αστυνομίας, ή και κάποια κτήρια ημικρατικών οργανισμών».

Tαλαιπωρείται το 10% του πληθυσμού Τα νοσοκομεία, είπε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, «δεν έχουν προσβάσιμους χώρους υγιεινής, τα δημαρχεία αδιαφορούν προκλητικά και συστηματικά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εφαρμόζονται αυστηρά οι νομοθεσίες και όσοι παρανομούν να έχουν ποινές». Επηρεάζεται, εξήγησε, «ο βαθμός συμμετοχής μας στη ζωή (υγείας, μόρφωσης, εργασίας, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.ο.κ.) τη στιγμή που στατιστικά είναι πέραν του 10% τα ΑμεΑ σε κάθε χώρα». Θα πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, «να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την προσβασιμότητα και, παράλληλα, είναι απαραίτητο να γίνει η Υπηρεσία Προσβασιμότητας».

Για τους χώρους στάθμευσης αναπήρων «πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί, ιδίως σε ιδιωτικούς χώρους, και εμείς έχουμε εισηγηθεί να θεσπιστεί νομοθεσία που να επιτρέπει τη ρυμούλκηση οχημάτων που είναι παράνομα σταθμευμένα».

Η προσβασιμότητα «είναι το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισοτιμία αυτόνομης εισόδου και διακίνησης μέσα στα κτήρια, από το ισόγειο έως τον τελευταίο τους όροφο, καθώς και η ίση πρόσβαση στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις πεζών, στη σηματοδότηση, στους δημόσιους χώρους και χώρους αναψυχής, όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, τα θέατρα, τα κολυμβητήρια κ.λπ., χώροι που πρέπει να είναι ασφαλείς, άνετοι και ευχάριστοι για όλους», είπε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χριστάκης Νικολαΐδης.

Ζήτημα τεράστιας σημασίας, πρόσθεσε, «αποτελεί για τη χώρα μας η διασφάλιση της άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος της προσβασιμότητας με την εγκαθίδρυση και λειτουργία ειδικής Υπηρεσίας Προσβασιμότητας.

Η Υπηρεσία θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες και να διαχειρίζεται όλους τους επιμέρους τομείς του δικαιώματος αυτού των ατόμων με αναπηρίες, όπως προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον, στις συγκοινωνίες, στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, στο διαδίκτυο, στα οπτικοακουστικά μέσα, στα προϊόντα, στις διάφορες κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες, και σε άλλες υποδομές και υπηρεσίες».

Ξηλώθηκε το Γραφείο Σχεδιασμού
Το Γραφείο Σχεδιασμού για άτομα με αναπηρίες που υπάγεται στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων δεν λειτουργεί, κατήγγειλε η ΟΠΑΚ, «αφού το μοναδικό άτομο που το στελέχωνε αφυπηρέτησε με σύνταξη ανικανότητας λόγω αναπηρίας. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα για το θέμα προσβασιμότητας αφού είναι ένα τμήμα το οποίο έχει παράγει σημαντικό έργο και συντόνιζε πολλές κρατικές υπηρεσίες σε θέματα προσβασιμότητας».

Το γεγονός προκάλεσε πάντως την έντονη αντίδραση και των βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις χωρίς ωστόσο να πάρουν απαντήσεις που να τους ικανοποιήσουν.


Πηγή: http://www.philenews.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση Τελών Ταφής και απαλλαγή ΑμεΑ και Κοινωνικών Φορέων από δημοτικά τέλη, σε Ελληνικό-Αργυρούπολη


Μετά από εισήγηση του Δημάρχου, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της Τετάρτης, 22-10-2014, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δραστική μείωση – κατά 66,66 % - των Τελών Ταφής για τους αργυρουπολίτες, που από το ποσό των 300 ευρώ, μειώνονται στα 100 ευρώ, όσο δηλαδή ίσχυε μέχρι τώρα για τη δημοτική Κοινότητα Ελληνικού.

Με την ίδια εισήγηση το Δημάρχου, που και αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών όλα τα ΑμΕΑ και τα Κοινωνικά Ιδρύματα/Φορείς της περιοχής του Δήμου που, μέχρι σήμερα, πλήρωναν κανονικά τα δημοτικά τέλη.

Επίσης, παγώνουν τα δημοτικά τέλη, παραμένοντας στο ύψος των 0,86 €/τ.μ. για το Ελληνικό και 1,15 €/τ.μ για την Αργυρούπολη, τα οποία, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, θα να εξισωθούν και αυτά πριν το τέλος της θητείας της παρούσας Διοίκησης.

Και τούτο διότι η σημερινή κατάσταση στην καθαριότητα είναι τραγική και υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε μηχανήματα και ανθρώπινους πόρους για να μπορέσει επιτέλους να βελτιωθεί η πολύ άσχημη εικόνα της πόλης στον τομέα αυτό.

Με τις αποφάσεις αυτές, που σημειωτέον καταψήφισε η παράταξη Κορτζίδη, δίνεται τέλος στη "δράση" των διαφόρων "ενδιαφερομένων" που διέσπειραν ανά την πόλη φήμες περί δήθεν αύξησης των τελών.
Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελούν τη μόνη πηγή εσόδων των Δήμων για τον τομέα της καθαριότητας και πρασίνου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, υλοποιούνται βήμα – βήμα, όλες οι εξαγγελίες της νέας Διοίκησης. λαμβανομένων πάντα υπόψη και των οικονομικών συνθηκών και των αναγκών του δήμου για τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο και παραγωγικό μηχανισμό, που θα είναι σε θέση να υλοποιεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί προς όφελος των δημοτών και της ενιαίας πόλης.



Πηγή: http://notosnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρέθυμνο: Το γυμναστήριο OLYMPIC αρωγός των μαθητών ΑΜΕΑ


O σύλλογος γονέων και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου θέλουν να ευχαριστήσουν την διεύθυνση και το προσωπικό του Olympic AquaFitness Center για την δωρεάν παραχώρηση των χώρων άσκησης και της κολυμβητικής δεξαμενής στους μαθητές του σχολείου. Η υφιστάμενη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του σχολείου και τους ανθρώπους του γυμναστηρίου ξεκίνησε εποικοδομητικά από την αρχή του έτους και έφερε καρπούς επιτυγχάνοντας την έναρξη μαθημάτων κολύμβησης σε εβδομαδιαία βάση για τους μαθητές του σχολείου. Το κλίμα συνεργασίας είναι άψογο και έπαθλο όλων το καθημερινό χαμόγελο των παιδιών που δίνουν αγώνα για την ισότιμη ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Οι υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις έχουν ωφελήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στην άσκηση ώστε να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως λένε και σε δηλώσεις τους τα μέλη του γυμναστηρίου: «Αυτά τα παιδιά έχουν τον θαυμασμό μας γιατί μας δείχνουν σε μια εποχή κρίσης ότι όταν ο άνθρωπος έχει πίστη όλα είναι δυνατά. Αυτό είναι για εμάς ένα μεγάλο μάθημα». Ειδικά η χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής είναι ζωτικής σημασίας γιατί όπως τονίζει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λαμπαθάκης Μιχαήλ παρέχει:

Φυσικά οφέλη

Καρδιαγγειακή άσκηση: Η κολύμβηση αποτελεί αερόβια άσκηση, διότι ακόμα και λίγη ώρα άσκησης, μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνει την καρδιακή ενέργεια και κάνει την καρδιά να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και αποδοτικά. Όταν έχετε καλή αερόβια φυσική κατάσταση, το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο για τη διατήρηση της κυκλοφορίας, πιο αποτελεσματικά.

Μυϊκή ενδυνάμωση: Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μύες μας να δυναμώνουν περισσότερο.

Ελαστικότητα: Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλές διατάσεις, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου. Η ομαλότητα των κινήσεων βοηθά στο να μακραίνουν και να τεντώνουν οι μύες -αντί να γίνονται ογκώδεις- κάνοντάς τους να φαίνονται τονωμένοι, υγιείς και δυνατοί.
Ήπια άσκηση: Η άνωση του νερού ενεργεί προστατευτικά για το σώμα, αφαιρώντας κάθε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις των οστών και τους μυς. Το σώμα δεν τραντάζεται και δεν καταπονείται. Πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για άτομα που πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται επίσης από φυσιοθεραπευτές, για την αποκατάσταση ατόμων που είχαν κάποιο ατύχημα ή υποβλήθηκαν σε μια χειρουργική επέμβαση.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Με 30 λεπτά κολύμβησης, μπορείτε να κάψετε 260 θερμίδες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού βοηθούν επίσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το μεταβολισμό. Επειδή ο μεταβολισμός επιταχύνεται (ακόμη και μετά την έξοδό από το νερό), τα αποθεματικά λίπους καίγονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ως εκ τούτου, το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια απώλειας βάρους.



Ψυχικά οφέλη

Καταργεί το φόβο του νερού: Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.

Μειώνει το άγχος: Η κολύμβηση βοηθάει στη ρύθμιση της αναπνοής και επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει στους μυς. Επίσης κάνει ένα είδος μασάζ στους μυς και ανακουφίζει από το άγχος. Όταν κολυμπάμε σε ζεστό νερό, δημιουργείται ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Είναι, επίσης, μια δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.

Κοινωνικοποιεί: Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναναστρεφόμαστε με άλλους και να κάνουμε καινούργιους φίλους, συνδυάζοντας την άσκηση με την κοινωνική δραστηριότητα.
Ειδικότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η κολύμβηση:

1. Με την κατάλληλη επίβλεψη είναι μια δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου.Το νερό μειώνει το στρες που η βαρύτητα επιβάλλει στους μυς, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και συντονισμού. Επίσης η αίσθηση του νερού είναι ιδανική για νευρομυική ανάπτυξη.

2. Η κολύμβηση θεωρείται ασφαλέστερη από τις ασκήσεις εκτός νερού επειδή δεν υπάρχουν σκληρές επιφάνειες για τραυματισμούς.

3. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η κολύμβηση μπορεί να συμβάλλει στο να αυξηθεί η ανεξαρτησία τους ,κάτι που επιφέρει αύξηση της αυτοπεποίθησης και οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής

4. Βελτιώνει την κοινωνικότητα των συμμετεχόντων..

Το πρόγραμμα κολύμβησης υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής:Μοσχονάς Νικόλαος, Λαμπαθάκης Μιχαήλ και Σφακιανάκη Χρύσα.

Πέρα όμως από το κομμάτι της άσκησης/φυσικοθεραπείας για το 2014-15 στο χώρο του γυμναστηρίου θα γίνει και η προετοιμασία των μαθητών που θα λάβουν μέρος στους σχολικούς αγώνες ΑΜΕΑ το 2014-15 .Το συγκεκριμένο γεγονός έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής έχουν στον προγραμματισμό τους την κάθοδο 5-8 μαθητών-αθλητών που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο σε στίβο & κολύμβηση. Όπως τόνισε ο κ.Λαμπαθάκης Μ. σε γονείς ως συντονιστής της ομάδας : «Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοσύνθεση των μαθητών μας η συμμετοχή τους σε αγώνες. Μέσα από την προπονητική διαδικασία εκπαιδεύουμε το μυαλό των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη ψυχικού σθένους. Το ψυχικό σθένος είναι το μεγάλο κέρδος στην όλη προσπάθεια αφού έχει χρονικό βάθος και ωθεί στην πίστη ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ζωή. Αυτό είναι και το ζητούμενο για εμάς και τα παιδιά.. Δεν είναι στόχος μας κάποιο μετάλλιο αλλά η καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μέσα από την συμμετοχή μας».

Ο σύλλογος γονέων του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου χαιρετά την όλη προσφορά του γυμναστηρίου προς τους μαθητές και ελπίζει ότι η συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού θα βρει αντίστοιχους μιμητές ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό συμπαράστασης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του Ρεθύμνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάκριση σε ομάδα του Αριστοτελείου για παρεμβάσεις που διευκολύνουν ΑμεΑ στη Ροτόντα


Διεθνή αναγνώριση κέρδισαν οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις, που πραγματοποίησε σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα, η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βελτιώσει την προσβασιμότητα στο μνημείο, ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, ακοής ή νοητικής υστέρησης.

Η Ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλη Νανιόπουλο, απέσπασε διάκριση στον Διαγωνισμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) «FriendlySpaces» για παρεμβάσεις στη Ροτόντα, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου υπό τον τίτλο «PROSPELASIS».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα κατασκευάστηκε πεζογέφυρα σύνδεσης του πεζοδρομίου με τη λεγόμενη «Αυτοκρατορική» είσοδο, η οποία είναι προέκταση του άξονα που ξεκινά από το Γαλεριανό συγκρότημα της πλατείας Ναυαρίνου, περνά από την Καμάρα και καταλήγει στη Ροτόντα, ενώ έγινε και νέο κλιμακοστάσιο εντός του Μνημείου.

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi όπου παρέχει πληροφόρηση για το Μνημείο, σε μορφή κειμένου, ακουστική (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά), καθώς και στη νοηματική γλώσσα (ελληνική και διεθνή).

Για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης, δημιουργήθηκε ψηφιακό μοντέλο του Μνημείου και στη συνέχεια, σε κατάλληλη κλίμακα, μεταλλικό απτικό μοντέλο, το οποίο επιστρώθηκε με κατάλληλο υλικό για διευκόλυνση της αφής και εγκαταστάθηκε στην είσοδο της νέας πρόσβασης.

Στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, συμμετείχαν δυο μεγάλοι καλλιτέχνες της ελληνικής Διασποράς, ο Κρις Γιανάκος, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό της γέφυρας στη Ροτόντα και ο Κονσταντίν Ξενάκης, ο οποίος συμμετείχε στις παρεμβάσεις οριζόντιας (με προσωρινό χαρακτήρα) και κάθετης σήμανσης που συνδέουν τη Ροτόντα με την Αχειροποίητο και την Αγία Σοφία. Η σήμανση της διαδρομής σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των ατόμων με νοητική υστέρηση και τη διευκόλυνση του προσανατολισμού τους.

Το έργο υλοποιήθηκε το 2011 από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και κατά 50% από πόρους του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κυρίως από Νορβηγία).

Παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας, στο πλαίσιο του έργου «PROSPELASIS, υλοποιήθηκαν και σε άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Επταπύργιο, η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός και ο Άγιος Δημήτριος.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρέλαβε την τιμητική διάκριση σε εκδήλωση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ενώ ο επικεφαλής της, κ. Νανιόπουλος επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του PROSPELASIS, προκειμένου να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας, καθώς «μια τέτοια πολιτική αφενός θα δώσει νέες δυνατότητες σε άτομο με αναπηρίες, αφετέρου θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας»...



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον Φίλιππο τον Β - Τι έδειξε η έρευνα στα οστά του βασιλιά


“Νέα ευρήματα από τον τάφο Ι των Αιγών” ήταν ο τίτλος της πολυσυζητημένης πριν την διεξαγωγή της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά επρόκειτο για την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων-υποθέσεων στις οποίες κατέληξαν οι επιστημονικές ομάδες που μελετούν την τελευταία τετραετία τα ευρήματα (τα υπολείμματα της καύσης των οστών από τους τάφους των Αιγών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι δυο πρώτοι ομιλητές (Θεόδωρος Αντίκας, υπίατρος – καθηγητής της Ανατομίας και Φυσιολογίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως ο ίδιος δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και Γιάννης Μανιάτης επικεφαλής του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του "Δημόκριτου"):

-Στο Βασιλικό Τάφο ΙΙ των Αιγών βρίσκονται τα οστά του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου του Β΄ καθώς μετά από ενδελεχείς μελέτες των οστών προκύπτει πως: Ο νεκρός ήταν Άνδρας, ηλικίας 41-49 ετών (45+_4), είχε υποστεί τραύμα στο 4ο μετατάρσιο του αριστερού χεριού του (όχι όμως και στα οστά του προσώπου του -πέριξ του ματιού -χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την τυφλότητά του από τραύμα το οποίο όμως δεν έπληξε τα οστά), έπασχε από χρόνια ιγμορίτιδα (πιθανόν λόγω της μόλυνσης που υπέστη από τραύμα), έπασχε από χρόνια πλευρίτιδα (πιθανόν από φυματίωση), από οστεόφυτα (παρατηρήθηκαν κατά τη μελέτη των οστών εκφυλιστικές αλλοιώσεις στα οστά της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που αποδόθηκε από τον κ. Αντίκα, στην έντονη ιππική δραστηριότητα του Φιλίππου, όπως και πάχυνση της κνήμης).

Στους αυχενικούς σπονδύλους και τα οστά της ωμοπλάτης του βασιλιά Φιλίππου – πάντα σύμφωνα με τον κ.Αντίκα – εντοπίστηκαν κατά τη σάρωση από τον αξονικό τομογράφο – ίχνη χρυσού, τα οποία αποδίδονται στην... εγγύτητα των συγκεκριμένων σπονδύλων με το κρανίο και το χρυσό στεφάνι που έφερε και το οποίο πιθανόν να αλλοίωσε η πυρά της άμεσα μεταθανάτιας καύσης, σε υψηλή θερμοκρασία.

Η νεκρή του προθαλάμου του ίδιου τάφου, είναι -σύμφωνα πάντα με τον κ.Αντίκα – γυναίκα ηλικίας 30-34 (32+_2) ετών, υπέστη κι αυτή άμεση μεταθανάτια καύση, είχε κι αυτή στη διάρκεια της ζωής της έντονη ιππική δραστηριότητα καθώς με έκπληξη οι ερευνητές εντόπισαν και σ' αυτήν κάταγμα της αριστερής κνήμης -γεγονός που τους οδήγησε μετά από μετρήσεις των άνισων (η μία έχει 41,5 -35 και η δεύτερη 33,5-30 cm) στο συμπέρασμα πως ανήκουν όχι στο βασιλιά Φίλιππο (στον οποίο είχαν αρχικά αποδοθεί) αλλά στην ανώνυμη Σκύθισσα πριγκίπισσα – κόρη του βασιλιά της Σκυθίας Ατέα (ΑΤΑΙΑ) – 6η σύζυγο του βασιλιά Φιλίππου, την οποία ο μελετητής κ. Αντίκας χαρακτήρισε ως... ”Σκύθισσα αμαζόνα” αλλά και... ”την πρώτη στην ιστορία περίπτωση βασιλικού ΑΜΕΑ”. Ο κ.Αντίκας ολοκλήρωσε την εισήγησή του τονίζοντας πως “η επιστήμη δεν ψεύδεται ποτέ, οι ιστορικοί και οι συγγραφείς μπορεί και να ψεύδονται” ενώ ζήτησε και από του βήματος να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού (ΚΑΣ) η ανάλυση αρχαίου DNA στα οστά αυτού – αλλά και “οποιουδήποτε άλλου αρχαίου τάφου χρειαστεί για τον εντοπισμό της ταυτότητας του νεκρού”.

Στη δεύτερη εισήγησή του ο ερευνητής του εργαστηρίου αρχαιομετρίας του Δημόκριτου κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις μικροσκοπικές σαρώσεις που έκανε με την ομάδα του στο υλικό (οστά άλλα και άλλα απροσδιόριστης μέχρι σήμερα υφής και συστατικών υλικά) από τη χρυσή λάρνακα του θαλάμου των τάφων των Αιγών (αυτή που φέρεται πως έχει τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄). Μέσα στη λάρνακα και μαζί με τα οστά (σε ορισμένες περιπτώσεις “κολλημένο” στα οστά) οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη άγνωστου υλικού με τρία χρώματα (σε στρώσεις μπεζ, λευκού και πορφυρού) και χαρακτηριστικές σ' ορισμένες περιπτώσεις πτυχώσεις που σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, παραπέμπουν σε ύφασμα (σύνθετο συμπληρωματικό υλικό) με σπογγώδη δομή. Στη λευκή επιφάνεια εντοπίστηκαν μάλιστα ίχνη του σπάνιου (εντοπίζεται μόνο στην Τυνησία, την Ανατολική Τουρκία και την Ελλάδα – η εταιρεία μάλιστα εξόρυξής του εδρεύει στην περιοχή “Λεύκαρα” της Κοζάνης) ορυκτού χουντίτη.

Στην απροσδιόριστη ακόμη αυτή μάζα “υφάσματος” οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη από κερί και ρετσίνι πεύκου.

Με το δεδομένο πως ο χουντίτης, το εκτυφλωτικά λευκό υλικό, χρησιμοποιείται από το 1.500 π.Χ για την κατασκευή (με τη μέθοδο του car tonnage – των αλλεπάλληλων δηλαδή στρώσεων υφασμάτων εμποτισμένων με διάφορα υλικά) νεκρικών μασκών και καλυμμάτων στις μούμιες, οι ερευνητές κατέληξαν στην υπόθεση πως πρόκειται για υπολείμματα από κάποια μάσκα που φορούσε ο νεκρός βασιλιάς και στην περίοδο που βρισκόταν εν ζωή (καθώς φέρεται να ήταν και αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων) και την τοποθέτησαν και στη λάρνακά του ως ανάθημα.

Αντίστοιχη μάσκα -όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης – εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Μάντσεστερ (αρ. εκθέματος 123) και προέρχεται από περιοχή της Αιγύπτου όπου ζούσαν οι περισσότεροι κατασκευαστές των πυραμίδων.

Βασικός στόχος των ερευνητών, τα στοιχεία των οποίων -όπως είπαν- ανοίγουν νέο κεφάλαιο για τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Μακεδονία – είναι η αναζήτηση οικονομικών πόρων και η εξασφάλιση κονδυλίων για τη συνέχιση των ερευνών στις Αιγές άλλα και... όπου χρειαστεί στο Μακεδονικό χώρο.

Οι εργασίες – μελέτες των οστών και του αρχαιολογικού υλικού έγιναν από τις ομάδες των ερευνητών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις εγκαταστάσεις του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης όπου και έχουν μεταφερθεί τα ευρήματα.

Από την εκδήλωση απουσίαζαν και τα τρία μέλη της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας (οι καθηγητές Χρυσούλα Παλιαδέλη – επικεφαλής, Στέλλα Δρούγου και Παναγιώτης Φάκλαρης), καθώς και η προϊσταμένη της ΙΖ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ανασκαφή της Βεργίνας) Αγγελική Κοτταρίδη. Το αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστο σ' όλη την τρίωρη διάρκεια των διαλέξεων με κοινό που απαρτίζονταν κυρίως από γιατρούς, φυσικούς και αρχαιολόγους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένο εισιτήριο στις εκδηλώσεις του θεάτρου Απόλλων για ΑμεΑ και απόρους


Ανακούφιση των αναξιοπαθούντων.
Τη δυνατότητα μειωμένης εισόδου στις διάφορες εκδηλώσεις του Θεάτρου Απόλλων θα έχουν μελλοντικά τα άτομα με αναπηρίες και οι άποροι, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εξυπηρέτηση πολιτών που ανήκουν στις δύο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του νησιού.

Την πρόταση εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Θάνος Φώσκολος, αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού να εγκρίνει αρχικά την επιβολή μειωμένου εισιτηρίου μόνο για τις ομάδες των ΑμεΑ και των απόρων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Φώσκολος διευκρίνισε ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι και άπορα κατ' ανάγκη. “Δεδομένου ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ΑμεΑ τα οποία, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν και οικονομικό πρόβλημα” δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, κινήσεις όπως αυτές κρίνονται θετικές.

Γ. Κεράνης: “Γενική εισήγηση χωρίς διευκρινίσεις”

Τους ενδοιασμούς του σχετικά με την πρόταση εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης, κάνοντας λόγο για μία γενική εισήγηση, που παρά τις αγαθές προθέσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, δεν ορίζει ούτε το είδος των εκδηλώσεων στις οποίες θα υπάρχει μείωση, ούτε το ποσοστό αυτής. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η πρόταση αυτή αφορά μόνο στις εκδηλώσεις που αγοράζει ο δήμος ή και σε εξωτερικές παραγωγές που παρουσιάζονται κατά διαστήματα στο νησί. “Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε έναν μάνατζερ, να βάλει μειωμένο εισιτήριο σε μία παράσταση την οποία φέρνει στη Σύρο” υπογράμμισε, ενώ ρώτησε αν τα ποσά θα καθορίζονται από την Επιτροπή Πολιτισμού για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Θ. Φώσκολος: “Η μείωση θα συμπεριληφθεί στον κανονισμό του Θεάτρου”

Από την πλευρά του, ο κ. Φώσκολος κατέστησε γνωστό ότι πέρα από τη μειωμένη είσοδο στις παραστάσεις, θα υπάρχει μείωση και στην είσοδο του θεάτρου. Ειδικότερα, τα άτομα με αναπηρίες και οι άποροι θα καταβάλλουν το ποσό του 1,5 ευρώ έναντι των 2 ευρώ, που πληρώνουν το σύνολο των επισκεπτών. Ως προς την είσοδο στις παραστάσεις, οι αναξιοπαθούντες θα πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο κατόπιν επίδειξης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά απάτης και εκμετάλλευσης. Όπως εξήγησε, “ο κάθε φορέας θα υπογράφει ένα συμφωνητικό για τη συγκεκριμένη μειωμένη είσοδο καθώς θα συμπεριληφθεί και επισήμως στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του θεάτρου ο οποίος είναι σε εξέλιξη”. Στην περίπτωση, που κάποιος εκ των ομίλων προβάλλει αντιρρήσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Επιτροπή Πολιτισμού, η οποία διαχειρίζεται το θέμα.

Θετική χαρακτήρισε την πρόταση και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, κρίνοντας απαραίτητη τη σωστή διάχυση της πληροφορίας στα γραφεία πρόνοιας, σε σχολεία, ναούς και στο νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Με τη σειρά τους, δημοτικοί σύμβουλοι τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μειοψηφία πρότειναν τη διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από την πρόταση.

Αμφιβολίες για την πιστή τήρηση του μέτρου

Ωστόσο, ο κ. Κεράνης επέμεινε ότι για τη νομιμότητα της απόφασης θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιες παραστάσεις θα ισχύει η μείωση. “Αν συμπεριλάβουμε στο καταστατικό του Θεάτρου ότι όποιος παρουσιάζει μία εκδήλωση, είτε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας θα πρέπει να διαθέτει μειωμένα εισιτήρια εις βάρος των δικών του εσόδων, θα υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που καταβάλλει ήδη ένα ποσό από τις εισπράξεις του στο θέατρο”, ανέφερε. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει σε εκδηλώσεις, η οικονομική κατάσταση των οποίων βρίσκεται στα χέρια του δήμου, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου του Πίτερ Τιμπόρις. Καταλήγοντας, εξέφρασε τον φόβο του για πιθανόν αποκλεισμό του θεάτρου από καλές και μεγάλες παραστάσεις της Αθήνας, λόγω των νέων όρων.

Απαντώντας στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που οι όροι της μείωσης συμπεριληφθούν στον κανονισμό του θεάτρου, ο κάθε χρήστης θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτόν. “Ο κανονισμός θα πρέπει να τηρείται από όλους καθολικά”, τόνισε.

Διαπραγμάτευση της Επιτροπής Πολιτισμού με τους φορείς

Τέλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Κεράνη, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή του μέτρου σε περιπτώσεις που το θέατρο παραχωρηθεί σε εξωτερικούς φορείς. “Νομίζω πως θα ήταν πιο εύστοχο και εύκολο, εάν γινόταν ανοιχτή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Επιτροπή Πολιτισμού και τον κάθε φορέα, ούτε ώστε να ορίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων για την εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων”, τόνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευχάριστος... χώρος αναμονής


Με όμορφα παιχνίδια και διάφορα στημένα playmobil είναι στολισμένος ο χώρος στο υπόγειο του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) ο οποίος λειτουργεί ως εσωτερικός παιδότοπος.

Εδώ και πολλά χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει διαφόρων ειδών παιχνίδια, προκειμένου να απασχολούνται τα παιδιά κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής τους, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Τα playmobil αλλά και τα παιχνίδια που υπάρχουν στο χώρο αποτελούν προσφορά γνωστού καταστήματος παιχνιδιών, ενός πρώην παιδότοπου καθώς και του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ. Προκειμένου, να καταστεί πιο ευχάριστη η αναμονή των παιδιών που επισκέπτονται τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τέτοιου είδους χώροι είναι συχνό φαινόμενο, αντίστοιχα σε πολλά κέντρα ανά την επικράτεια. Όσον αφορά την ενασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια αναμονής τους στον συγκεκριμένο χώρο, μέχρι την ώρα που θα κάνουν τις θεραπείες τους, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να τα προσέχουν. Άκρως θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι μπορούν τα παιδιά να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους, καθώς λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία τους και στο να μην διακατέχονται από άγχος.










Διαβάστε περισσότερα...

Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων για τυφλούς σε λεωφορεία - καταστήματα


Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της πολιτείας.

Οι σκύλοι – βοηθοί ατόμων με αναπηρίες μπορούν να μπαίνουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνας Παπανικολάου (φωτό).

Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Σκύλος βοήθειας ορίζεται ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοηθός ατόμων με αναπηρίες.

Είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται κάθε φορά (με έγγραφο ή κάρτα,) τόσο ότι ο σκύλος βοήθειας είναι υπό εκπαίδευση ή εκπαιδευμένος, όσο και ότι ο χρήστης τυφλός ή ΑΜΕΑ διαθέτει την σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

Οι σκύλοι έχουν πρόσβαση, δικαίωμα παραμονής, εισόδου τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε χώρους συνάθροισης κοινού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες πρόσβασης ισχύουν και για τους σκύλους που βρίσκονται υπό εκπαίδευση, όπως αυτό αποδεικνύεται από αντίστοιχα έγγραφα.
Λεωφορεία

Εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, οι σκύλοι μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοήθειας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο - συνοδό, πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο αποφυγής όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσης του και το δικαίωμα χρήσης (βιβλιάριο υγείας).

Αντίστοιχα πιστοποιητικά, παραστατικά και λοιπά έγγραφα πρέπει να φέρουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, οι οποίοι κάνουν χρήση σκύλων βοηθείας, θεραπείας, οδηγών τυφλών.
Καθαριότητα

Oι ιδιοκτήτες οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση της καθαριότητας του περιβάλλοντος.

Οι σκύλοι εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις για πρόσβαση και παραμονή σε χώρους δημoσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα.

Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της πολιτείας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το κράτος ελπίζει να πεθάνουμε γρήγορα»


Καρκινοπαθής κλήθηκε δεκαέξι μήνες μετά τη διάγνωση, να περάσει από επιτροπή για να πάρει ένα βοήθημα το οποίο αργεί...

Σε απόγνωση βρίσκονται καρκινοπαθείς που είναι αντιμέτωποι με το ανάλγητο κράτος και το σκληρό πρόσωπο της πολιτείας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί μία 49χρονη στα Χανιά η οποία ταλαιπωρείται από την ατέλειωτη γραφειοκρατία για να λάβει το επίδομα που δικαιούται. Η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι, διαπιστώνει από πρώτο χέρι τη διάλυση του κράτους πρόνοιας.

Στο πλευρό της, ωστόσο, στέκονται οι γιατροί του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων οι οποίοι δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να είναι κοντά της. Η 49χρονη Ιωάννα Ρ. έστειλε επιστολή σε τοπική εφημερίδα («Χανιώτικα Νέα») στην οποία εξηγεί ότι πριν από 22 μήνες διαγνώστηκε με αδενοκαρκίνωμα 4ου σταδίου στον αριστερό πνεύμονα, χαρακτηρίζει «αγγέλους, δυνατές ψυχές» τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων και συνεχίζει μεταξύ άλλων:

Στην αναμονή

«Το κράτος δίνει κάποιο βοήθημα μέσω της Πρόνοιας σε εμάς που δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε και δεν έχουμε συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουμε σύνταξη και να επιβιώσουμε. Έκανα τα χαρτιά μου γι' αυτό το επίδομα τον Μάιο του 2013. Με κάλεσαν να περάσω από επιτροπή 6 μήνες μετά!!! Τον Νοέμβριο του 2013. Φαντάζομαι ελπίζοντας να έχω αποδημήσει εις Κύριον και να μην πάρω ποτέ αυτά τα χρήματα. Δεν έκανα το χατίρι στο κράτος και εμφανίστηκα για να περάσω επιτροπή, εγώ και άλλοι πολλοί. Εκεί μας ανακοίνωσαν ότι έχει κηρυχτεί πανελλαδική απεργία και ότι οι επιτροπές πάνε πίσω. Μπήκαμε πάλι έτσι στην αναμονή, μας ξανακάλεσαν στις 14 Φλεβάρη του 2014 και για δεύτερη φορά συνέβη το ίδιο πράγμα, απεργία και πάλι σε αναμονή.

Θυμηθείτε ότι εγώ θα έπρεπε ήδη να έχω πεθάνει. Από τον Φλεβάρη μάς κάλεσαν τον Ιούνιο ξανά 16 μήνες μετά τη διάγνωση με μια ψυχολογία όλο αυτό τον καιρό του ύψους και του βάθους. Εως πολύ βάθος, τρόμος και απόγνωση. Παρακαλάω τον Θεό ποτέ να μη βρίσκεται άνθρωπος σε θέση σαν αυτή που ζούμε όλοι εμείς...

Ήρθε η ώρα να εμφανιστώ επιτέλους μπροστά στην Επιτροπή. Τρίτη και φαρμακερή. Πόρισμα 81% αναπηρία. Τι είναι αυτό; Τρελάθηκα, 81% είμαι τελειωμένη. Πόνεσα ξανά, χάθηκα, έκλαψα. Πραγματικά με πλήγωσε περισσότερο και από την ίδια τη διάγνωση. Μας ζήτησαν να φτιάξουμε κάποια χαρτιά ακόμα και ενώ πίστευα ότι θα πληρωθώ αναδρομικά από την πρώτη μέρα που έκανα τα χαρτιά μου. Εξεπλάγην όταν μου είπαν ότι αυτά ΚΟΠΗΚΑΝ και ότι δικαιούμαι να πληρωθώ από τη στιγμή που πέρασα από επιτροπή, λες και εγώ πριν με εξετάσει η Επιτροπή ήμουν υγιέστατη. Ύστερα από πολύ κόπο και τρέξιμο μου είπαν στις 30 του Σεπτέμβρη "πέρασε απ' την τράπεζα θα πληρωθείς". Να γελάσω, να κλάψω, κουράστηκα».

Δεν το ήθελα

«Πιστεύω για το κράτος εμείς οι καρκινοπαθείς είμαστε τεράστια ζημιά. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον άλλο λόγο καθυστερούσε τόσο πολύ. Έχω την εντύπωση ότι ελπίζει το κράτος να πεθάνουμε γρήγορα για να μην πληρώνει αυτά που πρέπει. Πιστέψτε με, δεν το επέλεξα. Κανείς μας δεν το επέλεξε. Είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη μας για ένα βοήθημα γιατί πρέπει να ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, άρα και πιο ακριβό.

Πήγα, λοιπόν, να πληρωθώ τα αναδρομικά του Αυγούστου και τη σύνταξη του Σεπτέμβρη και μαντέψτε τι συνέβη. Δεν πρόλαβαν να βάλουν, λέει, τα χρήματα και θα τα βάλουν στις 15 Νοέμβρη. Στις 15 Νοεμβρίου θα μου πουν ότι θα τα φέρει ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα. Εγώ και άλλοι πολλοί δυστυχώς θα ζούμε;

Θα ζούμε γιατί έχουμε πίστη, δύναμη και θέληση για ζωή, κύριοι και κυρίες. Αλήθεια, εσείς πώς κοιμάστε τα βράδια ξέροντας ότι ευθύνεστε για τη στέρηση της αξιοπρέπειας των καρκινοπαθών; Έχετε καθαρή συνείδηση; Νομίζετε ότι είμαστε ζητιάνοι; Θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε να παλέψουμε. Και δεν μας αξίζει να μας αντιμετωπίζετε ως χαμένη υπόθεση. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα πράγμα πάρα πολύ σημαντικό.

Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Φτωχοί, πλούσιοι, μεγάλοι, μικροί, πολίτες, πολιτικοί, είμαστε όλοι ίσοι απέναντί του. Προσεύχομαι και εύχομαι να είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που παλεύει μ' αυτό το θηρίο».

** Χωρίς ενδοκρινολόγους το νοσοκομείο

Στο μεταξύ, δύο ενδοκρινολόγοι για πέντε χιλιάδες ασθενείς. Αυτή είναι η κατάσταση στον Ενδοκρινολογικό Τομέα του Νοσοκομείου Χανίων. Αυτή τη στιγμή στα εξωτερικά ιατρεία δεν εξετάζονται νέοι, γιατί οι γιατροί δεν προλαβαίνουν τους υπάρχοντες πάσχοντες. Εκτός κι αν υπάρχει ειδικό παραπεμπτικό από γιατρό. Οι γιατροί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Το υπουργείο Υγείας, όμως, αντί να κοιτάζει τις ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας, περισσότερο νοιάζεται -καταπώς φαίνεται- για περικοπές στα οικονομικά της Υγείας...

Η αθλητική ομάδα του συλλόγου «Ορίζοντας» με τη συνεργασία του δήμου και φορέων των Χανίων διοργάνωσε αγώνα δρόμου για την ενίσχυση του συλλόγου εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας», που δραστηριοποιείται στα Χανιά με στόχο τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Ο αγώνας δρόμου ονομάζεται «Το Υπερκοπέλι», ενώ πρώτη φορά έγινε και αγώνας για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με τίτλο «Υπερκοπελάκι». Στους αγώνες δεν υπήρξε κατάταξη, ούτε και χρονομέτρηση και η διαδρομή ήταν η παραλία των Αγίων Αποστόλων. Οι συμμετέχοντες στο «Υπερκοπέλι» κολύμπησαν απόσταση 500 μέτρων, κάλυψαν με τα ποδήλατά τους διαδρομή 24 χιλιομέτρων και στη συνέχεια έτρεξαν 6,6 χιλιόμετρα γύρω από το παρκάκι των Αγίων Αποστόλων.

Ο «Ορίζοντας» είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ανάγκης για ανθρωπιστική δράση. Ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια στα Χανιά με σκοπό τη στήριξη σε οικονομικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο, κυρίως παιδιών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο και χρήζουν νοσηλείας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Άλιμο γυμναστική για ΑμεΑ


Ο Δήμος Αλίμου ξεκινάει την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού αθλητικού προγράμματος για ΑμεΑ. Το πρόγραμμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής σε Ενόργανη και Γενική γυμναστική απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (νοητική υστέρηση - Σύνδρομο Down). Κατόπιν αξιολογήσεως από εξειδικευμένη προπονήτρια, και εφόσον τα άτομα αυτά είναι κινητικά κατάλληλα, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες πάνω στο συγκεκριμένο άθλημα.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού καιΑθλητισμού Αλίμου 210. 9942500 και 210. 9852251.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θέατρο κατ΄ οίκων» για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.




Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία από το Δήμο Γαλατσίου.
Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει φέτος το "Θέατρο κατ΄οίκων". Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί για πρώτη φορά την εθελοντική δράση "Θέατρο κατ΄οίκων".

Όπως αναφέρει ο Δήμος: "Η ουσία αυτής της δράσης του «Θεάτρου κατ’ Οίκων», είναι η θέληση να φτάσει η θεατρική τέχνη κοντά στους συμπολίτες μας, που λόγω ειδικών συνθηκών δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο. Με όχημα τη λογοτεχνία, τόσο τα αμιγώς θεατρικά κείμενα, όσο και το διήγημα και την ποίηση, μια ομάδα ηθοποιών πηγαίνει στους χώρους όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την τέχνη.

Εφόδια των καλλιτεχνών είναι τα σώματά τους, οι φωνές τους, τα κείμενα και μια μεγάλη επιθυμία για επικοινωνία, μέσω των κειμένων, με όσο περισσότερους ανθρώπους έχουν ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης. Η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία αποτελεί ανακούφιση και αποσυμπίεση για ανθρώπους που η μοναξιά τους αποκλείει και τους οδηγεί στην κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσους.

Οι ειδικές συνθήκες που αποκλείουν την προσέλευση στο θέατρο μπορεί να είναι αναπηρία, μεγάλη ηλικία, κατάκλιση, που υποχρεώνουν τον άνθρωπο να μένει έγκλειστος στο σπίτι του. Όσοι κάτοικοι του Δήμου μας ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν δωρεάν μια θεατρική παράσταση από το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με την Κοινωνική Υπηρεσία στα τηλ. 210.2222011 & 210.2143376, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε στη συνέχεια να προγραμματίζονται οι παραστάσεις στο δικό τους χώρο".


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με κάθε τόνο από καπάκια προσφέρουν αναπηρικό καροτσάκι


Κάθε τόνος από πλαστικά καπάκια που συγκεντρώνεται και ένα αναπηρικό καροτσάκι, κάθε κίνηση ανθρωπιάς και μια ελπίδα για ένα παιδί με αναπηρία.

Πλαστικά καπάκια, συγκεντρώνει ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης “Το Μέλλον”, για να προσφέρει σε παιδάκια που χρειάζονται αναπηρικό καροτσάκι.

Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην πολύ σημαντική δράση του Συλλόγου δεν έχουν παρά να προσφέρουν καπάκια, ενώ πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης.

Ο Σύλλογος έχει μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις και φροντίζει με εθελοντές να διαμορφώσει το χώρο που θα παρέχει υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...