Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στα «σκαριά» σπρέι-εμβόλιο για την γαστρεντερίτιδα



Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια.

Ένα σπρέι που μειώνει κατά το ήμισυ τη μετάδοση της γαστρεντερίτιδας ετοιμάζουν ειδικοί στις ΗΠΑ με τις πρώτες δοκιμές να δείχνουν ότι το νέο σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο ιός της γαστρεντερίτιδας είναι άκρως μεταδοτικός. Έτσι όταν κάποιος νοσήσει, πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από πέντε ημέρες, ή ακόμη και να νοσηλευτεί, στην περίπτωση που χάσει πολλά υγρά.

Το σπρέι που θα κυκλοφορήσει με την ένδειξη «εμβόλιο», περιέχει στελέχη του ίδιου του ιού της γαστρεντερίτιδας σε μικρές ποσότητες, ικανές να «εκπαιδεύσουν» τον οργανισμό, ώστε όταν δεχθεί επίθεση από τον ιό να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, φάνηκε πως το 47% όσων είχαν εισπνεύσει τη σκόνη, δεν κόλλησε τη νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήστε τη δράση των αντιοξειδωτικών!



Μεγιστοποιήστε τα οφέλη των γευμάτων σας.

Ο τρόπος που ετοιμάζετε και σερβίρετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην αντιγήρανση και καταπολεμούν αρκετές ασθένειες, μπορεί να εξασθενίσει ή να τονώσει τη δράση τους. Μεγιστοποιήστε τα οφέλη των γευμάτων σας με τα παρακάτω μυστικά.

Τσάι

Mειώνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: προσθέτετε γάλα. Οι πρωτεΐνες στο γάλα δεσμεύουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή τους.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: προσθέτετε λεμόνι. Βοηθάει τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού να επιβιώσουν στο έντερο και να χωνευτούν καλύτερα.

Μπρόκολο

Mειώνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: δεν το μαγειρεύετε. Τα κύτταρα του ωμού μπρόκολου δρουν σαν ένα είδος φράχτη απέναντι στα αντικαρκινικά του συστατικά.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: τα τρώτε στον ατμό. Μπορείς επίσης να δοκιμάσετε τον βλαστό του, ο οποίος περιέχει 100 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το ίδιο το μπρόκολο.

Σοκολάτα

Mειώνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: προτιμάτε την γάλακτος. Η ανάμιξη της σοκολάτας με γάλα μειώνει τις επιδράσεις των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο κακάο.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: προτιμάτε την αμυγδάλου. Επίλεξε μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα για να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε, που είναι σούπερ αντιγηραντική.

Λαχανικά

Mειώνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: Αν τα αφήνετε εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό και την παρασκευή τους κι όταν τα πολυμαγειρεύοετε.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: Προσθέτετε στα φαγητά δεντρολίβανο, θυμάρι, μέλι, μαστίχα και κόκκινο κρασί. Είναι παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και κερδίζετε επιπλέον γεύση, ευεξία ενώ συμβάλλετε στην αντιγήρανση.

Το μυστικό


Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη σαλάτα σας προσθέστε ελαιόλαδο, διαφορετικά… πάνε χαμένα αν δεν προσθέσετε στη σαλάτα σας έστω και λίγο λάδι.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερκατανάλωση φαγητού γερνάει τον εγκέφαλο



Αντίθετα, η δίαιτα τον διατηρεί νεανικό.

Η υπερκατανάλωση φαγητού από ένα άνθρωπο όχι μόνο μπορεί να τον κάνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αλλά επιπλέον κάνει τον εγκέφαλό του να γερνάει πιο γρήγορα, ενώ αντίθετα η αυτοσυγκράτηση και η δίαιτα ενεργοποιούν ένα μόριο που βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, με επικεφαλής τον Τζιοβαμπατίστα Πάνι του Ινστιτούτου Γενικής Παθολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο (το CREB1), «πυροδοτείται» στον εγκέφαλο των ποντικιών που κάνουν διατροφή με λίγες θερμίδες.

Η ενεργοποίηση του μορίου, στη συνέχεια, ενεργοποιεί μία σειρά από πρωτεΐνες (τις σιρτουίνες) και γονίδια που συνδέονται με την μακροζωία και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως είπε ο Πάνι, ο στόχος πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος, π.χ. με ένα νέο φάρμακο, να ενεργοποιείται το συγκεκριμένο μόριο, ώστε ο εγκέφαλος να διατηρείται «φρέσκος και υγιής, χωρίς καν να χρειάζεται κανείς να υποβληθεί σε αυστηρή δίαιτα. Η διατροφή με περιορισμένες θερμίδες σημαίνει, όπως έδειξαν οι μελέτες στα πειραματόζωα, ότι όταν ο οργανισμός καταναλώνει περίπου το 70% της συνήθους καθημερινής ποσότητας τροφής, αυτό βοηθά στην μακροζωία.

Τα πειραματόζωα που ακολούθησαν αυτή τη συστηματική διατροφή με λιγότερες θερμίδες, είχαν καλύτερη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες, ήσαν λιγότερο επιθετικά, ενώ άργησαν να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και, όταν αυτό συνέβη, τα συμπτώματα της νόσου ήσαν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με τα ζώα που έτρωγαν πολύ. Επιπλέον, τα ζώα που έτρωγαν λιγότερο, έζησαν 25% έως 40% περισσότερο.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το πολύ φαγητό και η παχυσαρκία κάνουν κακό στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τις λειτουργίες του, προκαλώντας πρόωρη γήρανσή του και καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Μέχρι τώρα παρέμενε όμως ουσιαστικά άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η μείωση των θερμίδων βοηθούσε τον εγκέφαλο να παραμένει νέος.

Η νέα ιταλική έρευνα έρχεται ακριβώς να ρίξει φως σε αυτόν τον μοριακό μηχανισμό με την ανακάλυψη του σημαντικού ρόλου του μορίου CREB1, το οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία της μνήμης και της μάθησης, καθώς και στον έλεγχο του άγχους. Οι ιταλοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η επωφελής δράση του εν λόγω μορίου αυξάνεται δραστικά, όταν η διατροφή είναι ελλιπής σε θερμίδες. Όσο γερνάει κανείς, το συγκεκριμένο μόριο εξασθενεί, γι' αυτό η μείωση των θερμίδων της τροφής μπορεί να ενισχύσει και πάλι τη λειτουργία του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αλήθεια για τα μαλλιά μας



Μάθετε τι είναι η τριχόπτωση και πως θεραπεύεται...

Τα μαλλιά είναι το πιο «εύπλαστο» κομμάτι του σώματος, και ίσως και το μοναδικό που επιδέχεται τόσο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχα σημαντικές δυνατότητες ελέγχου της εμφάνισης του ατόμου. Η κόμμωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους έκφρασης του ατόμου, τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, τόσο για τους ίδιους όσο και για την εικόνα που δημιουργούν οι άλλοι για αυτούς αλλά και ένα σημαντικότατο στοιχείο ελκυστικότητας και ατομικότητας.

Η αρχαιότερη μάλιστα Ιατρική συνταγή που έχει βρεθεί και συμπεριλαμβάνεται στους Παπύρους του Ebers στην Αρχαία Αίγυπτο (4000π.Χ.), δεν είναι για κάποιο παυσίπονο ή άλλο απαραίτητο φάρμακο αλλά για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!

Στη σημερινή κοινωνία, που η φυσική εμφάνιση και η επιθυμία να δείχνει κανείς νέος και ενεργητικός παίζουν σημαντικότερη σημασία από οποτεδήποτε άλλοτε, η σημασία της υγιούς και πλούσιας εικόνας των μαλλιών είναι εξέχουσας σημασίας για την κοινωνική εικόνα και την αυτο-εικόνα.

Όσο θετικός είναι ο συμβολισμός της πλούσιας κόμης και για τα δυο φύλα, τόσο αρνητικός ήταν ο συμβολισμός της απώλειας των μαλλιών. Δεν είναι τυχαίο πως η Τριχόπτωση, οποιασδήποτε αιτιολογίας, έχει σημαντικότατο συναισθηματικό αντίκτυπο σε όποιον πάσχει από αυτή και μάλιστα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η σημαντικότερη παρενέργεια που αναφέρουν οι ασθενείς που θα λάβουν Χημειοθεραπεία δεν είναι η κόπωση, οι πόνοι ή τα βαριά γαστρεντερικά ενοχλήματα, αλλά η προσωρινή απώλεια των μαλλιών που βιώνουν!

Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, προκαλείται από την Ανδρογενετική Αλωπεκία, την κοινή φαλάκρα. Για το υπόλοιπο 5%, η τριχόπτωση είναι παροδική ή σχετίζεται με κάποιο νόσημα, που αν θεραπευτεί, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν.

Ο όρος Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΑ) συνοψίζει τη σύνθετη αιτιολογία της κατάστασης αυτής, καθότι το «άνδρο-» αναφέρεται στην ορμονική και το «γενετική-» στην κληρονομική παράμετρο της παθογένεσής της.

Πρώτος ο Αριστοτέλης παρατήρησε τον συσχετισμό της ΑΑ και της σεξουαλικής ωριμότητας, όπως αναφέρει στην πραγματεία του «Histοria Animalium», ότι αγόρια που ευνουχίστηκαν πριν την εφηβεία δεν παρουσίαζαν το τυπικό τρίχωμα άρρενος στο σώμα αλλά ούτε και ΑΑ. Το 1951, ο Αμερικάνος ανατόμος James Hamilton παρατήρησε και κατέγραψε με την σειρά του το ίδιο φαινόμενο και έθεσε τις βάσεις για την ορμονική θεωρία της αιτιολογίας της ΑΑ που ολοκληρώθηκε το 1974 με τη μελέτη της ενδοκρινολόγου Imperato-McGinley που απέδειξε πως η ορμόνη που τελικά προκαλεί την ΑΑ δεν είναι η Τεστοστερόνη, αλλά ένα παράγωγό της, η Διϋδρο-τεστοστερόνη (DHT), που παράγεται μέσω του ενζύμου 5-α-αναγωγάση. (5-αR)

Όσον αφορά το κληρονομικό κομμάτι της ΑΑ, μόλις πρόσφατα αποδείχθηκε ποια γονίδια σχετίζονται με την τριχόπτωση, ότι κληρονομούνται και από τους δύο γονείς και πως μπορεί πλέον κανείς με εξειδικευμένο Γονιδιακό Τεστ για τη Τριχόπτωση να μάθει αν ο ίδιος ή τα παιδιά του θα εμφανίσουν ΑΑ στο μέλλον.

Το σημαντικό να καταλάβει κανείς είναι πως και τα δύο στοιχεία, ορμόνες και γονίδια πρέπει να συνυπάρξουν στην τριχόπτωση από ΑΑ. Όσες ορμόνες και να πάρει κάποιος χωρίς γονίδια για ΑΑ, δεν θα χάσει τα μαλλιά του, ενώ όσο έχει ορμόνες κάποιος με γονίδια για ΑΑ, θα χάνει μαλλιά.

Άλλες παράμετροι που συχνά κατηγορούνται, όπως το σμήγμα των αδένων, μικρόβια, άγχος, διατροφή, κάπνισμα κτλ, έχουν ελάχιστη επίδραση και απλά μπορεί να επισπεύσουν λίγο την εκδήλωση της ΑΑ.

Στους άνδρες η ΑΑ ξεκινάει ως μια σχεδόν ομοιόμορφη, συμμετρική αραίωση κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και των κροτάφων που ακολουθείται από αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, οι άδειες περιοχές, συχνά ενώνονται και δίνουν την εικόνα της εκτενούς-πλήρους ΑΑ με μόνον μια «λωρίδα» μαλλιών να παραμένει στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η εικόνα και η πορεία εξέλιξης της γυναικείας ΑΑ είναι διαφορετική και ξεκινάει διάχυτη αραίωση της τριχοφυΐας στο πάνω μέρος του κεφαλιού ενώ σχεδόν πάντοτε οι γυναίκες με ΑΑ διατηρούν την μετωπιαία τριχοφυΐα τους.

Η ΑΑ είναι εξαιρετικά συχνή και μάλιστα ανά δεκαετία ζωής, αντίστοιχο ποσοστό ανδρών πάσχουν από εμφανή ΑΑ, δηλαδή στα 20 έτη πάσχει το 20%, στα 30 έτη πάσχει το 30% κ.ο.κ. Στις γυναίκες, τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα μέχρι την εμμηνόπαυση, στην 5η δεκαετία, που απότομα, δυστυχώς το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν ΑΑ, αφού σταματάει η παραγωγή των γυναικείων ορμονών, που δρουν προστατευτικά στα τριχοθυλάκια.

Το χαρακτηριστικό της ΑΑ και στα δυο φύλα είναι η σταδιακή σμίκρυνση των τριχοθυλακίων και η διαταραχή των χαρακτηριστικών των τριχών. Τα σμικρυμένα τριχοθυλάκια παράγουν λεπτότερες, άχρωμες τρίχες, ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται δραματικά, οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο διάστημα στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το δέρμα του κεφαλιού ανάμεσα από τα λεπτότερα και λιγότερα μαλλιά, οπότε και μιλάμε για την αραίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αραίωση ΔΕΝ γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι, πριν χαθεί τουλάχιστον το 50% της μάζας των μαλλιών σε μια περιοχή, συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Το σίγουρο είναι, πως αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο η ΑΑ, θα συνεχίσει κανείς να χάνει μαλλιά. Λανθασμένα πιστεύουν πολλοί πως χάνουν μαλλιά μέχρι κάποια ηλικία και μετά σταματάει η τριχόπτωση. Απλά δείτε φωτογραφίες ηθοποιών μέσα στα χρόνια και θα δείτε πως όσοι είχαν ΑΑ στα νιάτα τους, κατέληξαν με ελάχιστα μαλλιά με την πάροδο των ετών.

Φυσικά, οι ηθοποιοί έχουν και άλλα...μυστικά προκειμένου να δείχνουν πάντα όμορφοι και με πυκνά μαλλιά, όπως προϊόντα από Νανοΐνες Κερατίνης, που καλύπτουν την αραίωση και δίνουν μια απόλυτη φυσική εικόνα πύκνωσης. Τέτοια προϊόντα δεν είναι πλέον προνόμιο των διασήμων και του Hollywood και έχουν γίνει εξαιρετικά διάσημα και στους καθημερινούς ανθρώπους.
Αν όμως θέλει κανείς να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ΑΑ τι πρέπει να κάνει;

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει πως ΔΕΝ υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΑΑ και πως ΟΤΙ και να χρησιμοποιήσει ως αγωγή για την ΑΑ θα πρέπει να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί για όσο καιρό τον ενδιαφέρουν τα μαλλιά του.

ΔΕΝ υπάρχουν...θεραπείες μηνών που μετά κανείς...γίνεται καλά, δεν πρέπει ποτέ κανείς να διακόπτει κάποια αγωγή με την εξήγηση, πρόσχημα καλύτερα, πως πρέπει να «ξεκουραστεί» το δέρμα, δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί την όποια αγωγή του ...όποτε το θυμηθεί.
Αν αποφασίσει κανείς πως θα πάρει το θέμα των μαλλιών του σοβαρά, υπεύθυνα και ώριμα μόνο τότε αξίζει να ασχοληθεί και μόνο τότε θα ανταμειφθεί για την προσπάθειά του. Όλοι όσοι ακολουθούν μια σωστά καταστρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ΑΑ, σώζουν τα μαλλιά τους, ή τουλάχιστον καθυστερούν για πολλά χρόνια την αραίωση.

Ο στρατηγός είναι ο ιατρός που αναλαμβάνει έναν ασθενή με ΑΑ και καταστρώνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο Τριχογενετικής αγωγής. Ο ιατρός πρέπει να είναι γνώστης όλων των πραγματικών λύσεων, και κυρίως των ψεύτικών λύσεων που πλήθος επιτήδειων υπόσχεται, εξαπατώντας τον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία του να παραμείνει νέος και όμορφος/η. Τέλος, ο ιατρός πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει τις σπάνιες φορές που ο ενδιαφερόμενος έχει ιδιαίτερα «δυνατά» γονίδια ΑΑ και να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί άδικα με μια μάχη, που είναι εξαρχής χαμένη. Μην ξεχνάτε, η ομορφιά ΔΕΝ είναι επιφανειακή.

Για το 95% των ατόμων με τριχόπτωση, αίτιο είναι η ΑΑ. Ξεχάστε ΕΝΤΕΛΩΣ βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα και γενικά κάθε συμπλήρωμα διατροφής!

Αν δεν είστε έγκυος ή θηλάζουσα μητέρα ή πρωταθλητής ή έφηβος στην ανάπτυξη (αυξημένες ανάγκες), αν δεν είστε αυστηρός χορτοφάγος βίγκαν, παραμελημένος ηλικιωμένος ή ασθενής ή άτομο με ειδικές ανάγκες που χρειάζεται φροντίδα, αλκοολικός ή χρήστης ναρκωτικών ουσιών ή δεν πάσχετε από νευρική ή άλλου είδους ανορεξία (μειωμένη πρόσληψη-υποσιτισμός), αν δεν πάσχετε από σύνδρομο γαστρικής και εντερικής δυσαπορρόφησης, (μειωμένη απορρόφηση) ή από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, χρόνιες διάρροιες ή νεφρική ανεπάρκεια (αυξημένες απώλειες) ΔΕΝ χρειάζεστε κανένα συμπλήρωμα διατροφής!

Τίποτα δεν λείπει από τον οργανισμό σας ή τα τριχοθυλάκιά σας, όσο και αν προσπαθούν να σας πείσουν εταιρείες για το αντίθετο. Αν πάλι ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, χρειάζεστε πιθανόν κάποια ειδική δίαιτα ή συμπλήρωμα διατροφής, αλλά μαλλιά μην περιμένετε να βγάλετε!

Φάρμακα για την ΑΑ υπάρχουν 2 εγκεκριμένα από το Αμερικάνικο FDA, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η ουσία Minoxidil και η ουσία Finasteride.

Η Minoxidil κυκλοφορεί σε τοπικό διάλυμα 5% και έχει αποδειχθεί σε δεκάδες σοβαρές μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως να αναστέλλει ικανοποιητικά την τριχόπτωση στο 60% των νεώτερων σε ηλικία ασθενών και να βγάζει μαλλιά στους μισούς από αυτούς. Η Finasteride έχει αντιανδρογονική δράση και είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, καθότι 9 στους 10 άνδρες θα δουν αναστολή της τριχόπτωσης και οι 6 από αυτούς θα δουν και ανάπτυξη μαλλιών.

Φυσικά, πολλά ακούγονται για τα φάρμακα αυτά, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά ασφαλή, όπως έχει αποδειχθεί εδώ και 20 χρόνια, οι παρενέργειες δεν είναι ούτε συχνές, ούτε σοβαρές και είναι πλήρως αναστρέψιμες με τη διακοπή της αγωγής ενώ σημαντικό είναι ο Ιατρός σας να είναι ενήμερος διεξοδικά και εκτενώς για τα φάρμακα αυτά.

Καλλυντικές αγωγές υπάρχουν, και αν εξαιρέσει κανείς μόλις μία αγωγή παγκοσμίως που έχει σχεδιαστεί από Δερματολόγο και έχει βασιστεί σε εργαστηριακή και κλινική μελέτη ασφάλειας αποτελεσματικότητας, όλες οι άλλες υποτιθέμενες αγωγές είναι σαφώς υποδεέστερες από τα φάρμακα.

Όσον αφορά προϊόντα περιποίησης, σαμπουάν, βότανα, conditioner, μάσκες κτλ, μην ασχοληθείτε καν. Χάνετε χρόνο, χρήμα και κυρίως απογοητεύεστε χωρίς λόγο. Αν είναι να κάνετε κάτι, κάντε το σωστά και μην ακούτε φίλους, ειδικούς, κομμωτές, φαρμακοποιούς και διαφημιστές. Μιλήστε με τον ιατρό σας.

Μια ακόμα μέθοδος με αποτελεσματικότητα, με την προϋπόθεση πως όπως πάντα, η αγωγή θα συνεχιστεί επ΄ αόριστον, είναι η Ενεργοτριχογένεση με LASERs. Το 2008, το FDA ενέκρινε τη συγκεκριμένη αγωγή για την τριχόπτωση και μάλιστα δεν χρειάζεται κανείς να πηγαίνει σε κλινικές για την Ενεργοτριχογένεση, αφού υπάρχουν εξαιρετικές ατομικές συσκευές ατομικής χρήσης για εφαρμογή στο σπίτι, με άριστα αποτελέσματα.

Η μεταμόσχευση τριχθυλακίων (ΜΕΤ) είναι το τελευταίο όπλο που απομένει σε κάποιον για την αντιμετώπιση της ΑΑ. Είναι μια μέθοδος που πλέον έχει φτάσει στην τελειότητα της τεχνικής της εξέλιξης και στα κατάλληλα χέρια τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, απόλυτα φυσικά και μόνιμα. Τα τριχοθυλάκια μεταφέρονται από την οπίσθια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας στις περιοχές με αραίωση, και αναπτύσσονται εκεί χωρίς ποτέ όμως να πέσουν ξανά, διότι ο γονιδιακός προγραμματισμός αυτών των γονιδίων είναι τέτοιος ώστε να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες, όπου και αν τα τοποθετήσει κανείς.

Δεν είναι φυσικά όλοι ιδανικοί υποψήφιοι για ΜΕΤ και συχνά ο ιατρός θα πρέπει να αρνηθεί να επέμβει σε κάποιον που η ΜΕΤ δεν θα άλλαζε πραγματικά την εικόνα του, όπως σε κάποιον ασθενή με εκτενή αραίωση και μικρό αριθμό τριχοθυλακίων για μεταφορά. Η ΜΕΤ απαιτεί τεχνική τελειότητα από τον ιατρό, υψηλή καλλιτεχνική αντίληψη για το σχεδιασμό και την τοποθέτηση των μοσχευμάτων και μια έμπειρη ομάδα ατόμων που θα αναλάβουν την επέμβαση, που όμως μπορεί πραγματικά να αλλάξει την εμφάνιση του ασθενούς προς το καλύτερο.

Από τη μεριά του ασθενούς, είναι σημαντικό να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, να μην απαιτεί να δείξει ξανά 18 ετών και να θυμάται πως το αποτέλεσμα της ΜΕΤ είναι μόνιμο.
Τέλος, αυτά που ακούγονται ή γράφονται για βλαστοκύτταρα, γονιδιακή θεραπεία και κλωνοποίηση είναι δυστυχώς σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Είμαστε δυστυχώς μακριά από την κλινική εφαρμογή τέτοιων τεχνικών. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική μελέτη που να έχει δημοσιευτεί σε έγκυρο Ιατρικό περιοδικό ή να έχει ανακοινωθεί σε συνέδριο παγκοσμίως που να αναφέρει εφαρμογή τέτοιων τεχνικών σε ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα είναι μηδαμινή, η ασφάλεια άγνωστη, καθότι οι μέθοδοι αυτές σχετίζονται με εμφάνιση όγκων ενώ εκκρεμούν ζητήματα κόστους, που ακόμα είναι αστρονομικό ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο.

Και φυσικά, μην περιμένετε πως μόνον ο τάδε ιατρός ξέρει ένα μυστικό που δεν το ξέρει κανείς άλλος. Στη εποχή της παγκοσμιοποίησης η επιστημονική γνώση διασπείρεται αστραπιαία και κάθε αξιόλογη ανακάλυψη εντός εβδομάδων γίνεται κτήμα όλων.

Προσοχή λοιπόν στις υποσχέσεις, όσο διάσημος και αν είναι αυτός που σας υπόσχεται κάτι. Καλό είναι να θυμάστε πως όποιος υπόσχεται κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τελικά ποτέ δεν είναι.

Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης, MD, PhD
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου


Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για τη γρίπη που ξανάρχεται



Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Επανέρχεται η γρίπη επί ελληνικού εδάφους και οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά.

Με προσλήψεις, όχι μόνιμου, αλλά επικουρικού προσωπικού, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταπολεμήσει το νέο κύμα εποχικής γρίπης που αναμένεται σύμφωνα με τους επιστήμονες να πλήξει τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα καλύψουν τα κενά σε μονάδες εντατικής σε περίπτωση που τα κρούσματα της νόσου είναι βαριά. Η ιστορία έχει δείξει ότι η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της ασθένειας.

Για το λόγο αυτό σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη εξετάστηκε η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στην επάρκεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ διασφάλισε την παραμονή των ήδη υπηρετούντων νοσηλευτών στη ΜΕΘ. Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό για το 2012 θα καλυφθούν από την προκήρυξη για επικουρικό ιατρικό προσωπικό που λήγει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και από τις ήδη εγκεκριμένες 681 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα δόθηκε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ και στις ΔΥ.Πε. να υποβάλουν άμεσα τις ανάγκες σε επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για το 2012 , ώστε να υπάρχει ετοιμότητα.

Η διαδικασία για την προμήθεια στις ΜΕΘ όλης της χώρας, 40 κλινών υψηλής τεχνολογίας, 50 αναπνευστήρων και 40 monitor με στόχο την αύξηση προσβασιμότητας των ασθενών και την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών, έχει ολοκληρωθεί.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και άσκηση για γράμμωση



Απαιτείται σωστός προγραμματισμός και υπομονή.

Η μόδα των τελευταίων ετών επιβάλλει μια τάση προς το καλλίγραμμο σώμα στις γυναίκες και το «γραμμωμένο» στους άνδρες. Η διαδικασία της γράμμωσης είναι μακροπρόθεσμη και απαιτεί σωστό προγραμματισμό και υπομονή.

Ο ουσιαστικός στόχος της γράμμωσης, είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Η διατροφή παίζει μείζονα ρόλο για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, παρ’ όλα αυτά η γράμμωση βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Ο ρυθμός απώλειας λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,7% του συνολικού μας βάρους ανά βδομάδα.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της διατροφής. Όσο κάποιος ακολουθεί ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, θα πρέπει να προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Πιο αναλυτικά:


Επιλέξτε σωστά το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε:

• Πολύσπορο ψωμί,
• πατάτες (κατά προτίμηση γλυκοπατάτες, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη),
• καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο),
• ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
• όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, αρακάς),
• και νιφάδες βρώμης, πρέπει είναι στις πρώτες μας επιλογές. Αποφύγετε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και τις υγρές θερμίδες (ροφήματα με πολλές θερμίδες). Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα λαχανικά (με έμφαση στα ινώδη) και μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γεύματά σας:

• άπαχο ή ημίπαχο στραγγιστό γιαούρτι
• αυγό
• άπαχο κρέας πουλερικών
• άπαχο κόκκινο κρέας (π.χ. ψαρονέφρι, φιλέτο μόσχου)
• ψάρια

Όσον αφορά στις πηγές λίπους, που καταναλώνετε, αυτές θα πρέπει να είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή:

• ωμοί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια) σε μικρές ποσότητες
• σογιέλαιο
• σπόροι (λιναρόσπορος)
• αβοκάντο
• εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
• μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα)

Η συχνότητα και το πλήθος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να κάνετε 5-6 μικρά γεύματα ημερησίως, με διαφορά μεταξύ τους 2-3 ωρών. Ο τρόπος αυτός, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, άρα θα αποτραπούν οι υπογλυκαιμίες και η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που παρατηρείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή εκμεταλλευόμαστε την θερμογενετική δράση που δημιουργείται κατά την διάρκεια της πέψης, αυξάνοντας τις εσωτερικές μας καύσεις.

Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνονται τουλάχιστον 10-12 ποτήρια την ημέρα.

Ο επόμενος παράγοντας είναι η άσκηση. Ακούμε συχνά την κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνουμε, εάν δεν κάνουμε αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα. Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λίπους του σώματος, π.χ. για να είναι διακριτοί οι κοιλιακοί ενός άνδρα πρέπει το ποσοστό λίπους να κατέβει κάτω απο το 12%. Κι αυτό επιτυγχάνεται, κατα κύριο λόγο, με αερόβια άσκηση.

Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τα τους πιο προχωρημένους, τα ‘σπριντ’ και οι ‘διαλλειματικές’ ασκήσεις είναι μια ακόμη επιλογή. Ο ρυθμός της άσκησης καθορίζει την αναλογία λίπους-υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά της.

Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης - μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45’ συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για αερόβια άσκηση;


H πρωινή άσκηση είναι η ιδανικότερη από πολλές απόψεις.
• Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας στην αρχή της ημέρας, με αποτέλεσμα να γεμίζετε αυξημένη διάθεση και ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
• Αν κάνετε την γυμναστική αας το πρωί, πριν από όλες μας τις υποχρεώσεις, δεν θα υπάρχει δικαιολογία στον εαυτό σας ότι «δεν προλάβατε να ασκηθείτε»

Σύμφωνα με μελέτες, ωστόσο, η ζώνη ώρας με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Ακόμα ένα tip για να μην ξεφεύγετε από το προγράμμά σας είναι να κάνετε καθημερινά καταγραφή των τροφίμων και μερίδων που καταναλώνετε, και στο τέλος της βδομάδας να βλέπετε την πρόοδό σας.

Και μετά την απώλεια λίπους τι;
Έστω ότι χάσατε το λίπος που θέλατε. Μετά πώς συνεχίζετε; Τρώτε όπως πριν; Όχι βέβαια. Για να διατηρήσετε ένα γραμμωμένο κορμί, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παίξτε… άμυνα στο πιάτο σας



Επτά θαυματουργά τρόφιμα!
Μαζί με το κρύο εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις «απειλές» του χειμώνα. Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτή μας την προσπάθεια.

Λάχανο:
Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.
TIP: Δοκιμάστε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σας αλλά και για να φτιάξετε ζεστές, θρεπτικές σούπες.

Αμύγδαλα:
Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.
TIP: Φάτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα στο δημητριακά του πρωινού σας.

Γκρέιπφρουτ:
Ως «επίτιμο» μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.
TIP: Εάν η γεύση του σας φαίνεται πικρή, αναμείξτε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλετε έξτρα προστασία, επιλέξτε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.

Γιαούρτι:
Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
TIP: Προτιμήστε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και προσθέστε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σνακ.

Σκόρδο:
Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των «εχθρών» που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H. pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.
TIP: Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν «σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.

Σπανάκι:
Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
TIP: Καταναλώστε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.

Μπρόκολο:
Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
TIP: Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσετε το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να «χαθούν» ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λένε τα μάτια σας για την υγεία σας



Ποιες ασθένειες φαίνονται σε αυτά;
Η εξέταση των ματιών από τον οφθαλμίατρο μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από μια απλή αξιολόγηση της όρασης. Μπορεί να σώσει τη ζωή μας, καθώς οι προειδοποιητικές ενδείξεις μιας σειράς σοβαρών ασθενειών μπορούν να ανιχνευθούν στις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δομές τους.

Αιτία γι’ αυτό είναι η πολύπλοκη κατασκευή τους. Τα μάτια αποτελούνται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς, οι οποίοι επηρεάζονται απ’ ό,τι συμβαίνει αλλού στο σώμα.

Δεν είναι λ.χ. τυχαίο που όταν ένας γιατρός θέλει να αξιολογήσει τη νευρολογική κατάσταση ενός ασθενούς, του ρίχνει φως στα μάτια – ούτε ότι τραβάει το βλέφαρο προς τα κάτω, για να δει το χρώμα στο εσωτερικό του και να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το ενδεχόμενο αναιμίας.

Ζητήσαμε από τον κ. Ιωάννη Μ. Ασλανίδη, επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης και επιστημονικό διευθυντή του Οφθαλμολογικού Κέντρου «Εμμετρωπία» στο Ηράκλειο της Κρήτης, να μας εξηγήσει ποια νοσήματα καθρεφτίζονται στα μάτια μας.

Διαβήτης

Η ραγδαία και ανεξήγητη αλλαγή στην οπτική οξύτητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Το ίδιο και το θόλωμα της όρασης, που μπορεί να συμβεί όταν το σάκχαρο (γλυκόζη) εισδύσει στον οφθαλμικό φακό, αλλάζοντας το σχήμα του.
Η εξέταση με το οφθαλμοσκόπιο μπορεί επίσης να αποκαλύψει λευκές κηλίδες σαν κρυστάλλους στον αμφιβληστροειδή, κηλίδες αίματος ή αλλαγές στην εμφάνιση των αγγείων του. Όλ’ αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην αρχική διάγνωση του διαβήτη.

Πέρα από αυτά, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια, κατά την οποία αποφράσσονται, εξασθενούν και αιμορραγούν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Νόσος του Graves

Είναι ένα νόσημα του θυρεοειδούς αδένα. Προκαλεί εξόφθαλμο (τα μάτια «πετάγονται» προς τα έξω), περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων, διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει διπλά) και σε σοβαρές περιπτώσεις αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα οφθαλμικά συμπτώματα της νόσου είναι που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό για έλεγχο.

Υπέρταση

Αν και ένας στους τρεις Έλληνες έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 25% από αυτούς δεν το ξέρουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Δίχως θεραπεία, όμως, η υπέρταση οδηγεί σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η υπέρταση προκαλεί χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση (γίνονται δύσκαμπτες) και να «μπερδεύονται» με τις υποκείμενες φλέβες. Η πολύ μεγάλη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει ρήξη και αιμορραγία στα αγγεία του ματιού. Στα αρχικά τους στάδια, τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν την όραση.

Οι οφθαλμίατροι μπορεί να εντοπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα σε οποιονδήποτε έχει περάσει την ηλικία των 30 ετών.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Η αιμορραγία ή η θρόμβωση σε μια αρτηρία του εγκεφάλου προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση του οπτικού πεδίου. Η αιφνίδια απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού. Η εξέταση του οπτικού πεδίου αποκαλύπτει ποιο τμήμα της όρασης έχει υποστεί βλάβη, συσχετίζοντάς την συνήθως με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο έχει εκδηλωθεί το εγκεφαλικό.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι μία χρόνια, νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό) και καταστρέφει το «περίβλημα» των νευρικών ινών (λέγεται μυελίνη ουσία). Το διακοπτόμενο θόλωμα της όρασης ή η διακοπτόμενη απώλειά της είναι ύποπτες ενδείξεις για σκλήρυνση κατά πλάκας, που οφείλονται στο ότι η νόσος προσβάλλει το οπτικό νεύρο και προκαλεί προβλήματα στις οφθαλμικές κινήσεις και απώλεια της όρασης.

Λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Και αυτά είναι αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται και καταστρέφει ιστούς του σώματος. Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, καθώς και φλεγμονή στον σκληρό χιτώνα του ματιού (επισκληρίτιδα).

Σαρκοείδωση

Είναι μία ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και τα μάτια. Προκαλεί κοκκιώματα και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Τα κοκκιώματα είναι μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων που μοιάζουν με κόκκους άμμου ή ζάχαρης και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος ή να αθροιστούν πολλές μαζί σε ένα όργανο, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.

Η σαρκοείδωση μπορεί να προκαλέσει στα μάτια την επονομαζόμενη ιριδοκυκλίτιδα – μια διαταραχή που αφορά την ίριδα και χαρακτηρίζεται από ερεθισμό, πόνο και θολή όραση.

AIDS

Προκαλείται από ιό ο οποίος καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις. Το ΑΙDS μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές φλεγμονές, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και όγκους στα βλέφαρα.

Στον οφθαλμίατρο πρέπει να πηγαίνουμε για τσεκ απ μία φορά τον χρόνο, εκτός κι αν ο γιατρός μας έχει συστήσει συχνότερες επισκέψεις για ιατρικούς λόγους.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδεσμος βοηθά την ανάπτυξη νέων αγγείων σε πληγές



Περιέχει ζωντανά κύτταρα.

Ερευνητές ανέπτυξαν επίδεσμο που ενισχύει και καθοδηγεί την ανάπτυξη αγγείων στην επιφάνεια μιας πληγής. Ο επίδεσμος περιέχει ζωντανά κύτταρα που παρέχουν παράγοντες ανάπτυξης σε ιστούς που υπέστησαν βλάβη με προκαθορισμένο τρόπο. Μετά από μια εβδομάδα, η δομή του επιδέσμου καταγράφεται στα αγγεία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο Hyunjoon Kong, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και ο Rashid Bashir, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε είδος ιστού που θέλει κάποιος να ανακατασκευάσει, όπως οστού, μυός ή δέρματος, είναι σε μεγάλο βαθμό αγγειοποιημένο. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις στην αναπαραγωγή αγγειακών δικτύων είναι το πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη και τη χωροθέτηση των νέων αγγείων.

Η νέα μέθοδος είναι η πρώτη που ενσωματώνει ζωντανά κύτταρα σε επίδεσμο. Τα συγκεκριμένα κύτταρα απελευθερώνουν παράγοντες ανάπτυξης με περισσότερο συστηματικό και στοχευμένο τρόπο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Ο επίδεσμος είναι πορώδης και επιτρέπει τη διαφυγή μικρών μορίων, ενώ περιέχει κανάλια διαφόρων μεγεθών που καθοδηγούν τη ροή μεγαλύτερων μορίων όπως αναπτυξιακών παραγόντων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον επίδεσμο στην επιφάνεια ενός εμβρύου κοτόπουλου. Μετά από μια εβδομάδα αφαιρέθηκε αποκαλύπτοντας ένα δίκτυο νέων αγγείων που αντικατόπτριζαν τη δομή των καναλιών στον επίδεσμο.

Ο Kong δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι τα αγγεία ελέγχονται από τα βιο-υλικά.

Οι ερευνητές βλέπουν πολλές δυνητικές εφαρμογές για το νέο επίδεσμο, από την καθοδήγηση της ανάπτυξης ενός αγγείου γύρω από μια μπλοκαρισμένη αρτηρία έως την αύξηση της αγγειοποίησης των ιστών με φτωχή ροή αίματος και τη φυσιολογικοποίηση αγγείων που τρέφουν έναν όγκο για τη βελτίωση της παροχής των φαρμάκων κατά του καρκίνου.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης νέων αγγείων σε συντονισμένο τρόπο μετά την εγχείρηση μπορεί πιθανόν να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης και την ποσότητα του τραυματικού ιστού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Advanced Materials τον Ιανουάριο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ΕΛΠΕ χαρίζουν χριστουγεννιάτικα χαμόγελα!



Στηρίζουν οργανώσεις για παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
.
Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν φέτος τα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να ενισχύσουν το έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων για το παιδί και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο όμιλος αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει φέτος εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και να μην στείλει επιχειρηματικά δώρα στους συνεργάτες του.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου των παρακάτω φορέων:

Αττική


Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
ΜΚΟ Αποστολή
ΜΚΟ Γραμμή Ζωής
Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»
Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Εστία»
Πανελλήνιος Σύλλογος «Αμυμώνη»

Θεσσαλονίκη


Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»
Κέντρο Αυτισμού «Αχτίδα».



Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό με δύο κεφάλια γεννήθηκε στη Βραζιλία



Θηλάζει και με τα δύο!

Μόλις λίγα λεπτά πριν τη γέννα η νεαρή Βραζιλιάνα έμαθε πως θα έφερνε στον κόσμο ένα μωρό με... δύο κεφάλια! Το αγοράκι γεννήθηκε με καισαρική και σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις έχει δύο πλήρως ολοκληρωμένα κεφάλια, μία καρδιά και όλα τα ζωτικά του όργανα λειτουργούν φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου είναι πολύ καλή και θηλάζει ήδη και με τα δύο κεφάλια του.

Η 25χρονη μητέρα, που προέρχεται από αγροτική περιοχή της επαρχίας Πάρα, δεν είχε κάνει υπερήχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι έτσι έμαθε για την ιδιαιτερότητα του μωρού λίγα λεπτά πριν τη γέννα, το πρωί της Δευτέρας.

Στην πραγματικότητα το αγοράκι είναι... σιαμαία δίδυμα που μοιράζονται το ίδιο σώμα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως «dicephalic parapagus», μία πολύ σπάνια μορφή δίδυμης κύησης.

Καθώς τα δίδυμα μοιράζονται το ίδιο σώμα δεν είναι δυνατό να διαχωριστούν.

Δείτε τη φωτογραφία



Διαβάστε περισσότερα...

Στόχος να διασφαλιστεί η επάρκεια του προσωπικού



Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας , με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε όλη τη χώρα, για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά επιπλοκών από την εποχική γρίπη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη εξετάστηκε η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας και το ΚΕΕΛΠΝΟ διασφάλισε την παραμονή των ήδη υπηρετούντων νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό για το 2012 θα καλυφθούν από την προκήρυξη για επικουρικό ιατρικό προσωπικό που τελειώνει την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 και από τις ήδη εγκεκριμένες 681 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα δόθηκε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ και στις ΔΥ.Πε. να υποβάλουν άμεσα τις ανάγκες σε επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για το οικονομικό έτος 2012 ώστε να υπάρχει ετοιμότητα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προμήθεια στις ΜΕΘ όλης της χώρας, 40 κλινών υψηλής τεχνολογίας, 50 αναπνευστήρων και 40 monitor με στόχο την αύξηση προσβασιμότητας των ασθενών και την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Με όλα αυτά, εξασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθώς και η ανταπόκριση τους στις ανάγκες των πολιτών , εκτιμά το υπουργείο Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε η υπερθερμία ως θεραπεία του καρκίνου



Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό.

Μια μέθοδος που είναι ευρέως διαδεδομένη διεθνώς, έγινε δεκτή ως ιατρική πράξη, από το ελληνικό Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Η υπερθερμία, μια μέθοδος θεραπείας του καρκίνου χωρίς παρενέργειες, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την έναρξη της εφαρμογής από τα νοσοκομεία, χρειάζεται πλέον η δημοσίευση στο ΦΕΚ, προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κόστος της προμήθειας του μηχανήματος υπερθερμίας κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κάθε συνεδρίας έχει κοστολογηθεί στα 60 ευρώ για την επί πολλοίς εφαρμογή της και στα 120 ευρώ για την «εν τω βάθει» εφαρμογή.

«Η περιοχική υπερθερμία έχει αντικαρκινική δράση καταστρέφοντας άμεσα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου χωρίς να βλάπτονται τα πέριξ του καρκίνου υγιή κύτταρα και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η άμυνα του οργανισμού. Με τη συστηματική υπερθερμία ανεβάζουμε για ώρες την θερμοκρασία του σώματος προκαλούμε δηλαδή τεχνητά πυρετό ο οποίος μπορεί να καταστρέψει όγκους και τις διάσπαρτες στο σώμα μικρό-μεταστάσεις. Η ολοσωματική υπερθερμία όμως εκτός από την άμεση καταστροφή των καρκινικών κυττάρων προκαλεί και αύξηση της άμυνας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου, μέσω διέργεσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος . Έτσι υπάρχει ανοσοανταπόκριση εναντίον του όγκου, κάτι που βοηθά έμμεσα στην μείωση αυτού. Επίσης μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο χειρουργός-ογκολόγος, Λάζαρος Δανιηλίδης.

«Η υπερθερμία, σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή και τη χημειοθεραπεία, ενισχύει την πλήρη ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία, καθώς και τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι μία μέθοδος χωρίς σοβαρές παρενέργειες» πρόσθεσε.


Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από το βήχα



Με φυσικά υλικά.

Τα αφεψήματα δρουν μαλακτικά στο λαιμό και μαλακώνουν τον βήχα. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα από θυμάρι και φασκόμηλο, μέσα στο οποίο θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνετε επίσης εισπνοές πάνω από νερό μέσα στο οποίο βράζετε χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κώφωση επηρέασε τη μουσική του Μπετόβεν



Γιατί χρησιμοποιούσε νότες χαμηλής συχνότητας και πότε επέστρεψε στις υψηλές
.
Η σταδιακή καταβύθιση του Μπετόβεν στη σιωπηλή επικράτεια της κώφωσης επηρέασε σημαντικά τις μουσικές συνθέσεις του, καθώς ο μεγάλος μουσουργός σιγά-σιγά, όσο η κατάστασή του επιδεινωνόταν, χρησιμοποιούσε όλο και συχνότερα χαμηλής συχνότητας νότες, σύμφωνα με νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, αλλά όταν πια έχασε την ακοή του τελείως, τότε επέστρεψε ξανά στις υψηλές νότες.

Οι ερευνητές του Κέντρου Μεταβολισμικής του Λάϊντεν, ανέλυσαν εξονυχιστικά τα κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν, τα οποία κατέταξαν σε τέσσερις ομάδες, από τα πιο πρώιμα (1798-1800) έως τα τελευταία του (1824-1826).

Ο Μπετόβεν ανέφερε για πρώτη φορά ότι είχε πρόβλημα ακοής το 1801, σε ηλικία 30 ετών, πράγμα που τον δυσκόλευε να ακούσει τις υψηλής συχνότητας νότες τόσο των μουσικών οργάνων, όσο και των φωνών. Το 1812 οι άλλοι γύρω του έπρεπε να φωνάζουν για να τους ακούσει και το 1818 άρχισε πλέον να επικοινωνεί με γραπτά σημειώματα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε το 1827), η κώφωσή του ήταν πλήρης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον αριθμό που στα κουαρτέτα του εμφανίζονται νότες με συχνότητα άνω των 1.568 Hertz και διαπίστωσαν ότι αυτές οι υψηλές νότες συνεχώς μειώνονταν όσο χειροτέρευε η απώλεια της ακοής του. Στη θέση τους, ο Μπετόβεν χρησιμοποιούσε σταδιακά όλο και περισσότερες νότες με μεσαίες και χαμηλές συχνότητες, τις οποίες ήταν σε θέση να ακούει καλύτερα, όταν παιζόταν η μουσική του.

Όμως στα τελευταία πια κουαρτέτα του, όταν ήταν τελείως κουφός, οι υψηλές νότες επέστρεψαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει τίποτε, στράφηκε αποκλειστικά στο «εσωτερικό αυτί» του και δεν αισθανόταν πια την ανάγκη να συνθέτει μουσική, την οποία θα μπορούσε, στη συνέχεια, να ακούσει να εκτελείται. Έτσι, απελευθέρωσε τον εσωτερικό μουσικό κόσμο του και επέστρεψε στις αρχικές μουσικές εμπειρίες του.


Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών στην κεντρική Μακεδονία



Αρκετοί δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς.

Σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών αναμένεται να υπάρξει μετά τις 9 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που εισηγήθηκε το θέμα, βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και αρκετοί δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν ολοκληρώσει ή δεν έχουν αναδόχους από τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών που έγιναν με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ακόμη και οι δήμοι που πιθανόν θα έχουν αποτελέσματα διαγωνισμών εντός του 2011 θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα, χωρίς να είναι σίγουρο το θετικό αποτέλεσμα.

Με ομόφωνη απόφαση του, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να γίνει παραταθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (λήγουν στις 31/12) τουλάχιστον για δύο μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και οι διαπραγματεύσεις των δήμων που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, ζητάει την άμεση καταβολή στους δήμους των χρημάτων όσων συμβάσεων έχουν ήδη υπογραφεί και υλοποιούνται, καθώς και των χρημάτων για τις επιδοτήσεις που έχουν τυχόν διατεθεί σε μαθητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΔ, που προκύπτουν από την επεξεργασία ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν οι δήμοι, η μεταφορά μαθητών στον νομό Ημαθίας στοιχίζει 3, 18 εκατ. ευρώ, στον νομό Θεσσαλονίκης 5,16 εκατ. ευρώ (δεν υπάρχουν στοιχεία για τον κεντρικό δήμο), στο Κιλκίς 1,6 εκατ. ευρώ, στην Πέλλα 2,38 εκατ. ευρώ, στην Πιερία, 1,87 εκατ. ευρώ, στις Σέρρες 4,05 εκατ. ευρώ και στη Χαλκιδική 1,99 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φιλοξενία παιδιών προσχολικής ηλικίας ΑμεΑ



Στη δημιουργία της δομής προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στη δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί δωρεάν παιδιά προσχολικής ηλικίας ΑμεΑ και θα ενημερώνει τους γονείς τους προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δομή αφορά παιδιά ηλικίας από 2,5 - 4 ετών. Θα αναπτυχθεί σε χώρο πρώην δημοτικού παιδικού σταθμού Θέρμης, που δεν λειτουργεί πλέον, και αφού γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο χώρο θα φιλοξενούνται από 8 έως 15 παιδάκια, μόνο τις καθημερινές, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Σκοπός είναι η απασχόληση των συγκεκριμένων παιδιών μέσω προγραμμάτων ψυχαγωγίας και άσκησης λόγου.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνους και μονογονεϊκές.

Το θέμα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρία προγράμματα από την Εργατική Εστία το 2012




Δελτία θεάματος, εκδρομές και κοινωνικός τουρισμός.

Το «πράσινο φως» πήραν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας τρία νέα προγράμματα, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού εγκρίθηκαν τα εξής νέα προγράμματα:

α) Χορήγησης δελτίων θεάματος σε 120.000 δικαιούχους, δαπάνης 1.700.000 ευρώ. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η έναρξη διανομής τους.

β) Ενιαίο θερινό εκδρομικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων σε 38 νομούς της χώρας, για 22.000 άτομα, δαπάνης 4.000.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 9/07/2012-30/09/2012.

γ) Αρχές του νέου έτους επίκειται η έγκριση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, σύμφωνα με τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις αναγκαίες περικοπές που γίνονται, στο πλαίσιο της γενικής περιστολής δαπανών, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας τη νέα χρονιά με σοβαρότητα και μεθοδική δουλειά ανταποκρινόμενος στην κοινωνική του αποστολή προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων που συμβάλλουν σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος.



Διαβάστε περισσότερα...