Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί χασμουριόμαστε;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε σε μια εκδήλωση ή σ’ ένα χώρο με αρκετό κόσμο κάντε ένα πείραμα: μόλις χασμουρηθείτε, καλύψτε το στόμα σας από ευγένεια και στη συνέχεια παρακολουθήστε πόσοι άνθρωποι θα χασμουρηθούν.

Το χασμουρητό είναι μια ακούσια ενέργεια που μας κάνει να ανοίξουμε διάπλατα το στόμα μας και να αναπνεύσουμε βαθιά.

Ξέρουμε ότι είναι ακούσια ενέργεια , γιατί το κάνουμε, ακόμη και πριν τη γέννησή μας: Σύμφωνα με τον Robert Provine, ένα επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, τα έμβρυα χασμουριούνται από την 11η εβδομάδα. Και ενώ το χασμουρητό συνήθως συνδέεται με την χαλάρωση και την υπνηλία, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί έως 30% κατά τη διάρκεια του χασμουρητού.

Ενώ η κόπωση, η υπνηλία ή η πλήξη μας κάνει να χασμουριόμαστε, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι υπάρχει περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι χασμουριούνται. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους χασμουριόμαστε:

• Η φυσιολογική θεωρία: Με το χασμουρητό λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε την περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα.

• Η θεωρία της πλήξης: Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να χασμουριούνται όταν βαριούνται ή είναι κουρασμένοι. Αυτή η θεωρία όμως δεν εξηγεί γιατί οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων χασμουριούνται λίγο πριν τον αγώνα.

• Η θεωρία του ‘δροσερού’ εγκεφάλου: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όπως και οι υπολογιστές... Δουλεύει καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η θερμοκρασία ανεβαίνει, το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.