Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Θερινό σχολείο για φοιτητές ιατρικής στη Μάνη



Από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου οι συμμετέχοντες.

O Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοιατρικός Σύλλογος πραγματοποιεί στο Οίτυλο της Μάνης ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών με μαθήματα από καθηγητές παγκοσμίου κύρους.

Ο Βιοϊατρικός Σύλλογος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει στις τάξεις του περισσότερους από 2.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες από 26 χώρες στις 5 ηπείρους του πλανήτη.

Στο θερινό σχολείο συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών που επελέγησαν από 23 χώρες.

Οι φοιτητές -Έλληνες και ξένοι- προέρχονται από μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το πανεπιστήμιο Βιλανόβα των ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο Ιμπέριαλ της Μεγάλης Βρετανίας, το πολυτεχνείο της Λοζάνης αλλά και τις Ιατρικές και Βιολογικές σχολές των πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Σκοπός της λειτουργίας του θερινού σχολείου είναι η δημιουργία μια γέφυρας αριστείας ανάμεσα σε Έλληνες φοιτητές που ζουν στο εξωτερικό και σε φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων.

Νέοι επιστήμονες, οι οποίοι είναι στα πρώτα στάδια της καριέρας τους έχουν την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους και στα επόμενα στάδια της καριέρας τους, ενδεχομένως, να συνεργαστούν. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να διδαχθούν και να γνωρίσουν κορυφαίους καθηγητές, οι οποίοι σίγουρα θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω επαγγελματική τους πορεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθαίνει να περπατά και να μιλά μαζί με την κόρη του



Ο νεαρός πατέρας υπέστη εγκεφαλικό λίγο μετά το γάμο του.

Ο Mark Ellis «παγιδεύτηκε» στο ίδιο του το σώμα ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη σε ηλικία 22 ετών. Τώρα μαθαίνει να περπατά και να μιλά μαζί με την… κόρη του!

Το μυαλό του λειτουργούσε αλλά το σώμα του δε μπορούσε να ακολουθήσει τις διαταγές γιατί είχε παραλύσει και επικοινωνούσε με τρίτους μόνο κινώντας τα βλέφαρά του.

Ο νεαρός άνδρας υπέστη εγκεφαλικό τον Αύγουστο του 2010, δύο μήνες μετά από το γάμο του. Έπεσε σε κώμα και οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι ίσως δεν κατάφερνε να επιζήσει.

Η 32χρονη σύζυγός του, Amy, είχε φέρει στον κόσμο την κόρη τους Lily-Rose μόλις δύο μήνες πριν από το περιστατικό που του άλλαξε τη ζωή.

Οκτώ μήνες μετά το εγκεφαλικό ο Mark ωστόσο, εκπλήττοντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, βγήκε από το νοσοκομείο και άρχισε να μαθαίνει ξανά από την αρχή να μιλά, να κινείται και να περπατά… μιμούμενος τη συμπεριφορά της μικρής του κόρης!

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι μαθαίνουν να κάνουν πράγματα μαζί. Χρησιμοποιούν μαζί παιχνίδια, βιβλία και το iPad για να μαθαίνουν πράγματα και να επικοινωνούν. Οι γιατροί δεν πίστευαν ότι θα κατάφερνε να επιζήσει, αλλά το νεαρό της ηλικίας του και η ψυχική του δύναμη τον βοήθησαν να ανταπεξέλθει» είπε η Amy.
















Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ Σωματείο Συν/χων ΙΚΑ Νάουσας Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ




ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ Σωματείο Συν/χων ΙΚΑ Νάουσας
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ


Α. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ενημερώνει ότι:
A. Δικαιούνται έκπτωση 30% στις πρώτες 800kWh
-Άτομα με εισόδημα κάτω από 12.000€ και κατανάλωση τετραμηνίας 200kWh – 1.400kWh, καθώς και
-Τρίτεκνοι με εισόδημα κάτω από 22.500€ και κατανάλωση τετραμηνίας 200kWh – 1.400kWh.
Β. Δικαιούνται έκπτωση 35% στις πρώτες 800kWh
-Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες συνεχούς ανεργίας) με εισόδημα κάτω από 12.000€ και κατανάλωση τετραμηνίας 200kWh – 1.400kWh.
-Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία με εισόδημα κάτω από 22.500€ και κατανάλωση τετραμηνίας 200kWh – 1.600kWh.
Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στάχτη στα μάτια και δεν αποτελεί λύση, καλύπτει μικρή μερίδα του πληθυσμού και είναι αναντίστοιχο με την οικονομική δυνατότητα που έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν το ρεύμα τους.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πωλείται πανάκριβα. Η ΔΕΗ έχει μετατραπεί χρόνια τώρα σε ανώνυμη εταιρεία με στόχο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας σε οργανωμένη, μαζική, λαϊκή ανυπακοή για να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε καμία λαϊκή οικογένεια.
Β. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) για την ανανέωση ΠΑΣΟ (μειωμένες τιμές σε εισιτήρια) μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ του τόπου κατοικίας ή στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (πρώην Νομαρχία στη Βέροια) μέχρι 31 Ιουλίου 2012.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Μας έκαναν υπερήφανους


Η Εθνική Ομάδα Ράγκμπι με αμαξίδιο πρώτη στο Four Nation Cup 2012.


Τα παιδιά, αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ως Εθνική Ομάδα εκπροσωπώντας επίσημα την Ελλάδα και επρώτευσαν στο διεθνές τουρνουά Four Nations Cup 2012 που έγινε από τις 29 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου 2012 στη Fontanafredda της Ιταλίας. Η αποστολή ήταν υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ).

Η εθνική μας Ομάδα Ράγκμπι με αμαξίδιο στην Κορυφή του Four Nations Cup 2012

Με πολλά χαμόγελα, συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και ηθικής ικανοποίησης επέστρεψε η Εθνική Ομάδα Ράγκμπι με αμαξίδιο, η οποία κατάκτησε την πρώτη θέση.

Οι πρωταγωνιστές του τουρνουά συμμετείχαν για πρώτη φορά με τα χρώματα της Ελλάδας στο Four Nations Cup 2012 στη Fontanafredda της Ιταλίας και κατάφεραν να ανεβάσουν την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο κάνοντας όλους τους Έλληνες υπερήφανους!

Ο αθλητής Θοδωρής Σαμωνάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και συγκινημένοι που καταφέραμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα στην κορυφή. Ευχαριστούμε πολύ σε όσους πίστεψαν σε εμάς», ενώ ο συναθλητής Γιώργος Βουργάνας συμπλήρωσε: «Ζήσαμε μοναδικές στιγμές, για εμάς πέρα από την πρωτιά που κατακτήσαμε, σημασία έχει ότι καταφέραμε να αγωνιστούμε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Ευχαριστούμε την Άλλη Όψη και την Ομοσπονδία για την υποστήριξη, καθώς και την HSBC για την ευκαιρία που μας έδωσε να αγωνιστούμε διεθνώς».

Η νεοσύστατη Εθνική Ομάδα Ράγκμπι με αμαξίδιο υπερίσχυσε και στους τέσσερις αγώνες που συμμετείχε, κατακτώντας την κορυφή. Συγκεκριμένα στον πρώτο αγώνα η Ελλάδα νίκησε την Ουκρανία με σκορ 41- 17, στο δεύτερο αγώνα η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με την Αυστρία, την οποία κέρδισε με 11 πόντους με σκορ 34 – 45. Στον τρίτο αγώνα η Ελλάδα νίκησε την Ιταλία με σκορ 39-49 και το τουρνουά έκλεισε με τον τελικό Ελλάδα - Αυστρία 42 -34.

Το Ράγκμπι με αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό άθλημα το 1994. Αποτελεί το μοναδικό ομαδικό άθλημα για ανθρώπους με τετραπληγία και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 απουσίαζε παντελώς από την Ελλάδα. Με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Άλλη Όψη» πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση για Ράγκμπι με αμαξίδιο, η οποία πέρα από την ανάπτυξη και την προώθηση του αθλήματος σκοπό έχει τη βελτίωση της αυτονομίας των ανθρώπων με κινητική αναπηρία μέσω της ομότιμης υποστήριξης και της συστηματικής άθλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά 9 μήνες για πιστοποίηση



Χιλιάδες αιτήσεις αναπήρων βρίσκονται στην αναμονή στα ΚΕΠΑ επειδή δεν επαρκούν οι γιατροί.

Μέχρι και τους εννέα μήνες φτάνει, σε κάποιες περιπτώσεις, η αναμονή για πιστοποίηση αναπηρίας στα ειδικά κέντρα που συστάθηκαν με σκοπό την πάταξη της έκδοσης πλαστών βεβαιώσεων. Συνολικά 53.000 αιτήσεις έχουν βαλτώσει εξαιτίας της υποστελέχωσης των επιτροπών εμπειρογνωμόνων. Ανάμεσά τους εκκρεμούν και περιπτώσεις ανανέωσης επιδομάτων από ανθρώπους που δεν έχουν άλλους πόρους.

Η Νικολέτα Τριζόγλου έχει περάσει στο παρελθόν οκτώ φορές από επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στη Λάρισα. Το 1999 κάθησε σε αναπηρικό αμαξίδιο και το ποσοστό αναπηρίας της είχε εκτιμηθεί το 2005 σε 80% εφ' όρου ζωής. Οταν όμως κατέθεσε αίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο για ανανέωση του επιδόματος κίνησης, της ζήτησαν επανεξέταση. Περίμενε πέντε μήνες για να περάσει από την τριμελή επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η οποία κατέβασε το ποσοστό της στο 67% αποκλείοντάς την από το επίδομα των 300 ευρώ το δίμηνο. Εκκρεμεί επανεξέταση έπειτα από ένστασή της. Αν και συνεχίζει να λαμβάνει όπως δικαιούται τη σύνταξη παραπληγίας, γνωρίζει συμπολίτες της που στηρίζονταν αποκλειστικά στα επιδόματα για να επιβιώσουν και τώρα ψάχνουν για δανεικά.
Παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που εδώ και μήνες δεν λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα διηγείται και ο Δημήτρης Τσαχάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου. «Εδώ και μέρες ασχολούμαστε με διακανονισμούς για διακοπή ρεύματος ή υδροδότησης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που επιβιώνουν μόνο με το επίδομα και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί οι περιπτώσεις τους», λέει.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. «Αχίλλειος πτέρνα» των ΚΕΠΑ είναι η στελέχωση με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 55 κέντρων σε όλη τη χώρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συστάθηκε ο μηχανισμός, το ΙΚΑ είχε στη διάθεσή του 450 γιατρούς για τις επιτροπές γνωμοδοτήσεων - και αυτούς δανεικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύουν στην περιφέρεια για να εξετάσουν τους αιτούντες. Με το παλαιό σύστημα τα ποσοστά αναπηρίας κρίνονταν σε κάθε τόπο από ντόπιους γιατρούς και όπως αποδείχτηκε οι γνωριμίες και η ψηφοθηρία συχνά οδηγούσαν στην έκδοση πλαστών βεβαιώσεων.

Πριν από την ίδρυση των ΚΕΠΑ οι αιτούντες εξετάζονταν επίσης συχνά από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε σχέση με την πάθησή τους. Υπήρξε περίπτωση ατόμου με οφθαλμολογικό πρόβλημα που είχε ελεγχθεί από… σχολίατρο, ορθοπεδικό και παθολόγο. Πλέον οι επιτροπές είναι αμιγείς και απαρτίζονται από ειδικότητες ανάλογα με την κατηγορία της αναπηρίας. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για σύσταση της επιτροπής είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 15 αιτούντες με την ίδια κατηγορία αναπηρίας. Στην πράξη όμως αυτή η γραφειοκρατική απαίτηση δύσκολα τηρείται σε μικρές πόλεις της περιφέρειας. Τότε, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, γίνονται εξαιρέσεις και συνεδριάζουν οι επιτροπές ακόμα και αν το πλαφόν των αιτήσεων δεν έχει συμπληρωθεί.

Αν και οι αιτήσεις... περισσεύουν, συχνά οι γιατροί δεν επαρκούν και έτσι παρατείνεται ο χρόνος αναμονής των πολιτών. Στο Ρέθυμνο λειτουργεί μόνο το τμήμα υποβολής των αιτήσεων (έχει συσσωρεύσει μέχρι τώρα περίπου 70 αιτήσεις), ενώ από το φθινόπωρο εκκρεμούν υποθέσεις στα Χανιά. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα παρατηρούνται στα νευρολογικά περιστατικά, καθώς υπάρχει έλλειψη γιατρών αυτής της ειδικότητας.

Οι γιατροί που μπορούν να απασχοληθούν από τα ΚΕΠΑ φτάνουν τους 898 και άλλοι 563 αναμένεται να προστεθούν τον επόμενο μήνα. Ο Χρήστος Νάστας, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, παρατηρεί ότι αρκετοί γιατροί δηλώνουν αδυναμία να προσέλθουν στις επιτροπές γιατί ενδεχομένως θεωρούν ότι η αποζημίωση που τους δίνεται δεν είναι αρκετή. Η αμοιβή τους είναι 6 ευρώ για κάθε περίπτωση που εξετάζουν, ενώ 9 ευρώ λαμβάνει ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής. «Συνεχίζουμε την εκπαίδευση γιατρών και πιστεύουμε ότι σε δύο με τρεις μήνες θα έχει ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής. Κάθε μήνα θα προγραμματίζονται 12.000 - 13.500 περιστατικά για έλεγχο», λέει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσιος Πατσούρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για την πρόληψη του HIV


Στην έγκριση του του πρώτου φαρμάκου για την πρόληψη του ιού HIV, προχώρησε η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Όπως λένε οι επιστήμονες το φάρμακο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα πρόληψης από τον ιό σε συνδυασμό πάντα με τα μέτρα προφύλαξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Με μερική απασχόληση 1 στους 2



Η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνει το εργατικό δυναμικό της χώρας αποτυπώνεται στον απολογισμό του α’ εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με τον απολογισμό το 10% του εργατικού δυναμικού έχει υποστεί μείωση αποδοχών κατά 23,7% μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας φαίνεται να καταλαμβάνουν μόνιμα ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων.

Το α’ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2011.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α' εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%.

Γενικά η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9%. για το α' εξάμηνο του 2012.

Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική αύξηση του AIDS



Mε εκτόξευση των κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα έκλεισε το 2011, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα "εκτροχίασε" την πορεία του ιού, που σημείωσε αύξηση 57% με 954 νέα περιστατικά, ενώ περιορίστηκαν δραστικά τα προγράμματα διανομής σύριγγας, με συνέπεια να μοιράζονται την ίδια σύριγγα έως και δέκα άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελικές αποφάσεις για τη σταδιακή εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων



O φόρος θα αποπληρωθεί μέχρι και σε 10 δόσεις.

Για τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την σταδιακή εξόφληση των εκκαθαριστικών της Εφορίας με τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος ενημερώθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Η ρύθμιση που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος θα αποπληρωθεί μέχρι και σε 10 δόσεις η πρώτη από τις οποίες στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Μάιο 2013.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε επτά ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη εξετάσθηκε το σύννομο της διαδικασίας και οι ενστάσεις που έχουν διατυπώσει νομικοί σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα μπορεί να κάνει διάκριση στην κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, ωστόσο ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων πρέπει να είναι ενιαίος.

Ήδη, δικηγόροι προειδοποιούν πως η διάκριση στους τρόπους πληρωμής είναι παράνομη και αναφέρουν πως θα διεκδικήσουν μέσω της Δικαιοσύνης να υπαχθούν οι ίδιοι και οι πελάτες τους στην πλέον ευνοϊκή ρύθμιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δραματικές επιπτώσεις μνημονίου



Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να μην συζητούν καμία «παραχώρηση» και ακόμη χειρότερα δεν βλέπουν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα εφαρμογής της –αποτυχημένης και καταστροφικής, κατά την άποψη των περισσότερων αναλυτών του κόσμου- οικονομικής συνταγής των Μνημονίων. Κι όμως τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή.

Η εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ δημοσιεύει περιληπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων του μνημνονίου με βάση την ανάλυση του Σάββα Ρομπόλη, όπως την παρουσίασε στη γερμανική εφημερίδα “Zeit”:

Το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά από το 2008 κατά 22%, ποσοστό 10% μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα οι μισθοί μειώθηκαν μέχρει και κατά 30%. Αν συνυπολογισθεί και η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, το μέσο οικογενειακό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε σχέση με το 2008 κατά 50%. Η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί στο επίπεδο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ΄70.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα «το 2008 ανέρχονταν στα 1200 ευρώ, τώρα βρίσκεται στα 700».

Για την υποτιθέμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης. «Ενώ η παραγωγικότητα στην περίοδο ακμής από το 2005 μέχρι το 2008 αυξήθηκε κατά 6%, στην περίοδ0ο της κρίσης από το 2008 μέχρι το 2011 μειώθηκε κατά 5,6%. Και παρόλο που το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 8%, η ανταγωνιστικότητα δεν αυξήθηκε. Αυτό που ισχύει είναι το αντίθετο. Ο όγκος της παραγωγής στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%.

Ταυτόχρονα αυξάνεται αλματωδώς η ανεργία χωρίς ορατό όριο και 60.000 επιχειρήσει κλείνουν ετησίως, τα επιχειρηματικά κέρδη, εν μέσω εσωτερικής υποτίμησης αυξάνονται, και ενίοτε εντυπωσιακά. Γιατί;

«Ενώ στην περίοδο της ανάπτυξης 2005- 2008 τα επιχειρηματικά κέρδη παρέμεναν στάσιμα ή στην καλύτερη περίπτωση σημείωναν ελαφρά αύξηση, έκτοτε αυξάνονται διαρκώς. Οι επιχειρήσεις που απομένουν συγκεντρώνουν υψηλότερα κέρδη. Αντί να μειώσουν τις τιμές τους λόγω των χαμηλών μισθών οι επιχειρήσει μετέτρεψαν το χαμηλό εργασιακό κόστος σε αύξηση των κερδών τους. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για το ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν μειώνονται.
Επιπλέον, η μερική απασχόληση, παράνομη και ανασφάλιστη εργασία αφορά στο μεταξύ το 50% όλων των εργαζομένων. Πρόκειται για περίπου 900.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. ιδιωτικούς υπαλλήλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών



Μόνο 1.065 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών θα γίνουν φέτος σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως πληροφόρησε χθες ο υπουργός Παιδείας τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με τους οποίους συναντήθηκε. Ο επιμερισμός των προσλήψεων ανάμεσα στις δύο βαθμίδες δεν έχει γίνει ακόμα.

Αντίθετα, οι προσλήψεις αναπληρωτών που υπολογίζονται σε περίπου 14-15.000, είναι λιγότερες φέτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανέβηκε σε κυλιόμενες σκάλες με αναπηρικό αμαξίδιο



Και όλα πήγαν στραβά.

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος σε σταθμό του μετρό της Βοστόνης κατέγραψαν μια γυναίκα με αναπηρικό αμαξίδιο να πλησιάζει τις κυλιόμενες σκάλες… και να προσπαθεί να τις ανέβει!

Όπως ήταν φυσικό, μη έχοντας βοήθεια από κάποιον να συγκρατήσει το αμαξίδιο, η γυναίκα έχασε την ισορροπία της και… έγειρε προς τα πίσω ενώ οι σκάλες συνέχιζαν να είναι σε λειτουργία.

Ένας άντρας προσπάθησε να τη βοηθήσει μέχρι που οι υπάλληλοι του σταθμού σταμάτησαν τις σκάλες και η γυναίκα, η οποία δεν ήταν ανάπηρη, κατάφερε να σηκωθεί και να κατέβει τις σκάλες…




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις



Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι άποροι, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι πολίτες στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου- Κορδελιού…

Τη δράση πραγματοποιούν οι Γιατροί του κόσμου με την υποστήριξη των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:

Την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 09:30 και την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 17:30 θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Πέμπτη Συνοικία, μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 09:30 θα είναι εγκατεστημένοι στο Συνοικισμό των Ρομά, που βρίσκεται άνωθεν της περιφερειακής οδό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eπιδόματα με «large» διαδικασίες


Για τις βεβαιώσεις τυφλότητας στην Χίο μίλησε στο η οφθαλμίατρος του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου Λεμονιά Βαρκάρη που θεωρείται υπεύθυνη για τις βεβαιώσεις τυφλότητας που δόθηκαν στο νησί από το 1988 έως σήμερα, κυρίως σε άτομα των οποίων η κατάσταση δεν δικαιολογούσε τη χορήγησή τους.

Η ίδια αποκάλυψε ότι έδινε επιδόματα με «large» διαδικασίες, ακόμα και σε περιπτώσεις που κρίνονταν οριακές προκειμένου ορισμένοι εκ των δικαιούχων που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση να παίρνουν τα χρήματα ως συμπλήρωμα στο εκάστοτε εισόδημά τους.

Η κυρία Βαρκάρη υπογράμμισε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αιρετοί, βουλευτές και υποψήφιοι την κάλεσαν στο τηλέφωνο ή χτύπησαν την πόρτα της προκειμένου να εγκρίνει επιδόματα τυφλότητας σε εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Ωστόσο όπως εξήγησε ουδέποτε το κομματικό κριτήριο έπαιξε ρόλο αφού όπως τόνισε «αν δει κανείς τα ονόματα όσων έχουν πάρει αυτά τα επιδόματα θα διαπιστώσει ότι ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και ως επί των πλείστων στο ΠΑΣΟΚ».

Τέλος με διάθεση αυτοκριτικής η κυρία Βαρκάρη ανέφερε ότι η ευθύνη για τα όσα υπέγραψε ήταν αποκλειστικά δική της, ενώ ως μοναδικό κριτήριο χορήγησης των επιδομάτων ήταν ο άνθρωπος και όχι το πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί της χάρισαν νέο πρόσωπο


Σπάνια μορφή καρκίνου είχε παραμορφώσει το κεφάλι της.

Η 40χρονη Li Hongfang μπορεί να χαμογελάσει ξανά, «απελευθερωμένη» από τους 70 μεγάλους όγκους που παραμόρφωναν το πρόσωπό της.

Οι γιατροί του νοσοκομείου στην πρωτεύουσα Xi'an της επαρχίας Shaanxi της Κίνας ανέλαβαν να χειρουργήσουν τη φτωχή μητέρα εντελώς δωρεάν.

Η Li έπασχε για περισσότερο από μία δεκαετία από μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου των οστών (χόρδωμα), που προκαλούσε έντονη ανάπτυξη του ιστού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όγκοι που παραμόρφωναν το πρόσωπό της, αλλά δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει την επέμβαση. Το ποσό για μια τέτοια επέμβαση ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

«Νιώθω το κεφάλι μου πιο ελαφρύ και μάλλον δείχνω και καλύτερη. Θα με κοιτάξω στον καθρέφτη όταν φύγει και το πρήξιμο από την επέμβαση. Θα είναι το καλύτερο δώρο για μένα» είπε η ίδια.












Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλε σελήνη" τον Αύγουστο



Το φαινόμενο της «μπλε πανσελήνου» θα απολαύσουμε φέτος, την τελευταία βραδιά του Αυγούστου. Το φαινόμενο είναι σπάνιο και παρουσιάζεται όταν στον ίδιο μήνα έχουμε 2 πανσέληνους.

Όταν μάλιστα αυτό γίνεται τον Αύγουστο, είναι ακόμα πιο σπάνιο. Η δεύτερη πανσέληνος, που φέτος θα δούμε στις 31 Αυγούστου, ονομάστηκε «μπλε», ακριβώς λόγω της σπανιότητας του φαινομένου.

Κάποια εποχή όμως, η πανσέληνος ήταν πραγματικά μπλε. Το 1883, όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία, που ισοδυναμούσε με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων, εκτινάχθηκαν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας χώμα και στάχτη.

Την εποχή εκείνη, το φεγγάρι πήρε μία μπλε απόχρωση. Το φαινόμενο ήταν τόσο σπάνιο, ώστε η έκφραση «το μπλε φεγγάρι» έγινε συνώνυμο της έννοιας του «σχεδόν ποτέ», όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής του Πλανηταρίου Ιδρύματος, Διονύσης Σιμόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πλήρωσε» με το μάτι του την απόπειρα διάρρηξης



Το θύμα δεν του χαρίστηκε.

Ο 24χρονος Joey Hoban σίγουρα μετάνιωσε για την απόφασή του να διαρρήξει το σπίτι του 29χρονου Paul Kerr στην περιοχή Blackpool της Μεγάλης Βρετανίας… καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε με… ένα μάτι!

Ο νεαρός διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι οπλισμένος με μια σιδερογροθιά, όμως ο ιδιοκτήτης δεν πτοήθηκε και αποφάσισε να αμυνθεί και να προστατέψει την περιουσία του, αρπάζοντας ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του 24χρονου επιδρομέα χτυπώντας τον αρκετές φορές στο σώμα ενώ μια μαχαιριά τον βρήκε ανάμεσα στα μάτια.

Η λεπίδα έκοψε το οπτικό του νεύρο, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι. Ενώ καταδικάστηκε και σε 23 μήνες φυλάκιση για την απόπειρα διάρρηξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ψωμί του τοστ είχε... τη δική του γέμιση



Συσκευασία με «δώρο-έκπληξη»!

Ο William Evans, μαθητής του δημοτικού από το Hawkchurch στο Devon της Μεγάλης Βρετανίας, σηκώθηκε το πρωί και πήρε τη συσκευασία με το ψωμί του τοστ που είχαν αγοράσει από το σούπερ-μάρκετ, για να φτιάξει πρωινό…

Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κάτι στον πάτο της συσκευασίας. Αρχικά πίστεψε ότι ήταν ένα φύλλο και αποφάσισε να βγάλει το περιτύλιγμα για να δει από κοντά τι είναι… και αντίκρισε… μια σαύρα!

Ο 10χρονος δεν έφαγε πρωινό εκείνη τη μέρα, ενώ οι γονείς του ζήτησαν εξηγήσεις από την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομη η εκ περιτροπής εργασία



«Πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους».

Παράνομη είναι η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών, εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν τους έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων και δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Αυτό αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 4424/2012 απόφασή του (ασφαλιστικά μέτρα) και δικαίωσε εργαζομένους οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία.

Την ίδια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταδεικνύουν ότι όλο και αυξάνουν οι αριθμοί της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης σε βάρος του θεσμοθετημένου 8ώρου απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), βάσει των οποίων οι μισές νέες προσλήψεις γίνονται για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ αύξηση καταγράφουν και οι μονομερείς μετατροπές των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Κατ' αρχάς, η δικαστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 11/2012) διευκρινίζει ότι «αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνον εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 260/2006 και του Ν. 1767/1988».

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «για την επιβολή από τον εργοδότη της εκ περιτροπής εργασίας στην επιχείρηση απαιτείται αφενός να συντρέχει η ουσιαστική προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητάς του και αφετέρου να γίνει ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση δε που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και η διαβούλευση να γίνει με το σύνολο των εργαζομένων».

Επειδή, όμως, δίνεται στον εργοδότη «κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να επέμβει στο περιεχόμενο των συμφωνιών των συμβάσεων που έχει με το προσωπικό του και να τις αλλάξει με τρόπο επαχθή για τους εργαζομένους, οι προϋποθέσεις για την άσκησή του (σ.σ.: της εκ περιτροπής εργασίας) είναι αυστηρές και για να εφαρμοστεί πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας να είναι πολύ σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά, όχι όταν απλώς μια επιχείρηση έχει ταμειακές δυσχέρειες ή όταν υπάρχει άσχημη συγκυρία στην αγορά» προσθέτει το δικαστήριο.

Αναμφίβολα, συνεχίζει η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ελένη Βαμβακά, «δεν απαιτείται να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης για να μπορεί ο εργοδότης να προσφύγει μονομερώς στην εξ περιτροπής εργασία». Όμως, «δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησής του». Εφόσον «η εκ περιτροπής εργασία επιβάλλεται ως ηπιότερη εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις, θα πρέπει ο περιορισμός των δραστηριοτήτων να έχει μια τέτοια έκταση, που να απειλεί άμεσα τις θέσεις εργασίας».

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου: «Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις της ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους, που πρέπει να τηρηθούν για να επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση με το προσωπικό του για τους λόγους που υπαγορεύουν αυτή την επιχειρηματική απόφαση, να δώσει τα οικονομικά στοιχεία και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων».

Αν δεν γίνει ενημέρωση, τονίζει η πρόεδρος, «με διαβίβαση στοιχείων, ώστε να λάβουν γνώση οι εργαζόμενοι της πρόσφατης και της πιθανής εξέλιξης των δραστηριοτήτων και της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, καθώς και της κατάστασης, της διάρθρωσης και της πιθανής εξέλιξης της απασχόλησης σε αυτή (επιχείρηση) και δεν δοθεί από τον εργοδότη ένα χρονικό διάστημα διαβούλευσης, τότε η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας θα είναι παράνομη».

Το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση επιχειρηματία ο οποίος διατηρεί πέντε καταστήματα βρεφικών ειδών στο νομό Αττικής και 14 στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ απασχολεί 61 άτομα προσωπικό.

Ο επιχειρηματίας κάλεσε τους εργαζομένους να υπογράψουν συμπληρωματικές συμβάσεις, που μεταξύ των άλλων προέβλεπαν αποδοχή αλλαγής του τόκου παροχής υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις αυτές.

Κατόπιν αυτών, ανακοινώθηκε στους εργαζομένους η σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις, θα καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία. Στη συνέχεια, αφού ανακοινώθηκαν περιορισμένα οικονομικά στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας κάλεσε η εργοδοτική πλευρά ορισμένους υπαλλήλους να υπογράψουν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίοι και αρνήθηκαν.

Κατόπιν αυτών, ο εργοδότης ανακοίνωσε στην Επιθεώρηση Εργασίας την απόφασή του για την εκ περιτροπής εργασία ορισμένων υπαλλήλων του.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα



Έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη διακοπών.

Τεράστιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα, που μέχρι στιγμής βρίσκεται στα «σπάργανα», καθώς δεν υπάρχουν ελληνικά τουριστικά πρακτορεία που να τον προωθούν και οι όποιες προσπάθειες γίνονται μέσω πρακτορείων του εξωτερικού.

Ο ποδηλατικός τουρισμός σπάει την εποχικότητα, είναι φθηνότερος από άλλα είδη τουρισμού, ενώ επιτρέπει μία καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο, τα αξιοθέατα και τη φύση.

Παρόλα αυτά, και ενώ υπάρχουν αρκετές άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα στην Ελλάδα με το ποδήλατο, οι περισσότεροι οργανωμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ποδηλάτου έχουν έδρα στο εξωτερικό και διοργανώνουν ποδηλατικούς περιπάτους, με έμφαση στα ελληνικά νησιά, υπό την μορφή τουριστικών «πακέτων».

«Το ποδήλατο προσφέρει μοναδικές στιγμές και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη διακοπών ή και μετακίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχουν σύλλογοι και ομοσπονδίες ποδηλασίας στην Ελλάδα, η εμπορική και οργανωμένη διάσταση του ποδηλατικού τουρισμού αναπτύσσεται κυρίως από το εξωτερικό», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συντονίστρια του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου», Λυδία Χατζηαλεξίου. Οι «ΦτΠ» είναι η παλαιότερη ποδηλατική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1986 και προσπαθεί από τότε να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο καθημερινής μετακίνησης, ψυχαγωγίας και τουρισμού.

«Ο ποδηλατικός τουρισμός στις άλλες χώρες προωθείται και αναπτύσσεται από όλους τους φορείς, φέρει τεράστια κέρδη σε αυτές τις χώρες και οι ποδηλατοτουρίστες αυξάνουν συνεχώς. Αν η Ελλάδα δεν "συμμορφωθεί" με αυτές τις εξελίξεις, δεν θα χάσει μόνο μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και θα συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον και την πολιτιστική της κληρονομιά, ακολουθώντας το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί τόσα χρόνια», δηλώνει στο ΑΜΠΕ.

Με στόχο την ανάδειξη του ποδηλατοτουρισμού, οι «ΦτΠ», καθώς και ορισμένοι άλλοι σύλλογοι διοργανώνουν μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, προσφέρουν σεμινάρια σχετικά με το ποδήλατο και τη διαβίωση στη φύση, συμμετέχουν και συν-διοργανώνουν εκδηλώσεις με άλλους φορείς και οργανώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη συγκριτικά με παλαιότερα, ολοένα και περισσότεροι ποδηλάτες στην Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους με όχημα το ποδήλατό τους. Σύμφωνα με την κ. Χατζηαλεξίου, ξένοι τουρίστες στέλνουν συνεχώς e-mail στους «ΦτΠ» για πληροφορίες όσον αφορά σε ποδηλατικές διαδρομές στην Ελλάδα.

«Οι ξένοι ποδηλάτες απορούν συχνά γιατί η χώρα μας δεν δίνει βάρος σε αυτό το είδος τουρισμού που δεν απαιτεί, ούτε σύνθετες ή ακριβές υποδομές, ούτε καταστροφή της φύσης και των χωριών, και επιπλέον μπορεί να έχει έσοδα όλο το χρόνο μιας και η Ελλάδα και οι ποδηλατικοί προορισμοί προσφέρονται για όλες τις εποχές», καταλήγει.
Την ιδέα πάντως του ποδηλατικού τουρισμού φαίνεται πως υποστηρίζουν θερμά και οι ίδιοι οι ποδηλάτες.

«Η αλήθεια είναι ότι ως ιδέα είναι πολύ πρωτότυπη. Απευθύνεται βέβαια σε ένα πιο στοχευμένο κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η υγιεινή ζωή και η άθληση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο τουρισμός είναι από τα λίγα χαρτιά που απέμειναν στην χώρα.

Γιατί να διοργανώνουν οι ξένοι διαδρομές ποδηλατικού τουρισμού και όχι εμείς;», αναρωτιέται ο Άρης Λεφάκης 25 ετών και κάτοικος Παπάγου που ασχολείται με την ποδηλασία σε ερασιτεχνικό επίπεδο. «Πολλοί φίλοι μου συμμετέχουν στις καινούργιες αυτές ομάδες ποδηλασίας, κάνει καλό και ξαναγνωρίζεις την ίδια σου τη γειτονιά με διαφορετικό τρόπο.

Αλλά και στο πιο επαγγελματικό κομμάτι πρέπει να κάνουμε μερικά βήματα παραπέρα, ώστε να αξιοποιηθεί και εμπορικά», λέει.

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται και πιο «έμπειροι» ποδηλάτες όπως ο Τηλέμαχος Ζέης, ποδηλάτης από το 2002 με συμμετοχή σε τοπικούς φορείς και συλλόγους ποδηλασίας.

«Εμείς έχουμε κυρίως γυρίσει την Αθήνα, το ποδήλατο είναι καταπληκτικό μέσο μετακίνησης και διασκέδασης. Η ιδέα της τουριστικής αξιοποίησης του ποδηλάτου είναι πολύ καλή και νομίζω ότι μέσα στην κρίση είναι κάτι που θα έπιανε. Δεν θα έδινα όμως πάνω από 100 ευρώ την ημέρα αν ήμουν τουρίστας, εξαρτάται βέβαια και από τις παροχές και την οργάνωση», αναφέρει στο ΑΜΠΕ.

Από τις λίγες ελληνικές εταιρείες ποδηλατικού τουρισμού, το «Πάμε Βόλτα» συνεργάζεται κυρίως με εταιρικούς πελάτες και ποδηλάτες από το εξωτερικό. «Δουλεύουμε κυρίως με σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Διοργανώνουμε μικρές διαδρομές στην Αττική, ενώ οι πελάτες μας είναι κατά 85% Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Βέλγοι», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Καμπάς. «Πιστεύω ότι σταδιακά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο ποδηλατικός τουρισμός κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά συνεχίζει να υφίσταται ένα χαρακτηριστικό έλλειμμα διαδρομών, φωτισμού, σήμανσης και στάθμευσης για ποδήλατα. Όμως οι αλλαγές που συντελούνται πιστεύω πως ενισχύουν τον εναλλακτικό τουρισμό και αυτό μας κάνει αισιόδοξους», επισημαίνει ο κ. Καμπάς.

Οι ξένες εταιρείες είναι όμως αυτές που σε πιο οργανωμένο επίπεδο, προσφέρουν συνολικά πακέτα διαμονής και ποδηλατικής περιήγησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να δείχνουν οι Έλληνες και οι ξένοι «ποδηλατοτουρίστες» για τις Κυκλάδες και τον γύρο του Αργοσαρωνικού, που συνδυάζει και την αρχαιολογική διάσταση των διακοπών στην Ελλάδα.

Ο Κολί Μακ-Γκουίρ είναι διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Cycle Greece», με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι από τα πιο παλιά πρακτορεία που προσφέρει ξεναγήσεις και οργανωμένες ποδηλατικές περιηγήσεις, ανά την Ελλάδα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Ως ταξιδιωτικό πρακτορείο προσφέρουμε υψηλής ποιότητας, οργανωμένες πολυήμερες ποδηλατικές διαδρομές ανά την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες, κυρίως αγγλόφωνους. Οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γης είναι απαράμιλλης μαγείας.

Η παραδοσιακή κουλτούρα, η τέχνη, το καλό φαγητό και το κρασί και η μουσική είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που τα απολαμβάνει κάνεις πολύ καλύτερα πάνω σε ένα ποδήλατο και με πιο αργούς ρυθμούς», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Μακ-Γκουίρ.

Το κόστος των ποδηλατικών αυτών εξορμήσεων κυμαίνεται από 330-350 ευρώ το άτομο την ημέρα για τις οργανωμένες περιηγήσεις με ξεναγό και 250 ευρώ για τις περιηγήσεις χωρίς ξεναγό. Το κόστος μιας ποδηλατικής ξενάγησης περιλαμβάνει την πληρωμή του ποδηλατικού ξεναγού, συνοδευτικά οχήματα υποστήριξης των εκδρομέων με νερό, αποσκευές, παγοθήκες, φαγητό, ανταλλακτικά ποδηλάτου, εργαλεία, καθώς και υλικά πρώτης βοήθειας.

Όλα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, από το ίδιο το ποδήλατο έως και τη διαμονή και τα γεύματα. «Συνήθως οι ποδηλατικές εξορμήσεις μας κρατούν εφτά μέρες.

Οι ανεξάρτητες περιηγήσεις χωρίς οδηγό/ξεναγό είναι πιο ευέλικτες και λαμβάνουν χώρα ανάλογα με την διάθεση του πελάτη. Οργανώνουμε αναλυτικά τις διαδρομές, τη διαμονή, τη μεταφορά αποσκευών και εξοπλίζουμε την ομάδα με εργαλεία, όπως GPS, καθώς και χάρτες με σταθμούς ξεκούρασης. Οι ανεξάρτητες περιηγήσεις είναι πιο ελεύθερες και διαρκούν συνήθως από 4-11 ημέρες», καταλήγει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν τα δύο νέα σπίτια»



«Πρέπει να βοηθάμε πάντα τα παιδιά», λέει ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ακόμη εξήντα παιδιά. Μαζί θα τα καταφέρουμε». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Και προανήγγειλε ότι από σήμερα αρχίζει αγώνας ώστε να βρεθούν πόροι προκειμένου να λειτουργήσουν τα δύο νέα σπίτια του συλλόγου που έχουν γίνει σε Αίγιο και Αγρίνιο.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «Χαμόγελο», Κώστας Γιαννόπουλος στοnewsbeast.gr, τα δύο σπίτια είναι έτοιμα αλλά χρειάζονται χρήματα για να διατηρηθούν αυτά. «Δεν μπορούμε μόνο να δουλεύουμε με εθελοντές. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να πληρώνονται και παιδιά που πρέπει να βοηθάμε. Κι αυτό κάνουμε πάντα», αναφέρει.

Και τονίζει: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να στελεχώσουμε και να λειτουργήσουμε τα δύο αυτά νέα σπίτια και να επιτύχουμε έναν ακόμα στόχο, την ασφάλεια 60 παιδιών, που σήμερα κινδυνεύουν! Καλώ όλους εσάς που διαχρονικά είστε συνοδοιπόροι μας, να συμβάλλετε στη νέα αυτή προσπάθεια, στηρίζοντας τα παιδιά που έχουν ανάγκη!».

Αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος έχει 11 σπίτια, στα οποία μεγαλώνουν 284 παιδιά, διαφόρων ηλικιών έχοντας πάντα δίπλα τους εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που με αγάπη, σεβασμό και συνέπεια αντιμετωπίζει κάθε παιδί εξατομικευμένα.

Και επειδή, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, οι απαιτήσεις καθημερινά αυξάνονται, την τεράστια ανάγκη για τη λειτουργία των δύο νέων σπιτιών επιβεβαίωσαν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, βάσει των οποίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011, οι κλήσεις που αφορούσαν σε αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ οι κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, παράνομη διακίνηση trafficking αυξήθηκαν κατά 22%.

Αυτό που στεναχωρεί πάντως τον πρόεδρο του συλλόγου είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερε, λόγω έλλειψης χώρων, για πέντε μήνες, να ανταποκριθεί σε αιτήματα των Εισαγγελικών Αρχών και να φιλοξενήσει 231 παιδιά. Όπως λέει βέβαια, ο αριθμός από το 2002 για παιδιά που δεν έχουν βοηθηθεί είναι συνολικά 1.278.


Διαβάστε περισσότερα...

Ναυτικοί πήραν παράνομα σύνταξη από το ΝΑΤ



Έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 60 περιπτώσεις.

Υπάλληλοι ελληνικών προξενείων και πρεσβειών, γιατροί αλλά και υπάλληλοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, φέρεται να εμπλέκονται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, στην υπόθεση των παροχής παράνομων συντάξεων και βοηθημάτων σε ναυτικούς και δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, έχουν βρεθεί έως σήμερα περισσότερες από εξήντα περιπτώσεις ναυτικών που προσπάθησαν να λάβουν ή έχουν λάβει, με πλαστά πιστοποιητικά, παράνομα, σύνταξη γήρατος από το ΝΑΤ.

Τα πιστοποιητικά βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας από πλοία με σημαία τρίτης χώρας για την παροχή σύνταξης σε ναυτικούς φέρεται να έχουν πλαστή υπογραφή και σχετική σφραγίδα διπλωματικών υπαλλήλων ελληνικών προξενείων και πρεσβειών, οι οποίοι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν υπηρετούσαν ή ήταν ανύπαρκτοι ως πρόσωπα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται δε, ότι η χρήση των πλαστών πιστοποιητικών γινόταν με τη «νομότυπη» διαδικασία, αφού ο ναυτικός είχε πληρώσει, ως προς τον χρόνο αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία που φέρουν σημαία Τρίτης Χώρας, τις ανάλογες εισφορές στο ΝΑΤ.

Ταυτόχρονα, διερευνάται η έκδοση πλαστών ή παραποιημένων ιατρικών βεβαιώσεων, καθώς και η υποβολή ενυπόγραφων αιτήσεων για την κατ' εξαίρεση χορήγηση εφ' άπαξ σε συνταξιούχους ΝΑΤ.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά στην υποβαλλόμενη αίτηση προς το ΝΑΤ, για την κατ' εξαίρεση χορήγηση του εφ' άπαξ (επιδόματος).

Οι ιατρικές βεβαιώσεις, καθώς και μέρος πλαστών πιστοποιητικών θαλάσσιας υπηρεσίας, βρέθηκαν σε υπάλληλο του ΝΑΤ, ο οποίος δεν ήταν αρμόδιος για την παραλαβή των αιτήσεων - δικαιολογητικών και τη διεκπεραίωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικά μέσω της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων



Σε πέντε δόσεις αντί για δύο που ίσχυε πέρυσι.

«Κλειδώνει» τελικά η πληρωμή του τέλους ακινήτων, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημοσιότητα πριν από λίγο, «λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί».

Η πληρωμή θα μπορεί να γίνει μέσω πέντε δόσεων, αντί για δύο όπως ίσχυσε το 2011.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη Νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί.

Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δυο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων».



Διαβάστε περισσότερα...

«Μία παρέα, ένας οδηγός κάθε φορά»



Διήμερο εκδηλώσεων σε Πάτρα και Αίγιο για την οδική ασφάλεια.

Το επιμελητήριο Αχαΐας, το ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) με τη συνεργασία του συλλόγου σχολών οδηγών Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδος «ο Άγιος Νικόλαος», ανέλαβαν - στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης τους - την πρωτοβουλία να διοργανώσουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αφορμή αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η τροχαία, από τα οποία προκύπτει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ως αποτέλεσμα οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

Η παραπάνω αύξηση, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την επανάληψη της εκστρατείας με τίτλο «Αλκοόλ, Όχι Απόψε, Οδηγώ» και κεντρικό μήνυμα «Μία παρέα, Ένας οδηγός κάθε φορά», που προτείνει την εναλλαγή του οδηγού σε κάθε παρέα, διαφορετικού κάθε φορά, που δε θα πίνει και θα την πηγαίνει με ασφάλεια στο σπίτι.

Το μήνυμα αποτελεί προσαρμογή της πανευρωπαϊκής εκστρατείας BOB-Campaign (designated driver), που έφερε στην Ελλάδα το ΙΜΕΤ στα τέλη του 2001. Η μείωση των θετικών αλκοτέστ τα πρώτα χρόνια υλοποίησής της (από 7.0% το 2001 σε 3,2% το 2004) και οι μετέπειτα παρόμοιες δράσεις που ακολούθησαν, αποδεικνύουν την επιτυχία και την απήχηση του μηνύματος, που δεν απαγορεύει, αλλά προτείνει έναν έξυπνο, ασφαλή και ιδιαίτερα αγαπητό από τους νέους τρόπο διασκέδασης και υπεύθυνης κατανάλωσης.

Στις εκδηλώσεις, οι επισκέπτες θα μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση με ασφαλή τρόπο, οδηγώντας τον φορητό προσομοιωτή οδήγησης του ΙΜΕΤ, ο οποίος δείχνει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση, χωρίς να έχουμε πιει, προσομοιώνοντάς τη με διαφορετικά ποσοστά αλκοόλ.

Τα αντανακλαστικά περιορίζονται σημαντικά και η περιφερειακή όραση πάει «περίπατο». Για τους πιο δύσπιστους, ο συγκεκριμένος προσομοιωτής διαθέτει ένα σενάριο που επινοήθηκε στο ΙΜΕΤ και είναι μοναδικό στην Ευρώπη: Συγκρίνει τη διαφορά στα αντανακλαστικά του ίδιου οδηγού πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ! Η αύξηση του χρόνου αντίδρασης μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς.

Υποστηρικτές σε τοπικό επίπεδο είναι οι Τροχαίες Πατρών και Αιγίου, η αντιδημαρχία εθελοντισμού δήμου Πατρέων, ο εμπορικός σύλλογος Πατρών, το σωματείο ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Πατρών και Περιχώρων «ο Άγιος Χριστόφορος», ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας και ο σύλλογος ποτοποιών Πατρών.

Σημαντική επίσης θεωρείται από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, η υποστήριξη δύο εκ των βασικότερων επιστημονικών φορέων που ασχολούνται ενεργά με τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Πάτρα (την Παρασκευή 20/7) και Αίγιο (το Σάββατο 21/7). Την Παρασκευή στις 12:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Αχαΐας.



Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή, 20/7/2012, 11.00-14.00 στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου (μπροστά από το Επιμελητήριο). Στις 12 μ.μ. στο Επιμελητήριο θα γίνει ενημέρωση για την εκστρατεία και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές.

Παρασκευή, 20/7/2012, 19.00-21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α. (δίπλα στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου)

Παρασκευή, 20/7/2012, 11.00-13.00 στη μαρίνα Πάτρας (στο πάρκινγκ δίπλα στο θεατράκι).

Σάββατο 21/7/2012 12.00-14.00 στο Αίγιο (πλ. Αγίας Λαύρας).

Σάββατο 21/7/2012 21.00-24.00 στα Σελιανίτικα Αιγίου (παραλία-τρίγωνο).



Διαβάστε περισσότερα...

Δε δήλωναν τα εισοδήματά τους και έπαιρναν παράνομα επιδόματα αναπηρίας



«Λαβράκι» τα ειδικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών.
Συνταξιούχους και ασφαλισμένους που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους ή δηλώνουν λιγότερα, καθώς και «ενισχυμένα» ποσοστά αναπηρίας, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι που διενεργούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τους ελέγχους στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), οι διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, συνεχίστηκαν σε άλλο τομέα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Συγκεκριμένα, στους Τομείς Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) από τους 19.972 ασφαλισμένους, ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχαν καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1109 άτομα) είχαν λανθασμένο ΑΦΜ.

Ποσοστό 8,23% (1.542 άτομα) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, 707 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,77%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Ποσοστό 11,70% (2.011 άτομα), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο. Τέλος, οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία είναι 1.677 (ποσοστό 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).



Το σχόλιό μας: Όπως είχαμε πει μήνες πριν, μετά την απογραφή θα ερχότανε και γενική εκκαθάριση. Πέρα από του μη αμεα που λάμβαναν παράνομα επιδόματα, θα βρίσκανε και όσους ναι μεν είναι αμεα, αλλά δεν καλύπτουν κάποιες από τις άλλες προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνουν τα επιδόματα. Προσωπικά έχω ακούσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις και ήταν αναμενόμενο να δούμε με μια απλή ταυτοποίηση να εντοπίζονται. Σίγουρα τα άτομα αυτά θα έχουν όπως φαίνεται και νομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Μετά από αυτό σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια.
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ χωρίς ΕΡΤ και δημοτικά τέλη


Σενάρια ελάφρυνσης του λογαριασμού της ΔΕΗ από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, δηλαδή τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την ΕΡΤ τα οποία ισοδυναμούν με το περίπου 30% της τελικής αξίας που πληρώνουν οι καταναλωτές, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τραπέχι έχει τεθεί επίσης η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβαρύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίοι μαζί με τα ποσά που πληρώνει ο καταναλωτής σε δήμο και ΕΡΤ φτάνουν έως και το 50-60% της τελικής αξίας του λογαριασμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κενές εκατοντάδες θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς



Σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι
.
Κενές κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες θέσεις, σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι.Τα συγκεκριμένα προγράμματα δομών έλαβαν ήδη έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (βρεφονηπιακοί -παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν οι αρμόδιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και προσωπικό, αλλά να κινηθούν τα επόμενα 24ωρα, λειτουργώντας και το Σαββατοκύριακο τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να ενημερώσουν τον πληθυσμό, απευθύνοντας έκκληση για υποβολή αιτήσεων με όλα τα δικαιολογητικά» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.

Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης που, όπως είπε, «ενώ έτυχε της έγκρισης χρηματοδότησης κάποιων δομών για 500 θέσεις παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, είναι ζήτημα αν υποβληθούν συνολικά 150 αιτήσεις. Από αυτές 20 - 30 αναμένεται ότι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τελικά ο δήμος θα έχει τη χρηματοδότηση για τις 120 θέσεις και όχι για τις 500 που έχει τη δυνατότητα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, κάτι αντίστοιχο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί εκατοντάδες θέσεις και υπήρξε ετοιμότητα, από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού, αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων.

Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων με βάση τα εισοδήματα του 2011 και όχι του 2010, όπως προβλέπει τροποποίηση της σχετικής προκήρυξης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Δανιηλίδης κάλεσε τους δημάρχους να στείλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, που λήγει η αντίστοιχη προθεσμία, τα αιτήματά τους για προσλήψεις προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνεχιζόμενες συγχρηματοδοτούμενες δομές (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΜΕΑ ΚΗΦΗ κ.α.τέτοιες δομές ).

Στο μεταξύ, σε συζήτηση που έγινε για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Ανέστης Πολυχρονίδης, έκαναν λόγο «για μη ισόρροπη πρόβλεψη δράσεων για ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη». Ενστάσεις εξέφρασαν εξάλλου και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τη Χαλκιδική.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια χωρίς συγκοινωνία για χωριό στην Κρήτη



Μαθητές, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Χωρίς μεταφορική διασύνδεση με την πόλη των Χανίων έχει μείνει εδώ και δύο χρόνια η περιοχή του Κουμπελή, όπως επισημαίνουν κάτοικοι, που επικοινώνησαν με το haniotikanea.gr προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, κ. Αντώνης Χατζηδάκης, παραδέχθηκε ότι πράγματι δεν υπάρχει αστική γραμμή για την περιοχή του Κουμπελή, διότι θεωρείται ζημιογόνα για την επιχείρηση καθώς δεν έχει ιδιαίτερη επιβατική κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «παθητική γραμμή και μάλιστα πολύ». Παράλληλα, τόνισε ότι η αύξηση των καυσίμων δεν ευνοούσε την επιχείρηση για τη διατήρηση «μιας παθητικής γραμμής».

Πάντως ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ εμφανίστηκε θετικός όσον αφορά την επαναδρομολόγηση της γραμμής και στο πλαίσιο αυτό χθες είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε το θέμα της υπερφορτωμένης αφετηρίας έξω από την Εθνική Τράπεζα από όπου γίνεται η εκκίνηση πολλών αστικών γραμμών λεωφορείων. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι κάνουν λόγο για χαρακτηριστική αδιαφορία εδώ και χρόνια από τους αρμόδιους παρά τις επιστολές και τις ενέργειές τους με αποδέκτες το Αστικό ΚΤΕΛ και τη Δημοτική Αρχή Χανίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ υπάρχει συγκοινωνιακή διασύνδεση με κάθε απομακρυσμένη γωνιά του Καλλικρατικού Δήμου, ο Κουμπελής, δίπλα στα Χανιά, έχει να 'δει' λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ εδώ και δύο χρόνια καθώς μόνο για 14 μήνες υπήρξε γραμμή με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

Από τότε οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας το... αστικό.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις επιστολές προς τον Δήμαρχο αλλά και το ΚΤΕΛ, την 17η Μαϊου 2012.

Στο κείμενο οι κάτοικοι τονίζουν ότι αν και ο οικισμός έχει μεγαλώσει, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιοχής. Μαθητές, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους λόγω της απουσίας συγκοινωνίας.

Οι κάτοικοι επισημαίνουν μάλιστα ότι το θέμα δεν είναι δύσκολο να λυθεί αφού μια από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι η επέκταση μερικών δρομολογίων της Χαλέπας. Όπως αναφέρουν μάλιστα στο κείμενό τους, καθημερινά υπάρχουν 58 δρομολόγια προς Χαλέπα και μερικά από αυτά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τον Κουμπελή.


Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή τροφίμων και βασικών αγαθών την Παρασκευή



Μία πρωτοβουλία των Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδας.

Οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας,στα πλαίσια της Κοινωνικής Δράσης τους θα βρίσκονται στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην πλατεία Λαού, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 προκειμένου να συλλέξουν τρόφιμα, ρούχα, και άλλα αντικείμενα που προσφέρει ο κόσμος.

Όσοι έχουν συλλέξει πράγματα (τρόφιμα μακράς διαρκείας, εποχιακά ρούχα, παιχνίδια) μπορούν να τα φέρουν την Παρασκευή στην πλατεία Λαού από τις 19:00 έως τις 22:00.

Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά για τους συνανθρώπους μας που έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Τα πράγματα θα διανεμηθούν στη συνέχεια σε διάφορους οργανισμούς και οικογένειες ή άτομα που τα χρειάζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή 1,5 τόνου ελαιολάδου στο Ηράκλειο



Σε 208 άπορες οικογένειες.

Ενάμιση τόνο κρητικού ελαιολάδου, καθώς και ελιές, διατίθενται σήμερα δωρεάν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε 208 άπορες οικογένειες της πόλης, που έχουν καταγραφεί σε καταλόγους του ΕΚΗ, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Το ελαιόλαδο, διατίθεται βάσει κριτηρίων, ενώ οι δικαιούχοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί για να παραλάβουν ο καθένας, 4 κιλά λάδι. Το λάδι είναι προσφορά των τεσσάρων ενώσεων του νομού, Ηρακλείου, Μονοφατσίου, Πεζών και Μεσαράς και του ιδιώτη Παύλου Ανδρουλάκη, ενώ τις ελιές προσφέρει η Ένωση Μεσαράς.

Πάντως αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν ειδοποιηθεί, αλλά προσέρχονται στο ΕΚΗ για να παραλάβουν λάδι αν και δεν βρισκόταν στις λίστες του ΕΚΗ, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν βασικό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Σωκράτης Βαρδάκης σε δήλωση του τόνισε, ότι «από τη στιγμή που σε μία περιοχή από τις κατ'εξοχήν ελαιοπαραγωγικές της χώρας, κάποιοι στήνονται στην ουρά για ένα και δύο κιλά λάδι, καταλαβαίνουμε πού έχουμε φτάσει... Αυτό όμως μας αναγκάζει και μας δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη για να ενισχύσουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που εδώ και καιρό έχει στήσει το Εργατικό Κέντρο».


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο αποφάσισε να λειτουργήσει ο δήμος Τρίπολης



Σε δύο ανακαινισμένα καταστήματα στην πλατεία Βαλτετσίου.

Με αυξημένη πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, αποφάσισε την λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου στην πόλη.

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Τρίπολης, θα λειτουργήσει άμεσα και θα στεγαστεί σε δύο ανακαινισμένα καταστήματα ιδιοκτησίας του δήμου, στην πλατεία Βαλτετσίου.

Το παντοπωλείο του δήμου θα παρέχει δωρεάν τυποποιημένα είδη διατροφής, ένδυσης, παιχνίδια, σχολικά, είδη οικιακού εξοπλισμού στους πολίτες του δήμου που, αποδεδειγμένα, είναι οικονομικά αδύναμοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε τόνοι μπανάνας σε άνεργους



Θα διανεμηθούν από το δήμο Λαρισσαίων.

Περίπου 15 τόνους μπανάνα θα διανείμει από τις 11 το πρωί ο Δήμος Λαρισαίων από τη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης σε λαρισαίους ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στο Κίνημα βοήθειας προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, ο δήμος θα διαθέσει 15 τόνους μπανάνα σε λαρισαίους δικαιούχους, όσους δηλαδή έχουν κάρτα πρόσβασης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας (σε ισχύ) με την προϋπόθεση να προσκομίσουν μια φωτοτυπία της.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης τόνισε ότι «ο Δήμος είναι πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και πέρα του μεγάλου θεσμικού δικτύου δομών κοινωνικής πολιτικής που ήδη στηρίζει εκατοντάδες συμπολίτες (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Διεύθυνση Κοινωνικών Δράσεων, Δημοτικός Λαχανόκηπος κλπ)».


Διαβάστε περισσότερα...