Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κοιμηθείτε με ηρεμία


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ευκολότερο να απολαμβάνει κανείς έναν πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο, αν τελειώνει την ημέρα του με ηρεμία.

«Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις κουραστικές δραστηριότητες, το άγχος, την απογοήτευση, αλλά και τον υπερβολικό ενθουσιασμό πριν πέσετε για ύπνο» τονίζει η Χάικε Χόφμαν από τη γερμανική Ακαδημία Πρόληψης και Διαχείρισης Θεμάτων Υγείας με έδρα την πόλη Ζααρμπρύκεν.

Η ίδια συνιστά να προσέχουμε την δίαιτά μας και να τρώμε μικρά και ελαφρά γεύματα πριν από τον ύπνο, καθώς επίσης να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη και την καφεΐνη.

Το υπνοδωμάτιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, υποστηρίζει η Γερμανίδα ψυχολόγος και τονίζει πως στο κρεβάτι δεν πρέπει να τρώμε, να πίνουμε ή να καπνίζουμε, ενώ καλό θα ήταν να μην πηγαίνουμε για ύπνο, αν δεν είμαστε πραγματικά κουρασμένοι. 


Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευασία θα μας προειδοποιεί για την ημερομηνία λήξης τροφίμων


Συσκευασίες νέας γενιάς, που «ξέρουν» πότε ένα τρόφιμο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει, θα προειδοποιούν τους καταναλωτές να έχουν… τον νου τους, ώστε ή να προλάβουν να το καταναλώσουν ή να το πετάξουν αν είναι πια αργά. Τη νέα, πολύ χρήσιμη  καινοτομία -ειδικά για τους αφηρημένους καταναλωτές- αναπτύσσουν Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ της Γλασκώβης στη Σκωτία.

Σύμφωνα με το BBC, στόχος αυτής της έξυπνης συσκευής είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων όσο και η μείωση των ληγμένων συσκευασμένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν. Η νέα συσκευασία βασίζεται σε ένα εξελιγμένο δείκτη-αισθητήρα ενσωματωμένο σε «έξυπνο» πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή με το να αλλάζει χρώμα, όταν το τρόφιμο χάνει τη φρεσκάδα του (π.χ. λόγω ελαττωματικής συσκευασίας), όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή όταν το τρόφιμο δεν έχει τοποθετηθεί στο σωστό ράφι στο ψυγείο.

Ο νέος δείκτης αποτελεί οργανικό τμήμα μιας ευρύτερης καινοτομικής συσκευασίας με την ονομασία «συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας», που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων και των καταναλωτών.

Αν και οι «έξυπνοι» δείκτες θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή ειδικών ετικετών, αυτό θα ανέβαζε το κόστος της συσκευασίας, άρα και του προϊόντος, γι’ αυτό οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Μιλς, αναπτύσσουν έναν νέου τύπου δείκτη-αισθητήρα, ο οποίος δεν θα είναι ξεχωριστός, αλλά ενσωματωμένος στη συσκευασία. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορούν να διαθέσουν στο εμπόριο την πρώτη «έξυπνη» συσκευασία.

Σε όλο τον κόσμο, οι καταναλωτές, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, πετάνε στα σκουπίδια πολλούς τόνους ληγμένων τροφίμων, πράγμα που σημαίνει μεγάλη οικονομική σπατάλη, αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση. 


Διαβάστε περισσότερα...

Το Prozac ωφελεί (και) στην ανάρρωση από εγκεφαλικό


Σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, η χορήγηση του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου «Prozac» μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους και να ζήσουν διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.

Στη νέα αυτή έρευνα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη στο είδος της, οι ερευνητές βρήκαν πως οι ασθενείς- στους οποίους χορηγείται Prozac σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση στις επιδόσεις τους σε δοκιμασίες ελέγχου κίνησης σε σχέση με εκείνους που έλαβαν χάπι placebo.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές αποφυγής ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία


Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλει καίρια το νευρικό σύστημα.

Η τάση των 220 volt είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση.
Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί το συντομότερο και το ευκολότερο μονοπάτι μέσω καλών αγωγών (μεταδόσεώς του), όπως είναι το μέταλλο. Όταν η μόνωση μιας συσκευής υποστεί φθορά ή βλάβη, το ρεύμα φθάνει μέσω των καλωδίων των χειριστηρίων ή των κινητήρων, στα μεταλλικά μέρη της συσκευής. Το ρεύμα που διαρρέει μπορεί μ' ευκολία να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα, όταν επικρατούν ορισμένες συνθήκες. Ένα ελαφρό τσίμπημα ή ένα δυσάρεστο σοκ μας προειδοποιούν ότι κάπου υπάρχει διαρροή ρεύματος και η συσκευή με την ανωμαλία αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί προτού γίνει κι άλλη χρήση της.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Όταν υπάρχει υγρασία, όπως με τα βρεγμένα χέρια ή πόδια, τα υγρά δάπεδα ή το γρασίδι, το σώμα μας γίνεται ακόμη καλύτερος αγωγός.

Απoφεύγετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτροδοτούμενα εργαλεία ή συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για τη χρήση όπου προορίζεται, είναι καλά γειωμένος ή ότι φέρει διπλή μόνωση. Μη διατηρείτε στο δωμάτιο όπου λούζεστε ηλεκτρικό καλοριφέρ. Μην βάζετε στην πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα δίπλα σε νεροχύτη.

Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος θα πρέπει να είναι «ασφαλιστικές βαλβίδες» που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτιση. Εάν η ασφάλεια «πέσει», αυτό αποτελεί την ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία. Τα κυριότερα αίτια μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα, υπερφορτωμένο κύκλωμα ή κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή εξοπλισμός. Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες συνδεσμολογίες στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 15 αμπέρ.

- Χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως πρέπει. Μην αμελείτε τη σωστή συντήρησή τους.

- Αν χρειαστεί να τις επισκευάσετε, φωνάξτε τον ειδικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

- Γειώστε σωστά όλα τα φορητά εργαλεία, εκτός από εκείνα που φέρουν την ένδειξη διπλής μόνωσης, καθώς και τις άλλες συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα, ιδιαίτερα σε χώρους με υγρασία.

- Φροντίστε να μη συνυπάρχουν υγρασία και ηλεκτρισμός. Η υγρασία καθιστά το σώμα μας ένα πολύ καλό αγωγό του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας αυξάνει κατά πολύ, όταν το δέρμα μας είναι βρεγμένο ή υγρό.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν απεχθανόμαστε το κρέας


Η επιθυμία για φαγητό ρυθμίζεται από υποθαλαμικά σε συνδυασμό με ανώτερα φλοιώδη κέντρα. Τα περιφερικά ερεθίσματα και ορισμένοι περιφερικοί υποδοχείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι διατροφικές προτιμήσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα συνδυασμού ποικίλων περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η αποστροφή που αισθάνεται κάποιος για το κρέας, όταν είναι σημαντικού βαθμού, αποτελεί ένα σπάνιο παθολογικό σύμπτωμα, με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αναιμία, δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, τριχόπτωση από έλλειψη πρωτεΐνης σιδήρου βιταμινών συμπλέγματος Β (π.χ. Β12).

Η αιτιολογία του συμπτώματος πρέπει πάντα να διερευνάται ιατρικώς, ειδικά όταν έχει επίμονο χαρακτήρα και:

* Πρωτοεμφανίζεται σε ένα άτομο.
* Αλλάζει χαρακτηριστικά για τα δεδομένα ενός συγκεκριμένου ατόμου.
* Είναι σημαντικού βαθμού.

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενή έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του συμπτώματος, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στον καθορισμό υποστηρικτικών διατροφικών προγραμμάτων ή συμπληρωμάτων που θα αποκαταστήσουν τυχόν παθολογικές επιπτώσεις που δημιουργεί η στέρηση του κρέατος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη εξέταση χοληστερίνης;


Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα θεωρούνται ένας από τους βασικότερους παράγοντες, αν όχι ο βασικότερος, που καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας εμφράγματα στην καρδιά και εγκεφαλικά επεισόδια. Όσο πιο γρήγορα μάθουμε ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες.
Τελευταίες επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες σε εγκυρότατα επιστημονικά περιοδικά υποστηρίζουν ότι η πρώτη μέτρηση της χοληστερίνης πρέπει να γίνεται στο παιδί σε ηλικία 15 μηνών, τότε που γίνονται και τα εμβόλιά του. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η πρώτη αναγνώριση, εάν υπάρχει, της οικογενούς υπερχοληστε-ριναιμίας, που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένες τιμές χοληστερίνης και που στον ενήλικα ξεπερνά τα 500mg%.
Tα παιδιά που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστεριναιμία εάν αφεθούν αβοήθητα, πολύ νωρίς ακόμα και στην παιδική ηλικία μπορούν να πάθουν εμφράγματα του μυοκαρδίου. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες των εμφραγμάτων που παρατηρούνται στην εφηβική ηλικία και γενικότερα σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Εμφράγματα σε ηλικίες κάτω των 30 ετών είναι δυνατόν να παρατηρηθούν εκτός από τις περιπτώσεις οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας και σε άτομα που καπνίζουν 3-4 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, καθώς και σε άτομα των οποίων οι στεφανιαίες αρτηρίες εκ γενετής έχουν παθολογική κατασκευή και εκφύονται (ξεκινούν) από ανώμαλη θέση ή έχουν ανώμαλη πορεία.
Όμως το θέμα της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας είναι πολύ σοβαρό, καθώς 1 στα 500 άτομα μπορεί να το εκδηλώσει. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός στερείται των υποδοχέων LDL που βρίσκονται στο ήπαρ (συκώτι) και που δεσμεύουν και καταστρέφουν την κακή χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Έτσι ανάλογα με τον αριθμό των LDL υποδοχέων που υπάρχουν και λειτουργούν στο ήπαρ, ανάλογη είναι και η τιμή της κακής χοληστερίνης στο αίμα.
Οι LDL υποδοχείς καθαρίζουν ουσιαστικά το αίμα από την κακή χοληστερίνη, γι’ αυτό και τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης (στατίνες) αποτελούν την ουσιαστική θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας, γιατί ενεργοποιούν και δραστηριοποιούν τους LDL υποδοχείς. Σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις όπου η τιμή της χοληστερίνης δεν ελαττώνεται παρά την έντονη θεραπεία, τότε γίνεται πλασμαφαίρεση και κάθαρση του αίματος από την κακή χοληστερίνη. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ακραίες περιπτώσεις οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας όπου η χοληστερίνη παρά τη θεραπεία εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλές τιμές (400-500%).
Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του σημείου να γίνεται εσκεμμένη παραπληροφόρηση του κόσμου ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπερχοληστεριναιμίας με φυτικές στερόλες που περιέχουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα υπάρχει τεράστια απόσταση.
Χιλιάδες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ώρες έχουν σπαταληθεί στη διαφήμιση, όπου επώνυμοι και ανώνυμοι παρουσιαστές διαβεβαιώνουν ότι όταν καταναλώνετε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύετε την καρδιά σας, γιατί ουσιαστικά ελαττώνεται κατά 10-15% η τιμή της χοληστερίνης.
Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι φυτικές στερόλες δεν επιδρούν στο σύστημα των LDL υποδοχέων που αυτό καθορίζει ουσιαστικά την τιμή της χοληστερίνης και η αποτελεσματικότητα με ελάττωση της χοληστερίνης κατά 10-15% δεν επιλύει το πρόβλημα. Άλλωστε με την απλή χρήση του ελαιόλαδου το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται, χωρίς να είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες.
Ίσως το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα έπρεπε να προφυλάξει το κοινό από την παραπληροφόρηση που πολλές φορές μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη ζωή του.


Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το «σπάσιμο» των δισκίων


Σύμφωνα με νέα έρευνα, το «σπάσιμο» των δισκίων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει τους ασθενείς στη λήψη λανθασμένης δόσης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 5 εθελοντές να κόψουν 8 δισκία διαφορετικών μεγεθών χρησιμοποιώντας 3 τεχνικές. Οι εθελοντές χρησιμοποίησαν είτε μια ειδική συσκευή είτε ψαλίδι ή μαχαίρι κουζίνας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κομμένα δισκία διέφεραν στο σχήμα και το μέγεθος- το 31% των δισκίων ήταν διαφορετικό από την επιτρεπόμενη δόση.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Charlotte Verrue, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κόβεται ένα δισκίο. Ωστόσο, το κόψιμο συχνά οδηγεί σε κομμάτια διαφορετικού μεγέθους και μπορεί να χαθεί σημαντική ποσότητα του δισκίου, ενώ πρόσθεσε ότι τα περισσότερα δισκία δεν είναι κατάλληλα για κόψιμο και θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν διαθέσιμες περισσότερες δόσεις.

Σημειώνεται ότι τα δισκία με στενό περιθώριο, μεταξύ θεραπευτικής-τοξικής δόσης, είναι τα πιο επίφοβα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Advanced Nursing».

Διαβάστε περισσότερα...