Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Περιοδοντίτιδα : Η πάθηση των ούλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των ούλων και του οστού, κατά την οποία τα ούλα είναι διογκωμένα και ματώνουν, μπορεί να υποχωρούν τα ούλα και να φαίνεται η ρίζα του δοντιού. Συνήθως ούτε η περιοδοντίτιδα δεν έχει άλλα κλινικά συμπτώματα ή πόνο, ο πόνος εμφανίζεται μόνο στο τελικό στάδιο της νόσου, όταν πια τα δόντια κουνιούνται πάρα πολύ και είναι έτοιμα να πέσουν.

Ενδείξεις

• Κόκκινα, διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα

• Δύσοσμη αναπνοή

• Ούλα που υποχωρούν

• Πέτρα στα δόντια

Θεραπείες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, ανάλογα με την σοβαρότητα της. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτρέψει μεγαλύτερη ζημιά και μπορεί να πραγματοποιηθεί από οδοντίατρο με εξειδίκευση στην περιοδοντολογία. Η θεραπεία είναι πιο επιτυχής όταν έχετε υιοθετήσει μια καθημερινή ρουτίνα καλής στοματικής υγιεινής.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν η περιοδοντίτιδα δεν έχει προχωρήσει, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως οι εξής:

Κλιμάκωση. Με την κλιμάκωση αφαιρείται η πέτρα και τα βακτηρίδια από τις επιφάνειες των δοντιών και κάτω από τα ούλα. Μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ειδικής υπερηχητικής συσκευής.

Αντιβιοτικά. Η χρήση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας παραμένει ένα θέμα ανοικτό προς συζήτηση. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση τοπικών αντιβιοτικών για να βοηθήσει στον έλεγχο πιθανής βακτηριακής λοίμωξης. Επίσης η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πλύσεις στόματος με αντιβιοτικά ή χρήση κλωστών και τζελ που περιέχουν αντιβιοτικά στο χώρο ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.

Χειρουργικές θεραπείες

Αν πάσχετε από προχωρημένη περιοδοντίτιδα, τα ούλα σας μπορεί να μην ανταποκρίνονται σε μη χειρουργικές θεραπείες. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτεί οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση.

Επειδή η περιοδοντίτιδα συχνά προκαλεί απώλεια οστικής μάζας απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση, μια διαδικασία η οποία διαρκεί συνήθως από μία έως τρεις ώρες και γίνεται με τοπική αναισθησία. Στην περιοδοντική νόσο, τα ούλα υποχωρούν, και τα δόντια φαίνονται μεγαλύτερα από το κανονικό. Μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν καταστραφεί. Αυτό γίνεται συνήθως με την αφαίρεση μια μικρής ποσότητα ιστού από τον ουρανίσκο, αποκαθιστώντας την πληγείσα περιοχή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει περαιτέρω την υποχώρηση και να βελτιώσει την κατάσταση της πάθησης.

Για τη σωστή οδοντική υγιεινή και την ασφάλεια των δοντιών σας συνιστάται η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για ελέγχους και καθαρισμό. Αν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο ο οδοντίατρος θα αποτρέψει με την κατάλληλη θεραπεία την εξέλιξη της νόσου. Αποφύγετε να αφήσετε τη νόσο να εμφανιστεί και να εξελιχθεί εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.