Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα; - Όταν δεν προσέχουμε τι δημοσιεύουμε!

Μην ανησυχείτε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με τα προνοιακά επιδόματα. Απλά το παρόν δημοσιεύεται για να λύσεις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις και να δημοσιοποιηθεί κάτι που έγινε.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει σε κάποιους να προσέχουν πολύ τι γράφουν ή τι λένε;
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό δημοσιεύεται και διαδίδεται μέσω μέσων ευρείας ενημέρωσης;
Τι θα συνέβαινε αν κάποιος (ο οποιοδήποτε) διέδιδε πως κόπηκαν και μειώθηκαν τα επιδόματα; Πως έπεφτε το ποσό που καταβάλει ανά μήνα η πρόνοια σε κάθε δικαιούχο;
Σίγουρα αναστάτωση, δυσφορία και ταραχή στους δικαιούχους. Τουλάχιστον σε όσους το διάβασαν ή θα το διαβάσουν. Από την εικασία λοιπόν του τι θα συνέβαινε πάμε στο τι συνέβηκε. Σημερινή δημοσίευση σε site (βλέπε στον σύνδεσμο επιδόματα-για-αμεα). Η ακόλουθη φωτογραφία μπαίνει ώστε να δει και όποιος δεν είδε τι γράφηκε εκεί.
Το κείμενο, με τίτλο "Επιδόματα για ΑμεΑ", παρουσίαζε και παρουσιάζει ακόμα αφού παραμένει δημοσιευμένο τα επιδόματα κατά πολύ μειωμένα.


Τα επιδόματα που δίνει η πρόνοια προς άτομα με αναπηρία. Τα ποσά που αναφέρει η λίστα με τα επιδόματα δεν ισχύουν. Δεν σημαίνει πως δεν ίσχυαν όμως. Πότε ίσχυαν; Το 2006. Ακριβώς 5 χρόνια πριν. Πέρασαν δηλαδή από τότε που δίνονταν αυτά τα ποσά, 5 χρόνια και μερικές διαδοχικές αυξήσεις σύμφωνα με το Αναπηρικά επιδόματα ΦΕΚ 931/21-5-2008.




Τα φετινά επιδόματα βέβαια όπως όλοι οι δικαιούχοι έχουν δει είναι άλλα. Αυτά που δείχνει η ακόλουθη εικόνα.



Βέβαια αν σταμάταγε απλά με μια δημοσίευση το θέμα θα είμασταν καλά (αν καλά λες το αν δημοσιεύονται πράγματα που δεν ισχύουν και χωρίς ημερομηνία δημοσίευσης), αλλά μια αναδημοσίευση στο προφίλ της σελίδας στο facebook οδήγησε σε περαιτέρω παρεξηγήσεις.

Εγώ το πήρα είδηση λίγη ώρα πριν, ώρες μετά την δημοσίευση, και ενώ κατά τύχη κοίταγα την αρχική σελίδα. Είδα τους διαλόγους και έπεσα από τα σύννεφα. Σε μέσες άκρες επιβεβαιωνόταν ότι αυτά είναι τα επίσημα επιδόματα και ότι δόθηκαν από μια πηγή που δεν αναφερόταν. Οι φωτογραφίες των διαλόγων μιλάνε από μόνες τους (πηγή:http://www.facebook.com).

φωτογραφία 1

φωτογραφία 2

φωτογραφία 3

φωτογραφία 4

φωτογραφία 5

Παρά τις πιέσεις δεν αποκάλυψε τις πηγές κανείς και επίσης ζήταγε εκ νέου πληροφορίες για να μάθει τα σωστά νούμερα. Η απάντηση που έδωσε το μέλος εκεί ήταν αποστομωτική πάντως: "Το ζήτημα δεν είναι αν ξέρω η όχι, το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να δίνετε σωστές πληροφορίες στον κόσμο". Σε αυτό θα μείνουμε και θα ελπίσουμε η ενημέρωση να γίνεται σωστά, γιατί ανακρίβειες και λάθη δεν πρέπει να γίνονται και ειδικά εις βάρος ατόμων που παλεύουν να μάθουν πράγματα. Όταν όμως γίνονται θα πρέπει να βγαίνει αυτός που τα κάνει και να τα διαψεύσει δημόσια και να παραδέχεται το λάθος του (γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα δεχόμαστε όταν τα παραδεχόμαστε). Ειδικά όταν έχει κάτι τέτοιο για σύνθημα και στόχο...



Καλό βράδυ από εμένα. Είχα χρέος να το διαψεύσω και να το δημοσιοποιήσω την κατάσταση που έγινε.

Μπορεί στο μέλλον άμεσο ή μακρινό να γίνει οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των επιδομάτων. Αυτό όμως και είναι διαφορετικό πράγμα από αυτό που έγινε και αναφέρεται πιο πάνω και δεν μπορούμε να το ξέρουμε αν και πότε θα γίνει. Επίσης δεν μπορούμε ούτε να λέμε προκαταβολικά τι θα συμβεί γιατί δεν βρισκόμαστε στο μυαλό των υπευθύνων.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Καρέκλα με πόδια παντός… εδάφους




Η τεχνολογία σε έξι βήματα.

Ένας φοιτητής, ο Μάρτιν Χάρις, σχεδίασε μια πρωτότυπη καρέκλα με πόδια, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να διευκολύνουν τη ζωή τους.

Η καρέκλα αποτελείται από έξι μεταλλικά πόδια σε κάθε πλευρά, αντί των γνωστών έως τώρα τροχών, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε ανώμαλη εδαφική επιφάνεια, ακόμα και πάνω από εμπόδια.

Η καρέκλα του 21χρονου δημιουργού έχει την ίδια ακριβώς διαχείριση σαν τη συμβατική αλλά έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας κινήσεων.

Μπορεί να διανύσει περί τα τέσσερα μίλια την ώρα, διαθέτει ενσύρματη μπαταρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, σε μαλακές επιφάνειες, όπως άμμο και γρασίδι, πράγμα που δυσκολεύει τις έως σήμερα συμβατικές καρέκλες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάστε τακτικά τα μάτια των παιδιών σας



Ποιά είναι τα πιο συχνά προβλήματα.

Τα μάτια των νηπίων θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά, καθώς πολλά προβλήματα όρασης, αλλά και παθήσεις των ματιών μπορεί να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, στραβισμός) που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η οπτική οξύτητα του παιδιού να παραμείνει χαμηλή (αμβλυωπία).Τα πιο συχνά προβλήματα των ματιών είναι τα εξής:

Μυωπία

Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία των ματιών δεν επιτρέπει στο παιδί να δει καθαρά μακριά. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα, δηλαδή μεταξύ δύο και τριών ετών.

Υπερμετρωπία

Δεν μπορεί να δει καθαρά όσα πράγματα βρίσκονται κοντά του. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται από τη γέννηση, όμως γύρω στα δύο μπορεί να γίνει η διάγνωση. Σταθεροποιείται περίπου στα πέντε, ενώ μεγαλώνοντας υπάρχει περίπτωση να μειωθεί.

Αστιγματισμός

Το παιδί βλέπει θολά, γι’ αυτό πλησιάζει κοντά ή κλείνει ελαφρώς τα μάτια για να δει καλύτερα. Ο αστιγματισμός υπάρχει συνήθως από τη γέννηση.

Στραβισμός

Εμφανίζεται συνήθως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Κάποια στιγμή οι γονείς παρατηρούν ότι «φεύγει» -αποκλίνει ή συγκλίνει- το ματάκι του παιδιού. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος. Εάν αυτό δημιουργεί εμφανές αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Αν το παιδί έχει συγκλίνοντα στραβισμό, η εγχείριση πρέπει να γίνει στην ηλικία των δύο, ενώ αν έχει αποκλίνοντα, η εγχείριση θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των τεσσάρων.

Επιπεφυκίτιδα

Μπορεί να εκδηλωθεί, καθώς το παιδί πιάνει χώμα ή χαλίκια στην παιδική χαρά ή παιχνίδια στον παιδικό σταθμό και μετά τρίβει τα μάτια του. Η μολυσματική επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς και άλλους μικροοργανισμούς. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι το παιδί παρουσιάζει πολλές εκκρίσεις (τσίμπλες)στα μάτια. Θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά, κολλύρια ή αλοιφές. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε διάφορα αλλεργιογόνα, που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια του, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να έχουν τσίμπλες και να τα τρίβει. Θεραπεύεται με αντιαλλεργικά κολλύρια.

Ο τακτικός έλεγχος των ματιών στα κατάλληλα για κάθε ηλικία διαστήματα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγιούς όρασης του παιδιού σας, καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα όρασης τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να έχει η θεραπεία τους.


Πηγή: 
http://www.medvoi365.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανόνες ασφαλούς κολύμβησης



Για να μην μετατραπεί η χαρά της θάλασσας σε εφιάλτη.

Σαν Έλληνες έχουμε την ευτυχία να κατοικούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από χιλιάδες χιλιόμετρα δαντελένιων ακτών. Σαν χώρα όμως δυστυχώς καταγόμαστε μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συχνότητες πνιγμών.

Οι χαρές της θάλασσας είναι πολλές και μεταξύ αυτών το κολύμπι είναι μία από τις μεγαλύτερες. Παρ' όλα αυτά όμως για να απολαύσουμε τις χαρές της θάλασσας θα πρέπει να τηρούμε απαράκλητα ορισμένους κανόνες οι οποίοι θα καταστήσουν ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση την θάλασσα.

Μερικοί από τους κανόνες που δεν θα πρέπει να παρεβαίνουμε είναι οι εξής:

-Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Είναι ένας πασίγνωστος κανόνας που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και που επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως από μεγάλους προς μικρούς και τον οποίο δυστυχώς πολύ συχνά παρεβαίνουμε εκθέτοντας το εαυτό μας σε σοβαρούς κινδύνους.

Συχνά οι μεγάλοι φωνάζουν αυτήν την εντολή στα παιδιά αλλά οι ίδιοι των παραβαίνουν με αποτέλεσμα συχνότερα τα θύματα να είναι μεγάλοι. Το βαρύ στομάχι δρα με πολλούς τρόπους καθιστώντας το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο.

-Μην κολυμπάτε όταν δεν αισθάνεστε καλά. Το κολύμπι θα πρέπει να θεωρείται σαν μία ευχάριστη και απολαυστική άσκηση και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνεται με εξαναγκασμό ή από υποχρέωση.

Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για να θεωρηθεί ωφέλιμο. Άτομα τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνονται καλά θα πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση.

Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν σαν αιτία το γεγονός ότι το άτομο βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (ζάλη, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία ή για έμετο, πυρετό, δύσπνοια, κοιλιακά ενοχλήματα, πόνους στο στήθος κ.α.).

-Κολυμπάτε προσεκτικά σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ.

-Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απομονωμένες και απόμακρες παραλίες τις οποίες δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν στο χώρο και άλλα άτομα που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.

-Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς εποπτεία να κολυμπούν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όσο μικρότερα είναι τα παιδιά και όσο πιο άγνωστες είναι οι παραλίες. Παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν κολύμπι ευνόητο είναι ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη επιτήρηση. Κάθε άτομο δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσοτέρων των δύο παιδιών.

-Αποφεύγετε το νυκτερινό κολύμπι. Η κολύμβηση στο σκοτάδι ή ακόμη και υπό το φως της πανσελήνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνου αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο με την ομιλία και τις φωνές.

-Αποφεύγετε να κολυμπάτε μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Το οινόπνευμα εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας συχνά μας κάνει να υποεκτιμάμε τους κινδύνους. Παράλληλα οι έμετοι που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται στα άτομα αυτά.

-Άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού και ίσως και κατά καιρούς ενδιάμεσα να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να ζητούν την άδεια του για κολύμπι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To κέικ βοηθά τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα



Το μαγειρεμένο γάλα μειώνει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Η κατανάλωση ψημένων γλυκών που περιέχουν γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα να την ξεπεράσουν σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Τα αλλεργικά παιδιά που κατανάλωναν μαγειρεμένο γάλα, μέσα σε muffin (μικρά ατομικά κέικ), κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών παρουσίασαν μείωση έως και εξαφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με τα αλλεργικά παιδιά που απλά απέφευγαν το γάλα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έχουν τη δυναμική να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα – η κλασική αντιμετώπιση συνίσταται στην πλήρη αποχή από την κατανάλωση γάλακτος.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί έδωσαν σε 88 παιδιά με διαπιστωμένη αλλεργία στο γάλα ηλικίας 2-17 ετών ψημένα γλυκά που περιείχαν γάλα και σύγκριναν τις αντιδράσεις τους με βάση μια ομάδα αναφοράς 60 αλλεργικών παιδιών τα οποία απείχαν εντελώς από το γάλα. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα σχεδόν τα μισά από τα 88 παιδιά ήταν σε θέση να φάνε γιαούρτι ή να πιουν άπαχο γάλα χωρίς να εκδηλώσουν αλλεργικά συμπτώματα.

Συγκριτικά αυτό ήταν εφικτό για λιγότερο από το ¼ των παιδιών που απέφευγαν το γάλα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θέρμανση του γάλακτος ενδεχομένως αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών του και μειώνει τις πιθανότητες αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σ’ αυτές. Τονίζουν, όμως, ότι προτού η «θεραπεία με κέικ» δοκιμαστεί ευρύτερα είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες σχετικές έρευνες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύψτε το σωστό άθλημα για το παιδί σας



Τρεις τρόποι που θα σας ανοίξουν τα μάτια!

Αν δεν ξέρετε ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας, μην ανησυχείτε υπάρχουν τρόποι για να βγάλετε άκρη...

Όταν το ταλέντο του παιδιού είναι εμφανές


Βλέπετε το δίχρονο παιδί σας να βάζει καλάθια στη μίνι μπασκέτα που του πήρατε; Μήπως το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό όταν ακούει μουσική ή διαφημίσεις με μουσική στην τηλεόραση; Μήπως το παιδί σας κλωτσά και ντριπλάρει με επιδεξιότητα τη μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε τις φυσικές δυνατότητές του και την κλίση που μπορεί να έχει για μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίση αυτή ή το ταλέντο που διακρίνετε μπορείτε να καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον και τις δεξιότητές του μέσω των μαθημάτων και παιχνιδιών σε κάποιες ομάδες, συλλόγους κοκ.

Μερικές φορές όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τις αθλητικές δυνατότητες των παιδιών ώστε να σας οδηγήσουν στην επιλογή της σωστής αθλητικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ότι το παιδί σας ξετρελαίνεται να σκαρφαλώνει στα δέντρα, αλλά σε ποια αθλητική δραστηριότητα θα το μεταφράζατε; Ενδεχομένως αναρρίχηση, ίσως πάλη.

Σκεφτείτε σφαιρικά, παρατηρήστε ποιες άλλες αθλητικές δεξιότητες και κλίσεις καταδεικνύουν, και έπειτα δείτε τι δεξιότητες απαιτούν τα διάφορα αθλήματα. Π.χ η αναρρίχηση στα δέντρα απαιτεί την ανάπτυξη δύναμης στο επάνω μέρος του κορμού και των άκρων, και τα δύο χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της Ελληνορωμαϊκής Πάλης.

Μέσω προγραμματισμού


Ο απαιτούμενος χρόνος και η ενέργεια είναι μεγάλα ζητήματα για τον καθορισμό του αθλήματος που είναι κατάλληλο για το παιδί σας. Ένα πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας στις εξής απλές ερωτήσεις: πόσες προπονήσεις ή παιχνίδια και ποιας διάρκειας απαιτεί το κάθε άθλημα; Πού βρίσκεται η κάθε δραστηριότητα, σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από σπίτι σας;

Επιλέγοντας μια αθλητική δραστηριότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να εναρμονίσετε το πρόγραμμά σας και στα δύο παραπάνω ερωτήματα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία επιλογής της δραστηριότητας. Εάν η ένταξη σε ομάδα κολύμβησης απαιτεί την παρουσία για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως στις 6:30 π.μ. και ο χορός είναι δύο φορές την εβδομάδα στις 17:00 μ.μ., μπορεί να πρέπει να επιλέξετε το χορό. Η πρακτικότητα είναι σημαντική και πρέπει να τη λάβετε υπόψη όταν θα επιλέξετε ένα άθλημα για το παιδί σας.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί


Ρωτήστε τους τι θέλουν και θα δείτε ότι έχουν άποψη για διάφορα αθλήματα και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για αυτά. Έτσι μπορείτε μαζί να συμφωνήσετε για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσουν.

Μην επηρεάζετε τα παιδιά βάση των δικών σας προτιμήσεων ή δικών σας απωθημένων από την παιδική σας ηλικία και μην ενεργείτε με γνώμονα ότι θα μεγαλώσετε τον επόμενο χρυσό ολυμπιονίκη.

Να είστε ρεαλιστικοί στην προσπάθεια να βρείτε τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Ρωτήστε τους τι επιθυμούν να κάνουν. Συζητήστε το αρκετά μαζί τους,γιατί μόνο με σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη, ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν γνώμη γι’αυτό θα πρέπει να είστε ευέλικτοι.

Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά φταίνε οι Γερμανοί



Σε βλαστούς φασολιών από τη Γερμανία οφείλεται το ξέσπασμα E.Coli.

Σε βλαστούς φασολιών από τη Γερμανία οφείλεται σύμφωνα με ανακοίνωση των γερμανικών αρχών το ξέσπασμα του βακτηριδίου E. coli που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει τους βλαστούς φασολιών, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οι βλαστοί είχαν καλλιεργηθεί σε φάρμα στην Κάτω Σαξονία. Ωστόσο, τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι εξίσου επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ντοματών και αγγουριών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στους 22 οι νεκροί από το E.coli



Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Ο απολογισμός από την επιδημία που συνδέεται με το βακτηρίδιο E.coli έχει φτάσει πλέον τους 22 νεκρούς στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 21 στη Γερμανία, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών με έδρα τη Στοκχόλμη.

Συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταγραφεί 1.605 περιπτώσεις μόλυνσης από το βακτηρίδιο E.coli 0104 (EHEC), ενώ ακόμη 658 άνθρωποι παρουσιάζουν το Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ), διευκρινίζει το ECDC.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων παρατηρείται στη Γερμανία, εστία της μόλυνσης, με 1.536 κρούσματα E.coli και 627 ΟΑΣ.

Σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό του, το ECDC μετρά σήμερα 328 νέα κρούσματα E.coli και 107 Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου.

Τέσσερα νέα κρούσματα E.coli καταγράφηκαν επίσης στη Βρετανία και τη Δανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας θαυματουργός καρδιακός «επίδεσμος»



Υπόσχεται να επιδιορθώσεις τις καρδιακές βλάβες αναπλάθοντας το μυοκάρδιο.

Είναι γνωστό πως, ακόμη και όταν επιβιώσει κανείς από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσει εκτεταμένη βλάβη στην καρδιά. Κι αυτό γιατί, με το έμφραγμα, μεγάλα τμήματα του μυοκαρδίου σταματούν να αιματώνονται, δηλαδή παύουν να τροφοδοτούνται με οξυγόνο.

Έτσι, αν ο ασθενής δεν βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο, για να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή που θα αποκαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει την αιμάτωση, τότε όλα αυτά τα τμήματα θα νεκρωθούν για πάντα. Με συνέπεια η καρδιά να γίνει πιο δύσκαμπτη και ο ασθενής να χρειάζεται μεταμόσχευση ή, στην καλύτερη περίπτωση, να είναι πλέον επιρρεπής σε ένα νέο έμφραγμα. Σύμφωνα άλλωστε με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, μέσα σε έξι χρόνια θα καταλήξουν για τον ίδιο λόγο ξανά στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν μια τεχνική που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες, αφού επιτρέπει την ανάπλαση του μυοκαρδίου, ώστε τα νεκρωμένα τμήματα να δίνουν τη θέση τους σε νέα, πλήρως λειτουργικά.

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε ένα πλακίδιο διαμέτρου 15 χιλιοστών, το οποίο αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα, δηλαδή από μικροσκοπικούς σωλήνες με πάχος από 60 έως 200 δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Τα έως τώρα πειράματα αποδεικνύουν πως το πλακίδιο συμπεριφέρεται ως «σκαλωσιά», πάνω στην οποία αναπτύσσεται νέος ιστός. Αυτή η «σκαλωσιά» να λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένας επίδεσμος επούλωσης του μυοκαρδίου, αφήνοντας υποσχέσεις ότι στο μέλλον θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη επιπλοκή όσων έχουν υποστεί έμφραγμα.

Τι κρύβει το ψάρι ζέβρα


Καθώς η ανάπλαση του καρδιακού ιστού θα μπορούσε να γλιτώσει εκατομμύρια ανθρώπους από καρδιακή ανεπάρκεια, όπως είναι φυσικό, πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τεχνικές με τις οποίες θα μπορούσαν να αναπληρωθούν οι περιοχές του μυοκαρδίου που νεκρώνονται έπειτα από ένα έμφραγμα.

Αρκετές από αυτές τις προσπάθειες επικεντρώνονται στην έγχυση βλαστοκυττάρων τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, με στόχο τη δημιουργία νέου κυτταρικού υλικού. Ομως, αν και η τεχνική αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά με επιτυχία, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ποια ακριβώς βλαστοκύτταρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε ο καινούργιος ιστός να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία στην προηγούμενη, φυσιολογική κατάσταση.

Γι’ αυτό και πολλοί ερευνητές στρέφονται στη μελέτη οργανισμών στη φύση που έχουν την ικανότητα να επουλώνουν τις βλάβες έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο. Πρόσφατα, μάλιστα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανακοίνωσαν πως εντόπισαν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στο ψάρι–ζέβρα να επουλώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα έως και το 20% της καρδιάς του.

Το ψάρι–ζέρβα, το οποίο ενδημεί στον ποταμό Γάγγη και διακινείται από τα περισσότερα καταστήματα ειδών ενυδρείου στον κόσμο, αξιοποιεί το συγκεκριμένο βιομόριο για να δημιουργεί νέο μυοκάρδιο, καθώς και αιμοφόρα αγγεία. Στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα να παρασκευαστούν φάρμακα, τα οποία θα προσδίδουν την ίδια ικανότητα και στον άνθρωπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις στη θάλασσα


Γυμναστείτε μέσα στο νερό!

Κάθε καλοκαίρι όλοι σταματούμε τις αθλητικές δραστηριότητες. Η ζέστη μας καταβάλει κι έτσι ρίχνουμε τους ρυθμούς μας. Να μια πρόταση «δροσιάς» για να μη βγείτε απο το πρόγραμμά σας. Για άλλους, να η ευκαιρία να μπουν σε πρόγραμμα...

Ζέσταμα

Ελαφρό κολύμπι 5 - 15 λεπτά, ή γρήγορο περπάτημα στην αμμουδιά ή σε ρηχά νερά σέρνοντας τα πόδια.

Χέρια



Μέσα στο νερό μέχρι τον λαιμό. Έλξεις και εκτάσεις των χεριών με την παλάμη τεντωμένη. Η παλάμη «κοιτάζει» προς τη φορά της κίνησης. Η άσκηση μοιάζει με τις έλξεις δικεφάλων με βαράκια και τις πιέσεις τρικέφαλων στην τροχαλία. (4x20)




Τα χέρια μέσα στο νερό, παλάμες τεντωμένες και οι αγκώνες σε ορθή γωνία. Λυγίζεις και τεντώνεις τους καρπούς με έντονες κινήσεις. Για τους καρπούς (4x15)

Στήθος, πλάτη και ώμοι



Τα χέρια μέσα στο νερό, ελαφρά λυγισμένα, στην λοξή έκταση. Κλείνεις τα χέρια μέχρι την πρόταση και τα ανοίγεις έως την αρχική θέση. Οι παλάμες τεντωμένες. (4x20)




Τα χέρια σε γροθιές. Οι αγκώνες σε ορθές γωνίες δίπλα στα πλευρά. Παίζεις μποξ... Γρήγορες και δυνατές κινήσεις μπρος και πίσω. (4x20-30)



Τα χέρια μέσα στο νερό ελαφρά λυγισμένα στην έκταση. Τα κατεβάζεις δίπλα στους γοφούς και τα ανεβάζεις γρήγορα και δυνατά. (4x20)

Πόδια



Στηρίζεσαι στο ένα πόδι. Ανεβάζεις το άλλο λυγισμένο ή τεντωμένο και το κατεβάζεις γρήγορα και δυνατά. Τελειώνεις το ένα πόδι και μετά κάνεις το άλλο. (3x20) Προσοχή εάν πονάει η μέση σου.



Κάνεις τροχάδην μέσα στο νερό. Εάν θέλεις, είσαι μέσα στο νερό μέχρι τους ώμους για να γυμνάσεις έτσι και το άνω μέρος του σώματος. (4x20-30’’) (χρόνος)



Στηρίζεσαι στο ένα πόδι, το άλλο τεντωμένο το απάγεις και το προσάγεις γρήγορα και δυνατά. Μπορείς να πιάνεσαι κιόλας. (4x20).

Πιάνεσαι από ένα σταθερό σημείο και κάνεις ψαλιδάκια με τα πόδια σου στην επιφάνεια του νερού τεντωμένα (πρέπει να ελέγχεις την σύσπαση όλων των μυών του κάθε ποδιού). Σταματάς εάν σε ενοχλεί η μέση σου. (4x30΄΄-60΄΄) (χρόνος)

Στην ίδια θέση με την παραπάνω άσκηση ανοίγεις και κλείνεις τα πόδια σου. Προσοχή στη μέση σου. (4x20)

Ιδέα...

ωραία άσκηση είναι το περπάτημα σε ρηχή θάλασσα, το νερό είναι ποιο κάτω από το γόνατο. Περπατάς με τα πόδια τεντωμένα «ξυλοπόδαρα».

Μέση


Κάνεις κοιλιακούς στην παραλία ή στο σπίτι...


Ροκανίσματα (μικρούς κοιλιακούς χωρίς να σηκώνετε η μέση 3x20
Ροκανίσματα με ελαφρά στροφή στο αντίθετο πόδι 3x(15+15)
Ροκανίσματα με τα πόδια σε ορθές γωνίες, ψηλά 3x15
Ραχιαίοι: Μπρούμυτα, άρσεις του άνω μέρους του σώματος. Τα πόδια είναι σταθερά κάτω. Τα χέρια στο ύψος των ώμων 3x15

Εάν έχετε πρόβλημα με την μέση σας οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη ενός γυμναστή.

Προσοχή!!!


-Ρώτησε τον γιατρό σου εάν σου επιτρέπει να ασκηθείς
-Εάν έχεις προβλήματα υγείας οι παρακάτω ασκήσεις απαγορεύονται… όπως και κάθε άλλη άσκηση.
-Τρως 3 ώρες πριν την άσκηση
-Εάν έχεις καθίσει στον ήλιο πολλή ώρα απέφευγε να ασκηθείς
-Πίνε πολύ νερό...
-Επέλεξε ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Έριν Μπρόκοβιτς των τροφίμων



Η τραγωδία μιας γυναίκας που έσωσε πολλές ζωές.

Είναι η γυναίκα που πίεσε ώστε να αλλάξει η νομοθεσία για τα τρόφιμα και τον έλεγχό τους στις ΗΠΑ. Η Μπάρμπαρα Κογουάλτσακ από την Πενσυλβανία έχασε τον 2,5 ετών γιο της Κέβιν από το βακτήριο E. coli το 2001. Εκτοτε, με μεγάλο δικαστικό αγώνα και κινητοποιήσεις, κατόρθωσε να πείσει τις Αρχές, ώστε να υπάρξει βελτίωση της πρακτικής επεξεργασίας των τροφίμων, επισήμανση του ενδεχόμενου κινδύνου και καλυτέρευση της διατροφής των Αμερικανών.
Ο γνωστός ως «Νόμος του Κέβιν» είναι πια μέρος της νομοθεσίας των ΗΠΑ, ενώ το Κέντρο Ερευνών για τις Αρρώστιες που προκύπτουν από τη Διατροφή, που ίδρυσε η Μπάρμπαρα με την οικογένειά της το 2006, λειτουργεί για τη διερεύνηση παρόμοιων κινδύνων.

«Ολα ξεκίνησαν όταν πήγαμε με τον Κέβιν να φάμε χάμπουργκερ σε φαστ φουντ της περιοχής μας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κογουάλτσακ. «Την επόμενη μέρα ήταν πολύ άρρωστος και παρουσίασε αιμορραγική διάρροια. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν επείγον περιστατικό».
Η υγεία του Κέβιν χειροτέρευσε ραγδαία. «Περάσαμε τις επόμενες 8 ημέρες στο νοσοκομείο. Τις πρώτες 3 ημέρες κουλουριαζόταν από τον πόνο. Μας είπαν να προσπαθούμε να μην τον πιάνουμε για να μη συνδέσει τον πόνο του με την οικογένειά του. Ήταν πολύ δύσκολο να μην αγκαλιάζω το παιδί μου...», σημειώνει. Η καρδιά του Κέβιν σταμάτησε τρεις φορές κατά την προσπάθεια των γιατρών να τον θέσουν υπό καρδιακή και πνευμονική υποστήριξη. «Πέθανε μέσα σε 12 μέρες. Το σοκ ήταν μεγάλο. Αργότερα μάθαμε πως ο Κέβιν πέθανε από γάγγραινα στο παχύ και λεπτό έντερο. Το βακτήριο που τον είχε προσβάλει ήταν 100% θανατηφόρο και αποκλείεται να επιβίωνε...».

Μετά τη «θύελλα» που χτύπησε το σπίτι τους, οι γονείς θέλησαν να μάθουν για το βακτήριο που σκότωσε το αγγελούδι τους.

«Συνειδητοποιήσαμε από τις έρευνες ότι ετίθετο πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δύο χρόνια μετά, ύστερα από πολλές δίκες, καταφέραμε τελικά να μάθουμε ότι ο Κέβιν είχε καταναλώσει κρέας το οποίο ανακλήθηκε 16 ημέρες αφότου είχε φύγει. Δυστυχώς, όμως, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες, δεν μπορέσαμε ποτέ να το αποδείξουμε...».

Το έργο της ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Η βιομηχανία κρέατος είναι πολύ ισχυρή και διαθέτει μεγάλα ερείσματα. Η οικογένεια του Κέβιν ίδρυσε το Κέντρο για Αρρώστιες της Διατροφής το 2006, πέντε χρόνια μετά τον χαμό του. Σύμφωνα με τις έρευνες του Κέντρου, κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στα 76 εκατ. περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, 327.000 νοσηλείες σε νοσοκομείο και 5.000 θάνατοι.

«Χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια για να γίνουν τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά τα καταφέραμε. Σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στον τομέα αυτό και προς την Πολιτεία, αλλά και προς τους καταναλωτές, μέσω του σάιτ μας www.foodborneillness.org που έχουμε και στο facebook. Βασιζόμαστε στη βοήθεια όλων σας», τονίζει η άτυχη μητέρα.


Διαβάστε περισσότερα...