Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δεκατριάχρονη γέννησε τρίδυμα


Οι αρχές αναζητούν τον 61χρονο πατέρα των παιδιών.

Ένα κορίτσι 13 μόλις ετών έφερε στον κόσμο τρίδυμα στην πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πατέρας των παιδιών είναι ένας άντρας 61 ετών, ο οποίος έχει κρυφτεί προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη, καθώς οι αρχές τον αναζητούν με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Η ανήλικη μητέρα μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι είναι «χαρούμενη με τους τρεις γιους της» τους οποίους ονόμασε Samuel, Joshua και Jovanny, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail.

Τα τρία νεογέννητα είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών τοπικού νοσοκομείου, καθώς γεννήθηκαν πρόωρα.
Η ηλικία της συναίνεσης για σεξ είναι τα 18 έτη στη Δομινικανή Δημοκρατία, ωστόσο η χώρα έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες εγκυμοσύνης ανηλίκων στον κόσμο.

Σχεδόν το 15% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών στη χώρα είναι μητέρες, με εκατοντάδες μωρά να γεννιούνται από κορίτσια μικρότερα των 15 ετών κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του ECPAT UK.

Ο Κώδικας Ανηλίκων της Δομινικανής Δημοκρατίας αναθεωρήθηκε πρόσφατα. Ενισχύθηκαν οι διατάξεις που αφορούν την κακοποίηση παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας.

Τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται με ποινές 20-30 ετών φυλάκιση και πρόστιμο 2.000-10.000 δολαρίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε σήμερα η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις 4.413 θέσεις εργασίας


Δημοσιεύθηκε από τον ΟΑΕΔ η δημόσια πρόσκληση.

Δημοσιεύτηκε σήμερα από τον ΟΑΕΔ η τελευταία δημόσια πρόσκληση, για 4.413 θέσεις κοινωφελούς εργασίας ανέργων. Η πρόσκληση αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης σε δημόσιους φορείς της χώρας και η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Η υποβολή των αιτήσεων των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης, ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 27/12/2013 στις 12.00 το μεσημέρι. Η υποβολή γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες/Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη ανωτέρω διαδικασία, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν: α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Δεν υποχρεούνται να υποβάλουν ξανά δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στις προηγούμενες δημόσιες προσκλήσεις, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. 3) Ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2013. 4) Ηλικία. 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, όπως παρουσιάστηκαν ήδη χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

"Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του μηνιαίου εισοδήματός για εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και 20 % στο υπερβάλλον. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έμπορους το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 30 % της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Για τους εγγυητές το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον τους εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση που τώρα εισάγεται. Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας κλπ." σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με ευνοϊκούς όρους.

"Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ταμείου, από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, έχουν υπογραφεί κατ’ αρχήν συμφωνίες με τη γερμανική KfW για επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει κατ’ αρχήν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2014" αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τα Χριστούγεννα η επανασύνδεση ρεύματος σε 67 πολίτες


Έχουν απευθυνθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επανασύνδεση του ρεύματος σε 67 πολίτες που απευθύνθηκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ίδιος απαντώντας στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων παρατάξεων για τον εορταστικό στολισμό της πόλης, είπε ότι ο δήμος δεν έχει λεφτά για τον εορταστικό στολισμό και ανέφερε «αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί ο δήμος να κάνει πολλά».

Ο δήμαρχος εισηγήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - την πιλοτική λειτουργία υπαίθριας αγοράς τύπου «γιουσουρούμ», την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου σε περιοχή κοντά στην οδό Νικηφόρου Ουρανού από τις 11 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Η άδεια που παραχώρησε το δημοτικό συμβούλιο απευθύνεται σε μικροπωλητές, οι οποίοι ανέλαβαν τη δέσμευση να παραδώσουν το χώρο καθαρό. Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε η αγορά να ξεκινήσει να λειτουργεί, έως ότου τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα εξετάσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα και θα αποφασίσει τη θεσμοθέτηση ή μη του παζαριού.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει και το 2014 στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση


Ο μειωμένος ΦΠΑ, 13%, στην εστίαση θα ισχύσει και το 2014. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στην εστίαση και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή (13%) από την 1.8.2013 δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον».



Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση μας "ρίχνει" στο αλκοόλ


Η ανεργία και το άγχος όχι μόνο έχουν αυξήσει το φαινόμενο του αλκοολισμού αλλά και υπάρχουν και ποιοτικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στη διάθεση και στην εργασιακή κατάσταση εκείνων που λαμβάνουν υπηρεσίες απεξάρτησης, καταγράφουν οι επιστήμονες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

Η Μαριάννα Μουτάφη, υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ επισημαίνει ότι «έχει τετραπλασιαστεί το ποσοστό των μελών του Προγράμματος που δηλώνει ότι βιώνει συναισθήματα κατάθλιψης το 2013 (46,2%) συγκριτικά με το 2006 (10,3%)». Το 2013 σημαντικό ποσοστό (69,2%) των ατόμων που απευθύνονται για βοήθεια στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ δηλώνει ότι βιώνει συναισθήματα άγχους στην καθημερινή του ζωή, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο ποσοστό (31%) του έτους 2006.

Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των μελών του Προγράμματος η κυρία Μουτάφη λέει ότι «το 2013 έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό (9,4%) των μελών μας που δηλώνει ότι απασχολείται σε περιστασιακές εργασίες, σε σχέση με το έτος 2006 (4,4%). Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι φαίνεται να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα στο χώρο εργασίας τους, σε καθημερινή βάση, περισσότερο σήμερα απ’ ότι το 2006».

Αναφορικά με τη λίστα αναμονής εκείνων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, η Ιωάννα Βαλσαμίδου, προσωπικό θεραπείας του Προγράμματος, σημειώνει ότι κυμαίνεται από 15 ημέρες έως 4 μήνες, λόγω και του γεγονότος ότι «οι προσλήψεις έχουν "παγώσει" και το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει και σε άλλες ανάλογες δομές». Αυτό, όπως σημειώνει, «μπορεί να σημαίνει όσον αφορά στον άμεσα ενδιαφερόμενο, αποδυνάμωση ενός αιτήματος, μεγέθυνση του προσωπικού προβλήματος και αύξηση της χρήσης του αλκοόλ. Ενώ, και για ολόκληρη την οικογένεια μπορεί να σημαίνει απογοήτευση και παραίτηση».

Η θεραπεία του ατόμου με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, στο πλαίσιο της κρίσης, φαίνεται ότι παρουσιάζει επιπλέον δυσκολίες, καθώς «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική». «Ως πιεστικοί εξωτερικοί παράγοντες παρουσιάζονται: η μείωση της δυνατότητας για ψυχαγωγία και αναψυχή, η συρρίκνωση της κοινωνικής ζωής, η μείωση της διάθεσης ή της δυνατότητας για επικοινωνία». Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ υπάρχει «ιδιαίτερη μέριμνα, μεταξύ άλλων, για την κοινωνικοποίηση των μελών και το ευ-σχετίζεσθαι, ως αντίδοτο στα αισθήματα μοναξιάς που ταλανίζουν τον αλκοολικό του 2013. Σε συνεργασία με το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» του Εθνικού Θεάτρου, έχει ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μελών του σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, σχετικά με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι».

Προσωπικές ιστορίες

Τη ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών, υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο 47χρονος Χρήστος που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ είκοσι χρόνια και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ τον τελευταίο χρόνο. «Αρχικά κάποιος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα και αμέσως μετά να ζητήσει βοήθεια, γιατί μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Είναι ακατόρθωτο. Πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Μόνος σου λες, δεν πειράζει να πιω ένα ποτηράκι, αλλά δεν υπάρχει ένα ποτηράκι γιατί μετά δεν υπάρχει σταματημός».

Όσον αφορά τη στήριξη που μπορεί να παρέχουν οι συγγενείς και οι φίλοι στο δικό τους άνθρωπο, τονίζει ότι «πρέπει να του μιλήσουν, να του πουν ότι υπάρχει πρόβλημα, χωρίς καυγάδες, χωρίς αγριάδες, χωρίς φωνές, όταν ο ίδιος δεν θα βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Και να τον προτρέψουν να ζητήσει βοήθεια. Το πρόβλημα του αλκοολισμού λύνεται, έστω δύσκολα στην αρχή, αλλά λύνεται».

Ο Χρήστος που έχει δύο παιδιά στην εφηβεία, λέει πως το πρόβλημά του είχε οξυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. «Τα παιδιά το καταλάβαιναν, αισθανόμουν άσχημα, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Έκανα αποχές από το αλκοόλ, αλλά όλο τα ίδια. Ήταν απελπιστικά. Με είχε καταστρέψει, είχα οικονομικά προβλήματα, το πρωί δεν μπορούσα να σηκωθώ να πάω στη δουλειά» λέει ο Χρήστος και συνεχίζει: «Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, το πρόβλημα μεγάλωσε καθώς έγινε μεγαλύτερη και η πίεση στην καθημερινότητα. Γύρισα σπίτι ένα πρωί, σε άσχημη κατάσταση, το μόνο που κατάλαβα ήταν το βλέμμα του γιου μου. Κούνησε το κεφάλι σαν να με λυπήθηκε. Ήταν κάτι εξευτελιστικό. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, να σε βλέπει το παιδί σου και να σε λυπάται. Μου ζητούσαν αρκετές φορές να σταματήσω, έδινα όλο ψεύτικες υποσχέσεις και είχαν κουραστεί».

Ο Χρήστος αναφερόμενος στα αίτια του προβλήματος, μιλάει για μια ανύπαρκτη σχέση με τον πατέρα του και για το γεγονός ότι εργαζόταν σε νυχτερινά μαγαζιά, που όπως πιστεύει, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αλκοολικός» δεν είναι μόνο «ο άνθρωπος στο παγκάκι», εικόνα που έρχεται στο νου μας συνήθως, όταν ακούμε αυτή τη λέξη. «Έπινα μια φορά την εβδομάδα, το μήνα, το δίμηνο, ανάλογα όπως θα τύχαινε. Σπίτι δεν έπινα, είχα την οικονομική άνεση να πίνω έξω. Ένα μήνα μπορεί να μην έδινα δικαίωμα και μετά χανόμουν για μια μέρα, για δύο μέρες».

Ένα μικρό πρόβλημα υγείας και η οικογένειά του, ήταν οι δύο παράγοντες που τον ώθησαν να πάρει τη μεγάλη απόφαση που του άλλαξε τη ζωή.

«Από τη μία πλευρά, έπαθα ένα ελαφρύ έμφραγμα και από την άλλη, η σύζυγός μου, μού ξεκαθάρισε ή το αλκοόλ ή η οικογένεια. Ένας φίλος που είχε το ίδιο πρόβλημα μου μίλησε για το ΚΕΘΕΑ και πήρα τηλέφωνο…».

Η αρχή δεν ήταν εύκολη, αλλά κλείνοντας δώδεκα μήνες στο πρόγραμμα στα τέλη Νοεμβρίου, η καθημερινότητά του έχει βελτιωθεί σημαντικά , όπως περιγράφει «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Τρόμαξα. Αλλάζεις εντελώς τον τρόπο της ζωής σου. Αλλάζεις συνήθειες, φίλους. Τώρα, είμαι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Οι αλλαγές φαίνονται στο σώμα μου, στη συμπεριφορά μου. Ασχολούμαι πιο πολύ με τα παιδιά μου. Είμαι κοντά τους, δίπλα τους, τα συνοδεύω στις ασχολίες τους. Στην προσωπική σχέση με τη σύζυγό μου τα πράγματα είναι όπως τον πρώτο καιρό. Ακόμη και στη δουλειά, υπάρχει βελτίωση. Δέχθηκα πρόταση για διευθυντική θέση στην εταιρεία που εργάζομαι, αλλά ακόμη φοβάμαι να απαντήσω θετικά γιατί είναι μεγαλύτερη η ευθύνη. Πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα είμαι έτοιμος…».

Η μάχη με τον «εχθρό» δεν έχει όμως, τελειώσει, «το αλκοόλ περνάει κάθε μέρα από το μυαλό. Και είναι θέμα μυαλού, τα πάντα. Εγώ περνούσα ωραία μαζί του, μόνο όμως, για εκείνες τις στιγμές. Ξεχνάς τα προβλήματα, σου δημιουργεί μια ευφορία. Αλλά όταν τελειώνει ο χρόνος αυτός, το επόμενο πρωί, η επόμενη μέρα, είναι πολύ χάλια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αρχαία Ελληνικά ζωντανά στη Μελβούρνη


Την αίτηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας να προσφέρει από το 2014 το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών σε επίπεδο VCE ενέκρινε η αρμόδια υπηρεσία Προγραμματισμού Σπουδών και Αξιολόγησης της Βικτώριας (VCAA)

Σημειώνεται ότι οι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών σε επίπεδο VCE, ωφελούνται ιδιαίτερα καθώς έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέχρι 15 πρόσθετα μόρια στην τελική αξιολόγηση της επίδοσής τους.

Για να μπορέσει ένας μαθητής να κάνει τα Αρχαία Ελληνικά στο VCE θα πρέπει να τα έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.

Το σχολείο της Κοινότητας προσφέρει τα Αρχαία Ελληνικά από την Α' Γυμνασίου (Year 7), για να καλυφθεί η απαιτούμενη διδακτέα ύλη με αργό και μεθοδικό ρυθμό, ούτως ώστε οι μαθητές να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα και να ενταχθούν με μεγαλύτερη άνεση στα τμήματα του VCE.

«Η παιδεία αποτελεί προτεραιότητα για την Κοινότητά μας που επενδύει πολλά στη διατήρηση και προώθηση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας,» δήλωσε ο συντονιστής εκπαίδευσης της Κοινότητας κ. Θόδωρος Μάρκος.

«Το γεγονός ότι εγκρίθηκε η αίτησή μας να προσφέρουμε τα Αρχαία Ελληνικά σε επίπεδο VCE είναι πολύ σημαντικό τόσο για τα σχολεία μας όσο και για τον οργανισμό μας, καθώς είμαστε το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Μελβούρνη με τέτοια άδεια. Προσφέρουμε το μάθημα Αρχαίων Ελληνικών τα τελευταία τρία χρόνια και ήδη μαθητές μας είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο νέο τμήμα του VCE."


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργοποιημένα κινητά εν πτήσει


Η British Airways έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης που επιτρέπει οι συσκευές όπως οι ταμπλέτες, οι παιχνιδοκονσόλες και τα κινητά να παραμένουν ενεργοποιημένες –στη «λειτουργία πτήσης»–, στη διάρκεια όλων των φάσεων των πτήσεών της, όπως η ίδια ανακοίνωσε.

Αν και το να πάρουν τηλέφωνο, να στείλουν ένα μήνυμα ή να σερφάρουν στο Διαδίκτυο παραμένει απαγορευμένο, οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πια να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροσκάφους.

«Μετά από τη θετική γνωμάτευση της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η απόφασή μας αυτή σημαίνει ότι από αύριο (19η Δεκεμβρίου), οι επιβάτες της British Airways θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ταμπλέτες τους, τα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης βιβλίων, υπό την προϋπόθεση να βρίσκονται στη λειτουργία πτήσης, από την επιβίβαση έως και την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο», εξήγησε η ΒΑ.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές είχαν ανακοινώσει την 31η Οκτωβρίου ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μιμηθούν την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), η οποία, την ίδια ημέρα, είχε ανακοινώσει τη χαλάρωση των δικών της περιορισμών.

«Εκφράζουμε την μεγάλη χαρά μας που είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που θα εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές, οι οποίες συνιστούν ένα μεγάλο όφελος για τους πελάτες σε όλες τις πτήσεις της British Airways σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο πιλότος, Ίαν Πρινγκλ, εκπαιδευτής στη British Airways.

Νωρίτερα φέτος, η βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέπει πλέον στους επιβάτες να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις στη φάση της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση.

Κατά τη διάρκεια των δύο καθημερινών πτήσεων που συνδέουν το αεροδρόμιο City του Λονδίνου με τη Νέα Υόρκη, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να στέλνουν μηνύματα και να χρησιμοποιήσουν το WiFi καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, επανέλαβε η εταιρεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα επισημάνθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής


Το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.

Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, εντόπισαν το πρωί οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες είχαν μεταφερθεί με δημοτικά απορριμματοφόρα και το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα υπήρχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, οροί κλπ. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛΑΣ και η αρμόδια Εισαγγελία.

Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ έχουν εντοπίσει περισσότερους από 20 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από δέκα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Ιω. Σγουρός, καλεί το υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία της Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναμένει σχετική απάντηση από τον υπουργό Υγείας, καθώς -όπως σημειώνει- τα περιστατικά απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, ο ΧΥΤΑ Φυλής διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, λόγω αθρόας εισόδου ρακοσυλλεκτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε και σε ποιες χώρες είχε απαγορευτεί ο καφές


Πολύ πριν την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, ο καφές είχε θεωρηθεί «σατανικός».

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1933 καταργήθηκε η ποτοαπαγόρευση που είχε επιβληθεί στις ΗΠΑ το 1920 και η οποία έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο παράξενες αποφάσεις στην επιβολή του αμερικανικού δικαίου.

Το κίνημα της ποτοαπαγόρευσης είχε ξεκινήσει στις αρχές του 19ου αιώνα και ήδη ως το 1850 αρκετές πολιτείες, κυρίως του αμερικανικού νότου, είχαν ψηφίσει νόμους που περιόριζαν ή απαγόρευαν τη διάθεση αλκοολούχων ποτών.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1917, η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την ποτοαπαγόρευση. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς η πολιτεία του Μισισίπι έγινε η πρώτη που ενέκρινε την τροπολογία, ενώ στις 16 Ιανουαρίου του 1919 η Νεμπράσκα ήταν η 36η πολιτεία που με τη σειρά της επέβαλλε τον περίεργο αυτό νόμο.

Η ποτοαπαγόρευση, που κήρυσσε παράνομη με συνταγματική πρόνοια την παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών επιβλήθηκε σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ στις 17 Ιανουαρίου του 1920.
Προτού όμως φτάσουμε στην απαγόρευση της παρασκευής, διακίνησης και πώλησης του αλκοόλ στις ΗΠΑ, αρκετά χρόνια πριν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μέχρι τη Μέση Ανατολή ορισμένες χώρες είχαν επιβάλλει… «καφεαπαγόρευση»!

Δείτε παρακάτω ποιες χώρες απαγόρευσαν τον καφέ, όπως τις κατέγραψε η Emmy Blotnick σε δημοσίευμα του mentalfloss.com.

1. Μέκκα, Σαουδική Αραβία
Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα το 1511 καθώς θεωρήθηκε ότι διέγειρε τις ριζοσπαστικές σκέψεις και ότι έκανε τους ανθρώπους να κυκλοφορούν περισσότερο. Ο τότε κυβερνήτης πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τους αντιπάλους του.

2. Ιταλία
Όταν έφτασε ο καφές στην Ευρώπη το 16ο αιώνα οι κληρικοί ασκούσαν πιέσεις προς την απαγόρευσή του, «βαφτίζοντάς» τον «σατανικό». Τα πράγματα άλλαξαν όταν το ρόφημα δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης VIII, ο οποίος το βρήκε πολύ γευστικό και... έδωσε τις ευλογίες του.

Με την παπική ευλογία, άρχισαν να ξεπηδούν τα καταστήματα που πωλούσαν καφέ σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

3. Κωνσταντινούπολη
Όταν το 1623 στο θρόνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέβηκε ο Μουράτ Δ΄, ο οποίος έμεινε γνωστός για το βίαιο χαρακτήρα του, φρόντισε σύντομα να απαγορεύσει τον καφέ και να επιβάλλει ένα σύστημα τιμωριών για τους παραβάτες.

Η τιμωρία για όποιον πιανόταν για πρώτη φορά με καφέ ήταν το ξύλο, ενώ αν υπέκυπτε και δεύτερη φορά… ο παραβάτης δενόταν σε ένα δερμάτινο σάκο και τον έριχναν στα νερά του Βοσπόρου.

4. Σουηδία
Η Σουηδία απαγόρευσε τον καφέ το 1746. Μάλιστα, σύμφωνα με εντολές της κυβέρνησης κρίθηκαν παράνομα και τα σύνεργα παρασκευής του καφέ, με τους αστυνομικούς να… μαζεύουν πιατάκια και κούπες. Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ μάλιστα έδωσε εντολή όσοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία της δολοφονίας να… πίνουν καφέ μέχρι να πεθάνουν, με τους γιατρούς να καταγράφουν πόσος καιρός και πόσα ποτήρια χρειάζονται για να τους σκοτώσουν!

5. Πρωσία
Ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας εξέδωσε το 1777 ένα μανιφέστο, στο οποίο αναφερόταν στην υπεροχή της μπύρας έναντι του καφέ. Ισχυριζόταν ότι ο καφές επηρέαζε την κατανάλωση της μπύρας στη χώρα, ελπίζοντας ότι η βασιλική αυτή δήλωση θα έκανε τους πολίτες να αλλάξουν γνώμη. Φέρεται να είχε γράψει ότι «η Αυτού Μεγαλειότητα μεγάλωσε με μπύρα» εξηγώντας γιατί πίστευε ότι ήταν καλό να πίνει κανείς μπύρα με το πρωινό του.



Διαβάστε περισσότερα...

Έδιναν σε ηλικιωμένους χυμό με αναισθητικό και τους λήστευαν


Συνελήφθησαν τρεις Ρομά στο Βόλο.

Έναν δόλιο τρόπο για να εξαπατήσουν ηλικιωμένους φέρονται να είχαν εφεύρει γυναίκες Ρομά στο Βόλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, τους προσέφεραν χυμό με αναισθητικό, έτσι ώστε να μπορούν να τους ληστέψουν ανενόχλητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις ληστειών, που έγιναν σε βάρος τεσσάρων ηλικιωμένων στην πόλη του Βόλου.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστιδες των παραπάνω ληστειών, τρεις ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 39, 34 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν αντίστοιχα εντάλματα σύλληψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της 03-12-2013 στο Βόλο η 41χρονη και η 39χρονη, προφασιζόμενες την προώθηση προϊόντος (χυμού), εισήλθαν στην οικία ζευγαριού ημεδαπών, ηλικίας 84 και 82 ετών, όπου τους έπεισαν να το δοκιμάσουν, με την προτροπή ότι αν έβρισκαν τη γεύση του χυμού θα κέρδιζαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Το προϊόν περιείχε αναισθητική ουσία, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να αποκοιμηθούν. Στη συνέχεια, εισήλθε στην οικία τους και η άλλη δράστιδα και εκμεταλλευόμενες την ανικανότητά των ηλικιωμένων να αντιδράσουν αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ, καθώς και δύο χρυσές βέρες και δύο χρυσές αλυσίδες με σταυρούς που φορούσαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, το μεσημέρι της 03-12-2013 στο Βόλο, η 34χρονη δράστιδα ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, έπεισε 81χρονη ημεδαπή να δοκιμάσει χυμό, με την προτροπή να διακρίνει τη γεύση του. Ο χυμός περιείχε ομοίως αναισθητική ουσία, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να αποκοιμηθεί. Στη συνέχεια, εισήλθαν στην οικία της και οι άλλες δύο δράστιδες και εκμεταλλευόμενες την ανικανότητα της παθούσας αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό.

Στην τρίτη περίπτωση, το απόγευμα της 30-10-2013 στο Βόλο, η 34χρονη ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, έπεισε 76χρονη ημεδαπή να δοκιμάσει χυμό και πάλι για να διακρίνει τη γεύση του. Ο χυμός περιείχε και σε αυτήν την περίπτωση αναισθητική ουσία, με αποτέλεσμα να χάσει της αισθήσεις της και να αποκοιμηθεί. Στη συνέχεια εισήλθαν στην οικία της και οι άλλες δύο δράστιδες και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, δύο χρυσούς σταυρούς, τρία χρυσά δαχτυλίδια και μία χρυσή αλυσίδα.

Σημειώνεται ότι οι τρεις ημεδαπές έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τυχόν παρόμοιες περιπτώσεις ληστειών με τη χρήση υπνωτικών φαρμάκων και σ’ άλλες περιοχές της χώρας (Ήπειρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μακεδονία κ.α.).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε παθόντες των παραπάνω ληστειών ανιχνεύτηκε ναρκωτική φαρμακευτική ουσία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση και την αστυνομική έρευνα διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των τριών παραπάνω ημεδαπών γυναικών ROMA.



Διαβάστε περισσότερα...

Η 17χρονη που θέλει επιτέλους να χαμογελάσει


Η Sarah Atwell είναι δυνατή παρά τις δυσκολίες - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
.
Σε μια πολύ σημαντική επέμβαση, που ελπίζει να της αλλάξει τη ζωή και να της χαρίσει ένα χαμόγελο, υποβλήθηκε η 17χρονη Sarah Atwell από τον Καναδά, η οποία είχε διαγνωστεί με νευροϊνωμάτωση σε ηλικία οκτώ ετών, μια γενετική διαταραχή που της προκάλεσε έναν μεγάλο όγκο στο δεξί μέρος του προσώπου της.

Παρότι η επέμβαση αυτή δεν σημαίνει το τέλος της περιπέτειάς της, η 17χρονη δήλωσε ενθουσιασμένη από τα πρώτα αποτελέσματα.

Περιγράφοντας την πρώτη στιγμή που κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, είπε: «Ήμουν χαρούμενη επειδή είχα ίσια χείλη!

Κοιτούσα ξανά και ξανά και φωτογραφιζόμουν. Η μαμά μου και οι γείτονες σοκαρίστηκαν, στείλαμε φωτογραφίες στον μπαμπά μου. Είπε, ‘εφόσον είσαι εσύ χαρούμενη είμαι κι εγώ’».

Η επέμβαση έκρυβε και κινδύνου για τη 17χρονη, όπως τον κίνδυνο της μεγάλης απώλειας αίματος, και η Sarah ήταν ενήμερη.

«Θέλουμε να κρατήσουμε κανονικό ιστό για να δείχνει και το δέρμα φυσιολογικό», τόνισε ο χειρουργός Steven Morris. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη νευρική λειτουργία και ταυτόχρονα τη φυσιολογική δομή του προσώπου».

Ο χειρουργός αναγνώρισε πως ο όγκος της Sarah ήταν μια ακραία περίπτωση. «Είχε υποβληθεί σε κάποιες διαδικασίες περιορισμού του όγκου στο παρελθόν αλλά εκείνος μεγάλωνε από τη μύτη έως το αυτί της και το δέρμα κρεμόταν κάτω από το σαγόνι της», τόνισε.

Ένα μεγάλο βήμα έγινε με την επέμβαση αυτή, σημειώνει η Daily Mail, αλλά δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια της 17χρονης και κανείς δεν μπορεί να της υποσχεθεί πως ο όγκος δεν θα επανεμφανιστεί.

«Η επόμενη διαδικασία θα αφορά τον όγκο γύρω από το μάτι της, είναι μια πρόκληση να αναμορφώσουμε την κόγχη του ματιού», πρόσθεσε ο Δρ Morris.

H Sarah ήταν θύμα bullying σε όλη της τη ζωή και έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2012 όταν ανέβασε στο Facebook ένα βίντεο στο οποίο κρατούσε κάρτες μπροστά από την κάμερα.

«Έχω έναν όγκο, αυτό είναι όλο… Εύχομαι οι άνθρωποι να καταλάβαιναν πως δεν έχω κάτι άλλο… Με αποκαλούν ένα σωρό χαρακτηρισμούς, με πληγώνει αυτό… Ίσως κάποτε το bullying να σταματήσει αλλά μέχρι τότε θα είμαι δυνατή», είχε γράψει.

Η απήχηση που είχε το βίντεό της στον κόσμο ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί. «Την επόμενη ημέρα ξύπνησα και είχα περισσότερα από χίλια mail από αγνώστους, ένιωσα καλά», λέει η ίδια.

Μεταξύ εκείνων που είχαν επικοινωνήσει μαζί της ήταν ένας παραγωγός από το Discovery κι έτσι άρχισε να ετοιμάζεται ένα ντοκιμαντέρ με τη ζωή του κοριτσιού.

«Μεγάλωσε καθώς μεγάλωνα κι εγώ», λέει για τον όγκο της. «Δεν ακούω καλά από το δεξί αυτή και η όρασή μου από το δεξί μάτι είναι θολή», εξηγεί.

Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται το βασανιστικό bulling που υφίστατο η 17χρονη, με τους συμμαθητές της να την αποκαλούν με διάφορους χαρακτηρισμούς και συνεχώς να σκίζουν την εικόνα της από τη φωτογραφία της τάξης.
«Σχεδόν κάθε μέρα στο σχολείο είναι χάλια, συνέχεια χάνεται η φωτογραφία μου από την τάξη, κάποιος την παίρνει, δεν ξέρω γιατί αλλά με πληγώνει…», λέει. «Υπάρχουν παιδιά που με απείλησαν πως θα με σκοτώσουν».

Σήμερα η Sarah ελπίζει μεγαλώνοντας να δουλέψει με παιδιά και κυρίως με εκείνα που έχουν πέσει θύματα bullying.
«Αν εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω το bullying κι αν ένα παιδί που περνάει τα ίδια με μένα με δει και σκεφτεί πως μπορεί να μιλήσει σε κάποιον, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τότε θα έχω βοηθήσει», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα Πειραιώς και ING στηρίζουν την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Στόχος η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η ING προχώρησαν σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στόχος της συνεργασίας των δυο Οργανισμών είναι η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της «Αποστολής» για το παιδί.

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε με κάθε νέο πρόγραμμα αποταμίευσης «ING ΠΕΙΡΑΙΩΣ Παιδί & Μέλλον» που πραγματοποιείται, η ING και η Τράπεζα Πειραιώς να προσφέρουν €5 στο πρώτο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού της «Αποστολής» στο Μοσχάτο.

Τα μέσα διαφημιστικής προβολής που θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία της συνεργασίας είναι:

-Τηλεοπτικό σποτ

-Ραδιοφωνικό μήνυμα

-Καταχώρηση στον Τύπο

-Έντυπα και αφίσες στα καταστήματά της Τράπεζας Πειραιώς.




Διαβάστε περισσότερα...

Bradley Cooper: Ο εθισμός πήγε να με... διαλύσει


"Ο εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ πήγε να διαλύσει την καριέρα μου" αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο ηθοποιός Bradley Cooper.



Χαρακτηριστικά ο 38χρονος ηθοποιός δήλωσε στο περιοδικό GQ ότι όταν έπαιζε στη σειρά «Alias» εξαιτίας των προβλημάτων του, ο ρόλος του είχε μειωθεί κατά πολύ. «Δούλευα μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Και τη δεύτερη σεζόν της σειράς, με περιόρισαν ακόμα περισσότερο. Ένιωθα πως θέλω να “σκοτώσω” τον εαυτό μου» σχολίασε ο ηθοποιός.

Τελικά, ο Bradley Cooper κατάφερε να ελέγξει τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, γιατί κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως αν αυτό συνεχιζόταν, θα σαμποτάριζε ολόκληρη τη ζωή του. Το 2009 η καριέρα του πήρε την ανιούσα, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Hangover».



Διαβάστε περισσότερα...

«Προτεραιότητα η πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού»


Κεδίκογλου: Η εικόνα στα σχολεία δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Τα ζητήματα της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

«Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τα σχολεία, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί και στα σχολεία» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου. «Η όποια πρωτοβουλία μας σχετικά με τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού διαπνέεται από δύο βασικές αρχές: πρώτον, από τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και δεύτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στον μαθητή και να σπάσουμε τη σιωπή» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με τη συνάντηση με τους 13 Συντονιστές Δράσης (έναν σε κάθε περιφέρεια), τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου και, μεταξύ άλλων το μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με την «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου».

«Για πρώτη φορά, υπουργείο, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί επιχειρούν οργανωμένα να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που απασχολεί τόσο την οικογένεια και τις σχολικές μονάδες» σημείωσε ο πρόεδρος και συντονιστής, Παναγιώτης Βεντήρης, τονίζοντας πως «ο στόχος, όσο και μεγάλος αν είναι, είναι ρεαλιστικός».

«Το ζητούμενο είναι η άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Επιδιώκουμε το πρόβλημα να μην φτάνει σε εμάς, αλλά να φτάνει σε εμάς η πρακτική πώς αντιμετωπίστηκε το γεγονός» είπε, από την πλευρά της, η Ζωή Κρόκου, συντονίστρια της Στερεάς Ελλάδας. Αναφερόμενη στην εμπειρία της, τόνισε πως υπάρχει μια αυξητική τάση φαινομένων σχολικής βίας, που δεν είναι όμως τόσο ανησυχητική.

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να μην μπαίνουν σε μια συνωμοσία της σιωπής» υπογράμμισε, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τσιάντης, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν οι σχέσεις καθηγητών- μαθητών και οι σχέσεις μαθητών, μεταξύ τους.

«Το παιδί δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν. Και πρέπει να το προστατέψουμε» είπε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας πως το σχολείο δεν δημιουργεί βία, αλλά σε αυτό καταλήγει η βία. «Στόχος είναι να στηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι να την υποκαταστήσουμε» κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης σε 670.000 αγρότες


Προκηρύσσεται το πρόγραμμα νέων αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, συνολικού ύψους 1,046 δισ. ευρώ, σε 670.000 δικαιούχους αγρότες, θα γίνει αύριο, ενώ άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσει περισσότερα από 8.000 άτομα να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Επιδοτήσεων) και των υπόλοιπων αρμοδίων υπηρεσιών για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την έγκαιρη εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνει σήμερα, αργά το απόγευμα, από τη συνεργαζόμενη Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ και τα χρηματικά ποσά θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από αύριο το πρωί. Οι δικαιούχοι μπορούν να πληροφορηθούν σήμερα τα ποσά πληρωμής τους από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης καταβάλλονται περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την προκαταβολή, εκ των οποίων 47 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν βελτίωση της πληρωμής των κτηνοτρόφων, λόγω διόρθωσης σφαλμάτων και διευθέτησης προβλημάτων που είχαν σχέση με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Το 90% των δικαιούχων λαμβάνει ποσά πληρωμής πάνω από το 95% των δικαιωμάτων του. Μόλις 1,31% των παραγωγών, δηλαδή 8.900 παραγωγοί, δεν λαμβάνουν ενίσχυση διότι διαπιστώθηκαν σφάλματα στην αίτησή τους, ευρήματα από ελέγχους ή άλλες αιτίες. Και γι' αυτούς τους παραγωγούς, όπως και για όσους έχουν λάβει ποσά μικρότερα από το ύψος των δικαιωμάτων τους, θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής διευκρινιστικών εγγράφων, αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε σε επόμενη πληρωμή, εφόσον αυτά είναι αποδεκτά, να τους καταβληθεί η διαφορά.

«Σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι σήμερα υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα των νέων αγροτών και θα δημοσιευθεί άμεσα η σχετική προκήρυξη, όπου θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα.

Αλλάζει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην αλλαγή των διαδικασίων υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) από το 2014.

Όπως διευκρίνισε, από το 2014 η διαδικασία απελευθερώνεται και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, πλέον, θα υποβάλλονται: α) από τους ίδιους τους δικαιούχους απευθείας στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, β) μέσα από πιστοποιημένους φορείς με κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίοι θα βοηθούν τους αγρότες για την υποβολή και κατά κανόνα θα βρίσκονται κοντά στην έδρα εκμετάλλευσης του αγρότη και γ) μέσα από πιστοποιημένους φορείς, οι οποίοι, πέρα από τη δυνατότητα υποβοήθησης των αγροτών για την υποβολή των δηλώσεων, θα διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό σε μία ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, ώστε να έχουν δυνατότητα διόρθωσης και ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και την προκήρυξη διαδικασίας πιστοποίησης όσων φορέων πληρούν τα προσόντα.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή δωρεάν ρυζιού σε απόρους, στην οποία είχε παρουσιαστεί εμπλοκή, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πως έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και σύντομα θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από εθνικούς πόρους. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των τροφίμων, όπου περιλαμβάνονται και τροπολογίες για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Αποστολάκος, σε σύντομη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Οργανισμού και ευχαρίστησε τον υπουργό, τόσο για τα θερμά λόγια του προς το προσωπικό, όσο και για την απόφαση να συνεχίσει να υποστηρίζεται ο Οργανισμός.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στις γιορτές


Αλλαγές στα δρομολόγια και τη συχνότητά τους.

Με αλλαγές, όπως κάθε χρόνο, θα εκτελούνται και φέτος τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014, τα δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) θα εκτελούνται με μειωμένη συχνότητα.

Για τις συχνότητες δρομολογίων αναλυτικά ανά μέρα, μέσο, και ώρα δείτε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 23/12 εκπνέει η τελευταία προθεσμία για πληρωμή εισφορών στον ΟΓΑ


Δεν πρόκειται να δοθεί περαιτέρω παράταση επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού.

Παράταση έως τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, δίνει προς τους ασφαλισμένους του ο ΟΓΑ, για την πληρωμή των εισφορών τους και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Έως την ημερομηνία αυτή, ο οργανισμός θα δέχεται πληρωμές εισφορών, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση ή αναπροσαρμογή τους.

Η πληρωμή τους θα μπορεί να γίνεται μέσω ΕΛΤΑ, με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν αποσταλεί.


Η παράταση, σημειωτέον, ισχύει και για τις πληρωμές εισφορών από εργοδότες-επιχειρήσεις, οι οποίες θα γίνονται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς με την προσκόμιση του εντύπου για την Τράπεζα Πειραιώς ΚΜΠ 640.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη Θέρμη δημιουργείται η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα!


Η προσπάθεια έχει στόχο τη βοήθεια στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι βελόνες πλεξίματος των γυναικών του Δήμου Θέρμης έπιασαν «φωτιά» από τις αρχές Δεκεμβρίου για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα, με τους υπεύθυνους να βρίσκονται σε επαφή με τα γραφεία του βιβλίου Γκίνες, ώστε να γίνει η καταμέτρηση και η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα να συμπεριληφθεί στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ!

Οι γυναίκες του Δήμου ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρωτοβουλία του υπεύθυνου της πολιτικής προστασίας για την περιοχή, Κώστα Κουγιουμτζίδη σε μια προσπάθεια που έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά και για ιδρύματα της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουγιουμτζίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η «συνταγή» του εγχειρήματος περιλαμβάνει πολλή καλή διάθεση, δώδεκα συλλόγους της περιοχής, 58 γυναίκες που πλέκουν καθημερινά τέσσερις με πέντε ώρες αλλά και 450 κουβάρια κόκκινο και λευκό μαλλί, προσφορά του Γεωργίου Κουνιά από την Αθήνα.

«Όλοι συναντιόμαστε στο καφέ - αναψυκτήριο που βρίσκεται στο φράγμα της Θέρμης ενώ οι γυναίκες πλέκουν όλες μαζί σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα. Τραγουδούν, συζητούν τα νέα της καθημερινότητας και δηλώνουν ενθουσιασμένες από την προσπάθεια που γίνεται, με σκοπό να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα σε όσους έχουν ανάγκη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στις αρχές του χειμώνα και οι αρμόδιοι ήρθαν σε επικοινωνία με τα γραφεία του Βιβλίου Γκίνες για να μάθουν τις λεπτομέρειες.

«Μας πληροφόρησαν ότι δεν έχει δημιουργηθεί ξανά μια χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα μήκους 25 μέτρων, έτσι αποφασίσαμε να την κατασκευάσουμε» σχολιάζει και διευκρινίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί, θα γίνει η καταμέτρηση, η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση του αποτελέσματος ώστε να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή.

Όταν, μάλιστα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια, οι σύλλογοι που ενημερώθηκαν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και οι γυναίκες που άρχισαν να δηλώνουν συμμετοχή.

Τα κιβώτια με το κόκκινο μαλλί είχαν ήδη φτάσει από την Αθήνα και το πλέξιμο ξεκίνησε ενώ τα νέα διαδίδονταν με γρήγορους ρυθμούς και κινητοποίησαν ακόμη πιο πολύ κόσμο. Η Ειρήνη Λουτράδη ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το δικό της κομμάτι, ένα τμήμα της κάλτσας πλάτους 50 εκατοστών και μήκους τριών μέτρων.

Όλα τα κομμάτια θα «συναρμολογηθούν» και θα πλεχτούν μεταξύ τους προκειμένου να σχηματίσουν την τεράστια κάλτσα σε εκδήλωση που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο φράγμα της Θέρμης, από τις 11 το πρωί.

Στη συνέχεια η κάλτσα θα παραμένει εκεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να φωτογραφηθούν μαζί της και να προσφέρουν ό,τι μπορούν, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για ρουχισμό, είτε για φάρμακα, είτε για οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.

«Με αφετηρία την εκδήλωση του Σαββάτου, που θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με μουσική, χορούς και εδέσματα, έχουμε προσκαλέσει όλα τα σχολεία να μας επισκεφθούν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνουμε. Παράλληλα ο κόσμος έχει ενημερωθεί από σχετικές διαφημίσεις στο ραδιόφωνο αλλά και από το facebook και ήδη συγκεντρώνονται τα πρώτα τρόφιμα τα οποία διανέμονται σε οικογένειες και ιδρύματα» σχολιάζει ο κ. Κουγιουμτζίδης.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει ότι ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία εκδηλώθηκε από διάφορους συλλόγους, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έσπευσαν να μάθουν περισσότερα.

«Μου τηλεφώνησαν άνθρωποι από την Καλαμάτα, την Κόρινθο, τη Σπάρτη,τη Ρόδο και την Κω που ζήτησαν πληροφορίες και θεώρησαν την ιδέα μας φανταστική» προσθέτει.

Από την πλευρά της η κ. Λουτράδη δηλώνει ενθουσιασμένη, σχολιάζει ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν αισθάνονται υπέροχα που πλέκουν όλες μαζί για τον ίδιο σκοπό και γνωστοποιεί ότι του χρόνου θα πλέξουν μια ακόμη μεγαλύτερη κάλτσα, εκατό μέτρων αυτή τη φορά.

«Σε λίγο τελειώνουμε και ο κόπος αξίζει με το παραπάνω» λέει και συνιστά σε όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν το φράγμα για να δουν από κοντά την κάλτσα, να πιουν τον καφέ τους, να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν οικογένειες και παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και γιατί


Το 1,25% του ΑΕΠ στοιχίζει στην οικονομία η πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών.

Το 1,25% του ΑΕΠ της στοιχίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία η πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης -συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής- από τους νέους Ευρωπαίους, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το cedefop, ο αριθμός των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Ευρώπη, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μακροχρόνια ανεργία, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, σε σχέση με τους άλλους συνομηλίκους τους, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από πίνακα* που συνοδεύει την ανακοίνωση, το ποσοστό των νέων 18-24 ετών, οι οποίοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 κρατών- μελών, αν και οριακά χαμηλότερο από εκείνο των χωρών Ισπανία και Ιταλία.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης, τα οποία υπερβαίνουν σημαντικά τον κοινοτικό μέσο όρο, σημειώνονται κατά σειρά στις χώρες Βουλγαρία (όπου τείνει στο 25%), Σλοβακία και Ιρλανδία**.

Ποιοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και γιατί;

Οι νέοι που τείνουν να εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση είναι κυρίως άντρες, χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως οι μετανάστες) ή να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Γιατί την εγκαταλείπουν; Οι λόγοι, σύμφωνα με τον cedefop, είναι πολλοί. "Μπορεί κάλλιστα ο νέος να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, αλλά να το εγκαταλείψει στην πορεία, διότι συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε. Ενδεχομένως να μην του ταιριάζει το είδος ή το επίπεδο του προγράμματος ή του επαγγέλματος που επέλεξε κ.λπ. Στο στάδιο αυτό ο νέος χρειάζεται καθοδήγηση, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει το επόμενο βήμα του. Χωρίς σωστή καθοδήγηση, τέτοια πρόσκαιρα εμπόδια μπορεί να τον οδηγήσουν σε πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης", σημειώνει.

Άλλος λόγος μπορεί να είναι οι μισθολογικές διαφορές, που ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των προσόντων. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις, που διέπουν τις θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο τομέα των υπηρεσιών είναι πιο χαλαρές, με αποτέλεσμα να παρέχονται λιγότερα κίνητρα για την απόκτηση προσόντων. Επιπλέον, μπορεί οι εργοδότες να προσφέρουν εργασία σε μαθητευόμενους, προτού αυτοί ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους. Τέλος, ορισμένοι εγκαταλείπουν την επαγγελματική εκπαίδευση γιατί βρίσκουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, οι οποίες, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερα προσόντα, αμείβονται καλύτερα από πιο απαιτητικές θέσεις στην πατρίδα.

Παραδείγματα χωρών προς... έμπνευση

-Στη Γερμανία και την Αυστρία, η έναρξη εργασίας σε μια επιχείρηση προηγείται της συμμετοχής σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας.

-Στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 2013 ψηφίστηκε νέος νόμος περί εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει σε όλους τους νέους τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους έως ότου αποκτήσουν ως τυπικό προσόν το επίπεδο 3 της ISCED.

-Στη Λιθουανία, χάρη σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας, οι νέοι κάτω των 29 ετών μπορούν να λάβουν στήριξη μέσω επιδοτήσεων στους εργοδότες: έτσι, παρέχεται θέση εργασίας και κατάρτιση σε ανέργους, καθώς και φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες. Στους σπουδαστές παρέχονται επίσης υποτροφίες ως κίνητρο για να παραμείνουν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Εξάλλου η Λιθουανία δίνει βαρύτητα στην αναγνώριση των προσόντων: η τυπική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αναγνωρίζει την πρακτική κατάρτιση μέσω εργασίας, η προηγούμενη δε μάθηση ή πείρα μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης.

-Στην Τσεχία ορισμένες επιχειρήσεις συνεργάζονται με σχολές και παρέχουν στους εκπαιδευόμενους οικονομική στήριξη. Οι τελευταίοι μπορούν να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο επίπεδο των προσόντων τους, υπό τον όρο να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με την επιχείρηση.

-Ορισμένες χώρες (π.χ. Ισπανία, Κύπρος) εφάρμοσαν προγράμματα μάθησης με βάση την εργασία ή προγράμματα μαθητείας, ή τροποποίησαν τα ήδη υπάρχοντα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση, ήταν πιθανό να διέκοπταν την εκπαίδευσή τους.

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχονται υπηρεσίες «αντιστοίχισης» επιχειρήσεων και εκπαιδευομένων.

-Πολλές χώρες δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαγγελματική κατάρτιση των μεταναστών, εστιάζοντας στην εκμάθηση της γλώσσας και στην ανάπτυξη άλλων βασικών ικανοτήτων και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Εργοδότες: Η γραφειοκρατία μεγαλύτερο αντικίνητρο για την παροχή κατάρτισης, από ό,τι η οικονομική επιβάρυνση

Η παραμονή των ατόμων στην (επαγγελματική) εκπαίδευση, επισημαίνει το cedefop, είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεται μόνο με εκπαιδευτικά μέτρα. Εξαρτάται και από γενικότερα ζητήματα, που άπτονται της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας, όπως: ο επίσημος αρχικός μισθός, η συμμετοχή των εργοδοτών, η πρόσβαση στα επαγγέλματα, η επικρατούσα αντίληψη για την αξία των προσόντων και το εύρος των υπηρεσιών προσανατολισμού και καθοδήγησης που προσφέρονται στους σπουδαστές.

Οι διαμορφωτές πολιτικής μπορούν να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες μεταξύ επαγγελματικών σχολών και επιχειρήσεων. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τα οικονομικά μέτρα όσο και τις συνεργασίες αυτές, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Όλα τα μέτρα όμως θα πρέπει να είναι εύκολα στην εφαρμογή τους: οι εργοδότες αναφέρουν ως μεγαλύτερο αντικίνητρο στην παροχή κατάρτισης τη γραφειοκρατία και όχι την οικονομική επιβάρυνση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω ΕΣΠΑ θα επιμορφωθούν 4.800 γυναίκες


Το πρόγραμμα αφορά εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 9,7 εκατ. ευρώ.

Η Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) παρουσίασαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την έναρξη του προγράμματος «Ένωση για την Απασχολούμενη Γυναίκα» και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν με στόχο τη βελτίωση της επαγγελματικής θέσης των εργαζόμενων γυναικών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ Ανδρέας Στεφανίδης, το πρόγραμμα αφορά στην κατάρτιση και επιμόρφωση 4.800 γυναικών, ιδιαίτερα των απασχολούμενων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση κλπ, όπως επίσης και των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, με σκοπό να ενισχύσει τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξής τους και παραμονής τους στην αγορά εργασίας μέσω ανάληψης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 9,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο 100% από το ΕΣΠΑ και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 15 μήνες.

Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» Μαρία Γιαννίρη, είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, ώστε να ωφεληθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός δικαιούχων γυναικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 11 περιφέρειες της χώρας από την ΟΕΣΥΝΕ σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τις δύο μεγαλύτερες γυναικείες οργανώσεις, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, πρόκειται για οκτώ Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) και για τρεις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική).

Στο πρόγραμμα ενεργειών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η κατάρτιση και επιμόρφωση εργαζόμενων γυναικών, ενεργητική υποστήριξη αυτοαπασχολούμενων γυναικών, εξειδικευμένη πληροφόρηση, υποστήριξη και συμβουλευτική -mentoring επιχειρήσεων και οργανισμών κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα Χριστουγεννιάτικο καραβάκι γεμάτο παραμύθια


Διαδραστική παράσταση αφήγησης παραμυθιών στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Tα παλιά τα χρόνια τις κρύες νύχτες του χειμώνα και ειδικά εκείνες του Δωδεκαημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων έως την ημέρα των Φώτων, οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά στο τζάκι, γύρω από το λύχνο ή το μαγκάλι, όπου μαγείρευαν το φαγητό τους κι αφηγούνταν ιστορίες και παραμύθια... Τότε που στα σπίτια του λαού μας οι άνθρωποι συνήθιζαν να στολίζουν όχι δέντρα, μα καραβάκια...

Ένα τέτοιο καραβάκι θα ζωντανέψει στο Μουσείο Ηρακλειδών την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου μέσα από το αφηγηματικό ταξίδι την ατμόσφαιρα της παλιάς εκείνης εποχής και θα φέρει σε επαφή τα παιδιά με τα ήθη, έθιμα και δοξασίες του λαού μας κατά την περίοδο του δωδεκαημέρου. Μα κυρίως με τα παραμύθια της πλούσιας λαϊκής παράδοσης για τα παγανά, τους καλλικαντζάρους, που ανεβαίνουν πάνω στα καρυδότσουφλά τους και ταξιδεύουν στον απάνω κόσμο φέρνοντας τα πάνω κάτω...

Και ιστορίες για πλάσματα που μεταμορφώνονται μέσα σε μια στιγμή σαν αστραπή, για πουλιά που μιλούν και δέντρα που τραγουδούν...
Κι ακόμα μια ιστορία από τη λογοτεχνία για τη χαρά και την αξία της προσφοράς δίχως την προσδοκία της ανταπόδοσης...
Πάρτε το φαναράκι σας κι ελάτε να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, εκεί όπου, επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα είναι δυνατά, ακόμη και τα θαύματα...

Πρόκειται για ένα διαδραστικό πρόγραμμα με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και όχημα τα παραμύθια, τη μουσική, τα παιχνίδια που θα απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι. Οι ήχοι αρκετών ιδιόφωνων από διάφορα μέρη του κόσμου, σε συνδυασμό με τα σκηνικά και τα μικροαντικείμενα θα ζωντανέψουν τη μαγική ατμόσφαιρα των παραμυθιών.

Τόπος διεξαγωγής: Εκθεσιακός χώρος μουσείου
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και για όσους γονείς αγαπούν τα παραμυθοταξιδέματα

Ημερομηνίες: 22/12
Ώρες: 12:00 - 13:00

Κόστος Συμμετοχής ανά άτομο: 1 παιδί 7 €, 2 παιδιά 6 €, πάνω από 3 παιδιά 5 €, 1 ενήλικας 4 €, 2 ενήλικες 3 €
Αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη
Φλάουτο: Βασίλης Αλαφογιάννης

Για την παραπάνω εκδήλωση δεν γίνεται τηλεφωνική κράτηση, αλλά υπάρχει δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων στο ταμείο του Μουσείου Ηρακλειδών, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του: Παρασκευή 13:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 11:00-19:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών σε δήμους της χώρας


Οι προκηρύξεις αφορούν τις ειδικότητες των δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, πληροφορικής.

Εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς προκηρύσσονται κατά καιρούς από διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτή την περίοδο προσφέρονται θέσεις εργασίας σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές και καθηγητές πληροφορικής. Το news παρουσιάζει όλες τις προσφερόμενες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Καθηγητής πληροφορικής σε Δήμο του Ν.Σερρών

Την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου µερικής απασχόλησης, συνολικά ενός (1) ατόµου της ειδικότητας πληροφορικής για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράµµατος «Εναρµόνιση οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής» της Κοινωφελούς Επιχείρησης ∆ήµου Ηράκλειας (Κ.Ε.∆.Η), για την λειτουργία «Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (Κ.∆.Α.Π) και «Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία» (Κ.∆.Α.Π-Μ.Ε.Α) που εδρεύει στην Καρπερή ∆ήµου Ηράκλειας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προσλήψεις καθηγητών φυσικής αγωγής

- Σε προσλήψεις καθηγητών φυσικής αγωγής θα προσχωρήσουν αρκετοί Δήμοι της χώρας. Πιο αναλυτικά ο Δήμος Μεταμόρφωσης θα προσλάβει δυο γυμναστές με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών. Η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 23 Δεκεμβρίου.

- Εκτός από το Δήμο Μεταμόρφωσης προσλήψεις 3 γυμναστών θα πραγματοποιήσει και ο Δήμος Ζίτσας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας (Διεύθυνση: Λ. Ελευθερίας & Ευκλείδη, Ελεούσα στην κ. Παύλου Ιωάννα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2653360000 (εσωτ. 216), από 16-12-2013 και για (12) δώδεκα ημέρες έως και 27-12-2013, κατά τις ώρες 9:00΄- 14:30΄.

Περισσότερα εδώ
- 15 γυμναστές θα προσλάβει και ο Δήμος Λαγκαδά στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσκηση για όλους». Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους καθώς η προθεσμία λήγει στις 23 Δεκεμβρίου

- Στις 28 Δεκεμβρίου λήγουν και οι αιτήσεις για τις 3 θέσεις γυμναστών στο Δήμο Δράμας.Ως κύριο προσόν ορίζεται το Πτυχίο Φυσικής Αγωγής Ελληνικού Πανεπιστηµίου ή ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής, αναγνωρισμένος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της πράξης αναγνώρισης.

Προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών

Άνεργοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές μουσικής έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του Δήμου Ζωγράφου. Πιο αναλυτικά θα προσληφθούν 4 δάσκαλοι, 4 νηπιαγωγοί καθώς και ένας καθηγητής φυσικής αγωγής με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα έχει ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου του 2014. Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων έχει οριστεί η 23 Δεκεμβρίου.
Σε προσλήψεις 5 νηπιαγωγών θα προχωρήσει και ο Δήμος Παπάγου – Χολανδρού για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος για την πράξη «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» του Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην προκήρυξη ή να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με Επιληψία για την εκδήλωση της 21/12/2013 στον Εσταυρωμένο Κολωνού


Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με Επιληψία (Π.Σ.Α.Μ.Ε.), ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου, ότι το Π.Σ.Α.Μ.Ε, κατόπιν σημαντικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, αποσύρει της συμμετοχή του από την προγραμματισμένη εκδήλωση της 21/12/2013 στον Εσταυρωμένο Κολωνού.

Το Π.Σ.Α.Μ.Ε θα ενημερώσει το συντομότερο δυνατό για την επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει.

Ζητάμε την κατανόηση των μελών και φίλων του Σωματείου μας για την τυχόν δυσκολία που μπορεί να τους προκάλεσε η ματαίωση της ανωτέρω εκδήλωση.


Η Πρόεδρος Αμαλία Μαντουβαλου και το Δ.Σ.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Η Πρόεδρος



Μαντούβαλου Αμαλία
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων και ασφαλισμένων στο ΤΑΥΠΕΚΩ


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά εννέα υπαλλήλων και ασφαλισμένων, υπαλλήλων τραπεζών, του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΠΕΚΩ) για κατάχρηση χρημάτων του δημοσίου, ασκήθηκε μετά από έρευνα της επίκουρης εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου.

Οι εν λόγω υπάλληλοι φέρονται να είχαν κερδίσει περισσότερα από 150.000 ευρώ με τη μέθοδο των ψεύτικων διαγνώσεων σε μη πάσχοντες ασφαλισμένους, καθώς και με την μέθοδο διπλοείσπραξης ενταλμάτων. Η έρευνα αφορά σε ένα μόνο τρίμηνο του 2012, καθώς τα αρχεία του ταμείου που στεγάζεται στην Χαριλάου Τρικούπη κάηκαν. Η πυροσβεστική εκτιμά πώς πρόκειται για εμπρησμό καθώς κάηκε μόνο ο τρίτος όροφος που βρίσκονται τα αρχεία. Ως αποτέλεσμα η έρευνα περιορίστηκε σε στοιχεία ενός τριμήνου που τελικά διασώθηκαν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και η εισαγγελέας Παπανδρέου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος εννέα υπαλλήλων του Ταμείου όσο και ασφαλισμένων Τραπεζικών υπαλλήλων για:

Απάτη σε βάρος του δημοσίου με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος τελεσθείσα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.

Η έρευνα διαπίστωσε πώς δίνονταν χρήματα από το ταμείο για παθήσεις για τις οποίες δεν έπασχαν οι ασφαλισμένοι και βέβαια δεν τα δικαιούνταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 900 ενέσεις για οστεοπόρωση που χορηγήθηκαν μόνο σε ένα τρίμηνο.



Διαβάστε περισσότερα...

ΤτΕ: 38% η πτώση στις τιμές των ακινήτων


Μείωση της τάξεως του 38% καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 32% (ή 37,6% σε πραγματικούς όρους), ενώ τα στοιχεία από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Η υποχώρηση των τιμών κατοικιών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα -32,7% και Θεσσαλονίκη -38%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε µε έντονο ρυθμό το εννεάμηνο του 2013. Με βάση στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σε ονομαστικούς όρους µε µέσο ετήσιο ρυθμό 11,6%, 11,8% και 9,2% το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2013 αντίστοιχα, έναντι 11,7% για το σύνολο του 2012.

Το μέγεθος της κρίσης αποτυπώνεται επίσης στο γεγονός ότι η μέση περίοδος αναμονής, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΤτΕ, για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων εκτιμάται ότι έφθασε το τρίτο τρίμηνο του 2013 περίπου στο ένα έτος, έναντι πέντε μηνών στις αρχές του 2009, ενώ η έκπτωση επί της αρχικής τιμής ήταν κατά µέσο όρο 21,5% (έναντι 12,6% στις αρχές του 2009).

Στο τρίτο τρίμηνο του 2013, μόλις το 16% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε µε τη βοήθεια τραπεζικού δανεισμού (έναντι 82,1% στις αρχές του 2009), µε το μέσο ποσοστό δανειοδότησης να ανέρχεται σε περίπου 28% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% στις αρχές του 2009.

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, τόσο οι μισθωτικές όσο και οι αγοραίες αξίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά το εννεάμηνο του 2013 (μέση ετήσια μεταβολή -18,6% και -18,2% αντίστοιχα).

Όπως εκτιμάται στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης καταγράφονται στην αγορά των καταστημάτων, η οποία έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την αρχή της τρέχουσας κρίσης.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας, µε δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης

Όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση, «ανοικτά ζητήματα, όπως η οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με τη λήψη επιπρόσθετων μη προσδιορισμένων μέτρων για την κάλυψη πιθανού δημοσιονομικού κενού, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και τους περιορισμούς από την πλευρά της χρηματοδότησης, αναστέλλουν τις αποφάσεις για την ανάληψη νέων σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών», στον κλάδο των ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα για DNA αλόγου


Πρόστιμα συνολικού ύψους 446.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τον μήνα Νοέμβριο σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων λόγω της διαπίστωσης παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα 23 από τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 228.000 ευρώ, επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις στα προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Για όσες περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:

- Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών/ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.

- Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, το είδος της παράβασης και το ύψος του προστίμου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στη διαδρομή: www.efet.gr - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέταξε σκυλί από το μπαλκόνι


Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Ξάνθης στον κάτοχο ενός κουταβιού, επειδή το πέταξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του, με αποτέλεσμα αυτό να βρει φρικτό θάνατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Εμπρός, μια γυναίκα είδε με τα μάτια της το αποτρόπαιο συμβάν, ενώ περίμενε μέσα σε σταθμευμένο αμάξι τους γονείς της. Όπως κατέθεσε η ίδια στην αίθουσα του δικαστηρίου, είδε έναν νεαρό άντρα να πετά το ζώο στο έδαφος από το μπαλκόνι, ενώ στη συνέχεια το μετέφερε η ίδια στο φιλοζωικό σωματείο της Ξάνθης, ωστόσο το άτυχο κουτάβι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και ξεψύχησε λίγες ημέρες μετά.

Συγγενικό πρόσωπο του δράστη κατέθεσε επίσης στην αίθουσα του δικαστηρίου αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το σκυλάκι ξέφυγε από τα χέρια του νεαρού–τότε σπουδαστή της Εκκλησιαστικής Σχολής– και πως ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να το βλάψει ή να το βασανίσει.

Ωστόσο η έδρα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον δράστη κρίνοντάς τον ένοχο και επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...